APAKAH SEMUA MASALAH AKAN SELESAI SETELAH ANWAR JADI PERDANA MENTERI?

Entah sudah kali yang ke berapa, kini timbul lagi desakan agar Tun Mahathir Mohamad berundur dan memberi laluan kepada pengganti yang sudah dipersetujui, Anwar Ibrahim untuk mengambil alih jawatan Perdana Menteri.

Kali ini desakan dibuat oleh Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim berikutan timbulnya pelbagai isu kaum dan agama dalam negara yang dilihatnya gagal diselesaikan dengan sewajarnya.

Demi untuk mengelakkan PH terus bermasalah, malah mungkin berpecah, Hassan mencadangkan pengunduran Tun Mahathir adalah jalan terbaik bagi memastikan gabungan yang memimpin kerajaan itu mampu bergerak ke hadapan dengan lebih baik lagi.

Selepas ini, terutama jika timbul lagi isu-isu kaum dan agama, tidak mustahil desakan berundur itu akan terus kedengaran di mana-mana.

Sampai bilakah PH mahu terus berdepan dengan persoalan peralihan kuasa ini, sedangkan banyak permasalahan negara lebih utama untuk diselesaikan?

Apakah semua masalah dalam negara ini akan selesai setelah Anwar mengambil alih jawatan Perdana Menteri?

Jika kita perhati dan teliti, masalah utama yang sedang dan tidak mustahil akan terus membelenggu PH ialah berkaitan peralihan jawatan Perdana Menteri.

Sementara penentuan peralihan jawatan itu sentiasa menjadi perbincangan umum kerana Tun Mahathir enggan menetapkan tarikhnya, ia diburukkan lagi dengan tindak-tanduk beliau yang seolah-olah ingin berkhidmat sebagai Perdana Menteri melebihi dua tahun lamanya.

Lagi menambah-buruk keadaan, muncul pula pengampu, pembodek, penjilat dan “hantu raya” yang mendesak mahukan Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri sehingga habis penggal.

Sesungguhnya, jika Tun Mahathir sentiasa berpegang kepada janjinya hanya mahu menjadi Perdana Menteri selama dua tahun, tidak berubah-ubah cakap dan tidak pula berbuat sesuatu yang memperlihatkan keinginan berkuasa lebih lama, PH tidaklah terjerumus kepada pergolakan yang tidak habis-habis seperti sekarang ini.

Kalau sudah berjanji dua tahun, sepatutnya itulah yang mesti dipatuhi serta ditepati dan tidak perlulah lagi ke sana ke sini mencari sokongan tambahan daripada pihak luar PH.

Bukankah PH sudah berjaya membentuk kerajaan melalui sokongan PKR, DAP, Amanah, Bersatu dan juga Warisan?

Bermakna, selagi Tun Mahathir tidak sedia menetapkan tarikh peralihan jawatan dan masih berteka-teki mengenainya, selagi itulah PH ini tidak stabil.

Sebaliknya, jika ditetapkan tarikh, tidak akan timbul lagi sebarang persoalan berkaitan penyerahan jawatan yang sudah dijanjikan itu.

Lebih daripada itu, setelah Anwar menjadi Perdana Menteri nanti, tumpuan PH kepada agenda negara dan kestabilan gabungan itu juga pasti akan bertambah baik lagi berbanding sekarang.

Ini kerana, setelah Anwar diberikan apa yang sudah dijanjikan kepadanya dengan disaksikan kesediaan rakyat memberi kemenangan dalam PRU14 lalu, PH dengan sendirinya menjadi bertambah stabil lagi dengan semua parti, termasuk Warisan, hanya memikirkan soal rakyat dan negara semata-mata.

Tidak akan berbangkit lagi isu siapa akan jadi pengganti Anwar sebagai Perdana Menteri seterusnya sebagaimana sekarang ini.

Terutama jika Muhyiddin dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri, semua pihak dalam PH pasti akan memberi sokongan kepadanya.

Tidak timbul juga soal PKR, DAP, Amanah, Bersatu dan Warisan akan berpecah atau tidak setuju dengan gandingan Anwar-Muhyiddin itu nanti.

Malah, pihak tertentu dalam PKR yang sekarang ini menyokong Azmin Ali dan berkiblatkan Tun Mahathir, pasti dengan sendirinya akan kembali bertaut memberi sokongan kepada kepimpinan baru negara.

Tiada Tun Mahathir di kedudukan Perdana Menteri, tiada jugalah mereka itu. Kumpulan itu diwujudkan secara sengaja oleh Tun Mahathir melalui perlantikan Azmin sebagai menteri, biar pun nama Timbalan Presiden PKR itu tidak pernah dicalonkan lantaran sudah mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor dan selepas beliau tidak lagi berkuasa, segala-galanya akan lenyap secara automatik.

Begitu juga dengan Bersatu, semuanya akan berpadu dan kembali memberi sokongan penuh kerana Muhyiddin bukan ancaman serta tidak pernah ada sejarah mahu menolak Anwar.

Memang masalah akan tetap ada dalam PH setelah Anwar jadi Perdana Menteri nanti. Masalah adalah sebahagian ramuan kehidupan. Tiada siapa dapat mengelak daripadanya.

Tetapi, ia bukan lagi masalah yang sengaja dicipta untuk menjadikan air sentiasa keruh di mana bukan saja banyak ketidaktentuan akan terus berlaku di kala kekeruhan, malah kadangkala “racun untuk membunuh” pun secara sengaja diletakkan di sebalik keruhnya air yang disengajakan itu.

Kalau yang mahu “dibunuh” itu musuh yang nyata, bolehlah juga diterima, tetapi musykilnya sasarannya lebih kepada rakan sendiri yang sebelumnya begitu diperlukan untuk meraih kemenangan. (Shahbudindotcom 15/08/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 15 August 2019 — 4:26 pm

252
Leave a Reply

avatar
9 Comment authors
AnonymousAnonymousMAHATHIRVSANWARTanpa Namaahmad Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

Cgu Kejora bukan ler saja bijak dlm matematik
Dia juga cekap, dalam strategi dan jugak tektik
Tiap hari, telur labuh atuk TN tua, Kejora jentik!
Hingga atuk TN kedi jadi terpesong dari politik

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KALAU KAMU TIDAK MAHU JADI PENGHUNI NERAKA JAHANAM….APA HUJAH KAMU….WAHAI KAFIRUN MUNAFIQUN FAASIQUN……. Zakir Naik responds to haters, fake news and (maybe) challenges Syed Saddiq to a debate……. Zakir Naik Replies To Fake News On What He Allegedly Said ………. TTDI, Jumaat: Gee, I really should have followed my gut feeling and skirted the Zakir Naik issue. I knew something was not right when I read the news accusing him of making racist/racial remarks against our Malaysian brothers and sisters (and everything in between) of Chinese and Indian origins. It just wasn’t like Zakir Naik. It was out of character,… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
TN monyet tua..,otak besar kepala jarum peniti
Dia ganggu pantun abg sbb cemburu sakit hati
Dia fikir, bila dia ganggu, abg ini akan berhenti?
Sorry ler, demi Irah..abg ni tak takut untuk mati
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi kat Irah jer tau..!!
Dekat monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Beruk Tua Geng Najib dah mampossss?

Road accident balik dari sembahyang Jumaat?

Or from backlanes of Chow Kit?

Note, itu semua soklan, bukan tuduhan mcm tabiat Umnokian.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ini mustahak, perlu di ulang di sini –

Setuju dan sokong pendapat ini. (Pendapat sdr ahmad 16 August 2019 1:18 pm).

Betul benar: “Umnolah penyebabnya semua ini berlaku. siapa yg menjadikan cina india warganegara Malaysia. Siapa yg jual tanah melayu ..” Tambah –

Bedebah Umno lah yang setujukan syarat2 Kemerdekaan dan Perlembagaan negara yang menyatakan hak kerakyatan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang.”

Sekarang, kita nak kentot pun kena tengok kiri kanan.

Damn blardy situation brought about by Umno goons, bastards and fools ..

anonymous
Member
anonymous

Madey kan presiden umno 22 tahun..jadi ko setuju madey yg beri muka kpd vina dan india…madey ade ramai kroni taikun cina dan india..

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Irah..kesiaan, dgn atuk TN tua renta bapok kedi
Atuk ni cuba nak kenakan, abg tapi tak menjadi
Mmg lah atuk tua renta ni, amat buruk peribadi
Sbb tu ada anon gelar dia ni, koling mabok todi
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi kat Irah jer tau..!!
Dekat monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAFIR HARBI SEBENARNYA TIADA HUJAH BERDEBAT SEBAB TU DIA AMBIK KERJA SENANG NAK HALAU ORANG……DAH NAMAPUN KAFIRUN /MUNAFIQUN./ FAASIQUN ..MANA ADA DALIL….SEBAB TU BILA MAMPUS NERAKA JAHANAM MENUNGGU…… Usir Dr Zakir: Tindakan dua menteri hanya alasan….. MUHAMED NORAZI…. Naib Presiden PAS, Ustaz Idris Ahmad meminta supaya dua orang menteri yang mendesak supaya Dr Zakir Naik diusir dari negara ini mendengar keseluruhan ucapan pendakwah antarabangsa itu dan tidak ambil luar daripada konteks. Dua menteri yang dimaksudkan ialah Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo dan Menteri Sumber Manusia, M Kulasegaran apabila akan membawa cadangan kepada Kabinet supaya mengusir Dr Zakir dari… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Nyata bahawa Beruk Tua Geng Najib sudah malu mahu pakai nama Geng Najib. Sudah demikian lama tidak pakai nama itu.

Bukan saja sebab asyik di balun bila keluar nama itu, juga sebab nama Najib sudah jad tahi.

Peniaga2 (businessmen) yang rapat dengan Najib dah dapat habuan itu ini dah takut nak di kaitkan dengan nama Najib pun, apa tah lagi nak menjumpai Najib.

Takut hilang kontrek – disemak kontrek itu, diheret ke mahkamah jika tak betul atau ada bukti rasuah dsb nya.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Beruk Tua Geng Najib aku buli tiap kali dia buka mulut.

Bermula lk 6 pagi, sampai malam. Aku tak kasi peluang.

Kadang2 terasa kesian, dia dah 70an tahun, tak lama lagi gol. Tapi lantaklah, dia degil, keras kepala, mulut celupar, tabiat lebih teruk dari ular.

Jumpa babi hutan dan ular, belasah Beruk Tua Geng Najib dulu.

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Irah..TN monyet mcm kerbau ditambat dgn tali
Anak cucu tinggal dia sorang.. tak ambil peduli
Dia tak tahu sekolah cuti.. bikin hati kita ini geli
Dah tu, dgn abg ini pula, atuk ni asyik kena buli
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi kat Irah jer tau..!!
Dekat monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Gila punya Rosmah gemuk gedempol mcm mak badak makan duit rakyat melampau banyak –

Najib’s credit cards were used to spend RM3.3mil in one day, witness …

https://www.thestar.com.my/…/najibs-credit-cards-were-used-to-spend-rm3…

Jul 15, 2019 – He said this during examination-in-chief by Deputy Public … pointed out that Najib did not take any action regarding the credit card statements.

Depa hantam duit rakyat. Mesti penjarakan depa 10-20 tahun.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

.

ahmad
Guest
ahmad

Nak melayu bersatu, lantik anwar cepat jadi PM. Melayu bersatu bukanlah bermakna bukan melayu ditindas tetapi hak2 melayu lebih terjaga. Tun Mahathir dh diberi peluang selama 22 tahun tetapi gagal menjadikan melayu kuasa ekonomi di tanah air sendiri. malah kehilangan begitu banyak Tanah Reserve melayu di zaman Tun. Tun Dr. Ismail pernah berkata pembangunan yg laju akan menyebabkan ramai akan tertinggal. kesilapan utama Mahathir 1.0 kerana mahukan pembangunan ekonomi yg begitu laju dan boros berbelanja. Satu lagi kerana fikrahnya bukan islamik. Lihatlah anak2nya. Anwar jadi Pm ,hadi n geng akan melemah dan Pas kalau wujudpun tidakla jadi taksub macam sekarang.… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Begitu kuat nepotism dan kronyism hingga Mak Janda cantek molek Nurul Izzah tak mahu terima jawatan Ketua PKR Pulau Pinang yang bapak dia kasi.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

HAYATI ALQURAN ….TELAH JELAS AMARAH DARI DARI MULUT MEREKA….APA YG DISEMBUNYIKAN DALAM DADA ADALAH LEBIH DAHSYAT…… Isu Zakir: Dewan Ulamak Pas kecam sikap menteri! ………… MARANG – Dewan Ulama Pas Pusat mengecam sikap melampau segelintir menteri Kabinet yang berterusan mahu mengusir pendakwah bebas Dr Zakir Naik dari negara ini. Ketua Penerangannya, Mohd Nor Hamzah sehubungan itu mengingatkan menteri terbabit berhubung jawapan balas Kementerian Dalam Negeri (KDN) kepada Ahli Parlimen Kubang Kerian, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man pada 9 Julai 2019 di Dewan Rakyat. Menurutnya, berdasarkan jawapan KDN itu, Dr Zakir masuk ke Malaysia mengikut prosedur biasa dan mematuhi undang-undang negara.… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Puad Lip

Lobai Hadi bila ulas semuanya ke longkang – ini lah nama nya manusia otak letak di bontot

kri
Member
kri

DI DALAM DUNIA INI NEGARA MANA YANG TIDAK ADA MASALAH. BILA TUKAR PEMIMPIN SAMA SAJA. ADA MASALAH. INI SEMUA CAKAP BUDAK TADIKA. BUDAK TADIKA PUN CERDIK SIKIT. BUKAN TAK BOLEH FIKIR, TETAPI HATI TIDAK IKHLAS NAK BANTAI ORANG YANG SAMA. KETURUNAN DARIPADA MANA KITA PUN TIDAK TAU.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sama ada Budin sibuk atau dia minat kpd komen2 kpd blog pos dia yang ini. Dah lebih 200 komen, dia masih belum tukar pos baru, dah 2 hari, tak biasa dia begitu.

Tak masuk akal sesiapa mengata masalah negara akan selesai selepas Pak Sheikh Anwar jadi PM. Masalah sentiasa ada, walau pun jika demokrasi bertukar kpd autokrasi di negara ini.

Soal nya masih lagi bila – dan jika – Pak Sheikh jadi PM. Tun M dah kata dia mesti serah kuasa. Tapi betul juga dia kata bergantung kpd jika rakyat mahukan Pak Sheikh sebagai PM. Dia Peliwat dan Bekas Banduan 2 kali.

kri
Member
kri

setuju

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Beruk Tua Geng Najib pigi ambik cucu2 nya di sekolah gamak nya, menghilang dari sini. 2-3 ke entah 7-8 cucu nya, bawak van dia gamaknya.

Maka dia terus di balun sebab menghindar diskusi blog pos Budin ini.

Memang Beruk Tua itu hati amat busuk sejak Najib di guling di Pru14. Berbuku buku lagi hati nya. kedut kedat bila Najib Al Jibo di heret ke mahkamah.

Moral of the story: Don’t bet on losers, old man. Don’t stick to them when they are kapputz.

Anonymous
Guest
Anonymous

🌷🌼🌻🌺🌹🏵💮🌸💐🌷🌼🌻🌺🌹🏵💮🌸
Irah.. bodoh biol TN monyet tua, tu berkati- kati
Terperosok kat rumah, hal luar si tua tu tak reti
Mmg gelagat atuk tua ini, sgt menggelikan hati
Dia bukan tahu, yg budak2 sekolah skrg ini cuti
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🌷🌼🌻🌺🌹🏵💮🌸💐🌷🌼🌻🌺🌹🏵💮🌸
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

Moral of the story, uncle:

Don’t just stay at home alone, uncle..
Get around with people…

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Speaking for yourself? Start blogging at 6 am, only go out to send and collect your cucu2 to and fro school?

Get around with people? What kind of Engelese is dat?

Tak gheti cakap Engelese, cakap BM ler, Beruk Tua Geng Najib.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker..atuk TN jebon memerang…??
Sian atuk..anak cucu tinggal sorang..!

Jgn lupa ubat lak..k, atuk..!!!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Lupa lak, atuk…

HA HAH HA
HO HOH HO
HI HIH HII

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TONG M THE MASTER OF DISGUISE…..YANG UNTUNG CINA YG RUGI MELAYU…..PEMBAWA PANJI MERAH. DARI TANAH BESAR CINA…… Dr. Mahathir Sebenarnya Menjadi Tulang Belakang Dong Zong!!! ……… Dr. Mahathir kata Persatuan Pengurus Lembaga Sekolah Sekolah Cina, Dong Zong adalah rasis kerana membantah cadangan pengenalan tulisan jawi ke silibus Bahasa Melayu sekolah vernakular Cina… Dong Zong ini sejak dari dulu, telah melontarkan 83 tuntutan kepada kerajaan Barisan Nasional dahulu, melalui pertubuhan berkaitan mereka iaitu Suqiu sebelum pilihanraya umum ke-10 pada tahun 1999… Antara tuntutan-tuntutan Suqiu (i.e. Dong Zong) ini adalah : 》Memansuhkan perbezaan antara Bumiputera dan bukan Bumiputera dalam semua bidang… 》Menghapuskan… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Abu Bakar

Itu secara teori Tok Guru ….. Praktikalnya kita perlu ada kewarganegaraan…. Kalu tak caya, tn haji g la ke mana2 negara, pasti perlu kebenaran memasuki negara tersebut…. hatta ke Arab Saudi pun….

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Suruh TGHH pigi China, kena tangkap, dibariskan depan firing squad, suruh dia jeritkan mintak tolong dari DAP

ahmad
Guest
ahmad

Kenapa perlu sokong PAsUmno. Umnolah penyebabnya semua ini berlaku. siapa yg menjadikan cina india warganegara Malaysia. Siapa yg jual tanah melayu. Menteri besar berkuasa penuh tukar status tanah. Ini bukan salah mahathir sorang tetapi salah semua penyokong Umno. Pas pula dirompak oleh Hadi n geng. Klu Anwar jd PM sejak 1998, perkara ini tidak akan terjadi. Umno umpama berhala orang melayu. Siapa jd presiden Umno umpama Tuhan Melayu. Presiden Pas pula umpama nabi Melayu (terengganu n Kelantan saje). siapa yg jadikan cina kapitalis kaya raya klu tak Mahathir dan pemimpin Umno. Umno organisasi korup yg perlu dihapuskan sama sekali seperti… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Setuju dan sokong pendapat ini.

Betul benar: “Umnolah penyebabnya semua ini berlaku. siapa yg menjadikan cina india warganegara Malaysia. Siapa yg jual tanah melayu ..” Tambah –

Bedebah Umno lah yang setujukan syarat2 Kemerdekaan dan Perlembagaan negara yang menyatakan hak kerakyatan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang.”

Sekarang, kita nak kentot pun kena tengok kiri kanan.

Damn blardy situation brought about by Umno goons and fools ..

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Irah mesti bangga.. abg spt pahlawan terbilang
Mudah jer, TN monyet tua renta itu, abg sailang
Hari ini, si tua terencat akal tu bernasib malang
Kena tibai dgn abg..dia terus lesap menghilang
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi kat Irah jer tau..!!
Dekat monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Beruk Tua Geng Najib ciptakan watak Munirah, gila bayangkan nya.

Tak payah cerita ler apa dia buat kpd Munirah dimkatil di malam hari … nenek dia di sebelah …

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker..atuk TN jebon memerang…??
Sian atuk..anak cucu tinggal sorang..!

Jgn lupa ubat lak..k, atuk..!!!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Lupa lak, atuk…

HA HAH HA
HO HOH HO
HI HIH HII

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Walau pun perang, abg tidak lupa Irah ku puteri
Utk Irah ku yg jauh salam dan doa abg nak beri
Hari ini abg lapang sbb tiada jemputan kenduri
Laga lah Irah.. TN monyet tua tu, dah cabut lari
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi kat Irah jer tau..!!
Dekat monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Beruk Tua Geng Najib sudah 70an tahun, tabiat buruk, mulut celupar, bini dah cabut lari, takda pompuan yang sanggup rapat dengan dia. Melainkan nenek dia.

Malam takut tidur menggigau, mintak nenek dia tidur sebelah.

Ya Allah, kesian nenek dia di buat nya ..

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker..atuk TN jebon memerang…???
Sian atuk..anak cucu tinggal sorang..!!

Jgn lupa ubat lak..k, atuk..!!!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Lupa lak, atuk…

HA HAH HA
HO HOH HO
HI HIH HII

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

TN si monyet tua, muka serupa bontot sampan
Nak lagak naga, tak sedar, dia hanya anak lipan
Takkan terlawan dia dgn pakwe Irah yg tampan
Kini dgn abg..iblis tu tidak berani lagi berdepan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi kat Irah jer tau..!!
Dekat monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Beruk Tua Geng Najib jilat punya jilat rupa nya kena kpd pontot Al Jibo.

Apa nak buat .. terus saja ler

Sampai ke mana .. pikior saja ler

Anonymous
Guest
Anonymous

Hari ni teruk dia kena TN tua DAP punya balaci
Hujah2 bingai dia, habis, Kejora kilas dan kunci
Tidak terjawab bapok ni..Kejora cerca dan caci
Kote pun dah sentap, tinggal tak sampai seinci
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Beruk Tua Geng Najib dah tak dapat menjilat Najib sebab Mak Badak kawal ketat.

Tambah pula, Najib Al Jibo dah tak kasi dedak lagi.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NAMPAK SANGAT GILA TAK WARAS PUAK KAFIR HARBI MUNAFIK MELAYU…… T/Kasih PM, Bertegas Isu Dr Zakir Naik. -AP Kuala Krai. ……… Zakir Naik: DAP tidak bersendirian KL: 16 Ogos – Ahli Parlimen Kuala Krai, Abdul Latiff Abdul Rahman mempersoalkan tindakan segelintir pemimpin DAP yang sangat berlebihan menyasar Dr. Zakir Naik tanpa memahami ucapan penuh pendakwah antarabangsa tersebut. Menurut Abdul Latiff, setelah meneliti kenyataan ‘penuh’ Zakir terhadap isu pengusiran ‘pendatang lama’ beliau berpendapat Zakir tidak sepenuhnya memberi erti bahawa pendakwah itu bermaksud seperti difahami oleh banyak pihak daripada hasil laporan media yang sengaja cuba mencetuskan isu. Tambahnya, tindakan kerajaan India juga… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Abdul Hadi: Persaudaraan Islam atasi warga negara

Tok Garu Hadi mat bodoh. Tak reti apa itu kewarga negaraan dan apa nilai nya.

Kot Tok Garu kata Syria perng kita boleh pigi Syria bersama perang dengan Syrians, ketepikan warga negara kita.

\Hamsat larr lu Tok Garu

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

To day I already got a lot of fun and entertainment on and out of stubborn old man Geng Najib (keras kepala mcm budak kecik).

But I still want more. So, come out more often, old man, so I’ll be justified to come out very often to whack you.

Never mind it’s Friday. Nabi Muhammad perang pada bulan puasa pun – Perang Badr.

Kamu mesti di perang ke lubang cacing.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Old man, kalau tak fasih BI, boleh tulis BM, Pakcik.

I can whack you in several languages, bageiro.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker.. uncle tua renta mati pucuk…??

Jgn lupa ubat lak..k, uncle..!!
Kote tu..elok uncle gi urut..!!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Owhh.. lupa lak uncle tua renta pelir lembik…

HA HA HA
HO HO HO
HI HIH HII

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

TN monyet renta geram sampai gigi terkancing
Kemain..konon mahu perang, ke lobang cacing
Dia sendiri yg kena sampai terberak terkencing
Muka pula..dia rasa, spt kena lumor taik kucing
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Little amuses the nuisance.

What more the fool.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Geng Najib punya otak hanya 700 g – separuh dari orang biasa.

Itu pasal dia selalu mengarut, menuduh secara liar, tanpa bukti, fakta dan punca maklumat yang sahih, gila bayang dgn Ira watak yg di cipta nya sendiri, memantun mantat, mengguna berbagai nama. Juga biadab dan kurang ajar.

Satu cara untuk pembaca percaya otak kamu average –

Ngaku kamu yang ciptakn watak Munirah di sini itu.

Amacam, bole?

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker uncle tua otak cacat longgar skru…???

Jgn lupa makan ubat lak..k, uncle…!!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Owhh.. lupa lak uncle tua renta otak cacat…

HA HA HA
HO HO HO
HI HIH HII

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Wahai TN monyet tua renta badut tukang karut
Mana nya, yng uncle kata tadi tu nak mencarut?
Tak usah lah nak buat dengki busuk hati perut!
Pelir lembik uncle tu, elok ler segera pergi urut
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu Beruk bedebah Geng Najib yang asyik menjilat Najib biadab dan kurang ajar. Mak bapak kamu tak bimbing kamu sebab asyik kongkek saja kerja nya.

Bapak kau buas seks. Mahu sodok mak kamu pagi petang siang malam.

Kau pun terikut. Mau sodok mak kamu jugak. Jadi Incest Family. Kiri kanan atas bawah boleh makan. Adik dan akak pompuan kau pun rabak kamu dan bapak kamu tutuh.

Cukup tak? Nak aku carut lagi? Nak kata2 yang lebih sensasi dengar? Seperti berlendir, berdarah?

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Walau pun perang, abg tidak lupa Irah ku puteri
Utk Irah ku yg jauh salam dan doa abg nak beri
Hari ini abg lapang sbb tiada jemputan kenduri
Laga lah Irah.. TN monyet tua tu, dah cabut lari
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi kat Irah jer tau..!!
Kat monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Masa perang Beruk Tua Geng Najib akan lari masuk kain emak dia.

Hari2 melekap kpd ketiak emak dia.

Kalau di paksa ke barisan depan masa perang, dia tembak ke kiri ke kanan, bukan ke musuh di depan. Hamjadah, kata Najib Al Jibo.

Anonymous
Guest
Anonymous

TN tua renta, umur 70 th, mata pun udah kabur
Tak padan dgn bebal bingai, ingin lagak takbur
Kena Kejora tibai.. taik cirit si tua ini berterabur
Tertonggek2 ifrit ni spt bapok kena tutoh jubor

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Beruk Tua Geng Najib nak menuduh umur pun tiru aku.

Bila aku tuduh dia 70an tahun, dia pun buat begitu.

Tahu nya asyik tonggeng kpd Pak Sheikh tiap malam – tak boleh tidur kalau tak dapat sodokan Pak Sheikh.

Itu dadah si Beruk Tua nih.

Anonymous
Guest
Anonymous

TN monyet tua, terus mundar mandir.. hulu hilir
Tak tertahan sebak, air mata dia mula mengalir
Dia rasa spt bapok yng kena rogol jubor bergilir
Kena pantun Ggu Kejora, dia kecut batang pelir

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Beruk Tua Geng Najib tak ada pelir – Kejora kata dia punya hanya mcm batang mancis, hahaha

Itu pasal dia tonggeng saja kerja nya sebab tarak barang untuk buat kerja lain.

Ok time out, nearly 1 pm Friday

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Hahaha, “Pakcik Geng Najib ini ia lah OKU – Orang Kurang Upaya. Otak nya kurang.”.

Pigi Spital Bahagia, tambahkan otak tuh, Pakcik.

justice4all
Member
justice4all

Bila kita cenderung mempercayai seseorang yang mempunyai ciri ciri munafik, dan terus mengangkat individu begini sebagai pemimpin, natijahnya amat buruk terhadap masyarakat serta negara. Kacau bilau dan kerosakan boleh berlaku. Daripada Abu Hurairah RA bahawasanya Rasulullah SAW bersabda, “Tanda-tanda orang munafik ada tiga, iaitu apabila dia berbicara dia dusta, apabila dia berjanji tidak ditepati dan apabila diberi amanah dia khianati.” Ditambah dalam riwayat Muslim : Walaupun dia berpuasa, bersembahyang dan mendakwa diri Muslim. Sifat munafik ialah salah satu sifat yang sangat dibenci oleh Allah SWT. Oleh itu, Umat Islam hendaklah menjauhi sifat tersebut. Tanda-tanda orang munafik ialah orang yang suka… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

TN si monyet tua, muka serupa bontot sampan
Nak lagak naga, tak sedar, dia hanya anak lipan
Takkan terlawan dia dgn pakwe Irah yg tampan
Kini dgn abg..iblis tu tidak berani lagi berdepan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi kat Irah jer tau..!!
Kat monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Anonymous
Guest
Anonymous

TN monyet spt nenek kebayan je mulut celupar
Padan le dgn muka dia itu serupa tapak selipar
Kena balun dgn Kejora, terus hanyut terdampar
Itu belum pun lagi, cikgu Kejora bagi penampar

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Irah mesti bangga.. abg spt pahlawan terbilang
Mudah jer, TN monyet tua renta itu, abg sailang
Hari ini, si tua terencat akal tu bernasib malang
Kena tibai dgn abg..dia terus lesap menghilang
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi kat Irah jer tau..!!
Kat monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Beruk Tua Geng Najib sakit otak Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD –

Inattention = wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

Hyperactivity = excessively fidgets or talks.

Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENCIPTA “WARKAH”2 DARI NYA. MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, DLL.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker..uncle otak longgar skru..??

Jgn lupa ubat lak yer uncle..!!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Woii..TN monyet tua renta otak cacat tiga suku
Naper ko buat diam bodoh jer.. mcm kera duku
Tak berani lwn ker.. cikgu Kejora tibai dan paku
Mana dia nya, yng ngko kata, nak carut kat aku
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib ini ia lah OKU – Orang Kurang Upaya. Otak nya kurang.

The adult human brain weighs about 3 pounds (1,300-1,400 g).

https://www.google.com/search?q=weight+of+avergae+person%27s+brain&rlz=1C1CHBF_enMY800MY800&oq=weight+of+avergae+person%27s+brain+&aqs=chrome..69i57.23723j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Geng Najib punya otak hanya 700 g – separuh dari orang biasa.

Itu pasal dia selalu mengarut, menuduh secara liar, tanpa bukti, fakta dan punca maklumat yang sahih, gila bayang dgn Ira watak yg di cipta nya sendiri, memantun mantat, mengguna berbagai nama. Juga biadab dan kurang ajar.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker..uncle otak cacat longgar skru..??

Jgn lupa ubat lak yer uncle..!!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Hah, tadi aku cakap TAK PERLU DIJAWAB KOMEN2 GILA SI BERUK TUA GENG NAJIB.

Tapi aku dapai menjawab dengan mengeluarkan segala yang Najib Al Jibo dan Mat Hassan cakap dan buat yang merosakkan negara ini ada faedah nya.

Menyedarkan pembaca the extent of his stupidity, at the same time bagi maklumat yang bagus kpd pembaca, e.g pasal China Kominis yang di idola si bodoh Najib hingga kena lingkup di Pru14.

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Irah tengok..udah sentap, TN monyet tua lapuk!
Cuba mau lagak hero, tak sedar yg dia tu bapok
Dia terasa spt ke lantai, kepala dia abg hempok
Si tua renta itu..abg ratah mudah mcm keropok
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi kat Irah jer tau..!!
Kat monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Beruk Tua Geng Najib sakit otak Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD –

Inattention = wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

Hyperactivity = fidgets or talks excessively.
Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENCIPTA “WARKAH”2 DARI NYA. MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, DLL.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker..uncle otak cacat longgar skru..??

Jgn lupa ubat lak yer uncle..!!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Sian TN tua rasa gayat mcm org terjun paracut
Udah cabut lari.. sampai seluar terlondeh lucut
Telur bapok tu, dah sentap, kote dia pula kecut
Kencing pun meleleh je, tak leh lagi memancut
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bila didiamkan, melanda landa Beruk Tua Geng Najib ini, mula serangan peribadi pula.

Emak bapak dia tak bimbing dia di masa kecil sebab bapak dia kuat seks asyik menyodok emak dia hingga takda masa membimbing, maka jadi biadab dan kurang ajar dia.

Carutan itu akan dimasukkan incest atau seks antara keluarga dia jika dia terus biadab dan kurang ajar.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker..uncle tua otak cacat..??

Jgn lupa makan ubat yer uncle…!!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Owhh..lupa lagi ler uncle…

HA HA HAA
HO HO HOO
HI HI HIII

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Beruk Tua Geng Najib sakit otak ADHD –

Inattention = wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

Hyperactivity = excessively fidgets, or talks.

Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENCIPTA “WARKAH”2 DARI NYA. MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI, MENGKOPIPES KOMEN2 LAMA DIA.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib ini sebenarnya orang gila, otak nya sentiasa aktif, hyper – pagi, petang, siang, malam. Dia ada penyakit otak yang dinamakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

Lihat
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Anonymous
Guest
Anonymous

Woi, uncle tua sewel, badut lawak tukang karut
Siapa le yg nak gentar, dgn ko punya mencarut
Udah2 ler..monyet tua, DAPigs punya tali barut
Ko cuma akan buat kitorang gelak pecah perut

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib ini ia lah OKU – Orang Kurang Upaya. Otak nya kurang.

The adult human brain weighs about 3 pounds (1,300-1,400 g).

https://www.google.com/search?q=weight+of+avergae+person%27s+brain&rlz=1C1CHBF_enMY800MY800&oq=weight+of+avergae+person%27s+brain+&aqs=chrome..69i57.23723j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Geng Najib punya otak hanya 700 g – separuh dari orang biasa.

Itu pasal dia selalu mengarut, menuduh secara liar, tanpa bukti, fakta dan punca maklumat yang sahih, gila bayang dgn Ira watak yg di cipta nya sendiri, memantun mantat, mengguna berbagai nama. Juga biadab dan kurang ajar.

Anonymous
Guest
Anonymous

Woii..TN monyet tua renta otak cacat tiga suku
Naper ko buat diam bodoh jer.. mcm kera duku
Tak berani lwn ker.. cikgu Kejora tibai dan paku
Mana dia nya, yng ngko kata, nak carut kat aku
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kesian kan Irah..TN monyet udah sasau sawan!
Dia tak tau, yg cg Kejora ini, berdarah pahlawan
Dgn abg ni, monyet tua gila tu dah tak terlawan
Dah lemah dia spt anjing betina lps mengawan
🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi kat Irah jer tau..!!
Kat monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Mat Hassan kata: Kita mesti jelas kenapa khat diperkenalkan. Yang pasti bukan untuk tujuan Islamisasi. Islamisasi tidak memerlukan khat untuk dilaksanakan.

PAS mahukan Islamisasi. Bergaduh ler Umno-PAS. Mana boleh “kerjasama”.

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Irah.. sian ler TN renta, si monyet tua otak nipis
Nampak dia sgt marah, perut kembong kempis
Pantun2 dari abg, uncle gila ini tidak daya tepis
Asyik jer, sampah yg sama..dia ulang2 kopipes
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi kat Irah jer tau..!!
Kat monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

‘Liberal education’ bukan bermaksud pendidikan tanpa pedoman agama dan norma hidup. Tetapi sistem yang mengintegrasikan ilmu kemanusiaan dan sastera dengan disiplin sains dan teknologi, kata Mat Hassan.

Kononnya. Liberal pada Najib ia lah boleh mencuri wang rakyat RM2.6 biliun di 1MDB.

Hah kau, sekarang naik turun mahkamah otw to penjara. 10-20 tahun gamak nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Irah boleh lihat sendiri, itu TN beruk tua bangka
Dia tidak dapat sembunyi, dia punya hati puaka
Sblm ini, dia canang2, kata Irah watak abg reka
Tetiba hari ini muncul dgn keadaan hati terluka
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi Irah jer tau..!
Utk TN monyet tu, abg nak bagi penampaq..!)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Polemik Jawi: Tiba masanya M’sia perkenal pendidikan liberal – Mat Hasan

Liberal kepala bapak dia, guna kata2 Najib Al Jibo.

Najib merintah nak liberal hingga nak terjual Malaysia kpd China Kominis.

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
I know my dear Irah that you are now very busy
To pass & get a degree from U, is not that easy
But.. why Irah.. due to our love, some got crazy
The most obvious one is, poor TN chimpanzee
🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Kejora is a brave warrior, with energy & speed
The ‘pantun’ from him, came in fast and rapid
Unlike damn old TN who is stubborn & stupid
He try to be a dragon, but he’s just a millipede
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

(All the flowers are for U only, Irah..!
To TN chimp, I’m gonna give him a slap..😂)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Keputusan Khat dibuat zaman Najib Al Jibo. Maka Mat Hassan kena pertahankan nya ler.

Dia kata: Khat juga bukan tentang ilmu yang lapuk. Mereka yang menganggap khat tiada manfaat ilmu adalah mereka yang tidak memahami makna ilmu.

Entah apa yang dia maksudkan “ilmu yang lapuk” tuh. Segala pasal Umno memang lapuk.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kejora in ‘maths’ is very intelligent, as if gifted
In poem & art, he use to be obviously talented
He had proven himself, to be, highly educated
Unlike bloody old TN who’s just a dull bastard
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

Bloody TN, is as stupid & stubborn, as a donkey
He is just an old gay but tried to be rather cocky
But, meeting Kejora, he happened to be unlucky
Kejora tortured and bullied, the old sick monkey
🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

kita masih tidak jelas tentang dasar pendidikan bagaimana yang diperlukan oleh negara ini, kata Mat Hassan.

Mana nak jelas .. Najib Al Jibo ajar rakyat mencuri duit rakyat

anonymous
Member
anonymous

Madey telah kenali penipu dan kaki belit…masalah yg timbol berpunca dari madey yg makin malap… Madey coba dapatkan sokongan melayu dgn pertahankan Zakir Naik dan mewajibkan tulisan jawi…tetapi pendkdikan ugama nak dikurangkan… cadangan dan pendirian madey ditentang hebat oleh sekutunye yg rasis iaitu DAP…melayu tidak memberi sokongan kpd madey kerana madey penipu….madey sekadar berani sindir DAP dari jauh hanye untuk tutup ketakutan kpd DAP….ini kesan kerana dolu madey takutkan melayu dgn DaP tapi sekarang bergantung dgn Dap untuk kembali berkuasa.. Tentangan DAP menyerlahkan kelemahan madey bila jawi tidak jadi diwajibkan…isu Zakir Naik juga tidak mendapat sokongan dari pemimpin Bersatu… Madey… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Yusof Hussien

Dengan Zakir Naik Pas bersaudara, dengan Amanah tidak dan mesti diasingkan dengan tembuk tinggi. Ini nama nya amalan Islam PAS.

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Terima kasih Irah..,di hati mu, abg menumpang
Pagi ini, tiada apa mau dibuat, abg agak lapang
Boleh lah abg layan TN tua, si monyet tempang
Acah bagi dia tembak kosong punya senapang
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi Irah jer tau..!
Utk TN monyet tu, abg nak bagi penampaq..!)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Mat Hassan juga kata: Kita mesti mengembalikan pendidikan kepada landasan sebenarnya, iaitu merangsang rasa ingin tahu (sheer curiosity).

Sekarang rakyat amat curious berapa tahun penjara kena kpd Najib Al Jibo, Rosmah, Wak Jahit dan kroni2 depa dari kes2 rasuah yang depa di mahkamahkan.

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Irah, bila kita bercinta, TN monyet tua sakit jiwa
Dia begitu cemburu dgn percintaan kita berdua
Tak tahan monyet ini, nak terperap, kat dlm gua
Lihat pantun cinta kat Irah, terus dia terkam jua
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi Irah jer tau..!
Utk TN monyet tu, abg nak bagi penampaq..!)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Mat Hassan cakap: khat ini menggambarkan perjalanan jauh kita untuk menjadi negara maju, apatah lagi bangsa maju. Lihat sahaja naratif negara maju yang kita digunakan – ‘negara berpendapatan tinggi’, ‘Harimau Asia’ dan pelbagai lagi. Namun bukan ‘a highly developed society”.

Perjalanan itu terbantut bila Najib Al Jibo memerintah. Dia mahu berkawan dengan China, negara Kominis yang azab dan sangsara rakyat nya beribu tahu dalam sejarah, baru saja nak nakik 2-3 dekad yang lalu.

Depa bukan ‘Harimau Asia’. Depa Pariah Asia, sekarang di buli dek Donald Trump.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

TAK PERLU DIJAWAB KOMEN2 GILA SI BERUK TUA GENG NAJIB.

DAH NYATA KAMU NI GILA, WAHAI BERUK TUA GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB MENGGUNA BERBAGAI NAMA.

KAMU TULIS KOMEN YANG SAMA PADA 16 August 2019 8:15 am DAN SATU LAGI PADA 16 August 2019 8:17 am.

DAHTU KAU TULIS LAGi KOMEN YANG BEZA HANYA 1-2 PERKATAAN DI 16 August 2019 8:27 am. DAN YANG LAIN2 BERIKUT NYA.

PERGI JUMPA DOKTOR PAKAR SAKIT OTAK LER, PAKCIK. KALAU TERUK NANTI TERUK KENE HERET KE SPITAL BAHAGIA.

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kesian kan Irah..TN monyet udah sasau sawan!
Dia tak tau, yg cg Kejora ini, berdarah pahlawan
Dgn abg ni, monyet tua gila tu dah tak terlawan
Dah lemah dia spt anjing betina lps mengawan
🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩🐩
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi kat Irah jer tau..!!
Kat monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Apakah kita lupa bahawa kekuatan sebenar Malaysia adalah kemajmukan negara ini, tanya Mat Hassan.

Mana kuat nya, Mat? Apa makna majmuk yang kamu cakap berdentam dentum tuh? Tesaurus bagi istilah itu pun takda, Mat =

prpm.dbp.gov.my/Search?k=majmuk

majmuk … terdiri drpd dua perkataan atau lebih dan mempunyai satu makna; masyarakat ~ masyarakat … Tiada maklumat tesaurus untuk kata majmuk ..

Anonymous
Guest
Anonymous

Owwhh..lupa lak, uncle tua bangka…

HA HA HAA
HO HO HOO
HII HII HII

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ULAMAK DAN UMARAK PENDOKONG ALMAHDI AKAN BERGABUNG MELAWAN TENTERA DAJJAL…….. Himpunan 3 Ulamak ………. Terengganu akan menjadi hos bagi himpunan 3 Menteri Besar Pantai Timur 22 Ogos ini. Satu himpunan yang baik ke arah kesatuan ummah khususnya umat Islam di Malaysia. Jadikan himpunan ini sebagai solidariti kepada agama, sebagai respon pencabulan institusi kedaulatan, keagamaan dan ketuanan negara yang kian parah. Selain himpunan 3 Umarak ini, suka juga untuk saya mencadangkan agar turut dibuat himpunan 3 Ulamak. Kerana selain umarak, ulamak juga adalah waliyul amr yang bertanggungjawab menjaga maslahat umat. Tuhan wajibkan mereka ditaati selain Allah dan Rasul. 3 Ulamak yang… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Andrew Ong

Nampaknya, orang PAS zaman sekarang tidak lagi terima saya sebagai saudara, tidak macam dulu.

Bung Maximus

Mulut hadi penuh taik, dia ingat apa dia cakap semua wangi je, tapi org lain nak muntah. Puih

Anonymous
Guest
Anonymous

Owwhh..lupa lak, uncle tua bangka…

HA HA HA
HO HO HO
HII HII HII

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

DAH NYATA KAMU NI GILA, WAHAI BERUK TUA GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB MENGGUNA BERBAGAI NAMA.

KAMU TULIS KOMEN YANG SAMA PADA 16 August 2019 8:15 am DAN SATU LAGI PADA 16 August 2019 8:17 am.

DAHTU KAU TULIS LAGO KOMEN YANG BEZA HANYA 1-2 WORDS DI16 August 2019 8:27 am.

PERGI JUMPA DOKTOR PAKAR SAKIT OTAK LER, PAKCIK. KALAU TERUK NANTI TERUK KENE HERET KE SPITAL BAHAGIA.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker..uncle tua sakit otak..???
Jgn lupa ubat lak…k, uncle…!!!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

YANG PALING SIBUK BERPOLITIK IALAH PENDATANG HARAM KAFIR HARBI….DAPAT IC BIRU PUN SEBAB RASUAH….MEREKA HANYA ADA 2 STEP LAGI UNTUK KUASAI NEGARA SEPENUHNYA…….

Pemimpin DAP Perlu Jumpa Sendiri Dr Zakir Naik
……….

Pimpinan DAP sepatutnya berdepan sendiri dengan Pendakwah Antarabangsa dari India Dr Zakir Naik di Kelantan baru-baru ini untuk menyatakan dakwaan kononnya beliau seorang ekstrimis.

Bagaimanapun mereka terbabit tidak berbuat demikian.

Justeru desakan agar Dr Zakir dihantar pulang ke India satu tindakan yang tidak adil dan bersifat rasis dan bercanggah dengan rasionalisasi pemikiran manusia.

Anonymous
Guest
Anonymous

Owwhh..lupa lak, uncle tua renta…

HA HA HA
HO HO HO
HII HII HII

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Owhh..lupa lak, uncle tua renta…

HA HA HA
HO HO HO
HII HII HI

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

DAH NYATA KAMU NI GILA, WAHAI BERUK TUA GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB MENGGUNA BERBAGAI NAMA.

KAMU TULIS KOMEN YANG SAMA PADA 16 August 2019 8:15 am DAN SATU LAGI PADA 16 August 2019 8:17 am.

PERGI JUMPA DOKTOR PAKAR SAKIT OTAK LER, PAKCIK. KALAU TERUK NANTI TERUK KENE HERET KE SPITAL BAHAGIA.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker..uncle tua sakit otak..???
Jgn lupa ubat lak…k, uncle…!!!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib ini ia lah OKU – Orang Kurang Upaya. Otak nya kurang.

The adult human brain weighs about 3 pounds (1,300-1,400 g).

https://www.google.com/search?q=weight+of+avergae+person%27s+brain&rlz=1C1CHBF_enMY800MY800&oq=weight+of+avergae+person%27s+brain+&aqs=chrome..69i57.23723j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Geng Najib punya otak hanya 700 g – separuh dari orang biasa.

Itu pasal dia selalu mengarut, menuduh secara liar, tanpa bukti, fakta dan punca maklumat yang sahih, gila bayang dgn Ira watak yg di cipta nya sendiri, memantun mantat, mengguna berbagai nama. Juga biadab dan kurang ajar.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker..uncle tua otak terencat akal..???

Jgn lupa ubat lak…k, uncle…!!!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh