JANGAN SEMUA PERKARA DIKAITKAN DENGAN PERKAUMAN

Sambutan Hari Raya Aidil Adha semalam, selain dipenuhi dengan cerita ibadah korban di sana sini, turut menjadi perhatian ramai ialah kisah kematian seorang lelaki akibat kemalangan di Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban.

Seorang lelaki Melayu meninggal dunia selepas berselisih faham dengan lelaki Cina di mana ada dakwaan mengatakan telah berlaku pergelutan serta pukulan di antara kedua-duanya.

Oleh kerana yang meninggal dunia adalah Melayu, manakala yang menyebabkan kematian pula adalah Cina, maka dengan mudah kes ini menjadi isu perkauman.

Sepanjang semalam sehinggalah hari ini, banyak sekali komen-komen di media sosial mengenai kejadian itu yang rata-rata menjurus kepada soal kaum.

Ramai yang mahu lelaki Cina itu dihukum atas tuduhan membunuh sebagai suatu keadilan kepada kematian lelaki Melayu tersebut.

Memang benar kita mahu keadilan, tetapi kejadian ini tidak harus dikaitkan dengan soal kaum. Ini adalah masalah individu atau manusia biasa.

Sesiapa saja, tidak kira bangsa, memang selalu kelihatan naik emosi apabila berada di dalam kenderaan. Mereka mudah marah atau naik angin hanya atas perkara-perkara kecil yang kadangkala bukanlah disengajakan.

Selalunya mereka bukan marah kepada orang berlainan bangsa, malah kerap juga Melayu marah kepada Melayu, Cina marah kepada Cina dan India marah kepada India.

Asal saja ada tindakan yang tidak disenangi seperti tidak memberi signal, memotong laju di sebelah kiri dan sebagainya, mereka mudah saja marah dan naik angin di jalanraya.

Kejadian semalam hanya kebetulan melibatkan orang berlainan bangsa. Jika Melayu dengan Melayu, Cina dengan Cina atau India dengan India, tiada jaminan pun kejadian semalam tidak berlaku.

Tetapi, oleh kerana ia melibatkan Cina dengan Melayu, ramai orang suka mengaitkannya dengan isu perkauman.

Ini adalah sesuatu yang malang dalam negara berbilang kaum seperti negara kita di mana jika kejadian seperti semalam berlaku sesama Melayu, sesama Cina atau sesama India saja baru ia tidak dikaitkan dengan perkauman dan semua orang diam daripada memberi komen.

Sampai bila kita mahu menjuruskan kejadian seperti ini dengan perkauman?

Tidak bolehkah kita bersikap rasional dengan menyedari perubahan sikap manusia menjadi ganas di jalanraya atau di dalam kenderaan tidak sama sekali disebabkan oleh bangsa, malah tidak juga kerana agama?

Tindakan mengaitkan sesuatu kejadian dengan elemen perkauman hanya akan memburukkan lagi, bukan saja jiwa kita, malah kehidupan seterusnya di negara ini.

Sementara yang didakwa menyebabkan kematian sudah pun ditahan reman, sebaiknya kita serahkan saja kepada pihak polis melakukan siasatan menyeluruh mengenai punca kejadian, sebab kematian, selain memanggil saksi-saksi yang relevan.

Ramai yang menulis dan memberi komen negatif di media sosial pun bukannya berada di tempat kejadian atau melihat dengan mata sendiri apa yang berlaku.

Mereka hanyalah tukang tambah atau memercikkan minyak perkauman semata-mata.

Maka, sempena Hari Raya Aidil Adha ini, marilah kita semua tuluskan hati dan serahkan kepada pihak berkuasa menjalankan kerja mereka tanpa kita masuk campur dengan sesuatu yang tidak perlu.

Apa yang kita semua harapkan, siasatan hendaklah dilakukan secara adil dan menyeluruh serta hukuman yang tegas hendaklah diambil tanpa mengira siapa dan kaum mana yang melakukannya. (Shahbudindotcom 12/08/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 12 August 2019 — 10:13 am

84
Leave a Reply

avatar
7 Comment authors
MAHATHIRVSANWARApekTanpa NamaAnonymousAnonymous Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SALAH SATU PUNCA KEJAYAAN DAJJAL KUASAI DUNIA KERANA MEREKA KUASAI MEDIA……APA YG BURUK ADALAH MILIK MUSUH MEREKA……..LAPORAN BERAT SEBELAH KUASAI FIKIRAN RAKYAT…… Dong Zong rasis, tak suka Melayu, kata Mahathir …….. Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad melabelkan badan pertubuhan pendidikan Cina, Dong Zong sebagai “rasis” kerana mendakwa langkah kerajaan memperkenalkan tulisan Jawi di sekolah sebagai satu bentuk “Islamisasi”. “Dong Zong ini rasis. (Dahulu) kita buat sekolah satu kampus – Sekolah Wawasan – sekolah Cina, sekolah Tamil, dan sekolah kebangsaan di dalam satu kampus. “Dia tak mahu (kerana) takut anak dia konon bercampur dengan orang Melayu. Jadi dia (Dong Zong) tak… Read more »

Apek
Guest
Apek

woitt KEJOLA aaa…gua ini laya mau minta soli-soli sama lu aaa..lu manyiak pande itu fanton-fanton maaa.Lu funya fanton aaa, olang cinia sebot itu fanton gili-gili punya lancau.Masyak shiok oooo..

soli maaaa…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAFIR HARBI BERMUSUH DENGAN ISLAM KERANA KUASA POLITIK……. MUNAFIK CARI KESEMPATAN DI MANA ADA UNTUNG…..FASIK TIDAK BOLEH BERPISAH DENGAN MAKSIAT…..AGENDA2 TERSEBUT SEBABKAN MEREKA TIDAK NAMPAK KEBENARAN ISLAM…….. Profesor Okuda: Islam adalah hadiah terbesar dari Allah dalam hidup saya! ………… Prof. Dr. Atsushi Kamal Okuda, Profesor bidang Politik di Universiti Keio merupakan ilmuwan Muslim Jepun dan pensyarah pakar di beberapa universiti di Tokyo Jepun. Dr Kamal Okuda telah lama berjuang mencari kebenaran dan agama yang haq, sampai akhirnya beliau memutuskan untuk memeluk agama Islam. Beliau menjelaskan hidupnya sebelum memeluk Islam: “Sebelum memeluk Islam hidup saya adalah liar.. Sangat liar! Jahil.. saya… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

KAMU NI RAJIN BETUL BERENTRY

DALAM SUMER,SATU MEDAL UNTUK KAMU

walau dalam 10, 0.001 je yg betul

tq

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dia itu juga ia lah Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

Dia 70an tahun, dah lama pencen, takda kerja lain dari blogging, kena sakit otak Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD, penerangan sudah di beri.

Otak nya asyik hyper, siang malam pagi petang dia masuk sini, tiap kali masuk kena maki hamun, di carut hingga dia lesut.

Anonymous
Guest
Anonymous

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Rasanya, Irah sana tu ‘isya, abg sini 12:30 t.hari
Abg tampil ini..utk Irah, sekadar salam nak beri
Cuti sekolah ni, letihlah abg ni Irah dgn kenduri
Sejak raya pertama, Irah, kenduri ada tiap2 hari
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Apek
Guest
Apek

Woittt Kejola,itu hali aaa,itu LIGIT ala jomput lu pegi itu lumah lia laya/nomot 1 jalian lubUk Kawah,lua ala pi ka?

itu LIGIT apa lia punya kilija a?hansom ka itu LIGIT?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Beruk Tua Geng Najib 70an tahun kena sakit otak Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD, penerangan sudah di beri.

Otak nya asyik hyper, siang malam pagi petang dia masuk sini, kena maki hamun, di carut hingga lesut.

Apek
Guest
Apek

talak Baik la,laya -laya mau gadoh hantam-hantam, kita somua ada la satu geng ini budin punya blog.Kasi la itu soli-soli ini laya lagi baik lo.Gua mau minta ampon sama ini TN,manyak baik punya olang lo.Kalu goa talak lupa,itu hali aaa,itu Jo Do ciakap lu peguam ka pa? haiya…itu bendela hitam ka pa..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

INILAH AKIBATNYA BERI KEPERCAYAAN KEPADA KAFIR HARBI/MUNAFIK MELAYU…… Majlis Penasihat Yang DiTubuhkan Bermacam-Macam Tapi Ekonomi Makin Jahanam!!! Tak tahulah, sama ada rakyat Malaysia masih ingat lagi ker tak, masa Pakatan Harapan mula-mula tubuhkan kerajaan, Dr. Mahathir umumkan penubuhan Majlis Penasihat Kerajaan negara… Dengan bangganya Dr. Mahathir umumkan, tujuan Majlis Penasihat Kerajaan ditubuhkan adalah untuk membantu kerajaan Pakatan pulihkan ekonomi negara yang kononnya dah jahanam di tangan kerajaan Barisan Nasional yang terdahulu (BACA DI SINI)… Tak cukup dengan tu, awal tahun 2019, Dr. Mahathir tubuhkan pula Majlis Tindakan Ekonomi yang kononnya dapat memacu ekonomi negara yang makin tenat (BACA DI SINI)…… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Nor Aloya

Apa ke benda Pas ni nk cabar LKS utk berdebat dgn Zakir Naik xde kaitan langsung…kan lebih baik lobai2 kita minta pandangan dari Zakir Naik tentang isu kaum dan agama dlm negara ini dpt diperbaiki, agar agama kita tidak lagi dipandang rendah bangsa lain…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BERAPA BANYAK AYAT2 ALQURAN YANG MELARANG UMATNYA LANTIK MUSYRIKIN JADI PEMIMPIN….. MUNAFIK MELAYU TELAH CAMPAK KE BELAKANG AMARAN AYAT2 SUCI……. Siapa sebenarnya rasis dan anti-Islam? …….. MERUJUK kepada beberapa video yang viral di media sosial antaranya: i. Video YB Wong Shu Qi (Ahli Parlimen DAP Kluang) di mana beliau secara sinis dan sambil ketawa di depan audien mengatakan bahawa tulisan Jawi digunakan untuk menulis buku-buku lucah di zaman dahulu. https://www.malaysia-today.net/2019/08/11/tulisan-jawi-diguna-dalam-buku-lucah-pada-masa-dulu-kata-yb-dap/ ii. Seorang lelaki Cina yang melempar telur ke Pejabat DAP di Ipoh, Perak disebabkan gara-gara tulisan khat Jawi mahu diperkenalkan SRJK(C). Saya mengucapkan syabas dan terima kasih kepada Kementerian Pendidikan… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Khalin Hassan

PASABARUAUMNO berani ka bak debat dengan PH ni… asyik mengelak saja dengan pelbagai alasan budak budak tadikanya

Deris

Pas dah di ajak debat pasal zakir naik pun x brani ke..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ALQURAN MENYEBUT CIRI ORANG BERIMAN IALAH YANG TEGAS DENGAN KAFIRUN…… Hanya Rahman Talib boleh tundukkan Dong Zong ………….. Di dalam sejarah perjuangan Dong Jiao Zong sejak ditubuhkan pada 22 Ogos 1954, hanya sekali sahaja ‘kedegilan’ mereka benar-benar bertemu ruas. Ketika mana mereka terpaksa berdepan dengan Abdul Rahman Talib, Menteri Pelajaran pada era 1960-an. Ketegasan Rahman Talib selaku Menteri Pelajaran dan kesetiaan Dr Aminuddin Baki selaku Pengarah Pelajaran ketika itu menyebabkan Dong Jiao Zong terpaksa mengalah. Atas ketegasan beliau, Abdul Rahman Talib berjaya mempengaruhi lebih separuh sekolah menengah persendirian Cina (SMPC) untuk masuk ke dalam sistem pendidikan negara menjadi sekolah Menengah… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Rady Note

Alhamdulillah, Allahhumma Ya Rabb sehatkan Tun Mahathir dan jauhi segala penyakit daripadanya.
Aafiyahkan Tun Mahathir dan semua pemimpin islam yang beriman. Satukan hati pemimpin islam semua kerana lillahi ta’ala
Kuatkan dan panjangkan umur serta Sejahterakan Tun Mahathir.
Ceriakan Tun Mahathir dan pemimpin yang beriman hingga menjelang Pru15. Dan menangkan semua pemimpin melayu Islam yang beriman. Dan binasakan kaum musrikun, munafikun, kafirun yang bencikan Islam Ya Rabb.
Gembirakan dan lindungi Tun Mahathir, muslimin muslimat bersama family semua dari bala di negara tercinta Malaysia. Aaminnn, Aaminnnn, Aaminnnn.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

LIWAT SEMBURIT ROGOL PECAH AMANAH …..PERKARA BIASA AMALAN TENTERA DAJJAL………. Kedudukan Amirudin masih selamat, kata penganalisis ……….. SHAH ALAM – Kedudukan Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari masih berada dalam posisi selamat walaupun wujud desas-desus yang mendakwa jawatan beliau bakal digantikan selepas ini. Penganalisis poliitk Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Sivamurugan Pandian berkata, walaupun wujud dakwaan terdapat gerakan untuk menggulingkan Amirudin, namun perkara itu dijangka tidak mengugat kedudukan beliau memandangkan Pakatan Harapan (PH) Selangor sebulat suara menyatakan sokongan terhadap kepimpinannya. Bagaimanapun, beliau berkata sekiranya perpecahan di dalam PKR masih berlarutan, keadaan itu berkemungkinan akan memberi kesan terhadap kedudukan Amirudin selepas ini.… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ghafar Zakaria

Aku rasa PAS patut diam sajalah…dlm apa2 isu pun tak payah komen.. menyemak.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

‘Gempur hingga mereka pulih atau tinggalkan negara ini’

Kata mufti Perlis itu, mereka hendaklah dianggap sebagai satu ancaman kepada negara setaraf dengan ancaman terrorisme.
xxx

Jangan marah depa yang dah jadi rakyat. Marah maki hamun puccimak Bretes yang bawa masuk nenek moyang “ungrate ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” di masa depa memerintah negara ini dulu.

Dan depa ultra kiasus yang tidak hormati serta patuhi Perlembagaan negara sepenuh nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

MEROYAN sikaki jubo dia ni

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Jubo kau dah berulat, di hentam Pak Sheikh, kau tak cuci.

Selalu menais, berair, basah, gatal, kau risau, tak boleh dok diam, kau merapu nak hilngkan sakit jubo kau.

Beruk Tua Geng Najib 70an tahun yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ano 11:34 am bendaklah yang tak berguna langsung di muka bumi ini.

Dalam blog, tidak reti nak berdialog, ikut blog post. Tahu hanya mencaci, sebab tak dibimbing emak bapak nya di masa kecil.

Bapak nya buas seks, mahu hentam emak nya sentiasa. Jadi, takda masa lah nak bimbing si anak yang jadi biadab dan kurang ajar hingga ke tua bangka.

Anonymous
Guest
Anonymous

berdakwah pula di monyet tua ni

Anonymous
Guest
Anonymous

Nama tak ada

sijil pon tak da

meroyan tua lah engko

Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

😂🤣😃🤣😂😋😄😃🤣🤣tumpang semangkuk bro

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

KEPALA BAPAK KAU.

KU GILA MENUDUH ORANG TKA NAMA PADA HAL KAU ANONYMOUS.

MAK BAPAK KAU TAK BIMBING KAU SEBAB BAPAK KAU BUAS SEKS, ASYIK RODOK MAK KAU HINGGA DUA2 TAKDA MASA NAK BIMBING.

KAU JADI BIADAB DAN KURANG AJAR, BERUK TUA GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT LUB.. BONT.T NAJIB.

NAIK SEKAKI TAHAP AKU MENCARUTKAN KAU.

Anonymous
Guest
Anonymous

seronok jugak tengok TN melatah

terkadang-kadang,caranya seperti seorang bapok

Anonymous
Guest
Anonymous

hakikatnya, pegangan politik TN ni betol!

pejuang katakan..,pantang di cabar..

terus keris dihunus untuk merobek musuh…keris ditangan dan di……??????

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Raja Permaisuri Agong menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga seorang lelaki yang dilaporkan maut dalam pergaduhan pada Sabtu di Lebuhraya Utara-Selatan berhampiran susur Bandar Baru Bangi dekat Kuala Lumpur, susulan satu kemalangan.

“Al-Fatihah…takziah dari saya dan Tuanku (Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah)…sedih sangat!,” titah Raja Permaisuri Agong menerusi laman Twitter rasmi baginda.

Dalam insiden itu, Syed Muhammad Danial Syed Syakir, 29, dilaporkan maut selepas dilanggar sebuah kenderaan yang dipandu lelaki lain ekoran pergaduhan antara mereka yang didahului dengan satu kemalangan kecil melibatkan kenderaan mereka.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

M’kini juga melaporkan:

Polis menahan sepasang suami isteri bagi membantu siasatan kes iru. Kedua-dua mereka direman tujuh hari sehingga 17 Ogos ini.

Bila direman 7 hari, di soal-siasat (investigate) dan di soal bertalu talu (interrogate) dengan cara kepakaran Polis di lokap Balai Polis itu, fakta2 sebenar akan keluar.

Jika dirumuskan ada niat jahat (contoh nya sengaja melanggar si malang), drebar kereta itu mesti dituduh membunuh dan isteri nya di tuduh bersubahat dengan nya.

No 2-ways about that.

Anonymous
Guest
Anonymous

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irah..sini dah 8:00 am, rasanya Irah masih mlm
Abg tampil di sini.. sekadar nak berkirim salam
Tersenyum abg, menatap warkah Irah yg silam
Ianya bagai penyuluh, di kala abg dalam kelam
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TENTERA DAJJAL BERGELUMANG DGN NODA DAN MAKSIAT…….. Orang Cina Lebih Faham Dengan Pornografi Rupanya Ahli Parlimen DAP Kluang, Wong Shu Qi berkata di dalam ceramah beliau, tulisan Jawi digunakan dalam majalah lucah sejak dulu. Dalam banyak banyak benda, buku lucah juga beliau kaitkan dengan tulisan jawi? Surat perjanjian, surat nikah, suratkhabar, kartun kebanyakkan dibuat dalam tulisan jawi waktu dulu. Kenapa ini beliau tidak jadikan sebagai contoh? Wong Shu Qi berkata, baca di sini, Slaid kedua pula memberikan contoh bahan-bahan bacaan lain yang menggunakan tulisan jawi, termasuk bahan bacaan pornografi … Patutlah. Pemimpin Cina DAP suka pornogtafi rupanya. Tidak hairanlah pembantu… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Rao

Tak ada perkara penting untuk Pas asyik dengan ZN.
ZN boleh buat apa untuk Malaysia. Beliau takut menghadapi pertuduhan.

Insan yg dilahirkan di bumi mempunyai akal pemikiran untuk mendekati pencipta. Apakah ceramah ZN akan membuat semua insan mencapai tujuan dilahirkan di bumi ini?

Fikir secara logik, tepuk dada tanya selera. Buat perkara baik setiap hari tanpa menyinggung perasaan orang lain tanpa mengira bahasa, bangsa & agama. Hindarkan diri dari rasuah …
xxx

Dengar tuh, Umno & Pas. Nahib curi wang rakyat RN2.6 biliun, kasi RM90 juta kpd Pas. Bedebah.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

UNDILAH GS UNTUK KEMAKMURAN EKONOMI MAMPAN NEGARA……… Harga 1 Dinar K’tan, Cecah RM1,000. Hasil carian imej untuk HARGA 1 DINAR KELANTAN oleh Norzana Razaly KOTA BHARU – Kerajaan Negeri Kelantan melalui Kelantan Gold Trade Sdn. Bhd., KGT (anak syarikat milik penuh Perbadanan Menteri Besar Kelantan, PMBK) tekal beristiqamah mendaulatkan mata wang sunah Dinar Dirham sebagai produk utama keluaran syarikat di samping wafer bar 1g berketulenan 24K sebagai produk pelaburan alternatif. Berprinsipkan syukur ketika untung dan sabar semasa rugi, pihak pengurusan KGT kekal memberikan khidmat terbaik sepanjang hampir satu dekad dalam menyediakan tukaran fiat kepada mata wang emas dan perak kepada… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Khalin Hassan

Tekak hang loya sebab terpaksa telan daging lembu korban sembelihan orang umno… hang masih was was lagi sebab HADIBARUAUMNO tak keluarkan hukum yang baru ke atas umno yang dulunya KAAPEEER

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SEMUANYA BERPUNCA MUNAFIK MELAYU YG SANGGUP JADI TALIBARUT.KAFIR HARBI…… Pemikiran lama di era Pemerintahan PH …………. Daripada tragedi anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim ke isu pengenalan tulisan Jawi di sekolah vernakular, daripada perselisihan faham di jalan raya yang membawa maut ke isu kilang Lynas. Semuanya menimbulkan pertikaman lidah yang seolah-olah tidak mengenal pengakhirannya. Mentaliti kita masih di takuk lama dalam era Malaysia Baru – maksudnya banyak lagi yang kita perlu usahakan. Siapa yang salah sebenarnya? Adakah semua ini tercetus akibat anasir politik perkauman yang melampau? Tidak. Ambillah cermin dan lihat diri sendiri. Semua ini berlaku di depan mata kita.… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Deris

.. bangkai dap… Nape skrg tun m x luar fatwa yg dsai peliwat x blwh jd pm…. Nape tun m x kluar fatwa kit siang komunis mcm dulu…. Nape mat sabu x kluar fatwa kit siang komunis mcm dulu….. Tanya je jgn la meroyan…..

Khalin Hassan

Deris,
Sebab mereka bukan Pengikut Ajaran Sesat (PAS) aka PASBARUAUMNO… pemesong ajaran quran… penjual agama… agama ditunggang ke hulu dan ke hilir… menyebarkan amanat dan fatwa palsu seperti HADIBARUAUMNO tu

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MARI KITA KORBAN UNDI UNTUK GS TENTERA ALMAHDI… … Program Korban Anjuran PAS Dapat Sambutan ……… Oleh: Ahmad Mawardi HULU TERENGGANU- Program Korban Perdana PAS Cawangan Teluk Menara, Manir telah mendapat sambutan yang amat mengalakkan daripada masyarakat setempat walaupun berbeza fahaman politik dengan penambahan lembu korban berbanding tahun lepas. Ketua Cawangan PAS Teluk Menara Ustaz Hamazah Mohd Latif berkata ini membuktikan keyakinan kepada PAS untuk mengurus dan menyempurnakan amalan ibadah korban mereka. “Mereka tidak lagi merasa takut untuk turut sama hadir di dalam program anjuran parti Islam, PAS,” ujar beliau yang juga Setiausaha PAS Kawasan Hulu Terengganu. Orang ramai bergotong… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Khalin Hassan

Hehe Huhu
Yang peliknya barua barua PASBARUAUMNO asyik dok pertahan ZN… namun ZN tak hargai pun.. yang dia sanjung Tun M… padan muka HADIBARUAUMNO

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NASIB BAIK ADA CINA SANGGUP PERTAHAN ISLAM…..NAK HARAPKAN MUNAFIK MELAYU…..SIAP KAU NERAKA JAHANAM MENUNGGU……. Ultrakiasu sengaja buat bodoh untuk tutup kebeuntungan mereka Artikel ini menjelaskan kedudukan SJKC sebenar. Kenapa BM tidak mendapat tempat di SJKC? Kenapa ultra kiasu menolak jawi? KENYATAAN Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Tambun (PKR), Goh Choon Aik begitu naif mengenai isu seni khat dan tulisan jawi. Goh berkata, kerajaan sewajarnya menumpukan usaha dalam meningkatkan penguasaan bahasa Melayu dalam kalangan murid-murid SJKC. “Sebagai pengerusi PIBG SJKC selama enam tahun, saya amat memahami kelemahan murid-murid Cina dalam bahasa Malaysia dan sering mencari jalan untuk memperkasakan penguasaan bahasa… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Khalin Hassan

Daud Mohamad
Tolak jawi hang dah bising.. tolak quran hang bangga pulak… tolak apa pijak terus di negeri serambi mekah… quran ajar suruh tolak kejahatan… amal makruf nahi mungkar…

tapi PASBARUAUMNO terus menerus memuja BOSSKU @ OPTIMUS PRIME…dia tak salah kerana tak ada saksi, konon… spin cakap pun quran larang.. tu la namanya tolak quran….tolak jawi tak jejaskan huruf al quran

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Menegakkan perkara yang tertera di dalam Perlembagaan bukan rasis. Yang membantah nya ada lah rasis, seperti persatuan Cina Dong Zong – Tun M pun ada kata begitu. Perlu di kutuk se kutuk2 nya mereka yang rasis.

Kedudukan Bahasa Melayu tertera di Perkara 152 Perlembagaan negara. Penulisan Jawi di bolehkan oleh Perlembagaan. Adalah hak Kerajaan membuat keputusan memperkenalkan Jawi di sekolah2 vernakular juga.

Syabas, Lim Kit Siang sudah mengatakan bukan Melayu perlu belajar Jawi. Dia pemimpin DAP yang bertanggung jawab, sokong pendirian Kerajaan sebab DAP ada di dalam Kerajaan sekarang.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

‘Gempur hingga mereka pulih atau tinggalkan negara ini’, kata Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang mahu masyarakat di negara ini digemblengkan untuk menggempur kumpulan pelampau yang menentang pelaksanaan pengenalan tulisan Jawi dalam buku teks bahasa Melayu di sekolah Cina dan Tamil.

“Kumpulan pelampau seperti ini sepatutnya disenaraikan di bawah anasir subversif dalam negara. Mereka hendaklah dianggap sebagai satu ancaman kepada negara setaraf dengan ancaman terrorisme.

“Masyarakat Malaysia hendaklah digemblengkan untuk menggempur kumpulan pelampau ini sehingga mereka pulih atau keluar meninggalkan negara ini,” katanya dalam satu hantaran di Facebook, hari ini.

Sokong.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dr Mohd Asri melampirkan keratan berita bertajuk “Dong Zong rasis, tak pernah setuju apa-apa pun, kata Mahathir.”

Dr Mahathir Dong Zong sebagai “rasis” kerana menuduh langkah kerajaan memperkenalkan tulisan Jawi di sekolah sebagai satu bentuk “Islamisasi”.

“Dong Zong ini rasis. (Dahulu) kita buat sekolah satu kampus – Sekolah Wawasan – sekolah Cina, sekolah Tamil, dan sekolah kebangsaan di dalam satu kampus.

“Dia tak mahu (kerana) takut anak dia konon bercampur dengan orang Melayu. Jadi dia (Dong Zong) tak suka orang Melayu.

“Semua dia bantah. Tak pernah setuju dia dengan apa-apa pun (keputusan kerajaan),” kata Mahathir.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Penerangan Mufti Perlis itu bagus, perlu di keluarkan sepenuh nya di sini.

Dia kata, polemik tentang tulisan jawi yang timbul adalah disebabkan oleh rasa fobia masyarakat bukan Islam terhadap “apa-apa yang dianggap mempunyai hubungan dengan Islam”.

Katanya, hal itu disebabkan wujud salah faham di kalangan golongan itu bahawa tulisan Jawi dianggap seperti mahu mengislamkan mereka, sedangkan tulisan itu bukanlah berkaitan agama.

“Kita menyatakan dia tak ada hubungan (dengan agama). Macam songkok, di India pakai, nabi (Muhammad SAW) tak pakai songkok. Baju Melayu, samping, bukan mewakili agama. Ia pakaian melayu.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“Tulisan Jawi itu ialah tulisan bangsa Melayu, tapi sebahagian mereka (bukan Islam) anggap seolah-olah cuba mengislamkan mereka. Ini yang salah.

“Dan saya rasa ada macam satu kebencian terhadap perkara yang berhubung dengan agama, sehingga (perkara) yang bukan agama pun diasangkakan agama, dan dibenci,” katanya.

Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik telah mengumumkan pembelajaran tulisan Jawi di sekolah dilaksanakan secara pilihan dan guru diberi kuasa menetapkan sendiri kaedah pelaksanaannya.

Jumlah muka surat yang melibatkan tulisan Jawi juga dikurangkan berbanding cadangan asal, menjadi hanya tiga muka surat daripada enam.

Jangan layan depa yang rasis, yang tak hormatkan Perlembagaan negara.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KALAU LIBATKAN KAFIR HARBI…[email protected]@MUNAFIK MELAYU JADI SETAN BISU…..CUBA SESAMA BANGSA SENDIRI MEREKA AKAN BUAT KECOH……. Guna bahan lucah tunjuk contoh Jawi memalukan – Razlan Tindakan MP Kluang Wong Shu Qi menggunakan bahan lucah bagi menunjukkan contoh bagaimana tulisan Jawi digunakan di luar skop agama Islam pada zaman dahulu memalukan penulisan seni khat itu, kata Anggota Majlis Tertinggi Umno, Mohd Razlan Rafii. “Apa yang dilakukan oleh MP Kluang adalah satu yang tidak bertanggungjawab terhadap negara, ada banyak contoh yang boleh diambil untuk menunjukkan DAP ikhlas dalam menyokong (pembelajaran tulisan Jawi). “Untuk menunjukkan contoh bahan penulisan dalam Jawi, ada banyak contoh perjanjian… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Nor Aloya

Apa ke benda Pas ni nk cabar LKS utk berdebat dgn Zakir Naik xde kaitan langsung…kan lebih baik lobai2 kita minta pandangan dari Zakir Naik tentang isu kaum dan agama dlm negara ini dpt diperbaiki, agar agama kita tidak lagi dipandang rendah bangsa lain…

007 James Bond
Guest
007 James Bond

KERUSI PARLIMEN HARI INI, PPBM 26,DAP 42,PKR 50,AMANAH 11,WARISAN 9,UMNO 38,MIC 1,MCA1,PAS 18 TAK GUNA NAK SUSAH-SUSAH KEMPEN UNTUK UMNO/PAS,KERANA TEMPOH MASA PRU-15,ADA 4 TAHUN LAGI.4 TAHUN PELBAGAI PERKARA BOLEH BERLAKU.MASA ITU EMAS.MASA TERBAIK KINI,BERSATU KENA DITAMBAHKAN KERUSI MENJADI LEBIH DARI 50.INI KERANA BERSATU ADALAH KOMPONEN PH,DAN MEMPERJUANGKAN MELAYU.UMNO DAN PAS TIDAK MAMPU BERBUAT APA-APA KERANA TIADA KUASA DAN HANYA BERANGAN-ANGAN UNTUK BENTUK KERAJAAN. PKR PULA PARTI CAMPURAN 3 BANGSA,DAN MEMPUNYAI KEINGINAN UNTUK MELANTIK CINA SEBAGAI TPM. AYOH, AP-AP UMNO DAN PAS,TUKAR KERUSI ANDA KEPADA KERUSI MERAH BERSATU UNTUK POLITIK MELAYU MENJADI DOMINAN.SEMENTARA AMANAH DAN WARISAN PULA,KEKAL DENGAN 20 KERUSI… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

SETUJU DAN SOKONG PENDAPAT DI ATAS.

UMNO DAN PAS TIDAK BOLEH SAMPAI KEMANA KERANA UMNO SUDAH DIKAITKAN DENGAN KORAPSI AMAT SANGAT, NAJIB ROSAKKAN MENTALITI AHLI2 LAIN BILA MENCURI RM2.6 BILIUN WANG RAKYAT DI 1MDB.

WAK JAHIT PUN TERIKUT, JADI KAYA RAYA DARI KEMASUKAN BANGLA KE NEGARA INI.

PAS TAK ADA GIGI, TAK SAMPAI KEMANA MELAINKAN KELANTAN DAN TRENGGANU WALAU PUN SUDAH LEBIH 60 TAHUN DALAM POLITIK. DI KAITKAN DENGAN KORAPSI JUGA BILA TERIMA RM90 JUTA DUIT CURI NAJIB.

anonymous
Member
anonymous

Tukar kerusi merah Bersatu kpd kerusi merah umno untuk melayu…..

anonymous
Member
anonymous

Madey sudah hilang kawalan kerana bergantung kpd sokongan Dap untuk kekal berkuasa…cina sudah jadi king maker…

007 James Bond
Guest
007 James Bond

KAU YANG SEBENARNYA ANGKAT CINA
MAHATHIR TIDAK
PERCATURAN MADEY UNTUK BANGSA
SELAMATKAN BANGSA DARI KERAKUSAN PEMIMPIN MELAYU
KAU HANYA TAHU HAYUN TELOR

BANGAP!

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Setuju dan sokong pendapat di atas juga.

anonymous
Member
anonymous

Madey takut DAP..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BENAR FIRMAN ALLAH…..KAFIR HARBI TAK AKAN RELA SEHINGGA MUSLIM JADI HAMBA MEREKA…….. PANASNYA HARI INI DAP Berdepan Krisis Keyakinan Kerana Isu Jawi, Akui Teo DAP sedang berdepan dengan krisis keyakinan akibat perdebatan mengenai pelaksanaan pengenalan tulisan Jawi dalam buku teks bahasa Melayu di sekolah Cina dan Tamil, akui setiausaha antarabangsa parti itu, Teo Nie Ching. Menurut laporan bertajuk “DAP menghadapi krisis keyakinan” – timbalan menteri pendidikan itu semasa diwawancara oleh akhbar Cina Oriental Daily – tidak menafikan bahawa parti berkenaan sedang melalui laluan yang kasar. Melangkah ke hadapan, Teo percaya bahawa adalah penting untuk mengadakan lebih banyak dialog dengan pihak… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Khalin Hassan

Ostad PASBARUAUMNO dok cabar LKS.. dia sebut nama Allah pun tak betul…. tetapi ostad ostad yang bercakap agama siang malam…bila diajak berdebat dengan usraz ustaz yang tahu agama seperti wan ji… semua ostad ostad PASBARUAUMNO tersentot … macam macam alasan diberi.. tak standard la, apa la… dalam tak sama taraf pun tak berani..macam mana nak berdepan dengan dr asri atau pun ustaz ustaz lain

Anonymous
Guest
Anonymous

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irah, abg ibaratkan sbg sekuntum bunga seroja
Tak akan pernah jemu.. diri mu abg sirami baja
Rasanya..Irah 4-5 pagi, abg sini udah pun senja
Tidur lena lah dikau.. duhai Irah intan ku manja
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAFIR HARBI TAK HABIS2 BAKAR PERKAUMAN…… Kit Siang urges action against Zakir …….DAP veteran Lim Kit Siang wants the authorities to take action against controversial preacher Zakir Naik for his remarks about Malaysian Hindus. The Iskandar Puteri MP said that Zakir has cast baseless aspersions on the Indian Malaysian community who have made great sacrifices and contributions to the building of present-day Malaysia. “Malaysian authorities should not allow foreigners to abuse their privileges of becoming a permanent resident to create inter-racial and inter-religious tension and conflict in the country,” Lim said in a statement Monday (Aug 12). In a speech… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Wak Long Man

Zakir Naik pun jd bahan politik. Dah tentu Lim tu cina tak sokong Zakir Naik. Dah tentu tidak akan hadir punya.

Bukankah PAS semasa berbaik dgn DAP, kepimpinan DAP kan biasa dengar ceramah pemimpin PAS. Sampai ada yg boleh cakap guna nas alquran lagi. Lupa ker.

jgn risau lah, pemimpin PAS. Pada PRU15, nanti rakyat kebanyakkan akan sokong kepimpinan Melayu. Sekarang ni, sama ada calon MIC,MCA, atau DAP menang pun kerana adanya sokongan orang Melayu. PAS masih tak boleh sampai Putrajaya.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

UNDANG2 CIPTAAN MANUSIA TIDAK DAPAT CEGAH JENAYAH….. TENTERA ALMAHDI AKAN KEMBALIKAN DUNIA KEPADA KEADILAN DAN KEAMANAN….UNDILAH GS….. 3 Mesin ATM Diletupkan. RM300,000 Dilarikan. Lagi Gagal……. Tanjung Malim: Tiga mesin pengeluaran wan KOg automatik (ATM) di sebuah bank di Jalan Haji Mustaffa Raja Kamala, Muallim, dipercayai diletupkan oleh sekumpulan perompak, pagi ini. Difahamkan, ketiga-tiga mesin itu diletup menggunakan bahan letupan sebelum wang tunai dianggarkan RM300,000 dipercayai dilarikan. Pintu kaca hadapan bank berkenaan turut didapati pecah dan terdapat kesan tompokan darah dipercayai darah perompak akibat terkena kaca cermin terbabit. Ketua Polis Daerah Muallim, Superintendan Wan Kamarul Azran Wan Yusof bersama anggota polis… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Mas Cotek Daun Palas

Begini ke cara Rasulullah saw berdakwah kepada orang yang bukan Islam….

selama 30 tahun PAS ditubuhkan…berapa puluh ribu orang pemimpin2 PAS telah mengislamkan penganut agama buddha…hindu..kristian..majusi dan syiah…?

setakat yang aku tahu…berpuluh ribu penganut mazhab UMNO telah dikafirkan..inilah namanya Perjuangan Islam Taek Kucing.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAFIR HARBI MUSUH KHAT JAWI….TAPI BILA BISNES PANDAI PULAK LETAK KHAT JAWI.. .KHAT JAWI ADA NILAI EKONOMI SEBENARNYA……. Jangan berlaga kerana perbezaan dalam isu khat……. Bayangkan isu tulisan khat dan jawi tercetus ketika Barisan Nasional berkuasa dan kritikan yang akan menyusul kemudian. “Seluruh Kabinet kena letak jawatan” dan “Keputusan memperkenalkan jawi khat akan menyebabkan kita 10 tahun ke belakang di dalam sistem pendidikan kita”. Pembangkang pula akan berkata: “Jika kita menang, kita akan keluarkan silibus ini daripada sistem pendidikan negara.” “MCA pembelot orang Cina, tunduk kepada Umno, tiada guli”, “Sistem pendidikan vernakular dicabuli, MCA membisu”, “MCA pembunuh sistem pendidikan vernakular,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NETIZEN TIDAK BODOH….YANG BODOH ADALAH ORANG POLITIK….SELAMA INI ISU KAUM DIMAINKAN D4P……ISU KAUM MENJADI HOT DAN PANAS BILA ISU ADIB DIPERKOTAK KATIKKAN…… Kematian individu mula menjadi modal politik sempit. ….. Adab berpolitik kita memalukan! Apa yang viral harini menunjukkan satu budaya baru yang tak pernah dilihat sebelum ini. Satu budaya jelek yang memalukan. Kematian individu mula menjadi modal politik sempit. Jijik! Apa yang berlaku adalah satu jenayah. Ya. Satu jenayah yang berlaku antara dua individu. Ini bukan rusuhan perkauman. Isu yang menjadikan kedua pihak bertelagah bukan langsung isu kaum. Road rage, samseng jalanraya ni satu perkara yang dah lama wujud.… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ini maki hamun di M’kini sesuai untuk beruk tua sekarang pakai nama MAHATHIRVSANWAR –

Chan Lily
PUKIMAK BIN ULAR MAK HANTAR SAJA .. anggota polis trafik mana dapat gaji,,, kita yg bayar cukai , ini celaka mamak wanted di india, tapi dia pergi mana ada trafik buka jalan, PUIHHH .. itu menteri accidend cakap kompaun tidak di tolak, tapi wang kita bayar ini ANAK HARAM PUIHHH,, kaum PARIA TAK LAPOR POLIS KA ..DIA KATA KAUM PARIA SOKONG PM INDIA DARI TM,,, LKS TAK BUAT REPORT POLIS KA??? ANAK HARAM INI MAIN ISU KAUM DISI,,,puihh

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MAINAN RASIS KAFIR HARBI TELAH MEMAKAN 2 MANGSA MELAYU…..ADIB BELUM TERBELA…..KINI MANGSA KEDUA…… Petisyen kematian Syed Muhammad Daniel dilancar ….. MGF11082019_Pengkebumian-Arwah-Syed-Muhammad-Danial-Syed-Syakir_06 Jenazah Allahyarham Muhammad Danial Syed Syakir disembahyangkan di Masjid Al-Taqwa Bandar Bukit Mahkota Kajang, Selangor. foto IQBAL BASRI, 11 OGOS 2019 KUALA LUMPUR – Warganet hari ini melancarkan satu petisyen bagi mendapatkan keadilan di atas kematian Syed Muhammad Danial Syed Syakir, kelmarin. Petisyen yang dinamakan ‘Keadilan buat kematian Syed Muhammad Daniel Syed Syakir’ dibuat oleh Muhammad Al Hakim Sayed Nasir. Ia susulan kematian Syed Muhammad Daniel, 29, selepas berlaku pergelutan ekoran perselisihan faham setelah berlaku kemalangan di Kilometer 239… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kalau tiada isu kaum dan agama, maka akan keluar lagi isu semburit dan lucah. Macam tak biasa? Inilah politik Malaysia Lama yang dimakeup konon Malaysia Baharu. Turun temurun sejak Madey jadi PM sampai sekarang. Kahkahkah.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Jadi, apa kamu buat untuk membaikki keadaan?

ha nya gentel bola kamu yang dah bergayut hingga ke lutut dan omong kosong dengan gigi palsu atas bawah, berdetak detuk kerana dah longgar?

Bodoh punya Beruk Tua Geng Najib yang 70an tahun.

OSTAZ
Guest
OSTAZ

Antara nilai pengorbanan yang tinggi,ialah sifat berterus terang.Hidup berpura-pura adalah dilarang sama sekali.Ana kasi satu contoh,jika kita seorang yang sudah melepasi umur 70,itu dikira sebagai tua.Ana ada seorang kawan yang sudah tua,dalam lingkungan 76 tahun,tapi masih berpura-pura di alam cyber.Lebih teruk lagi,dia ada takle seorang anak dara. Kesian oooo anak dara tu teraniaya. Sempena aidil adha yang mulia ni,harap orang yang terasa tu,lakukanlah pengorbanan itu,iaitu BERTERUS TERANG! Untuk anak dara yang suci ini,masih ramai teruna-teruna yang boleh kamu berkenalan,contoh ana sendiri yang masih bujang trang tang tang.Ana ada pegangan agama yang kukuh,tidak lakon pura-pura dan teruna suci kata orang. MUHASABBAH… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irah boleh lihat sendiri, itu TN beruk tua bangka
Dia tidak dapat sembunyi, dia punya hati puaka
Sblm ini, dia canang2, kata Irah watak abg reka
Tetiba hari ini muncul dgn keadaan hati terluka
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Amende ana anta wahai walu unta OSTAZ konon? Apasal nak pakai bahasa Arab? Bahasa Melayu takda ker? Tentu masuk syurga kalau guna bahasa Arab ker?

Ghentikan ler, kata oghang Peghok. Kamu Beruk Tua Geng Najib 70an tahun yang tak mengaku sudah tua baka, asyik menjilat Najib dengan mengguna berbagai nama. (Btw, bahasa daerah di terima asalkan jangan bahasa asing).

Juga asyik menggila-bayangkan Munirah, watak yang kamu cipta, melayan “warkah”2 yang juga kamu cipta, coba sabotaj blog ini, coba menarik perhatian pembaca dari blog post di sini. Bedebah kamu.

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Lihatlah perangai TN monyet otak longgar skru
Masih belum hilang juga, ifrit ini, rasa cemburu
Dgn abg & Irah, bapok ini, masih juga berseteru
Abg pantun je kat Irah, dia terus terkam meluru
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, untuk Irah jer tau…!!
Utk monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Beruk Tua Geng najib 70an tahun kena sakit otak Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD, penerangan sudah di beri.

Otak nya asyik hyper, siang malam pagi petang dia masuk sini, kena maki hamun, di carut bagai.

Anonymous
Guest
Anonymous

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irah..beri lah perhatian kepada tugasan & kelas
Semoga Allah ringankan beban Irah kena galas
Warkah2 abg tak perlu Irah bersusah nak balas
Cukup bagi abg..,jika ada ingatan Irah yg ikhlas
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

anonymous
Guest
anonymous

Irah?????
pooorrrahhhhhhhhhhhhhhhh!

anonymous
Guest
anonymous

APA KOMEN BUDIN NA…

Maka, sempena Hari Raya Aidil Adha ini, marilah kita semua tuluskan hati dan serahkan kepada pihak berkuasa menjalankan kerja mereka tanpa kita masuk campur dengan sesuatu yang tidak perlu.

si kejora,tak habis-habis masuk benda tak perlu

gatal kote dia ni,dengarlah nasihat budin kawan kau tu

anonymous
Guest
anonymous

insaflah diri oiii..wak tua

telor dah laboh sampe lutuit!

Anonymous
Guest
Anonymous

Suka hati kau lah Labu…

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AKIBAT KAFIR HARBI YANG SELALU API2KAN RASIS DAN AGAMA SERTA TIDAK MAHU TUNDUK KEPADA UNDANG2 NEGARA…… PLUS Sedia Beri Kerjasama Siasat Kemalangan Di Bangi KUALA LUMPUR – PLUS Malaysia Berhad bersedia memberi kerjasama penuh kepada pihak berkuasa bagi menjalankan siasatan berhubung kes kemalangan yang berlaku berhampiran persimpangan Southville City, Bangi di sini, petang semalam. PLUS dalam kenyataan hari ini melahirkan rasa sedih dan kesal terhadap inisiden yang menyebabkan kehilangan nyawa seorang pengguna lebuh raya itu. Menurut pengendali konsesi lebuh raya itu, syarikat juga tidak akan berkompromi terhadap mana-mana pihak yang berkelakuan agresif dan membahayakan pengguna lebuh raya lain. “PLUS menasihatkan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

D4P = ISRAEL = ANTI ISLAM DAN PENGHUNI ASAL…….. DAP PP: Apa Punya Lanun Raa……. Hasil carian imej untuk bendera lanun….. Sampaikan Duit Tabung Derma Masjid Pun Kerajaan DAP Pulau Pinang Nak Sakau Ker? Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Ir Dr. Shaik Hussein Mydin membidas tindakan Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) yang memerah duit sumbangan masjid bagi memenuhi kantung tabung wakaf institusi tersebut… “10% duit sumbangan tabung masjid hak anak kariah pun MAIPP nak?”… “Carilah jalan lain untuk menambahkan tabung wakaf bukan dengan memerah duit sumbangan masjid yang perlu digunakan bagi tujuan mengimarahkan masjid dan kebajikan anak-anak kariah,” tegasnya… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Abg ni faham, dgn keadaan sibuk Irah ku manja
Beri je tumpuan, kpd study dan Irah punya kerja
Warkah abg tak balas pun tak pe, Irah baca saja
Diri Irah itu, biar abg jer ler di sini, terus memuja
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Abg sudah sgt yakin, dgn Irah punya keikhlasan
Tumpukan kpd hal2 study, kuliah serta tugasan
Pantun2 dr abg, Irah jadikanlah, sebagai hiasan
Irah sibuk abg faham & tak mengharap balasan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAFIR HARBI SETIAP SAAT NAIKKAN DARJAH KEPANASAN…….MELAYU MUNGKIN ADA HAD KESABARAN…… Jangan Bertindak Ikut Emosi, Buruk Padahnya – Huzir KUALA LUMPUR: Orang ramai dinasihat tidak mengambil tindakan sendiri termasuk mencederakan serta merosakkan kenderaan pihak lain apabila timbul rasa tidak puas hati ketika berada di jalan raya. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ), Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed, berkata kebiasaannya tindakan seperti ini akan diambil jika berlakunya pertengkaran sehingga mengundang insiden buli di jalan raya yang berakhir dengan pergelutan. Beliau berkata, setiap kes buli jalan raya bermula dengan kesalahan trafik, namun akibat tidak berpuas hati dan mengambil tindakan sendiri maka kesalahan jalan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAFIR HARBI ANTI APA SAJA BERBAU ISLAM….TAPI AKAN PERALAT UNTUK UMPAN MUNAFIK MELAYU……. HinaTulisan Jawi Tapi Tidak Malu Guna Untuk Poster Hari Raya…… Seorang pemimpin DAP menghina penggunaan khat Jawi sehingga mengumpamakan tulisan berkenaan seperti menyapu tahi lembu ke muka. Seorang lagi sentiasa istiqamah di dalam menentang penggunaan tulisan Jawi dalam korikulum Sekolah Jenis Kebangsaan. Namun, mereka mempunyai persamaan yang ketara. Di hadapan orang Islam sanggup menggunakan tulisan Jawi untuk poster ucap Selamat Hari Raya Aidil Adha. Pemimpin-pemimpin DAP semuanya hipokrit. Di hadapan penyokong Cina, mereka menghina tulisan Jawi. Lihatlah video di atas di mana tulisan Jawi dikatakan perantara novel… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TENTERA ALMAHDI AKAN KEMBALIKAN KEGEMILANGAN ISLAM…….. Hayati Kemeriahan Sejarah Lebuh Acheh Di PP -……… Hasil carian imej untuk masjid lebuh Aceh Pulau pinang Hayati Aidil Adha disebalik sejarah Lebuh Acheh KEMERIAHAN sambutan Hari Raya Haji atau Hari Raya Korban dalam konteks Pulau Pinang wajar membawa kita untuk mengimbau kemeriahan di Lebuh Acheh. Setiap tahun di musim haji sejak pertengahan kurun ke-19 hingga sekitar 1970-an adalah pesta syiar Islam yang sangat penting di Pulau Pinang. Lebuh Acheh merupakan tempat himpunan jemaah Haji daripada beberapa negeri iaitu Seberang Perai (dikenali Province Wellesley), Kedah, Perak Utara, Kelantan dan Siam. Bahkan pelabuhan Pulau Pinang… Read more »