SYABAS LIM KIT SIANG!!!

Di bawah ini adalah petikan sidang akhbar yang diadakan oleh Lim Kit Kit Siang berikutan wujudnya bantahan, malah ejekan terhadapnya di kawasan Parlimennya sendiri berhubung pendiriannya mempertahankan pengenalan tulisan jawi di sekolah rendah venakukar.

Kerajaan sebelum ini memutuskan akan mengkhususkan tiga muka surat dan bukannya enam seperti rancangan asal dalam buku teks itu serta menjadikannya sebagai pilihan selepas bantahan kuat daripada masyarakat bukan Melayu.

Bagaimanapun, masih terdapat beberapa penduduk di kawasan berkenaan yang masih tidak berpuas hati dengan Kit Siang ketika beliau berusaha menjelaskan perkara tersebut malam tadi.

Beliau dalam sidang akhbarnya jelas mempertahankan pendiriannya dengan hujah-hujah yang bernas dan sepatutnya tiada masalah untuk diterima oleh masyarakat Cina di negara ini.

Dengan jiwa Malaysianya yang mengkagumkan itu, syabas diucapkan kepada beliau.

Bacalah dengan hati dan minda yang terbuka apa yang diperkatakan beliau seperti disiarkan dibawah ini:-

Supremo DAP merangkap Ahli Parlimen Iskandar Puteri, Lim Kit Siang mempertahankan pendiriannya berhubung pengenalan tulisan Jawi dan seni khat dalam buku teks Tahun 4 Bahasa Malaysia meskipun diejek hadirin program di kawasannya semalam.

“Orang Cina, Melayu dan India takut satu sama lain dan hidup dalam ketakutan. Kita mesti mempunyai keyakinan untuk membina Malaysia yang hebat bersama-sama.

“Kita berada dalam keadaan di mana orang Melayu takut kepada orang Cina dan Cina takut kepada Melayu.

“Dulu, DAP dituduh cuba menghancurkan orang Melayu dan sekarang DAP dituduh mengkhianati orang Cina.

“Kita perlu keluar dari (perspektif) ini. Budaya kita tidak boleh hilang begitu mudah … Jika hanya tiga muka surat (pengenalan tulisan Jawi) boleh membuat budaya Cina hilang, maka saya fikir ada yang tak kena,” kata Kit Siang.

Bagaimanapun, Lim mengakui tentang kegelisahan masyarakat bukan Melayu tetapi berkata terdapat juga keperluan untuk menggunakan perspektif yang lebih luas.

Beliau berkata DAP secara konsisten menentang sebarang percubaan asimilasi tetapi pada masa yang sama turut menolak pengasingan.

Integrasi, katanya, adalah cara untuk ke hadapan.

Beliau menambah, empat tamadun yang hebat adalah Cina, India, Islam dan Barat dan kekuatannya harus diperolehi untuk mencipta negara Malaysia.

“Jika Jawi diperkenalkan ke sekolah rendah Cina tanpa paksaan atau peperiksaan dan juga orang Melayu boleh belajar kaligrafi Cina tanpa paksaan atau peperiksaan, saya tidak melihatnya sebagai perkembangan negatif.

“Kita mahu semua kaum lebih memahami antara satu sama lain.

“Saya tidak menyalahkan sesiapa tapi kita ingin mengatakan bahawa ia sudah diperkenalkan sebelum ini, saya berpendapat bahawa kita perlu melihat perkara itu melalui perspektif yang lebih luas,” tegasnya lagi.

Kongsikan artikel ini
Updated: 10 August 2019 — 4:23 pm

13
Leave a Reply

avatar
3 Comment authors
MAHATHIRVSANWARAnonymousTanpa Nama Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAFIR ADALAH MEREKA YG TIDAK BERSYUKUR DAN KENANG BUDI DGN ALLAH DAN MANUSIA…..HARBI ADALAH PENENTANG UNDANG2 ALLAH DAN MANUSIA…… Rumusan buku THE CHINESE DILEMMA ……….. APA PENULIS KATA BERKENAAN CINA: 1. Pandangan ini adalah dari Ye Lin- Sheng yang berasal dari China tetapi seorang ahli perniagaan di: – Malaysia, – Hong Kong, – Australia, – Thailand, – Singapura, -.Britain dan – Amerika Syarikat. Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. Tetapi orang Cina di Malaysia lah yang paling : – tidak bersyukur, – kejam, serta – mengkhianati perjanjian ataupun – tidak mahu rujuk perlembagaan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TENTERA DAJJAL TERUS MEMBUAT MAKAR SEHINGGA KE LUBANG NERAKA…… Menjernihkan Emosi “Sang Kelembai” ………… Sahabat saya Datuk Zaharin menganggap tindakan Umno Selangor menyokong agar YAB Amiruddin kekal sebagai Dato MB Selangor suatu tindakan yang tidal cerdik tetapi tidak pula mengemukakan hujah dan alasan. Isunya dalam kemelut politik Selangor hari ini mengapa perlu pertahankan MB? Umno dan PAS Selangor dalam kenyataannya jelas menegaskan apa pun krisis politik yang sedang dihadapi, samada yang melibatkan penarikan balik usul pindaan Enakmen Pentadbiran Agama Islam oleh Speaker dari DAP atau isu perbalahan dalaman PH yang melibatkan kem Azmin dan Anwar, jangan kestabilan dan ketenteraman negeri… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BILA MELIBATKAN KAFIR HARBI…. MUNAFIK MELAYU DIAM MEMBISU ……….. ‘Keluarga Adib hanya mahu AG minta maaf, bukan dipenjara’ ………. Keluarga allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim hanya mahu Peguam Negara Tommy Thomas memohon maaf dalam kes inkues bagi menentukan punca kematian bekas anggota bomba itu. Peguam keluarga Adib, Haniff Khatri Abdulla berkata anggota keluarga si mati tiada niat supaya Thomas dipenjarakan. Mahkamah koroner di Shah Alam diberitahu perkara itu hari ini. “Kami juga menjelaskan kepada mahkamah, sangat jelas, permohonan yang dibuat oleh keluarga Adib ini, jika dibenarkan oleh mahkamah sebagai penghinaan, pihak keluarga tak berhasrat untuk meminta suatu perintah supaya AG… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

WALAU ADA BUNGA ISLAM TENTERA DAJJAL BERUSAHA KERAS MENOLAK……… Tolak Jawi bukti masih dipengaruhi penjajah, kata Hadi …………. Presiden PAS, Abdul Hadi Awang menyifatkan mereka yang menolak tulisan Jawi masih dipengaruhi oleh kesan penjajah dalam diri. Beliau berkata, tulisan Jawi adalah kesan peninggalan tamadun Islam di alam Melayu. “Tulisan Jawi ini tulisan tamadun Islam di alam Melayu. Ini bukan benda baru dan kena sedar tulisan Jawi ini pengaruh Islam dalam ilmu. “(Mereka yang menolak tulisan Jawi), masih ada kesan penjajahan dalam diri dia. Kesan penjajahan, pengaruh penjajah masih ada,” katanya dalam satu rakaman secara langsung ketika ditemui media di Rusila,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MULA2 TANGGUH DULU LAMA2 TAK JADI……PERANGAI BUSUK DEEP STATE….. Kertas siasatan kes rogol exco Perak dipulangkan kali kedua ……….. Polis akan menyiapkan kertas siasatan berhubung kes pembantu rumah warga Indonesia yang mendakwa dirogol oleh exco kerajaan Perak, Paul Yong dalam masa 48 jam dan menyerahkannya semula kepada pengarah pendakwaan negeri buat kali ketiga. Ketua Polis Perak Razarudin Hussain berkata polis telah mengemukakan kertas siasatan selepas laporan perubatan dan forensik dikeluarkan pada Isnin lalu. “Kertas siasatan telah dipulangkan semula kepada pihak polis untuk melengkapkan sedikit lagi keterangan yang ada sebelum dihantar kembali kepada pengarah pendakwaan negeri,” katanya yang dipetik oleh Bernama.… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Sayu betul gema takbir nak sambut 10 Zulhijjah
Rasa rindu terus saja, kat dada sebak menerjah
Kesepian pulak.. di sudut hati, mula menjelajah
Teringatkan, jauh di US sana nun..,seraut wajah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Abg di rumah mak..dgn adik beradik, berempat
Mahu raya ni, masa berlalu terasa begitu cepat
Tadi kalut kait nyok & tolong mak balut ketupat
Sampai nak masuk ke blog ini, pun, tak sempat
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DARK FORCE TERUS MENERUS BERMAHARAJA……. Dong Zong lancar petisyen bantah Jawi ………. Persekutuan Persatuan-persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) akan menggerakkan kempen mengumpul tandatangan untuk menegaskan bantahan terhadap pembelajaran tulisan Jawi di sekolah vernakular. Pengerusinya Tan Tai Kim berkata, keputusan itu dicapai dalam mesyuarat Dong Zong pusat dengan Dong Zong negeri-negeri hari ini. Katanya lagi, petisyen itu akan turut disertai sebahagian pertubuhan masyarakat Cina, lembaga pengelola sekolah vernakular, PIBG dan persatuan alumni serta pertubuhan Tamil. Tan berpandangan tulisan Jawi dikaitkan dengan Islam, antaranya untuk menyebarkan Al-Quran, berdasarkan “kajian sesetengah cendekiawan dan karya sastera”. “Murid bukan Islam diperkenalkan pembelajaran… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sebelum Geng Najib masuk mencoba sabotaj blog pro-PH ini, mengarut dengan gila bayang nya dengan Munirah, watak yang di cipta nya sendiri, dikeluarkan penerangan berikut:

Pakcik Geng Najib yang asyik menjilat Najib dengan mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous huruf kecil a, tak renti2 menulis macam2 karutan dan memantun mantat, tak ikut tajuk post.

Dia tidak hormatkan langsung pemunya blog, tidak hormatkan pembaca2 di sini. Dia coba sabotaj blog Budin yang pro-PH ini.

Kerana itu semua, dia perlu di balun, di tibai, di bantai. Dengan itu kita juga boleh dapat fun and entertainment on and out of him.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib ini sudah tua, umur 70an tahun, dah lama pencen, ahli Umno berpuluh tahun, Najib dah lama menjadi hero nya, berpuluh tahun menjilat Najib dengan gigih dan khusuk.

Begitu terlekat “fixation” nya dengan Najib sehingga bila Najib lingkup, sekarang dibicarakan di mahkamah, otw to prison, dia shock dan stress amat sangat, jatuh gila – kena sakit otak ADHD.

Maka komen2 Pakcik ini tidak mengikut tajuk, asyik mengarut, menghasut bangsa “Keling”, agama Hindu dll, anarkis, gila.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Untuk yang tak selalu masuk blog ini –

Pakcik Geng Najib ini sebenarnya orang gila, otak nya sentiasa aktif, hyper – pagi, petang, siang, malam. Dia ada penyakit otak yang dinamakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

Lihat
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

Hyperactivity means moving about constantly; Or excessively fidgets, or talks.

Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENCIPTA “WARKAH”2 DARI NYA. MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI, MENGKOPIPES KOMEN2 LAMA DIA.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bagus Lim Kit Siang buat begitu. Sebab DAP dalam Kerajaan PH dan dia perlu mempertahankan keputusan yang dibuat Kerajaan itu.

Bagus Budin melaporkan berita itu dan memuji LKS dalam pos nya. Nyata lah Budin pro-PH.

Masih menunggu Pak Sheikh Anwar punya reaksi. Dia sepatutnya menyokong dan puji LKS buat begitu sebab memegang jawatan PM8 memerlukan persetujuan pucuk pimpinan semua parti dalam PH.