TUN MAHATHIR DIMALUKAN OLEH PIMPINAN PARTI SENDIRI

Kejadian ini walaupun kecil dan terpencil, tetapi impaknya sangat besar kepada Bersatu sebagai sebuah parti kerajaan dan Pengerusinya, Tun Mahathir Mohamad kini memegang jawatan Perdana Menteri.

Sukar untuk kita memikirkan bagaimana seorang Ketua, Timbalan Ketua dan Naib Ketua Bahagian Bersatu Bagan Datuk, Perak boleh tergamak berpakat menjual dua daripada tiga lembu korban dengan alasan untuk membeli komputer dan membayar bil-bil pejabat parti.

Oleh kerana dua ekor sudah dijual, hanya seekor lembu saja akan disembelih untuk penduduk tempatan sempena Hari Raya Korban pada tahun lalu.

Kesemua tiga ekor lembu berkenaan adalah sumbangan Ahmad Faizal Azumu yang juga Menteri Besar Perak.

Apakah mereka ini tiada perasaan dan hati sebagai seorang muslim?

Kalau lembu itu disumbangkan untuk korban, maka ia adalah sepenuhnya untuk ibadah korban.

Dengan itu adalah haram menyelewengkannya atau menjual lembu-lembu berkenaan dengan duitnya pula digunakan untuk urusan kepentingan parti.

Adakah mereka ini jenis yang sudah biasa makan duit haram dan tidak boleh membezakan antara ibadah dan bukan ibadah?

Yang paling memalu dan mengaibkan, tindakan menjual lembu korban tersebut untuk membiayai urusan parti adalah suatu tamparan kepada Tun Mahathir selaku Perdana Menteri serta Bersatu secara keseluruhannya.

Bagaimana Bersatu mahu diyakini untuk membela dan jujur dalam membantu rakyat, jika lembu untuk korban pun boleh diselewengkan?

Bagaimana agaknya jika mereka ini diberi tanggungjawab dan amanah dalam projek bernilai berjuta-juta ringgit untuk kemudahan serta kepentingan rakyat?

Apakah jaminannya ia tidak diselewengkan juga?

Lebih daripada itu, kejadian ini turut menyerlahkan kelemahan Bersatu sebagai sebuah parti di mana Pengerusinya menjadi Perdana Menteri dan pemimpin parti itu juga memegang jawatan Menteri Besar Perak.

Apakah, dalam sibuk-sibuk Bersatu untuk berunding dengan segelintir barua dalam UMNO, Pas dan GPS untuk mereka menyokong perlanjutan tempoh Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri, tetapi urusan parti sendiri di peringkat akar umbi tidak pernah dipeduli?

Apa sebenarnya keutamaan pimpinan tertinggi Bersatu – berkhidmat kepada rakyat dan menyediakan segala keperluan ke arah itu atau semata-mata untuk jawatan? (Shahbudindotcom 07/08/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 7 August 2019 — 5:03 pm

30
Leave a Reply

avatar
7 Comment authors
syahAnonymousnajib bini rosmahTanpa Namajigit Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
syah
Guest
syah

sampah punya cerita la pak budin..haha..

PKR lagi malu…geng semburit semuanya

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Abg ni senyum sendiri digamit kenangan silam
Warkah pertama Irah tiba dulu.. di sini tgh mlm
Lepas itu..,di lautan rindu, abg terus tenggelam
Utk Irah ku intan, dari abg ini, sambutlah salam
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

Anonymous
Guest
Anonymous

Betul tu Budin, ia beri impak besar kpd Bersatu!
Mcm mana ni, orang2 Cap Munger jadi lagu tu?
Bagaimana lah nanti..rakyat boleh nak dibantu?
Kalu dah lembu korban pun sanggup depa latu!

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

jigit
Member
jigit

Dek bencikan orang tua tu punya pasal, kes tahun lepas pun Budin korek. Yang jual lembu orang lain, kenapa pula orang tua tu kena tanggung semua. Kalau macam tu yang balun jubo Haziq katanya Naib Presiden PKR. jadi yang pun patut berasa malu kerana gagal tarbiah orang bawahan adalh Boss PKR la…Anwar. Atau dia tidak perlu berasa malu sebab perbuatan luar tabii itu adalah tabiat biasa mereka-mereka dalam PKR. Rentikan la Budin, politik picisan ini. Tidak membawa sebarang manafaat. Kalau benar-benar kau orang sudah tidak percayakan orang tua tu…lakukanlah sesuatu yang bermakna seperti mengusulkan undi tidak percaya ke atas Perdana… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Agak janggal jugak bro jigit punya rentak irama
Mcm ler bro ini, masuk blog Budin kali pertama
Kecaman Budin kat pembangkang, jugak sama
UMNO & Pas, banyak yg Budin korek citer lama

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Yang benci sungguh sebenarnya ialah yang paksa Madey bekerja sampai ke hujung usia. Seolah-olah tak nak beri rehat langsung beb. Agak-agaklah. Yang muda-muda pulak buat perangai tak senonoh macam tu. Apakah ini wawasan Madey? Anak muda duduk bawah pungkok Madey sampai mati? Buruk betul sikap pimpinan yang tak belas kasihan pada orang sudah tua. Kahkahkah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro jigit,

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Budin serang Tun, bro jigit kini jadi kelam kabut
Tapi, jgn pula disentuh Irah ku yg lemah lembut
Tak baca ke bro, dlm warkah, apa yg Irah sebut?
Cgu2 mt saleh ngurat dia pun..Irah tak sambut!
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

(Bunga2 tu, khas utk Irah jer..ok, bro..!! ๐Ÿ˜‚)

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Tolong haramkan ahli Bersatu terima lembu korban yang masih hidup Raya Haji tahun ini. Buat mencuci kesipuan Malaysia Baharu. Berikan contoh hukuman pengajaran yang terbaiklah. PM Sementara 1 tahun 3 bulan Madey below par performance mentadbir dan mengurus caca merba. Takkan parti Bersatu pun korup dan nak ambil harta Kerajaan beb. Malu Madey. Malu Madey dan anak bini. Kahkahkah.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Betul, “Takkan parti Bersatu pun korup dan nak ambil harta Kerajaan”. Yng korap begitu ada lah Umno, Najib Al Jibo. Korap tak terhingga. Sampao kena guling di Pru1.

“haramkan terima lembu korban yang masih hidup”? Boleh ker? Bukan kah menyembelih lembu itu suatu upacara HariRaya Korban?

Kalau tidak, apa yang nak di sembelih di HR Haji?

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Bersatu mencuri lembu. Madey… Madey… anak cucu Madey kaya raya. Cawangan parti Madey kleptokrasi duit Kerajaan. Masih ada hati nak anak kau Mukhriz jadi PM Malaysia ke? Paroks beb. Kahkahkah.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Paroks? Bahasa apa kau guna?

Nuduh liar ajer yer? Tarak bukti, fakta, tarikh, nama, di mana dsb nya pun.

Ko kerja jual ubat di tepi jalan yer?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Saksi: Jho Low gelar Najib โ€˜Optimus Primeโ€™ atau OP

Joanna Yu berkata Jho Low menggunakan singkatan itu apabila merujuk kepada Najib dalam perbualan Blackberry Messenger mereka.
xxx

Gamak nya istilah “Prime” itu tersilap keluar di Blackberry itu – istilah sepatut nya ia lah “Sw.ne”.

Mencuri wang rakyat RM2.6 biliun di 1MDB lebih dari “Sw.ne”.

Mat Jean
Guest
Mat Jean

Ini kes yg tahun lepas, raya haji 2018, bukan kes tahun ini, budin.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Budn tanya: Bagaimana agaknya jika mereka ini diberi tanggungjawab dan amanah dalam projek bernilai berjuta-juta ringgit untuk kemudahan serta kepentingan rakyat?

Jawab nya: Tak sebegitu teruk di banding dengan Pak Sheikh dapat RM3 bilion dalam suspense account yang dihimpun Tong Kong bagi kelulusan cawangan2 berbagai bank di masa dia Menteri Kewangan.

Baca lah Surat Sumpah DATO’ ABDUL MURAD BIN KHALID (one of Bank Negaraโ€™s former top executives and later Director of Rashid Hussain Bank) on Anwar amassing RM3 billion โ€“

https://groups.google.com/forum/#!topic/soc.culture.malaysia/Jxot-HnyAjY
Note: If you click that link above, go a bit lower into the page to see the Statutory Declaration.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

STATUTORY DECLARATION

I, Dato’ Abdul Murad Bin Khalid (NRIC No. 531215-08-5957), .. do hereby solemnly and sincerely declare as follows:-

1. On 16th September 1999 1 was charged with failing to disclose truthfully information on Ben Harta Sdn Bhd (BHSB) shares and 51 of its properties allegedly held for my benefit pursuant to .. Banking Act 1989 (BAFIA).

2. In order to do justice for my own sake, I must make a public declaration on certain matters .. so as to show to the public at large the …

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

This public statement is also intended to provide the public with the proper perspectives of the machinations of the former Deputy Prime Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim the Finance Minister and hence the Minister directly in command of BNM.

3. As one of the top executives in BNM, l invariably came into contact with Datuk Seri Anwar … In furtherance of his political scheme, Datuk Seri Anwar Ibrahim instructed me to implement certain corporate exercises in favour of his friends and cronies.

The debts of his cronies were cleared/settled using the profits from deals using the influence of BNM ….

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

5. Tong Kooi Ong, also involved in raising financial assistance for DSAI. Tong Kooi Ong is the CEO of Phileo Allied Berhad .. Phileo Allied Bank is also under the control of Tong Kooi Ong.

Tong Kooi Ong subsequently disclosed to me that in return – for the favours granted to him by DSAI, he had established a “Master Account”. From which financial contributions could be made for the interests of DSAI.

At one point Tong Kooi Ong confided in me that the Master Account was worth RM200 million.

Etc, etc

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAFIR HARBI MMG BERMASALAH……. Kisah Kenaikan Seorang โ€œChef Berbakatโ€ Di Dalam Dap Hingga Menjadi Ketua Setiausaha Pemuda Pakatan Harapan Malaysia……….. Pening bila difikirkan tindakan Pemuda Pakatan Harapan Malaysia melantik Howard Lee Chuan How, seorang bekas chef yang kini aktif dalam DAP, sebagai Ketua Setiausahanya. Walaupun Howard Lee Chuan How, berdasarkan pengakuan beliau sendiri, adalah seorang penganut agama Kristian, saya tidak pula mahu memainkan sentimen agama dalam soal ini. Walaupun isteri Howard Lee Chuan How, bernama Dr Fiona Williamson, adalah seorang warganegara British, saya juga tidak mahu memainkan sentimen kaum dalam soal ini. Sebelum berpindah ke National University of Singapore, Dr… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kopipes di balas kopipes –

Al Os

PAS parti yg menipu umat Islam dgn bermcm mcm helah…..selepas arwah Nik Aziz………..klu lah PAS mangambil sikap mcm Nik Aziz…

PRU 15 ni…..PAS tanpa bantuan UMNO….tapi apakan daya..peminpin PAS gila kuasa….tapi gagal dpt kuasa

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Abg skrg ini, dah ada kat sekolah, duhai adinda
Skrg free, pukul 9:00 nanti baru kelas abng ada
Lara rindu menyerang rasa mcm sebak di dada
Lbh2 lagi bila abg baca Irah punya gurau senda
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

Anonymous
Guest
Anonymous

Ini jenis manusia, dgn wang mata cepat kelabu
Hingga, sanggup songlap, korban punya lembu
Itu, belum lagi juta2, baru jer pegang tahap ribu
Puak2 ini, elok segera, pihak SPRM pergi serbu

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Mmg lah, Cap Munge dah busuk, tahap jamban
Tak kan lah begitu teruk, parti ni udah terbeban
Tergamak mereka itu, pi songlap lembu korban
Tak takut ke nanti ke dlm neraka Allah humban

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Correcting names (public service) –

When you have corrected your name, for the next comment, go to a new comment column. The corrected name appears there.

Don’t type Replies until your corrected name is back in order.

Tanpa Namaa
Guest
Tanpa Namaa

Kejadian ini kecil dan terpencil. Nokhtah.

Tapi Budin mesti lah mahu putar belit, twist, spin and put a lot of salt and pepper untuk kepentingan Pak Sheikh Anwar, idola dia. Awas Budin, banyak sangat garam, nanti kena hypertension, boleh alih2 jatuh pitam and rushed to the hospital ER.

“menjual …. untuk membayar bil-bil pejabat parti.” Banyak berlaku di Umno. Semua Najib Al Jibo punya pasal. Dia menyebabkan akaun2 parti di beku, tarak dedak, Umno hidup mendadak, makna nya tiba-tiba masuk ke gulungan muflis.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Testing Nama

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Double a keluar

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Susah pulak nak hilangkan

Tanpa Namaa
Guest
Tanpa Namaa

Pak Sheikh Anwar tak dimalukan pemimpin parti dia sendiri ker? Dua kali di mahkamahkan kes liwat dan di penjara tak di malukan dek musuh2 dia dalam parti ker?

Anak dia sendiri pun malukan dia. Bila bosan banyak sangat nepotism dan kronyism dalam PKR, Nurul Izzah tolak lantikan sebagai Ketua PKR Penang yang di buat bapak dia untuk dia.

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Terima kasih Irah..,hati mu, Irah beri abg pinjam
Tapi..lara kerinduan masih jugak mari merejam
Kesepian pula, turut hadir, menyiksa dgn kejam
Abg nak baca quran lah, nanti subuh, lagi 1 jam
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Irah..kat sini dah 5:00 am..rasanya, Irah tgh hari
Abg tampil ini.. sekadar, salam kat Irah nak beri
Semoga dinda di dalam sejahtera Irah ku puteri
Jika ada salah, abg pohon maaf, menyusun jari
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—