PH AKAN KALAH PRU15 JIKA TUN M TIDAK BERUNDUR

Kepada mereka yang selalu mendesak agar Tun Mahathir Mohamad meneruskan khidmatnya sebagai Perdana Menteri sehingga habis penggal, sesuatu yang harus disedari ialah tindakan itu lebih mendedahkan PH kepada risiko kekalahan pada PRU15 akan datang.

Sekiranya Tun Mahathir masih Perdana Menteri dan mengetuai PH ketika itu, itulah sebenarnya yang diharap-harap serta ditunggu-tunggu oleh gabungan BN dan Pas kerana peluang mereka untuk menang akan terbuka dengan seluas-luasnya.

Sama ada dengan kekalnya Tun Mahathir sehingga PRU15 akan menyebabkan PH berpecah atau tidak, kelibat Tun Mahathir pada PRU akan datang sebenarnya tidak lagi sama seperti ketika beliau mengetuai PH menumbangkan BN pada PRU14 lalu.

Malah, jika dengan enggannya Tun Mahathir melakukan peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim dan akhirnya menyebabkan PH berpecah, kemungkinan kembalinya BN ke persada kuasa dengan bantuan Pas akan secerah langit di pagi hari.

Menjelang dan mendepani PRU14, aura Tun Mahathir memang tengah memuncak kerana beliau berdepan dengan Najib Razak yang banyak masalah dan karenah.

Tetapi, setelah beberapa bulan kembali menduduki kerusi Perdana Menteri buat kali kedua, dengan banyak janji tidak ditepati, keegoan makin meninggi untuk kembali kepada perangai Perdana Menteri ke-4, disertai dengan banyak berdalih berkenaan peralihan kuasa, sokongan terhadap Tun Mahathir jelas telah merosot dengan mendadak.

Bukan saja berdasarkan banyak kajian yang menunjukkan sokongan terhadap beliau makin merosot, malah kunjungannya ke tempat-tempat awam tidak lagi menggamit keghairahan ramai untuk bersalam atau bergambar dengannya.

Apatah lagi setelah melepasi tempoh setahunnya menjadi Perdana Menteri, bukan kerja memulihkan ekonomi dan membaiki kerosakan negara yang ditinggalkan Najib yang terlihat banyak dilakukannya, sebaliknya penuh dengan gerak kerja dan agenda politik untuk mengekalkan kuasa semata-mata.

Mesyuarat dan perjumpaan yang bersifat politik nampaknya lebih menjadi keutamaan Tun Mahathir berbanding agenda untuk rakyat dan negara.

Lantaran itu, rakyat mula kecewa. Pembaharuan yang kerap dilaungkan sebelum beroleh kuasa tampak hanya retorik apabila kuasa sudah ada dalam genggaman, sedangkan sebahagian pembaharuan itu tidak pun memerlukan kos apa-apa.

Inilah juga yang mendorong secara tiba-tiba Najib kembali popular. Rakyat ingin menunjukkan mereka boleh membalas dendam dan menyokong kembali pemimpin yang pernah dijatuhkan lantaran banyak janji tidak mahu ditepati.

Yang paling membuatkan rakyat sakit hati ialah apabila Tun Mahathir dengan selamba pernah berkata, Buku Harapan yang mengandungi janji-janji manifesto bukanlah sebuah kitab suci yang wajib dipatuhi.

Untuk itu, bagi mendepani PRU15 akan datang, PH memerlukan pemimpin baru untuk mengekalkan kemenangan dan menjadikannya tetap sebagai sebuah kerajaan.

Ia tidak ubah seperti menangnya BN dengan gemilang pada PRU 2004 lalu. Ia jelas disebabkan BN dan negara ketika itu diterajui oleh Pak Lah sebagai peneraju baru yang turut disertai dengan kegembiraan kerana meraikan persaraan seorang pemimpin yang sudah terlalu lama berkuasa.

Seorang bekas menteri pernah berkata, jika Tun Mahathir tidak berundur pada 2003 dan beliau masih kekal mengetuai BN pada PRU 2004 itu, ada kemungkinan ketika itu BN akan pertama kali hilang majoriti dua pertiganya.

Ini kerana, di sebalik beliau disifatkan telah berkhidmat dengan cemerlang, agenda politiknya yang keterlaluan dengan โ€œmembunuhโ€ ramai musuh-musuh politiknya serta tempohnya memegang jawatan Perdana Menteri yang dianggap sudah terlalu lama, ia akan menjadi suatu beban yang tidak terduga di peti-peti undi.

Namun, dengan beliau mengumumkan pengundurannya pada 2002 dan Pak Lah mengambil alih teraju parti serta negara pada 2003, kemungkinan BN hilang majoriti dua pertiga itu telah dapat ditukar kepada kejayaan paling gemilang dengan memenangi 198 kerusi Parlimen pada 2004 itu.

Begitu juga pada PRU15 akan datang, PH memerlukan pemimpin baru yang dapat tampil dengan idea serta pendekatan baru untuk terus mengekalkan PH sebagai kerajaan.

Lagi pula, jika PH kalah di tangan Tun Mahathir pada PRU15 akan datang, ia dengan sendirinya akan mengambus segala rekod dan kecemerlangannya selama ini, sekaligus menjadikan legasinya gelap sepanjang zaman. (Shahbudindotcom 06/08/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 6 August 2019 — 10:50 am

43
Leave a Reply

avatar
12 Comment authors
Othman AhmaiAnonymousMAHATHIRVSANWARAnomirkiz Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Irah..sini, hampir 5:00 am..rasanya, Irah tgh hari
Abg tampil ini.. sekadar, salam kat Irah nak beri
Semoga dinda di dalam sejahtera Irah ku puteri
Jika ada salah, abg pohon maaf, menyusun jari
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

WHEN PEOPLE SUFFER IT’S TIME FOR DAJJAL TO COME…….. MySalam: RM400 mil premium for a RM3 mil payout? ……….. Dear Tun Dr Mahathir, Three weeks ago, a 48-year-old lorry driver with stage 4 cancer of the colon came to see me as he was in financial distress. He had been the sole breadwinner, and family finances were deeply in the red ever since his diagnosis about two months ago. As he was a BR1M recipient in 2018, I downloaded the application forms for MySalam and filled them for him (as I had made the clinical diagnosis of Ca Colon with… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAFIR/ MUNAFIK DIANCAM NERAKA JAHANAM…….. Pelaksanaan tulisan jawi di sekolah tak patut jadi isu ………… Pengenalan tulisan jawi dan seni khat dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Tahun 4 tidak wajar dijadikan isu sehingga mengundang kontroversi, kerana ia bertujuan menerapkan nilai warisan dan identiti negara. Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Semenanjung Malaysia (NUTP), Harry Tan Huat Hock berkata, murid mula mengenali Seni Tulisan Jawi, Cina dan Tamil sejak Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dilaksanakan bagi murid Tahun Satu pada 2011. โ€œPada 2015, ia wujud dalam buku teks Bahasa Malaysia Tahun Lima untuk sekolah jenis kebangsaan di bawah tema โ€˜Menghargai Budaya… Read more »

Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

Alif mim nun tendang wau…..!!

Akhirnya, tergolek dog juga umno. YDPA ke16, Sultan Pahang pun dah tak pandang umno.

He he he

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MUNAFIK MELAYU JADI SETAN BISU…… Anwar membisu isu Jawi, Bini jadi “mak turut”……… Sehingga catatan ini ditulis tiada kedengaran apa-apa komen daripada juara rakyat. Membisu demi nak jaga penyokong Cina. Membisu demi nak memperbodohkan Melayu Islam. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail berkata, beliau akan mengadakan perbincangan sejurus perdana menteri pulang dari lawatan kerja ke Fukuoka, Jepun yang dijadualkan pada 6 hingga 8 Ogos ini. โ€œSaya ambil maklum pendapat orang ramai dan saya akan berbincang dengan perdana menteri walaupun beliau sudah keluarkan kenyataanโ€ฆ kita akan berjumpa. Macam biasa Wan Azizah akan jadi Pak Mak Turut akan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SEMUANYA GARA2 MUNAFIK MELAYU BIARKAN DIPIJAK KAFIR HARBI…… Kit Siang sahaja tak cukup, mana pemimpin DAP lain, soal penganalisis ……….Kenyataan Lim Kit Siang tentang Jawi susulan kontroversi pengenalan kepada khat dalam mata pelajaran bahasa Melayu Tahun 4 tidak memadai untuk meleraikan isu berbangkit, kerana tiada susulan daripada pimpinan DAP dan NGO Cina, kata seorang penganalisis. โ€œKenyataan Lim sebenarnya amat membantu dalam meleraikan isu ini, namun kenyataan Lim sendiri tidak memadai. โ€œIa perlu disusuli oleh kenyataan pemimpin-pemimpin DAP atau NGO kaum Cina di peringkat menengah dan akar umbi,โ€ kata Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya. Beliau menambah semua komponen Pakatan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Parti PH mmg ler banyak kemelut dan masalah
Menang PRU cara manifesto palsu & tipu helah
Kini pasal berebut jwtn PM depa kalut berbalah
Mmg, siapa pun PM, PRU15 nanti PH kan kalah

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Lagu Malaysia Bersih orang Bersatu ke yang buat? Tolong usul gelaran Dato Seri Paduka DiRaja kepada tukang lapor Cawangan Bersatu mencuri lembu korban. Walk the talk Madey. You buat malu perompak sahaja. Kalau tukang lapor tidak diberikan apa-apa pingat dan kebesaran, ahli Bersatu dan Madey boleh makan tahi sambil menyanyi lagu Malaysia Bersih. Kahkahkah.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Khaled Noordin, Ridzwan dan Madey penyokong Lynas ke? Menteri PH yang dulu lawan Lynas pun sudah jadi tukang jilat sisa nadir Lynas? Lain kali minta Lynas bina sebelah rumah sendiri beb barulah orang ramai percaya sisa nadir Lynas selamat dan boleh ditelan macam video semburit. Paling sesuai tanah kubur korang dibuat dalam kilang Lynas sebab boleh makan sisa nadir sampai kenyang dan mati dalam duit. Barulah korang boleh buat kenyataan menipu yang Rakyat akan percaya. Kahkahkah.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Madey cakap Najib perompak.
Cawangan Bersatu curi 3 ekor lembu persiapan Raya Haji apa cer? Malu sial anak buah Madey pun kaki kleptokrasi – kuota lembu korban pun kena kebas? SPRM sila buat kerja. Jangan jilat pungkok Madey sampai licin. Kahkahkah.

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Abg sekarang ini, ada di Hosp Alor Star lah Irah
Bapak sedara abg sakit..abg datang menziarah
Dia kena stroke, kini kat kecemasan zon merah
Doktor kata keadaan dia dlm 50-50, agak parah

๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

Sedara ramai, malu nak main phone, depan org
Abg pun pegi le, masuk ke toilet sorang-sorang
Kat dlm toilet lah, tempat msg ini abg pi karang
Semuanya, adalah kerana Irah dewi ku seorang
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

JEJAKA IDAMAN
Guest
JEJAKA IDAMAN

BLOG BUDIN NI PON DAH BERTARAF JAMPAN

BILA BACA TAJUK POSTING DIA,MEMANG BUSUK MACAM TAHIK

SESUAI SANGAT LA,PANTUN KAU JADI PENGHIAS JAMBAN

irkiz
Guest
irkiz

blog macam haram jadah. blog tidak ada faedah. Blog bagi orang melayu gaduh sesama sendiri. Hang maki aku, aku mai hang. Yang untuk budin. yang dosa kita

Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

INI SEBAB2 YG BUAT BRADER NUAR & PKR GELABAH TAK TENTU PASALโ€ฆ DAN JUGA NAJIB BOIKOT UNTUK TIDAK HADHIR DIPERTABALAN YDPA KE 16 KUALA LUMPUR: Newly installed Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Riโ€™ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah has praised Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad, describing him as a timeless statesman who works for the benefit of the people. Sultan Abdullah said Dr Mahathir had also led the government when his late father Paduka Ayahanda Sultan Ahmad Shah Al-Mustaโ€™in Billah was installed as the seventh Yang di-Pertuan Agong. โ€œSo the saying is true, that a renowned statesman is everlasting, and will… Read more »

anonymous
Member
anonymous

wak Aotaman Hindu kunyit oooiy…Agong boleh jamin Madey boleh menang pru15?…3 prk dah nonggeng termasuk kerusi Bersatu sendiri wak hindu masih khayal.

Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

Ayat anonymouse 9:13 dah boleh dikategorikan sebagai ‘seditious’.

Berani tak kamu bagi nama penuh & no. Kp agar aku sendiri buat laporan polis…..??

anonymous
Member
anonymous

Nak mintak bantuan polis plak wak hindu ni…dah tak terlawan ker?….kaak kaah kaaaaahhhh…

jigit
Member
jigit

Najib dan UMNO kuat menyamun
Pak Lebai PAS pun balun dedak
Juak Si Nuar sedang berkerumun
Berrharap agar Tun mati mendadak

anonymous
Member
anonymous

Najib belajo dari madey laa…22 tahun madey samun kayerkan kroni dan anak baranak….ko penjilat madey ape dapat?..

irkiz
Guest
irkiz

najib bukan bodoh, buka buta perut, mangkok hayun, bahlol, keldai macam kita, najib siasat tun lebih kurang 4 bulan, tetapi tidak ada bukti yang kukuh. Ingat najib bukan bodoh macam kita.

Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

Talking about khatโ€ฆexactly 60 years ago (1959), the legendary TS P Ramlee made a big everlasting comedy movie, โ€˜Pandekar Bujang Lapokโ€™. In that movie, he left an unforgettable permanent punch lineโ€ฆ. โ€œAlif Mim Nun tendang Wauโ€ sekali bunyi Sarkis dahhhh..!! โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”- Ramlee: Err Sudin, ini bacanya apa macamโ€ฆbacanya..? Sudin : Alif Mim Nun Wauโ€ฆAlif tendang Wauโ€ฆSarkis daaaโ€ฆ Ajis : Eii apa daa sarkis. Ramlee: Tulisnya begitu panjang, bacanya sikit sarkas? Sudin : Yang panjang tu bunga saje, yang pendek itu laโ€ฆsarkas. Tak gheti? Ramlee : Tulis pakai bunga? Sudin : Habis, takkan hutang saje pakai bunga. Ramlee : Apa daa… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Hindu ni merepek ape plak..

Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

anonymouse 9:19 pm…

Kamu siapa dan ilmu tahap apa nak memandai-mandai memanggil orang hindu….??

Before calling me that, I suggest you finish your secondary school first, kiddo.

anonymous
Member
anonymous

Ko yg dah buktikan ko hindu.. Sumpah takut…neraka ko tak percaya…bukan hindu lagi?….nak nyamar islam plak wak Aotaman hidu kunyit…

Kah kaah kaaaaahhh

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Ini pendirian ikhlas abng..duhai Irah ku nan ayu
Di bawah PH.. makin terpinggir bangsa Melayu
Mungkin dgn pendirian ini Irah ku merasa sayu
It’s all politics Irah..whatever it is, I’ll still love U!
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

jigit
Member
jigit

Melayu terpinggir kata mereka
Tapi bukti satu pun tak dicerita
Jika Najib Zahid kembali berkuasa
China Jho Low kembali bermaharajalela

anonymous
Member
anonymous

Penjilat madey hidup dlm khayalan harapkan madey masih kuat dapat sokongan…3 prk jelas rakyat zahirkan kebenceian kpd madey penipu besar…

Kerana kebencian ko
Pd madey PH turut tewas.

Ini bukan zaman 22 tahun dulu madey boleh tipu melayu…

Kalo PH tidak gantikan madey PH akan tewas Pru15..

Rakyat peduli ape zahid dan njib prompak…kebajikan mereka dijaga…

22 tahun madey hanye jaga kroni anak branak dan pemimpin ummo…

Anonymous
Guest
Anonymous

Di bwh PH Melayu/Islam spt dah kena hempas
Kroni jer, yg kaut untung, rakyat terima hampas
Elok sgt lah, kalau Melayu gabung,Umno & Pas
PRU15 nanti, pemerintaan negara elok rampas
๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช

๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

PH AKAN KALAH PRU15 JIKA TUN M TIDAK BERUNDUR

Balderdash.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Madey PM parti Bersatu jenis kutip sampah-sarap politik. Prestasi PM ke 7 lembam. Ekonomi semburit. Kongkalikong sisa Lynas. Tukang jilat dan tukang ramal pungkok Madey sampai tutup ruang komen sebab Madey kena kecam beramai-ramai. Kahkahkah.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

PM, Menteri, Timbalan Menteri dan MB dari PPBM (Bersatu) majoritinya prestasi hampeh dan merosakkan imej Pakatan Harapan. Paling menyedihkan mereka juga merosakkan imej Malaysia Baharu dengan kerja bodoh macam model kereta terbang dan sokong pulak Lynas dengan sisanya macam Ridzwan semburit. Tak mahu tunai janji manifesto lagi tapi sekarang bikin manifesTun = manifesto kartun. Kahkahkah.

irkiz
Guest
irkiz

Parti bersatu semua bangsa melayu, bangsa melayu memang bodoh, mangkok hayun, jika dibandingkan dengan bangsa cina. Bangsa melayu cakap pandai, tak tau buat kerja. Umno bangsa melayu bukan tau buat kerja, tetapi pandai buat duit, curi duit rakyat haraaaaaaaaaaaaaaaaaam jadah punya……

Anonymous
Guest
Anonymous

Nampaknya pandangan Budin dan TGHH selari
PH mudah tumbang, jika TDM perdana menteri
Sbb tu sokongan TDM terus sepenggal HH beri
Bukan lah sbb, HH kat Anwar tu, dengki atau iri

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

Abdul Kadir Mohammed Mohammef
Guest
Abdul Kadir Mohammed Mohammef

Mahathir akan berkata ada aku kesah….

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Irah.. tadi, 12:40-2:00, abg ada dua period kelas
Walau masuk blog, tg jwb kerja abg tetap galas
Warkah abg ini, tak perlu le bersusah Irah balas
Cukup, jika ada ingatan dari Irah yg tulus ikhlas
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

Ma Hussin
Guest
Ma Hussin

Sebenarnya itulah yg dikehendaki oleh golongan batu api yg kini sedang giat melobi supaya Tun M mungkir janji, geng batu api ni cuba menahan lukah dipergentingan dgn harapan supaya PH kalah PRU15 dan mereka boleh kembali berkuasa

PH Burit
Guest
PH Burit

Wooi babi-babi PH
Bila betina sial pelakon airmata nak tutup kilang Lynas?

Tanpa Namaa
Guest
Tanpa Namaa

Bila korang Pembangkang reti menulis komen with decorum and decency.

Korang beruk2 di sebelah sana asyik maKan burit, kerja lain takda melainkan memburit, Al Jibo punya belakang pun korang burit, sebab kulit dia putih melepak, korang kata.

Mak badak pun korang tolak tepi sebab muka dah herot kerepot sini sana sebab botched up plastic surgery operations, korang tutuh Al Jibo pulak.

Buas betul korang.

jigit
Member
jigit

Ye ke Budin…. bior betul. BTW apa salahnya UMNO-PAS membentuk kerajaan. Bukankah deme tu orang Melayu. Lebih baik dari Abam Nuar jadi PM dan hidung dia kena cucuk dengan pemimpin DAP disenabkan kadaan beliau yang terlalu โ€œfragileโ€…. lagi la pathetic ….

Anyway, andaian bahawa jika Tun M tidak melepaskan jawatan, PH akan kalah PRU15 hanyalah tanggapan segelintir manusia yang tidak tentu arah …. โ€œpanic- stricken desperadosโ€ kata orang Jawa. Generasi tua yang tak lepas SENAWI atau budak2 muda yang tercicir PMR mungkin percaya argument Budin ni kut….

Anonymous
Guest
Anonymous

Setuju bro jigit, mmg betul sgt apa kata cik abg
PH nyata banyak kencing & hanya kuat gebang
Kekalahan PH, dlm PRU, mmg udah di ambang
Tak kira siapa jua PM, PRU15 sah PH tumbang
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
8 hb Jun 2019, itu tarikh, bermulanya peristiwa
Ckgu Kejora bertemu dara jadi teman istimewa
[email protected], gadis ayu manja, yg cantik lawa
Berasal dari JB, anak Pak Yono dari suku Jawa
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Ckgu Kejora dulunya, putus cinta dan dikecewa
Hadirnya Irah, baginya, spt penyambung nyawa
Hilang segala hiba lara, kini, asyik riang ketawa
Bagaikan satu rahmat baginya, Irah udah bawa
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Irah kini.. kat luar negara, USA, sbg mahasiswa
Dia umpama, insan yg terpilih, dari kaum Hawa
Mengkhusus psikologi.. diri kemas, berwibawa
Di kalangan rakan, dia itu pemimpin atau ketua
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Bertuah Kejora.. di blog ini, dgn Irah dia bersua
Benar sangat lah, spt mana pujangga berfatwa
Kasih tak dpt dijual beli, atau pun dipajak sewa
Mereka sgt mesra..,spt pasangan dewi & dewa
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Kini, tampil kembali, abg Kejora gagah perkasa
Tadi abg ada kelas, (sblm recess), 3 sela masa
Teringatkan Irah dewi, dlm hati ini resah terasa
Kini, dpt msg kat Irah, baru lah abg rasa selesa

๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

Hati & fikiran abg, asyik pada Irah saja sentiasa
Kalu tak dpt msg, kat Irah, rasa seperti tersiksa
Membiar Irah tertunggu2 abg spt rasa berdosa
Moga2, Irah dlm peliharaan Allah Yg Maha Esa
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—