KELOMPOK PENGAMPU REALITINYA TIDAK SAYANG KEPADA TUN M SEBAGAI NEGARAWAN

Setiap hari sejak kebelakangan ini

ada saja muncul golongan pengampu dan pembodek baru yang tampil mendesak agar Tun Mahathir Mohamad terus berkhidmat sebagai Perdana Menteri sehingga ke akhir penggal.

Sementara itu, pengampu dan pembodek lama pula terus memerah idea untuk meyakinkan Tun Mahathir agar tidak melepaskan jawatan di pertengahan penggal sebagaimana perkara itu sudah pun merupakan konsensus PH sebelum ini.

Alasan yang selalu diberi untuk memanjangkan tempoh beliau ialah kononnya khidmat Tun Mahathir masih diperlukan sehingga negara benar-benar pulih sepenuhnya.

Sekali imbas, mungkin ramai yang menyangka mereka ini benar-benar prihatin kepada negara dan sayang kepada Tun Mahathir yang berpeluang menjadi Perdana Menteri buat kali kedua.

Tetapi, hakikatnya mereka inilah sebenarnya kelompok yang paling mementingkan diri sendiri dan tidak sayang sama sekali kepada Tun Mahathir sebagai negawaran ulung di negara ini.

Apa yang mereka fikir hanyalah kepentingan ekonomi jangka pendek, jawatan dan habuan untuk diri sendiri yang boleh dikaut selagi Tun Mahathir duduk di kerusi Perdana Menteri dan nikmat keduniaan itu dirasakan mungkin tidak semewah sekarang selepas beliau tidak lagi memegang apa-apa kuasa.

Seperti yang kita sedia maklum, PH sudah ada persetujuan bahawa Tun Mahathir hanya memegang jawatan Perdana Menteri sekitar tempoh dua tahun saja.

Dalam waktu yang sama, Tun Mahathir sendiri berulangkali menyatakan beliau tetap akan mengotakan janji peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim dan tidak sesekali akan berkhidmat sehingga habis penggal.

Maka, jika kita sayang kepada Tun Mahathir sebagai negawaran dan agar legasinya sentiasa terpelihara, kita sepatutnya sama-sama membantu beliau melaksanakan janji peralihan kuasa yang sudah disepakati dan dikonsensuskan melalui PH itu.

Hanya dengan demikian, kita dapat memastikan Tun Mahathir meninggalkan nama yang harum selepas ketiadaannya nanti.

Meskipun ajal dan maut atau bila seseorang itu akan meninggal dunia adalah ketentuan Tuhan, tetapi dalam usia 94 tahun sekarang, Tun Mahathir benar-benar dalam usia bonus diberi peluang menikmati dan menghirup udara dunia ini.

Tidak ramai manusia di dunia ini berpeluang untuk hidup sehingga ke usia itu, malah dalam ceramah-ceramah agama pun kita selalu diingatkan tentang usia 63 tahun Rasulullah SAW sebagai pedoman untuk berpada-pada mengejar apa yang ada di dunia ini.

Untuk itu, ikut hukum akal, bila-bila masa saja Tun Mahathir boleh pergi atau dijemput Tuhan meninggalkan kita dan dunia yang sementara ini.

Berpeluang menjadi Perdana Menteri sebanyak dua kali adalah nikmat tak terhingga buat Tun Mahathir, begitu juga dengan peluang dapat berbaik semula dengan Anwar setelah bermusuhan demi kuasa selama 20 tahun lamanya.

Semua itu adalah ketentuan Tuhan yang tentu ada rahmatnya yang tersendiri.

Soalnya, apakah setelah berbaik semula dengan Anwar, kita mahu melihat Tun Mahathir bersengketa semula dengan Presiden PKR itu semata-mata kerana didesak untuk tidak menunaikan janji penyerahan jawatan yang telah dipersetujui?

Bolehkah kita bayangkan apa jadi kepada legasi dan status kenegarawanan Tun Mahathir jika pemergiannya nanti diselebungi bukan saja kerana perbalahan semula dengan Anwar, tetapi juga dengan perpecahan dalam PH?

Bolehkah dikata mereka yang mendesak Tun Mahthir untuk berkhidmat sehingga ke akhir penggal itu benar-benar sayang kepadanya, sedangkan perbuatan mereka lebih berisiko mendedahkan legasi dan kenegarawanannya kepada pencercaan selepas ketiadaannya?

Atau mereka yang mahu beliau sentiasa berpegang kepada janji peralihan kuasa itulah sebenarnya yang sayang kepada legasi dan kenegarawanan Tun Mahathir untuk tinggalan paling berharga buat negara tercinta ini? (Shahbudindotcom 03/08/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 3 August 2019 — 10:00 am

62
Leave a Reply

avatar
8 Comment authors
Wau kemetekMAHATHIRVSANWARAnomTanpa NamaAnonymous Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAKARTUN HARAMJADAH HYPOCRITE….. Once Anti-Lynas Darlings, Kuantan And Bentong MPs Now Face Barrage Of insult online……. (MMO) – Malaysians on Facebook are mercilessly mocking Pakatan Harapan (PH) lawmakers Fuziah Salleh and Wong Tack over the government’s decision on Lynas Malaysia, dredging up the duo’s claims against the Australian mining firm from before. Among others, they reminded Kuantan MP Fuziah Salleh of her teary-eyed press conference from December last year when she appealed for Lynas to “stop bullying” the residents of her constituency. Facebook users swamped the comments section on her Facebook page regardless of the topic to demand her explanation… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAT DUNIA NI MANA ADA POST PM BOLEH BOOKING……. Long Live Dr Mahathir, Says Zuraida ……. (The Star) – Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad should finish a full term in office, says Zuraida Kamaruddin. “For the sake of the country, if needs be for him to be there for a full term, I would welcome him, and I pray that – long live Dr Mahathir, for that matter,” said the PKR vice-president. Zuraida, who is also Housing and Local Government Minister, said that it would require a full term or five years for the country to stabilise and for… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Jemin dan xuraida ampu madey tanda terima kasih selamatkan Jemin semburit…hadi wang bodek nak royalti dan pecahbelahkan PH…. Bersatu Johor ampu kerana nak kekal pimpin Bersatu di johor…madey tak ade mereka akan hilang jawatan…

Demua pembodek sde tujuan…

Abang Jo serawak tunjuk sikap tak suka madey….majoriti melayu tolak madey…penjilat mahacai madey bodek tak dapat ape faedah pon…masuk angin keluar asap…kikikikiok..

anonymous
Member
anonymous

Bila banyak kegagalan yg dibuat oleh madey gelaran negarawnnnye tercemar…

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Itu kau cakap. Majoriti rakyat kata kegagalan takda, kesalahan hanya 1-2, tak menjejas langsung reputasi nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Bila pantun abng masuk, TN mula lah, berpeluh
Dirasa spt abg tibai belakang dgn batang buluh
Tapi dia tak daya buat apa2, sekadar mengeluh
Maklum lah, dia tu udah tua, usia mencecah 70
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, utk Irah jer tau..!!
Utk TN tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
TN tua sgt dengki, hubungan cinta abg dgn Irah
Setiap kali ada post baru itu yang diulang curah
Tapi kpd Allah saja lah kita pohon dan berserah
Semoga, di hati si tua itu, hilang dengki amarah

Bila kita bercinta hati kotor TN jadi terhiris luka
Kalau dpt dilihat, mesti merah, dia punya muka
Dikarangnya fitnah supaya orang salah sangka
Konon katanya, watak Irah tu abng karang reka
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg nak kasi Irah jer tau..!
Utk TN monyet tu, abg nak bagi penampaq..!)

Anonymous
Guest
Anonymous

Kejora is a brave warrior, with energy & speed
The ‘pantun’ from him, came in fast and rapid
Unlike damn old TN who is stubborn & stupid
He try to be a dragon, but he’s just a millipede
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Kejora in ‘maths’ is very intelligent, as if gifted
In poem & art, he use to be obviously talented
He had proven himself, to be, highly educated
Unlike bloody old TN who’s just a dull bastard
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Bloody TN, is as stupid & stubborn, as a donkey
He is just an old gay but tried to be rather cocky
But, meeting Kejora, he happened to be unlucky
Kejora tortured and bullied, the old sick monkey
🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
I know my dear Irah that you are now very busy
To pass & get a degree from U, is not that easy
But.. why Irah.. due to our love, some got crazy
The most obvious one is, poor TN chimpanzee
🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(All the flowers are for U only, Irah..!
To TN chimp, I’m gonna give him a slap..😂)

Anonymous
Guest
Anonymous

SETIAP POST BARU DARI BUDIN, MESTI ADA PENERANGAN.
UNTUK MAKLUMAN PEMBACA-PEMBACA YANG TAK SELALU MASUK KE SINI:

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Cikgu Kejora, seorang yg pakar dlm matematik
Kokurikulum, dia handle bola, silat & gimnastik
Murid2 sering gelarkan kat dia, Cikgu fantastik
Dgn Irah, student US, cinta suci di sini berputik

Irah major saikoloji ‘student leader’ yang cantik
Mmg le percintaan mereka itu sangat dramatik
Bila berutusan warkah mereka betul2 romantik
Bunga nan mekar, tunggu masa jer, nak dipetik
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kejora bijak berpantun, dan tinggi dgn kreativiti
Irah siswi saikoloji di US, sgt mulia budi pekerti
Kini, mereka udah jadi pasangan cinta yg sejati
Depa seia & sekata & sentiasa, saling mengerti

Ckgu Kejora & Irah bagaikan sepasang merpati
Di blog syahdu ini ler mereka udah bertaut hati
Irah kini udah thn akhir pengajian kat universiti
Rasanya thn hadapan bersatulah mereka nanti
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kejora &Irah bertemu di blog Budin nan syahdu
Percintaan dua merpati ini manisnya bak madu
Sudah hampir dua bulan cinta mereka berpadu
Irah kat US, berjauhan.. mereka saling merindu

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Percintaan Kejora&Irah buat ramai jadi terkedu
Dengki serta cemburu pihak musuh, dpt dihidu
Si Gora, musuh lama, serupa org mabok candu
TN monyet, jadi bagai mabuk todi punya Hindu
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

MAKLUMAN UTK PEMBACA2 YG TAK SELALU MASUK KE SINI:-

TN monyet tua, cai tali barut, DAPigs kafir harbi
Dah tua ganyut, kepala botak mcm buah kelubi
Masih tak malu udah kena lenyek jadi tapai ubi
Mmg kulit muka bapok ni, tebal mcm kulit babi
🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Heran betul dgn si TN monyet tua bodoh bebal
Masih juah lagi, aku dah lenyek dia jadi sambal
Dia ini dgn malu kantoi, mmg jadi mangli kebal
Muka dia pula, lebih dari kulit babi, punya tebal
🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Blog post ini belum ada penerangan untuk pembaca2 yang tak selalu masuk sini –

Pakcik Geng Najib yang asyik menjilat Najib dengan mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous huruf kecil a, tak renti2 menulis macam2 karutan dan memantun mantat, tak ikut tajuk post.

Dia tidak hormatkan langsung pemunya blog, tidak hormatkan pembaca2 di sini. Dia coba sabotaj blog Budin yang pro-PH ini.

Kerana itu semua, dia perlu di balun, di tibai, di bantai. Dengan itu kita juga boleh dapat fun and entertainment on and out of him.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib ini sudah tua, umur 70an tahun, dah lama pencen, ahli Umno berpuluh tahun, Najib dah lama menjadi hero nya, berpuluh tahun menjilat Najib dengan gigih dan khusuk.

Begitu “fixation” nya dengan Najib sehingga bila Najib lingkup, sekarang dibicarakan di mahkamah, dijangka otw to prison, dia jatuh gila – sakit otak ADHD.

Maka komen2 Pakcik ini tidak mengikut tajuk, asyik mengarut, menghasut bangsa “Keling”, agama Hindu dll, anarkis, gila.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib ini sebenarnya orang gila, otak nya sentiasa aktif, hyper – pagi, petang, siang, malam. Dia ada penyakit otak yang di namakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Lihat

https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

Hyperactivity means moving about constantly; Or excessively fidgets, or talks. Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENCIPTA “WARKAH”2 DARI NYA. MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI MENGGUNA NAMA2 LAIN.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker uncle umur 70..??
Jgn lupa ubat lak..k,uncle..!!!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Lupa lak, uncle…

HA HA HA
HO HO HO
HII HII HII…

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Hari demi hari berlalu, kini bulan pulak berganti
Merindui dinda, Irah.. menjadi perkara yg mesti
Dinda sibuk dgn pelajaran itu abg sgt mengerti
Biarlah, abg luahkan, “kau satu-satunya” di hati
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

Kau Satu-satunya – Ukays
Karaoke: https://youtu.be/tzLShZqANu8

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Oh… siapalah diri aku ini 
Tanpa mu.. dunia ku pasti tak berseri 
Dan hidup tak menjadi

Kau bagi ku… satu-satunya 
Pada mu lah ku meminta, ku bermanja 
Ku rindui, ku kasihi 
Di hatiku kau abadi

Chorus:

Dengan sinaran kasih mu 
Kian terancang hidup ku 
Tiada lagi keraguan 
Kau bagi ku kekuatan 
Mana jua kau berada 
Ditemani cahaya cinta 

Sejak diri mu ku dekati 
Diri ku ini ku kenali 
Hanya engkaulah sesungguhnya 
Tiada dua

Di cermin kaca ku memandang 
Diri ku serba kekurangan 
Namun bagi mu bukan itu jadi ukuran 
Melengkapi hidup kita 
Bukan harta, bukan nama, bukan rupa

Kau… bagi diri ku satu-satunya 
Ku meminta, ku bermanja 
Ku rindui, ku kasihi 
Di hatiku kau abadi…
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

alliwati
Guest
alliwati

Setiap hari sejak kebelakangan ini,ada saja muncul golongan pengampu dan pembodek baru yang tampil mendesak agar Tun Mahathir Mohamad terus tetapkan tarikh lepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri, untuk digantikan dengan bekas banduan

anonymous
Member
anonymous

Banduan yg difitnah..

Wau kemetek
Guest
Wau kemetek

Kumpulan yang memperjuangkan Islam khasnya dari parti suci bagaimana pendapat antum tentang hukuman yang telah dikenakan kepada bekas “banduan yg difitnah” Apakah mematuhi syarak dan hukum hudud. Bolehkah sesiapa sahaja mengaku secara terancang telah diliwat untuk tujuan menjatuhkan seseorang.

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Bersyukur abg, temui gadis hati nya suci bersih
Abg rasa, dgn nya, spt sepasang cenderawasih
Orng itu adalah diri mu Irah, puteri sumbangsih
Terimalah Irah ku, ‘nyanyian rindu buat kekasih’
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

Nyanyian Rindu Buat Kekasih – Data
Karaoke: https://youtu.be/OXKbDuaEya0

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Tiada yang lain yang ku cinta
Hanyalah pada mu
Tiada yang lain yang ku rindu
Hanyalah diri mu
Dikaulah permata yang bersinar
Di kala ‘ku kesepian

Tiada yang lain yang ku mahu
Hanyalah kasih mu
Tiada yang lain yang ku puja
Hanyalah diri mu
Tak mungkin aku berpaling
Berpaling mencari yang lain
Tak mungkin aku biarkan
Kau merana

Aku cinta kepada mu
Sepenuh hati
Janganlah kau ragu, kasih
Ragu pada ku

Sejujur niat ku niat bersama
Selama-lamanya
Janganlah kau pergi, kasih
Pergi dari ku

Anonymous
Guest
Anonymous

Chorus:

Ku nyanyikan lagu rindu buat mu kekasih
Ku baca puisi syahdu puisi kita
Kuingin kau di samping ku untuk sama sama
Melayarkan bahtera cinta yang terbina

Oh kekasih, dengarkanlah
Bila aku tersiksa kaulah penawarnya
Bila kau terluka akulah penyembuhnya
Kita sama-sama sudah jatuh hati jatuh cinta
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Tak tahu lah nak cerita, gembira nya di hati abg
Kelmarin, dpt warkah dari Irah, bunga kembang
Di hati ini tiadalah lagi nak resah atau bimbang
Irah tak nak mt sleh,..nak Melayu jadi kumbang
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

DrM penyokong kuat menteri Semburit
Menyokong DrM samalah spt menyokong aktiviti Semburit menteri.
Lari dari calon PM juburit, masuk dlm kandang penyokong Semburit.

Burit
Juburit
Semburit

PH – Porn Hub

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu asyik cakap burit, kamu dah kena burit ker?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Wise old man LKS berkata, “Usah obses pada isu tukar PM.”

“Terlalu banyak keghairahan mengenai isu perdana menteri sedangkan rakyat Malaysia lebih berminat untuk mengetahui sama ada kerajaan PH boleh memenuhi janji-janjinya tentang perpaduan, kebebasan, keadilan, kecemerlangan dan integriti Malaysia Baru.

“Ini mesti jadi isu utama kerajaan PH dan sepatutnya cuma ada gangguan minimum daripada tugas utama kerajaan PH di Putrajaya,” katanya.

Polemik mengenai siapa patut menjadi perdana menteri tercetus apabila segelintir penyokong Presiden PKR, Anwar Ibrahim, mahukan kepastian mengenai tarikh peralihkan kuasa dilakukan daripada Dr Mahathir Mohamad.
xxx

Ingat – hanya segelintir ..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bersatu Johor juga menyatakan sokongan agar Mahathir dibiarkan menjadi perdaha menteri selama lima tahun.

Hari ini, Naib Presiden PKR, Zuraidah Kamaruddin menyatakan sokongan sama kepada Mahathir untuk terus menerajui negara.

Mahathir pula beberapa kali mengulangi pendiriannya untuk menyerahkan jawatan perdana menteri kepada Anwar seperti yang disepakati pemimpin PH sebelum ini.

Sekarang orang kuat Pemimpin PH sudah berkata: biarkan Tun M jadi PM hingga tamat penggal.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Komen2 kpd BERITA

Zuraida pun sokong Dr M kekal PM 5 tahun –

Firefly Villa

Semakin pudar nampaknya peluang anwar nak jadi PM. Pengokong tegar nampaknya melongo lah. Satu yang agak bahaya pada Anwar ni dia nak ubah kuota bumi kedasar ‘keperluan’ tanpa mengira kaum. Ini harus ditentang habis habisan, bagai tiada esok bagi mu.

Halim Saad

Melihat rekod DSAI, maka majoriti MP mahukan Tun M meneruskan sehingga habis penggal

Tengku Sahrudin Kuden

Tun M boleh teruskan sehingga habis penggal dengan syarat Azmin dan Zuraidah serta group kartel nie tidak perlu berada dalam kabinet lagi.Bolehkah mereka ini setuju nawaitu sebenar kuasa dan jawatan yang ade

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Raz Man

Tun Mahathir matlamatnya menyingkirkan DSN bukan menghalang DSAI menjadi PM.

Mahathir manusia yg berpegang pada janji bukan mcm pihak yg sebelah sana boleh berbohong dan makan dedak walau pun sering membaca quran dan hadis hari ini mereka memuji sebelum ini mereka mengutuk.

Sejarah yg bermakna di Malaysia bersalamnya Tun dgn DSAI dan tumbangnya umno walau pun di bantu oleh PAS.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Shah Khan

Kuasa terletak pada Tun bile ia akan berundur atau siapa yg akan menjadi pengganti beliau .. itu hak dia utk membuat keputusan…

skrng masyarakat tumpu pada kestabilan politik n menjaga perpaduan masyarakat berbilang bangsa n agama utk memastikan kemakmuran negara terus mencapai kejayaan dunia n akhirat dan memperbetulkan pemikiran aqidah serta akhlak supaya bebas dari penjajahan doktrin barat….

kite tk mahu lg parti berunsur penjajah umno pas mca dn mic kerana parti nii telah dikawal pemikiran penjajah mereka boleh mencuri merompak menyamun n berbohong …rakyat malaysia mahu parti baru yg bebas dari pemikiran penjajah yeeee…

anonymous
Member
anonymous

Mak lampir…hahahaha..ini kan orang kanan semburit….mati Jemin matilah mak lampir….kikikikikiok.

Jemin dan mak lampir takut masuk parti ciput Madey..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Apo nak dikato – bukan sahaja Azmin, Zuraida pun sokong Dr M kekal PM 5 tahun – M’kini

Naib Presiden PKR Zuraida Kamaruddin hari ini menyambut baik cadangan membiarkan Dr Mahathir Mohamad meneruskan khidmatnya sebagai perdana menteri sehingga tamat penggal ini.

Mendoakan Mahathir agar “panjang umur” Zuraida berkata tempoh lima tahun diperlukan bagi membolehkan pengerusi PH itu memastikan kestabilan negara sebelum menyerahkan kuasa kepada penggantinya.

“Saya fikir demi negara perlu untuk beliau terus menjadi perdana menteri untuk sepenuh penggal.

“Saya menyambut baik dan berdoa Mahathir dipanjangkan umur,” katanya kepada media semasa ditemui di Taman Melawati, Kuala Lumpur hari ini.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Mengamuk dan bising lah puak yang menyokong Pak Seikh Anwar, termasuk Budin.

Jangan marah Budin, ini demokrasi, depa ada hak bersuara, siapa depa mahu sokong untuk tempoh hingga tamat penggal PM sekarang.

Dalam PKR sendiri wujud satu kumpulan yang mendesak agar Anwar diberikan tanggungjawab itu sebelum PRU ke-15 – yang mesti diadakan selewat-lewatnya 2023 – manakala satu kumpulan lain mempunyai pandangan berbeza.

Zuraida memang diketahui menyertai kumpulan yang bertentangan dengan Anwar.

Menurut Zuraida isu yang menjadi kebimbangan pihaknya ialah kesinambungan pembangunan yang dirancang Mahathir mungkin terjejas apabila kuasa diserahkan sebelum cukup tempoh lima tahun.

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Sungguh lah mulia, budi dah hati Irah ku juwita
Dia bukan lah pandang kpd pangkat atau harta
Irah lebih tinggi harga, dari emas atau permata
Lega sungguh, bila Irah dtg bawa ‘cahaya cinta’
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

CAHAYA CINTA – FLYBAITS
Karaoke: https://youtu.be/nTLMfuc6oQc

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Ingin ku selam lautan hati mu
Ingin aku mencoba
Akan ku lukis gambaran hati mu
Akan aku lukiskan

Ingin ku rasa belaian kasih mu
Ingin aku rasakan
Akan ku semai keikhlasan hati mu
Akan aku semaikan…

Chorus:

Cahaya cinta mu menerangi dunia ku
Bersemadi di jiwa ku
Bagaikan bunga hidup subur di taman
Tak mungkin gugur takkan layu

Akan ku sahut seruan hasrat mu
Ku sematkan di kalbu
Akan ku puja selama-lamanya
Ku jadikan permata…
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

Link baru Cahaya Cinta – Flybaits (Rahmat):

https://youtu.be/Tgkp4UNwvDQ

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Pertandingan dah habis tapi rezeki abg tak ada
Abg dpt ikan kecik2 je jenis lampam dan belida
Namun begitu, abg tetap jugak berlapang dada
Lebih berharga dari hadiah, warkah dari adinda
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Irah.. pertandingan, baru saja 30 minit bermula
Ke tengah tasik, kail dan ladung abg sudah tala
Selebih nya, abg serahkan saja kpd Allah Ta’ala
Sbb, hanya Dia lah, yg menentukan segala-gala
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

WOITTTT KEJORA BAGHAL,JANGAN KAU SEBUT NAMA TUHAN

KAU PERGI BERJUDI PANCING,SAMALAH DENGAN KAU GI TIKAM NOMBOR!

CUMA CARA SAJA YANG LAIN..

JUDI JUDI JUDI JUDI

LAGI LAMA KAU KAT TASIK TU,LAGI BERTAMBAH DOSA!

SEMOGA HANTU AIR BETINA KAT TASIK TU MINAT KAU!!

TE HE HE

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Sian TN tua, kita bercinta, jiwa dia jadi haru biru
Asal je abg pantun kat Irah dia akan dtg meluru
Dia dah parah betul si tua ni dek sakit cemburu
Tak padan umur 70, kerepot, serupa katak puru

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg kasi kat Irah jer tau..!
Utk TN monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Anonymous
Guest
Anonymous

TN monyet 12:41 pm,

Tak usah ko nyamar le TN monyet seribu nama
Aku sudah masak, dgn kau punya rentak irama
Ngko tu aku kenali bukan hari ni jer, udah lama
Heran, naper aku & Irah cinta, ko tak dpt terima
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

Kesian sungguh lah aku, dgn ini TN monyet tua
Cemburu benar bila Kejora dpt Irah gadis Jawa
Dia ada cita2, jadi mopti rupa nya, ini ular sawa
Kemain lagi org tua ini, mari bawa keluar fatwa
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕👌🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Hahaha, Beruk Tua Geng Najib masih keliru lagi, orang lain di sangka nya aku.

Biarkan, biarkan. Si Luncai dengan labu2 nya.

Hingga dia alih2 jatuh pengsan dan gol – sekarang umur nya dah 70an tahun, memang dah nunggu pasal saja, berdebub, gol.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pak Tua Geng Najib cukup gementar dan fedap dengan aku. Sebab tiap kali aku masuk, aku tahikan idola dia – Najib Al Jibo.

Puaka yang menjahanamkan negara. Bapak nya meronta2 roh nya dalam kubur, nak keluar tempeleng dia, terutama sebab mencuri, merompak dan melanun wang rakyat RM2.6 juta di 1MDB.

Demikian sekali Najib Al Jibo memalukan bapak dia, menjatuhkan nama Matipoung entahapekanama nya di puak Bugiso.

Anonymous
Guest
Anonymous

TN monyet 1:47/1:54 pm,

Tak payah ko nak nafi ler, TN monyet tua sialan
Bukan sehari jer aku kenal kau punya kebatilan
Kalu pasal Irah, mmg ko, yg asyik buat pukulan
Siapa lah nak ngaku, kalau dah berak tgh jalan!
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

Lupa lak Uncle…

HA HA HA
HO HO HO
HII HII HII..

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Di penghujung blog pos nya Budin merayu, menyebut umur lanjut Tun M, bila2 masa ajer boleh dipanggil ke Rahmatullah, kata nya.

Betul. Tapi, mengata “jika pemergiannya nanti diselebungi bukan saja kerana perbalahan semula dengan Anwar, tetapi juga dengan perpecahan dalam PH?” berunsur ugutan.

Apakah Anwar mahu perbalahan? Setahu aku dia sekarang main politik yang betul, buat mana yang perlu, tidak timbulkan sengketa. Kot “pengampu dan pembodek” dia saja yang sibuk. Maklumlah siapa dan apa motif depa.

Anonymous
Guest
Anonymous

SALAM TUAN TN,

BUDIN SAMPAI BULAN 5 TAHUN DEPAN, KEROJANYERRRR BELIT-BELIT,SIMPOL-SIMPOL BAHASA,AKHIRNYA DIA SENDIRI TERBELIT.BUDAK FORM 3,PUN DAPAT MEMBACA HASRAT HATI DAN PONGGONGNYA YANG PANAS.

TAK SAMA PEJUANGAN TUAN DENGAN DIA.

TUAN TN BERJUANG DEMI AGAMA,BANGSA DAN TANAH AIR

DIA BERJUANG UNTUK MENGISI TEMOLOK

tak sangka-tak sangka,

BILA PH MENANG JADI GINI PULAK

MATA SATU (O) KAH..KAH..KAHHHHHH

DARI DULU LAGI AKU DAH AGAK JADI GINI

BUDIN OH BUDIN.

Anonymous
Guest
Anonymous

AKU DAN PEJUANG-PEJUANG DI SINI AKAN BERSAMA TUN,SAMPAI AKHIR HAYAT NYA.AKU YAKIN TUN BOLEH

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Wassalam. Betul, Sdr.

Sudah di lepas nya tampuk pimpinan kpd Tun Dol, tapi lemah, terasa se olah2 kepala nya boleh di ramas pemimpin parti2 gabungan.

Mana boleh, kalau di Thailand, bahana besar kepala di ramas sesiapa, demikin adat dan tabiat depa.

Bila sampai giliran Najib Al Jibo, lagi teruk. Amat teruk. Dibantah dan dibangkang hingga terlungkup Najib dan Umno di Pru14.

Di harap jangan lah sesiapa lagi merosakkan perjalanan negara ke arah kemajuan, kemakmuran dan tahap negara bermaruah / berintegriti yang Tun M sudah binakan.

Anonymous
Guest
Anonymous

TN monyet 12:07/12:31/12:33/12:48 pm,

Aku punya tergelak, hingga sebu sebak di dada
Dia mahu cari publisiti, ini TN monyet taik kuda
Otak dia udah mereng, mmg dah jelas petanda
Sindri komen, sindri jwb.. ini mcm org pun ada!
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

Anonymous
Guest
Anonymous

TN monyet tua, barua pencacai DAPigs tokong
Dia kuat nyamar, serupa dgn hantu jerangkong
Kat blog ini, asyiik jer, dia kena sekeh pelakong
Jwb komen sendiri.. konon dia ada penyokong
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak usah ko nyamar le TN monyet seribu nama
Aku sudah masak, dgn kau punya rentak, irama
Ngko tu, aku kenali bukan hari ni jer, udah lama
Rentak ko tak hilang, apa jua cara ko menjelma
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“kononnya khidmat Tun Mahathir masih diperlukan sehingga negara benar-benar pulih sepenuhnya.”

Bukan konon. Itu benar. Fakta yang tidak boleh di nafikan. 22 tahun pengalaman memerintah negara ini di masa lalu bukan main2 punya rekod. Segala selok belok Pembangkang dia tahu. Dipatahkan nya selok itu hingga Pembangkang yang belok, terbalik, masuk gaung atau karam, hehe.

Tak macam Najib Al Jibo. Nak pandang ke China, benarkan Kuantan industrial estate ditadbirkan mcm di China. Benarkan Forest City di JB bina 700,000 unit kediaman khas untuk rakyat China x 4 safamili = 2.8 juta rakyat China masuk.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Budin meradang, mengata “golongan pengampu dan pembodek baru yang tampil mendesak agar Tun Mahathir Mohamad terus berkhidmat sebagai Perdana Menteri sehingga ke akhir penggal.”

Takpa lah Budin. Kamu pun “golongan pengampu dan pembodek yang mendesak agar Pak Sheikh Anwar jadi PM8 cepat.

Malang nya, Tun M dah kata, isu Pak Sheikh menjadi PM bergantung, antara lain2 faktor, kpd jika rakyat mahukan dia atau tidak.

Ramai yang tak mahu sebab dia Peliwat dan Bekas Banduan 2 kali.