ANWAR SEBAGAI CALON PM-8 ADALAH PILIHAN PH, TUN M TIADA RUANG PILIH PENGGANTI, SEMUA PILIHANNYA SEBELUM INI TERBUKTI SALAH

Tun Mahathir Mohamad selalu berkata beliau adalah seorang yang tidak pandai dan sentiasa salah dalam memilih penggantinya.

Ini berikutan kedua-dua pemimpin yang pernah dipilihnya, Tun Abdullah Badawi sebagai penggantinya dan kemudian Najib Razak yang disokongnya dengan kuat untuk menjadi Perdana Menteri, adalah pilihan yang salah serta akhirnya lebih banyak mendatangkan kerosakan kepada negara.

Berikutan itu, Tun Mahathir telah keluar daripada persaraannya untuk memaksa Pak Lah berundur dan menubuhkan Bersatu untuk menumbangkan UMNO bagi tujuan menyingkirkan Najib.

Sekarang Tun Mahathir sekali lagi menjadi Perdana Menteri. Namun kali ini beliau menjadi Perdana Menteri melalui PH, bukan melalui BN.

PH adalah jauh berbeza dengan BN. Dalam BN, pengganti Perdana Menteri boleh ditentukan oleh Perdana Menteri di mana beliau boleh menonjolkan pemimpin yang disukainya dengan memberi pelbagai jawatan kanan dalam kerajaan supaya mudah memenangi jawatan Timbalan Presiden UMNO atau melantik sesiapa sebagai Timbalan Perdana Menteri agar boleh menduduki kerusi Timbalan Presiden UMNO kemudiannya dengan lebih mudah.

Sebaliknya, dalam PH, pengganti Perdana Menteri ditentu dan diputuskan oleh Majlis Presiden. Kaedah ini lebih baik dan lebih telus berbanding BN.

Tun Mahathir selaku Perdana Menteri hakikatnya tiada kuasa menentukan penggantinya tanpa persetujuan atau konsensus Majlis Presiden PH.

Kedudukan Anwar sebagai bakal Perdana Menteri ke-8 atau pengganti kepada Tun Mahathir bukanlah atas pilihan Tun Mahathir.

Pemilihan Anwar adalah merupakan ketetapan PH melalui Majlis Presiden yang kemudian disahkan dalam Kongres PH pada 6 Januari 2018 iaitu empat bulan sebelum PRU14 diadakan.

Oleh yang demikian, dengan memahami perbezaan antara PH dan BN ini, mereka yang siang malam mengampu serta membodek Tun Mahathir dan dalam masa yang sama membenci Anwar dan mahu Perdana Menteri memilih pemimpin lain sebagai penggantinya, haruslah terlebih dahulu faham realiti dan sistem yang diamalkan oleh PH.

Tun Mahathir mungkin boleh menonjolkan seseorang atau melindungi sesiapa saja daripada di dakwa di mahkamah atas kuasanya sebagai Perdana Menteri, tetapi beliau tidak boleh memilih sesuka hati atau secara sendirian mana-mana pemimpin kesukaannya sebagai penggantinya.

Pengganti Perdana Menteri mesti dirunding, dibincang, diputus dan dikonsensuskan oleh Majlis Presiden PH.

Lebih-lebih lagi, oleh kerana Anwar sudah ditetap dan dikonsensuskan sebagai Perdana Menteri selepasnya, Tun Mahathir lebih tidak boleh sewenang-wenangnya menolak Presiden PKR itu untuk digantikan dengan pemimpin lain.

Inilah kebaikan dan kelebihan PH berbanding BN.

Dalam konteks yang lain, sistem yang diamalkan oleh PH ini juga dapat mengelakkan negara daripada terjerumus kepada ulangan memiliki Perdana Menteri yang salah seperti pemilihan Pak Lah dan Najib sebelum ini.

Oleh kerana Tun Mahathir telah terbukti tidak pandai memilih penggantinya, maka sistem ini tidak memberi ruang kepada beliau melakukan salah pilih pengganti sekali lagi.

Lebih daripada itu, oleh kerana telah terbukti dan diakui sendiri oleh Tun Mahathir bahawa beliau tidak pandai serta selalu salah memilih penggantinya, memberinya ruang sekali lagi membuat pilihan tentulah merupakan suatu sikap yang juga salah.

Walaupun pilihan PH sebagai bakal Perdana Menteri ke-8 iaitu Anwar belum tentu suatu pilihan yang tepat, tetapi dalam mana-mana sistem sekalipun, pilihan yang dibuat ramai orang atau secara konsensus oleh empat parti – PKR, DAP, Amanah dan Bersatu – tentunya lebih baik berbanding pilihan yang hanya dilakukan oleh Perdana Menteri seorang diri.

Daripada sudut baiknya pula tentang Tun Mahathir tiada kuasa memilih penggantinya ini ialah beliau tidak lagi terbeban dengan sebarang penyesalan selepas berundur nanti.

Tun Mahathir boleh saja berundur dan seterusnya melakukan peralihan kuasa dengan aman dan tenang sebagai seorang negarawan tulen yang akan dikenang sepanjang zaman atas jasa-jasa yang ditinggalkannya.

Berbeza jika beliau boleh memilih penggantinya, bayangkan apa jadi andai pilihannya kali ini salah juga sebagaimana salahnya beliau memilih Pak Lah dan Najib sebelum ini?

Sudah tentu tiada kesempatan lagi untuknya dalam usia 94 ketika ini untuk membetulkan atau menjatuhkan semula pemimpin yang salah dipilihnya itu. (Shahbudindotcom 03/08/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 3 August 2019 — 8:50 pm

86
Leave a Reply

avatar
11 Comment authors
Othman AhmaiMAHATHIRVSANWARAnonymouswau buleTanpa Nama Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

INI SEBAB2 YG BUAT BRADER NUAR & PKR GELABAH TAK TENTU PASAL… DAN JUGA NAJIB BOIKOT UNTUK TIDAK HADHIR DIPERTABALAN YDPA KE 16 KUALA LUMPUR: Newly installed Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah has praised Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad, describing him as a timeless statesman who works for the benefit of the people. Sultan Abdullah said Dr Mahathir had also led the government when his late father Paduka Ayahanda Sultan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah was installed as the seventh Yang di-Pertuan Agong. “So the saying is true, that a renowned statesman is everlasting, and will… Read more »

Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

Talking about khat…exactly 60 years ago (1959), the legendary TS P Ramlee made a big everlasting comedy movie, ‘Pandekar Bujang Lapok’. In that movie, left an unforgettable punch line…. “Alif Mim Nun tendang Wau” sekali bunyi Sarkis dahhhh..!! —————————————————————- Ramlee: Err Sudin, ini bacanya apa macam…bacanya..? Sudin : Alif Mim Nun Wau…Alif tendang Wau…Sarkis daaa… Ajis : Eii apa daa sarkis. Ramlee: Tulisnya begitu panjang, bacanya sikit sarkas? Sudin : Yang panjang tu bunga saje, yang pendek itu la…sarkas. Tak gheti? Ramlee : Tulis pakai bunga? Sudin : Habis, takkan hutang saje pakai bunga. Ramlee : Apa daa engkau bilang,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MUNAFIK MELAYU HANYA TUNGGANG AGAMA….. BeritaBerita Nasional Jangan Takbur Dengan Allah…… MARANG – Allah mendidik generasi yang terdahulu dalam banyak siri perang tentang bahana takbur dengan Tuhan supaya menjadi tauladan yang terbaik yang terkemudian. Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang berpesan supaya umat Islam mesti bergantung kepada Allah dengan sekuat-kuatnya dan jangan sombong. “Banyak hikmah pengajaran yang sangat penting daripada peristiwa Badar, Uhud dan Hunain berkait dengan kebergantungan kepada Allah ini. “Dalam perang Badar, tentera Islam diberi kemenangan, walaupun bilangannya sedikit sementara dalam perang Uhud tentera Islam mengalami luka kerana melanggar arahan Nabi serta bilangan yang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MUNAFIK MELAYU TAK KISAH DITONGGANG KAFIR HARBI ASAL TERUS BERKUASA….. Khat Jawi: DAP cuba resahkan kaum dan agama?……… Bantah jawi: 138 pemimpin DAP patut keluar Malaysia?…….. KUALA LUMPUR: Bantahan dan desakan berkaitan isu khat Jawi yang sedang dijuarai DAP dilihat satu lagi cubaan untuk menimbulkan keresahan perkauman, demikian menurut Ahli Parlimen Jerai, Ustaz Sabri Azit. Menurutnya, DAP sedang mengalami satu fobia akibat dari kebangkitan Islam di negara ini yang sedang dipimpin dan digembleng oleh PAS hingga menjadi gelombang perpaduan ummah. “Adakah mereka cuba menyuntik jarum halus dalam masyarakat bahawa Jawi dan khat ini seolah-olah sedang memaksa golongan bukan Islam untuk… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PARTI KUNYIT HALALKAN CARA…… Krisis PKR: RETAK menanti belah. Perumpamaan ini barangkali sesuai dalam meneliti krisis kepimpinan parti PKR muktahir ini. Krisis terarah kepada Presiden dan Timbalannya. Jika krisis ini gagal ditangani segera, bencana besar bakal terjadi walaupun PKR parti dominan dalam Pakatan Harapan (PH). Krisis ini telah melepasi fasa pertengahan. Kini drama bersiri ini menuju fasa akhir. Episod akhirnya ini penentu siapa hero sebenar. Adakah Datuk Seri Mohamed Azmin Ali atau ketuanya, Datuk Seri Anwar Ibrahim? Jika kedua-dua pemimpin ini masih berada dalam PKR, drama ini bakal muncul siri ke-2. Lebih menariknya, dalam siri drama ini banyak iklan yang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH BAWA BUDAYA SONGSANG…… Drama Pelajar Tahfiz Jalin Hubungan Songsang Dikecam Netizen ……. Memang sudah lama penonton di Malaysia mahukan karya di luar kotak dan bukan hanya disajikan dengan kisah cinta semata-mata, tetapi biarlah sesuatu karya itu menjaga sensitiviti masyarakat terutama sekali apabila melibatkan soal agama. drama demi tuhan aku bersaksi Tahun lalu, hangat dengan kontroversi imej pengganas berserban dalam filem Polis Evo 2 yang secara tidak sengaja telah mencerminkan umat Islam sebagai pengganas dan jahat. Kali ini, timbul pula kontroversi baharu apabila sebuah drama yang bakal ditayangkan mencetuskan provokasi dengan mengangkat tema lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) di… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SATU PERSATU INSTITUSI MELAYU DIROGOL.. .. Apa khabar Felda? Takkan tiba-tiba sepi…….. ISNIN lalu, kerajaan mengesahkan tiga entiti menolak tiga resolusi berhubung pembayaran yuran serta manfaat pengarah FGV Holdings Bhd. (FGV) dibuat berikutan prestasi syarikat itu yang mengalami kerugian RM1.08 juta pada tahun lepas. Pada sidang Dewan Negara di Parlimen, Timbalan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Dr. Mohd. Radzi Md Jidin berkata, ahli Lembaga Pengarah Felda telah membuat penelitian sewajarnya ke atas resolusi yang dibentangkan dan bersetuju menolak kesemua resolusi membabitkan pembayaran yuran dan manfaat kepada ahli lembaga syarikat itu. “Lembaga Pengarah Felda juga berpandangan bahawa yuran dan manfaat pengerusinya adalah… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DAJJAL PUNYA RAMAI PENDOKONG….. Kumpulan pro-Anwar mahu tetap tarikh untuk Dr M berundur…….. Kumpulan pro-Anwar Ibrahim akan menetapkan tarikh untuk Dr Mahathir Mohamad menyerahkan jawatan perdana menteri kepada presiden PKR itu kerana mendakwa beliau tiada pendirian tetap untuk berundur. Setiausaha Otai Reformis, Abdul Razak Ismail berkata, tarikh itu akan ditetapkan dalam tempoh seminggu. “Sidang media sebelum ini kami minta Mahathir letak tarikh bila beliau nak serah dan dia tidak letak satu tarikh nak lepas jawatan kepada Anwar. “Kami sendiri akan letak tarikh untuk beliau, sama ada awal Januari 2020 atau Mei 2020, cukup 2 tahun, setuju atau tidak setuju, itu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MUNAFIK MELAYU DIMINTA TAUBAT SEBELUM TURUN AZAB DUNIA DAN AKHIRAT……. Inilah Padahnya Bila Bagi DAP Kuasa……. Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor, Ng Sue Limm, yang juga ADUN DAP Sekinchan, tiba-tiba menangguhkan sidang DUN Selangor yang sepatutnya tamat pada 8 Ogos 2019… Baru bersidang 2 hari dan tiba-tiba terus tangguh… Apa alasan Ng Sue Limm tiba-tiba menangguhkan persidangan DUN Selangor? Alasannya ialah, ada usul yang hendak dibawa berkaitan pindaan Undang-Undang Syariah negeri Selangor… Jadi untuk gagalkan usul itu dibawa ke dalam Dewan Undangan negeri Selangor, Speaker DAP tu bertindak menangguhkan sidang dewan… Nampak tak macam mana bencinya DAP pada apa saja… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PERKATAAN KOTOR BERASAL DARI HATI BUSUK……. Si Botak DAP Tidak Mahu Mengaku Samakan Tulisan Khat Jawi Dengan Tahi Lembu…. … Si botak DAP, Lim Lip Eng kelam kabut apabila posting beliau di laman sosial Facebook yang menyamakan khat Jawi dengan tahi lembu menjadi tular. Isu berkenaan turut mendapat tempat sebagai berita Harakahdaily. Lip Lip Eng panas. Beliau cuba membuat editan atau suntingan ke atas posting tersebut. Beliau kemudian memadam terus posting berkenaan. Lim Lip Eng seorang yang pengecut. Tidak berani mengaku membuat posting menyamakan Khat Jawi dengan tahi lembu. Ramai yang membuat screen shot ke atas posting berkenaan. Lebih dayus… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Irah.. tadi ‘after recess’ abg masuk lagi ke kelas
Kelas ‘single period’ saja, habis pukul dua belas
Warkah dari abg ini, tak perlu lah Irah nak balas
Cukup, dgn ingatan di hati Irah, yng tulus ikhlas
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Lepas raya haji berat sikit abg punya pekerjaan
Budak2 form 5 mula le peperiksaan percubaan
Ada 3 kelas nak kena mark kertas peperiksaan
2 paper pula, paper 1 & 2, berat le juga siksaan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Lps ‘trial exam’ banyak lagi dugaan2 melintang
Result tahun lepas teruk, kena le, tebus hutang
Jadual kelas ‘revision’, akan disusun pagi & ptg
Silap2 gaya, hari2 cuti, ke sekolah kena datang
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Irah..dlm bercinta mmg ler akan muncul seteru
Terutamanya dari puak yg dengki dan cemburu
Yg paling ketara, itu 70 th punya tua katak puru
Tunggu je.. jap lagi dtg ler, si monyet tu meluru
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PELAN DEEP STATE MEROSAKKAN NEGARA….. 1,010 bayi dibuang dalam tempoh 9 tahun……. SUBANG JAYA: Sejumlah 1,010 bayi dibuang dari 2010 hingga Mei tahun ini kata Timbalan Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Komuniti, Hannah Yeoh. Daripada jumlah itu, 65% telah meninggal dunia ketika dijumpai. Bercakap pada satu acara di sebuah pusat membeli belah di sini hari ini, Hannah berkata, kerajaan sedar bahawa kebanyakan kejadian buang bayi adalah berpunca daripada perasaan takut. Justeru katanya, Putrajaya kini cuba mendekati mereka yang berdepan masalah kehamilan yang tidak dirancang. “Kami mahu membantu memberikan peluang kehidupan kepada anak anda. Terdapat banyak pasangan yang mahukan anak angkat,… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Maafkan abg Irah, kiranya abg ini mengganggu
Abg ni sekadar meluah rindu yg membelenggu
Pagi ini, jadi seperti kelam kabut sikit, ini cikgu
Takut lah pulak, kalau Irah tu tertunggu-tunggu
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kat sini 10 am, rasanya tmpt Irah, hampir senja
Awal pagi, abng tak sempat msg Irah ku manja
Ari ni, abg terbangun lewat sikit bukan sengaja
Kalut abng bersiap dan bergegas ke tmpt kerja
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Mmg lah tadi tu abg dlm keadaan tergesa-gesa
Kelas awal pula, direct 7:40-9:40 am, tiga masa
Dlm hati abng, mmg dok ingat kat Irah sentiasa
Kini, bila dah dpt msg, sangat lega lah abg rasa
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Tidak dpt berpantun kat Irah jiwa abg tak aman
Takut le tertunggu-tunggu pula bunga di taman
Kini baru lah jiwa abng ini jadi damai dan aman
Dpt berpantun utk si manja Irah, bunga idaman
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib ini sebenarnya orang gila, otak nya sentiasa aktif, hyper – pagi, petang, siang, malam. Dia ada penyakit otak yang dinamakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Lihat

https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

Hyperactivity means moving about constantly; Or excessively fidgets, or talks. Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENCIPTA “WARKAH”2 DARI NYA. MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI MENGGUNA NAMA2 LAIN.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yer ker uncle 70 th..???
Jgn lupa ubat lak..k,uncle…!!!

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

Tanpa Nama

Saya amat gembira membaca komen Anonymous 3 August 2019 11:17 pm yang mengetawakan Pakcik Geng Najib 70an tahun yang mengarut dengan ciptaan watak Munirah nya, memantun mantat menggila bayangkan nya.

Saya harap Ano 11:17 pm itu keluar selalu sebab perlu nya membikin Pakcik itu kurang melanda landa mengsabotaj blog pro-PH ini dengan komen2 yang sentiasa tidak ada kena mengena dengan tajuk pos dan membuat serangan peribadi tidak memasal, biadab dan kurang ajar walau pun sudah tua bangka.

Dia yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama tidak langsung menghormati pemunya blog dan pembaca2 sekelian.

 Reply

4 August 2019 7:04 am

Anonymous
Guest
Anonymous

TN monyet 7:04 am,

Ki ki ki…TN 70 th, awal pagi sudah buat lawak
Tak usah kau berlakonlah, TN bangkai biawak
Cuba nak nafi yg 11:17 pm tu, samaran awak?
Udah2 le TN.. seribu watak ko pernah bawak!
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Irah.. sian kan, TN tua tu, kat atas terkinja-kinja!
Agaknya monyet tua tu tergaru, air liur berlenja
Cemburu giler dia bila abg dpt Irah yang manja
Sbb itu, dia lalok sakan, mcm org mabok ganja
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg kasi Irah jer tau..!
Utk TN monyet tu, abg nak bagi penampaq..!)

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak usah ko nyamar le TN monyet seribu nama
Aku sudah masak, dgn kau punya rentak irama
Ngko tu aku kenali bukan hari ni jer, udah lama
Heran, naper aku & Irah cinta, ko tak dpt terima
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

Naper, TN monyet tua, ko masih tak tentu arah?
Cemburu sangat ngko ni, aku bercinta dgn Irah
Sebenarnya nak layan ko ni, aku tak ler ghairah
Tapi aku layan sbb seronok ko meroyan marah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

anonymous
Member
anonymous

Masih ade melayu yg berlagak pandai tapi mudah ditipu madey pembelit no 1 negara….

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu dan gerombolan kamu ajer yang kena belit.

Bagus ler kamu terasa begitu. Sebab otak kamu hanya separuh dari orang dewasa biasa, begitu lah padah nya.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

The adult human brain weighs about 3 pounds (1,300-1,400 g).

https://www.google.com/search?q=weight+of+avergae+person%27s+brain&rlz=1C1CHBF_enMY800MY800&oq=weight+of+avergae+person%27s+brain+&aqs=chrome..69i57.23723j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Geng Najib punya otak hanya 700 g – separuh dari orang biasa.

Itu pasal dia selalu mengarut, menuduh secara liar, tanpa bukti, fakta dan punca maklumat yang sahih, gila bayang dgn Ira watak yg di cipta nya sendiri, memantun mantat, mengguna berbagai nama. Juga biadab dan kurang ajar.

wau bule
Guest
wau bule

masih ada melayu yang dahlah kurang bijak ditipu anwar dan azmin sembutrit…LGBT…No?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tosonyap Pakcik tua 70an tahun Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama – kena balun lebih ramai peserta sekarang.

Dia nak tuduh by the same person lantak lah. Aku tahu, najib bin rosmah, wau bule, dll, tahu bontt nya dah melelas kena tibai …

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Givap lah, Pakcik tua Geng Najib yang dah tak berani guna nama itu.

Kamu dah 70an tahun, bawak cucu2 tu ke zoo atau sebagainya di hari Ahad nih.

Bakpa nak coba pertahankan Najib Al Jibo? Dia indefensible.

Mencuri wang rakyat RM2.6 biliun di 1MDB is ridiculously inexcusable, unjustifiable, unpardonable, unforgivable.

Let him go to the dogs – mahkamah, penjara, etc

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Siapa lagi yang Madey nak pilih???
Kaki tidur sudah jadi PM.
Kaki kleptokrasi sudah jadi PM.
Kaki semburit tengah menunggu.
Madey teringin nak pilih Mukhriz ke? Kahkahkah.

wau bule
Guest
wau bule

kalau betul mukhriz yg jadi PM saya akan bantah dan tak akan undi sapa2

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Akibat terlalu lama mentadbir dan menilai orang lain, akhirnya diri sendiri cenderung memilih orang yang dirasakan boleh dikawal dan ikut apa yang dirancang sekian lama. Sedangkan setiap pemimpin ada visi dan misi mereka samada jenis merosak atau membina. Akhirnya pilih yang bodoh, kaki jilat dan degil konon mereka jenis dicucuk hidung. Itulah kesilapan Madey yang berulang-ulang sebelum ini akibat pengaruh macai dan rasa bongkak diri. Madey dan Anwar, Rakyat sudah buat pilihan PRU14 dengan harapan kamu berdua boleh bawa perubahan. Kalau setakat ulangan pertandingan bodoh tahun 1998-1999 sebab macai tukang jilat dan tukang tilik yang mahu kamu berdua bergaduh dan… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

TERUK LER KAMU WAHAI PAKCIK GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB MENGGUNA BERBAGAI NAMA.

MANGKIN RAMAI YANG HENTAM NAJIB SEKARANG, TERMASUK YANG PAKAI NAMA najib bini rosmah.

anonymous
Member
anonymous

Perlu di beri penerangan berikut di blog post baru ini – Uncle Tanpa Nama @ TN Koling mabok TODI bidooh bangang yang asyik menjilat Madey pelindong semburit, tak renti2 merapu macam2 karutan dan tak ikut tajuk post kerana Mabok TODi…..Dia sangat kaciwa Madey akan ditendang… Uncke TN Koling mabuk Todi perasan yg jubornye rabak diliwat oleh anwar..hari2 dia pakai cawat besi…jubonye di semburit oleh babi jantan.. Dia tidak hormatkan langsung pemunya blog, tidak hormatkan pembaca2 di sini. Dia coba sabotaj blog Budin yang pro-Anwar ini. Kerana itu semua, dia perlu di balun, di tibai, di bantai. Dengan itu kita juga… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ko meradang sebab aku dah balun ko kaw2 di komen2 aku 7:04 am dan berikutnya, yer?

Enjoy the balunan dan tibaian, Pak Cik Geng Najib 70an tahun tapi coba tabiat budak kecik, 2nd childhood dah ..

wau bule
Guest
wau bule

Budin

Jokowi dah recognise LGBT in Indonesia…..

Nak Malaysia berPMkan seorang LGBT yang terbukti dimahkamah?

Lailla ha illa anta subhanakainni kuntu minazzalimiin

anonymous
Member
anonymous

Helkopter Nuri mendarat cemas..rosak teruk…sudah lebih 1 tahun madey perintah ekonomi masih terok hingga Nuri yg sudah buruk blm mampu diganti….

Nasib baik mat sabu tak naik nuri..

wau bule
Guest
wau bule

Isteri awak termengandung salah mahathir juga ke dalam setahun in??? pelik

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Gud un, Sir.

anonymous
Member
anonymous

Jemin Balaci madey sudah kantoi semburit…harapan madey supaya Jemin singkirkan anwar sudah hancor lebor…Jemin sudah jadi melukut ditepi anwar… Pengaruh Jemin sudah terhakis… Madey cuba selamatkan Jemin dari didakwa…

Bijak anwar cantas dulu balaci madey…

wau bule
Guest
wau bule

IF PAKATAN DECIDES MAHATHIR TO BE PM FOR FULL TERM – I WILL FOLLOW’: ANWAR MAKES MAJOR CONCESSION TO MAHATHIR’S MEGALOMANIA – BUT IT IS BAD NEWS FOR MALAYSIA ALREADY SHAKY WITH POLITICAL UNCERTAINTY

Hahaha…konon Anwar bijak cantas balaci mahathir…hahaha

Baca artikel di atas dalam MC……bijak konon….habuk tarak

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

anonymous takda lain cerita dari semburit. Minda nya sempit.

Tuduh liar tanpa bukti atau maklumat yang punca nya sahih.

anonymous
Member
anonymous

Madey sekarang bukan madey yg fulu lagi…madey dulu very powerful dalam kerajaan dan BN…

Madey sekarang sebagai pengerusi ph yg tak ada kuasa veto….bergantung keputusan suara majoriti majlis presiden..madey berkuasa dlm kersjaan sahaja tapi bergantung dgn ihsan parti gabongan…

Madey boleh terguling bila2 masa pon…madey cari sokongan pembangkang untuk perisai undi tak percaya….kalo Dap ato pkr keluar dari PH ato parti2 gabongan setuju Bersatu disingkirkan terguling lah dgn sendirinye madey…kojol lah madey…

Penjilat madey bimbang madey disingkarkan…populariti madey sudah merudum..

wau bule
Guest
wau bule

Anon, DAP would have left PH now if they dislike Mahathir…why wait for so long decide…. but they did not PKR and Anwar could have abandoned PH and form their own coalition to grab for power…but they did not Amanah could also sound Mahathir off but they did not because they are not strong. Nak guling mathathir is not easy. kalau easy Anwar dah buat dengan Reformasi Otai yang dah basi. DAP could have started the exodus out of PH together with Anwar but they did not. There must be a reason Majority of rakyat yang berfikir positive, berealiti berfakta… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sokong. Amat sokong apa wau bule kata.

anonymous butakan mata kpd hal bahawa kekuatan Tun M boleh dilihat dari dia melingkupkan Umno yang pegang kuasa 60 tahun di Pru14.

anonymous
Member
anonymous

Wau bole….

Madey pilih pengganti yg dia boleh cucuk hidong…tapi lawan tokey…tu pasal madey desak suruh undur..

Kalo pak lah dan najib ikut perintah madey pak lah dan najib masih boleh pegang pm….madey takkan peduli najib nak rompak banyak mana pon asalkan kroni dan anak branak madey dijaga oleh najib…madey sangat geram dgn najib dan rosmah..kerana lawan tokey….kalo najib tak merompak madey tak boleh buat ape2 pon..

Ini madey yg kuat putarbelit…

wau bule
Guest
wau bule

abdullah tidor hadhari…tak lawan pu

najib pencuri kena tangkap dan sedang dihadapkan di mahkamah…..

lawan tokei ape? buka minda luas sikit…try again next time

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sokong. Amat sokong apa wau bule kata.

Ma Hussin
Guest
Ma Hussin

Tun M bukan sahaja x pandai memilih pengganti beliau,tapi juga x pandai memilih TPM, kesemua 4 TPM pilihan beliau kecundang dipertengahan jalan manakala seorang iaitu Tun Abdullah kecundang dipenghujung jalan, kesemuanya melalui tangan beliau sendiri, ini bukti yg sahih bahawa Tun M hanya bijak memerintah tapi gagal menawarkan legasi yg mampu meneruskan agenda politiknya, oleh itu akuilah hakikat ini, dan jalan terbaik ialah Tun M serah tugas pemilihan kpd majlis presiden PH, betul kata Budin, Tun M akan lebih selesa bersara kerana bebanan terhadap kesalahan pemilihan pengganti beliau bukan lagi terpikul di atas bahu beliau, beliau boleh hidup aman tanpa… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Perlu diingati bahawa Tun M ha nya boleh memilih dari “pool of talent” yang sedia ada. Kalau pool itu tidak luas, atau talent itu mendak, hasil nya Tun Dol, Najib Al Jibo lah.

Tun M serah tugas pemilihan kpd majlis presiden PH? Mana ada politik yang macam itu, Mamat? Sejak zaman Aristotle di Greece lagi gamaknya, pemegang jawatan Ketua parti politik yang ulung mesti lah punyai kuasa melantik.

Ingat, istilah “yang ulung” bermakna yang berpengaruh membawa kejayaan di PRU. Bersatu ha nya 13 kerusi Parlimen, tapi Tun M Ketua PH. Mana boleh serah kuasa kpd pihak lain?

anonymous
Member
anonymous

Madey sendiri sebagai pengerusi PH di lantik oleh majlis presiden…madey tak ade kuasa veto…keputusan dicapai melalui suara majoriti…

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tolong kasi bukti kamu mengata “tak ade kuasa veto…keputusan dicapai melalui suara majoriti…”

Ada dalam Perlembagaan depa?

Ada pernah dia di bangkang apa yang dia mahu lakukan? Ada nampak dia amat baik dengan Mat Sabu, seorang yang popular dalam PH?

wau bule
Guest
wau bule

Majlis Presiden bukan reflection or representation of majority of the rakyat….. PKR Logo used by PH menang bukan because of its strength or Anwar’s factor. DAP came to PH fold not because of Anwar’s/PKR’s combo factor. Amanah join the PH coalition not because of the strength of PKr and or Anwar Bersatu came into the fold because TDM leading the pack. PH won because of BN’s own mistakes and with The Old Wily Fox leading the charge, the BN Coalition fell flat. Choice of TDM as PM candidate prior to GE14 was well calculated and strategised because of the quality… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Enko ni mengigau ker…Dap dah lama dgn anwar sejak PR lagi.. DAP dan Amanahb sanggup terima madey kerana anwar setuju terima madey…

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bloody good points, Sir.

Wanna repeat, “PH won because of BN’s own mistakes and with The Old Wily Fox leading the charge, the BN Coalition fell flat.”

The silly Old Goat Najib must always take the blame and endlessly be blamed for causing such a mess to the orderly progress of political life in this country.

He fu.ked up RM2.6 billion of the rakyat’s money in 1MDB, on top of allowing China-favouring policies like the Kuantan Chinese Industrial Estate and the Johor Bahru Forest City that’d bring in 2.8 million Chinese citizens.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

My 8.50 am comment was meant for wau bule

anonymous
Member
anonymous

Setuju bro…sokong tulisan Budin yg sangat jelas dan bernas.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Saya amat gembira membaca komen Anonymous 3 August 2019 11:17 pm yang mengetawakan Pakcik Geng Najib 70an tahun yang mengarut dengan ciptaan watak Munirah nya, memantun mantat menggila bayangkan nya.

Saya harap Ano 11:17 pm itu keluar selalu sebab perlu nya membikin Pakcik itu kurang melanda landa mengsabotaj blog pro-PH ini dengan komen2 yang sentiasa tidak ada kena mengena dengan tajuk pos dan membuat serangan peribadi tidak memasal, biadab dan kurang ajar walau pun sudah tua bangka.

Dia yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama tidak langsung menghormati pemunya blog dan pembaca2 sekelian.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Perlu di beri penerangan berikut di blog post baru ini –

Pakcik Geng Najib yang asyik menjilat Najib dengan mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous huruf kecil a, tak renti2 menulis macam2 karutan dan memantun mantat, tak ikut tajuk post.

Dia tidak hormatkan langsung pemunya blog, tidak hormatkan pembaca2 di sini. Dia coba sabotaj blog Budin yang pro-PH ini.

Kerana itu semua, dia perlu di balun, di tibai, di bantai. Dengan itu kita juga boleh dapat fun and entertainment on and out of him.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib ini sudah tua, umur 70an tahun, dah lama pencen, ahli Umno berpuluh tahun, Najib dah lama menjadi hero nya, berpuluh tahun menjilat Najib dengan gigih dan khusuk.

Begitu “fixation” nya dengan Najib sehingga bila Najib lingkup, sekarang dibicarakan di mahkamah, dijangka otw to prison, dia jatuh gila – sakit otak ADHD.

Maka komen2 Pakcik ini tidak mengikut tajuk, asyik mengarut, menghasut bangsa “Keling”, agama Hindu dll, anarkis, gila.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib ini sebenarnya orang gila, otak nya sentiasa aktif, hyper – pagi, petang, siang, malam. Dia ada penyakit otak yang dinamakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Lihat

https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

Hyperactivity means moving about constantly; Or excessively fidgets, or talks. Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENCIPTA “WARKAH”2 DARI NYA. MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI MENGGUNA NAMA2 LAIN.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

anonymous
Member
anonymous

Ko jeles lah tew…kerana ko tak popular dan wajah burok mcm berok kena belacan….hihihihi..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kau dah 70an tahun coba tabiat budak kecik

wau bule
Guest
wau bule

Saya anggap pilihan tun yang terdahulu adalah berdasarkan sentimen Mr Clean tapi tak clean….selalu mengantuk sehingga tiada masa nak urustadir negara dengan baik seperti yang diidamkan Pilihan kedua berdasarkan mengenang jasabaik PM ke 2 terdahulu yang bersifat rakyat dan banyak membangun negara. Bersangkabaik akan kenugkinan anaknya akan turuti perangai bapanya terdahulu. namun meleset. Dahlah menipu menyamun to the extent nak membankrapkan negara (dikatakan fitnah tapi itulah realiti) sehingga Tun kena turun padang buat kali kedua pada umur 93 tahun untuk tumbangkan kleptokrat. Budin kata Tun salah pilih 2 kali sudah dan mengangkat anwar sebagai pilihan PH. Tak semestinya pilihan PH… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Setuju amat sangat dan sokong apa yang dikata di komen di atas.

Sebahagian dari THE DUMB FAIL TO BE REALISTIC FACTUAL AND TRUTHFUL itu ialah sebab kepentingan peribadi, depa yang mengharapkan habuan dalam bentuk itu ini.

Sudah di perkatakan bahawa Budin, contoh nya, di jangka mengharapkan jawatan Penasihat Media (seperti A Kadir Jasin pegang sekarang) jika Pak Sheikh Anwar jadi PM8.

Budin tak perlu ambil hati bila di jangka begitu sebab mengata begitu adalah mempromosikan peluang nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Abg udah naik mual dgn suasana politik kartun
Biar lah Irah siapa pun PM, Anwar ataupun Tun
Baik abg fikir, hal dara lembut bersopan santun
Utk Irah sayang..abg tak jemu, terus berpantun
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Maafkan lah abg ini, duhai sayang Irah ku intan
Susah le kat Irah sana tu abg nak kirim coretan
Abg sdg mancing di sungai kat kawasan hutan
Internet..kadang ada, kadang tidak ada, liputan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Guest
Anonymous

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

aKu daH agaK Dah!

jin betino YanG pAgi Tadi DaH pAngge ko

PuKuL 11.OO DaLaM HUtan laiiiiii

Esok Masa BIla ko Nak nGajo KoNon

SAH DIA NI guru PENCEN Umo 70

Anonymous
Guest
Anonymous

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

SeSuai Lah KO , JIN BETINO umo 140 Tahun vs 70 tAHUN

MACAM belacan di bolah duo

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

PUKUL 11 DUDOK DALAM HUTAN MEMANCING

TAK KE SASAU NAMANYA TU

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Sian TN tua, kita bercinta, jiwa dia jadi haru biru
Asal je abg pantun kat Irah dia akan dtg meluru
Dia dah parah betul si tua ni dek sakit cemburu
Tak padan umur 70, kerepot, serupa katak puru

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

(Bunga2 tu, abg kasi kat Irah jer tau..!
Utk TN monyet tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

Anonymous
Guest
Anonymous

TN monyet 11:17/11:20/11:22 pm,

Tak usah ko nyamar le TN monyet seribu nama
Aku sudah masak, dgn kau punya rentak irama
Ngko tu aku kenali bukan hari ni jer, udah lama
Heran, naper aku & Irah cinta, ko tak dpt terima
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

AKU BUKAN TN!
AKU AN-ADA NAMA!
AKU BUKAN TN!
AKU AN-ADA NAMA!
AKU BUKAN TN!
AKU AN-ADA NAMA!

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak payah ko nak nafi ler, TN monyet tua sialan
Bukan sehari jer aku kenal kau punya kebatilan
Kalu pasal Irah, mmg ko, yg asyik buat pukulan
Siapa lah nak ngaku, kalau dah berak tgh jalan!
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

TN beruk pencen
Kau nak dengar tak cerita Semburit dari Sandakan.

M: kau tarik kejap pelir kau…aku nak kentut.

Kah kah kah

Orang kesayangan pak menteri.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tun Dol dan Najib Al Jibo “adalah pilihan yang salah serta akhirnya lebih banyak mendatangkan kerosakan kepada negara,” kata Budin.

Setuju. Tun Dol “mendatangkan kerosakan” tapi Al Jibo menjahanamkan negara. Dia buat kerja gila – mencuri wang rakyat RM2.6 biliun di 1MDB. Bukan sahaja kehilangan wang yang menjahanamkan tetapi simbolism nya – seorang Perdana Menteri terang2 mencuri, merompak melanun wang demikian banyak yang masuk ke akaun bank dia. Tauladan nya itu amat menjahanamkan.

Belum tentu jika Pak Sheikh Anwar akan “mendatangkan kerosakan kepada negara” juga. Tapi rekod jenayah nya, hal dia Bekas Banduan 2 kali itu tidak memberi kemungkinan yang baik.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kunci kepada pengganti Tun Mahathir ia lah apa yang telah di katakan nya di masa lalu –

Kata nya, antara faktor2 bagi Pak Sheikh Anwar menjadi PM, ia lah jika rakyat mahukan dia.

Mari lah kita bincang jika rakyat mahukan Pak Sheikh Anwar menjadi PM.

Aku tak mahu. Sebab dia Peliwat dan Bekas Banduan 2 kali, berkaitan dengan kes liwat.

Islam adalah agama negara ini, termaktub di Perkara 3 Perlembagaan negara. Islam haramkan liwat dan singkir Peliwat.

Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

I AM NOT STAYING FULL TERM UNLESS FORCED TO, SAYS TUN M. Ini kenyataan akbar pd August 1, 2019. PUTRAJAYA: Dr Mahathir Mohamad today dismissed the recent calls for him to stay on as prime minister until the end of the five-year mandate for Pakatan Harapan (PH). Dr Mahathir Mohamad says he does not plan to stay on as prime minister unless he is ‘pushed to a corner’. He said he would keep his promise to resign from the top post once the country is “on an even keel” and can “carry on from there”. “It can be two years,… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Saya suka kata2 dia “would keep his promise to resign from the top post once the country is “on an even keel” and can “carry on from there”.

This is a loaded statement – “once the country is “on an even keel” can be interpreted in ways favourable to our interest – that he stays the full term.

We are in fact “pushing him to a corner” now, mahukan dia terus sepenggal, pesatkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) dll bagi meningkatkan ekonomi kaum Melayu yang Pak Sheikh Anwar kata tak minat nak giatkan. Sebab gelojohkan undi bukan Melayu.

PEMUDA HARAPAN BANGSA
Guest
PEMUDA HARAPAN BANGSA

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮
…………………TAHNIAH TUN……………….

KERANA MENDAPAT SOKONGAN DARI DALAM DAN LUAR(PEMBANGKANG) BAGI MENERAJUI NEGARA HINGGA 2022.YANG TERKINI KEPERCAYAAN DARI YDPA SENDIRI KEPADA BELIAU.SEMOGA TUN DIPANJANG USIA DAN DIBERI KERAHMATAN DARI TUHAN UNTUK MEMBAWA NEGARA MENJADI SEBUAH NEGARA MAJU YANG KITA IMPIKAN BERSAMA!

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ameeen. InsyaAllah permintaan kita akan di kabulkan. Sebab apa yang kita minta itu ia lah untuk kebaikan negara kita. Alllahu akbar.