MEREKA YANG MAHU TUN M JADI PM SEHINGGA HABIS PENGGAL LANGGAR KETETAPAN PH DAN WAJAR DIAMBIL TINDAKAN

Sebagaimana yang telah kerap saya tulis sebelum ini, malah saya sebut dalam ucapan semasa diskusi buku “Anwar PM Ke-8 Janji Serah Kuasa Yang Mesti Ditepati” pada 17 Julai lalu, keputusan menetapkan Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri ke-8 adalah merupakan ketetapan, persetujuan dan konsensus PH sejak sebelum PRU14 lagi.

Perkara itu ditetapkan dalam Kongres PH yang diadakan di Shah Alam pada 6 Januari 2018 iaitu kira-kira empat bulan sebelum PRU14 diadakan.

Perkara-perkara yang dikonsensuskan dalam kongres tersebut serta dipersetujui oleh PKR, DAP, Amanah dan Bersatu sekiranya PH menang PRU14 ialah:-

⁃ Tun Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri.

⁃ Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon Timbalan Perdana Menteri.

⁃ Anwar sebagai Perdana Menteri ke-8 menggantikan Tun Mahathir.

⁃ Membebaskan Anwar dengan kadar segera daripada penjara.

⁃ Memohon pengampunan penuh buat Anwar daripada Yang Dipertuan Agong agar beliau boleh kembali aktif dalam politik dan seterusnya mengambil alih jawatan Perdana Menteri.

Daripada lima ketetapan itu, empat daripadanya sudah pun ditunaikan, sesuai dengan mandat rakyat yang memberi kemenangan dan menjadikan PH sebagai kerajaan baru buat Malaysia.

Hanya satu konsensus lagi yang belum ditunaikan iaitu penyerahan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar.

Meskipun tiada tempoh masa ditetapkan bagi peralihan jawatan itu, tetapi Tun Mahathir sendiri yang awal-awal menyebut beliau hanya memerlukan tempoh masa selama dua tahun saja memegang jawatan Perdana Menteri.

Mengambil kira bahawa selepas dua tahun menjadi Perdana Menteri, Tun Mahathir akan berusia 95 tahun, ia dianggap waktu yang sesuai bagi peralihan kuasa dan tepat untuk negara mempunyai seorang Perdana Menteri baru yang lebih muda serta bertenaga.

Lagi pula, dua tahun itu bermakna jatuh pada Mei 2020 dan ia sangat cantik sebagai tarikh pengunduran Tun Mahathir yang mencipta Wawasan 2020 sebelum ini.

Oleh yang demikian, bagi sesiapa yang menyokong dan mengundi PH pada PRU14 lalu, tiada sebab mereka tidak boleh faham dan hadam mengenai konsensus PH itu.

Konsensus tersebut mesti disokong sebagaimana kita semua tiada masalah apabila empat ketetapan lain dilaksanakan sebelum ini, maka persetujuan mengenai peralihan kuasa juga hendaklah dipersetujui sama.

Dalam hal ini, sesiapa yang cuba melanggar atau menodai ketetapan itu, seharusnya mereka diambil tindakan disiplin yang sewajarnya oleh PH.

Perbuatan itu jelas suatu tindakan yang bertujuan memecah-belahkan PH dan memberi ruang kepada pembangkang memanipulasinya untuk kepentingan mereka.

Baik Azmin Ali, tiga Adun Bersatu dari Selangor dan yang terbaru, Pengerusi Bersatu Johor, Mazlan Bujang yang bersetuju agar Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri sehingga akhir penggal, mereka ini wajar diambil tindakan disiplin yang sama tanpa pilih kasih.

Mereka jelas telah melakukan sesuatu yang bercanggah dengan ketetapan PH secara sedar dan sengaja.

Tindakan disiplin ini adalah sebagai suatu pengajaran agar tiada pihak lain terus mengeluarkan kenyataan yang serupa yang akhirnya menjuruskan PH ke arah perpecahan sesama sendiri.

Lainlah bagi mereka yang mengundi Pas atau mengundi BN dan masih bersama parti-parti tersebut atau mereka yang menyertai mana-mana parti dalam PH setelah tidak sanggup hidup sebagai pembangkang bersama dengan UMNO selepas PRU14 berakhir, nawaitu mereka mungkin berbeza apabila menyokong agar Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri dengan lebih lama.

Mereka ini sama ada mahu melihat UMNO dan Pas pula menjadi kerajaan atau kepentingan poket dan perut melebihi segala-galanya dan pandangan mereka tak boleh pakai sama sekali.

Seperti kata A Kadir Jasin, Penasihat Media dan Komunikasi Perdana Menteri merangkap Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu, pendirian Pas dan UMNO yang mahu Tun Mahathir berkhidmat sehingga habis penggal bukanlah merupakan sokongan kepada Perdana Menteri.

Ia, tegas beliau, hanya bertujuan untuk memecahkan PH. (Shahbudindotcom 02/08/2019)

Updated: 2 August 2019 — 8:24 pm

54 Comments

Add a Comment
 1. MASA JADI PEMBANGKANG PH BANGKANG……MASA JADI KERAjaan SOKONG PLAK….APA STAND PH SEBENARNYA…..

  Najib Says Former Lynas Critics In Government Should Apologise Or Go
  ……..

  (MMO) – Pakatan Harapan (PH) leaders who had opposed Lynas Malaysia should apologise over the move to let the firm explore local waste disposal options or resign in protest, Datuk Seri Najib Razak said today.

  The Barisan Nasional (BN) adviser and former prime minister said they have a moral obligation to do so following the Cabinet’s decision to no longer require the Australian mining firm to remove its water leach purification (WLP) residue from the country.

  “This matter must be resolved. It clearly shows they are unethical,” he told the press during an event in Kemaman, Terengganu, today.

  “They used to make so much noise but are now silent. They cannot do that, they cannot deceive the public.”

  The apparent reversal over Lynas has given the BN leader fresh political capital against the ruling coalition that previously used the Lynas Advanced Material Plant in Gebeng, Kuantan to criticise his government.

  When asked if he would join the Save Malaysia, Stop Lynas protest later this month, Najib explained he was not against the rare-earths miner but PH’s alleged deception over the matter.

  The LAMP project was mooted during Najib’s administration and completed in 2012 when he was still the prime minister.

  “I have my own position and I am consistent. I am not playing up this matter for popularity, for support. I am making a stand based on principles and facts,” he said.

  Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad confirmed this week that the government was dropping its requirement for Lynas to repatriate its water leach purification (WLP) residue as a precondition for its licence renewal due by September 1.

  Energy, Science, Technology, Environment and Climate Change Minister Yeo Bee Yin, who previously insisted that the Australian mining firm must repatriate its waste, defended the decision today but conceded that she did not think it was “ideal”.

  Lynas Malaysia also confirmed today that it has placed a US$42 million (RM174.6 million) deposit with the federal government to fund long-term waste solutions in the country.

 2. BERTAUBATLAH WAHAI MUNAFIK MELAYU SEBELUM TERLAMBAT…..

  AHLI PARLIMEN DAP KEPONG YANG BIADAP..,…

  Roslan SMS

  Posting beliau – Lim Lip Eng, ahli Parlimen DAP Kepong berbunyi:

  (Terjemahan) “Sedang Menteri Pendidikan di negara-negara jiran merancang memperkenalkan bahasa program komputer kepada pelajar-pelajar muda, jangan kita menyapu tahi lembu di wajah kita dengan memperkenallan khat. Tolonglah.”

  Ini ekoran langkah Kementerian Pendidikan mahu memperkenalkan pengajaran seni khat dalam subjek Bahasa Melayu untuk murid Tahun 4 mulai tahun depan.

  Negara kita mengamalkan hak kebebasan bersuara dan memberi pandangan. Namun ianya ada batas dan adabnya. Bermakna ia tidak mutlak.

  Jika semua kita bebas berkata apa sahaja yang terlintas di benak pemikiran kita, pasti negara berbilang kaum dan agama ini menjadi huru-hara sebagaimana sesetengah negara dunia ketiga.

  Ada pemimpin DAP dan NGO Cina yang mungkin tidak setuju dengan langkah kementerian ini, maka bantahlah ikut apa sahaja saluran namun jangan sampai biadap dan menghina.

  Tulisan Jawi adalah tulisan Melayu asal di tanahair kita. Ia merupakan tulisan resmi buat budaya dan bangsa Melayu sehinggalah diperkenalkan tulisan Rumi.

  Tulisan inilah digunakan dalam dokumen dan rekod resmi kerajaan dan rakyat zaman berzaman.

  Malah pemasyhuran Kemerdekaan Negara yang dibacakan oleh Almarhum YTM Tunku sebagai PM Negara yang pertama 31 Ogos 1957 juga bertulisan Jawi

  Tiba-tiba Lip Eng dalam keghairahan menolak langkah pihak kementeria ini telah menggunakan bahasa yang amat biadab malah menghina orang-orang Melayu amnya.

  Memperkenalkan tulusan Khat Jawi disamakan ahli Parlimen ini sebagai menyapu tahi lembu di wajah kita semua.

  Jawi sama dengan najis?!

  Kalau kita katakan DAP ini parti rasis dan tidak pernah memperjuangkan nasib dan masadepan umat Melayu Islam, ada yang tidak percaya.

  Tapi lihatlah tulisan pemimpin DAP ini.

  Ianya satu penghinaan terhadap orang Melayu serta benar-benar mencabar kesabaran kita semua.

  Bila kaduk naik junjung, bila mereka dominan dalam kerajaan, maka bersedialah kita menanggung akibatnya.

  Bangkitlah umat Melayu Islam. Saat untuk brrubah sudah bermula. Jika terus lalai, maka alu-alukanlah kemunculan “Singapura ke 2”.

 3. APA LOGIKNYA MARAHKAN JIBENG TAPI YG DAPAT UNTUNG DARK FORCE……

  FAKTA-FAKTA MENARIK SETAKAT INI MENGENAI NAJIB, SRC DAN 1MDB…….

  Kuala Lumpur Chronicle

  1. PERBICARAAN SRC
  Perbicaraan setakat ini banyak berpihak kepada Najib kerana pihak pembela telah berjaya membuktikan bahawa bekas Pengurus Ambank Joanna Yu bersama Jho Low dan Nik Faisal telah.menyembunyikan banyak transaksi akaun-akaun Najib dari pengetahuan beliau disamping menghalang kecurigaan BNM. Fakta ini cuba disembunyikan oleh pihak pendakwa tetapi berjaya dibongkar oleh pihak pembela. Fakta ini disembunyikan kerana tuduhan kerajaaan PH selama ini adalah bahawa Najib menggunakan Jho Low untuk mencuri wang berkenaan. Bila pihak pembelaan berjaya buktikan bahawa terdapat komplot menghalang Najib dari.mendapat maklumat-maklumat penting, kesalahan tidak dapat diletakkan ke atas bahu Najib tanpa keraguan yang munasabah.

  Di samping itu, jika terbukti pihak pendakwa tahu mengenai maklumat berkenaan tetapi sengaja menyembunyikan dari.mahkamah, tindakan berat boleh diambil ke atas pihak pendakwa.
  2. PERBICARAAN 1MDB
  Perbicaraan 1MDB pula belum bermula kerana diminta tangguh oleh pihak pendakwa sendiri. Bagaimana pun, beberapa fakta menarik mengenai 1MDB telah terdedah semasa perbicaraan SRC. Fakta utama ialah bahawa kerajaan Arab Saudi telah menghantar sekurang-sukarangnya dua surat mengesahkan sumbangan terhadap Najib. Keduanya, tular sebelum ini bahawa bayaran dari 1MDB kepada IPIC di Arab Saudi, telah diseleweng kepada satu akaun lain dengan nama yang sama tetapi bukan milik IPIC. IPIC telah menuntut bayaran tersebut tetapi 1MDB telah memenangi kes ini di mahkamah di London kerana 1MDB telah membuktikan mereka berbuat demikian atas arahan pengurusan tertinggi IPIC. Gambaran awal yang cuba dibuat oleh WSJ, SR dan pihak-pihak lain sebelum ini ialah bahawa Najib yang mengarahkan penyelewengan ini. Jika pihak pembela dapat buktikan bahawa Najib tidak tahu dan tidak memberikan sebarang arahan kepada isu tersebut, maka sekali lagi kesalahan tidak boleh diletakkan ke atas bahu Najib.

  Sesuatu yang menarik mengenai 1MDB, jika pihak pembelaan berjaya membuktikan bahawa wang yang seleweng itu sebenarnya adalah WANG IPIC YANG DIBAYAR OLEH 1MDB KEPADA IPIC MENGIKUT ARAHAN BERTULIS DARI PENGURUSAN TERTINGGI IPIC SENDIRI, maka yang hilang bukanlah wang 1MDB kerana ia hilang SELEPAS dibayar secara sah oleh 1MDB. Ini dikuatkan dengan penahanan dua eksekutif tertinggi IPIC yang telah dipenjarakan atas kesalahan tersebut. Bagaimana Najib boleh dituduh mencuri wang 1MDB jika sebenarnya 1MDB tidak hilang apa-apa wang? Kecuali jika pihak pemdakwa mempunyai bukti-bukti penglibatan langsung Najib dalam hal ini, kes ini juga does not hold water.
  Dan yang paling menarik, apa akan terjadi kepada kapal Equanimity dan wang-wang yang dirampas yang dikatakan diperolehi dari wang 1MDB, sedangkan 1MDB secara teknikal tidak hilang apa-apa wang? Saya percaya IPIC akan berusaha mendapatkan kapal dan wang-wang tersebut kerana ia milik mereka.
  3. APA YANG MUNGKIN BERLAKU SELEPAS INI

  Dalam kes SRC, perkembangan setakat ini banyak berpihak kepada Najib. Bagaimana pun, jika Najib menang kes ini, mereka.masih boleh membuat rayuan di mahkamah yang lebih tinggi. Bagaimana pun, tanpa bukti-bukti baru, rayuan tersebut “does not hold water”.
  Manakala kes 1MDB pula kemungkinan terpaksa digugurkan sama sekali kecuali jika pendakwa mempunyai bukti-bukti baru yang mengaitkan Najib.
  4. KESAN KEPADA POLITIK NEGARA
  Jika Najib menang kedua-dua kes tersebut, Umno (atau BN) boleh memfailkan permohonan mahkamah untuk membatalkan keputusan PRU14 kerana ia telah dimenangi oleh PH melalui fitnah atau persepsi serong yang dicipta mereka, bagi membolehkan PRU yang baru.
  Jika ini tidak atau gagal dilakukan, Najib boleh menyaman ramai pemimpin-pemimpin PH yang memulakan dan menyebarkan berbagai fitnah dan tuduhan terhadap beliau, dan ramai dari mereka akan hilang kelayakan dari jawatan mereka. Kesannya sama seperti mengadakan PRU semula.

 4. LAGI HINA SORANG PEMIMPIN LAGI DIGEMARI OLEH DEEP STATE…..

  Anwar Tidak Layak Jadi PM: Abdul Hadi…….

  (Sinar Harian) – Pas menyifatkan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak layak diangkat untuk menjadi Perdana Menteri kerana sikapnya sendiri.

  Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, sebab itulah Pas mahu Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad terus kekal memikul tanggungjawab dengan melaksanakan tugasnya.

  “Macam saya sebutlah (sebelum ini) tukar Perdana Menteri bukan macam tukar kasut.

  “Hendak berubah dengan senang-senang begitu sahaja mesti ada prosesnya yang betul,” katanya.

  Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pendirian parti itu yang secara berterusan dilihat mahu Dr Mahathir terus kekal sebagai Perdana Menteri sehingga habis penggal.

  Ahli Parlimen Marang itu berpendapat, adalah lebih baik sekiranya Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia itu terus melaksanakan tugas sebagai Perdana Menteri sehingga selesai.

  “Mestilah Perdana Menteri yang melaksanakan tugas itu melaksanakan tugasnya dahulu. Ini belum habis tugas hendak ambil, rebut tugas cepat sangat.

  “Sepatutnya kita jangan begitu dan Pas menjadi pembangkang yang menasihat. Apa lagi dalam hal berlaku hari ini,” katanya.

  Beliau berpandangan bahawa pemimpin PKR terbabit dilihat gagal menguruskan partinya sendiri sekali gus tidak akan mampu untuk menyelesaikan masalah yang sedang membelenggu rakyat.

  “Tak boleh nak urus parti sendiri. Masalah bukan berkait dengan rakyat (tetapi) berkait dengan peribadi. Kalau bahas hal peribadi macam mana hendak urus masalah rakyat,” katanya.

  Sehubungan itu, parti itu tidak mahu membazirkan masa dalam isu peralihan kuasa dalam kerajaan PH tambahan ia hanya menyajikan masalah peribadi dalam kalangan pemimpin parti terbabit.

  “Kita juga tidak mahu individu yang menentukan siapa yang menjadi Perdana Menteri sebaliknya kita mahu siapa yang rakyat pilih, siapa yang berhak (yang) dapat melaksanakan tugas dengan betul.

  “Menyatakan orang ini atau orang itu lebih awal itu bukan sifat Islam. Melantik diri sendiri, menonjolkan diri sendiri itu bukan ajaran Islam. Itu lari dalam konsep Islam dalam politik,” katanya.

 5. Nampakgayanya… Negara Islam kita akan mendapat seorang bekas-banduan salah-guna-kuasa dan liwat sebagai Perdana Menteri. Timbalan Perdana Menteri pula adalah isteri Perdana Menteri.
  Selepas itu… sudah tentu akan dirombak ‘kabinet-dapor’ supaya semua kroni, termasuk En.Budin dimasukkan kedalamnya.

  Jika dulu, Negara Islam kita dikenali sebagai Kleptocracy… bila dapa kat Bang-Non, kita mungkin akan dikenali pula sebagai Kronitocracy.

  1. Juga Nepotocracy.

   Hebat. Amat hebat. Laki PM, bini TPM. Anak Menteri Dalam Negeri, senang nak tangkap siapa bangkang nepotismacracy.

   Apa kisah Mak Janda cantik molek Nurul Izzah sekarang? Givap politik ker?

 6. MAKLUMAN UTK PEMBACA2 YG TAK SELALU MASUK KE SINI:-

  TN monyet tua, cai tali barut, DAPigs kafir harbi
  Dah tua ganyut, kepala botak mcm buah kelubi
  Masih tak malu udah kena lenyek jadi tapai ubi
  Mmg kulit muka bapok ni, tebal mcm kulit babi
  🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Heran betul dgn si TN monyet tua bodoh bebal
  Masih juah lagi, aku dah lenyek dia jadi sambal
  Dia ini dgn malu kantoi, mmg jadi mangli kebal
  Muka dia pula, lebih dari kulit babi, punya tebal
  🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Beruk Tua Geng Najib yang otak nya 700 gm – separuh otak orang dewasa biasa – tak boleh pikir kata2 pendahuluan, mesti tiru aku punya “MAKLUMAN UTK PEMBACA2 YG TAK SELALU MASUK KE SINI”.

   Asyik menjilat Najib dan coba sabotaj blog pro-PH ini, mesti di balun, tibai dan bantai tiap kali dia masuk.

 7. Masih berterusan Pakcik Geng Najib ini mengarut, walau pun umur 70an tahun, masih hyper – hyperactivity dalam kes ADHD nya –

  Hyperactivity means moving about constantly; Or excessively fidgets, or talks. Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENCIPTA “WARKAH”2 DARI NYA. MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI MENGGUNA NAMA2 LAIN, COBA MENSABOTAJ BLOG PRO-PH INI, ITU SAJA TUJUAN NYA.

  Bedebah orang tua ini.

  1. Yer ker uncle umur 70 th..??
   Jgn lupa ubat lak..k, uncle..!!!

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

   1. Lupa lak uncle…

    HAA HAA HAA
    HOO HOO HOO
    HIII HIII HIII..

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

 8. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Irah.. pertandingan, baru saja 30 minit bermula
  Ke tengah tasik, kail dan ladung abg sudah tala
  Selebih nya, abg serahkan saja kpd Allah Ta’ala
  Sbb, hanya Dia lah, yg menentukan segala-gala
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

 9. Uncle Tanpa Nama @ TN koling mabok todi ini sebenarnya sedang maBok todi, otak nya sentiasa aktif, hyper – pagi, petang, siang, malam. Dia ada penyakit otak yang di namakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Lihat

  https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

  ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development…

  Otak nye terencat sebab kuat togok todi….merapu meroyan 24 jam…

 10. Pakcik Geng Najib ini selalu mengarut, menuduh secara liar, tanpa bukti, fakta dan punca maklumat yang sahih, gila baying dgn Ira watak yg di cipta nya sendiri, memantun mantat, mengguna berbagai nama. Juga biadab dan kurang ajar.

  Pakcik Geng Najib ini ia lah OKU – Orang Kurang Upaya. Otak nya kurang.

  The adult human brain weighs about 3 pounds (1,300-1,400 g), about 2% of the total body weight.

  https://www.google.com/search?q=weight+of+avergae+person%27s+brain&rlz=1C1CHBF_enMY800MY800&oq=weight+of+avergae+person%27s+brain+&aqs=chrome..69i57.23723j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

  Geng Najib punya otak hanya 700 g – separuh dari orang biasa.

 11. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Sini 7:00 pagi rasanya Irah sana 1 jam lagi asar
  Dpt warkah dari Irah hati abg kini tak lagi gusar
  Kejuaraan bulan Ogos, RM 80K abng nak sasar
  Irah doakan lah bagi abg dpt ikan saiz yg besar
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

 12. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Salam Irah…abg ni dah ada kat Paya Pahlawan
  Kami mari dgn kreta bersama 3-4 orang kawan
  Mari awal..pukul 8:30 nanti, baru le mula lawan
  Sblm tawan ikan tmpt parking dulu kena tawan
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

 13. Mengapa Budin hebohkan soal Tun M pegang jawatan PM hingga habis penggal? Mana ada perjanjian dalam PH berkenaan perkara ini? Ketua Sekretariat PH sendiri, Saifuddin Abdullah, dah umumkan di Kuantan di awal tahun ini bahawa tidak ada perjanjian tempoh atau tarikh bagi nya.

  Hanya Tun M, bila di tanya wartawan dari masa ke masa, memberi bayangan, mengguna kata2 “dah tua”, “tak lama”, dan sebagainya. Mengata ada janji, ada “konsensus” itu ada lah mengarut.

  Di kata bodoh, tidak. Penganut2 nya tak sabar nakkan Pak Sheikh Anwar jadi PM. Tapi kalau tak renti2 hebohkan yang tak betul, bodoh juga nama nya.

 14. Sebagai biasa, Pak Tua Geng Najib mengilai Kah kaahh kaahhh kahhhh macam pontianak siang malam di blog ini, coba sabotaj blog pro-PH ini.

  Pakcik Geng Najib yang asyik menjilat Najib dengan mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous huruf kecil a, tak renti2 menulis macam2 karutan dan memantun mantat, tak ikut tajuk post.

  Dia tidak hormatkan langsung pemunya blog, tidak hormatkan pembaca2 di sini. Dia coba sabotaj blog Budin yang pro-PH ini.

  Kerana itu semua, dia perlu di balun, di tibai, di bantai. Dengan itu kita juga boleh dapat fun and entertainment on and out of him.

  1. Pakcik Geng Najib ini sudah tua, umur 70an tahun, dah lama pencen, ahli Umno berpuluh tahun, Najib dah lama menjadi hero nya, berpuluh tahun menjilat Najib dengan gigih dan khusuk.

   Begitu “fixation” nya dengan Najib sehingga bila Najib lingkup, sekarang dibicarakan di mahkamah, dijangka otw to prison, dia jatuh gila – sakit otak ADHD.

   Maka komen2 Pakcik ini tidak mengikut tajuk, asyik mengarut, menghasut bangsa “Keling”, agama Hindu dll, anarkis, gila.

   1. Pakcik Geng Najib ini sebenarnya orang gila, otak nya sentiasa aktif, hyper – pagi, petang, siang, malam. Dia ada penyakit otak yang di namakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Lihat

    https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

    ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

    1. Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

     Hyperactivity means moving about constantly; Or excessively fidgets, or talks. Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI MENGGUNA NAMA2 LAIN.

     Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

     1. Yer ker uncle umur 70..??
      Jgn lupa ubat lak..k, uncle..!!!

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

      1. Lupa lak uncle…

       HA HA HA
       HO HO HO
       HII HII HII..

       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

 15. salam tuan budin, soalan sy adakah berbaloi utk tun memungkiri janjinya kpd anwar? sy melihat penyokong ph skrg 50-50 dlm meyakini kejujuran tun tetapi rata2nya bimbang tun mungkir janji. Jika tuan blh ulas sedikit.

  1. Mengata “penyokong ph skrg 50-50 dlm meyakini kejujuran Tun” itu hanya pendapat kamu. Tidak betul. Banyak lebih dari itu.

   Tidak ada kecoh, demo dsb nya selama dia pegang jawatan PM. Ada yang tak setuju dengan tindakan2 dia. Tapi itu biasa lah dalam demokrasi.

   Tidak ada mencuri, merompak dan melanun sedikit pun, tidak macam Najib buat RM2.6 biliun wang rakyat di 1MDB, banyak yang masuk akaun bank nya. Sebahagian nya sedang di bicara di mahkamah sekarang.

  2. Hang tanya Budin tentu dia jawab tak bebaloi sebab dia tu balachi kelas pertama Abam. Hang kata dalam PH, keyakinan terhadap janji Tun adalah 50-50…lepas tu ayat seterusnya “rata-rata bimbang Tun mungkir janji….kenyataan hang bercanggah.

   Anyway awat yang hang dok pening Pian….. dalam PKR sendiri separuh dah hilang kepercayaan kepada Abam. yang peliknya pembangkang pun mahu Tun jadi PM sampai habis penggal.
   Itu yang menyebabkan Budin dan para juak lain gelabah beruk ni…hari-hari minta Tun letak tarikh bila nak serah jawatan.

   Elok Anwar Ibrahim usulkan undi tidak percaya saja ke atas Perdana Menteri.

 16. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Besok abg mahu gi mancing ada pertandingan
  Hadiah pertama, RM 80K, bukan sembarangan
  Irah doakanlah agar abg ni dapat kemenangan
  Nanti, boleh beli banyak hantaran pertunangan
  🎂🐻🐼💍💄👚👙👛👜👝🛍🎒👠👢🎒👟👑

  Pertandingan itu di Tasek Paya Pahlawan Jitra
  RM 80K menunggu utk individu yang jadi juara
  Manalah tahu, nasib menyebelahi cikgu Kejora
  Abg nak belikan, hadiah istimewa, utk mu dara
  📱💻📟📷📚📺📕🛄📹📻💎📱💻📟📷📚📺

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
   Setinggi-tinggi terima kasih abg utk Irah juwita
   Kerana untuk abg ini, Irah sudi mengirim berita
   Abng kena tidur awal walau masih segar mata
   Besok kena gi awal, takut tak ada parkir kereta
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

   1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
    Semoga Irah dalam sejahtera & gembira selalu
    Terima kasih, warkah Irah mengubati duka pilu
    Buat sementara.. abg mohon undur diri dahulu
    Utk Irah ku sayang salam rindu di angin yg lalu
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

 17. LU SOMUA TAU KA ITU SATU OLANG
  NAMA LIA KOJOLA THE OLD MONKEY
  MASA KILIJA MANYAK CULI TULANG
  UMOK 70 TON,PILANGAI JEMBALANG

  1. Aku kesian juga kau tu TN monyet kepala bana
   Kerana aku cinta dgn Irah, jiwa kau jadi merana
   Nak lepas geram tak tahu nak buat mcm mana
   Haiya TN..last2, lu sulah jadi itu apek tua China
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. Memang kamu sudah gila, Beruk Tua Geng Najib. Aku tak masuk langsung blog ini malam tadi.

    Aku repeat, for effect:

    Pakcik Geng Najib ini sebenarnya orang gila, otak nya sentiasa aktif, hyper – pagi, petang, siang, malam. Dia ada penyakit otak yang dinamakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Lihat

    https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

    ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

    1. Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

     Hyperactivity means moving about constantly; Or excessively fidgets, or talks. Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI MENGGUNA NAMA2 LAIN.

     Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

     1. TN monyet 7:17/7:18 am,

      Tak payah ko nak nafi ler, TN monyet tua sialan
      Bukan sehari jer aku kenal kau punya kebatilan
      Kalu pasal Irah, mmg ko, yg asyik buat pukulan
      Siapa lah nak ngaku, kalau dah berak tgh jalan!
      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. Tak usah ko nyamar le TN monyet seribu nama
       Aku sudah masak, dgn kau punya rentak irama
       Ngko tu aku kenali bukan hari ni jer, udah lama
       Heran, naper aku & Irah cinta, ko tak dpt terima
       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 18. Keadaan ekonomi makin terok…sokongan kpd pembangkang makin meningkat angkara madey tipu manipestol…

  Elok madey diganti untuk pulihkan PH…

  1. APA LU CIAKAP,EKOLOMI TELUK,MANA ALA

   EKOLOMI SIKALANG MANYAK BAIK LO

   LU MALAIH PUNYA OLANG

   LU HALAP KILIJAAN MAU KASI LU WANG KA

   ITU LUIT DALI LANGIT KA?

   ITU WANG LATANG DALI CUKAI OLANG KILIJA

   LU APA KASI SAMA KILIJAAN?

   BOLO PUNYIA OLANG LU

   LANCAU!

  2. anonymous 10:04 pm pun orang gila juga. Selalu masuk sini dengan kata2 yang mengarut, tuduhan2 liar, tanpa bukti, fakta atau punca maklumat yang sahih.

   Itu semua pendapat dia saja. Keluar dari lubang bontt dia, bau busuk, dia suka cium, sebab dia gila.

 19. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  8 hb Jun 2019..ada lah tarikh, mula perkenalan
  Lagi seminggu, cukup lah jangka masa 2 bulan
  Dlm tempoh itu..dari Irah, dtg warkah2 susulan
  Hari ini 2 Ogos, tiba pulak warkah Irah yng ke 9
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  1. MUNIRAH MARYONO

   Salam Sr Abang,
   gd lck

   tgh prg tu
   Cybr war.ha ha
   x de yg luke
   luke ht je
   bse,pltc kan

   Being in hgh schl in US hs lft bhnd swet mmries.
   Evn though the tngers hre a x rlgious bt thy a hghly edcted,wll edcated apprchble.
   emm,abang
   The US Eglish tcher is stll tsing Irh wth pssnate n prsing irh bty n mre..ha,,oh my god.hri2 antar wssap. Irh lyn ckit2 je,x nk lbh2.Mcm irh ckp ari 2,irh nk jjka mlayu.aaaaaa mlu irh nk ckp.
   Rye Hji dh dkt ni.Abg buat kban ke?
   Slmat rye.Mf kan irh.

   thks abang, c u lter
   dh lrut mlm ni.irah nk tdur.

   smoga Mesia ,ngra ibnda amn dmai

   Skli lgi, salam irh dri US, bye

   Reply

   2 August 2019 4:01 pm

   1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
    Tak tahu nak citer gembira bila warkah Irah dtg
    Ianya tiba tidak tentu waktu pagi, mlm atau ptg
    Dpt warkah dari Irah, spt terlepas, 100K hutang
    Warkah2 dari Irah tu akan aku simpan & tatang
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

   2. Ini bukti penyakit ADHD kamu, Geng Najib –

    ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

    Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

    Hyperactivity means moving about constantly; Or excessively fidgets, or talks.

    Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENCIPTA “WARKAH”2 DARI NYA. MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI MENGGUNA NAMA2 LAIN.

  2. GUA MAU TANYIA SAMA LU HAH,LU JAWAB BETOL-BETOL.JANGAN TIPU WUA DAN OLANG-OLANG MASUK MALI SINI LO.

   1. ADA BETOL KA,LU YANG LEKA-LEKA ITU WATAK MUNILAH DAN LU CIAKAP SOLANG-SOLANG MAU TIPU KAMI.

   2(LOMBOT LUA) LU OMOR ADA BILAPA,OLANG SINI CIAKAP LU SUDAH 70 TON PUNYA UMOK.ADA BETOL KA?

   3.SILALU OLANG TUA SAJA BIKIN PANTON. OLANG -OLANG MUDA MANA MINAT ITU PANTON.JADI LU ?olang tua la

   4. LU DULU ALA TOLIS ITU PANTON,MAU SODOK ITU JUBO MEKCY,DAN LU CIAKAP SUDAH SODOK. LU GAY MAN KA?

   1. INI OLANG KINA TANYIA LO!

    1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
     Irah.. sian kan, TN tua tu, kat atas terkinja-kinja!
     Agaknya monyet tua tu tergaru, air liur berlenja
     Cemburu giler dia bila abg dpt Irah yang manja
     Sbb itu, dia lalok sakan, mcm org mabok ganja
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

     (Bunga2 tu, abg kasi Irah jer tau..!
     Utk TN monyet tu, abg nak bagi penampaq..!)

     1. TN monyet 9:27/9:30 pm,

      Naper, TN monyet tua, ko masih tak tentu arah?
      Cemburu sangat ngko ni, aku bercinta dgn Irah
      Sebenarnya nak layan ko ni, aku tak ler ghairah
      Tapi aku layan sbb seronok ko meroyan marah
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

      1. Tak usah ko nyamar le TN monyet seribu nama
       Aku sudah masak, dgn kau punya rentak irama
       Ngko tu aku kenali bukan hari ni jer, udah lama
       Heran, naper aku & Irah cinta, ko tak dpt terima
       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
       Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       1. TAK LA JIWAPAN KA KOJOLA

        LANCAU LU BOKUA

        BUSUK PUNYA OLANG LO

   2. Gembira melihat ada tambah pembaca yang membalun menibai Geng Najib.

    Yang bosan dengan Pak Tua Geng Najib itu asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama, coba sabotaj blog pro-PH ini.

    1. Sindri komen sindri jwb ke uncle umur 70..??

     Jgn lupa ubat lak..k, uncle..!!!

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaaahhhhhhh

     1. Lupa lak uncle…

      HA HA HA
      HO HO HO
      HII HII HII..

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

 20. BARU AKU TAHU KENAPA TUN NAK SAMBUNG SAMPAI HABIS SEPENGGAL

  SEBAB KEPUTUSAN 2 TAHUN YANG DIWAR-WAR KAN TU,DIA YANG SEBUT RUPA NYA

  JADI TIADALAH DALAM CATATAN KONSENSUS TU

  JADI JADI JADI KALU DIA NAK SAMBONG BIASA LAH TU

  BUA APA KAMU PRO ANWAR NAK SEBOK-SEBOK!!

  1. Betul betul betul

   Sokong sokong sokong

 21. KEJORA oiiii!eSok kau gi mancing yerRr

  ini aku kasi KO umpan >>>>👙

  IkAn kaT taSik tu pasti teliur!!AMBIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.