PH WAJIB BUAT KETETAPAN TOLAK SEBARANG SOKONGAN PEMBANGKANG KEPADA TUN MAHATHIR

Kebelakangan ini terdapat kecenderungan yang kian ketara daripada pelbagai pihak dalam pembangkang untuk memberi sokongan kepada Tun Mahathir Mohamad agar meneruskan khidmat sebagai Perdana Menteri sehingga ke akhir penggal.

Pas adalah antara yang tidak henti-henti berbuat demikian, sedangkan sebelum PRU14 lalu merekalah yang paling kuat menghina, mencemuh dan memperlekehkan Tun Mahathir.

Antara cemuhan, perlekehan dan penghinaan Pas kepada Tun Mahathir ialah dengan mengatakan beliau sudah nyanyuk, pemimpin kitar semula, seharusnya lebih banyak duduk di atas sejadah serta hanya layak menjadi doktor di klinik 1Malaysia.

Namun, sebaik PH menang PRU14 dan Najib Razak yang diidolakannya sudah hilang kuasa, Pas segera berubah nada dengan tanpa malu-malu memberi sokongan agar Tun Mahathir terus menjadi Perdana Menteri sehingga habis penggal iaitu sampai ke tahun 2023.

Sedarkah Pas ketika itu Tun Mahathir sudah berusia 98 tahun?

Tindakan Pas memberi sokongan kepada Tun Mahathir itu sebenarnya tidak lebih umpama menghadiahkan sebotol madu yang telah dicampur dengan racun berbisa.

Pas kini secara rasmi sudah mengikat kerjasama dengan UMNO untuk menghadapi PH dalam PRU15 akan datang.

Kedua-dua parti bukan saja mula berkempen bersama, malah sedang merangka piagam dan pembahagian kerusi untuk merealisasikan kerjasama itu.

Pokoknya, Pas melalui kerjasama dengan UMNO adalah bertujuan untuk mengalahkan PH agar parti Islam caca-marba campur dengan parti assabiyah itu pula dapat mentadbir negara selepas ini.

Boleh jadi jika Najib Razak tidak masuk penjara menjelang PRU15 akan datang, Pas akan terus memberi sokongan semula kepada bekas Perdana Menteri itu untuk menjejaki langkah Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri buat kali kedua.

Untuk mencapai hasrat itu, Pas tentu saja kena menghadiahkan madu beracun kepada Tun Mahathir dengan harapan agar janji peralihan kuasa kepada Anwar tidak ditunaikan dan seterusnya menyebabkan PH bergolak, malah mungkin berpecah.

Hanya dengan berlakunya perpecahan PH sajalah peluang terbuka untuk gabungan Pas dan UMNO memenangi pilihanraya seterusnya.

Sebaliknya, jika peralihan kuasa kepada Anwar berjalan dengan teratur sebagaimana yang sudah dijanjikan, peluang mereka untuk menang PRU15 akan datang akan bertukar menjadi senipis kulit bawang saja.

Ini kerana dengan peralihan kuasa yang teratur akan membuatkan PH terus berpadu, selain imej Islamik Anwar dalam mentadbir negara dengan sendirinya akan membuat pendekatan Islam caca-marba yang dibawa oleh Pas tidak lagi relevan di mata pengundi.

Yang peliknya, ada pula pihak dalam PH sendiri – setakat ini Azmin Ali – yang tampil memberi sokongan terhadap hadiah madu beracun Pas kepada Tun Mahathir itu.

Alahai, naifnya Timbalan Presiden PKR ini. Hanya kerana beliau sedang bergelut untuk menyelamatkan diri daripada skandal video seks sejenis yang sudah tersebar luas serta amat-amat berharap Tun Mahathir dapat menyelamatkannya daripada pendakwaan di mahkamah atas perlakuan perbuatan menyalahi undang-undang, sanggup akhirnya bersekongkol dengan pembangkang.

Apakah Azmin sedar tindakannya memberi sokongan kepada cadangan Pas itu adalah suatu pengkhianatan kepada PH?

Apakah Azmin bukan saja tidak mahu Anwar menjadi Perdana Menteri ke-8, tetapi sebenarnya juga mahu gabungan Pas dan UMNO memenangi pilihanraya akan datang?

Untuk itu, sebelum pelbagai pihak lain dalam pembangkang satu demi satu tampil mahu menghadiahkan madu beracun yang sama, Majlis Presiden PH seharusnya segera membuat ketetapan menolak sokongan daripada pembangkang kepada Tun Mahathir.

Sokongan pembangkang 100% tidak ikhlas. Mereka adalah musuh kepada PH. Sokongan mereka hanya untuk menjadikan PH berpecah dan seterusnya lemah serta membolehkan mereka mengambil alih kerajaan.

Lagi pula, sokongan sedia ada dalam PH sudah memadai untuk kerajaan ini berjalan seperti biasa tanpa sebarang ancaman yang ketara.

Sesuai dengan Tun Mahathir sekali lagi mengulangi janji akan tetap melakukan penyerahan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar di pertengahan penggal – meskipun setakat ini tiada tarikh ditetapkan – Majlis Presiden PH seharusnya sekali lagi juga mesti memperakui ikrar beliau itu sambil membuat ketetapan menolak sebarang sokongan daripada pembangkang yang mahu Perdana Menteri berkhidmat dengan lebih lama.

Tun Mahathir sudah menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun di bawah BN sebelum ini dan tempoh dua tahun untuk beliau menjadi Perdana Menteri di bawah PH adalah cukup memadai.

Jangan kita menjadi rakyat yang tidak bertimbangrasa dan mahu menderanya untuk bekerja dengan lebih lama atau sehingga beliau berumur 98 tahun usianya. (Shahbudindotcom 01/08/2019)

Updated: 1 August 2019 — 10:10 am

81 Comments

Add a Comment
 1. DEEP STATE KUKUHKAN LAGI CENGKAMAN……..

  Gerakan Sokong DAP Membantah Tulisan Jawi……

  (Utusan) – Parti Gerakan melahirkan rasa syukur atas komitmen ramai pemimpin akar umbi DAP termasuk yang berjawatan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kerana membantah cadangan pengenalan tulisan jawi khususnya di sekolah vernakular.

  Presiden Gerakan, Datuk Dr. Dominic Lau bagaimanapun berharap kesemua pemimpin DAP itu dapat menjelaskan lebih lanjut apakah tindakan susulan akan diambil sekiranya bantahan mereka gagal.

  Jelas beliau, sikap parti lawannya itu menunjukkan masih terdapat mereka di dalam DAP yang mempunyai hati nurani.

  “Gerakan bersyukur apabila lebih 100 ADUN DAP dan pemimpin akar umbi mereka yang membantah pembelajaran tulisan jawi.

  “Bagaimanapun, saya ingin mengingatkan bahawa mereka (DAP) sudah menjadi parti pemerintah. Tidak boleh lagi melakukan petisyen sepertimana pembangkang.

  “Sebaliknya bertindak, mempengaruhi Pakatan Harapan (PH) dan kerajaan untuk menghapuskan idea ini,” katanya dalam kenyataan hari ini,

  Dilaporkan seramai 138 pemimpin akar umbi DAP, termasuk 13 ADUN membantah rancangan pelaksanaan seni khat dan tulisan jawi sebagai sebahagian mata pelajaran Bahasa Melayu Tahun Empat.

  Dalam satu kenyataan bersama, kumpulan itu berkata pelajar sekolah vernakular sudah mempelajari ‘tiga bahasa dan tiga sistem penulisan’.

  Kementerian Pendidikan menerusi kenyataan pada minggu lalu menjelaskan pengenalan tulisan khat adalah bagi memupuk gaya penulisan yang indah dan menegaskan perkara itu tidak berkaitan dengan tulisan jawi dan pelajar tidak dinilai di dalam peperiksaan.

 2. DEEP STATE KONTANGKAN KANTUNG NEGARA…….

  Pulau Pinang Rayu Dana RM10 Bilion Dari Pusat……

  (Utusan) – Kerajaan negeri akan menghantar surat rasmi hari ini bagi merayu dana berjumlah RM10 bilion daripada Kerajaan Pusat bagi membiayai sebahagian projek Pelan Induk Pengangkutan (PIP) negeri.

  Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, pada masa ini juga urus setia kerajaan negeri sedang menyemak beberapa fakta lagi berkaitan projek berkenaan sebelum surat itu diserahkan untuk perhatian Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

  “Dijangka hari ini dapat dihantar (surat rayuan), beberapa hari lepas urus setia telah memasukkan banyak fakta mengenai projek ini.

  “Fakta mengenai projek ini kena beri dengan sepenuhnya di dalam surat ini dengan bahasa yang bersifat rayuan,” katanya dalam sidang akhbar di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) hari ini.

  PIP merupakan projek mega yang dirancang kerajaan negeri yang melibatkan beberapa komponen pemba­ngunan termasuk pembinaan tiga pulau buatan di selatan perairan negeri ini dan terowong dasar laut.

  Projek itu bagaimanapun dibantah pelbagai pihak kerana selain disifatkan terlalu mahal, turut memberi impak negatif kepada penduduk khususnya komuniti nelayan selain risiko kemusnahan besar alam sekitar.

  Sebelum ini, Kon Yeow berkata, kerajaan negeri berharap mendapat pembiayaan penuh daripada Kerajaan Pusat bagi sekurang-kurangnya dua projek keutamaan di bawah PIP iaitu pembinaan transit aliran ringan (LRT) dan projek lebuh raya Pan Island Link.

  Kedua-dua projek itu dijangka menelan kos sebanyak RM20 bilion.

 3. DEEP STATE MULA TUNJUK BELANG …..

  Buktikan Kesetiaan Kepada Negara, Bukan Kepada DAP………

  (Utusan) – Kementerian Dalam Negeri digesa untuk kekal dengan pelaksanaan dasar sebelum ini yang mengenakan syarat serta prosedur ketat sebelum memberi taraf kewarganegaraan kepada seseorang pemohon.

  Ketua Pemuda UMNO negeri, Noor Hariri Mohamed Noor berkata, kedaulatan Malaysia kini tergugat apabila dikatakan wujudnya agenda sulit bangsa tertentu untuk menawan negara ini melalui pintu belakang, termasuk membangkitkan isu kewarganegaraan.

  Kata beliau, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menggalas amanah sebagai Menteri Dalam Negeri harus membuktikan kesetiaan kepada raja dan negara ini dengan cara tidak tunduk kepada tekanan mana-mana pihak berhubung isu itu.

  “Kami amat bimbang sekiranya pemohon yang tidak fasih berbahasa Melayu dan tidak langsung boleh menyanyi lagu Negaraku dengan baik sebagai antara pra-syarat kelayakan, diberi taraf warganegara oleh pihak kementerian.

  “Mereka ini sudah tentu tiada langsung nilai patriotisme kepada negara apatah lagi faham dengan Perlembagaan Persekutuan yang menjadi tunjang keharmonian Malaysia ini,” katanya dalam kenyataan, di sini hari ini.

  Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki baru-baru ini menyuarakan keraguan terhadap penjelasan Muhyiddin berhubung pertemuan tertutup beliau dengan enam pemimpin DAP pada 22 Julai lalu.

  Asyraf Wajdi dilaporkan berkata, pemimpin DAP tidak perlu bertemu Muhyiddin bagi mendapatkan penjelasan berhubung syarat dan prosedur permohonan kewarganegaraan kerana perkara tersebut dijelaskan secara terbuka dari semasa ke semasa dalam sidang Parlimen.

  Menurut Asyraf Wajdi, situasi tersebut sebaliknya secara tidak langsung menggambarkan bahawa wujud tekanan daripada pihak DAP kepada Kementerian Dalam Negeri supaya isu kewarganegaraan diselesaikan segera.

  Mengulas lanjut, Noor Hariri berkata, Pemuda UMNO Kelantan bersetuju dengan pendapat Asyraf Wajdi supaya Muhyiddin kekal fokus menjalankan tugas dan tidak perlu tunduk kepada tekanan oleh mana-mana pemimpin DAP.

  Dalam perkembangan berkaitan, beliau meminta pihak kementerian menyiasat secara serius akan kemungkinan wujudnya elemen berniaga kewarganegaraan kepada pendatang asing oleh pihak tertentu bagi meraih keuntungan lumayan dalam masa singkat.

 4. DEEP STATE THE AGENT OF ILLUMINITY/FREEMASONRY…….

  Who Created The So-Called Deep State?……

  Spare us the pseudo-theories about the so-called deep state to justify reneging on your election promises.

  Kua Kia Soong, Free Malaysia Today

  You have to laugh at the way one Pakatan Harapan (PH) leader after another is trying to justify their broken election promises by pointing to this new-found mysterious “deep state”. First it was Foreign Minister Saifuddin Abdullah who said that the “deep state” in Malaysia is out to undermine the PH government. This was after the prime minister said there was an attempt to get the rulers to sign an order against the government’s decision to ratify the Rome Statute. Now, Saifuddin adds that the deep state is at work to sabotage the PH government’s plans to sign four other human rights treaties.

  It didn’t take long for the former leader of the opposition, Lim Kit Siang, to latch on to this new-found excuse for PH’s failure to deliver its GE14 manifesto promises:

  “The deep state in Malaysia is an important reason behind the slow progress in institutional and political reforms for New Malaysia… the deep state would be even more assertive and obstructive if it is convinced that the PH government is only for a short period of time and would dissolve in a matter of months.”

  This deep state is so enigmatic that these PH leaders say “it can be inside the government and you can’t identify it!” Very soon we might hear reports of mass hysteria breaking out during Cabinet meetings.

  These deep state theorists (or are they more theologians?) refer to a “state within a state” pursuing its agenda from outside the national political leadership. We know that ever since the PH government came into existence under the leadership of Dr Mahathir Mohamad, there have been factional struggles which continue today not only between the coalition parties but also within the component parties.

  Let’s take the simplest case of a promised reform on which PH has reneged, namely the recognition of the Unified Examination Certificate (UEC) of the independent Chinese secondary schools. Are we to believe that this mysterious deep state is also pressuring the PH against recognising UEC and that the PH leaders are in a state of paralytic inertia?

  If the reference to the deep state is about the increasing non-accountability of the police and the Special Branch and ever-encroaching Bumiputera-ism, this trend can be traced to the time when Mahathir stamped his authoritarian populist rule on the country from 1981.

  In 1987, for example, my perceptions of the Malaysian Special Branch were sharpened during my incarceration under the Internal Security Act during Operation Lalang. In the interminable interrogation sessions with the Special Branch officers, I was given the impression that they could get away with whatever they wanted. Operation Lalang was, after all, the most extreme example of a regime that had taken the law into its own hands when it detained without trial a whole spectrum of dissidents it detested.

  Mahathir in recent years has claimed innocence over Operation Lalang by passing the buck to the police. In fact, former Bar Council president Param Cumaraswamy wrote about Mahathir’s reply to the Bar Council protest over Ops Lalang, dated Dec 2, 1987:

  “If I have to resort to the ISA it is because I am forced to by the irresponsibility of those who do not appreciate my liberal attitude and seem bent on destabilising this country. My responsibility is towards the vast majority who feel threatened by the race-baiting indulged in by a frustrated minority unable to impose their thinking on this country.”

  When Operation Lalang was launched in 1987, Bapa Malaysia, the Tunku called ours a police state:

  “It’s a police state when you can go and arrest people at will without giving any reason other than they think they are a security risk… I do not concede with Mahathir’s contention that his measures are predicated solely on the extreme tension between Malays and Chinese last month which brought the country close to serious racial rioting… It’s not a question of Chinese against the government but his own party, Umno, who are against him” (K Das/Suaram: “The White paper on the October Affair and the Why? Papers”, Suaram, Petaling Jaya 1989: 10).

  Lim wrote on Feb 9, 2011:

  “Mahathir cannot shirk responsibility by passing the buck to the police but must come clean and apologise to the nation for masterminding Operation Lalang, the darkest chapter of human rights in Malaysia, paving the way for a wholesale clampdown and subversion of the media, the judiciary and organs of state, whether the police, the Election Commission or the anti-corruption agency in the rest of his premiership.”

  And it was Mahathir’s Bumiputra-ist populism that led to the scenario today when Malay supremacists can threaten to unleash another May 13 incident if the government goes ahead with the ratification of ICERD and other treaties that promote justice, equality and human rights.

  Today, Malaysia’s Special Branch seems to have gone even further to the dark side in its covert operations – Suhakam has accused it of being behind the enforced disappearance of two social activists, Amri Che Mat and Pastor Raymond Koh. Note that Mahathir pooh-poohed Suhakam’s findings about the abduction of Koh.

  We have known all along that the Malaysian Special Branch conducts surveillance, intelligence gathering and infiltrations in all aspects of Malaysian society including ruling party politicians and even royal households. When he executed his coup de grace against Anwar Ibrahim in 1998, Mahathir revealed as much in press conferences, using intelligence which could only have come from the Special Branch and his other informers. The latest video of an alleged minister in a homosexual liaison with another colleague is another example of such basic “dirty tricks” by Malaysian politicians. It is not the dark machinations of the so-called deep state.

  Mahathir as prime minister has always been close to the Special Branch and Abdul Hamid Bador, the newly appointed IGP, is his trusted ally:

  “The SB is now in the hands of a person who has used it before to blackmail, silence, incarcerate, and detain his critics. If Malaysia aspires to be a true democracy, then the SB is totally out of control. Who is a subversive or terrorist is left for the SB to decide. Extra-judicial abductions are unconstitutional. Many detainees have been prisoners of conscience or prisoners for their religious beliefs” (Murray Hunter, Asia Sentinel).

  Under Mahathir, the Special Branch is even more powerful now than it was under the Barisan Nasional government. Thus, if PH is really concerned about this deep state, its lawmakers should point their fingers at their “great saviour” and make the Special Branch accountable to Parliament. Mahathir will then not be able to pass the buck to the police in any arrests and detentions. But please, PH leaders, spare us the pseudo-theories about the so-called deep state to justify reneging on your election promises.

  Kua Kia Soong is Suaram adviser.

 5. BAIK SEMBURIT SIKIT KOT DARI LIWAT…….

  Reformasi Veterans Calculate: 15+26+40+18+19 = Azmin As PM
  MALAYSIA…..

  (Malaysiakini) – A group of Reformasi veterans, who call themselves Otai Reformis 1998, have explored the possibility of Azmin Ali possessing sufficient numbers, with the support of Umno and PAS, to become the next prime minister.

  Though describing it as an “impossible theory” and expressing confidence that Prime Minister Dr Mahathir Mohamad would not give his blessings for such efforts, the group’s secretary Abdul Razak Ismail, however, included a caveat.

  According to him, “anything is possible” in the current political climate.

  Otai Reformis’ number crunching comes in the wake of Azmin, who is also economic affairs minister and PKR deputy president, backing the proposal from Umno and PAS for Mahathir to remain as prime minister until the end of his term.

  “Azmin’s action… has ignited a fierce polemic which is heatedly discussed based on several conspiracy theories by political analysts that it would thwart (PKR president) Anwar (Ibrahim’s) chance of becoming the eighth PM in the next year as promised,” said Abdul Razak.

  He said if Azmin (above) quits PKR with 15MPs who are loyal to him, and based on the assumption that all of Bersatu’s 26 MP back him, this would give him an estimated 41 seats.

  “Whereas Umno and BN have 40 seats and PAS has 18 seats. If they cooperate, it is possible the total would be 41+40+18 = 99 parliament seats.

  “But this is not sufficient for a ‘simple majority’ to form the government, which requires at least 112 seats,” he added.

  However, Abdul Razak said this is where the alliance of Sarawak-based parties (GPS or Gabungang Parti Sarawak) could tilt the balance of power in Azmin’s favour.

  “If GPS which has 19 parliaments seats also supports Azmin, the majority would be 19+99=118 seats and this would allow the formation of a new government,” he added.

  On the same note, Abdul Razak believes that Mahathir would not be as naive to lend his support for such a move.

  “I feel that Mahathir… would not be as naive to bless such a plan which would threaten his political career just to save Azmin’s political career,” he added.

  As for the other parties, PKR has 50 parliament seats at present, DAP (42), Amanah (11), Warisan (9), Upko (1).

  Ties between Azmin and Anwar has been strained for a long time. This escalated following the circulation of a sex video implicating the former.

  The video is said to be related to the tussle over the prime minister’s post following the speculation that Mahathir prefers Azmin to succeed him despite an earlier agreement to hand over the baton to Anwar.

 6. ASET SWASTA DIBELI…ASET KERAJAAN PULA DIJUAL….TAK KE BENGONG KERA PH……

  Is Pakatan Harapan Now Embarking On Nationalising Privatise Businesses?…..

  Lim Guan Eng’s financial wizard, Tony Pua, says the government can save roughly RM6 billion (RM5.3-6.5 billion) if it pays RM6.2 billion to nationalise the four highways (LDP, SPRINT, Kesas and SMART concessionaires). First of all, what about the interest of about RM250,000 a year plus the operational cost (which Tony Pua has not revealed). So, the cost is not really RM6.2 billion as what Tony Pua said. It could even be RM15 billion, which we do not know yet because the government is not telling us.

  Then Lim Guan Eng says the highway users can save RM2 billion over the concession period if the government nationalises those four highways. Maybe Guan Eng, even though he is the Finance Minister, does not know there is no such as “free use”. Someone, somewhere has to pay for others to use free. So, the taxpayers who are NOT using the highways will end up paying for those who are using the highway. Does Guan Eng and Tony Pua not know this?

  DAP sudah U-turn

  Finally, when Tun Dr Mahathir Mohamad was prime minister he embarked on privatising many things, especially government services such as water supply, electricity supply, highways, etc. In the end, the consumer had to pay more because the objective of private companies and businesses is to make a profit for their shareholders and not to provide community service to the rakyat. That is what capitalism and commercialism are all about.

  Today, under Pakatan Harapan, and with Mahathir still as prime minister, the government is embarking on nationalising everything, just like what they do in socialist or communist countries. Is Pakatan saying that Mahathir’s privatisation policies of 1981-2003 were wrong? Is Pakatan trying to correct Mahathir’s mistakes when he was PM4 by nationalising all the privatised services?

  If those projects had NOT been privatised in the first place, and then nationalised again after being privatised, the Malaysian taxpayers would not need to spend so much. Now we need to spend double or more. And did Mahathir not justify his privatisation programme by saying the private sector is more efficient than the government sector so by privatising we get better service? Has that changed? Is the government sector now more efficient than the private sector?

  How many government companies or GLCs are there? I was told they are in the thousands all over Malaysia. And how many are actually making a profit? I was told less than 10% are profitable while the majority are losing loads of money because the people running them are corrupt or inefficient. Is this not why Mahathir decided to embark on privatisation in the first place? Now U-turn pulak! Apalah Pakatan Harapan ni? Berpusing-pusing!

 7. SERANGAN SEGENAP PENJURU LUAR DALAM BUAT PAK DAJJAL MENGGELUPUR……

  Anwar Ibrahim Ni Tengah Mabuk Ke?….

  Anwar tahu kalau dia hanya bergantung kepada sokongan orang Cina sahaja, dan tanpa sokongan orang Melayu, Anwar tidak akan kemana. Anwar akan sentiasa menjadi bakal perdana menteri sampai bila-bila. Sebab itulah Anwar mati-mati memerlukan Umno juga. Setakat DAP saja, memang tak cukup…

  (The Star) – Umno president Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi’s call to reject cooperation with anyone collaborating with DAP is a racist statement, says PKR President Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  He said instead of condemning DAP generally, Ahmad Zahid must pinpoint exactly what he and his party disagreed with regarding DAP.

  “It is a clearly racist argument, and you should be able to work (with anyone).

  “To me, to meet (the goals of) the country, you must be able to work with any Malaysian or any political party which shares the same principles and ideals.

  “They must be specific. They disagree on DAP on what?

  “They cannot just generalise and condemn the party over principles. I have worked with DAP, and I have no problem with that,” said Anwar. (BACA LEBIH DI SINI).

  ***********************************************************************

  Anwar Ibrahim ni memang suka mengeluarkan kenyataan yang mengarut. Dia berkata dia tidak faham sebab apa Umno tidak boleh berkerjasama dengan DAP. Kelakar betul la. Anwar ni betul-betul tak faham atau dia memang sengaja buat-buat tak faham?

  Yang menjadi persoalan, kenapa Anwar yang susah dan menyibuk tentang siapa Umno boleh atau tak boleh berkerjasama? Umno kan musuh Pakatan Harapan? Jadi suka hati Umnolah siapa mereka nak berpakat. MCA dan MIC juga tak boleh kerjasama dengan DAP. MCA dan MIC rasis juga ke? Kenapa Anwar tak tanya MCA dan MIC soalan yang sama?

  Terpulang kepada Umnolah mereka nak kerjasama dengan sesiapa pun. Itu hak Umno. Dan Umno telah setuju untuk berkerjasama dengan PAS. Kalau Umno nak berkerjasama dengan DAP sambil kerjasama dengan PAS, rasa-rasanya DAP akan setuju ke? PAS sudah tentu tidak akan setuju. Dan DAP, yang sememangnya benci Islam, tidak akan bersetuju sekiranya Umno berkerjasama dengan PAS dan DAP serentak.

  PAS dan Umno satu hala tuju

  Jadi, Anwar sepatutnya tanya DAP, bukannya tanya Umno. Pergi tanya DAP kenapa mereka tak boleh kerjasama dengan PAS? Adakah sebab mereka benci Islam? Masalahnya bukan dari PAS. Masalahnya ialah DAP itu sendiri. PAS tidak ada apa-apa masalah. DAP yang bermasalah. Mereka yang bermasalah dengan Islam dan Melayu.

  DAP yang menentang RUU355. DAP juga menolak undang-undang Syariah dan DAP tolak sekeras-kerasnya hukuman Hudud. Yang menolak, menentang hampir kesemua berkaitan dengan Islam dan Melayu adalah DAP. Bukannya Umno. Umno menerima Islam. RUU355 pun Umno tidak menentang walau pun belum ada persetujuan 100% tentang hukum Hudud.

  DAP secara terbuka mengumumkan yang Malaysia ini adalah negara sekular. Sekiranya Umno setuju bekerjasama dengan DAP adakah DAP sanggup terima hakikat yang Malaysia bukannya negara sekular tetapi yang sebenarnya Islam adalah agama Persekutuan? Dan adakah DAP sanggup terima undang-undang Syariah adalah sebahagian dari sistem perundangan Malaysia? Jawablah yang itu dulu.

  DAP memusuhi Islam
  Sebab apa Anwar perlu Umno dan DAP bersatu? Pakatan Harapan kan sudah cukup kerusi untuk bentuk kerajaan? Jadi, biarlah Umno bersama PAS duduk didalam barisan pembangkang. Ke Anwar nak ajak Umno menyertai Pakatan Harapan juga? DAP, PKR, PPBM dan Amanah tak cukup lagi ke? Perlu Umno juga ke? Sebab apa? Sebab Anwar takut tak boleh jadi Perdana Menteri tanpa sokongan Umno ke?

  Itulah cerita yang sebenarnya kan. Anwar takut sekiranya Umno tak sayang DAP maka orang Melayu juga tak akan sokong DAP. Jadi Anwar terpaksa bergantung kepada sokongan orang Cina saja. Dan Anwar tahu kalau dia hanya bergantung kepada sokongan orang Cina sahaja, dan tanpa sokongan orang Melayu, Anwar tidak akan kemana. Anwar akan sentiasa menjadi bakal perdana menteri sampai bila-bila. Sebab itulah Anwar mati-mati memerlukan Umno juga. Setakat DAP saja, memang tak cukup.

 8. PAK DAJJAL MCM2 HELAH ….TP SETAKAT NI BELUM MENGENA……TINDAKAN TONG M MENYAKITKAN HATI…..

  Dr M Admits Meeting Opposition, Tightlipped On Azmin’s Presence…….

  (Malaysiakini) – Dr Mahathir Mohamad admitted there was a meeting with opposition leaders, which is speculated to be related to the prime minister’s post.

  However, the premier downplayed the issue, saying he meets with various individuals often, including representatives from NGOs.

  “Did you spy on me?” he replied when quizzed on a news report regarding the meeting at a press conference in Putrajaya this morning.

  “The meeting happened but I meet everyone, not just the opposition, even NGOs.

  “As you know, PAS president Abdul Hadi Awang says he supports me all the time. Nothing new,” he added.

  On whether Umno and GPS leaders were present, Mahathir said: “They came to see me, so I met them. I heard what they wanted to say. A lot of them expressed support for me. Thank you very much.”

  However, when asked if Economic Affairs Minister Mohamed Azmin Ali was at the meeting, the premier, with his trademark sarcasm, responded: “This is a secret meeting, I cannot tell you.”

  Quoting a source, The Star reported that opposition leaders had met Mahathir on Tuesday night to pledge their support for him to serve out a full term.

  According to the report, those present were reportedly former Umno vice-president Hishammuddin Hussein, PAS vice-president Ahmad Samsuri Mokhtar, and secretary-general Takiyuddin Hassan, as well as GPS chief whip Fadillah Yusof.

  The Star also claimed that Mahathir had asked a high-ranking Pakatan Harapan minister to attend the meeting, but did not mention the individual’s name.

  Previously, Azmin had said he “welcomed” Hadi’s support for Mahathir to stay on as prime minister for a full term.

  He said this would ensure the necessary stability to implement institutional reforms and measures to revive the economy.

  Mahathir has repeatedly said he will keep to his promise to step down and hand over the reins to PKR president Anwar Ibrahim.

  Nevertheless, he accepted a written commitment of support from PAS lawmakers should there be a move within Harapan to oust him.

  At the same time, Mahathir has been shoring up the number of MPs in his party Bersatu by accepting defectors from Umno.

 9. NAK KENAL SIAPA TONG M….CAKAP TAK SERUPA BIKIN…..

  Headcount: 128 With Dr M, 50 With Anwar, And 44 Abstentions…..

  The meeting two nights ago was to do a headcount to see how many MPs from Umno, PAS, PKR, Sabah and Sarawak are with Tun Dr Mahathir Mohamad. It was confirmed that 128 are with Mahathir, 50 with Anwar, with 44 abstaining or unconfirmed.

  (Malaysiakini) – Dr Mahathir Mohamad admitted there was a meeting with opposition leaders, which is speculated to be related to the prime minister’s post.

  However, the premier downplayed the issue, saying he meets with various individuals often, including representatives from NGOs.

  Quoting a source, The Star reported that opposition leaders had met Mahathir on Tuesday night to pledge their support for him to serve out a full term.

  The latest headcount is 128 MPs are with Dr Mahathir, 50 with Anwar, and 44 abstentions
  According to the report, those present were reportedly former Umno vice-president Hishammuddin Hussein, PAS vice-president Ahmad Samsuri Mokhtar, and secretary-general Takiyuddin Hassan, as well as GPS chief whip Fadillah Yusof.

  The Star also claimed that Mahathir had asked a high-ranking Pakatan Harapan minister to attend the meeting, but did not mention the individual’s name. (READ MORE HERE)

 10. MUNGKIN 2 + 3 TAHUN….KAH3….MAHA RAJA LAWAK MEMANG LUCU…..

  Mahathir janji akan undur kecuali ‘pistol diacu ke kepalanya’……

  Dr Mahathir Mohamad mengulangi janjinya untuk melepaskan jawatan perdana menteri sebelum tamat tempoh penggalnya.

  Walau bagaimanapun, mengulas soalan wartawan, pemimpin berusia 94 tahun itu secara berseloroh berkata beliau boleh dipaksa untuk melakukan sebaliknya.

  “Kecuali mereka tolak saya ke satu sudut dan acu pistol ke kepala saya supaya saya kekal sampai habis penggal, jadi saya akan teruskan.

  “(Tetapi) saya akan tunaikan janji saya,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan pembukaan Persidangan Meja Bulat Bersama Komuniti Dewan Perniagaan Antarabangsa di Putrajaya pagi ini.

  Mengenai sokongan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Mohamed Azmin Ali berhubung cadangan supaya dirinya untuk terus berkhidmat sebagai perdana menteri, Mahathir menjawab: “Itu pendapatnya.”

  “Tetapi saya telah berjanji, saya akan berundur apabila negara kembali stabil dan pulih… mungkin dua tahun, tiga tahun.

  “Saya tidak tahu, kami sedang berusaha ke arah itu,” katanya.

  Baru-baru ini, Mohamed Azmin dilaporkan berkata, kepemimpinan Mahathir diperlukan untuk menjamin kestabilan, kesinambungan dan ketuntasan dasar kerajaan bagi merangsang pelaburan, mencipta peluang pekerjaan serta kekayaan untuk semua.

  Beliau juga yakin kestabilan politik akan menjana keutuhan dasar dan kebijakan negara termasuk konsep ‘shared prosperity’ yang bakal mengembalikan Malaysia sebagai Harimau Asia.

  Semalam, lima Adun Bersatu Selangor mahu Mahathir berkhidmat sebagai perdana menteri sehingga habis penggal PRU-14.

  Mereka adalah Adun Selat Kelang, Abdul Rashid Asari; Sallehudin Amiruddin (Kuang); Mohd Shaid Rosli (Jeram); Harumaini Omar (Batang Kali) dan Adhif Syan Abdullah (Dengkil).

  Sallehudin dilaporkan berkata, semua pihak patut menyokong usaha Mahathir memulihkan ekonomi negara dan tidak wajar didesak untuk menyerahkan jawatan perdana menteri kepada Presiden PKR, Anwar Ibrahim.

 11. MASA KEMPEN PRU KIT SING KONON PM
  BILA PH MENANG MAHATHIR YANG NAIK
  EKONOMI DIBAIKI MEREKA KERJA KONDEM
  MACAM LAH TAK MAKAN NASI,MAKAN TAIK

 12. Mahathir berhenti dulu FELDA kukuh
  Aset 9 billion hutang langsung tiada
  Kini FELDA asetnya memang tak jatuh
  Hutang 10 billion apa lagi yang ada!

 13. Melayu di FELDA lagilah haprak
  Mahathir berucap mereka keluar
  FGV lingkup yg dulu dah berak
  Kini peneroka dah jadi kelawar

 14. Kenapalah Melayu ni sukarnya di didik
  Jibbo melantak bilion mereka kata baik
  Tun Mahathir jaga Melayu pula diherdik
  Memang betol ramai Melayu tak cerdik

 15. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Bila pantun abng masuk, TN mula lah, berpeluh
  Dirasa spt abg tibai belakang dgn batang buluh
  Tapi dia tak daya buat apa2, sekadar mengeluh
  Maklum lah, dia tu udah tua, usia mencecah 70
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  (Bunga2 tu, utk Irah jer tau..!!
  Utk TN tua tu, abg nak bagi penampaq..😂)

 16. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  I know my dear Irah that you are now very busy
  To pass & get a degree from U, is not that easy
  But.. why Irah.. due to our love, some got crazy
  The most obvious one is, poor TN chimpanzee
  🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  (All the flowers are for U only, Irah..!
  To TN chimp, I’m gonna give him a slap..😂)

 17. Bloody TN, is as stupid & stubborn, as a donkey
  He is just an old gay but tried to be rather cocky
  But meeting Kejora, he happened to be unlucky
  Kejora tortured and bullied the old sick monkey
  🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. otak kamu Beruk Tua Geng najib sentiasa aktif, hyper – pagi, petang, siang, malam. Kamu ada penyakit otak yang di namakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Lihat

   https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

   ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

   1. Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

    Hyperactivity means moving about constantly; Or excessively fidgets, or talks. Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI MENGGUNA NAMA2 LAIN.

    Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

    1. Yer ker uncle…???
     Ubat jgn lupa lak…k, uncle..!!!

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

     1. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA-PEMBACA YANG TAK SELALU MASUK KE SINI:-

      1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
       Cikgu Kejora, seorang yg pakar dlm matematik
       Kokurikulum, dia handle bola, silat & gimnastik
       Murid2 sering gelarkan kat dia, Cikgu fantastik
       Dgn Irah, student US, cinta suci di sini berputik

       Irah major saikoloji ‘student leader’ yang cantik
       Mmg le percintaan mereka itu sangat dramatik
       Bila berutusan warkah mereka betul2 romantik
       Bunga nan mekar, tunggu masa jer, nak dipetik
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

       💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
       Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

       1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
        Kejora bijak berpantun, dan tinggi dgn kreativiti
        Irah siswi saikoloji di US, sgt mulia budi pekerti
        Kini, mereka udah jadi pasangan cinta yg sejati
        Depa seia & sekata & sentiasa, saling mengerti

        Ckgu Kejora & Irah bagaikan sepasang merpati
        Di blog syahdu ini ler mereka udah bertaut hati
        Irah kini udah thn akhir pengajian kat universiti
        Rasanya thn hadapan bersatulah mereka nanti
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

        💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
        Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

        1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
         Kejora &Irah bertemu di blog Budin nan syahdu
         Percintaan dua merpati ini manisnya bak madu
         Sudah hampir dua bulan cinta mereka berpadu
         Irah kat US, berjauhan.. mereka saling merindu

         💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

         Percintaan Kejora&Irah buat ramai jadi terkedu
         Dengki serta cemburu pihak musuh, dpt dihidu
         Si Gora, musuh lama, serupa org mabok candu
         TN monyet, jadi bagai mabuk todi punya Hindu
         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

         🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 18. Aku ni nak kata penyokong yg membawa rebah, tidaklah
  Tapi PRU14 mme aku sokong PH, sampai UMNO rebah
  UMNO rebah rakyat gembira, MERDEKA!! seolah olah
  Rileks la bro, PH baru satu setngah tahun, jgn gelabah

  Bila saja PH memerintah aku tengok banyak perubahan
  Kilang kilang IKS tumbuh macam cendawan lepas hujan
  Tmn.2 perumahan dulu tebengkalai kini rancak didirikan
  Bukankah ini semua menandakan rancaknya pelaburan!!!

  Kejora nnti kawini irah tengok, boleh ke dia lakukan
  Dia kawin malam nih, esoknya anak dia irah lahirkan?
  Kalau tak boleh nanti, memanglah dia jantan sundalan
  Hidupnya dalam khayalan tidak ujud di alam kenyataan

 19. Tak renti2 Pakcik Geng Najib mengarut di luar tajuk pos, coba sabotaj blog pro-PH nih –

  Untuk makluman pembaca2 yang tak selalu masuk sini –

  Pakcik Geng Najib yang asyik menjilat Najib dengan mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous huruf kecil a, tak renti2 menulis macam2 karutan dan memantun mantat, tak ikut tajuk post.

  Dia tidak hormatkan langsung pemunya blog, tidak hormatkan pembaca2 di sini. Dia coba sabotaj blog Budin yang pro-PH ini.

  Kerana itu semua, dia perlu di balun, di tibai, di bantai. Dengan itu kita juga boleh dapat fun and entertainment on and out of him.

  1. Pakcik Geng Najib ini sudah tua, umur 70an tahun, dah lama pencen, ahli Umno berpuluh tahun, Najib dah lama menjadi hero nya, berpuluh tahun menjilat Najib dengan gigih dan khusuk.

   Begitu “fixation” nya dengan Najib sehingga bila Najib lingkup, sekarang dibicarakan di mahkamah, dijangka otw to prison, dia jatuh gila – sakit otak ADHD.

   Maka komen2 Pakcik ini tidak mengikut tajuk, asyik mengarut, menghasut bangsa “Keling”, agama Hindu dll, anarkis, gila.

   1. Pakcik Geng Najib ini sebenarnya orang gila, otak nya sentiasa aktif, hyper – pagi, petang, siang, malam. Dia ada penyakit otak yang di namakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Lihat

    https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

    ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

    1. Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

     Hyperactivity means moving about constantly; Or excessively fidgets, or talks. Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI MENGGUNA NAMA2 LAIN.

     Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

     1. Yer ker uncle..???
      Ubat jgn lupa lak..k, uncle!!!

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

 20. anonymous bongok

  MAHATHIR,AZMIN DAN LAIN-LAIN MENTERI SEDANG FOKAS KEPADA PEMULIHAN EKONOMI,
  KUMPULAN MACAM KAU NI LAH, DISEBUT MELAYU”HAPRAK”

  YANG KAMU TAHU .BILA ANWAR NAK JADI PM?

  ————–++++++++++————-
  Reply…..

  Fokus bapak kamu….cer citer detail fokus menatang amendanye?…Jemin dan madey tak mampu pon….cakap ajer lebih…berbelas jota madey abiskan kesana kemari nak tarik pelabor asing….habok pon tarak…Jemin sedang pening vedeo semburit..ringgit dan ekonomi masih lemah…bila gaknye boleh berubah?…

  Madey sedang fokus nak jual lagi aset kerajaan yg dijaga oleh Jemin..…20 billion dah dijual….itu aje yg madey pandai fokus..

  1. Bukan saja Bapak Kamu, Najib kata KEPALA BAPAK KAMU.

   Pemimpin cakap dengan jawatan depa, berdasarkan maklumat yang di simpan dan di analisa gomen.

   Kamu cakap dari lubang bntt kamu ajer, busuk menaus, nasib lah hanya kamu saja yang mencium bau nya.

   Kamu yang menuduh berbelas jota madey abiskan kesana kemari nak tarik pelabor asing… jual lagi aset kerajaan … kamu yang perlu keluarkan bukti tarikh, nama tempat, nama asset, punca maklumat yang sahih – jangan maklumat dari lubang bntt korang juga.

   Bodoh.

   1. Dah banyak disiarkan ko mabok todi dan buta mana lah tau…koling mabuk todi ssiang mlm nmerapu..

  2. Bodoh bangang kamu tidak tahu bahawa maklumat2 pelaburan tidak boleh dihebohkan dengan sewenang wenang nya saja.

   Mereka yang melabur biasa nya tidak mahu publisiti sehingga mereka sudah kukuh dengan pelaburan nya itu, contoh nya, sekurang kurang nya kilang telah di bina, punca2 barang mentah (raw materials) sudah teratur.

   Tak mahukan penyangak macam Geng Najib di sini coba sabotaj rancangan depa.

   1. Kamu yg bongok bangang koling mabuk todi..rujuk lah laporan MITI

 21. Pak Kadiaq sudah bukak mulut luku kepala Azmin……

  Thursday, August 1, 2019
  Cukuplah cerita penggal PM, Kadir tegur Azmin……….
  FMT Reporters

  August 1, 2019

  PETALING JAYA: Pengikut setia Dr Mahathir Mohamad hari ini menegur Mohamed Azmin Ali selepas menteri hal ehwal ekonomi itu menggesa Mahathir terus menggalas tugas perdana menteri sehingga penggal 5 tahun tamat.

  Wartawan veteran, A Kadir Jasin di blog peribadinya berpesan kepada Azmin bahawa video seks sejenis yang menyasarnya itu sudah “tidak boleh dikawal”.

  “Ia akan menghantui orang-orang yang berkenaan tanpa mengira sama ada mereka yang mengakuinya, yang menafikannya, atau dalangnya, mungkin sepanjang hayat,” katanya.
  Azmin pada 29 Julai berterima kasih kepada PAS dan Umno kerana mengetepikan perbezaan politik dengan Mahathir dan menyokong beliau sebagai perdana menteri sehingga akhir penggal.
  Kenyataan itu muncul disebalik pertelagahan dengan ketuanya, Presiden PKR Anwar Ibrahim, yang menurut Pakatan Harapan akan mengambil alih jawatan perdana menteri pada pertengahan penggal.
  Kadir mengingatkan pendirian Umno dan PAS itu tidak patut dilihat sebagai sokongan kepada Mahathir.

  “Tujuan utama gabungan Umno-PAS adalah memecahkan PH,” katanya.
  Beliau menambah perkara penting lain yang perlu ditangani daripada berbincang mengenai apa yang sudah dipersetujui.
  “Mahathir berulang kali cakap tiada rombakan Kabinet dan dia akan menunaikan janji serah kuasa kepada Anwar,” katanya.
  Beliau bagaimanapun menambah para menteri tidak sepatutnya “berasa yakin dan meneruskan cara-cara tidak senonoh mereka.”

  “Mungkin ini cara perdana menteri mengatakan, mungkin lebih baik kamu semua perbaiki perangai masing-masing atau berundur apabila saya tiada lagi di sini untuk mempertahankan kamu

  1. MAHATHIR,AZMIN DAN LAIN-LAIN MENTERI SEDANG FOKAS KEPADA PEMULIHAN EKONOMI,
   KUMPULAN MACAM KAU NI LAH, DISEBUT MELAYU”HAPRAK”

   YANG KAMU TAHU .BILA ANWAR NAK JADI PM?

   1. Fokus bapak kamu….cer citer detail fokus menatang amendanye?…Jemin dan madey tak mampu pon….cakap ajer lebih…berbelas jota madey abiskan kesana kemari nak tarik pelabor asing….habok pon tarak…Jemin sedang pening vedeo semburit..ringgit dan ekonomi masih lemah…bila gaknye boleh berubah?…

    Madey sedang fokus nak jual lagi aset kerajaan…20 billion dah dijual..

    1. Bukan saja Bapak Kamu, Najib kata KEPALA BAPAK KAMU.

     Pemimpin cakap dengan jawatan depa, berdasarkan maklumat yang di simpan dan di analisa gomen.

     Kamu cakap dari lubang bntt kamu ajer, busuk menaus, nasib lah hanya kamu saja yang mencium bau nya.

     Kamu yang menuduh berbelas jota madey abiskan kesana kemari nak tarik pelabor asing… jual lagi aset kerajaan … kamu yang perlu keluarkan bukti tarikh, nama tempat, nama asset, punca maklumat yang sahih – jangan maklumat dari lubang bntt korang juga.

     Bodoh.

    2. Bodoh bangang kamu tidak tahu bahawa maklumat2 pelaburan tidak boleh dihebohkan dengan sewenang wenang nya saja.

     Mereka yang melabur biasa nya tidak mahu publisiti sehingga mereka sudah kukuh dengan pelaburan nya itu, contoh nya, sekurang kurang nya kilang telah di bina, punca2 barang mentah (raw materials) sudah teratur.

     Tak mahukan penyangak macam Geng Najib di sini coba sabotaj rancangan depa.

   2. Apa Sebab yang masuk akal kenapa perlu jumpa pemimpin Umno PAS dan GBS Tun M dan Azmin tanpa pemimpin PH lain hadir?

 22. Ada dua ekor bakal PM ke 8 Malaysia.

  Seekor Juburit
  Seekor lagi Semburit

  1. LAST-LAST KL MENJERIT

  2. Kamu 527 pm gunakan mulut ko sebagai burit

 23. Wak Aotaman Hindu kunyit penjilat tegar madey..hanye berani keluar merapu dlm blog budak hingusan kluangboy saja…kat blog ni dia sering kena luku kepala hingga bengkak benjol…walo kena tipu dgn madey dia tetap jilat jubo madey hingga licin…..

  kikikikikiok…

  1. MAHATHIR,AZMIN DAN LAIN-LAIN MENTERI SEDANG FOKAS KEPADA PEMULIHAN EKONOMI,
   KUMPULAN MACAM KAU NI LAH, DISEBUT MELAYU”HAPRAK”

   YANG KAMU TAHU .BILA ANWAR NAK JADI PM?

 24. Sesiapa saja berhad UTK memberi sokongan KPD pemimpin kerajaan walaupun mereka pembangkang.Yang penting dalam PH mesti menunjukkan satu gabungan yg mantap,bekerja sama sehingga boleh menyakinkan rakyat.Sekarang gambaran komitmen dlm PH masih kabur.Tak perlu gelisah dgn pihak pembangkang,baiki persepsi rakyat terhadap PH.

 25. BUKU BARU DALAM KEMARAAN
  SUSUPAN SUBUH

  TIDAK ada saat paling gembira bagi seorang penulis apabila kerja-kerja penulisan dan pengeditan bukunya sudah selesai.

  Apabila buku sudah dihantar ke percetakan, ia seperti berada dalam tempoh seperti isteri tercintanya dibawa masuk ke labouroom untuk bersalin.

  Penulis bagaikan sang suami yang ternanti-nanti penuh debaran akan tangisan bayinya.

  Nah, begitulah saya hari ini tatkala buku baharu berjudul PENJARA BUKAN PUSARA: Anwar Ibrahim PM Didambakan, yang dikerjakan beberapa bulan lalu sudah memasuki era terakhir, dicetak. Buku yang memperkatakan ruang, peluang dan cabaran Anwar dalam mengejar jawatan PM ini merupakan buku saya ke 53.

  Kepada penjenguk khasnya yang mengikut penulisan dan catatan dunia politik di blog ini yang mahu memimiliki buku ini diharap dapat mengikut perkembangan lanjut mengenai buku ini lewat blog ini. Ia akan dihebahkan menerusi blog ini. Terima kasih atas sokongan dan semangat yang diberikan. Untuk direct berhubung dengan saya boleh WhatsApp ke nombor 019 2336996. [wm.kl.7:07 01/08/19]

 26. Anwar tak campor tangan urusan pentadbiran madey ….. anwar sudah nampak madey kurang selesa sekarang kerana isu ekonomi isu paling besar yg masih blm mampu madey selesaikan…isu ini turut menyusahkan kroni2 madey…

  negara2 yg madey harapkan dapat bantu selesaikan masalah ekonomi malaysia tak pedulikan madey…tak ade pelabur asing yg mahu datang malaysia selagi madey pegang jawatan pm…madey sudah pujuk dgn janji tiada kacau ganggu kpd pelabor asing…

  Madey akan undur sendiri…

  1. Ini semua pendapat kamu sahaja. Mengarut. Tidak ada satu pun yang betul.

   Semua tuduhan kamu secara liar, tanpa bukti, fakta atau penerangan yang munasabah.

   Pendapat yang tidak bertanggung jawab.

   1. Koling mabuk todi cawat besi layak ke nilaikan pendapat orang?…ko ade bukti ke pendapat aku tak betul?…koling mabuk todi merapu..

    1. Kamu Beruk Tua Geng Najib minum air ketum berbaldi, tak dapat dedak nak beli toddy, duit Najib dah habis Rosy jolly, ko keluar di sini membuta tuli, di balun, di tibai, di bantai berkali kali, dah takda air muka lagi.

 27. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Biar lah Irah, kalau kita ini, ada orang nak benci
  Sudah lumrah dlm cinta orang dengki mencaci
  Cinta abg kpd Irah, tak berkurang, walau seinci
  Kerana cinta ini, lahir dari hati nurani yang suci
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  1. SUCI – YANTZEN
   Karaoke: https://youtu.be/zCT1y4259_o

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
   Alangkah indah kehidupan ini
   Jika saling menyayangi
   Kita hulurkan persahabatan
   Dengan niat suci

   Alangkah murni oh jiwa nurani
   jika saling mengasihi
   Tuhan tidak memandang wajah mu
   Tapi dihati mu

   Bersihkanlah jiwa dengan amalan
   Yang mendekatkan kita kepada
   Yang Esa
   Aku redha apa yang ditakdirkannya

   Chorus:

   Cinta suci yang telah engkau lafazkan
   Janganlah kau persiakan
   Aku mengharapkan kedamaian hati
   Bahgia bersama dengan mu

   Bersamalah kita berdoa
   Semoga cinta kau dan aku
   Bisa tembus ke pintu syurga
   Berkat rahmat-Nya

   Cinta yang berlandaskan suci
   Tidak pernah mungkiri janji
   Sama-sama menanggung rindu
   Dan jujur selalu
   Hingga ke akhirnya
   Suci dan setia…
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  2. CGU KEJORA,
   Aku nak bawak isteri kesayangan ku Mas solat sunat ghaya KORBAN kat Masjid Pekan Tunjang,kali ni.

   Sampai 7.30,
   Aku pakai baju melayu hitam sampen biru,
   Mas pakai jubah hitam,tudung biru

   Senang saja nak kenai,kalau cgu nampak seorang lelaki dalam lingkungan umur 37 tahun,jalan beriring dengan seorang perempuan cantik,iras-iras anak orang puteh,bermata biru,itulah kami berdua.

   ok, hajat aku nak jumpa sangat dengan cgu,kita bersua dan bermaafan,dan kenalilah Mas,kenalan cgu kat maya dulu.

   OK, CGU KEJORA,NAK JUMPA NDAK?

   Kalau cgu setuju, set, pakaian cgu supaya kami dapat cam.

   1. kita jumpa cgu ya,apa nak dimalukan
    cgu pon dah ada bakai isteghi,masa cgu kenduri aku dan Mas sanggup balik walau tinggal lebih 6000 km

    OK CIKGU NA, SET

    1. Gora.. derita jiwa yg ko hadapi tu, aku mengerti
     Awek ngko, lari ikut orang, selepas bini ko mati
     Org yg sudah pergi tu, ko cari saja le pengganti
     Berpijaklah di bumi dan hiduplah di alam realiti

     Sian.. rupanya jiwa ko itu masih berat terbeban
     Masih nak sakat aku, dgn cerita illusi orng Iban
     Oh ya.. aku jubah hijau dan putih warna serban
     Tapi mungkin raya di Perlis tok aku nak korban

     Gora..berpijaklah ngko di atas bumi yang nyata
     Tabah lah ngko, hadapi segala dugaan & derita
     Mana le tau, jadi spt aku..dgn Irah sdg bercinta
     Tak de kesudahan, hidup dgn kelentong & auta

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

     1. Gora sahabat ku,

      Aku tak lagi berilusi.. kini.. hidup dlm kenyataan
      Ada gadis terpikat..,dgn hati ku punya kekayaan
      Irah..gadis berhati mulia, penuh dgn kemanjaan
      Nko boleh lihat sendiri..,kami punya kemesraan
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

      Cuma, tunggu habis belajar, Irah, si dara pujaan
      Awal thn depan, aku kalut, nak buat persediaan
      Nanti ko boleh le dtg saksikan bukti percintaan
      Kenduri nanti ko dtg ye,..aku punya permintaan
      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼

      😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

     2. JORA…JORA
      Aku mula ragu-ragu kepada identiti kamu

      Apakah kamu berumur 70 an seperti mana yg disebut rakan-rakan kat sini.

      Kalau gitu aku mula mengenali kamu sekarang
      sememangnya kamu hidup berpura2

      akan aku kabarkan ini kepada Mas

      CERITA TENTANG KEJORA,seorang guru matematik yang hansem,adalah palsu semata-mata

      anak dara jawa kat Amerika tu,eloklah undur diri nampaknya,kerana adik telah tertipu.
      (KALAU ADIK BACA ENTRI INI)

      sebab itu dari dulu aku dan mas bahasakan kamu dengan gelaran “UNCLE”

      nasib baik Mas, tuhan temukan dengan aku

      WASSALAM.

      1. Gora,

       Yg kata aku umur 70 tu, TN tua si monyet gagap
       Org mcm si TN tu spt lalat langau rata2 hinggap
       Udah lah tua renta bangka, dia itu, bebal bengap
       Adakah si bangsat lahanat itu, rakan ko anggap?
       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

       1. Dah lah, aku malaih layan hg Gora tua mangkaq
        Tak dak guna pun, kalau kita teghuih betengkaq
        Tak habih2 no, hg kacau cikgu Kejora pendekaq
        Aku becinta dgn Irah awat yg hati hg tu tebakaq
        💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼

        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaaahhhhhh

        (Bunga2 tu, aku nak bagi kat Irah saja no..😂)

 28. Madey tak perlu bagi tarikh undur dan tak perlu didesak undur…

  Madey sentiasa gagal…madey akan undur sendiri kerana terasa malu sering gagal dlm misinye…partinye cap munge tak berkembang kukuh….dulu madey dihormati dunia kerana berjaya tinggikan ekonomi dan kemajuan negara… Sekarang semuanye tak kemana…Jepon yg diharap oleh madey tak berapa peduli lagi kpd madey…China tak percaya dgn madey…negara Barat masih berdendam dgn sikap ego madey…

  Kroni madey yg makin tersepit dgn masalah ekonomi yg gagal di pulihkan oleh madey akan desak madey undur…

  Kehidupan rakyat makin tersepit..

  1. Komen kamu ini perlu dijawab dengan copypaste jawapan aku terdahulu saja –

   Ini semua pendapat kamu sahaja. Mengarut. Tidak ada satu pun yang betul.

   Semua tuduhan kamu secara liar, tanpa bukti, fakta atau penerangan yang munasabah.

   Pendapat yang tidak bertanggung jawab.

   1. Koling mabuk todi hanye pandai merapu…tak ada fakta dan bukti ponuntuk lawan hujjah aku…hihihihi..
    .

 29. PKR DAP dan Amanah tak perlu layan kerenah lobai Hadi dan Pas yg sedang terdesak….madey pon sudah tahu siapa pas yg akan dijual oleh umno bila kembali berkuasa…..buat masa sekarang umno ikut kerenah pas demi pru15… Bila umno dah kuat Pas yg banyak songel akan ditendang…pemimpin pas cepat besar kepala menyangka dgn tonggang islam dia sudah kuat…

 30. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Dinda skrg ni, pasti sgt sibuk yer Irah ku pujaan
  Lbh kurang sama je le Irah, kita punya keadaan
  2 minggu lagi, bebudak form5, SPM percubaan
  Lepas itu, kalut pula semak kertas peperiksaan
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
   Result mat. tam menjunam th lps kena ditebus
   Abg ini tengah kalut giler, nak habiskan silabus
   Rasa spt semput, tercungap2, nafas dihembus
   Kalu result down lagi..pasti boss goreng rebus
   😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

 31. PAS bukan parti berlandaskan islam kini, pemimpinnya kini penuh dengan kemunafikkan. Pemimpin PAS yang kononnya berjuang menegakkan Islam, namun menghasut Tun M menjadi munafik supaya tidak menunaikan janjinya yang dibuat sebelum PRU 14 yang lalu. Tun Mahathir berkata pada dunia pada kebanyakan sidang akhbar ya untuk menyerahkan kuasa PM kepada Anwar sekitar 2 tahun dia menjadi PM buat kali kedua.

  Kemunafikkan pemimpin PAS yang disokong oleh UMNO, PPBM dan Azmin amat terserlah bila mereka provok agar Tun Mahathir terus jadi PM hingga tamat penggal. Kenapa takut sangat mereka semua Anwar jadi PM. Selalunya orang yang takut ini mempunyai kesalahan besar kepada empunya badan bernama Anwar. Rakyat sudah bersetuju, tetapi kenapa PAS yang menutup pasah dengan PR dulu iri hati kepada Anwar yang rakyat nak melihat dia jadi PM. Kita harus menyokong sesuatu yang terbaik untuk negara, tetapi bukan terus menimbulkan isu isu remeh yang mana dunia melihatnya.

  Apakah PAS dan lain mahu melihat Tun Mahathir mati keras di kerusi PM dengan usianya yang lanjut itu. Berfikiran waraslah wahai pemimpin PAS dan sewaktu dengannya yang jumud.

  1. Pas parti penunggang agama. Saya adalah penyokong pas dari kecik tetapi bukan penyokong totok. Pendekatan pas adalah pendekatan Taliban. Mereka berlumba-lumba sesama mereka untuk jadi lebih islam dari orang lain. Timbullah idea2 pelik seperti kaunter satu jantina dan haramberniaga waktu solat terawih kecuali lepas 10pm.Inilah akibatnya bila seseatu parti dikuasainya hampir sepenuhnya dari kelantan dan terengganu. Peaksanaan mereka hanya berdasarkan undang2 bukan keimanan. Mana boleh buat peraturan berdasarkan assumption sahaja tanpa kekuatan bukti at least 75% mudarat kecuali undang2 yg telah termaktub dlm Islam.Mereka adalah parti yg akan singkirkan orang bijak (ramai dlm Amanah kini)dan gunakan hujahan musuh mereka liberal. Padahal pendekatan yg liberal (berhemah) bukan pemikiran. Adakah mereka sedar bertanding dlm pilihanraya juga liberal. mana ada pilihanraya dlm islam. Yg ada orang bijak dan alim sahaja yg memilih islam. Klu anwar jadi PM, sokongan kakitangan kerajaan akan meningkat mendadak terutama kumpulan sokongan dan anggota keselematan kerana anwarlah selama ini yg memperkenalkan elaun2. Dan ditiru oleh Pak Lah (kawan baik Anwar hingga kini) tetapi gagal dari segi kawalan impak kenaikan harga barang selepas itu.Pelabur asing juga terutama dari western country tertama USA dan Qatar serta negara teluk akan mudah masuk kerana hubungan istimewa anwar. Tambahan pula saingan china kini. Anwar lebih dipercayai dari Singapura kerana singapura dipimpin PM cina. Dan yg penting skali sistem yg anwar akan buat menyebabkan parti mana yg perintah malaysia pun susah nak amal kronisme kerana sistem pentadbiaran telah diperbetulkan.

 32. ha ha ha ha ..syab budin ni makin panas hati dengan permainan politik pas……….dah nak meroyan

 33. Orang Senggora menebang jati
  Jatuh tertimpa si pohon keranji
  Cikgu Kejora bimbang Irah berubah hati
  Budin pulak risau Madey mungkir janji

  1. Bro jigit,

   Orang Senggora menebang jati
   Jatuh tertimpa si pohon keranji
   Cikgu Kejora tak bimbang di hati
   Irah nak jumpa Dis ni, itu dia janji
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh

 34. Cikgu Kejora…
  Hang cari lagu ni dlm youtube…”Diam Diam” nyanyian Saloma dari film Anak Bapak

  Diam-diam kugigit jari
  pandanganku gelap membawa lara
  kumengeluh menyesal diri
  mengenang peristiwa….

  Lagu tu sesuai hang tujukan pada Irah. Kalau dia dengar senikata lagu tu, dia tak jadi nak berselingkoh dengan Mat Saleh kat US tu…

  hih hi hi…

  1. Awas bro jigit, jgn dihina ku punya bakal isteri
   Dia bukan jenis berselingkuh, itu Irahku puteri
   Habis study Dis nanti cgu Kejora dia akan cari
   Apa kau tak baca ker warkah ke-2 yg Irah beri

   Jgn lah bro jigit pura2 tidak nampak buta kayu
   Irah dah kata tak nak mt saleh, dia nak Melayu
   Ini buktinya kat bawah, I mau tunjuk dekat you
   Warkah yg ke-2 dari dewi intanku, Irah nan ayu
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼

   😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

   1. MUNIRAH MARYONO

    Assalamualaikum,ini Irah datang cikgu
    Abah dan mama bawa beraye keliling.Irahkan suku Jawarian.Abah cakap “KENE ERET NEH’.Irah pon setahun sekali je balik kampong.Itupon abah dan mama guna duit sendiri.Cian abah,tiap tahun ribu-ribu abis.
    Cikgu,Irah kena bantu cikgu.Irah kena jumpa cikgu.Not now,tapi bila Irah abis study ok cikgu.Irah janji.Irah dah tahun akhir nih,Disember abislah.Irah nak keje kat Mesia,tak nak keje kat US,mama cakap kalau tak dak keje kat Mesia,keje sane Irah tak nak lah.Kalau jodoh ngan omputeh,tak nak le Irah.Irah nak kawin orang Melayu la.

    Irah study Psychology
    Cikgu,cikgu kehilangan sesuatu yg berharga
    kasih sayang Irah agak ? kan atau ahhhh tak perlu cakap kat sini.Hukum psychology,fakta very-very rahsia.
    Irah pon ada 2 hari lagi sebelum balik study.

    Terima kasih cikgu kerna Memory dan kasihsayang tiada pemisah!!Cikgu cari tau..salam dari Irah.

    Reply

    9 June 2019 11:56 pm

 35. Ye ke Budin…madu tualang campur racun tengkorak yang PAS beri pada Tun ye….Takpe takpe sebab Tun seorang doktor perubatan, bukannya doktor falsafah macam wak jahid yang thesisnya dikarang oleh orang lain. Tahulah dia mencari penawar kepada racun tersebut. Yang perlu ditakuti ialah madu bercampur racun tersebut Tun berikan kepada Abam dengan penuh tipu muslihat sehinggakan Abam menerima dengan besar hati dan meminumnya sambil tersenyum. Yang akan turut sama kojol mati terbeliak adalah para balachi …….

  kah kah kahhhh

  1. Anwar bukan bodoh dgn taktik kotor madey…azmin balaci madey dah di cantas oleh anwar hingga tersungkor…pening kepala madey nak ator plan baru sekat anwar.. .

 36. Lobai Hadi pandai bermuka2 mcm madey…Pas hanye bagi sokongan kpd orang yg ade kepentingan dgn PAS

  Seblm pru pas sokong untuk Najib kekalkan kuasa dan memerlekehkan madey…lbai hadi kata bahaya kalo madey menang..

  Srkarang najib sudah tidak berguna lagi kpd Pas…

  Lobai Hadi berharap sangat royalti minyak untuk kelantan dan terengganu yg sedang terdesak dan nazak…tak susah nak paham pendirian lobai Hadi yg mengikut keperluan Pas…bohong pon boleh patuh syariah kalo terdesak…

  Bila pas sokong madey pas harap PH berpecah yg untungkan pas….

 37. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Irah..tidak susah di blog ini, utk abng nak dicari
  Kerana abng akan berpantun di sini, setiap hari
  Pantun2 abng, akan muncul dalam setiap entri
  Segala2 nya, hanya kerana dinda, Irah ku puteri

  Abg terus ulang2 tatapi, bingkisan yng Irah beri
  Di denai belantara cinta ini, abg akan ttp berlari
  Tidak jadi luka, abg rempuhi, segala ranjau duri
  Kerana abg ada semangat dari Irah ku bidadari
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  1. BIDADARI – LELA
   Karaoke: https://youtu.be/2imMWbqW77g

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
   Kenangan silam aku dan dirimu
   Berdua sesama bermadu
   Saling berjanji sehidup semati
   Hakikat di dunia ini

   Segala yang dikata
   Harus di kota
   Ibarat adam dan juga hawa
   Alangkah indah
   Sewaktu bercinta
   Tiada senjata
   Yang dapat menghalangnya

   Chorus:

   Kau umpama bidadari
   Suci bagai embun pagi
   Tapi aku belum pasti
   Apakah cintamu itu suci

   Kau hadir membawa erti
   Penawar di kala sepi
   Sehangat dian yang menyinari
   Bersama cintamu abadi
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Leave a Reply

Your email address will not be published.