MUKHRIZ TAK FAHAM, JANJI KEPADA ANWAR ADALAH KONSENSUS PH

Menolak tanggapan bahawa beliau sedang dipersiapkan oleh bapanya untuk menjadi Perdana Menteri di masa akan datang, Mukhriz Mahathir berkata, beliau tidak pernah bercita-cita terlalu besar ke arah itu.

Meski demikian, Menteri Besar Kedah itu tetap sedia memainkan peranan lebih besar di peringkat persekutuan jika khidmatnya diperlukan.

“Sekiranya negara memerlukan saya di peringkat persekutuan, saya bersedia dan mampu memikul tanggungjawab itu.

“Cita-cita saya tidak terlalu besar. Saya tidak buat rancangan untuk menjadi Perdana Menteri seperti sesetengah orang lain melakukannya,” kata beliau.

Mukhriz seterusnya berkata, tiada perjanjian bertulis dibuat dalam kalangan pemimpin PH tentang tarikh khusus untuk Anwar Ibrahim mengambil alih kepimpinan kerajaan.

“Tiada perjanjian bahawa ia mesti dilakukan dalam tempoh 2 tahun. Mungkin ada cadangan begitu, tetapi tiada persetujuan bertulis atau perjanjian mulut tentangnya,” kata beliau lagi.

Hmmmmm….

Tidak sukar sebenarnya untuk memahami bahawa kata-kata Mukhriz yang menyebut sesetengah lain yang begitu bercita-cita menjadi Perdana Menteri itu adalah ditujukan kepada Anwar.

Dalam masa yang sama, tidak sukar juga menilai bahawa apabila beliau menyebut dirinya bukan seperti itu, ia adalah sesuatu yang logik dan tepat sekali.

Ini kerana antara Mukhriz dan Anwar tentu jauh bezanya, baik dari segi perwatakan, nilai perjuangan, keberanian, semangat, rekod kerja, pergaulan – malah senang cerita, segala-galanya adalah jauh berbeza antara kedua-duanya itu.

Kerana itu, kalau pun Mukhriz mengatakan beliau mahu menjadi Perdana Menteri, bukan saja pemimpin Bersatu sendiri akan berfikir lebih daripada sekali untuk menyokongnya, malah barangkali Tun Mahathir sendiri akan merenung wajah anaknya itu dengan lebih lama tanpa mengelipkan matanya.

Hakikat ini tentu saja berbeza dengan Anwar. Di dalam negara dan di peringkat antarabangsa, nama Anwar tidak sukar ditonjolkan lagi.

Dalam kedudukan sekarang, jawatan Perdana Menteri itu sebetulnya bukanlah dikejar atau disasarkan oleh Anwar, tetapi ia adalah sesuatu yang sudah dijanji, dipersetujui dan dimuktamadkan untuk diserahkan kepadanya.

Mungkin yang menjadi isu hanyalah tempoh masa janji itu mahu ditunaikan, tetapi yang lebih menjadi masalah ialah kerana ada pihak mahu janji tersebut dimungkiri.

Jika janji itu dipatuhi dengan semangat yang sama ketika perjanjian itu dimuktamadkan pada Kongres PH yang diadakan pada 7 Januari 2018 lalu, semuanya tidak akan jadi masalah seperti sekarang.

Lantaran itu, penting dalam soal peralihan kuasa yang sudah dipersetujui itu, ia bukan soal Anwar terlalu mengejar atau menyasarkannya, tetapi ia adalah janji yang sudah dipersetujui.

Jika tidak ada janji, lebih-lebih lagi jika tiada konsensus daripada semua parti dalam PH, barulah boleh dikata Anwar terlalu mengejar-ngejar jawatan seperti ada orang lain yang melakukannya ketika ini.

Susahkah Mukhriz nak faham mengenainya?

Atau beliau memang selalu “blur” dalam banyak perkara sehingga kerap digelar “Mat Blur” oleh mereka dalam Bersatu sendiri? (Shahbudindotcom 12/07/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 12 July 2019 — 12:15 pm

76
Leave a Reply

avatar
13 Comment authors
MAHATHIRVSANWAROthman AhmadWalisongoanonymousAnonymous Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MENTERI2 PH BAHALOL……… E-hailing: Anthony Loke GAGAL fahami masalah polisi! PUTRAJAYA,13/09/2018,Minister of Transport Anthony Loke give a press conference to other media today at MOT Building,MALAY MAIL/AZINUDDIN GHAZALI Yang Berhormat Anthony Loke melalui Kementerian Pengangkutan semalam memberi ruang kepada pemandu-pemandu syarikat e-hailing selama tiga bulan lagi untuk mematuhi peraturan baru perkhidmatan e-hailing terutamanya berkaitan dengan pendaftaran lesen Public Service Vehicle (PSV). Beliau turut memberi amaran bahawa tindakan penguatkuasaan akan tetap berjalan dan mana-mana pemandu e-hailing yang ditahan tidak mempunyai lesen PSV akan diberi amaran akhir sebelum tindakan penguatkuasaan diambil termasuklah melucutkan hak milik kenderaan pemandu tersebut. Semua syarikat e-hailing sedia… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Telor Jon doo mamak penang pendubahat dgn madey fitnah anwar dah takut masuk blog budin…takut kena luku….hihihi..

Soklan mudah aku adekah keadilan islam membenarkan saksi disekat memberi keterangan dlm mahkamah blm berani dijawab oleh jon doe ulamak sesat pengikut ajaran setaan..hahahaaa…

anonymous
Member
anonymous

Wak suman Hindu ifrit melalak dalam blog kluangman penjilat madey….wak seman blm ade keberanian jawab soklan aku….cakap berdegar2 mcm ayam jantan berak cair…hihihi…

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

KEJORA
Hamba ni tgh hari lapang pun tak dapat tidor
Teringat bontot Mekcy tonggek mcm kundor
Btg pelir pula, asyik tegang tak mahu kendor
Rasa nak pacak tunggu saja suruh dia undor
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

KEJORA
Bayangan Mekcy, bapok Golok kinii dtng lagi
Dia dtg berlenggang pakai kasut tumit tinggi
Pujuk punya pujuk, depan belakang diia bagi
Kalu bayar semlm seribu pun, tidak rasa rugi
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh
———————————”——————————————-

APA APAAN TUU, KEJORA ANUS, HOIII……??

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH PARTI PEROGOL DAN PELIWAT LAKNAT ……… Kes Rogol : Mana Pembelaan Kepada Wanita, Apa Nak Jadi Sistem Keadilan PH?……. Apa nak jadi pada sistem keadilan negara kita di era Kerajaan PH hari ini? Demikian persoalan yang dilontarkan oleh Ketua Pergerakan Puteri UMNO Malaysia, Datuk Zahida Zarik Khan berikutan kes pembantu rumah warga Indonesia yang membuat laporan polis atas dakwaan dirogol oleh majikannya yang juga merupakan Exco Perak dari Dap. Kemudian PDRM menahan suspek dan dibebaskan dengan jaminan polis. “Lagak seperti ‘abang besar’ rakan suspek yang juga Ahli Parlimen Dap Kepong pertikai penahanan polis yang tak sampai pun satu hari.… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Wak suman Hindu ifrit tak berani jawab soklan aku…memang wak suman tak percaya NERAKA mcm Hindu..

Jon Doe pensubahat fitnah oleh madey dah takut kena luku kerana kuat temberang dgn selewengkan maksud hadis nabi…jon doe takut nak masuk blog ni lagi…alasan jon doo kerana banyak copy paste….bagi aku lawan lah dgn hujjah kopi pes kalo kopi pes tak betul….kenape takut kopi paste?…kerana faktanye benar….fakta jon doo kaki temberang dapat hidayah dari setaaan…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AGONG TONG M TAK AKAN MENGALAH DGN RAJA DAJJAL…..

Dah bule waghih, ado lah nak difaraid…

Baru den tahu ado legasi untuk diwaghih macam rumah, tanah, lombu kobau.

Hadiah birthday dari abah ruponyo. Dah supo tahto Rajo diturunkan kek anak sulong. Cumo yang ni anak bongsu yang tuntut.

Kalau dah bule diwaghih, adolah kono difaraid.

Boboi tu masuk suku. Buapak mesti tanyo ikut pepatih atau temenggong?

Yang kosian, Bang Din kau. Bersusah-susah … ratus juto habih. Macam tunggul dibueknyo mamak-mamak ni.

Bahagian pun takdo.

anonymous
Member
anonymous

Ape kemajuan kedah yg di bawa oleh mukeriz boboi?….nak beli kete rasmi MB yg baru pon kena mintak pinjam dgn daddy kasi…

Antara mukeriz boboi dgn anwar mcm langit dgn bumi…

anonymous
Member
anonymous

Wak Suman Hindu oooit!!!…
Wak Suman Hinfu ooooit

Ko percaya tak NERAKA?
Ko Takut tak masuk NERAKA?……

wak Suman blm berani jawab….sebab Hindu tak percaya Neraka….boleh fitnah orang dan subahat dgn madey fitnah anwar…

Suman Hindu anak branak TN keling mabok todi….merapuu..

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

KEJORA
Hamba ni tgh hari lapang pun tak dapat tidor
Teringat bontot Mekcy tonggek mcm kundor
Btg pelir pula, asyik tegang tak mahu kendor
Rasa nak pacak tunggu saja suruh dia undor
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

KEJORA
Bayangan Mekcy, bapok Golok kinii dtng lagi
Dia dtg berlenggang pakai kasut tumit tinggi
Pujuk punya pujuk, depan belakang diia bagi
Kalu bayar semlm seribu pun, tidak rasa rugi
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh
———————————”——————————————-

APA APAAN TUU, KEJORA ANUS, HOIII……??

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH ANTI PERLEMBAGAAN RAJA DAN MELAYU….JOM UNDI GS…… Pertahankan Keputusan Mahkamah dan Institusi DiRaja PAS Selangor melahirkan kekesalan terhadap ucapan dan tulisan Wan Ji yang menghina serta menghasut kebencian kepada Sultan Selangor dan Raja-Raja Melayu. PAS Selangor juga kesal dengan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Solidariti Pemuda Pakatan Harapan (PH) kerana mempertikaikan keputusan Mahkamah terhadap hukuman yang dikenakan kepada Wan Ji. Kenyataan oleh Presiden PKR seolah-olah mencabar keputusan Institusi Kehakiman di Negara ini serta memberikan gambaran yang sangat negatif kepada orang awam. Manakala tindakan Solidariti Pemuda Pakatan Harapan (PH) mempertikaikan hukuman tersebut adalah amat tidak wajar, kerana hukuman penjara… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH LGBT …….. ‘Azmin love Haziq, Hilman kecewa’ muncul di Putrajaya. ‘Azmin love Haziq, Hilman kecewa’ muncul di Putrajaya Putrajaya, 12 Julai: Beberapa kain rentang berkenaan dakwaan kisah ‘cinta segitiga’ antara Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Azmin Ali, Bekas Ketua AMK Santubong Haziq Aziz dan ADUN Hilman Idham didapati tergantung di beberapa tempat di sekitar Presint 14, Putrajaya hari ini. WhatsApp Image 2019-07-12 at 6.15.35 PM.jpeg Kain rentang tersebut tertera tulisan ‘Azmin Ali ❤❤ Haziq Aziz, Hilman frust’ dipercayai merujuk kepada penularan video seks sejenis yang didakwa melibatkan bekas menteri besar Selangor itu dengan bekas ketua AMK Santubong, Haziq… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAFIR HARBI SIANG MALAM USAHA PADAMKAN CAHAYA ALLAH….. Gagal Dengan ICERD Dan Statut Rom, DAP Gunakan IRF Pula Untuk Hapuskan Undang-Undang Syariah!!! Usaha Berterusan PH Untuk Hapuskan Kedaulatan Undang-Undang Syariah Dr. Mahathir telah benarkan DAP dan PKR membincangkan untuk menukar Perlembagaan Malaysia… Sekali lagi Dr. Mahathir, di gunakan sebagai patung dalam usaha DAP dan PKR bagi menghapuskan Undang-Undang Syariah melalui pemindaan Perlembagaan Persekutuan… Niat yang tersirat dalam cadangan pindaan Perlembagaan Persekutuan ini akan menyebabkan Undang-undang Syariah di negara ini akan di hapuskan… IRF Cadang Hapus Undang-Undang Syariah Melalui Pindaan Perlembagaan Dr. Farouk Musa dari Islamic Renaissance Front (IRF) membentangkan cadangan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

THE KING OF DECEPTION TONG M……. Does Tun Dr Mahathir Prepare His Son For His Throne? It certainly looks to us like Tun Dr Mahathir is changing his mind or has changed his mind. Judging from what Mukhriz has been saying lately, Tun Dr Mahathir is preparing the groundwork to ditch Azmin. I think he has already realized that having a confirmed gay or bisexual as his successor would not be feasible in Malaysia especially after events at the Felda gathering. It will also destroy his only viable argument against Anwar. Over the next few months, we can expect him… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

LIBERALIST PLURALIST ELOK DISAMAN….BIAR TAHU LANGIT TINGGI ATAU RENDAH…… Siti Kasim disaman RM2 juta kerana fitnah oleh pendakwah Islam…… PENDAKWAH Islam, Firdaus Wong Wai Hung mengemukakan saman sebanyak RM2 juta ke atas peguam dan aktivis sosial, Siti Zabedah Kasim atau Siti Kasim pada Jumaat. Dalam laman sosial Facebook peribadinya, Firdaus berkata, saman fitnah ke atas Siti Kasim dibuat kerana peguam kontroversi itu telah memfitnahnya dalam laman media sosial sama sebelum ini. “Ini bukan saman kerana Puan Siti mencabar saya berdebat dan kemudian… ini saman fitnah kedua saya selepas Arunakiri Nathan yang memfitnah saya sebelum ini. Insya-Allah ini bukan yang terakhir,… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Jon albidoo ooit…

Hadus nabus oerang kubra tak ade kaitan dgn pemoda bani kicap ramim penipu dan pemfitnah…kalo madey dan jon doe penipu dan pemfitnah ada karomah ramailah pendosa dapat karomah dan bebas melakukan dosa…

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kau cakap orang gila lagi, incoherent, tak boleh di fahami.

Otak kau sentiasa aktif, hyper – pagi, petang, siang, malam. Kau ada penyakit gila yang di namakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Lihat

https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Kau tak ada functioning or development dalam perwatakan kau. Hanya destruction. Self-destruction. Melainkan berubat, masuk Hospital Sakit Gila.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC.

Hyperactivity means moving about constantly, including in situations in which it is not appropriate; Or excessively fidgets, or talks. Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI MENGGUNA NAMA2 LAIN.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

anonymous
Member
anonymous

TN keling hindu mabok todi mabok lagi..

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irah boleh lihat semakin ramai dengki cemburu
Asal saja abg berpantun depa tu jejak dan buru
Kecuali lah kalau yg mmg udah lama berseteru
Namun, keyakinan diri Irah, abng cukup terharu
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Walisongo
Guest
Walisongo
anonymous
Member
anonymous

Mana muka Jon doe kaki temberang panji hitam legam …lama dah tak nampak dlm blog Budin….takut kena luku kot…

Jon doe berlagak handal terjemah maksud hadis perang besar…mamak penang ni sangka dia diberi pengetahuan dan karomah oleh tuhan untuk terjemah hadis nabi…sebenarnye john doe taksub mamak madey hingga dirasuk setan…

Adekah mamak madey penipu dan pemfitnah layak kibar panji2 islam?… Adekah john doe pensubahat fitnah anwar boleh dapat karomah?…pendosa besar boleh dapat karomah…hahaha…setan yg bagi karomah kpd jon doe penjilat tegar madey penipu….

Anonymous
Guest
Anonymous

http://www.financetwitter.com/2019/07/umno-to-split-further-mahathir-last-offer-to-umno-malay-to-join-him-before-moving-for-the-kill.html Blogger Finance Twitter adalah antara blogger2 asal PH termasuk Tuan Budin, MSO Melayu Blogspot, Dr Bakri Musa dari San Francisco US yang kuat menyokong dan mempertahankan konsensus PH termasuk pengiliran jawatan PM antara Madey dan Anwar tempoh 50/50 yg diusulkan Madey dan Daim sbg JV tubuh PH. Dalam posting ini beliau membunuh sebarang idea geng2 yg nak kencingkan konsensus PH sbg non-starter dan sia2 kerana implikasi zero-sum game, tiada pemenang kecuali geng2 proNajib yg akan mengambil alih jika PH tumbang. Mengikut Finance Twitter, Madey dan Anwar tiada pilihan kecuali mentuntaskan konsensus PH secepat mungkin kerana political risk-reward terbaik kpd… Read more »

kri
Member
kri

anwar ibrahim tak akan jadi PM. Jangan mimpi dia boleh jadi.

anonymous
Member
anonymous

Ko yg boleh jadi pm tak perlu mimpi kan?….sebab ko ade kuasa tentukan siapa yg jadi pm….bongok..

anonymous
Member
anonymous

Mukeriz boboi bergantung kpd daddy kasi…tak ade daddy kasi mukeriz boboi tak kemana….Bertanding jawatan dlm umno tak pernah menang…

Seblm daddy gol daddy kena pastikan mukeriz boboi dapat jawatan PM…

Mukeriz boboi gelisah daddy serah dulu jawatan PM kpd Anwar…habislah dan musnahlah harapan boboi…sape nak jafa empayar perniagaan anak branak madey..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tak nak cakap pasal peluang Al Jibo n Wak Jahit jadi PM ker?

Malu sangat ker?

Banyak sangat kartun pasai depa dan Umno ker?

anonymous
Member
anonymous

TN keling mabok todi lagi…pru 15 madey kojol…umno akan perintah semula kerana rakyat bosan dgn madey kuat tipu…madey akan ditangkap untuk disiasat korupsi 22 tahun..

anonymous
Member
anonymous

Wak Suman Hindu oooit!!!…
Wak Suman Hinfu oooot

Ko percaya tak NERAKA?
Ko Takut tak masuk NERAKA?……

wak Suman blm berani jawab….sebab Hindu tak percaya Neraka….boleh fitnah orang dan subahat dgn madey fitnah anwar..

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Terlebih dahulu izinkan saya maklumkan…di sini….Anus Jubor Kejora dgn muka tak malu ngaku2 cikgu konon.
Di blog Life of Annie, juga dgn muka tak malu dia ngaku2 professor Nasi Lemak @ professor Kangkong.
Dasar munafik, penipu & pembohong…..!!

Apakah kau yg membohong, memfitnah tak berasas, berjubor tiap2 malam di bulan puasa 2018 gerenti masuk syurga…..??

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Bagai musafir haus di padang pasir….

KEJORA
Terbayang Mekcy Golok, hatii terus berdebar
Mesti dia ni pinggang lentik, ponggong lebar
Nak tutoh jubor bapok ini, rasa sgt tak sabar
Baik pintas cepat sblm Nuat dulu yg sambar
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anus Jubor Kejora,
APA APAAN TUUU…….,!!

anonymous
Member
anonymous

Kalo Abam gila jawatan PM Abam dah suruh wan Azizah terima offer Agong nak lantik Wan Azizah jadi Agong biar madey terkedu..orang sewel sje fuk jaja cerita Abam gila kuasa mcm Jigit bongok penjilat madey…hihihi..

jigit
Member
jigit

Berhujah la dengan elok…tak payah label orang lain bongok ke apa ka…kang kena terajang…!

anonymous
Member
anonymous

Dah bongok tak cerdik…tak nak orang ngata bongok jangan tunjuk bongok ler…duduk diam2 ler…

jigit
Member
jigit

Ishhh….sapa yang kata Abam gila nak jadi PM memang sewel. Abam sikit pun tak heran dengan jawatan tu. Sebab tu sebaik saja Abam keluar dari penjara Abam duduk aja rumah main dengan Akak Wan dan layan cucu…sepertimana yang dia hebahkan kepada dunia yang dia mahu berehat dan menghabiskan waktu bersama-sama keluarga setelah terpisah sekian lama. Abam tak pergi Turki atau berulang-alik ke jakarta jumpa Presiden Indonesia. Dia juga tidak terkial-kial pergi India membalas lawatan Modi… Abam kunci mulut rapat-rapat apabila berjumpa media antarabangsa ….. langsung tak sebut yang dia adalah PM menunggu ka apa ka……Langsung tak ada di kalangan rakyat… Read more »

GENG PANTAI SELATAN
Guest
GENG PANTAI SELATAN

lawak membina/lawak penuh makna untuk suatu perjuangan.

TAHNIAH TUAN JIGIT

GENG PANTAI SELATAN
Guest
GENG PANTAI SELATAN

lawak sindiran penuh bermakna untuk suatu perjuangan!
TAHNIAH TUAN JIGIT

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Yang tak faham ia lah penyokong2 Anwar, badut2 nya, termasuk Budin.

Anwar sendiri faham bahawa tiada tempoh atau tarikh dijanjikan bagi dia “naik tahta” – kalau pun dia dijadualkan naik takhta. Dia sudah diam sahaja kebelakangan ini, menyedarkan bahawa tidak ada tempoh atau tarikh di janjikan. Saifudin Abdullah, Ketua Sekretariat Pakatan Harapan, sudah umumkan begitu di Kuantan awal tahun ini.

Banyak perlu dilakukan akibat porak peranda ekonomi di buat Najib Al Jibo. Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang Tun nak giatkan amat penting kpd aku. Pak Sheikh tak boleh capaikan kekayaan Melayu dan Bumpiputera dengan cemerlang kalau dia jadi PM.

GENG PANTAI SELATAN
Guest
GENG PANTAI SELATAN

ulasan yang benar dan mengarahkan kepada situasi yg bakal berlaku pada iklim politik Malaysia dalam waktu terdekat,atau dalam tempoh sebelum pru 15.Tahniah TN,kami GENG PANTAI SELATAN sentiasa berada di belakang Tun.

seeloknya Tun terus memegang tampuk pemerintahan sampai PRU-15,TAK USAHLAH dilayan kumpulan mata satu tu!!!!

DEMI AGAMA BANGSA DAN NEGARA.GPS

GENG PANTAI SELATAN
Guest
GENG PANTAI SELATAN

Ketajaman idea dan kepekaan Tuan TN,amat diperlukan dalam Blog Budin ni,bagi menepis propaganda mata satu,dan mengkhabarkan berita kebenaran kepada mereka yg berlabuh sayapnya di blog ini.

KAMI(GPS)SENTIASA BERSAMA ANDA!!!!TERUSKAN PERJUANGANMU

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

TK, bro.

Kita teruskan asak pahat bagi menguatkan benteng untuk Tun terus memerintah. InsyaAllah akan tercapai matlamat AGAMA BANGSA DAN NEGARA.

GENG PANTAI SELATAN
Guest
GENG PANTAI SELATAN

YOU PEJUANG SEJATI!!!

SAKL
Guest
SAKL

“Pak Sheikh tak boleh capaikan kekayaan Melayu dan Bumiputera dengan cemerlang kalau dia jadi PM”. Pak Syeikh dah lama lawan rasuah. Dia yang mengusulkan Akta Pencegahan Rasuah di Parlimen satu ketika dahulu. “Anwar Lancarkan Perang Lawan Rasuah Anwar cuba melancarkan perang untuk membasmi rasuah dan penyelewengan itu. Ketika beliau memangku jawatan Pemangku Perdana Menteri beberapa minggu ketika Dr Mahathir Mohamad bercuti di luar negara, Anwar Ibrahim telah membentangkan Akta Pencegahan Rasuah Tahun 1997.Inilah kesalahan besar Anwar yang tidak dapat dimaafkan oleh Perdana Menteri dan mereka yang bersubahat dengan Perdana Menteri. Mereka berasa tidak selamat dan terancam dengan Pindaan Akta Pencegahan… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sila baca berikut ini, pasal Bang Non’s RM3 billion di “Master account” banker Tong Kooi Ong arranged, jangan prejudis, nanti jadi kudis –

[PDF]Murad- SD 1999 – Malaysia Today
https://www.malaysia-today.net/wp-
content/uploads/2017/02/Murad-SD-1999.pdf
STATUTORY DECLARATION DATO ABDUL MURAD KHALID. I, Dato’ Abdul Murad Bin Khalid (NRIC No. 531215-08-5957), a Malaysian citizen of full age and

June 2008 – APANAMA

http://www.apanama.my/2008/06/
STATUTORY DECLARATION of former Bank Negara assistant Governor Datuk Abdul Murad Khalid – made on 28 October, 1999. I, Datuk Abdul Murad Bin …

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

https://groups.google.com/forum/#!topic/soc.culture.malaysia/Jxot-HnyAjY

Note: If you click that link above, go a bit lower into the page to see the Statutory Declaration.

If all of the above have been “hijacked by pihak2 yang berkenaan”, pls give me a shout in here and I’ll reproduce the relevant paragraphs.

SAKL
Guest
SAKL

“Bekas Pengarah Bahagian Siasatan Badan Pencegah Rasuah (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Abdul Razak Idris telah menyiasat akuan berkanun itu sehingga ke Singapura dan United Kingdom. Tetapi tiada sebarang bukti bagi akuan berkanun itu. Akhbar New Straits Times Press Bhd (NSTP) telah menyiarkan artikel bertajuk”Anwar’s Link To US Lobbyist” ketika Anwar berada di Penjara Sungai Buloh. Abdul Razak kemudian bersara pada umur 60 tahun. [6]…Wiki.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ko kasi internet links kpd berita2 ltu ler, kalau ko nak orang percaya apa ko kata.

Dan ingat, Wikipedia tak boleh di percaya sepenuh nya, k0 tak nampak ker kadang2 ada editor’s notes minta penerangan lanjut dsb nya.

Ingat, siapa saja boleh menulis dan meminda apa yang di dalam rencana Wiki.

anonymous
Member
anonymous

TN keling mabok todi….murad dah mintak maaf dgn anwar..

TN BOTAK
Guest
TN BOTAK

…………
C(.(O).(o).?
.(//////W\\\\\) ohhh alohhh!!
.(QQQQQ) ini rope Tanpa Nama wehhh!
..OOOOO)
…….

bukti TANPA NAMA KAKI JUBO

BACO APO DIO GHOYAK….

Tanpa Nama

Aku hanya botak di kepala butoh aku. Takkan kau tak sedar bila kau nyonyot kepala butoh ku tu aritu.

Kau ni teruk sangat, aku kepenatan, berhenti buang air di R&R PLUS Highway, alih2 rasa sedap di kepala butoh aku. Rupa2 nya dinyonyot. Kau ler tu.

KAKI KASI SEDUK PLE!!!!

PLE KECIK BESA PENG WHITE BOARD!!kok kok kok

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

ARITU KO NYONYOT HINGGA BERBURAS MULUT KO, BERTEMPIAR AIR MANI AKU KELUAR, MANA PLE KECIK PULAK, MAMAT?

KALO KECIK, SEMUA MASUK DALAM MULUT KO LER.

AKU TAU KAU TAK PUAS HATI ARITU, TAK DAPAT MINUM SEMUA.

NEXT TIME, OK?

TN BOTAK
Guest
TN BOTAK

OHHHHH ALOH SI T ENG GEDEBE NIH!!!!

YANG AMBO SODOK JUBO MU SAMPE MU BUNYI!!!

auuWWWWWWWWWWW….AUWWWWWWWWWWWWWWW

MU AUWWW MACE howling TU..MU LuPo KOH

mu TAK SEDOR LUPO MU!!!! kok kok kokkk

MALE NI AMBO NAK TUTOH LAGI JUBO MU!!

AMBO DAH DAHAGO..kok..kok…kok..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Anonymous kah3 12:36 pm = Geng Najib yang asyik menjilat Najib dengan mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous huruf kecil a. Dia tak renti2 menulis macam2 karutan, memantun mantat di blog ini.

Komen2 nya tidak mengikut tajuk, tidak ada kaitan dengan isi kandungan blog pos. Asyik mengarut, cakap pasal hal2 yang takda kaitan dengan blog pos langsung, macm orang gila.

Dia tidak hormatkan pemunya blog, tidak hormatkan pembaca2 sekelian. Dia coba sabotaj blog Budin ini. Oleh itu, dia perlu di balun, di tibai, di bedal. Dengan itu kita boleh dapat fun and entertainment on and out of him.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dia sebenarnya orang gila, otak nya sentiasa aktif, hyper – pagi, petang, siang, malam. Dia ada penyakit gila yang di namakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Lihat

https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Dia tak ada functioning or development dalam perwatakan nya. Hanya destruction. Self-destruction. Melainkan berubat, masuk Hospital Sakit Gila.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC.

Hyperactivity means moving about constantly, including in situations in which it is not appropriate; Or excessively fidgets, or talks. Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI MENGGUNA NAMA2 LAIN.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

TN BOTAK
Guest
TN BOTAK

TN KAKI JOBO

“KEMUK-KEMUK” “GELEK-GELEK JUBO”

SLUP!!! ARGHHHHHHH. SLUP ARGHHHHHHH

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

KO PEMALAS TAK MAHU CARI FAKTA2 DAN HUJAH2 BAGI MENAIKKAN IMEJ NAJIB AL JIBO DAN UMNO.

ITU PASAL KORANG LINGKUP DI PRU14.

DAH TAKDA LAGI FAKTA2 DAN HUJAH2 BAGI MENAIKKAN IMEJ NAJIB AL JIBO DAN UMNO ITU KER?

SEMUA NYA DAH LEBUR KER. KUAT API PH, INNIT?

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Anus 3:24 pm

Wirid di atas yg kau tunjukkjan di atas datang dari ahli syurga ker….??

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Hari ini, aku terus dibuai mimpi & angan-angan
Mlm tadi, terima warkah, dari dara kesayangan
Tak sabar, betul mau tunggu, hari pertunangan
Utk Irah, aku nak kasi rantai dan gelang tangan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

jigit
Member
jigit

Kasiha Kejora rindu bayangan
tergilakan Irah jauh dirantauan
Jika Irah yang jadi pilihan
Izinkan Si Mas kujadikan suntingan

heh he he…boleh…?

jigit
Member
jigit

cuci mangkok pun cuci mangkok lah…..

hih hi hiii

Anonymous
Guest
Anonymous

Naper pcik jigit ini sampai tahap bedebah
Dah 4 bini, macam mana lagi nak tambah
Ingatlah sama dgn Allah yng kita sembah
Usah terlalu ikut nafsu, nanti diri itu rebah

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh

Murni Melata
Guest
Murni Melata

Cian aku kat Irah tu!Bila jumpa nanti,tengok-tengok si Kejora tu,rope-rope nyerrrr ahh guru pencen umur 65 tahun

Murni Melata
Guest
Murni Melata

Ada lebih baik kau berterus-terang saja wahai Pak Cik Kejora oiiii,nanti si irah idaman kau tu merana dan punah impian.

Murni Melata
Guest
Murni Melata

Budak tu suci,”oversea”pulak,budak harapan negara dan bangsa,yg kau pulak anti kerajaan.Cam na tu oiiitt

cian cian aku

Murni Melata
Guest
Murni Melata

Nenek aku kat desa dah lama membujang,kalau kau nak berbini lagi,nanti aku aturkan,barula kau boleh berpantun dalam kelambu dengan nyerrrr,kerana nenek aku juga pandai berpantun.Elok sangat lah,kau umur 65,nenek aku lak 70.
Macam pinang dibelah 2.

ada setuju????????

Anonymous
Guest
Anonymous

Naper mau berdengki juga uncle Melati Melata
Aku faham yng jiwa mu itu, masih dalam derita
Ambillah pesanan yg Irah awek ku pernah kata
Bukan segala-galanya berakhir bila putus cinta
😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Tapi aku rasa dia ni Geng Najib umur 80an

Dah OKU, pakai wheel chair.

Itu pasai boleh di blog ini 24 jam sehari, pagi petang. siang malam.

Kekadang 25 jam, curi orang punya 1 jam, hehe

Anonymous
Guest
Anonymous

Cukup2 lah fitnah wahai uncle yg banyak nama
Naper umur aku ko tambah lagi tiga puluh lima?
Bukan sehari dua, uncle ini aku kenal dah lama
Cukup lah ngko beraksi, dlm dulu punya drama
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Murni Melata
Guest
Murni Melata

drama apa Kejora oiii,bila masa aku main drama,cam na kau panggil aku “uncle”? pula. Bila masa kau kenal aku dah lama?.Perempuan mana boleh panggil uncle.Jangan buat lawak lah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nama mu wanita, tapi, aku ttp panggil saudara
Kerana aku kenal benar, akan nko punya suara
Rentikan je le uncle, hidup dalam.berpura-pura
Dgn org lain boleh le tipu tapi tidak dgn Kejora
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Wau bule
Guest
Wau bule

Budin I do not give a damn about PH losing next Ge15 should anwar succeeds TDM. May Allah answers prayers from all malaysians who do not want their PM who was a sodomite, tried and convicted by the court and jailed for sodomy albeit pardoned later. I wud rather have Rafidah the iron lady but also dubbed as AP Queen by her detractors as PM who could transform malaysia by picking up what TDM leaves behind. Remember she was never tried in court and had proven her ability and capability during her tenure in the government. She is far more… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Terbaik Tuan Budin, Jika kita ingat bila Zahid Mat Ariff mencetuskan usul dalam Bersatu supaya Madey pegang PM full term 5 tahun, Mukhriz antara yg kuat sokong. Madey menolak usul dia PM 5 tahun yg sekaligus nak kencingkan konsensus PH ini dan mengajar detractors antiPH dalam PH sendiri brp isu prinsip penting dan political lessons: 1. Bersatu sudah terikat dgn JV dan janji2 jadi perlu berkorban demi konsensus PH 2. Madey dan Daim yg cadangkan konsensus PH jawatan PM digilirkan antara dia dan Anwar utk setuju tubuh PH 3. Madey dan Daim yg buat deal dgn serving banduan boleh jadi… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Tak sah hidup abg ni kalu tak sebut Irah sehari
Pantun abg pasti akan muncul dlm setiap entri
Demi Irah ku sayang, abg kan sentiasa ke mari
Kerana hati yg satu ini, hanya utk Irah ku puteri
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kalo Tak sah hidup, bunuh diri ler.

Ancient Roman Generals “fall on their swords”, Japanese samurais ‘harakiri”, tapi kamu tak berani – kamu “katak puru”.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak baik lah, uncle TN cakap Kejora katak puru!
Tidak sesuai, dgn harimau tikus terkam meluru
Usah terlalu diturut, perasaan dengki, cemburu
Uncle cuma akan nampak spt monyet tergaru2
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama,

Kalau ko hara kiri, aman lah blog ini, tak lagi kau membohong, menipu, memfitnah, twist and spin dengan berbagai nama membosankan pembaca di sini.