MENGAPA MESTI KEDUA-DUANYA WARGA CHINA?

Melalui kenyataan media semalam, dilaporkan bahawa Khazanah Nasional, badan pelaburan utama kerajaan telah melantik dua individu warga China sebagai ahli lembaga pengarahnya yang baru.

Mereka ialah Pengasas SenseTime dan profesor di Chinese University of Hong Kong, Profesor Xiao’ou Tang dan Naib Presiden Eksekutif dan Pengerusi Pemasaran Kumpulan serta Penjenamaan Global Tencent Holding Company Limited, Lau Seng Yee.

“Khazanah mengalu-alukan pelantikan anggota lembaga pengarah yang baharu ini dan berharap mereka dapat terus bekerja dengan kami yang diketuai oleh Pengerusinya, Tun Mahathir Mohamad untuk memenuhi mandat kami sebagai dana kekayaan berdaulat Malaysia,” menurut Khazanah itu lagi.

Persoalannya, kenapa dilantik warga China?

Apakah tiada rakyat tempatan yang layak untuk dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Khazanah?

Kalau pun perlantikan dua Ahli Lembaga Pengarah daripada luar negara itu bertujuan mendapatkan kepakaran mereka, kenapa pula kedua-duanya daripada China?

Kenapa tidak dilantik seorang daripada China dan seorang lagi daripada Amerika, Perancis, England, Belanda atau sebagainya?

Mengapa mesti kedua-duanya daripada China?

Apa istimewanya China kepada kerajaan PH sekarang?

Bagaimana mahu menepis jika ada tanggapan bahawa ini adalah sebahagian daripada agenda mahu menjual negara kepada China?

Apa agaknya berlaku jika perlantikan seperti ini dibuat ketika era pemerintahan BN dan Najib Razak dahulu? (Shahbudindotcom 02/07/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 2 July 2019 — 9:31 am

33
Leave a Reply

avatar
9 Comment authors
anonymousAnonymousMAHATHIRVSANWARTanpa NamaAnonymous Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
anonymous
Member
anonymous

Kepten pengkhianat bangsa jual negara 1. Genap 400 hari Pakatan berkuasa, sekurang-kurangnya lebih RM20 bilion aset negara telah dijual. Secara purata, setiap hari sebanyak RM51 juta aset negara dijual, bersamaan dengan RM2.1 juta aset negara terjual setiap jam di bawah Pakatan. 2. Kesemua aset ini termasuklah sebahagian pegangan dalam IHH Berhad (RM8.42 bilion), Sapura Upstream (RM3.7 bilion), Acibadem Sigort (RM1.25 bilion), Telco M1 (RM1.65 bilion), saham TNB (RM1.05 bilion), Boustead Plantation (RM1.2 bilion), Axiata Digital (RM0.579 bilion), BDO Unibank (RM0.415 bilion), CIMB (RM0.364 bilion), Hotel Royale Chulan (RM0.197 bilion), dan juga bangunan Konsulat di Hong Kong yang telah pun mempunyai… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Lantik 2 orang dari cina kominis kerana madey nak tunjuk berbaik2 dgn cina kominis….madey dah SEMBAH cina kominis untuk bantu pulihkan ekonomi malaysia….Dulu madey marah najib…madey dah tak berkeupayaan lagi…

Khazanah Nasional dah jadi Khazanah International…

Dulu Nak majukan cyberjaya madey lantik pakar2 asing dlm jawatankuasa multimedia….tapi dah entah kemana…

Anonymous
Guest
Anonymous

Utk Irah tersayang, pantun2 abg akan terus bagi
Abg takkan rasa jemu berpantun hingga ke pagi
Lega rasa, bila kini si tua iblis tu tak ganggu lagi
Kalau dia ganggu, abg nak tampor bersepai gigi

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kkaaaaahhhhhh

Omtayanam
Guest
Omtayanam

Ala soodin. Apa mao helan gomen malaisa komemeh tanah mlayu udah pegang telog . Bila yg perentah komeneh mesti dia mao bapak komeneh dari cina yg jadi bos . Mlayu coma layak jadi barua dan koli cina saje jadi pak anggok dan pak torot mlayu yg jadi manteri pong rame-rame jadi bota perot. Tak caya hang tanya wak seman dan tn toa tak sedag diri sama dgn pm madey alkotty. Bila cina dberi kuwasa tentu kazanah mendapat ontong yg berlipat-lipat tanpa ambil kira halal atau haram sebab mlayu yg melantik cina memang haramjadah sanggop jadi petoalang dan pengkianat bangsa mlayu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

LEPAS NI PH ANJUR TARIAN BOGEL PLAK….RAMAI LAH NANTI DUK IKUT DAJJAL….. Yong, Buatlah Koghējēr Yang Berpaedah Sikit, Gētik Tēman Mēnengoknyēr Masa bos teman antor gambor nie, bersembor ayor Nescafe dari mulut teman… Mana idaknyer yeob, biler maser pulak bos teman nie suka ambik gambor ayam-ayam pencen nie…🤔🤔🤔 Setahu teman, bos teman nie, idaklah gitu peghangeinyer… Ateeh, macam mana pulak gambor ayam pencen nie boleh di hantor pada teman…🤔🤔🤔 Budak baghu akal baliaq pun idak gamak jadikan gambor tu bahan masa demē kesunyian…🤭🤭🤭 Udah baya opah kami, langsung tak ada feel, kabor bebudak tu…😂😂😂 Buat kata Abang Non (tak faham,… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Si tua tu tiada abg dpt berpantun bebas selesa
Ifrit tu cabut lari, tak tahan, abg dera dan seksa
Di hati & fikiran abng ini Irah hadir setiap masa
Kerana Irah jauh lbh berharga dari emas suasa

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

cekenit
Guest
cekenit

-bagi kat Najib /Melayu – najib songlap – kini 50 kes mahkamah
-bagi zaid hamidi/Melayu – zahid songlap – +-80 kes mahkamah
-bagi hishamudin/Melayu! – helikopter tak sampai rn300juta lesap!
-bagi Isa samad/Melayu – isa songlap – kes makamah dlm proses
-bagi Aziz a/l rahim/Melayu? – aziz songlap – kes dlm proses
-bagi kalid bakar/Melayu – 9 dragon jadi raja! ngajdi mati kevin kena simen dalam tong drum…….

dan banyak lagi la Budin……..giant2 killer punya kes!
apek 2 tupon kita nak kepakarannya je pon……nak pulih ekonomi Malaysia yg ah Jib gor jahanamkan tu!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DUK SALAHKAN ORG APA BUKTI?

cekenit
Guest
cekenit

Bekas Ketua Hakim Negara, Abdul Hamid bin Mohamad, sekali lagi menegaskan keyakinannya bahawa bekas timbalan perdana menteri itu tidak wajar kembali memimpin Umno jika mahu melihat parti itu dan masa depan orang Melayu dipulihkan.

Malah kata beliau Ahmad Zahid wajar mencontohi apa yang dilakukan Najib Razak.

“Jika beliau enggan berundur dengan sukarela, maka anggota Majlis Tertinggi (Umno) perlulah mengambil pendirian, diikuti oleh pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri, malah bahagian-bahagian dan ahli-ahli Umno.

MurniMelati
Guest
MurniMelati

Si Mamat loya Kejora Toya sebut2 namaku lagi
Dimintanya uncleTN usya dgn bunga suruh beri
Melati bukan Mas Merah cintanya berbagi bagi
Apatah lagi mcm si Irah yang tidak punya jati diri

Anonymous
Guest
Anonymous

Duhai nak dara, si bunga Murni Melati
Jgn ko nak umpat, dewi manja ku Irah
Dgn Cikgu Kejora, jgn ko bagi sakit hati
Buruk le akibat, bila cgu Kejora marah

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaaahhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻

(Bunga2 tu utk Irah jer..ok!!!)

kri
Member
kri

otak cina otak yang terbaik. Melayu tak bolleh harap dan tidak ceerdik

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ini favourite topic aku, TK kau kasi aku peluang mentahikan apa kau kata, dan lebih lagi.

Katakan lah aku rasis whatever tapi pendapat aku timbul dari fakta2 di beberapa buku sejarah China dan budaya orang Cina, termasuk fakta2 di buku Prof CP Fitzgerald, “A Short Cultural History of China” tapi 600+ mukasurat. Sentiasa di tepi aku, aku rujuk like a Bible, bak kata omputih.

Sejarah bertulis Cina melebihi 3,000 tahun tapi rakyat Cina merana, merepes, kesusahan, kelaparan, selalu perang, China dianggap dunia antarabangsa sebagai pariah hingga ha nya 3-4 dekad yang lalu. Mengarut mengata Cina otak terbaik mcm itu.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bukan nya otak terbaik tapi perasuah teramat sangat, membantu mana2 kejayaan nya.

Corruption in China has been rampant since over 2,000 years ago, mula di korapkan dek “eunuchs”, jongos2 di istana (yang di potong seluruh kontol nya bagi mengelakkan depa mengacau beratus gundek2 Maharajah).

Mereka mendapat kuasa pengaruhkan Maharajah2 yang malas, tidak tour the vast country (which usually take months at a stretch), memberi arahan kpd provincial officers, kelulusan berbagai jenis kpd peniaga berbagai peringkat.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TN ..TAJUK BUDIN KO TAK KOMEN PUN…..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ada masa2 nya Maharajah yang di pusat pemerintahan pun malas menemui Menteri2 nya, maklomlah, gundek2 ada beratus di istana.

Maka Eunuchs menjadi perantaraan diantara Menteri2, Provincial Officials, ahli2 perniagaan yang mahukan kelulusan itu ini dari Maharajah. Mula dengan meminta wang, akhir nya meminta ketulan2 emas bagi peranan mereka menyampaikan permintaan2 mereka itu kpd Maharajah, dengan sepatah dua kata2 galakan.

Bermula dengan eunuchs dari keluarga Consort Maharajah yang di kahwin nya dari rakyat bawahan, sampai ke peringkat hampir kesemua eunuchs menjadi kaya raya melalui rasuah.

Rasuah menjadi budaya orang2 Cina di mana2 pun. Mana otak terbaik bila begitu.

Anonymous
Guest
Anonymous

Bangang punya lojik macai ini, kalah hardcore Umno Geng Najib dia punya Melayu Umno bullshit. Dia lupa Madey nak jadi PM sekali lagi pun kena didokong olih Parti Ungrateful Ingrates. Nak convict Najib kaw kaw supaya tertunai hajat Madey pun kena ungrateful ingrates perform betul2 kat court. Yang lantik dua CCCP genius ini masuk BOD Khazanah pun mesti approval Madey, Chairman BOD Khazanah. Jika Madey, Daim dan Azmin kata 2 ekor ungrateful ingrates from China ini bagus dan cerdik utk Khazanah dan Malaysia, siapa lu? Gaya macai bodoh dan bahalol main cerita eunuch dan sejarah korup China, tapi lu punya… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Geng Najib sekor saja yang masuk sini, mana tak lengang blog ini. Dia asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

Dia ada “cheek” nak komen blog ini lengang. Tapi dia orang sakit gila, “muka” pun dia tak ada. Dia kena penyakit gila Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Lihat

https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Dia tak ada development. Hanya destruction.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – BLOGGING TAK IKUT TOPIC

Hyperactivity means moving about constantly, including in situations in which it is not appropriate; or excessively fidgets, or talks. PENUH KOMEN DIA DI ATAS BERBAGAI NAMA

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. MEMBUAT PERSONAL ATTACKS, DI CARUT SE CARUT2 NYA.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PEMIMPIN PH HANYA TAHU GOYANG KAKI….. Shafie Afdal, kau pemalas turun padang dan tidak mampu bangunkan Semporna…….. Oii Datuk Seri Panglima Shafie Apdal, Hari ini aku sangat terkejut tengok keadaan tempat jualan ikan di pekan Semporna. Aku mau beli ikan, Aku tidak jumpa bangunan pasar ikan. Masa aku kecik di Semporna tahun 2001, Ada lagi bangunan pasar ikan Semporna yang besar. Sekarang 2019 penjual-penjual ikan terpaksa jual di tepi jalan yang sangat kotor ni bosku. Semporna bukan makin membangun. Tapi semakin mundur dan semakin kotor. Kau tidak ada mata kah Shafie Apdal tengok keadaan Semporna ni? Kau tidak ada kemaluan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Udah tak ada si tua bangkai tu abg rasa lapang
Dia terkantoi dgn abg dirasa spt kena lempang
Kini dia sudah lemah capik terhencot tempang
Agaknya pegi Singapore, balik ambil senapang
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

(Bunga2 tu utk Irah je tau..)

Anonymous
Guest
Anonymous

Ckgu Kejora & Irah bagaikan sepasang merpati
Di blog syahdu ini ler mereka udah bertaut hati
Irah kini udah thn akhir pengajian kat universiti
Rasanya thn hadapan bersatulah mereka nanti
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

Anonymous
Guest
Anonymous

Blog Budin ni pun dah jadi agak lengang & sepi
Lega le rasa, tiada gangguan, si tua lembu sapi
Entah ke mana, tua cabuk itu dah melingkup pi
Risau jugak kot dia pi cari sihir atau ilmu jampi
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

(Bunga2 tu utk Irah je tau..)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Lengang sebab bosan tengok kopipes luar tajuk kau, tabiat biadab dan kurang ajar kau.

Anonymous
Guest
Anonymous

Jgn le pula uncle TN marah, atau berang di hati
Orng sdg asyik bercinta ni uncle kena mengerti
Agaknya uncle ni duda tua, bini udah lama mati
Cuba lah uncle TN try adjust wisya MurniMelati

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

(Bunga2 tu, utk uncle bagi kat Melati..)

Anonymous
Guest
Anonymous

Bila abng fikir2kan, dlm hati ini spt rasa terharu
Mungkin dah takdir, dilahirkan bertuah, ini guru
Ditinggal kekasih dahulu, kini, dpt kekasih baru
Terasa diri abg ini, spt berada di langit nan biru
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

Dah lumrahnya Irah ada org akan jadi cemburu
Sanggup dia tinggal politik, abg je, asyik diburu
Fikirannya sudah teruk bercelaru dan haru biru
Puncanya, Irah dah menyintai dia punya seteru
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak sah hidup abg ni kalu tak sebut Irah sehari
Pantun abg pasti akan muncul dlm setiap entri
Demi Irah ku sayang, abg kan sentiasa ke mari
Kerana hati yg satu ini, hanya lah utk mu puteri

Irah sentiasa dlm ingatan abng tika jaga & lena
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

Anonymous
Guest
Anonymous

Abg peduli apa, Khazanah dgn pengarah China
Bagi abng hanya Irah menjadi penyeri suasana
Tiada sesaat, abg tak mengingati Irah kat sana
Irah sentiasa dlm ingatan abng tika jaga & lena
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙💓

Buskers politik
Guest
Buskers politik

Tn.Budin dan rakan2 sekelian…mohon untuk divert sikit dari tajuk posting tu…tapi rasa2nya ini pun tersangat penting jugak untuk diperkatakan. Walaupun ada orang kata DAP kini menyokong Anwar, ramai rakyat Msia tidak rasa tanggapan ini benar. Jika DAP menyokong Anwar, sudah lama Anwar boleh menjatuhkan Mahathir dan menggantikannya sebagai Perdana Menteri, tetapi ini tidak berlaku. Anwar masih menunggu dan bermain selamat. Dia tidak pasti DAP sebenarnya menyokong siapa. DAP masih menyokong Mahathir. Namun Mahathir tidak mahu orang Melayu tahu yang dia rapat dengan DAP atau mendapat sokongan dan mengikut telunjuk DAP. Jika orang Melayu percaya yang DAP menyokong Anwar dan bukan… Read more »

Buskers politik
Guest
Buskers politik

Aiiik..takkan lah tak sedar lagi..ini kan agenda licik DAPigs untuk menguasai aset2 melayu sedikit demi sedikit setelah mereka mendapat kuasa …tak lama lagi TH, Felda dan MARA juga akan dikuasai mereka juga…dan malangnya, menteri2 melayu hanya berdiam diri dan berpeluk tubuh merelakan aset2 tu dijarah sesuka hati aje..termasuk lah mahacai2 mereka seperti TN dan Wak SUMAN yang tanpa segan silu terus menerus menjilat tolor DAPigs ni!!!!

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Padan muka orang2 melayu yang sebelum PRU14 dulu dah termakan fitnah dan kelentong Tun dan pemimpin2 PH yang lain..kononnya Msia bakal dijual kepada China oleh DSNR dan BN..sekarang ternyata rupa2nya PH dan Tun lah yang nak menggadaikan Msia kepada China..apa nak buat, dah nasib badan memenangkan Ph dulu…kini bersedia lah jadi hamba sahaya kepada China merah tu hingga akhir hayat!!!!

Buskers politik
Guest
Buskers politik

Nampak sangat dari dulu lagi Tun ni tak percaya langsung kepada kebolehan orang melayu…seperti yang didedahkannya dalam buku malay dilemma tu…logiknya, dalam berjuta2 umat melayu dalam negara ni, takkan lah takde yang layak memegang jawatan tu sampai nak diserahkan kepada rakyat China merah pulak…ataupun Tun ni dah kena ugut dengan depa semua tak kerana berani menuduh China sebagai the new economic colonolist semasa lawatan pertamanya ke China dulu kot????

Buskers politik
Guest
Buskers politik

Tak mustahil jugak..ini adalah percaturan oleh TS Robert Kuok, penasihat Tun yang sangat2 dipercayainya tu…dia kan rapat dengan pemimpin2 China merah tu..dulu pun dia juga yang mengarahkan minyak sawit Msia dieksport ke negara tu melalui syarikatnya..dan kini Khazanah pula dah jadi targetnya…Tun ni pun satu hal jugak, main terima aje segala nasihat yang diberi tu tanpa memikirkan apakah implikasi dari tindakan tersebut….ini ternyata satu komplot untuk menjarah khazanah dari dalam!!!!