BENARKAH ISLAM TIDAK BENAR KITA ISYTIHAR HARTA?

Beberapa wartawan, rakyat Malaysia; muslim dan non-muslim bertanya saya apakah benar dakwaan yang menyatakan Nabi s.a.w tidak membenarkan orang politik mengistiharkan harta? Bagi yang non-muslim mereka nampak semacam begitu kecewa jika demikian ajaran Islam.

Saya rasa saya perlu berikan penjelasan tentang hal ini agar agama Islam tidak disalahfahami sehingga memberikan imej yang salah terhadap Islam. Di sini saya ingin jelaskan hal ini pada nota-nota;

1. Nabi s.a.w sendiri dalam pentadbiran kerajaan baginda memastikan para petugas atau pegawai yang dilantik tidak memiliki harta atas salahguna kedudukan. Baginda menegur harta yang dimiliki oleh para petugas yang diperolehi dengan cara yang tidak betul. Ertinya, baginda memeriksa dakwaan harta yang mereka miliki. Sabda Nabi s.a.w:

فَمَا بَالُ العَامِلِ نَسْتَعْمِلُهُ، فَيَأْتِينَا فَيَقُولُ: هَذَا مِنْ عَمَلِكُمْ، وَهَذَا أُهْدِيَ لِي، أَفَلاَ قَعَدَ فِي بَيْتِ أَبِيهِ وَأُمِّهِ فَنَظَرَ: هَلْ يُهْدَى لَهُ أَمْ لاَ، فَوَالَّذِي نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ، لاَ يَغُلُّ أَحَدُكُمْ مِنْهَا شَيْئًا إِلَّا جَاءَ بِهِ يَوْمَ القِيَامَةِ يَحْمِلُهُ عَلَى عُنُقِهِ

“Apa jadi dengan pegawai yang kita utuskan, kemudian pulang dan berkata: “Ini bahagian kamu, ini bahagian aku. Silakan dia duduk di rumah ayah dan ibunya, lalu tunggu adakah akan diberikan hadiah kepadanya atau tidak?! Demi Allah, dia (pegawai berkenaan) tidak mengambil sesuatu melainkan pada Hari Kiamat nanti dia akan menanggung pemberian itu atas tengkoknya.” (Riwayat al-Bukhari).

2. Dalam Islam, muslim diwajibkan membayar zakat. Zakat yang wajib dibayarkan oleh muslim membabitkan pelbagai harta; tanaman, ternakan, emas (wang) dan selainnya. Jumlah zakat wajib seseorang berdasarkan kadar harta yang dimiliki. Bagi ternakan ada kiraannya, bagi emas ada kiraannya, bagi tanaman ada kiraannya, bagi galian ada kiraannya dan seterusnya. Lebih banyak harta, pasti lebih banyak kadar yang wajib dibayar. Ulul Amri (Pemerintah) merupakan ‘amil zakat yang berkewajipan memastikan mereka yang wajib membayar zakat, menunaikan tanggungjawab mereka. Jika agama melarang muslim mengistiharkan harta, pastilah muslim tidak boleh membayar zakat kepada ‘amil zakat kerana itu menyebabkan jumlah hartanya diketahui. Maka, dakwaan bahawa Islam tidak membenarkan jumlah harta seseorang dimaklumkan kepada pihak pemerintah adalah batil dan tidak berasas.

3. Antara pendekatan memastikan intigriti urustadbir pemerintahan Khalifah ‘Umar bin al-Khattab ialah memeriksa harta pegawai-pegawai yang dilantik dan mencatatkannya. Ini bagi mengawal supaya mereka tidak mengambil kesempatan mengumpul harta dengan cara yang salah melalui jawatan yang dipegang. Polisi ini telah lama dijalankan oleh Saidina ‘Umar bin al-Khattab dalam pentadbirannya. Dalam al-Tabaqat al-Kubra oleh al-Imam Ibn Sa’d (meninggal 230H) dan juga dipetik oleh al-Imam al-Sayuti (meninggal 911H) dalam Tarikh al-Khulafa:

أَنَّ عُمَرَ كَانَ إِذَا اسْتَعْمَلَ عَامِلًا كَتَبَ مَالَهُ

“Sesungguhnya ‘Umar apabila melantik pegawai, beliau mencatatkan hartanya” (Tabaqat Ibn Sa’d 3/307 Beirut: Dar Sadir)

4. Al-Imam Ibn Qayyim al-Jauziyyah (meninggal 751H) menyebut dalam karyanya tentang polisi ‘Umar tersebut dengan berkata: “‘Umar memeriksa harta para pegawainya. Dia mengambil separuh harta mereka jika itu mereka perolehi melalui jawatan mereka yang bercampur dengan kedudukan istimewa mereka. ‘Umar membahagikan harta itu kepada dua bahagian, separuh untuk mereka, separuh untuk kaum muslimin (rakyat)” (Ibn Qayyim al-Jauziyyah, al-Turuq al-Hukmiyyah, m.s 17)

Justeru itu al-Syeikh Dr ‘Ali Muhammad al-Sallabi menyebut dalam karyanya “‘Umar bin al-Khattab: “Umar itu menghitung (jumlah) harta para pegawai dan gabenor sebelum perlantikan. Ini bertujuan untuk mengira harta mereka yang bertambah selepas perlantikan yang tidak termasuk dalam penambahan yang munasabah” (‘Ali Muhammad al-Sallabi, ‘Umar bin al-Khattab, m.s 356)

5. Kemudian, kita hendaklah faham bahawa dalam soal pentadbiran, Islam itu sifatnya begitu luas. Apa sahaja yang membawa kemaslahatan kepada rakyat, diiktiraf sebagai politik atau urustadbir yang selaras dengan syarak. Ini termasuklah soal pengistiharan harta. Pemerintah berhak menentukan kaedah yang diyakini terbaik dalam memastikan intigriti dan urustadbir yang baik. Jangan kita jumud dan mempergunakan dalil-dalil agama sehingga menyempitkan ruang politik yang diluaskan oleh syarak.

Kata al-Imam Ibn Qayyim al-Jauziyyah dalam hal ini: “Jika engkau maksudkan dengan perkataanmu “Tiada siyasah melainkan apa yang menepati syarak” iaitu tidak menyanggahi apa yang syarak sebut, maka itu betul. Jika engkau maksudkan tiada siyasah melainkan apa yang syarak sebut maka itu salah. Itu juga bererti menyalahkan para sahabah…apabila zahirnya tanda-tanda keadilan dan wajahnya memancar sinar dalam apa jalan sekalipun, maka di situlah syariat Allah dan agamaNYA. Allah S.W.T itu lebih mengetahui, lebih bijaksana dan lebih adil untuk hanya membataskan jalan-jalan keadilan dan tanda-tanda serta alamat-alamatnya dengan sesuatu perkara (sahaja) kemudian menafikan (kewujudan keadilan) yang lebih nyata daripada itu, lebih kuat dalilnya, lebih jelas tandanya dan (mustahil) Allah tidak menerima dan mengambil kira kewujudannya serta menegakkan tuntutannya. Bahkan Allah S.W.T telah menjelaskan bahawa tujuan DIA mensyariatkan mengenai jalan-jalan (hukum agama) ialah untuk menegakkan keadilan dalam kalangan hamba-hambaNYA dan membolehkan manusia (hamba-hambaNYA) menegakkan keadilan. Apa sahaja jalan yang dapat menghasilkan keadilan dan kesaksamaan maka itu daripada (ajaran) agama ini, dan ia tidak menyanggahinya. Maka tidak boleh untuk dikatakan bahawa siyasah yang adil itu menyanggahi apa yang ungkapkan oleh syarak. Sebaliknya ia (siyasah yang adil) itu menepati syarak. Bahkan siyasah yang adil itu satu juzuk dari syarak. Kita menamakannya siyasah (politik) mengikut istilah mereka, padahal sebenarnya ia adalah keadilan Allah dan rasulNYA yang zahir menerusi tanda-tanda dan bukti-bukti” (Ibn Qaiyim al-Jauziyah, al-Turuq al-Hukmiyyah fi al-Siyasah al-Shar’iyyah, 19-20. Beirut: Dar Ihya al-‘Ulum (t.t).

6. Adapun hadis yang digunakan oleh pihak berkaitan:

اسْتَعِينُوا عَلَى نَجَاحِ الْحَوَائِجِ بِالْكِتْمَانِ لَهَا فَإِنَّ كُلَّ ذِي نِعْمَةٍ مَحْسُودٌ

“Bantulah menjayakan hajat-hajat dengan menyembunyikan (hajat-hajat tersebut) kerana setiap yang mempunyai nikmat itu didengki”

Dari kedudukan hadis, secara paling ringkas hadis ini diriwayatkan daripada Muaz bin Jabal, ‘Ali bin Abi Talib, Ibn ‘Abbas, Abi Burdah dan Abu Hurairah. Hampir keseluruhan jalur periwayatan mempunyai ‘illah (penyakit yang mencacatkan kekuatan riwayat). Al-Imam Ibn Jauzi (meninggal 567H) menghukumnya sebagai palsu. Demikian al-Imam Ahmad (meninggal 241H) dan Yahya bin Ma’in (meninggal 233H). Al-Hafiz al-‘Iraqi (meninggal 806H) ketika mentakhrij hadis-hadis Ihya ‘Ulum al-Din mendaifkan sanad hadis ini.

Namun al-Albani dalam Silsilah al-Ahadith al-Sahihah telah menilai SAHIH sanad yang datang melalui Sahl bin ‘Abd al-Rahman al-Jurjani daripada Muhammad bin Mutarrif daripada Muhammad bin Munkadir daripada ‘Urwah bin al-Zubair daripada Abu Hurairah. (lihat: al-Silsilah al-Sahihah hadis 1453)

Dari segi maksud, hadis tersebut bukan seperti yang difahami oleh pihak berkaitan. Hadis ini menggalakkan menyembunyi perkara-perkara yang membawa kepada hasad dengki. Namun, jika ada keperluan maka hajat serta nikmat boleh bahkan mungkin wajib didedahkan. Ini terutama kepada pihak yang mempunyai kepentingan. Jika tidak, maka pasti orangramai akan mengelakkan membayar zakat harta atas alasan hadis ini. Demikian juga, akan ada yang menyembunyikan perkahwinan kerana bimbang orang lain dengki. Sedangkan Nabi s.a.w suruh mengiklankan nikah. Demikian juga mungkin ada yang tidak mahu membayar cukai pendapatan, cukai jalanraya dan lain-lain kepada pemerintah atas alasan bimbang pihak lain tahu harta mereka. Ini semua tafsiran yang salah.

7. Diharapkan semua pihak tidak sewenang-wenangnya menggunakan nama Nabi s.a.w dalam mencapaikan hasrat mereka. Islam akan disalahfahami jika tidak berhati-hati menyandarkan hal-hal yang tidak tepat kepada Nabi s.a.w.

PROF MADYA DATO’ DR MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN

Mufti Perlis.

Updated: 2 July 2019 — 5:56 pm

253 Comments

Add a Comment
 1. MAHATHIRVSANWAR

  YTL: Kami bekal internet percuma, tapi k’jaan pilih bayar pihak lain
  4:02 petang (Dikemaskini 4:02 petang)

  A A
  YTL Communications Sdn Bhd mendakwa bahawa Kementerian Pendidikan telah mengupah tiga pembekal perkhidmatan internet untuk sekolah-sekolah sedangkan syarikat itu menawarkan untuk berbuat demikian secara percuma.

  Dalam satu kenyataan hari ini, YTL mendakwa bahawa kementerian telah memohon perkhidmatan internet percuma untuk 10,000 sekolah yang melaksanakan persekitaran pembelajaran maya (VLE) tertakluk kepada tender pada 1 Januari, 2020.

  “Kementerian juga memohon agar kami menyediakan perkhidmatan internet secara percuma disebabkan kerajaan tidak mempunyai bajet untuk membayar perkhidmatan yang disediakan,” kata syarikat itu.

  Menurut syarikat itu, ini disampaikan semasa mesyuarat pada 23 April lalu antara kementerian pendidikan, Telekom Malaysia, Celcom Axiata, Maxis dan ISP lain berhubung Fasa 3 projek 1BestariNet.

  YTL Communications berkata ia kemudian menulis surat kepada Menteri Pendidikan Maszlee Malik pada 31 Mei lalu untuk memberi komitmen membekalkan perkhidmatan internet percuma selama enam bulan.

  “Oleh itu, pengumuman kementerian pada 27 Jun lalu bahawa Telekom Malaysia, Celcom Axiata dan Maxis telah ditawarkan untuk menyediakan perkhidmatan internet sementara memeranjatkan kami.

  “Kementerian telah menyingkir YTL Communications, memungkiri janji untuk memanggil tender terbuka dan sebaliknya bersetuju membayar bagi perkhidmatan internet kepada 3 ISP yang dilantik walaupun kami telah menawarkan perkhidmatan tersebut secara percuma,” kata syarikat itu.

  Mengikut kenyataan kementerian pendidikan, bertarikh 27 Jun, tiada alasan diberikan untuk menyingkirkan YTL Communications.

  Walau bagaimanapun, pada tahun 2016, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara telah mencadangkan penamatan kontrak YTL Communication, atas alasan fasa pertama projek itu tidak dijalankan dengan baik.

  Menurut syarikat itu, mereka telah melabur lebih RM4 bilion untuk membina infrastruktur sekolah-sekolah berkenaan.

  “Kami menganggap tindakan Kementerian ini sebagai melanggar kewajipan kontrak terhadap kami. Kami kecewa kerana mereka tidak bertindak dengan niat baik dari segi apa yang kami diberitahu dan apa yang dilaksanakan tidak sejajar,” kata syarikat itu.

  1. Abu Bakar

   Apa standard ni….? Timb persiden PAS guna hadis palsu….. ? Aduiiii la PAS, nak berpolitik pun, jangan la tunggang agama…..

   Mat Cin

   Laaa… selepas fatwa wajib jatuhkan PH… sekarang hadis palsu pula… aku rasa lebih baik PAS buat satu agama baru laaa…. pakat ramai2 pi masuk agama baru tuu….memalukan dan makin menjauhkan org bukan islam pada islam….

 2. Kejora punyai teman, bak cenderawasih
  Aku ni Hanuman, geram orang berkasih
  Hati banyak kuman, mmg lah tak bersih
  Dulu aku ini Othaman, kini tukar Selasih

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahhhh

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahhhh

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahhhh

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahhhh

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahhhh

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahhhh

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahhhh

  1. SELASIH ku Sayang – Ahmad Jais
   (feat. Rafeah Buang)
   Karaoke: https://youtu.be/v8_qwaE-4Jc

   ( L )
   Ku tanam SELASIH
   Ku tanamkan di hujung halaman
   Mengenangkan kasih wahai sayang
   Yang aku tinggalkan

   ( P )
   Ku siram SELASIH
   Ku siramkan di hujung halaman
   Mengenangkan kasih wahai sayang
   Lambang percintaan

   ( L )
   Hai kencana dewi kasih yang kurindu
   Ku kenang selalu

   ( P )
   Sayang semoga tak kan layu
   Cinta yang sejati kekal dan abadi

   ( L )
   Hai cendana dewi kau tetap ku kenang
   Janganlah kau bimbang

   ( P )
   Sayang kau tetap kan pulang
   Di sisi ku sayang membawa harapan

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaaahhhh

   1. Bunga bunga lu mana? itu lagu bunga bunga jiwang la loya toya! kasi bunga la! lu sumbat dalam stor lu ka? lu MEMANG BERUK MAKYEH, tak reti hargai bunga!

    ciannyerrrr irah……………….

  2. MurniMelati
   Lu salah orang la beb!
   emoji syaitan lu mana? memang sesueaiyyy sama lu………
   Ha ha ha ha……….Beruk makyeh dapat bunga, berkecai bunga dikerjakan nya!

   Si bitara tertipu,………. mcm Irah tertipu , kik kik kik kik kik………

 3. Ke mana melesitnya si cengkerikkk krik krik krik
  Oh ya, tentu tngah membuta sbb masih panas terik
  Atau bersama si KejoraToya sdg asyi mengongkik
  Tobat tobatlah TuaToya saat jam masih berdetik

  1. 💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
   Apa yg kat dlm hati Melati tu, Kejora dapat hidu
   Dari perasaan benci kini dah bertukar jadi rindu
   Elok sangat le, kalu kasih sudah teguh berpadu
   Kejora-Irah & Krik2-Melati.. wow, mesti syahdu!
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 4. MAHATHIRVSANWAR

  TONG M DAH NYANYUK……

  Mahathir dan Pulau Batu Putih

  Pada tahun 2008 Tun Mahathir ke hulu dan ke hilir membelasah pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi kerana kalah dalam perbicaraan merebut Pulau Batu Putih.

  Saya tahu kerana saya antara orang yang mengikut beliau ketika itu. Saksi hidup yang berjuang menulis isu ini termasuklah Zakhir Mohamed dan Salahuddin Hisham. 😂

  Sekarang bila Allah beri peluang beliau menjadi PM sekali lagi, beliau langsung tidak berjuang untuk mendapatkan semula.

  Mengapa tarik diri?

  Apakah sebab dulu beliau hanya mahu menjatuhkan Pak Lah bukannya demi kepentingan negara?

  Apakah sebab dulu Ghani Patail bukan pasukan beliau dan sekarang Ghani antara orang yang membantu beliau menjatuhkan Najib Razak?

  Atau ada rundingan peribadi dan konspirasi di belakang tabir antara Singapura dan Mahathir?

  Atau kerana Mahathir sekarang sekadar boneka DAP?

  Demikianlah Allah membuka sedikit demi sedikit hipokrasi Tun M.

  Dan demikian juga Allah menunjukkan kebenaran kepada mereka yang terpedaya dengan laungan perjuangan Mahathir dahulu.

  1. Tuan Ibrahim guna hadis palsu tolak isytihar harta?

   Alimin Mohd Hussin

   ” Berbohong ” ok Tuan Ibrahim ” Allah bagi harta, kalau isytihar orang akan dengki pd kita ‘RM pilihan pertama, pentadbiran pilihan ke2. Islam pilihan ke3. Tekejut rakyat seMalaysia.

 5. Ulasan Tuan Mufti Perlis cukup lengkap, gwa tak layak komen, gwa sokong 100%.

  Ada sekoq hanuman gila merayau rayau di blog neh
  Dulu bertuan tp lepas PRU14 tuannya kena tenyeh!
  Dok dlm kandang mahkamah mukanya kising kernyeh
  Si Tua Meloya KejoraToya la ni dah jadi beruk makyeh

  1. Masih meroyan kerrr Wak Selasih..???
   Meroyan sebab Kejora dapat kekasih..!!!

   😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. Lu salah orang la beb!
    emoji syaitan tu memang sesueaiyyy sama lu………
    Ha ha ha ha……….Beruk makyeh dapat bunga, berkecai bunga dikerjakan nya!

    Si bitara tertipu,………. mcm Irah tertipu , kik kik kik kik kik………

 6. MAHATHIRVSANWAR

  PAS Terima Baik Pengisytiharan Harta
  Suhaimi Taib Oleh Suhaimi Taib ………

  KUALA TERENGGANU, 3 Julai – Setakat ini semua kenyataan dari PAS memang menerima baik pengisytiharan harta.

  Ahli Parlimen Kuala Terengganu Haji Ahmad Amzad Hashim berkata, kenyataan-kenyataan ini boleh dilayari di internet serta media massa.

  “Banyak kenyataan (dibuat) termasuk kenyataan daripada YAB Dr Ahmad Samsuri Mokhtar Menteri Besar Terengganu dan YAB Dato’ Haji Ahmad Yaakob Menteri Besar Kelantan.

  “Cuma menurut usul yang dibawa kelmarin (Isnin) jelas menunjukkan kesannya terhad dalam lingkungan Kuasa Speaker Dewan Rakyat kerana ada yang boleh memanipulasi proses.

  “Misalnya YB Jelutong yang memindahkan dulu harta ke pihak ketiga sebelum isytihar harta seperti dijelaskan oleh Dato Liew Vui Keong, Menteri Undang- Undang ketika sesi penggulungan kerana itu pengisytiharan menunjukkan aset dia tiada,” ujarnya.

  Tambah pula katanya, ada beberapa perkara yang dipohon untuk diperhalusi misalnya keselamatan keluarga Ahli Parlimen jika aset mereka didedahkan kepada orang ramai kerana wujudnya manusia yang jenis cemburu dan dengki tidak dapat melihat orang mempunyai lebih harta dari mereka.

  “Disitulah timbul soal YB Kubang Kerian Dato’ Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man membaca hadis di mana tak digalakkan memberitahu orang ramai nikmat yg Allah berikan kerana ada yang sifatnya pendengki,” ujarnya ketika mengulas usul parlimen mengenai pengisytiharan harta di kalangan ahli parlimen, di status facebooknya semalam.

  Tambahnya lagi pada asasnya , kewajipan mengisytiharkan harta sepatutnya hanya kepada mereka yang diberi kuasa eksekutif kerana terdapat ruang untuk melakukan rasuah.

  “Mereka itu ialah para Menteri , Timbalan Menteri serta mereka yang memegang jawatan dalam Kerajaan.

  “Usul untuk mewajibkan semua sekali Ahli Parlimen dikatakan bertujuan memberikan persepsi kepada rakyat bahawa ahli politik Malaysia adalah telus.

  “Walhal yamg lebih penting adalah kerajaan jangan melakukan perkara-perkara yang menimbulkan syak wasangka rakyat misalnya campur tangan dalam pendakwaan kes rasuah Lim Guan Eng, Ahli Parlimen Bagan yang berakhir dengan pengguguran kes rasuah berkenaan,” jelasnya.

  Menurut beliau Ahli Parlimen Pembangkang tiada mempunyai kuasa dalam membuat apa-apa tindakan membabitkan pengurusan negara.

  Katanya, peruntukan setiap Ahli Parlimen Pembangkang cuma RM100 ribu setahun berbanding RM3.8juta yang diperoleh setiap Ahli Parlimen Kerajaan.

  “PAS meminta sedikit masa dengan memasukkan sebagai satu peruntukan undang undang melalui pindaan akta di bawah Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) atau Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Itu lagi kemas dan ada sumber kuasa.

  “Kalau cuma setakat di Parlimen, Ahli Parlimen yang kaya raya boleh buat bermain main dengan tidak mengisytiharkan harta mereka.

  “Paling teruk hukuman yang mereka ini akan hadapi adalah dihadap ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Ahli Parlimen yang setakat boleh menggantung kehadiran mereka ke mesyuarat Dewan Rakyat sahaja,” ujarnya lagi.

  1. Ary Manchino Manchino

   Aku dah lama xpercaya cakap Tuang Brahim ni. Tak mau istihar harta konon. Sejak pakai tanjak dan sarong keris tumpul, otak dia pun dah jadi pusing dan bengong.

   Aku tak hairan tok2 lobai ni akan cari hadis2 palsu dan ayat2 yg blh memusingkan fakua mereka..

 7. MAHATHIRVSANWAR

  CAI2 PH HARI2 MINUM AIR KENCING…….

  Lagi Penipuan Pengistiharan Harta Ahli Parlimen

  Pertama, jumlah aset Ahli Parlimen Jerlun, Mukhriz Mahathir dengan isteri hanya RM25 juta? Di Opcom sahaja, Mukhriz pegang 23.28% saham, isteri dia pegang 14.11% saham melalui M Ocean Capital Sdn Bhd.

  Jadi jumlah adalah 37.39%. Sepatutnya jumlah nilai harta RM37,984,501 jika diambil nilai pasaran Opcom sekarang. Itu baru saham syarikat Opcom.

  Kedua, harta Ahli Parlimen Wan Azizah suami isteri adalah RM1,141,562.32. Manakala harta Ahli Parlimen Port Dickson, Anwar Ibrahim suami isteri adalah RM10,748,658.83

  Wajib perkara ini menipu kecuali Anwar Ibrahim mempunyai lebih dari seorang isteri tapi tidak istihar.

  1. Sumpat Sumpit

   Aku sedih bila tengok agama dijadikan alat politik ni oleh PAS ni. Setiap hari ada saja dakyah PAS yang disandarkan pada agama demi menyokong matlamat mereka.

   Hakikatnya PAS bukan Islam dan Islam bukan PAS. PAS hanyalah parti politik yg menggunakan nama Islam. Hakikatnya PAS jauh menyimpang dari politik Islam yang sebenarnya.

   Sila rujuk pendapat Syeikh Imran Husin seorang ulamak besar sama ada perjuangan PAS berlandaskan Islam atau tidak. Beliau menyatakan TIDAK.

 8. Tamparan kepada Singapura, Malaysia larang eksport pasir

  Malaysia, sumber terbesar pasir laut ke Singapura, telah mengharamkan eksport komoditi tersebut, kata para pegawai di Kuala Lumpur.

  Langkah itu menurut pedagang akan merumitkan pelan atau cita-cita pengembangan atau membesarkan pulau berkenaan melalui tebus guna tanah.
  xxx

  Kot tamparan juga kpd puak “budak kecik bodoh” di selatan Semenanjung tuh.

  Kastam mesti awasi jangan ada lori di lepaskan berduyun2 di Causeway tak kisah arahan siapa pun.

  1. Setuju dgn T N dan Kerajaan PH perlu kenakan tindakan kpd mana2 pegawai yg ingkari arahan Kerajaan.

   1. MAHATHIRVSANWAR

    MUNAFIK MELAYU PERLU MENILAI KEMBALI IMAN DAN AKIDAH MEREKA…TAKUT NANTI MEREKA MATI DALAM SU UL KHATIMAH….

    Di Manakah Iman Umat Islam Bila Masih Mempertahankan Tindakan DAP Mempolitikkan Rukun Islam Ke 4?

    DAP adalah parti yang mendokong pemikiran liberal dan sekular…

    Mereka sebelum ini tegar menyifatkan perjuangan Islam sebagai Taliban dan membawa kepada kemunduran…

    Anehnya, dalam bulan Ramadan ini mereka beriya2 pula mengagihkan harta zakat, salah satu daripada asas perjuangan Islam…

    Ketika Rasulullah di hina dan penghina tersebut menerima hukuman, Lim Kit Siang tampil mempersoalkan hukuman terhadap lelaki yang menghina Rasulullah tersebut (BACA DI SINI)…

    Kata Kit Siang, hukuman tersebut keterlaluan…

    Penghina Rasulullah di bela, anehnya pemberian harta zakat mereka bersungguh pula mereka agihkan…

    Menurut Astro Awani, Nga Kor Ming pula pernah menghina sambutan Aidilfitri, dengan menyifatkan sedekah di hari tersebut sebagai rasuah…

    Aidilfitri di hina, anehnya bila tiba Ramadan ini mereka bersungguh pula terlibat dengan urusan pengagihan duit zakat (BACA DI SINI)…

    YB Batu Kawan dalam satu coretan di dalam Facebook pernah memerli Kelantan dengan menyatakan seolah hiburan bagi orang Kelantan adalah kanak-kanak wanita (BACA DI SINI)…

    Ini seakan memerli isu perkahwinan kanak2 yang berlaku di Kelantan…

    Malah YB yang sama dalam satu ucapan di Parlimen seakan mempertahankan hak menukar agama yang dilihat oleh Muslim seakan hak kebebasan untuk murtad (BACA DI SINI)…

    Semalam, YB yang sama pula beriya terlibat dalam pengagihan zakat di Masjid di Pulang Pinang (BACA DI SINI)…

    Mengapa penghina agama tiba2 bersungguh terlibat dalam agihan zakat buat Muslim?

    Inilah konsep sekular yang hanya melihat Islam hanya sekadar urusan ibadah sahaja…

    Apabila agama di lihat memberi ‘mileage’ politik, maka bersegeralah mereka melompat masuk ke masjid untuk memberi sokongan…

    Apabila agama di lihat memberi ancaman kepada pemikiran liberal dan sekular, melompat2lah mereka membantah malah menghina Islam…

    Kalau yang kafir harbi mengeksploitasikan agama demi untuk kepentingan politik mereka, kita faham kerana memang mereka memusuhi Islam…

    Tapi yang buat kita rasa terkilan, ada umat Islam di Malaysia yang bersungguh2 pertahankan tindakan kafir harbi ini mempolitikkan kesucian ugama Islam (BACA DI SINI)…

    Mereka telah masuk menceroboh ke dalam Rumah Allah SWT dan mempermainkan Rukun Islam Ke 4, apakah kita masih membisu lagi?

    Pada yang masih mahu pertahankan tindakan kafir harbi mengagihkan zakat pada umat Islam, fahamkan maksud firman Allah SWT :

    مَا كَانَ لِلْمُشْرِكِينَ أَنْ يَعْمُرُوا مَسَاجِدَ اللَّهِ شَاهِدِينَ عَلَىٰ أَنْفُسِهِمْ بِالْكُفْرِ ۚ أُولَٰئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ وَفِي النَّارِ هُمْ خَالِدُونَ

    Mafhumnya :

    “Tidaklah pantas orang2 musyrik itu memakmurkan Rumah Allah, sedang mereka mengakui bahwa mereka sendiri kafir”…

    “Itulah orang2 yang sia2 pekerjaannya dan mereka kekal di dalam neraka”…

    At Taubah : 17

    2 pertanyaan admin pada pihak yang masih mempertahankan tindakan kafir harbi mengagihkan zakat pada umat Islam :

    》Setelah membaca terjemahan ayat ke 17 Surah At Taubah, masih tegakah menolak Kalam Allah SWT demi kepentingan kafir harbi DAP?

    》Sekiranya ada pihak yang beragama Islam mengagihkan wang gereja atau wang kuil, apakah akan di tentang atau di pertahankan?

    Ya Allah, ampunilah kami dan kami mengadu kepadaMu Ya Allah, akan kelemahan kami, oleh itu, bantulah kami untuk menentang puak kafir harbi dan sekutunya yang mempersendakan agamaMu…

    Semoga Allah memelihara agama Islam dan umatnya dari kehancuran di bumi Malaysia…

 9. Mana boleh Jongos Najib Al Jibo di lantik Pengarah Intan, tempat melatih, memupuk semangat pegawai2 PTD. Bagus lah lantik nya di batalkan –

  Memetik Facebook Intan, Malaysiakini tengah hari ini melaporkan Iskandar dilantik sebagai pengarah Intan ke-17 berkuat kuasa mulai kelmarin. Iskandar jadi ketua setiausaha sulit Najib pada Oktober 2016.

  Lantikan sudah di batalkan. Sumber-sumber kerajaan memberitahu Malaysiakini bahawa surat pelantikan itu telah pun ditarik balik.

  Ketua Setiausaha Negara perlu di balun.

  1. MAHATHIRVSANWAR

   MAHA PENDENDAM… MAHA KEDEKUT… MAHA KRONI… MAHA KLEPTOKRASI

   Dendam Peribadi Mahathir Yang Membuat Rakyat Menderita

   Isu 1MDB sengaja di jadikan senjata sebagai ‘character assissination’ pemimpin BN dalam bentuk fitnah yang cukup kejam…

   Tertekan dengan keadaan krisis ekonomi dunia, rakyat yang sedang di himpit dengan kos sara hidup waktu itu, di hasut dengan dakyah segala keperitan yang di alami adalah kerana berlakunya salah laku pemimpin BN ketika itu…

   Fitnah pun di taburkan dengan memberi gambaran, pemimpin bermewah2 dengan duit rakyat tetapi rakyat di biarkan terkapai2…

   Termakan dengan hasutan dan fitnah, maka berlaku tsunami politik di PRU 14 dan kerajaan BN berjaya di tumbangkan dengan kuasa rakyat…

   Apakah benar apa yang di dakwa oleh pemimpin PH bahawa 1MDB di gunakan oleh pemimpin BN sebagai alat untuk merompak duit rakyat dan negara?

   Hingga ke saat ini, belum ada bukti yang sahih dan meyakinkan, perbicaraan di minta tangguh oleh pihak kerajaan dan keterangan saksi pendakwaan juga tidak membantu pihak pendakwaan

   Hakikatnya konspirasi menjatuhkan kerajaan BN dengan menggunakan isu 1MDB adalah kerana dendam peribadi Mahathir kepada DS Najib…

   Hanya kerana permintaan peribadi untuk melindungi anak2 serta kroni, Mahathir sanggup memperjudikan nasib rakyat dengan menjatuhkan pemimpin seperti DS Najib…

   Ianya juga untuk menutup penjarahan yang pernah di lakukan oleh Mahathir sewaktu menjadi Perdana Menteri ke 4…

   Demi melunaskan dendam peribadi, Mahathir sanggup bersekongkol dengan DAP, parti yang beliau sendiri katakan sebuah parti rasis…

   Dan dendam Mahathir menjadi barah kepada diri beliau, apabila beliau menjangkakan legasi DS Najib akan terus berkubur selepas di jatuhkan telah menjadi sebaliknya…

   DS Najib bukan saja makin di terima rakyat malah rakyat semakin menyayangi DS Najib bila menyedari bahawa selama ini telah tertipu dengan permainan fitnah dendam Mahathir dan ini menjadikan dendam dan kemarahan Mahathir terhadap DS Najib semakin membara…

   Mahathir lebih banyak menggunakan masa dan jawatan Perdana Menteri untuk terus menyerang DS Najib, tapi Mahathir lupa, keadaan sekarang jauh berbeza dengan keadaan beliau menjadi Perdana Menteri ke 4…

   Pembohongan2 dan hasutan beliau dengan mudah dapat di tangkis dengan fakta oleh DS Najib dan melalui penjelasan DS Najib dalam media sosial, akhirnya rakyat sedar, yang mana kaca dan yang mana permata…

   Ini menyebabkan rakyat sendiri mengecam setiap kenyataan Mahathir dan populariti Mahathir jatuh merudum selepas PRU 14…

   Usaha2 ke arah memulihkan ekonomi bukan saja tidak di beri perhatian oleh Mahathir malah kerana marah dengan respon rakyat yang mengecam setiap kenyataan yang beliau keluarkan, Mahathir memperkenalkan dasar pengurangan penjawat awam atas alasan ramai penjawat awam tidak setia dan tidak menyokong kerajaan PH.

  2. K/Su N ni contoh pegawai Kerajaan yg mesti dikenakan tindakan. Ada ramai lagi yg jadi duri dalam daging Kerajaan PH.

   Goverment Officers MUST obey to the GOVERMENT OF THE DAY otherwise RESIGN ` . BE A GENTLEMAN!

 10. Irah kan..org tua iblis tu, cemburukan cinta kita
  Mau canon abg, iblis ini dah kehabisan senjata
  Lalu dia ni nyamar tukar ID main cara tipu auta
  Dia guna ID ‘selasih’,ingat nak diguna ‘org buta’
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  (Bunga2 tu utk Irah..😂)

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Terus berangan syok sendirilah kamu, Kejora.

   Irah-pirrahh, Siswi Pangsai Loji Kumbahan Najis dari U-Never Study mana pulak tuuu, haaa, Kejora…..?? sila beri pencerahan.

   Toksahlah nak mengarut……!!

   1. Masih meroyan kerr Wak Selasih…???
    Meroyan sebab Kejora dapat kekasih…!!!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh.
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  2. ngko MEMANG BUTA Kejora! Buta mata, buta hati, buta jiwa, ZERO!

 11. Irah tau, ada org tu, selalu saja tewas abg ratah
  Dituduh nya abg ni nyamar bila hujah dia patah
  Bila abang kesan dia nyamar teruk dia melatah
  Org tu dah tua bangka, tapi akal budak mentah

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

  (Bunga2 tu utk Irah jer tau..)

  1. Irah-pirrahh, Siswi Pangsai Loji Kumbahan Najis dari U-Never Study mana pulak tuuu, haaa, Kejora, sila beri pencerahan.

   Toksahkah nak mengarut……!!

   1. Masih meroyan kerr Wak Selasih..???
    Meroyan sebab Kejora dapat kekasih..!!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 12. MAHATHIRVSANWAR

  MALAYSIA HARU BIRU BWH PH PORN HUB…..

  Eksklusif, wawancara penuh dengan bapa mangsa : “Kami akan saman!”

  Semalam, Buletin TTKM menghubungi Idham Wazir yang ‘mengamuk’ di sesi town hall bersama menteri alam sekitar kelmarin. Beliau merupakan bapa kepada mangsa pencemaran toksik Sungai Kim Kim, adik Irfan Wafi,12 tahun. Berikut merupakan transkrip penuh wawancara kami bertanyakan keadaan terkini adik Irfan Wafi dan sebab sebenar beliau terjah town hall tersebut:

  Buletin TTKM: Adakah adik Irfan, masih lagi dalam keadaan sakit seperti dalam video yang tular itu?

  Video : Irfan kelihatan agak sukar untuk berjalan kesan dari pencemaran toksik dari Sungai Kim Kim.
  Idham Wazir: Masih lagi. Semalam baru balik dari hospital. Lepas balik hospital, itu yang saya terus ke sana (townhall bersama menteri alam sekitar, Yeo Bee Yin.) Itu yang darah saya menyirap tu.

  Video : Adik Irfan tidak dapat berdiri dengan stabil dan terketar-ketar ketika menunaikan solat dan terpaksa duduk di kerusi untuk menunaikan kewajipan kedua rukun islam itu :
  Buletin TTKM: Adakah adik Irfan masih lagi menerima rawatan? Di hospital mana?
  Idham Wazir: Ya masih. Dulu ketika kejadian (pencemaran sungai Kim Kim 3 bulan lalu) mereka hantar ke Hospital Sultan Ismail (HSI) , tetapi di sana tiada pakar dia. Pakar dia di pediatrik Hospital Kuala Lumpur (HKL) . Kemudian, dari HKL, rawatannya sambung pula ke sini, setelah doktor memberikan nasihat, jadi berulang alik pula ke HSI.
  Buletin TTKM: Apakah nama penyakit yang dihidapi oleh adik Irfan tersebut?
  Idham Wazir: Myo Kimia.
  Buletin TTKM: Adakah penyakit tersebut sah berpunca dari pencemaran sungai Kim Kim 3 bulan yang lalu?

  Idham Wazir: Ya. Anak saya paling lama dimasukkan ke dalam wad, selama 10 hari. Kemudian sampai di Kuala Lumpur pun dalam laporan polis, dan jabatan semua ada dinyatakan di situ puncanya adalah pencemaran, apalah yang nak disangkal lagi.
  Buletin TTKM: Media arus perdana dan alternatif nampaknya tidak menaikkan isu ini, seperti didiamkan?

  Idham Wazir: Ya, tiada perhatian. Sebab itu saya sebenarnya sedang menubuhkan persatuan, ada lebih kurang 80 ahli kelab mewakili ratusan mangsa, yang berulang-ulang (rawatannya) yang tiada perhatian dan tiada pembelaan. Kemudian selepas selesai dengan urusan penubuhan dengan ROS, kami akan failkan saman di mahkamah.
  Buletin TTKM: Siapakah yang akan disaman itu?

  Idham Wazir: Ramai yang hendak disaman. Kilang, Jabatan Alam Sekitar, Jabatan pengairan dan Saliran, Majlis perbandaran pasir gudang. Perinciannya ada pada peguam saya di Kuala Lumpur.
  Buletin TTKM: Adakah pembelaan dari pihak kerajaan terhadap rawatan adik Irfan?

  Idham Wazir: Mereka senyap. Saya sendiri keluarkan duit. Itulah yang saya geram tu. (Pada sesi town hall tersebut) kilang tu boleh kata tak nak keluarkan duit, menteri pula minta kilang beri cadangan. Dah terbalik pula tu. Tiada pembelaan.
  Buletin TTKM: Menteri tanya pengilang untuk penyelesaian?
  Idham Wazir: Ya. Sebab itu dia adakan town hall (menteri dan pengilang) tu. Dan saya ketika itu nekad terjah sahaja.

  Video : Idham Wazir melepaskan kemarahan kepada menteri alam sekitar dan pengilang pada sesi town hall kelmarin. Kanak-kanak berbaju merah memakai penutup muka di belakang Idham itu adalah anak beliau, adik Irfan Wafi.

  Buletin TTKM: Terima kasih kerana meluangkan masa untuk wawancara ini.

  Idham Wazir: Sama-sama.

  BACA BERITA SEBELUM INI:

  “No action, talk only!” : Menteri Alam Sekitar dan pengusaha kilang dimaki bapa mangsa.

  1. Elain Mashi

   ulama dlm islam sangat dihormati, tapi ulama Pas bila masuk politik perangai berubah, org tk akan hormat. hanya luaran nmpk ulama, dalaman kosong ibarat tin kosong. Tapi keluarkan tin Milo kosong kutip derma.

   Bil Man

   Dah nak terberak Ketua Ularmak Pas zawawi orang sahut cabarannya. Dah banyak syarat dia bagi. Tu la kalau tak bersedia jangan terhegeh hegeh kan dah malu dibuatnya. Kalau nak berbohong berpada pada la sikit jangan terlampau. Nak memutar belit jangan sekali. Nangi terbelit dgn serban kau.

 13. MAHATHIRVSANWAR

  KAFIR HARBI TAK BOLEH DIBIARKAN……

  Kenapa Wai Bi DAP Semakin Langsi…😡😡😡

  Belum pernah terjadi dalam sejarah Malaysia, mana-mana Ahli Parlimen mempersoalkan hak dan keistimewaan Raja Raja Melayu dalam Dewan Rakyat (BACA DI SINI)…

  Tapi, Pang Hok Liong, Ahli Parlimen dari Labis, Johor dengan angkuh mempersoalkan penggunaan nombor pendaftaran Sultanah Johor Darul Ta’azim, Raja Zarith Sofiah binti Almarhum Sultan Idris Iskandar Al-Mutawakkil Alallahi Shah Afifullah dan anakanda baginda yang bakal menjadi Sultan Negeri Johor Darul Ta’azim, Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Idris Abdul Majid Abu Bakar Iskandar ibni Sultan Ibrahim Ismail di dalam Dewan Rakyat…

  Apa yang cuba Pang Hok Liong buktikan dengan pertanyaan yang kurang ajar tu?

  Adakah Pang Hok Liong cuba menunjukkan bahawa sekarang ini DAP sudah mempunyai kuasa dan boleh mengganggu gugat hak siapa saja termasuk hak dan keistimewaan Raja Raja Melayu?

  Atau adakah Pang Hok Liong cuba memberitahu rakyat Malaysia dan dunia bahawa kuasa yang ada pada DAP sekarang sudah terlalu kuat hingga semua pihak termasuk Raja Raja Melayu juga berada di bawah cengkaman kuasa DAP!!!

  Cuma dengan sedikit mandat yang baru di perolehi dari rakyat, DAP sudah menjadi kadok yang naik junjung!!!

  Tahukah Pang Hok Liong, tanpa ihsan dan belas kasihan daripada Raja Raja Melayu, bapak dan nenek moyang beliau sudah pasti akan di hantar balik ke negara China oleh British…

  Dan kalau itu berlaku, manusia yang lupa diri macam Pang Hok Liong, tidak mungkin akan dapat menjadi ahli politik di negara China…

  Mungkin kerjaya Pang Hok Liong sekarang ini adalah penternak babi!!!

  Punca DAP Semakin Berani Dan Semakin Langsi!!!

  Tanpa dokongan ahli politik yang berpengaruh, puak-pudk cauvinis DAP tidaklah begitu berani mempersoal atau menyentuh sensiviti ugama, kedudukan Raja Raja Melayu dan keistimewaan bangsa Melayu secara terbuka…

  Sebelum PRU14, walau pun Pulau Pinang di bawah penguasaan DAP sepenuhnya, namun tidak terlalu kedengaran suara-suara puak cauvinis DAP menyentuh sensiviti bangsa Melayu…

  Keharmornian masyarakat majmuk Malaysia menjadi tegang bila Pakatan Harapan berjaya menumbangkan Barisan Nasional…

  Kenapa?

  Kerana demi mendapatkan sokongan dan bantuan kewangan dari DAP, pemimpin-pemimpin Melayu Pakatan Harapan sanggup menggadaikan maruah ugama, raja dan bangsa mereka…

  Sewaktu berkempen sebelum PRU 14, Dr. Mahathir yang ketika masih lagi belum di lantik sebagai Pengerusi Pakatan Harapan adalah contoh bagaimana pemimpin Melayu sendiri telah membuka ruang yang seluas-luasnya kepada puak-puak cauvinis DAP memperlekeh dan mempersendakan ugama Islam, Raja-Raja Melayu dan juga bangsa Melayu…

  Demi mendapatkan sokongan, bantuan dan juga keyakinan dari DAP, Dr. Mahathir ketika itu dengan lantang dan tanpa segan silu telah menghina suku bangsa Bugis, yang menjadi sebahagian besar suku bangsa Raja-Raja Melayu…

  Malah bukan menjadi rahsia, Dr. Mahathir mempunyai sejarah hubungan yang buruk dengan kebanyakan Raja-Raja Melayu terutamanya dengan kerabat Johor Darul Ta’azim…

  Tohmahan dan fitnah Dr. Mahathir terhadap kerabat Johor tidak akan di lupakan sampai bila-bila, terutamanya oleh rakyat dan kerabat Johor (BACA DI SINI) dan (DI SINI)…

  Sikap biadap Dr. Mahathir di warisi oleh anak bongsu kesayangan beliau, yang kini menjadi Menteri Besar Kedah, Mukhriz (BACA DI SINI)…

  Tidak cukup dengan itu, mantan Penasihat Media kerajaan Pakatan Harapan, A. Kadir Jasin, telah mengeluarkan kenyataan menghina institusi SPB YDP Agong dengan membuat tuduhan SPB YDP Agong membazirkan duit rakyat berjuta-juta ringgit, untuk menampung perbelanjaan SPB YDP Agong (BACA DI SINI)…

  Manusia-manusia seperti Dr. Mahathir, Mukhriz, Kadir Jasin dan beberapa pemimpin Melayu Pakatan Harapan lah yang membuka pintu untuk menghina ugama Islam, Raja-Raja Melayu dan bangsa Melayu seluas-luasnya kepada puak cauvinis DAP!!!

  Kesimpulannya, kalau pemimpin Melayu sendiri sudah biadab dengan Raja-Raja Melayu, apakah ada alasan bagi puak cauvinis DAP untuk menghormati institusi Raja-Raja Melayu?

  1. Zack Hash

   Sudah2 lah lebai Jawawi oii..banyklah kau punya spin dan syarat2. Kalau tk berani katakn sahaja. Buangkn serban atas kepala kau tu.

   Baharudin Hassan

   Jangan angkuh dgn status kau ketua ulama Pas, parti tak banyak pengaruh. Takut kau jadi ketua roti canai.

   Islam tak mengajar umatnya sombong. Kau inilah yg menjatuhkan maruah agama. Angkuh kau bersifat politik yg mengejar, gila kuasa. Malu punya ketua ulama begini.

   Bon Idris

   Gimik jer Ostad ni..salah satu cara nk jadi popular…mcm artis Hollywood. Patutnya jgn di layan..

 14. Bahagian Ketiga] Mengapa UMNO Tidak Lagi Perlukan Mahathir……………….

  MAHATHIR DAN UMNO…………..

  KETIGA, jika UMNO menerima Mahathir, beliau akan membawa golongan opportunist, pengkhianat yang telah lompat parti, kroni-kroni dan kronisme, nepotisme serta politik kotor dan politik wang balik semula ke dalam UMNO.

  Sekiranya ini berlaku, maka tidak akan ada pembaharuan dalam UMNO.

  Dan selagi ini berlaku, selagi itulah rakyat rata-rata tidak akan menerima UMNO kembali dan kita tidak akan berjaya memikat hati mereka dan menang pilihanraya umum dan membentuk semula kerajaan.

  Sebelum ini Mahathir telah mengkhianati UMNO sekurang-kurangnya tiga kali.

  Mahathir pernah bergaduh dengan Tunku Abdul Rahman dan dipecat dari UMNO.

  Mahathir diselamatkan oleh Tun Razak namun bergaduh pula dengan Tun Hussein Onn.

  Mahathir telah keluar dan mengkhinati parti dan menjatuhkan Pak Lah dan Najib apabila Pak Lah dan Najib tidak mengikut telunjuknya.

  Jika kita ditipu dan dikhianati sekali oleh seseorang mungkin itu perkara biasa.

  Tetapi jika kita ditipu dan dikhianati tiga kali oleh orang yang sama, maka bodohlah kita jika kita membiarkan diri kita ditipu dan dikhianati lagi olehnya.

  Tidak seperti Mahathir, hampir semua ahli UMNO kini tidak pernah lompat parti, mereka adalah orang-orang yang setia kepada perjuangan parti.

  Orang-orang yang keluar masuk parti seperti Mahathir bukanlah seseorang yang mengutamakan prinsip perjuangan namun hanya memperjuangkan kepentingan diri sendiri.

  Jika kita terima Mahathir lagi, maka kita akui bahawa prinsip tidak penting dalam perjuangan dan sesiapa sahaja boleh keluar masuk parti bila parti tidak sehaluan dengan kepentingan dirinya.

  Jika kita terima Mahathir lagi, kita juga terima bahawa kita tidak ada kekuatan sendiri dan masih perlu bergantung kepada Mahathir yang telah beberapa kali menghina dan menjatuhkan kita sebelum ini.

  Jika kita terima Mahathir lagi, di manakah letaknya harga diri dan maruah kita?

  1. Siapa kata Mahathir perlukan Umno? Umno parti sudah koyak rabak, busuk di tahikan Najib Al Jibo mencuri wang rakyat RM2.6 biliun di 1MDB.

   Di Pru15 pun Umno akan rebah lagi. Nak meletak tangan di bahu PAS tapi Pas pun bahu nya rebeh. Tanding 160 kerusi menang ha nya 18 kerusi di Pru14. Parti bangsat.

 15. “Diharapkan semua pihak tidak sewenang-wenangnya menggunakan nama Nabi s.a.w dalam mencapaikan hasrat mereka.”

  Ini di tujukan kpd lobai2 PAS ler. Setuju sesangat.

  “Islam akan disalahfahami jika tidak berhati-hati menyandarkan hal-hal yang tidak tepat kepada Nabi s.a.w.”

  Lobai2 Pas sendiri ada yang menyalah fahami. Bahaya nya – depa menyalah fahami yang lain.

 16. Bila Irah cintai abng, Wak Selasih dengki dan iri
  Pelbagai cara dia buat, nak tikam Kejora bistari
  Malang nasibnya, senjata sudah memakan diri
  Terpaksa le Wak Selasih tu bergegas cabut lari
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  (Bunga2 tu utk Irah..😂)

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 17. Kejora gay boy….

  An idiomatic expression, ehhh…..poor dumb-dumb. Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

  Now..now..put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan.

  What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

  He he he
  “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

  1. Padahnya bila berPANTAToon….
   Semuanya hancussss…..!!

   1. Meroyan lagi kerr Wak Selasih..??
    Meroyan sbab Kejora dpat kekasih..!!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂.

    1. Poor dumb-dumb Kejora gay boy.
     Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

     Now..now..put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan.

     What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

     He he he
     “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

    2. Irah-pirrahh, Siswi Pangsai Loji Kumbahan Najis dari U-Never Study mana pulak tuuu, haaa, Kejora, sila beri pencerahan.

     Toksahkah nak mengarut……!!

     1. Masih meroyan kerr Wak Selasih..??
      Meroyan sebab Kejora dapat kekasih..!!!

      😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 18. Punya bangang orang PAS nih. Mengata

  Nik Zawawi mahu Mujahid… atau pemimpin lebih tinggi

  Ketua Ulama PAS itu berkata beliau berasa aneh apabila pihak yang “ribut” dan menawarkan diri berdialog dengannya adalah golongan pertengahan

  Tapi dia tak cakap apa kelulusan dia. Kalau ada PhD mcm Mujahid tu, lain lah.

  Pulak nya tak tahu apa beza berdailog dengan berdebat. Dia mengajak Dr Mujahid berdialog, bukannya berdebat. Ko dia takut ramai orang mendengar nya, dia gentar, lemah lutut. Berdebat di muktamar Pas dia bernai. Sebab ramai yang ngang di situ.

  1. MAHATHIRVSANWAR

   ISLAM TERUS TERANCAM BWH PH…….

   Islam Malaysia dirobek sedikit demi sedikit kerana kebodohan PH, terutamanya parti AMANAH..
   .
   ..
   .
   .

   Walaupun status ni dah dipadam oleh timb menteri ini tapi ambe tetap nak beri komentar.
   Keterbukaan atau lebih tepat keliberalan pimpinan PH tak kira yg kafir atau Islam semakin merimaskan umat Islam.

   Yg terbaru sehingga nak minta org pelbagai agama bagi memberi pandangan ttg subjek Pendidikan islam adalah suatu yg diibaratkan sebagai “bola tanggung”. Untuk depa cdgkan sesuatu yg jauh dr ajaran Islam sebenar.
   Alangkah baik jika ianya melibatkan umat Islam shj dan org kafir jgn turut serta.

   Isu solat berjemaah yg hendak dibuat dulu pun, ditentang hebat oleh tokoh liberal nikan pula nak minta pndgn semua tanpa mengira agama. Pelik sungguh.

   Walaupun status ni dah dipadam oleh timb menteri ini tapi ambe tetap nak beri komentar.
   Keterbukaan atau lebih tepat keliberalan pimpinan PH tak kira yg kafir atau Islam semakin merimaskan umat Islam.

   Yg terbaru sehingga nak minta org pelbagai agama bagi memberi pandangan ttg subjek Pendidikan islam adalah suatu yg diibaratkan sebagai “bola tanggung”. Untuk depa cdgkan sesuatu yg jauh dr ajaran Islam sebenar.
   Alangkah baik jika ianya melibatkan umat Islam shj dan org kafir jgn turut serta.

   Isu solat berjemaah yg hendak dibuat dulu pun, ditentang hebat oleh tokoh liberal nikan pula nak minta pndgn semua tanpa mengira agama. Pelik sungguh.

   PU Syed.

   Komen: Kebodohan AMANAH itu makna bodoh pengikutnya dengan kefahaman salah tentang perjuangan Islam

 19. Ini betul lawak duhai Irah bunga nan sekuntum
  Si tua tu sgt dengki, bila hati kita ini bercantum
  Tapi tipu muslihat dia tak nak letup berdentum
  Lalu, dia jadi ‘selasih’, sib baik le tak jadi ketum
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  (Bunga2 tu utk Irah..😂)

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Padahnya bila berPANTAToon….
   Semuanya hancussss…..!!

   1. Meroyan lagi kerr Wak Selasih..??
    Meroyan sbb Kejora ni dpat kekasih..!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh.
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂.

    1. Terus berangan syok sendirilah kamu, Kejora.

     Irah-pirrahh, Siswi Pangsai Loji Kumbahan Najis dari U-Never Study mana pulak tuuu, haaa, Kejora…..?? sila beri pencerahan.

     Toksahlah nak mengarut……!!

     1. Masih meroyan kerr Wak Selasih..???
      Meroyan sebab Kejora dapat kekasih..!!!

      😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
      Kah kaahh kaahhhh kaaaaahhh kaaaahhhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. SELISIH AMIT AMIT – Semoga keturunanku tidak ada yg terkenan macam perangai musibat, Kejora gay boy.

       Terus berangan syok sendirilah kamu, Kejora.

       Irah-pirrahh, Siswi Pangsai Loji Kumbahan Najis dari U-Never Study mana pulak tuuu, haaa, Kejora…..?? sila beri pencerahan.

       Toksahlah nak mengarut……!!

 20. Irah tau, hari ini abg gelak sampai nak pengsan
  Si tua mahu taji abg, banyak cara, tak berkesan
  Lps itu, iblis ni menyamar, akal budak hingusan
  Dia jadi ‘selasih’, sib baik tak jadi ikan tongsan!!
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  (Bunga2 tu utk Irah..😂)

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Mmg le Irah, cara fitnah si tua tu abg tak gemar
   Mlm tadi abg tampor muka si kedi tu berdamar
   Tak sempat subuh, dia lari, sembunyi ke kamar
   Tetiba tadi, keluar sbg ‘selasih’ pula dia nyamar
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   (Bunga2 tu utk Irah..😂)

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. My goodness, what was that blabbeting all about, hmmmmm, Kejora gay boy….????

    An idiomatic expression, ehhh…..poor dumb-dumb. Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

    What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

    He he he
    “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

  2. My goodness, what was that blabbering about, hmmmmm, Kejora gay boy….????

   An idiomatic expression, ehhh…..poor dumb-dumb. Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

   What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

   He he he
   “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

   1. Meroyan lagi ker Wak Selasih..???
    Meroyan sbb Kejora dpat kekasih..!!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh.
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂.

    1. Poor dumb-dumb,
     Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

     What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You diJsappoint me, gay boy….!!

     He he he
     “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

     1. Masih meroyan kerr Wak Selasih..?
      Meroyan sbb Kejora dpt kekasih..!

      😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂.

      1. Terus berangan syok sendirilah kamu, Kejora.

       Irah-pirrahh, Siswi Pangsai Loji Kumbahan Najis dari U-Never Study mana pulak tuuu, haaa, Kejora…..?? sila beri pencerahan.

       Toksahlah nak mengarut……!!

  3. Terus berangan syok sendirilah kamu, Kejora.

   Irah-pirrahh, Siswi Pangsai Loji Kumbahan Najis dari U-Never Study mana pulak tuuu, haaa, Kejora…..?? sila beri pencerahan.

   Toksahlah nak mengarut……!!

   1. Masih meroyan kerrr Wak Selasih..???
    Meroyan sebab Kejora dapat kekasih..!!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaaahh kaaaaahhh kaaaaaahhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. SELISIH AMIT AMIT – Semoga keturunanku tidak ada yg terkenan macam perangai musibat, Kejora gay boy.

     Terus berangan syok sendirilah kamu, Kejora.

     Irah-pirrahh, Siswi Pangsai Loji Kumbahan Najis dari U-Never Study mana pulak tuuu, haaa, Kejora…..?? sila beri pencerahan.

     Toksahlah nak mengarut……!!

 21. Tuan Ibrahim takut kena ustihar harta….mungkin banyak sangat harta tak betol Tuan ibrahim ni…

  Tuan Ibrahim pon bimbang pecah lobang mp PAS ato kartel dedak yg makan dedak haram dari najib yg pas napikan..

 22. Tuan Ibrahim guna hadis palsu tolak isytihar harta?…….
  Wan Ji Wan Hussin
  Jul 1, 2019 (Dikemaskini Jul 1, 2019)

  A A
  ULASAN | Pada asasnya Islam amat menekankan isu integriti, akauntabiliti dan ketelusan dalam berpolitik. Apatah lagi, salah satu sifat utama Nabi Muhammad SAW ialah al-amin.

  Zaman kini, ia disebut integriti.

  Tidak bersedia mengisytihar harta adalah lambang bercanggah dengan sifat integriti yang sepatutnya. Apabila bercanggah dengan integriti, sudah pasti ia tidak selaras dengan sifat al-amin bagi nabi.

  Dengan sebab itu, tidak wajar bagi mana-mana anggota parlimen yang beragama Islam menolak amalan mengisytiharkan harta.

  Lebih-lebih lagi, amalan isytihar harta itu dapat mengelak daripada sebarang amalan rasuah membabitkan pihak yang berurusan dengan politik secara langsung.

  Ia sudah pasti selaras dengan kaedah fikah yang berbunyi: “Tidak sempurna perkara wajib kecuali dengan melakukan perkara itu, maka melakukan perkara itu adalah wajib”.

  Dalam kata lain, jika tidak sempurna proses melawan rasuah kecuali dengan melakukan amalan isytihar harta, maka isytihar harta juga boleh dianggap sebagai wajib juga.

  Ada perawi ditolak

  Dalam pada itu, tidak dinafikan terdapat orang yang diragui sumber kekayaannya yang menolak cadangan dan amalan mengisytihar harta.

  Hal itu kerana, dengan pengisytiharan harta ia akan membantu lagi siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap ahli politik yang diragui akan hartannya.

  Amalan sebegitu sebenarnya sudah berlaku pada zaman pemerintahan Saidina Umar al-Khattab, iaitu ketika beliau melantik Abu Hurairah menjadi gabenor di Bahrain.

  Dengan sebab itu, dakwaan bahawa Islam melarang isytihar harta itu adalah satu fitnah jahat dilakukan terhadap agama Islam yang mementingkan integriti.

  Baca PAS: Isytihar harta boleh timbulkan rasa dengki

  Pun begitu, dalam laporan berita dinyatakan bahawa Timbalan Presiden PAS ada berkata: “Dalam sebuah hadis Rasulullah SAW menyuruh supaya harta yang ada tidak dihebahkan, kerana ramai pendengki.”

  Sebenarnya, hadis yang dinukilkan oleh Tuan Ibrahim itu adalah hadis palsu berdasarkan apa yang pernah dinyatakan oleh al-Imam Ibn al-Jawzi.

  Ia dianggap daif oleh al-Imam al-Iraqi dan al-Imam al-Sayuti, manakala Imam Ibn Abi Hatim menganggapnya sebagai mungkar

 23. Dulu Tuan Ibrahim suruh Najib, Rosmah isytihar harta’………….
  Haspaizi Zain
  Jul 2, 2019 (Dikemaskini Jul 2, 2019)

  A A……………………..
  Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail hari ini mengingatkan Tuan Ibrahim Tuan Man berkenaan cabaran timbalan presiden PAS itu agar Najib Razak dan isterinya Rosmah Mansor untuk mengisytiharkan harta beberapa tahun lalu.

  “Pada tahun 2015 Tuan Ibrahim cabar Najib dan Rosmah isytihar harta, kalau 2015 Tuhan tak suruh, kenapa anda (Tuan Ibrahim) suruh (Najib dan Rosmah) isytihar harta.

  “Tuan Ibrahim kata Tuhan tak suruh isytihar harta, saya ada ‘khilaf’ (beza pendapat) bab ini, saya tolak (pendapat Tuan Ibrahim), Islam pentingkan integriti,” katanya ketika ditemui pemberita di program di Putrajaya hari ini.

  Beliau mengulas kenyataan Tuan Ibrahim semalam bahawa langkah mengisytiharkan harta akan menjejaskan keselamatan harta dan individu yang berbuat demikian, serta menimbulkan rasa dengki terhadap pihak lain.

  Tuan Ibrahim yang juga anggota parlimen Kubang Kerian berkata hadis ada menyebut: “Tuhan bagi kamu harta, jangan kamu heboh kepada orang ramai kerana dengki orang ramai”.

  Pada 2015, Tuan Ibrahim mengemukakan cabaran itu pada Najib dan Rosmah susulan laporan Wall Street Journal berkenaan wang berbilion ringgit dalam akaun peribadi bekas perdana menteri itu.

  Ketika itu Tuan Ibrahim berkata langkah itu merupakan respons paling berkesan terhadap dakwaan tersebut serta menangani persepsi negatif terhadap Najib.

 24. PERHATIAN SEMUA….!!

  Kejora gay boy memang muka tak malu, perasan macam bagus. Orang diam2, berani2nya dia jolok sarang tebuan. Nahhh, AMEK KAWW….

  Ingatkan “si warak” ini tiap2 awal pagi tonggang tonggek “sembah-yang”, rupa2nya dia BERJUBOR…..!! Dahlah tuu, dia buat kerja terkutuk ini tiap2 malam pada bulan puasa.

  INI AFFIDAVIT BUKTI PERAKUAN KEJORA SENDIRI BAHWA DIA SEORANG GAY HOMOSEKS – JANTAN MAIN JANTAN TIAP2 MALAM DI BULAN PUASA 2018…..

  KEJORA
  Ki kik kik Mekcy Golok bontot lentik
  Jln nya berlenggang, serupa ibu itik
  Kemain dia dgn kebaya & kain batik
  Kemarin terlopong dia ni Kejora titik
  Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

  KEJORA
  Bila teringat Mekcy, nafsu ini terus bergelora
  Terok hamba, berlawan dgn nafsu membara
  Nak rasa jubor Mekcy, teringinnya tak terkira
  Walau pun tahu, jubor dia itu bukan lagi dara
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  KEJORA
  Hamba tahu Mekcy Golok bukanlah rupawan
  Tapi bontot lentik nyah ni mmg sgt menawan
  Bontot bulat pejal dia, sentasa jer jadi igauan
  Ntah bila dgn dia ni dapat hamba mengawan
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhgg

  KEJORA
  Masih jugak teringat Mekcy bapok dua alam
  Hamba tau, kacukan Siam ini bukan le Islam
  Jenis bontot tonggek ni, lobang jubor dalam
  Untuk dia inii, hamba rela RM1000 satu mlm
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  KEJORA
  Teringat bontot Mekcy bulat mcm buah labu
  Dia berbaju kebaya dada montok paha gebu
  Hamba tau dia burit palsu, tak boleh jadi ibu
  Tetapii jubor dia, hamba berani smlm seribu
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhh

  KEJORA
  Hamba ni tgh hari lapang pun tak dapat tidor
  Teringat bontot Mekcy tonggek mcm kundor
  Btg pelir pula, asyik tegang tak mahu kendor
  Rasa nak pacak tunggu saja suruh dia undor
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  KEJORA
  Bayangan Mekcy, bapok Golok kinii dtng lagi
  Dia dtg berlenggang pakai kasut tumit tinggi
  Pujuk punya pujuk, depan belakang diia bagi
  Kalu bayar semlm seribu pun, tidak rasa rugi
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  KEJORA
  Biar lah orang nak kata, hamba sasau sawan
  Mmg dgn Mekcy ayu ni hamba dah tertawan
  Tetingat bontot Mekcy, hati ini gelisah rawan
  Burit binii muda Suman pun, tak boleh lawan
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  KEJORA
  Mekcy Golok inii kacukan, bukan lah Melayu
  Tapi hamba percaya dia bapok yg manis ayu
  Tak teringin kah btg abg yg keras mcm kayu
  Oh my dear transgender Mekcy, I really luv U
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  KEJORA
  Tah kenapa, teringat bontot Mekcy yg indah
  Boleh tahan juga burit palsu dia hasil bedah
  Rasanya jubor Mekcy ini nak masuk mudah
  Tak perlu KY jelly pun, hanya guna air ludah
  Kah kaah kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  KEJORA
  Bayangan bontot Mekcy semakin kerap acap
  Teringat tutoh jubo bapok ni berdecup decap
  Tangan ni udah pegang kote, tapi blm lancap
  Sblh tangan lagi urut dada sambil mengucap
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  KEJORA
  Terbayang Mekcy Golok, hatii terus berdebar
  Mesti dia ni pinggang lentik, ponggong lebar
  Nak tutoh jubor bapok ini, rasa sgt tak sabar
  Baik pintas cepat sblm Nuat dulu yg sambar
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  KEJORA
  Terbayang hamba dukong Mekcy ke ranjang
  Ps tu, hamba londeh kasi dia bulat telanjang
  Apa lagi, terus tusok pelir hamba yg panjang
  Mekcy kegeliian terus kelupor & menerajang
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  KEJORA
  Mekcy Golok terasa bagai datang dlm mimpi
  Hamba ayat dan pujuk dia dgn mencium pipi
  Lps itu hamba jolok lobang jubor dia sipi-sipi
  Burit bini muda Suman pun hamba tolak tepi
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  KEJORA
  Dpt Mekcy Golok..spt miinyak hamba tatang
  Hamba akan tutoh jubo dia, pagi dan petang
  Sekali sekalaa, hamba akan tidor melentang
  Lps itu, suruh dia hsap hamba punya batang
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaashhhh

  KEJORA
  Hamba kini terbayang dpt jubo Mekcy Golok
  Dia pakai mekap tebal sampai rupa jadi elok
  Darii belakang, hamba datangi & terus pelok
  Terus londeh seluar & jubor dia hamba jolok
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  KEJORA
  Mekcy bapok, pandar kecek oghae putih
  Teghingak ke diyo, ambo ni sampar letih
  Ambo nok jilak, daghi jubo sampar betih
  Demo ghoyatt jo beghapo, kalu nok pitih
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

  KEJORA
  Mekcy Golok burit tak orii, operate pakai alat
  Mesti burit transgender ini, banyak taik palat
  Geli geleman lah burit dia ni kalau nak dijilat
  Tapi hamba teringin rasa jubor dia yng bulat
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  KEJORA
  Mekcy Golok, mari ke sinii tinggal kat Bachok
  Dia ttp nampak manja walau mulutnya becok
  Tak jadi apa, banding bini Suman mati pucok
  Teringin benar jubo Mekcy hamba nak cucok
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  KEJORA
  Makin jadi manja, bila Mekcy Golok melatah
  Bapok dari Siam ini, mesti jambu & bergetah
  Terbayang dia tonggeng jer, tak membantah
  Apa lagi, berdecap ler jubor dia hamba ratah
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh
  ——————————————————————————

  ps:
  Jerat tak pernah lupakan pelandok. Allah SWT telah menggerakkan kau membuka pekong di dada sendiri – betapa fasiq & jahatnya engkau, Kejora……!!

  1. Meroyan ker ‘Wak Selasih’?
   (Sebab Kejora dapat kekasih!)

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. My goodness, what was that blabbeting all about, hmmmmm, Kejora gay boy….????

    An idiomatic expression, ehhh…..poor dumb-dumb. Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

    What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

    Oh yesss, you better put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan.

    He he he
    “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

    1. Meroyan lagii ker Wak Selasih..??
     Meroyan kerna Kejora dpat kekasih..!!

     😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂.

     1. Poor dumb-dumb,
      Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

      What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You diJsappoint me, gay boy….!!

      He he he
      “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

      1. Masih meroyan lagi kerr Wak Selasih..?
       Meroyan sbb Kejora dpt kekasih..!!

       😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂.

       1. Terus berangan syok sendirilah kamu, Kejora.

        Irah-pirrahh, Siswi Pangsai Loji Kumbahan Najis dari U-Never Study mana pulak tuuu, haaa, Kejora…..?? sila beri pencerahan.

        Toksahlah nak mengarut……!!

        1. Masih meroyaan kerr Waak Selasih..??
         Meroyaan sebab Kejora dapat kekasih..!!!

         😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

         1. SELISIH AMIT AMIT – Semoga keturunanku tidak ada yg terkenan macam perangai musibat, Kejora gay boy.

          Terus berangan syok sendirilah kamu, Kejora.

          Irah-pirrahh, Siswi Pangsai Loji Kumbahan Najis dari U-Never Study mana pulak tuuu, haaa, Kejora…..?? sila beri pencerahan.

          Toksahlah nak mengarut……!!

 25. Buskers politik

  Ku Li, MP Gua Musang yang disebut2kan sebagai pengganti Tun Madey telah mencadangkan , selain dari MP2 samaada PH atau pembangkang yang ada sekarang ni, ADUN2 juga Wajib mengisytiharkan harta mereka termasuk lah pegawai2 tertinggi kerajaan seperti dari PDRM, MACC , jutawan2 ahli perniagaan dan juga bekas2 MP2 dan ADUN2 yang dah pencen tu..baru lah betul2 nampak kerajaan sekaarng ni nak terapkan integriti dan anti rasuah dalam urus tadbir mereka.

  Jika ini dapat dilakukan dengan telus…dah passti lah MP2 dari kerajaan yang kini menjawat menteri serta timbalan menteri takkan berpeluang untuk mengumpul harta kekayaan…sekarang ni depa semua doktunggu peluang dan masa yang sesuai untuk merembat harta2 yang terbentang depan mata…masakan kucing akan menolak ikan goreng yang terhidang depan mata.

  Untuk Tun Madey….jangan percaya bulat2 apa yang telah diisytiharkan tu..MACC kena bongkar hingga ke lubang cacing semua punca harta kekayaan diri dan anak2nya, khususnya yang diparking di luar negara tu …dan jangan takut2 untuk melakukan perampasan harta2 tu jika terbukti bahawa ada unsur2 rasuah dan salah guna kuasa dalam pemerolehan harta2 tersebut…dan yang penting, pastikan harta2 tu dipulangkan kembali kepada rakyat jelata, khususnya golongan B40!!!!

 26. copypaste by Melati
  ————————–
  Lagi Pengakuan si meloya Tua Toya Kejora @ Cangkerik Malam
  [ were not asfool` as u , DUDA TOA TOYA KEJORAseribunama ]

  Cengkerik Malam
  AKU SETUJU SANGAT

  YEAHHHHHHHHHHH HO YIPPI YIPPI

  MURNI MELATI

  SAMBUT LAH CINTA INI

  YIPPPPPPPPPI YIPPPPPIIIII

  TIMA KACIH KEJORA WOIIII

  KAMU MENGAJAR AKU CARA BERCINTA

  AKU PON DAH LAMA MEMBUJANG NI

  AHHHHHHHHHHHHHH…HI HI HI

  INI LAGI BUNGA KU UNTUK MU MELATI KU

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  =====================

  hi hi hi hihihihi, mati beragan la kamu siTua Duda Toya Kejora gila!

  1. Alahai.. alahaii.. alaahaaiii…
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   Alahai demo jalanan tukar jadi Bersih
   Burung bayan, dah jadi cenderawasih
   Asal kebencian, bertukar jadi kekasih
   Dulu Othaman, kini sudah jadi selasih

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaahhh kaaahhhh

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaahhh kaaahhhh

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaahhh kaaahhhh

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaahhh kaaahhhh

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaahhh kaaahhhh

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaahhh kaaahhhh

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaahhh kaaahhhh

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaahhh kaaahhhh

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaahhh kaaahhhh

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaahhh kaaahhhh

   1. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Alahaii Wak Suman, yng konon dinobatkan otai
    Dah tak jumpa cara, ckgu Kejora dia nak bantai
    Dia berubah jadi ‘selasih’, sib baik tak jadi petai
    Aku ini mcm nak mati, gelak berguling di lantai
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. Betul le Suman udah dpt hukuman Allah Ta’ala
     Dpd tahap royan biol sewel, kini dia betul2 gila
     Dah tak jumpa cara lagi, cgu Kejora mau ditala
     Lalu, si sasau ni bertukar jadi ‘selasih’ lah pula

     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. Boleh pecah perut gelak Suman punya angkara
      Dia mau pukul Kejora, udah tak jumpa lagi cara
      Lalu dia betukar ‘selasih’, sib baik bukan bidara
      Mmg betullah, Allah dah kirim kat dia sengsara

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. Semua berpunca dari hati Suman yg tak bersih
       Dia sgt bengang bila Cgu Kejora dapat kekasih
       Lbh lagi, bila kami spt sepasang cenderawasih
       Diguna Othman kantoi.dia nyamar jadi ‘selasih’

       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       1. Lawak Suman badut, benar2 menggelikan hati
        Mula2 badut biol ni tulis, ‘copypaste by Melati’?
        Lps itu dia guna ‘selasih’ sbg dia punya identiti
        Aku ni, gelak berguling-guling serupa nak mati

        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      2. Kepala hotak engkaulah…..!!

       What was that blabbering all about, hmmmmm, Kejora gay boy, dah puas2 berjubor masih tak lawas berak sembelit, kerr..??

       An idiomatic expression, ehhh…..poor dumb-dumb. Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

       What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

       He he he
       “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

     2. My goodness cik gundu, what was that blabbering all about, hmmmmm, Kejora gay boy, dah puas2 berjubor masih tak lawas berak sembelit, kerr..??

      An idiomatic expression, ehhh…..poor dumb-dumb. Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

      What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

      He he he
      “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

    2. My goodness, what was that blabbering all about, hmmmmm, Kejora gay boy, dah puas2 berjubor masih tak lawas berak sembelit, kerr..??

     An idiomatic expression, ehhh…..poor dumb-dumb. Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

     What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

     He he he
     “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

   2. My goodness, what was that blabbering about, hmmmmm, Kejora gay boy….????

    An idiomatic expression, ehhh…..poor dumb-dumb. Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

    What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

    He he he
    “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

   3. My goodness, what was that blabbering all about, hmmmmm, Kejora gay boy, dah puas2 berjubor masih tak lawas berak sembelit, kerr..??

    An idiomatic expression, ehhh…..poor dumb-dumb. Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

    What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

    Oh yesss, you better put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan.

    He he he
    “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

  2. Tengok tuuu – ntah aper2lah si sewel Kejora gay boy merapu…..!!

   1. Meroyan lagi ker Wak Selasih..??
    Meroyan kerna Kejora dpt kekasih..!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂.

    1. Poor dumb-dumb,
     Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

     What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

     He he he
     “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

     1. Masih meroyan lagi kerr Wak Selasih..??
      Meroyan kerna Kejora dpt kekasih..!!

      😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. Terus berangan syok sendirilah kamu, Kejora.

       Irah-pirrahh, Siswi Pangsai Loji Kumbahan Najis dari U-Never Study mana pulak tuuu, haaa, Kejora…..?? sila beri pencerahan.

       Toksahlah nak mengarut……!!

       1. Masih meroyan kerrrr Wak Selasih..???
        Meroyan sebab Kejora dapat kekasih..!!!!

        😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. SELISIH AMIT AMIT – Semoga keturunanku tidak ada yg terkenan macam perangai musibat, Kejora gay boy.

         Terus berangan syok sendirilah kamu, Kejora.

         Irah-pirrahh, Siswi Pangsai Loji Kumbahan Najis dari U-Never Study mana pulak tuuu, haaa, Kejora…..?? sila beri pencerahan.

         Toksahlah nak mengarut……!!

 27. MAHATHIRVSANWAR

  MARAHKAN JIBENG UNDILAH GS……

  30 kerusi UMNO-Pas ancam PH

  TUMPANG gemar menggodek-godek sejarah masa lalu.

  Bila sejarah silam diadunkan dengan masa kini, banyak teladan dan iktibar singgah di benak fikiran, lubuk hati.

  Kerajaan campur­an Pas-Perikatan yang ber­jaya dimeterai pada 1974 merupakan cetusan idea Per­dana Menteri, Tun Abdul Razak selaku Presiden UMNO.

  Tun Razak antara lain mahu melihat umat Melayu-Islam bersatu. Syiar Islam pula ditegakkan dalam pemerintahan negara.

  Keputusan Pilihan Raya Umum keempat itu (1974) menyaksikan BN menang 135 kerusi Parlimen termasuk 47 kerusi yang dimenangi tanpa bertanding. Parti pembangkang yang kuat ketika itu, DAP hanya memenangi sembilan kerusi Parlimen.

  Masa berlalu. Empat puluh lima tahun kemudian, dua parti Melayu terbesar ini – Pas dan UMNO – bertaut kembali.

  Muktamar Tahunan Pas Ke-65 di Kuantan pada 22 Jun lalu sebulat suara meluluskan usul memeterai kerjasama dan perjanjian politik dengan UMNO.

  Tidak gentarkah kerajaan Pakatan Harapan (PH) dengan kerjasama ini?

  Khabarnya usaha-usaha untuk memperincikan piagam kerjasama itu sedang giat dilaksanakan, dengan 10 Julai ini mempertemukan dua Naib Presiden masing-masing, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Idris Ahmad.

  Tempoh hari ada parti dalam PH menggelarkan kerjasama UMNO-Pas ini suatu polisi ‘bumi hangus’.

  Lebih mengejutkan lagi mereka melabelkan kesepakatan itu ‘menyasarkan’ orang bukan Melayu dan bakal menjadikan Malaysia seperti Afghanistan yang diperintah Taliban.

  Wow! ngeri sungguh reaksi ini sedangkan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) masih terlalu jauh lagi tarikhnya. Mandat kerajaan sekarang cuma akan berakhir 9 atau 10 Mei 2023.

  Apakah yang mengundang kebimbangan ini? Wajarkah PH gentar dengan kerjasama Pas-UMNO ini?Tumpang tidak ada jawapannya.

  Namun bila pergi agak terperinci, didapati sekurang-kurangnya 30 kerusi Parlimen yang dimenangi PH dalam PRU-14 tempoh hari akan ‘bermasalah’ dalam PRU-15.

  Ia seandainya ‘tiada sebarang cacat cela’ dalam kesepakatan Pas-UMNO ini.

  Zulkifli Jalil
  Utusan

  1. Adi Masta

   Mujahid usahlah buang masa layan org spt zawawi itu….langsung tdk mendatangkan menafaat kpd masyarakat…

   zawawi itu…org politik, hanya cari kepentingan politik….

   org yg ada jiwa Agama, hati Agama, Ilmu Agama tak akan berperangai spt zawawi itu…

 28. Firman dan Hadith wajib dipatuhi.

  Fatwa2 dari Mufti bertauliah perlu di ikut.

  Kata2 pemimpin PAS tak perlu dipeduli, ada yang mengarut, mcm Tuan apekenama nya itu.

  1. MAHATHIRVSANWAR

   BERHATI2 DGN ORG POLITIK YG MEMUSNAHKAN DUNIA INI…….

   Politik Islam dan Politik Kotor…….

   Semalan ayoh cik (Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang) mulakan dgn mengingatkan bahawa ‘politik’ ni kerja kotor pada pandangan sebahagian manusia tapi Islam meletaknya ditempat yg tinggi. Ramai orang baik baik tak mahu terlibat dalam politik kerana menganggapnya ‘kotor’. Ini merugikan Islam. Akhirnya jadi politik kotor sungguh bila politik dikuasai orang orang yg tidak baik.

   Sehingga malaikat ketika Allah SWT memberitahu akan ciptakan manusia utk jadi khalifah dibumi, malaikat kata adakah Allah akan biarkan manusia berbuat kerosakan (jadi khalifah mentadbir bumi)? Allah SWT lebih tahu apa yg tidak diketahui makhluknya.

   Allah SWT mengangkat tinggi darjat pemimpin yg adil. Jihad paling besar berkata benar kepada pemimpin yg zalim. Ini semua kerja politik kepimpinan.

   PAS perlu menyesuaikan diri dengan perubahan semasa tetapi tetap pada landasan prinsip.

   Ada perkara yg pemimpin punya pandangan yg lebih menyeluruh dan berpandangan jauh yg tersirat yg ahli cuma nampak yg tersurat yg disangka merugikan tetapi sebenarnya mempunyai hikmah yg besar.

   Itu yg berlaku dengan Peristiwa Hudhaibiyah yg akhirnya membuka jalan kpd pembukaan Mekah, kemaraan Islam.

   Keutamaan hari ini memimpin penyatuan ummah yg memberi keuntungan kepada perjuangan Islam.

   PAS mengambilkira negara ini yg majmuk pelbagai kaum dan agama. Kerana itu PAS jalin hubungan malah menperkasa peranan DHPP (bukan Islam).

   PAS pentingkan hubungan harmoni dan sejahtera antara kaum dan agama. Tingkatkan Budaya Politik Matang dan Sejahtera.

   Dalam Islam , Bukan Islam tiada masalah boleh jadi Menteri yg melaksanakan kerja Eksekutif. Untuk kedudukan membabitkan dasar dan prinsip, mesti orang Islam.
   Ahmad Amzad Hashim

   1. Daun Pisang

    Gambaran sebenar islam cerminan pas..
    Nk ajak berdebat pon nk pilih bulu..

    kononnye nk sama taraf..tp x sedar diri telah tertipu dgn mainan dunia..alamak nik zawawi nnt awak masuk kubur sume gelaran yg ada kat dunia tak bwa masuk ke liang lihad la…

    jwtn ketua dewan ulama pas tu pon silap hari bln allah pon x iktiraf…

 29. Suman si anak tikus, mahu berlagak jadi singa
  Tapi, asyik kena tibai, sampai mulut ternganga
  Kepala dia, terasa spt, Kejora hempok belanga
  Si kotey kecut ni buat malu je parti Cap Bunga
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 30. Seman mangkaq, dok panggey aku ni, gay boy
  Pasai aku ni pemes seghopa hero pilem koboi
  Dia pula sakit pasang sughut teloq bergemboi
  Haghap pala besaq, tapi, otak besaq kelemboi
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Masih jugak tak nak ngaku engkau gay boy, hmmm..,??
   Tengok & baca nihh……

   PANTAToon Kejora:
   Suman konon, mau buka, Kejora punya pekong
   Tapi artifak muzium dia itu, tiada siapa sokong
   —————————-‘—————————————-
   He he he

   Muzium atuk kamu……!!;Semuanya masih ‘segar bugar’ tersimpan dalam blog ini..contoh baik punya……

   KEJORA
   Hamba kini terbayang dpt jubo Mekcy Golok
   Dia pakai mekap tebal sampai rupa jadi elok
   Darii belakang, hamba datangi & terus pelok
   Terus londeh seluar & jubor dia hamba jolok
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh
   ———————————————————————-
   He he he

   Stigma ‘kunyit’ sampai bila pun tetap menempel lekat pada diri kamu. Ingatkan “si warak” ini tiap2 awal pagi tonggang tonggek “sembah-yang”, rupa2nya dia BERJUBOR…..!!

   Heeeee, Malunya engkau…..!!

   He he he

   1. Meroyan lagi kerr Wak Selasih..??
    Meroyan sbab Kejora dpt kekasih..!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂.

    1. Poor dumb-dumb,
     Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

     What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

     He he he
     “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

 31. Suman, kalu abg tak ada, dia kencang, spt ribut
  Lihat abg masuk, dia jadi bapok sotong lembut
  Tengok pantun jer dia mula le jadi kelam kabut
  Tiada pilihan si pelir kecut ni, selain ‘ca alif but’
  🐙🐙🐙🐙🐙🐙🐙🐙🐙🐙🐙🐙🐙🐙🐙🐙🐙🐙

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Awal pagi tadi yg calibut tuu, siapa haaa….??

   Terus berangan syok sendirilah kamu, Kejora.

   Irah-pirrahh, Siswi Pangsai Loji Kumbahan Najis dari U-Never Study mana pulak tuuu, haaa, Kejora…..?? sila beri pencerahan.

   Toksahlah nak mengarut……!!

 32. Mengapa Malaysia terus hanyut dan tidak akan maju seperti bangsa dan agama yang lain…

  1. Melayu telah dibangsat dan terus terbangsat…unless mereka sedar dan bangun untuk “unbangsat” themselves.

  2. Muslim telah sesat dan twrus disesatkan oleh PAS…unless muslim sedar islam adalah agama yang suci dan bukan ikut acuan PAS. All fatwas oleh PAS adalah palau based on pemahaman palsu

  1. Susah nak dibandingkan kaum Melayu dan kaum Cina, India.

   Depa dah bersejarah lebih dari 3,000 tahun di negara asal depa, ada ciri2 dalam budaya depa yang menolong depa maju, contoh nya semangat kiasu, atau asyik nak menang, tak mahu ketinggalan, ramai yang ultra kiasu.

   Kaum pendatang di mana2 negara pun memang kerja lebih kuat sebab sedarkan depa dah tinggalkan negara asal, di Melbourne Cina di bencikan sebab buka kedai hingga lewat malam langgar undang2 buruh dsb nya.

   Tapi setuju PAS menyesatkan. Umno pulak menyelewengkan.

 33. Abg nak pegi surau ni Irah, solat jemaah subuh
  Ada peluang Irah, pahala kita usaha, utk imbuh
  Si tua tu Irah luka lama pun dia belum sembuh
  Balik surau jap lagi, teruk bapok tu abng tabuh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. Macam bagus ‘sembah-yang’, ini apa kamu buat, haaa…??

   KEJORA
   Hamba kini terbayang dpt jubo Mekcy Golok
   Dia pakai mekap tebal sampai rupa jadi elok
   Darii belakang, hamba datangi & terus pelok
   Terus londeh seluar & jubor dia hamba jolok
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh
   ———————————————————————-
   He he he

   Stigma ‘kunyit’ sampai bila pun tetap menempel lekat pada diri kamu. Ingatkan “si warak” ini tiap2 awal pagi tonggang tonggek “sembah-yang”, rupa2nya dia BERJUBOR…..!!

   Heeeee, Malunya engkau…..!!

   He he he

   1. Meroyan lagi ka Wak Selasih..??
    Meroyan sbb Kejora dapat kekasih..!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. Poor dumb-dumb,
     Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

     What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

     He he he
     “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

 34. Baru saja 2 jam tidur, abng kini kembali terjaga
  Terasa spt abg dikejut dek Irah bidadari syurga
  Kerbau tua, patah tanduk mari lagi nak berlaga
  Abg dah taji tibai, dia lari jatuh ke dalam telaga

  Kerbau itu dgn abg mmg tidak pernah menang
  Asyik saja dia, kat atas darat kelupor berenang
  Mcm2 cara dia attack, abng pukul balik tenang
  Kini agak nya, tersedu-sedu, air mata berlinang

  Kerbau tua gila tu, seperti dah kehilangan arah
  Berdepan dgn abg, dia asyik saja cedera parah
  Abg ‘cool’ jer berpantun, tak ada sergah marah
  Itulah satu kelebihan bagi bakal tunangan Irah

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. Padahnya bila berPANTAToon….
   Semuanya hancussss…..!!

 35. Uwekkkk..uwekkkkk…bersepah-sepah PANTAToon Sampah yg tak ada isi bernas, sembrono..asal boleh untuk menutup kemaluan setelah dilondeh-telanjangkan yg dia (Kejora) sekadar gay boy bacol samdol.

  Maju kena, mundur kena – Volkswagen Kuning Kunyit……!!

  Hi hi hi, abis meleleh air hidung menahan lawak bodoh kejora.

  He he he

  1. Haper ke bende, yg ngko merapu raban ni Wak?
   Tak sedar ke ko tu dah terkenal badut pelawak?
   Muka dah jadi kulit babi badan lak kulit biawak
   Semua orng geli hati, gelagat kantoi lucu awak
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. Lawak Suman, boleh kasi kalah pelawak Badul
    Kini, harap asyik dihirup sup, bubor dan cendol
    Gigi palsu si tua ni tertelan lekat dengan dodol
    Udah tu jubor dia pulak, btg pelir Jemin sondol
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. Wak cuba ler pergi suluh diri tu, kat dlm cermin
     Meroyan raban ni agaknya sebab sakit kelamin
     Muka cengkung bukan sbab tak cukup vitamin
     Tapi..punca, kerap ditutoh jubor oleh Mt Jemin
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. Sedar ler diri Wak nko tu dah hampir dgn kubor
      Iman di dada tak pernah pulih sejak lama lebor
      Menjadi2 meroyan dia sejak Jemin tutoh jubor
      Wak udah basuh ke, kunyit lekit yg bersembur?
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. Ki ki kik Suman tua pak lawak, mat karung guni
       Kotey dia udah ‘kiok’, tak mampu nak layan bini
       Dia harap meratus & meroyan raban jer, kat sini
       3 kali aku cabar berentap, bapok ni tidak berani
       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      2. Padahnya bila berPANTAToon….
       Semuanya hancussss…..!!

    2. Padahnya bila berPANTAToon….
     Semuanya hancussss…..!!

 36. Aku dah londeh, Suman lahanat punya pakaian
  Cukup dulu setakat ini Suman ifrit ini aku layan
  Aku kini.. tinggalkan dia dlm keadaan meroyan
  Selebih nya, aku serah utk Allah buat selesaian

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  🖐🖐🖐🖐🖐🖐🖐🖐🖐🖐🖐🖐🖐🖐🖐🖐🖐🖐

  1. Yg sebenarnya yg kena londeh telanjang tuu, siapa haaaa….??
   Tengok & baca nihh……

   PANTAToon Kejora:
   Suman konon, mau buka, Kejora punya pekong
   Tapi artifak muzium dia itu, tiada siapa sokong
   —————————-‘—————————————-
   He he he

   Muzium atuk kamu……!!;Semuanya masih ‘segar bugar’ tersimpan dalam blog ini..contoh baik punya……

   KEJORA
   Hamba kini terbayang dpt jubo Mekcy Golok
   Dia pakai mekap tebal sampai rupa jadi elok
   Darii belakang, hamba datangi & terus pelok
   Terus londeh seluar & jubor dia hamba jolok
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh
   ———————————————————————-
   He he he

   Stigma ‘kunyit’ sampai bila pun tetap menempel lekat pada diri kamu. Ingatkan “si warak” ini tiap2 awal pagi tonggang tonggek “sembah-yang”, rupa2nya dia BERJUBOR…..!!

   Heeeee, Malunya engkau…..!!

   He he he

   1. Meroyan lagi ker Wak..?
    Meroyan sampai pagi yer Wak..!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. SELISIH AMIT AMIT – Semoga keturunanku tidak ada yg terkenan macam perangai musibat, Kejora gay boy.

     Terus berangan syok sendirilah kamu, Kejora.

     Irah-pirrahh, Siswi Pangsai Loji Kumbahan Najis dari U-Never Study mana pulak tuuu, haaa, Kejora…..?? sila beri pencerahan.

     Toksahlah nak mengarut……!!

 37. Semua orng tahu, perangai busuk, jahat Suman
  Dia tinggal politik, sbb aku nak dibuat kecaman
  Namun dari Allah, dia dah pun terima hukuman
  Dia meroyan sewel, serupa org yg tidak siuman
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 38. Suman ifrit kaki fitnah pendusta berhati kelam
  Dikata, aku ini, Irah, Melati & Cengkerik Malam
  Kini, dia dpt balasan, dari Tuhan sekelian alam
  Dlm ratapan hiba, royan, raban, dia tenggelam!
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 39. Mmg sampai bila pun Suman tak ngaku kalah
  Fitnah & dusta dia gunakan sbg tektik & helah
  Namun, dia udah pun dpt hukuman, dari Allah
  Bukti nya, sewel meroyan dia kian menyerlah!
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 40. Baru Suman tahu bila Allah Taala sudah murka
  Dia kini, berpanjangan, hidup dlm gundah duka
  Blm lagi mati, dunia dia rasakan serupa neraka
  Hamya yg aku nak kata dekat dia, padan muka!
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 41. Aku ingin ucap syukur, ke hadhrat Allah Ta’ala
  Kerana sikap bongkak dengki Suman dpt bala
  Mmg sesuai balasan, utk perangai busuk cela
  Kini dia meroyan raban serupa dgn orang gila
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 42. Kejora gay boy….

  Your idiotic multi roles of ‘play acting’ deceiving people as though you’re not alone is so damn bloody obvious – ‘syok sendiri cakap sorang2 macam orang tak siuman/biol’.

  How silly you are to expose your mental disturbance or paranoid where on numerous times you assume alternately different identities/personalities.

  “A loquacious psychopath who fond of talking with himself is suffering chronic mental disorder” – That’s what you are, Kejora……!!

  So, you can go to hell with your fake, Irah-porrrahh,, MurniMelati..Cangkerik Malam, cause we don’t buy such foolish act of yours.

  Got it, gay boy……??

  1. Meroyan lagi ker Wak..?
   Meroyan lagi yer Wak..!

   😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. After all those braggings this while, is that all you can rebut me…..?? You disappoint me, gay boy….!!

    He he he
    “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

    1. Wak meroyan lagi ker..?
     Wak meroyan lagi yer..!

     😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. Put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan.

      What a shock, after all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

      He he he
      “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

      1. Meroyan lagi ker Wak..?
       Meroyan sampai pagi yer Wak..!!

       😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 43. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💖💗💙💜
  Bila abng tapap warkah Irah hilanglah hiba pilu
  Kerja jadi bersemangat, makan pula makin lalu
  Ok lah sayang, abg pohon berundur diri dahulu
  Utk mu dewi, salam rindu abg di angin nan lalu
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💖💗💙💜
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💖💗💙💜
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💖💗💙💜
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. Kejora gay boy….

   Your idiotic multi roles of ‘play acting’ deceiving people as though you’re not alone is so damn bloody obvious -‘syok sendiri cakap sorang2 macam orang tak siuman/biol’.

   How silly you are to expose your mental disturbance or paranoid where on numerous times you assume alternately different identities/personalities.

   “A loquacious psychopath who fond of talking with himself is suffering chronic mental disorder” – That’s what you are, Kejora……!!

   So, you can go to hell with your fake, Irah-porrrahh,, MurniMelati..Cangkerik Malam, cause we don’t buy such foolish act of yours.

   Got it, gay boy……??

   1. Meroyan lagi ker Wak..?
    Meroyan lagi yer Wak..!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. After all those braggings this while, is that all you can rebut me…..?? You disappoint me, gay boy….!!

     He he he
     “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

     1. Wak meroyan lagi ker..?
      Wak meroyan lagi yer..!!

      😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. Put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan, you bloody fool.

       What a shock, after all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

       He he he
       “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

      2. Put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan.

       What a shock, after all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

       He he he
       “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

       1. Meroyan lagi ker Wak..??
        Meroyan sampai pagi yer Wak..!!

        😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      3. Now look Kejora,

       Put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan.

       What a shock, after all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

       He he he
       “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

      4. Put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan.

       What a shock, after all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

       He he he

       1. Meroyan lagi ker Wak Selasih..??
        Meroyan sbb Kejora dpt kekasih..!!

        😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 44. Si iblis itu Irah, jenis hati busuk kudis menanah
  Abg rasa dia ni bersolat mmg le dia tak pernah
  Org lain komen, dia kata abg, suka tabur fitnah
  Kalu abg jumpa dia, mmg iblis ni makan tanah
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  (Bunga2 tu utk Irah tau..)

  1. Kejora dgn dungunya berterusan melalut karut.

   Anonymous
   Kejora cikgu bistari, mmg pakar dlm matematik
   Kokurikulum, dia pegang bola, silat & gimnastik
   Di blog Budin ini, cintanya telah mekar berputik
   Dapat awek budak oversea, minah Jawa cantik
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   Cikgu Kejora dgn ‘Irah manja’, pelajar universiti
   Cengkerik Malam pula, dah dpt, si MurniMelati
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   ————————————————————————
   Isyy..isyy.,isyy..
   Tak abis2 Budak SEJEMBUT berAUTA SERABUT.

   Masih jugakkah kau Kejora berperasan syok sendiri Cik gundu pathetik..pakar CocKOLOM, gentel bola fantastik……??

   Boleh tanya sikit, bukankah kau Lepasan yg baru lepas dari Maktab PerGARUan Tanjung Rambutan ituu……??

   Ahaaaa, U Never Study mana tuu, tahun berapa, jurusan apa, fakulti apa, haaa Dol,….??

   TAMBAHAN:
   Teringat Haziq, mesti terbayang Kejora. After all, both are of the same kind – STOR KUNYIT……!!
   Heeeeee, geli geman dibuatnyer…!!

   Tak gitu, kan kan kan…..??

   1. Meroyan lagi ker Wak Selasih…??
    Meroyan sbb Kejora dpt kekasih…!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh.
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 45. Si tua itu Irah, ‘anu rosak’ tak mampu layan bini
  Sbb itu, dia asyik mampos melepak kat blog ini
  Dia jenis kaki auta nak menunjuk kat org di sini
  3 kali abg cabar berjumpa mana ada dia berani
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  (Bunga2 tu utk Irah tau..)

 46. Si tua kedi tu, benda2 tu jer dia bak kuar modal
  Asyik dia ulang2 jaja serupa dgn bapok sundal
  Tak tau malu dia, udah lunyai, abg sekeh bedal
  Mmg jenis bapok ni, Irah, rasa mcm dia handal
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  (Bunga2 tu utk Irah tau..)

 47. Irah..si tua kedi itu mari nak meniup semboyan
  Rupa pun monyok, macam tertelan kulit durian
  Tapi semua org tak ambil peduli buat tak layan
  Padan dgn muka dia.. terus meraban meroyan
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  (Bunga2 tu utk Irah tau..)

 48. Oklah Irah, tinggal jap pasangan CKMlm-Melati
  Kini abg mahu berutus pula dgn si jantung hati
  Bln Disember 2019 akan membawa seribu erti
  Jgn lupa kasi tahu abg yer, bila nak balik nanti!
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💖💗💙💜

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. Kejora berkelentong PANTAToon….

   Kejora cgu muda berpantun dgn penuh kreativiti
   Irah, kini ada kat USA, siswi saikoloji di universiti
   ————————————————————————

   Mak aii, Kejora Ciku..cik gundu., cik gudang..lepasan dari maktab perGARUan Tg Rambutan itukah….?? Langsung tak ada tokoh Cikgu….!!
   Siswi pangsai-loji-najis u never study mana tuu….??

   He he he
   “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

   1. Meroyan lagi kah Wak Selasih..??
    Meroyan sbb Kejora dpt kekasih..!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 49. Kumpulan Melayu Penentang Penjajahan DAP!!

  Inilah yg. disyaki digunakan juga si PENIPU/PEROMPAK/PERASUAH sampah kit siang BANGKAI ANJING DAP PENGGANAS/PENJAJAH homo JIJIK Zionis ISrael ni – utk. memBLACKMAIL si mahathir PARIA KERALA supaya memBIAQkan si KULI anwar PENYAMAQ HOMO PARIA depa jadi PM dan TIMBALAN PM dia dr. anak guan eng BANGKAI ANJING dia – di bawah hak asasi ‘KESAMAAN’ Zionis PENIPU depa (sbb. tu, anwar PARIA HOMO ni amat ANTI-UNDG2 PERLEMBAGAAN 153 dan DEB)!!! Mana juga si BETINA tipah koya TAK guna-SPRM bangkai ANJING tu oi!!! !!!

  Sbb. tu kes ROMPAKAN Bank Negara sbnyk. hampir $35 BILLION melalui FOREX ni TIBA2 diTUTUP juga secara HARAM oleh si PEGUAM NEGARA PARIA Pundek SAMPAH bangkai ANJING DAP PENGGANAS tu!! Mana KETUA POLIS NEGARA dan si BETINA tiopah koya-SPRM bangkai ANJINg tu oi?!!! Lihat artikel amat BERNAS ni, di –

  https://mykmu.net/2019/07/02/isu-forex-masih-belum-terlewat-kalau-kit-siang-sekarang-mahu-mengaku-dia-sudah-tak-waras-najib/

  Isu Forex : Masih belum terlewat kalau Kit Siang sekarang mahu mengaku dia sudah tak waras – Najib

  Oleh RHG

  MYKMU net
  July 2, 2019

  1. Kumpulan Menentang Penjajahan DAP!!A

   PEMBETULAN: Dari Kumpulan Melayu Penentang Penjajahan DAP!!

   Jadi, mana suara MUFTI PERLIS ni oi?!!!

 50. Kumpulan Melayu Penentang Penjajahan DAP!!

  Itulah, mana BETINA tipah koya-SPRM bangkai ANJING PENIPU dan PDRM bah. KOMERSIAL tak guna tu oi?!!!! Mmg. si Menteri UNDG2 dr. PENDATANG Cina bangkai ANJING warisan HOMO-KULI SAMPAH DAP ANJING sial tu adalah si PENIPU betul dgn. rejim PEROM-PAK/PERASUAH PH-DAP bangkai ANJING sampah homo JIJIK ZIONIS ISrael dia!!

  Dahlah MENIPU psl. harta2 yg. diISYTIHARkan di MALAYSIA, mcm. kes2 bangkai2 ANJING Pendatang2 rayer PARIA dan cina guan eng ni, bahkan yg. PEROMPAK2/PERASUAH2 dr. rejim PH-DAP Anjing juga SEMBUNYI kat LUAR NEGERI termsk. melalui PROKSI termsk. melalui BETINA2 SIMPANAN JALANG depa, kaum keluarga, saudara mara dan kroni2 depa, lansung TAK diSIASAT oleh BETINA tipah koya/SPRM bangkai ANJING PENIPU tu!!!! Yg. ni dia TAK pula TERLALAK aaahh, si PUKIMAK PELACUR berNANAH dia, si PENDATANG Cina bangkai ANJING SAMPAH tu oi?!!! Di –

  1. https://khairulryezal.blogspot.com/2019/07/sn-rayer-dan-lim-guan-eng-menipu-dalam.html

  SN Rayer Dan Lim Guan Eng Menipu Dalam Pengistiharan Harta?

  Oleh Cucu Tok Selampit

  Khairul Ryezal blogspot com
  July 2, 2019;

  2. https://malaysiachoice.wordpress.com/2018/07/06/shukri-sprm-arah-kes-shafie-apdal-ditutup-saksi-miliki-akaun-rm29-juta-dibebaskan/

  Shukri SPRM arah kes Shafie Apdal ditutup, saksi miliki akaun RM29 juta dibebaskan

  Malaysia Choice wordpress com

  July 6, 2018; dan di –

  3. https://sabahkini2.com/en/news/1855/selepas-banglo-rm13-juta-kini-rumah-shafie-apdal-rm53-juta-no5-albion-street-london-terbongkar/view

  Selepas Banglo RM13 juta kini rumah Shafie Apdal RM53 juta No.5 Albion Street London terbongkar

  SabahKini2 com

 51. Mmg tak sabar, menanti Irah, balik ke Malaysia
  Keluarga sblh abg, mmg semua, udah bersedia
  Ibu & ayah abg nampak nya spt tersangat ceria
  Utk CKMlm-Melati kita doakan depa ni bahagia
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 52. 💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  BLOG BUDIN DILANDA TSUNAMI CINTA
  MEMBADAI PANTAI-PANTAI YANG DULUNYA GERSANG
  MEMBADAI HATI-HATI YANG SEPI

  AHHHHHHHHHHHH….PASTINYA AKU AKAN GEMBIRA SAKAN!!

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. 😅😂🤣😂😅🤣🤣😂😅layan💞💞😂😅😍😍

  2. Kejora gay boy….

   Your idiotic multi roles of ‘play acting’ deceiving people as though you’re not alone is so damn bloody obvious -‘syok sendiri cakap sorang2 macam orang tak siuman/biol’.

   How silly you are to expose your mental disturbance or paranoid where on numerous times you assume alternately different identities/personalities.

   “A loquacious psychopath who fond of talking with himself is suffering chronic mental disorder” – That’s what you are, Kejora……!!

   So, you can go to hell with your fake, Irah-porrrahh,, MurniMelati..Cangkerik Malam, cause we don’t buy such foolish act of yours.

   Got it, gay boy……??

   1. Meroyan lagi ker Wak..??
    Meroyan lagi yer Wak..!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. Put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan.

     What a shock, after all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

     He he he
     “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

     1. Meroyan lagi ker Wak..?
      Meroyan sampai pagi yer Wak..!!!

      😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. Poor dumb-dumb,
       Looks like you have nothing to rebut me; stunned to the point of almost speechlessness..at a loss for words.

       What a shock, after all those braggings of yours this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

       He he he
       “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT, WHY YOU NUT…..!!

 53. Cisssss……

  Sungguh lancangnya ini hanuman cengkerik malam
  Ingin menggodaku tapi tak sadar mukamu tu hitam
  Ingatkah kamu akan Dang Hanum si Serikandi Silam?
  Fikir2kan sebelum kepalamu ku hantam lalu khatam!

  1. 😃😄😃😀😅😂🤣layan😂😅🤣😍😍

   1. Usahlah nak berselindung, duhai adik ku Melati
    Bagaimana perasan mu itu, abg mmg mengerti
    Mmg lah lain bunyi di mulut, lainlah pula di hati
    Moga2, dikau & CKMlm, akan berbahagia nanti
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 54. Kenduri, CKMlm-Melati, rancak gendang keling
  Abis terpegun semua para tetamu di sekeliling
  CK spt malu2 dan Melati pula manja menjeling
  Uncle TN dekat rumah, mengelupor berguling2
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. 😀😄😃😅😂🤣😂😅😆😄😃😀hebat💕💞

 55. WAHABI MANGKUK HAYUN TAK MAU KOMEN KE YG INI……..

  Baki RM500, Cuepacs seru semak gaji minimum
  DENYUT REFORMASI

  KUALA TERENGGANU— Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) meminta kerajaan menyemak semula kadar gaji minimum ke arah meringankan kos sara hidup rakyat.

  Presidennya, Datuk Azih Muda berkata kadar sekarang dilihat tidak memadai lebih-lebih lagi bagi golongan berpendapatan rendah B40.

  “Cuepacs cadangkan kerajaan dengan segera semak gaji minimum bagi sektor swasta dan kerajaan kerana gaji RM1,100 dan RM1,200 sangat rendah dan tidak mencukupi.

  “Kalau dengan anak ramai gaji RM1,100 sebulan tolak caruman wajib tinggal baki RM500 sebulan apa dia nak buat?” katanya kepada pemberita pada sambutan Hari Raya peringkat Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) Terengganu di sini semalam.

  Disebabkan itu, beliau berkata banyak pasangan suami isteri yang tinggal berjauhan bercerai akibat tekanan hidup berikutan perbelanjaan yang terpaksa ditanggung seperti keperluan membayar sewa dua rumah dan kos ulang alik. — Bernama

  1. KT Linggam

   Nik Zawawi naik riak sbb dia rasa posisi Ketua Dewan Ulamak PAS dah membolehkan dia keluarkan fatwa bangang..

   Ada pulak Naib Presiden yg sama bangang backup dia..tu yg dia naik tocang..

   dia tak tahu ke klu Tuhan nak tarik nikmat atau jawatan tu, dlm sekelip mata pun boleh..

 56. 💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  Woww.. musim cinta, kini sudah mari melanda!
  Kejora-Irah & Krik2Mlm-Melati pasangan muda
  Dua2 pasangan ini akan terus bermesra canda
  Tinggalle uncle TN tua kerepot terus menduda
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. AKU SETUJU SANGAT

   YEAHHHHHHHHHHH HO YIPPI YIPPI

   MURNI MELATI

   SAMBUT LAH CINTA INI

   YIPPPPPPPPPI YIPPPPPIIIII

   TIMA KACIH KEJORA WOIIII

   KAMU MENGAJAR AKU CARA BERCINTA

   AKU PON DAH LAMA MEMBUJANG NI

   AHHHHHHHHHHHHHH…HI HI HI

   INI LAGI BUNGA KU UNTUK MU MELATI KU

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

   1. CKMlm ini, nampak nya pandai jugak bercanda
    Cuba lah pulak style Mujahid, berkanda-adinda
    Lambat laun, si Murni Melati, pasti nya tergoda
    Semoga ko cepat naik, pelamin punya persada
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

   2. Kejora gay boy….

    Your idiotic multi roles of ‘play acting’ deceiving people as though you’re not alone is so damn bloody obvious -‘syok sendiri cakap sorang2 macam orang tak siuman/biol’.

    How silly you are to expose your mental disturbance or paranoid where on numerous times you assume alternately different identities/personalities.

    “A loquacious psychopath who fond of talking with himself is suffering chronic mental disorder” – That’s what you are, Kejora……!!

    So, you can go to hell with your fake, Irah-porrrahh,, MurniMelati..Cangkerik Malam, cause we don’t buy such foolish act of yours.

    Got it, gay boy……??

    1. Meroyan lagi ker Wak..??
     Meroyan lagi yer Wak..!!!

     😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. Put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan, you bloody fool.

      What a shock, after all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

      He he he
      “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

      1. Meroyan lagi ker Wak..??
       Meroyan sampai pagi yer Wak..!!!

       😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     2. Put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan.

      What a shock, after all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

      He he he

 57. Budin, pasti sekali, akan merasa senang di hati
  Blog dia kini, jadi tempat mekarnya cinta sejati
  Cikgu Kejora dgn ‘Irah manja’, pelajar universiti
  Cengkerik Malam pula, dah dpt, si MurniMelati

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. Kejora dgn dungunya berterusan melalut karut.

   Anonymous
   Kejora cikgu bistari, mmg pakar dlm matematik
   Kokurikulum, dia pegang bola, silat & gimnastik
   Di blog Budin ini, cintanya telah mekar berputik
   Dapat awek budak oversea, minah Jawa cantik
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   Cikgu Kejora dgn ‘Irah manja’, pelajar universiti
   Cengkerik Malam pula, dah dpt, si MurniMelati
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   ————————————————————————
   Isyy..isyy.,isyy..
   Tak abis2 Budak SEJEMBUT berAUTA SERABUT.

   Masih jugakkah kau Kejora berperasan syok sendiri Cik gundu pathetik..pakar CocKOLOM, gentel bola fantastik……??

   Boleh tanya sikit, bukankah kau Lepasan yg baru lepas dari Maktab PerGARUan Tanjung Rambutan ituu……??

   Ahaaaa, U Never Study mana tuu, tahun berapa, jurusan apa, fakulti apa, haaa Dol,….??

   TAMBAHAN:
   Teringat Haziq, mesti terbayang Kejora. After all, both are of the same kind – STOR KUNYIT……!!
   Heeeeee, geli geman dibuatnyer…!!

   Tak gitu, kan kan kan…..??

   1. Meroyan ker Wak..?
    Meroyan yer Wak..!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. After all those braggings this while, is that all you can rebut me…..?? You disappoint me, gay boy….!!

     He he he
     “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

     1. Masih meroyan ker Wak..?
      Masih meroyan yer Wak..!

      😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. After all those braggings this while, is that all you can rebut me…..?? You disappoint me, gay boy….!!

       He he he
       “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

       Reply Edit

       1. Meroyan lagi ker Wak..???
        Meroyan lagi yer Wak..!!!

        😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. After all those braggings this while, is that all you can rebut me…..?? You disappoint me, gay boy….!!

         He he he
         “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

         1. Wak meroyan lagi ker..?!
          Wak meroyan lagi yer..!

          😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          1. What the fuckin’ hell this ‘royan’is about? Put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan.

           What a shock, after all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

           He he he
           “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

          2. Put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan, you bloody fool.

           What a shock, after all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

           He he he
           “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

          3. Now look Kejora,

           Put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan.

           What a shock, after all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

           He he he
           “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

          4. Put this into your brainless head….the name is Othman, not Royan nor Ryan.

           What a shock, after all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

           He he he

 58. KRIK KRIK KRIK
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

  LINTAH BANYAK DI TEPIAN LAH GUNI
  TERKEJUT MAK TON JATUH PELANTING
  TAH KENAPA AKU BERAHIKAN SI MURNI
  SEKALI DIA PANTON AKU NAIK STIM

  INI BUNGA UNTUK MU MURNI MELATI KU

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

  1. CK 10:28 pm,

   Haah CK, pasal diri mssjid ni, mmg aku sokong
   Ko dpt jer si Melati tu nanti, terus ler ko dokong
   Tapi ko tak takut ke nanti uncle TN tu pelakong
   Nanti, dia carutkan ngko, itu macai DAP tokong

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   Ini bunga tambahah, ko kasi ler kat si Melati tu:

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

   1. Utara selatan Timur barat
    Abg abg bkn main mengorat
    Cinta cintan dapat ke jerat
    Sungguh petah ada ke kederat
    💖💖💝♥️💝💖💘💘😍😍😍👋👋
    Harta diistihar apa ke takut.
    Tatapan umum pelbagai reaksi.
    Pas pis pus la ni kecut perut.
    Tin Milo,kantong tak lg berisi
    😅😂🤣😂😅😜😜👏👏👏👏

  2. Kejora berPANTAToon temberang….

   KEJORA (bulan puasa 2018)
   Hamba kini terbayang dpt jubo Mekcy Golok
   Dia pakai mekap tebal sampai rupa jadi elok
   Darii belakang, hamba datangi & terus pelok
   Terus londeh seluar & jubor dia hamba jolok
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA (mlm ini @ 10:28)
   TAH KENAPA AKU BERAHIKAN SI MURNI
   SEKALI DIA PANTON AKU NAIK STIM
   ———————————————————————-
   He he he
   Stigma ‘kunyit’ sampai bila pun tetap menempel lekat pada diri engkau, gay boy. Ingatkan “si warak” ini tiap2 awal pagi tonggang tonggek “sembah-yang”, rupa2nya dia BERJUBOR…..!!

   Toksahlah nak temberang.
   Heeeee, Malunya engkau…..!!

   He he he

   1. Meroyan ker Wak..??
    Meroyan yer Wak..!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. After all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

     He he he
     “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

     1. Masih meroyan ker Wak..?
      Masih meroyan yer Wak..!!

      😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. After all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

       He he he
       “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

 59. Dah 3 entri, tak ada kelibat si tua badut kelakar
  Kucing tua kuku tumpul, dah tak lagi mencakar
  Tewas tertiarap, hatinya terus rentung terbakar
  Tak tau muzium mana pula dia pergi selongkar

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. PELIK! PELIK! PELIK!
   BUAT APALAK NAK CEMBURU CEMBURU
   KAWAN NAK BINA MASJID

   KEJORA KAN!

   BAB NI AKU SOKONG KAMU

   MEMANG DAH SAMPAI MASA KEJORA NI BERKAHWIN

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. AKU NAK COBA GODA SI MURNI MELATI

    KAH KAH KAH

    BIAR BLOG BUDIN NI JADI BLOG CINTA

    1. Kejora gay boy….

     Your idiotic multi roles of ‘play acting’ deceiving people as though you’re not alone is so damn bloody obvious -‘syok sendiri cakap sorang2 macam orang tak siuman/biol’.

     How silly you are to expose your mental disturbance or paranoid where on numerous times you assume alternately different identities/personalities.

     “A loquacious psychopath who fond of talking with himself is suffering chronic mental disorder” – That’s what you are, Kejora……!!

     So, you can go to hell with your fake, Irah-porrrahh,, MurniMelati..Cangkerik Malam, cause we don’t buy such foolish act of yours.

     Got it, gay boy……??

   2. CK 10:22 pm,

    Ngko belum kenal habis itu lahanat tua bangka
    Dia itu sami Hindu, tapi, ngaku Islam bermuka2
    Diri masjid, mana dia mau, kalu kuil tu dia suka
    Sbb itu, aku dok kata, si tua ini, bakal isi neraka

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

  2. Kejora gay boy memang muka tak malu, perasan macam bagus. Orang diam2, berani2nya dia jolok sarang tebuan. Nahhh, AMEK KAWW….

   Ingatkan “si warak” ini tiap2 awal pagi tonggang tonggek “sembah-yang”, rupa2nya dia BERJUBOR…..!! Dahlah tuu, dia buat kerja terkutuk ini tiap2 malam pada bulan puasa.

   INI AFFIDAVIT BUKTI PERAKUAN KEJORA SENDIRI BAHWA DIA SEORANG GAY HOMOSEKS – JANTAN MAIN JANTAN TIAP2 MALAM DI BULAN PUASA 2018…..

   KEJORA
   Ki kik kik Mekcy Golok bontot lentik
   Jln nya berlenggang, serupa ibu itik
   Kemain dia dgn kebaya & kain batik
   Kemarin terlopong dia ni Kejora titik
   Kah kaahh kaaahhh kaaahhh kaahh

   KEJORA
   Bila teringat Mekcy, nafsu ini terus bergelora
   Terok hamba, berlawan dgn nafsu membara
   Nak rasa jubor Mekcy, teringinnya tak terkira
   Walau pun tahu, jubor dia itu bukan lagi dara
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA
   Hamba tahu Mekcy Golok bukanlah rupawan
   Tapi bontot lentik nyah ni mmg sgt menawan
   Bontot bulat pejal dia, sentasa jer jadi igauan
   Ntah bila dgn dia ni dapat hamba mengawan
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhgg

   KEJORA
   Masih jugak teringat Mekcy bapok dua alam
   Hamba tau, kacukan Siam ini bukan le Islam
   Jenis bontot tonggek ni, lobang jubor dalam
   Untuk dia inii, hamba rela RM1000 satu mlm
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA
   Teringat bontot Mekcy bulat mcm buah labu
   Dia berbaju kebaya dada montok paha gebu
   Hamba tau dia burit palsu, tak boleh jadi ibu
   Tetapii jubor dia, hamba berani smlm seribu
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhh

   KEJORA
   Hamba ni tgh hari lapang pun tak dapat tidor
   Teringat bontot Mekcy tonggek mcm kundor
   Btg pelir pula, asyik tegang tak mahu kendor
   Rasa nak pacak tunggu saja suruh dia undor
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA
   Bayangan Mekcy, bapok Golok kinii dtng lagi
   Dia dtg berlenggang pakai kasut tumit tinggi
   Pujuk punya pujuk, depan belakang diia bagi
   Kalu bayar semlm seribu pun, tidak rasa rugi
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA
   Biar lah orang nak kata, hamba sasau sawan
   Mmg dgn Mekcy ayu ni hamba dah tertawan
   Tetingat bontot Mekcy, hati ini gelisah rawan
   Burit binii muda Suman pun, tak boleh lawan
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA
   Mekcy Golok inii kacukan, bukan lah Melayu
   Tapi hamba percaya dia bapok yg manis ayu
   Tak teringin kah btg abg yg keras mcm kayu
   Oh my dear transgender Mekcy, I really luv U
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA
   Tah kenapa, teringat bontot Mekcy yg indah
   Boleh tahan juga burit palsu dia hasil bedah
   Rasanya jubor Mekcy ini nak masuk mudah
   Tak perlu KY jelly pun, hanya guna air ludah
   Kah kaah kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA
   Bayangan bontot Mekcy semakin kerap acap
   Teringat tutoh jubo bapok ni berdecup decap
   Tangan ni udah pegang kote, tapi blm lancap
   Sblh tangan lagi urut dada sambil mengucap
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA
   Terbayang Mekcy Golok, hatii terus berdebar
   Mesti dia ni pinggang lentik, ponggong lebar
   Nak tutoh jubor bapok ini, rasa sgt tak sabar
   Baik pintas cepat sblm Nuat dulu yg sambar
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA
   Terbayang hamba dukong Mekcy ke ranjang
   Ps tu, hamba londeh kasi dia bulat telanjang
   Apa lagi, terus tusok pelir hamba yg panjang
   Mekcy kegeliian terus kelupor & menerajang
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA
   Mekcy Golok terasa bagai datang dlm mimpi
   Hamba ayat dan pujuk dia dgn mencium pipi
   Lps itu hamba jolok lobang jubor dia sipi-sipi
   Burit bini muda Suman pun hamba tolak tepi
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA
   Dpt Mekcy Golok..spt miinyak hamba tatang
   Hamba akan tutoh jubo dia, pagi dan petang
   Sekali sekalaa, hamba akan tidor melentang
   Lps itu, suruh dia hsap hamba punya batang
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaashhhh

   KEJORA
   Hamba kini terbayang dpt jubo Mekcy Golok
   Dia pakai mekap tebal sampai rupa jadi elok
   Darii belakang, hamba datangi & terus pelok
   Terus londeh seluar & jubor dia hamba jolok
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA
   Mekcy bapok, pandar kecek oghae putih
   Teghingak ke diyo, ambo ni sampar letih
   Ambo nok jilak, daghi jubo sampar betih
   Demo ghoyatt jo beghapo, kalu nok pitih
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

   KEJORA
   Mekcy Golok burit tak orii, operate pakai alat
   Mesti burit transgender ini, banyak taik palat
   Geli geleman lah burit dia ni kalau nak dijilat
   Tapi hamba teringin rasa jubor dia yng bulat
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA
   Mekcy Golok, mari ke sinii tinggal kat Bachok
   Dia ttp nampak manja walau mulutnya becok
   Tak jadi apa, banding bini Suman mati pucok
   Teringin benar jubo Mekcy hamba nak cucok
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

   KEJORA
   Makin jadi manja, bila Mekcy Golok melatah
   Bapok dari Siam ini, mesti jambu & bergetah
   Terbayang dia tonggeng jer, tak membantah
   Apa lagi, berdecap ler jubor dia hamba ratah
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh
   ——————————————————————————

   ps:
   Jerat tak pernah lupakan pelandok. Allah SWT telah menggerakkan kau membuka pekong di dada sendiri – betapa fasiq & jahatnya engkau, Kejora……!!

   1. Meroyan ker Wak..?
    Meroyan yer Wak..!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. After all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

     He he he
     “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

     1. Masih meroyan ker Wak..??
      Masih meroyan yer Wak..!

      😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. After all those braggings this while, is that all you can rebut me, not even a denial…..?? You disappoint me, gay boy….!!

       He he he
       “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

       1. Meroyan lagi ker Wak..??
        Meroyan sampai pagi yer Wak..!!!

        😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh.
        🖕😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  3. Kejora gay boy….

   Your idiotic multi roles of ‘play acting’ deceiving people as though you’re not alone is so damn bloody obvious -‘syok sendiri cakap sorang2 macam orang tak siuman/biol’.

   How silly you are to expose your mental disturbance or paranoid where on numerous times you assume alternately different identities/personalities.

   “A loquacious psychopath who fond of talking with himself is suffering chronic mental disorder” – That’s what you are, Kejora……!!

   So, you can go to hell with your fake, Irah-porrrahh,, MurniMelati..Cangkerik Malam, cause we don’t buy such foolish act of yours.

   Got it, gay boy……??

 60. Kini, abng boleh berpantun dgn aman & tenang
  Dlm memperjuang cinta kita abg telah menang
  Si iblis kedi terus melopong, air mata berlinang
  Itulah intan kehebatan Irah punya bakal tunang
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

  1. KRIK KRIK KRIK

   KEJORA WOITTTT!!!!!!

   YANG WARNA KUNING TERPACAK TU APA KEMENDA????

   JANGAN JANGAN

   O💪0 YANG NI??

   1. AKU DAH STIM KAT MURNI MELATI PULAK!!!!

    BAPOK BARANGKALI?

    KALU BAPOK SAMARAN TN,ELOK TERAJANG SAJA

    1. CK 10:02 pm,

     Woitt..CK, usahlah sdr ini berfikir sembarangan
     Hal yng pelik & kotor, mengarut, disebut jangan
     Itu adalah tanda kekuatan, guna isyarat tangan
     Boleh juga tafsir, Kejora punya ini besar lengan

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

     1. CK 10:08 pm,

      Hai, lain macam jer CK, bunyi engko punya ayat
      Kalau didengar si Melati, mesti dia terasa gayat
      Uncle TN pula, mesti dlm hati terhiris menyayat
      Berani ke ko langkah TN duda tua punya mayat

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. Kejora gay boy….
       For your own good, stop making a bloody fool of yourself.

       Your idiotic multi roles of ‘play acting’ deceiving people as though you’re not alone is so damn bloody obvious -‘syok sendiri cakap sorang2 macam orang tak siuman/biol’.

       How silly you are to expose your mental disturbance or paranoid where on numerous times you assume alternately different identities/personalities.

       “A loquacious psychopath who fond of talking with himself is suffering chronic mental disorder” – That’s what you are, Kejora……!!

       So, you can go to hell with your fake, Irah-porrrahh,, MurniMelati..Cangkerik Malam, cause we don’t buy such foolish act of yours.

       Got it, gay boy……??

  2. Kejora berkelentong PANTAToon….

   Kejora cgu muda berpantun dgn penuh kreativiti
   Irah, kini ada kat USA, siswi saikoloji di universiti
   ————————————————————————

   Mak aii, Kejora Ciku..cik gundu., cik gudang..lepasan dari maktab perGARUan Tg Rambutan itukah….?? Langsung tak ada tokoh Cikgu….!!
   Siswi pangsai-loji-najis u never study mana tuu….??

   He he he
   “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

 61. Abg harap, cinta tidak ganggu, Irah punya study
  Cinta suci kita ini, akan tetap kemas bersemadi
  Walau pun cuba dihalang oleh si setan tua kedi
  Moga terus kekal teguh, kita punya Cinta Abadi

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

  1. CINTA ABADI – DJ DAVE
   Karaoke: https://youtu.be/39jwvzjPn0Q

   Bertahun berlalu bersama mu
   menempuh dugaan cinta syahdu
   bahgia derita di samping mu
   tanpa ku rasa jemu

   Diri ku kau cinta dan puja
   ternyata bila kau menghurai kata
   cinta mu abadi ku hargai
   daku jatuh hati

   Nada jiwa suci murni dan bahgia
   akan damai dilubuk jiwa
   cinta abadi yang kau taburi
   kan bersemadi di hati

   Semoga bahgia cinta kita
   meskipun ada yang menghalangnya
   bersama menjalin kasih mesra
   aman sejahtera

   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

  2. Kejora berkelentong PANTAToon….

   Kejora cgu muda berpantun dgn penuh kreativiti
   Irah, kini ada kat USA, siswi saikoloji di universiti
   ————————————————————————

   Mak aii, Kejora Ciku..cik gundu., cik gudang..lepasan dari maktab perGARUan Tg Rambutan itukah….?? Langsung tak ada tokoh Cikgu….!!
   Siswi pangsai-loji-najis u never study mana tuu….??

   He he he
   “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

  3. He he he

   Kejora berkelentong PANTAToon….

   Kejora cgu muda berpantun dgn penuh kreativiti
   Irah, kini ada kat USA, siswi saikoloji di universiti
   ————————————————————————

   Mak aii, Kejora Ciku..cik gundu., cik gudang..lepasan dari maktab perGARUan Tg Rambutan itukah….?? Langsung tak ada tokoh Cikgu….!!
   Siswi pangsai-loji-najis u never study mana tuu….??

   He he he
   “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

 62. Kali ni gwa tak nak komen pasal tajuk posting ni…tak menarik langsung lah…

  Ini gwa nak khabarkan pasal ada komplot dalaman dalam Bersatu yang diketuai oleh Din Pagoh untuk menggulingkan dan menendang keluar Tun dari parti tu sebagai pengerusi parti.

  Komplot Din Pagoh ni mendapat sokongan dari ketua2 bahagian , khususnya dari Johor dan Melaka. Kita pun tau betapa sokongan kepada Din Pagoh ni kuat di kedua2 negeri tersebut…tengok aje lah bagaimana calon2 Tun untuk jadi exco dan MB Johor berikutan peletakkan jawatan Man Datsun baru2 ni, telah disailang dengan rakusnya oleh Din Pagoh dan MB Johor dan exco2 dari Bersatu dalam kerajaan negeri sekarang ni adalah dari team Din.

  Tun pula menunjukkan powernya dengan melantik sorang YB Bersatu yang tidak memegang apa2 jawatan sebagai exco dalam pentadbiran negeri untuk menjadi pengerusi perhubungan parti Bersatu, sedangkan secara lumrahnya, MB lah yang menjadi pengerusi perhubungan parti.

  Sebagai tanda solidariti, semua ketua2 bahagian Bersatu Johor telah menandatangani satu memorandum untuk menyokong MB yang baru, walaupun tidak dipersetujui oleh Tun Madey.

  Dalam EGM Bersatu bulan Oktober ni, dikhabarkan akan ada usul dari team Tun agar jawatan presiden, timbalan presiden dan naib presiden parti dipertandingkan …dengan tujuan agar Tun akan bertanding bagi jawatan presiden melawan Din pagoh tetap pastinya akan mendapat bantahan dari team Din pagoh.

  Tun sedar Din pagoh ada persetujuan sulit dengan Bang Non dan Kit sial dan terlibat dengan komplot usul tak percaya terhadap Tun sebanyak dua kali…yang nyata bakal digagalkan oleh Tun. Din Pagoh kini dianggap sebagai gunting dalam lipatan yang WAJIB disingkirkan dan ditamatkan karier politiknya jika hasrat Tun untuk terus menjadi PM dan menafikan Bang non dari jawatan tu.

  kini..pergolakan dalam Bersatu dipandang dengan penuh minat oleh Bang Non dan Kit Sial kerana jika Din Pagoh dan teamnya berjaya menyingkirkan Tun dan Mokrez dari parti tu, dah pasti lah peluang dan jalan akan terbuka seluas2nya untuk Bang Non menjadi PM ke 8..dan tak mustahil lah samada Din Pagoh ataupun Nobita bakal dilantik menjadi TPM pula.

  Rasanya, ini lah peluang terbaik untuk Bang non mencapai hasrat tu…dan kini Tun dapat merasakan masa kegemilangannya dah hampir ke penghujung…betapa tidaknya, dia menghadapi musuh bukan saja dari luar parti tapi juga dari dalam Bersatu sendiri…betul lah kata para sejarawan..if you live by the sword, you’ll die by the sword too!!!!

 63. Tak sah hidup abg ni kalu tak sebut Irah sehari
  Pantun abg pasti akan muncul dlm setiap entri
  Demi Irah ku sayang, abg kan sentiasa ke mari
  Kerana hati yg satu ini, hanya lah utk mu puteri
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌻🌻🌼🌷

  1. Kejora berkelentong PANTAToon….

   Kejora cgu muda berpantun dgn penuh kreativiti
   Irah, kini ada kat USA, siswi saikoloji di universiti
   ————————————————————————

   Mak aii, Kejora Ciku..cik gundu., cik gudang..lepasan dari maktab perGARUan Tg Rambutan itukah….?? Langsung tak ada tokoh Cikgu….!!
   Siswi pangsai-loji-najis u never study mana tuu….??

   He he he
   “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

 64. MAHATHIRVSANWAR

  MUFTI SETAN BISU BOLEH KOMEN SEPATAH PASAL NI……

  Hak asasi atuk kau!

  PUAK-PUAK ultra kiasu sama ada dalam MCA, DAP dan sewaktu dengannya, seperti cacing kepanasan apabila isu sekolah vernacular dibangkitkan dalam muktamar PAS, yang mahukan ia dihapuskan, dengan hanya mewujudkan sekolah satu aliran.
  Saya tidak nampak langsung ia menghasut atau bertentangan dengan Perlembagaan Negara seperti yang dilaporkan dalam laman web mereka. Saya, mendiang Prof Khoo Kay Kim dan Prof Teo Kok Seong, sudah memperkatakan perkara ini sekian lama. Silalah buat laporan polis.
  Buatlah beratus laporan polis pun, kita tidak perlu takut dan gelabah.
  Seperti kata Prof Shad Faruqi, Perlembagaan hanya membenarkan orang Cina/India belajar bahasa ibunda, bukan belajar dalam bahasa ibunda. Interpretasi ini amat jelas.
  Mendiang Kay Kim, menegaskan perkara yang sama seperti saya nukilkan sebelum ini. Katanya, mengikut sejarah, British membenarkan penubuhan sekolah pelbagai bahasa di Tanah Melayu kerana kebanyakan pendatang ketika itu tidak mempunyai niat untuk menetap di negara ini.
  Justeru, British membenarkan mereka membuka sekolah menggunakan bahasa ibunda masing-masing supaya mereka dapat belajar mengenai negara sendiri.
  Bagaimanapun, apabila pendatang mahu menetap di sini, sistem vernacular tidak boleh diteruskan sekarang, kerana mereka sudah menjadi warganegara Malaysia. Pendatang ini perlu dididik supaya menerima negara ini dan masyarakat berbilang kaum yang ada di sini sebagai sebahagian daripada diri mereka.
  Mereka yang bodoh sahaja yang mengatakan apa yang disarankan oleh Muslimat Pas itu sebagai menghasut dan bertentangan dengan Perlembagaan.
  Sama juga kenyataan Setiausaha Persatuan Promosi Hak Asasi Manusia (PROHAM), Ivy Josiah yang disokong Siti Kasim, yang mengutuk tindakan UKM yang menghantar 100 pendakwah untuk menyampaikan syiar Islam kepada orang asli sebagai bercanggah dengan hak asasi.
  Hak asasi atuk kau! Antara hak, dan tidak berhak pun tidak boleh dibezakan. Pejuang hak asasi apa benda?
  Perlembagaan membenarkan orang Islam menyampaikan Islam kepada agama lain. Lagipun, Islam adalah agama Persekutuan [rujuk Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan]. Orang bukan Islam wajib tahu, supaya mereka tidak menjadi kurang ajar dalam negara majoriti Islam seperti yang mereka lakukan hari ini.
  Perlu diingat, Perlembagaan tidak membenarkan sama sekali pendakwah agama lain menyampaikan dakyah agama mereka kepada orang Islam. Bukan kerana kita takut menerima dakyah agama mereka. Saya tidak pernah takut, datanglah berapa ramai pun paderi dan sami.
  Saya bersedia mendengar. Mereka pula perlu bersedia mendengar hujah saya.
  Tetapi Perlembagaan Negara kita sama sekali tidak membenarkan bukan Islam melakukan perkara yang sama terhadap orang Islam. Sila rujuk Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan.
  Namun, pihak Kristian dan bukan Islam yang lain masih berdegil, masih melakukan kegiatan jahat menyampaikan dakwahnya kepada orang Islam.
  Lebih menghairankan, kenapa ultra kiasu Ivy Josiah dan Siti jahil ini tidak bising apabila misionari Kristian menghantar pendakyah-pendakyah agama mereka ke kawasan orang asli, hospital-hospital dan tempat awam serta mengedarkan risalah agama mereka daripada rumah ke rumah, meskipun mereka tahu ia bertentangan dengan Perlembagaan, Siti Kasim Islam ke tidak?
  Juga, tidak timbul soal cucu Hadi Awang atau cucu Nik Aziz Nik Mat menghantar anak mereka ke SJKC. Alasan ini amat naif dan tidak memahami matlamat dakwah dalam Islam. Sebab itu, seperti yang syorkan minggu lalu, orang bukan Islam perlu memahami Islam.
  Saya yakin Hadi dan Nik Aziz menghantar cucu-cucunya ke SJKC atas nama dakwah, untuk menyampaikan Islam dalam bahasa kaum bukan Melayu, bukan kerana terlalu obseskan SJKC.
  Begitu juga Melayu yang lain. Mereka mahukan cucu-cucu (anak-anak) mereka menguasai Mandarin agar misi dakwah mereka menjadi realiti. Lagipun belajar pelbagai bahasa dituntut oleh Islam.
  Biasanya asas bahasa Malaysia anak-anak Melayu sudah kuat, sama seperti cucu Hadi dan Nik Aziz. Tidak ada masalah mereka belajar bahasa asing dengan menghantar mereka ke SJKC/T.
  Masalahnya, SJKC hari ini adalah, pelajar-pelajar Cina tidak mempunyai latar belakang bahasa Melayu yang baik. Cakap bahasa Melayu tonggang langgang. Bahasa Melayu sekadar menjadi bahasa hafalan untuk lulus peperiksaan. Itulah ramai yang gagal dalam peperiksaan utama.
  Sebab itu saya tidak hairan jika mereka mendapat markah A dalam peperiksaan. Hafalan mereka hebat. Tetapi, bila tiba komunikasi, hancur lebur. Akan terdengarlah kata-kata, lu, gua, tatak, dan seperti saya kata dulu, bulung-bulung telebang di angkaser.
  Inilah standard anak Malaysia yang lahir di sini, menjadi warganegara di sini, rakyat di sini, tetapi tidak mahir langsung menguasai agenda bernegara. Layakkah mereka tinggal di bumi bertuah ini?
  Bagaimana perpaduan yang erat dapat dijalinkan, jika komunikasi mereka begitu buruk dalam bahasa Melayu.
  Saya tidak langsung pelik jika orang Melayu menghantar anak-anak mereka ke sekolah Cina atau Tamil, kerana mereka ada matlamat dan misi tertentu. Asas bahasa Melayu mereka baik.
  Tetapi saya menjadi tersangat pelik, apabila ibu bapa Cina menghantar anak-anak mereka ke sekolah Cina, sedangkan mereka tahu bahawa anak-anak ini, tahap bahasa Melayu dan komunikasi bahasa Melayu mereka, sangat buruk. Tetapi mereka biarkan sahaja. Mereka sanggup korbankan agenda negara demi memastikan agenda bangsa tercapai.
  Ultra kiasu mahukan anak-anak mereka mahir bahasa Cina (Tamil) jauh lebih baik daripada menguasai bahasa negara iaitu bahasa Melayu. Ultra kiasu tidak pernah risau jika anak-anak mereka jahil bahasa Melayu, tetapi amat takut jika tidak dapat menguasai bahasa ibunda. Layakkah mereka menjadi rakyat Malaysia?
  Sila lapor polis jika kenyataan ini menghasut dan bertentangan dengan Perlembagaan?
  Hujah Howard Lee, Ketua Pemuda DAP Kebangsaan merangkap Timbalan Ketua Pemuda PH dan Exco Perak dalam artikel web Msiakini bertajuk “Tiada bukti masyarakat bertutur bahasa sama tidak berpecah”, ternyata amat naif dalam membahaskan soal perpaduan. Eloklah lebih banyak belajar.
  Katanya, tiada sebarang bukti yang menunjukkan manusia yang bercakap dalam bahasa yang sama tidak akan berlaku zalim terhadap satu sama lain. Kelompok yang bercakap satu bahasa juga tidak semestinya sehati dan sealiran.
  Hujah saya, kita bercakap membangun negara bangsa, bukan masalah dalam negara. Tidak ada satu pun negara di dunia ini yang tidak mempunyai masalah. Hatta, negara-negara Arab yang sebangsa, menggunakan bahasa Arab pun bermasalah. Namun, mereka berjaya membangunkan bahasa negara mereka.
  Begitu juga dengan kebanyakan negara di dunia ini bersifat homogeneous, iaitu sebangsa seperti negara China, India, Jepun dan lain-lain, menggunakan satu bahasa yang sama, adakah mereka tidak mempunyai masalah? Masalah tetap ada. Negara-negara membangunkan negara bangsa berasaskan satu bahasa. Semua rakyat mereka tanpa berkecuali memahami bahasa kebangsaan mereka.
  Masalah negara kita adalah, ramai orang bukan Melayu tidak tahu berbahasa Melayu, malah ramai yang langsung tidak boleh berkomunikasi. Mahu dicampak ke mana mereka ini?
  Hujah Howard Lee terlalu dangkal apabila membawa laporan penyata Barnes kepada Fenn-Wu. Apakah beliau tidak sedar bahawa orang Cinalah yang paling tegar menentang penyata Barnes ketika itu. Mereka langsung tidak mahu berkompromi jika bahasa Cina dikesampingkan.
  Peliknya, mereka mahu tinggal di sini, tetapi tidak mahu menguasai agenda negara. Tidakkah patut mereka dihantar balik.
  Hujahnya semakin naif apabila menonjolkan beberapa kajian yang dibuat pada peringkat Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) mengenai akan pentingnya penggunaan bahasa ibunda sebagai bahasa pengantar peringkat pendidikan rendah.
  Katanya, laporan mengenai Penggunaan Bahasa Vernakular di Sekolah yang diterbitkan oleh Unesco menegaskan “adalah jelas dan nyata bahawa pengantar yang paling baik untuk mengajar kanak-kanak ialah bahasa ibundanya” (Cummins 1979:223) dan “setiap usaha mesti dijalankan untuk memberikan pendidikan dalam bahasa ibunda” (Eastman 1983:83).
  Laporan ini sesuai untuk mereka yang tinggal di negara China, tetapi bukan untuk pendatang yang berhijrah ke Tanah Melayu (Malaysia). Seperti kata mendiang Kay Kim, apabila pendatang ini sudah membuat keputusan menetap di sini, suka atau tidak mereka mesti menerima sistem negara yang mereka duduki. Mereka tidak boleh lagi membawa bahasa bersama sehingga boleh mencetuskan isu perkauman.
  Soal terdapat 16 peratus ibu bapa daripada golongan Bumiputera menghantar anak-anak mereka untuk mendapatkan pendidikan rendah di sekolah vernakular, ini bukan isu.
  Memang belajar bahasa asing amat dituntut dalam Islam. Penting dalam dakwah dan tidak mudah ditipu. Justeru, tidak perlu berhujah untuk menegak benang basah. Apa kata saya cadangkan kita debatkan tajuk ini secara langsung dalam TV untuk khalayak menilai? Jika saudara Howard Lee setuju, boleh kita aturkan.
  Perwakilan PAS yang membangkitkan isu ini tidak berniat untuk menyemai kebencian antara rakyat dan mencetuskan permusuhan politik. Malah, apabila isu ini dibangkitkan, jelas PAS melihat jauh perkara ini dan kaitannya dengan pembinaan negara bangsa.
  Akhirnya, saya mohon ultra kiasu sepert DAP dan MCA membuat kajian khusus mengenai keupayaan atau keberkesanan penggunaan bahasa Melayu dalam kalangan bukan Melayu, terutama orang Cina yang menjadi penduduk terbesar bukan Melayu di Malaysia. Persoalan akan terjawab, yang dibangkitkan oleh ultra kiasu di atas akan terjawab.

  1. Adi Masta

   Zawawi Ketua Ulama PAS perasan, mabuk ketum ….masuk bakul angkat sendiri… nak lawan dialog dgn Dr Mujahid, tak mahu yang taraf rendah konon .. Zawawi pemimpin parti kerdil nak berlagak spt menteri…tak kan menteri spt mujahid nak layan…?

   Menteri spt mujahid buatlah kerja menteri, jalankan tanggung jawab pd rakyat….rakyat lebih penting dari zawawi yg sedang mabuk ketum itu…langsung tdk mendatangkan faedah kpd Agama, bangsa dan negara…

 65. Kini abg boleh bebas berpantun selesa & aman
  Sbb, tiada lagi gangguan si tua kedi tak siuman
  Moga dinda dlm sejahtera, Irah bunga di taman
  Abg akan sentiasa doakan dirimu, dara idaman

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💖💗💙💕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. Kejora berkelentong PANTAToon….

   Kejora cgu muda berpantun dgn penuh kreativiti
   Irah, kini ada kat USA, siswi saikoloji di universiti
   ————————————————————————

   Mak aii, Kejora Ciku..cik gundu., cik gudang..lepasan dari maktab perGARUan Tg Rambutan itukah….?? Langsung tak ada tokoh Cikgu….!!
   Siswi pangsai-loji-najis u never study mana tuu….??

   He he he
   “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

 66. MAHATHIRVSANWAR

  WAHABI SETAN BISU BILA NAK KOMEN PASAL FOREX……

  Isu Forex : Masih belum terlewat kalau Kit Siang sekarang mahu mengaku dia sudah tak waras

  Walaupun dia sering sibuk hal UMNO, Kit Siang kata dia tak mahu masuk UMNO kerana mengaku dirinya sebagai ada integriti dan masih waras.

  Okay. Kita testing dia sedikit. Serta-merta boleh tahu.

  Hari ini kerajaan PH umumkan kes skandal FOREX BNM telah digugurkan walaupun telah menerusi Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI).

  Bertahun-tahun Kit Siang pernah tuduh ada skandal dan mendesak RCI untuk kerugian RM31.5 bilion (bernilai RM100 bilion duit sekarang) untuk dijalankan.

  Siap menulis dan menjual buku bernama “Skandal kerugian Bank Negara dalam urusniaga matawang asing sebanyak RM30 billion”.

  Sekarang RCI telah dijalankan. Hasil RCI dah ada.

  Bukan sebarang siasatan tapi siasatan DiRaja) yang menyeluruh, telus dan terbuka – di mana prosiding setiap hari dilaporkan dengan meluas oleh media.

  Tapi kerajaan PH tak teruskan tindakan ke atas keputusan RCI itu.

  Dah No Further Action (NFA) tanpa sesiapa perlu bertanggungjawab ke atas kehilangan dana ini amatlah besar iaitu sebanyak 20% dari KDNK negara untuk tahun-tahun itu.

  Satu sen pun tak dapat kembali. Satu sen aset pun tak ditinggalkan..

  Kit Siang pula membisu seribu bahasa.

  Buat-buat tak nampak.

  Jika Kit Siang dakwa dia ada integriti dan dia masih waras, adakah MenHEN ini akan bagi refund dan minta maaf kepada setiap pembeli dan pembaca buku dia?

  Masih belum terlewat kalau Kit Siang sekarang mahu mengaku dia sudah tak waras dan oleh itu, telah terlupa pernah tulis buku itu.

  1. Suriani Abd

   “Yang anehnya golongan pertengahan yang ribut bercakap dan menawar diri untuk berdialog”

   Amboi sombongnya Mamat Zawawi Ketua apekebende PAS, boleh grade gradekan orang pulak. Terasa ilmunya tinggi sangat la tu!.. kalu nak kira grade (golongan), awak tu siapa nak ajak menteri berdailog?

   Dia perlu belajar cermin diri sendiri dulu. Dapat jolokan ulamak tu pun hanya gelaran dalam parti, hanya diangkat oleh ahli-ahli parti sendiri. Rakyat yang bukan ahli pas tak pernah mengiktiraf pemimpin pas sebagai ulamak, mereka hanyalah ahli politik.

 67. Kejora cgu muda berpantun dgn penuh kreativiti
  Irah, kini ada kat USA, siswi saikoloji di universiti
  Di blog syahdu Budin ini lah, mereka bertaut hati
  Kini, mereka sudah jadi pasangan cinta yg sejati

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷🌹

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💖💗💙💕💚
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kkaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. Kejora berkelentong PANTAToon….

   Kejora cgu muda berpantun dgn penuh kreativiti
   Irah, kini ada kat USA, siswi saikoloji di universiti
   ————————————————————————

   Mak aii, Kejora Ciku..cik gundu., cik gudang..lepasan dari maktab perGARUan Tg Rambutan itukah….?? Langsung tak ada tokoh Cikgu….!!
   Siswi pangsai-loji-najis u never study mana tuu….??

   He he he
   “Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh”, MY FOOT…..!!

  2. Woww..…wowww…..wowww…..

   Look at these unbelievable example of cik gundu Kejora’s ‘syok sendiri kampungan Manglish’…..

   “Since he’s a moron, pantun ‘Fantun’, he borrow”
   “Facing cg Kejora, he suffers agony and sorrow”

   “Challenging him, poor pkcik Man felt into fever”
   “Seeing English pantun, pcik tremble and shiver”

   “Suman is an old gay who use to act as if brutal”
   But actually this bloody old gay in soft & gentle”
   —————————————————————————
   My goodness, is that English……??
   Oh no…that’s outright rubbish.
   Boy, that’s sure gibberish.
   That’s Kejora’s fuckin’ Manglish.
   Hi hi hi
   Ho ho ho

   My oh my…..sad to say my kindergarten grandchildren command far far lot better than Kejora’s Manglish.

   Poor gay boy, go back to school will ya and learn basic English…!!
   He he he
   Ha ha ha

   1. Meroyan lagi kerr Wak..??
    Meroyan sampai pagi yerr Wak..!!!

    😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹👺💩😈👿👹
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 68. Aku peduli haper, Budin tulis pasal isytihar harta
  Lebih baik lagi, utk Irah, aku karang pantun cinta
  Hanya Irahlah satu2nya di hati suci ku bertakhta
  Kerna Irah itu, lebih berharga, dari intan permata

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💖💗💙💕💚
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kkaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷🌹

 69. Abng baru balik dari surau, jemaah maghrib tadi
  Kpd Allah kita sbg makhluk ni kena le mengabdi
  Irah di sana tu focus & concentrate le dgn study
  Di hati abng ini, diri mu Irah sentiasa bersemadi
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷🌹

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💖💗💙💕💚
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kkaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷🌹

  1. MAHATHIRVSANWAR

   The Silly Distraction Game That Latheefa Koya Is Playing……..

   Of course, the money was given to Umno, but someone, a person, in Umno must receive that money. And these people are Muhyiddin Yassin, Mukhriz Mahathir and Shafie Apdal. Why did Latheefa not reveal the real amount and the names of the people who received the money on behalf of Umno?

   First of all, the list of 41 names that MACC published two days ago is not the complete list. The complete list has about 100 names. The only problem is many from that list of 100 names are Pakatan Harapan people or ex-Barisan Nasional people now defected to Pakatan Harapan. So that is why Latheefa Koya released only 41 names and not the entire list of 100 names.

   That is point number one.

   Point number two is that list is a very old list, long before GE14. But the MACC could not release it or take action on that list because they cannot prove the money came from 1MDB. They can only prove that the money came from Umno. But then Umno is supposed to own RM100 billion in cash, assets and investments so the party could more than afford to donate all that money, even if it is RM1 billion and not RM265 million as the MACC claims.

   Latheefa’s game of distraction has backfired badly and has opened a Pandora’s box
   Umno acquired these RM100 billion in cash, assets and investments since the 1980s, which means since the time of Tun Dr Mahathir Mohamad. These cash, assets and investments were not acquired since 2013. That means the money Umno distributed to those 100 people/organisations (41 of them on the MACC list) did not come from 1MDB but were acquired BEFORE the 1MDB issue erupted.

   Point number three: the money given to Umno Johor, Umno Kedah and Umno Sabah shows RM677,872, RM1,054,019 and RM1,254,113 respectively. Actually, these state Umnos were given RM50 million each (RM1 million cannot even pay for one division in the state let alone the whole state) and the money was handed to Muhyiddin Yassin, Mukhriz Mahathir and Shafie Apdal (Mukhriz denies this and says he knows nothing: see news item below).

   Muhyiddin received RM50 million on behalf of Umno Johor
   Of course, the money was given to Umno, but someone, a person, in Umno must receive that money. And these people are Muhyiddin Yassin, Mukhriz Mahathir and Shafie Apdal. Why did Latheefa not reveal the real amount and the names of the people who received the money on behalf of Umno?

   From the amount of RM265 million on the list that MACC released, about RM212 million went to Umno. And Najib Tun Razak had already declared way back that the RM2.6 billion he received from the Saudis was to finance political activities, which means he told the truth. And it was not only Umno but also all parties in Barisan Nasional that received financing.

   Unfortunately, Latheefa’s attempt to distract Malaysians from the Azmin Ali-Haziq Aziz sex scandal by revealing this list has backfired badly. And now many Pakatan Harapan people are going to be in trouble. The point that the money was not given to Umno but to people representing Umno seems to have been missed by most people. And many of those people are now in Pakatan Harapan.

   Bad move, Latheefa.

   **************************************************************************

   Mukhriz: Saya tak tahu Umno Kedah dapat dana 1MDB
   (Bernama) – Menteri Besar Kedah Mukhriz Mahathir berkata beliau tidak mengetahui mengenai dana yang dikaitkan dengan 1MDB disalurkan kepada Umno Kedah sewaktu memegang jawatan sebagai pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, sebelum ini.

   Katanya, segala urusan berkaitan dana parti diserahkan sepenuhnya kepada Bendahari Umno negeri pada ketika itu iaitu Abdul Azeez Abdul Rahim yang turut menguruskan perbelanjaan dan agihan kepada setiap Umno bahagian di negeri ini.

   “Waktu saya jadi Pengerusi Umno negeri, memang ada keperluan perbelanjaan untuk setiap bahagian tetapi saya serah kepada bendahari. Saya tidak tahu apa kaedah yang dia (bendahari) gunakan tetapi peruntukan yang diperoleh itu adalah untuk gerakkan aktiviti di setiap bahagian.

   “Selepas itu (peruntukan diperoleh), apa yang berlaku saya tidak tahu tetapi ia langsung tidak libatkan sebarang projek, kontrak atau benda-benda lain,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Belia Negara Peringkat Negeri Kedah di Alor Setar, hari ini.

   The police told Dr Mahathir that it is impossible to save Azmin Ali, so all they can do now is to play delay tactics and in the meantime distract the people with the 1MDB issue
   Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai langkah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memfailkan permohonan perlucuthakan sivil terhadap 41 responden untuk memperoleh semula dana kira-kira RM270 juta yang mempunyai kaitan dengan 1MDB.

   Dalam satu kenyataan semalam, Ketua Pesuruhjaya SPRM Latheefa Koya berkata tindakan itu diambil mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (Amla) di mana suruhanjaya itu percaya wang berkenaan dipindahkan daripada akaun bank bekas perdana menteri Najib Razak.

   Kesemua 41 individu dan entiti terbabit termasuk parti politik, yayasan dan syarikat, termasuk bahagian Umno, Parti Rakyat Bersatu Sabah, MCA serta Persatuan Kebajikan Islam dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida).

   Mengulas lanjut, Mukhriz yang kini timbalan presiden Bersatu berkata jika dana diperoleh oleh Umno daripada sumber yang salah, maka parti itu harus memulangkannya semula.

   Mukhriz memegang jawatan sebagai pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri pada Ogos 2013 dan melepaskan jawatan tersebut pada Februari 2016 selepas meletak jawatan sebagai menteri besar susulan majoriti adun Kedah memutuskan hilang kepercayaan terhadap kepimpinanny

   1. Zawawi, Ketua Ulamak Pas,

    Mmg golongan pertengahan yg menyahut cabaran kamu berdialog kerana mereka merasakan itulah level yg layak bagi kamu. Kamu langsung tak sampai taraf Menteri. Amat jauh sekali.

    Jika kamu jujur ingin menyampaikan kebenaran kamu tidak akan memilih sesiapa. Lainlah jika kamu ingin melakukannya secara sembrono yg hanya berakhir dengan kata nista dan hina menghina sahaja. Ini ke yg dikatakan orang terpelajar PAS?

 70. Mengarut mengata Islam tak benarkan istihar harta. Berikut ini pendapat2 berkaitan dengan nya –

  Dakwaan Islam tidak benar isytihar harta – tidak berasas

  http://www.utusan.com.my/berita/politik/dakwaan-islam-tidak-benar-isytihar-harta-tidak-berasas-1.928657

  Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin menyifatkan pandangan tersebut sebagai batil dan tidak berasas.

  1. Amat tidak bijak Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man nih –

   PAS tak sokong sebab Islam larang isytihar harta – Tuan Ibrahim

   https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/07/579840/pas-tak-sokong-sebab-islam-larang-isytihar-harta

   PAS tidak akan menyokong usul mewajibkan semua Ahli Parlimen termasuk pembangkang mengisytiharkan harta, kerana Islam melarang umatnya berbuat demikian, kata Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

   Dia tidak ada PhD mcm Mufti Perlis tuh, memang lah dia tak bijak.

   1. MAHATHIRVSANWAR

    ISLAM TERUS TERANCAM BWH PH…….

    Islam Malaysia dirobek sedikit demi sedikit kerana kebodohan PH, terutamanya parti AMANAH..
    .
    ..
    .
    .

    Walaupun status ni dah dipadam oleh timb menteri ini tapi ambe tetap nak beri komentar.
    Keterbukaan atau lebih tepat keliberalan pimpinan PH tak kira yg kafir atau Islam semakin merimaskan umat Islam.

    Yg terbaru sehingga nak minta org pelbagai agama bagi memberi pandangan ttg subjek Pendidikan islam adalah suatu yg diibaratkan sebagai “bola tanggung”. Untuk depa cdgkan sesuatu yg jauh dr ajaran Islam sebenar.
    Alangkah baik jika ianya melibatkan umat Islam shj dan org kafir jgn turut serta.

    Isu solat berjemaah yg hendak dibuat dulu pun, ditentang hebat oleh tokoh liberal nikan pula nak minta pndgn semua tanpa mengira agama. Pelik sungguh.

    Walaupun status ni dah dipadam oleh timb menteri ini tapi ambe tetap nak beri komentar.
    Keterbukaan atau lebih tepat keliberalan pimpinan PH tak kira yg kafir atau Islam semakin merimaskan umat Islam.

    Yg terbaru sehingga nak minta org pelbagai agama bagi memberi pandangan ttg subjek Pendidikan islam adalah suatu yg diibaratkan sebagai “bola tanggung”. Untuk depa cdgkan sesuatu yg jauh dr ajaran Islam sebenar.
    Alangkah baik jika ianya melibatkan umat Islam shj dan org kafir jgn turut serta.

    Isu solat berjemaah yg hendak dibuat dulu pun, ditentang hebat oleh tokoh liberal nikan pula nak minta pndgn semua tanpa mengira agama. Pelik sungguh.

    PU Syed.

    Komen: Kebodohan AMANAH itu makna bodoh pengikutnya dengan kefahaman salah tentang perjuangan Islam

   2. Buskers politik

    TN…jadi kau kata Nabi s.a.w, para sahabat, tabien , tabit tabien serta ulama2 muktabar tu semuanya tak bijak lah kerana diorang semua takde Phd…itu kag yang kau maksudkan haah????

 71. MAHATHIRVSANWAR

  JUAL2 MURAH2….LELONG2 HARGA JATUH….TAK LAMA LG CAI2 PH PUN KENA JUAL…….YG NI SENYAP2 JE TAK ISTIHAR DLM NEGARA….JUAL KPD NEGARA ASING….MUFTI PUN JADI SETAN BISU….

  EKSKLUSIF: 400 HARI PAKATAN JUAL LEBIH RM20 BILION ASET NEGARA

  1. Genap 400 hari Pakatan berkuasa, sekurang-kurangnya lebih RM20 bilion aset negara telah dijual. Secara purata, setiap hari sebanyak RM51 juta aset negara dijual, bersamaan dengan RM2.1 juta aset negara terjual setiap jam di bawah Pakatan.

  2. Kesemua aset ini termasuklah sebahagian pegangan dalam IHH Berhad (RM8.42 bilion), Sapura Upstream (RM3.7 bilion), Acibadem Sigort (RM1.25 bilion), Telco M1 (RM1.65 bilion), saham TNB (RM1.05 bilion), Boustead Plantation (RM1.2 bilion), Axiata Digital (RM0.579 bilion), BDO Unibank (RM0.415 bilion), CIMB (RM0.364 bilion), Hotel Royale Chulan (RM0.197 bilion), dan juga bangunan Konsulat di Hong Kong yang telah pun mempunyai pembeli dari China (RM1.6 bilion).

  3. Tidak cukup dengan kadar ini, terbaru portal perniagaan terkemuka The Edge Markets melaporkan bahawa Pakatan kini merancang untuk terus menjual aset-aset Khazanah iaitu UEM Sunrise, UEM Edgenta, UEM Builders, Cement Industries of Malaysia (CIMA), Projek Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS), dan juga pegangan dalam Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) serta Malaysia Airlines Berhad (MAB atau lebih dikenali sebagai MAS) (https://www.theedgemarkets.com/article/khazanah-asset-sales-set-pick).

  4. Malah, perkembangan ini selari dengan kenyataan Tun Mahathir susulan pertemuan beliau dengan pelabur dari British dalam satu dialog perniagaan anjuran Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE), dengan kerjasama Majlis Perniagaan United Kingdom-Asean (UKABC) dan Maybank baru-baru ini (http://www.astroawani.com/berita-malaysia/kerajaan-akan-jual-aset-demi-kurangkan-hutang-negara-tun-mahathir-210316).

  5. Secara terbuka Tun Mahathir mengakui bahawa “Saya berminat untuk menjual beberapa aset sebagai usaha untuk meraih pendapatan…Kita ada banyak aset…kita ada tanah, syarikat milik kerajaan, fasiliti, institusi yang dimiliki kerajaan…dan ada di antara aset-aset ini yang sedang kita pertimbangkan”.

  6. Paling menimbulkan persoalan tentulah penjualan IHH Berhad kepada Jepun pada bulan November 2018 dengan harga RM8.42 bilion, sedangkan keuntungan IHH Berhad naik 5 kali ganda untuk suku ke-4 2018 berbanding tahun sebelumnya. (https://www.theedgemarkets.com/article/khazanah-asset-sales-set-pick).

  7. Begitu juga apabila Menteri Kewangan Lim Guan Eng cuba mendakwa bahawa kadar “pelaburan” asing telah meningkat sedangkan ia sebenarnya berpunca daripada penjualan aset negara seperti antaranya penjualan bernilai RM3.7 bilion (50% kepentingan dalam) syarikat Sapura Upstream Sdn Bhd yang dimilik 40% oleh PNB kepada syarikat OMV dari Austria (https://www.omv.com/en/news/190201_omv_and_sapura_energy_close_agreement).

  8. Untuk rekod, pada Ogos 2018, Khazanah di bawah Pakatan telah menjual syarikat insurans Turki, Acibadem Sigort dengan harga RM1.25 bilion kepada syarikat UK, iaitu Bupa (https://www.dealstreetasia.com/stories/khazanah-turkish-insurer-bupa-105118/).

  9. Seluruh pegangan Khazanah melalui Axiata di dalam Syarikat telco M1 juga telah dijual kepada Singapura dengan harga RM1.65 bilion (https://www.reuters.com/article/axiata-group-m1-divestiture/update-2-malaysias-axiata-accepts-offer-for-singapore-mobile-operator-m1-idUSL3N20A3G0).

  10. Pada April 2019 Khazanah di bawah Pakatan menjual saham TNB sebanyak RM1.05 bilion.

  11. April 2019 juga, Axiata di bawah Pakatan telah menjual perniagaan digital mereka (Axiata Digital) kepada Singapura dengan harga RM579 juta.

  12. Lebih setengah dari pegangan Khazanah dalam bank Filipina terbesar BDO Unibank Inc telah dijual kepada Filipina dengan harga RM415 juta yang juga di bawah harga pasaran (http://www.bhplus.com.my/bisnes/korporat/2019/02/531221/khazanah-jual-saham-bank-filipina-rm415-juta).

  13. DRB-Hicom turut menjual kepentingan 11% dalam Modenas kepada syarikat Jepun, Kawasaki yang kemudiannya membeli saham keutamaan boleh tukar (CPS) Modenas, menjadikan penguasaannya meningkat kepada 48%.

  14. Menara FELCRA yang dilancarkan oleh bekas Perdana Menteri Najib Razak turut akan dijual oleh PH, dengan Nilai Pembangunan Kasar (GDV) melebihi RM1 bilion (http://www.utusan.com.my/berita/nasional/menara-felcra-dijual-cairkan-kewangan-1.771251).

  15. Pada bulan Disember 2018, Khazanah mula menjual CIMB Bank dengan penjualan 63 juta saham CIMB kepada pembeli-pembeli yang tidak dinamakan pada harga RM364 juta atau harga RM5.78 satu saham. Sebelum PRU14, harga saham CIMB adalah pada harga RM7.30. Sudahlah harga saham merudum, hasil jualan pula kurang RM86 juta.

  16. Hotel Royale Chulan Bukit Bintang milik syarikat Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Boustead Holdings juga dilaporkan telah dijual kepada syarikat Singapura dengan harga RM197 juta (http://www.astroawani.com/berita-bisnes/boustead-jual-hotel-royale-chulan-bukit-bintang-pada-rm197-juta-201284).

  17. Boustead Plantations mengumumkan bahawa mereka akan jual tanah miliknya yang berharga RM1.2 bilion pada April 2019 (https://themalaysianreserve.com/2019/04/25/boustead-plantations-plans-to-sell-land-worth-rm1-2b/).

  18. Selain kesemua penjualan ini, Khazanah juga telah meluluskan penggabungan Axiata (Celcom) dengan Telenor (DIGI) sedangkan dahulu Pakatan akan menuduh langkah sebegini sebagai jual aset negara seperti Proton-Geely.

  19. Disebalik kesemua penjualan aset dan kepentingan Khazanah Nasional, ia masih bertindak menjual bon sebanyak RM2 bilion pada Mei 2019.

  20. FGV dan Tabung Haji bawah Pakatan juga cuba menjual aset ladang sawit bernilai RM4.13 bilion di Kalimantan, Indonesia (https://www.bharian.com.my/bisnes/korporat/2019/04/556443/fgv-tabung-haji-pertimbang-jual-aset-perladangan-di-indonesia).

  21. Sebuah bangunan Konsulat Malaysia di Hong Kong 28 tingkat telah diputuskan oleh kerajaan BN dahulu untuk dijual kepada syarikat Malaysia pada harga RM1.1 bilion, sebaliknya kerajaan Pakatan cuba menjualnya kepada syarikat China Kumpulan Evergrande China dengan harga RM1.6 bilion (https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/03/545642/penjualan-aset-di-hong-kong-dibuat-zaman-bn).

  22. Dua projek kerjasama Khazanah dengan Temasek (Singapura) iaitu Marina One dan Duo turut menjadi perhatian seperti mana laporan The Edge Markets berikut: “Another jewel is Khaznah’s 60% interest in the M+S joint venture with Singapore’s Temasek Holdings. The JV developed two projects — Marina One in Marina Bay and Duo in Bugis — that were the result of a 2010 land swap deal between the two governments. According to an M+S statement in January, the two projects had a gross development value of S$11 billion or RM33 billion. The land cost and shareholders injection was around S$4.0 billion and after deducting development costs, it is estimated that the profit could be as much as S$3.0 billion. It is understood that M+S could generate around RM12 billion cash, including a profit of RM5.4 billion, for Khazanah if it sells the 60% stake. Will Khazanah assets be sold to raise cash for the government?” (https://www.theedgemarkets.com/article/cover-story-will-khazanahs-assets-be-sold-reduce-government-debt).

  23. Pengarah Urusan Khazanah, Datuk Shahril Ridza Ridzuan sendiri pada Mac 2019 tidak menolak “sebarang cadangan penjualan aset sedia ada miliknya termasuk Legoland Malaysia Resort (Legoland Malaysia), jika ia mampu memberi pulangan nilai lebih baik pada masa depan”. Kenyataan beliau ini sebagai reaksi kepada laporan Bloomberg bahawa Khazanah mempertimbangkan untuk menjual Legoland Malaysia yang dianggarkan bernilai sekitar RM1 bilion (AS$245 juta), termasuk hutang (https://www.bharian.com.my/bisnes/korporat/2019/03/537561/khazanah-tidak-tolak-jual-aset-bernilai-tinggi).

  24. Tidak cukup dengan kesemua langkah penjualan aset ini, semalam kita dikejutkan pula dengan pengumuman bahawa Khazanah Nasional telah melantik ahli lembaga pengarah baharu dari China iaitu Prof Xiao’ou Tang (https://www.theedgemarkets.com/article/khazanah-appoints-three-new-board-members).

  25. Untuk rekod, pelantikan ini menandakan buat pertama kalinya Khazanah melantik warga asing di posisi yang teramat penting ini. Malah pelantikan ini dilaporkan secara besar-besaran oleh media seperti South China Morning Post (https://www.scmp.com/tech/start-ups/article/3016788/malaysias-sovereign-wealth-fund-appoints-sensetime-founder-board-it).

  26. Prof Xiao’ou Tang ialah Pengasas SenseTime dan pensyarah di Chinese University of Hong Kong.

  27. Encik Lau Seng Yee pula ialah Naib Presiden Eksekutif Kanan dan Pengerusi Pemasaran dan Penjenamaan Kumpulan Tencent Holding Company Limited di China. Beliau adalah merupakan warga Malaysia berpangkalan di China.

  28. Pelantikan Prof Xiao’ou Tang dilihat susulan daripada lawatan Tun Mahathir ke ibu pejabat SenseTime di Beijing sebelum ini.

  29. Untuk rekod, SenseTime sebelum ini bekerjasama dengan syarikat G3 Global Bhd. dan juga China Harbour Engineering Company Ltd. (CHEC) untuk menubuhkan taman kecerdasan buatan (AI) yang pertama di Malaysia dengan pelaburan sebanyak AS$1 bilion (RM4.14 bilion) (http://www.utusan.com.my/bisnes/ekonomi/g3-global-rakan-rancang-labur-rm4-bilion-dalam-taman-ai-1.889714).

  30. Secara ringkasnya, kerajaan Pakatan hari ini bukan sahaja bertindak menjual aset negara secara besar-besaran – terutama sekali kepada pihak asing – tetapi juga melantik pihak asing yang berpengaruh dari kuasa besar ke posisi yang cukup strategik dalam badan pelaburan dan pembangunan ekonomi negara.

  31. Dari perspektif geopolitik, kedua-dua langkah ini tidak strategik untuk kepentingan negara dalam jangka masa panjang. Seperti mana amaran para sarjana seperti Profesor John Ikenberry (Princeton University), Profesor David Lake (University of California), Profesor Michael Mastanduno (Dartmouth College), Profesor Peter Katzenstein (Cornell University), dan juga Profesor Stephen Krasner (Stanford University), negara bukan kuasa besar (seperti kita) perlu berusaha untuk meningkatkan ‘internal mobilization’ dan juga ‘external extraction’.

  32. ‘Internal mobilization’ bermaksud ‘the creation of wealth and an investment in power’ (penciptaan kekayaan dan pelaburan untuk membina kuasa) manakala ‘external extraction’ pula ialah ‘state efforts to accumulate resources from outside its borders that can be used in achieving domestic objectives’ (usaha kerajaan untuk mengumpul sumber/pendapatan dari luar sempadannya yang boleh digunakan bagi mencapai objektif-objektif domestik).

  33. Sebaliknya, langkah kerajaan Pakatan hari ini dipandu ideologi ekonomi neoliberal yang menitikberatkan pengurangan tanggungjawab dan saiz kerajaan – termasuklah alasan mengurangkan hutang yang sebenarnya tidak menjanjikan kemakmuran – sama sekali tidak mengambil kira kepentingan strategik negara untuk jangka masa panjang.

  Kerajaan Pakatan perlu segera menghentikan amalan penjualan aset-aset negara dan menyemak kembali pelantikan warga asing ke posisi strategik seperti di Khazanah.

  Ingatlah pesanan peribahasa Melayu berikut:

  ‘Gunung yang tinggi akan runtuh jika setiap hari digali’.

  Oleh: Abdul Muein Abadi
  Penulis ialah Pensyarah Program Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

  1. Norman

   Pas ni memang sial, kaki putar belit. Pengistiharan harta itu salah satu prosedur yg diguna pakai untuk usaha mengelak rasuah. Sedangkan pihak yg bukan islam pun sukarela istihar harta tanpa bimbang hasad dengki, tiba2 datang pas dakwa peristiharan harta akan datangkan rasa dengki.

   Jelas di sini dikalangan penyokong dan pemimpin pas memang ramai yg bersifat hasad dengki. kebimbangan untuk mengistiharkan harta menyebabkan mereka membawa macam2 nas bg menyokong pendirian itu.

   Kot depa bimbang mengistiharkan harta kerana ada bnyak harta yg tak dapat dibuktikan sumber yg sah. Takut penyokong mereka terperanjat dpt tau bos mereka kaya raya

   1. MAHATHIRVSANWAR

    LIBERALISME BERTUJUAN MANDULKAN ISLAM SEMAKIN MENJADI2 BWH PH……

    Kerajaan PH makin hari makin mencemar Islam dan perlembangaan dalam agenda liberalisme……..

    BANTAH RANCANGAN TV BERUNSUR PENYEBARAN AGAMA SELAIN ISLAM
    Saya difahamkan bahawa ada rancangan TV 1 mirip kuliah pada pagi hari ini tetapi malangnya disampaikan oleh orang yang beragama sikhism.

    Ini bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan yang melarang ajaran agama lain disebarkan secara terbuka.

    Kami desak supaya Kementerian Dalam Negeri mengambil tindakan sewajarnya. Siasatan wajib dilakukan. Siapa yang mengarahkan supaya ada tayangan kuliah agama lain? Kerajaan Pakatan Harapan tidak boleh mengambil ringan terhadap perkara ini kerana ia melanggar kontrak sosial yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

    Jika benarlah ianya disengajakan, ini bermakna konsep ‘rule of law’ (kedaulatan undang-undang) telah dicabuli!

    WAN MOHD FAIZUL WAN ABAS
    Pengerusi UMMAH Terengganu
    19 Jun 2019/15 Syawal 1440

    Komen : Parti AMANAH adalah pasu bunga dalam PH. Cakap agama tapi bertopeng agama.. mana puak IKRAM?

   2. Buskers politik

    Kalau ditanya rakyat Msia..dah tentu lah mereka sependapat untuk mengatakan PH ni lah yang sial dan kaki putar belit..sampai sekarang ni masih ber U=Turn dan beralasan untuk tidak mengotakan janji2 mereka dalam manifestomato tu…dan menteri2 melayu dalam kabinet yang dah jadi patung cendana dan menjadi baruah serta kuda tunggangan Kit sial dan DAPigs untuk mencapai agenda2 keji mereka…bukannya PAS dan UMNO yang kini adalah benteng terakhir umat Islam melayu untuk memastikan kesyumulan Islam, kedaulatan institusi kesultanan dan ketuanan melayu terus kekal di bumi permata nilam ni!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.