KENAPA AZMIN TIBA2 PERSOAL BAGAIMANA VIDEO ITU TERSEBAR? ADAKAH INI BERMAKNA BELIAU MENGAKUI IA TULEN?

Rasanya sementara dipanggil memberi keterangan kepada pihak polis, adalah lebih baik Azmin Ali banyak berdiam diri daripada mempersoalkan itu dan ini mengenai video yang dikaitkan dengannya itu.

Ini kerana lagi banyak beliau bercakap, ia seakan-akan makin menjurus kepada menjerat dirinya sendiri.

Pada peringkat awal, di sebalik Haziq Abdullah Abdul Aziz mengakui beliau yang bersama Azmin dalam video tersebut, Menteri Hal Ehwal Ekonomi itu dengan tegas menafikan kaitan dirinya dalam perkara itu.

Katanya, video tersebut adalah fitnah jijik yang bertujuan merosakkan reputasi dan menjatuhkan kedudukannya sebagai pemimpin.

Dalam masa yang sama Azmin juga mendapat sokongan daripada Tun Mahathir Mohamad yang turut tidak mempercayainya sebagai lelaki dalam video tersebut.

Kata Tun Mahathir, beliau tidak rasa video itu tulen kerana banyak perkara boleh dilakukan dengan gambar dan video jika seseorang itu ada kepandaian.

“Mungkin suatu hari nanti kamu akan melihat gambar saya dalam video seperti itu,” tambah beliau.

Selain itu, laporan polis oleh Setiausaha Politiknya, Hilman Idham turut dibuat kemudiannya sebagai mengukuhkan lagi dirinya tiada kaitan dalam video yang didakwa Haziq sebagai adegan mereka bersama itu.

Tetapi, setelah Haziq ditahan polis, diambil keterangannya serta dibawa menjalani pemeriksaan doktor dan seterusnya pihak polis menyatakan akan memanggil Azmin pula, nada Timbalan Presiden PKR jadi lain bunyinya.

Beliau hari ini mempersoalkan bagaimana video itu boleh tersebar dengan mendakwa seolah-olah wujud dalang dalam PKR sendiri.

Beliau hairan bagaimana pihak yang menyebarkan video seks itu boleh memiliki nombor telefon semua pemimpin cabang dalam PKR.

Katanya, beliau sendiri sebagai pemimpin nombor dua dalam PKR tidak memiliki akses terhadap maklumat sedemikian.

Selain itu, Azmin juga mempersoalkan kenapa ada pemimpin tertentu dalam PKR yang menyambut pembebasan Haziq daripada tahanan polis, semalam.

Dengan itu, beliau tidak menolak wujudnya tangan ghaib dalam PKR sendiri yang berusaha merosakkan reputasi serta menjatuhkannya.

Kenapakah, daripada menafikan dirinya dalam video tersebut, Azmin kini mempersoalkan pula bagaimana video itu tersebar?

Apakah ini bermakna Azmin secara tidak langsung mengakui video tersebut adalah tulen sebelum pun ia disahkan oleh pihak polis?

Jika Azmin kekal dengan pendirian menafikan dirinya bukan lelaki dalam video itu, untuk apa beliau tiba-tiba risau bagaimana dan kenapa video itu disebarkan?

Bukankah jika bukan dirinya lelaki yang sedang melakukan seks sejenis dalam video itu, soal bagaimana tersebarnya video itu tidak lagi menjadi penting untuk diketahui?

Adakah ini bermakna Azmin kini telah terkantoi? (Shahbudindotcom 16/06/2019)

Updated: 17 June 2019 — 12:00 am

71 Comments

Add a Comment
 1. Langsung tidak ada pertemuan pembantu Anwar-Haziq – sumber…..
  Zikri Kamarulzaman
  1:31 tengahari (Dikemaskini 2:09 tengahari)

  A A
  Pembantu Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim langsung tidak berjumpa dengan Haziq Abdullah Abdul Aziz pada hari dia ditangkap, kata sumber yang rapat dengan kepimpinan parti.

  Sumber itu mengulas kenyataan blogger Raja Petra Kamaruddin, yang mendakwa Haziq ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Jumaat lalu ketika cuba melarikan diri ke Filipina dengan pembantu Anwar, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak.

  “Farhash di Kuala Lumpur.

  “Ibarat peribahasa Melayu Nusantara, bau busuk tak berbangkai. Kenyataan RPK adalah tidak benar dan ia nyata sarat dengan fitnah jahat untuk melagakan kedua-dua pemimpin (Anwar dan timbalan presiden PKR Azmin Ali) tersebut,” kata sumber itu kepada Malaysiakini.

  Sumber itu berkata sepanjang pengetahuannya, Farhash tidak pernah berjumpa dengan Haziq, dan tidak terlibat dalam sebarang komplot.

  Sebelum ini, Anwar juga menafikan bahawa beliau atau penyokongnya adalah dalang di sebalik klip video seks yang kononnya melibatkan Azmin itu.

  “Apa tujuan buat demikian, kita dari parti sama dan dari Pakatan Harapan,” katanya.

 2. SIAPA SEBENARNYA MAHA KLEPETROKRASI YANG DIANGGAP SUCI SEBENARNYA?

  Kepada Yang Buta Sejarah, TNB Dan Mahathir?

  Bagi generasi muda yang lahir selepas dekad 1990-an, kisah seluruh Semenanjung Malaysia pernah bergelap tanpa elektrik atau disebut blackout mungkin tidak diketahui atau langsung tidak diambil peduli!

  Peristiwa hitam tersebut yang didakwa banyak pihak sebagai sabotaj akibat konspirasi perdana menteri waktu itu, Datuk Seri (kini Tun) Dr. Mahathir Mohamad dalam usaha sengaja aibkan imej Tenaga Nasional Berhad (TNB).

  Komplot jahat itu turut diakui bekas Pengerusi Eksekutif TNB, Allahyarham Tan Sri Ani Arope yang mengesahkan pelan blackout seluruh semenanjung pada 1992 bertujuan untuk mewujudkan Penjana Tenaga Bebas (IPP) di seluruh negara ini.

  Ia dinyatakan dalam buku beliau, Memoir Tan Sri Ani Arope setebal 143 surat menceritakan kisah permulaan IPP apabila Unit Perancang Ekonomi (EPU) dikuasai oleh Madey pada ketika itu ‘paksa’ TNB untuk segera serahkan dua bidang tanah miliknya.

  Ini melibatkan di Paka, Terengganu dan Pasir Gudang, Johor kepada pihak ketiga iaitu kroni Madey bagi projek pembinaan loji janakuasa IPP yang akan bekal tenaga elektrik kepada pihak TNB semula dengan harga amat tinggi.

  “TNB ada rancangan untuk hasil lebih banyak bekalan elektrik dengan bina loji di Pasir Gudang dan Paka. Tiada masalah pembiayaan dan penarafan kredit kami adalah sangat tinggi. Kami malah memiliki tanah sendiri dan bersedia untuk membina loji baharu.

  “Tetapi kami diberitahu oleh EPU bahawa ia pun ada rancangan sendiri. Kami diberi amaran oleh pihak EPU bahawa jika loji itu, yang ambil masa dua bulan untuk disiapkan tidak dibina, Malaysia akan alami satu lagi insiden blackout” katanya dalam nada amat kesal.

  Begitulah luahan sedih Ani ketika ditemuramah akhbar The Star pada 2014 mengenai apa yang berlaku pada 1992 sebelum keadaan buruk itu berjaya segera diperbetulkan oleh bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

  Mantan menteri kewangan itu yang sedar kemelut tersebut telah bertindak ambil alih semua IPP menerusi sayap pelaburan strategik kerajaan, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tetapi ini mencetuskan kemarahan Madey pula.

  Walhal langkah bijak Najib itu bertujuan untuk memastikan tarif elektrik yang kerap naik pada era Madey hingga bebankan pengguna miskin kemudian berjaya diturun setelah 1MDB kuasai semua IPP milik kroni negarawan tersebut.

  Mengulas lebih lanjut, Ani yang dilantik jadi bos TNB pada 1990 tegas berkata, syarikat utiliti awam tersebut semasa itu memiliki 250 jurutera terbaik dan adalah mustahil kes blackout boleh disebabkan perancangan lemah oleh mereka sendiri.

  Menurut Ani, selepas peristiwa hitam itu, TNB hasilkan elektrik pada 8 sen seunit (kwh) dan membekalkannya pada 17 sen seunit, namun pihak IPP menghasilkan elektrik untuk dijual balik kepada TNB pada kos 23 sen seunit.

  Ini menyebabkan TNB perlu kenakan caj mahal dengan kadar tidak kurang 30 sen seunit dan akhirnya ditanggung oleh jutaan pengguna. Bayangkanlah untung besar sebanyak 26 sen dibuat pihak IPP yang selamba ‘curi’ elektrik daripada sistem bekalan TNB sendiri!

  Jelas Ani lagi, sebenarnya memang tiada rundingan dilakukan dan perjanjian berat sebelah itu menyebabkan 20 juta pengguna pada dekad 1990-an tersebut tiada pilihan apabila mereka terpaksa bayar kenaikan tarif elektrik amat tinggi semasa era diktator Madey.

  “Pasukan saya kecewa. EPU hanya beri kami terma dan minta kami untuk bersetuju. Saya kata tidak mungkin!” kata Ani yang dipaksa letak jawatan sejurus kejadian pelik itu. Beliau berpendapat bahawa perjanjian itupun adalah sudah salah dari segi moral.

  Berdasarkan laporan tahunan yang dikeluarkan syarikat petroleum milik negara, Petronas pada 2008, pihak IPP dapat subsidi gas berjumlah RM8.1 bilion untuk hasilkan elektrik, manakala TNB pula peroleh hanya RM5.7 bilion.

  Subsidi ini menyebabkan kontroversi ekoran lebih 40 peratus daripada lebihan kapasiti yang dijana oleh IPP dan TNB setiap tahun adalah sia-sia kerana Malaysia secara kebetulan tidak memiliki teknologi simpanan bekalan gas.

  “Dengan ada klausa ambil-atau-bayar dan 40 peratus rizab berlebihan yang kita ada hari ini, seseorang hanya perlu menghasilkan setengah keupayaan seseorang tetapi perlu dibayar 80 peratus daripada kapasiti yang dipersetujui.

  “Syabas EPU – Economic Plundering Unit (unit rampas ekonomi),” sindir Ani. Allahyarham yang berasal dari Sungai Bakap, Pulau Pinang, akhirnya lepaskan jawatan pada 1996 setelah enam tahun berkhidmat penuh dedikasi.

  IPP pernah menyebabkan saham TNB jatuh junam daripada 20 sen pada 1993 berkurangan kepada 10 sen setahun kemudian. Ekoran itu, TNB terpaksa menaikkan tarif elektrik untuk mengekalkan margin keuntungan syarikat.

  Ani meninggal dunia di Pusat Perubatan Subang Jaya, Selangor pada 2014 dalam usia 82 tahun kerana penyakit kanser prostat, dengan meninggalkan balu, Puan Sri Saenah Ahmad dan tiga orang anak selain anak angkat.

  Untuk rekod, syarikat IPP yang telah dapat kadar keuntungan berbilion ringgit ialah Genting Sanyen Power Sdn. Bhd, Powertek Berhad, Segari Energy Ventures Sdn. Bhd. SEV 2nd dan YTL Power Generation Sdn. Bhd.

  Juga melibatkan ARL Tenaga Sdn. Bhd., TNB Janamanjung Sdn. Bhd., Teknologi Tenaga Perlis Konsortium Sdn. Bhd., Prai Power Sdn. Bhd., GB3 Sdn. Bhd. dan Tanjung Bin Sdn. Bhd. – Mynewshub.TV

 3. Diharap pembaca jgn ler marah atau meradang
  Ini, hal Kejora Tuah & Irah puteri gunung ledang
  Aku ini, tersenyum seorang diri kadang-kadang
  Blm apa2 mcm2 yang adik beradik aku cadang

  Ayah cdng, tapak kenduri nak tambun bendang
  Tempat parkir kreta mmg siap dah ada padang
  Ibu sibuk mau bincang, lauk pauk nak dihidang
  Kak Long mau kan menu tu ada ayam rendang

  Pasti nya ramai tetamu yng datang bertandang
  Suara DJ berterusan, petah rancak kumandang
  Rancak langkah silat disulam pukulan gendang
  Betebut2 lagu karaoke tua muda mau dendang

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 4. Polis blm dapat siapa sebar vedeo seks…Jemin sepatunye diam biarkan polis siasat kerana dia yg repot polis…Jemin tuduh orang pkr punye kerja…

  Kalo pon orang pkr punye kerja ini menunjukkan Jemin di benci kerana Jemin jadi TALIBRUT madey nak sekat anwar….padan muka ko nak jatuhkan presiden sendiri kerana pecaya dgn janji mamak madey kaki belit dan kki kencing…
  Sampai masanye mamak madey ni akan belit dan kencing ko plak..

  1. LIWAT 1&2 PAK SHEIKH PEROGOL JADI JANTAN…. SEMBURIT PLK POK MIN JADI BETINA KENA ROGOL…..MANA KES LBH BERAT?….MMG LA KEDUANYA TAK LAYAK JD PM…..

  2. Tak belit dan kencing yang lain. Dia kencing hanya orang mcm kamu.

   The vast majority yang lain tarak masalah dengan dia.

   Hanya UMNO BN yang lingkup di Pru14, geram kena lingkup, tuduh mcm2.

 5. MAHATHIRVSANWARp

  TN,,PAK SEMAN,,WAU BULE DAN CAI2 PH TAK PERLU MERAPU DAN MENCARUT,,JWB SOKLAN NI….365 Kejayaan Kerajaan PH Memerintah selama setahun…..

  1. Hutang kerajaan telah meningkat kepada RM741 bilion (51.8% dari KDNK) di bawah PH berbanding RM686 bilion (50.7% dari KDNK) di bawah BN.

  2. Rizab antarabangsa Bank Negara MalUSD 109.4 bilion pada Mei 2018 kepada USD102.1 bilion pada Januari 2019.

  3. Nilai Ringgit merosot berbanding matawang utama sejak 9 Mei 2018. Ketika itu, Ringgit diniaga pada kadar RM3.94 bagi setiap 1 USD, jatuh teruk kepada RM4.067 per USD pada Februari 2019.

  4. Kita jatuh 2 anak tangga dalam Global Competitiveness Index bagi tahun 2018-2019 di kedudukan ke-25 dunia.

  5. Defisit kerajaan untuk tahun 2018 adalah RM52.5 bilion (3.7% dari KDNK) berbanding RM40.3 bilion (3.0% dari KDNK) di bawah BN.

  6. KDNK negara pada tahun 2019 dijangka pada paras 4.6% sedangkan sebelum PRU14 ekonomi Malaysia dinilai akan berkembang pada kadar 5.4% pada 2018 dan 5.1% pada 2019

  7. PETRONAS telah dipaksa membayar RM80 bilion untuk tahun 2018 sahaja, jauh lebih tinggi berbanding dividen RM16 bilion untuk tahun 2017 kepada kerajaan BN.

  8. Nilai ekuiti terkumpul Petronas turun RM7.5 bilion dari RM432.8 bilion kepada RM425.3 bilion. Buat kali pertama sejak 10 tahun yang lalu, nilai ekuiti PETRONAS jatuh.

  9. Kita diberi gelaran pasaran saham paling corot di dunia oleh Bloomberg

  10. Kita diberi gelaran pasaran saham paling corot di Asia oleh Nikkei.

  11. Peruntukan kepada subsidi baja padi dipotong daripada RM465 juta (2018) kepada RM232.5 juta dalam bajet 2019.

  12. Peruntukan kepada Insentif Pengeluaran Padi dipotong daripada RM563 juta (2018) kepada RM281.5 juta dalam bajet 2019.

  13. Peruntukan kepada Elaun Sara Hidup Nelayan dan Insentif Hasil Tangkapan Nelayan dipotong daripada RM262 juta (2018) kepada RM98.5 juta dalam bajet 2019.

  14. Subsidi Baja Padi Bukit/Huma dipotong 100% daripada RM70 juta (2018) kepada RM0 dalam bajet 2019.

  15. Program Food and Agro Council for Export (FACE) dihapuskan dalam bajet 2019 berbanding peruntukan sebanyak RM3 juta pada 2018.

  16. Elaun Sara Hidup Nelayan Darat (ESHND) dipotong daripada RM12.5 juta pada 2018 kepada hanya RM3.5 juta dalam bajet 2019.

  17. Peruntukan kepada Malaysian Bioeconomy Development Corporation dikurangkan sebanyak RM40 ribu dalam bajet 2019 berbanding 2018.

  18. Peruntukan keseluruhan kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dipotong daripada RM5.1 bilion (2018) kepada RM4.4 bilion dalam bajet 2019.

  19. Pemindahan Khazanah daripada Kementerian Kewangan ke Jabatan Perdana Menteri

  20. Penjualan pegangan 0.66 peratus Khazanah dalam bank yang kedua terbesar di Malaysia iaitu CIMB

  21. Keengganan kerajaan Pakatan untuk menubuhkan jawatankuasa bebas bagi menyemak semula rangkaian kompleks GLCs yang berpotensi membawa kepada amalan ‘penaungan selektif’.

  22. Langkah menerima bekas ahli parlimen UMNO secara besar-besaran menimbulkan kecurigaan terhadap komitmen PM terhadap agenda reformasi institusi.

  23. Pelantikan Ronald Kiandee yang menyertai Parti Bersatu sebagai Pengerusi PAC sebelum digantikan menimbulkan persoalan mengenai komitmen Pakatan kepada reformasi.

  24. Jawatankuasa Reformasi Pilihan Raya (JRPR) digesa diletakkan di bawah bidang kuasa Parlimen, selari janji ke-16 dalam manifesto Pakatan Harapan (PH) yang dirangka ketika Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu.

  25. Projek ECRL dikurangkan RM21 bilion melalui perubahan jajaran dan jumlah stesen, tidak dikurangkan RM30 bilion seperti mana dakwaan hutang 1MDB dahulu.

  26. Projek Bandar Malaysia diteruskan dengan kekalkan kontrak rundingan terus kepada IWH-CREC, bercanggah dengan prinsip tender terbuka Pakatan.

  27. Gaji kakitangan awam enggan dinaikkan, malah saiz kakitangan awam juga ingin dikurangkan

  28. Kecurigaan melampau kepada kesetiaan penjawat awam.

  29. Pengakuan Tun Daim bahawa ramai Menteri lantikan Tun M berpatah arang berkerat rotan dengan birokrat dan PTD, mengakibatkan dasar-dasar yang digubal dan dilaksanakan kucar-kacir.

  30. Kepakaran birokrat dan PTD kurang dimanfaatkan, sebaliknya nasihat mereka dipinggirkan dek kegopohan Menteri lantikan Tun M melakukan perubahan semata-mata demi dilihat melakukan perubahan tanpa pertimbangan pakar.

  31. Isu sijil akademik palsu dan cubaan menutup pembohongan oleh sebahagian menteri.

  32. Kawasan parlimen pembangkang dianaktiri dengan peruntukan RM100k berbanding Pakatan (RM500k). Seluruh negeri Pantai Timur terkesan dengan agihan yang tidak adil ini.

  33. Tiada fokus pada usaha menjana pendapatan baharu (tenaga Solar, ‘Artifical Intelligence’ AI, Torium, mikrob, dan sebagainya). Terperangkap dengan pemikiran ekonomi abad ke-20

  34. Pembocoran Surat MEIO kepada CIA tidak boleh diulangi kerana beri kesan kepada perisik negara di luar negara.

  35. Peruntukan khas RM10 juta kepada Kedah ditadbir Mukhriz Mahathir setiap tahun. Bagaimana dengan negeri-negeri lain?

  36. ‘U-Turn HSR’, jejas imej negara di Singapura

  37. ‘U-Turn ECRL’, sekejap batal, sekejap tidak, telah menjejaskan kredibiliti kerajaan dalam mengimbangi kepentingan nasional dan hubungan dengan China untuk tempoh 10 bulan lamanya.

  38. ‘U-Turn’ MRT3 yang amat diperlukan di bandar.

  39. MRT2 perlu dirunding kembali susulan penerusan projek Bandar Malaysia. Satu lagi ‘U-turn’.

  40. Amalan ‘bulldozer’ rang undang-undang di Parlimen seperti kes SST perlu dihentikan.

  41. Soalan pertama Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Mengapa kerajaan PH membisu bila syarikat milik kerajaan Abu Dhabi, IPIC mengeluarkan kenyataan balas pada bulan Oktober lalu bahawa 1MDB tidak berhutang kepada IPIC, jelas bertentangan dengan tuduhan kerajaan PH? Jika ia prejudis, mengapa PH boleh keluarkan kenyataan mengenai perjanjian itu tetapi tak mahu dedahkan dokumen perjanjian itu?

  42. Soalan kedua Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Mengapa tiada satu pun pemimpin PH pernah mempersoalkan mengapa pegawai-pegawai kanan Abu Dhabi dan bos mereka tidak dipanggil untuk disoalsiasat memandangkan wang itu dipindahkan kepada mereka dan merekalah yang didapati banyak menggunakan wang itu dan mengagihkan wang itu kepada pihak-pihak yang lain? Setiap satu sen yang didakwa hilang dari 1MDB telah dibayar atau dijamin oleh pihak IPIC.

  43. Soalan ketiga Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Adakah perjanjian penyelesaian itu mengandungi klausa bahawa IPIC bersetuju untuk menyelesaikan semua wang dibayar oleh 1MDB kepada mereka yang kini didakwa hilang sebelum 30 Disember 2020?

  44. Soalan keempat Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Mengapa masih tidak mahu mendedahkan perjanjian penyelesaian tahun 2015 dan 2017 ini?

  45. Kos jutaan ringgit selenggara kapal mewah Equanimity seharusnya disalurkan kepada lebih 50 ribu nelayan dan penoreh getah yang terkesan dengan kejatuhan harga komoditi

  46. Kerajaan lebih memfokus kepada kereta nasional ke-3 berbanding membangunkan pengangkutan awam moden untuk Greater KL dan negeri-negeri lain.

  47. Tidak cukup dengan Obses Tun M dengan Projek Kereta Ketiga walau ditentang ramai, kini fokus pula kepada usaha untuk kembalikan perlumbaan mahal F1 ke Malaysia.

  48. Alasan hutang RM1 trillion untuk kerajaan tidak menunaikan manifesto perlu dihentikan segera, sedangkan telah ‘memerah’ RM80 bilion daripada Petronas untuk tahun 2018 sahaja.

  49. Amalan mengutus individu bukan eksekutif seperti Tun Daim ke China, mengetepikan Menteri Luar dan Menteri Kewangan, perlu dihentikan

  50. IRI Amerika diundang ke Pejabat PM tanpa ketelusan, tidak dimaklum kepada rakyat

  51. Anggota Majlis Penasihat Kerajaan (CEP) tidak wajar memonopoli jawatan ekonomi politik

  52. Kontroversi pelantikan Peguam Negara tidak ditangani dengan cermat

  53. Tiada perkembangan siasatan kes Taib Mahmud

  54. Tiada perkembangan kes rasuah Azmin yang dilapor Rafizi

  55. Tiada penjelasan mantap dalam penyelesaian kes Banglo Lim Guan Eng

  56. Kes P. Ramasamy dan pengganas LTTE perlu ditangani dengan lebih tegas, tetapi kini sunyi sepi

  57. A Kadir Jasin yang disiasat kerana dedah perbelanjaan dan isteri YDPA dilantik Penasihat PM, hingga kini kes sunyi sepi

  58. Lemah dalam menyiasat laporan mendakwa syarikat konsesi Terowong Pulau Pinang setuju untuk memberi 10% kepentingan dalam syarikat mereka kepada seorang menteri DAP untuk menerima projek mega yang akhirnya akan bernilai berpuluh bilion. Pemimpin DAP berjanji untuk menganugerahkan projek berbilion ringgit ini kepada syarikat konsesi terbabit sebelum tender yang kononnya tender terbuka dilaksanakan.

  59. Tidak telus soal pinjaman dari Jepun & China, rakyat wajar dimaklumkan secara terperinci Bon Samurai dan Bon Panda.

  60. Pinjaman Bon Samurai adalah RM7.3 bilion tetapi jumlah masuk yang direkodkan kerajaan Pakatan hanya RM7.06 bilion. Persoalan ke mana RM 200 juta lagi belum dijawab.

  61. RM500,000 untuk turunkan logo ‘1Malaysia’ seharusnya disalurkan kepada golongan lebih memerlukan seperti nelayan dan penoreh getah

  62. Keseluruhan kabinet kerajaan Pakatan perlu segera untuk isytiharkan harta dengan jujur, bukannya dengan manipulasi definisi istilah aset tertentu.

  63. Kewujudan golongan ‘establishment’ di balik tabir yang terlalu berpengaruh mendobrak fabrik institusi tradisi Melayu-Islam di Malaysia.

  64. Jabatan Perangkaan Negara telah mengeluarkan Indeks Pelopor (IP) yang dikumpul untuk bulan Disember 2018, memantau prestasi ekonomi ke hadapan dan adalah petunjuk bagi keadaan ekonomi pada jangkamasa yang akan datang ataupun “leading indicator”, menunjukkan indeks ini telah susut bagi tempoh 7 dari 8 bulan yang dipantau selepas PRU14 iaitu dari Mei sehingga Disember berbanding indeks yang semakin naik sebelum itu. Ini menunjukkan angka negatif untuk 6 bulan berturut-turut.

  65. SST telah menyebabkan kos naik 10 peratus.

  66. Pemansuhan GST telah menyebabkan kerajaan hilang berpuluh-puluh bilion pendapatan.

  67. SST tidak mampu mengelakkan ketirisan dan penipuan cukai.

  68. Peruntukan kepada Kementerian Kewangan melonjak dengan berganda daripada RM38.1 bilion pada 2018 kepada RM68.4 bilion dalam bajet 2019 sedangkan kementerian-kementerian lain seperti Pertanian, Luar Bandar, Pembangunan Usahawan, dan Perumahan dikurangkan.

  69. Menteri menuduh kerjasama PAS-UMNO sebagai ‘perang ke atas bukan Melayu dan bukan Islam’.

  70. Menteri Kewangan tiada sijil akauntan bertauliah (chartered accountant) dari Australia.

  71. Keputusan berkenaan cermin kenderaan gelap tidak dirunding dengan pihak berkuasa yang lain seperti polis.

  72. Silap besar sifatkan matrikulasi sebagai ‘pintu belakang’ untuk anak-anak Melayu dan Bumiputera masuk universiti.

  73. Dahulu sifatkan pekerjaan pemandu Grab dan Uber serta 3D sebagai ‘tidak membanggakan’, kini menyeru anak-anak muda memilih sektor 3D dan jangan memilih kerja.

  74. Menyerang isu hutang kerajaan negeri Kelantan dengan amat tidak matang, terlalu emosional dan tidak rasional sama sekali.

  75. Menyerang isu hutang kerajaan negeri Pahang dengan amat tidak matang, terlalu emosional dan tidak rasional sama sekali.

  76. Menyerang Tengku Mahkota Johor sebagai ‘budak kecil yang bodoh’.

  77. Menyuruh Tengku Mahkota Johor tutup mulut.

  78. Khazanah luluskan penggabungan Axiata (Celcom) dengan Telenor (DIGI) sedangkan dahulu akan tuduh langkah sebegini sebagai jual aset negara seperti Proton-Geely.

  79. Menteri Pertahanan tidak cekap atasi isu sujud di atas batu Karbala – boleh dilapik kain seperti mana pemimpin lain lakukan, atau tidak perlu solat di belakang Imam Syiah sama sekali.

  80. Menteri Kewangan Salah titik perpuluhan.

  81. Kontroversi penghapusan pencen penjawat awam tidak ditangani dengan cekap

  82. Langkah pengurangan kakitangan awam sedang digerakkan.

  83. Seruan Menteri Industri Utama supaya minum minyak sawit tidak bijak untuk lonjakkan eksport minyak sawit negara.

  84. Kadar Bantuan Sara Hidup (BSH) kategori bujang yang melampau (dan menghina) iaitu 27 sen sehari

  85. Bajet 2019 silap kerana mengunjurkan harga minyak dunia pada tahap US$70 sedangkan hingga Mac 2019 pun harga minyak dunia masih tidak sampai ke tahap seperti yang diunjurkan. Akibatnya “compounded effect” memberi kesan kepada pelaksanaan kerajaan.

  86. Retorik penjawat awam ‘membebankan’ sangat kurang cermat dan memberi impak negatif kepada motivasi dan moral jentera pentadbiran negara.

  87. Dulu kos projek LRT3 ialah RM9 bilion di bawah BN sebelum Lim Guan Eng naikkan menjadi kos RM31 bilion dan kemudiannya “berjaya” turunkan kos menjadi RM16 bilion.

  88. Tiada keberanian untuk saman kes tuduhan RM18 bilion tuntutan GST ‘dicuri’

  89. Mata wang Ringgit gagal untuk diperkasakan, malah tiada perancangan sistematik seperti mana yang dijanjikan di halaman 18 Manifesto Pakatan.

  90. Pelaksanaan Bantuan Sara Hidup (BSH) lebih bermasalah berbanding Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), malah sekadar menggunapakai data BR1M

  91. Skim insurans B40 (yang kini diberi nama MySalam) menyaksikan kerajaan PH telah mengizinkan syarikat insurans Singapura yang besar (Great Eastern) untuk mendapat pengecualian daripada syarat-syarat BNM bagi menghadkan pemilikan asing dalam sektor insurans negara dengan membayar RM2 bilion.

  92. Ada cara lebih baik untuk mengumpul dana melalui bon kerajaan, cara REIT PH akan menyebabkan kerajaan rugi besar untuk bertahun-tahun dan cuma akan memanfaatkan sesetengah golongan (kroni) sahaja.

  93. Lim Guan Eng umum syarikat judi Da Ma Cai taja lawatan Ketua Polis Negara ke Turki.

  94. Cadangan pemansuhan tol 11 malam hingga 5 pagi yang bercelaru dari segi pengumuman dan meragukan dari segi
  ketelusan.

  95. Cadangan caj kesesakan agak kurang komprehensif dari segi impak positifnya.

  96. Dari segi fokus mengurangkan jurang antara kaya-miskin, tiadanya cukai ke atas orang kaya seperti ‘Higher income tax’

  97. Tiada usaha untuk laksanakan ‘Capital gain tax’

  98. Tiada usaha untuk laksanakan ‘inheritance tax’ ke atas orang kaya yang mewariskan kekayaan kepada anak mereka – lalu yang kaya semakin kaya, yang miskin makin miskin

  99. Insurans wajib masih samar buat golongan B40.

  100. FGV Holdings Bhd pula mencatat kerugian besar RM1.08 bilion untuk tahun 2018 berbanding untung RM131 juta bagi tahun 2017 di bawah BN.

  101. Axiata umumkan kerugian RM5.03 bilion untuk tahun 2018 berbanding keuntungan RM909.48 juta untuk tahun 2017.

  102. Syarikat Telekom Malaysia juga mengalami kerugian buat pertama kalinya sejak 10 tahun yang lalu.

  103. Syarikat Boustead Holdings milik LTAT juga melaporkan kerugian RM469.2 juta untuk tahun 2018 berbanding untung RM436.2 juta untuk tahun 2017.

  104. Keuntungan IHH Berhad naik 5 kali ganda untuk suku ke-4 2018 berbanding tahun sebelumnya. Tetapi malangnya, kerajaan PH jual IHH Berhad kepada Jepun pada bulan November 2018 dengan harga RM8.42 bilion.

  105. Ogos 2018, Khazanah jual syarikat insurans Turki, Acibadem Sigort – RM1.25 bilion.

  106. Seluruh pegangan Khazanah melalui Axiata di dalam Syarikat telco M1 juga telah dijual kepada Singapura dengan harga RM1.65 bilion.

  107. Lebih setengah dari pegangan Khazanah dalam bank Filipina terbesar BDO Unibank Inc telah dijual kepada Filipina dengan harga RM415 juta yang juga di bawah harga pasaran.

  108. Pada April 2019 Khazanah di bawah Pakatan menjual saham TNB sebanyak RM1.05 bilion.

  109. DRB-Hicom jual kepentingan 11% dalam Modenas kepada syarikat Jepun, Kawasaki yang kemudiannya membeli saham keutamaan boleh tukar (CPS) Modenas, menjadikan penguasaannya meningkat kepada 48%.

  110. PH sering memberi alasan bahawa aset-aset FELDA perlu dijual untuk membayar hutang FELDA RM8 bilion. Harga jualan minyak sawit mentah telah jatuh teruk selepas PRU14 di persekitaran RM1,700 sehingga RM2,000 satu tan – iaitu tidak jauh berbanding kos pengeluaran FELDA di persekitaran RM1,800 satu tan. Oleh kerana FELDA ada kos operasi dan kos tetap, harga jualan minyak sawit merupakan sebab utama pengaliran wang tunai FELDA terjejas.

  111. Menteri Hal Ehwal Ekonomi akhirnya mengaku hutang RM8 bilion FELDA yang selalu disebut-sebut oleh Pakatan sebagai telah ‘dirompak’ oleh BN sebenarnya dipinjam semula kepada para peneroka FELDA sendiri.

  112. Menara FELCRA yang dilancarkan oleh Najib dijual oleh PH.

  113. Projek TRX yang dituduh sebagai beban kepada negara pada era BN kini dianggap sebagai antara aset utama kerajaan.

  114. Khazanah juga telah bersedia untuk menjual pegangan mereka di dalam Bank CIMB, syarikat telekomunikasi Axiata, UEM Edgenta dan UEM Sunrise

  115. Pada bulan Disember 2018, Khazanah mula menjual CIMB Bank dengan penjualan 63 juta saham CIMB kepada pembeli-pembeli yang tidak dinamakan pada harga RM364 juta atau harga RM5.78 satu saham. Sebelum PRU14, harga saham CIMB adalah pada harga RM7.30. Sudahlah harga saham merudum, hasil jualan pula kurang RM86 juta.

  116. Disebalik kesemua penjualan aset dan kepentingan Khazanah Nasional, ia masih bertindak menjual bon sebanyak RM2 bilion pada Mei 2019.

  117. April 2019, Axiata di bawah Pakatan jual perniagaan digital mereka (Axiata Digital) kepada Singapura dengan harga RM579 juta.

  118. Hutang yang dipaksa ke atas peneroka FELDA masih tidak dihapuskan sama sekali

  119. Mengikut data rasmi Kementerian Pertanian, harga telur ayam terus naik. Sebelum PRU14, harga di ladang untuk telur gred AAA adalah serendah 27 sen dan harga gred C 24 sen. Tetapi harga telur gred AAA di ladang pada Februari 2019 sudah naik 59.2% sehingga 43 sen.

  120. Harga telur gred C naik 67% kepada 40 sen.

  121. Menteri mendakwa boleh minum air terus dari paip.

  122. Menteri sekadar melontarkan idea dengan mudah (contohnya nelayan perlu menanam nenas di belakang rumah) tanpa kajian rapi dan terperinci

  123. Masih tiada koordinasi yang sinergi rentas kementerian seperti Pertanian, Industri Utama, Pengangkutan, MITI, dan Keusahawanan dalam merangka pelan ‘keselamatan makanan negara’ (Food Security).

  124. Rancangan alternatif monopoli beras BERNAS masih perlahan

  125. Universiti Pertanian dicadang sedangkan UPM sudah lama wujud

  126. Pelantikan Faiz Fadzil yang tiada pengalaman sama sekali untuk terajui Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), masih tiada pencapaian yang membanggakan.

  127. LKIM tidak berjiwa besar dalam merundingkan isu penahanan bot pukat tunda dengan pihak kerajaan negeri seperti kes Terengganu.

  128. Janji 30% wanita dalam kabinet tidak ditepati

  129. Kecekapan pelaksanaan KWSP Suri Rumah agak mengecewakan

  130. Kurang cekap menangani isu perkahwinan bawah umur

  131. Tidak efisien dalam menjelaskan isu khitan anak perempuan

  132. Tidak cekap menangani isu projek RTS dan tanah Sultan Johor di Bukit Chagar.

  133. Tidak sepatutnya dibubarkan Pasukan Taktikal Khas Anti Maksiat, Judi, dan Gangsterisme (Special Task Force for Anti-vice, Gaming and Gangsterism STAGG)

  134. Tidak sepatutnya dibubarkan Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (Special Task Force on Organised Crime STAFOC)

  135. Tidak sepatutnya dibubarkan Pasukan Khas Taktikal Narkotik (Special Tactical Intelligence Narcotics Group STING)

  136. Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan seramai 200,000 orang dijangka akan mendapat sijil kewarganegaraan membabitkan pelbagai kategori dan kes berbeza. Pengkritik mempersoalkan kenapa perkara ini melibatkan sejumlah pemohon yang sebegitu ramai dan gusar mereka akan mempengaruhi pola pengundian pada PRU akan datang.

  137. Proses untuk menangkap Jho Low terlalu perlahan, hingga menimbulkan keraguan terhadap komitmen kerajaan

  138. Pertembungan dengan istana Johor tentang isu pelantikan Menteri Besar Johor.

  139. Pertembungan dengan istana Johor tentang isu rombakan EXCO kerajaan negeri Johor.

  140. Tiada perkembangan terkini kes pembunuhan Imam muda Palestin, Dr. Fadi Al-Batsh oleh ejen Zionis di Malaysia tahun lalu.

  141. Tiada program dan data khusus untuk membezakan prestasi penurunan kadar jenayah di bawah Pakatan berbanding di bawah BN sebelumnya

  142. Peruntukan kepada Kementerian Pertahanan Malaysia dalam bajet 2019 dikurangkan sebesar RM2 bilion berbanding tahun 2018.

  143. Tidak layak dipimpin Mat Sabu yang tiada pengetahuan selok-belok pertahanan dan dunia ketenteraan sama sekali.

  144. Lemah dan bisu dalam berhadapan dengan reaksi agresif Singapura yang menggugat had pelabuhan Johor berhampiran perairan Tuas. Jauh berbeza dengan Menteri Pertahanan Singapura yang berdegar-degar mengeluarkan ancaman keras.

  145. Timbalan Menteri Liew Chin Tong terlalu mesra Singapura, banyak program dengan pihak Singapura, hinggakan bisu untuk mengkritik sikap agresif Singapura menceroboh had pelabuhan Johor di perairan Tuas kita.

  146. Menteri Pertahanan tidak cermat dan terpaksa U-Turn dengan menarik balik kenyataan berkenaan isu penjualan hotel Royale Chulan kepada Singapura.

  147. Menteri perlu berhenti mendedahkan situasi pertahanan dalaman negara seperti jumlah Sukhoi yang boleh beroperasi

  148. Menteri perlu berhenti merendahkan kedudukan semasa ketenteraan negara sebagai paling lemah di Asia Tenggara sedangkan fakta tidak sedemikian

  149. Lembab dalam keputusan dan proses pembelian pesawat tempur Multirole Combat Aircraft (MRCA)

  150. Cita-cita Menteri Mat Sabu untuk mengeluarkan pesawat tempur buatan Malaysia pada 2030 masih belum diperjelaskan dengan teliti

  151. Lembab dalam keputusan dan proses pembelian Multirole Support Ship (MRSS).

  152. Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi (LIMA 2019) kurang tarikan

  153. Laporan kemungkinan pemerolehan aset dengan Iran menjejaskan prospek pemerolehan aset kita dengan negara seteru Tehran seperti Kuwait.

  154. Pendekatan Unilateral seperti menamatkan KSCIP tanpa rundingan dengan Arab Saudi perlu dielakkan pada masa hadapan

  155. Kemaraan China di Laut China Selatan wajib diambil serius, tidak cukup sekadar nasihat kepada kuasa besar – strategi yang ampuh perlu dirangka segera.

  156. Kerajaan Pakatan juga meneruskan latihan bersama Tentera Laut China di Selat Melaka mulai 20 Oktober 2018 di saat berita penahanan besar-besaran umat Islam Uighur tersebar di seluruh dunia.

  157. Hotel Royale Chulan Bukit Bintang milik syarikat Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Boustead Holdings telah dijual kepada syarikat Singapura dengan harga RM197 juta.

  158. Tiada susulan perkembangan lawatan Menteri Pertahanan ke Turki.

  159. Menteri Pertahanan ‘syok sendiri’ umumkan penganjuran LIMA 2019 sebagai ‘yang terbaik dalam sejarah’.

  160. Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan yang dipengerusikan bekas ketua audit negara Ambrin Buang telah meniliti semua urus niaga tukar tanah (land swap) melibatkan Kementerian Pertahanan dan mengeluarkan laporan bahawa terdapat keraguan di dalam 16 projek berlainan dengan syarikat-syarikat berbeza sejak tahun 1997 yang melibatkan 1,187 hektar (2,933) ekar tanah Kementerian Pertahanan bernilai RM4.75 bilion, tetapi tidak jelaskan kepada rakyat perincian termasuklah berapa banyak ia dilakukan ketika era Tun Mahathir dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  161. Peruntukan kepada sekolah dan kolej swasta Cina berbanding kepada sekolah-sekolah luar bandar yang jauh lebih memerlukan

  162. Pengecualian PTPTN Zaman BN: Automatik dapat pengecualian bagi pelajar cemerlang Kelas Pertama, Zaman PH: Kena merayu untuk pengecualian PTPTN.

  163. Tarik-tali pengiktirafan Sijil UEC jangan lagi diulangi

  164. Timbalan Menteri perlu berhenti daripada lebih sudu dari kuah berbanding Menteri

  165. Tiada penjelasan tuntas berkenaan isu keutamaan ahli IKRAM dalam lantikan posisi berkaitan Kementerian tertentu.

  166. Isu ‘Kiri’ dan ‘Komunisme’ dalam silibus Sejarah perlu ditangani dengan cermat oleh jawatankuasa pakar Sejarah, NGO, dan intelektual awam.

  167. Cubaan menghapuskan dominasi Melayu Islam dalam silibus Sejarah wajib diperangi

  168. Seramai 12,000 orang pengawal keselamatan sekolah ditamatkan perkhidmatan.

  169. Mekanisme bagi menangani isu ‘Guru Duka Lara’ belum komprehensif

  170. MyBrain dan MyPhD perlu dihidupkan kembali untuk merancakkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) negara.

  171. ‘Tarik-tali’ Peminjam PTPTN wajib dihentikan dan pelan pembayaran yang lebih manusiawi perlu dibentangkan segera.

  172. Pada April 2019 baru PTPTN cuba untuk mendapatkan pandangan awam tentang kaedah terbaik bagi mengutip hutang pelajar.

  173. Pelan jangka panjang dan sederhana TVET masih kabur

  174. Reformasi Universiti Awam (UA) masih tidak jelas kelihatan, kuasa lantikan masih berkisar di tangan Menteri.

  175. Cubaan menyiasat salah urus kementerian bertukar menjadi ‘serangan’ kepada Tan Sri Muhyiddin yang merupakan bekas Menteri Pelajaran

  176. Polemik Menteri Pendidikan menjawat jawatan Presiden UIA meskipun didesak hebat perlu dielakkan.

  177. Tiada koordinasi dengan Menteri Kesihatan untuk isu murid tidak divaksin

  178. Menteri jadikan Oxford sebagai ‘contoh’ pendidikan, timbul persoalan jati diri untuk bangunkan dan perkasakan model tempatan.

  179. Pertukaran nama daripada PERMATA kepada GENIUS tidak perlu.

  180. Peruntukan kepada Kementerian Pembangunan Luar Bandar dipotong daripada RM8.5 bilion pada 2018 kepada RM8.4 bilion dalam bajet 2019.

  181. Menteri hanya umumkan agihan pembangunan luar bandar untuk negeri Pakatan sahaja dalam masa yang berbeza dengan agihan negeri pembangkang

  182. Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Rina Mohd.Harun turun berprogram ketika menjelang PRK Semenyih

  183. Membuat dua lantikan politik dalam MARA

  184. Tiada rancangan pemerkasaan kontraktor kecil Bumiputera secara komprehensif setakat ini.

  185. Menteri menyebut ‘malu’ dengan Kampung Baru yang majoritinya dihuni orang Melayu di tengah-tengah ibu kota.

  186. Menteri cuba mengubah demografi Kampung Baru dengan keperluan dana sebesar RM10 bilion.

  187. Pemilihan Doraemon untuk dipamerkan sempena Tahun Melawat Malaysia 2020 menganaktiri kartun tempatan.

  188. Timbalan Menteri ‘difitnah’ memilik ijazah.

  189. Timbalan Menteri silap besar menuduh Imam Jaafar ahlul bait sebagai pengamal Syiah.

  190. Menteri Perumahan memuji ‘precast technology’ ala-blok LEGO dalam pembinaan rumah di Singapura sedangkan banyak pemaju di Malaysia juga sudah menggunakan teknologi yang sama

  191. Masih tiada program konkrit untuk isu perumahan anak muda.

  192. Harga rumah masih tidak diturunkan dengan agresif.

  193. Masih tiada program konkrit untuk isu perumahan golongan M40.

  194. Masih tiada kata putus yang jelas berkenaan status 700,000 pemilikan asing di Forest City, Johor.

  195. Tiada kerelevanan apabila Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan pula yang keluarkan kenyataan tentang kilang vaksin di Negeri Sembilan.

  196. Fuziah Salleh mendakwa Zuraida Kamaruddin menyalahguna kuasa beliau sebagai menteri dengan memberi arahan kepada Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) yang mengadakan pemilihan parti di Bandar Tun Razak

  197. Pengenalan AWAS tidak dilaksanakan dengan cermat bagi menunjukkan perbezaannya dengan AES yang dituduh ‘zalim’ ketika era BN.

  198. Malah jumlah kamera AES (AWAS) ada dirancang untuk ditambah, bukannya dihapuskan seperti yang dituntut ketika masih menjadi pembangkang.

  199. Kamera AWAS kini digambarkan sebagai menepati Maqasid Syariah.

  200. Pertembungan Menteri Pengangkutan dengan PDRM kerana ingin menghapuskan diskaun saman trafik sedangkan bagi Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman PDRM, langkah sedemikian akan mengurangkan kutipan dengan mendadak malah tidak akan dapat mengumpul hasil saman

  201. Langkah simplistik menaikkan had laju kenderaan

  202. Usaha ‘diplomasi kereta api’ dengan China bagi menjadikan Malaysia hab pemasangan kereta api di ASEAN masih kabur.

  203. Wujud panduan kandungan liputan/ siaran bagi negeri-negeri di bawah pentadbiran pembangkang, jelas bersikap partisan.

  204. Panduan ‘Liputan’ RTM mesti pro Kerajaan Persekutuan.

  205. ‘Tetamu’ RTM mesti ‘selari dengan aspirasi kerajaan Persekutuan’.

  206. Tokoh-tokoh agama/akademik/pakar rujuk yang ingin dijemput RTM hendaklah selari dengan aspirasi Kerajaan Persekutuan.

  207. Program RTM di lokasi tidak melibatkan wakil politik kecuali yang memihak kerajaan Persekutuan.

  208. RTM Tidak dibenarkan terlibat dengan program kerajaan negeri pembangkang.

  209. Pegawai RTM tidak dibenarkan menjadi emcee bagi acara kerajaan/agensi negeri pembangkang sama ada secara percuma mahu pun secara berbayar.

  210. Penajaan dan sumbangan daripada kerajaan pembangkang tidak dibenarkan kepada RTM.

  211. Masih tiada pelan penghapusan monopoli Astro

  212. Syarikat Singapura Great Eastern akan diberi akses kepada segala butiran peribadi untuk semua rakyat Malaysia di dalam golongan B40 di Malaysia iaitu dari pangkalan data (database) iaitu 3.7 juta orang.

  213. Menteri Usahawan tidak mengetahui beza model dengan prototaip.

  214. Silap besar pemahaman beza antara ‘kereta terbang’ dengan dron mahu pun ‘air mobility’.

  215. Sekatan kepada para pendakwah dan penceramah yang tidak pro-Pakatan

  216. Persatuan Majikan Malaysia (MEF) menjangkakan 30 ribu orang akan hilang kerja pada 2019, berbanding sekitar 21 ribu orang pada 2018

  217. Menyifatkan gaji minimum RM1100 ‘terlalu tinggi’ untuk sesetengah sektor

  218. Gaji minimum tidak serius diperkasakan

  219. ‘U-turn’ pengharaman tukang masak warga asing

  220. Tiada impak nyata akan prestasi kementerian dalam menurunkan kadar pengangguran

  221. Tiada inisiatif yang agresif sama sekali untuk hapuskan diskriminasi syarikat-syarikat yang hanya mengambil pekerja berbahasa Mandarin dan pekerja Cina sahaja

  222. Harga ubat masih mahal, diakui Menteri sendiri

  223. Tiada data konkrit dan terperinci mengenai harga ubat yang diturunkan dengan signifikan di bawah Pakatan

  224. Klinik komuniti ada yang ditutup

  225. 34 Klinik 1Malaysia dilaporkan ditutup.

  226. Kontroversi kenaikan Caj konsultasi klinik swasta

  227. Tidak cekap tangani golongan anti-vaksin

  228. Isu menunggu lama untuk menjalani latihan siswazah (housemanship)

  229. Isu tempoh menunggu pesakit di hospital belum ditangani dengan serius

  230. Sasaran mencapai nisbah seorang doktor bagi 400 penduduk menjelang 2030 belum disertai pelan komprehensif.

  231. Isu kebajikan serta beban kerja kakitangan profesional perubatan perlu diberi perhatian serius.

  232. Kakitangan SPAD ditawarkan gaji dan gred yang lebih rendah daripada sebelumnya oleh Kementerian Pengangkutan

  233. Menteri Belia gagal memutarbelit hakikat bahawa kakitangan SPAD ditawarkan gaji dan gred yang lebih rendah daripada sebelumnya oleh Kementerian Pengangkutan.

  234. Usaha anjurkan konsert mungkar Kpop BTS yang tidak membangunkan jati diri anak-anak muda di Malaysia.

  235. Penganjuran Konsert BTS ini bakal mencetus konsert-konsert mungkar yang lain sebagai susulan.

  236. Pengisytiharan Mufti Perlis bahawa Islam terancam bawah kerajaan Pakatan.

  237. Perang terbuka Perdana Menteri dengan Mufti Perlis yang disifatkan sebagai pekak.

  238. Tiada proses penyertaan inklusif semua pihak dalam penggubalan program Malaysian Future Leaders School (MFLS) bagi menggantikan BTN dan PLKN. Terdedah kepada prospek perkaderan Parti Bersatu.

  239. Peruntukan KBS dipotong daripada RM1.3 bilion kepada RM1 bilion dalam bajet 2019.
  240. Menukar 1M4U kepada IMPAK

  241. Tindakan tidak cerdik mendedahkan gaji Lim Teong Kim sedangkan itulah harga untuk kualiti jurulatih professional bertaraf dunia

  242. Isu prioriti dan masalah pelaksanaan promosi barangan & perkhidmatan usahawan muda oleh Menteri Belia dan Sukan (Hausbaum).
  243. Kontroversi latihan atlet berprestasi tinggi ke luar negara wajib diberi penilaian yang sewajarnya, tidak patut menghampakan atlet

  244. MBM dan GPMS digelar ‘Macai Politik’ sebelum Menteri menarik balik kenyataan sedemikian

  245. Dana kebajikan bekas atlet tidak diperkasa hingga tiada pendaftaran baharu boleh dibuat, hanya untuk menampung bekas atlet sedia ada sahaja

  246. Peruntukan kepada Kementerian Pembangunan Usahawan dikurangkan daripada RM635 juta pada 2018 kepada RM520 juta dalam bajet 2019.

  247. Cadangan kereta terbang bukan untuk tujuan komersial, kurang agresif, kurang strategik.

  248. Tiada rancangan terperinci Revolusi Industri 4.0 untuk usahawan Bumiputera

  249. Tiada pembaharuan komprehensif dari segi penstrukturan TEKUN Nasional

  250. Kerajaan PH Selangor meminjam daripada kerajaan pusat PH untuk membeli SPLASH dengan harga RM2.55 bilion. Najib mengatakan ada kroni PH terlibat dalam pembelian ini dan harga belian ialah 10 kali ganda berbanding harga RM250 juta yang dinilaikan oleh bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim. Oleh itu, air percuma Selangor akan dihentikan dan tarif air Selangor akan naik kerana perlu membayar balik hutang kepada kerajaan pusat.

  251. Tarif air cuba dinaikkan.

  252. Perbicaraan kes Najib Razak tidak dilakukan secara terbuka sedangkan tiada apa yang perlu diselindungkan.

  253. Lynas diteruskan sedangkan dahulu kuat menentang dengan sentimen ketika menjadi pembangkang

  254. Aktiviti bauksit diteruskan sedangkan dahulu dikecam hebat ketika masih menjadi pembangkang

  255. Jumlah penurunan harga barangan sangat kecil, diakui Menteri sendiri tidak mencapai 30 hingga 40 peratus.

  256. Harga makanan dan minuman di restoran, kedai makan serta medan selera berterusan melambung, diakui Menteri sendiri

  257. 10 ribu restoran mamak menaikkan harga makanan dan minuman, didedahkan Menteri sendiri

  258. Menteri Datuk Saifuddin Nasution tiada idea hinggakan terpaksa mohon bantuan Najib Razak untuk tangani kenaikan harga barang pada Januari 2019

  259. KPDNHEP gagal mengetengahkan mekanisme pencegahan inflasi terbaharu

  260. Ambil jalan mudah salahkan kos-kos lain yang mengakibatkan kenaikan kos sara hidup rakyat iaitu kos ‘perumahan, pendidikan, pengangkutan, bil utiliti, makanan, dan kesihatan’.

  261. Dahulu Pakatan bantah SOSMA, kini meneruskan SOSMA

  262. Dahulu Pakatan bantah Akta Hasutan, kini sebaliknya diteruskan

  263. Dahulu Pakatan bantah Akta POCA, kini sebaliknya diteruskan

  264. Dahulu Pakatan bantah Akta POTA, kini sebaliknya diteruskan

  265. Dahulu Pakatan bantah Akta Majlis Keselamatan Negara, kini sebaliknya diteruskan.

  266. Isu 18 perkara berkaitan Projek Tambakan Laut Pulau Pinang yang dirujuk ke Majlis Tanah Negara.

  267. Peruntukan kepada Kementerian Kerja Raya dipotong daripada RM7.7 bilion (2018) kepada RM7.1 bilion dalam bajet 2019.

  268. Menangguhkan janji menghapuskan tol lebuh raya memandangkan langkah itu akan menyebabkan kerajaan terpaksa membayar pampasan melebihi RM400 bilion.

  269. Isu kos pembinaan Lebuh Raya Pan Island Link (PIL 1) Pulau Pinang.

  270. Menteri Luar membuka ‘kotak Pandora’ dengan cuba menandatangani semua Konvensyen Hak Asasi Manusia

  271. Tidak cermat dan tidak cekap dalam memahami bahaya ICERD ke atas kedudukan istimewa Melayu dan Bumiputera

  272. Lemah dalam memahami ancaman Statut Rom ke atas kuasa dan kedaulatan negara daripada ancaman puak pemisah.

  273. Sikap konfrontasi terhadap 4 pensyarah dalam isu Statut Rom bercanggah dengan semangat kebebasan akademik.

  274. Serangan terbuka kepada Istana Johor dalam isu ‘U-turn’ Statut Rom adalah tidak perlu kerana ia sepenuhnya keputusan di tangan Perdana Menteri.

  275. Apologetik dalam berhadapan dengan reaksi agresif Singapura yang menggugat had pelabuhan Johor berhampiran perairan Tuas.

  276. Visi Malaysia dalam ASEAN dan OIC setakat ini tiada beza dengan kerajaan terdahulu

  277. Tindakan menyerah Pulau Batu Puteh begitu sahaja kepada Singapura jangan diulangi dalam kes rundingan HSR dan semakan harga air.

  278. Pengerusi DAP Tan Kok Wai jadi Duta Khas ke China, sedangkan selama ini mengkritik amalan melantik Duta Khas atas dasar politik

  279. Tan Kok Wai pula melantik ‘bekas ahli DAP’ Hew sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) untuk Pengerusi Majlis Perniagaan Malaysia-China (MCBC) – satu jawatan yang juga dibayar dengan wang Rakyat. Pelantikan Hew jelas ialah satu lagi lantikan politik walaupun manifesto PH telah berjanji untuk tidak akan ada sebarang lantikan politik.

  280. Hew pernah mengeluarkan kenyataan bahawa Laut China Selatan adalah milik negara China, tidak layak dilatik sebagai Pengerusi Majlis Perniagaan Malaysia-China (MCBC)

  281. Timbalan Menteri Luar yang terang-terang memanipulasi sijil tidak diiktiraf Cambridge yang tidak wujud di Amerika, sedangkan sepatutnya Cambridge di UK.

  282. Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah tidak cermat, mengherdik dua negara (yang dikatakan Amerika dan Arab Saudi) di Twitter sebelum memadamnya

  283. Untuk separuh bulan pertama Oktober 2018, pakar penyelidik Intertek telah melaporkan bahawa ekspot minyak sawit dari Malaysia telah jatuh sebanyak 32.8% berbanding bulan September 2018. Jumlah ekspot minyak sawit untuk tempoh ini hanya 505 ribu tan iaitu jauh lebih rendah dari ekspot 690 ribu tan pada tempoh yang sama pada tahun 2017.

  284. Tahun 2017 harga rasmi buah tandan segar (BTS) sawit gred C di Sabah sebanyak RM566 satu tan tetapi telah jatuh kepada RM349 se tan pada awal November 2018 dan kemudiannya jatuh lagi kepada RM311 satu tan pada pertengahan November 2018.

  285. Cukup bermasalah dengan cadangan semberono peladang sawit gantikan dengan buluh tanpa sebarang kajian terperinci dan mendalam

  286. Lemah pengurusan eksport sawit negara ke China, hinggakan China terlebih dahulu membeli sawit Indonesia secara tanpa had

  287. Dari segi pendekatan lobi minyak sawit terhadap Kesatuan Eropah pula kaedah Kementerian Industri Utama masih ‘klise’, tiada yang boleh dibanggakan.

  288. Eksport negara merosot sebanyak 0.5% pada Mac 2019.

  289. Sibuk menukar nama Pusat Transformasi Desa (RTC) kepada Pusat Komuniti Desa (PKD).

  290. Menteri Wilayah gagal dalam pengurusan bazar Ramadan Jalan TAR.

  291. Negara kita telah menjadi “sole loser”, Bank Negara terpaksa menurunkan kadar faedah dalam masa yang sama Amerika menaikkan kadar faedah mereka.

  292. Tindakan menurunkan kadar faedah ketika Amerika menaikkan kadar mereka telah mengakibatkan tekanan kepada Ringgit Malaysia kerana jurang perbezaan kadar faedah kita dengan Amerika Syarikat sudah terlalu dekat.

  293. Usaha menukar nama Kedai Rakyat 1Malaysia kepada Kedai Harapan yang hakikatnya bukan keperluan.

  294. Penoreh getah belum dibantu dengan agresif dan komprehensif.

  295. Menteri Industri Utama masih tiada rancangan jangka panjang yang komprehensif

  296. Kempen Sayangi Sawitku yang tidak berimpak tinggi sama sekali dan tiada hala tuju yang komprehensif

  297. Menteri Teresa Kok tidak layak, tidak memiliki latar kepakaran sama sekali untuk menerajui kementerian Industri Utama

  298. Tenaga Nasional mengumumkan kerugian untuk suku ke-4 tahun 2018. Walaupun telah naikkan tarif elektrik pada 1 Julai 2018, TNB rugi RM134 juta pada suku ke-4 2018 berbanding untung RM1.72 bilion pada suku yang sama tahun 2017.

  299. Surcaj elektrik untuk semua pengguna komersial telah dinaikkan. Surcaj ini telah hampir berganda dari 1.35 sen/kWj kepada 2.55 sen/kWj.

  300. Kenaikan surcaj elektrik bermaksud bil elektrik untuk semua pengguna ini akan naik sehingga 5.3%.

  301. Setakat ini sudah dua kali kenaikan surcaj elektrik selepas Pakatan menjadi kerajaan: pertama kali pada Julai 2018 dengan surcaj 1.35 sen/kWj atau kenaikan bil elektrik sehingga 6% yang telah memberi kesan kepada pengguna domestik dan bukan domestik.

  302. Isu perubahan waktu operasi UTC mengundang kemarahan rakyat

  303. Terdapat rungutan kenaikan sewa premis di UTC seperti di Labuan

  304. Dakwaan Menteri Wilayah Persekutuan individu Qatar melabur RM1.6 trilion (AS$400 bilion) termasuk di Malaysia dalam projek kereta nasional ketiga

  305. Menteri Wilayah menyifatkan Himpunan Bantah ICERD sebagai boleh merosakkan Dataran Merdeka

  306. Menteri MITI tidak cekap tangani Perang Perdagangan Amerika-China, setakat ini cuma tunggu dan lihat, tidak proaktif

  307. Pelaburan langsung asing (FDI) mencatatkan kejatuhan 3 kali ganda bagi suku kedua dan ketiga 2018 dengan jumlah RM6.7 bilion berbanding tempoh sama pada tahun 2017 iaitu RM20.4 bilion.

  308. Indeks Pengeluaran Perindustrian Malaysia merosot kepada 3.1% pada tahun 2018; terendah dalam tempoh 7 tahun.

  309. Jumlah pelancong dari China ke Malaysia jatuh sebanyak 35 peratus apabila Pakatan ambil alih

  310. Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Mohamaddin Ketapi, mendakwa beliau tidak memiliki harta untuk diisytiharkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Malah, Ahli Parlimen Silam daripada Parti Warisan Sabah (WARISAN) itu turut mengakui dirinya sebagai ‘orang miskin’ dan tidak mampu memiliki aset walaupun sebuah kereta atau rumah.

  311. Lantikan politik melampau dalam Yayasan Dakwah Islamiah (YADIM)

  312. Menuduh Tabung Haji (TH) mengalami defisit RM4.1 bilion kerana terlebih bayar dividen untuk 4 tahun berturut-turut walaupun telah diaudit dan diluluskan oleh Jabatan Audit Negara setiap tahun.

  313. Kecenderungan penyalahgunaan istilah ‘Maqasid Syariah’ untuk tujuan apologetik dengan ahli politik tertentu yang sememangnya rasis anti-Islam, ultra-kiasu.

  314. Menteri perlu cermat dalam melontarkan pandangan seperti isu istilah ‘Hifz Din’

  315. Menteri jangan apologetik dalam isu LGBT

  316. Dr. Ilyani yang jelas mengatakan kebenaran diberikan ingatan, tidak dijemput untuk sesi penerangan oleh mana-mana Menteri sama sekali. Golongan LGBT sebaliknya lebih disantuni Menteri.

  317. Menteri bukan Islam tidak sepatutnya perkecilkan usaha pakaian patuh Syariah

  318. Isu kontroversi subsidi Haji rayuan dan pengiring yang tidak sepatutnya timbul.

  319. Apologetik dalam isu penghinaan ke atas Nabi Muhammad S.A.W.

  320. Tidak pernah menegur dengan keras golongan seperti Siti Kasim dan G25

  321. Pemerkasaan mahkamah Syariah dan RUU355 masih belum dirundingkan secara komprehensif

  322. Kontroversi Peguam Negara dan (bekas) Ketua Hakim Negara menari dengan Ambiga dan Siti Kasim

  323. Lembab dalam penggubalan akta pembiayaan dana politik

  324. Waythamoorthy tidak sepatutnya dilantik menjadi Menteri Perpaduan berdasarkan rekodnya.

  325. Menteri Perpaduan Silap besar apabila mempersoalkan pihak keselamatan negara secara terbuka dalam kes kuil di Seafield

  326. Menteri Perpaduan Didesak letak jawatan oleh jutaan rakyat Malaysia

  327. Boustead Plantations di bawah LTAT yang sering kali untung besar saban tahun telah mengalami kerugian selepas PRU14. Boustead Plantations untung RM620 juta pada tahun 2017 di bawah BN berbanding kerugian RM52 juta tahun 2018 di bawah Pakatan.

  328. Boustead Plantations mengumumkan bahawa mereka akan jual tanah miliknya yang berharga RM1.2 bilion pada April 2019.

  329. Penjualan Boustead jatuh 23.2% selepas Pakatan ambil alih Putrajaya.

  330. Tiada inisiatif perpaduan negara sama sekali.

  331. Pakar berpendapat Projek Bandar Malaysia boleh mendatangkan pulangan sekurang-kurangnya RM90 bilion jika pelan asal era BN diteruskan.

  332. FGV dan Tabung Haji bawah Pakatan cuba menjual aset ladang sawit bernilai RM4.13 bilion di Kalimantan, Indonesia.

  333. MOU Pakatan dengan China di mana China berjanji untuk membeli 1.9 juta tan minyak sawit dari Malaysia dalam tempoh lima tahun akan datang adalah berdasarkan rundingan dan perjanjian asal dengan China oleh kerajaan BN semasa Najib Razak masih PM pada tahun 2015.

  334. Tidak telus tentang pembiayaan lawatan Anwar Ibrahim ke luar negara, adakah dibiayai wang pembayar cukai?

  335. Had harga (price cap) petrol RON95 telah dirancang untuk dihapuskan.

  336. Timbalan Menteri Kewangan Pakatan terpaksa mengaku di Dewan Negara bahawa hutang rasmi negara telah naik ke RM741 bilion (51.8% daripada KDNK) pada akhir tahun 2018 berbanding RM686.8 bilion (50.8% daripada KDNK) pada akhir tahun 2017. Bertentangan dengan pendirian hutang RM1 trilion Menteri Kewangan.

  337. Cadangan ‘pemutihan’ penjawat awam untuk dibersihkan daripada bekas penyokong BN adalah melampau.

  338. Pengenalan cukai gula mulai Julai 2019.

  339. Pengenalan cukai levi pelepasan RM40 seorang.

  340. Pengenalan cukai baharu kereta import terpakai antara 20 ke 39 peratus sejak Mac 2019.

  341. Pengumuman ‘bail-out’ besar-besaran untuk Tabung Haji dan FELDA mengakibatkan syarikat penarafan antarabangsa memberi amaran untuk menurunkan penarafan kredit negara kita.

  342. Cadangan Felda beli tanah peneroka melalui proses voluntary buyout dan ubah felda jadi lading bona fide cukup menggugat kepentingan pemilikan tanah para peneroka.

  343. FGV ketika di bawah BN pada 2017 mencatatkan kenaikkan 60% dari segi keuntungan sebelum cukai kepada RM417 juta dari RM260 juta pada tahun 2016. Namun selepas PRU14, hasil jualan FGV jatuh sebanyak RM3.5 bilion lalu mengakibatkan FGV rugi RM1.07 bilion.

  344. 6,000 pekerja FGV bakal menjadi mangsa diberhentikan kerja dalam tempoh 3 tahun.

  345. Pakatan menuduh defisit RM4.1 bilion Tabung Haji berpunca daripada tindakan BN ‘terlebih bayar’ dividen kepada pendeposit. Menjerat Pakatan sendiri di mana sebelum ini wang ini dituduh sebagai telah dicuri.

  346. Keengganan Menteri Hal Ehwal Agama mengadakan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk “rompakan” RM17.8 bilion Tabung Haji membenarkan jawapan Najib Razak bahawa tiada kecurian yang berlaku.

  347. Isu kuota tambahan haji hilang tidak dijawab tuntas oleh Menteri terhadap tuduhan Najib Razak.

  348. Dalam isu pemulangan semula wang pelaburan 1MDB kepada IPIC, Kerajaan PH hanya mahu menuntut US$1.7 bilion ini melalui DOJ (Amerika Syarikat) sedangkan kerajaan BN dahulu mahu menuntut balik SEMUA US$4.5 bilion yang didakwa hilang setelah dipindah kepada IPIC atau dijamin oleh mereka.

  349. CEO FGV lantikan Pakatan sendiri akui IPO FGV bukan punca masalah FELDA.

  350. Usaha meminda Perlembagaan berkaitan Sabah dan Sarawak telah gagal di Parlimen pada 2019.

  351. Tiada konsultasi yang komprehensif dengan para pemimpin dan DUN Sabah serta Sarawak sebelum Pindaan Perlembagaan berkaitan Sabah dan Sarawak dikemukakan.

  352. Menteri Kewangan minta bajet tambahan RM19.6 bilion untuk tahun 2018 – kerana terlebih berbelanja.

  353. Menteri Kewangan silap memperkecilkan negara Sweden sebagai pusat timbang tara (arbitration center) untuk perjanjian antara Malaysia dengan China projek Belt and Road (BRI).

  354. Bantuan Bakti Negara (ketika era BN), pesara tentera diberi RM1200. Sebaliknya, Bantuan Harapan Negara oleh Pakatan dipotong kepada RM500.

  355. Laporan Jabatan Perangkaan Negara menunjukkan Indeks Pelopor (Leading Index) telah susut dalam 9 dari jumlah 10 bulan yang dipantau selepas PRU14 iaitu dari Mei 2018 sehingga Februari 2019.

  356. Jumlah pinjaman domestik dan asing oleh kerajaan Pakatan untuk 3 bulan pertama tahun 2019 adalah RM36.4 bilion, jauh lebih tinggi berbanding zaman BN untuk tempoh sama (2017: RM12.9 bilion, 2016: RM11.1 bilion).

  357. 135 pekerja FELDA Engineering Services Sdn Bhd dan FELDA Properties Sdn Bhd. kehilangan pekerjaan kurang sebulan sebelum Hari Raya Aidilfitri 2019.

  358. Dalam keadaan kita memiliki agensi-agensi seperti PR1MA dan SPNB yang berpengalaman menyediakan rumah mampu milik, kini sebaliknya China diharapkan untuk bina 100 ribu rumah mampu milik.

  359. Kerajaan Pakatan merancang untuk memansuhkan PR1MA, antara pelopor projek perumahan kos rendah.

  360. Import merosot kerana ringgit lemah dan kejatuhan pasaran saham. Dari segi bulan ke bulan, ia jatuh sebanyak 3.5% pada November dan 5.4% (Disember), menaik 1.4% pada Januari sebelum merosot sebanyak 24.8% pada Februari.

  361. Bank DBS, iaitu bank terbesar di Singapura telah menurunkan penarafan bon pinjaman Kerajaan Malaysia pada 1 Mei 2019.

  362. Indeks pembuatan Malaysia sekarang padadar paling teruk berbanding 15 negara-negara di Asia (Nikkei).

  363. Keyakinan pihak industri untuk 6 bulan pertama tahun 2019 berada pada tahap yang paling rendah dalam sejarah.

  364. Aliran keluar dana asing dari negara adalah yang terbesar di ASEAN. Sejumlah RM2.76 bilion dana asing keluar dalam tempoh empat bulan pertama tahun 2019 sahaja.

  365. KNDK negara untuk suku pertama 2019 adalah antara 3.8% hingga 4.2% di mana kadar bawah 4% adalah paling rendah sejak 10 tahun yang lalu.

  Kalau macam ni lah pencapaian dan prestasi mereka..konpom lah depa jadi kerajaan sepenggal aje!!!!

 6. Jiwa Jemin tak sekental jiwa anwar bila hadapi tekanan…Jemin nak semua perkara yg mudah sahaja…bila anwar lantik rafizi sebagai naib presiden dia gelabah..

  Sekarang dia lebih gelabah dan melalak bila polis bebaskan haziq tanpa dakwa….dia harapkan dgn sokongan mentornye polis berjaya buat haziq mengaku bohong dan didakwa…

  Hanye haziq dan Jemin saja yg tahu vedeo dan pengakuan haxiq tulin ato palsu….jadi kalo haziq bohong kenape Jemin gelabah dgn melalak sana sini….Jemin nak menambahkan musuhnye dlm pkr?…

  Tak buat salah tak perlu gigil..

  1. Kamu tak tau langsong peraturan Polis dan lain2 badan penyiasat. Depa mahu tahu keterangan dari satu pihak lagi, bandingkan, cari bukti lagi, kemudian baru buat keputusan dakwa di mahkamah.

   Terutama bila Haziq ikat jamin akan menemui Polis lagi bila2 di perlukan.

   Di lepaskan tidak bermakna takda bukti – Haziq sudah mengaku dia liwat di video itu. Jamin akan di dakwa; kalau dibuktikan yang dalam video itu bukan dia pun, dia berslah – menipu Polis dengan mengaku dia yang dalam video.

   1. Samada dipanggil lagi ato tidak itu tak penting..di peringkat awal lagi polis tak boleh dakwa haziq bohong kerana haziq sudah ngaku dia dlm vedeo liwat Jemin.. .haziq tak ngaku bohong..

    Beruk tua Tua Nynyuk nak mampois tak paham kerana velabah haziqvtak didakwa bohong..

  2. Tak bijak lah mengata “kalo haziq bohong kenape Jemin aimana pun akan yerus mejilat Najib mengguna berbagai nama.gelabah dgn melalak …”

   Takkan tak terlintas di otak kamu bahawa sesiapa pun bila di tuduh, perlu mengambil tindakan meng”clear”kan nama.

   Tapi Geng Najib asyik menjilat Najib dituduh bagaimana pun akan terus menjilat Najib mengguna berbagai nama, tak kisah apa.

 7. MAHATHIRVSANWARp

  Ahli Politik Macam Longkang Usah Alih Perhatian Ke Politik Longkang

  Kalau di pentas politik dunia, Bapa Politik Longkang ialah Niccolo Machiavelli…

  Tapi di Malaysia siapakah pula pengasas atau pembawa budaya politik longkang?

  Mari kita imbas balik sejarah politik Malaysia…

  Masa Al Marhum Tunku Abdul Rahman hendak di jatuhkan, langkah pertama yang di lakukan oleh perancang konspirasi itu ialah menulis buku ‘Malay Dilemma’ yang mengecam hebat kepimpinan Al Marhum Tunku Abdul Rahman…

  Selepas itu, saat menjelang PRU tahun 1970, Mahathir menulis surat yang mengecam Al Marhum Tunku Abdul Rahman dan di edarkan kepada hampir semua penjawat awam, terutamanya polis dan tentera…

  Akhirnya, terpaksa tunduk dengan tekanan, Al Marhum Tunku Abdul Rahman terpaksa melepaskan jawatan Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia dan menyerahkannya kepada Allahyarham Tun Abdul Razak…

  Kali kedua amalan budaya politik longkang berlaku dengan skala yang besar ialah apabila berlakunya krisis antara kerajaan dan Raja Raja…

  Al Marhum Tuanku Iskandar (Sultan Johor yang ketika itu menjadi SPB YDP Agong), telah di fitnah membunuh kedi golf baginda…

  Peristiwa amukan Prebet Adam telah di ambil kesempatan untuk menyebarkan FITNAH yang kononnya kedi golf yang mati itu adalah adik kepada Prebet Adam dan Prebet Adam di katakan mengamuk di sekitar Chow Kit kerana menuntut keadilan untuk adiknya…

  Tujuannya supaya kerajaan ketika itu mempunyai alasan yang kukuh untuk membuat pindaan Perlembagaan yang akan menghadkan kuasa Raja Raja Melayu serta mencabut kekebalan Raja Raja Melayu (BACA DI SINI)…

  Kali ketiga ialah ketika Anwar Ibrahim hendak di singkirkan…

  Cerita dan gambar2 aksi seks luar tabiee Anwar Ibrahim di sebarkan dengan seluas2nya ke serata Malaysia, malah ke seluruh dunia…

  Atas alasan mengamalkan seks luar tabiee, maka Anwar Ibrahim di singkirkan dengan cara yang paling terbangsat…

  Yang terkini ialah edaran video aksi seks luar tabiee yang di kaitkan dengan Azmin Ali…

  Amalan songsang yang sama tapi mendapat respon yang berbeza dari pemimpin2 utama Malaysia…

  Sebenarnya banyak lagi cerita2, gambar2 serta video2 lucah yang melibatkan pemimpin2 utama negara seperti Muhyiddin Yassin, Chua Soi Lek pernah di edarkan, tapi kalau di tulis satu persatu, 10 mukasurat pun tak habis…

  Apa yang admin ingin tekankah di sini ialah, politik longkang datangnya dari pemimpin yang berhati busuk seperti longkang…

  Tanpa mengambil kira maruah dan harga diri batang tubuh yang di aibkan dengan cara yang paling menjijikkan, mangsa akan terus di telanjangkan selagi tidak mengibarkan bendera putih…

  Bagi pemimpin yang menjadikan amalan politik longkang ini sebagai ‘mazhab politik’nya, maruah keluarga mangsa bukanlah perkara utama yang harus di fikirkan…

  Apakah dosa ayah dan ibu, anak isteri serta adik beradik mangsa kepada perancang politik longkang, sehingga mereka juga ‘di palitkan’ dengan aib yang di lakukan oleh mangsa?

  Apakah tidak ada cara lain (tanpa menyebarkan keaiban) untuk memberikan tekanan kepada mangsa untuk berundur, sekiranya memang benar mangsa politik longkang melakukan dosa2 yang di tuduh itu…

  Kepada perancang politik longkang yang menjijikkan itu, lihatlah diri sendiri, apakah ianya sesuci salju?

  Ingatlah, sekiranya kita di pandang mulia dan si sanjung, ianya adalah kerana Allah SWT menutup aib kita…

  Teringat satu kisah ulamak besar dunia, Imam Ahmad bin Hanbal, pengasas mazhab Hambali…

  Satu ketika, di dalam perjalanan pulang Imam Ahmad bin Hanbal dari pasar ke rumahnya, orang ramai berebut2 mahu membantu beliau membawa bakul yang berisi barangan yang beliau beli di pasar…

  Orang ramai berkata kepada Imam Ahmad bin Hanbal :

  “Tidaklah layak bagi seorang ulamak di biarkan membawa sendirian bakul barangannya ke rumah, biarlah kami membawanya”…

  Tetapi di tolak dengan baik oleh Imam Ahmad bin Hanbal dengan berkata :

  “Aku di pandang mulia oleh masyarakat adalah kerana Allah SWT sedang menutup segala aibku”…

  Kepada yang perancang politik longkang yang menjijikkan, apakah kamu sudah bersedia sekiranya Allah SWT membuka aib kamu satu persatu?

  Dan kepada manusia2 yang merasakan dirinya adalah pemimpin, atau bercita2 untuk menjadi pemimpin, lihatlah akhlak diri sendiri sebelum memimpin masyarakat…

  Janganlah menjadi pemimpin yang munafik, ibarat seekor ayam jantan yang berkokok berderai2 tapi ekor bergelumang tahi…

  Bagaimana untuk memimpin masyarakat ke arah kebaikan, sekiranya diri sendiri bergelumang dengan dosa dan maksiat?

  Sebelum memimpin masyarakat, pimpinlah diri sendiri serta keluarga ke arah kebaikan dan ketaatan kepada Allah SWT…

  Lihatlah dulu diri sendiri, anak isteri sendiri, adik beradik sendiri, apakah termasuk ke dalam golongan yang mendapat keredhaan dan kerahmatan dari Allah SWT…

  Sekiranya diri dan keluarga sendiri berada di dalam maksiat, ini adalah mesej yang jelas dari Allah SWT supaya berhenti dari menjadi pemimpin yang bersifat munafik…

  Bertaubatlah, janganlah berputus asa dengan keampunan dan rahmat dari Allah SWT…

  Berundurlah dengan cara terhormat sebelum ‘di telanjangkan’ lagi di mana orang2 tersayang turut akan terpalit dengan onar yang di lakukan…

  Kepada masyarakat, jangan biarkan diri kita di peralatkan oleh ahli politik longkang yang mahu mengalihkan kegagalan demi kegagalan mereka dengan melekakan kita dengan politik longkang yang sangat2 menjijikkan!!!

 8. MAHATHIRVSANWARp

  PENYANGAK NO 1 NEGARA…..

  MAHATHIR AKHIRNYA BUAT U-TURN BERKENAAN MELAYU MALAS…..

  Semalam di Cambridge apabila ditanya berkenaan Melayu malas, Dr. Mahathir yang selama ini seumur hidupnya mengatakan orang-orang Melayu malas telah membuat U-turn.

  Kini dia mengatakan sebaliknya bahawa masih ramai lagi Melayu rajin dan ungkapan Melayu malas adalah satu ungkapan pukul rata yang diambilnya daripada penjajah British dahulu.

  Saya banyak membuat kritikan sebelum ini berkenaan ideologi Melayu malas Dr. Mahathir ini yang mana saya berfikir bahawa ideologi Dr. Mahathir yang sebeginilah yang telah memburukkan masalah prejudis dan menerukkan diskriminasi terhadap orang-orang Melayu di Malaysia selama ini.

  Dalam sejarah dunia penjajah memang selalu menyebarkan propaganda untuk memperlekeh-lekehkan sesuatu kaum yang dijajahnya supaya kaum tersebut lemah pemikirannya serta takut menentang penjajah apabila mereka percaya yang pihak penjajah itu lebih kuat dan berkuasa.

  Di Afrika Selatan 50 tahun dahulu, propaganda yang sama berlaku di zaman pemerintahan Apartheid kulit putih terhadap majoriti kulit hitam.

  Banyak penulisan dan kajian telah dibuat berkenaan hal ini.

  Di Amerika Syarikat 200 tahun dahulu orang-orang kulit putih mengatakan yang orang-orang kulit hitam adalah pemalas dan hamba-hamba abdi kulit hitam tidak layak untuk menjadi askar yang bebas kerana mereka dilahirkan pengecut.

  Propaganda-propaganda seperti ini tidak benar dan berniat jahat untuk melemahkan pemikiran kaum yang dijajah atau dikuasai.

  Sebab itu dahulu saya pernah bertanya mengapa Dr. Mahathir yang bijak pandai boleh percaya kepada propaganda penjajah British malah meneruskan propaganda tersebut?

  Propaganda seperti ini tidak akan tiba-tiba kononnya menyedarkan orang-orang Melayu supaya menjadi rajin sebaliknya akan melemahkan lagi mereka.

  Ungkapan biasa Dr. Mahathir: Apabila mereka tidak dapat kerja: Melayu malas. Apabila gaji mereka rendah: Melayu malas. Apabila mereka tidak berjaya dalam perniagaan: Melayu malas. Semuanya Mahathir menyalahkan orang Melayu tetapi tidak dirinya dan dasar-dasarnya.

  Sebenarnya orang-orang Melayu tidak malas namun mereka telah didiskriminasi sebab prejudis terhadap mereka selama ini.

  Sebab itu kini di pasaran kerja swasta hanya 4 peratus sahaja graduan Melayu yang memohon kerja dipanggil temuduga berbanding 28 peratus untuk suatu kaum lain.

  Jika orang-orang Melayu betul malas, masakan ada anak-anak Melayu yang berjaya mendapat tempat pertama, kelima dan keenam dalam peperiksaan di peringkat dunia seperti Wan Nur Mafudah Wan Yusof, Siti Aisah Kamarulzaman dan Nurul Nabilah Abdul Jalil dari UiTM?

  Dan Dr. Amalina Che Bakri yang menjadi doktor pelatih pakar bedah antara terbaik di London?

  Tiada orang malas boleh mencapai kejayaan-kejayaan di atas walau sepandai mana mereka itu.

  Dan saya kenal ramai orang Melayu yang membuat dua atau lebih kerja sehari selama lebih 10 jam untuk mencari sesuap nasi dan menyara keluarga.

  Nampaknya kini Dr. Mahathir terpaksa U-turn sebab beliau sedar bahawa beliau tidak lagi mendapat sokongan orang-orang Melayu seperti dahulu dan propaganda Melayu malas untuk melemahkan pemikiran mereka tidak lagi berkesan.

  Atau di Cambridge kepala beliau sibuk memikirkan bagaimana untuk menunjukkan yang Azmin tidak bersalah dalam skandal seks yang dikaitkan dengannya dan menidakkan Anwar untuk menjadi PM ke-8 lalu tidak ada masa untuk memutar belit isu lain.

  Namun orang-orang Melayu bukan sahaja tidak malas malah sudah bijak memikir dan tidak lagi mudah ditipu.

 9. 1 Apakah mungkin polis bebaskan Haziq dengan jaminan polis sementara laporan terperinci dari hospital disiapkan. Jaminan polis dinggap telah dibebaskan?
  2 Azmin berhak mempersoalkan bagaimana video itu tersebar. Walaupun Azmin mengakui tidak bersalah, penyebaran video dengan gambar menyerupai beliau dikalangan orang tertentu langsung tidak berakhlak dan mengaibkan diri dan keluarganya seperti mencurah asid di tempat luka.
  3 Azmin pasti sedih/tertekan dalam keadaan beliau terfitnah ada pula sok sek sok sek dari segelintir rakan se parti yang seolah2 seperti kurang bersimpati dengan dugaan berat yang dihadapinya.
  4 Ada juga terdapat blog yang secara (tidak sengaja?) menulis yang niatnya memberi pencerahan tetapi sebaliknya menambah kegelapan.

  1. Pemeriksaan HKL untuk pastikan jubo Haxiq di rodok oleh Jemin ato tidak….keluar tak kluar laporan sepital tak de kena mengena dgn pembebasan Haziq..

   Polis bebas haziq kerana tiada bukti kukuh untuk dakwa haziq atas pengakuanye…maknanye haziq tidak bohong…tu pasal Jemin gelabah mcm berok tua Tua Nyanyok.

   1. Monyet Tua yang asyik bergayut di pokok, tak tau baca berita yang mengata Haziq ikat jamin akan jumpa Polis lagi bila2 masa di perlukan.

    Ko sekolah mana dulu? Aku sekolah pondok aje pun faham berita itu … ooops, lupa, kau monyet mana ada pigi sekolah.

    1. Ikat jamin ker tak ikat ker haxiq tak didakwa kerana tak ade bukti kukuh….tu pasal Jemin dan ko gelabah…kan…kan..

    2. Sekolah pondok? Di Malaysia dikenali sebagai tempat belajar agama Islam. Menghafal Quran, Hadis dan bermacam2 kitab kuning. Akademik?? Biasanya lepasan sekolah pondok akan menjadi ustaz, imam dsb. Tapi anta lainlah, apakah sebenarnya yang tersumbat ke dalam otak anta. Saya doakan anta mendapat taufik dan hidayat daripada Allah dan kembali kepangkal jalan.

 10. Dari Fail SPRM: Guan Eng telah menerima sogokan 10% tetapi Peguam Negara telah mengkuburkan kes tersebut

  Zarul Ahmad Mohd Zulkifli memberitahu SPRM bahawa dia telah merasuah Lim Guan Eng sebanyak 10% dari kos projek tersebut

  Ini apa yang telah dilaporkan oleh Free Malaysia Today pada 22 Jun 2017:
  The head of the construction company which won the tender to build an undersea tunnel and three major roads in Penang says, as an Umno member, he will not be filing any suit against Minister in the Prime Minister’s Department Abdul Rahman Dahlan. Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (Zenith) chairman Zarul Ahmad Mohd Zulkifli said it was unethical for an Umno member to sue another, and he would refrain from doing so.

  “I have ethics. Besides, I am an Umno member and I don’t want to sue another Umno member. For Rahman to do this, I am very hurt. It’s unbecoming for him to carry on with this relentless onslaught against me. I wonder what wrong I have done against him,” Zarul said in a press conference at Komtar today (22 June 2017).

  Zarul telah ditahan pada 9 Januari 2018 dan laporannya telah direkod pada 12 Januari 2018
  Zarul was responding to a reporter’s query on whether he would sue Rahman who, as Barisan Nasional Strategic Communications director, has been attacking his company.

  “Also, I am a genuine Bumiputera businessman. I think everyone knows that I am a self-made man, and not ‘Ali Baba’,” Zarul said, referring to the name given for projects where a Bumiputera businessman sub-contracts his work to a non-Bumiputera company.

  Penang Chief Minister Lim Guan Eng, who was also present at the press conference, said there was nothing defamatory in Rahman’s statement, hence a suit was not necessary. Lim said Zarul’s company winning the open tender for the RM6.3 billion project involving an undersea tunnel and three major roads showed that the Penang government was not bothered about political links.

  “I hate to say this, it shows that even though Zarul is an Umno member, we chose his company because it offered the lowest price.”

  Itulah apa yang terjadi hampir dua tahun yang lepas pada Jun 2017. Selepas pada itu, Malaysia Today telah menerima timbunan dokumen berkaitan perkara ini. Ada dikalangan dari Suruhan Jaya Pilihan Raya (SPRM) telah berjumpa kami dan menyerahkan pada kami dokumen yang lebih kurang 200 muka surat. Dokumen itu menunjukkan bahawa Lim Guan Eng dan beberapa pemimpin dari Pakatan Harapan dan Barisan Nasional telah disogok wang berjumlah ratusan juta ringgit.

  Malaysia Today akan mendedahkan dokumen-dokumen dari fail SPRM yang telah diserahkan pada kami dalam beberapa hari lagi.

  Ekstrak dalam kandungan FAIL SPRM: Guan Eng telah dibayar 10% dari harga kos projek
  Siasatan itu telah pun diselesaikan oleh SPRM pada April 2018, tetapi sebelum sempat mengambil sebarang tindakan kerajaan telah pun bertukar dan Tommy Thomas telah dilantik untuk menjadi Peguam Negara yang baru.

  Tommy Thomas telah mengarahkan SPRM untuk menutupkan kes tersebut dan menandakannya sebagai NFA (NO FURTHER ACTION)

  Malaysia Today akan mendedahkannya satu per satu dokumen kes ini dalam masa beberapa hari lagi untuk membuktikan kerjasama jenayah antara Peguam Negara, SPRM dan pemimpin Pakatan Harapan yang menyembunyikan rasuah berkaitan dengan terowong bawah laut dan bukan itu sahaja, mereka juga menyembunyikan jumlah sogokan yang Guan Eng dan beberapa pemimpin dari Pakatan Harapan telah terima. Tunggu sahaja dari kami di Malaysia Today.

  Fail dari SPRM yang lebih kurang 200 muka surat ini akan menhancurkan Lim Guan Eng, DAP dan Pakatan Harapan

  Raja Petra Kamarudin
  https://www.malaysia-today.net

  KOMEN : Fail dalam genggaman Mahathir..

 11. Maaf kira nya Irah diganggu abg punya coretan
  Rasanya ni tgh mlm Irah punya masa tempatan
  Abng agak Irah ni dlm keadaan letih kepenatan
  Tidurlah permaisuri, tidurlah, Irah dewi ku intan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

  1. Tidurlah Permaisuri – Jamal Abdillah

   Tidurlah tidurlah
   Wahai permaisuri
   (Tidurlah wahai permaisuri)

   Tidurlah wahai permaisuri
   Tidurlah pejam mata ahai tidur nyawa

   Ku dendangkan
   Ku nyanyikan
   Duhai puteri jelita
   Jika kau tidur lena
   Mimpikan bahagia
   Di taman syurga loka
   Kau dan aku berdua

   Ku berjanji wahai dewi suci
   Kaulah permaisuri
   Bersumpahlah dalam hatimu
   Bahawa kau kekasihku
   Bersumpahlah kamu
   Bersumpahlah kamu
   Permaisuri tidurlah
   Permaisuri tidurlah

 12. Kata2 TDM (dlm hati):

  Biaq pi la, dah depa bekenan jantan dgn jantan
  Lagi baguih kalau lingkup pi parti TPM mantan
  Nanti, Bersatu boleh lah cekau banyak jawatan
  Jawtan PM tu pun, kat Boboi lama aku dok tan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 13. Rajin2 lah Irah belajar & ulangkaji, kat Universiti
  Semoga cemerlang & berjaya dapat kerja nantii
  Tapi kalau tak dpt kerja jgn le terlalu susah hati
  Di rumah abg pun boleh kalau Irah nak berbakti

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 14. Mampuih pi la Jemin nak tutuh pungkoq jantan
  Aku peduli apa, kalau pun nak lungkup pakatan
  Lbh baik le utk Irah sayang, aku karang coretan
  Kasi inspirasi sedikit dekat dewi puteri ku intan

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 15. Setuju dgn Pak Budin bahawa setakat ini kelihatan seperti Azmin telah terkantoi.

  Walaubagaimanapun selama 20 tahun Azmin mempunyai seorang guru yang telah mengajarnya kaedah walaubagaimana terkantoi pun, nafikan, putarbelit dan beralasan sehabis-habisnya kerana pasti akan ada orang-orang bingung yang percaya, selain orang-orang berkepentingan yang akan menyokong walaupun mereka tahu ia adalah pendustaan.

  Sebagai sokongan boleh juga dapatkan bantuan lebai untuk mengeluarkan fatwa ‘video hanyalah besi’ dan juga ‘sumpah laknat tidak boleh menentukan kebenaran’. Kalau kena harga lebai boleh keluarkan apa-apa fatwa pun sebab lebai ada kaedah ‘bohong patuh syariah’.

  Dan jangan lupa slogan ‘lawan tetap lawan’ dan sentiasa tunjuk muka konfiden bila berdusta walaupun dalam hati penuh sedar diri hanya berdusta.

  Azmin sudah tentu akan melawan habis-habisan sebab itulah yang telah diajar oleh tok gurunya itu selama 2 dekad.

  Cuma apabila Azmin sedar bahawa dia tidak boleh menang maka dia akan hanya ada satu pilihan iaitulah “kalau aku jatuh disebabkan kunyit, maka aku akan tarik kau jatuh bersama aku. Kau gunakan kunyit untuk kenakan aku maka aku akan gunakan kunyit juga untuk kenakan kau balik sebab kita sama-sama tau kau jauh lebih dahsyat mengunyit daripada aku”.

  Beza di antara Azmin dan tok gurunya ialah, ketika tok gurunya menjadi orang no. 2, dia tidak mampu menjatuhkan orang no. 1 sebab dia tidak punya apa-apa yang solid ke atas si no. 1.

  Ada pula Azmin sbg orang no. 2 mempunyai senjata kunyit yang sama yang boleh digunakan ke atas no. 1 sebagaimana no. 1 telah menggunakan senjata itu ke atasnya.

  Malah sekiranya dibuat perbandingan peluru senjata kunyit yang Azmin miliki ke atas gurunya itu jauh lebih banyak, lebih besar dan lebih berkesan berbanding peluru kunyit yang tok gurunya miliki ke atas Azmin.

  Menggunakan isu kunyit untuk menjatuhkan Azmin hanya akan backfire sebab yang gunakan senjata itu sendiri jauh lebih kunyit daripada Azmin sendiri.

  Kunyit telah menjadi punca Parti Kunyit Rabak ditubuhkan dan kunyit juga bakal menjadi bahan akhir perang saudara di dalam parti ini yang bakal menyaksikan parti ini hancur berkecai.

  “Kama tadiinuu tudaanuu”
  “Kama badaakum ta’uududn”.

  Wallahu a’lam.

  1. Jemin sudah ada mentor baru yg janjikan jemin jawatan pm8….mentor kaki fitnah kaki kencong dan kaki gaduh…

   Jon doe ularmak sesat pembekal panji hitam legam hari ni tak mau jual temberang panji hitam legam ….
   hahaha….

   Jiwa Jemin tidak sekuat anwar…. Masa mula2 difitnah oleh madey anwar berjaya tubuhkan parti yg mendapat sokongan Jemin….ramai orang2 kuat cabut lari semasa anwar dlm penjara tapi parti PKR tetap berkembang hingga madey sanggup sembah anwar memohon pertolongan untuk jaruhkan najib yg i gkar perintah madey…inilah anwar…

   Madey mentor baru Jemin hanye boleh ajar cara lawan anwar tetapi Jemin takut rebut jawatan presiden…

   Jemin yakin dgn sokongan madey polis boleh buat haziq ngaku bohong dan fitnah Jemin….harapan Jemin meleset….Jemin mula menggalabah ketakutan tembak rambang sana sini….

  2. Kalo Jemin terkantoi siapa lagi yg madey boleh harapkan sekat anwar?…
   Klimaks dah hampir dekat…panji hitam ko tu dah boleh ko kibar sekaramg seblm terojun dlm sungai Klang….hihihi..

   Jon doe terojun dlm sg klang dgn panji2 hitam legamnye…
   Biarkan…Biarkan kaki temberang mampuih…hahaha.

 16. Bila azmin senyap budin bising bila azmin bising budin marah, mcm ni budin anwar dan azmin dua2 tak layak jadi PM. Budin budin

  1. Lepas tu ko plak yg bising kerana tak layak jadi pm….

 17. Geng Najib @ Noneng 8:11 am,

  Serangan peribadi walau pun sudah di beri amaran bertalu talu. Sekarang terima lah padah nya –

  Kau biadap dan kurang ajar, tidak di bimbing emak bapak kau di masa kecil, menjadi penjahat thug and gangster di masa dewasa, tak pedulikan norms of behaviour dalam masyarakat.

  Bapak kau fuck pucci mak kau selalu sangat, selalu koyak rabak, di balut kain kotor, jangkit kuman, jadi kudis, merebak jadi pekong, bau busuk di pariahkan orang kampong, yang kata emak kau kena penyakit pompuan jalang AIDS, HIV. Takda masa bimbing kau.

  1. Di masa kau kecik, tidur disebelah mak kau, bukak mata sikit bila bapak kau fuck pucci mak kau, kau buat mmcm tidur.

   Kau tengok bapak kau di atas mak kau merodok batang b.toh nya ke dalam puccimak kau. Puccimak kau dah takda lendir, melecit kena rodok, mak kau menjerit, kau buat tak sedor.

   Bila bapak kau pergi biolik air, makkau suruh kau tengokkan berdarah ke puccimak kau. Kau lihat merah, sentuh, kau pun naik sahwat, kau pulak rodok batang kau ke puccimak kau.

   Ini lah jenis kau dan emak bapak yag tak bimbing kau.

   1. Siapa kata ini lucah untuk blog ini coba lah fikir lagi – blog pos ini berkenaan main bontt, jugak lucah.

    Pahal pun, Noneng @ Geng Najib yang asyik menjilat Najib dan pucci Mak Badak layak benar di lucahkan selucah lucah nya.

    Dia selalu dapat peluang by default – Najib in absentia atau banyak sangat masalah berminggu tak sentuh Mak Badak. Sekarang dia menunggu Najib masuk penjara supaya dia boleh bermaharajalela menjilat da merodok Mak Badak pula.

    Tapi dia kata lebih syiok rodok pucci mak dia sendiri.

    1. Siapa mahu lucah ini di hentikan, kasi tahu Noneng @ Geng Najib yang asyik menjilat Najib hentikan personal attacks, hanya boleh political attacks.

     Tiap kali aku lucahkan dia hanya selepas aku beri amaran bertalu talu. Jadi carutan aku kpd nya dan emak bapak nya yang tak membimbing nya di masa kecil sangat lucah lah.

     Masih boleh lebih lucah dari yang di atas ini.

     Ingat, tit for tat or tut or tit has been done since Geng Najib punya buyut rodok pucci nenek dia berburas dulu.

     Di Englaaaad pun depa heboh lucahkan calon PM depa Boris Johnson dengan gufreng dia.

  2. Amaran ko tak laku berok tua…..mak kko kena semburit dgn bapak ko tak bimillah…tu pasal ko gila babi…hihihi

   1. Marah, yer? Sakit hati yer? Bagus lah.

    Aku tau yang dulu aku carutkan kau dan pukimak bapak kau kerana tak bimbing kau, pun kau marah, sakit hati.

    Ko buat lagi personal attacks, aku akan carutkan lagi – lebih teruk carutan pukimak kau menanah, koyak rabak di rodok bapak kau dll.

   2. Silap2 bukan bapak ko semburit mak ko..jantan lain yg semburitkan pucci mak ko..bapak ko hanye tukang bela ko saja…hahaha…tu pasal ko kuat merapu melalak..

 18. Jemin dikata tikam juboq, jantan tahap pelacur
  Ada yang kata ia agenda mahu kasi PH hancur
  Mesti di belakang ada org tua kuat yg masyhur
  Dgn cekaman dia, rahsia pun polis sukar bocor

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 19. Hadirnya Irah, terubatlah segala luka yng silam
  Cinta mu Irah, membawa kesan sgt mendalam
  Kasih, sbg makanan, rindu abang jadikan ulam
  Ehh.. tak silap abg, kat tempat Irah tu dah mlm

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 20. Jemin main pungkok jantan lantak mampuih pi
  Dah malaih aku nak layan ini puak2 lembu sapi
  Lbh baik ku terus mengadun, cinta punya resipi
  Kerana Irah, sentiasa berada dlm igauan mimpi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 21. Smlm aku dpt warkah dr Irah dewi kesayangan
  Penyiksaan dihimpit rindu kini udah jadi ringan
  Ternyata Kejora tidak bertepuk sebelah tangan
  Semakin menjadi-jadi ler igau mimpi & angan2

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 22. Memang ada pengamal semburit yang lain terasa panas baca komen Rais Yatim….memang ada baling batu sembunyi tangan….

  Silap2 PKR pecah 2….maka menggigit jarilah Brader

 23. Presiden PAS Abdul Hadi Awang mengingatkan semua ahli partinya tentang pentingnya walak atau kesetiaan serta ketaatan kepada pucuk pimpinan.
  xxx

  Apasal asyik suka Bahasa Arab? Bukan takda Bahasa Melayu bagi nya.

  Nak menunjukkan lebih alim dari yang lain ke?

  Pelik2 pemikirn depa nih …

 24. Azmin minta pemimpin PKR jelaskan: Siapa bagi maklumat?

  kemaskini 1.44 pm Pihak yang sebar video seks ada nombor telefon semua pemimpin cabang parti, kata menteri hal ehwal ekonomi.

  Komen: Memang patut di jelaskan. Siapa punya niat jahat mesti di tahikan. Kalau tak, banyak sangat penyangak dalam negara ini. Cukup lah dengan Najib Al Jibo – dia pun masih belum di penjarakan.

  1. Siapa yg berniat jahat sebarkan video kau persoalkan.
   Kerja jahat, kotor, jijik dan mungkar dlm video tu tak kau persoalkan.
   Last sekali, sebut nama najib, habis cerita.

   Memang kau TN monyet tua nyanyuk pukimak haramjadah. Kau tak bunuh diri lagi rupanya. Bila monyet mcm kau ni nak mampus? Payah betul monyet Tua Nyanyuk ni nak mampus.

   1. Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama,

    Mak kau tunjukkan pukimak dia aritu tapi penuh bulu beruban, hujung nya kotor macam lendir, pariah yang dah 20 tahun tak merasa pucci pun tak mahu sentuh gamak nya.

    Bila terfikirkan itu lubang pucci yang kau keluar dari nya, lagi jijik. Bukan jijik kpd pucci mak kau saja, jugak jijik kpd kamu.

    Muka kamu ada cacat – kot sebab mak kau tak basuh air mani b.toh bapak kau hingga dijangkit kuman, jadi cacat muka bayi yang keluar dari puccimak kau – ia itu muka kau.

 25. MAHATHIRVSANWARp

  PAKATAN HANCING ….MEREKA YG UNDI GS DLM PRU 14 YAKIN DGN PERANGAI TONG M YG TIDAK AKAN BERUBAH …BUAT KACAU DAN GADUH SANA SINI…

  DAP Cuba Menutup Kemaluan Mereka Dengan Menghentam Najib

  DAP malu besar kerana Pakatan Harapan tidak mampu menunaikan janji-janji mereka yang dibuat sebelum PRU14. Sebab itu mereka bangkitkan cerita-cerita lama tentang Najib Tun Razak dan 1MDB. Pakatan Harapan sudah tidak ada modal lain dan tidak dapat menjawab kritikan tentang kegagalan mereka selama satu tahun mentadbir Malaysia. Ini yang dipanggil bankrap idea.

  No GST and no toll charges if Pakatan takes Putrajaya says Lim Guan Eng
  (Free Malaysia Today, 16 January 2017) – The opposition will scrap GST and toll collections on the North-South Expressway (PLUS) and the first Penang bridge if it takes over Putrajaya, DAP secretary-general Lim Guan Eng said yesterday.

  He said Pakatan Harapan, if given the chance to control the federal government, would undertake both measures to ease the people’s financial burden.

  Guan Eng said the 6% GST had contributed to higher living cost for the people, instead of “saving Malaysia” as Prime Minister Najib Razak had claimed.

  He also said people should not have to keep paying toll on PLUS, which had cost RM5.9 billion to build, since the concessionaire had already collected toll worth RM37.4 billion over the past three decades.

  “If we want to bring prices down, Barisan Nasional has to go down,” he said.

  Dr Mah To Nga: Apologise For Failing To Keep Promise To Abolish Highway Tolls

 26. Abg di sini kini sdg kalut bersiap mahu gi kerja
  Nak kumpul duit, untuk hantaran wang belanja
  Mungkin berbeza suasana, degn Irah ku manja
  Kalu tidak salah, kat tempat Irah itu, skrg senja

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 27. MAHATHIRVSANWARp

  PH LAGI HINA DAN BANGSAT DARI BN

  The Old Pigs Of Barisan Versus The New Babi Of Pakatan

  You tell us you just want to kick out the pigs. I can buy that if that is really want you are doing. But then you are just replacing the so-called pigs you said you are kicking out with babi. So, what’s the difference between the old pigs of Barisan Nasional and the new babi of Pakatan Harapan? What changes are you talking about?

  These three cost Malaysia RM200 billion and yet they are not on trial in the New Malaysia of Pakatan Harapan

  Malaysians, especially non-Malay Malaysians, say they are fighting for justice, fair-play, democracy, civil liberties, freedom of speech, freedom of choice, freedom of religion, good governance, a corrupt-free government-country, etc.

  Any Malaysian who tells you that is a liar and a hypocrite. That statement is as real as the tooth fairy and Santa Claus.

  Since May 2018, a number of people have been arrested and are now facing trial for all sorts of crimes. Are they on trial because they committed a crime or because they are considered enemies of Pakatan Harapan? What about those people who have committed worse crimes but are friends of Pakatan Harapan. Why are they not also on trial?

  Those people currently facing trial may have committed crimes. Time will tell and the courts will have to decide that. But they are on trial not because they committed crimes but because they are considered enemies of Pakatan Harapan.

  Do you think the Pakatan Harapan supporters do not know this? Of course, they do. But they will pretend that these people are facing trial because of the crimes they have committed and for no other reason — such as they are enemies of Pakatan Harapan.

  And even before these people have been pronounced guilty by the court the Pakatan Harapan people will tour the country and call these people, the enemies of Pakatan Harapan, thieves and criminals. Have the courts pronounced them guilty? Not yet! So how can they be called thieves and criminals? They can because Pakatan Harapan says they can.

  That one example alone is enough for Pakatan Harapan and their supporters to fail the test. That alone is enough to show that Pakatan Harapan is not fighting for justice, fair-play, democracy, civil liberties, freedom of speech, freedom of choice, freedom of religion, good governance, a corrupt-free government-country, and so on.

  Maszlee was safe, never mind how bodoh he may be, until he sentuh the Chinese
  Pakatan Harapan wants the Education Minister sacked and 150,000 people have signed the petition for his removal. In the UK, any petition with 100,000 signatures or more gets debated in Parliament. The petition to sack Dr Maszlee Malik has exceeded 100,000 and what is the government doing about it? Will this matter go to Parliament?

  But hold on. Why do the Chinese want Maszlee sacked? Is it because of his black shoe fiasco? No, it is because he made a statement regarding the Chinese. In Malaysia, any unfavourable statement about the Chinese is like making an unfavourable statement about the Jews in Europe. They will make you pay for it.

  Can we make an unfavourable or even demeaning statement about the Malays, the Raja-Raja Melayu, Islam, Hudud, RUU355, Malay unity, Umno, PAS, Islamic State, etc? Yes! Even the Prime Minister himself does so. But not about the Chinese, Chinese schools or Chinese education. You do that and they will start a petition to demand your sacking.

  Is there now freedom of speech in the New Malaysia of Pakatan Harapan? Can I speak out against Chinese schools and Chinese education — say like if I were in the UK? Why do the Chinese condemn me and call me a racist if I do? And why demand the Education Minister be removed merely for exercising his freedom of opinion? Is freedom of speech and freedom of opinion not guaranteed in Malaysia Baru?

  You are no longer a criminal once you support DAP
  Why can’t Christians preach Christianity to Muslims? Why can’t Muslims convert to Christianity? Why can’t Muslims adopt Shia Islam? Why can’t Muslims reject Hadith and adopt only the Qur’an? Why can’t Malaysians become atheists?

  The New Malaysia of Pakatan Harapan is about the same Old Malaysia of Barisan Nasional in that the government decides if you go to heaven and how you get to heaven.

  Kit Siang says PDRM is the most corrupt agency in Malaysia and Amar Singh Ishar Singh is that proof
  They condemn corruption. Then these same people pay bribes or under-the-table money. They oppose GST and support SST. This is because with GST it is harder to evade tax whereas with SST the tax evasion is easier.

  Basically, business people and those with money want to avoid paying tax. And who are these business people and those with money? Their argument or excuse for evading tax is that 90% of the tax is paid by the Chinese and yet the Chinese are treated as second-class citizens and the tax the Chinese pay goes towards paying for the privileges of the Malays and to build mosques, etc. So, they have a moral reason for not paying tax.

  The excuse these Pakatan Harapan people and the non-Malays give for kicking out Umno and Barisan Nasional is that they want to see a better Malaysia. But what we are seeing after one year is the same old Malaysia. This is just turning Animal Farm into reality.

  You tell us you just want to kick out the pigs. I can buy that if that is really want you are doing. But then you are just replacing the so-called pigs you said you are kicking out with babi. So, what’s the difference between the old pigs of Barisan Nasional and the new babi of Pakatan Harapan? What changes are you talking about?

 28. Ini keputusan bagus. Wajar begitu –

  PKR tunggu siasatan polis sebelum putuskan tindakan pada Haziq
  PKR tidak mahu mengambil keputusan terburu-buru untuk menghukum Ketua Pemuda PKR Santubong itu, kata Anwar.

  Tapi kerana dia dah ngaku liwat di video itu, mesti diambil tindakan walau pun jika Polis kata dia tak menyebarkan video dia liwat atau di liwat.

  Kalau tak, PKR akan terkenal dlm sejarah sebagai parti liwat. Mana Pak Sheikh Anwar boleh jadi PM mcm tuh.

 29. MAHATHIRVSANWARp

  Kebodohan penyokong PH pasal Bank

  Ade yg kata pulak:..SR tak kata masuk acc. rasmi PAS…sebenarnya masuk acc..peribadi pemimpin PAS ???

  Acct persendirian kepala hotak apa 90 juta????

  Kalau 20ribu bolehlah ..
  Kalau 90juta masuk acct persendirian confirm LHDN boleh kesan. .

  Takkanlah bank negara tak dpt kesan… LHDN kita buat full settlemen kereta RM 40k pun dia dpt kesan inikan pulak 90juta..

  kalaulah pun 90juta dibagi 1 juta sorang iaitu masuk 1juta dlm acct 90org PAS ttp juga bank negara dan LHDN dpt kesan..

  Apa cara sekalipun mesti dpt kesan jika masuk acct persendirian .

  SPRM tak banggang… Bank negara juga tak banggang yg banggang adalah org PAN shj sb percaya pd husam musa dan mat sabu ..

  SPRM dia tgok fail kes pun dia dah gelak sb dia tahu tak logik tapi bila dah ada report maka mereka siasat jugak lah sb SPRM adalah profesional….

  Tahniah SPRM kerana telus dlm menjalankan tugas.

  FB Azmi Jusoh

  Akaun bank Peribadi yg mngkin trima ribu2 rngit pn kena beku..apatah lagi yg terima puluhan juta….nampak x???…so xpyah jd banggangg sgt… wahai puak hancing PH

  KOMEN : Bukan bodoh tapi jahat… member iblis dengki Tuhan pun lawan, Puak PAN & IKRAM sama macam iblis kenal Allah tapi jahat punya pasal sanggup fitnah

 30. MAHATHIRVSANWARp

  PAK SHEIKH LANGSUNG TAK ADA KREADIBILITY UNTUK JADI PM-8

  Anwar, Stop Trying To Convince Us

  Anwar Ibrahim is really going overboard in trying to convince us that he is poised to take over as Malaysia’s next prime minister. He keeps announcing he is in discussions with Tun Dr Mahathir Mohamad regarding the details of his take over and what Mahathir’s role will be once the take over has been completed and so on.

  Why talk so much about what is in the pipeline or what is being done behind the scenes? That is like counting your chickens before they hatch. Just take over first and show Malaysia what you can do. No need to talk so much now because when you were in the Cabinet, from 1982 to 1998, you really did not do anything impressive that you can be remembered for.

  Anwar seems preoccupied with only two things. One is about attacking PAS. The other is about taking over as prime minister. Other than that Anwar has nothing to tell us. Anwar wants PAS to stand behind him but then even the ex-PAS people in Amanah condemn him behind his back. Why not get Mat Sabu to openly state he thinks Anwar is innocent of sodomy first before asking PAS to do the same?

 31. MAHATHIRVSANWARp

  HABIS HARTA NEGARA DITOMPOK DI PP

  Cancel 3 Islands Project, That’s Honour Enough, Says Brother Of Consumer Advocate SM Idris

  (FMT) – The brother of prominent consumer advocate SM Mohamed Idris, who died last month, has dismissed any suggestion that a road or park be named after him, saying this is not the kind of honour he would have wanted.

  “I don’t think he (Idris) would have wanted anything named after him,” Mohideen Abdul Kader told FMT.

  “Naming a road after him would be an insult to him as he had been fighting against building roads as a solution to traffic problems.

  “This is the same man who hugged the trees on Green Lane to prevent their relocation.”

  Instead, he said, the best way to honour Idris’ memory would be to cancel the three islands reclamation project which he had been against.

  “That would be the best honour for him.”

  Idris, who died at 93 on May 17, is best remembered as the father of the consumerist movement. He became president of the Consumers Association of Penang (CAP) in 1969, turning it into the country’s most active and vocal consumer association.

  Following his death, the Penang government was said to be considering naming a road or park after him.

  His close friend Anwar Fazal, who is chairman of urban regeneration agency Think City, reportedly said that it would be a good idea to name the Bukit Dumbar park after him as he had been instrumental in getting the trees planted there.

  Mohideen, the vice-president of CAP, also said he would be acting president until an extraordinary general meeting is called in July to elect a new president, in line with the association’s constitution.

  As for Sahabat Alam Malaysia, of which Idris was also president, he said the council had appointed public litigation lawyer and senior member Meenakshi Raman to replace him.3

 32. Betul kata Tun Mahathir bahawa beliau tidak rasa video itu tulen kerana banyak perkara boleh dilakukan dengan gambar dan video jika seseorang itu ada kepandaian.

  Ramai yang busuk hati dalam Umno dll ada kepandaian itu. Hanya kita belum lihat video Najib mencuri RM2.6 biliun dari 1MDB, siap dengan penyamaran penutup mata kain hitam berlubang di dua mata, hehe.

  “Mungkin suatu hari nanti kamu akan melihat gambar saya dalam video seperti itu,” kata Tun M. Tapi Beruk Tua yang asyik menjilat Najib akan tuduh dia dah tua tak terdaya seks lagi. Tapi tak berani offer diri nya disondol, hehe.

 33. Tak bijak Budin menasihat “lebih baik Azmin Ali banyak berdiam diri daripada mempersoalkan itu dan ini mengenai video yang dikaitkan dengannya itu.”

  Itu biasa nya nasihat loyar kpd pesalah. Budin bukan loyar, Azmin bukan pesalah. Dia perlu pertahankan diri nya semasa menunggu hasil siasatan Polis diumumkan, tak tahu berapa lama lagi.

  Meminta parti nya PKR menjelaskan bagaimana nombor2 talipon SEMUA ketua2 cawangan PKR disebarkan tidak salah. Perlu diketahui siapa dalang sebenar di PKR HQ yang menyebar fitnah jahat itu.

 34. nampaknya tuan shahbudin telah semakin tua utk memahami rentak politik dan kenapa azmin soal bagaimana video tersebar.
  tak nmpk ke bila azmin soal bagaimana ia tersebar…maka muncul ‘si kentut belum bayar’ munculkan diri

 35. MAHATHIRVSANWARp

  JGN LEPASKAN AMANAH MEGARA KPD KAFIR HARBI…..

  Inkues Adib: Ummah mohon mengadap Agong
  Haspaizi Zain

  Gerakan Pembela Ummah (Ummah) memohon perkenan untuk mengadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berhubung inkues kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim.

  Timbalan Pengerusi Ummah Kamaruzaman Mohamad memaklumkan pihaknya sudah menghantar surat kepada Yang di-Pertuan Agong bagi memohon perkenan untuk mengadap.

  “Kita minta untuk mengadap Yang di-Pertuan Agong bagi membincangkan isu inkues Muhammad Adib. Surat sudah dihantar dan kita sedang menunggu jawapan.

  “Jika tidak dapat mengadap, kita akan menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.

  “Memorandum kepada Perdana Menteri (Dr Mahathir Mohamad) juga sedang disiapkan,” katanya kepada Malaysiakini, hari ini.

  Pada 31 Mei lalu, Ummah menyerahkan memorandum ke pejabat peguam negara untuk mendesak Peguam Negara Tommy Thomas meletak jawatan.

  Selain turut membuat laporan polis, Ummah juga merancang untuk menganjurkan sembahyang hajat seluruh negara bagi menuntut keadilan terhadap kematian anggota bomba itu.

  Ummah mendakwa peguam negara cuba campur tangan dalam inkues kematian Muhammad Adib.

  Sementara itu, Kamaruzaman berkata, pendedahan terbaru peguam Syazlin Mansor yang diarahkan supaya menarik diri daripada mewakili daripada mewakili Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) menunjukkan Thomas tidak layak memegang jawatannya.

  “Pendedahan itu memberi gambaran dengan lebih jelas apa yang berlaku dan semakin jelas Thomas telah hilang keyakinan dan beliau tidak lagi wibawa untuk memegang jawatan itu,” katanya,

  Syazlin pada 12 Jun lalu dalam satu sidang media melahirkan rasa hairan mengapa Peguam Negara mempersoalkan ‘tugasnya’ dalam inkues siasatan punca kematian Muhammad Adib.

  Beliau berkata alasan yang dikemukakan Thomas bahawa beliau tidak membantu siasatan inkues apabila sering bercanggah dengan pendakwa (pegawai pengendali inkues) juga tidak boleh diterima.

  Sebelum ini, Thomas dalam satu kenyataan menjelaskan, Syazlin diarah menarik diri sebagai peguam mewakili KPKT dan JBPM kerana wujud konflik kepentingan apabila beliau turut bersetuju untuk mewakili keluarga Allahyarham Adib yang mempunyai kepentingan langsung dalam inkues berkenaan.

  Thomas juga menambah bahawa pejabat peguam negara tidak mempunyai halangan untuk Syazlin terus mewakili keluarga Adib.

 36. najib bini rosmah

  Kalau bukan Azmin dalam video itu, langkah tepat bukan buat sidang media menafikan dan menyerang pula pimpinan parti sendiri. Buatlah report polis dan kemukakan alibi dan bukti. Bukankah tarikh, tempat sudah diberikan oleh Haziq. Isu individu seperti Azmin janganlah bawa kepada isu Pakatan Harapan. Selesaikanlah secara matang dan berhemah. Jadilah dewasa Azmin. Tun M tak mampu mendukung awak sampai mati. Be a MAN. Face up with your challenge.

 37. MAHATHIRVSANWARp

  AKIBAT OBSES DGN KAFIR HARBI

  Oleh : Arif Atan

  Apa yang pengacau inkues Adib mahu sembunyikan?

  Salam Sabtu.

  Ketika ramai sibuk bercakap tentang video hubungan intim individu mirip menteri Kabinet itu, kita sebagai rakyat jangan mudah lupa tentang liku-liku ‘misteri’ prosiding inkues Adib.

  Kelmarin, peguam Syazlin Mansor yang sebelum ini mewakili Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) serta keluarga Muhammad Adib Mohd Kassim akhirnya bersuara dalam sidang media.

  Mari kita teliti kenyataan penuh Syazlin yang kemudiannya menjentik banyak persoalan yang mesti segera dileraikan pihak berwajib agar nasib menimpa arwah anggota bomba, Adib yang mulanya ditemui cedera parah dalam rusuhan kuil haram di Subang Jaya pada 27 November tahun lalu segera terbela.

  🔹 “Pada awalnya setelah Allahyarham Muhammad Adib meninggal dunia, kes diklasifikasikan sebagai bunuh oleh polis dan Menteri KPKT, Zuraida Kamaruddin telah melantik saya sebagai peguam pemerhati dalam perbicaraan jenayah.

  “Saya juga turut dilantik oleh keluarga arwah sebagai peguam pemerhati bagi mereka. Malangnya tiada perbicaraan jenayah dijalankan dan Peguam Negara, Tommy Thomas memutuskan untuk membuat prosiding inkues bagi menentukan sebab kematian Muhammad Adib.”

  ❓Mengapa tiada perbicaraan jenayah selepas pihak polis telah mengklasifikasikan kes Adib sebagai bunuh?

  🔹 “Saya merasakan ia pelik bahawa apabila saya mula menyoal teori Pakar Forensik Patologi Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan membawa saksi Pakar Perunding Kanan Forensik Patologi United Kingdom, Professor Dr Shahrom Abd Wahif untuk membantu inkues, isu konflik kepentingan dan pelantikan saya baru dibangkitkan.”

  ❓Imbas semula. Dr Shahrom adalah saksi ke-29. Apa katanya:

  “Adib tidak mungkin dilanggar pintu van Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS)”.

  Pakar itu memberitahu jika Adib dilanggar dengan kelajuan 17 kilometer per jam dibahagian pintu van EMRS, mangsa akan terpusing ke belakang dan akan jatuh di kawasan yang dilanggar.

  Jadi, wajar menimbulkan persoalan kepada kita semua, mengapa isu pelantikan Syazlin sebagai peguam mewakili anggota keluarga Adib dipersoal selepas berbulan-bulan prosiding inkues berlangsung.

  🔹”Kronologi peristiwa yang terjadi juga pada pandangan saya jelas menunjukkan bahawa ada cubaan untuk mengacau ganggu prosiding inkues ini terutamanya dalam hal berkaitan keterangan yang dikemukakan oleh Dr Shahrom.”

  ❓Siapa pihak yang mengacau itu? Mengapa dia mengacau? Apa yang pengacau itu mahu takutkan? Apa yang galau benar di hati pengacau itu sehingga tidak berlapang dada membiarlan saja prosiding inkues itu berjalan adil dan lancar?

  🔹”Selanjutnya saya merujuk kepada kenyataan media Tommy yang bertarikh 28 Mei di mana beliau menyatakan empat sebab mengapa KPKT diarah untuk menamatkan perkhidmatan saya.

  “Saya rasakan bahawa kenyataan tersebut mempersoalkan pertimbangan profesional dan integriti saya sebagai peguam. Tambahan saya merasakan empat alasan tersebut tidak berasas sama sekali. Justeru saya ingin menjawab empat alasan tersebut satu persatu.”

  ❓ Jika Syazlin sebagai seorang yang sudah bertauliah dalam bidang undang-undang mempersoal tindakan penamatan perkhidmatan itu, apa lagi kita sebagai orang awam yang hanya mahu melihat kematian Adib dibela mengikut lunas undang-undang.

  Adakah wujud semacam konspirasi untuk menutup punca kematian sebenar Adib? Jika ya, mengapa? Dan inilah persoalan masyarakat sivil yang terus berlarutan…

  Apatah lagi sebelum ini berlegar dakwaan ada pihak telah menghantar surat mengarahkan KPKT menarik diri daripada menjadi pihak berkepentingan.

  Bahkan paling mengejutkan mengapa Pejabat Peguam Negara memfailkan afidavit menyatakan Allahyarham Adib tidak dipukul sedangkan inkues masih belum selesai?

  🔹 Peguam Syazlin menimbulkan persoalan:

  “Apakah fungsi inkues sekiranya semua pihak bersetuju dan tidak boleh mempersoalkan hasil dapatan dan teori yang dibuat pakar HKL?”

  ❓Kalau seorang peguam pun menimbulkan pertanyaan begitu, apa lagi kita orang awam yang walaupun tiada latar belakang ilmu undang-undang tetapi masih boleh berfikir secara logik.

  🔹”Saya ingin menegaskan bahawa tiada konflik kepentingan kerana tidak pernah timbulnya isu untuk keluarga menyaman KPKT dan JBPM. Ini adalah kerana teori arwah dilanggar oleh bomba merupakan teori yang tidak berasas, yang mana, teori tersebut dibuat oleh pihak yang tidak terlibat dengan prosiding.

  “Ini juga bukan teori yang telah dibuat oleh pakar HKL. Oleh itu, tiada asas untuk keluarga mempercayai bahawa arwah dilanggar oleh bomba.

  “Dalam keterangan di Mahkamah juga, ayah arwah Muhammad Adib sendiri menyatakan bahawa Adib gembira apabila menerima kunjungan daripada rakan-rakan anggota yang turut bertugas bersama beliau pada malam kejadian, sewaktu Muhammad Adib terlantar di hospital.

  “Sekiranya Muhammad Adib benar-benar dilanggar oleh rakan-rakan beliau ini, adakah dia akan gembira menerima kunjungan mereka di hospital?

  “Saya ingin menegaskan bahawa keluarga arwah dan JBPM berkongsi pendapat yang sama dan menolak teori yang dibuat oleh pakar HKL. Keluarga arwah dan JBPM tidak pada bila-bila masa berada dalam keadaan kepentingan yang bertentangan.

  “Saya percaya perkara ini juga telah disahkan oleh keluarga arwah Adib sepertimana yang dilaporkan oleh media.”

  ❓Mengapa alasan itu ditimbulkan selepas lebih 30 hari inkues berlangsung?

  Adakah wujud semacam usaha untuk melindungi pesalah yang boleh didakwa di bawah Seksyen 212 Kanun Keseksaan?

  Adakah wujud salah guna kuasa yang wajar ditangani mengikut Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia?

  Dan berikut ini adalah persoalan yang dikemukakan peguam Syazlin juga pastinya persoalan buat semua rakyat yang mahu isu Adib bukan dilihat dalam tempurung sempit kepentingan mana-mana politik kepartian.

  Kita bercakap tentang keadilan dan kemanusiaan!

  🔹❓”Apakah yang cuba dinyatakan oleh Tommy apabila beliau mengaitkan jawatan yang dipegang oleh suami saya (Setiausaha Akhbar Zuraida)”

  🔹❓”Adakah salah bagi saya, seorang peguam, ingin membantu keluarga arwah dan bomba secara Pro Bono? Ingin juga saya tekankan bahawa saya merupakan peguam kes jenayah dan firma guaman saya hanya mengambil kes-kes jenayah sahaja.”

  🔹❓”… kenapakah baru sekarang Tommy mempersoalkan pelantikan saya dan ingin menyingkirkan saya sebagai peguam yang mewakili KPKT dan JBPM. Bukankah dari awal lagi Peguam Negara maklum saya mewakili KPKT, JBPM dan keluarga?”

  🔹❓”… bilakah masa Tommy berpendapat bahawa saya tidak membantu inkues dan bertindak dengan mala fide (niat jahat)?”

  ➿➿❓❓Akhirnya, soal paling penting yang perlu segera ditangani:

  📌 Apakah paling mungkin boleh berlaku ke atas arwah Muhammad Adib yang menyebabkan kematiannya?

  🔎 Jadi, jangan ada mahu disembunyi. Benang yang basah usah ditegakkan. Hembusan nafas terakhir Adib pada 17 Disember lalu di Institut Jantung Negara selepas 21 hari bertarung nyawa tidak harus dibiarkan berlalu sia-sia.

  🔥 Jika hari ini kita gagal membela kematian Adib, dibimbangi kita menyampaikan mesej yang berbahaya kepada penjenayah untuk menzalimi 10, 100 atau 1,000 ‘Adib’ lagi selepas ini!

  ⚖ Mereka yang bersalah mesti diheret ke muka pengadilan. Rakyat menuntut keadilan buat Adib.

 38. Mr admin apa yg Cuba sy hadamkan drpd catatan pemikiran tuan admin..ds azmin tidak gelabah dia begitu cekap menjawab soalan media, haziq tidak terlepas utk ke Manila atas tujuan safe consultation place.. Tun M da menafikan video itu tulen de segala pihak sudah menampakkan tun m menjaga Azmin Ali Dan ada teori mengatakan DS Anwar akan tertinggal mengapai impian menjadi PM Dan mcm2 agenda Di buat utk mereka Hal ni Nauzubulillah . Ini sume adalah point Dan tambahan ds Anwar Ibrahim meminta issue ni jgn Di speculate Sgt sumber Malaysiakini..rakyat sudah peka Kepada Keadaan semasa admin sy harap supaya ada kematangan catatan pada masa akan datang InsyaAllah

  1. MAHATHIRVSANWARp

   BWH PH NEGARA JD LIBERAL…ISU LIWAT JD ISU PERIBADI..
   ….GERENTI POK MIN TERLEPAS
   ….YG NGAKU PUN BLH LEPAS….

   1. BWH UMNO/BN NEGARA JADI PENCURI … DI KETUAI NAJIB AL JIBO …
    TAPI GERENTI TAK TERLEPAS PENJARA .. 10-20 TAHUN
    MAK BADAK PUN KENA … 5-10 TAHUN …
    BLOCK SAMA, CELL LAIN, KALO TAK ROBOH PENJARA DI GEGAR MAK BADAK …

    1. 2 individu berkait skandal 1MDB dipenjara di Abu Dhabi

     Pengarah Urusan IPIC Abu Dhabi Khadem al Qubaisi dijatuhkan hukuman 15 tahun penjara, manakala Mohammed Badawy al Husseiny yang mengendalikan anak syarikat IPIC pula 10 tahun.

     Jadi, Najib patut 20 tahun penjara. Jenayah bagi seluruh 1MDB – IPIC sebahagian saja pun 10-15 tahun.

 39. najib bini rosmah

  Azmin kena umum keluar PKR kalau sudah tidak lagi percaya kepimpinan yang ada. Takkan Azmin masih nak guna logo PKR kalau curiga dengan pihak atasan? Lagipun setiap kali keluar muka Azmin di TV, Rakyat akan mempersoalkan Kerajaan PH yang nampak tidak responsif dengan video liwat Azmin – Haziq. Kacau-kacau jika Azmin masih terus buat PC mewakili PH bila persepsi Rakyat ialah gay – liwat – seks luar tabiee.

 40. MAHATHIRVSANWARp

  PH CABUL PERLEMBAGAAN NEGARA

  Nasihat Untuk Tommy Thomas, Letak Jawatan Cara Terhormat Atau Di Singkirkan Cara Terbangsat

  Peguam Negara Malaysia adalah merupakan seorang penasihat undang-undang utama kerajaan Malaysia…

  Peguam Negara juga merupakan Peguam dan Pendakwa Raya bagi Kerajaan…

  Peranan dan tanggungjawab Peguam Negara di peruntukkan dalam Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan…

  Proses Perlantikan Peguam Negara Yang Penuh Kontroversi

  Walau pun mendapat bantahan dari berbagai pihak, akhirnya untuk mententeramkan keadaan, pada 4 Jun 2018, SPB YDP Agong ketika itu, Sultan Muhammad V, akhirnya memperkenankan perlantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara…

  Tommy Thomas, Peguam Negara Terburuk Dalam Sejarah Malaysia

  Sejak di beri amanah dan tanggungjawab sebagai Peguam Negara lebih setahun yang lalu, ternyata Tommy Thomas gagal membuktikan dirinya layak untuk menggalas amanah dan tanggungjawab yang di berikan…

  Kita lihat sebahagian kecil dari senarai yang panjang tentang kegagalan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara…

  Gagal Menguasai Bahasa Kebangsaan @ Bahasa Melayu

  Belum pernah ada mana2 Peguam Negara bagi negara lain dalam dunia nie yang tak dapat menguasai bahasa ibunda negara mereka dengan baik…

  Cuba bayangkan Peguam Negara bagi Amerika Syarikat dan England tak mampu menguasai Bahasa Inggeris!!!

  Atau Peguam Negara bagi negara China atau Jepun tak tahu bercakap dalam bahasa ibunda mereka!!!

  Tommy Thomas satu2nya Peguam Negara yang tak dapat menguasai bahasa ibunda…

  Bahasa menunjukkan bangsa…

  Lebih dari itu, sebagai Peguam Negara, Tommy Thomas pasti maklum akan kedudukan Bahasa Melayu dalam Perlembagaan Persekutuan :

  Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan (Bahasa Melayu)

  (1) Bahasa kebangsaan ialah Bahasa Melayu dan hendaklah dalam tulisan yang di peruntukkan melalui undang undang oleh Parlimen :

  Dengan syarat bahawa :

  (a) Tiada seorang pun boleh di larang atau di halang daripada menggunakan (selain bagi maksud rasmi), atau daripada mengajarkan atau belajar, apa-apa bahasa lain…

  Sekiranya Peguam Negara yang mempunyai tanggungjawab untuk menasihat kerajaan dari sudut undang-undang pun sudah TIDAK MENGHORMATI Perlembagaan Persekutuan yang menjadi dokumen undang-undang tertinggi negara, apakah asas dan pegangan Tommy Thomas dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab beliau sebagai Peguam Negara!!!

  Sewajarnya Tommy Thomas meletak jawatan atau di pecat kerana beliau bukan saja TIDAK LAYAK menjadi Peguam Negara malah beliau juga TIDAK LAYAK mendapat kewarganegaraan Malaysia seperti dalam syarat ke 6 permohonan kewarganegaraan Malaysia!!!

  Tommy Thomas Peguam Negara Yang Membakul Sampahkan Kedaulatan Undang Undang!!!

  Undang-undang di rangka untuk menjaga hak dan keadilan semua pihak…

  Tanpa undang-undang, dunia akan di penuhi dengan keganasan, kezaliman dan penindasan…

  Dalam sistem pentadbiran Malaysia, prinsip Kedaulatan Undang Undang jelas tertulis dalam Rukun Negara yang ke 3…

  Prinsip tiada siapa berada di atas undang-undang memang di genggam erat oleh masyarakat Malaysia malah masyarakat seluruh dunia…

  Jabatan Peguam Negara yang di ketuai oleh Peguam Negara ialah jabatan yang tertinggi dalam mendaulatkan undang-undang yang sedia ada di Malaysia dalam menjamin hak semua pihak…

  Peguam Negara yang MESTI bersifat berkecuali dan tidak memihak kepada sesiapa dalam melaksanakan tanggungjawabnya mendukung kedaulatan undang-undang negara…

  Amat mendukacitakan dan sangat2 menjijikkan, bila Peguam Negara membiar dan merelakan kuasa yang di peruntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan dan dirinya di peralatkan demi melindungi kepentingan pihak2 tertentu…

  Berikut sebahagian dari bukti bagaimana Tommy Thomas membiarkan dirinya menjadi alat bagai lembu di cucuk hidung :

  Kes Rasuah Dan Salah Guna Kuasa, Lim Guan Eng, Menteri Kewangan

  Kuasa pendakwaan dan kuasa menarik balik pendakwaan adalah kuasa mutlak yang di peruntukkan kepada Peguam Negara…

  Menggugurkan kes rasuah dan salah guna kuasa yang di tuduh ke atas Lim Guan Eng ketika kes sedang di bicarakan di mahkamah (BACA DI SINI)…

  Segala keterangan saksi dan bukti2 yang yang di kemukakan adalah sangat jelas mengatasi keraguan bagi mensabitkan kesalahan kepada tertuduh…

  Hanya berlaku di Malaysia, dengan arahan Tommy Thomas, Peguam Negara yang mengkhianati prinsip Kedaulatan Undang Undang, kes yang sedang di bicarakan, di gugurkan serta merta tanpa sebab dan alasan yang kukuh (BACA DI SINI)…

  Menggugurkan Kes Berprofil Tinggi Yang Membabitkan Beberapa Ahli Politik

  Bukan setakat kes Lim Guan Eng, Tommy Thomas juga telah menyalahgunakan kuasanya sebagai Peguam Negara untuk menggugurkan beberapa kes berprofil tinggi yang membabitkan beberapa ahli politik tanpa memberikan sebarang alasan!!!

  Menyalahgunakan Undang Undang Untuk Menjatuhkan Kerajaan Negeri Yang Di Pilih Melalui Proses Demokrasi

  Dalam isu tanah orang asli, Tommy Thomas telah menyalahgunakan kuasanya untuk cuba menjatuhkan kerajaan negeri Kelantan yang terdiri dari blok pembangkang di peringkat pusat…

  Jelas dalam rakaman audio Siti Kassim, beliau menghasut seseorang untuk melakukan sesuatu yang bertentangan dengan undang-undang, supaya perancangan beliau dan Tommy Thomas untuk memburukkan dan menjatuhkan kerajaan negeri Kelantan yang di pilih melalui proses demokrasi yang sah dapat di laksanakan…

  Persoalannya, wajarkah seorang Peguam Negara berkonspirasi dengan pihak yang berkepentingan mencabul kedaulatan undang-undang serta proses demokrasi negara?

  Menyalahguna Kuasa Untuk Campurtangan Dan Menentukan Keputusan Mahkamah Koroner Dalam Prosiding Inkues Allahyarham Mohd. Adib

  Laman blog ini ada mendedahkan bagaimana Tommy Thomas menggunakan kuasa yang ada pada beliau sebagai Peguam Negara untuk campurtangan dalam perjalanan prosiding inkues Allahyarham Mohd. Adib (BACA DI SINI)…

  Perkara ini di dedahkan sendiri oleh Puan Syazlin, peguam kepada keluarga Allahyarham Mohd. Adib dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan…

  Tommy Thomas di katakan memberi tekanan kepada Syazlin supaya menarik diri dari prosiding inkues Allahyarham Mohd. Adib, bila Syazlin secara agresif mula membongkar kebenaran punca kematian Allahyarham Mohd. Adib!!!

  Di manakah prinsip Kedaulatan Undang Undang?

  Di manakah integriti Tommy Thomas sebagai seorang Peguam Negara?

  Gagal Memberikan Nasihat Yang Betul Kepada SPB YDP Agong Dalam Isu Meratifikasi Statut Rom

  Jelas dalam Perkara 145 (2) Perlembagaan Persukutuan, antara tugas utama Peguam Negara adalah untuk memberikan nasihat segala perkara yang berkaitan dengan undang-undang kepada SPB YDP Agong atau Jemaah Menteri atau mana2 menteri kabinet…

  Dalam isu meratifikasi Statut Rom, jelas Tommy Thomas GAGAL memberikan nasihat yang betul kepada SPB YDP Agong dan juga jemaah menteri apabila kerajaan Malaysia meratifikasi Statut Rom tanpa mendapatkan perkenan dari SPB YDP Agong dan Majlis Raja Raja, sedangkan ianya berkaitan dengan kedaulatan Raja Raja Melayu (BACA DI SINI)…

  Sangat jelas, Perkara 38(4) dan Perkara 38(6) Perlembagaan Persekutuan menyatakan apa saja perkara yang menyentuh keistimewaan, kedudukan, kemuliaan atau kebesaran Raja Raja Melayu TIDAK BOLEH di luluskan tanpa mendapat perkenan dari Majlis Raja Raja…

  Jelas di sini, Tommy Thomas, sebagai Peguam Negara, secara sedar telah mencabuli Perlembagaan Persekutuan…

  Mendahului Kuasa Eksekutif Di Dalam Membuat Dasar Negara

  Sebagai negara demokrasi berparlimen, Malaysia mengamalkan pengasingan kuasa di dalam pentadbiran negara…

  Secara dasarnya, terdapat 3 cabang kuasa iaitu kuasa kuasa eksekutif (pembuat dasar), kuasa legislatif (pembuat undang-undang) dan kuasa kehakiman (pelaksana undang-undang) yang di asingkan dan tidak boleh bertindih antara satu sama lain…

  Segala perangkaan dasar baru negara atau perubahan terhadap dasar yang sedia ada hanyalah di miliki secara MUTLAK oleh kuasa eksekutif yang kemudiannya mesti di bahaskan dan mendapat kelulusan sekurang2nya 2/3 ahli Dewan Rakyat…

  Selepas itu, hendaklah di bentangkan dan di luluskan oleh ahli Dewan Negara sebelum di bawa kepada SPB YDP Agong untuk mendapat perkenan…

  Mendahului segala proses yang menjadi amalan sebuah negara Demokrasi Berparlimen dan Raja Berpelembagaan adalah satu perbuatan yang sangat2 TIDAK WAJAR, apatah lagi bila ianya di lakukan oleh seorang yang berjawatan Peguam Negara yang semestinya sangat2 arif mengenai perkara ini…

  Namun Tommy Thomas telah mendahului jemaah menteri, Dewan Negara, Dewan Rakyat, malah SPB YDP Agong, bila secara bersendirian mengiktiraf Sijil UEC (BACA DI SINI)…

  Untuk mengiktiraf sijil UEC, banyak perkara dalam dasar2 negara seperti Dasar Pendidikan Negara dan Perlembagaan Persekutuan yang berkaitan dengan kedudukan Bahasa Melayu dalam Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan MESTI di gubal…

  Apakah sebagai seorang Peguam Negara, Tommy Thomas TIDAK TAHU atau sengaja TIDAK MAHU menghormati sistem pengasingan kuasa dalam pentadbiran Demokrasi Berparlimen dan Raja Berpelembagaan Malaysia?

  Gagal menghormati dan menjunjung tinggi Kedaulatan Undang Undang, menjadi pengkhianat kepada 4 perkara teras, Perkara 3 (Kedudukan Islam Sebagai Agama Rasmi), Perkara 38 (Kedudukan Raja Raja Melayu), Perkara 152 (Kedudukan Bahasa Melayu) dan Perkara 153 (Ketuanan Melayu) yang tercatit dalam Perlembagaan Persekutuan dan dengan membiarkan diri di peralatkan oleh pihak2 tertentu, integriti Tommy Thomas sebagai Peguam Negara sangat2 di ragui…

  Gagal memberikan nasihat yang betul kepada SPB YDP Agong mengenai perkara yang berkaitan undang-undang, membuatkan kredibiliti Tommy Thomas sebagai Peguam Negara menjadi tanda tanya…

  Apa lagi yang boleh kita harapkan dari seorang yang lemah dan gagal melaksanakan tanggungjawabnya seperti Tommy Thomas…

  Nasihat yang terbaik untuk Tommy Thomas ialah letak jawatan secara terhormat sebelum di singkirkan secara terbangsat!!!

 41. PH TAK PEDULI EKONOMI …YG PENTING LIBERALKAN ORG MELAYU SUPAYA LONGGAR IKATAN ISLAM……

  Pakatan Harapan perlu dipertanggungjawabkan sekiranya tidak mampu berbuat apa-apa mengenai kenaikan 40% – 50% harga simen.

  Kenaikan mendadak ini bukan sahaja akan membuatkan syarikat-syarikat kontraktor awam dan swasta yang terikat dengan harga tetap kontrak berdepan risiko muflis serta kerugian besar, tetapi juga akan menyebabkan kenaikan kos sara hidup rakyat Malaysia secara keseluruhannya.

  Bukan itu sahaja, ia juga akan menjejaskan projek-projek kediaman mampu milik yang dilaksanakan oleh kerajaan ketika ini. Adakah harga rumah ini akan dinaikkan? Atau ianya akan diserap oleh kerajaan seterusnya menambahkan lagi hutang negara yang kini sudahpun meningkat RM100 bilion sejak PH mengambil alih Putrajaya.

  Kebanyakan pengamal media turut melaporkan bahawa pemain-pemain dalam industri dan pembekal simen telah mengesahkan mengenai kenaikan harga yang ketara ini.

  Sesetengah daripadanya turut mempersoalkan sama ada kenaikan mendadak ini adalah disebabkan faktor pengambil-alihan La Farge oleh pengeluar simen yang lain serta pengumuman mengenai hasrat pembelian pengeluar simen iaitu Tasek Cement oleh sebuah konglomerat menjadikannya sebagai entiti swasta, seterusnya mengurangkan ruang saingan serta membangkitkan persoalan berhubung ketelusan dalam penetapan harga.

  Sekiranya kenaikan ini berpunca daripada tangan-tangan ghaib untuk mendapatkan kuasa monopoli, maka kerajaan PH seharusnya menggunakan Akta Persaingan 2010 yang diperkenalkan oleh kerajaan BN terdahulu untuk menghentikan atau mengurangkan kenaikan harga yang tidak munasabah ini.

  Wee Ka Siong

 42. Haziq told cops who gave him lighter to burn Azmin, claims Rais

  What can you all figure out from this powerful commr

  1. Wau bule ko nak putar ape sebenarnye?…Rais hanye bagi pendapat bukan perkara yg sahih…tak pasti haziq tahu siapa dalang kerana haziq tak tahu ada rakaman camera….hanye andaian Rais…

   Bongok betul lah kepala ko wau bule perkara spekulasi dijadikan perkara benar…..

   1. Jika bijak dan berakhlak mulia seseorang itu tidak sesenang mengata orang bongok. Haziq mendakwa tidak tahu siapa merakam ADEGAN tak mengapa,tapi bila video tersebar kenapa mengaku (duduk di kerusi seperti mengisytiharkan besok raya) bahawa sayalah orang itu. Akhirnya rakyat Malaysia beraya bersama hantu2 raya.

 43. Lagu Tiga Kupang Untuk Kejora

  Lagu tiga kupang
  Saku penuh padi
  Budin mata buntang
  Nuar PM tak jadi

  Raja dalam rumah
  Buat kira kira
  Najib dengan Rosmah
  Akan ke penjara
  Hoiii

  Dayang tepi kolam
  Mahu jemur tepung
  Bontot kena tanam
  Cerita habis sekampung kampung kampung
  Uwahhh hah hah ha kikiki

  1. Tak perlu Pcik Jigit buat pantun untuk Kejora
   Kini, hati ku ini, dah cukup riang dan gembira
   Baru mlm tadi, Irah utuskan bingkisan mesra
   Terubat lah segala resah gelisah & rindu lara

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhhh

   1. Lagu Tiga Kupang Untuk Pakcik Jigit

    Lagu tiga kupang
    Saku penuh padi
    Hati rasa lapang
    Cinta dah menjadi

    Raja dalam rumah
    Buat kira kira
    Irah gadis peramah
    Cinta kat Kejora
    Hoiii

    Dayang tepi kolam
    Mahu jemur tepung
    Datang bingkisan semlm
    Irah spt nak ku cempung cempung cempung
    Uwahhh hah hah ha kikiki

Leave a Reply

Your email address will not be published.