TUN MAHATHIR TIDAK PERNAH DAN TIDAK AKAN BERUBAH….

Apabila Tun Mahathir Mohamad mengatakan keputusannya melantik Latheefa Koya sebagai KP SPRM adalah muktamad dan tidak berhasrat mengubah keputusan itu, satu hakikat yang nyata ialah beliau sebenarnya tidak pernah berubah sama sekali.

Antara dulu dengan sekarang dan antara menjadi Perdana Menteri di bawah BN dengan di bawah PH, watak dan perangai Tun Mahathir adalah sama saja.

Tun Mahathir hanya ada sedikit berubah kerana tidak mempunyai kuasa, tetapi sebaik kuasa dalam genggaman, beliau akan kembali menjadi “Mahathir yang sebenar”.

Ketika mula-mula menyertai PH di mana beliau pada waktu itu menunjukkan sikap sedia menerima agenda reformasi, malah sanggup berdamai dengan Anwar Ibrahim yang pernah dipecat, dimusuhi dan dipenjarakannya,semua itu sebetulnya tidak lebih suatu kepura-puraan untuk membolehkannya diterima sebagai calon Perdana Menteri semata-mata.

Di dalam hatinya, jauh sekali untuk menerima agenda reformasi PH itu.

Jika betul Tun M menerima agenda reformasi dengan jujur dan ikhlas, sudah tentu beliau akur dengan segala kandungan janji melakukan perubahan dalam institusi penting negara, termasuk tidak melakukan keputusan sendiri melantik orang politik mengetuai SPRM sebaik saja menjadi Perdana Menteri.

Kenapa ditangguh-tangguhkan agenda reformasi institusi seperti menghapuskan akta-akta drakonian, sedangkan tiada kos kewangan diperlukan untuk melaksanakannya seperti janji menghapuskan tol misalnya?

Dalam hal ini mustahil Tun Mahathir tidak sedar bahawa beliau sekarang adalah Perdana Menteri di bawah PH, bukan di bawah BN seperti dahulu.

Apa yang dilakukan oleh Tun Mahathir sekarang adalah menunjukkan itulah sebenarnya watak dan hati perutnya yang sebenar.

Tun Mahathir tidak pernah dan tidak akan berubah. Sebagaimana wataknya berkuasa selama 22 tahun sebelum ini, itulah juga yang mahu dan akan dilakukannya sekarang.

Cuma, sesuatu yang Tun Mahathir mungkin lupa ialah partinya Bersatu hanya ada 13 kerusi Parlimen saja yang diberi kemenangan oleh pengundi dalam PRU14 lalu.

Termasuk 13 Ahli Parlimen UMNO yang melompat menyertai Bersatu, jumlahnya hanya ada 26, suatu jumlah yang masih kurang berbanding PKR yang ada 50 dan DAP yang ada 42 kerusi Parlimen.

Untuk itu, Tun Mahathir hanyalah umpama “Perdana Menteri setinggan” dalam PH, berbeza seperti dalam UMNO dahulu di mana parti itu sentiasa memiliki jumlah kerusi majoriti.

Maka, adalah penting bagi PKR, DAP dan Amanah agar sentiasa mengawal Tun Mahathir agar tidak berlebih-lebihan, terlalu rakus atau tersasar dengan kuasanya sehingga terlupa bahawa PH adalah berbeza dengan BN.

Harus diingat bahawa pengundi memilih PH kerana mahukan perbezaan berbanding era BN sebelum ini.

Apa gunanya rakyat mengundi PH jika Perdana Menterinya berperangai sama seperti Perdana Menteri di bawah BN juga?

PH dalam hal ini harus segera meletakkan titik noktah dengan memastikan tiada lagi janji yang mereka buat sendiri dilanggari sesuka hati melalui kuasa seorang Perdana Menteri.

Jika Perdana Menteri mahu mengengkari janji, beliau mesti diperingatkan bahawa ini adalah kerajaan PH dan ia berbeza dengan BN.

Mungkin juga Tun Mahathir berterusan menggunakan budi bicara dan kuasa sendiri dalam soal lantikan KP SPRM ini kerana pindaan undang-undang mengenainya belum dibuat lagi, tetapi bukankah lebih terpuji jika perubahan dan mematuhi janji manifesto lebih dulu dilakukan tanpa menunggu undang-undangnya dipinda?

Adakah ia sesuatu yang salah? Kenapa mesti akur dengan kaedah lantikan lama jika tidak menjadi kesalahan melakukan perubahan lebih awal? (Shahbudindotcom 08/06/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 8 June 2019 — 10:17 pm

72
Leave a Reply

avatar
12 Comment authors
MAHATHIRVSANWARpdendang perantauTanpa NamaOthman AhmadAnonymous Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

Asyraf bangkitkan kes libatkan pemimpin PH pada Latheefa Ketua Pemuda Umno Dr Asyraf Wajdi Dusuki menyarankan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang baru, Latheefa Koya memberi tumpuan kepada beberapa kes yang dikaitkan dengan pemimpin PH. Beliau berkata ia dengan mempercepatkan atau membuka kembali siasatan kes-kes tersebut. Ia bagi membuktikan kesungguhan Latheefa untuk membanteras rasuah di Malaysia, katanya lagi. “…Maklumbalas yang diterima dari SPRM mengenai kes-kes ini sama ada ‘masih dalam siasatan’ atau ‘tiada tindakan lanjut’, seolah-olah disenyapkan,” dakwanya dalam kenyataan hari ini. “Maka bagi membuktikan kewibawaan dan integritinya selaku ketua pesuruhjaya SPRM yang baru, Pemuda Umno mendesak agar… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

SIAPA SEBENARNYA MAHA KLEPETROKRASI YANG DIANGGAP SUCI SEBENARNYA? Kepada Yang Buta Sejarah, TNB Dan Mahathir? Bagi generasi muda yang lahir selepas dekad 1990-an, kisah seluruh Semenanjung Malaysia pernah bergelap tanpa elektrik atau disebut blackout mungkin tidak diketahui atau langsung tidak diambil peduli! Peristiwa hitam tersebut yang didakwa banyak pihak sebagai sabotaj akibat konspirasi perdana menteri waktu itu, Datuk Seri (kini Tun) Dr. Mahathir Mohamad dalam usaha sengaja aibkan imej Tenaga Nasional Berhad (TNB). Komplot jahat itu turut diakui bekas Pengerusi Eksekutif TNB, Allahyarham Tan Sri Ani Arope yang mengesahkan pelan blackout seluruh semenanjung pada 1992 bertujuan untuk mewujudkan Penjana Tenaga… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

Dengan Menteri yang ada, apa nak jadi lepas Raya? Apa lah malangnya nasib kita di negara tercinta ni? Ada PM yg berpengalaman tetapi sudah terlalu lanjut usia sehingga bercakap pun sering terlupa. Ada TPM berucap pulak tak berbutir dan sukar nak difahami. Ada Menteri KDN tak sihat pulak. Ada Menteri Keewangan lansung tak cerdik strategi ekonomi sampai pelabur semua lari. Ada Menteri Pertahanan berterabur pulak bila cakap orang putih. Ada Menteri pertanian sibuk duk kira ikan kembong dan suruh nelayan tanam nenas dan rambutan jer. Ada Menteri Pelajaran sibuk dgn kasut hitam Timbalannya pulak lagi power. Ada Menteri Hal ehwal… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

Keretapi bersatu atau Bersatu? bekas Pengerusi PPBM sebuah negeri menghantar video keretapi lama. Katanya ini adalah video susah dapat keretapi pertama di dunia pada Desimber 24hb 1809, 210 tahun dahulu! menarik sambil tertanya-tanya. Ketika itu, wayang sudah ada ker belum? Keretapi bersatu atau Bersatu? Ingatkan dia nak beretorik konon Melayu kena bersatu dan bersatu bawah PPBM dengan Atoq sebagai kepala keretapi. Sebenarnya PPBM ni parti yang sungguh mengelirukan. Perlembagaan tulis jelas Presiden ketua dan urus parti, tapi Pengerusi untuk Mesyuarat Agong yang penentu segala-gala. DIA tidak lagi Pengerusi dan agak marah cara dia dihentikan. Masa 2017-2018 lagi, main sukahati Presiden… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Latheefa Koya perlu membuka semula kes banglo dan terowong bagi membuktikan beliau seorang berintegriti dan tidak memihak kepada mana-mana pihak. Ketua Penerangan Penaja Wira PUTRA Malaysia, Meor Mohd Hilmi Ibrahim berkata, kes banglo melibatkan bekas Ketua Menteri Pulau Pinang dan skandal projek terowong bawah laut di Pulau Pinang perlu dibuka dengan segera bagi membuktikan integriti beliau. “Kita pasti dan yakin bahawa dengan perwatakan dan latar belakang pengalaman Latheefa sebagai seorang aktivis masyarakat dan peguam, beliau mampu menjalankan tugas without fear or favour. “Sekiranya kedua-dua kes ini dilihat tidak diambil tindakan sewajarnya maka pelantikan… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

Zaman Kerajaan PH, Macam-Macam Kemalangan Pelik Berlaku Tidak Masuk Akal Dua hari lepas, dibuat posting dan memuatnaik video kemalangan pemandu Menteri Wilayah Persekutuan terlibat dalam kemalangan di kilometer 253.3, lebuhraya PLUS. Hari ini, pihak polis mengesahkan bahawa kenderaan SUV berkenaan dilanggar oleh pemandu motorsikal berkenaan. Ironinya, motorsikal berkenaan berada di depan SUV berkenaan selepas kemalangan. Kedua, tiada kesan perlanggaran dan kerosakan di belakang SUV berkenaan di dalam video di bawah. Mungkin apa yang terjadi adalah di dalam zaman PH, penunggang motorsikal berkenaan melanggar SUV berkenaan dari belakang. Penunggang motorsikal dan motorsikalnya terbang melayang ke depan SUV berkenaan seperti dalam gambar… Read more »

dendang perantau
Guest
dendang perantau

tun dr m adalah seorang pemimpin yg sgt bijak..walaupun memyedari ph yg didominasi oleh pkr mengagihkan kerusi2 parlimen gred c shj utk ditandingi oleh bersatu, tun buat selamba aje..mungkin dlm hati tun berkata, tunggu ph menang dulu pru 14, kemudian siaplah korang pkr team anwar-rafizi

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

DOA PENUTUP ENTRY…PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. MEREKA PERMAIN DAN PERKOTAK KATIKKAN AGAMA MU..SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!HANCUR BINASAKAN PH KERANA MENYAMUN ASET UMAT ISLAM!!!!!YA
QAHHAR!!!!!!HANCUR LEBU
RKAN PH!

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

INI AMARAN / WARNING KPD GENG NAJIB YANG MENGGUNA BERBAGAI NAMA TERMASUK NONENG DI 9:13 am –

HENTIKAN SERANGAN PERIBADI (PERSONAL ATTACKS), TAK HENTI2 MENGULANG TUDUHAN LIAR, TAK KISAHKAN HARI RAYA.

JIKA KAMU TERUSKAN, AKU AKAN CARUT KAMU, EMAK BAPAK KAMU (YANG TIDAK BIMBING KAMU DI MASA KECIL) SECARUT CARUT NYA.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

MUNAFIK MELAYU MEMBERI ANCAMAN KEPADA ISLAM DAN BERTUHANKAN KAFIR HARBI Ancaman fenomena pluralism Ramadhan kali menyaksikan fenomena liberalisme dan pluralisme Islam yang agak membimbangkan. Liberal secara literasi membawa konotasi yang positif iaitu berfikiran terbuka, bebas, demokratik, pluralisme dan rasional. Namun Islam liberal merujuk kepada kumpulan manusia yang giat memperkenalkan persamaan sejagat antara agama (pluralisme) sehingga tidak lagi dapat membezakan antara kebaikan sejagat dan tuntutan khusus agama. Islam adalah agama yang penuh kasih sayang antara manusia walaupun berbeza agama dan warna kulit, namun ia mempunyai had dan ketertiban tertentu. Mungkin agak kasar, namun saya melihat sepanjang Ramdahan ini ada usaha “melacurkan”… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Ntah kenapa, hati ini rasa seperti terbelenggu
Rasa sepi pula, kesaorangan di ujung minggu
Spt ada seseorang, yang diri ku ini menunggu
Apakah irama akan terus sepi tanpa ada lagu

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

MENJAWAB SERANGAN BERTALI ARUS SDRA BUDIN DGN NIAT MENJATUHKAN TUN M AGAR ANWAR IBRAHIM JADI PM KE 8: Anwar layak bertanya sebab dia jobless, lip service saja. Tun M lebih layak sebab dia yg gigih & banyak kerja memulih & membangunkan semula negara. Trust the Grand Old Statesman. He is trying to redeem Malaysia great again. Let him do his job the fastest and the easiest way possible. Those YBs should stop complaining and start doing their work. If Tun M don’t kick you out, the rakyat will if all you do is whinning & talk cock only. Last but… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

So….Why the fuss and hush..nak melawan taqdirkah….??

1, Ex PM Najib is ‘on The WAY’ to jail.
2. PM In waiting endlessly ‘underWEAR’ (definitely not ‘on the way’ to Putrajaya.
3. Nevertheless, existing PM strongly affirms, ‘i did it my WAY’.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

PH SUKA TEGAKKAN BENANG BASAH Bila Tukang Masak Bercakap Di Pentas Dunia…🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ Bukan nak mengata atau nak menghina… Tapi bila dapat video klip nie, terdiam kejap… Timbul persoalan , nie ker ‘standard’ Menteri Pertahanan Malaysia bila bercakap di pentas dunia? Macam mana lah agaknya, Menteri Pertahanan dari negara lain menahan gelak bila dengar Abg Mat Sabu kita bercakap? Admin bukan seorang yang pakar dalam Bahasa Inggeris tapi kawan aku dah lebih 25 tahun mengajar Bahasa Inggeris kat sekolah menengah.. Bila tanya pendapat dia, lepas tenguk video klip Mat Sabu nie, dia terkedu jap… Soalan pertama dari dia ialah, video nie… Read more »

Noneng
Guest
Noneng

TN Tua Nyanyuk pengikut ajaran sesat tuhan Harun. Tak ada masa dlm al Quran suruh wanita tutup kepala. Jadi eloklah kau ambik Tipah koyak rabak tu jd bini kau, satu aliran ajaran sesat.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

‘Tiada hukuman rejam dalam al-Quran’ – di M’Kini.

Rejam dibawa ke Hukum Hudud di beberapa negara Arab. Takda ditulis di Quran. Hanya sedikit saja Hudud disebut e.g potong tangan. Negara2 berkenaan kena rangkakan peraturan Hudud dengan butiran2 melaksanakan Hudud.

PAS nak tiru, gamak nya. Hendakkan Hudud di laksanakan tapi tak berani sebut mcm mana nak laksana potong tangan dsb nya. Ada doktor Melayu diberitakan tak sanggup melaksanakan potong tangan itu. Gamak nya ramai yang begitu.

Jadi mcm mana PAS nakkan Hudud di Malaysia? Bukan Melayu pun tak setuju. Walau pun di janjikan Hudud tak melingkupi depa. Tak akan sampai ke Putrajaya.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

PH KERAjaan KEDEKUT Kerajaan PH Selangor dan Kedah buat jualan harapan jual daging lembu sempena Aidil Fitri tiru sebiji macam BN buat dulu. PH Selangor dan Kedah masing-masing buat jualan harapan daging lembu sebanyak RM29.50 dan RM30 sekilogram, sedangkan harga pasaran sekarang adalah di antara RM30 hingga RM34. Maksima jimat sekalipun RM4 dengan beratur panjang. Semasa Kerajaan BN Kedah buat pada tahun 2017, harga daging pasaran adalah RM32. Semasa jualan Festival Daging Barakah semperna Aidilfitri baru RM24 sahaja. Penjimatan sehingga RM8! Kesimpulannya, Kerajaan PH hendak tiru BN tapi harga promosi yang ditawarkan masih kedekut. Rakyat di bawah Kerajaan PH sentiasa… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

MENJAWAB SERANGAN BERTALI ARUS SDRA BUDIN DGN NIAT MENJATUHKAN TUN M AGAR ANWAR IBRAHIM JADI PM KE 8: Mahathir says Latheefa’s appointment is final…..!! excerpts: Tun M said this when asked to comment on media reports that DS Anwar Ibrahim was of the opinion that PM should clarify Latheefa’s appointment as the new MACC chief. It’s basically Tun M saying “Shut up Anwar, I’m in charge and I don’t have to answer to you or anyone else”. Well, the fact that Tun M is not even considering Anwar’s opinion is sound and clear and his self confidence to his famous… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

PH KERAjaan KEDEKUT Kerajaan PH Selangor dan Kedah buat jualan harapan jual daging lembu sempena Aidil Fitri tiru sebiji macam BN buat dulu. PH Selangor dan Kedah masing-masing buat jualan harapan daging lembu sebanyak RM29.50 dan RM30 sekilogram, sedangkan harga pasaran sekarang adalah di antara RM30 hingga RM34. Maksima jimat sekalipun RM4 dengan beratur panjang. Semasa Kerajaan BN Kedah buat pada tahun 2017, harga daging pasaran adalah RM32. Semasa jualan Festival Daging Barakah semperna Aidilfitri baru RM24 sahaja. Penjimatan sehingga RM8! Kesimpulannya, Kerajaan PH hendak tiru BN tapi harga promosi yang ditawarkan masih kedekut. Rakyat di bawah Kerajaan PH sentiasa… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Jangan di layan Anonymous kah3 itu. Dia ia lah Geng Najib yang asyik menjilat Najib dengan mengguna berbagai nama termasuk MAHATHIRVSANWAR.

Pembohong, penipu, pemfitnah. Macam Bossnya yang “siakap senohong gelama ikan duri, bercakap bohong lama2 menncuri”. RM2.6 biliun wang rakyat dicuri nya dari 1MDB.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

PELAJARI PEMBOHONGAN PH Menteri Kewayangan ini tak pernah tak tipu. Selepas PH menang dan Guan Eng menjadi Menteri Kewangan, dia tak bayar refund untuk income tax dan GST pada bulan Jun 2018 (seperti dibukti dalam laporan bulanan BNM). Lalu dia tuduh BN sudah rompak RM37 bilion wang refund income tax dan GST ini. Tapi: – Tiada tindakan diambil walaupun telah setahun kita telah buat laporan polis terhadap kita sendiri atas “rompakan” ini. – Bila kita tuntut RCI untuk “rompakan” besar-besaran ini, PH tak mahu buat. – laporan audit negara kerajaan PH menunjukkan kebanyakkan tuntutan tunggakan bayaran balik input GST memang… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah sayang, abg ingin jadi terbaik punya lelaki
Dulu abg agak nakal tapi diri abg dah perbaiki
Namun biasalah dlm hidup ni ramai yg dengki
Pakcik jigit itu salah sorang busuk punya kaki

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Apa yg nko mengarut ni, bro jigit @ Asrul Sani
Mengapa awal pagi, nak buat angkara kat sini
Kejora, bujang trang tang tang, dikata ada bini
Irah yg dah mula berjinak, nanti jadi tak berani

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

jigit
Member
jigit

Jangan percaya Kejora mata keranjang
Kerja seharian menipu anak dara orang
Dah bebini mengaku bujang
Perangai buaya Sungai Rajang

Heh he he….

jigit
Member
jigit

Tun jolok pungkoq Nuar, Budin yang terjerit
Bagai sembilu tersusuk perit
Harapan menggunung mungkin masuk parit
Dalam pada tu Si Irah Kejora dok himpit

heh he he…

jigit
Member
jigit

Elok layan dek Irah dari layan Si Budin
Dok nampak dah Kejora pun penin
Yang Si Nuar pula kepala makin pusin
Takut Cik Theepah korek sampai lubang cacin

Heh he he….

jigit
Member
jigit

Kejora dah melampau semua dia nak sapu
Janganlah Irah sampai tertipu
Dia dah ada Iban isteri nombor satu
Dah kawin masih jadi ulat bulu

Hih hi hi…

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

KERJA UTK KP SPRM BARU Menteri tangguh 14 Jun pertukaran Pengarah Perhutanan Pahang ke Ibupejabat kerana lobi taikun balak LLT! Laporan Malaysiachoice 18 April lalu “Rasuah balak Taikun LLT, SPRM siasat Pengarah Perhutanan Pahang” mendapat respon hangat rakyat Pahang. RASUAH BALAK LLT Gabungan pertubuhan bukan kerajaan (NGO)  turut melaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Negeri Pahang dakwaan salah guna kuasa dan rasuah membabitkan Dato’ Dr Mohd Hizamri Mohd Yasin Pengarah Perhutanan Pahang itu. laporan sprm balak SPRM dilaporkan menyiasat Dato’ Dr Mohd Hizamri Mohd Yasin itu. Sehingga ke hari ini SPRM kekal berdiam diri isu rasuah pembalakan haram melibatkan taikun… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“Rasuah balak Taikun LLT” bermula dari zaman Najib Al jibo. Melarut hingga sekarang.

Begitu banyak tahi di buat di zaman Najib, PH yang kena pikul beban. Rakyat dan pengundi perlu sedar itu dan jangan undi Pembangkang sekarang hingga bila2. Walau pun selepas Najib dah masuk penjara.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Wah, keras bahasa Budin gunakan – “rakus atau tersasar dengan kuasanya sehingga terlupa bahawa PH adalah berbeza dengan BN.”

Tak sesuai bandingan itu, Budin. Lantikan Latheefa tak runding kabinet, guna bijaksana (discretion) nya sendiri mcm dia buat bagi banyak lantikan di masa lalu, takkan itu nak banding dengan apa Najib buat. Najib buang AG Gani Pattail, ganti dengan Pandi Ali yang tak lama lepas lantikan istiharkan Najib tak curi duit rakyat di 1MDB – mana ada bandingan?

Pulak kamu kata “Apa gunanya rakyat mengundi PH jika Perdana Menterinya berperangai sama seperti Perdana Menteri di bawah BN juga”? Tak bijak mengata begitu, Budin.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

PH OF SELECTIVE PROSECUTION FOR SURE Bukan saya luluskan pinjaman RM250 juta NFC tapi Muhyiddin ISMA WEB NAJIB KATA KERAJAAN TERDAHULU TELAH AMBIL TINDAKAN TERHADAP NFC Tan Sri Muhyiddin Yassin meluluskan pinjaman RM250 juta kepada Pusat Fidlot Nasional ketika menjadi menteri pertanian pada 2006. BANGI– Datuk Seri Najib Razak hari ini berkata, Tan Sri Muhyiddin Yassin meluluskan pinjaman RM250 juta kepada Pusat Fidlot Nasional (NFC) ketika menjadi menteri pertanian pada 2006. Namun, bekas perdana menteri itu kesal kerana walaupun bukan beliau yang meluluskan pinjaman itu, namanya sering dikaitkan dengan isu berkenaan yang turut dijadikan propaganda utama Pakatan Harapan (PH) selama… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bodoh punya Najib cakap begitu. Mangkin bodoh sejak di mahkamahkan.

Tak tahu pun, dan/atau tak mahu terima, konsep “ultimate responsibility”. Dia perlu sedar Rosmah kentot pun dia bertanggung jawab. Terutama bila kentot itu berkait dengan wang curi dari 1MDB. Hidup boros dan berjuta Ringgit untuk plastic surgery dia.

Mana Salleh & Shahrizat ada wang nak bayar RM253 juta? Nak bayar ha nya dengan cara ada pihak yang nak ambil tanggung jawab hutang itu dan teruskan NFC atas nama depa. Tapi ada gerenti ke depa boleh buat? Kot end up with lebih dari RM253 juta hutang kpd gomen.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tidak pernah berubah? Bercanggah dengan tuduhan2 U-Turn? Mana satu yang betul nih, Budin?

Kan dia sudah ngaku dia pun ada kelemahan. Dia pun ada cakap Kerajaan boleh ‘u-turn’ jika salah –
https://www.bharian.com.my/…/kerajaan-boleh-u-turn-jika-salah-p…

Soal nya: apa salah dia atau Kerajaan PH? Lantikan Latheefa? Ada langgar undang2 ke? Tak serah kuasa? Ada janji tempoh atau tarikh serah kuasa ke? Ketua Sekretariat PH, Saifuddin Anbdullah, dah kata di Kuantan awal tahun ini bahawa tidak ada janji itu semua antara parti2 komponen PH.

Tanpa Nama
Guest
MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

PAKATAN HANCING ….MEREKA YG UNDI GS DLM PRU 14 YAKIN DGN PERANGAI TONG M YG TIDAK AKAN BERUBAH …BUAT KACAU DAN GADUH SANA SINI… DAP Cuba Menutup Kemaluan Mereka Dengan Menghentam Najib DAP malu besar kerana Pakatan Harapan tidak mampu menunaikan janji-janji mereka yang dibuat sebelum PRU14. Sebab itu mereka bangkitkan cerita-cerita lama tentang Najib Tun Razak dan 1MDB. Pakatan Harapan sudah tidak ada modal lain dan tidak dapat menjawab kritikan tentang kegagalan mereka selama satu tahun mentadbir Malaysia. Ini yang dipanggil bankrap idea. No GST and no toll charges if Pakatan takes Putrajaya says Lim Guan Eng (Free Malaysia… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Korang kena kencing? Bagus lah. Korang layak kena begitu.

Enjoy lah kencing itu. Nak minum pun takpa sebab kencing PH takda kuman.

Majoriti rakyat dah buktikan nya di Pru14.

John Doe
Guest
John Doe

Tun tidak pernah berubah dan tidak akan berubah pada dua perkara :- 1. Dia sentiasa memilih untuk melakukan perkara yang betul di dalam setiap keadaan. 2. Pasukan yang ia pimpin sentiasa menang. Pemilihan Latheefa Koya sebagai KP SPRM adalah satu kejadian di dalam siri pembuktian dua ciri Tun yang di atas. Sebagaimana pemilihan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara telah dibuktikan sebagai pemilihan yang betul walaupun mendapat tentangan pada masa tersebut dan puak yang menentang akhirnya tewas dan Tommy tetap menjadi AG, sedemikanlah juga bantahan ke atas pemilihan Latheefa akan gagal dan pemilihan ini juga akan terbukti sebagai pemilihan yang betul.… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

Dari Fail SPRM: Guan Eng telah menerima sogokan 10% tetapi Peguam Negara telah mengkuburkan kes tersebut Zarul Ahmad Mohd Zulkifli memberitahu SPRM bahawa dia telah merasuah Lim Guan Eng sebanyak 10% dari kos projek tersebut Ini apa yang telah dilaporkan oleh Free Malaysia Today pada 22 Jun 2017: The head of the construction company which won the tender to build an undersea tunnel and three major roads in Penang says, as an Umno member, he will not be filing any suit against Minister in the Prime Minister’s Department Abdul Rahman Dahlan. Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (Zenith) chairman Zarul Ahmad… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Bro John Doe…

Salam perjuangan dan Selamat Hari Raya Aidil Fithri, maaf dzahir bathin, sahabat.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

MENJAWAB SERANGAN BERTALI ARUS SDRA BUDIN DGN NIAT MENJATUHKAN TUN M AGAR ANWAR IBRAHIM JADI PM KE 8: Budin menukil…. Ketika mula-mula menyertai PH di mana beliau pada waktu itu menunjukkan sikap sedia menerima agenda reformasi, malah sanggup berdamai dengan Anwar Ibrahim yang pernah dipecat, dimusuhi dan dipenjarakannya,semua itu sebetulnya tidak lebih suatu kepura-puraan untuk membolehkannya diterima sebagai calon Perdana Menteri semata-mata. Di dalam hatinya, jauh sekali untuk menerima agenda reformasi PH itu. ———————————————————–”————- Menurut lembaran sejarah, Anwar Ibrahim adalah ibarat ‘Api dalam sekam’, buktinya….. – Tentu kita masih ingat, dia berpura-pura dalam ucapan PAU 1993, dia akan terus mendukung… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

Mahathir kata SPRM belum jumpa lagi Affin Bank seperti kata Husam maybe GPS rosak! Kenyataan pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bahawa tiada dana RM90 juta 1MDB masuk ke akaun rasmi PAS belum terbukti benar atau tidak, kata Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad. Ini kerana beliau percaya SPRM perlu mengambil masa dalam siasatan mereka bagi mendapatkan maklumat lengkap berhubung kes terbabit. “Kenyataan SPRM bahawa tiada sebarang wang RM90 juta daripada 1MDB yang dikesan dimasukkan ke dalam akaun rasmi PAS setakat ini, ia mungkin kerana SPRM belum dapat maklumat sepenuhnya…ia (siasatan) mengambil masa (lebih lama untuk siasatan). “Setakat ini banyak… Read more »

justice4all
Member
justice4all

Tun M sepanjang masa berkuasanya sering mempraktikkan strategi “devide & rule”, bertujuan untuk mengukuhkan lagi kedudukannya dari mudah dicabar musuh. Sasarannya adalah pimpinan paling berpengaruh di peringkat tertinggi. Beliau sentiasa berusaha mewujudkan prasangka dikalangan 2 pimpinan berpengaruh peringkat tinggi agar berpuak2, pasti salah satu darinya merupakan saingan politik terdekatnya agar pengaruh musuh rapatnya itu terhakis dan menjadi kian lemah. Dengan kuasa ditangan selaku PM, Tun memiliki umpan yang cukup baik untuk memancing calon tertentu dengan janji bulan bintang agar mereka ini menjadi gairah & bersedia bertindak bagi pihaknya, berperanan umpama “pembunuh upahan”. Anugerah jawatan tertinggi Tun kepada Azmin dan terkini,… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

PH LAGI HINA DAN BANGSAT DARI BN The Old Pigs Of Barisan Versus The New Babi Of Pakatan You tell us you just want to kick out the pigs. I can buy that if that is really want you are doing. But then you are just replacing the so-called pigs you said you are kicking out with babi. So, what’s the difference between the old pigs of Barisan Nasional and the new babi of Pakatan Harapan? What changes are you talking about? These three cost Malaysia RM200 billion and yet they are not on trial in the New Malaysia of… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“The Old Pigs Of Barisan Versus The New Babi Of Pakatan ” – PAS ada lah babi hutan, buas, asyik menyodok.

Kalau komen di atas ditulis sendiri oleh MAHATHIRVSANWAR, itu membayangkan dia orang PAS. Tapi dia tak ngaku bila di tuduh begitu di masa lalu.

Orang2 PAS memang banyak pembohong. Tak ngaku terima RM90 juta yang Najib kasi dari wang rakyat RM2.6 biliun dia curi dari 1MDB.

SPRM setakat ini takda kata atau belum dapat bukti wang itu masuk akaun bank PAS. Dikatakan di masukkan ke dalam akaun bank pemimpin2 PAS. Harap Latheefa PP SPRM baru akan dapat bukti nya.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

Kebodohan penyokong PH pasal Bank Ade yg kata pulak:..SR tak kata masuk acc. rasmi PAS…sebenarnya masuk acc..peribadi pemimpin PAS ??? Acct persendirian kepala hotak apa 90 juta???? Kalau 20ribu bolehlah .. Kalau 90juta masuk acct persendirian confirm LHDN boleh kesan. . Takkanlah bank negara tak dpt kesan… LHDN kita buat full settlemen kereta RM 40k pun dia dpt kesan inikan pulak 90juta.. kalaulah pun 90juta dibagi 1 juta sorang iaitu masuk 1juta dlm acct 90org PAS ttp juga bank negara dan LHDN dpt kesan.. Apa cara sekalipun mesti dpt kesan jika masuk acct persendirian . SPRM tak banggang… Bank negara… Read more »

Fan Tun
Guest
Fan Tun

Bagai orang terkena sampok
Meracau,meroyan dirasuk setan
Tun Mahathir dia nak lepuk
Sebab lambat letak jawatan!

Takut nanti kempunan terus
Allah pilih siapa terbaik
Hilang akal badan tak urus
Jadi gila bergelumang taik!

Macam orang gila meroyan
Apa agaknya dijanji idola
Letak jawatan..Mahathir bolayan
Itu pasal bertambah gila!

Sudah lama Perdana diidam
Duduk,bangun tidak ke mana
Idola tewas bermain dam
Itu pasal AlBoden merana!

Bukan untuk bangsa agama
Hanya untuk jadi Perdana
Idola naik, habuan terima
Negara terus jadi sempurna!

Pilih pemimpin,cari yang elok
Jangan sesumpah pelbagai resmi
Jantan betina sama dipeluk
Runtuh langit bergulung bumi!

John Doe
Guest
John Doe

Hahaha.. Memang terbaik pantun bro Fan Tun. Menanah hati Pak Budin membacanya. Kata Pak Budin ‘belum terlambat untuk Latheefa Koya meletakkan jawatan sebagai KP SPRM’. Hakikatnya ialah tiada sebab untuk Latheefa meletakkan jawatan. Pelantikannya hanya dibantah segelintir manusia berkepentingan. Dan hakikat yang lebih menyakitkan lagi ialah ‘belum terlambat untuk Pak Budin berhenti meyalak ke atas gunung’ kerana ‘gunung tidak pernah tumbang disalak anjing’. Pak Budin tidak menyedarinya dan masih berharap gunung akan diruntuh disalak anjing. Dan yang tidak disedari oleh anjing-anjing yang menyalak gunung ialah apabila pasir-pasir di gunung runtuh, pasir-pasir itu akan menimpa anjing-anjing yang menyalak di kelilingnya. Natijahnya,… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

PAK SHEIKH LANGSUNG TAK ADA KREADIBILITY UNTUK JADI PM-8 Anwar, Stop Trying To Convince Us Anwar Ibrahim is really going overboard in trying to convince us that he is poised to take over as Malaysia’s next prime minister. He keeps announcing he is in discussions with Tun Dr Mahathir Mohamad regarding the details of his take over and what Mahathir’s role will be once the take over has been completed and so on. Why talk so much about what is in the pipeline or what is being done behind the scenes? That is like counting your chickens before they hatch.… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

ADIK IRAH JGN RISAU…SERAHKAN PADA ALLAH…SEGALA KETENTUAN DI BWH KUASANYA….KALAU SUSAH SGT KERJA DGN ABG KEJORA

Anonymous
Guest
Anonymous

Ha ha.. abg MvsA itu Irah, sekadar berlipur lara
Usah adik Irah ambil hati dia punya kata bicara
Tapi boleh juga kalau nak kerja dgn abg Kejora
Semua belanja hidup Irah nanti, biar abng sara

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

MUNIRAH MARYONO
Guest
MUNIRAH MARYONO

Apa yang tak kena dengan abang Budin ni. Dulu Munirah hormati dia sebagai penulis pendokong Tun,kini dah berubah pula.Mungkin abang ‘FRUST’ pada sesuatu perkara.Munirah harap abang Budin hentikanlah mentokmah PM kesayangan irah tu,hormatilah kesungguhannya dalam menyelamatkan negara dari kehancuran di bawah kerajaan lama yang penuh dengan kisah rasuah dan makan duit. Irah harap pada siapa-siapa yang kecewa kononnya PH tak berjaya, bersabarlah,kan Tun dah janji sekurang-kurangnya 2 tahun nak “take time” to bina semula ekonomi.

IrahMaryono2019

Anonymous
Guest
Anonymous

Hai.. lain macam jer bunyi komen dari adik Irah
Ada bunyi macam merajuk terselit nada marah
Sudah tentu abg Budin nanti jadi tak tentu arah
Abg Jora pun, dah satu mcm pula rasa ghairah

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

MUNIRAH MARYONO
Guest
MUNIRAH MARYONO

Tun tak boleh diganggu abang.Kan dia sedang perbaiki ekonomi.Irah masih ingat masa kat skolah rendah dulu,guru cakap tentang wawasan 2020,nak ke negara maju.Bila negara dah maju,tentu peluang pekerjaannya banyak.Irah sebagai student kat universiti harapkan pekerjaan bila abis nanti.

Abang keje ape.Kalau abang dah ada pekerjaan,lain la.Irah camna kalau tak ade keje nanti?Irah nak bawa diri ke mana.

Anonymous
Guest
Anonymous

Berhati-hatilah adik Irah beraksi dlm blog maya
Pakcik Budin tu, bukan boleh sangat dipercaya
Rasanya Budin ni dgn abah adik Irah tu sebaya
Politik tu politik ler tapi hati2 dia tu jenis buaya

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Aduhai bicara adik Irah ni sgt santun berhemah
Bunyi rintihan Irah tu buat abg mcm rasa lemah
Abg rasa Irah ini jenis org baik punya muslimah
Kalu Irah tak dpt kerja nanti jadi je le surirumah

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Abg agak Irah ni, pasti sorang siswi yang cantik
Baguslah muda2 lagi Irah dah minat dlm politik
Suka dgn Tun tu ok le tapi jgn lak terlalu fanatik
Oh ya, lupa lak..abg ni hanyalah cgu matematik

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

MUNIRAH MARYONO
Guest
MUNIRAH MARYONO

alamak abang cikgu rupanya,
maafkan Irah kalau terkasar bahasa,
bukannya ape cikgu,Irah pemimpin pelajar,hal politik kena tahu juga.

Anonymous
Guest
Anonymous

Sikap yg ada pada Irah itu abg rasa sgt bangga
Memang ler politik tu kita kena ambil tahu juga
Namun jgnlah lupa, pelajaran hendaklah dijaga
Terima le nasihat abg ni yg tak begitu berharga

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Apa jua yg berlaku Irah, ada terselit rahmatNya
Abg hanya dpt doakan hidup Irah tak teraniaya
Oh ya.. jgn marah ye dik, abg sekadar bertanya
Apakah adik Irah srikandi ini dah ada yg punya

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

MUNIRAH MARYONO
Guest
MUNIRAH MARYONO

Irah agak cikgu masih single kan ,betul
tak?pasal bahasakan diri abang.Masa Irah kat MRSM dulu,semua cikgu Matematik Irah,hansome-hansome.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tertarik betul abg, dgn dik Irah punya kata-kata
Mcm terpancar keluhuran budi seorang wanita
Mlm cuti begini, abg ni sekadar mencoret tinta
Jejaka yg sdg cuba mencari pengalaman cinta

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalu berpolitik tu dik Irah, biar le pandai-pandai
Jgn pulak nanti, menang sorak tapi kg tergadai
Abg ni bergiat dlm politik pun, ttp juga tersadai
Masih lagi kesorangan, makan minum di kedai

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

jigit
Member
jigit

Dan dan jadi bujang…bini Iban nak letak mana woiii!

Heh heh he…

Anonymous
Guest
Anonymous

Abg handsome sgt tak le, tapi org kata tampan
Sudah ada kerja tetap, ada le sikit masa depan
Dlm hati abng ni, impian indah lama tersimpan
Ingin cari pasangan hidup, gadis lembut sopan

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Tima kasih Irah, dgn abg ini, sudi bertegur sapa
Semoga seterusnya abg takkan merasa hampa
Kalau Irah tak marah nak tanya Irah course apa
Dekat U mana study dan Irah dah tahun berapa

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah ini ibarat bunga yg sdg mekar berkembang
Hati-hati ler dek, jangan tersalah pilih kumbang
Tak tau bawa diri ke mana usah dikau bimbang
Bawa lah saja diri mu itu nanti ke rumah abang

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Teruskanlah Irah ku sayang, gigih mencari ilmu
Berusahalah dinda berterusan tanpa rasa jemu
Semoga di lain masa kita kan kembali bertemu
Tidurlah dek, kenanglah diri abg dlm mimpi mu

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Tadi abg tak dpt tidur sampai le jam pukul tiga
Tetiba mimpi indah bikin abng kembali terjaga
Abg terasa, spt berada di dalam taman syurga
Adakah Irah turut alami keadaan spt abg juga?

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak sangka ler Irah latarbelakang kita spt sama
Abg dulunya pun masa belajar, sekolah asrama
Pertemuan kita ni ibarat lagu yg bertemu irama
Mlm tadi, dlm mimpi abng, Irah mula menjelma

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak sangka kat sini abg ketemu dara srikandi
Irah, seorang siswi yg penuh dgn santun budi
Ingin abg utus salam mesra, jika diri Irah sudi
Juga nak pilih diri mu jadi teman hidup abadi

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

irkiz
Guest
irkiz

Mungkin abang budin tak makan ubat sebab itu fikiran jadi haru biru. Dinasihat budin makan ubat ikut waktu. Tidak ada kebaikan ditulis oleh budin bekenaan tun semuanya keburukan. Mungkin budin tidak ada didikan agama yang cukup semasa kecil kecil dulu. Nabi berpesan ingat kebaikan sseorang itu dulu, sebelum ingat keburukan orang. Kalau boleh budin tulislah kebaikan tun juga. Budin mesti ingat pemimpin Allah yang pilih. Allah yang pilih tun jadi pemimpin dua kali. Budin mesti ingat Allah amat megentahui dan amat bijak. Allah tidak buat kesilapan.

MAHATHIRVSANWARp
Guest
MAHATHIRVSANWARp

HABIS HARTA NEGARA DITOMPOK DI PP Cancel 3 Islands Project, That’s Honour Enough, Says Brother Of Consumer Advocate SM Idris (FMT) – The brother of prominent consumer advocate SM Mohamed Idris, who died last month, has dismissed any suggestion that a road or park be named after him, saying this is not the kind of honour he would have wanted. “I don’t think he (Idris) would have wanted anything named after him,” Mohideen Abdul Kader told FMT. “Naming a road after him would be an insult to him as he had been fighting against building roads as a solution to… Read more »