SKANDAL ‘LAND SWAP’ MENGEJUTKAN, GESAAN SIASAT KEMENANGAN ZAHID HAMIDI ADA ASASNYA

Pendedahan berkenaan skandal “land swap” yang melibatkan Kementerian Pertahanan ternyata amat mengejutkan sekali.

Skandal yang melibatkan pembinaan kem tentera melalui pertukaran tanah itu bukan saja menyebabkan kerajaan kerugian berjuta-juta ringgit, tetapi juga merupakan suatu penyelewengan kerana telah digunakan untuk kepentingan memenangi pilihanraya.

Laporan yang disediakan oleh Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan berhubung pembinaan kem tentera di Hutan Melintang, Bagan Datuk antara lain mendapati:-

⁃ Ahmad Zahid Hamidi yang merupakan Ahli Parlimen Bagan Datuk dan Timbalan Perdana Menteri ketika itu pernah memberi amaran dalam suatu mesyuarat bahawa tindakan undang-undang akan diambil jika kem gagal disiapkan sebelum Ogos 2017.

⁃ Wakil SPR didapati turut hadir dalam mesyuarat yang dipengerusikan Zahid Hamidi itu.

⁃ Wakil SPR juga didapati melawat tapak projek sebanyak tiga kali.

⁃ Wakil SPR turut memaklumkan pendaftaran pengundi hanya dapat dilakukan pada Ogos atau September 2017 iaitu tarikh akhir sebelum pengundian pada PRU14 dengan syarat beberapa kriteria perlu dipenuhi terlebih dahulu seperti penyempurnaan kem, infrastruktur, pagar, dapur dan stor senjata.

Laporan seterusnya mendapati penglibatan langsung SPR dalam memindahkan 1,563 pengundi – 935 anggota tentera dan pasangan mereka dari Batalion ke-23 Rejimen Askar Melayu di kem Tambun, 628 tentera dan pasangan mereka dari Batalion ke-3 Rejimen Artileri Diraja kem Kamunting ke kem Hutan Melintang itu.

Pembinaan kem Hutan Melintang itu adalah atas inisiatif pihak swasta dan sebagai balasannya, pemaju diberikan tanah seluas 18.6 hektar di Pahat, Perak dan Rasah, Negeri Sembilan.

Berdasarkan laporan tersebut, bukan saja pegawai SPR berkenaan wajar diambil tindakan kerana melangkaui tugasnya yang sebenar sebagai kakitangan badan pengendali pilihanraya yang sepatutnya adil dan bebas, tetapi sangat wajar sebagaimana desakan Lim Kit Siang agar kemenangan Zahid Hamidi di Bagan Datuk itu disiasat untuk menentukan kesahihannya.

Tidak itu saja, kemenangan BN di Sembrong dan Bera juga wajar disiasat sama kerana dibimbangi elemen penyelewengan yang hampir serupa dalam pembinaan kem tentera di kedua-dua kawasan tersebut mungkin juga berlaku.

Dalam hal ini, Malaysia Baru mesti menunjukkan ia benar-benar berbeza dengan Malaysia Lama. (Shahbudindotcom 16/05/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 16 May 2019 — 1:11 pm
Subscribe
Notify of
guest
108 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 May 2019 3:09 pm

JAWAPAN KEPADA SOALAN : ADAKAH ISLAM TERANCAM DI MALAYSIA…. PH perkasa Islam? Kosong peratus’ Dalam ucapan ulang tahun kerajaan Pakatan Harapan, perdana menteri mengulangi apa yang sering kita dengar selama ini dari puak-puak anti-Islam dan Melayu supaya tidak memperkatakan tentang agama dan Melayu. Katanya dua perkara ini akan membawa perpecahan kaum dan menjejas hubungan antara penganut agama. Saya berbeza pendapat dengan Tun kerana jika isu agama dan bangsa Melayu ini tidak diperkatakan oleh orang Melayu sendiri maka siapa lagi yang akan mempertahankannya? Penganut agama lain sudah pasti tidak akan mempedulikan agama Islam sebaliknya akan berusaha memperkuatkan agama masing-masing. Ini sangat… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 2:49 pm

Lagak gaya, muka orang dalam video ini adalah Ketua Pengarah YAPEIM yang masih memegang jawatan KP YAPEIM sehingga hari ini. Adakah beliau ingin nafikan ini bukan beliau?

Saya kira pejabat Ketua Pengarah YAPEIM perlu menjelaskan kenapa beliau masih kekal di YAPIEM sehingga hari ini?

Antara yang beliau lakukan dalam video ini adalah mengugut staf YAPEIM agar jangan mengundi Pakatan Harapan dan beliau bersama-sama SPR akan menyemak kertas undi staf YAPEIM yang mengundi PH! Beliau juga menegaskan bahawa mana-mana staf YAPEIM yang mengundi PH tidak layak bekerja di YAPEIM.

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 2:37 pm

Pegawai Yapeim masih bos selepas ugut kakitangan jangan undi PH……………………….
Robin Augustin – May 16, 2019 12:21 PM• 5 minute read
5.8k
Shares…………………..

Abibullah Samsudin dilihat bersama Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh. (Gambar Facebook)……………………………………………………….
PETALING JAYA: Seorang pegawai tinggi Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) yang secara terbuka menggesa kakitangannya tidak mengundi Pakatan Harapan dalam pilihan raya umum tahun lalu masih mengetuai agensi kerajaan itu.

Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yapeim, Mohd Daud Bakar mengesahkan kepada FMT, lelaki dalam satu rakaman video viral yang memberi amaran kepada kakitangan Yapeim untuk tidak mengundi PH ialah Ketua Pengarahnya, Abibullah Samsudin.

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 2:38 pm
Reply to  Anonymous

Kalo aku menteri aku dah buang penyokong najib prompak ni..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 May 2019 12:56 pm

JAWAPAN KEPADA PENYOKONG PARTI MATA SATU YANG MENDEWAKAN RAJA DAJJAL : SETELAH MAHKAMAH PERSEKUTUAN MEMUTUSKAN PAK SHEIKH ADALAH PESALAH LIWAT MAKA TERBUKTILAH PAK SHEIKH PENGAMAL LIWAT SEJATI…MAHKAMAH PERSEKUTUAN ADALAH MAHKAMAH TERTINGGI DALAM SISTEM NEGARA DI MANA KEPUTUSAN TIDAK BOLEH DIUBAH LAGI…SEBELUM ITU PROSES DILALUI IALAH MAHKAMAH TINGGI DAN MAHKAMAH RAYUAN…OLEH ITU PEGAMPUNAN AGONG TIDAK BOLEH MELEPASKAN KESALAHAN YANG TELAH DIBUAT KECUALI HENDAKLAH DIBICARAKAN SEMULA…NAMUN INI TENTU TIDAK AKAN BERLAKU…PAK SHEIKH HENDAKLAH MENCABAR KEPUTUSAN YANG TELAH DIBUAT DAN MENDESAK DI BICARAKAN SEMULA….NABI YUSOF AS SEBELUM DIBEBASKAN DARI PENJARA TELAH MEMINTA DIBICARAKAN SEMULA UNTUK MEMBERSIHKAN NAMA BAGINDA AS….APAKAH SUKAR UNTUK DIBICARAKAN SEMULA… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 1:16 pm

JAWAPAN KPD TUDUHAN SI BODOH YG KACIWA

HAKIM Hamid Sultan Becker sudah jelaskan hakim kanan sudah tetapkan anwar disabitkan bersalah…ape yg nak di herankan…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 May 2019 2:03 pm
Reply to  Anonymous

DAH PAK DAJJAL SABIT BERSALAH ..KENAPA NAK DIUNGKITKAN LAGII?….SIAPA YG BODOH?

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 2:19 pm

Ko yg bangkitkan….kalo hakim kanan campor tangan maknanye keadilan tidak telus….hakim mahkamah rayuan dan persekutuan telah diarahkan mesti hukum salah….ko bongok…

Apanama
Apanama
17 May 2019 2:27 pm
Reply to  Anonymous

Woi Bengap, dah liwat tu bersalah lah baghal…tak habih nak jilat ni pehal ko bangang

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 2:54 pm
Reply to  Apanama

Liwat jubo ko ler bongok…otak bengap bongok..

kalo hakim kanan yg tak kendalikan perbicaraan kes dah tetapkan salah hakim mahkamah yg bicarakan kes terpaksa ikut laa….anwar dihukum atas kesalahan yg tidak dilakukannye…

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 2:40 pm
Reply to  Anonymous

Anwar mangsa fitnah liwat oleh najib ketua prompak berjemaah….
Sefool tanding lawan anwar di PD hilang wang deposit…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 May 2019 12:43 pm

MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA,,DISUCIKAN DAN DI DEWAKAN OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI BERTUJUAN MENEUTRALKAN ISLAM DENGAN FAHAMAN LIBERAL DAN PLURALISM SEPERTI MEMANDANG MUDAH UMAT ISLAM MURTAD BERDASARKAN KEBEBASAN BERAGAMA …MENEUTRALKAN KETUANAN MELAYU DENGAN MENGUBAH PERLEMBAGAAN SPT STATUT ROM DAN UEC YANG TELAH DILULUSKAN…ICERD DAN PELBAGAI LAGI HASUTAN AKAN DIBUAT…DI LUAR NEGARA PAK DAJJAL MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST.. TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 12:41 pm

Wednesday, March 23, 2011 DUA UJIAN DNA SAHKAN BAHAWA AFIFAH ADALAH ANAK SAH KEPADA AZMIN ALI……………………………….. Ketika Himpunan Kedua Pas Ganti Umno di Jerteh minggu lalu,Azmin Ali akhirnya dipertemukan dengan adik kandungnya sendiri iaitu Ummi Hafilda Ali dalam dua pentas berasingan secara sebelah menyebelah.Seperti diketahui,ceramah Ummi tidak lain dan tidak bukan hanyalah berpot pet pot pet mengulangi kisah-kisah tahun 1998 yang telah basi itu. Dakwaan terbesarnya ketika itu adalah bagaimana isteri kepada abangnya itu iaitu Shamsidar Taharin telah sanggup ditiduri oleh Anwar Ibrahim pada setiap minggu.Ummi kemudiannya akan menceritakan kepada semua para pendengarnya di mana sahaja dia pergi akan kisah-kisah… Read more »

Apanama
Apanama
17 May 2019 12:07 pm

Kritis dan membina Negara….ooopppps tang Nuor, jilat dan meruntuhkan negara lah Budin. Ko kan Kartel dedak Nuor.

Tolong tanya kat Nuor budin, Dato Nallakaruppan kata :

Betulke Bini Azmin ni Nuor dah pakai berkali kali….kenapa Nuor x saman Nallakaruppan….

Macamana nuor boleh kluar statement nak bela Islam kalu jadi PM nanti. Jgn bini ko pun dia sebat pulak.

Aku takkan tetipu dah dgn peliwat ni. Pengkhianat dan muka dua ni Budin ambik dedak.

Akhir zaman dah woiiiii, Ni baru lah KRITISSSSSS

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 12:17 pm
Reply to  Apanama

Umi dah cakap shamsidar bini azmin ade anak benih anwar..

Rahim noor bekas KPN buat pemgumuman ujian DNA sahkan bukan benih anwar hanye fitnah…

Anwar pernah gertak saman Nalka karupan ….Nalla dah mintak ampun..

Apanama
Apanama
17 May 2019 2:04 pm
Reply to  Anonymous

Bagi sumber lah Nalla mintak ampun………….Sembang macam duduk dlm jubo nuor je ko ni

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 2:29 pm
Reply to  Apanama

Ko bagilah sumber kata2 Nalkakarupan nuar dah pakai bini azmin….but cerita dongeng saper2 pon boleh..orang kaciwa boleh buat reka ape2 cerita..

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 12:18 pm
Reply to  Apanama

Akhir zaman dah woiiiii, Ni baru lah KRITISSSSSS

Ko yg kuat sebar fitnah..

Apanama
Apanama
17 May 2019 2:06 pm
Reply to  Anonymous

fitnah mendenya fakta yg didiamkan Anuaor smpai hari ni. Phone call yg dirakam berselerak dalam YOUTUBE …ko jer penjlat tua yg dah kebas lidah.

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 2:23 pm
Reply to  Apanama

Rakaman phone call?…ko tak boleh buat rakaman phone call dan sebarkan?….hihiji….ape yg peliknye..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 May 2019 2:15 pm
Reply to  Anonymous

BOLEH MINTA BUKTI DGN UMI HAFILDA

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 4:17 pm

Bukti ape umi ade?…bukti kapla butuh?…

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 4:19 pm
Reply to  Anonymous

Umi hafilida anak dara tua syok kat nuar…nuar tak layan…tu pasal marah sangat…sanggup fitnah kakak ipar sendiri…dah dapat batang pakistan senyap laah..

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 10:02 am

Budin bro….aku syorkan siarkan plak kes tanah tergadai dibawah kerajaan pas kelantan kerana pemaju yg dilantik oleh Pas gagal bayar hutang…

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 9:39 am

TN monyet tak tau malu ker org menyumpah
Asyik kena balun sampai jalan dah berpapah
Dia ttp juga kopipes & bawa ke mari sampah
Masih tidak insaf, walau dosa dah melimpah

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 9:33 am

Cai2 PH spt udah takut untuk mari bertempur
Doe sibuk bantu isterinya masak, dekat dapur
Wak Kadok kat hospital spt ayam berak kapur
Tinggal TN monyet je, sorang diri mengelupur

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhhhh

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 9:22 am

Blog Budin sepi spt udah tiada lagi penghuni
Ramai anjing2 PH dah mcm tidak lagi berani
Hanya TN monyet je sekor anjing PH kat sini
Meroyan raban dia serupa baru jerr mati bini

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 May 2019 8:53 am

SESI BERKENALAN DENGAN PEMIMPIN NEGARA DITERUSKAN…PAK SHEIKH YANG MEMPUNYAI PAKEJ LENGKAP BERUPA KEBEJATAN MORAL,,BERFAHAMAN LIBERALISME DAN PLURALISME SERTA AHLI FREEMASON..PUNYAI RAPPORT BAIK DENGAN ISRAEL …APALAGI PARTY YANG DITERAJUI ADALAH BERLAMBANG MATA SATU…PAK DAJJAL JUGA TERLIBAT DALAM MEGA SKANDAL..CONTOH KETARA IALAH SKANDAL FOREX YANG BERJUMLAH RM 30 BILLION KETIKA MENJADI MOF….MELAYAKKAN BELIAU MENDAPAT PANGKAT DAJJAL.. TONG M HEBAT DARI SEGI MEMANIPULASI PEMIKIRAN RAKYAT ALA FIRAUN KUNO…SKANDAL BELIAU YANG BERTONG-TONG TELAH DI ILUSIKAN HANYA PERKARA YANG REMEH APABILA KEKAYAAN NEGARA LESAP LEBIH DARI SEPARUH DENGAN SKANDAL MEGA BERJUMLAH RM400 BILLION…BANYAK DASAR-DASAR KERAJAAN SEMASA PM-4 TELAH DIUBAH TERUTAMA DASAR PENSWASTAAN YANG MENYEBABKAN KEKAYAAN… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 May 2019 8:45 am

MAY 16 Hutang Kerajaan PH Semakin Meningkat, Taraf Hidup Rakyat Semakin Menurun Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mengeluarkan data hutang Kerajaan bagi suku pertama tahun 2019. Suku pertama (Jan-Mac) 2019 ialah RM775.918 billion atau RM776 billion. Ia bersamaan dengan 53.7% KDNK. Berbanding akhir bulan Disember 2018, hutang negara ialah RM774 billion. Semasa PRU14 dahulu, hutang negara hanyalah RM686.8 billion atau 50.1% KDNK. Dalam masa setahun PH perintah, hutang negara telah meningkat dengan begitu cepat sekali. RM686.8 billion (50.1% KDNK) masa PRU14. RM776 billion (53.7% KDNK) sukuan pertama 2019. Hutang bertambah tetapi produktiviti tiada. Cukai semakin bertambah pelbagai jenis. Harga… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 8:14 am

Aku bencikan DAP. Tapi kerana Najib buat kurang ajor amat sangat di pemerintahan nya 9 tahun, terutama mencuri wang rakyat RM2.6 biliun dahtu merasuah pemimpin Umno dan PAS dari nya, aku sokong Tun M menggembelingkan segala tenaga menggulingkan nya.

DAP main peranan dalam usaha2 itu. Bila Najib diguling, DAP telah di wakilkan di dalam kerajaan baru PH. Maka aku terima lah.

Sekarang DAP 100 kali lebih baik dari Najib Al Jibo, Umno BN dan seluruh Pembangkang. Geng Najib tak masuk kira pun di dalam perhitungan itu. Terkontang kanting keseorangan mengguna berbagai nama di sini. Di balun dan di tibai, berborai.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 8:06 am

Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous small “a”, cakap pasal “tali barut DAP”.

Dia tali barut pencuri, perasuah Najib Al Jibo dan segala yang jahat, bodoh bangang mencuri wang rakyat, jugak Yahudi Zionis di Timur Tengah dan di Timur Jauh.

Tali barut nya menggunakan perut yang berupa tali itu, termasuk perut babi yang di ikat kpd beef steak yang kadang2 orang Islam termakan di luar negeri.

Memang Beruk Tua Geng Najib ini asyik membohong, menipu dan mengelirukan orang, termasuk mengikat perut babi kpd pieces of beef steak

Wau bule
Wau bule
17 May 2019 5:38 am

I want to be known as a leader who defends Islam, says Anwar …..wow!!!!!

This statement would be the beginning of an end to Anwar’s dream of bwcoming 8th PM. This would also cause Budin to miss the dream of that BIG appointment…

Anwar is not a statesmen and that is why he would also miss the appointment as PM8.

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 9:57 am
Reply to  Wau bule

Aku setuju kalo ko yg kuat membebel jadi pm ke8… Ko kuat menyibok kerana ko jeles tak di kasi peluang jadi pm walopun kuat sokong madey hingga sanggup di kencing oleh madey…

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 5:34 am

Kenapa blog Budin ini begitu lengang & sepi
Mana pergi habis2 cai2 keldai tali barut DAP
Tak bangun bersahur ke ini puak lembu sapi
Mmg sah ler depa ini neraka punya kayu api

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 11:58 pm

Parti WARISAN perlu hormati kerja Polis DEWAN Pemuda PAS Negeri Sabah (DPPNS) menyelar tindakan Parti Warisan Sabah yang dilihat agak keterlaluan dalam menghalang tugasan Unit Cawangan Khas yang merupakan penjawat awam di negeri ini. Sebagai parti kerajaan, Warisan sepatutnya bertindak profesional dalam mengurus perkara ini secara lebih baik dan memberi suatu kemudahan kepada penjawat awam untuk melakukan tugasan yang diamanahkan oleh pihak berkuasa. Pemuda PAS yakin dan percaya bahawa setiap anggota Unit Cawangan Khas yang berada di bawah seliaan PDRM bertindak atas SOP yang telah ditetapkan dengan tujuan tertentu untuk kepentingan negara dan ia perlu diberi kerjasama secara bijak. Pemuda… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 May 2019 1:03 am

Bila nk baca komen2, yg mula2 dgn muka tak malu, terhegeh2 yg keep on spamming copypies here is the moron GN..pula tu bertalu2 dia post kopipies..meluat!, memyampah! Adyik dia, dia, dia…lebih kuah dari sudu

Anonymous
Anonymous
17 May 2019 9:59 am
Reply to  khatijah.nuno

Pembodek najib mana ada kemaluan…muka tembok..kerjanye setiap hari meroyan dan merapu..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 11:53 pm

Reclaim RM1.48bil From Failed Land Swap Deal, Hisham Tells Mindef Tun Dr Mahathir Mohamad was the Prime Minister, Anwar Ibrahim the Finance Minister, and Syed Hamid Albar the Minister of Defence in 1996, all now leaders of Pakatan Harapan (FMT) – Former defence minister Hishammuddin Hussein today urged Putrajaya to reclaim RM1.48 billion lost in the failed land swap deal involving the Plentong and Tebrau districts in Johor. The deal, covering 382.16 acres, had been approved by the Cabinet in 1996 but was eventually cancelled. (Tun Dr Mahathir Mohamad was the Prime Minister, Anwar Ibrahim the Finance Minister, and Syed… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 6:13 am

untuk makluman pelawat baru ke blog Budin ini,

MAHATHIRVSANWAR ADALAH GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB DENGAN MENGGUNA BERBAGAI NAMA.

DIA GUNAKAN NAMA ITU UNTUK MENGKOPIPES, MENGULANG BERKALI KALI TUDUHAN2 LIAR TANPA BUKTI, FAKTA ATAU PUNCA MAKLUMAT YANG SAHIH.

DIA OTAK KECIK. MENGKOPIPES PENULISAN PANJANG LEBAR, TAK SEDAR BAHAWA TIADA SIAPA YANG MEMBACA NYA, TERUTAMA BILA DILIHAT ITU KOPIPES.

DIA JENIS CYBER TROOPERS UMNO YANG NAJIB MAKI “BANGANG HAMJADAH” DI KEMPEN PRU13 DAN “KEPALA BAPAK KORANG” DI KEMPEN PRU14 – MALAS MENCARI FAKTA2 DAN HUJAH2 YANG BOLEH MENAIKKAN IMEJ NAJIB DAN UMNO BN. DEPA LINGKUP DI PRU14.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 11:46 pm

MARI KITA KENALI PARA PEMIMPIN UTAMA KERAJAAN SEKARANG….RAMAI YANG LEBIH MENGENALI PAK SHEIKH DAJJAL BERBANDING TONG M BERDASARKAN PAK DAJJAL TELAH DIMAHKAMAHKAN DAN DISAHKAN SEBAGAI PENGAMAL LIWAT DAN MENJADI BANDUAN DUA KALI….TONG M DI ANGGAP LICIK WALAUPUN TELAH MEMBUAT BEGITU BANYAK SKANDAL TERUS DIPUJA DAN DIANGGAP SEPERTI TUHAN YANG SUCI TIADA KESALAHAN….SEMATA-MATA KERANA TIDAK PERNAH DIBICARAKAN OLEH MAHKAMAH DENGAN RM 400 BILLION SKANDAL MAKA PEMIMPIN INI DI ANGGAP SEPERTI DEWATA.…SEJARAH PM-4 YANG TELAH MERANAPKAN SEPARUH DARI EKONOMI NEGARA TELAH DIABAIKAN OLEH MEREKA YANG FANATIK INI…FAKTA DAN ANGKA DI MANA RINGGIT TELAH JATUH DARI RM 2.50 KEPADA RM 3,80 TELAH DICAMPAK… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 6:14 am

MAHATHIRVSANWAR ini adalah nama samaran Geng Najib yang asyik menjilat Najib pakai banyak nama. Tak berani keluarkan nama Geng Najib sehingga malam hari, takut di balun asyik menjilat Najib apabila keluar saja nama itu.

Nama ini di khaskan nya untuk mengkopipes. Geng Najib dulu terkenal sebagai Raja Kopipes, sekarang dipindahkan nya gelaran itu kpd MAHATHIRVSANWAR.

Kopipes benda yang sama, panjang lebar, tak dibaca sesiapa. Di komen begini untuk pengtahuan pembaca baru blog ini.

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 11:22 pm

Benar Din,siasat semua disiasat jangan bagi can. Ini jenis melayu kita tak nak.
Kaki klengtong kaki klepet. Kasi cuci bersih koraptor melayu islam iman 10%.
Umno tak semua korap tapi yg terpalit tu undurlah. Sedar dirilah beb.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 8:22 pm

UNDILAH PAS UNTUK KESEJAHTERAAN ANDA Bila Dana Raya? : Kurangnya Suara Rakyat Pertikai Oleh Wartawan BO – 16/05/2019447 KUALA TERENGGANU – Hak rakyat yang mempertikai dan mempersoal bila Dana Raya akan diagih, di era kerajaan PAS Terengganu sekarang kurang berbanding kerajaan dulu. Timbalan Yang Dipertua PAS Setiu, Dr Azman Ibrahim berkata, dengan bantuan untuk sektor pertanian di bawah kerajaan lepas dinamakan Dana Usahawan Tani (DUTA) hanya memperuntukan sebanyak RM500 ribu sahaja. “Ada pula faedah yang perlu dibayar peminjam sebanyak 3%, (sebaliknya) Skim Bantuan Modal Tani (SBMT) di bawah kerajaan baharu telah memperuntukan sebanyak RM5 juta, patuh syariah dan tanpa sebarang… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 6:17 am

Othman implied MAHATHIRVSANWAR = Kejora = Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

Come to think of it, Othman is right.
Geng Najib memang Raja Kopipes bila menulis atas nama dia dulu.

Gamak nya dia buat strategy baru – sekarang, untuk kopipes, dia pakai nama MAHATHIRVSANWAR. Dia pun dah jrang pakai nama Geng Najib

Must take note of this from now on. So that boleh balun appropriately. Tapi balun kromo pun ok jugak. Sebab dua2 nama itu menjilat Najib.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 8:16 pm

MAY 16 Dua Berita Gembira Menceriakan Penyokong PH Hari Ini Berita 1: Bonus Aidilfitri zaman BN, Penjawat Awam= RM500 Pesara=RM250 Bonus Aidilfitri zaman PH, Penjawat Awam= RM450 Pesara=RM225 Dulu Azmin kata, “Penjawat awam akan mendapat bonus lebih banyak berbanding tahun lalu, jika Pakatan Harapan menang pada pilihan raya umum ke-14.” Cukur menteri PH semakin kuat kencing. Alasan PH mesti Najib curi duit kan? Apa kata Menteri Tisu dulu? Berita 2: Berita baik untuk budak-budak weChat yang mengundi PH dalam PRU14. Pengerusi PTPTN mengumumkan akan mengkaji semula untuk membuat u-turn tentang larangan ke luar negara bagi peminjam-peminjam PTPTN yang gagal membayar… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 6:22 am

Kalau betul Geng Najib buat strategy baru, nampak nya nama2 yang komen nya berupa menjilat Najib itu semua nya Kejora = Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

Memang tak ramai penyokong Umno Bn berani masuk blog ini. Hanya Geng Najib seorang, memakai banyak nama.

Nampak nya Beruk Tua sekor tuh memang benar2 cyber trooper Najib/Umno, di bayar gaji untuk membohong, menipu, memfitnah, menuduh secara liar Tun Mahathir, Bersatu dan parti2 komponen PH dan gomen PH.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 7:21 pm

EKONOMI DAN MELAYU TERANCAM BWH PH ORANG LAIN BERGELUT SEHARIAN UNTUK HIDUP DIA SIBUK NAK JADI PM Yang penting beliau jadi PM. Dari dipecat sebagai TPM kemudian mencetuskan gerakan reformasi jalanan tahun 1998 (21 tahun dahulu), masuk keluar penjara itulah matlamat akhir agar “Aku jadi PM”. Berapa ramai yang terkesan dan menderita, dipukul dibelasah ditangkap jadi bankrap. Orang Melayu sampai berpecah-belah dan kuasa politik bukan Melayu menjadi dominan. Kos hidup mencacak naik, rakyat menderita. Itu semua “aku peduli apa” asalkan yang penting “Aku jadi PM”. Apalah istimewa sangat orang yang Tun Dr Mahathir Mohamad pernah sebut tidak layak memimpin negara… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 6:29 am

Satu cara mentahikan kopipes bertalu talu di buat Geng Najib ini ia lah mengeluarkan kopipes apa saja yang tak baik pasal Najib, Umno BN.

‘Menteri, PM terdahulu perlu bertanggungjawab jika salah’

Menteri-menteri dan perdana menteri terdahulu perlu bertanggungjawab jika didapati bersalah dalam isu pertukaran tanah Kementerian Pertahanan, kata Anggota Parlimen Sembrong Hishammuddin Hussein.

“Menteri-menteri dan perdana menteri terdahulu (Najib Razak) perlu mengambil tanggungjawab terhadap tindakan mereka jika didapati bersalah di sisi undang-undang,” katanya.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 7:08 pm

ISLAM TERANCAM BWH PH Tindakan SIS Menyimpang Ajaran Islam -Zailah, AP R/Panjang KOTA BHARU: Tindakan Sisters In Islam (SIS) mempertikai tindakan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (Jaheaik) mengeluarkan notis wanita berpakaian tidak sopan amat dikesali. Ketua Dewan Muslimat PAS Kelantan Siti Zailah Mohd Yusoff berkata, kenyataan SIS begitu mengelirukan umat Islam dan dianggap tidak wajar dikeluarkan. “Sewajarnya SIS mendapat maklumat yang jelas terlebih dahulu daripada Jaheaik berhubung tindakan tersebut,” ujarnya di sini. Baru-baru ini Jaheaik menahan 39 wanita yang didapati berpakaian seksi dan berkelakuan tidak sopan di khalayak ramai sempena Ramadan untuk sesi kaunseling. Berikutan itu SIS dilapor mahu… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 6:30 am

Kementerian Pertahanan hari ini membuat laporan kepada SPRM berhubung baki 14 kes pertukaran tanah milik kementerian itu.

Nasaie (berdasi hitam dan bertali leher merah) ketika hadir bersama dokumen berkaitan di SPRM hari ini.
Laporan itu dibuat Pegawai Tugas-tugas Khas Menteri Pertahanan Mohd Nasaie Ismail di ibu pejabat SPRM di Putrajaya, susulan hasil siasatan Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Kewangan dan Perolehan, yang diketuai Ambrin Buang, terhadap 16 isu pertukaran tanah Kementerian Pertahanan.

Dalam kenyataan hari ini, Hishammuddin berkata semasa beliau menjadi menteri pertahanan, beliau memang memandang serius itu berkaitan dan mahu tindakan tegas diambil.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 6:24 pm

Berpolitik Di Masjid, Ini Amaran Sultan Johor Kepada DAP. TITAH DULI YANG MAHA MULIA SULTAN IBRAHIM IBNI ALMARHUM SULTAN ISKANDAR SULTAN YANG DIPERTUAN BAGI NEGERI DAN JAJAHAN TAKLUK JOHOR DARUL TA’ZIM DI ATAS PELANGGARAN DAN PENCABULAN MASJID TEMPAT SUCI UMAT ISLAM Mutakhir ini terdapat banyak usaha yang dilihat seakan-akan mahu menceroboh sempadan agama Islam yang telah digariskan sejak wujudnya Undang-Undang Tubuh Negeri Johor 1895. Sungguhpun saya dan Jabatan Agama Islam Negeri Johor telah beberapa kali membuat peringatan tegas kepada pentadbiran masjid dan surau di dalam Negeri Johor untuk melarang mana-mana ahli politik dan individu yang berasaskan parti politik dari menggunakan… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 6:32 am

Hishamuddin kata, pada 2 November 2015, Kementerian Pertahanan memulakan writ saman dan penyata tuntutan kepada syarikat terbabit di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Beliau juga, katanya, “sangat mengalu-alukan” laporan Kementerian Pertahanan terhadap kesemua 16 perjanjian pertukaran tanah kepada SPRM.

‘Wakil saya juga akan lapor SPRM’

Beliau sendiri, kata Hishammuddin meminta wakil memfailkan laporan kepada SPRM untuk mengambil tindakan yang sewajarnya berkaitan dengan semua 16 perjanjian pertukaran tanah tanpa pilih bulu.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 6:16 pm

Begitu Sucinya Lim Guan Eng Di Mata Penjilat DAP!!! Selepas Felda, Tabung Haji dan kini Yapiem di jadikan agenda untuk menghina pentadbiran orang Islam… Jika ada kesalahan lapor sahaja kepada SPRM bukannya menggunakan Malaysia Insight dan Malaysiakini untuk memutarbelitkan fakta dan menimbulkan kebencian sesama Islam… Tapi jika lapor SPRM sahaja bagaimana hendak menjayakan agenda DAP untuk menunjukkan orang Islam tidak amanah dan Lim Guan Eng sahaja paling suci… Orang Islam tidak boleh berharap apa2 dari parti yang kononnya di amanah PH untuk menjaga agama ini… Ia di tubuhkan dengan modal DAP dan berpresidenkan seorang yang penuh skandal… Lupakan sahaja serigala… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 6:34 am

“Sebarang maklumat yang kami miliki akan dihantar terus kepada SPRM bagi membantu siasatan tersebut,” kata Hishamuddin Tun Hussein.

“Sepertimana yang pernah saya perkatakan, saya bersikap telus dan tiada apa yang perlu disembunyikan, dan sangat terbuka dengan penyiasatan terhadap kesemua 16 perjanjian land swap yang telah diluluskan oleh kabinet sejak 1995 lagi.”

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 6:12 pm

Ringgit menjunam, hutang meningkat bagi Ku Li ekonomi negara tidak baik Ekonomi negara kini bukan sahaja berdepan situasi sengit malah berada dalam keadaan tidak baik. Bekas Menteri Kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah berkata, melihat kepada petunjuk itu, kadar pertumbuhan ekonomi yang diharapkan berkembang pada 4.9 peratus pada tahun ini tidak akan tercapai. Jelas beliau, pendapat sama juga telah dikongsi oleh badan penarafan seperti Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia. “Kita ada banyak masalah apabila nilai ringgit kita menjunam jatuh. “Ini kerana hutang kita makin banyak dan kebanyakan jual beli dalam dolar Amerika. “Selagi keadaan ini berterusan kita tidak dapat baiki… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 6:40 am

Mohd Ariffin

Hishammuddin Hussein kenapa kamu takut, Kalau tidak ada salah kenapa mahu takut. Tunggulah SPRM buat siasat. Kalau kamu terlibat pasti kamu juga akan di dakwa. Sabar ya.

Babym Fiboma

Tak payahlah nak ulang apa yang TUN dah cakap!!! Kalau dah tahu kemungkinan perkara tu berlaku dahulu, sepatutnya anda tegur dan betulkan…ini tidak, yang anda ikut buat apa? Terbukti yang anda memang seorang pengecut, bermuka2 dan suka menangguk di air yang keruh!!! Kasihan…lambung batu ke atas, akhirnya terkena kepala sendiri!!! Memualkan

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 6:02 pm

13 Mei: Malaysiakini Cuba Pertikai Laporan Mageran. MalaysiakiniGambar media sosial TANGKAP layar laporan portal berita Malaysiakini mengenai tragedi 13 Mei 1969 mencetuskan kemarahan dalam masyarakat. – UTUSAN ONLINE KUALA LUMPUR 15 Mei – Portal Malaysiakini terus dikecam susulan laporannya mengenai tragedi 13 Mei yang dianggap cuba mempertikaikan Laporan Majlis Gerakan Negara (Mageran) serta mengelirukan rakyat menerusi maklumat tidak sahih. Hal itu turut mengundang rasa tidak senang sayap pemuda Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang mempersoalkan tujuan sebenar Malaysiakini berusaha mengumpul maklumat lisan dan didakwa mengeluarkan artikel berbau hasutan berhubung peristiwa 50 tahun lalu Ketuanya, Burhanuddin Ruslan berkata, apa yang dilakukan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 8:42 pm

KEHARMONIAN KAUM TERANCAM BWH PH

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 6:46 am

Firdaus Rosdan alang2 kerajaan tolong siasat jg kes2 land swap 100 tanah dan 6 lombong di BATU oleh parti pemerintah dulu. Dan PIC Batu tolong jgn lepaskan mereka2 ini dan setakat minta balik itu tidak cukup kerana land swap tanah kerajaan itu sendiri jenayah. Modus operandinya lebih kurang je, duit untung sewa dsb dimasukkn je yayasan/parti. tolong tangkap dan umumkan!! Yahya Hashim Itulah bila amanah yang diberikan oleh raayat hangpa kelabu mata, raayat bagi untuk hangpa suarakan hak raayat disamping memajukan raayat dan ngara, ni hangpa yang maju, raayat cari sendiri apa-apa yang boleh menghidupkan. Najib pecah amanah, curi duit… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 5:51 pm

PH SENGAJA RANAPKAN EKONOMI NEGARA…MEREKA MEMANG MAHUKAN SUPAYA NEGARA INI JAHANAM…LANGKAH PERTAMA MEREKA LAKUKAN IALAH ISTIHARKAN SELURUH DUNIA… MALAYSIA BANKRAP …TINDAKAN TERSEBUT MENAKUTKAN PELABUR2 ASING MENYEBABKAN MEREKA BERTEMPIARAN LARI..AKIBATNYA NEGARA KEHILANGAN PELABURAN BERJUMLAH RM270 BILLION…BURSA HILANG 200 MATA…GDP JUGA JATUH DARI 5.9% KEPADA 4.7% ..RINGGIT JATUH DARI RM3.80 KEPADA RM 4.15….. PENGANGGURAN BERLELUASA..SISWAZAH KELUAR U MENGANGGUR..PELUANG TEMUDUGA HANYA 4% …ITU PUN BELUM TENTU DITERIMA…BERIBU2 DIBERHENTIKAN KERJA SETIAP BULAN…HARGA KELAPA SAWIT DAN GETAH JATUH MERUDUM…MEREKA BUKAN SAHAJA MENGENAKAN SST TETAPI MEMPERKENALKAN PELBAGAI CUKAI…CUKAI TANAH NAIK 800%…TARIF BILL UTILITY JUGA DINAIK KAN..PENJAWAT AWAM DIBERHENTIKAN KERJA 17 RIBU ORANG INI SEMUA BERLAKU SEJAK… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 6:50 am

Mohd Nasrullah

Dlm mcm2 hal tahi yg terpalit dgn umno najib yg paling bijak habis geng2 kanan kiri terpalit kena tempias tahi dgn2 pas sekali tak akan aku satu orang busuk engkau orang tak kena tak patut’ tak patut’ anak bapakkkk…..

Muhd Zool Bin

ni stmt Shamsuddin nak cover diri sendiri.. mamat ni dulu pengampu nmbr wahid Tun M.. dia ni yg mulakan budaya ampu pada barsan pemuda dumbno. smpai PRU14 budaya ampu berakar umbi lalu kecundang akhirnya.. msia baru !

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 5:46 pm

PH SENGAJA MUFLISKAN NEGARA SUPAYA NEGARA JADI KUCAR KACIR DAN PORAK PERANDA…TUJUAN MEREKA ADALAH UNTUK MENGUBAH STATUS QUO DAN PERLEMBAGAAN NEGARA DAN MENUKAR MENJADI REPUBLIK TANPA RAJA DAN SULTAN ..ITU LAH SATU SATUNYA MATLAMAT MEREKA..DAN SATU SATUNYA ALASAN MEREKA IALAH MELETAKKAN SEMUA KESALAHAN KEPADA KERAJAAN DAHULU…MEREKA BERUSHA KERAS KE ARAH ITU TANPA PEDULIKAN NASIB RAKYAT DAN KEMAKMURAN NEGARA…LANGKAH PH YANG KEDUA IALAH ISTIHAR BAHAWA NEGARA HANYA PUNYAI 4 SAHAJA JET PEJUANG YANG BERFUNGSI UNTUK MENGUNDANG CAMPUR TANGAN PIHAK ASING DALAM POLITIK NEGARA… LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENJUAL SEGALA ASET2 NEGARA… TUMPUAN DIBERIKAN KEPADA ASET ISLAM MELAYU SUPAYA MELAYU TIDAK MAMPU BANGKIT..PALING… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 6:55 am

Bidin Abdullah

Apa ni Hishamudin, jgn nk kelam kabut… Relax.. Sham.. Kamu punya hal dgn sepupu Najib, Jgn nk libat kn org lain pula kn kamu BN / UMNO dulu menteri Pertahanan.. Ganti Zahid, Ganti Najib ….

LI Johan

Kenapa sewaktu sepupu bossku Najib PM tak mahu lapor SPRM ????? Bila dah terbongkar PH jadi kerajaan lapor SPRM baru terhegeh-hegeh nak lapor SPRM juga. Dah menggelabah pulak dia

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 5:37 pm

LANGKAH PH YANG KE EMPAT UNTUK MENGHANCURKAN NEGARA IALAH DENGAN MENAMBAH HUTANG NEGARA… WALAUPUN MEREKA JAJA KE HULU HILIR KERAJAAN DAHULU BANYAK HUTANG TAPI MEREKA TERUS MENOKOK HUTANG NEGARA…HUTANG NEGARA KINI ADALAH 840 BILLION DARI 680 BILLION..…MEREKA RASA TIDAK BERSALAH MELAKUKAN SEMUA KESALAHAN ITU KERANA MEREKA TELAH LETAKKAN SEMUANYA PADA KERAJAAN LEPAS…BAGI MEREKA ITU LAH LAMPU ALADIN DAN LICENSE TO KILL …..ALASAN BUAT HUTANG BARU UNTUK BAYAR HUTANG LAMA ADALAH IDEA HAPRAK…KINI TERBUKTI APA YANG MEREKA LAUNGKAN HUTANG NEGARA 1 TRILLION AKAN DITOMPOK OLEH MEREKA…KEADAAN KINI BERTAMBAH PARAH DENGAN STAGFLASI YANG AKAN DIALAMI NEGARA…RINGGIT BAKAL JADI TIDAK BERHARGA SEPERTI VENEZUELA… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 6:58 am

Ramlan Kamaruddin

Begitulah sikap org melayu. Pantang dpt peluang. Yerutama Umno. Begitu juga dgn org kampung. Pantang dpt peluang pemberian duit cash. Mereka akan marah bila peluang itu hilang.

Ramai yang bodoh jeritkan hapuskan tol. Tak sedar bahawa itu akan mengakibatkan beribu ribu org hilang pekerjaan.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 5:30 pm

SEKUMPULAN. PEROMPAK HARAM PH .TELAH MEROMPAK SEBUAH INSTITUSI ORG ISLAM …SEBANYAK RM 20 BILLION…APABILA DI SOAL DI MAHKAMAH TOM CAT…PEROMPAK JWB TEGAS BAHAWA TUJUAN INSTITUSI TERSEBUT DIROMPAK ADALAH KERANA TELAH RUGI RM 4 BILLION…PEROMPAK TERSEBUT BERI JAMINAN HASIL ROMPAKAN DI JAMIN OLEH PH DAN AKAN BAYAR CUKAI TAHUN… .APABILA DISOAL BALAS KENAPA SAMUN BEGITU BANYAK…JAWAPAN YANG DIBERI ADALAH ROMPAKAN TERSEBUT BERTUJUAN UNTUK BANGKAPKAN TERUS INSTITUSI TERSEBUT…ALASAN TERSEBUT DITERIMA DENGAN SENANG HATI OLEH AG DAN PARA JURI SEBULAT SUARA …PEROMPAK BERNAMA TOKONG NOBITA DIBANTU MUJAHAT WAKANDA TELAH DIBEBASKAN BERSAMA HASIL ROMPAKAN DENGAN DI SAKSIKAN OLEH TONG M,,PAK DAJJAL DAN MAT SYABU… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 7:04 am

Selepas setahun prestasi BN cuma ‘naik dan turun’

Setiausaha khas Anwar Ibrahim, R Suresh Kumar, menegaskan selepas setahun kerajaan baru memerintah Malaysia, penilaian tidak sepatutnya dihadkan kepada PH semata-mata.

Katanya kajian juga wajar dibuat ke atas BN yang menjadi pembangkang di peringkat pusat dan hampir di semua negeri sejak 9 Mei tahun lalu.

Menjelaskan pandangannya, Suresh berpendapat setakat ini prestasi BN adalah tidak menentu – naik dan turun.

Komen: Lebih banyak turun. Dah lingkup nak wat camna

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 5:14 pm

Report finds Mindef land swaps also occurred during Dr M’s first term May 12th, 2019 (Updated May 12th, 2019) A A The summary report on Defence Ministry land swaps shows “political considerations outweighing government interests,” even during Dr Mahathir Mohamad’s first term as prime minister. When tabling the Governance, Procurement and Finance Investigating Committee report in the Dewan Negara on Thursday – the anniversary of Pakatan Harapan’s first year in power – Defence Minister Mohamad Sabu pointed out that political interests prevailed in 13 of 16 land swap deals that took place since 1997. Although not naming names, Mohamad said… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 7:08 am
Reply to  Anonymous

Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous small “a”.

“Saya berpendapat antara prestasi terbaik BN ialah pemimpin-pemimpin mereka sering naik dan turun mahkamah.

“Dan saya percaya prestasi ini akan berterusan untuk beberapa tahun lagi,” katanya kepada Malaysiakini.

Menurut Suresh dia sebenarnya hairan kerana hampir semua media membuat kajian mengenai prestasi PH sebagai kerajaan yang genap setahun.

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 5:04 pm

Mana lama tidak nampak wak kadok tua renta
Kerja mentekedarah je dia ini serupa dgn unta
Dah abis ke modal dia nak jual kelentong sota
Takkan dah lps asar pun, masih lagi membuta

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 7:10 am
Reply to  Anonymous

Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous small “a”

Menurut Suresh, beliau berkata demikian kerana setakat ini ramai pemimpin kanan BN – terutama Umno – didakwa atas pelbagai tuduhan termasuk rasuah dan salah guna kuasa.

“Hampir setiap mereka mempunyai kes mahamah.

“Sekarang yang pergi mahkamah semua ‘ikan-ikan besar’. Harap-harap pada masa depan kita boleh lihat lebih banyak ‘ikan besar’ didakwa, termasuk termasuk pemimpin daripada parti-parti gabungan BN,” katanya.

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 4:35 pm

Ku Li beri amaran kemungkinan PRU15 secara mengejut……. 12:11 tengahari (Dikemaskini 12:12 tengahari)…………………………………… A A Pengerusi Jemaah Penasihat Umno, Tengku Razaleigh Hamzah menggesa parti itu mula untuk bersedia bagi menghadapi sebarang kemungkinan termasuk berlakunya Pilihan Raya Umum Ke-15 secara mengejut. Ahli Parlimen Gua Musang itu berkata, persediaan itu termasuk berhubung pengagihan kerusi untuk ditandingi yang perlu dibincangkan bersama rakan parti pembangkang iaitu, PAS serta parti komponen Barisan Nasional (BN) yang lain. “Kita kena selesaikan supaya tidak akan berbangkit sesuatu yang memecahkan kita, kita juga kena ambil kira bukan Melayu yang selama ini menjadi kawan setia kita. “Saya rasa kena mula… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 7:12 am
Reply to  Anonymous

Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous small “a”

Suresh memberitahu bahawa sebagai sebuah gabungan yang mempunyai pengalaman pentadbiran selama 60 tahun berbanding PH yang tidak pernah mengetuai kerajaan pusat, BN sepatutnya tampil ke depan dengan idea-idea bernas.

Ketika ini, katanya, pemimpin BN lebih menonjol dengan idea menyindir dan ia tidak menyumbang apa-apa kepada rakyat.

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 3:36 pm

Spr terpaksa ikut perintah…mudah penyasat nak buktikan Zahid salahguna kuasa untuk kepentingan dirinye…

Abis lah zahid….ringan lah kerja Tok mat Hassan nak pandu bas umno..

Siasat 3 orang maknanye 3 prk…
Kalo ade kawasan felda seperti di Bera PH tak usah mimpi nak menang kalo madey kencingkan manipesto…

Kalo madey dah letak jawatan PH ada harapan nak menang..

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 3:30 pm

Dengar sini..,wahai semua sahabat & saudara
Aku ini salah sorang penyumbang kpd negara
16 Mei Hari Guru, aku merasa sangat gemhira
Tak ada ke apa2 kata ucapan utk cikgu Kejora

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 3:32 pm
Reply to  Anonymous

Kami guru Malaysia berikrar dan berjanji
Mendidik & memimpin putera puteri negara kita

Pada Seri Paduka kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan, kami tetap bersama
Membantu membina, negara yang tercinta

Amanah yang diberi, kami tak persiakan
Apa yang kami janji, tunai tetap kami tunaikan
(BUKAN MCM PH, JANJI TAK TUNAI…)

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 3:42 pm
Reply to  Anonymous

Di bidang pembangunan, kami tetap bersama
Pencapaian murid perkara paling kami utama
Di samping akademik, tak lupa akhlak agama
Biar pun tak sebesar mana, upah kami terima

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 3:50 pm
Reply to  Anonymous

Membantu Membina Negara Yang Tercinta
Biar putih tulang kami tidak rela putih mata
Itu janji kami bukan setakat kelentong auta
Tidak mcm PH, yg tabur air kencing merata

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 3:58 pm
Reply to  Anonymous

Apa yang kami janji, tunai tetap kami tunaikan
Tetapi kami tidak lah nak janji yg bukan-bukan
Tak le mcm PH lahanat, yang tabur janji sakan
Namun, kencing berak yng rakyat kena makan

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 4:06 pm
Reply to  Anonymous

Pada Seri Paduka Kami Tumpahkan Setia
Membantu negara, kami ini bersiap sedia
Tak lah mcm PH yng terikut China & paria
Nak bergaduh dengn raja, depa beriya-iya

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 4:17 pm
Reply to  Anonymous

Kami Guru Malaysia Berikrar Dan berjanji
Cemerlangan Akademik & Akhlak Terpuji
Bukan spt PH lahanat, Parti Tepung Kanji
Undi rakyat beri, air kencing puak2 ni saji

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 11:31 pm
Reply to  Anonymous

Guru umpama🕯 Selamat menyambut Hari Guru, cikgu 3:30 🎂

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 7:23 am
Reply to  Anonymous

Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous small “a”

Pak Lah

pemimpin no satu umnogok dah kantoi dlm mahkamah..yg lainya bakal tersangkut..otak tepu sampai tak boleh fikir

apakah korang pun spesis yg sama dgn bosku yg suka dgn kehidupan sebagai perasuah dan merasuah sebb itulah kau rasa macam tak ada apa2 sebb sama2 merasa …

Bengap bangang punya manusia..halal haram tak kisah janji jadi duit.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 7:16 am
Reply to  Anonymous

Jangan mengaku mcm2 lah .. kamu Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous small “a”

menurut Suresh, Umno kini berharap sangat akan berlakunya krisis di antara Anwar dan Mahathir.

“Namun, kedua-dua pemimpin tersebut secara jelas memberi isyarat bahawa mereka sangat faham dengan politik murahan Umno dan PAS,” katanya.

Suresh juga berkata secara umum masyarakat India masih bersama PH berdasarkan keputusan semua pilihan raya kecil yang diadakan selepas PRU ke-14 lalu.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
17 May 2019 7:13 am
Reply to  Anonymous

Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous small “a”

Sementara itu, Suresh turut menegaskan satu-satunya harapan BN untuk kembali berkuasa adalah dengan mengharapkan berlaku perpecahan di antara Dr Mahathir Mohamad dan bakal perdana menteri Anwar Ibrahim.

“BN macam tak ada modal dah untuk kembali menjadi kerajaan. Sebab mereka tahu permuafakatan dengan PAS juga tidak mampu membawa BN kembali menjadi kerajaan pada PRU ke-15,” katanya.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
16 May 2019 3:14 pm

‘I’m GLAD he’s dead – I hope he burns in hell’: Ex-wife of Jeremy Kyle who killed himself after appearing on the show – Daily Mail.

Aku harap Geng Naib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama pun mcm itu. Sangat membosankan, malas nak mahu tulis komen sendiri, asyik kopipes, membuang comment space.

Tapi dia tak guna punya orang, tarak siapa pun panggil dia ke apa2 show.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
16 May 2019 2:58 pm

Tarak apa satu pun komen yang bagus dari puak Pembangkang di blog ini sekarang.

Komen2 ha nya dari Geng Najib yang asyik menjilat Najib dengan mengguna berbagai nama. Kopipes tak habis2.

Otak sudah muflis. Tak boleh fikir lagi. Nak tulis komen sendiri pun tak boleh. Malas. Tak mahu cari fakta2 dan hujah2 yang bagus. Main kitar semula yang sama. Macam mana Umno nak naik semula. Tunggu 4-5 dekad ler.

Naik 6 dekad, lingkup 5 dekad. Ok lah tu. Maju lah Bersatu.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 8:45 pm
Reply to  Tanpa Nama

BWH PH SEMUA TAK BAGUS

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 1:59 pm

DOA PEMBUKA ENTRY…PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!HANCUR BINASAKAN PH KERANA MENYAMUN ASET UMAT ISLAM!!!!!YA
QAHHAR!!!!!!HANCUR LEBU
RKAN PH!
!!…..

Tanpa Nama
Tanpa Nama
16 May 2019 2:22 pm

Bodoh benar ke kau ni asyik kitar semula komen2 yang kau dah keluarkan banyak kali di sini.

Gunakan otak sikit ler, Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama termasuk MAHATHIRVSANWAR.

Kau jadi bodoh betul, lebih teruk dari “budak kecik bodoh” yang berjambang di selatan Semenanung tuh.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 1:49 pm

TN,,PAK SEMAN,,WAU BULE DAN CAI2 PH TAK PERLU MERAPU DAN MENCARUT,,JWB SOKLAN NI….365 Kejayaan Kerajaan PH Memerintah selama setahun….. 1. Hutang kerajaan telah meningkat kepada RM741 bilion (51.8% dari KDNK) di bawah PH berbanding RM686 bilion (50.7% dari KDNK) di bawah BN. 2. Rizab antarabangsa Bank Negara MalUSD 109.4 bilion pada Mei 2018 kepada USD102.1 bilion pada Januari 2019. 3. Nilai Ringgit merosot berbanding matawang utama sejak 9 Mei 2018. Ketika itu, Ringgit diniaga pada kadar RM3.94 bagi setiap 1 USD, jatuh teruk kepada RM4.067 per USD pada Februari 2019. 4. Kita jatuh 2 anak tangga dalam Global Competitiveness Index… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
16 May 2019 2:50 pm

Komen ini pun kau dah keluarkan dulu. Kau pemalas bagi nak mampos. Tak mahu gunakan otak karangkan komen, dahtu tak mahu cari fakta2 dan hujah2 di blogs dll yang boleh membantu imej Najib Al Jibo, Umno Bn.

Padan lah Najib uMno Bn lingkup di Pru14.

Najib dah maki korang cyber troopers Umno “bangang hamjadah” di kempen Pru13. Dahtu dia maki KEPALA BAPAK KORANG di kempen Pru14. Malas nak cakap nih, tapi kena cakap juga – Padan muka.

Apanama
Apanama
16 May 2019 1:41 pm

Hehehe, buat je lah prk di Bagan datuk tu…x yah pusing2 cakaplah macam cina komunis kalah judi tu

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 May 2019 1:40 pm

JAWAPAN KEPADA SOALAN : ADAKAH ISLAM TERANCAM DI MALAYSIA…. PH perkasa Islam? Kosong peratus’ Dalam ucapan ulang tahun kerajaan Pakatan Harapan, perdana menteri mengulangi apa yang sering kita dengar selama ini dari puak-puak anti-Islam dan Melayu supaya tidak memperkatakan tentang agama dan Melayu. Katanya dua perkara ini akan membawa perpecahan kaum dan menjejas hubungan antara penganut agama. Saya berbeza pendapat dengan Tun kerana jika isu agama dan bangsa Melayu ini tidak diperkatakan oleh orang Melayu sendiri maka siapa lagi yang akan mempertahankannya? Penganut agama lain sudah pasti tidak akan mempedulikan agama Islam sebaliknya akan berusaha memperkuatkan agama masing-masing. Ini sangat… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
16 May 2019 2:53 pm

Umno perkasa Islam? KEPALA HOTAK NAJIB. DAN KEPALA BAPAK DIA.

Islam kata jangan mencuri. Najib curi wang rakyat RM2.6 biliun di 1MDB.

Dahtu, gunakan sebahagian dari nya untuk merasuah pemimpin2 Umno dan PAS. KEPALA DATUK DIA.

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 3:29 pm
Reply to  Tanpa Nama

Madey tak mencuri dia cuma bedal ajee..

John Doe
John Doe
16 May 2019 1:22 pm

GENG NAJIB = Pasukan Panji Hitam Palsu (siri 2/2) ————- Di dalam hadith juga disebutkan bahawa Pasukan Panji Hitam ini tidak pernah tewas kepada mana-mana pasukan pun. Ustaz Zulkiflee telah melihat hadith ini tanpa melihat hadith-hadith lain dan membuat kesimpulan mudah Pasukan Panji Hitam adalah Taliban kerana Taliban muncul di Afghanistan dan Afganistan adalah sebahagian dari Khurasan dan Taliban juga tidak pernah tewas. Sekiranya Taliban adalah Pasukan Panji Hitam, maka siapakah pula ketua mereka yang bergelar ‘Pembawa Panji Hitam’? Jawabnya ialah tiada. Maka telahan ini tidak mungkin benar disebabkan ia bersalahan dengan hadith lain tentang Pembawa Panji Hitam yang bernama… Read more »

Apanama
Apanama
16 May 2019 1:34 pm
Reply to  John Doe

Ko mabuk ketum ke

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 2:03 pm
Reply to  Apanama

Mmg Doe ini lawak, bikin aku gelak nak pitam
Apa yg dia mau sampai mmg kita dah khatam
Tak habis2 dia dgn illusi nya pasal panji hitam
Dekat Semenyih baru2 ni panji dia kena latam

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 2:15 pm
Reply to  Anonymous

Doe.. ko udah rosak aqidah dan sesat amalan
Belum lagi lewat utk ko balik ke pangkal jalan
Berpijak ler di bumi nyata & rentikan khayalan
Air ketum atau pil kuda tu, usah lagi nko telan

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 3:24 pm
Reply to  John Doe

Kat blog budin pon ko nak jual
temberang jon doo….ko tu bukan pakar hadis dan quran…ko hanye taksub jilat madey…

Perang klimaks perang islam menang kaatas kapir bukan perebutan kuasa oleh madey di putrajaya….hadis nabi tak de kaitan dgn madey….madey pemfitnah dan kaki gaduh banyak dosa….tak layak jadi hero muslimin….jangan tunjuk bongok ko disini….

Ko boleh tunjuk bongok dengan blogger bongok kluangman pondan….sama2 penjilat madey…

khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 May 2019 1:16 am
Reply to  John Doe

Tuan John Doe, Umno ni standard dia lebih rendah dari Al Arqam. Umno ni paling tepat digelar Al Terkam sbb pamtang lihat kekayaan negara atau mana2 sumber bole dibuat duit atas angin, curi duit2 tabung..semua depa pakat terkam rembat diagih2 sesama mereka masuk kantong.. Majib Al Kelentong, umno “Al Terkam”. Ha elok la tu…side by side robbed the country..

John Doe
John Doe
16 May 2019 1:21 pm

Dengan izin tuan blog, GENG NAJIB = PASUKAN PANJI HITAM PALSU (siri 1/2) —————– Saya tertarik dengan kewujudan satu entiti baru yang menggunakan nama Jundullah @ Ashabu Raayati Suud. Jundullah bermaksud tentera Allah sedang Ashabu Raayati Suud pula bermaksud Pasukan Panji Hitam. (Sepatunya Ashaabu Ar-raayatu As-suud, Arrayatu diletak secara marfu’ kerana ia kembali menjadi mudhaf dan As-suud pula menjadi mudhafun ilaih kepadanya). Selepas membaca gaya penulisannya maka nyatalah bahawa dia adalah GENG NAJIB. Hahahaha, bukti nyata GN keresahan apabila saya memberitahu bahawa Tun Mahathir adalah Pembawa Panji Hitam yang pasukannya bakal menang mutlak di Al-Malhamah Al-Kubra yang sering saya sebutkan… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 1:36 pm
Reply to  John Doe

Bukan le niat aku utk Doe sesat ni dipersenda
Ostat fasiq ini nyata cacat otak & rosak minda
Tak pasti, kerana telan air ketum atau pil kuda
TDM renta umur cecah 100 Doe kata pemuda

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Apanama
Apanama
16 May 2019 1:36 pm
Reply to  John Doe

Dah lah mabuk ketum, lps tu rasa takjub dgn diri sendiri…hahaha ..aku ingat iblis dah kena rantai , ada lagi iblis yg terlepas

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 1:52 pm
Reply to  Apanama

Mmg lah dgn ost Doe fasiq ni, aku rasa kesian
Tidak takut ker dia ini dgn azab hari kemudian
Doe samakan Madey itu, dgn khabar kenabian
Sbb itu, TN @ GMN panggil Doe Ostat Kristian

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
16 May 2019 1:19 pm

Kepimpinan PH, lintang pukang & caca marba
Dgn puak kafir, depa ikut pak turut jadi hamba
Main tangkap sana & sini, ikut undang2 rimba
PH segera bungkus, itulah yang rakyat damba

Pemimpin2 asyik dgn harta dan mengaut laba
Berebut jwtn tinggi, itu je yg mereka berlumba
Rakyat marhain terus dibiar dlm sedih teraba2
Mmg sahih PH lungkup, bila PRU-15 nanti tiba

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
16 May 2019 1:32 pm
Reply to  Anonymous

Tiada yang kisah di sini bila Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib dengan mengguna berbagai nama mengarut memantun mantat.

Dia dikenali sebagai “budak kecik bodoh” macam yang di selatan Semenanjung itu.