POLITIK DEDAK TERBUKTI WUJUD DALAM PAS

Daripada beberapa siri pendedahan yang dilakukan oleh Zaharudin Muhamad kebelakangan ini, apa yang nyata ialah amalan politik wang memang wujud dan mula membudaya dalam Pas.

Jika selama ini kita pernah dikejutkan dengan isu RM90 juta, pemimpin tertentu bergaya mewah dan berkereta mahal, rupa-rupanya dalam Pas juga sudah ada “kartel dedak” yang berleluasa.

Jika sudah ada kartel, tentu pengikut dan anak buah yang menyokong amalan politik wang dan dedak itu lebih besar lagi bilangannya.

Selama ini, Pas boleh dikata parti yang agak bersih daripada amalan politik wang, dedak atau kebendaan ini kerana perjuangan mereka selalu digembar-gemburkan hanya kerana mencari redha Allah dan balasan syurga selepas kematian nanti.

Mengapakah matlamat Pas sudah bertukar kepada syurga dunia?

Sejak bilakah amalan itu berlaku dalam Pas?

Jika Zaharudin, menantu Presiden Pas dan ahli majlis syura sendiri berani mendedahkan mengenai “kartel dedak”, siapakah boleh menafikan amalan buruk itu tidak berlaku dalam Pas?

Zaharudin bukanlah orang kaki lima dalam Pas, sebaliknya beliau berada di beranda kepresidenan parti, bermakna sedikit-sebanyak pendedahan beliau sudah pasti ada asas dan kebenarannya.

Mahu tidak mahu, Pas harus menerima realiti tersebut sebagai tamparan baru kepada perjuangannya.

Tetapi, selain keghairahan kepada kuasa dan kebendaan, satu perkara lain yang menjebakkan Pas ke dalam kancah dedak ini ialah sejak ia mula berbaik-baik dengan UMNO beberapa tahun sebelum ini.

Hanya kerana ada hubungan dengan UMNO, baik secara gelap atau terang-terangan itulah yang menyebabkan bermulanya era dedak dan amalan bergaya hidup mewah dalam Pas.

Sebelumnya, Pas hanya terkenal sebagai parti yang hebat dengan ceramah-ceramah perjuangan Islam yang berjaya menghimpunkan ribuan hadirin di seluruh negara saja.

Ketika itu, gaya hidup pemimpin Pas cukup sederhana, malah belum terpana lagi dengan jenama kereta ternama buatan Eropah.

Tetapi, oleh kerana UMNO yang kuasanya berada di pergentingan waktu dan percaya melalui hubungan baik dengan Pas dapat menyelamatkannya, di situlah bermula segala-galanya.

Dalam UMNO, semua sedia maklum wang adalah raja yang selalu digunakan untuk mendapat dan mengekalkan kuasa.

Walaupun UMNO kini sudah tiada kuasa lagi dan amalan “cash is king” tidak berjaya mengekalkan kuasanya, keburukan politik wang daripada parti itu ternyata sudah meresap dan merosakkan nama baik Pas.

Sedarkah Pas tentang perkara tersebut?

Dan lebih hairan, Hadi Awang sendiri baru-baru ini mengumumkan Pas akan bergabung dengan UMNO menjelang PRU15 akan datang.

Adakah Pas sebenarnya mahu jadi seperti UMNO? (Shahbudindotcom 14/05/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 14 May 2019 — 12:26 pm
Subscribe
Notify of
guest
28 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Tanpa Nama
Tanpa Nama
14 May 2019 8:26 pm

Takda keroje lain, asyik turun naik mahkamah, masuk keluar kandang penjenayah ajer ler, Njib Al Jobo – Bagi bulan Januari, Hakim Mohd Nazlan menetapkan tarikh 6-9 Jan, 20-23 Jan dan 27-30 Jan untuk perbicaraan. Mahkamah juga menetapkan perbicaraan pada bulan Februari iaitu 3-6 Feb, 10-13 Feb, 17-20 Feb dan 24-27 Feb. Pada bulan Mac pula, perbicaraan ditetapkan pada 2-5 Mac dan 9-12 Mac manakala bagi bulan April, tarikh bicara ditetapkan pada 6-9 April, 13-16 April, 20-23 April dan 27-30 April. “Tarikh perbicaraan kes selama 28 hari bermula 8 Julai hingga 22 Ogos .. memberi laluan kepada perbicaraan kes SRC International… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
14 May 2019 8:31 pm
Reply to  Tanpa Nama

Pada 25 Okt lalu, Najib, 66, dan Irwan Serigar, 62, mengaku tidak bersalah terhadap enam pertuduhan pecah amanah membabitkan dana kerajaan Malaysia berjumlah lebih RM6.6 bilion apabila kes itu disebut di Mahkamah Sesyen.

.. telah diamanahkan wang antara RM220 juta dan RM1.3 bilion milik kerajaan Malaysia, didakwa telah melakukan pecah amanah terhadap harta tersebut.

Pada prosiding Januari lalu, pihak pendakwaan memaklumkan akan memanggil 70 orang saksi – sebahagian daripada 138 saksi berpotensi untuk dipanggil.

Bengkok Najib dn Keling Islam tuh.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
14 May 2019 5:26 pm

MARI KITA KENALI PARA PEMIMPIN UTAMA KERAJAAN SEKARANG….RAMAI YANG LEBIH MENGENALI PAK SHEIKH DAJJAL BERBANDING TONG M BERDASARKAN PAK DAJJAL TELAH DIMAHKAMAHKAN DAN DISAHKAN SEBAGAI PENGAMAL LIWAT DAN MENJADI BANDUAN DUA KALI….TONG M DI ANGGAP LICIK WALAUPUN TELAH MEMBUAT BEGITU BANYAK SKANDAL TERUS DIPUJA DAN DIANGGAP SEPERTI TUHAN YANG SUCI TIADA KESALAHAN….SEMATA-MATA KERANA TIDAK PERNAH DIBICARAKAN OLEH MAHKAMAH DENGAN RM 400 BILLION SKANDAL MAKA PEMIMPIN INI DI ANGGAP SEPERTI DEWATA.…SEJARAH PM-4 YANG TELAH MERANAPKAN SEPARUH DARI EKONOMI NEGARA TELAH DIABAIKAN OLEH MEREKA YANG FANATIK INI…FAKTA DAN ANGKA DI MANA RINGGIT TELAH JATUH DARI RM 2.50 KEPADA RM 3,80 TELAH DICAMPAK… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
14 May 2019 4:17 pm

SUDAH TENTU LAH POLITIK DEDAK TERBUKTI WUJUD DALAM PAS.

BANYAK DIBERITAKAN BAHAWA NAJIB MERASUAHKAN RM90 JUTA DARI WANG YANG DI CURI NYA DARI 1MDB KPD PEMIMPIN2 PAS.

SPRM TELAH MULA SIASAT, RAMPAS KERETA MEWAH, LOT KEDAI RM1.2 JUTA DLL, (WALAU PUN BELUM TERBACA RAMPAS ISTERI MEWAH KE2) TAPI BELUM SESIAPA DI HERET KE MAHKAMAH.

BANYAK BENAR TUDUHAN DI MAHKAMAH SEKARANG, BIARLAH YANG ITU DI BICARAKAN DULU, RAKYAT MINAT NAK TENGOK NAJIB MASUK PENJARA. NAJIB AJER ADA 42 TUDUHN LAMA, KEMUDIAN 6 TUDUHAN BERSAMA KELING ISLM IRWAN SERIGAR.

Ablulollah
Ablulollah
14 May 2019 4:32 pm
Reply to  Tanpa Nama

Pencuri tak tahu hujung pangkal lagi
Yg terima rasuah 90 juta tak tahu siapa
Bulan puasa pun kerja fitnah tetap berjalan

Tanpa Nama
Tanpa Nama
14 May 2019 5:28 pm
Reply to  Ablulollah

Ingat, Nabi Muhammad perang di bulan puasa juga – Battle of Badr. Out-numbered by the infidels, tapi menang.

Pencuri, perasuah, adalah musuh Islam juga. Balun lah si Najib sampai dia tua baka masuk penjara.

Jangan fitnah, sebut tuduhan2 mahkamah dia.

Ablulollah
Ablulollah
14 May 2019 5:42 pm
Reply to  Tanpa Nama

Guan eng juga dituduh di mahkamah, elok je buang kes. Elok je kan? Sekarang dah bersih suci dan murni kan?
Bukan nak bela Najib, tapi kata-kata awak tu jelas menfitnah.
Rujuk ustazlah kalau was-was. Bila dah diputuskan bersalah, kau nak lanyak banyak mana pun, lantaklah.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
14 May 2019 8:37 pm
Reply to  Ablulollah

Mana fitnah nya, Dol? Kau memfitnah, menuduh liar. Kasi bukti dan fakta lah bila kau kata aku fitnah.

Apasal nak rujuk ustaz pulak? Kau tak hormat Asri MAZA Mupeti nogori terbosar Perolaigh ker? Kan dia tahu segala gala nyer? Politik pun dia pakar. Konon.

Ko tak faham ker bahawa kes2 Perdana Menteri mesti di selesaikan dulu – majoriti rakyat nak tengok dia masuk penjara.

Padan lah nama kau pun bunyi Bahalul.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
14 May 2019 3:49 pm

PH SENGAJA RANAPKAN EKONOMI NEGARA…MEREKA MEMANG MAHUKAN SUPAYA NEGARA INI JAHANAM…LANGKAH PERTAMA MEREKA LAKUKAN IALAH ISTIHARKAN SELURUH DUNIA… MALAYSIA BANKRAP …TINDAKAN TERSEBUT MENAKUTKAN PELABUR2 ASING MENYEBABKAN MEREKA BERTEMPIARAN LARI..AKIBATNYA NEGARA KEHILANGAN PELABURAN BERJUMLAH RM270 BILLION…BURSA HILANG 200 MATA…GDP JUGA JATUH DARI 5.9% KEPADA 4.7% ..RINGGIT JATUH DARI RM3.80 KEPADA RM 4.15….. PENGANGGURAN BERLELUASA..SISWAZAH KELUAR U MENGANGGUR..PELUANG TEMUDUGA HANYA 4% …ITU PUN BELUM TENTU DITERIMA…BERIBU2 DIBERHENTIKAN KERJA SETIAP BULAN…HARGA KELAPA SAWIT DAN GETAH JATUH MERUDUM…MEREKA BUKAN SAHAJA MENGENAKAN SST TETAPI MEMPERKENALKAN PELBAGAI CUKAI…CUKAI TANAH NAIK 800%…TARIF BILL UTILITY JUGA DINAIK KAN..PENJAWAT AWAM DIBERHENTIKAN KERJA 17 RIBU ORANG INI SEMUA BERLAKU SEJAK… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
14 May 2019 5:35 pm

NAJIB MUNGKIN BUKAN SENGAJA RANAPKAN EKONOMI NEGARA INI.

TAPI BODOH BANGANG TAK RETI MANAGE THE COUNTRY’S ECONOMY. DAHTU CURI WANG RAKYAT RM2.6 BILIUN DI 1MDB, WANG TH, FELDA, KWAP DLL.

THE RESULT – RANAP EKONOMI NEGARA TAK TERKIRA. BEDEBAH DIA.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
14 May 2019 3:20 pm

PH SENGAJA MUFLISKAN NEGARA SUPAYA NEGARA JADI KUCAR KACIR DAN PORAK PERANDA…TUJUAN MEREKA ADALAH UNTUK MENGUBAH STATUS QUO DAN PERLEMBAGAAN NEGARA DAN MENUKAR MENJADI REPUBLIK TANPA RAJA DAN SULTAN ..ITU LAH SATU SATUNYA MATLAMAT MEREKA..DAN SATU SATUNYA ALASAN MEREKA IALAH MELETAKKAN SEMUA KESALAHAN KEPADA KERAJAAN DAHULU…MEREKA BERUSHA KERAS KE ARAH ITU TANPA PEDULIKAN NASIB RAKYAT DAN KEMAKMURAN NEGARA…LANGKAH PH YANG KEDUA IALAH ISTIHAR BAHAWA NEGARA HANYA PUNYAI 4 SAHAJA JET PEJUANG YANG BERFUNGSI UNTUK MENGUNDANG CAMPUR TANGAN PIHAK ASING DALAM POLITIK NEGARA… LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENJUAL SEGALA ASET2 NEGARA… TUMPUAN DIBERIKAN KEPADA ASET ISLAM MELAYU SUPAYA MELAYU TIDAK MAMPU BANGKIT..PALING… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
14 May 2019 3:50 pm

MAHATHIRVSANWAR ADALAH GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB DENGAN MENGGUNA BERBAGAI NAMA. DIA GUNAKAN NAMA ITU UNTUK MENGKOPIPES, MENGULANG BERKALI KALI TUDUHAN2 LIAR TANPA BUKTI, FAKTA ATAU PUNCA MAKLUMAT YANG SAHIH.

DIA OTAK KECIK. MENGKOPIPES PENULISAN PANJANG LEBAR, TAK SEDAR BAHAWA TIADA SIAPA YANG MEMBACA NYA, TERUTAMA BILA DILIHAT ITU KOPIPES.

DIA JENIS CYBER TROOPERS UMNO YANG NAJIB MAKI “BANGANG HAMJADAH” DI KEMPEN PRU13 DAN “KEPALA BAPAK KORANG” DI KEMPEN PRU14 – MALAS MENCARI FAKTA2 DAN HUJAH2 YANG BOLEH MENAIKKAN IMEJ NAJIB DAN UMNO BN. DEPA LINGKUP DI PRU14.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
14 May 2019 2:58 pm

LANGKAH PH YANG KE EMPAT UNTUK MENGHANCURKAN NEGARA IALAH DENGAN MENAMBAH HUTANG NEGARA… WALAUPUN MEREKA JAJA KE HULU HILIR KERAJAAN DAHULU BANYAK HUTANG TAPI MEREKA TERUS MENOKOK HUTANG NEGARA…HUTANG NEGARA KINI ADALAH 840 BILLION DARI 680 BILLION..…MEREKA RASA TIDAK BERSALAH MELAKUKAN SEMUA KESALAHAN ITU KERANA MEREKA TELAH LETAKKAN SEMUANYA PADA KERAJAAN LEPAS…BAGI MEREKA ITU LAH LAMPU ALADIN DAN LICENSE TO KILL …..ALASAN BUAT HUTANG BARU UNTUK BAYAR HUTANG LAMA ADALAH IDEA HAPRAK…KINI TERBUKTI APA YANG MEREKA LAUNGKAN HUTANG NEGARA 1 TRILLION AKAN DITOMPOK OLEH MEREKA…KEADAAN KINI BERTAMBAH PARAH DENGAN STAGFLASI YANG AKAN DIALAMI NEGARA…RINGGIT BAKAL JADI TIDAK BERHARGA SEPERTI VENEZUELA… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
14 May 2019 3:51 pm

MAHATHIRVSANWAR ini adalah nama samaran Geng Najib yang asyik menjilat Najib pakai banyak nama. Tak berani keluarkan nama Geng Najib sehingga malam hari, takut di balun asyik menjilat Najib apabila keluar saja nama itu.

Nama ini di khaskan nya untuk mengkopipes. Geng Najib dulu terkenal sebagai Raja Kopipes, sekarang dipindahkan nya gelaran itu kpd MAHATHIRVSANWAR.

Kopipes benda yang sama, panjang lebar, tak dibaca sesiapa. Di komen begini untuk pengtahuan pembaca baru blog ini.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
14 May 2019 2:48 pm

SEKUMPULAN. PEROMPAK HARAM PH .TELAH MEROMPAK SEBUAH INSTITUSI ORG ISLAM …SEBANYAK RM 20 BILLION…APABILA DI SOAL DI MAHKAMAH TOM CAT…PEROMPAK JWB TEGAS BAHAWA TUJUAN INSTITUSI TERSEBUT DIROMPAK ADALAH KERANA TELAH RUGI RM 4 BILLION…PEROMPAK TERSEBUT BERI JAMINAN HASIL ROMPAKAN DI JAMIN OLEH PH DAN AKAN BAYAR CUKAI TAHUN… .APABILA DISOAL BALAS KENAPA SAMUN BEGITU BANYAK…JAWAPAN YANG DIBERI ADALAH ROMPAKAN TERSEBUT BERTUJUAN UNTUK BANGKAPKAN TERUS INSTITUSI TERSEBUT…ALASAN TERSEBUT DITERIMA DENGAN SENANG HATI OLEH AG DAN PARA JURI SEBULAT SUARA …PEROMPAK BERNAMA TOKONG NOBITA DIBANTU MUJAHAT WAKANDA TELAH DIBEBASKAN BERSAMA HASIL ROMPAKAN DENGAN DI SAKSIKAN OLEH TONG M,,PAK DAJJAL DAN MAT SYABU… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
14 May 2019 3:58 pm

Othman implied MAHATHIRVSANWAR = Kejora = Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

Come to think of it, Othman is right. Geng Najib memang Raja Kopipes bila menulis atas nama dia dulu.

Gamak nya dia buat strategy baru – sekarang, untuk kopipes, dia pakai nama MAHATHIRVSANWAR. Dia pun dah jrang pakai nama Geng Najib.

Must take note of this from now on. So that boleh balun appropriately. Tapi balun kromo pun ok jugak. Sebab dua2 nama itu menjilat Najib.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
14 May 2019 2:37 pm

DOA PEMBUKA ENTRY…PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!HANCUR BINASAKAN PH KERANA MENYAMUN ASET UMAT ISLAM!!!!!YA
QAHHAR!!!!!!HANCUR LEBU
RKAN PH!
!!…..

Tanpa Nama
Tanpa Nama
14 May 2019 3:59 pm

nampak nya nama2 yang komen nya berupa menjilat Najib itu semua nya Kejora = Geng Najib yang asyik menjilat Najib.
Memang tak ramai penyokong Umno Bn berani masuk blog ini Hanya Geng Najib seorang, memakai banyak nama.

Nampak nya Beruk Tua sekor tuh memang benar2 cyber trooper Najib/Umno, di bayar gaji untuk membohong, menipu, memfitnah, menuduh secara liar Tun Mahathir, Bersatu dan parti2 komponen PH dan gomen PH.

Ma Hussin
Ma Hussin
14 May 2019 2:35 pm

Semasa PAS bersama Pakatan Rakyat tidak pernah timbul isu integriti para pemimpinya, namun sebaik sahaja rapat dgn UMNO soal interiti mula timbul dan kini sudah terang lagi bersuluh Pas terpalit sama dalam najis yg dibawa oleh UMNO, betul UMNO ni merupakan makhluk perosak yg akan merosakkan sesiapa sahaja yg menghampiri apalagi jika memeluknya.PAS sudah terlanjur bersekongkol dgn kebejatan UMNO dan kini telah dihempuk oleh UMNO hingga ke dinding, x dapat hendak ke belakang apa lagi ke depan, maka terpaksa mengikut tekunjuk UMNO, kalau pas menuduh PH diperkuda oleh DAP, kini PAS sendiri telah dikeldaikan oleh UMNO untuk membolehkan UMNO memanjat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
14 May 2019 2:38 pm
Reply to  Ma Hussin

YG TUBUH PARTI KUALI TU….APA BENDA

Tanpa Nama
Tanpa Nama
14 May 2019 4:04 pm
Reply to  Ma Hussin

Najib akan di bicara, turun nik mahkamah dan masuk keluar kandag pejenayah sampai ke tua –

Bicara kes pecah amanah Najib, Irwan bermula Jan 2020

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menetapkan perbicaraan kes pecah amanah membabitkan bekas perdana menteri, Najib Razak dan bekas ketua setiausaha perbendaharaan kementerian kewangan, Mohd Irwan Serigar Abdullah bermula 6 Januari tahun depan.

Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali ketika pengurusan kes hari ini juga menetapkan perbicaraan selama 52 hari.

Dia dah tua, 66 tahun, kot dah bertahun dalam penjara masih di heret ke mahkamah bicarakan 42 tuduhan yang sedia ada dan 6 tuduhan bersama Keling Islam Serigar.

Anonymous
Anonymous
14 May 2019 1:43 pm

Si tua tukang angguk jer, bagai burung tekukur
Dah tgh hari, tak kan lah dia masih berdengkur
Agak nya si kedi ini, dah jadi anjing cawat ekor
Sbb nanti di Dtrn Merdeka dia akan tersungkur

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
14 May 2019 4:07 pm
Reply to  Anonymous

Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna banyak nama.

Ko tak mengangguk, hanya kuyup berjalan ridding yourself mcm anjing dengan ekor nya di celah kaki nya.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
14 May 2019 12:56 pm

BUKTI MAHKAMAH LA BODOH….DAKWA LA KALAU BETUL ADA BUKTI…

Tanpa Nama
Tanpa Nama
14 May 2019 4:11 pm

KALAU KAU FIKIR BELUM DI HERET KE MAHKAMAH ITU BERMAKNA TAK BERSALAH, KAU AMAT BODOH.

TAPI BERUK TUA GENG NAJIB MEMANG LAH TAK TAHU ITU SEMUA. TAK FAHAMKAN BAHAWA BEGITU BANYAK TUDUHAN DI MAHKAMAH SEKARANG, MKA BIR LAH YANG DAH DI TUDUH ITU BICARAKAN DULU.

Blurrr
Blurrr
14 May 2019 12:48 pm

Ya, politik dedak hanya dlm PAS shj. Dalam PH tak ada politik dedak. Mereka semua bersih suci murni.
Pegawai menteri yg ditangkap SPRM tu bukan kerana dedak, itu haramjadah namanya.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
14 May 2019 8:05 pm
Reply to  Blurrr

PAS tak pernah ada duit banyak, asyik pusingkan tin MILO, pungut sedekah.

Bila sekali dapat berjuta, RM90 juta jumlah semua. melompt mcm beruk gila.

Nak Abodoh digambar tersengeh sengeh driving sebuah Mercedes. Dah di rampas SPRM gamak nya. Duit rasuah Najib.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
15 May 2019 9:03 pm
Reply to  Tanpa Nama

Betul tu Nik Abodoh, tesengeh2 drive kereta mewah, mcam Lebai berok kelantan..korup betul anak arwah TGNA sorang ni. Eh eh mak dia tak tanya pula mana duit byk beli kerwta mewah. Masa anak lagi sirang Abang pd Nik Abodoh, tinggalkan parti PAS dan sertai Amanah Mak dia org ni punya loghat,jauh hati, mcam anak dia tu dethaka pd mak dan keluarga TGNA,derhaka pd PAS perjuangan PAS konon. Klu ada arwah TGNA, takkan Nik Abodoh berani ambil duit dar umno kan