SIKAP KADIR JASIN BAHAYA KEPADA MASA DEPAN PH

Baik dari kalangan menteri kabinet atau pemimpin PH, yang jelasnya tidak ada yang terlihat tampil memberi sokongan kepada Tun Mahathir Mohamad dalam isu perbalahannya dengan Istana Johor sekarang ini.

Ini memberi gambaran bahawa Tun Mahathir hanya bersendirian dalam pertelingkahannya kali ini.

Tiadanya sokongan ini tidak lain disebabkan menteri dan pemimpin PH merasakan tiada kewajaran untuk Tun Mahathir mencetuskan pertelingkahan itu, bukan saja kerana menghormati bulan Ramadan, tetapi juga disebabkan ada keutamaan lain yang sepatutnya dilakukan oleh Perdana Menteri.

Memulihkan ekonomi yang bererti memberi lebih kesejahteraan kepada rakyat, seterusnya menahan kemerosotan sokongan daripada terus berlaku dan menunaikan janji-janji manifesto adalah dua keutamaan yang seharusnya didahulukan oleh Tun Mahathir daripada terus berbalah dengan Istana Johor, khususnya Tunku Mahkota Johor atau TMJ.

Hanya yang terlihat ke depan membela Tun Mahathir ialah A Kadir Jasin, Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi atau MPT Bersatu merangkap Penasihat Media dan Komunikasi kepada Perdana Menteri.

Ketika Tun Mahathir mengeluh tentang campurtangan istana dalam pentadbiran kerajaan, ditambah dengan ketiadaan majoriti dua pertiga yang memustahilkan pindaan perlembagaan dilakukan dan kemudian menyifatkan TMJ sebagai “budak bodoh”, Kadir nampaknya lebih ke depan lagi tindakannya.

Sebagai sesuatu yang dianggap untuk memberi pengajaran kepada TMJ, Kadir malah meminta pihak polis agar membuka semula kertas siasatan lama berkaitan pewaris Sultan Johor itu, selain Lembaga Hasil Dalam Negeri turut diminta meneliti kembali berkenaan banyak mana cukai yang pernah dibayar oleh syarikat perniagaan mereka.

“Jadi kita kenalah buat sesuatu, tak cukup dengan cakap saja,” tulis Kadir lagi melalui Facebooknya.

Tetapi, sementara kita mengakui pihak Istana pun ada masalah dan kelemahannya, sikap Kadir ini adalah bahaya kepada masa depan PH sebagai sebuah kerajaan yang sedang mentadbir negara.

Oleh kerana Kadir berjawatan Penasihat Media dan Komunikasi kepada Perdana Menteri, tindakannya itu, baik meminta siasatan polis terhadap TMJ dibuka semula atau gesaan agar LHDN melihat kembali cukai-cukai perniagaan syarikat milik Istana Johor, ia dengan jelas memberi gambaran bahawa Pejabat Perdana Menteri sedia menggunakan apa saja kuasa yang ada untuk mengarahkan siasatan terhadap mereka yang tidak sebulu dengan kerajaan.

Apakah ini pendirian yang wajar bagi PH yang baru setahun mentadbir negara?

Kalau pihak istana pun diancam sedemikian rupa, apakah jaminan rakyat biasa tidak diperlakukan lebih teruk daripada itu jika mereka berbeza pendapat dengan kerajaan?

Namun, kenapa hanya cukai perniagaan Istana Johor saja dijadikan sasaran?

Bagaimana dengan istana di negeri-negeri lain yang diketahui turut ada perniagaan masing-masing, tidak mahukah Kadir meminta LHDN menyiasat sama?

Sikap berlebihan-lebihan Kadir dalam membela Tun Mahathir dan menyerang istana ini bukan saja bahaya kepada masa depan PH, malah mengundang lebih kebencian ramai terhadap kerajaan sendiri.

Itu belum dikira lagi ia juga turut memberi ruang kepada pihak pembangkang untuk terus melemahkan kerajaan dan menambah sokongan mereka.

Yang nyata melalui penzahiran kata-kata Kadir itu serta jawatan yang disandangnya, kerajaan akan dilihat boleh bersikap tidak adil, pilih bulu,selektif dan tiada masalah dalam bermusuh secara berpanjangan dengan pihak istana, walhal Raja dan pentadbiran seharusnya saling bekerjasama kerana kedua-duanya adalah sistem yang sah dalam perlembagaan negara. (Shahbudindotcom 07/05/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 7 May 2019 — 4:00 pm

145
Leave a Reply

avatar
19 Comment authors
AnonymousahmadOthman AhmadNonengTanpa Nama Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
ahmad
Guest
ahmad

saya setuju dengan saranan kadir jasin. tak kisah syarikat milik siapa harus disiasat adakah dh bayar cukai ke belum.

anonymous
Member
anonymous

Takkan syarikat milik istana johor saja yg ko setuju imut pak kadiaq bengong….

Noneng
Guest
Noneng

Menteri pengangkutan buat lawak bodoo. Peraturan tinted bodoo. Penumpang belakang yg diutamakan, bukannya pemandu.

Dengan ini diisytiharkan bhw semua menteri kabinet PH memang bodoo.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Bila dah biol dek dibalun di setiap penjuru, alih2 si Kejora musibat beralih angin tak lagi sebut Datuk A Kadir maupu Budak kecik TMJ. Apa hal, haaaa……..??

anonymous
Member
anonymous

Apaa yg hang duk merapooo ni bahlol tak bernamaa..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Salam Ramadhan: Rahmatan lil alamin

Sementara itu, waktu berbuka puasa bagi negeri2 di seluruh Malaysia adalah seperti berikut:

Terengganu – waktu magrib
Kelantan – waktu magrib
Pahang – waktu magrib
Johor – waktu magrib
Selangor – waktu magrib
Kuala Lumpur – waktu magrib
Perak – waktu magrib
Kedah – waktu magrib
Perlis – waktu magrib
Pulau pinang – waktu magrib
Sabah – waktu magrib
Sarawak – waktu magrib
Negeri 9 – waktu magrib

Belum tukar ke waktu pejabat.

Rahmatan lil alamin masih belum ambil kira hati peniaga dari penganut ugama lain yang terjejas perniagaan bagi bulan puasa untuk tukar niat dan waktu berbuka yang jaga hati penganut ugama lain.

Wow! Mujahid belum rebranding

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Geng Najib yang asyik menjilat Najib,

Sekarang kau pakao nama MAHATHIRVSANWAR pulak,

Kau ucapkan salam Ramadhan tapi kau kondem Mujahid pulak.

Kau ni memang penyangak.

Padan lak kau pakai nama Geng Najib dan kena pelangkong selalu.

Wau bule
Guest
Wau bule

I am excited at possibility of strike force (very near future ……insha Allah) led by the old wily fox TDM and his ever trusted generals in ever Resolute Daim, Media Advisor Kadir, MACC Commissioner Shukri, IGP Hamid supported by legal brains AG Tommy Thomas and CJ Tengku Maimoon in dealing with rogue royals and politicians. Strike 1…. PH led by TDM won GE14 by unseating Kleptocratic Najib and his regime Strike 2…. PH led by TDM and his army have been trying their very best to uplift the financial and economic positions of a debt ravaged nation left by old… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Ko dah kena temberang jon
doo panji hitam…..hihihi

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kau dah kena kentut John Doe

Hingga tak dapat nak kata lebih dari itu

Wau bule
Guest
Wau bule

Kau pula dah termakan coklat najib dengan rosmah dan beli barang makan dari tin milo hadi…bagai budak2 ya?

Wau bule
Guest
Wau bule

Kau teruklah… dah dibangsat najib dan disesat hadi…

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Action against TMJ up to police, says Deputy Minister (Updated) 11 APR 2019

KUALA LUMPUR: The onus is on the police to take any necessary action against Johor Crown Prince Tunku Ismail Sultan Ibrahim, should a report be lodged, said Deputy Home Minister Datuk Mohd Azis Jamman.

“At the ministry level, we leave it up to the cops to take action, based on the police report made, if any,” he told the Dewan Rakyat, here today.

Kalau dan bila perlu … at the PM’s level ………

Kita tunggu saja ler

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Next on line in the wanted list will be……. the infamous raja ronggeng, A Thorny General, Pandir Ali….and of course, Ex IGP Khalid Bakar.

anonymous
Member
anonymous

Aju ingat bila bagi tuk madey perintah keadaan negara bertambah baik tapi rupanye tak berbeza pon dgn najib….kena kenving kuyup dgn tuk madey kaki belit kaki gaduh…

Patut pon populariti tuk madey
Merudum…

Tuk madey layak kibar bendera hitam yg jon doo order dari negara cina saja…

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Geng Najib yang asyik menjilat Najib pakai nama ano,

Kau selalu cakap kena kencing. Kesian. Lain kali duduk bawah, pandang ke atas, bukak mulut, supaya boleh rasa air kencing tuh.

Bodoh ler kamu percaya apa Merdeka Center kata. Sama macam Pizi punya Invoke, pakai 4-5 orang pekerja sementara menalipon sana sini, rumusan nya tak dipeduli orang.

anonymous
Member
anonymous

Ko dah bau hancing jilat kencing tuk madey….tapi rak sedar…hidong dah immune..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Takda fakta, takda hujah yang munasabah

Kau dah bankrap daya memikir

Tapi aku boleh dapat fun and entertainment membalun kamu

anonymous
Member
anonymous

TMJ berani lawan tuk madey kerana kajian populariti tuk madey makin menurun…tuk madey makin tua makin lemah…prk kalah memanjang….rakyat sudah tolak tuk madey…

Tuk madey gagal uruskan ekonomi negara….sanggup sembah cina kominis mintak bantuan….tuk madey sanggup buat perkara yg dia tak suka kerana tiada pilihan lagi….dah habis kuat dan bijak tuk madey…tu pasal TMJ berani lawan tuk madey..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Geng Najib yang asyik menjilat Najib pakai nama ano,

Ko pakai pendapat Merdeka Centre mengata “kajian populariti tuk madey makin menurun.”

Bodoh lah begitu. MC tak boleh percaya kajian nya. Hanya pakai 3-4 pekerja sementara talipon sini sana, dahtu kata menurun.

TMJ berani lawan Tun M sebab dia “budak kecik bodoh”. Kau sokong dia berganda ganda kau bodoh.

Kena kata begitu, kalau Jepun, dia harakiri. Tapi kita tahu siapa yang katak puru.

anonymous
Member
anonymous

Patut 3 prk tuk madey menang berturut…penjilat bmadey masih tak sear diri masih bodoh..

anonymous
Member
anonymous

Masa najib tekan tuk madey syarikat2 geng madey dan anak branak tuk madey di siasat dan dikenakan cukai tambahan oleh LHDN…tuk madey marah menyinga

Sekarang Kadir suruh madey guna kaedah yg sama dgn najib u tuk tekan istana johor…..istana negeri lain blm lagi..

Bila madey ikut cara najib sembah cina kominis adakah kader yg suruh?….

Kadir patut didakwa kerana sembunyikan kes yg rugikan kerajaan..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Geng Najib yang asyik menjilat Najib,

Kau masih malu nak keluar nama itu yer? Sebab hari2 Najib naik turun mahkamah, selalu duduk dalam kandang penjenayah. Malu amat sangat, yer?

Dakwa Kadir? Kau tak tau langsung pasal undang2, yer? Kau “budak kecik bodoh”, diam ajer ler. Tak payah bercakap. Pergi jauh2, main dengan bebudak lain.

anonymous
Member
anonymous

Ko penjilat tuk tegar tuk madey kaki gaduh…

anonymous
Member
anonymous

Ape yg ko tahu pasal undang2… Ko pandai merapoo jer..nama pon tak de sejak Ali jaga jamban mampos….

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Aku tahu undang2 Akta Hasutan. Kau selalu menghasut.

Dulu atas nama zinnun, kena pelangkong, dah senyap, sekarang atas nama Noneng, last komen mencarut.

Bila kau menghasut, kau akan diheret ke balai Polis, di remand seminggu, kemudian diheret kemahkamh, dituduh.

anonymous
Member
anonymous

Tak de pon kena heret..ko yg khayal otak senget..

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Kejora..kojolla..

Bukan jenis seorang wira sejati & tak pernah pun Tun luntur apatah lagi menyembah-nyembah, cium tangan kpd mana2 pemimpin atau raja-raja.

Dunia semua kini kagum & puji cara Tun rebargaining perjanjian ECRL dgn negara Tembok Besar China di mana Malaysia dapat mengurangkan kos puluhan bilyon walau liputan projek bertambah. Setelah siap, kerja2 penyelengaraan/maintenance ditanggung bersama oleh kedua-dua pihak. Duit mark-up berbilyon-bilyon yg nak diklepet Najib juga diRosmah-Mansuhkan.

Itulah ‘Ummphh/power’ kurniaan Illahi terhadap The One And Only Grand Old Statesman, Tun Mahathir Mohammad.

anonymous
Member
anonymous

Kadir dan Daim penasihat tun madey…kadir patut didakwa kerana sembinyikan kes yg rugikan kerajaan…kalo tok madey tak bergaduh dgn TMJ kadir masih sembunyikan kes tersebut..

Kadir pon nak bergaduh dgn istana johor…

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Apa kes nya? Ada dalam “Terms of Reference” atau “scope of work” Kadir memestikan nya dedahkan apa2 rahsia ker?

Panggil kau bodoh, kau marah. Tapi nyata kau bodoh piang, bangang.

anonymous
Member
anonymous

Ko bongok ker tak paham ape yg ditulis oleh budin?..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Budin tak semesti nya betul, Dol.

Yang bongok bodoh bangang piang ada lah kamu.

Boleh di lihat di komen2 kamu.

anonymous
Member
anonymous

Kalo ko betul bukak lah blog sendiri jilat madey….tapi penakut…

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Kejora.,Kojolla…..

Kamu tuu lagi besar punya kaki temberang, pengecut, pengamal gay songsang, mulut celupar sanggup kata ‘Allah meliwat Tun M dunia akhirat’.

anonymous
Member
anonymous

Tok madey kaki gaduh…kaki gaduh tak kira dimana dan siapa fia tetap mahu bergaduh…jadi biarkan atok bergaduh hingga lembik..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kau bukan saja suka gaduh, mulut celupar, menuduh liar, tanpa bukti atau alasan mengata “gaduh tak kira dimana dan siapa fia tetap mahu bergaduh…”

Kalau kau cakap in person, bukan di blog, kau kena tempeleng.

anonymous
Member
anonymous

Tanpe bukti kepala hotak ko…ko nak sorok kat mana fakta tuk madey kaki gaduh…tg rahman musa hitam tg razali pak lah anwar ibrahim muyidin dan TMJ..

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Yer…Tun M satu2nya seorang Wira Melayu Islam sejati & terunggul Anugerah Illahi, bertarung sepanjang hayatnya demi agama, bangsa & negara, mengguna daya intelek tanpa sedikit pun ada kegentaran pd kuasa2 besar, Yahudi Zionis, ConSultan, Raja2 – a real warrior & living legend in true sense. Ada ker pemimpin lain seperti beliau di bumi Malaysia ini….?? Buktinya, pemimpin2 Kelas Dunia seperti Lee Kuan Yew, Margaret Thatcher, Tony Blair, Paul Keating, John Howard, anak beranak George W Bush dll, semua dah merasa penangan Tun M. Presiden Trump pun takut kelibat Tun M – cepat2 meninggalkan mana2 majlis atau forum2 bila Tun hadir,… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Tuk Madey bertarung demi kekayaan kroni dan anak branaknye….pak man madey tak kenal pon..

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Saya menyatakan yg haq, bukan mengharap pulangan/balasan perbadi.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Khamis baju hitam: Spendar hitam pakai di luar Kalau ada yang masih percaya Lim Guan Eng bahawa PH mahu berusaha tunai janji setelah setahun tak mahu tunaikan, kita serah pada pakar sakit jiwa untuk untuk pulihkan. Orang dah gilo tak buleh den nak tolong. Begitu juga yang mudah ditipu. cara yang dilakukan tak akan dapatkan balik wang dengan banyak dan makan masa yang sangat lama. Begitu lama, baru dapat balik US$200 juta. Atoq kata konon nak dapat balik semua RM42 billion yang dilesapkan oleh Jho Low. Bagi yang bodoh bule jugo diusaha pulihkan. Hari Khamis ini, kito sodakan rakyat Malaysia… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tengku Jalil Tj

Bukan DSAI sahaja semua rakyat malaysia khas nya pengundi PH sokong TM..Rakyat rugi kalau tak sokong TM, tidak sokong lanun bagak tidak rugi satu sen pun, kalau tak ada lanun bagak lagi untung tidak kacau negara. Rakyat dah mual dan jelek berkurun lamanya.

Anatta Zen

Lepas pak kadir cadang IGP buka IP2 lama tu, stupid little boy senyap je tak bersuara. Lemah sangat ke berpuasa tu?

Othman Sabtu

Tak Payah TMJ menyerang kerajaan PH tak tentu pasal.. Bukan senang nak merintah jika duit takde mcm bolasepak perlis dan kelantan semangat kuat tapi takde modal tersungkur jugak .

anonymous
Member
anonymous

Cuba ko bilang berape ekor lagi yg tinggal sokong madey…jangan perasan dan syok sendiri laa..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Itu bukan soal nya, Dol. Selagi PH merintah, soal itu tak penting.

Soal nya, berapa bongok dan bendul mcm kau yang sokong Najib Al Jibo? Atau pemimpin Umno lain. Sekarang. Dan dekat Pru15.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Pendukung & penyokong Tun tak seekor pun sebab yg berekor tuu binatang2 bengap & buas seperti Najib, Rosmah & pemimpin Umno korup/rasuah, bongok…!! Puluhan juta manusia rakyat Malaysia berdiri tetap teguh menyokong, malah ribuan juta umat Islam seluruh dunia, Khususnya di bumi Palestin, Mekah, Medina & Bosnia masih terus mengingati & berdoa agar Tun M selamat dunia akhirat. Yer…Tun M satu2nya seorang Wira Melayu Islam sejati & terunggul Anugerah Illahi, bertarung sepanjang hayatnya demi agama, bangsa & negara, mengguna daya intelek tanpa sedikit pun ada kegentaran pd kuasa2 besar, Yahudi Zionis, ConSultan, Raja2 – a real warrior & living legend… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Penyokong PH dan tok madey makon berkurangan kerana rakyat sedar dah kena kencing dgn tuk madey

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Diulangi…… Yer…Tun M satu2nya seorang Wira Melayu Islam sejati & terunggul Anugerah Illahi, bertarung sepanjang hayatnya demi agama, bangsa & negara, mengguna daya intelek tanpa sedikit pun ada kegentaran pd kuasa2 besar, Yahudi Zionis, ConSultan, Raja2 – a real warrior & living legend in true sense. Ada ker pemimpin lain seperti beliau di bumi Malaysia ini….?? Buktinya, pemimpin2 Kelas Dunia seperti Lee Kuan Yew, Margaret Thatcher, Tony Blair, Paul Keating, John Howard, anak beranak George W Bush dll, semua dah merasa penangan Tun M. Presiden Trump pun takut kelibat Tun M – cepat2 meninggalkan mana2 majlis atau forum2 bila Tun… Read more »

Selumbara
Guest
Selumbara

Pada pandangan saya, menteri atau pemimpin PH tidak bersuara tidak bermakna mereka membiarkan Tun Mahathir bersendirian tapi mengambil sikap diam dan lihat persepsi persekitaran serta reaksi dari parti pembangkang. Strategi seumpama ini memang berbeza dengan cara UMNO Baru, BN yang mana bila pemimpin utama bersuara mengkritik atau mengutuk sesuatu pekara maka akan muncul pencacai berdemo tanda ber solidariti dan tunjuk samseng.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Setuju bahagian pertama.

Bahagian kedua – Jamal Jamban dah Lokaman dan tersonyap sekarang.

Geng Najib yang asyik menjilat Najib di blog ini pun keluar hanya dengan pakai nama2 lain. Seperti MAHATHIRVSANWAR yang di khaskan nya kerja Raja Kopipes.

Malu, Bossnya hari2 turun naik mahkamah, selalu masuk keluar kandang penjenayah. Moral of the story

For Najib Al Jibo: Jangan Mencuri.
For Geng Najib: Jangan Menjilat Pencuri.

anonymous
Member
anonymous

Madey yg cari pssal jerana dia perasan madih kuat jadi menteri2 dari parti lain rasa lantak ko lah tok madey..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kau dah biol, entah apa kau cakap pun nampak nya kau dah bengong

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KUALA LUMPUR – Nampaknya Polis Diraja Malaysia (PDRM) terkilan dengan langkah terbaharu Kementerian Pengangkutan dalam cermin gelap. Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Azisman Alias berkata, pihaknya menghormati peraturan baru yang diumumkan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke. Bagaimanapun pihaknya berpendapat tugas polis dalam penguatkuasaan akan menjadi sukar disebabkannya. “Pihak polis sebelum ini tidak pernah dipanggil bagi membincangkan berhubung peraturan baru ini. Saya berasa terkilan, sebaik-baiknya mereka berbincang dan mungkin boleh ambil pandangan daripada kita,” katanya seperti laporan media semalam. Sementara itu, bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak juga membidas langkah Anthony. “Menteri DAP tak bincang dengan… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Shokri Zakaria

Rakyat di belakang Tun. “budak bodoh” adalah bahasa yg paling sesuai sbb masih x tau beza Raja berpelembagaan dgn raja mutlak

Megat Azizi Megat Ardi

Raja2 lain berpelajaran tinggi & faham maksud Raja Berpelembagaan. Itu pasal mereka xda komen apa2 yang tak sesuai

Diri Rahsia

Sila download drp Google, LAPORAN RASMI PARLIMEN 19 Januari 1993.

Sila rujuk mukasurat 29 hga 35 (index 13746 hga 13759).
Akan terdapat catatan rasmi yg mencatatkan Miss Z Binti Y diROGOL oleh dot dot dot di Disko Millinium.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Sembang kerajaan PH gajah pun boleh terbang..

Bila Kerajaan sebuk berpolitik.. Sebuk gaduh sesama sendiri, sebuk fitnah pembangkang, sebuk balon Najib. Akhirnya nasib Rakyat Selangor pun terabai hingga mereka terpaksa mandi parit. Masaalah kecik pun berhari² tak boleh settle. Tapi sembang gajah pun boleh terbang..

FB
Khairul Syafiq

Komen : Kerajaan tak mampu nak sediakan tempat mandi awam untuk orang ramai dan kanak-kanak…

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Rizal Idris

Rakyat mana sokong tmj? Kalau setakat org umno johor je, tak payahlah guna perkataan rakyat.

Kay F Jay

Rakyat mana sokong TMJ.. ingat lg ke TMj gesa spaya rakyat johor jgn tukar parti. suruh kekal parti BN. dan lihatlah, rakyat johor pn tolak gesaan dia.

Devan JB

jgnlah labelkan bakal Sultan kami (budak bodoh). Kami sentiasa menjunjung kasih terhadap keluarga DiRaja Johor. Sya bkn dr parti pembangkang. 35 thn sya mahu BN tumbang. Misi sya sdh berjaya.

Ismail Ali

Kamu junjung lah si lanun itu, dia bukan manusia tetapi berperangai shaitan.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Duit berbilyon dibalun dugong2 tembam Najib, Rosmah & Jho Low – kenapa kamu tak musykilkan tak dibina tempat mandi awam, bangsat…..??

Dalam perbicaraan mahkamah kes Rasuah SRC baru2 ini, seorang saksi utama menyatakan ratusan ribu dikeluarkan hanya untuk repair bilik mandi ratu & raja klepet – dah buta & pekak ker kamu, Kejora-Kojolla…..???

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SEKUMPULAN. PEROMPAK HARAM PH .TELAH MEROMPAK SEBUAH INSTITUSI ORG ISLAM …SEBANYAK RM 20 BILLION…APABILA DI SOAL DI MAHKAMAH TOM CAT…PEROMPAK JWB TEGAS BAHAWA TUJUAN INSTITUSI TERSEBUT DIROMPAK ADALAH KERANA TELAH RUGI RM 4 BILLION…PEROMPAK TERSEBUT BERI JAMINAN HASIL ROMPAKAN DI JAMIN OLEH PH DAN AKAN BAYAR CUKAI TAHUN… .APABILA DISOAL BALAS KENAPA SAMUN BEGITU BANYAK…JAWAPAN YANG DIBERI ADALAH ROMPAKAN TERSEBUT BERTUJUAN UNTUK BANGKAPKAN TERUS INSTITUSI TERSEBUT…ALASAN TERSEBUT DITERIMA DENGAN SENANG HATI OLEH AG DAN PARA JURI SEBULAT SUARA …PEROMPAK BERNAMA TOKONG NOBITA DIBANTU MUJAHAT WAKANDA TELAH DIBEBASKAN BERSAMA HASIL ROMPAKAN DENGAN DI SAKSIKAN OLEH TONG M,,PAK DAJJAL DAN MAT SYABU… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

…PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!HANCUR BINASAKAN PH KERANA MENYAMUN ASET UMAT ISLAM!!!!!YA
QAHHAR!!!!!!HANCUR LEBU
RKAN PH!
!!…..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Harun Zain

Malaysia sewajarnya sudah tidak mempunyai lanun moden yang ‘mencuri’ duit dan hartanah lagi. Menggunakan kedudukan ‘mencuri’ harta rakyat atau negara atau negeri adalah suatu sifat yang tidak bertanggungjawab apatah lagi membuat untung atas angin dengan menjual harta tersebut.

Yang rakyat baran ialah Najib biarkan tanah hampir sebillion Ringgit di Bkt Chagar Singapore dipindah milik and you know who terima, senyum sahaja.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Babym Fiboma

sudahlah bodoh dan bebal, sombong pulak tu. Keluarga sikuning2 ni yang memalukan diri mereka sendiri, terutamanya, budak yang kekurang-ajaran tu. Orang tak ber’bahasa’, kita pun tak ingin nak ber’budi’. Bodoh-sombong!!!

Justin Modzi

Politic is dirty, if you think you could not take the insults and slurs, do not get involved in politics. Stay above politics. Otherwise you get called budak kecik bodoh.

If you think that the people love you then try your luck at running for the office. But give up your singgahsana. The rule is, if you are penjawat awam, kena resign to stand for election.

Jelata Negara
Guest
Jelata Negara

Ramai yg sokong Tun M cuma x berani bersuara sbb baru lagi jadi menteri.
Kalau rakyat marhaen ramai yg sokong TUn bukan sbb Tun cari pasal tapi sbb anak raja dah terlalu mcm terlibat dlm politik sampai keluarkan kata2 yg x sepatutnya. Walhal bapanya x de ckp yg lebih2 sangat
Pada saya saja nak cari pasal dgn Tun yg dah pangkat Atuk dgn dia.
Juga sifat yg mrninggi diri pun x baik utk anak raja ni.
Lebih baik buat hal sendiri diam2. Ni dah jolok sarang tebuan kat rumah atok… Haaa… Terimalah padahnya…

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Setuju. Kalau “budak kecik bodoh” itu berterusan degil, saya rasa Tun akan usahakan mendapatkan majoriti 2/3 di Parlimen untuk meminda Perlembagaan – sekali lagi mengurangkan kekebalan depa.

Kot menyatakan dengan terperinci bagaimana anak raja patut bertindak, atau spell out the dos and don’ts for them.

Selaras dengan konsep Raja Berperlembagaan. Mungkin juga spell out apa itu Raja Berperlembagaan.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Lihat lah, istilah yang di guna pun ia lah “kalau” –

Wan Azizah fikir nak bersara kalau Anwar jadi PM – M’kini

“Saya fikir, saya tidak akan terlibat politik secara aktif apabila saya menamatkan tempoh saya (sebagai MP Pandan).

“[…] Mungkin saya akan lebih banyak terlibat dalam menjaganya (Pak Sheikh Anwar),” katanya ketika wawancara bersama media baru-baru ini.

Wan Azizah seorang doktor pakar mata oftalmologi dan pernah berkhidmat di Hospital Besar Kuala Lumpur dan Hospital Universiti Malaya.
xxx

Komen: Banyak makna “menjaganya” itu, hehe.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tun Dr Mahathir “dikatakan” akan melepaskan jawatannya kepada Anwar di antara 2020 atau 2021.

Walau bagaimanapun, tarikh sebenar atau pelan peralihan masih belum dibentangkan.

Tun Mahathir sendiri telah membayangkan beliau boleh bertahan lebih lama sekiranya diperlukan, sedangkan Anwar telah berulang kali menegaskan beliau tidak tergesa-gesa untuk mengambil alih jawatan perdana menteri.

Memang perlu Tun M teruskan di jawatan PM sehingga dia tak larat lagi. Amat banyak yang dirosakkan Najib, perlu dibaiki. Tambah pulak perlu mendidik “budak bodoh”.

anonymous
Member
anonymous

Tok madey makin bertambah tua…akal pon makin kurang….tak malu bergaduh dgn budak kecik…

Madey tak mampu pulihkan ekonomi negara yg dah merudum….madey hanye mampu sembah cina kominis mintak tolong..

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Tolong sikit Kejora, amit2 bocah cilik ojo kojol kaget…..!!

Bukan jenis seorang wira sejati & tak pernah pun Tun luntur apatah lagi menyembah-nyembah, cium tangan kpd mana2 pemimpin atau raja-raja.

Dunia semua kini kagum & puji cara Tun rebargaining perjanjian ECRL dgn negara Tembok Besar China di mana Malaysia dapat mengurangkan kos puluhan bilyon walau liputan projek bertambah. Setelah siap, kerja2 penyelengaraan/maintenance ditanggung bersama oleh kedua-dua pihak. Duit mark-up berbilyon-bilyon yg nak diklepet Najib juga diRosmah-Mansuhkan.

Itulah ‘Ummphh/power’ kurniaan Illahi terhadap The One And Only Grand Old Statesman, Tun Mahathir Mohammad.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Polis menahan seorang anggota Jabatan Amal PAS hari ini di Kota Bharu, dipercayai bagi membantu siasatan kes dakwaan menyebarkan berita palsu di media sosial.

Penahanan lelaki berusia 55 tahun itu dikatakan susulan satu hantaran di Facebooknya yang didakwa memfitnah menteri.

Di FB, senang nak trace siapa dia dan ditangkap. Tapi jangan ingat di blog tak boleh trace dan tangkap. Polis Cyber Unit dan MCMC boleh trace. Beberapa orang yang menghasut dsb nya di blog telah di tangkap.

Yang pakai nama zunnun di blog ini dah lesap. Kot yang mencarut dll pakai nama Noneng menunggu giliran.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Anlisa di M’kini ini tepat rumusan nya –

“Dr Mahathir tidak pernah kalah dalam setiap pertempuran politiknya.”

Sebelum digelar “budak hingusan yang bodoh”, TMJ juga beberapa kali mengeluarkan kata-kata kesat terhadap Dr Mahathir seoalah-olah perdana menteri itu sebaya dengannya.

yang perlu ditanyakan – siapa yang bakal mendapat keuntungan daripada ketegangan hubungan antara Johor dan Putrajaya?

Secara kasarnya, Umno dan PAS dilihat mendapat keuntungan. Namun secara batinnya, Tun Mahathir lah. Ingat,

“Dr Mahathir tidak pernah kalah dalam setiap pertempuran politiknya.”

Pru14 yang tak disangka menang, pun dia menang. Siapa yang mikir nak join Bersatu, join lah sekarang.

Ali
Guest
Ali

Dari segi saikologi politik kerajaan PH sudah Ko dipusing awal lagi jika berlawan dengan Najib. Beliu terlalu pintar memilih jalan untuk menang dengan menawan perbagai golongan masyarakat Malaysia. Antara insan yang PINTAR dengan CERDIK jauh beza.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Apa kau cakap nih? Apa saikologi politik? Kau psycho ke? Nak keritik PH pakai istilah berdentam dentum mengarut.

Kau ikut Tok Garu Nik Aziz ke? Sembahyang hajat KO Umno, Ko Umno. Sekarang dah nak KO umno pun. Najib punya pasal.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Ali mana pulak nih alih2 muncul – nak kata ali mamak, dah lama kembali ke rahmatullah, ali tinju atau alu rustam kerrr…..??

Nak temberang pun agaklah, wahai sang musibat, Kejora….!!

RD.
Guest
RD.

Hai… takkan Budin nak suruh Polis tutup sebelah-mata, seperti apa yang dibuat dizaman UMNO/BN jadi Kerajaan, apabila syarikat milik Istana-Johor terus korek & jual pasir secara-haram kepada Singapura?

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Sdra RD…

Cerita penyeludupan pasir kita ke Spura ramai warga Johor tau sejak pentadbiran Tun Dol lagi. TUN Dol, Musa Hitam, Ghani Othman & Umno buat2 tak tahu sebab ingin mendapat dukungan Istana Johor membatalkan jabatan bengkok dan melaksanakan projek mega bilyon2 ‘Pembangunan Wilayah Iskandar di persisiran pantai Selat Tebrau’.

Inilah satu sebabnya juga Allahyarham Seniman Azmil Mustapha meninggalkan Mados – tak mahu lagi bergelumang dgn kerja2 mungkar mengejar habuan dunia & memilih jadi pendakwah.

Fan Tun
Guest
Fan Tun

Anak murai berciap banyak
Sarang emas tidurnya nyenyak
Kuat bising selalu nak lanyak
Tak pasal pasal nak naik minyak!

Duduk di sarang semua dah ada
Berciap harus berpada pada
Murai jangan kacau Geruda
Kelak susah datang melanda!

Geruda hanya jalankan tugas
Jaga hutan bersama unggas
Nak gigit Geruda usah bergegas
Geruda boleh bersifat tegas!

Murai kecil berlagak helang
Bukan harimau nak tunjuk belang
Sarang emas bukan penghalang
Jika Geruda pertimbangan hilang!

Semua unggas dah mula cerita
Tentang murai punya berita
Perilakunya tidak sekata
Sarang emas kini dinista!

Katanya murai bukannya asli
Spesis biasa memanjat tali
Direbut sarang tidak peduli
Murai asli akan kembali!

mamat
Guest
mamat

kata nak reformasi institusi… tapi takut hilang kuasa.. kah kah kah. perangai papa jubor opss sorry.. papa jambu (takut ada topeng bersatu marah) ini bukan pertikaian biasa kadir jasin.. tapi tuduhan salah laku.. adakah ini benar? apakah jika ada kerabat raja melakukan kesalahan rakyat kena diamkan? alasan budin amat dangkal bila hanya kerana takut hilang kuasa maka kesalahan dibiarkan (kalau benar).. dan hanya baru setahun memerintah.. perkara ini tidak perlukan duit pun😂 adakah ini reformasi papa jambu idamkan…mampus kalau peminat jambu naik kerusi pm. apa beza dengan zaman kerajaan klepet… ? walaupun begitu aku juga setuju raja dan kerajaan wajib… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH SENGAJA RANAPKAN EKONOMI NEGARA…MEREKA MEMANG MAHUKAN SUPAYA NEGARA INI JAHANAM…LANGKAH PERTAMA MEREKA LAKUKAN IALAH ISTIHARKAN SELURUH DUNIA… MALAYSIA BANKRAP …TINDAKAN TERSEBUT MENAKUTKAN PELABUR2 ASING MENYEBABKAN MEREKA BERTEMPIARAN LARI..AKIBATNYA NEGARA KEHILANGAN PELABURAN BERJUMLAH RM270 BILLION…BURSA HILANG 200 MATA…GDP JUGA JATUH DARI 5.9% KEPADA 4.7% ..RINGGIT JATUH DARI RM3.80 KEPADA RM 4.15….. PENGANGGURAN BERLELUASA..SISWAZAH KELUAR U MENGANGGUR..PELUANG TEMUDUGA HANYA 4% …ITU PUN BELUM TENTU DITERIMA…BERIBU2 DIBERHENTIKAN KERJA SETIAP BULAN…HARGA KELAPA SAWIT DAN GETAH JATUH MERUDUM…MEREKA BUKAN SAHAJA MENGENAKAN SST TETAPI MEMPERKENALKAN PELBAGAI CUKAI…CUKAI TANAH NAIK 800%…TARIF BILL UTILITY JUGA DINAIK KAN..PENJAWAT AWAM DIBERHENTIKAN KERJA 17 RIBU ORANG INI SEMUA BERLAKU SEJAK… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH SENGAJA MUFLISKAN NEGARA SUPAYA NEGARA JADI KUCAR KACIR DAN PORAK PERANDA…TUJUAN MEREKA ADALAH UNTUK MENGUBAH STATUS QUO DAN PERLEMBAGAAN NEGARA DAN MENUKAR MENJADI REPUBLIK TANPA RAJA DAN SULTAN ..ITU LAH SATU SATUNYA MATLAMAT MEREKA..DAN SATU SATUNYA ALASAN MEREKA IALAH MELETAKKAN SEMUA KESALAHAN KEPADA KERAJAAN DAHULU…MEREKA BERUSHA KERAS KE ARAH ITU TANPA PEDULIKAN NASIB RAKYAT DAN KEMAKMURAN NEGARA…LANGKAH PH YANG KEDUA IALAH ISTIHAR BAHAWA NEGARA HANYA PUNYAI 4 SAHAJA JET PEJUANG YANG BERFUNGSI UNTUK MENGUNDANG CAMPUR TANGAN PIHAK ASING DALAM POLITIK NEGARA… LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENJUAL SEGALA ASET2 NEGARA… TUMPUAN DIBERIKAN KEPADA ASET ISLAM MELAYU SUPAYA MELAYU TIDAK MAMPU BANGKIT..PALING… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

LANGKAH PH YANG KE EMPAT UNTUK MENGHANCURKAN NEGARA IALAH DENGAN MENAMBAH HUTANG NEGARA… WALAUPUN MEREKA JAJA KE HULU HILIR KERAJAAN DAHULU BANYAK HUTANG TAPI MEREKA TERUS MENOKOK HUTANG NEGARA…HUTANG NEGARA KINI ADALAH 840 BILLION DARI 680 BILLION..…MEREKA RASA TIDAK BERSALAH MELAKUKAN SEMUA KESALAHAN ITU KERANA MEREKA TELAH LETAKKAN SEMUANYA PADA KERAJAAN LEPAS…BAGI MEREKA ITU LAH LAMPU ALADIN DAN LICENSE TO KILL …..ALASAN BUAT HUTANG BARU UNTUK BAYAR HUTANG LAMA ADALAH IDEA HAPRAK…KINI TERBUKTI APA YANG MEREKA LAUNGKAN HUTANG NEGARA 1 TRILLION AKAN DITOMPOK OLEH MEREKA…KEADAAN KINI BERTAMBAH PARAH DENGAN STAGFLASI YANG AKAN DIALAMI NEGARA…RINGGIT BAKAL JADI TIDAK BERHARGA SEPERTI VENEZUELA… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Palestinian people dan seluruh umat islam di dunia pun mengiktiraf dan puji ketokohan Tun. Kini media sosial utama dunia & majalah forbes juga iktiraf Tun, sesuatu yg belum pernah digapai mana2 pemimpin negara sebelum ini.

Kalau ada pun, Raja & Ratu Klepetokrasi Terbesar Seantero Dunia, Najibul Bullshit & Rosmelda Mansuh…..!!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

The Corporatisation, Privatisation And Corruption Of Umno So, when Mahathir took over as Prime Minister, the first thing he did was make his move to turn Umno into a money-making or cash machine. Lim Kit Siang saw this and he went to court to try to block the Hatibudi-UEM-Plus Highway exercise (but failed). That corporate exercise turned into the biggest corporate exercise in Malaysia at that time. And the mastermind behind all these money-making moves was Tun Daim Zainuddin. “Mega infrastructure projects undertaken during the previous Barisan Nasional (BN) government were actually a front to raise funds for its election… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Don’t lie, why you bloody ignorant fool….!!

The first Tun did was introducing The Attendance Clocking system to curb the ponteng budaya/habit of kakitangan kerajaan termasuk ketua2 jabatan, ie “masuk bertugas lambat & balik awal’.

Apanama
Guest
Apanama

Ko nak cerita Madey je masuk Forbes, Najib masuk gak The best Finance Minister 2016, Lim gone eng masuk gak the worst Minister 2018. Semua tu takde maknanya kalau ringgit terus menurun berbanding currency negara asian yg lain. Nak bangga apa kebendanya.

Cuba letak cuka getah kat mata ko tu biar celik sikit.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

He he he

Sah-sah budak mentah nih sewel yg teramat sewel……!!

He he he

Wau bule
Guest
Wau bule

Budin

You have not evwn 10% of kadir”s capability….macam mana nak jadi advisor

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BLOG NI KRITIS DAN MEMBINA…KALAU TAK SUKA BUAT BLOG SENDIRI

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Budin semakin resah menggelupur tak tentu arah sebab dia pernah/terlanjur lancang mulut kononnya Tun M akan turun & diganti oleh brader Nuar pd Jun 2019.

Apanama
Guest
Apanama

Apa nak resahnya. 50bukti Nuor tidak layak jadi PM dah lama terbukti benar. Klu x benar Nuor dah lama saman. Orang macam Budin nak resah buat apa. Yg paling resah adalah Madey…. 1-PPBM johor tengah buat plan utk surprise kan Madey. 2-Malam tiba Madey asyik terbayang muka cina sial kit sial. Madey tgh cari modal utk kenakan cina babi tu. 3- Madey tgh pikir bila nak kluorkan video 3 nuor ni ,kerana Nuor dah tau 30April jika gagal jadi PM dia akan melopong slamanya. Semua ini terungkap bila Mesyaurat Kabinet, Madey minta pergi toilet dan x masuk masuk dah dlam… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Hi hi hi

Sah-sah budak mentah nih sewel yg teramat sewel……!!

Ho ho ho

Chinak
Guest
Chinak

Kisah menteri PH yg kononnya cerdik tapi tolol.
Ada ke patut cermin gelap hanya utk penumpang belakang sahaja. Yg belakang cuma duduk main handphone dan layan lagu shj.
Yg silau ialah pemandu,
Yg panas pun yang memandu
Yg tension memandu ialah pemandu
Dah tentulah yg perlu lebih keselesaan ialah si pemandu.

Bodoh betullah menteri kabinet PH ni.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bodoh nya kau tak sebut siapa menteri, apa cakap, di mana cakap dsb nya.

Kau yang nakkan orang percaya apa kau cakap, suruh orang cari berita itu, sangat bodoh lah kau.

Noneng
Guest
Noneng

Ni sekor lg barua bahlol parti haiwan PH. Soal cermin gelap ni dibawah JPJ, JPJ di bawah kementerian pengangkutan. Dah tentulah menteri yg buat statement ni menteri pengangkutan. Takkan kau tak tahu siapa menteri pengangkutan. Tua nak mampus pun bodoh lagi pukimak ni. Kalau kat Malaysia, bila disebut PM, dah tentu merujuk kpd Mahathir, understood laaa, apalah yg bengap sangat orang tua nak mampus sekor ni. Tak habis-habis tunjuk bodoo.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Hei, berapa banyak nama kamu pakai untuk auta dan mencarut kotor, haaaa Kojolla……??

Inikah ajaran tokgaru kamu….??

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TN = PH = KAKI BERAK & KENCING

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

KAU SELALU KENA KENCING YER? BAGUS LAH.

TERUSKAN DUDUK DI BAWAH, PANDANG KE ATAS, BUKAK MULUT KAU, SUPAYA KAU BOLEH RASA KENCING TUH.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Kejora.,Kojolla…..

Kamu tuu lagi besar punya kaki temberang, pengecut, pengamal gay songsang, mulut celupar sanggup kata ‘Allah meliwat Tun M dunia akhirat’.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Mana pergi kerjasama antara UMNO dan PAS? Berbaling tahi di bulan puasa nampak nya –

Di Makkah pun restoran tak tutup waktu tarawih – Annuar

Setiausaha Agung Umno Annuar Musa menyifatkan arahan agar kedai makan dan restoran ditutup pada waktu solat tarawih di Kelantan sebagai tidak perlu dan menimbulkan kerumitan kepada para peniaga.

“.. patut dikaji semula. Ia bukan saja menimbulkan kerumitan dan masalah kepada para peniaga tapi ianya juga tidak mempunyai asas yang kukuh.

“Ibadat tarawih adalah sunat dan tidak semestinya dilakukan antara pukul 8.30 ke 10.00 malam (waktu larangan operasi kedai makan),” katanya pada suatu kenyataan hari ini.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Mana perginya punahsihat2 The Misquitos menyorok diri yg memandai-mandai mengauta ŕaja-raja,

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MAHA KELING AUTA

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

4 orang professor Mosquitos tak muncul2, baling batu sembunyi tangan bila dijemput ke forum anjuran Sinar berdepan dgn peguam2 kerajaan.

Perangai dah sama tahao Kejora Pengecut…..!!

Apanama
Guest
Apanama

Forum demi forum, debat demi debat dah dibuat zaman Najib, apa hasilnya, Manifesto hampeh jugak . Statut rom ni ada dlm Manifesto ke. Yg beriya bagai….Yg ada dalam Manifesto tu yg perlu diforumkan, perlu didebatkan. Jahil Murakab tu simpan skit utk anak cucu. Pi belajar Fiqh Awlawiyah.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SIAL, SIAN, SIALAN, BOHSIA… mana satu nama baru KLIA? Sepang International Airport : SIA Sepang International Airport 2 : SIA2 Sepang International Airport Management : SIAM Sepang International Airport Logistics : SIAL Sepang International Airport Runway : SIAR Sepang International Airport North Gate: SIANG Sepang International Airport Passageway : SIAP Sepang International Airport Transportation : SIAT Sepang International Airport Navigator : SIAN Sepang International Airport Marketing Analyzer Group : SIAMANG Sepang International Airport Land Assistance Navigator : SIALAN Bahagian Operasi Hub Sepang International Airport : BOHSIA 🤣 Anda rasa nama mana sesuai nak beri cadangan kepada KLIA? Dari grup WA… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

19hb Mei 2019

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Jgn lupa tarikh itu, Kejora….!!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MARI KITA KENALI PARA PEMIMPIN UTAMA KERAJAAN SEKARANG….RAMAI YANG LEBIH MENGENALI PAK SHEIKH DAJJAL BERBANDING TONG M BERDASARKAN PAK DAJJAL TELAH DIMAHKAMAHKAN DAN DISAHKAN SEBAGAI PENGAMAL LIWAT DAN MENJADI BANDUAN DUA KALI….TONG M DI ANGGAP LICIK WALAUPUN TELAH MEMBUAT BEGITU BANYAK SKANDAL TERUS DIPUJA DAN DIANGGAP SEPERTI TUHAN YANG SUCI TIADA KESALAHAN….SEMATA-MATA KERANA TIDAK PERNAH DIBICARAKAN OLEH MAHKAMAH DENGAN RM 400 BILLION SKANDAL MAKA PEMIMPIN INI DI ANGGAP SEPERTI DEWATA.…SEJARAH PM-4 YANG TELAH MERANAPKAN SEPARUH DARI EKONOMI NEGARA TELAH DIABAIKAN OLEH MEREKA YANG FANATIK INI…FAKTA DAN ANGKA DI MANA RINGGIT TELAH JATUH DARI RM 2.50 KEPADA RM 3,80 TELAH DICAMPAK… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA,,DISUCIKAN DAN DI DEWAKAN OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI BERTUJUAN MENEUTRALKAN ISLAM DENGAN FAHAMAN LIBERAL DAN PLURALISM SEPERTI MEMANDANG MUDAH UMAT ISLAM MURTAD BERDASARKAN KEBEBASAN BERAGAMA …MENEUTRALKAN KETUANAN MELAYU DENGAN MENGUBAH PERLEMBAGAAN SPT STATUT ROM DAN UEC YANG TELAH DILULUSKAN…ICERD DAN PELBAGAI LAGI HASUTAN AKAN DIBUAT…DI LUAR NEGARA PAK DAJJAL MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST.. TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA,,DISUCIKAN DAN DI DEWAKAN OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI BERTUJUAN MENEUTRALKAN ISLAM DENGAN FAHAMAN LIBERAL DAN PLURALISM SEPERTI MEMANDANG MUDAH UMAT ISLAM MURTAD BERDASARKAN KEBEBASAN BERAGAMA …MENEUTRALKAN KETUANAN MELAYU DENGAN MENGUBAH PERLEMBAGAAN SPT STATUT ROM DAN UEC YANG TELAH DILULUSKAN…ICERD DAN PELBAGAI LAGI HASUTAN AKAN DIBUAT…DI LUAR NEGARA PAK DAJJAL MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST.. TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Palestinian people dan seluruh umat islam di dunia pun mengiktiraf dan puji ketokohan Tun. Kini media sosial utama dunia & majalah forbes juga iktiraf Tun, sesuatu yg belum pernah digapai mana2 pemimpin negara sebelum ini.

Kalau ada pun, Raja & Ratu Klepetokrasi Terbesar Seantero Dunia, Najibul Bullshit & Rosmelda Mansuh…..!!

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

19hb Mei 2019

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Jgn lupa tarikh itu, Kejora….!!

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Pegi daaaa……!!

Kejora..Kojolla…..

Kamu tuu lagi besar punya kaki temberang, pengecut, pengamal gay songsang, mulut celupar sanggup kata ‘Allah meliwat Tun M dunia akhirat’.

Anuar Ahmad
Guest
Anuar Ahmad

Ramai giler keturunan si Kitul Mendeliar dlm blog kau ni Budin. 😝😝😝

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Memang ler yang Pak Pacak mcm kau ni tak ramai di sini.

Tak berani masuk sebab komen2 bodoh asyik kena balun.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sori lah Budin, kamu dah not in line with what your boss (undeclared) cakap –

BERITA UTAMA

Pergeseran dengan istana Johor: Anwar sokong Dr Mahathir

Beliau berkata perdana menteri mahu memastikan semangat perlembagaan dipatuhi.

Wau bule
Guest
Wau bule

Budin

Sapa cakap di bawah ini? Hang ni betui teruklah. Yang sokong boss hang ler….budin budin dah lah bermimpi.

Anwar pledges support for Dr M as feud with Johor palace escalates

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BLOG NI KRITIS DAN MEMBINA…KALAU TAK SUKA BUAT BLOG SENDIRI

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

KAMU GENG NAJIB PAKAI BANYAK NAMA TERMASUK MAHATHIRVSANWAR.

TAK RENTI2 KOPIPES MACAM BUDAH BODOH “STUPID SMALL BOY”.

TAPI KAMU TAK PAYAH BUAT BLOG SENDIRI LER. TAK BOLEH NAK BERAKKAN KAMU BILA KAMU TAKDA.

KAU NIH MAKNA KRITIS DAN MEMBINA PUN TAK TAHU. SEKIAN DULU, LAIN MASA AKU BERAKKAN KAU LAGI, YER.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

19hb Mei 2019

Wau bule
Guest
Wau bule

hahaha….kritis untuk Anwar naik jadi PM8????? piirah

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PTPTN buat hal lagi Hakim Umairah Tanggal 9 Mei 2019 genap setahun peralihan kuasa yang telah dilakukan secara demokrasi melalui sistem pilihan raya. Sejak pengambilalihan tampuk pemerintahan tersebut isu PTPTN tidak pernah lekang dari bibir masyarakat. Ya, entiti yang dikepalai Wan Saiful Wan Jan tersebut diserang hebat hingga kadangkala ia menjadi bahan jenaka. Saya suka dan sudah semestinya anda semua senada dengan saya. Mana tidaknya selain boleh maki-maki kita juga boleh gelak ketawa sambil boikot untuk tidak membayar; dan padan muka dengan bakal-bakal peminjam yang tidak dapat nanti. Tetapi sejak akhir-akhir ini saya terasa gelak ketawa saya itu seakan pudar… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

19hb Mei 2019

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Jgn lupa tarikh itu, Kejora….!!

Syed faiz
Guest
Syed faiz

Megat oh megat, kenapa engkau angkuh sangat Kau biadap kau tiada beradat Jauh sekali adab raja berdaulat Seperti adab orang yang tak bertempat Megat oh megat Kau caci maki seorang tua negarawan Yang patut kau sanjung bukan kau lawan Mulut kau perbuatan kau sungguh berbisa Pada seorang yang banyak berjasa Megat oh megat Kesetiaan rakyat kau tuntut Sehingga rakyat dipaksa berlutut Kau tuduh kau murka kononnya rakyat derhaka Walaupun kau bukan raja mereka Megat oh megat Dirinya 9 istana bertabalnya 9 raja EngKau lupa, engkau sengaja Raja Bukan kau seorang sahaja Kau melampau kau mahukan juga Walaupun akan ada yang… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Damn good one.

Bloody fitting for TMJ.

Anuar Ahmad
Guest
Anuar Ahmad

Oi setan, apa kau merepek ni???

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

TMJ tuu, aper yer – Tuu Mak Janda, kerr…..????

Syed faiz
Guest
Syed faiz

Yang mulakan Istana johor sendiri,angin takde tiba2 tmj gelar tun org tua nyanyuk.siapa yang mula biadap dulu??? Setahu aku kt istana tu diajor adab adat agama akhlak. Raja2 cermin bangsa,buruk akhlak raka maka buruk lah padangan mata kepada bangsa melayu.yg hangpa nie nak backing lg raja biadap mcm tu,raja berdaulat ada adab. Bukan istana johor je dlm msia ada lg 8 istana.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Betul bètul, “Tuu Mak Janda” biadab…..!!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Ramasamy emosi melampau, tuduhan buka pekung BANTAHAN Timbalan Ketua Menteri, Dr P Ramasamy terhadap cadangan pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (LTAK), jelas bernada emosi. Beliau mendakwa terdapat cubaan mengurangkan tarikan dan menghukum atas kejayaan dicapai negeri ini. Tetapi paling melampau apabila Ramasamy turut mengaitkan hal tersebut dengan dominasi Melayu dan komposisi kaum yang ‘ganjil’ dalam pembangunan bandar dan komersial. Apakah beliau sedar ianya satu tuduhan dan juga satu pengakuan? Dengan penyataan itu Ramasamy telah menuduh wujud sikap dan keputusan berasaskan perkauman Melayu yang tidak adil dan seolah telah menindas kaum lain. Ketika sama mengaku berlaku perubahan komposisi kaum yang menguasai… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

19hb Mei 2019

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Jgn lupa tarikh itu, Kejora….!!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Akhirnya Apa Yang TMJ Katakan Tentang Statut Rom Ternyata Benar Hari ini, Tun Mahathir mengelar TMJ sebagai budak kecil yang bodoh dan tidak tahu apa-apa. Sebaliknya, hakikat dan realitinya, TMJ lah satu-satunya anggota kerabat diraja yang berani bangkit menyanggah Perdana Menteri yang di istihar no 47 paling hebat dalam dunia. Ya memang hebat, hebat menipu. Rakyat negara ini patut berterima kasih dengan TMJ yang telah mendedahkan penipuan Mahathir, Tommy Thomas dan Menteri Liberal Saifuddin Abdullah. Sekiranya penipuan mereka tidak didedahkan, sudah pasti tidak akan berlaku U-Turn pertama pada 5 April 2019 dengan penipuan Mahathir yang menyatakan Ratifikasi Statut Rom bakal… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Tun telah melalui dan merasai terlalu bnyk perkara dlm kehidupannya. Tentu ada kewajaran dan kebenaran dlm setiap tindak tanduk dan perkara yg dilakukan beliau. Ramai yg dungu tidak dapat menangkap setiap baris perkataan yg diucapkannya ada maksud2 yg tertentu..

Tun satu2nya seorang Ketua kerajaan yg amat berpengalaman..hidup Tun..teruskan Tun..
Kami akan sentiasa bersamamu Tun....!!

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tak salah A Kadir meminta pihak polis membuka semula kertas siasatan lama berkaitan TMJ dan LHDN periksa cukai syarikat yang dia terlibat di dalam nya.

Tidak perlu kaitkan dengan istana2 lain. Sebab depa tak terlibat dengan pindahmilik tanah Kerajaan yang heboh sekarang ini. Lebih setengah biliun nilai tanah2 di Bukit Chagar Spore itu di dapati di pindah milik kpd Sultan Johor.

“menggunakan apa saja kuasa yang ada untuk mengarahkan siasatan terhadap mereka yang tidak sebulu dengan kerajaan”? Alamak, Budin, kamu terpengaruh sangat dengan gomen Najib melampau hingga haramkan news portal Malaysian Insight dsb nya.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BLOG NI KRITIS DAN MEMBINA…KALAU TAK SUKA BUAT BLOG SENDIRI

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

KAMU GENG NAJIB PAKAI BANYAK NAMA TERMASUK MAHATHIRVSANWAR.

TAK RENTI2 KOPIPES MACAM BUDAH BODOH “STUPID SMALL BOY”.

TAPI KAMU TAK PAYAH BUAT BLOG SENDIRI LER. TAK BOLEH NAK BERAKKAN KAMU BILA KAMU TAKDA.

KAU NIH MAKNA KRITISDAN MMBINA PUN TAK TAHU. SEKIAN DULU, LAIN MASA AKU BERAKKAN KAU LAGI, YER.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Semua macai2 yg sokong Najis Lahanat, terutama Kejora @ geng najib ni telah tertipu….!!! Balls/boss mu ni binatang yg bertopeng manusia melihat pd perakuan saksi2 utama di mahkamah.

Bila najiss berceramah dgn macai2 bukan kemain lagi. Bila wartawan soal muka berubah kecut. Tu pun macai2 ni tak dpt nilaikan. Betul betul lanun memalukan bangsa Bugis…..!!

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

19hb Mei 2019

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Jgn lupa tarikh itu, Kejora….!!

rahman jpc
Guest
rahman jpc

pada saya, dt kadir lebih mulia drpd mantan peliwat yg tlh d ampun.

tun m memerlukan lebih ramai hulubalang yg berani ke depan utk menjadi perisai (shield).

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Yes indeed.

John Doe
Guest
John Doe

Siapa kata Tun M bersendirian di dalam isunya dengan Istana Johor? Tun M mendapat sokongan besar Menteri dan majoriti rakyat supaya rules of law dipatuhi oleh semua tidak mengira siapa orang itu. Ketika Tun M membuat pengumuman menarik balik ratifikasi Statut Rome, ia telah melakukannya bersendirian dan wujud kata-kata bahawa ia tidak mendapat sokongan kabinet. Kemudian beberapa orang ahli kabinet membuka cerita bahawa mereka menyokong penuh usaha Tun M tetapi Tun M sendiri yang mahukan PC mengenai perkara itu dilakukannya bersendirian. Tun M memang geliga dan dia tahu dia berseorangan di dalam PC tersebut lebih kuat dan lebih selamat daripada… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Takda menteri kabinet atau pemimpin PH keluarkan sokongan kpd Tun M dalam hal perbalahan nya dgn TMJ kamu nak hebohkan, Budin? Kecik nampak nya pemikiran kamu nih.

Tak perlu disokong, Budin. Takda isu bagi nya yang memerlukan sokongan. Bukan sahaja menteri kabinet atau pemimpin PH, juga rakyat jelata pada umum nya tahu siapa salah siapa benar.

Tun M jadi PM 22 tahun, tahu selok belok memerintah, masakan “the little stupid boy” tak tahu apa benda pasal pemerintahan Kerajaan. Siapa nak sokong dia begitu. Jadi takda isu menteri kabinet atau pemimpin PH mengeluarkan kata2 menyokong Tun M.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Well said, bro TN. Jika orang tua renta seusia 94 tahun begitu nyali & berani memartabatkan kembali maruah bangsa di persada antarabangsa, kenapa tidak kita yg jauh muda.

Budak Mael ((USJ – UMUR Setahun Jagung), umbun2 masih lembik, pelajaran & pencapaian akademik tak seberapa nak tunjuk lagak biadab terhadap The One And Only Grand Old Statesman, honoured, respected and acknowledged throughout the entire world. Dia masih berperasan dongengan kuno konon “sabda raja adalah hukum, raja adalah wakil tuhan”. Dia lupa kekebalan hanya di milikki Sang Maha Pencipta. Anak raja ini tak kebal pun, bebal adalah…..!!

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Takda bahaya nyer. No such thing as dangerous thinking by or from A Kadir Jassin. He knows the laws. And the boundaries of press freedom. He qualified in journalism from UK, for goodness sake. Not any half-past six kind of journalism qualification.

Otherwise, he wouldn’t have been Editor-in-Chief of the New Straits Times Group comprising several publications. He was even Chief Executive – boss – of the entire group operations.

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Bro TN…..

My heartiest congratulation – another masterpiece from your goodself.

Hopefully Budin got that distinct message of yours deep in his brain & soul for his arrogance towards an elderly proven emminent statesman like Datuk A K Jasin widely aka ‘The Scribe’.