RAJA2 SEBAHAGIAN SISTEM NEGARA, MASALAH HARUS DISELESAI SECARA DAMAI DAN PERBINCANGAN

Ketika BN berkuasa sebelum ini, kerajaan tidak pernah ada masalah dengan Raja-Raja, kecuali ketika era Perdana Menteri ke-4 iaitu Tun Mahathir Mohamad.

Ia sehingga menyaksikan perlembagaan negara dipinda sebanyak dua kali untuk menghadkan kuasa Raja-Raja.

Walaupun pindaan itu pada asasnya diterima dengan baik oleh rakyat, yang tidak baiknya ialah sebelum dan semasa proses pindaan itu hendak dilakukan, segala perilaku dan masalah sesetengah Raja-Raja telah didedahkan secara terbuka dan meluas sekali.

Semuanya hanya dilakukan secara sepihak saja kerana Raja-Raja tidak boleh tampil membalas serangan terhadap mereka sebagaimana orang politik berbicara.

Ditambah kerana kerajaan ketika itu ada sokongan majoriti yang kuat daripada rakyat, selain kawalan media yang menyeluruh serta media sosial belum wujud lagi, maka semuanya dapat ditangani dan diselesaikan dengan jayanya.

Sekarang pula PH yang memerintah negara. Sekali lagi isu-isu berkaitan Raja-Raja timbul kembali.

Ia timbul ketika PH dipengerusikan oleh Tun Mahathir dan beliau yang dulu pernah menjadi Perdana Menteri ke-4, kini sekali lagi mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri yang ke-7.

Sebelum ini, walaupun PH atau PR sebelumnya, ada juga berdepan masalah dengan Raja-Raja seperti dalam isu pertukaran kerajaan negeri di Perak dan perlantikan Menteri Besar Selangor, namun ia tidaklah sampai ke tahap meruncing dan keterlaluan.

Dalam erti kata yang lain, baik BN atau PH, masalah dengan Raja-Raja hanya berlaku ketika ia dipimpin oleh Tun Mahathir.

Kenapakah ia berlaku?

Adakah Tun Mahathir seorang yang anti Raja atau kerana hanya beliau seorang saja yang berani berlawan dengan Istana?

Saya pernah menulis sebelum ini berhubung perbalahan yang berlaku antara kerajaan dengan Raja-Raja sebagaimana tercetus dalam isu Statut Rom dan perlantikan Menteri Besar serta Exco Johor yang baru.

Dalam tulisan itu saya menyebut bahawa ia adalah situasi yang berbeza antara era BN dahulu dengan PH sekarang.

Selain PH sekarang ini tiada sokongan majoriti di Parlimen dan pengundi Melayu lebih ramai berada di pihak pembangkang iaitu UMNO dan Pas, tindakan berbalah dengan Raja-Raja akan lebih mendedahkan kepada terhakisnya sokongan rakyat menjelang PRU akan datang.

UMNO dan Pas serta disokong oleh beberapa NGO Melayu, mereka ni tentu akan mengambil kesempatan daripada isu Raja-Raja itu untuk terus memburuk dan melemahkan kerajaan.

Tambahan lagi, disebabkan Tun Mahathir hanyalah Perdana Menteri setengah penggal saja sebelum beliau harus menunaikan janji menyerahkan jawatannya kepada Anwar Ibrahim, perbalahan itu hanya akan menjejaskan masa depan PH untuk berdepan hari-hari yang mendatang.

Lebih daripada itu, sebagai kerajaan baru yang masih banyak janji-janji tersangkut untuk ditunaikan, selain Tun Mahathir sendiri sudah mencecah usia 94 tahun, bergaduh dan berbalah dengan Raja-Raha seharusnya bukanlah keutamaan baginya.

Dalam hal ini, harus disedari bahawa Raja-Raja adalah sebahagian daripada sistem bernegara di Malaysia dan kedudukannya sudah termaktub dalam perlembagaan negara.

Berbalah, mengkritik atau mengaibkan Raja-Raja secara terbuka adalah sesuatu yang tidak baik, tambahan lagi kedudukannya yang istimewa di hati majoriti orang-orang Melayu sendiri.

Meskipun tidak dinafikan mungkin ada Raja-Raja yang berkelakuan secara keterlaluan dan bertentangan dengan sistem Raja Berperlembagaan, tetapi semua itu seharusnya ditangani secara baik, tertutup, penuh hemah dan melalui perbincangan.

Raja-Raja bukanlah kelompok yang tertutup dan tidak berpendidikan. Mereka sudah tentu boleh diperjelaskan tentang hakikat sistem Raja Berperlembagaan yang diamalkan dan tidak ada sesiapa mengatasi undang-undang negara.

Lagi pula, di banyak negara lain yang juga ada Raja-Raja, nampaknya hanya di Malaysia saja selalu timbul masalah antara kerajaan dengan Istana.

Mengapa di negara-negara lain tidak timbul begitu banyak masalah dengan Raja-Raja?

Tidak bolehkah kita belajar dan mencontohi negara-negara luar itu agar keharmonian antara pemimpin politik dengan Raja-Raja sentiasa terpelihara? (Shahbudindotcom 05/05/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 5 May 2019 — 7:57 am

41
Leave a Reply

avatar
11 Comment authors
khatijah.nunoAnonymousJohn DoeAnonymousBAHARUDIN ARSHAD Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

Budin oh budin

Anonymous
Guest
Anonymous

Tahun ini, Ramadhan akan ku pegang kemas
Semangat benar, berpuasa dgn isteri ku Mas
Sebaliknya si kaduk Ramadhan dtg dia rimas
Memiikir tarikh 19/5, si tua ini gelisah cemas

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

BAHARUDIN ARSHAD
Guest
BAHARUDIN ARSHAD

Yg benar perlu dipertahankan bukan mainan bibir utk pru akan datang, utk melayu dan lain lain alasan. Jgn cakap berhelah. Yg tak baik tolak yg baik sokong

Shazwan Hj Shamsuddin
Guest
Shazwan Hj Shamsuddin

Dgn kerabat johor jer pun. Raja lain ok jer. Itupun dia belum jadi raja lagi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Bagi si tua Kaduk, Ramadhan bulan yg ngeri
Sbb ke kedai mamak, ifrit ni terpaksa berlari
Sarang plastik hitam, si tua iblis ni akan cari
Hi hii, “kuah taruh atas”, tak sempat tgh hari

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Besar kemingkinan esok kita mula berpuasa
Ada yg gembira, ada yg debaran mula dirasa
Tapi si tua kaduk pasti ler resah tidak selesa
Sbb hal amal ibadat ni, si fasiq ni tidak biasa

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Besar kemungkinan, kita berpuasa esok hari
Bulan mulia ni, pahala banyak dapat aku cari
Sblm ni bujang, berpuasa hanya seorang diri
Thn ini berbuka dan bersahur bersama isteri

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Nak bihong auta kagi, ker…..??

Anonymous
Guest
Anonymous

Kita mungkin akan mula bersahur, ini malam
Elok kalau dilupakan sekejap sengketa silam
Bermaaf-maafanlah kita sesama umat Islam
Apa kata macai2, kita hulur tangan bersalam

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PTMP: K’jaan Gagal Kemuka Penjelasan Meyakinkan? Sidang Dun bayang PTMP eksklusif, penuh curiga SIDANG Dun Pulau Pinang sewajarnya menjadi medan terbaik membahas kontroversi berkaitan Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP). Malangnya, pihak kerajaan gagal mengemukakan penjelasan meyakinkan, malah dilihat cuba menyembunyikan banyak perkara. Ini hanya akan menguatkan lagi persepsi wujudnya agenda dan komplot terselindung disebalik projek super mega itu. Begitu juga perbahasan dalam kalangan Adun pihak kerajaan sendiri di mana turut menampakkan banyaknya kekaburan dan kekeliruan berkaitan PTMP. Jika mereka selaku pihak bersama kerajaan pun berkeadaan demikian, maka tidak pelik rakyat umumnya lebih merasa was-was dan sangsi. Kerajaan dicurigai tidak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Pemuda PAS: Apa TMJ buat selari kemahuan PAS Apa yang dilakukan Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim dirasakan selari dengan keinginan PAS yang dibawa melalui Gagasan Sejahtera, kata Timbalan Ketua Pemuda PAS, Khairil Nizam Khirudin. Menurut Khairul Nizam, keadaan itu bermakna gaya pemikiran Tunku Ismail boleh diterima dan ia juga adalah pemikiran yang sama dengan PAS. Katanya dalam sistem demokrasi Malaysia, negara ini turut didukung oleh institusi raja berpelembagaan dan mereka bukan sekadar menjadi ketua negara, malah tunggak kepada Islam. “Di sini kita melihat Tunku Ismail memainkan peranannya dengan baik serta mampu menyatukan rakyat. “Apa yang Tunku Ismail… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAS Sabah, PBS bekerjasama secara rasmi PRK SANDAKAN | PAS dan Parti Bersatu Sabah (PBS) dilapor menjalinkan kerjasama secara rasmi walaupun kedua-dua parti itu dilihat tidak sehaluan dalam pendekatan mengenai isu hudud. Hubungan berkenaan diumumkan kira-kira seminggu sebelum PRK Sandakan diadakan pada Sabtu ini. Menurut portal Berita PAS, kerjasama secara rasmi itu berlaku selepas pemimpin kedua-dua parti mengadakan pertemuan di Bilik Gerakan PBS di Sandakan, semalam. Menurut laporan tersebut pertemuan berkenaan dihadiri Setiausaha Agung PBS, Jahid Jahim; Pesuruhjaya PAS Sabah, Aminuddin Aling; dan Timbalan Pesuruhjaya III PAS Sabah, Sahar Abdul Majid. Kerjasama berkenaan dilaporkan dibuat bagi membantu kemenangan calon PBS,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAS puas begitu ramai peserta himpunan Ummah PAS memberi isyarat berpuas hati dengan kehadiran himpunan anjuran Gerakan Pembela Ummah (Ummah) yang berlangsung di ibu negara, semalam, yang disifatkan parti itu sebagai “begitu ramai” peserta. Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata himpunan tersebut berlangsung dengan baik walaupun notis penganjurannya dibuat dalam tempoh cuma seminggu. “Himpunan itu berjaya dengan kehadiran begitu ramai (orang) walaupun notis hanya seminggu sahaja. “Ia berjaya menyedarkan masyarakat tentang ancaman yang sedang melanda umat Islam daripada pelbagai isu yang dijelaskan,” katanya kepada Malaysiakini. penganjur berkata perhimpunan kali ini berjaya menarik kehadiran 10,000 peserta. Himpunan berkenaan turut… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Melayu berhimpun mahu suarakan bantahan
Kedaulatan Islam, depa nak terus dipertahan
Depa tak lari walaupun dlm hujan kebasahan
Cai2 keldai DAP lihat terus diburu keresahan

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang pastinya,tiada sekatan,tiada hanky panky dari kerajaan PH. Ada,lulus permit, berhimpunlah semahu-mahunya. Tak terkira pun pesertanya tak kesah.Peraturan juga undang2nya hendaklah dipatuhi. Itulah PH.
Ucap salam pada TGHadi. Bila nak ke Iran untuk persidangan ulamak2 Syiah.

Ablulollah
Guest
Ablulollah

Kalau perhimpunan LGBT pun depa tak halang, perhimpunan keling paria yg tuduh Melayu sbg pendatang depa tak halang, takkan yg ini depa nak halang. Cerdik lah sikit bagi komen tu Anon 1:20. Itu semua political mileage je, rakyat dah tahu.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SYABAS ABL

Anonymous
Guest
Anonymous

Bukan ke itu demokrasi. Apa perlu dihalang. Mereka meluahkan sesuatu yang perlu. Menunjukan sesuatu perbezaan sokongan terhadap kerajaan.
Strateji berpolitik ambil hati rakyat,politikal mileage itu yang kita mahu.Keutamaannya kekal supaya rakyat sokong pehak kerajaan yang ada dari berbalik kepada kerajaan BN.
Pada Pas jangan ikutkan belitan serban. Lagi banyak belitan,terus lentok kepalanya.

Ablulollah
Guest
Ablulollah

1. Baguslah kalau pandai ambil hati rakyat. Tapi dah terlambat. Manifesto bukan kitab suci yg wajib dipatuhi hehehe… Dah 3 PRU terakhir rakyat beri petanda jelas.

2. Kenapa sampai kpd serban pulak yg kau ungkit? Adakah orang pas shj yg pakai serban di dunia ini? Buatlah homework sikit pasal pemakaian serban oleh orang-orang Islam. Tak payahlah tunjuk tak cerdik spt majoriti menteri kabinet Malaysia sekarang ni.

Anonymous
Guest
Anonymous

Abang marah ye? Jangan marah abang.

khatijah.nuno
Guest
khatijah.nuno

Huh..tgk dlm msiakini, photoshot dari atas, bird’s eye view..mcam 7ribu ajer…bln luasa pun nk tipu ke Lobai PAS. Klu 1p ribu pun, apa nk dibangga. Hari cuti am, patutnya ramai lagi la yg boleh

John Doe
Guest
John Doe

Siapa kata Tun M anti Raja? Tun M adalah sebenarnya seorang yang pro sistem beraja dan telah 2 kali menyelamatkan Raja-raja di negara ini dan sistem beraja daripada ketidakpuasan hati rakyat akibat perbuatan salah seorang di antara mereka. Tun juga telah menjaga prestij YDPA yang diperlakukan tidak sopan oleh seorang rakyat negara ini yang berkedudukan tinggi. Pro sistem beraja tidak semestinya bermaksud akur sahaja dengan tindakan seseorang Raja. Yang penting adalah institusi itu sendiri dan bukan mana-mana individu Raja yang mengisi tempat di atas takhta. Apabila Tun M meminda perlembagaan menghilangkan veto YDPA di dalam meluluskan undang-undang ia telah meresahkan… Read more »

Jepp
Guest
Jepp

Ulasan John Doe hanyalah sekadar nak menutup kemaluannya sahaja dan seterusnya nak yakinkan org lain bhw tun M adalah pembawa bendera hitam akhir zaman.

John Doe
Guest
John Doe

Hehehe… Sungguh ironi sekali mengatakan John Doe mahu memaksa orang percaya Tun M adalah Pembawa Panji Hitam. Orang-orang lain apabila menulis tentang telahan mereka, mereka akan menulis dengan terdesak dan memaksa, misalnya ‘percayalah BN akan menang 2/3’ atau ‘Yakinlah, selepas Tun M, PPBM akan berkubur’. Ada pula John Doe tidak pernah menggunakan kalimah-kalimah ‘percayalah’ ataupun ‘yakinlah’ dan malahan sudah menjadi kebiasan untuk John Doe menutup perkongsiannya bahawa Tun M adalah Pembawa Panji Hitam dengan ayat berikut ‘tidak perlu percaya apa-apa, memadailah untuk bersaksi bahawa John Doe telah mengatakannya’. Hanya orang-orang yang bingung sahaja akan mengatakan John Doe mahu memaksa orang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MARI KITA KENALI PARA PEMIMPIN UTAMA KERAJAAN SEKARANG….RAMAI YANG LEBIH MENGENALI PAK SHEIKH DAJJAL BERBANDING TONG M BERDASARKAN PAK DAJJAL TELAH DIMAHKAMAHKAN DAN DISAHKAN SEBAGAI PENGAMAL LIWAT DAN MENJADI BANDUAN DUA KALI….TONG M DI ANGGAP LICIK WALAUPUN TELAH MEMBUAT BEGITU BANYAK SKANDAL TERUS DIPUJA DAN DIANGGAP SEPERTI TUHAN YANG SUCI TIADA KESALAHAN….SEMATA-MATA KERANA TIDAK PERNAH DIBICARAKAN OLEH MAHKAMAH DENGAN RM 400 BILLION SKANDAL MAKA PEMIMPIN INI DI ANGGAP SEPERTI DEWATA.…SEJARAH PM-4 YANG TELAH MERANAPKAN SEPARUH DARI EKONOMI NEGARA TELAH DIABAIKAN OLEH MEREKA YANG FANATIK INI…FAKTA DAN ANGKA DI MANA RINGGIT TELAH JATUH DARI RM 2.50 KEPADA RM 3,80 TELAH DICAMPAK… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA,,DISUCIKAN DAN DI DEWAKAN OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI BERTUJUAN MENEUTRALKAN ISLAM DENGAN FAHAMAN LIBERAL DAN PLURALISM SEPERTI MEMANDANG MUDAH UMAT ISLAM MURTAD BERDASARKAN KEBEBASAN BERAGAMA …MENEUTRALKAN KETUANAN MELAYU DENGAN MENGUBAH PERLEMBAGAAN SPT STATUT ROM DAN UEC YANG TELAH DILULUSKAN…ICERD DAN PELBAGAI LAGI HASUTAN AKAN DIBUAT…DI LUAR NEGARA PAK DAJJAL MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST.. TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SESI BERKENALAN DENGAN PEMIMPIN NEGARA DITERUSKAN…PAK SHEIKH YANG MEMPUNYAI PAKEJ LENGKAP BERUPA KEBEJATAN MORAL,,BERFAHAMAN LIBERALISME DAN PLURALISME SERTA AHLI FREEMASON..PUNYAI RAPPORT BAIK DENGAN ISRAEL …APALAGI PARTY YANG DITERAJUI ADALAH BERLAMBANG MATA SATU…PAK DAJJAL JUGA TERLIBAT DALAM MEGA SKANDAL..CONTOH KETARA IALAH SKANDAL FOREX YANG BERJUMLAH RM 30 BILLION KETIKA MENJADI MOF….MELAYAKKAN BELIAU MENDAPAT PANGKAT DAJJAL.. TONG M HEBAT DARI SEGI MEMANIPULASI PEMIKIRAN RAKYAT ALA FIRAUN KUNO…SKANDAL BELIAU YANG BERTONG-TONG TELAH DI ILUSIKAN HANYA PERKARA YANG REMEH APABILA KEKAYAAN NEGARA LESAP LEBIH DARI SEPARUH DENGAN SKANDAL MEGA BERJUMLAH RM400 BILLION…BANYAK DASAR-DASAR KERAJAAN SEMASA PM-4 TELAH DIUBAH TERUTAMA DASAR PENSWASTAAN YANG MENYEBABKAN KEKAYAAN… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Hi hi hi

Kentutkan dia……!!!

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Cedok ‘fucktua’ lebai2 pas janggut sehelai dua dan ularmak2 geng songkok tinggi ker……??

Hi hi hi

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Sumber tak berkredibiliti dari belakang lorong2 Chow Kit, ker…..??

Hi hi hi

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Sdra John Doe…sdra nampaknya terlalu ghairah mengatakan bahawa Tun madey adalah pembawa panji2 hitam akhir zaman, tetapi secara peribadinya saya langsung tak bersetuju dengan pandangan tersebut. Memang betul ada hadith Nabi s.a.w yang mengatakan bahawa pembawa panji2 hitam ini adalah orang yang tak pernah kalah dalam pertempuran dari dulu hingga sekarang ni..dan sdra menganggapnya sebagai Tun madey atas kapisiti tidak pernah tewas dalam perjuangan politiknya..tapi mengikut hadith tersebut, seperti yang dijelaskan oleh Ustaz Zuklkifli Muhammad Ali, LC. MA melalui kajiannya, dia menyatakan bahawa paembawa2 panji hitam tersebut adalah sekumpulan manusia, bukannya individu seperti yang sdra rujukkan kepaad Tun Madey tu…… Read more »

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Sama2 lah kita berdoa ke hadrat Ilahi..jika kita ditakdirkan masih hidup di zaman tersebut..kita juga bakal dipilihNya untuk menjadi tentera Imam Mahdi dan berjuang bersama2 dengannya di bawah panji2 hitam yang keluar dari Khurasan seperti yang disebutkan di dalam hadith Nabi s.a.w tersebut…InsyaAllah..Amin!!!!!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SYABAS GN

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Hu hu hu
Kesiannyer……..!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Terima kasih maklumat bro.
Lama menghilang, ingatkan pi tanam pokok buluh. Kalo siang tak sempat tanamlah disebelah malam.
Betulkan saranan kerajaan PH? Dah cuba minum minyak sawit?
Dapatan kajian perubatan tak resmi mengatakan meminum hari2 sesudu boleh menteberakkan cacing kerawit.
Tapi syaratnya hendaklah meminum pakai cawan buluh.Lagi afdal.
Selamat mencuba.

John Doe
Guest
John Doe

Sdr GN, Tidak perlu percaya apa-apapun yang telah John Doe kongsikan di alam maya ini tanpa sebarang upah. Dipersilakan untuk beralasan dengan mengatakan ada orang lain yang mengatakan sebaliknya. Kepada para pendusta dan ahli fitnah dan keluarga mereka, terutama kepada orang-orang yang telah memfitnah, mentohmah dan mencerca Tun M, bersaksilah bahawa John Doe telah pun memberitahu bahawa Tun M adalah Pembawa Panji Hitam yang bakal memang mutlak di klimaks zaman fitnah kelak. Supaya kelak tidak ada sesiapapun yang boleh berkata ‘sesungguhnya kami tidak mengetahui bahawa Tun M adalah Pembawa Panji Hitam. Sekiranya seseorang telah memberitahu kami perkara tersebut sudah tentu… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

khatijah.nuno Ngkao pula jangan lupa blender telur Najib dan bijik Mak Badak..pasti kau nak lagi…oh lupa, telur Najib ada dua saja, dan bijik pun satu….hahahaha akibat kempunan lah kau..sbb dua kali blend, telur Najib dah takde huhuhuhu —————————————— Mak aii! Khati, kenapa sampai dah blurr kau. Aku tanya mr.john doe, yang kau melelong kelain apahal. Tak sopan bunyinya. Adakah kau dapat, apa yang kau dapat sampai kuning kau punya otak sejak minum minyak sawit dicampur telor harga turun 2 sen dengan rebung buluh tu? Bila dah telan minuman tu, bolehlah gi tonton k-pop. Dan jangan lupa pula bawak doremon buat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KATHY MAK NYAH ..TAK YAH LAYAN

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Kejora…kojolla….

Diri sendiri gay, tak gitu……??

Atau haruskah aku ulangtayang semua posting2 perakuan kamu sebagai bukti, haaaaaa…..??

khatijah.nuno
Guest
khatijah.nuno

Kejora Gay tak laku..kau pergi ke Chow Kir byk pak hitam dan bangla tengah tunggu kau la

khatijah.nuno
Guest
khatijah.nuno

Ooi Onanimouth GN, kau ni manusia lelali islam jenis apa. Bln2 puasa pun molot kau sama aje keluar carut marut. Sblm ramadhan ari tu punya bagi ucapan selamat berpuasa minta maaf konon. Piirah! kau msnusia paling durjaba, munafuq ak tgk selain dari Si Aljibo Ketua kau Lanun takde telor tu. Eh klu nk sgt kau pergi ka jilat dlSi Bugis tu punya… Ooi tak puas2 ke kau memyundal kat Chow Kit walau mlm2 barkah Ramadhan ni hah? Kau bawa pula molot kotor kau tu menyundal caci maki, carut marut kst sini. Ooi kau manusia terhina..tak layak bernafas di sini. Piii… Read more »