AYAT-AYAT GADUH TUN MAHATHIR….

Perbalahan antara Tun Mahathir Mohamad dengan Sultan Johor nampaknya akan berterusan lagi.

Kali ini ia kelihatannya melibatkan sebidang tanah milik Sultan Johor di Bukit Cagar yang terlibat dalam rancangan pembinaan Sistem Transit Rapid atau RTS dari Johor Bahru ke Singapura.

Belum pun reda isu campurtangan Statut Rome dan perlantikan Menteri Besar serta dua Exco Johor baru-baru ini, kini meletus pula soal berkaitan tanah di Bukit Cagar ini.

Tanah berkenaan merupakan salah satu dari lima lot tanah di Bukit Chagar yang diterima Putrajaya dari kerajaan Johor pada 2012 sebagai sebahagian daripada perjanjian pertukaran tanah untuk membina Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin Johor Bahru (CIQ).

Bagaimanapun satu daripada lot tanah itu telah menjadi milik Sultan Johor yang dikatakan pemindahannya dilakukan sebelum PRU 2018 lalu.

Jika kerajaan ingin mendapatkan semula tanah seluas 4.5 hektar tersebut, bermakna Putrajaya perlu membayar RM495 juta untuknya.

Menurut laporan, tidak diketahui bagaimana tanah itu dipindahkan dan siapa yang bertanggungjawab mengenainya, sama ada Perdana Menteri atau Menteri Besar Johor ketika itu.

Jawapan Tun Mahathir berkenaan tanah tersebut yang diperlukan untuk pembinaan RTS bagaimanapun nampaknya akan mencetuskan perbalahan yang berterusan dengan Istana Johor.

Kata Tun Mahathir, kerajaan akan membeli balik tanah tersebut daripada Sultan Johor kiranya baginda telah membuat pembayaran untuk memilikinya sebelum ini.

“Tetapi jika ia belum dibayar, kerajaan tidak perlu membelinya kerana ia adalah milik kerajaan.

“Hanya sekiranya baginda sudah membayar, barulah kami perlu membelinya balik,” tegas Perdana Menteri.

Alamak….bisanya ayat-ayat Tun Mahathir kali ini?

Ini ayat gaduh atau ayat yang bertujuan untuk berunding dengan baik?

Adakah ini bermakna kerajaan akan mengambil balik tanah tersebut secara percuma begitu saja?

Wajar atau tidak Tun Mahathir mengeluarkan ayat sedemikian, sedang dari segi pemilikan tanah itu sudah menjadi milik Sultan Johor?

Apa agaknya reaksi Sultan Johor selepas ini? (Shahbudindotcom 03/05/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 3 May 2019 — 11:45 pm
Subscribe
Notify of
guest
64 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
John Doe
John Doe
5 May 2019 12:33 am

Ini pula komen saya ke atas entry Tn Budin. Hehehe.. Sebagaimana Tn Budin kelihatan begitu terdesak mahu ‘memaksa’ khalayak pembaca supaya percaya dengan mitos bahawa perkara yang terbaik untuk Malaysia hari ini ialah untuk Tun M segera berundur dan Pak Sheikh segera mengambil alih, sebegitulah entry Tn Budin kali ini nampak sangat terdesak untuk menggambarkan bahawa Sultan Johor adalah raja berjiwa rakyat. Masih ingat Pak Sheikh mencium tangan Sultan Johor sebaik dibebaskan dulu. Hehehe, Pak Sheikh telah mendapat ahli pasukannya dari kalangan seorang raja tetapi ia seperti juga Tn Budin masih tidak sedar bahawa mereka hanya sedang merancang untuk diri… Read more »

tanpa nama
tanpa nama
5 May 2019 3:50 pm
Reply to  John Doe

“TMJ teruskan perjuangan” . Perjuangan pertahankan tanah rampas dari rakyat. kahkahkahkah.
Budin . Blogger terunggul golongan perpaduan Ummah. kahkahkahkah.
SijiLoroTeluPapat-MelayuBodoJhoLoDapat…

Apanama
Apanama
6 May 2019 5:28 pm
Reply to  tanpa nama

Podah lah jondo, sembang macam baru lepas minum todi. CErmin diri tu dulu yer

khatijah.nuno
khatijah.nuno
7 May 2019 12:34 am
Reply to  Apanama

Merambus la pondan tua GN aka Kejora Kera..awak tu semvang mcam gay tak dpt lepas gian…

khatijah.nuno
khatijah.nuno
7 May 2019 12:31 am
Reply to  John Doe

Tuan JD, telah beberapa kali tuan me yatakan Pembawa Panji Hitam, tetapi taj ramai yg yakin dan percaya. Whatever saya me ghormayi pandangan pendapat Tuan, malah your Predictions. Saya seperti rakyar2 yg lain terutama yg memyokong PM dan kerajaan baru, mmng mengharap agar kemelut fracas antar pihak2 istana Selatan tu dan Tun M akan menuju ke akhir persengketaan secara diplomasi. Tetapi menmandangkan puak2 terdesak yg ingin menjatuhkan Tun dan kjaan PH terutana puak penyamun Geng Majib dan puak ularmak Taliban..maka mmnf dipercayai, salah satu dari pihak “Penentang” atau pihak Tun pasti ada yg kecundang jua. Dan saya mmng harapkan Tun… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 12:18 pm

Apa kah makna nya ini semua?

Tanah ditukar milik 2 hari lepas Sultan Johor perkenan penjajaran semula RTS

Sebidang tanah yang direncanakan untuk Sistem Transit Aliran Johor–Singapura (RTS) ditukar milik ke atas nama Sultan Johor hanya dua hari selepas beliau perkenan untuk penjajaran semula projek itu.

Dalam temu bual eksklusif yang diterbitkan di New Straits Times pada 7 Ogos 2017, Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menyatakan “keraguan serius” mengenai reka bentuk RTS berkenaan.

Sultan Johor mempersoalkan penjajaran asal yang merentasi Selat Johor.

“Ia mengganggu (pemandangan) kaki langit bandar …”

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 12:24 pm
Reply to  Tanpa Nama

Apa kah kuasa nya bercakap begini?

“Pihak-pihak yang terlibat juga perlu berunding dengan saya, apa sahaja (rancangan baru) yang dibentangkan kepada saya …” katanya.

Sehari kemudian, Putrajaya bergegas .. bimbang .. Kemudian menteri (Kerajaan Najib) .. mengadap Sultan Johor.

Hasilnya, dari anggaran awal sebanyak RM4 bilion, kos RTS meningkat kepada RM5.3 bilion.

Dua hari kemudian pada 19 Nov 2017, Lot PTB 23354 – sebuah kawasan seluas 4.5 hektar di Bukit Chagar yang akan digunakan untuk projek RTS – dipindahkan ke atas nama Sultan Johor.

Menurut semakan, Sultan Johor membayar RM0 bagi cukai tanah.

Apa kah ini semua?

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 12:27 pm
Reply to  Tanpa Nama

Kerajaan Johor sepatutnya memindahkan Lot PTB 23354 kepada Pesuruhjaya Tanah Persekutuan (PPT) pada tahun 2010 sebagai pertukaran tanah persekutuan di Tanjung Puteri untuk pembinaan kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ).

Bagaimanapun, laporan Jabatan Tanah dan Galian Negeri Johor (pemilik tanah di Bukit Chagar) yang dilihat oleh Malaysiakini, menunjukkan bahawa pemindahan kepada POT tidak pernah berlaku dan tanah akhirnya diberikan kepada Sultan Johor.

pada 9 Dis 2018, satu lagi tanah 2.4-hektar Lot 45419 juga dipindahkan kepada Sultan Johor.

Perkara ini juga disahkan melalui semakan carian tanah, yang turut memaparkan cukai tanah adalah RM0.

Najib amat mengarut membenarkan ini semua.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 12:38 pm
Reply to  Tanpa Nama

Daripada RM5.3 bilion kos projek RTS selepas disemak semula, kira-kira 13 peratus atau RM694 juta akan ditujukan sebagai pampasan kepada Sultan Johor untuk dua bidang tanah yang dimiliki SUltan Johor selepas penjajaran semula RTS.

Semalam, Tun M kata kerajaan akan beli semula tanah itu jika Sultan Johor membayarnya.

Tapi Tun M kata kerajaan tidak akan mengeluarkan apa-apa wang untuk memperoleh tanah itu jika tidak membayar untuk pemilikan tanah itu.

projek itu kini dihentikan kerana isu tanah.

Tak adil. Najib beri tanah kpd Raja langsung tak adil. Tun Mahathir perlu ambil tindakan tegas.

Othman Ahmad
Othman Ahmad
4 May 2019 6:22 pm
Reply to  Tanpa Nama

Sebab tuu Najib & Rosmah serta kuncu2nya kena kualat, jatuh tersungkur dgn amat hinanya seluruh dunia bila menerima aib di atas amalan2 rasuah, menipu, membohong, mencuri, membunuh, menganiaya dsbnya.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
7 May 2019 12:36 am
Reply to  Othman Ahmad

Dan Anonymous GN aka Kejora tetap menjilat puak2 korupsi tu sampai kiamat…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
4 May 2019 12:13 pm

MARI KITA KENALI PARA PEMIMPIN UTAMA KERAJAAN SEKARANG….RAMAI YANG LEBIH MENGENALI PAK SHEIKH DAJJAL BERBANDING TONG M BERDASARKAN PAK DAJJAL TELAH DIMAHKAMAHKAN DAN DISAHKAN SEBAGAI PENGAMAL LIWAT DAN MENJADI BANDUAN DUA KALI….TONG M DI ANGGAP LICIK WALAUPUN TELAH MEMBUAT BEGITU BANYAK SKANDAL TERUS DIPUJA DAN DIANGGAP SEPERTI TUHAN YANG SUCI TIADA KESALAHAN….SEMATA-MATA KERANA TIDAK PERNAH DIBICARAKAN OLEH MAHKAMAH DENGAN RM 400 BILLION SKANDAL MAKA PEMIMPIN INI DI ANGGAP SEPERTI DEWATA.…SEJARAH PM-4 YANG TELAH MERANAPKAN SEPARUH DARI EKONOMI NEGARA TELAH DIABAIKAN OLEH MEREKA YANG FANATIK INI…FAKTA DAN ANGKA DI MANA RINGGIT TELAH JATUH DARI RM 2.50 KEPADA RM 3,80 TELAH DICAMPAK… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
4 May 2019 12:18 pm

MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA,,DISUCIKAN DAN DI DEWAKAN OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI BERTUJUAN MENEUTRALKAN ISLAM DENGAN FAHAMAN LIBERAL DAN PLURALISM SEPERTI MEMANDANG MUDAH UMAT ISLAM MURTAD BERDASARKAN KEBEBASAN BERAGAMA …MENEUTRALKAN KETUANAN MELAYU DENGAN MENGUBAH PERLEMBAGAAN SPT STATUT ROM DAN UEC YANG TELAH DILULUSKAN…ICERD DAN PELBAGAI LAGI HASUTAN AKAN DIBUAT…DI LUAR NEGARA PAK DAJJAL MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST.. TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
4 May 2019 12:23 pm

SESI BERKENALAN DENGAN PEMIMPIN NEGARA DITERUSKAN…PAK SHEIKH YANG MEMPUNYAI PAKEJ LENGKAP BERUPA KEBEJATAN MORAL,,BERFAHAMAN LIBERALISME DAN PLURALISME SERTA AHLI FREEMASON..PUNYAI RAPPORT BAIK DENGAN ISRAEL …APALAGI PARTY YANG DITERAJUI ADALAH BERLAMBANG MATA SATU…PAK DAJJAL JUGA TERLIBAT DALAM MEGA SKANDAL..CONTOH KETARA IALAH SKANDAL FOREX YANG BERJUMLAH RM 30 BILLION KETIKA MENJADI MOF….MELAYAKKAN BELIAU MENDAPAT PANGKAT DAJJAL.. TONG M HEBAT DARI SEGI MEMANIPULASI PEMIKIRAN RAKYAT ALA FIRAUN KUNO…SKANDAL BELIAU YANG BERTONG-TONG TELAH DI ILUSIKAN HANYA PERKARA YANG REMEH APABILA KEKAYAAN NEGARA LESAP LEBIH DARI SEPARUH DENGAN SKANDAL MEGA BERJUMLAH RM400 BILLION…BANYAK DASAR-DASAR KERAJAAN SEMASA PM-4 TELAH DIUBAH TERUTAMA DASAR PENSWASTAAN YANG MENYEBABKAN KEKAYAAN… Read more »

Othman Ahmad
Othman Ahmad
4 May 2019 6:25 pm

Hi hi hi
Celotehan desperado……!!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 12:47 pm

Chris Lim

Sebidang tanah yang direncanakan untuk Sistem Transit Aliran Johor–Singapura (RTS) ditukar milik ke atas nama Sultan Johor hanya dua hari selepas beliau perkenan untuk penjajaran semula projek itu.

Kes camni byk BERLAKU zaman Dumngok berkuasa. Satu utk ko, satu utk dia, satu utk aku.

Zairi Ibrahim

bila sultan ada bagi komen… menteri2 umno kecut bola… takut projek tak menjadi, takut bola di picit… diam2 tanah tu di tukar nama sultan.. sebagai timbang balas.. istana umumkan tak minat until Tun Mahathir menang Pru14.. cilaka Najib…

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 12:10 pm

Betul ke tak pernah dimaklumkan?

Sultan Johor sedia serah semula tanah Bukit Chagar

Kenyataan setiausaha sulit Sultan Johor itu juga menyatakan bahawa baginda tidak pernah dimaklumkan berhubung tanah di Bukit Chagar yang dikatakan ditukar milik atas nama baginda.

xxx

Walau bagaimana pun, Putrajaya perlu periksa jika ada bayaran dibuat bagi pindah milik lot2 tanah itu kpd nama dia dulu.

Anonymous
Anonymous
4 May 2019 11:26 am

Suman dah tua bangka tulang pun dah reput
Dah tak berapa hari malaikat nak dtg jemput
Kemain lagak juah tidak padan lelah semput
Orng makan nasi dia ini akan makan rumput

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Othman Ahmad
Othman Ahmad
4 May 2019 6:13 pm
Reply to  Anonymous

Tak payah berpantat-pantatoon. Buktikan dulu kamu tuu bukan gay boy & pondan.

Kejora gay musibat masih syok sendiri. Mari kita semua bersaksi sama ada dia berani muncul berdepan dgn saya pd 19 Mei 2019 nanti di Dataran Merdeka; atau dia hanya seorang gay pengecut yg telah banyak kali menyorok diri, beri alasan tak dapat hadhir konon ‘Mas datang bulan’, kemalangan j/raya dll kekalutan.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 10:59 am

Mengarut lah nak tubuh Parti Bangsa Johor –

Laporan: ‘Golongan atasan’ cadang tubuh Parti Bangsa Johor

Perselisihan antara Putrajaya dan Istana Johor dikatakan turut menyaksikan cadangan daripada “golongan atasan” berhubung penubuhan sebuah parti politik baru khusus untuk penduduk Johor.

xxx

Di Johor ajer belum tau boleh menang hingga menubuhkan Kerajaan. Bukan majoriti rakyat Johor banggakan nak ada bangsa negeri itu, bangsa negeri ini, nanti berborai Malaysia.

Apa tah lagi sentimen di Seluruh Malaysia.

Cadangan kartun.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 11:11 am
Reply to  Tanpa Nama

Mana tak kartun nya, Pemuda Umno pun tak setuju –

Ketua Pemuda Umno Johor Mohd Hairi Mad Shah menyifatkan cadangan penubuhan parti baru itu tidak wajar kerana anak muda masih lagi bersama Umno.

Malah kerjasama Umno dan PAS juga sudah mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada majoriti rakyat di Johor, katanya.
xxx
konon nya.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 11:18 am
Reply to  Tanpa Nama

Laporan: ‘Golongan atasan’ cadang tubuh Parti Bangsa Johor

Bagaimanapun, ramai tidak setuju kerana menganggap cadangan menubuhkan parti semata-mata untuk menantang Dr Mahathir sebagai tidak rasional.

M’kini

Geng Najib
Geng Najib
4 May 2019 12:29 pm
Reply to  Tanpa Nama

Ko dah tanay ke pendapat dan pandangan orang Johor mengenai isu tu…atau kau saja nak buat lawak bodo lagi bangang kata ramai tak setuju…dengan adanya parti baru ni, akan menjadi wadah kepada bangsa Johor untuk menyatakan rasa tak puas hati dan kekecewaan mereka terhadap rejim yang ada sekarang ni…takkan lah nak terus dibarkan mereka di Putrajaya tu terus menerus syok sendiri dalam mentadbir negara..umpama Beraja di mata dan Bersultan di hati pulak beb !!!!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 11:22 am
Reply to  Tanpa Nama

PAS: Istana berhak beri pandangan, rakyat tak semesti terima

M’kini

Othman Ahmad
Othman Ahmad
4 May 2019 8:24 pm
Reply to  Tanpa Nama

Sebab itu Pas berhak membohong cover line Sultan Kelantan konon cuti panjang untuk rawatan perubatan, alih2 terbongkar kahwin dgn ratu Moscow.

Bagus.,bagus.,bagus……,!!

Wau Bule
Wau Bule
4 May 2019 9:22 am

Sapa lagi yang dah TULAH

Zahid gagal dapat paspot untuk buat urah
Apandi Ali kena masuk mahkamah nak dapat paspot pergi UK….

Dulu mereka2 ini lah berkuasa……

Allah nak buktikan…..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
4 May 2019 12:26 pm
Reply to  Wau Bule

KO NI LBH DARI RAJA…CEPAT HUKUM ORG

Othman Ahmad
Othman Ahmad
4 May 2019 5:38 pm

Kejora dah mula merepek.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 7:21 am

Beruk Tua Geng Najib yang pakai banyak nama, asyik menjilat Najib, Kau geram kpd aku sebab aku selalu hentam Najib di segala apa yang di buat dan yang tak di buat nya yang menyebabkan rosak negara ini. Kau cakap kotor, aku cakap kotor, giving you a taste of your own medicine. Dah banyak kali aku cakap, what you can do, I can do better. Tak berfaedah kau terus cakap kotor, dsb nya. Coba lah dialog, diskussi baik2. Kot ada pembaca yang tertarik dengan hujah2 kamu siap dengan bukti, fakta, atau sekurang kurang nya punca maklumat yang sahih, dan sokong Najib.… Read more »

Noneng
Noneng
4 May 2019 8:50 am
Reply to  Tanpa Nama

Awal babi ni muncul

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 10:08 am
Reply to  Noneng

Kau cakap kotor, aku cakap kotor, giving you a taste of your own medicine. Dah banyak kali aku cakap, what you can do, I can do better.

Tak berfaedah kau terus cakap kotor, dsb nya.

Coba lah dialog, diskussi baik2. Kot ada pembaca yang tertarik dengan hujah2 kamu siap dengan bukti, fakta, atau sekurang kurang nya punca maklumat yang sahih, dan sokong Najib.

Geng Najib
Geng Najib
4 May 2019 11:04 am
Reply to  Tanpa Nama

TN…pengujung2 kat blog ni boleh namapak sapa yang bercakap kotor,memaki hamun dan merapu macam orang mati bini kat sini…rasanya ko sorang aje yang terlalu beremosional sangat bila berhujah..langsung tak gunakan akal yang dikurnikan Ilahi..sebaliknya macam gunakan lubang juboq aje…tu lah pasal apa yang ko postkan kat sini memualkan dan meloyakan pembaca2…yang peliknya…selama ni takkan lah ko tak perasan lagi kot?????

Othman Ahmad
Othman Ahmad
4 May 2019 5:40 pm
Reply to  Tanpa Nama

Kejora menang patut diajar sebab kurang ajar.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 11:27 am
Reply to  Noneng

Kau coba lah cakap kotor macam mekanik nih, mau tau kena pelangkong beribu Ringgit –

Tulis perkataan lucah atas kertas saman, mekanik didenda RM8,000

Tertuduh mengaku salah terhadap dua pertuduhan iaitu menulis perkataan lucah ..

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 7:16 am

“.. tanah itu telah menjadi milik Sultan Johor yang dikatakan pemindahannya dilakukan sebelum PRU 2018 lalu.” Mesti keroje Najib lah. Kot mahukan sokongan ke atas nya dan kempen anti-Mahathir dibuat istana sebelom PRU14.

Cukup keji dan jelek pendirian yang mengarah pemindah milik dan penerima milik itu. Itu tanah Kerajaan. Demikian luas (lk 10 ekar) dan bernilai tinggi di Singapura.

Jika kerajaan perlu membayar RM495 juta untuk tanah kepunyaan Kerajaan pusat itu, seluruh rakyat Malaysia yang rugi. Itu wang rakyat, mengapa perlu keluar untuk tanah kepunyaan rakyat dulu itu. Melainkan jika di “beli dengan harga pasaran” di masa pindahmilik itu.

Noneng
Noneng
4 May 2019 8:51 am
Reply to  Tanpa Nama

Babi ni lagii

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 10:09 am
Reply to  Noneng

Kau cakap kotor, aku cakap kotor, giving you a taste of your own medicine. Dah banyak kali aku cakap, what you can do, I can do better.

Tak berfaedah kau terus cakap kotor, dsb nya.

Coba lah dialog, diskussi baik2. Kot ada pembaca yang tertarik dengan hujah2 kamu siap dengan bukti, fakta, atau sekurang kurang nya punca maklumat yang sahih, dan sokong Najib.

Othman Ahmad
Othman Ahmad
4 May 2019 5:45 pm
Reply to  Tanpa Nama

Umno guna nama Pigak Istana Johor untuk menyonglap tanah pertiwi. Sultan Johor pun dah akui kalau transaksi tak betul, kerajaaan pusat boleh ambil balik tanpa bayar ganti rugi.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 7:01 am

Tak bijak membantah kata2 Tun Mahathir kerajaan akan membeli balik tanah tersebut daripada Sultan Johor kiranya baginda telah membuat pembayaran untuk memilikinya sebelum ini.

“Tetapi jika ia belum dibayar, kerajaan tidak perlu membelinya kerana ia adalah milik kerajaan.”

Adalah amat logik bahawa jika tidak ada bayaran di buat, tanah itu boleh di ambil semula untuk digunakan bagi kepentingan negara.

Kalau ada resit bayaran, tunjukkan. Tapi rasa nya orang2 Tun telah membuat siasatan yang menunjukkan tiada bayaran di buat, jadi, itu tanah Kerajaan.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 6:55 am

Budin membatu api dengan tujuan Pak Sheikh Anwar cepat dapat jadi PM dan dia dapat jadi Penasihat Media Pak Sheikh. Tapi Budin jauh tak setanding dengan caliber A Kadir Jasin, wartawan yang naik maju hingga menjadi Ketua Sidang Pengarang dan Ketua Eksekutif Kumpulan New Straits Times, yang dapat menjadi Penasihat Media Tun M, gaji berpuluh ribu, opis besar, disegani dan dihormati semua media massa. Belum tentu Pak Sheikh jadi PM. Ramai yang tak mahu Peliwat dan Bekas Banduan 2 kali menjadi PM. Dalam dunia tidak ada banduan jadi PM melainkan Nelson Mandela, “banduan honourable” sebab dia melawan dasar apartheid di… Read more »

Ars
Ars
4 May 2019 10:11 am
Reply to  Tanpa Nama

101% setuju

Othman Ahmad
Othman Ahmad
4 May 2019 5:48 pm
Reply to  Tanpa Nama

Saya juga tak rela dunia akhirat – Selisih……!!!

Wau bule
Wau bule
4 May 2019 6:35 am

Power Trinity The godfather who thinks he is above the law The mob leader who thinks the rakyat owe him the throne The scriptwriter who thinks with the support of godfather and the mobleader he is assured of an advisorial role The battle of truths We then have the greenhorn general supported by nothing to hide learned men and a foot soldier who will eat nothing else but carrots. Good to hear other Thanoses and greenhorn soldiers prefer to play by the rule of law. The men of wisdom continue to play dumb deaf and blind The directionless NGOs come… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 9:22 am
Reply to  Wau bule

In short and simple language –

Najib, Umno dan Bn dah terguling di Pru14.

Biarkan, biarkan.

Sekarang Najib hari2 turun naik mahkamah.

Sorakkan, sorakkan.

Othman Ahmad
Othman Ahmad
4 May 2019 6:04 pm
Reply to  Tanpa Nama

Bro TN…

Its unthinkable that those timid silly coward punks (umno & pas skunks) try to be funny with The Blessed Grand Old Statesman, honoured and respected all over the world.

My goodnesss…..!!

khatijah.nuno
khatijah.nuno
7 May 2019 12:43 am
Reply to  Tanpa Nama

Bukan saja terging, da tertonngeng, tersembam..masih nk tu juk lagak dan yoah bakaci2 utk merancanf demibsteasi demi demonstrasi..last2 jadi demons(puaka)trasi

Wau bule
Wau bule
4 May 2019 4:27 am

Trinity

Whacked and slapped
Assaulted and holed
Seized and What’s next?

cenobit
cenobit
4 May 2019 1:46 am

sultan perak terbaik..

Wau bule
Wau bule
4 May 2019 4:29 am
Reply to  cenobit

Daulat Tuanku. Raja adil Raja disembah

Tanpa Nama
Tanpa Nama
4 May 2019 7:26 am
Reply to  cenobit

Setuju sepenuh nya.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
4 May 2019 12:55 am

BUDIN HARDCORE PAK ANU …TUKANG KOMEN RAMAI HARDCORE TUN M….ELOK LA TU…INI SEMUA GAMBARAN KERAjaan PH …

Othman Ahmad
Othman Ahmad
4 May 2019 5:52 am

Kejora gay musibat masih syok sendiri. Mari kita semua bersaksi sama ada dia berani muncul berdepan dgn saya pd 19 Mei 2019 di Dataran Merdeka; atau dia hanya seorang gay pengecut yg telah banyak kali menyorok diri, beri alasan tak dapat hadhir konon ‘Mas datang bulan’, kemalangan j/raya dll kekalutan.

Geng Najib
Geng Najib
4 May 2019 10:57 am
Reply to  Othman Ahmad

Woiiit wak Suman..idup lagi Wak yeeer…dari hari tu nak sangat tanya kat wak lah…apa citer kawan baik dan kamceng Wak si mantan MB Johor, man [email protected] Singer yang pegang jawatan tak sampai pun setahun…paling singkat dalam sejarah Msia sejak merdeka…wak takde ziarah dia ke sejak letak jawatan tu haah…dan kini cap munge johor dah betul2 berantakan ..terbahagi dua antara kem Tun Madey dengan kem Din pagoh..berikutan isu perlantikan MB baru dan rombakan Exco baru Johor yang tak dapat restu dari Tun Madey sebab semua yang dilantik adalah orang2 Din Pagoh..apa tah lagi pengerusi baru Bersatu pulak orang yang dipilih sendiri… Read more »

Othman Ahmad
Othman Ahmad
4 May 2019 11:21 am
Reply to  Geng Najib

Dah Taqdir Illahi, apa nak dikata – asal jgn menerima nasib buruk seoerti Najib, Rosmah, Jahit Komidi, Azeeez, Bung Mokhtar, dll yg bakal menerima giliran sama.

Kalau dah memang rezeki an6gerah Illahi, umur seusia 94 tahun pun masih diberkati kecergasan, kecerdasan, keberanian – satu anugerah yang tak mungkin diperolehi oleh mana2 insan di zan0man ini.

Geng Najib
Geng Najib
4 May 2019 12:23 pm
Reply to  Othman Ahmad

Alaaah…Tun masih ulang taktik lapoknya macam dulu2 tu…sikit2 kalau tak puas hati..merajuk macam budak kecik yang tak ditunaikan hajatnya…sapa lah nak buang masa nak pujuk dia tu..ngabehkan boreh aje lah Wak!!!!!!

Geng Najib
Geng Najib
4 May 2019 12:36 am

Ketidak sefahaman di antara Tun Madey dengan Istana Johor bukan baru ini sahaja terjadi…..Kemelut ini sudah terjadi berpuluh-puluh tahun dahulu…..tapi kini kian membarah dengan terjadinya perletakan jawatan Menteri Besar Johor dan perlantikan EXCO Johor yang baru, yang dikatakan didalangi oleh Din pagoh ….. Tun kembali menunjukkan kuasanya dengan melantik bekas EXCO yang dipecat itu menjadi Ketua Perhubungan PPBM Johor bukannya MB Johor, yang hanya menjawat SU Bersatu Johor aje…tak pernah berlaku dalam sejarah Msia di mana MB mempunyai kedudukan politik yang lebih rendah dari YB biasa aje…ini juga satu cara untuk Tun menunjukkan kepada ahli2 dan pemimpin2 Bersatu bahawa dia… Read more »

Geng Najib
Geng Najib
4 May 2019 12:49 am
Reply to  Geng Najib

Kita semua pun sedar betapa hubungan Din pagoh dengan Istana Johor ni memang rapat sedari dia jadi MB Johor dulu..dan sebagai warga bangsa Johor yang masih sayangkan Sultannya, dah tentu lah din pagoh tak sanggup melihat Institusi kesultanan Johor terus ditekan dan dihimpit terus2an oleh Tun Madey..hanya kerana dendam lama yang masih membara terhadap pihak Istana Johor tu sejak dulu lagi…dan WAJIBlah Din pagoh mempertahankan Istana..dan ini tentu tidak disenangi oleh tun kerana bakal merencatkan road map politiknya di Johor…apa tah lagi..MB dan EXCO baru Johor dari Bersatu adalah dari kem Din Pagoh…ditambah pulak dengan 35 ketua bahagian Bersatu Johor… Read more »

anon
anon
4 May 2019 12:23 am

cilaka betul la si budin ni….dah kena bayar dek sorang kat johor ke…ko memang babi la budin….hilang respek aku kat ko…nyampah siut

Geng Najib
Geng Najib
4 May 2019 12:05 am

Takde kerja lain yang lebih berfaedah nak dibuat Tun Madey sekarang…asyik2 nak cari gaduh dengan orang aje…rakyat menangkan PH bukan untuk jadi macam ni..untuk membela dan mensejahterakan kehidupan mereka…nak tanya lah..ada kah isu yang ditimbulkan ni semua semata2 untuk mengalihkan perhatian rakyat terhadap ketidak mampuan PH mentadbir seperti yang diharapkan …dah tinggal beberapa hari aje lagi nak masuk setahun memerintah…aap perubahan yang telah dilakukan oleh mereka selain dari U- turn, copypaste dan jenama semula dasar dan program2 yang telah dibuat oleh BN dulu haah….kata begitu ramai menteri2 yang bijak pandai dengan sijil2 palsu mereka dalam kabinet tu..takkan lah takde satu… Read more »

Geng Najib
Geng Najib
4 May 2019 12:22 am
Reply to  Geng Najib

Tular berita..syarikat kesayanagn Tun Madey iaitu PROTON kini telah mengalami kerugian teruk di bawah Dato Moktar al Bukhary yang boleh membawa syarikat tu lingkup dan gulung tikar..jadi seperti biasa biasalah..tun Madey akan bail out syarikat kroninya tu dengan mengaturkan agar bank dari China meminjamkan RM 1.9 billion kepada Proton untuk meneruskan operasinya…ingat tak dulu bukan main lagi kata projek Bandar Msia ni merugikan Msia dan bakal menjual negara ni kepada China..tapi sekarang Tun cakap lain pulak…projek ni bakal menguntungkan rakyat dan negara dan akan diteruskan…ECRL tak terkecuali..alasan yang sama digunakan untuk menjustifikasikan agar ia nya diteruskan…kononnya rundingan antara Tun Daim… Read more »

Othman Ahmad
Othman Ahmad
4 May 2019 8:27 pm
Reply to  Geng Najib

Sumber dari belakang lorong2 Chow Kit Road, ker…..???

Hi hi hi

Sawaludinlamin
Sawaludinlamin
4 May 2019 12:00 am

I say budin, semuanya tun x betul. Elok hang mintak aljub yg selesaikan sacara baik n sopan. Mintak dia pi tongek pungkoq nya dan cium tangan n kaki raja tamak ni n declare krajaan akan bayar rm1b. Waktu nak bayar aljub dah jd pm. Org tua2 dulu kata Angan2 Mat jenin, org tua2 skrg kata angan2 sibudin.

Fan Tun
Fan Tun
4 May 2019 1:22 pm
Reply to  Sawaludinlamin

Bila si Batu Api celik mata Terus Mahathir dia nak nista Bilalah Tun nak turun tahta Aku nak jadi Ketua Berita! Kuat sungguh batu apinya Tak perlu fikir tak usah tanya Tak ingat lain dalam dunia Hanya Tun buat aniaya! Berturut posting dia dah tibai Sebagai alat Sang Kelembai Penghentam belakang berlagak lebai Mengidam jawatan..entah2 goodbye! Nampak sangat si batu api Hilang punca tidak bertepi Tun PM..ngerinya mimpi Kini termenung memakai topi! Pagi ke malam puas berfikir Tun Mahathir mesti disingkir Idola tak naik hidup pun fakir Harap idola janji tak mungkir! Nasib baik Tun tak kisah Pisau tak nipis… Read more »

Othman Ahmad
Othman Ahmad
4 May 2019 5:52 pm
Reply to  Fan Tun

From east to west
Pantun fan tun is still the best…..!!