12 PENCAPAIAN KEMENTERIAN PENGGUNA SELAMA SETAHUN DALAM KERAJAAN PH

Hari ini saya telah mengadakan sidang media khas mengenai pencapaian Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menjelang setahun pentadbiran kerajaan baru. Secara ringkasnya, pencapaian dan inisiatif baru kementerian termasuklah:

1. Menggerakkan Sekretariat Majlis Tindakan Sara Hidup Negara bagi menangani isu sara hidup rakyat.

Antara pelaksanaan dasar yang dihasilkan Majlis ini termasuklah pas tanpa had My100 bagi perkhidmatan LRT, MRT dan Monorel, perluasan program Foodbank Malaysia ke IPTA dan penubuhan Jawatankuasa Tindakan E-Dagang Kebangsaan bagi mengurangkan kos sara hidup dengan menggalakkan perniagaan e-dagang;

2. Melancarkan program Foodbank Malaysia.

Program ini bertujuan menyelamatkan lebihan makanan dan menyalurkan bantuan makanan kepada golongan yang memerlukan. Sejak program ini dilaksanakan, sebanyak 113,756 isi rumah telah menerima manfaat dan 1,156 metrik tan makanan berjaya diselamatkan. Program Foodbank selanjutnya diluaskan ke peringkat IPTA. Setakat ini, sebanyak 2,200 mahasiswa mendapat bantuan makanan berterusan di 6 IPTA;

3. Pemeriksaan premis dan pembukaan kertas siasatan secara agresif oleh Bahagian Penguatkuasa.

Nforceteam Kpdnhep telah melakukan pemeriksaan dan pemantauan secara agresif dengan pemeriksaan 549,475 premis dan pembukaan 11,281 kertas siasatan dengan nilai rampasan dianggarkan sebanyak RM 49.04 juta. Daripada kesemua kes itu, sebanyak 8,264 kompaun telah dikeluarkan dan denda dianggarkan sebanyak RM 2.07 juta;

4. Memulakan 332 kedai i-KEEP seluruh negara.

Inisiatif Kedai Ekonomi Penguna (i-KEEP) dilancarkan pada 29 November 2018 dan bertujuan menjual barangan keperluan harian pada harga 2%-20% lebih murah daripada harga pasaran kepada pengguna. Program i-KEEP dilaksanakan menerusi kerjasama strategik dengan 10 syarikat peruncitan dan koperasi. Setakat ini, sebanyak 332 kedai i-KeeP beroperasi di seluruh negara;

5. Penstabilan harga petrol RON 95 kepada RM 2.08 dan Diesel kepada RM 2.18.

Kabinet pada 27 Februari 2019 bersetuju untuk meletakkan paras had harga petrol RON 95 pada RM 2.08 seliter;

6. Melaksanakan kajian rantaian bekalan barangan terpilih.

Kajian ini bagi memahami lapis rantaian dan elemen yang terlibat sebelum harga akhir sesuatu produk atau perkhidmatan dijual kepada pengguna. Kajian ini akan membantu kerajaan dalam mencapai keputusan dan merangka dasar mengurangkan kos sara hidup dengan lebih efektif;

7. Membangunkan usahawan tempatan melalui Kempen Beli Barangan Buatan Malaysia (KBBM) dan SSM Biz Grant.

Sebanyak RM 20 juta diperuntukkan bagi KBBM sebagai usaha merancakkan industri barangan tempatan. Anggaran perbelanjaan RM 20 juta merangkumi penembusan pasaran melalui penyenaraian tetap produk tempatan di pelbagai platform, promosi dan pengiklanan produk tempatan serta penganjuran karnival jualan barangan tempatan di seluruh negara.

Program Biz Grant oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia (Laman Rasmi) pula bertujuan membantu usahawan tempatan dengan pemberian geran bernilai RM 3,000 seorang. Jumlah keseluruhan geran bagi program ini adalah RM 10 juta dan setakat 31 Disember 2018, seramai 2,634 usahawan telah menerima geran tersebut.

8. Kolaborasi bersama AirAsia bagi mempromosi produk buatan tempatan.

AirAsia telah bersetuju untuk terlibat sama dalam Kempen Beli Barangan Malaysia dengan memberikan ruang kepada 550 produk tempatan untuk diketengahkan melalui platform-platform milik AirAsia iaitu menu dalam penerbangan, restoran francais Santan dan T&Co serta platform e-commerce Ourshop dan ROKKI. AirAsia juga bersetuju mengecualikan produk-produk tempatan tersebut daripada caj penyenaraian (RM5,000) bagi platform e-commerce mereka;

9. Pengenaan keputusan cadangan penalti terhadap kes tipuan bida yang pertama di Malaysia.

Tipuan bida merupakan kesalahan serius di bawah Akta Persaingan 2010 apabila dua atau lebih pembida dalam sesuatu tender bersepakat mengganggu proses persaingan. Pada 5 Mac 2019, The Malaysia Competition Commission (MyCC) telah mengenakan penalti sejumlah RM 1.94 juta kepada lapan syarikat yang didapati terlibat dalam aktiviti tipuan bida;

10. Memperluaskan fungsi Price Catcher.

Fungsi aplikasi Price Catcher, iaitu platform yang memudahkan pengguna membuat semakan atau perbandingan harga barangan telah diperluaskan dengan penambahbaikan paparan perbandingan harga, penambahan fungsi perkongsian harga oleh pengguna di samping hebahan promosi daripada peniaga. Aplikasi ini juga telah menambah bilangan item barangan paparan sedia ada kepada 432 barangan;

11. Pelaksanaan Corruption Risk Management.

KPDNHEP menjadi salah satu kementerian terawal melaksanakan Corruption Risk Management System. Seramai 11 pegawai penguatkuasa juga telah diberikan sijil Penghargaan Khas atas tindakan menolak rasuah ketika menjalankan tugas pada 20 November 2018; dan

12. Pengiktirafan sebagai Kementerian paling kerap mengadakan libat urus bersama industri.

KPDNHEP telah mendapat tiga anugerah pengiktirafan oleh Malaysian Productivity Corporation dalam pelaksanaan ‘Good Regulatory Practice’. Kementerian juga telah mencatatkan bilangan engagement tertinggi bersama industri sebelum memperkenalkan rang undang-undang atau peraturan baharu.

KPDNHEP-Laman Rasmi komited untuk terus melaksanakan dasar yang membantu rakyat dan merancakkan kegiatan domestik ekonomi tempatan. KPDNHEP akan terus mengumumkan dasar dan inisiatif terbaru dari masa ke masa sebagai memenuhi aspirasi rakyat sesuai dengan objektif kementerian.

Saifuddin Nasution Ismail

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

Updated: 3 May 2019 — 7:12 am

145 Comments

Add a Comment
  1. Aota temberang si tua kadok, sudah tak laku
    Dia hanyalah kucing tua, yg dah tumpul kuku
    19/5 tak sabar nak ku layang penumbuk aku
    Jugak bersulam kan buah tomoi, lutut & siku

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    1. Beratus-ratus kali musibat Kejora menyumpah seranah saya & Tun M ‘mampos’ namun sikitpun tak termakbul, malah makin sihat wal afiat.

      INGAT – 19 MEI, 2019 hari perhitungan kita yg kamu sendiri gembar-gemburkan sebelum ini…….!!;

      1. Kejora gay musibat masih syok sendiri. Mari kita semua bersaksi sama ada dia berani muncul berdepan dgn saya pd 19 Mei 2019 di Dataran Merdeka; atau dia hanya seorang gay pengecut yg telah banyak kali menyorok diri, beri alasan tak dapat hadhir konon ‘Mas datang bulan’, kemalangan j/raya dll kekalutan.

        Reply

  2. Penangan PRK Semenyih, Suman hampir gila
    Sbb tidak laku ceramah TDM, dia punya idola
    Sebulan dia dlm wad, tak daya angkat kepala
    Baru je kuar sekejap, kini masuk wad semula

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    1. Beratus-ratus kali musibat Kejora menyumpah seranah saya & Tun M ‘mampos’ namun sikitpun tak termakbul, malah makin sihat wal afiat.

      INGAT – 19 MEI, 2019 hari perhitungan kita yg kamu sendiri gembar-gemburkan sebelum ini…….!!;

      1. Kejora gay musibat masih syok sendiri. Mari kita semua bersaksi sama ada dia berani muncul berdepan dgn saya pd 19 Mei 2019 di Dataran Merdeka; atau dia hanya seorang gay pengecut yg telah banyak kali menyorok diri, beri alasan tak dapat hadhir konon ‘Mas datang bulan’, kemalangan j/raya dll kekalutan.

  3. https://youtu.be/HeZPYf5f9iE
    ANWAR SOKONG RAKYAT HENTAM PH

    DSAI tahu rakyat di dlm keadaan risau gelisah
    Dia spt dapat faham akan rakyat punya susah
    Sbb tu dia sokong kerajaan PH rakyat belasah
    Rakyat mau taji.mcm mana pun dia tak kesah

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  4. Tiada diskusi ilmiah dgn monyet tua gila mcm kau, TN. Dgn pengomen yg lain ok. Dgn TN monyet tua gila, sorry… pondan tua bodoh. Tak jawab soalan mudah.

  5. 19 hb Mei 2019, lebih kurang lagi dua minggu
    Itu lah tarikh, yg sudah sekian lama ku tunggu
    Nak ku sauk ceduk, si tua lahanat punya dagu
    Bagi dia rasa, mcm mana penumbuk ini cikgu

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

    1. Beratus-ratus kali musibat Kejora menyumpah seranah saya & Tun M ‘mampos’ namun sikitpun tak termakbul, malah makin sihat wal afiat.

      INGAT – 19 MEI, 2019 hari perhitungan kita yg kamu sendiri gembar-gemburkan sebelum ini…….!!;

      1. Kejora gay musibat masih syok sendiri. Mari kita semua bersaksi sama ada dia berani muncul berdepan dgn saya pd 19 Mei 2019 di Dataran Merdeka; atau dia hanya seorang gay pengecut yg telah banyak kali menyorok diri, beri alasan tak dapat hadhir konon ‘Mas datang bulan’, kemalangan j/raya dll kekalutan.

  6. Gelagat Wak Suman bingai, bikin hati kita geli
    Pijak masuk blog jer terus bapok ini kena buli
    Kalut gelabah dia bagai maknyah terlucut coli
    Agaknya, dia sakit pula & masuk wad kembali

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

    1. Beratus-ratus kali musibat Kejora menyumpah seranah saya & Tun M ‘mampos’ namun sikitpun tak termakbul, malah makin sihat wal afiat.

      INGAT – 19 MEI, 2019 hari perhitungan kita yg kamu sendiri gembar-gemburkan sebelum ini…….!!;

      1. Kejora gay musibat masih syok sendiri. Mari kita semua bersaksi sama ada dia berani muncul berdepan dgn saya pd 19 Mei 2019 di Dataran Merdeka; atau dia hanya seorang gay pengecut yg telah banyak kali menyorok diri, beri alasan tak dapat hadhir konon ‘Mas datang bulan’, kemalangan j/raya dll kekalutan.

  7. TN si pondan tua mana boleh beza pengomen di sini. Takkan Anonymous Kejora dgn Anonymous yg lain kau tak boleh beza susunan ayat dan frasa yg mereka gunakan. Tua bengap ni tak nak mengaku bodoh. Tua nak mampus pun bodoh lagi.

  8. Beruk Tua Geng Najib yang pakai banyak nama, asyik menjilat Najib,

    Kau geram kpd aku sebab aku selalu hentam Najib di segala apa yang di buat dan yang tak di buat nya yang menyebabkan rosak negara ini.

    Kau cakap kotor, aku cakap kotor, giving you a taste of your own medicine. Dah banyak kali aku cakap, what you can do, I can do better.

    Tak berfaedah kau terus cakap kotor, dsb nya.

    Coba lah dialog, diskussi baik2. Kot ada pembaca yang tertarik dengan hujah2 kamu siap dengan bukti, fakta, atau sekurang kurang nya punca maklumat yang sahih, dan sokong Najib.

    Amacam?

    1. Alah..spesus mcam GN ni mana tau komen atau berhujah secara berhemah,diplomasi dan secara damai. Kenis sebanhsa dgn samseng2 umnno ni, klu berkata2, berhujah siap caci maki, sumpah seranah…puak yg takda adab, biadap, dah ke bodoh, tamaq,meniou, menfitnah.pulak tu kurang ajar lagi

  9. Tanpa Nama
    Ko puji memuji diri sendiri ke?

    Cheap skate betul.

    Sangat low class.

    Semua orang dah tahu Anonymous yang sama pemikiran dengan Anomymous kah3 dan tidak kah3 itu ia lah Geng Najib yang asyik mnjilat Najib.
    _________________________________________

    Kau pun salah. Sangkaan tak betul. Kau jangan ikutkan perasaan.
    Kau ikut sajalah seruan mahathir tu. Setiap hari perkena minyak sakit. Mana tahu mungkin kau boleh bijak menujum.

  10. TN beruk pencen tua nak mampus.
    Jawablah soalan aku. Jangan bagi alasan mcm orang gila. Ada tak sesiapa yg boleh tolong bg jawapan bagi pihak TN babi hutan ni.

    1. Beruk Tua Geng Najib pakai banyak nama,

      Kau jawab dulu soalan aku kau nak rasa ke pelir aku yang kau kata lembik?

      Jawab ajer dulu. pastu aku kasi tau nak sondol kau ke tak sebab mungkin tak syiok sondol babi hutan tua kau nih.

      1. MAHATHIRVSANWAR

        TN KAN BERUK …MANA DIA PANDAI JWB…DLM ZOO DIA BELAJAR COPY PASTE JEE

        1. Dah banyak di beri penerangan tadi bahawa Kau juga Geng Najib yang asyik menjilat Najib, asyik mengkopipes disini.

          Otak kau paling kicik, kot 2 gm saja, kau makhluk Tuhan yang antara “the lowest form of being – the amoeba.” Sejenis lintah.

          1. MAHATHIRVSANWAR

            TN MMG LINTAH ..ISAP

    2. Cakap org berok pemcen.. yG kau tu BEROK SUBSIDI. Sampsi ke mampus, masok kubor nk kambus pun madig harspkan sibsidi kjasn. Dulu lain let Najib dan ummo cekau duit 2msb kadi kau sikit…sjrng kgn harap dpt makan free, bantuan dlm segala hal dari kjaan baru. Puak2 cam kau ni kena rajin dan sendiri usaha. Ni tak nk kjaan bagi tongkat sepanjang masa

  11. TN pondan tua nak mampus.

    Soalan 1.
    Siapakah pemimpin atau ahli PAS yg telah disabitkan kesalahan oleh mahkamah kerana terima wang rasuah dari Najib?

    Soalan 2.
    Adakah wang curi dikenakan cukai pendapatan oleh kerajaan?

    Kalau tak boleh jawab, potong je pelir lembik kau tu bagi makan anjing peguam Najib.

    1. Beruk Tua Geng Najib pakai nama binatang Noneng yang asyik menjilat Najib di atas berbagai nama,

      Jangan bodoh sangat lah nak coba kata takda penghakiman mahkamah, siapa pun tak salah.

      Kau tak tahu ke ada berjuta yang salah dalam sejarah tapi tak dihakim hukum. Pesalah Perang Dunia 1 & 2.

      Kau ingat Adolf Hitler itu di mahkamahkan di atas his war crimes selepas dia bunuh diri dalam bunker?

      Pelir aku lembik? Kau nak rasa?

      Pelir Najib yang kau jilat tu amacam? Apa? Kau masukkan ke dlm lubang bntt kau? Astghfirullah.

      1. MAHATHIRVSANWAR

        KE LAUT

  12. MAHATHIRVSANWAR

    ICERD: Pemimpin PH tak peduli sentimen penduduk majoriti

    Kecetekan pengetahuan dalam memahami dan memperhalusi sejarah negara serta isi kandungan Perlembagaan, antara punca pemimpin Pakatan Harapan bersungguh-sungguh mahu melaksanakan Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) di negara ini.

    Felo Utama Institut Kajian Etnik (KITA), Prof Datuk Dr Teo Kok Seong berkata, pemimpin PH yang mahu ICERD diratifikasi dilihat seperti mahu menunjukkan sifat liberal mereka, kononnya ada kelainan daripada Barisan Nasional.

    Lebih dikesali katanya, tindak-tanduk pemimpin PH terutama bukan Melayu menunjukkan mereka langsung tidak peduli mengenai sentimen penduduk majoriti Malaysia.

    “Pada pandangan saya, keterujaan mereka ini menyebabkan orang Melayu yang pada awalnya dalam keadaan terkejut, kini bertukar menjadi marah. Saya bimbang orang Melayu mengamuk akibat tindak balas kejutan ini,” katanya.

    Mengulas lanjut, Kok Seong berkata, dalam proses pembentukan negara, British dan pembesar terdahulu lebih awal mewujudkan Perlembagaan Persekutuan dengan teliti kerana mengambil kepentingan orang Melayu sebagai penduduk asal dan orang China dan India yang datang ke negara ini.

    Katanya, Perkara 3 (1) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa, Islam ialah agama bagi Persekutuan tetapi agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana Bahagian Persekutuan.

    Begitu juga bahasa Melayu sebagai Bahasa kebangsaan dan tiada seorang pun boleh dilarang atau dihalang daripada menggunakan (selain bagi maksud rasmi), atau daripada mengajarkan atau belajar, apa-apa bahasa lain; dan tiada apa-apa jua dalam Fasal ini boleh menjejaskan hak Kerajaan Persekutuan atau hak mana-mana Kerajaan Negeri untuk memelihara dan meneruskan penggunaan dan pengajian bahasa mana-mana kaum lain di dalam Persekutuan.

    Jelas beliau, dua perkara berkenaan adalah bukti penting yang menunjukkan Perlembagaan Persekutuan tidak pernah melakukan diskriminasi atau melayan secara tidak adil mana-mana kaum.

    “Malah, dalam bab agama, Perkara 3(1) jelas menunjukkan kesamarataan apabila pengakuan agama Islam dan agama lain boleh diamalkan diletakkan sebaris dalam satu ayat. Bukan ayat bersambung atau perenggan yang berbeza. Semuanya dalam satu ayat, satu nokhtah.

    “Nampak tak bagaimana pemimpin dahulu berusaha memastikan setiap perkara dalam Perlembagaan Persekutuan begitu terperinci, begitu halus. Jadi mana diskriminasinya.

    “Pada saya, kita sudah menggubal ‘ICERD’ kita sendiri berdasarkan acuan sendiri mengikut kepentingan negara. Kenapa perlu ada ICERD luar untuk memelihara kepentingan Malaysia,” kata Kok Seong dipetik MalaysiaGazette hari ini.

    Sehubungan itu, beliau berkata, sudah tiba masanya Ahli Parlimen mengenepikan apa sahaja sentimen, perbezaan politik dan berbincang secara rasional dan matang apa keperluan perlaksanaan ICERD sedangkan negara memiliki Perlembagaan Persekutuan yang cukup telus.

    Beliau turut mengingatkan, dalam keterujaan untuk melakukan pembaharuan atau reformasi, jangan sesekali lupa bahawa Malaysia mempunyai sejarah lama yang sepatutnya menjadi kesinambungan kepada sejarah moden negara.

    “Kalau sayang negara, peluk, dukunglah sejarah lama kuat-kuat. Tidak mungkin ada sekarang, jika tidak ada dulu. Sebab itu sejarah merupakan kisah yang berkaitan, kesinambungan.

    “Bukan hentam sahaja kerana cara itu akan hanya merosakkan seluruh ekosistem sebuah negara. Dan, bibit-bibit kerosakan ini nampaknya sudah muncul” katanya.

    ICERD adalah salah satu konvensyen antarabangsa hak asasi manusia yang telah berkuatkuasa dari tahun 1969, di mana negara yang meratifikasinya hendaklah menghapuskan segala bentuk diskriminasi bangsa dan kaum.

    Malaysia adalah satu daripada 15 buah negara yang tidak mengesahkannya, termasuk Brunei dan Israel.

    1. Tanah di Bukit Chagar Spore yang diberikan kepada Putrajaya oleh kerajaan negeri pada 2012 sebagai sebahagian daripada perjanjian pertukaran tanah untuk membina kompleks kastam, imigresen dan kuarantin (CIQ) Johor Bahru.

      Tapi alih2 diketahui punca M’kini sudah dipunyai Sultan Johor, pindahmilik diantara tahun 2017 – 18.

      Putrajaya kini perlu menyediakan RM495 juta sebagai pampasan untuk mengambil balik tanah tersebut, sedangkan pada asalnya ia sepatutnya dimiliki olehnya.

      Ini day light robbery.

      1. MAHATHIRVSANWAR

        BUKTI?

      2. Tahun 2012 sudah setuju…lepas 5 tahun baru sedar takjadi serah kpd putrajata…putrajaya boleh bawak mahkamah…

  13. MAHATHIRVSANWAR

    Arwah Adib Maut Kerana Perkauman..

    Oleh : Muhammad Najib

    Arwah Adib maut sebab perkauman.

    Aku cakap begini kerana masih ada lagi pemimpin yang ambil jalan selamat dengan memilih untuk berkata ini bukan isu perkauman.

    Ya, tidak ada asas yang kukuh untuk sekumpulan manusia apabila kawasan rumah ibadat mereka terbakar, memilih untuk melepaskan kemarahan kepada anggota bomba yang datang untuk memadam kebakaran tersebut.

    Kecuali atas faktor lain. Dalam dalam kes Adib, perkauman. Hanya kerana arwah seorang anggota bomba berbangsa Melayu, beliau jadi mangsa sekumpulan bangsa India untuk melepaskan kemarahan mereka.

    Dan aku tak rasa alasan tersalah sangka atau tersilap sasaran boleh diterima pakai. Ada sebab kenapa bomba merupakan badan beruniform. Takkan selama duduk Malaysia ini, kau tak kenal macam mana rupa uniform bomba? Dan walaupun jika Adib bukan anggota bomba, arwah atau mana-mana Melayu yang ada di situ pada malam itu tidak patut jadi mangsa rusuhan. Mob mentality ini perlu dihentikan.

    Insiden kuil Seafield ini dari awal bukanlah perkauman. Tapi kegagalan mengawal keadaan menjadikan ia satu naratif perkauman. Awal lagi kita disogokkan dengan idea pemaju (Cina) upah samseng (Melayu) untuk serang kaum tertindas (India). Dan kemudian muncul pula menteri dan exco yang memberikan kenyataan berbaur perkauman.

    Lantas satu-satunya mangsa dari insiden perkauman ini adalah arwah Adib.

    Tapi itu bukanlah lesen untuk mereka yang sebangsa dengan Adib mengambil pendekatan yang sama. Kerana kalau kita juga mengambil sikap perkauman dan percaya ‘an eye for an eye’, sudahnya kita semua jadi buta dek rasisme. Walaupun aku sebut arwah Adib mati kerana perkauman, tapi itu bukan lesen untuk kita juga memilih jalan perkauman.

    Kerana kalau kita semua memilih perkauman atau rasisme sebagai jalan, yang mati siapa? Kemanusiaan.

    Yang patut dihukum (dan perlu dicari sehingga ke lubang cacing oleh polis) adalah pelaku yang membelasah Adib kerana sifat rasisme atau mob mentality mereka.

    Pembunuhan Adib adalah satu bentuk hate crime. Dalam ketegangan kaum yang makin membara di Malaysia kebelakangan ini, kerajaan dan polis perlu bertindak tegas sebagai satu tauladan buat semua. Tindakan perlu diambil kerana kalau tidak, sudahnya rakyat akan memilih untuk bertindak sendiri dan itu sangatlah tidak enak.

    Ingatlah, Adib bukan berkorban nyawa. Pemergian arwah tak sama macam 6 anggota bomba yang lemas dalam usaha menyelamat tempoh hari. Dia tak gave his life pun.

    Sebaliknya nyawa Adib diragut oleh orang hilang akal pada satu malam ketika arwah hanya mahu menjalankan tugasnya selaku anggota bomba.

    Itu realitinya.

    1. Saripah Jusoh

      Knapa di negeri bangsa johor banyak masalah mmbabitkan sultan?

      Nazriaziz Alsheikh

      Sebab masih ada rakyat ….yang kerjanya menjadi hamba abdi yang menjilat pagi petang siang malam.

      Anatta Zen

      Betul. Tanah tu asal milik kerajaan negeri. Ertinya tu tanah rakyat.

      Kerajaan negeri kasi kerajaan pusat. Kerajaan pusat lak boleh kasi kat sultan. (Apasal Najib kasi? Untuk dapat sokongan hingga rakyat di maklumkan istana tak suka Mahathir ka?)

      Lepas tu bila nak guna, tak pasai2 kerajaan PH kena bayar 496j. macam cerita rahsia cartel bunyinya tu. Celaka Najib.

      1. MAHATHIRVSANWAR

        SULTAN MANA JARAH HARTA PETRONAS RATUS BILLION?

    2. Silap samsing melayu juga dapat 50 ringgit pegi serang kuil india…

      1. MAHATHIRVSANWAR

        BOMBA PUN KIRA SAMSENG JGK KE?

        1. Ooi bodoh org cakap fadal samseng melayu yg gi ceroboh dan serang kuil india. Semua org tau arwah Adib tu anggota bomba. Yg SERANG KUIL TU SAMSENG MELAYU. ADA FAHAM?. Isu bomba kemalangan, itu lain cerita

  14. MAHATHIRVSANWAR

    Mendepani Kecelaruan Kerajaan Pakatan Harapan
    Oleh Wartawan BO

    Dunia politik Pakatan Harapan sedang panas dan bergolak. Tidak mudah membina keserasian antara parti yang mempunyai prinsip dan matlamat perjuangan yang tidak sama. Ditambah dengan keegoan dan juga kerancakan masing-masing membina pengaruh dalam kerajaan juga dalam mengagihkan kek kemenangan.

    2. Kerakusan sebahagian pimpinan PH mengemukakan pelbagai polisi baru dalam masa tahum pertama memerintah yang menyentuh jati diri negara melibatkan Islam, Melayu dan raja-Raja menyatukan majoriti rakyat untuk bangkit menegur dengan keras menerusi himpunan aman ICERD lebih setengah juta rakyat.

    3. Kegagalan kerajaan PH menunaikan janji manifesto menimbulkan kemarahan pengundi khususnya anak muda. Kenyataan menteri-menteri yang sentiasa berpusing arah dalam banyak isu menjadi bahan ketawa rakyat. Masih berjiwa pembangkang meskipun telah menjadi kerajaan menjadi bualan rakyat. Imej kerajaan PH yang semakin merudum telah diperakui oleh pimpinan mereka sendiri dalam risalah terbuka.

    4. Pertembungan pengaruh antara Tun Mahathir dan Anwar bukan lagi satu rahsia. Pergolakan dalaman PKR juga sudah jelas di media sosial. Serang menyerang antara Menteri sudah bermula. Perbezaan pandangan antara pimpinan PH sudah menjadi bicara terbuka di media sosial. Kemasukan ahli-ahli parlimen UMNO ke PBBM menimbulkan perdebatan. PKR dan DAP sudah jelas menentang. DAP juga mengugut untuk keluar dari kerajaan. Ia bukan sekadar ugutan. Peletakan jawatan Nurul Izzah dan serangan Ahli Parlimen Sg Petani terhadap Tun Mahathir adalah pelan perancangan berstrategi. Adakah retak menanti belah?

    5. Namun, bagi rakyat, mereka menuntut hak seperti yang dijanjikan. Mereka mahukan harga petrol yang rendah apatah lagi di saat harga minyak dunia makin turun. Janji menghapuskan tol dituntut. Para petani dan nelayan menuntut hak mereka di musim tengkujuh yang belum tertunai sepenuhnya. Siswazah menuntut janji penghapusan hutang PTPTN. Anak-anak muda masih mencari peluang-peluang pekerjaan dalam persaingan dengan warga asing. Mata wang yang semakin jatuh nilai amat menakutkan. Kejatuhan nilai saham di Bursa Malaysia juga meresahkan. Nilai komoditi seperti sawit di pasaran antarabangsa juga membimbangkan. Masa depan Tabung Haji yang kononnya memerlukan pemulihan sangat meragukan.

    6. Tidak pelik rakyat bersedia turun ke jalanan sebagaimana puluhan ribu rakyat Perancis sekarang turun berdemonstrasi di Paris dan bandar-bandar besar yang lain memakai ves kuning sejak november sehingga ke hari ini menuntut peletakan jawatan Presiden ekoran kenaikan kos sara hidup akibat peningkatan cukai minyak. Demonstrasi yang tidak dipimpin oleh mana-mana gerakan tetapi ia kehendak rakyat prihatin.
    Rakyat Perancis menuntut penurunan kadar cukai, kenaikan gaji, kos tenaga yang murah, pertambahan faedah persaraan dan peletakan jawatan presiden.

    7. Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) menyusut USD102.0 bilion pada 30 November 2018 kepada USD101.4 bilion pada 14 Disember 2018. Penyusutan sebanyak USD600 juta bersama RM2.5 bilion dalam masa 14 hari. http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=bm_press&pg=bm_press&ac=4786&lang=bm
    Keadaan ini sangat serius sekiranya berpanjangan. BNM bakal berhadapan laluan sukar untuk menstabilkan atau mempertahankan nilai Ringgit. Apabila Ringgit jatuh, nilai hutang luar akan meningkat. Adakah ini melambangkan kegagalan PH menguruskan ekonomi?

    8. Pendedahan hutang negara kononnya RM1 trilion menimbulkan kesangsian antarabangsa khusus pelabur terhadap integriti data dan ketelusan negara. Ia memberi kesan kepada penarafan kredit Malaysia oleh agensi penarafan kredit seperti S&P, Moody’s dan Fitch. Sementelah Kementerian Kewangan memberikan definisi tersendiri bagi hutang negara yang tidak mengikut piawaian antarabangsa dengan menggabungkan hutang dan liabiliti. Ia perkara yang ditegur oleh saya berulang kali di Dewan Rakyat.

    9. Kerajaan PH masih terkapai-kapai mencari sumber untuk menambah pendapatan. Pandangan PAS menerusi cukai wajib bermodelkan zakat Islam terhadap pegangan saham dan simpanan korporat tidak diendahkan. Telah berulang kali saya menyuarakan perkara ini di Dewan Rakyat. Cukai GST dihapuskan tetapi diganti dengan SST yang juga memangsakan pengguna akhir iaitu rakyat.

    10. Dalam suasana ini pimpinan PAS dalam kerajaan Terengganu dan Kelantan terus membina dan bergerak ke hadapan menguruskan negeri dan rakyat. Manifesto satu demi satu ditunaikan. Pembangunan sedang rancak diusahakan. Hubungan sesama rakyat dilunakkan dan didekatkan menerusi konsep Budaya Politik Matang Sejahtera (BPMS) .

    11. Pimpinan PAS di seluruh negara perlu menjadi pimpinan untuk semua rakyat membimbing umat ke arah yang lebih baik. Hubungan dengan UMNO yang sedang belajar menjadi pembangkang perlu diperkukuhkan atas semangat barisan pembangkang. Hubungan dengan kerajaan Persekutuan pimpinan Tun Mahathir digerakkan atas semangat BPMS juga iaitu bekerjasama dalam perkara berkepentingan rakyat dan Islam serta mengkritik dan menegur kesilapan dan kelemahan kerajaan secara harmoni dan berhemah.

    12. Sudah banyak polisi-polisi kerajaan Persekutuan pimpinan PH ditegur, dikritik dan ditambah nilai olen ahli-ahli parlimen PAS yang rancak beraksi dalam dewan rakyat. Rakaman-rakaman ucapan mereka yang dimediakan boleh menjadi bukti bahawa PAS bersedia menjadi pimpinan rakyat Malaysia. Bukan hanya isu agama menjadi keutamaan PAS malah kepentingan dan keperluan rakyat dengan panduan prinsip Islam menjadi agenda perjuangan PAS.

    13. Pimpinan PAS tidak berpolitik mencipta persepsi tapi berbicara berasaskan realiti dengan hujahan ilmiyah dan saranan berilmu.

    14. Ketidakstabilan politik tentunya menjadi punca kepada ketidakstabilan ekonomi. Mungkin sudah sampai masanya kestabilan politik negara diselesaikan menerusi wacana seumpama kerajaan perpaduan yang pernah dilontarkan oleh Presiden PAS pada 2008. PAS bersedia membantu!

  15. MAHATHIRVSANWAR

    Mahathir Akan Tubuh BN 2.0, Anwar Ibrahim Kekal BAKAL PM, Dulu Kini Dan Selamanya

    Iklim politik Malaysia semakin susah nak di ramalkan…

    Walau pun cuba di nafikan oleh Dr. Mahathir, tapi umum tahu, Dr. Mahathir di kawal sepenuhnya oleh DAP dalam menjalankan pentadbiran negara…

    Satu keadaan yang langsung tak boleh di terima oleh Dr. Mahathir sendiri…

    Tapi Dr. Mahathir terpaksa juga akur sebab menyedari, walau pun dia di angkat sebagai Perdana Menteri, namun PPBM cuma ada 13 kerusi dalam Pakatan Harapan…

    Sedangkan DAP dan sekutu kuatnya PAN ada 53 kerusi dalam Pakatan Harapan…

    Risiko di gulingkan sentiasa menghantui Dr. Mahathir…

    MP UMNO Menjadi Talian Hayat Dr. Mahathir

    Dr. Mahathir memulakan usaha untuk menarik MP UMNO ke PPBM seawal bulan Jun 2018…

    Dr. Mahathir memanggil Datuk Seri Zahid Hamidi yang ketika itu memangku jawatan Presiden UMNO dan Pengerusi BN…

    Mesej Dr. Mahathir pada Zahid mudah, bubarkan UMNO dan masuk PPBM…

    Gagal kali pertama, Dr. Mahathir cuba kali kedua dengan pendekatan yang lebih keras…

    Kalau kali pertama, Zahid rakam perbualan beliau dengan Dr. Mahathir, kali kedua, beliau membawa sekali Timbalan Presiden dan Naib2 Presiden UMNO sebagai saksi sekiranya Dr. Mahathir memutarbelitkan fakta pertemuan tersebut…

    Akibatnya, serangan ke atas Zahid pun bermula dan beberapa hari selepas pertemuan kedua antara Zahid dan Dr. Mahathir, Zahid di dakwa dengan 45 pertuduhan di bawah AMLA…

    Serangan dan tekanan ke atas Zahid di lakukan secara berterusan sama ada dari luar atau dari dalam UMNO sendiri…

    Melihat Zahid sukar di tundukkan dari luar, maka Dr. Mahathir menggunakan tekanan dari dalam UMNO sendiri untuk menjatuhkan Zahid dengan harapan, apabila Zahid terpaksa bercuti atau melepaskan jawatan Presiden UMNO, maka UMNO akan lebih mudah di tawan…

    Maka suara2 mendesak Zahid supaya berundur atau bercuti dengan alasan sedang menghadapi 45 pertuduhan bawah AMLA mula kedengaran dari dalam UMNO sendiri…

    Bila di lihat tekanan 45 pertuduhan bawah AMLA gagal menundukkan Zahid, serangan siri kedua dari dalam UMNO di mulakan…

    Bermula dari lawatan Dr. Mahathir ke Sabah sebab kononnya untuk merasmikan PPBM Sabah, sebenarnya lawatan tersebut adalah lawatan serampang 2 mata…

    Beberapa hari selepas lawatan Dr. Mahathir ke Sabah, politik tanah air di kejutkan dengan berita MP dan ADUN UMNO Sabah secara berjemaah mengumumkan keluar parti dengan alasan skema, UMNO sudah hilang halatuju…

    Belum pun reda dengan kejutan berita MP dan ADUN UMNO Sabah keluar parti, UMNO Semenanjung pula di kejutkan dengan pengakuan Hamzah yang beliau menjadi broker untuk membawa 36 orang MP UMNO dari Semenanjung untuk keluar parti…

    Azmin Dan Kartel Dari PKR Menjadi ‘Fixed Deposit’ Mahathir

    Ramai yang tak tahu bahawa sebenarnya, Dr. Mahathir mempunyai pengaruh yang cukup besar dalam parti PKR…

    Sebaik saja kabinet di tubuhkan, Dr. Mahathir pantas melantik Azmin sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi (sampai sekarang masih menjadi tandatanya apa fungsinya) walau pun ketika itu Azmin sudah pun selesa sebagai Menteri Besar Selangor…

    Dr. Mahathir sedar, Azmin Ali, anak didik dan juga anak angkatnya mempunyai pengaruh yang hampir sama besarnya dengan Anwar Ibrahim, seteru tradisi politik Dr. Mahathir dalam PKR…

    Cubaan pertama Mahathir untuk ‘hijacked’ PKR di lakukan ketika Pemilihan PKR dengan menyuruh Azmin bertanding jawatan Presiden PKR dengan menentang Anwar, di lihat gagal bila Azmin sendiri mengambil jalan selamat dan merasakan masih belum bersedia untuk menumbangkan Anwar dan seterusnya cuma mempertahankan jawatan Timbalan Presiden PKR…

    Namun geng kartel Azmin, yang di katakan mempunyai sekurang2nya 20 orang MP PKR akan kekal sebagai ‘fixed deposit’ Dr. Mahathir bila sampai waktunya!!!

    Maka Anwar Ibrahim akan mencipta sejarah dunia sebagai manusia yang akan kekal menjadi BAKAL PERDANA MENTERI dulu, kini dan selamanya…

    MP India Dalam DAP Akan Menjadi MIC 2.0 Dalam Gabungan BN 2.0

    Perasaan kurang senang beberapa pemimpin politik India DAP bermula sejak pemilihan calon PRU 14 lagi…

    Ini berikutan kepimpinan tertinggi DAP bercadang untuk mengurangkan calon India dari DAP pada PRU 14…

    Keadaan ini menjadi semakin membarah bila di dalam isu ICERD dan rusuhan di kuil Seri Maha Mariamman, kepimpinan tertinggi DAP bukan saja di lihat tak memberi sokongan malah mengeluarkan kenyataan2 yang lebih menekan mereka…

    Dari sumber yang di percayai, di jangkakan sekurang2nya 7 orang MP dari DAP dan PKR, tidak termasuk seorang dari Hindraf akan menyertai BN 2.0 yang sedang di usahakan oleh Dr. Mahathir…

    Gambaran BN 2.0 Dr. Mahathir

    Infografik di atas menunjukkan kedudukan terkini Ahli Parlimen mengikut parti di dalam Dewan Rakyat…

    Jelas menunjukkan setakat ini, PPBM cuma mempunyai 16 Ahli Parlimen…

    Keadaan akan berubah bila projek BN 2.0 Dr. Mahathir berjalan sepenuhnya :

    PPBM : 76 Ahli Parlimen
    (PPBM 16 + UMNO=36 + PKR=20 + Dari Sabah=4)

    Warisan : 9 Ahli Parlimen

    Gabungan Ahli Parlimen India DAP : 7 Ahli Parlimen

    Gabungan Parti Sarawak : 19 Ahli Parlimen

    Bebas Yang Akan Menyertai BN 2.O : 13 Ahli Parlimen

    Jumlah Ahli Parlimen BN 2.0 = 124 Ahli Parlimen

    PPBM akan menjadi parti dominan dalam BN 2.O…

    Manakala gabungan barisan pembangkang cuma ada 98 Ahli Parlimen…

    Satu2nya cara yang boleh menggagalkan usaha Dr. Mahathir untuk merealitikan projek BN 2.0 ialah KESETIAAN ahli parlimen UMNO kepada parti UMNO…

    Sebab itulah, Dr. Mahathir di lihat giat menjalankan usaha menyerang dan memecahbelahkan parti UMNO….

    Pernahkah kita terfikir, mengapa Dr. Mahathir tidak menyerang PAS sebagaimana beliau menyerang UMNO?

    Mengapakah serangan Dr. Mahathir terhadap UMNO masih berterusan walau pun beliau telah berjaya menjatuhkan DS Najib dan ‘merehatkan’ DS Zahid Hamidi?

    Tidak lain dan tidak bukan kerana Dr. Mahathir tahu, UMNOlah yang akan menentukan sama ada projek (mungkin projek terakhir dalam hidup beliau) BN 2.0 beliau akan berjaya atau sebaliknya…

    Kepada ahli parlimen UMNO, ingatlah, yang menjulang kamu ialah ahli2 UMNO, yang mengangkat dan berjuang serta berkorban siang dan malam untuk memastikan dan menjamin kedudukan kamu sekarang ialah ahli UMNO…

    Lihatlah dalam2 wajah mereka, keringat mereka masih belum kering, lelah mereka mereka masih banyak tersisa, sekiranya kamu semua kecewa kerana kehilangan kuasa, apatah lagi kami yang berada di akar umbi ini, lagi terasa bebannya…

    Kepada ahli2 UMNO, janganlah mudah terpedaya dengan janji2 manis ajen2 Dr. Mahathir, sedangkan janji Manifesto PRU 14 pun secara terang2 di mungkiri, apa lagi janji yang cuma di ucap tetapi tidak di bukukan…

    1. Pemuda Umno tubuh jawatankuasa jadi ‘lidah’ peneroka – M’kini

      Kerana Najib, kawan nya Isa ketot dll dah londehkan FELDA dan kepentingan peneroka, dan di diamkan sahaja dek Pemuda Umno, bukan kah bagus depa jadi “kentot” peneroka saja

      1. PH janji nak langsaikan hutang dan masalah peneroka ….ape dah jadi beb?…peneroka dah balik sokong umno…

    2. Teori bongok cerita dongeng..

  16. MAHATHIRVSANWAR

    Terjemahan
    Terjemahan FB (23 NOV 2011, 11:28PM): BUTTER LAU MEREKA DENGKI DENGAN KEJAYAAN ORANG LAIN. APA BEZANYA ORANG MELAYU DENGAN PENCURI?

    Terjemahan FB (24 NOV 2011, 1:37AM): DESMOND TEE DESMONDPERGI MATI MELAYU BABI! TAK ADA KELEBIHAN! JADI MEREKA MENCURI!! ORANG MELAYU LOW CLASS!!

    Terjemahan FB (24 NOV 2011, 2:49PM): BECKY WONG TANPA ORANG CINA YANG MEMBANTU ORANG MELAYU, BOLEH KE MEREKA HIDUP SAMPAI SEKARANG? AMBIL BALIK DUIT YANG PERNAH KITA BAGI, SEMUA BABI-BABI INI TAK KAN MAMPU BUAT APA-APA.
    TAK LAMA LAGI MEREKA AKAN TAHU AKIBATNYA. MANA ADA 1 MALAYSIA, SEMUANYA TIPU! MEREKA SURUH TOLAK DISKRIMINASI KAUM TAPI MEREKA YANG MENGAMALKANNYA??

    Terjemahan FB (24 NOV 2011, 5:14PM): STEVEN LONG MATILAH MELAYU BABI GEMUK MAK DIA!!BIADAP!!! SEOLAH-OLAH KITA ORANG MELAYU HANYA MELUKUT DI TEPI GANTANG! SUDAH CUKUP DENGAN KUTUKAN & HINAAN KEPADA ORANG MELAYU.

    ….

    Contohnya, apabila seorang taikun Melayu mengambil-alih Gardenia Bekeries (KL) Sdn Bhd tidak lama dahulu kerana bimbang dengan status halal tepung pembuat produk tersebut yang mana bekalannya dimonopoli oleh seorang taikun Cina, masyarakat Cina tidak menunggu lama untuk melancarkan boikot terhadap semua produk Gardenia.

    Alasan mereka? Ia adalah milik kroni UMNO.

    Ini adalah cara pemikiran tipikal seorang rasis iaitu, tidak apa bagi Cina untuk memonopoli tetapi tidak boleh bagi Melayu untuk memecah monopoli dan menyediakan persaingan yang sihat kerana ia adalah amalan kronisme; kecuali jika persaingan sihat itu melibatkan seorang Cina juga. Seperti kata Yeah, ia adalah ‘tidak sihat, kebudak-budakan dan rasis’ bagi Melayu untuk memboikot barangan Cina tetapi ia adalah ‘hak pengguna’ bagi Cina memboikot barangan Melayu.

    Permainan rasis kaum Cina di sektor swasta juga merupakan rahsia umum, di mana mereka akan meletakkan ‘mandarin’ sebagai kelayakan dalam iklan-iklan pekerjaan. Di utara, terutamanya, permainan rasis kaum Cina lebih terbuka di mana syarikat yang diterajui mereka tidak akan memberi peluang yang sama kepada kaum lain untuk maju. Sesetengahnya pula secara langsung meletakkan skim gaji dwistandard berdasarkan kaum di bawah ‘undang-undang tidak bertulis syarikat’.

    Selamanya kaum Cina itu angkuh, memberitahu semua bahawa tiada siapa yang dapat menyentuh mereka kerana mereka mengawal ekonomi.

    Mungkin benar bahawa kita tidak boleh berbuat apa-apa dan bahawa kempen boikot barangan Cina ini tidak akan membawa kaum Melayu ke mana-mana. Justeru, jika ia benar, maka kita percaya Yeah Kim Leng tidak perlu bimbangkan apa-apa. Lagipun, beliau hanya bimbangkan kaum Cina, bukan begitu? Dan kaum Cina tidak akan terjejas hanya dengan boikot dari kaum Melayu, bukan begitu?

    Kaum Cina telah menyatakan bahawa mereka tidak memerlukan kaum lain, maka kaum lain juga perlu ‘belajar’ untuk tidak memerlukan kaum Cina. Dan untuk pengetahuan semua, pembelajaran ini telah pun bermula iaitu melalui ‘kempen boikot, produk Cina DAP’.

    KOMEN : Boleh cuba beli dikedai muslim melainkan terpaksa.. Cuba seminggu lihat apa kesannya

    1. AS, Singapura akan pulangkan ‘wang 1MDB’ RM930j pada Malaysia

      Pihak berkuasa Amerika Syarikat dan Singapura dilapor sedang bersedia untuk memulangkan dana RM930 juta yang didakwa disalah guna dari 1MDB.

      Memetik sumber, Bloomberg melaporkan kerajaan AS akan memulangkan AS$200 juta (RM828 juta), termasuk wang AS$140 hasil jualan saham Hotel Park Lane, New York dan $60 million bayaran penyelesaian oleh pengeluar filem Hollywood.

      Pemindahan itu dijadual dibuat minggu depan

      xxx

      Bagus. Terma kasih US, Spore.

      Duit dalam akaub2 bank keluarga Najib perlu di rampas, masukkan ke Perbandaharaan negara, jadikan wang Kerajaan semula – semua nya wang songlap dari 1MDB.

      1. MAHATHIRVSANWAR

        MALA FIDE

    2. Tak usah reka2 citer untuk bangkitkan api perkauman…

      kalo dia orang bangkit pon silap melayu umno jugak nak cepat dan senang kayer..

  17. MAHATHIRVSANWAR

    ‘Boikot Produk Cina Bangsa DAP’ – Belilah di kedai Muslim

    Wakil Dewan Perniagaan Cina dan Melayu, Yeah Kim Leng semalam memberitahu Malaysian Insider bahawa ‘boikot produk Cina DAP’ yang dipromosikan akan menjejaskan ekonomi Malaysia dan menakutkan pelabur. Beliau tentunya bercakap tentang kempen ‘boikot barangan Cina pro-DAP’ yang kini sedang merebak di internet.

    Kita boleh merujuk kempen ini sebagai kesan sampingan dari keputusan PRU-14 yang menyaksikan penolakan sepenuhnya kaum Cina terhadap parti pemerintah a.k.a kerajaan Melayu. Dalam kenyataannya, Yeah mendesak Putrajaya agar masuk campur bagi menghentikan kempen boikot tersebut.

    Penulis percaya bahawa Yeah sedia maklum bahawa kaum Melayu telah lama bersabar dengan permainan rasis akhbar-akhbar Cina serta lakonan mengada-ngada kaum Cina dalam menangani isu-isu rasis, dengan harapan kaum Cina akan menghargai toleransi mereka.

    Bagaimanapun, kaum Cina mengambil sifat toleransi Melayu itu sebagai suntikan dos kepada ego mereka. Dari situ, keangkuhan kaum Cina yang dipamerkan dalam tragedi 13 Mei kini sekali lagi dipamerkan sepanjang kempen PRU-14 dan dalam isu Kuil melibatkan kaum India.

    Hakikatnya, majoriti rakyat sudah muak dengan sikap hipokrasi-sensitif kaum Cina. Setiap kali mereka diingatkan tentang kontrak sosial, mereka akan menjerit ‘rasis’!. Setiap kali mereka disoal tentang semangat nasionalis dan patriotik, mereka akan menyalak ‘rasis’!. Dan apabila Utusan Malaysia bertanyakan apa lagi yang mereka mahu, iaitu satu soalan yang jujur, terus terang dan mudah, akhbar itu dikutuk sebagai ‘ultra-rasis’!

    Di masa yang sama, akhbar-akhbar Cina dan ahli politik mereka terus memperhebatkan permainan isu rasis ini sehingga kemuncaknya masyarakat Cina gagal membezakan antara ‘benci Melayu dengan benci Malaysia’. Maka, hari ini, kita melihat anak-anak Cina memegang bendera Malaysia terbalik – dengan bangga.

    Selepas PRU-14, para ektremis Cina ini akhirnya bertemu buku dengan ruas. Ramai guru-guru dan murid-murid Melayu di sekolah Cina mula memperkatakan tentang pengalaman mereka berhadapan dengan sikap rasis di sekolah. Ramai lagi yang mula bertanyakan peranan akhbar-akhbar cina yang telah lama menanam sikap prejudis, keraguan dan kebencian terhadap kerajaan yang diterajui Melayu. Malah, ahli politik Melayu juga sudah mula ‘menyampah’ dengan hipokrasi kaum Cina.

    Sudah tiba masanya kita memainkan isu rasis ini secara terbuka. Sepertimana yang penulis sering katakan pada rakan-rakan penulis, jika kita berurusan dengan seorang rasis, kita tidak punya pilihan selain turut menjadi rasis, atau kita akan ditindas. Dan itulah yang kaum Cina inginkan sangat, iaitu ‘menindas’.

    Jelas, kaum Melayu sudah tidak tahan lagi dengan sikap chauvinis dan angkuh kaum Cina dan mula berkata: “Jika ingin sangat bermain dengan isu kaum, maka ayuhlah kita main sama-sama”.

    Mungkin ada yang menyangka, dari situlah bermulanya kempen boikot barangan Cina DAP ini.

    Hakikatnya, ia telah bermula lama dahulu apabila kaum Cina dengan liciknya menyerang dan mengsabotaj semua produk bumiputera.

    1. Chris Lim

      Lobai Hadi sama Dumngok x nak buat tuntutan ke..?? Wang yg DICURIK 930j mereka x nak ke..?? Kapal x nak.?? Lukisan Van Gogh, Da Vinci x nak..?? Jet, umah, penthouse x nak..?? Wang haram 90j tu pulak nak..??

      Apa jenis ugama yg halalkan semua ni..??

      1. MAHATHIRVSANWAR

        CONTEMPT OF COURT

      2. Bkn agama islam tapi agama Melayu, nabi Najib Lanun dan imam Hadi Wang huhuhu

    2. Ade cop ker barangan cina Dap?…berape banyak barangan muslim?…tak usah jadi bodooo laah..

      1. MAHATHIRVSANWAR

        UTAMAKAN PRODUK MELAYU

        1. Ya produk halal wang 1mdb yg dicuri Najib,(adal haram dibersihkan halal oleh Hadi dan Lobai2 serban ular PAS huhuhu

    3. Hoi bangang, boikor apa. Sampsi skrng pun puak2 mcam kau cekik sayur kat pasar2 tu, Tesco, Speed 99 ke..bkn semya sayur2, bahan2 mentah tu ditanam dan diusahakan melayu. Kebanyakkan nya diusaha cina. sayur2 dan buah2an dri cameron highland pun, petsni2 cina punya. Tak cukop tu, sayur2, buah2an diimport dari negara China. Beraoa kerat melayu2 kg, felda usahakan tanaman sayran2, mungkin buah bykla…
      So kau tahu ke yg sayur2, buah2an beli kat passr tu 100% hadil dari kebub, ladang melayu… kebanyakkan cina kah! Bodoh, nk perkauman pun atau serang bangsa lain, study dan buat kajian dulu lah !

  18. MAHATHIRVSANWAR

    Kematian yang dicemburi

    Tentu kita tertanya2… 🤔

    Apa amalan Arwah Adib agaknya sampai dimuliakan begitu rupa di bumi lagi?

    Seluruh rakyat Malaysia mendoakan Adib.
    Mahal kan nilai doa dari seorg mukmin kpd mukmin lain.
    Pengakhiran kita di dunia belum tentu bagaimana.

    Apa yg kita nampak salah satunya dia memuliakan Mak & Ayah dia. Family first.

    Hangpa tau dia beli Myvi baru sebijik dua bulan lepas pastu tinggai di kampung bagi Mak Ayah dia pakai.
    Kereta ayah dah lama katanya.

    Dia selalu ambik cuti musim padi.
    Sebab nak tolong ayah dia buat bendang (orang kedah kata) – menurut Ibu Adib

    Kalau dengar Mak Ayah sakit, Mak Ayah demam…. sebolehnya dia akan cepat2 balik.
    Pada hal kita tau kerja Bomba bukan senang nak cuti – Ibu Adib

    Umur 24 tahun Anak Muda yg dah tak pikir nak enjoy & berseronok.
    Hidupnya demi keluarga terutama Ibu Ayah.
    Dan tarikh 22 Dis. utk mendirikan rumah tangga.

    Di sini dpt kita lihat kan.
    Sesiapa yg memuliakan Ibu Ayah. Allah juga akan muliakan kita.
    Kalau kita nak senang, senangkan Mak Ayah kita dulu. Tak semestinya senang dgn duit.
    Senangkan hati & buat Mak Ayah gembira pun malaikat catat pahala besar utk kita.

    Nukilan ini tertulis supaya nanti bila kita baca akan jadi peringatan buat semua.

    Satu lagi yg akhir.. Adib juga menyokong perjuangan Islam..

    Innalillahi wainna ilaihiraajiuun.
    Al Fatihah 😢

    Moga Allah ampuni dan rahmatinya..

    COPY & PASTE

    Satu bukti yg jelas betapa Allah meletakkan darjat yg tinggi kpd anak2 yg berbakti kpd ibubapa.
    Semoga kita menjadi anak2 yg memuliakan ibubapa kita, In Shaa Allah anak2 pula akan memuliakan kita.

    ۞ اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ ۞

    KOMEN : Sesuatu yang baik pasti akan dapat balasan yang baik

    1. Fareed Husin

      kalau BN memerintah duit dari US, Singapore akan balik Malaysia jugak tapi terus masuk celah tetek Rosmah.

      Abu Bakar

      masa DSN dulu, Malaysia nak tolong ekonomi Amerika lagi….nak beli kapal terbang dari Amerika…. dah tentu Amerika tak mau pulangkan duit kita….

      Alhamdulillah, Allah tukar kerajaan Malaysia dari BN kpd PH……mari terus mengorak langkah ke Malaysia Baru.

      1. MAHATHIRVSANWAR

        CARUT

    2. Woi samdul. Isunya bkn apa amalam.mulia yg diamalkan Adib. Perkara sebenar puak2 mcam kau, umno dan PAS dgn jeleknya mempolitikkan kematian Adib dgn sentimen melayu dan islam. Menghadut melayu dgn harapan org2 melayu islam mengamok, jdi pergaduhan kaum sgn bukan melayu dan bukan islam. Mmng penghasut dan pengkhianat kau org ni..biar rakyat bermandi darah, asalkan puak2 umno PAS tercapai cita2 bikin huru hara dgn harapan “magheran” diistihar darurat dan angjar balik Najib dan umno memerintah….piiiirrrahh. Kami penyokong2 Tun M dan PH bkn bodoh. Bole baca akal dan niat jahat kamu

  19. Zahid gagal dapatkan semula pasport untuk tunai umrah – M’kini

    Ahmad Zahid Hamidi gagal dalam usahanya untuk mendapatkan semula
    pasportnya yang ditahan bagi melaksanakan umrah.

    Hakim Mahkamah Tinggi, Collin Lawrence Sequerah membuat keputusan itu kerana keseriusan beberapa pertuduhan yang dihadapi Ahma…

    xxx

    Wak Jahit, pergi ziarah ke rumah Tok Garu Hadi di Trengganu ajer ler. Bincang pasal RM90juta ker, apa ker …

    1. MAHATHIRVSANWAR

      FALSE ACCUSATION ON HADI

  20. Suman awal dulu, kemain lagi celupar & rakus
    Tapi kini mata dia putih mcm ikan kena kukus
    Malu lah, PRK Semenyih Cap Munge bungkus
    Lari masuk lubang le iblis ini serupa dgn tikus

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  21. Sekarang fahamkan lah mengapa istana nak campur urusan kerajaan Johor, tak mahu 2-3 orang dalam barisan Exco –

    Berita M’kini –

    Tanah pusat kini milik sultan Johor, projek RTS terganggu – sumber

    Sumber percaya tanah seluas 4.5 hektar dipindah milik kepada sultan antara 2017 hingga 2018.

    Geduk.

    1. MAHATHIRVSANWAR

      BUKTI?

      1. Dalam lubang bntt kamu, wahai Geng Najaib yng asyik menjilat Najib

        1. MAHATHIRVSANWAR

          PAK MAN TO COMMENT

  22. MAHATHIRVSANWAR

    MARI KITA KENALI PARA PEMIMPIN UTAMA KERAJAAN SEKARANG….RAMAI YANG LEBIH MENGENALI PAK SHEIKH DAJJAL BERBANDING TONG M BERDASARKAN PAK DAJJAL TELAH DIMAHKAMAHKAN DAN DISAHKAN SEBAGAI PENGAMAL LIWAT DAN MENJADI BANDUAN DUA KALI….TONG M DI ANGGAP LICIK WALAUPUN TELAH MEMBUAT BEGITU BANYAK SKANDAL TERUS DIPUJA DAN DIANGGAP SEPERTI TUHAN YANG SUCI TIADA KESALAHAN….SEMATA-MATA KERANA TIDAK PERNAH DIBICARAKAN OLEH MAHKAMAH DENGAN RM 400 BILLION SKANDAL MAKA PEMIMPIN INI DI ANGGAP SEPERTI DEWATA.…SEJARAH PM-4 YANG TELAH MERANAPKAN SEPARUH DARI EKONOMI NEGARA TELAH DIABAIKAN OLEH MEREKA YANG FANATIK INI…FAKTA DAN ANGKA DI MANA RINGGIT TELAH JATUH DARI RM 2.50 KEPADA RM 3,80 TELAH DICAMPAK KE BELAKANG…TONG M SEMEMANGNYA BIJAK MEMANIPULASI FIKIRAN RAKYAT DENGAN MELETAKKAN KESALAHAN KEPADA SOROS TELAH DITELAN BULAT2 OLEH PENTAKSUB TANPA DIPERSOAL….KEKAYAAN NEGARA YANG TELAH BERPINDAH TANGAN KEPADA KRONI TERMASUK ANAK2NYA TELAH DINAFIKAN BEGITU SAHAJA…

    1. MAHATHIRVSANWAR

      MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA,,DISUCIKAN DAN DI DEWAKAN OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI BERTUJUAN MENEUTRALKAN ISLAM DENGAN FAHAMAN LIBERAL DAN PLURALISM SEPERTI MEMANDANG MUDAH UMAT ISLAM MURTAD BERDASARKAN KEBEBASAN BERAGAMA …MENEUTRALKAN KETUANAN MELAYU DENGAN MENGUBAH PERLEMBAGAAN SPT STATUT ROM DAN UEC YANG TELAH DILULUSKAN…ICERD DAN PELBAGAI LAGI HASUTAN AKAN DIBUAT…DI LUAR NEGARA PAK DAJJAL MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST..

      TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG M PEGANG KUASA BERDASARKAN PERILAKU BELIAU SEMASA PM-4…

      1. MAHATHIRVSANWAR

        SESI BERKENALAN DENGAN PEMIMPIN NEGARA DITERUSKAN…PAK SHEIKH YANG MEMPUNYAI PAKEJ LENGKAP BERUPA KEBEJATAN MORAL,,BERFAHAMAN LIBERALISME DAN PLURALISME SERTA AHLI FREEMASON..PUNYAI RAPPORT BAIK DENGAN ISRAEL …APALAGI PARTY YANG DITERAJUI ADALAH BERLAMBANG MATA SATU…PAK DAJJAL JUGA TERLIBAT DALAM MEGA SKANDAL..CONTOH KETARA IALAH SKANDAL FOREX YANG BERJUMLAH RM 30 BILLION KETIKA MENJADI MOF….MELAYAKKAN BELIAU MENDAPAT PANGKAT DAJJAL..

        TONG M HEBAT DARI SEGI MEMANIPULASI PEMIKIRAN RAKYAT ALA FIRAUN KUNO…SKANDAL BELIAU YANG BERTONG-TONG TELAH DI ILUSIKAN HANYA PERKARA YANG REMEH APABILA KEKAYAAN NEGARA LESAP LEBIH DARI SEPARUH DENGAN SKANDAL MEGA BERJUMLAH RM400 BILLION…BANYAK DASAR-DASAR KERAJAAN SEMASA PM-4 TELAH DIUBAH TERUTAMA DASAR PENSWASTAAN YANG MENYEBABKAN KEKAYAAN NEGARA BERTUKAR TANGAN KEPADA KRONI-KRONI…AKHIRNYA RAKYAT MENDERITA DENGAN JATUHNYA RINGGIT DARI RM 2.50 KEPADA RM 3.80..BERERTI KEKAYAAN NEGARA TELAH LESAP LEBIH DARIPADA SEPARUH….MANIPULASI MINDA YANG DIMAINKAN IALAH KERANA ANGKARA SOROS…OLEH KERANA KEJAYAAN MANIPULASI TERSEBUT MEMANG LAYAKLAH BELIAU DINAMAKAN FIRAUN MODEN YANG DIGELAR TONG M…

        1. Raman Majid

          Pada UMNO/PAS berita ini tak penting kapada orang melayu.Bagi mereka memainkan issue perkauman,Raja2 dan agama lebih penting untuk jatuhkan kerajaan PH.

          IntanLalat Sekinchan

          alhamdulillah…harap harap dpt membantu mengurangkan tekanan hidup…dan minta segala harta keturunan dan talibarut Najib BNPas pun di sita..dan di jualkan kerana mereka menggunakan hak kerajaan duot pulak tu,, untuk kegunaan peribadi..salah besar tu..memang piang punya najib and geng..

      2. Zamri Tz

        Terbaik Tun M dapat bawa balik duit dari US dan Spura ke dalam negara semula apakah ini pun pihak umno dan pas nak kata ph tak betul juga ke atau masih nak membela mantan pm lagi ke?

        Abdul Razak

        Negara yg bukan negara islam pun jujur drp mamat yg di katakan melayu islam balun ratus juta duit rakyat buat malu.. Nak mengaku saudara islam…

    2. Max Sana

      Ah! angkara bapak kau lah ni ya. semua cakap pasal dap tapi tak baca artikel dengan baik. Bekas PM bossku yg memegang menteri kewangan tak beritahu kau dia terima duit, derma konon dari negara arab, duit masuk akaun sendiri.

      US dan Singapura nak memulang duit kpd malaysia yg melibatkan wang 1mdb . kau tanya dulu sapa yg menubuhkan 1mdb sebelum ini. adakah si mat sentul atau bossku alias najib alias bozer the clown. kalau tak pandai jawab, sah kau bongok

  23. HOME
    MALAYSIA
    Where were you when Tabung Haji plundered? Muhyiddin asks self-proclaimed Islamic defenders

  24. MAHATHIRVSANWAR

    PH SENGAJA RANAPKAN EKONOMI NEGARA…MEREKA MEMANG MAHUKAN SUPAYA NEGARA INI JAHANAM…LANGKAH PERTAMA MEREKA LAKUKAN IALAH ISTIHARKAN SELURUH DUNIA… MALAYSIA BANKRAP …TINDAKAN TERSEBUT MENAKUTKAN PELABUR2 ASING MENYEBABKAN MEREKA BERTEMPIARAN LARI..AKIBATNYA NEGARA KEHILANGAN PELABURAN BERJUMLAH RM270 BILLION…BURSA HILANG 200 MATA…GDP JUGA JATUH DARI 5.9% KEPADA 4.7%
    ..RINGGIT JATUH DARI RM3.80 KEPADA RM 4.15….. PENGANGGURAN BERLELUASA..SISWAZAH KELUAR U MENGANGGUR..PELUANG TEMUDUGA HANYA 4% …ITU PUN BELUM TENTU DITERIMA…BERIBU2 DIBERHENTIKAN KERJA SETIAP BULAN…HARGA KELAPA SAWIT DAN GETAH JATUH MERUDUM…MEREKA BUKAN SAHAJA MENGENAKAN SST TETAPI MEMPERKENALKAN PELBAGAI CUKAI…CUKAI TANAH NAIK 800%…TARIF BILL UTILITY JUGA DINAIK KAN..PENJAWAT AWAM DIBERHENTIKAN KERJA 17 RIBU ORANG INI SEMUA BERLAKU SEJAK PH AMBIL ALIH
    NEGARA………NAK HARAP KAN SELANGOR SAMA JGK….BELI SPLASH HARGA 10 KALI GANDA 2.7 BILLION….

    1. MAHATHIRVSANWAR

      PH SENGAJA MUFLISKAN NEGARA SUPAYA NEGARA JADI KUCAR KACIR DAN PORAK PERANDA…TUJUAN MEREKA ADALAH UNTUK MENGUBAH STATUS QUO DAN PERLEMBAGAAN NEGARA DAN MENUKAR MENJADI REPUBLIK TANPA RAJA DAN SULTAN ..ITU LAH SATU SATUNYA MATLAMAT MEREKA..DAN SATU SATUNYA ALASAN MEREKA IALAH MELETAKKAN SEMUA KESALAHAN KEPADA KERAJAAN DAHULU…MEREKA BERUSHA KERAS KE ARAH ITU TANPA PEDULIKAN NASIB RAKYAT DAN KEMAKMURAN NEGARA…LANGKAH PH YANG KEDUA IALAH ISTIHAR BAHAWA NEGARA HANYA PUNYAI 4 SAHAJA JET PEJUANG YANG BERFUNGSI UNTUK MENGUNDANG CAMPUR TANGAN PIHAK ASING DALAM POLITIK NEGARA…
      LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENJUAL SEGALA ASET2 NEGARA… TUMPUAN DIBERIKAN KEPADA ASET ISLAM MELAYU SUPAYA MELAYU TIDAK MAMPU BANGKIT..PALING KETARA IALAH ASET TABUNG HAJI TELAH DIROMPAK PH SEBANYAK RM 20 BILLION DENGAN MENYALAH GUNAKAN KUASA DI BERI RAKYAT…….JIKA BERPULUH2 SYARIKAT KERAJAAAN DAN GLC TELAH DI BAILED OUT SEBELUM INI KENAPA PULA TABUNG HAJI DI ROBBED OUT?…TIDAKKAH ITU MENUNJUKKAN TABUNG HAJI UNTUNG SEBENARNYA SEHINGGA DIROMPAK….ASSET TABUNG HAJI MELEBIHI LIABILITY…DUIT PETRONAS PULA TELAH DIJARAH RM 82 BILLION…

      1. MAHATHIRVSANWAR

        LANGKAH PH YANG KE EMPAT UNTUK MENGHANCURKAN NEGARA IALAH DENGAN MENAMBAH HUTANG NEGARA… WALAUPUN MEREKA JAJA KE HULU HILIR KERAJAAN DAHULU BANYAK HUTANG TAPI MEREKA TERUS MENOKOK HUTANG NEGARA…HUTANG NEGARA KINI ADALAH 840 BILLION DARI 680 BILLION..…MEREKA RASA TIDAK BERSALAH MELAKUKAN SEMUA KESALAHAN ITU KERANA MEREKA TELAH LETAKKAN SEMUANYA PADA KERAJAAN LEPAS…BAGI MEREKA ITU LAH LAMPU ALADIN DAN LICENSE TO KILL …..ALASAN BUAT HUTANG BARU UNTUK BAYAR HUTANG LAMA ADALAH IDEA HAPRAK…KINI TERBUKTI APA YANG MEREKA LAUNGKAN HUTANG NEGARA 1 TRILLION AKAN DITOMPOK OLEH MEREKA…KEADAAN KINI BERTAMBAH PARAH DENGAN STAGFLASI YANG AKAN DIALAMI NEGARA…RINGGIT BAKAL JADI TIDAK BERHARGA SEPERTI VENEZUELA DI MANA KERTAS
        TISU JAUH LEBIH MAHAL DARI WANG KERTAS….RAKYAT MALAYSIA HENDAKLAH MENDESAK MENTERI2 PH DAN PEMIMPIN MEREKA BERI MANDAT BARU KEPADA RAKYAT…..

  25. when Tabung Haji plundered? Muhyiddin asks self-proclaimed Islamic defenders

    Orang macam M&A tak reti isu ini tapi ada hati sembang kencang

    1. MAHATHIRVSANWAR

      PUAK KO YG ROMPAK …MANA KO NAK RETI….

  26. Putrajaya’s review of the plans to construct the Rapid Transit System (RTS) from Johor Bahru to Singapore had hit an unexpected snag, according to sources.

    It was discovered that a plot of land in Bukit Chagar, which the federal government was supposed to own, was now in the name of Johor ruler Sultan Ibrahim Sultan Iskandar instead.

    WHAT IS THIS??

    Orang macam M&A mana tau erti pasal manusia yang mereka agongkan ini..

    1. MAHATHIRVSANWAR

      HANYA ALLAH YANG AKU AGUNGKAN

      1. Dan bontot Najib yang kau jilatkan.

        Kau sudah di kenal pasti sebagai Geng Najib yang asyik menjilat Najib Al Jibo, nama MAHATHIRVSANWAR ko guna untuk kopipes – tak lagi kopipes atas nama Geng najib mcm dulu.

        Bedebah.

        1. MAHATHIRVSANWAR

          TN .

          BILA NAK POTONG…

      2. Piirah sembang kencang. Hanya Allah agungkan konon. Persmgai munafiq ! Hari2 kat sini, Najib, PAS dan umno juga yg ksu puja2,walau Bosskau buat dosa curi dana 1mdb, PAs kongsi makan rasuah Najib.. itulah ketua durjsba dan umno pengkhianat yg kau agung2kan

  27. MAHATHIRVSANWAR

    Exco Terengganu Kongsi Pengalaman Hidup Dengan Penganut Syiah..

    Oleh : Dr Azman Ibrahim

    i) Geger semula bab syiah sehari dua ni.

    Kawan-kawan sekelas saya di University Baghdad dulu dalam 25 orang semuanya. Ada kurdi, Arab Iraq, Arab Palestin, Arab Yaman dan Arab Jordan. 5 orang saja sunni termasuk saya! Bakinya syiah. Kami belajar bersama, mengulangkaji bersama, buat presentation bersama, latihan praktikal di hospital pun sama-sama. Bukannya sehari dua, tapi 6 tahun. Belum lagi dikira penganut syiah yang hidup bersama dalam masyarakat.

    Alhamdulillah… Saya tetap teguh dengan aqidah ahli sunnah wal jamaah walaupun tak berjaya ‘mengsunnikan’ kawan-kawan syiah.

    Terpesongnya amalan dan aqidah orang syiah bukan setakat saya baca di buku dan kitab, tetapi mampu dilihat dengan mata kepala sendiri. Musim peperiksaaan kawan-kawan syiah datang bermalam di rumah dua tiga hari untuk sama-sama mengulangkaji pelajaran.

    Bagaimana mereka solat, berapa kali mereka solat dalam sehari, macam mana puasa mereka, apa pandangan mereka tentang sahabat-sahabat Nabi, peristiwa pembunuhan Syaidina Hussin di Karbala’, kitab ‘Nahjul Balaghah’ yang menjadi rujukan mereka, ta’asub mereka dengan imam-imam mereka, mudahnya kelayakkan imam-imam mereka mengeluarkan ijtihad dan fatwa baru dan pelbagai perkara lagi semuanya saya kaji dan lalui secara realiti.

    Penganut-penganut syiah di Malaysia, berapa hari kamu semua hidup bersama orang syiah? Kalau syiah itu betul dan benar, saya akan jadi syiah lebih dulu sebelum kamu!

    Islam ini agama mudah. Samada ibadat atau muamalat. Kenapa nak dipermudahkan lagi dengan solat yang boleh dijamak tanpa sebab? Apa faedah yang kamu boleh dengan mengutuk dan mencaci sahabat-sahabat Nabi s.a.w? Mana boleh bulan puasa pun hisap rokok atas alasan ia fatwa imam? Siapa yang ajar kamu al Quran ada 115 surah? Tambah satu lagi surah ‘al Wilaayah’ kononya surah yang menceritakan kelebihan Syaidina Ali. Kalau Syaidina Ali hidup semula, puak kamulah Syaidina Ali akan kerat kepala dulu! Siapa yang ajar kamu semua, Malaikat Jibril tersalah bagi wahyu kepada Muhammad, sedangkan sebenarnya nak bagi kepada Syaidina Ali? Kamu ingat Jibril tu macam kawan kamu?

    Banyak lagi kalau saya nak senaraikan…

    ii) Biasa kawan-kawan syiah berkunjung ke rumah masa di Bahgdad dulu, mereka tak akan solat bersama kerana cara solat mereka berbeza. Paling penting kena ada batu berbentuk bulat bersaiz lebih kurang sebesar biskut marrie tebal dalam 1 cm yang kata mereka dibuat dari tanah suci Karbala’. Mereka sujud dengan dahi diletakkan di atas batu tersebut.

    Semakin tinggi martabat semakin tinggi lapisan batu. Biasanya di sejadah imam terdapat 2 atau 3 lapis batu. Makmun selapis saja. Sebab itu jangan tersalah masuk masjid.

    Bila kawan-kawan mintak batu untuk solat, rumah saya mana ada batu. Saya guna sejadah saja. Kata mereka, “Ooo… sejadah boleh guna untuk solat tetapi kita tak boleh sujud ke atasnya sebab sejadah bukannya benda tabi’ie, ia telah diproses dan dikilangkan. Kita mesti sujud di atas benda tabi’ie”.

    Alternatifnya? Cari daun kayu. Nasib baik depan rumah ada pokok-pokok bunga. Daun dijadikan ganti batu. Mereka sujud di atas daun.

    Sambil bergurau saya pernah menyatakan kepada mereka, kalau benda tabi’ie menjadi syarat, bagi saya batu dari tanah Karbala’ tersebut bukan lagi tabi’ie.

    Ianya telah diproses, dibentuk menjadi bulat, diukir gambar masjid. Kalau nak batu yang betul-betul tabi’ie jawabnya kena ambik batu kelikir tepi jalan! Boleh melelas dahi kamu!

    1. YB tak pernah berjemaah ersama syiah?
      ..

  28. MAHATHIRVSANWAR

    Duit Ambil, Sijil Halal Tak Dapat. PH Sila Tangani..

    Lebih 80 usahawan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) diperdaya perunding atau orang tengah untuk mendapatkan sijil halal dengan jumlah kerugian lebih RM100,000 sejak empat tahun lalu.
    Lebih menyedihkan, sebahagian besar daripada mereka usahawan di luar bandar yang kurang maklumat mengenai prosedur dan mengharapkan bantuan pihak ketiga memperoleh dokumen berkenaan.
    Pengerusi Halal DPMM, Ahmad Hussein Tajuddin berkata, ada antara mereka dikenakan bayaran sehingga RM20,000, namun tidak menerima sijil halal seperti diharapkan selepas perunding menghilangkan diri.
    “Kita terima banyak kes seperti ini. Kebanyakannya tidak tahu Jakim tidak melantik perunding untuk tujuan ini. Mereka dipelawa untuk mendapatkan sijil itu kononnya sebagai jalan mudah.

    “Tapi sebenarnya itu tidak berlaku. Prosedurnya mudah dan tidak perlu ke kaunter pun. Mereka yang mendakwa itu dan ini kononnya prosedur susah sebenarnya hanya ingin mengaut untung atas angin.
    “Sepanjang berurusan dengan Sekretariat Halal Malaysia, tidak ada isu berbangkit mengenai perkara itu,” katanya.
    Bagi mengatasi isu berkenaan, Ahmad Hussein berkata, pihaknya menganjurkan Mudah Cara Halal kepada usahawan DPMM bagi memudahkan mereka memohon sijil halal selepas ini.

    Katanya, sesi taklimat diberikan bagi memastikan semua prosedur dipatuhi selain praaudit dan bengkel untuk mengisi secara online seperti mana ditetapkan.
    “Kami ada 5,000 ahli di seluruh negara dan setiap tahun kita adakan program ini beberapa kali untuk memberi kefahaman kepada ahli. Alhamdulillah, kesedaran itu sudah mula ada, jadi kita harap dapat diperluaskan lagi kepada semua pihak.
    “Cuma yang mereka perlu tahu, prosedur ditetapkan Jakim sangat mudah tanpa sebarang kos dan pembabitan orang tengah. Jadi berhati-hati dengan sebarang tawaran daripada mana-mana pihak kononnya ingin membantu, tetapi mengenakan caj,” katanya.
    Sementara itu, pemerhatian wartawan mendapati lebih 10 laman Facebook menawarkan khidmat rundingan untuk mendapatkan sijil berkenaan.
    Memberikan pelbagai testimoni kejayaan, mereka turut menyediakan pakej kursus dan sesi penerangan secara berkelompok kepada usahawan yang ingin memohon.
    Bagaimanapun, tiada harga yang diletakkan kerana mereka perlu menetapkan temu janji terlebih dulu sebelum perbincangan lanjut dijalankan. (myMetro)

  29. MAHATHIRVSANWAR

    Masih menunggu pendedahan Anwar
    Executive Editor Mei 03, 2019 1

    Saudara Anwar kata mahu mendedahkan rahsia pembohongan PAS kepada umum.

    Saya jawab, biar dia dedah dululah, baru boleh jawab. Dia tak dedah kita tak boleh nak jawab. Kita bersedia, memang kita nak tahu apa kita punya kelemahan, kita terbuka.

    komen : Banyak kali Anwar menyebut dalam banyak ceramah.. Hadi menunggu untuk menjawab… agaknya bila Anwar nak dedah?

  30. Jepp
    Pencapaian paling besar dalam sejarah oleh kementerian ni dlm era pemerintahan PH ialah HARGA TELUR TURUN 2 SEN.

    Betul!betul! betul!
    Sesudu minum minyak sawit dengan telor harga turun 2 sen sehari rakyat terutama yang tua tua tu jadi kuat zahir dan batin dan tak malas lagi. Agaknya tu yang mahathir amalkan.
    etul!betul! betul!
    Sesudu minum minyak sawit dengan telor harga turun 2 sen sehari rakyat terutamayang tua tua tu jadi kuat zahir dan batin dan tak malas lagi. Agaknya tu yang mahathir amalkan.

  31. Hari ni Suman muncul dan masih cakap besar
    Ramalannya di PRK Semenyih nyata tersasar
    Rakyat humban PH ke laut dan kini di dasar
    Sebulan menghilang dia lari ke Padang Besar

    1. Kau juga Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

      Pakai berpuluh nama pun, sikit demi sikit akan di kenalpasti.

      Nanti nak cari alan mmcm mana nak bikin kau mati.

      Kau atas nama Kejora dah mati …… mamposssssssss

    2. Beratus-ratus kali musibat Kejora menyumpah seranah saya & Tun M ‘mampos’ namun sikitpun tak termakbul, malah makin sihat wal afiat.

      INGAT – 19 MEI, 2019 hari perhitungan kita yg kamu sendiri gembar-gemburkan sebelum ini…….!!;

  32. Lps kalah PRK Semenyih hati Suman bernanah
    Hatinya pedih seperti ditusuk dengan panah
    Kerjaya sebagai barua sudah hampir musnah
    Ramai yg sangka Suman dah 6 kaki dalam tanah

    1. Kau juga Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

      Pakai berpuluh nama pun, sikit demi sikit akan di kenalpasti.

      Nanti nak cari alan mmcm mana nak bikin kau mati.

      Kau atas nama Kejora dah mati …… mamposssssssss

  33. Waahh.., Wak Suman kedi dah keluar dari wad
    Kemain menyalak sakan, ini anjing ekor cawat
    Aku yakin kesihatan si tua ni masih lagi gawat
    Mesti dia kena gi hospital lagi, utk ulang rawat

    Dia muncul balik, lepas sebulan lebih terlantar
    Diri blm sihat, tapi kemain mau bagi komentar
    Tak padan dgn jln pun dipimpin, terketar-ketar
    Mau gi ‘follow up’ di spital pun, cucu yg hantar

    Suman sangat malu bila Cap Munge tumbang
    Sblm PRK Semenyih kemain dia lebat gebang
    Kini nasib buruk akan menanti lagi di ambang
    Hari Wesak nanti.. gigi palsu dia akan terbang

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

    1. Kamu Anonymous kah3 dan Anonymous tidak kah3 telah di kenalpasti sebagai Geng najib yang menjilat Najib.

      Othman punya komen di bawah sana ada implikasi bahawa MAHATHIRVSANWAR juga ia lah Kejora = Geng Najib yang asyik menilat Najib. Nama itu kau guna untuk kopipes yang dulu Geng Najib terkenal sebagai Raja Kopipes.

      Aku berterima kasih kpd Othman yang memberi aku tip itu. Mulai sekarang aku akan balun MAHATHIRVSANWAR sebagai kamu Geng najib yang asyik menjilat Najib juga.

      1. MAHATHIRVSANWAR

        TN KATAK TUA

    2. Beratus-ratus kali musibat Kejora menyumpah seranah saya & Tun M ‘mampos’ namun sikitpun tak termakbul, malah makin sihat wal afiat.

      INGAT – 19 MEI, 2019 hari perhitungan kita yg kamu sendiri gembar-gemburkan sebelum ini…….!!;

  34. MAHATHIRVSANWAR

    NGOs Demand Pakatan Deliver Its Election Promise Of RM1,500 Minimum Wage

    (FMT) – About 200 people walked from Maju Junction to Dataran Merdeka in conjunction with Labour Day today, demanding the government fulfil its election pledge to increase the minimum wage to RM1,500.

    The rally was organised by a coalition of NGOs and human rights organisations to send a message to the government to fulfil its pledge and to stop discrimination against workers.

    The crowd held banners and chanted this year’s theme of “Increase wages, reduce discrimination”.

    Rally coordinator Nalini Murugiah said the current minimum wage of RM1,100 was low, compared to the rising cost of living, and should be raised to RM1,500.

    She said the coalition had highlighted 22 items in their declaration, such as protecting the rights of migrant workers, the disabled community and women.

    PSM committee member of Sarasvathy Muthu urged the government to implement the promised minimum wage as soon as possible.

    A participant holds a poster reading ‘Students and workers unite against discrimination’.
    “The gap between the poor and the rich is getting bigger but the minimum wage has hardly changed,” she said.

    Former Universiti Malaya Association of New Youth (Umamy) president, Wong Yan Ke, said many students took part in today’s rally to show their support for a higher minimum wage and eradication of workplace discrimination.

    1. Lu tak penat ke brader buat kerja copypaste ni…atau lu memang dibayar untuk itu…tak perlu pakai otak untuk menulis…saja tanya, jangan la marah

      1. MAHATHIRVSANWAR

        TANYA IKHLAS TAK DE MARE…JWB PUN IKHLAS….PATUT LU TK KAT GUA…KASI LU NEW INFO…

      2. Tak tanya pun tak apa. Mengutuk dia asyik mengkopipes pun memang kena tempat nya.

        Sebenar nya dia OKU. Tapi tak ngaku. Kalau ngaku di takda kerja lain sebab dia OKU, kita tentu simpati.

        Tapi di kata dia orang PAS oun dia tak ngaku. Kalau dia bukan OKU, dia Raja Penipu. Tambah kpd pangkat dia Raja Kopipes. Banyak benor berpangkat Raja nak campur politik nampak nya sekarang ini.

        Najib punya pasal. Najib komplen kita tuduh dia begitu. Tapi, kalau bukan dia punya pasal, Geng Najib @ MAHATHIRVSANWAR @ Anonymous kah3 punya pasal ke.

    2. Othman punya komen di bawah sana ada implikasi bahawa MAHATHIRVSANWAR juga ia lah Kejora = Geng Najib yang asyik menjilat Najib. Nama itu kau guna untuk kopipes – tidak lagi Geng Najib yang dulu terkenal sebagai Raja Kopipes.

      Aku berterima kasih kpd Othman yang memberi aku tip itu. Mulai sekarang aku akan balun MAHATHIRVSANWAR sebagai kamu Geng najib yang asyik menjilat Najib juga.

  35. MAHATHIRVSANWAR

    How Preacher Zamri Got Into Hot Soup When Speaking Out Against ‘Selfish Muslims’

    Muslim preacher Zamri Vinoth is in trouble with the law apparently because he made a passing reference to what he described as “illogical” Hindu practices in a talk that was largely critical of Muslims.

    (FMT) – The leader of the group that made the first police report against him, Arun Doraisamy, told FMT Hindus were offended by a remark about their worship of a multiplicity of deities.

    In that segment of the talk, Zamri said one of the reasons he left Hinduism was that he couldn’t make sense of a belief in “330 million gods” and the “worship of stone objects to which food is then offered”.

    Zamri was arrested last Sunday for allegedly insulting Hinduism while giving a talk at a mosque in Kelantan on Dec 30.

    In speaking of a Muslim’s duty to introduce the religion to others, he referred to his own angst over his failure to convert members of his own family and some of his close friends.

    He said some of them had better morals than many Muslims. “I don’t feel they deserve to go to hell,” he added.

    He criticised Muslims who didn’t care to preach the religion, calling them “selfish”, and he denounced those whose attitudes were repellent to non-Muslims.

    He said: “Have you seen newspaper reports about two non-Muslims entering a mosque and being chased away with a broom?”

    He also spoke of Muslims who would try to shut up non-Muslims approaching them with questions they could not answer because of their failure to educate themselves about their own religion.

    “They won’t ask the easy questions,” he said. “They’ll ask questions that are important to them. For example, why did Prophet Muhammad marry a nine-year-old girl? How would you answer that?”

    Some ignorant Muslims, he said, would respond with aggressive statements like, “You are not Muslim. It’s not your business to ask about Islam.”

    He said many Muslims did not embody the real teachings of Islam in their daily lives.

    “Imagine a non-Muslim looking at Muslims in Malaysia. Do you feel they would come towards or keep away from the religion?”

    Arun, who leads a Hindu group called Agamam Ani Malaysia, said Zamri’s insulting remarks about Hinduism had “no place in peaceful Malaysia”.

    He also criticised Perlis mufti Mohd Asri Zainul Abidin’s stance on the issue as “an insult” to the institution of muftis.

    Zamri’s arrest triggered a Facebook post by Asri in which he said “current political realities” allowed Muslims to be bullied.

    He accused the Putrajaya administration of holding a double standard, saying it had not acted against government leaders who made statements offensive to Muslims.

    “Many statements insulting Muslims have been made by individuals who are members of the current government, creating racial tension, but they were only called to give a statement,” he said.

    1. Mulai sekarang aku akan balun MAHATHIRVSANWAR sebagai Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

      Othman punya komen pada 3 Mei 2019 implied bahawa MAHATHIRVSANWAR juga ia lah Kejora = Geng Najib yang asyik menjilat Najib. Nama itu dia guna untuk kerja kopipes – begitu banyak kopipes sehingga MAHATHIRVSANWAR terkenal sebagai Raja Kopipes sekarang – tidak lagi Geng Najib yang dulu terkenal sebagai Raja Kopipes.

      Aku berterima kasih kpd Othman yang memberi aku tip itu.

  36. MAHATHIRVSANWAR

    Najib-SRC Trial: Another Pakatan’s Lie Exposed
    MALAYSIA

    To a question by the defence, she agreed that “the minute by Datuk Seri Najib (to EPU) was not an instruction but for EPU to look into the matter and come up with recommendations.”
    (nthqibord.com) – Another day of hearing at the Kuala Lumpur High Court today, Thursday, another Pakatan Harapan’s long-standing lie on former Prime Minister Datuk Seri Najib Razak exposed.

    A PH-manufactured myth that Najib had abused his premiership power and misused his position to manipulate 1Malaysia Development Bhd (1MDB) for his selfish gains was torn apart in shreds by the testimony of the trial’s 28th witness Datuk Dr Kamariah Noruddin.

    The former Economic Planning Unit (EPU) deputy director-general (macro) of the Prime Minister’s Department told the court that Najib agreed with EPU’s recommendation to provide a mere RM20 million grant to 1MDB to set up a strategic resources company namely SRC International Sdn Bhd.

    The grant of RM20 million was by far peanuts compared with the RM3 billion the government-link company (GLC) CEO Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi had requested from the government.

    Kamariah, who was the director of EPU’s Energy Section in 2010, indicated that Najib raised no objection to EPU’s recommendation, neither did he overrule the unit’s decision.

    Najib received an official application dated August 24, 2010 from 1MDB to set up a special purpose vehicle (SPV) to explore the alternate energy resource sector, namely coal, petroleum and uranium.

    The state wealth fund has applied for a RM3 billion grant to set up the SPV, namely SRC International.

    1MDB has submitted the application to Najib in his capacity as the Prime Minister and Finance Minister.

    Najib, instead of using (or misusing) his vast executive powers, referred the application to
    Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, who was then Minister in the Prime Minister’s Department in charge of the EPU, for a decision.

    EPU then replied to Najib in a memo dated October 12, 2010 with several recommendations on 1MDB’s proposal.

    Although it agreed with the setting up of SRC International as it was in line with the National Energy Policy and the 10th Malaysia Plan (MP10), EPU rejected 1MDB’s request for RM3 billion grant.

    EPU recommendation was to give only RM20 million to 1MDB, which was duly agreed by Najib .

  37. MAHATHIRVSANWAR

    END GAME Kerajaan Pakatan Harapan

    SD Salleh

    Lagi beberapa hari, akan genap satu tahun bersamaan dengan 12 bulan atau 365 hari kerajaan Pakatan Harapan memerintah Malaysia. Jadi, penghujung untuk genapkan satu tahun mereka memerintah, nampaknya keadaan semakin kucar-kacir. Ingatkan dalam hujung-hujung ni, ada juga penambah baik untuk ekonomi Negara atau pun dasar-dasar yang mesra rakyat. Rupanya, dari hari pertama sehinggakan nak genap satu tahun ini makin hari makin ke teruk.

    Syarikat kesayangan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, iaitu Proton, yang diterajui oleh Syed Mokhtar Albukhary, yang juga merupakan kroninya sendiri, dikhabarkan bahawa mengalami kegagalan yang boleh mengakibatkan syarikat Proton akan lingkup. Jadi, Mahathir yang terkenal dengan mengamalkan budaya ‘bail-out’ terutama pada kroni-kroniya, beliau pun telah mengaturkan untuk bank dari China meminjamkan Proton sebanyak RM1.9 bilion.

    Pakatan Harapan berkata bahawa Projek ECRL dan Bandar Malaysia dilaksanakan semula dan dikata akan membawa kemajuan kepada negara dan menguntungkan rakyat . Dulu mengatakan bahawa Projek ECRL dan juga Bandar Malaysia merupakan projek yang membazir dan sehinggakan menjual negara ke China.

    Mereka dari Pakatan Harapan ini sudah ketandusan idea ke sehinggakan mereka sendiri terpaksa mengakui secara tidak langsung bahawa projek-projek kerajaan dahulu adalah bagus untuk ekonomi negara. Berapa lama lagi rakyat Malaysia akan sentiasa dihidangkan dengan ‘U-Turn’ dan ludah jilat balik oleh kerajaan Pakatan Harapan? Takkan sampai empat tahun lagi?

    Ketidaksefahaman diantara Mahathir dengan Istana Johor bukan baru ini sahaja terjadi. Kemelut ini sudah terjadi berpuluh-puluh tahun dahulu. Dengan terjadinya perletakan jawatan Menteri Besar Johor dan EXCO Johor yang dipecat. Mahathir kembali menunjukkan kuasanya dengan melantik bekas EXCO yang dipecat itu menjadi Ketua Perhubungan PPBM Johor bukannya MB Johor. Dan drama ini berterusan sehinggakan Mahathir sendiri merajuk dan ingin melepaskan jawatannya. Tetapi, ramai yang memujuk beliau untuk tidak meletakkan jawatannya kerana tidak mahu Anwar Ibrahim mengambil alih menjadi Perdana Menteri.

    Kes Perbicaraan Dato Sri Najib Tun Razak pun telah menggemparkan rakyat Malaysia. Duit sebanyak RM2.6bilion yang didalam akaun Najib Razak dikatakan sebagai duit rakyat yang dicuri dan di rompak itu, akhirnya telah pun terungkai sedikit demi sedikit. Dalam kes perbicaraan itu, pengurus bank mengesahkan bahawa duit yang diterima oleh Najib Razak adalah dari Kerajaan dan Raja Arab untuk kegunaan politik dan pilihan raya. Baki duit itu pula diserahkan balik kepada penderma itu, iaitu Kerajaan dan Raja Arab. Jadi, ianya telah menjawap persoalan Mahathir bahawa tok Arab gila yang mendermakan duit kepada Najib Razak itu wujud dan dia masih waras lagi.

    Adakah ini End Game Kerajaan Pakatan Harapan selama setahun mereka memerintah? Apa sudah jadi dengan Pakatan Harapan? Inikah cara mereka mengemudi Negara sedangkan mereka sendiri kucar-kacir.

    1. Kejora…..

      Come 9/5/19, its exactly one year anniversary of those historical unimaginary feat by the rakyat kicking Umno led by the dugong pair out of Putrajaya.

      And……don’t forget 19 May, 2019 the date that you set, Gay boy…..!!

      1. Othman implied MAHATHIRVSANWAR = Kejora = Geng Najib yang asyk menjilat Najib.

        Come to think of it, maybe Othman is right.

        Geng Najib memang Raja Kopipes bila menulis atas nama dia dulu.

        Gamak nya dia buat strategy baru – sekarang, untuk kopipes, dia pakai nama MAHATHIRVSANWAR.

        Must take note of this from now on. So that boleh balun appropriately. Tapi balun kromo pun ok jugak. Sebab dua2 nama itu menjilat Najib.

        1. Kalau betul begitu, nampak nya nama2 yang komen nya berupa menjilat Najib itu semua nya Kejora = Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

          Nampak nya Beruk Tua sekor tuh memang benar2 cyber trooper Najib/Umno, di bayar gaji untuk membohong, menipu, memfitnah, menuduh secara liar Tun Mahathir, Bersatu dan parti2 komponen PH dan gomen PH.

          Mungkin akan di sasar begitu mulai dari sekarang.

  38. MAHATHIRVSANWAR

    MAY 2, 2019
    13
    Kenapa Bahasa Cina Semakin Diagungkan Kerajaan PH Dalam Malaysia Baharu?
    Ini adalah Kenyataan rasmi Kementerian Kewangan dalam Bahasa Cina.

    image: https://4.bp.blogspot.com/-296zt2QO4nM/XMri6tAH1lI/AAAAAAABWYs/_CzCl1ZtOUcH1eg13yGgYqaT7rbKlp3LwCLcBGAs/s640/IMG_20190502_202715.jpg

    Ini pula iklan dalam Bahasa Cina yang mempunyai jata Kerajaan Negeri Perak. Banner ini dipasang di Chemor, Perak.

    image: https://3.bp.blogspot.com/-DRyuDvb1ZFI/XMrlQU98voI/AAAAAAABWY0/Aamleq08fbssn3gPBCLtLYgqyLVBIzUygCLcBGAs/s640/FB_IMG_1556800815147.jpg

    Teringat CTS kisah Panggung Odeon yang diceritakan oleh arwah Datuk CTS, seorang polis berpangkat Sarjan ketika bulan Mei 1969.

    Tiba-tiba di layar keluar iklan dalam bahasa Cina menyuruh semua keluar. Yang Melayu terpinga-pinga sampailah sekumpulan pemuda meluru masuk dan menyembelih semua di dalam panggung tersebut.

    Kemudian panggung itu dibakar. Beberapa nyawa menjadi korban. Ini adalah satu sejarah Malaysia yang tidak boleh dinafikan.

    Kesimpulannya, bagi yang terlupa, mari kita ingatkan bahawa Bahasa Malaysia adalah Bahasa Kebangsaan Malaysia. Noktah.

    Read more at http://khairulryezal.blogspot.com/2019/05/kenapa-bahasa-cina-semakin-diagungkan.html#CfkRpbP8ABljGrom.99

    1. Ooi malain, kau tak usah nk jadi batu api. Sejak dulu kat negeri2 yg majoriti cina, atau pekan2 majoriti cina mmng byk papantanda dlm bahasa dia org, diselang seli dgn papantanda2 bahasa malaysia. Tpi dulu than 5oan ke 70an mmng ketara. Skrng sejak zaman Tun M 80an hingga,skrng pun masih ada papantanda dlm bahasa cina, itu biasa lah mcam kat Chow Kit Td tu.
      Itu sure heng umno pubya kerja, pergi cari tempat2, pekan2 majoriti cina mc
      Pastu ambil gambar, yg byk lagi tempat2, pekan2, bandar2 papan tanda dlm bahasa mslaysia, inggeris pun byk. Itu tak pula barua2 umno ambil gsmbar dan papar hah. Tak cukio umno PAS panaskan suasana politik dgn isu ICERD, Rome Statute..kau nk tambah isu bahada cina pula menghadut melayu2 bodoh dicucok hidung ni dgn isu bahasa cina pula! Mmng tak guna kau GN Kejora bapok menghasut

  39. MAHATHIRVSANWAR

    Asal minta maaf sahaja, Melayu mudah lupakan

    SATU lagi rekod pusingan U dicatatkan oleh pemimpin PH semalam menerusi permohonan maaf oleh Senator Nga Hock Cheh yang sebelum ini mencadangkan agar kerajaan menjalin hubungan diplomatik dengan Israel.

    Nampaknya era Malaysia Baharu juga menyaksikan suburnya demokrasi ala pusingan U yang menyaksikan pelbagai cadangan dan kenyataan kontroversi dibuat oleh pemimpin PH.

    Bagaimanapun, selepas dikecam bertubi-tubi kemudiannya mereka cenderung menarik balik kenyataan lalu memohon maaf, seolah-olah perkataan maaf itu adalah senjata paling ampuh untuk menutup mulut rakyat.

    Entah apa rasionalnya cadangan untuk Kerajaan Malaysia membuka kedutaan di Israel sedangkan sejak zaman pemerintahan Perdana Menteri pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj lagi dasar Malaysia terhadap Israel adalah jelas dan paling konsisten.

    Malaysia tidak pernah menjalinkan sebarang hubungan diplomatik atau perdagangan dengan Israel memandangkan kewujudan negara itu sejak 1947 tidak diiktiraf Malaysia.

    Malah, Tun Dr Mahathir Mohamad ketika menjadi Perdana Menteri keempat pernah menulis surat kepada tiga Perdana Menteri Israel iaitu Yitzhak Rabin, Benyamin Nentanyahu dan Ehud Barak.

    Ketiga-tiga surat yang diutus Dr Mahathir memaparkan pendirian Malaysia yang jelas terhadap Israel di mana Dr Mahathir di dalam surat-suratnya menekankan betapa perlunya Israel mengambil langkah ke arah kedamaian.

    Pendirian Dr Mahathir terhadap Israel juga tidak berubah walaupun ketika ini beliau menjadi Perdana Menteri pada era PH.

    Dr Mahathir ketika diwawancara BBC semasa melakukan lawatan ke United Kingdom (UK) pada Januari lalu, dengan tegas menyatakan bahawa beliau tidak peduli jika dilabelkan sebagai anti-semitik kerana kelantangannya mengkritik Israel.

    Rakyat negara ini yang majoritinya beragama Islam amat sensitif dengan isu melibatkan Israel-Palestin dan sewajarnya isu-isu seperti ini tidak dibangkitkan terutama di dalam sidang Dewan Negara.

    Banyak lagi isu-isu perpaduan yang semakin rapuh dalam kalangan masyarakat perlu dibangkitkan selain daripada cadangan untuk membuka kedutaan di Israel.

    Membina kedutaan di Israel seolah-olah mengiktiraf kewujudan negara haram itu yang dibina daripada darah rakyat Palestin.

    Dengan apa yang berlaku pada masa ini, mungkin himpunan seperti Program Himpunan Rakyat Pertahankan Kedaulatan Islam dan Perlembagaan Negara yang dianjurkan oleh Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) yang diadakan pada Sabtu ini di Kuala Lumpur perlu dijadikan acara wajib.

    Himpunan seperti ini adalah sebagai peringatan kepada mereka yang mungkin terlupa bahawa majoriti rakyat negara ini adalah beragama Islam dan merupakan saudara kepada rakyat Palestin. (Dipetik dari UTUSAN ONLINE) –

    komen : Bukan Melayu mudah lupa tapi Melayu mudah diperbodoh

    1. Mulai sekarang aku akan balun MAHATHIRVSANWAR sebagai Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

      Othman punya komen pada 3 Mei 2019 implied bahawa MAHATHIRVSANWAR juga ia lah Kejora = Geng Najib yang asyik menjilat Najib. Nama itu dia guna untuk kerja kopipes – begitu banyak kopipes sehingga MAHATHIRVSANWAR terkenal sebagai Raja Kopipes sekarang – tidak lagi Geng Najib yang dulu terkenal sebagai Raja Kopipes.

      Aku berterima kasih kpd Othman yang memberi aku tip itu.

  40. MAHATHIRVSANWAR

    DOA PEMBUKA ENTRY……PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!HANCUR BINASAKAN PH KERANA MENYAMUN ASET UMAT ISLAM!!!!!YA
    QAHHAR!!!!!!HANCUR LEBURKAN PH!!!…..

    1. Nak balun kopipes Geng Najib yang di buat nya di atas nama MAHATHIRVSANWAR, senang saja.

      Kopipes saja segala kutukan ke atas Najib. Ada berlambak di internet.

      Ok, aku sudah dapat satu cara menibai komen2 kopipes di atas nama MAHATHIRVSANWAR ini.

      Thanks Othman.

  41. MAHATHIRVSANWAR

    SEKUMPULAN. PEROMPAK HARAM PH .TELAH MEROMPAK SEBUAH INSTITUSI ORG ISLAM …SEBANYAK RM 20 BILLION…APABILA DI SOAL DI MAHKAMAH TOM CAT…PEROMPAK JWB TEGAS BAHAWA TUJUAN INSTITUSI TERSEBUT DIROMPAK ADALAH KERANA TELAH RUGI RM 4 BILLION…PEROMPAK TERSEBUT BERI JAMINAN HASIL ROMPAKAN DI JAMIN OLEH PH DAN AKAN BAYAR CUKAI TAHUN… .APABILA DISOAL BALAS KENAPA SAMUN BEGITU BANYAK…JAWAPAN YANG DIBERI ADALAH ROMPAKAN TERSEBUT BERTUJUAN UNTUK BANGKAPKAN TERUS INSTITUSI TERSEBUT…ALASAN TERSEBUT DITERIMA DENGAN SENANG HATI OLEH AG DAN PARA JURI SEBULAT SUARA …PEROMPAK BERNAMA TOKONG NOBITA DIBANTU MUJAHAT WAKANDA TELAH DIBEBASKAN BERSAMA HASIL ROMPAKAN DENGAN DI SAKSIKAN OLEH TONG M,,PAK DAJJAL DAN MAT SYABU SYIAH….SEKIAN…CERITA INI BENAR… ROMPAKAN BERLAKU DI SIANG HARI DI DEPAN KHALAYAK RAMAI….20 BILLION ORG TAK NAMPAK….TAPI 2 BILLION YG SIBUK MELALAK….SEMOGA ISU INI MENJADI YANG TERBESAR DI NEGARA INI..AMINN!!….SEMOGA PH HANCUR BINASA

    1. MAHATHIRVSANWAR PAK LOBAI SOROBAN TOBAL MCM TALIBAN MEROMPAK BANK ISLAM, TABUNG HAJI DAN LAIN INSTITUSI KEWANGAN ISLAM.

      DIA SASAR YANG ADA KAITAN DENGAN ISLAM SAJA. SEBAB DIA SECRET AGENT YAHUDI ZIONIS. TUJUAN MELEMAHKAN KERAJAAN PIMPINAN MUSLIM SELURUH DUNIA.

      PERHATIKAN MAHATHIRVSANWAR BILA ZIONIST GEORGE SOROS DATANG KE MALAYISA. PAYMENT TIME FOR MAHATHIRVSANWAR.

      SOROS MANIPULATE FOREIGN EXCHANGE DI NEGARA INI 10 MINIT AJER DAH CUKUP UNTUNG UNTUK BAYAR MAHATHIRVSANWAR.

      Beruk Tua Pak Lobat MAHATHIRVSANWAR ingat dia sorang ajer boleh cakap mcm dia buat.

      1. MAHATHIRVSANWAR

        MANA PAK MAN ALIM….MINTA NASIHAT TN ….KUAT MENCARUT DAN MENGUTUK….

        1. KO GENG NAJIB, MCM OTHMAN IMPLIED DI POS DIA DI ATAS.

          DULU ASYIK KOPIPES ATAS NAMA GENG NAJIB. SEKARANG TUKAR STRATEGY – KOPIPE ATAS NAMA MAHATHIRVSANWAR.

          AKU AKAN BALUN DARI SEGI ITU MULAI SEKARANG.

          THANKS SDR OTHMAN FOR GIVING THE CLUE.

  42. Aku syorkan madey tubuh satu lagi kementerian iaitu kementerian panji hitam…..lantik Ulamak Jon Al BoDoo jadi menteri panji hitam untuk menyelaras perang klimaks di putrahaya dan memudahkan madey menabalkan Al mahdy sebagai khalifah di mekah…jon doo akan jadi ketua misi membunuh Dajjal…

    Hidup Jon Al BoDoo….ikut ulamak Jon BoDoo Yusof Qadrawi tak layak jadi ulamak..

    1. Yang ini aku tak sokong kamu.

      Bila ko bunyi mcm penjilat Najib, bukan saja aku tak sokong, aka balun kamu.

      Ko bunyi mcm orang berpelajaran. Tapi cakap bodoh dll, ko lebih dari bodoh. Ko bangang.

  43. Kementeruan ni dipegang oleh orang PKR…nampak ade kejayaan PKR untuk bela rakyat…..

    Ape kejayaan menteri Bersatu?….menteri sukaneka nak bawak K PoP supaya ramai lagi gadis melayu bodooh dipeluk oleh kapir korea…menteri perusahaan nak buat kete terebang….menteri pelajaran bagi untung kpd kilang kasut hitam…menteri luar bandarsepi diluar bandar….pm nye kaki gaduh…naib presiden Bersatu dan jetua bahagian nak duit free dari projek kerajaan..

    1. Bukan saja ko bodoh bangang, sekarang dah mcm budak kecik pulak.

      Apasal cepat sangat degenerate ke tahap budak kecik?

      Ke ko dah memang akal budak kecik sejak lama – tak developed?

      Ko Pak Lobai Tua soroban tobal mcm Taliban MAHATHIRVSANWAR ke?

      Grow up, boy. Malu lah kasi hujah mcm itu. Low class. Tarak standard langsung.

    2. Anon 9:20,bravo! 👌👏

      1. Berabok kepala hotak kamu, sendiri tulis sendiri sokong, kerja tak sudah2 syok sendiri.

        1. Salah tu pak othman ahmad.

      2. Ko puji memuji diri sendiri ke?

        Cheap skate betul.

        Sangat low class.

        Semua orang dah tahu Anonymous yang sama pemikiran dengan Anomymous kah3 dan tidak kah3 itu ia lah Geng Najib yang asyik mnjilat Najib.

  44. Harga petrol 2.08 seliter…kalo najib yg perintah harga petrol 2.40 seliter…ade tak macai umno dan pas bayar petrol RON 95 2.40 seliter?….kalo bayar 2.08 tak usah bising2 pasal PH lagi…

    1. Setuju. Sokong apa kau kata.

      Bising depa mesti buat. Dah tabiat, dah koreje depa cyber trooper Najib Umno Bn.

      Tapi kita balun depa.

      Kekadang tersilap balun, mintak maaf.

      Tapi takda maaf bagi depa yang asyik menjilat Najib.

      Mcm Geng Najib yang masuk sini atas berbagai nama.

      1. You have my backingm TN.

  45. MAHATHIRVSANWAR

    Di mana Suara Tommy Thomas?
    Oleh Wartawan BO – 30/04/2019215

    Terbaru, Peguam Negara duduk sekali dalam Forum di Universiti Malaya yang sepatutnya membincangkan secara ilmiah tentang Statut Rom, sebaliknya dilaporkan menjadi medan menghasut kebencian rakyat kepada Raja-Raja Melayu dan menghina empat pakar perundangan yang mendedahkan bahaya Statut Rom kepada Majlis Raja-Raja.

    2. Dr Syed Husin Ali dalam forum tersebut telah mengucapkan kata-kata yang menghasut itu betul-betul di hadapan Tommy Thomas. Beliau dalam ucapannya telah membangkitkan isu perbelanjaan Raja-raja yang ditanggung rakyat, keturunan Raja yang diangkat oleh British dan Raja yang semakin meluas menentang dan menceroboh Perlembagaan.

    3. Sangat pelik bagi seorang Peguam Negara yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong dan diwar-warkan sebagai pakar perlembagaan sebelum menjadi Peguam Negara tidak tahu bahawa kandungan ucapan Dr Syed Husin Ali itu bersifat menghasut. Saya dimaklumkan laporan polis telah dibuat terhadap ucapan tersebut dan lagi pelik apabila Peguam Negara boleh bersama dalam majlis yang dianggap sebagai jenayah terhadap Raja-raja Melayu oleh sebahagian rakyat.

    4. Membiarkan sahaja perbuatan itu seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku sangat menjejaskan kredibiliti beliau sebagai Peguam Negara. Sekurang-kurangnya, beliau perlu menegur dan membetulkan kenyataan tersebut atas kapasiti selaku Peguam Negara. Sama seperti beberapa hari yang lalu, ekoran kenyataan Perdana Menteri bahawa Perlembagaan Negeri Johor dan Terenggganu terbatal apabila Malaysia ditubuhkan, saya sudah bangkitkan di mana peranan Peguam Negara untuk menasihati kerajaan sehingga timbul dakwaan baru yang sangat menyeleweng ini?

    5. Berdasarkan prestasi yang ada, beliau dilihat menjadi liabiliti kepada kerajaan dan mencetuskan rasa kurang senang rakyat dalam isu-isu yang membabitkan negeri, Raja-raja Melayu dan Islam. Melainkan Pakatan Harapan sudah bersedia untuk kalah PRU-15, sekali lagi saya tegaskan, Tommy Thomas patut dipecat kerana mengekalkan beliau sebagai peguam negara hanya membenarkan lebih banyak kerosakan berlaku terhadap negara.

    “Islam Memimpin”

    Haji Ahmad Amzad Bin Hashim
    Ahli Parlimen Kuala Terengganu

    1. Itu program syook sendiri….tiada siapa ternasuk Peguam Negara yg boleh bagi jaminan bertulis Agong ato raja melayu tidak boleh di dakwa oleh ICC jika menyertai Statut Rom….semua tu cakap kosong saja…4 ekor budak yg anjur program ni pembodek kaki gaduh tapi tak sedar diri bodooh kena kencing dgn kaki gaduh….

      1. Yang paling bodoh ia lah Najib. Tak terpikir dia orang akan tahu dia curi duit 1MDB dan akan di tangkap.

        Sekarang dah kena hari2 naik turun mahkamah, duduk di kandang penjenayah di mahkamah.

        Dia ingat boleh selamat bila dah lantik Pejilat Najib Apandi Ali sebagai Peguam Negara. Hah kau, kena guling di Pru14, semua nya tunggang langgang lintang pukang, dia otw to penjara 10-20 tahun.

        1. Yeah.,yeah..yeah….!!

      2. Yg syok sendiri tak abis2 tuu – kamu ler, musibat…..!!

        Jgn lupa 19/5/2019 di Dataran Merdeka. Aku tuntut janji….!!

  46. MAHATHIRVSANWAR

    China Bailing Out Proton With RM1.9 Billion
    MALAYSIA

    (Business Insider) – Malaysia’s national carmaker Proton has secured RM1.9 billion in banking facilities from China Construction Bank to fund expansion around the region, it said in a statement late Friday.

    The loans are earmarked for Proton’s growth plans to be the number one automotive brand in Malaysia and number three in ASEAN by 2027, the company said.

    “Expansion to foreign markets is critical for sales growth while obtaining financing allows the company to invest in the many projects required to turn Proton into a truly global automotive brand,” Chairman Syed Faisal Albar said in the statement.

    In August, Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd which owns 49.9 per cent of Proton, had agreed to extend its existing partnership with the carmaker to upgrade its line-up of cars and help expand Proton’s presence in China and other international markets.

    Proton said it also exchanged documents with Pakistan’s Alhaj Automobile in Beijing, where Malaysia’s prime minister is attending the Belt and Road Forum.

    Proton signed a licensing and technical assistance agreement with Alhaj to build a manufacturing plant in Karachi with an initial investment of $30 million, to assemble and distribute Proton cars for the Pakistani market.

    1. Proton sudah jadi milik geely…
      Aku tak beli kereta proton kerana subsidi minyak untuk kete 1.5 cc saja…kete proton 1.6 cc…madey pon nak matikan proton supaya boleh buat kete baru….

      1. Ko tak beli sebab takda duit. Tak ngaku.

        Aku ngaku, tak beli sebab takda duit.

        Aku tak dapat jadi paid cyber trooper.

        Celaka korang tak nak kasi tahu aku mcm mana.

        Sesen pun aku tak dapat.

  47. Pencapaian paling besar dalam sejarah oleh kementerian ni dlm era pemerintahan PH ialah HARGA TELUR TURUN 2 SEN.

    1. Meseluruhannye aku rasa lebih selesa dibawah kerajaan PH…harga minyak 2.08….macai beli 2.40 seliter?…kalo najib yg perintah mampois rakyat…

      1. Betul. Dicuri nya lagi berbillion Ringgit duit rakyat.

        Kasi Mak Badak. Buat plastic surgery hidung, mata, entah apa lagi.

        What Bad Plastic Surgery Caused Rosmah Mansor’s Distorted Face …
        https://drsiew.com › Beauty Talk

        Rosmah has denied repeatedly that she has had plastic surgery done, but … the poster girl of bad plastic surgery procedures amongst practicing doctors. … She ends up looking like a witch with a distorted and hooked nose.

        Plastic Surgery Gone Wrong? The Story of Rosmah Mansor …
        https://plastytalk.com/rosmah-mansor-plastic-surgery-malaysia-first-lady/

        1. Salah link – ini dia yang betul-

          What Bad Plastic Surgery Caused Rosmah Mansor’s Distorted Face …

          https://drsiew.com/bad-plastic-surgery-injections-rosmah-mansor/

          1. Rice Cooker untuk masak nasi tapi Rosmah membazir duit negara but set rambut.

            Itulah padahnya bila terlalu kufur nikmat dan juga akibat cibta terlarang tebus talaq ketika masing2 berstatus bini & laki orang.

        2. TN,

          Phewww.,,. my oh my, such a damn classical deliberation. Keep it up, man……!!

          1. Txs, bro.

            You also are a formidable whacker of Kejora = Geng Najib and his ilk.

            He may accuse us of being the same person praising each other.

            Never mind. We know that we two are different persons.

    2. Turun juga harta telur walau 2 sen, org ramai masih beli. Telue kau sja takde harga, bagi free, ayam pun tak nk patuk

Leave a Reply

Your email address will not be published.