TUN MAHATHIR SUDAH PATUT BERFIKIR UNTUK BERHENTI KETIKA INI

Tahap penerimaan dan rasa puas hati rakyat terhadap Tun Mahathir Mohamad dan kerajaan terus merosot menjelang tempoh setahun beliau dan PH mentadbir negara ini.

Dalam kajian terbaru oleh Merdeka Centre, peratusan rakyat yang berpuas hati terhadap kepimpinan Tun Mahathir didapati hanya tinggal 46 peratus saja.

Ia jelas menunjukkan kemerosotan yang ketara di mana pada Mei 2018, peratusannya ialah 83 peratus dan pada Ogos 2018 iaitu menjelang 100 menjadi kerajaan, peratusannya ialah 71 peratus.

Kajian Merdeka Centre ini nampaknya selari dengan dapatan Invoke yang diterajui oleh Rafizi Ramli pada Disember 2018 yang mendapati populariti Tun Mahathir menyusut kepada tinggal 53 peratus.

Rafizi ketika itu turut memberi amaran bahawa populariti Tun Mahathir dan kerajaan PH akan terus merosot jika sesuatu tidak dilakukan dengan segera.

Kajian mengenai tahap puas hati rakyat terhadap kerajaan PH juga menunjukkan kemerosotan iaitu hanya tinggal 39 peratus saja lagi berbanding 79 peratus pada Mei 2018.

Dapatan mengenai kemerosotan sokongan ini sebenarnya bukanlah sesuatu yang ganjil kerana di mana-mana saja luahan perasaan tidak puas hati rakyat terhadap kerajaan boleh didengari dengan mudah.

Ia antara lain ialah kerana janji manifesto yang gagal ditunaikan, ekonomi yang masih tidak menentu, tiada peluang pekerjaan dan kos sara hidup yang tidak banyak berubah, selain prestasi menteri-menteri yang mengecewakan.

Apa yang dialami oleh Tun Mahathir dan kerajaan ketika ini sebenarnya tidak banyak berbeza dengan apa yang berlaku kepada Tun Abdullah Badawi dan Najib Razak sebelum ini.

Pak Lah mengalami peningkatan sokongan rakyat yang ketara dalam PRU 2004 sebaik mengambil alih jawatan Perdana Menteri daripada Tun Mahathir pada 2003.

Bagaimanapun, disebabkan kepimpinannya yang lemah dan kerosakan yang diakibatkan oleh “budak-budak tingkat 4”, beliau mula ditolak secara perlahan-lahan sehingga akhirnya BN hilang majoriti dua pertiga pada PRU 2008.

Ssbelum PRU 2008, banyak desakan agar Pak Lah berundur awal, tetapi beliau menolak. Hanya setelah hilang majoriti dua pertiga dan lima negeri terlepas ke tangan pembangkang, barulah beliau kemudian setuju mengadakan peralihan kuasa kepada Najib pada 3 April 2009.

Kepimpinan Najib pada awalnya juga diterima baik oleh rakyat, tetapi akibat terlalu banyak skandal dan suka bermewah oleh ahli keluarganya, beliau turut mengalami kemerosotan sokongan.

Berikutan skandal demi skandal terdedah, Najib tidak terkecuali mengalami desakan agar meletakkan jawatan demi menyelamatkan masa depan UMNO.

Ketika itu banyak kajian mendapati sokongan rakyat terhadapnya jelas menurun, tetapi Najib tidak pernah peduli dengannya.

Beliau, UMNO dan BN akhirnya dikalahkan oleh PH pada PRU14 yang diadakan pada 9 Mei 2018.

Nampaknya kini giliran Tun Mahathir pula mengalami kemerosotan sokongan dan rasa puas hati rakyat terhadapnya.

Dalam hal ini dan sebelum terlambat, ada baiknya juga Tun Mahathir mula berfikir untuk mengundurkan diri daripada jawatannya.

Tidak perlu lagi beliau menunggu tempoh dua tahun sebelum menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada penggantinya yang telah dipersetujui, Anwar Ibrahim,

Sekali rakyat hilang kepercayaan, ia bukan mudah untuk dipulihkan. Jalan terbaik ialah mengundurkan diri dengan segera demi menjaga nama baiknya setelah ketiadaannya nanti.

Tun Mahathir mesti belajar daripada sejarah Pak Lah dan Najib, jika tidak beliau juga berpotensi untuk ditolak sama dengan penuh kehinaan oleh rakyat yang tidak lagi meyakini dan mempercayainya. (Shahbudindotcom 26/04/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 26 April 2019 — 11:54 pm
Subscribe
Notify of
guest

148 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Samsuri
Samsuri
29 April 2019 11:18 pm

Jika 6 bulan akan datang tahap kepuasan rakyat terhadap Tun M dan kerajaan PH kembali meningkat, adakah Shabudin bermaksud Anwar Ibrahim boleh melupakan cita-cita beliau utk menjadi PM dan Tun M boleh terus menjadi PM hingga habis tempoh?

Mengapa Merdeka Center dan INVOKE tidak buat sahaja pungutan suara samada rakyat mahu Anwar jadi PM atau tidak?

Herwandy
Herwandy
28 April 2019 4:02 pm

Kuasa dah di tangan.
Berbuatlah apa yg disukai.
Usah berbohong peduli rakyat.
Kaut saja apa yg boleh.
Untung² PRU akan dtg, rakyat pilih lagi.

Nomenclature
Nomenclature
28 April 2019 8:26 am

Kaki2 dedak gian tak pernah hilang. Umpama anak2 buah Sauron dalam filem Lord Of The Ring.
TDM tgh bagi ubat utk Malaysia..memanglah pahit ubat tu.. sesuai dgn sakit nya Malaysia ni dek wabak rasuah dan seleweng kuasa besar2an zaman najib dan paklah.
Anwar pulak dah tak sabar nak jadi pm.. kuncu2 dia tgh aktif buat propaganda lwn mahathir cara halus. In shaa Allah kalau Anwar dah tak buat perangai gelap dia lagi.. boleh jadi pm.. hanya tggu masa. Tapi kalau masih perangai main belakang.. gelap lagi lah masa depan Anwar.

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:36 pm

Cikgu kejora dan s_bees hamba ‘salute’.
Pantun2 menaji buat macai PH kecut perut.
Otak dah jadi hampas macam Kelapa diparut.
Konon ular berbisa walhal cuma ikan belut.

Tinggilah tinggi terbang burung dilangit.
Turunlah turun melayang didahan meranti.
Pantun menibai cikgu sungguh mengigit.
Macai PH terseksa menahan perasan hati.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 April 2019 9:45 pm

DOA PENUTUP ENTRY……PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!HANCUR BINASAKAN PH KERANA MENYAMUN ASET UMAT ISLAM!!!!!YA
QAHHAR!!!!!!HANCUR LEBURKAN PH!!!….

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 April 2019 9:24 pm

PH lebih banyak penipuan daripada kebenaran ORANG ramai yang menghadiri ceramah penyatuan ummah di Kampung Palas, Kodiang, Kedah, malam tadi. – UTUSAN ONLINE Mohd. Hafiz Abd. Mutalib 27 April 2019 8:16 AM KUBANG PASU 27 April – Kehadiran ribuan rakyat dalam ceramah penyatuan ummah bersama Datuk Seri Najib Tun Razak atau lebih popular dengan panggilan Bossku di Kampung Palas, Kodiang di sini malam ini membuktikan mereka sudah hilang kepercayaan terhadap kerajaan Pakatan Harapan (PH). Pendakwah terkenal, Ustaz Ahmad Husam Baderudin berkata, meskipun pelbagai halangan dan sabotaj dilakukan oleh PH namun tidak menghalang untuk orang ramai hadir pada program ini. “Saya… Read more »

irkiz
irkiz
27 April 2019 8:43 pm

Budin sebelum anwar jadi pm tanya dulu musa hassan umi hafilda dan bnyk lagi latar belakng anwar. Kita sebagai orang islam termasuk budin ditegah memilih pemimpin berlatar belakng yang kotor tak payah cerita panjang lagi

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:36 pm
Reply to  irkiz

Ko otak suka sebar fitnah…
Kalo musa dan umi ade bukti kenape hakim mahkamah rayuan zaman pak lah bebaskan anwar?….ini salah satu sebab kenape madey kaki fitnah desak pak lah letak jawatan…

irkiz
irkiz
27 April 2019 10:48 pm
Reply to  Anonymous

bukan sebar fitnah, tengok Youtube dari musa hassan dan umi hafilda. Musa hassan mengendali kes anwar. Tanya najib razak.

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 7:53 pm

Syabas le Budin, kerana saji rencana berfakta
Perbanyakkan lagi maklumat angka dan data
Tujuan supaya, cai2 tak syok sendiri semata2
Juga, agar depa mahu berpijak di bumi nyata

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Rahman2
Rahman2
27 April 2019 7:21 pm

Budin

Merdeka Centre predicted Umno/BN would win hands down in pru14.

Proven survey then was a farce

Now you want me to believe?
Definite NO

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:38 pm
Reply to  Rahman2

3 prk madey dah tewas ko pon tak pernah percaya…lantak ko laah yg kuat berkhayal..

Rahman2
Rahman2
27 April 2019 5:52 pm

The Yang di-Pertuan Agong and other Malay rulers will never be subjected to trial before the International Criminal Court (ICC) due to their positions as constitutional monarchs, Attorney-General Tommy Thomas said today. Previous BN cabinet was ready to ratify Rome Statute, says former top diplomat Elements of race and religion were injected into Putrajaya’s ratification of the Rome Statute by certain leaders to solidify their own position, said academic-turned-politician Syed Husin Ali. Noor Farida said ratification of the treaty will not affect the position of the country’s constitutional monarch, in the “unlikely event our soldiers commit mass killings or the… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 6:16 pm
Reply to  Rahman2

Rahman jahadong tua ni patut sgt dipelakong
Agaknya ifrit ini, fahaman kominis dia sokong
Profesor tu pengiktirafan dikatanya kangkong
Itulah akibat, asyik ikut cara kafir harbi tokong

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:41 pm
Reply to  Rahman2

Sudahkah statut rom sahkan raja melayu dan Agong tidak akan didakwa?..

Ikut perlembagaan hanye Agong yg boleh kluar perintah perang dan darurat…

Usah syook sendiri…

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 5:49 pm

Hanya 39%?..tak sangka tinggal begitu sedikit
Dulu sebuah kapal, kini dah bertukar jadi rakit
Itu lah jadinya, bila Melayu marah dan bangkit
Mmg optimis sgt, PRU-15 nanti PH akan sakit

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:42 pm
Reply to  Anonymous

Bulan depan tinggal 30% bila madey tunduk kpd cina kominis…

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 5:41 pm

Baguslah juga, dgn tn Budin punya bentangan
Diharap cai2 tidak lagi syok sendiri berangan2
Ia sbg ingatan, Tun kini teruk diberi tentangan
Juga utk khabar, lps PRU15 PH jadi kenangan

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

s_bees
s_bees
27 April 2019 5:20 pm

Kpd Cgu Kejora hari ni hamba nak puji
Tuan dah laksanakan tugas dgn terpuji
Dah terdiam semua barua kapir yg keji
Habis barua PH lari kejora pukul taji

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 5:36 pm
Reply to  s_bees

Usah le hamba ni, tn s_bees puji begitu tinggi
Tak le sehebat mana pun pantun hamba bagi
Itu baru yang cikai2 saja yang lekat celah gigi
Ada beratus2 pantun yg akan masuk sini lagi

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

s_bees
s_bees
27 April 2019 5:11 pm

Ke mana lesap TN pondan tua anjing kurap
Semua dah kenal ni pengumpul sampah sarap
Tnggal dia sekor lg yg lain dah tertiarap
Satu2nya barua yang masih boleh PH harap

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 5:11 pm

Rahman2, asyiik saja kutuk raja tak tentu arah
Agak nya iblis ini, puak2 kafir harbi yang kerah
Mungkin babi pun, dajal ini dah mentekedarah
Bila aku kata pengikut tuhan Harun dia marah

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 4:54 pm

TN monyet tua hanya layak jadi badut kelakar
Siaan aku tengok, ini Cap Munge punya askar
Tak padan bodoh bingai, ingin berlagak pakar
Kini sdg cari sampah blog2 lain dia selongkar

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 4:41 pm

Mmg power giler data yg tn Budin persembah
Populariti Tun berkurang tapi DSN bertambah
Kini udah habis lari berserak ler cai2 bedebah
Sbb depa tahu PRU ke15 nanti PH akan rebah

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 4:35 pm

Cai2 dok kata TDM makin dijulang makin hari
Namun terbalik bila lihat data yg tn Budin beri
Data emperikal, tidak semesti sama dgn teori
Nampak nya, cai2 sblm ini hanya syok sendiri

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 4:23 pm

Kemain, cai2 ‘claim’ kata, TDM makin dijulang
Yng nyata.terbukti populariti dia makin hilang
Tinggal 46% saja, satu angka yg agak malang
Mungkin tinggal 10%, nanti PRU15 menjelang

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 3:07 pm

Itulah PH, bangga sgt dia orang punya tekong
Kini dah tinggal ciput je, dia punya penyokong
Sokongan pula, diharap kpd puak kafir tokong
Campur ler, dua tiga kerat, Melayu2 kangkong

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 April 2019 2:46 pm

SESI BERKENALAN DENGAN PEMIMPIN NEGARA DITERUSKAN…PAK SHEIKH YANG MEMPUNYAI PAKEJ LENGKAP BERUPA KEBEJATAN MORAL,,ISLAM LIBERAL DAN AHLI FREEMASON..SERTA RAPPORT BAIK DENGAN ISRAEL MELAYAKKAN BELIAU MENDAPAT PANGKAT DAJJAL…APALAGI PARTY YANG DITERAJUI ADALAH BERLAMBANG MATA SATU…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 April 2019 1:01 pm

Penyokong Tun M ugut bakar semua teksi Ini berikutan berlakunya insiden kekecohan di majlis perjumpaan Perdana Menteri itu bersama persatuan pemandu teksi di Langkawi apabila beberapa orang anggota persatuan bertindak biadap keluar majlis dan berteriak kerana tidak setuju dengan pandangan beliau berhubung perkhidmatan e-hailing, Grab. Tun Mahathir berkata beliau sebagai Perdana Menteri cuba membantu golongan pemandu teksi untuk memulihkan kembali pendapatan mereka walaupun dalam masa yang sama tidak menunaikan janji untuk menghapuskan Grab bahkan memperkenalkan lagi satu perkhidmatan serupa yang dipanggil Diff Ride. “Kalau tak percaya saya boleh buat, buat sendirilah. Tengok apa jadi. Saya nak tolong. Tapi kalau tak… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:44 pm

Cerita zaman batu ko nak bawa semula..

Rahman2
Rahman2
27 April 2019 12:17 pm

Budin

Like it or not, Dr Mahathir sets his own exit timetable….period

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 12:23 pm
Reply to  Rahman2

Woi Rahman jahadong, pengikut tuhan Harun
Nko tak tau ker TDM pun kini dah mula gerun
Takkan le, nak duduk takhta sampai berkurun
Bila ramai dah naik benci elok le segera turun

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Rahman2
Rahman2
27 April 2019 12:38 pm
Reply to  Anonymous

Anon 1. Saya tak akan maaf dan ampun kamu kerana tuduh saya pengikut tuhan harun 2. Mahathir sebagai manusia yang bertanggungjawab tak pernah gerun malah berani bertindak ke jadapan to reflect a true leader and a statesman 3. Dia akan turun takhta setelah semua tahi2 najib/umno yang ditadah oleh hadi/pas dan hutang yang ditinggalkan rejim BN dapat dilangsai atau dikurangkan demi nwgara yang tercinta 4. Benci? Hanya yang dah dibangsat oleh najib/umno dan yang telah disesatkat ileh hadi/pas dan juga mereka yang mahu anwar jadi pm8 saja yang benci. Yang lain masih mahu beliau memimpin sehingga pru15…insyaAllah 5. Cara ketawa… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 April 2019 12:54 pm
Reply to  Rahman2

JADI KO MMG DAP KAN?

Konta
Konta
27 April 2019 4:08 pm
Reply to  Rahman2

Rahman kau ingat mahadey takde taik ke, dh byk tahi yg dia buat yg takde diadili secara adil dari kes perwaja, mas, bakun,forex,mamali takde pernah diadili secara adil, mahadey adakalanya pintar tp sebagiannya dialah yg mnjadi punca kerosakan

Rahman2
Rahman2
27 April 2019 4:38 pm
Reply to  Konta

Buatlah laporan…mada najib berkuasa naper yak lapor? Zaman ini zaman fitnah kata ustaz shamsul debat….

Talk without action is useless.. got that?

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 12:12 pm

Suman Kadok kini, dah jadi ayam berak kapur
Fucktun bingai lari tidak tahan Kejora gempur
Doe fasiq pulak malu2 bantu bini dekat dapur
Kini cai, tinggal TN monyet, teruk mengelupur

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 12:06 pm

Tak tau ler Wak Suman masih hidup atau mati
Tapi yg sah, si tua kutok barua tu dah berhenti
Namun kehilangannya kini dah ada pengganti
Org nya tu TN monyet pengutip sampah sejati

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
27 April 2019 12:05 pm

Mana boleh Najib mohon Mahkamah membatalkan tujuh pertuduhan ke atasnya berkaitan RM42 juta daripada SRC International?

Menurut peguamnya Kamarul Hisham, Najib terkeliru dengan kata-kata dalam kertas pendakwaan, menyebabkan berlakunya kesalah laksanaan keadilan. Mengarut. Takkan tak tanya peguma dia

Kamarul kata, kata-kata pertuduhan mengenai butiran kesalahan tidak memberikan makluman mencukupi kepada Najib untuk mengetahui apakah tuduhan terhadapnya. Kalau mcm itu boleh dibenarkan, senang lah sesiapa penjenayah minta batalkan tuduhan atas alasan tak faham tuduhan. Tak ke mengarut.

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:49 pm
Reply to  Tanpa Nama

Pembela najib dah tak mampu meragukan pertuduhan keatas najib…saksi dari ambank sudah sahkan najib terima wang dari SRC malah lebih banyak dari yg ditemui oleh penyiasat dan pengurus akaunnye adalah pegawai src..

Cara nak melepaskan najib dgn buat putarbelit…

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 11:58 am

Kesihan betul dgn si dungu, TN monyet ungka
Populariti TDM sgt teruk dia sikit tidak sangka
Mau counter balik, posting palsu dia ligat reka
Mmg dia tak tahu malu ler, ini bakal isi neraka

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 11:50 am

Perlembagaan benarkan Agong singkir PM, kata peguam…,…………… Nawar Firdaws – September 29, 2016 9:33 AM 23.8k haniff…………………………. SHAH ALAM: Peguam kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan adalah salah untuk berkata Yang di-Pertuan Agong tidak mempunyai kuasa menyingkir Perdana Menteri. Malah, undang-undang tertinggi negara iaitu Perlembagaan Persekutuan dengan jelasnya menyatakan, “kuasa melantik termasuk kuasa untuk menolak,” kata Mohamed Haniff Khatri Abdulla. “Ada pihak mempersoal kuasa Agong terhadap Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak). Bagi saya, jawapannya ada dalam perlembagaan. ADVERTISING inRead invented by Teads “Perkara 40 (2) (a) menyatakan Agong boleh bertindak menurut budi bicara dalam pelantikan Perdana… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 11:51 am
Reply to  Anonymous

Kalo sultan Johor jadi Agong abis laah tun madey..

Rahman2
Rahman2
27 April 2019 2:04 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous

Situasi

1. Kamu ketua kampung
2. Raja kamu ada lawatan kampung kamu
3. Setelah makan malam raja kamu naik horny
4. Kamu dikerah cari anak gadis kampung untuk diulami
5. Nasib kamu baik ada seorang amah yang setuju
6. Esok pagi Raja panggil kamu.
7. Raja kata “Aku sudah tawan kampung kamu”
8. Masih ada hormat dengan raja kamu??????

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 April 2019 2:48 pm
Reply to  Rahman2

KO ADA REPORT KE?

Rahman2
Rahman2
27 April 2019 2:59 pm

Isu bukan report. Isunya jika situasi itu betul … mahu masih nak hormat…..? Just answer Yes or No…. itu pun tak faham memang sah duduk bawah pokok

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 April 2019 9:39 pm
Reply to  Rahman2

KALAU YA NAPE TAK REPORT ?

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 11:50 am

Ramai tertawa, TN bahlol punya tindak tanduk
Dah sah pun TDM dibenci, dia tak mau tunduk
Mmg bebal muka tebal ler ini setan bertanduk
Abis semak blog ini dgn sampah yg dia cedok

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
27 April 2019 11:41 am

Zamal Rahim

baca analisa diatas teringat dengan arwah atuk ambo time hidup susah dulu: anak2 ramai, emak bapa hutang keliling pinggang. Duit hasil niaga tak cukup bayar hutang, cam mana kita nak uruskan pentadbiran rumah tangga…?

Alhamdulillah, Tun kata butang negara sudah mula dapat di bayar, kurang lah faedah tu bunga pinjaman bank dll, boleh lah prolek2 jalan.

Rizal Muhammad

Hampa kaji mcm tu …. lain kali buat lah elok elok…

Harapan rakyat hanya pada Pakatan Harapan…kerajaan yang dipilih oleh rakyat…… rakyat faham situasi negara.

Konta
Konta
27 April 2019 4:14 pm
Reply to  Tanpa Nama

TN berapa banyak hutang dibayar, bila masa mahadey bayar hutang,mahadey akan terus tinggalkan hutang untuk dibayar oleh rakyat, hutang tol sampai rakyat kene bayar, mahadey tak pernah buat satu perkara yg menguntungkan rakyat.

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 11:36 am

Pembaca kini muak, dgn TN beruk punya aota
Dia mmg amat terkedu dgn Budin punya fakta
Bila tahu TDM dibenci, dia sangat berdukacita
Lalu dibawa le, posting palsu yg dia reka cipta

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
27 April 2019 11:31 am

Puteri Zamidi Buat masa ini, aku nampak PH kuat dari segi pengaruh politik, kalau PRU diadakan sekarang, PH boleh menang lagi. Ini baik untuk Malaysia. Rakyat adalah raja dan kerajaan akan dengar kepada keperluan rakyat. Tetapi aku bimbang PH akan menjadi terlalu kuat dalam 2-3 tahun akan datang. Apabila semua manifesto ditunaikan dan propaganda kerajaan bermula, macam zaman BN, belanja berjuta untuk propaganda, reputasi BN dan Pas sudah tentu akan lenyap. Walaupun aku tak suka Bossku & bekas pemimpin BN yang korup, tetapi aku masih berharap sistem semak dan imbang ada di parlimen Malaysia. Bergantung lah jika ketua Pembangkang tidak… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 11:20 am

Tindakan dari TN monyet mmg lah kita jangka
Terkejut beruk le dajal ni bila Budin beri angka
Bila tahu TDM dibenci dia terus bersedih duka
Lalu diletak, sampah posting palsu yg dia reka

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 11:13 am

Syabas le Budin, bawa citer beserta dgn bukti
Tak sangka begitu teruk, Tun punya populariti
Apa yg cai2 rasakan kita mmg amat mengerti
Tak dpt dibayang, cai resah & sakit di dlm hati

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
27 April 2019 11:09 am

Zaini Ahmad Baru ambik alih, Rakyat kena bagi masa semasa ambil peralihan dari BN ke PH, baru boleh nilai dalam jangkamasa 2 ke 3 tahun Murad Shah Bagi aku cuci taik dulu..basuh bersih2 kmdn baru mandi..lap..pakai baju…tgk muka di cermin sikat rambut kemas2..sarapan sikit ..ambik kunci kereta…masuk kereta..start enjin..jalan..ke tempat dituju.. Kaji selidik kena buat mcm ni ..tak kan taik dipunggung terus pakai baju…kena lalu semua proses pembersihan dulu le ..begitu jgk pentadbiran PH kena cuci taik BN dulu.. Raman Majid Merdeka Center ini pro BN sebelum PRU14. BN pasti gembira dgn kaji selidik ini. Ada yang kata BN bayar… Read more »

KUH KUH
KUH KUH
27 April 2019 11:01 am

Omar Bakar

Rating PH teruk hanya mainan dedak ditabur oleh Amno Mat Hassan + Najib terlalu banyak. Berbagai kajian selidikan yang sanggup disogok Najib bt Rosmah.

ikutilah perbicaraan terhebat didunia, d mana puluhanjuta masuk akaun persendirian Mat Najib dan bajet untuk sosial berjuta pula di lebur hzngus.

Badan penyelidik MC ini adalah salah sebuah unit yang di ongkosnya.

Breck Lavinar

Mood pengundi sentiasa berubah…..faktornya

1. Media
2. Ekonomi
3. Isu semasa
4. Persepsi
5. Perbalahan dalaman
6. Persoalan nasional

Pahal pun, tak mungkin mereka kembali ke BN…

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:53 am

Kepala kluangwoman blogger madey dan pentaksub2 madey seperti jon doo Rahman2 jigit irkiz dan Tanpa nama dah kurang betul kerana ikut perintah madey minum minyak sawit setiap hari…..Ali jaga jamban dah lama kojol tertelan biji sawit…hihihi..

KUH KUH
KUH KUH
27 April 2019 10:51 am

Abdul Hadi

k’jaan yg lemah tak baik bagi sebuah negara berbilang kaum seperti Malaysia…. ianya hanya akan mengundang ugutan terhadap kuasa k’rajaan… seperti kerajan Najib yang dah terungkur …

k’rajaan tak boleh memuaskan hati semua pihak…. jika K’jaan tidak tegas dan terpaksa berdolak-dalik, akan timbul masalah kurang keyakinan terhadap k’jaan … Itu pasal Tun Mahathir bertegas dengan istana Johor dan kerahkan mesyuarat tergempar Exco Bersatu bila Muhyiddin tak ikut kehendak nya dan keputusan yang kabinet dah buat …

Nasib lah Muhyiddin dah minta maaf, harap dia awasi MB doktor itu jangan ikut telunjuk istana, perintah ikut apa Bersatu mahu …

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:45 am

Dulu TN tua guna nama GMN untuk menyalak
Tapi tak tahan bapok ini kain dia asyik diselak
Kini setan ni tukar kpd nama ‘KUH KUH’ pulak
Aku ini berguling2 kat lantai, berdekah2 gelak

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:40 am

Syabas le Budin bentangkan rencana berfakta
Maklumat yg dia beri lengkap disertakan data
Bukan mcm cai2, hanya harap kelentong aota
Sama lah dgn PH buat janji, tapi penipu dusta

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

KUH KUH
KUH KUH
27 April 2019 10:38 am

Bidin

Merdeka Center, Cermin diri kamu dulu, sebelum menilai, buangkn sifat iri hati & sakit hati… Ingat BN / UMNO saja ke bolih mengurus?

Riduan

Rumah rosak teruk PH kena repair n cuci… Takde kjaan dlm dunia bole repair negara dlm tempoh kurang 2 thn..

Ini lah mentaliti melayu di felda n kampung kampung atau yg kurang membaca… PH akan berjaya dlm masa penggal pertama, penggal kedua inssyallah akan cemerlang..

Anyap

Kau org ada otak? Merdeka center in pun macam tak ada akal. Nak bersihkan TAIK berbellion Kau ingat boleh cuci dalam masa setahun Ke? otak kat lutut ke?

Apanama
Apanama
27 April 2019 1:39 pm
Reply to  KUH KUH

Sembang nyanyok apa ko ni, ko selak balik buku Manifesto Ph Haramjadah tu. Baghal x leh diajar ko ni.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 April 2019 2:54 pm
Reply to  Apanama

NAK JAHANAMKAN NEGARA MCM DIBUAT PH ….EKSPRESS JE…

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:37 am

Blogger Pas blogger umno dan blogger madey semuanye pengecut dan bacul…

Blogger PKR the best…terbuka…pencacai umno pas dan madey boleh menari2 di sini tanpa sekatan…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 April 2019 2:56 pm
Reply to  Anonymous

PENCACAI LIBERALISM DAN PLURALISM

KUH KUH
KUH KUH
27 April 2019 10:35 am

APA KEDARAH NYA AKU TAIP KUH, TAK SEDOR MASUK DLM KOTAK NAMA, KELUOR NAMA AKU BERLAINAN PULAK. TAPI BIOR LE BEGITU HINGGA ADA YANG RINDU KPD TN PULAK.

Alimin Mohd Hussin

Kebanyakan yg mengatakan Ekonomi PH merosot ialah UMNO. Ini disebabkan kekalahan UMNO yg begitu teruk dlm PRU14 Baru tidak sampai setahun PH bersama putrajaya, bukan macam UMNO 60 tahun. Habis RM ……….. semasa UMNO.

Wawa Wanie

Nor Md Yunus btul. Tak disangkal lgi.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 April 2019 2:57 pm
Reply to  KUH KUH

HUTANG NEGARA BERAPA?

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:27 am

Kenape madey sanggup sembah cina kominis ikut jejak najib?….madey terdesak?….

Dari tukar Mora baik tukar PM…..southern tiger…

KUH KUH
KUH KUH
27 April 2019 10:27 am

Ahmad Tarmizi Abu Seman

Ingat tak kajian Merdeka Centre dulu…Najib/BN akan terus memenangi PRU 14….KAH8X!!! KUH8X!!!

Dia N Diana

Lantik je penyamun2 UMNO jd PM atau lobai pembohong patuh syariah putarbelit agama. Ekonomi akan naik kebawah. Hak menyamun tetap milik Naib n Umno. Macamtulah pentaksub pembangkang punya otak berfikir.

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:26 am

Populariti TDM dah tinggal 46% jer, ciput cikai
Kajian Merdeka Centre tu mmg le boleh pakai
Cai2 tidak dpt terima kenyataan, cuba pertikai
Terima ler hakikat yg PH dah nak jadi bangkai

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:24 am

BIogger Kluangman dan pentaksub madey dgn madey lebih kurang sama masih berkhayal…….3 prk telah tunjukkan bukti madey akan disisihkam….prk rantau buktikan cina dan india mula benci madey….

Madey tak mampu lagi pikat kepercayaan rakyat…rakyat percaya madey kaki kencing….

Madey pegi sembah cina kominis untuk bantuan pulihkan ekonomi…cina kominis sanggup datang tapi hasilnye mesti lumayan…lihat saja ecrl…kununnye madey berjaya kurangkan kos…Kluangwoman pon kena auta dgn madey…

Tanpa Nama
Tanpa Nama
27 April 2019 10:05 am

Ary Manchino Manchino Memang benar rakyat terkesan dgn keadaan ekonomi d sbbkan masalah yg d buat kerajaan penyamun dahulu. Lg pun PH blm berbelanja lg dan ekonomi blm spin off. Tun dah mula rancakkan ekonomi dgn ECRL dan Bandar Malaysia yang dulu tunggang langgang. Byk lg projek akan d mulakan dan ekonomi akan tumbuh maju dlm masa setahun lg. Jgn bimbang Tun dah ade dlm fikiran nya. Jadi melaun2 BN ni akan ternganga tak lama lg. Hidup Tun…Hidup PH…. Abd Karim Md Yunus Suka atau tidak skrg PH sudah jadi kerajaan persekutuan, bagi tempoh kpd mereka utk menjalankan amanah sehingga… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 April 2019 3:00 pm
Reply to  Tanpa Nama

ROMPAK TABUNG HAJI BERAPA BILLION?

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:04 am

Dah tak tau cakap apa lagii, PH punya balachi
Lihat populariti TDM 46%, mulut cai2 terkunci
Ini bukan aota, tapi data dari kajian dan banci
Bukti yng nyata, PH & TDM mmg rakyat benci

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

jigit
jigit
27 April 2019 10:33 am
Reply to  Anonymous

banci dan kajian bukanlah ayat al quran
ada yang betul ada yang sengaja dikelirukan
Tok Det kata dia sikit tak heran
Sebab tak lama lagi dia dah nak letak jawatan
tapi mungkin ada yang akan kempunan
mengharapkan panas turun pula hujan

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 11:29 am
Reply to  jigit

Mmg pun banci & kajian bukan ayat Al-Qur’an
Tapi ia memberi statistik utk kita buat ukuran
Naper lak Bro Jigit ni spt orng dlm kegusaran
Apa bro risau, PRU15 BN nak amik alih geran

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Kelantan
Kelantan
27 April 2019 10:03 am

MAHATHIRVSANWAR
SIAPA ROMPAK TABUNG HAJI?

Kau tak nampak sebab tidur berfantasi berauta betkepalsuan bawah pokok…

Bukan saya kata Datu Amar kata…

Kesian betul

jigit
jigit
27 April 2019 10:20 am
Reply to  Kelantan

Nik Amar kata pemimpin PAS dok atas pokok
pengikut dan balachi dok atas tanah saja
kalau berok dah berserban bersongkok
sang kancil yang bodoh tiada harganya

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 1:10 pm
Reply to  jigit

Cop berok tak perlu bhai.
Kalo kata cilaka kau sentap.
Sama je kalau dah serabai.
cilaka dikamus pilah tatap.

Anonymous
Anonymous
27 April 2019 10:42 am
Reply to  Kelantan

Ko berkhayal nampak perompak….

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
27 April 2019 11:48 am
Reply to  Anonymous

SIAPA ROMPAK TABUNG HAJI 20 B?