TUN M HANYA PM SETENGAH PENGGAL, BUAT APA MAHU BERBALAH DENGAN RAJA?

Tun Mahathir Mohamad nampaknya masih menunjukkan kecenderungan untuk terus berbalah, malah tidak mustahil sedia menjerumuskan dirinya ke kancah pergaduhan dengan Raja-Raja sekali lagi.

Untuk rekod, Tun Mahathir telah berjaya meminda perlembagaan negara bagi menghadkan kuasa Raja-Raja ketika berkuasa semasa era BN dahulu.

Berdasarkan kenyataannya sebelum ini serta tulisan dalam blognya semalam, adalah jelas Tun Mahathir ada niat mahu sekali lagi meminda perlembagaan bagi mengurangkan kuasa Raja-Raja.

Rungutannya tentang campurtangan istana dalam pentadbiran kerajaan serta keluhannya kerana PH ketiadaan majoriti dua pertiga di Parlimen adalah mudah difahami membayangkan hasrat itu.

Tulisan beliau yang memperincikan bahawa perlembagaan Johor dan Terengganu telah terbatal sebaik pembentukan Malaya serta kerajaan yang berkuasa boleh menolak Menteri Besar pilihan istana melalui undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri adalah gambaran kemarahan dan perasaannya ingin terus bergaduh dengan Raja-Raja.

Dalam erti kata lain, berikutan tidak puas hati dan marah dengan perlantikan dua Exco baru di Johor serta sebelum itu kerana tentangan TMJ terhadap Statut Rom, jika ada majoriti dua pertiga ketika ini, Tun Mahathir pasti tidak akan berlengah lagi meminda perlembagaan negara.

Tetapi, Tun Mahathir sebenarnya tidak wajar sama sekali untuk terus berkrisis dengan Raja-Raja ketika beliau berkuasa kali kedua melalui PH ini.

Ia adalah tindakan sia-sia, membuang masa dan merugikan PH serta dirinya sendiri dalam sisa-sisa kehidupannya di penghujung usia ketika ini.

Kenapa ia sia-sia, membuang masa dan merugikan?

Pertama, PH masih tidak ada majoriti dua pertiga di Parlimen, maka sebarang usaha untuk berbalah dan menunjukkan kekuatan kepada istana tidak akan memberi sebarang makna apa-apa.

Paling-paling hanya berbalas kenyataan melalui media saja. Rakyat pun hanya akan ketawa saja.

Lebih-lebih lagi yang sering berlawan pendapat dengan Tun Mahathir adalah TMJ yang ibarat cucu kepadanya, perbalahan ini lebih menjadikan beliau kelihatan “tidak cantik” di mata umum kerana seperti “orang tua bergaduh dengan budak-budak” saja layaknya.

Kedua, tindakan Tun Mahathir ini akan memberi imej buruk kepada PH yang baru setahun berkuasa di negara ini. Sementara beliau agak keras dan suka berbalah, parti lain seperti PKR, DAP dan Amanah tetap menjunjung dan menghormati kedudukan Raja-Raja.

Dalam Bersatu pula, Tun Mahathir sendiri tidak mendapat sokongan padu dalam isu berbalah dengan istana ini. Perlantikan dua Exco Johor baru-baru ini adalah bukti perkara itu.

Jadi, apa akhirnya nanti perbalahan ini?

Ketiga, harus disedari bahawa Tun Mahathir hanyalah Perdana Menteri sementara dalam PH iaitu untuk tempoh dua tahun atau separuh penggal saja.

Tempohnya berkuasa hanya tinggal kira-kira setahun lebih sikit saja lagi, selepas ini ke mana pergaduhan itu mahu dibawanya?

Tidakkah apa yang dilakukan oleh Tun Mahathir ini hanya menyusahkan penggantinya, Anwar Ibrahim serta PH dalam mengurus negara selepas beliau berundur nanti?

Keempat, rakyat kali ini tidak akan bersama lagi dengan kerajaan dalam isu Raja-Raja ini. Di sebalik banyak janji manifesto gagal ditunaikan dan prestasi menteri yang tidak memuaskan, rakyat tentunya akan lebih cenderung memihak kepada Raja-Raja berbanding kerajaan.

Kalau bergaduh dengan Raja-Raja ketika semua janji telah dipenuhi dan poket rakyat tebal berisi, barulah ada porenti untuk kerajaan mendapat sokongan dalam apa juga tindakannya.

Kelima, tindakan Tun Mahathir ini akan menyebabkan PH terus lemah serta menyediakan ruang terbuka untuk UMNO dan Pas mengambil kesempatan mengukuhkan lagi sokongan dalam kelompok masyarakat Melayu.

Untuk itu, adalah lebih baik Tun Mahathir berhenti saja daripada melakukan kerja sia-sia ini. Hentikan ego dan belajarlah berbaik-baik dengan istana.

Tugasnya untuk kali kedua menjadi Perdana Menteri ini bukan untuk mengajak orangramai bergaduh lagi dengan Raja-Raja, tapi untuk memulihkan ekonomi, menyelamatkan negara dan memberi lebih kesejahteraan kepada rakyat jelata. (Shahbudindotcom 25/04/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 25 April 2019 — 10:58 am
Subscribe
Notify of
guest
174 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Nomenclature
Nomenclature
28 April 2019 8:33 am

Raja yg bodoh sombong perlu diajar supaya tak menyusahkan rakyat.. dah lah dari keturunan temenggong.. kiblat ke barat mintak nyawa queen england bagi iktiraf jadi maharaja johor.. tapi queen england ikut raja berpelembagaan dan tak kacau politik england.. tapi johor ni tak pulak ikut sama..tu lah bingai bertingkat sbb gila kuasa dan lupa sejarah.

Anonymous
Anonymous
26 April 2019 5:51 pm

Kaji selidik: 46 peratus puas hati Dr M sebagai PM…………………
4:44 petang (Dikemaskini 5:11 petang)……………………

A A……………………………

Menjelang setahun pentadbiran Pakatan Harapan (PH), kajian oleh Merdeka Center mendapati hanya 46 peratus rakyat berpuas hati dengan kepimpinan Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri.

Menurut Merdeka Center, peratusan itu jauh merosot berbanding kadar 83 peratus pada Mei lalu – sebaik selepas PH mengambil alih pentadbiran – dan 71 peratus pada Ogos lalu iaitu menjelang 100 hari pentadbiran.

Kadar sokongan terhadap pentadbiran PH juga merosot daripada 79 peratus pada 31 Mei 2018 kepada 39 peratus pada 11 Mac lalu

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 4:29 pm

MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI BERTUJUAN MENEUTRALKAN ISLAM DENGAN FAHAMAN LIBERAL DAN PLURALISM SEPERTI MEMANDANG MUDAH UMAT ISLAM MURTAD BERDASARKAN KEBEBASAN BERAGAMA …MENEUTRALKAN KETUANAN MELAYU DENGAN MENGUBAH PERLEMBAGAAN SPT STATUT ROM DAN UEC YANG TELAH DILULUSKAN…ICERD DAN PELBAGAI LAGI HASUTAN AKAN DIBUAT…DI LUAR NEGARA PAK DAJJAL MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST.. TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG M PEGANG KUASA… Read more »

Anonymous
Anonymous
26 April 2019 5:50 pm

Najib /umno dan lobai pas serban besar yg telah rosakkan negara…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 6:27 pm
Reply to  Anonymous

YANG TAK PERNAH PERINTAH NEGARA NAK ROSAKKAN MCM MANA?

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 3:51 pm

Lingga Ling Atok

Sebaik2 nya SULTAN dan PM mesti berbincang(secara tertutup)… Bukan di media sosial. Dimedia sosial boleh di salah erti. Ini semua untok kebaikan rakyat dan malaysia…

Imuzan Utara

Sepatutnya mcm tu lah……

Abedul Kuduih

Temenggung yg tweet tak habis2…….takde kerja nak buat gamaknya… atau ada ADHD … google lah kalau nak tahu apa ..

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 4:04 pm
Reply to  Tanpa Nama

Jalaluddin Mat Jali

Bertuah laa lahir jadi anak raja. Dari zaman feudal hingga kini cucu cicit piut dan keturunan tak susah bahkan bertambah tambah kaya dan senang lenang. Apa lagi???. Tak dak masa nak bela rakyat marhen!!. silap2 kena tempeleng lagi kita.

Hazaha Haris

…inilah yg payahnya manusia, ada sesetengah yg Tuhan takdirkan/ anugerahkan kuasa, ingin ‘menongkat langit’, lupa akan hidup didunia ini hanya sementara, lupa akan kebesaran, kekuasaan Maha Penciptanya, lupa akan amanahnya sebagai raja, lupa akan keringat, air mata serta darah rakyat yang pada asal nya memilihnya sebagai raja…

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 4:13 pm
Reply to  Tanpa Nama

Wil M. Lim

Contohilah Sultan Perak, Sultan Pahang dan lain-lain yang amat profesional. Mereka amat dihormati dan dikagumi seluruh rakyat Malaysia.

Giri Deco

TUN M telah mentadbir kerajaan selama 22 tahun sebelum ini, kemungkinan beliau tahu almost semua perlembangan. Tak perlu nak ajar beliau..

Ye Jon

Mana Itu Cilaka (Lebai Hadi)
Cilaka hadi ini mesti bawa non Muslim dalam hal ini. Dia hadi akan kata non-muslim Hina raja Hina agama, Hina melayu

ahmad
ahmad
26 April 2019 3:28 pm

bayaran elaun dan gaji secara detail kepada semua raja dan kerabat diraja harus diperinci dan didedahkan kpd rakyat. Ini kerana ramai sepupu, 2 pupu dan mungkin 3 pupu Sultan masih menerima elaun dan menjadi org tengah kepada kontrak2 terutama masa Umno memerintah. Anwar seperti Tun M juga bukan suka sgt kepada raja-raja Melayu tetapi Anwar lebih lembut dan berhemah tindakannya. Manakla Tun M lebih tegas. Saya percaya jika Anwar PM sekalipun Anwar juga akan bertindak mengurangkan kuasa raja dan elaun2 terutama jika PH makin kuat.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 4:30 pm
Reply to  ahmad

NAPE KO MINTA TONG M DECLARE HARTA ANAK2 DIA?

Jalaludin Jawi
Jalaludin Jawi
26 April 2019 4:39 pm
Reply to  ahmad

Dizaman Najib, Nuor lendir berpesan, Jangan kacau poket rakyat , saya menteri kewangan saya tau , poket rakyat jangan diusik.
Realiti hari ni, bkn poket sahaja dikacau bahkan telor rakyat direbusnya. Cubaan Si Lendir puaka dan si nyanyok giler ni nk melancarkan statutrom hanyalah mimpi inzal yg x bertepi.
Keburukan Raja raja Melayu sahaja dipertontonkan , terlupa keburukan diri sendiri. Raja ni pada pandangan 2ekor ni memang x guna lah….mmg jahanamlah…walhal sumbangan kewangan raja raja kpd masjid dan surau x dapat dinafikan. Raja Mekayu kenal siapa Madey dan SiLendir ni.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 2:54 pm

MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI BERTUJUAN MENEUTRALKAN ISLAM DENGAN FAHAMAN LIBERAL DAN PLURALISM…MENEUTRALKAN KETUANAN MELAYU DENGAN MENGUBAH PERLEMBAGAAN SPT STATUT ROM DAN UEC YANG TELAH DILULUSKAN…ICERD DAN PELBAGAI LAGI HASUTAN AKAN DIBUAT…DI LUAR NEGARA PAK DAJJAL MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST..

TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG M PEGANG KUASA BERDASARKAN PERILAKU BELIAU SEMASA PM-4…

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 2:50 pm

‘Sultan tak boleh ganggu pentadbiran k’jaan negeri’ –

Yutian Lee

Undang2 sabelum perang dunia mana bolih pakai satelah merdeka. undang2 kecik mana bolih mengatasi yang besar. kerajaan persekutuan yang besar, yang itu diterima pakai.

jangan menegakkan benang basah undang2 sabelum perang dunia maseh nak dibincangkan. muhasabah diri, dunia dah bertamadun tak ada yang berkuasa saperti dulu zaman feudal. Di bawah Demokrasi raayat yang piliih kerajaan.

J’Zack

Patut pendatang dihantar pulang..
Merasakan Tanah Melayu dan Islam..
xx
pendatang puak Temenggong?

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 3:27 pm
Reply to  Tanpa Nama

Yusof Hussien

Orang Melayu masih menganggap negara ini negara mereka. Tak salah. Pendatang yang dah jadi rakyat pun boleh. Tapi mesti hormati dan patuhi Perlembagaan negara sepenuh nya.

undang2 yang dipakai sekarang adalah undang2 yang dibuat selepas wujud Malaya. Undang2 kurun ke 19 itu undang2 negara yang sudah tidak wujud lagi di dunia ini.

Komen: Bacalah buku “Tamadun Alam Melayu” dan “The Malay Civilization” yang mengatakan bangsa Melayu berasal di Gugusan Pulau2 Melayu (termasuk Tanah Melayu) lk 6,000 tahun dulu, boleh di beli di Wisma Sejarak, depan IJN, Jalan Tun A Razak, KL

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 3:39 pm
Reply to  Tanpa Nama

Nasir Mohd

Melayu tu luas, dari selatan thai smpai ke selatan filipina dri sabah smpai brunei dri aceh smpai melaka yg dgelar nusantara nama tanah ni pun tanah melayu tkde istilah pndtng melayu dtng mlysia..sndiri yg buta sjarah jngn tduh orng lain

Komen: Bangsa Melayu berasal di Gugusan Pulau2 Melayu (The Malay Archipelago) lk 6000 tahun dulu.

Abu Amir

Negara kita guna sistem raja berperlembangaan bukan raja monarki atau mutlak mcm brunei atau arab saudi, rakyat yg tentukan siapa yg jadi pemerintah bukan raja2.

Rahman2
Rahman2
26 April 2019 2:09 pm

Budin

The issue is bukan setengah penggal. We need TDM to tell this particular sultan a spade a spade.

Nak harapkan anwar, muhyiddin, mukhriz…????? Sori

Rahman2
Rahman2
26 April 2019 1:48 pm

Hopefully tbis problem between mahathir and the royalty khususnya johor will further entrenched the forner’s position as PM till GE15. If persons other than mahathir becomes PM8…all the best to the helpless rakyat….

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 1:05 pm

MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI BERTUJUAN MENEUTRALKAN ISLAM DENGAN FAHAMAN LIBERAL DAN PLURALISM…DI LUAR NEGARA PAK DAJJAL MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST..

TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG M PEGANG KUASA BERDASARKAN PERILAKU BELIAU SEMASA PM-4…

Rahman2
Rahman2
26 April 2019 1:57 pm

Nak suruh malaysians sokong boss hadi PAS mu….? Sesat lagi menyesat. Over my dead body…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 2:49 pm
Reply to  Rahman2

KO SALAH POST NI…PATUT KELIRU YG KELUAR….MULUT CELUPAR…

Rahman2
Rahman2
26 April 2019 3:00 pm

Wake up man. Be realistis based on facts and truths…. sedarlah dari superficiality dan terus jadi hypocrite

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 4:32 pm
Reply to  Rahman2

KO SEBUT SATU APA KURANG TONG M?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 5:12 pm

YANG AKU BAGI TU SEMUA FAKTA ….AUTA KO MANA?

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 12:51 pm

Amer Hamzah

hanya kerabat negeri itu sajalah yang pandai main media so-sial ni… kerabat negeri-negeri lain.. semua main congkak sambil guna merpati kalau nak berutusan ni.. ataupun kerabat negara lain tu semua tua kerepot tak pandai pun main med-sial ni kan…

sepupu dia pun semua muda-muda ataupun lebih muda juga lagi dari dia.. pewaris takhta jugak.. tapi orang sangat hormat dengan tatatusila dia yang penuh kredibiliti sebagai pewaris takhta..

tolonglah jaga sikit martabat diri tu sebagai kerabat.. jangan nanti orang ungkit-ungkit lagi kisah keturunan temenggung yang jadi raja.. tu kisah negeri antah berantah.. bukan negeri kita ..

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 12:55 pm
Reply to  Tanpa Nama

Dia N Diana

Sultan Ibrahim masih boleh mencampuri soal urusan di negeri itu tetapi bukan sehingga mengganggu proses pentadbiran kerajaan negeri.

Perlembagaan Persekutuan memperincikan urusan negeri yg boleh dicampuri Sultan mengikut perlembagaan negeri namun ia tidak boleh melangkaui Perlembagaan Persekutuan.

Semoga pakar perundangan dan perlembagaan dapat memperincikan dan memberi penjelasan kpd keraguan rakyat terhadap undang2 dan peraturan peringkat negeri yg bercanggah dgn perlembagaan persekutuan agar keharmonian dan saling menghormati antara semua pihak dapat dicapai mengikut peruntukkan yang Sebenar

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 12:59 pm
Reply to  Tanpa Nama

Kunta Kinte Kunta

Dia N Diana memang bernas pendapat kamu. Kerajaan bn memang dasar penyamun bersiri. Utk menutup mulut diberi nya dedak berperisa. Dah lama kena dedak Maka jadilah haiwan tanpa pengawasan Maka memekak lah hari hari kat sini

Mohammed Abdullah

Dia N Diana point blank, bull’s eye. Ringkas dan padat.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 1:04 pm
Reply to  Tanpa Nama

Lingga Sultan Perak ini baru sultan ada ilmu. Anak dia pun ada PHD Harvard. Bukan calang-calang. Bila bertitah pun berlandaskan ilmu dan ada class. Petikan titah ucapan Sultan Azlan Shah ketika dianugerahkan Doktor Kehormat Undang-undang: “Walau seberapa banyak sekalipun askar, polis atau pengawal istana digaji untuk melindungi dan menjaga tahta, namun tiada satu pun akan dapat mengatasi kehendak dan aspirasi rakyat jelata. Walau seberapa banyak peluru bedil atau peluru meriam sekali pun digunakan, namun tidak satu pun dapat menyekat kemarahan aspirasi rakyat. Jika kehendak rakyat jelata dimakbulkan Allah, maka (berlakulah) perpindahan takhta dari istana ke muzium seni dan budaya” –… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 12:47 pm

DOA PENUTUP ENTRY……PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!HANCUR BINASAKAN PH KERANA MENYAMUN ASET UMAT ISLAM!!!!!YA
QAHHAR!!!!!!HANCUR LEBURKAN PH!!!…..

Anonymous
Anonymous
26 April 2019 11:49 am

Sejak di bawah PH, hiidup rakyat makin susah
Rakyat tuntut janji pemimpin buat tidak kesah
Kuasa raja mahu dibuang, Melayu jadi gelisah
Itu lah sbb, dah 3 PRK, PH teruk kena belasah

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 9:56 am

Bukan Islam Makin Berani Sentuh Kedudukan Islam, Raja Melayu (Sinar Harian) – Orang bukan Islam kini dilihat semakin berani menyentuh tentang agama Islam dan kedudukan Raja-Raja Melayu. Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, keberanian sesetengah pihak yang menjadikan internet dan laman sosial berkenaan isu tersebut dibimbangi merosakkan pemikiran generasi muda. Hari ini kita dapat melihat orang bukan Islam berani menyentuh perkara agama Islam yang bukan hak mereka dan kadang-kadang melibatkan hukum yang tidak ada kena mengena dengan orang bukan Islam. Ini termasuklah dalam masalah institusi Raja-Raja sendiri. Ada yang berani menulis dalam media sosial. Ini sangat bahaya, langit… Read more »

Anonymous
Anonymous
26 April 2019 9:49 am

‘Pee Ache’, dlm BM bermaksud ‘sakit kencing’
Singkatannya, PH, ejaan penuh Parti Hancing
Di sana sini rakyat meluat ini parti taik kucing
Sbb tu dah 3 PRK berturut2, rayat pilih dacing

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
26 April 2019 1:05 pm
Reply to  Anonymous

‘Bee End’dlm BM bermaksud’udah tamat’.
Singkatannya,BN ejaan penuh Barisan Najis. Maklum taik kucing punya parti keramat.
60thn memeritah akhir tumbang tak tertepis.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 9:43 am

Kes SRC International akan ‘menelanjangkan’ lebih ramai orang – Shafee Perbicaraan Najib Razak dalam kes SRC International akan ‘menelanjangkan’ lebih ramai orang yang akan membuktikan bekas perdana menteri itu adalah mangsa manipulasi, kata peguam bela utamanya. “Kes ini sangat menarik, ia akan ‘menelanjangkan’ ramai orang. “Dan ini akan hampir menyerupai sebuah filem, kerana orang yang kamu paling curigai, saya fikir akhirnya, menjadi mangsa,” kata Muhammad Shafee Abdullah. Beliau bercakap kepada pemberita ketika ditemui di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur selepas hari kesembilan perbicaraan petang ini. Shafee berkata demikian selepas mendakwa terdapat bukti bahawa Najib tidak mengeluarkan arahan perbankan seperti yang didakwa… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 9:41 am

Daripada tukar Mora, baik tukar Perdana Menteri – TMJ
1 DAY AGO
Facebook

“Daripada tukar Mora, baik tukar Perdana Menteri,” jawapan spontan TMJ ketika disaran untuk menukar Mora.

Video berdurasi 33 saat itu agak melucukan kerana TMJ yang sedang berada di dalam kereta mendengar cadangan itu terus memberhentikan sebentar keretanya untuk memberi respon kepada orang ramai.

Jawapan TMJ itu membuatkan orang ramai bergelak-tawa dan rata-ratanya sudah pasti bersetuju dengan jawapan padu TMJ itu.

Majoriti rakyat kecewa dengan prestasi Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir sehingga kini tidak menunaikan janji manifesto selain tidak mampu mentadbir ke arah yang lebih baik. –

Rahman2
Rahman2
26 April 2019 1:43 pm

Jadi kalau raja kamu ulami anak gadis kamu…kamu suka ya….

Sememangnya Allah nak tunjuk kejahilan dirimu…wallahuaklan

Anonymous
Anonymous
26 April 2019 9:26 am

Dah timbul semula TN monyet si anjing kurap
Bawak masuk ke blog, kopipes sampah sarap
Hanya itu saja le yg si bingai bahalol ini harap
Tak sedar, dah 3 PRK, PH terlungkup tertiarap

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 7:47 am

MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI..DI LUAR NEGARA MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST..

TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG M PEGANG KUASA BERDASARKAN PERILAKU BELIAU SEMASA PM-4…

jigit
jigit
26 April 2019 7:22 am

Budin….walaupun negara telah merdeka lebih 60 tahun, ramai lagi rakyat yang belum bebas dan masih berjiwa hamba….lalu di dalam kepura-puraan mereka tunduk mencium tangan-tangan kejam yang banyak melakukan dosa….

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 6:37 am

SEKUMPULAN. PEROMPAK HARAM PH .TELAH MEROMPAK SEBUAH INSTITUSI ORG ISLAM …SEBANYAK RM 20 BILLION…APABILA DI SOAL DI MAHKAMAH TOM CAT…PEROMPAK JWB TEGAS BAHAWA TUJUAN INSTITUSI TERSEBUT DIROMPAK ADALAH KERANA TELAH RUGI RM 4 BILLION…PEROMPAK TERSEBUT BERI JAMINAN HASIL ROMPAKAN DI JAMIN OLEH PH DAN AKAN BAYAR CUKAI TAHUN… .APABILA DISOAL BALAS KENAPA SAMUN BEGITU BANYAK…JAWAPAN YANG DIBERI ADALAH ROMPAKAN TERSEBUT BERTUJUAN UNTUK BANGKAPKAN TERUS INSTITUSI TERSEBUT…ALASAN TERSEBUT DITERIMA MUDAH OLEH AG DAN PARA JURI SEBULAT SUARA …PEROMPAK BERNAMA TOKONG NOBITA DIBANTU MUJAHAT WAKANDA TELAH DIBEBASKAN BERSAMA HASIL ROMPAKAN DENGAN DI SAKSIKAN OLEH TONG M,,PAK DAJJAL DAN MAT SYABU SYIAH….SEKIAN…CERITA INI… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 6:57 am

…PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!HANCUR BINASAKAN PH KERANA MENYAMUN ASET UMAT ISLAM!!!!!YA
QAHHAR!!!!!!HANCUR LEBURKAN PH!!!…..

jigit
jigit
26 April 2019 7:24 am

Ni kalau doa tak makbul, boleh sewel mamat ni….

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 7:31 am
Reply to  jigit

KO JGN MAIN….NANTI TAK PASAL2 KO YG SEWEL…DOA UMAT ISLAM YG BERIMAN….JGN NAK PERLEKEH…HARTA MEREKA TELAH DIROMPAK….

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 7:49 am

KO NI ISLAM KE MELAYU?

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 6:14 am

Kes SRC akan ‘telanjangkan’ lebih ramai orang, kata loyar Keling Islam Al Jibo

Yusof Hussien

Loyar buruk ni bukan nak menggalakan orang keluar menjadi saksi, kenyataan dia ni semacam mengugut orang takut nak jadi saksi. Memang licik peguam. Kalau dia berjaya, nanti kes dia sendiri pun boleh terlepas kalau mahkamah percaya dia terinaya oleh anjingnya sendiri.

Zali BM

Shapie tahu dia akan kalah.. Rakyat malaysia akan tahu apa yg najib buat selama ini..

Ikhsan Keliwan

Piee, kamu juga akan ikut Badut Ku ke Sg Buluh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 6:17 am
Reply to  Tanpa Nama

Edenski Sine

Adakah wajar Shafie ni kata Najib adalah mangsa manipulasi. Haram jadah punya kenyataan Shafie bila tidak berjaya menangguhkan perbicaraan Najib. Dulu kata boleh menang kes SRC 42 juta. Hamlau punya alasan bila tahu nak kalah.

Chan Vk Appu

Peguam pembohong ini ingat semua org kat mahkamah itu bodoh yg tak belajar undang2..dan bukanya rakyat tak faham jibby itu selalu menyediakan kambing hitam untuk tanggung salah laku dia..dan juga bukanya semua org bodoh dan buta macam penyokong dia yg percayakan kemewaan luar biasa jibby dgn anak bini dia merayau satu dunia dgn duit bapak dia…

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 6:25 am
Reply to  Tanpa Nama

Junior Ramping “jgn tunjukn ke jabatan perdana menteri” & “tidak tidak, ini sensitif”. shafee u nk spin kenyataan ini. haha…..spin lh selagi u mampu pertahankn najib. baru u tau langit tinggi rendah. shafee ingat rakyat Msia ni tk reti ke. pasai tu kami rakyat majoriti humban najib-UMNO PRU14. Kwee Siew Kong Kes SRC disiasat semasa Najib menjadi Perdana Menteri. Jika tuduhan Shafee itu betul, Najib sepatutnya membuat laporan polis, menyiasat dan menghukum mereka yang memanipulasikan akaunnya. Tetapi apa yang dilakukan oleh Najib ialah, dia menutup semua ini dengan sedaya upaya. Timbalan perdana menteri dipecat, AG digugurkan …… xxx Komen: Bloody… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 6:29 am
Reply to  Tanpa Nama

Abdul Mutalib

Kalau duit bank account sendiri pun tak tau nak jaga kena tipu dan kena manipulate macam mana nak jaga negara.. betapa bodoh punya rakyat lantik pemimpin yg senang diperbodohkan.

Kamal Khalil

HAHAHA PEGUAMBELA PULAK JADI HAKIM. TAKKAN TAK TAHU PROSEUDER MAHKAMAH YG PERLUKAN SAKSI DAN DOKUMEN SEMUA DAH LENGKAP PIE OIII. BUKAN RAKYAT JE TAK SUKA KO ANJING SENDIRI PUN TK SUKA KO. KIKIKI.

NAJIB : SAYA NGAK TAHU DUIT MASUK AKAUN SAYA.

SAKSI : SAYA YG AMBIL CEK PERGI PEJABAT PM DAN PM YG TANDATANGAN. KIKIKIKI

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 6:33 am
Reply to  Tanpa Nama

Kang Razzi Armansur

Tak sabar rasanya nak tunggu orang ini Pee eee pula dibicarakan duduk dalam kandang, didapati bersalah dan akhirnya disumbat ke tempat yang sama dengan Bossnya.

Haron Bin Hasron

==TERAMAT SOKONG==
TELANJANGKAN JE NAJIB NGAN ROSMAH TU… tentu ramai ahli2 pasumngok nak selfie dgn pasangan SEJOLI KATAK ni…

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 6:39 am
Reply to  Tanpa Nama

Chris Lim

Pembelaan Shapee merujuk Bossku sebagai sorang mangsa yg dimanipulasi dan x tau ditipu ole individu2 lain.

kalau x tau mana dtgnya wang tu, ngapa pulak klur cek berjuta2 byr sana sini.??? Kedai Chanel pon dah guna kad kredit sampai USD 130K.

Kalau Shapee kata BODO SGT, ngapa dia pegang jwt PM selaku Menteri Kewangan selaku Punasihat IMDb? Senang dimanipulasi dan ditipu. MMG X LAYAK JD PM MSIA

Kenapa pulak awal2 DOJ AS kata ada kecurian nak NAFI pulak

terdpt byk kebocoran dlm pembelaan hujah Shapee. Dan jikalau mahkahmah putuskan Badutku X BERSALAH, teruk la ..!!!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 5:36 am

di Facebook, Speaker Johor Suhaizan mencatatkan pertemuan dengan Tunku Ismail.

“Mengadap TMJ di Mados (pejabat di istana). TMJ bercerita panjang tentang harapannya melihat Johor menjadi peneraju ekonomi negara,” tulisnya.

Pertemuan itu dibuat kebetulan selepas Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad semalam mendakwa perlembagaan negeri Johor dan Terenganu terbatal apabila Persekutuan Tanah Melayu dibentuk.
xxx

Komen: Apa pulak Speaker Johor kena mengena dengan “peneraju ekonomi negara”? Sudah biul keadaan nya.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 5:42 am
Reply to  Tanpa Nama

Shaisin Tiasan

sampai bila boleh selesai ni…ingat johorean suka ke tindakan begini?.. mungkin umno suka tp majoriti org johor tak suka

Kunta Kinte Kunta

Lebih baik dari kerajaan bn. Curi duit rakyat. Joli sana Joli sini. Bagi rakyat makan dedak mcm haiwan .dedak dah habis meroyan sakan

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 5:50 am
Reply to  Tanpa Nama

Joe Jibon

rakyat perlu memahami bahawa Kerajaan sedang berusaha menstabilkan ekonomi negara dengan mementingkan keperluan rakyat miskin. Kerajaan memfokuskan keutamaan i-suri, kesihatan, dan perlaksanaan tidak boleh pantas disempurnakan kerana kerajaan memfokuskan perkara2 keutamaan.

Menyelamatkan TH, Felda dan lain2 organisasi kerajaan bukan sekadar melepas batuk ditangga. Boleh saja kerajaan PH menggula2kan rakyat dgn pelbagai2 pemberian dedak tapi kesannya kelak tak baik kpd negara dan rakyat. Justeru bersabarlah menanti sepenggal pemerintahan PH.

gagal memilih kerajaan didokong pemimpin koleptokrasi, bertanya lah mengapa pemimpin merosakkan negara dgn koleptokrasi rasuah dan pelbagai penipuan.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 5:57 am
Reply to  Tanpa Nama

Thomas Lepas itu PASNO boleh sambung songlap wang negara hingga kering kontang dan waktu itu PH jangan jadi bodoh mengambil alih negara dan selamat negara dari bankrap. PH harus biar sahaja negara jadi bankrap supaya tidak dituduh dan difitnah merosakan agama dan negara. Amirul Azreen yg sombong tu ia lah bilionaire yg dapat duit free, joli katak laki bini dgn berpink daimond bagai, bila dah terkantoi baru lah belakon watak baik pijak semut pun tak mati, baru lah round kekampong untuk bersalam dgn org kampong untuk mencari simpati, ada ke perompak mengaku yg dia ialah seorg perompak, di mahkamah pun… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
26 April 2019 6:05 am
Reply to  Tanpa Nama

Kay F Jay

Ntah le..klo nk kata sumbangan si jambang tu, dlm FAM pun dia huru hara.da lingkup,dia cabut..Baru FAM, blum lg nk pimpin negara. respek lah Tun M sbb boleh pimpin Negara shingga akhir hayat..

Hardew Singh

DNA umno satu parti bermasalah sebab ahli dari umno perangai tak akan ubah baik tukar parti susu. Duit, duit, duit, curi, rasuah habis.

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 11:24 pm

Naper lah, hal perlembagaan nak bawa keluar
Pasal kuasa raja pula buat apa nak diwar-war
Sedarlah yang kepimpinan Tun tu udah tawar
Lagi pula, setahun lagi, nak bagi dekat Anwar

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 10:39 pm

TN monyet tak padan bebal nak tunjuk belang
Nak jahanamkan Melayu, dia ini lah petualang
Namun kat blog ni dia cuma Pak lebai malang
Tak tahan kena taji tibai dia lesap menghilang

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 10:32 pm

TN monyet tua tu org kufur tak percaya tuhan
Masuk blog ini dia cuma jadi objek belasahan
Asyik dilanyak, dia cabut lari kerana tak tahan
Kini sdg cari sampah kopipes nak buat bahan

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 10:54 pm
Reply to  Anonymous

Bukan sampah sahaja anon 10:32 dengan Tong Najis sekali.
🤣😅😃😄

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 10:23 pm

PH sblm PRU macam bunga depa punya ayat
Bila menang, janji tak tunai teramat menyayat
Janji kek lapis, tapi yg diberi hanya roti mayat
Dah tu nak suruh lawan sultan dihasut rakyat

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 10:16 pm

Rakyat nak ditipu mmg kita tidak pernah duga
Janji intan berlian tapi yng dpt cuma tembaga
Minyak, Tol, barang2, tak ada pun turun harga
Dah tu rakyat dgn sultan pula cuba nak dilaga

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

s_bees
s_bees
25 April 2019 9:36 pm

TN pondan ni sangka dia tahu serba-serbi
Sbb tu baginya tak apa sokong kafir Harbi
Baginya ok jer bila dia hina sunnah Nabi
Elok dia direjam dengan batu bertubi-tubi

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 9:48 pm
Reply to  s_bees

Bro s_bees:

Padan dgn muka dia, TN monyet lahanat babi
Dah kehabisan modal beruk tua ni nak melobi
Mlm ini, dia kena lenyek jadi macam tapai ubi
Kotey dah sentot masuk mcm kepala labi-labi

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

s_bees
s_bees
25 April 2019 9:24 pm

Syabas Cg Kejora pantun cantik paras rupa
TN pondan tua sangka kita ni sama & serupa
TN nyanyuk memang sah seorang yang pelupa
Roti John disangkanya sama dgn pulut lepa

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 9:40 pm
Reply to  s_bees

Bro s_bees:

TN monyet rasa, mcm dihempap buah kelapa
Atau pun, kepala mcm buah durian dah timpa
Tak tahu ke mana tua kedi ini dah lari bertapa
Tolonglah kasi tahu, kalau sesiapa ada jumpa

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 10:13 pm
Reply to  Anonymous

Anon 9:40 pi mabuklah dia entah kemana.
Bila masuk macam2 alasan yg diberinya.
Ini tukang sembang kencang kepala bana.
Sembang taik busuk dengan Tong Najisnya.

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 9:20 pm

TN monyet takut dgn cgu Kejora terserempak
Lalu beruk tua ni undur setapak demi setapak
Mlm ini muka bapok ini langsung tak nampak
Tak tau le, apa dibuat dia punya kepala bapak

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 9:14 pm

TN monyet udah bersembunyi serupa kelawar
Teruk dajal ni kena tibai, parah dalam.dan luar
Takut dilanyak lagi si tua ni terkucil dlm seluar
Sbb tu dia terus menyepi tak berani nak keluar

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 10:18 pm
Reply to  Anonymous

😅👏

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 9:02 pm

Puak2 PH rakus, tak ubah macam ikan baung
Depa mau lwn Raja, tempat Melayu bernaung
Melayu makin marah, takbir bergema dilaung
Sbb itu lah dah 3 PRK, PH jatuh masuk gaung

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 10:20 pm
Reply to  Anonymous

🙁👏

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 8:54 pm

Di bawah PH, nasib orng Melayu tidak terbela
Udah begitu, kini Madey nak tentang raja pula
Org Melayu dah marah.teruk Madey ditaji tala
Kalau mau letak jawatan ok lah rakyat persila

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 10:24 pm
Reply to  Anonymous

😊 👋 👏

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 8:47 pm

Kesian le TN monyet tua, kini terkedu panjang
Cuba lagak rimau tak sedar dia tu anak kijang
Tak pasal2 dgn ‘s_bees’ dia dah kena terajang
Lps tu, ckgu Kejora pula londeh kasi telanjang

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 8:37 pm

TDM nak letak jwtn ni, bukan lah kali pertama
Rakyat tidak termakan lagi, atok punya drama
Biarl ah dia teruskan dgn lakonannya yg lama
Tapi kali ini, dgn dia, rakyat tidak lagi bersama

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 8:21 pm

Rakyat dijanji mee udang, tapi yg diberi, tauhu
Bandar M’sia RM140 Bil, dikasi Lim Kang Hoo
Cercaan ke atas Tun kalu kandar senget bahu
Tapi TN monyet tidak kopipes, dibuat tak tahu

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 April 2019 8:19 pm

LANGKAH PH YANG KE EMPAT UNTUK MENGHANCURKAN NEGARA IALAH DENGAN MENAMBAH HUTANG NEGARA… WALAUPUN MEREKA JAJA KE HULU HILIR KERAJAAN DAHULU BANYAK HUTANG TAPI MEREKA TERUS MENOKOK HUTANG NEGARA…HUTANG NEGARA KINI ADALAH 840 BILLION DARI 680 BILLION..…MEREKA RASA TIDAK BERSALAH MELAKUKAN SEMUA KESALAHAN ITU KERANA MEREKA TELAH LETAKKAN SEMUANYA PADA KERAJAAN LEPAS…BAGI MEREKA ITU LAH LAMPU AJAIB DAN LICENSE TO KILL …..KINI TERBUKTI APA YANG MEREKA LAUNGKAN HUTANG NEGARA 1 TRILLION AKAN DITOMPOK OLEH MEREKA…KEADAAN KINI BERTAMBAH PARAH DENGAN STAGFLASI YANG AKAN DIALAMI NEGARA…RINGGIT BAKAL JADI TIDAK BERHARGA SEPERTI VENEZUELA DI MANA KERTAS TISU JAUH LEBIH MAHAL DARI WANG KERTAS….RAKYAT… Read more »

BABAI
BABAI
25 April 2019 8:18 pm

SABODEN HAJING PKR

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 10:40 pm
Reply to  BABAI

Din!pak tua sembang kencang pelat Din.
Garang tu Din,terkam gila tu Din. Habislah kau Din.

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 7:40 pm

Bank Switzerland akui pegawainya silap nilai ekonomi M’sia Apr 24, 2019 (Dikemaskini Apr 24, 2019) A A Bank gergasi Switzerland, UBS mengakui pegawainya, Kelvin Tay melakukan kesilapan berhubung penilaian ekonomi Malaysia yang dilaporkan secara meluas. Dalam satu kenyataan hari ini, bank cawangan Singapura itu berkata Tay mendakwa Malaysia memiliki defisit akaun semasa. Malaysia sebaliknya mempunyai lebihan akaun semasa (nilai jumlah eksport melebihi import) selama lebih 20 tahun. Bank itu juga menjelaskan bahawa Tay telah secara salah menyatakan bahawa penghapusan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) oleh Putrajaya akan menyebabkan pergantungan yang lebih tinggi terhadap hasil minyak. Ketua komunikasi korporat UBS Singapura,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 April 2019 7:57 pm
Reply to  Anonymous

TAK LAIN TAK BUKAN KERANA TOKONG HARBI DUK JAJA NEGARA MUFLIS….

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 6:08 pm

Kasihan lah sungguh, TN monyet si tua kadok
Nak lagak rimau, tak sedar diri anak pelandok
Dgn sdr ‘s_bees’, monyet tua ni kena terdudok
Baru ler dia tau, ini barua ifrit setan bertandok

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

irkiz
irkiz
25 April 2019 5:48 pm

Sultan Johor Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar mencadangkan semua pihak agar bersemuka dan berbincang sekiranya ada sebarang perselisihan atau salah faham. Titah baginda sebarang perbezaan perlu diketepikan demi kebaikan semua, khususnya rakyat. “Sekiranya ada sebarang perselisihan atau salah faham, terutamanya yang melibatkan hubungan antara negeri Johor dan kerajaan pusat, saya sarankan kita ketepikan sebarang perbezaan. “Sebaliknya, eloklah berjumpa dan saling berbincang dengan matang demi kebaikan semua, khususnya rakyat,” titah baginda di laman Facebook. SULTAN JOHOR BERSETUJU NAK BERUNDING. YANG BUDIN SIBUK PASAL APA. YANG BUDIN SAKIT HATI SEBAB APA. INI UNTUK RAKYAT, BUKAN UNTUK TUN. NAMPAK SANGAT……… LAGI ANWAR… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 April 2019 5:33 pm

PH SENGAJA MUFLISKAN NEGARA SUPAYA NEGARA JADI KUCAR KACIR DAN PORAK PERANDA…TUJUAN MEREKA ADALAH UNTUK MENGUBAH STATUS QUO DAN PERLEMBAGAAN NEGARA DAN MENUKAR MENJADI REPUBLIK TANPA RAJA DAN SULTAN ..ITU LAH SATU SATUNYA MATLAMAT MEREKA..DAN SATU SATUNYA ALASAN MEREKA IALAH MELETAKKAN SEMUA KESALAHAN KEPADA KERAJAAN DAHULU…MEREKA BERUSHA KERAS KE ARAH ITU TANPA PEDULIKAN NASIB RAKYAT DAN KEMAKMURAN NEGARA…LANGKAH PH YANG KEDUA IALAH ISTIHAR BAHAWA NEGARA HANYA PUNYAI 4 SAHAJA JET PEJUANG YANG BERFUNGSI UNTUK MENGUNDANG CAMPUR TANGAN PIHAK ASING DALAM POLITIK NEGARA… LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENJUAL SEGALA ASET2 NEGARA… TUMPUAN DIBERIKAN KEPADA ASET ISLAM MELAYU SUPAYA MELAYU TIDAK MAMPU BANGKIT..PALING… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 April 2019 5:00 pm

Aku banjiri blog pos ini dengan komen2 rakyat yang menyokong Tun Mahathir dan mengata disebelik nya terhadap istana Johor, lemas, tak bernafas dan kiok Beruk Tua Raja Kopipes (dia kena tit for tut) Pak Lobai soroban tobal mcm Taliban, yang pakai nama MAHATHIRVSANWAR.

Juga Beruk Tua bekas Raja Kopipes lama Anonymous kahkah kahkahkah @ Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

Tak terlawan depa komen2 membalun sipolan yang tak mahu patuhi perinsip Raja Berperlmbagaan itu.

s_bees
s_bees
25 April 2019 5:17 pm
Reply to  Tanpa Nama

Yg kau kopipes tu komen yg menjilat madey je. Komen yg menyebelahi istana dan anti madey kau tak nak kopipes jugak ke?
Walaupun blogger Budin ni pro PH, tapi dia anti madey dan sokong istana.
Mangkuk jamban betullah kau ni.

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 5:47 pm
Reply to  s_bees

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 5:49 pm
Reply to  Anonymous

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 5:51 pm
Reply to  Anonymous

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 5:53 pm
Reply to  Anonymous

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 5:56 pm
Reply to  Anonymous

Bravo s_bees..

👍💪
Kasi lanyak, titik & ajar itu TN monyet barua pukimak lahanat pencacai tua si pengutip sampah tu…
😂👏

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 6:00 pm
Reply to  Anonymous

Kesian TN monyet tua bahalol..
Baru 4-5 komen sampah dibawa masuk, dia kata sudah banjir blog Budin..
Yg berjuta2 orang kutuk & cerca Madey, Cap Munge & PH kat YouTube & FB tu, dia buat2 mcm tak tahu…
😀😁😂

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 April 2019 4:58 pm

Kesombongan Dan Kebodohan Guan Eng Benar2 Buatkan Malaysia Di Ambang Muflis Blomberg Salahkan Lim Guan Eng Kerana Menjadi Penyebab Kehancuran Ekonomi Malaysia Menurut wawancara Blomberg, Bajet 2019 punca merosotnya Bursa Saham Malaysia… Siapa yang buat bajet ini kalau bukan Lim Guan Eng… Ingat tak apa amaran Dato’ Sri Najib Razak kepada Guan Eng? Jangan buat bajet dengan pergantungan kepada pasaran harga minyak dunia… Tetapi Guan Eng dengan bongkak mempertikaikan tahap pengalaman Najib dalam membuat bajet selama 9 tahun sebagai PM dan hampir sepuluh tahun sebagai Menteri berdasarkan portfolionya ketika itu… Setelah masuk bulan ke 4 tahun 2019, kesan yang seperti… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 5:28 pm

Guan Eng ikut perintah madey..

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 7:42 pm

Ko kena temberang dgn blog umno..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 April 2019 12:23 am
Reply to  Anonymous

KO YG SEDAP MINUM KENCING PH

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 April 2019 4:55 pm

Terengganu Teruskan Program Madinah Ramadhan Noraini Jusoh Oleh Noraini Jusoh pada 4/25/2019 02:03:00 pm KUALA TERENGGANU, 25 April – Kerajaan negeri meneruskan pelaksanaan program Madinah Ramadhan bagi menggalakkan umat Islam menghidupkan bulan penuh rahmat dengan amalan yang dituntut dan disarankan oleh Islam. Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan negeri, Mohd Nor Hamzah berkata, program yang memasuki edisi kedua dilaksanakan di Terengganu itu berupaya menarik perhatian masyarakat termasuk pelancong luar kerana menawarkan pelbagai aktiviti keilmuan dan ibadah sepanjang Ramadhan. Katanya, ianya bakal diadakan di Dataran Batu Burok dan bertujuan bagi mengingati kefardhuan puasa yang dihayati oleh Nabi Muhammad S.A.W bersama… Read more »

s_bees
s_bees
25 April 2019 4:53 pm

Sudah muncul pondan tua barua kapir harbi
Cara TN berua ni sondol sebijik macam babi
Dua hari lepas dia sentap mcm kepala labi2
Barua ni terkenal selalu hina sunnah nabi

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 April 2019 4:52 pm

PH MEMANG PAKAR JUAL ASET NEGARA-NAJIB Wartawan Watan-Online Bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak sekali lagi menyelar kerajaan Pakatan Harapan (PH) berikutan cadangan untuk menjual saham Felda Global Ventures (FGV) Holdings Berhad dan Tabung Haji (TH). “Bukan sedikit pun. Kali ini giliran aset bernilai sebanyak RM4.13 bilion. “Malaysia tidak ada tanah sesuai untuk membuka perladangan sawit yang besar. “Lagipun, kos pengeluaran di Indonesia adalah lebih rendah berbanding Malaysia,” katanya melalui hantaran di Facebook pada Rabu. Dalam perkembangan sama, Najib yang juga ahli Parlimen Pekan walaubagaimanapun dengan sinis menegaskan PH mempunyai hak untuk menjual aset negara. Katanya perkara tersebut turut… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 April 2019 4:49 pm

Perlembagaan terbatal hanya pandangan Mahathir, bukan fakta – Aziz Bari 17 HRS AGO Facebook IPOH 25 April – Pakar Perlembagaan, Dr. Abdul Aziz Bari berkata, dakwaan Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa Perlembagaan negeri Johor dan Terengganu terbatal apabila Persekutuan Tanah Melayu ditubuhkan sekadar pandangan Perdana Menteri. Menurut Abdul Aziz, betul atau salah pandangan itu ia tidak penting kerana ia sekadar pendapat dan bukan keputusan mahkamah. Beliau berkata, ini berbeza jika keputusan mahkamah kerana sama ada betul atau salah maka ia perlu dipatuhi dan dilaksanakan jika tidak hukuman akan dikenakan hukuman kerana menghina mahkamah. Dalam hal ini, Speaker DUN Johor semacam… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 4:47 pm

Kesiian TN monyet tua bahalol terkapai-kapai
Nak lagak rimau, tak sedar diri nya anak tupai
Tak tahu lah, apa yg lahabau ini mahu sampai
Yg nyata dia amat bengang, PH dah jadi tapai

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 April 2019 4:48 pm
Reply to  Anonymous

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂