TAHNIAH EXCO BARU JOHOR

Seramai 10 Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Johor (EXCO) mengangkat sumpah di hadapan DYMM Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar.

Istiadat Pelantikan YB Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan berlangsung di Balai Mengadap, Istana Bukit Serene, Johor Bahru hari ini (22 April).

Pada majlis sama, DYMM Sultan Johor berkenan mengurniakan Darjah Sultan Ibrahim Johor Yang Amat Disanjungi Pangkat Kedua Dato’ Mulia Sultan Ibrahim Johor (DMIJ) kepada Menteri Besar Johor, Dr. Sahruddin Jamal yang membawa gelaran Dato.

Dato’ Dr. Sahruddin mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Johor Ke-17 pada 14 April lalu.

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Johor yang mengangkat sumpah ialah:-

1. Aminolhuda Hassan (Parit Yaani)

2. Dzulkefly Ahmad (Kota Iskandar)

3. Jimmy Puah Wee Tse (Bukit Batu)

4. Dr S Ramakrishnan (Bekok)

5. Mohd Khuzzan Abu Bakar (Semerah)

6. Sheikh Omar Ali (Paloh)

7. Tan Chen Choon (Jementah)

8. Mohd Solihan Badri (Tenang)

9. Tosrin Jarvanthi (Bukit Permai)

10. dan Liow Cai Tung (Johor Jaya).

Kongsikan artikel ini
No tags for this post.
Updated: 22 April 2019 — 12:57 pm

36
Leave a Reply

avatar
6 Comment authors
AnonymousMAHATHIRVSANWARCarlos SantiagoTanpa NamaAnonymous Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

🐵🐵🐵

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Sejarah Singapore Yang Hebat? Pada hari Ahad baru baru ini seorang rakan telah ke Singapura untuk trip satu hari. Setibanya beliau di Changi Airport beliau lihat agak ramai pekerja2 airport Melayu yang agak lanjut usia masih bekerja sebagai tukang cuci. Apabila beliau berjumpa sahabatnya Dr Hisham beliau pun bertanyakan tentang Melayu di Singapore kerana apa yang dia lihat di airport suasana kurang selesa baginya. Dr Hisham memulakan ceritanya dengan berkata, orang Melayu di Malaysia sepatutnya bersyukur kerana nasib rakan sebangsa mereka di Singapore cukup ditekan. Katanya, pertama peluang untuk melanjut pelajaran amat tipis. Dari 100 orang, hanya 4 orang anak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MENYESAL KAU BIAR KAFIR PERINTAH NEGARA China Hukum Mati Lelaki Muslim Yang Pergi Haji Tanpa Guna Khidmat Kerajaan Pihak berkuasa rejim komunis China di barat laut Wilayah Autonomi Xinjiang Uyghur (XUAR) menjatuhkan hukuman mati ke atas seorang ahli perniagaan yang juga dermawan etnik minoriti Uyghur terkenal, Abdughapar Abdurusul, kerana mengerjakan haji di Arab Saudi. Menurut abang mangsa, Abdusattar Abdurusul, Abdughapar yang berasal dari daerah Bakyol di Ili Kazakh ditangkap pada Julai atau Ogos lalu. “Yang terbaru saya dengar, adik saya dijatuhi hukuman mati dan dia kini sedang menunggu pelaksanaannya. Alasannya ialah dia pergi ke Arab Saudi untuk melaksanakan haji secara… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Jangan kongsi pentas baca doa agama lain – Mufti SEREMBAN: Tindakan beberapa individu beragama Islam membaca doa bersama penganut agama lain pada Program Perpaduan Dalam Kepelbagaian di Dewan Majlis Perbandaran Seremban (MPS), malam tadi disifatkan merendahkan martabat Islam. Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd Yusof Ahmad, berkata walaupun berniat baik, perbuatan itu tetap salah kerana Islam seharusnya memimpin bukannya dipimpin. Katanya, tindakan individu terbabit yang bergilir-gilir membaca doa bersama penganut agama Kristian, Hindu, Buddha dan Sikh seolah-olah memberi gambaran Islam setara agama lain. “Ia salah dan bagi tanggapan masyarakat bukan Islam, Islam setaraf dengan agama mereka. Al-Quran menyatakan tiada agama lain… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Sejarah Kedatangan Orang India ke Tanah Melayu atau Malaya Semasa Zaman British Kedatangan orang India secara migrasi beramai-ramai ke Malaya hanya bermula pada pertengahan abad ke 19, disebabkan oleh campur tangan British di India dan juga kejayaan Britain mengukuhkan kuasa mereka di Malaya. Walaupun orang India sudah datang ke Malaya sebelum itu, mereka hanya datang sebagai duta kepada tamadun-tamadun besar atau kumpulan pedagang yang menjual barangan yang sukar didapati ketika itu. Berbeza dengan nenek moyang mereka, komuniti India yang hadir ke Malaya adalah disebabkan tawaran untuk bekerja sebagai buruh di kawasan perladangan ataupun mana-mana projek kerajaan ketika itu. Kedatangan mereka… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Hishamuddin Rais hentam Anwar & Azizah pasal jam Omega BANYAK BUKTI Mat Songel nih dah dari 1990s lagi dah sengal macam nih…ingat sewaktu dia ditanya press sebelum menghadapi barisan disiplin dungUMNO berhadapan tuduhan skandal liwat pertama. Apa yang dia kata apabila disoal press scandal sex Datok Songel yang dah ditabur oleh Mat Nalla kawan main tennis dia…. saya juga ada banyak bukti bukti bukti menteri menteri dan orang orang kenamaan yang juga punya banyak scandal (lebih kurang gitu lerr)…tak NAFI tapi selekoh! Kes china doll…tidak juga nafi…selekoh itu permainan parti melayu dungUMNO! Semasa ditanya wartawan pinay Mat Songel Gay atau… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Macam Mana Aset Bekas Setiauhasa PAS lebih daripada Dato Mustafa Mohamad (parti pencuri)? Kedudukan ke-8 dan 9 dalam senarai pimpinan PH yang mempunyai aset paling banyak ialah Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Kamaruddin Jaffar yang mengistiharkan aset terkumpul sebanyak RM 11.3 juta. dan kedudukan ke-9 pula ialah Ahli Parlimen Jeli, Datuk Mustapha Mohamed dan isteri memiliki harta terkumpul sebanyak RM5 juta. Mula-mula terbayang Datuk Mustapha lebih kaya daripada Datuk Kamaruddin Jaafar yang pernah menjadi MP PAS di Tumpat Kelantan. Kaya tidak salah dalam Islam. Hanya rasa pelik sikitlah, adakah kekayaan ini setelah keluar daripada PAS. Kerana ada yang berkata kalau pimpinan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Dgn PH org2 Melayu Johor kini benci teramat
Kedudukan PH di Johor, dah kian tak selamat
PRU ke15 nanti hayat PH di Johor akan tamat
Johor akan balik ke tangan BN, ‘parti keramat’

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Carlos Santiago
Guest
Carlos Santiago

BN Detected

bankami.blogspot.com

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Kalau Rumah Kita Kaca, Jangan Cuba Baling Rumah Orang 1. YB Anwar Ibrahim telah menempelak golongan berserban, agamawan dan akademik. Kononnya golongan ini membisu ketika skandal kewangan 1MDB berlaku. 2. Saya kira Anwar telah alami “rabun dekat” atau “tuli badak” bila gagal mengambil maklum peranan alim ulamak khasnya pimpinan PAS dalam isu 1MDB. 3. Barangkali pemikirannya juga mudah dieksploit oleh fitnah sebahagian media sehingga menelan segala pembohongan dan putar belit fakta. 4. Apakah beliau mahu pimpinan PAS yang berserban dan berijazah itu menjerit dan melaung-laung bagai MP mereka dalam parlimen baru dinilai berperanan dalam menangani isu 1MDB ? 5. Saya… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JANGAN BIARKAN KAFIR PERINTAH NEGARA Pelampau Hindu Tuntut Bina Kuil Di Tapak Runtuhan Masjid BERPULUH ribu sami dan aktivis pelampau Hindu mula berkumpul di bandar Ayodhya sejak Ahad untuk menuntut pembinaan sebuah kuil di tapak masjid Babri yang diruntuhkan pelampau Hindu. Lebih daripada 200,000 orang dijangka berhimpun sekitar lokasi perusuh Hindu pada tahun 1992 meruntuhkan masjid itu yang dibina pemerintah Islam pada kurun ke-16. Seramai 200,000 nasionalis Hindu dijangka berhimpun di Ayodhya. Keganasan yang tercetus menyebabkan kematian lebih kurang 2,000 orang, dalam kes yang terburuk di India sejak pemisahan pada 1947. Lebih daripada 900 polis dan ribuan anggota paramilitari, termasuk… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Ratifikasi bermaksud mengesahkan, manakala ICERD pula adalah singkatan daripada International Convention For Elimination of All Forms of Racial Discrimination atau dalam bahasa Melayu bermaksud Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum. ICERD adalah salah satu daripada konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tentang Hak Asasi Manusia. ICERD diterima oleh Perhimpunan Agung PBB pada 1965 dan dikuatkuasakan pada 1969. Artikel 5 ICERD menjelaskan negara-negara yang telah meratifikasi konvensyen ini mesti menghalang dan memusnahkan diskriminasi kaum dalam semua bentuk dan menjamin hak setiap orang, tanpa perbezaan kaum, warna kulit, asal-usul bangsa dan mendapatkan kesaksamaan di sisi undang-undang. Penulis berpandangan bahawa ICERD jelas… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PEPATAH BARU OLEH DEWAN BAHASA DAN PESAKA Pepatah Baru Malaysia Baru Bagai Menunggu Tol Simpang Renggam Dimansuhkan Menggantikan pepatah lama “Bagai Menunggu Bulan Jatuh Ke Riba” Bermaksud penantian yang tidak kunjung tiba. Janji PH Menggantikan pepatah lama “Janji Melayu”. Bermaksud janji yang tak semestinya ditepati Bagai KJ Dalam Umno Menggantikan pepatah lama “Bagai Gunting Dalam Lipatan” Bermaksud orang yang menjadi musuh dalam sesebuah organisasi. King Maker Malang Menggantikan pepatah lama “Lebai Malang” Bermaksud situasi yang sangat mengecewakan. Bagai Membuat Manifesto Di Dalam PRU Menggantikan pepatah lama “Bagai Menanam Tebu Di Tepi Bibir” Bermaksud janji manis yang diberikan hanya untuk mengaburi… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Anwar Akui Ratifikasi ICERD Ditangguh, Bukan Dibatalkan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengakui usaha meratifikasi ICERD ditangguhkan bagi membolehkan kerajaan memberi tumpuan kepada tadbir urus negara terlebih dahulu, lapor FMT. “Pendirian saya ialah anda membincangkan isu ini panjang lebar dan kemudian tangguhkannya dalam proses…kerana kita mahu fokus kepada tadbir urus dan membangunkan institusi terlebih dahulu,” katanya, sambil menambah kerajaan komited terhadap dasar menolak amalan bersifat diskriminasi. Memetik laporan yang sama, Ahli Parlimen Port Dickson itu juga berkata, kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan terus berbincang dengan rakyat dan yakin orang ramai akan memahami kerumitan isu itu. Kenyataan tersebut mencetuskan tanda… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Pak lebai berserban inilah yang dulu bela Datuk Seri’ NURUL RIDUAN NOR ASHAHA Kenyataan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang memetik golongan serban makin besar dan janggut makin panjang antara yang harus dipersalahkan kerana membiarkan skandal 1MDB berlaku mendapat respons daripada Pas. Biarpun hanya menamakan Syeikul Abim Datuk Seri yang dipercayai merujuk kepada Ahli Parlimen Port Dickson itu, Ahli Jawatankuasa Kerja Pas, Mokhtar Senik berkata, pak lebai berserban yang dipercayai merujuk kepada Pas itulah rakan baik ketika Anwar dalam kesusahan sebelum ini. Mokhtar yang kecewa dengan apa yang diungkapkan Anwar dalam syarahan program tahunan ‘Syarahan Za’ba Pengajian Melayu’ di… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Lawak le TN monyet, cai kafir pelir tak khatan
Dulu dia kata tak nak layan aku, ini babi hutan
Tapi tak tahan dia bila aku asyik tibai pakatan
Mencelah juga dia, ini pukimak lahanat setan

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Wujud gerakan guling Tun M sebagai PM? Penyelaras Parlimen Jasin, Datuk Khairuddin Abu Hassan mendakwa ketika ini sudah wujud gerakan awal untuk mengulingkan Tun Dr Mahathir Mohamad daripada kerusi Perdana Menteri. Menurutnya, beliau sudah dapat menghidu tindakan tidak bertanggungjawab golongan kecewa yang tidak dapat jawatan dalam pentadbiran Putrajaya. Rentetan itu katanya, golongan ini dakwanya sedang berusaha untuk menjatuhkan Dr mahathir selaku Perdana Menteri. “Mereka ini ‘pot tin’ kosong yang pandai bercakap tapi tak boleh bekerja!,” katanya dalam satu kenyataan hari ini. Beliau membalas kritikan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) PKR Kedah, Johari Abdul terhadap pentadbiran Dr Mahathir ketika ini. Johari… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Anwar tak payah cakap pasal serban besar, ijazah berjela… bincang aje pasal khitan dengan Wan Azizah & Nurul Saya terbaca kenyataan Anwar di Malaysiakini yang memperli cerdik pandai yang pakai serban. Kayanya bukan sahaja ahli politik malah golongan cendekiawan termasuk penjawat awam perlu turut dipersalahkan kerana membiarkan skandal 1MDB berlaku. “Serban makin besar, janggut makin panjang, degree mungkin berjela tapi tak ada hati nurani dan etika,” katanya dalam syarahan di Universiti Malaya pagi ini. “Berlakunya kebobrokan, kemusnahan sistem, rompakan begitu besar bukan semata-mata kerana nafsu serakah beberapa pemimpin politik, tetapi kerana golongan sarjana yang membisu, yang sanggup jadi perkakasan murahan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Timbalan Menteri DAP sahkan ‘Team DAP’ ubah subjek sejarah sekolah rendah PETALING JAYA – Satu jawatankuasa membabitkan pakar mata pelajaran Sejarah dalam Kementerian Pendidikan bersetuju bahawa subjek Sejarah sekolah rendah meliputi terlalu banyak unsur subjek lain. Berikutan daripadanya, jawatankuasa tersebut telah bersetuju untuk menilai semula dan mengubah kandungannya. Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching berkata, kementerian telah mengaturkan pertemuan antara wakil pertubuhan Cina untuk bertemu jawatankuasa itu serta pihak berkepentingan lain. “Pertemuan diadakan pada 25 September dalam keadaan yang baik,” katanya kepada Sinchew Daily. Jelasnya, Bahagian Buku Teks sejak 2014 telah mengadakan lapan bengkel berhubung cadangan pertubuhan Cina untuk menambah… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Dana Israel : 3 Tahun DAP Masih Membisu – GAUM Pengerusi GAUM, Datuk Zulkarnain Mahdar, mempersoalkan DAP masih diam membisu berkenaan dana Isreal. DAP yang suka menyaman tapi diam dalam isu dana Isreal menunjukkan DAP memang ada menerimannya. Jadi tidak hairanlah apabila DAP juga cuba menggunakan helah yang sama jika berbicara tentang sumbangan dana dari Israel ini. Mungkin bagi DAP, ia adalah rahsia parti yang tidak harus dihebahkan kepada umum. Namun, jika melihat kepada slogan DAP sendiri yang sentiasa mengamalkan ketelusan dalam segenap perkara, kredibiliti DAP dalam isu ini boleh dipersoal. Kenapa DAP enggan memberikan jawapan yang konkrit berhubung isu… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Mana MAHATHIRVSANWAR, PAK LOBAI SOROBAN TOBAL MCM TALIBAN, YANG TAK NGAKU ORANG PAS TAPI SOKONG PAS DAN UMNO? DAH MAMPOSSSSSSSSSSS KE?

ANONYMOUS YANG JUGA TAK NGAKU DIA GENG NAJIB TAPI KAHKAH KAH KAH NYA NYATA MENUNJUK DIA GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB, SUDAH DI “WHACKED” (PINJAM ISILAH “GENGSTER” UMNO NAZRI AZIZ PAKAI DULU).

MEREKA BERDUA INI SENTIASA PERLUKAN WHACKING, SEBATAN DAN BALUNAN. SEBAB ASYIK KELUARKAN TUDUHAN LIAR TANPA BUKTI, FAKTA, DATA, WALAU PUN PUNCA2 MAKLUMAT YANG SAHIH. TUDUHAN2 DAN AKUAN (WILD CLAIMS) YANG KELUAR DARI LUBANG BNTT DEPA, BAU BUSUK.

Anonymous
Guest
Anonymous

TN si pondan tua cari makan secara haram
Jubo dah tak laku walau bersolek melaram
Hati pedih pilu macam luka ditabur garam
Barua ni belum sedar PRU15 PH bakal karam

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak satu pun tekaan pondan tua ni tepat
TN pondan tua ni muka macam bucu ketupat
Tugas pondan ni Najib mesti dikeji umpat
Tak sedar tua badan dah hampir berlipat

Anonymous
Guest
Anonymous

Udah muncul si TN pondan kepala dongga
Pondan tua ni suka pakai skirt berbunga
Barua kapir ni cuba berlagak macam singa
Bila baca pantun Anon dia panas telinga

Anonymous
Guest
Anonymous

Anon 3:12 pm,

Mmg ler TN monyet tua tu LGBT nyah pondan
Sekali sekala dia akan rehat untuk berdandan
Bila malam dia berbaju kebaya pasang badan
Kalu dia jadi S/U bakal PM mmg lah sepadan

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Anonymous kahkahkahkah dan yang tak kahkahkahkah @ Geng Najib di blog pos lalu memantun mantat. Dahtu dia sendiri yang memuji memanjat, bau busuk lebih teruk dari pijat.

Bankrap ideas dan hujah2, keluarkan cakap penuh tahi palat. Buat begitu selepas Najib dia jilat. Perlu di balun, kepala nya di sekel dan dia di rotan dan di sebat.

Anonymous
Guest
Anonymous

Rata2 di Johor, org2 Melayu tak suka Pakatan
Mereka marah bila juak2 PH menghina sultan
Puak PH sanggup lwn raja, hanya kerana jwtn
PRU ke15 di Johor, bungkus ler ini parti setan

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sokong kata2 Tun Mahathir bahawa TMJ bukan Wakil Rakyat.

Sokong kata2 A Kadir Jasin bahawa, kalau istana mahu melibatkan diri dalam politik, tinggalkan lah singgahsana.

Sokong pindaan Perlembagaan Tun Mahathir buat dahulu berkenaan tanggong jawab kerabat diraja.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Orang2 Umno pun begitu –

Sokong apa Menteri “Gengster” UMNO Nazri Aziz kata kpd TMJ –

https://www.malaymail.com/news/malaysia/2015/06/15/who-said-im-god-nazri-asks-johor-prince-as-spat-blows-up/915959

Nazri went on to remind Tunku Ismail that in a constitutional monarchy like Malaysia’s, members of the royal family should not dabble in politics.

Nazri later told the crown prince to stay out of politics, and was quoted saying in a Malaysiakini report on one Saturday that “we will whack him”.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Bila udah menipu, PH tak daya berdolak-dalik
Rakyat yg dulu kelam mata, kini kembali celik
PH kat Johor kini rakyat pandang sangat jelik
Sah PRU-15 nanti, Johor, BN akan ambil balik

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sokong apa Menteri “Gengster” UMNO Nazri Aziz kata kpd TMJ –

https://www.malaymail.com/news/malaysia/2015/06/15/who-said-im-god-nazri-asks-johor-prince-as-spat-blows-up/915959

Nazri went on to remind Tunku Ismail that in a constitutional monarchy like Malaysia’s, members of the royal family should not dabble in politics.

Nazri later told the crown prince to stay out of politics, and was quoted saying in a Malaysiakini report on one Saturday that “we will whack him”.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Alhamdullillah sultan perkenan. Rakyat Johor maju bersama PH. Ketepikan dombaan perkauman, bentras rasuah dan eratkan persaudaraan melayu muslim serta kaum yg lain. Junjungi rukun negara. Selamat maju jaya.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sokong kata2 Tun Mahathir TMJ bukan Wakil Rakyat.

Sokong kata2 A Kadir Jasin bahawa, kalau istana mahu melibatkan diri dalam politik, tinggalkan lah singgahsana.

Sokong pindaan Perlembagaan Tun Mahathir buat dahulu berkenaan tanggong jawab kerabat diraja.