HADI MASIH TERBELENGGU DENGAN POLITIK KAUM ATAU BELIAU TAK MAHU TOK MAT MENANG?

Presiden Pas, Hadi Awang baru-baru ini dirawat beberapa hari di IJN kerana tidak sihat.

Beliau baru saja keluar IJN dan mungkin dalam keadaan belum cukup rehat, tetapi semangatnya untuk membantu Mohamad Hasan, calon BN dalam PRK Rantau tetap tinggi.

Malam semalam beliau turun berkempen di Rantau dalam usahanya membantu Tok Mat itu.

Tidak seperti di PRK Semenyih sebelum ini di mana beliau tidak turun berkempen walaupun tidak mengalami sebarang gangguan kesihatan, kali ini dalam keadaan baru keluar IJN pun beliau tetap menggagahkan dirinya.

Dalam ceramahnya di Rantau malam semalam, Hadi secara jelas dan terang meminta pengundi memberi kemenangan kepada Tok Mat dengan alasan kawasan tersebut mempunyai majoriti pengundi Melayu di dalamnya.

Kata beliau, disebabkan ia kawasan Melayu maka pemimpin Melayu perlu dipilih sebagai wakilnya.

Sebelum ini, sebagai sebahagian agenda atau cita-cita menumbangkan PH dalam PRU15 akan datang, selain berbaik semula dengan UMNO, Pas juga telah menjalin kerjasama dengan MIC.

Hadi sendiri bersama beberapa pimpinan Pas telah mengadakan pertemuan rasmi dengan pimpinan MIC di pejabat parti gabungan BN itu.

Dalam waktu yang sama, Hadi turut melontar kesediaannya untuk bekerjasama MCA, sebuah lagi parti gabungan BN untuk melengkapkan kerjasama semua kaum untuk berhadapan dengan PH dalam pilihanraya akan datang.

Tambahnya, dalam keadaan masyarakat majmuk di negara ini, Pas sedia bekerjasama dengan sesiapa saja dan tidak akan bersikap jumud mengenainya.

Tapi, apa sudah jadi sekarang?

Baru saja menjalinkan kerjasama dengan MIC dan sedia bekerjasama dengan MCA serta menyatakan enggan bersikap jumud, mengapakah di Rantau ini Hadi sudah kembali memainkan sentimen perkaumannya?

Mengapa kembali jadi jumud?

Apakah dengan sokongan pengundi Melayu semata-mata Tok Mat mampu mencapai kemenangan di Rantau?

Apakah kempen Hadi ini bermakna Tok Mat tidak memerlukan sokongan pengundi bukan Melayu?

Lupakah Hadi bahawa komposisi pengundi Melayu Rantau hanya 52 peratus saja, manakala bakinya adalah bukan Melayu?

Apa masalah Hadi sebenarnya?

Beliau belum cukup sihat atau secara halus mahu Tok Mat tumbang di Rantau dengan sentimen perkauman dan politik jumud yang dimainkannya itu sedangkan selama ini tidak ada sesiapa pun, baik BN mahu pun PH, meniupkan sentimen itu? (Shahbudindotcom 12/04/2019)

Updated: 12 April 2019 — 11:08 am

87 Comments

Add a Comment
 1. PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!

 2. Sejak dulu aku dah kata, hr semlm ckp lain, hr ni ckp lain…esok lusa dah tentu ckp nya lain. Itu la Hadi Awang, janji boleh bohong. Janji boleh tipu

 3. Kudingking Lumeeng

  Tak ada beza jaga kandang babi dgn tempat jaga penyamun. Malah jgn penyamun lagi haram sbb penyamun hulur dedak hasil rompakan pada lebai 90 juta, fasuah sana sini.

  Jaga kandang babi je pun, bukan makan babi. Makan duit hasil rompakan sama dgn makan daging babi. Tiap 1 juta, satu kali makan babi. PAS dah 90 kali makan babi.

 4. MAHATHIRVSANWARlW

  PH BODOOOO….SEKALI BATAL SEKALI NAK BUAT BALIK….LEPAS CKP TU LG MURAH….KENCING DAH TU MKN MUNTAH BALIK….

  1. Osman Omar

   PAS INILAH SABENARNYA PANDIR. APAKAH TIDAK, SABUAH PATI MENGAKU LEBEH ISLAM TIBA TIBA SUKONG PENYANYAK TERLALU SANGAT . MACAM ADA SATU YANG TAK SENONOH HADI PUNYA KERJA.

 5. Penjimatan kos ECRL boleh bina 2 KLCC

  “Jajaran baru sepanjang 648km, 40km lebih pendek,” kata perunding Malaysia bagi projek itu Daim Zainuddin.

  Kata PMO kos pembinaan bagi fasa satu dan dua ECRL dikurangkan sebanyak RM21.5 bilion menjadi RM44 bilion. Kos asal untuk projek tersebut ialah sebanyak RM65.5 bilion.

  https://www.malaysiakini.com/news/472033

 6. Hujah TMJ betul-betul tak cerdik, kata kumpulan peguam
  https://www.malaysiakini.com/news/472044

  Beliau merujuk tulisan TMJ di Twitter pada 6 April yang mempersoalkan kenapa kita memerlukan perjanjian antarabangsa ketika kekejaman masih berlaku terhadap rakyat Palestin.

 7. TN monyet rela jadi hamba cacai kafiir harbi
  Perangai dia pulak serupa haram jadah babi
  Asyik2 bawak modal lapuk basi pasal 1MDB
  Penyokong penjubor ini, bukan le umat Nabi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 8. TN tidak padan bapok tua nak tunjuk handal
  Tapi dia komen serupa dgn maknyah sundal
  Harap kopipes komen saja, dia punya modal
  Tak terlawan dia, geng pro BN hentam bedal

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 9. ARAK HUKUMAN SEBAT DALAM ISLAM

  Al-Quran menyebut lebih 1,400 tahun lalu: “Hai orang-orang beriman, sesungguhnya (meminum) khamar, berjudi, (berkorban untuk) berhala, mengundi nasib dengan panah termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah perbuatan itu agar kamu bahagia. Syaitan hanya bermaksud untuk mendatangkan permusuhan dan kebencian di antara kamu disebabkan khamar dan judi, serta menghalang kamu ingat kepada ALLAH dan sembahyang. Apakah kamu tidak mahu berhenti? (al-maidah ayat 90 – 91).

  Begitu jelas sekali apa yang difirman ALLAH tentang keburukan khamar, dan telah banyak ditulis tentang perlunya menghentikan meminum, menjual dan menyajikan arak, termasuk di dalam pesawat, namun mereka yang degil dan buta hati tidak endahkannya, sedangkan ia hanya memudaratkan diri sendiri dan masyarakat.

  Macam-macam keburukan dan kemungkinan yang telah diperkatakan tentang sajian arak dalam pesawat. Teringat saya tentang sebuah pesta bir terbesar yang dirancangkan untuk diadakan di Kuala Lumpur tahun lepas yang dijangkakan menarik 6,000 peserta. Ia pernah diadakan pada tahun sebelumnya dengan 150 jenama arak disediakan dan kehadiran 3,500 ­peserta.

  Pendedahan demi pendedahan oleh pelbagai pihak tentang kemungkaran boleh membawa kepincangan di negara ini, tapi masih ada yang tidak peduli. Masih ada pihak yang mempertahankan gejala buruk seperti itu dengan alasan negara ini mengamalkan sistem demokrasi dan kebebasan.

  Saya juga pernah beberapa kali menulis mengenai keburukan pengaruh arak dan betapa beberapa tempat di negara bukan Islam bertindak mengharamkan atau mengawal jualan arak disebabkan kesan buruknya. Bukan sahaja Islam, agama lain juga tidak menggalakkan minuman arak kerana kesan buruknya.

  Maka apakah tidak boleh jualan dan sajian arak dihentikan di negara kita yang dikenali sebagai negara yang menyerapkan nilai-nilai Islam dalam pentadbiran dan kehidupan masyarakat?

  1. Yutian Lee

   Jangan pilih calon PAS dan Calon umno sebab kuat.orang kuat mi merbahaya kerna kuat merompak ,kuat pembohong dan kuat kelentong sekutu kuat dalam kerja tidak amanah.Pilih PH tulus dan ikhlas dan perbaiki negara supaya tidak gagal.reformasi aslm.

   Mohd Sha

   Parti yg boleh halalkan bohong pun org melayu terima apa la sgt dgn pak pandir..sekurang kurangnya pak pandir tu lurus bendul tapi dia x pandai tipu orang mcm pas..

 10. Jangan marah jika rakyat tuntut janji PTPTN
  WARTAWAN SINAR HARIAN
  Reezal Merican Naina Merican
  Reezal Merican
  A-A+ (Ubah saiz teks)
  SHAH ALAM – Ahli Parlimen Kepala Batas, Datuk Sri Reezal Merican Naina Merican mempersoalkan wujudnya nada marah dan kecewa yang dibangkitkan oleh kerajaan berkenaan isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

  Menurutnya, Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik sewajarnya tidak mengenepikan teras dan tunjang masalah berkait dengan isu PTPTN di mana kerajaan hari ini yang mempolitikkan isu PTPTN sehingga rakyat akhirnya percaya bahawa mereka boleh melakukan sesuatu yang lebih baik berbanding kerajaan sebelum ini.

  “Ke mana pergi rasa yakin kerajaan untuk melaksana janji manifesto? Apa jadi dengan janji “tidak perlu bayar jika gaji tidak cukup RM4000”?

  “Sudah tiba masanya kementerian memberikan kerangka penyelesaian menyeluruh. Cukup-cukuplah dengan alasan “kajian sedang dilakukan”; sebaliknya mula menyediakan halatuju yang lebih jelas berkenaan tabung pendidikan ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

  [ARTIKEL BERKAITAN: ‘Mereka pagkah PH kerana PTPTN’]

  Merican Naina berkata, musim untuk berjanji manis sudah berlalu, rakyat dan generasi muda kini menantikan “penyelesaian yang paling baik” kepada masalah pembiayaan pendidikan ini.

  Tegasnya, sebelum ini dalam Dewan Rakyat, Maszlee menyatakan secara spesifik bahawa kajian menyeluruh mengenai PTPTN akan siap menjelang bulan Ogos tahun ini.

  “Kajian yang dikatakan menyeluruh ini pastinya meliputi keseluruhan operasi PTPTN bukan sahaja status terkini peminjam; malahan kemampuan organisasi itu membiayai permohonan baru bakal pelajar institut pengajian tinggi untuk tahun mendatang. Kita masih menunggu hasil kajian dan ‘strategi baru’ PTPTN ini.

  “Mana dia? Apakah kerana pengerusi baru merupakan sahabat rapat menteri,” katanya.

  Tambahnya lagi, ramai pengundi muda yang memberikan kepercayaan kepada kerajaan PH berasaskan janji-janji manis berkait PTPTN ini.

  Katanya, pihaknya berasa cukup kesal kerana tidak nampak usaha dan ikhtiar yang jelas dalam menyelesaikan isu tersebut.

  “Isu PTPTN memerlukan perhatian segera pihak kerajaan.

  “Setakat ini, menteri pendidikan dan pentadbiran baru PTPTN masih gagal memberikan penjelasan yang tuntas mengenainya,” katanya.

  1. Ahmado Castilo

   Maaf cakap,

   Politik Taliban lagi bahaya memecah belah kan kaum di Malaysia.Sarban bertingkatbelum tentu orang itu alim ulamak.

   Kasihan Rameli, kenapalah percayakan sangat orang yg bersarban ini. Apa pun ini pengajaran buat rakyat Malaysia yg lain nya.

   Jangan nampak orang pakai sarban cepat2 kita tolong.
   Belum tentu orang itu orang baik atau sebalik nya.Siasat dahulu……

   Zaman sekarang orang salah pun berani bersumpah dng Al Quran didalam Rumah Allah.

 11. Perbezaan Pendekatan PH dan PAS

  Kerajaan Pakatan Harapan sentiasa tampil dengan kekeliruan, dan takdir Allah Kerajaan Negeri Terengganu menjadi model untuk menjawab segala kekeliruan Pakatan Harapan.

  Tatkala Pakatan Harapan buat festival artis di PD, KN Terengganu hentikan Island Music Festival di Pulau Redang.

  Tatkala Pakatan Harapan mesra dengan LGBT, KN Terengganu menjalankan hukuman sebat terhadap pesalah lesbian.

  Tatkala Pakatan Harapan nak hentikan operasi khalwat, KN Terengganu berikan insentif RM1000 bagi mereka yang ingin berkahwin awal.

  Dua model, antara model pendekatan “Islam progresif” dan pendekatan Islam konservatif.

  Terpulang kepada kita untuk menilai yang mana lebih dekat dengan Islam dan yang mana yang mengelirukan.

  1. Abu Bakar

   PAS sebenarbya mengamalkn “Politik Pak Pandir”

   1. Saman SR kemudian tarik balik.
   2. Dulu kafirkan UMNO skrg bagai nak gila sokong UMNO, sdgkn perlembagaan UMNO tak pernah berubah sejak dahulu (sejak dikafirkan)
   3. Dulu berbohong mmg tak boleh, skrg boleh berbohong.
   4. Sekejap sokong TM, sekejap lawan TM
   5. Hudud diperjuang ketika PRU saja. Lepas tu senyap
   6. Dulu pimpinan PAS jauh dari siasatan SPRM, skrg dah ramai yg dipanggil SPRM
   7. PAS suka “gigit tangan” org yg membantu mereka.
   8. Pemimpin PAS mmg terkenal dgn melabelkn org lain dgn pelbagai gelaran.

 12. Mereka pangkah PH kerana PTPTN’
  JANATUL FIRDAUS YAACOB
  FacebookTwitterWhatsAppEmailMore3.4K
  Prof Dr Sivamurugan Pandian
  A-A+ (Ubah saiz teks)
  KUALA LUMPUR – Penganalisis politik tidak menolak kemungkinan pengundi yang memangkah PH pada PRU14 lalu kerana janji manis berkaitan penangguhan bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

  Hal demikian, menurut pensyarah Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Dr Sivamurugan Pandian adalah tidak adil melabel peminjam PTPTN yang gagal membayar hutang sebagai tidak amanah.

  Bagaimanapun, Sivamurugan menjelaskan, PH secara praktikal hanya membuat penelitian data menyeluruh selepas mengambil alih kepimpinan pusat baru sedar janji ini sukar dilaksanakan buat masa ini.

  “Ya sebab sebilangannya memangkah untuk pastikan hasrat ini (penangguhan bayaran PTPTN) dipenuhi.

  “PH pula baru sedar keadaan kewangan meruncing ketika mengambil alih pentadbiran negara, membuatkan janji manifesto ini sukar dilunaskan.

  “Walau bagaimanapun, peminjam yang terikat dengan terma perjanjian dan berkemampuan elok tampil dan membayar hutang ini untuk membantu pelajar-pelajar yang memerlukan dana tabung pendidikan ini,” katanya kepada Sinar Harian.

  Dalam pada itu, pensyarah Pusat Pengajian Sains Masyarakat USM ini turut mencadangkan agar Pengerusi PTPTN, Wan Saiful Wan Jan boleh mengemukakan tawaran baharu kepada peminjam sebagai alternatif kepada janji pilihan raya.

  [ARTIKEL BERKAITAN: Tun M malu peminjam PTPTN tak jujur]

  Beliau turut membahagikan beberapa kategori peminjam PTPTN antaranya, membayar ansuran seperti ketetapan PTPTN, membayar ketika mampu dengan perundingan dengan PTPTN yang menyediakan beberapa pakej tetapi ada juga yang menanti untuk tidak membayar agar ia lupus secara automatik seperti janji Pakatan Rakyat pada 2013 dan penangguhan bayaran seperti yang termaktub dalam janji PH, 2018.

  “Hakikatnya, ada yang berkemampuan tetapi mengambil sikap tunggu dan lihat, namun ada juga hanya bertindak apabila nama disenarai hitam.

  “Dalam keadaan kos sara hidup meningkat dan bebanan bertambah, ada yang sukar mendapatkan pekerjaan yang setimpal dengan sijil mereka dan menjangkakan kemenangan PH akan mengurangkan beban mereka.

  “Manakala bagi PH pula, keadaan semasa tidak mengizinkan untuk mereka melaksanakan janji PRU14 sepenuhnya . Peminjam dan pemegang autoriti masing-masing berada dalam dilema,” jelasnya.

  1. Adi Putra

   pak lebai munafik pom jngan pilih gak….bila agak je tin milo dah tak penuh…trus brtepek kat penyamun…jnji masyuk..

   diri sndiri pom takde aura kepimpinan..macam ni nak perjuangkan islam..akhlak rasul pom takde..hanya hebat caci maki kapir kat org islam lain tu je teror..jdi MB pom takde jasa bole rakyat kenang….takyah la…tuah ayam nmpak dikaki…org munafik tngok haji hadi..

 13. Pertemuan rahsia: Saya diaib, dihina – Zahid

  A+ A-
  Ahmad Zahid Hamidi hari ini bercakap mengenai syarat-syarat “menghukum” yang dikenakan terhadap Umno dan penghinaan yang terpaksa dilaluinya dalam beberapa mesyuarat yang beliau hadiri.

  Presiden Umno yang baru menyerahkan kuasa kepada timbalannya Mohamad Hasan berkata semasa mesyuarat pertama yang dirahsiakan itu, beliau bukan sahaja menghadapi penolakan tapi penghinaan.

  “Bukan penolakan secara literal tetapi penolakan untuk penghinaan dan juga suata tindakan untuk seolah Umno ini berada di dalam najis mughallazah. Najis ini paling berat sekali, seolah seperti najis binatang-binatang haram,” katanya.

  Bagaimanapun Zahid tidak mendedahkan butiran terperinci mengenai pertemuan rahsia yang menjadi misteri itu.

  “Ada dua permintaan. Pertama Umno mesti dibubarkan, ahli-ahli Umno mesti melompat ke sebuah parti baru. Ertinya sejarah Umno selama tujuh dekad itu mahu dipadamkan dan oleh kerana kononnya semua rakyat benci kepada Umno. ‘Umno rasuah, perompak, penyamun’,” kata beliau kepada anggota parti itu dalam suatu majlis dialog di Kuala Lumpur malam tadi.

  Zahid memaklumkan dalam pertemuan rahsia itu beliau terpaksa membayar harga yang mahal kerana bertegas Umno tidak boleh dibubarkan.

  Beliau memberitahu ketika pertemuan berkenaan berlangsung beliau ialah pemangku presiden Umno.

  Jalan lompat tidak afdal

  Zahid juga mengimbas kembali kali kedua pertemuan rahsia itu berlangsung yang mana beliau membawa sama timbalan dan naib-naib presiden Umno hadir sama.

  “Apabila begitu penghinaan dikenakan kepada kita..rakan dalam majlis tertinggi yang telah beri mandat kepada saya tidak goyah malah sokong pendirian saya tidak afdal jalan untuk kita lompat, untuk kita bubar parti keramat ini.

  “Tapi azam saya biar pun kita ditolak, diaibkan, dihina, namun untuk membubarkan Umno… tidak ada dalam kamus politik saya,” tegasnya.

  Pada 7 Jun lalu, kira-kira sebulan selepas Umno kalah dalam pilihan raya umum ke-14, Zahid telah bertemu dengan Perdana Menteri dan Pengerusi Bersatu Dr Mahathir Mohamad.

  Tiga bulan kemudian, Zahid mengesahkan beliau bertemu Mahathir dua kali, tetapi enggan mendedahkan apa-apa maklumat mengenai mesyuarat tersebut.

  Zahid berkata pertemuannya dengan Mahathir telah silap dibaca, membawa kepada tindak balas yang diterima.

  Beliau menambah pertemuan itu bukan bertujuan supaya pemimpin-pemimpin Umno melompat parti.

  Pakatan Harapan dan sekutunya memenangi 121 daripada 222 kerusi di Dewan Rakyat pada PRU14. Bagaimanapun, Bersatu hanya menguasai 13 kerusi pada masa itu.

  Walaupun kehilangan kuasa, Umno memenangi 54 kerusi parlimen, namun kini berkurangan menjadi 38 kerusi selepas pengumuman pemimpinnya keluar parti.

  Sekurang-kurangnya tiga bekas ahli parlimen Umno telah menyertai Bersatu.

  1. KeeKeat Teh

   1.Mula-mula “tersilap” menerima 90 juta dia ingat-ingat satu dunia tiada orang akan tahu.
   2.Apabila terbocor rahsia terhegeh-hegeh dia menyaman sampai UK dan mengutip derma.
   3.Selepas orangnya sendiri mengaku terima habuan dia suruh menafi kerana cakap bohong itu dia boleh halalkan.
   3.Kemudian tersedar tidak akan menang kes bahkan lebih banyak rahsia bakal terdedah dia pun cepat-cepatlah tarik saman.
   4.Nak tarik saman kenalah tawar pampasan maka dia carilah penaja 14 juta tapi perjumpaan minta sedekah itu terbocor pula.
   5.Sampai SPRM sudah bertindak dia menggoyang ekor pergi menghadap PM.

 14. Wakil Rakyat lompat parti kelirukan rakyat- Bung Moktar

  A+ A-
  Perbuatan wakil rakyat melompat parti mengelirukan rakyat yang memilih mereka, kata anggota Parlimen Kinabatangan Datuk Seri Bung Moktar Radin.

  ​​​​Justeru, beliau berkata undang-undang anti-lompat parti perlu diwujudkan bagi mengekalkan integriti dan moral wakil rakyat yang dipilih.

  “Kita ingin melihat wakil rakyat benar-benar bertanggungjawab kepada rakyat, kawasan dan negara. Sudah tiba masanya untuk kerajaan Pakatan Harapan merealisasikan hasrat rakyat dengan membawa akta ini ke Dewan Rakyat.

  “Jika tidak, perbuatan lompat parti ini menjadi trend, seolah-olah mereka yang kalah pada pilihan raya boleh menyertai parti yang menang, seperti mengambil kesempatan dalam kesempitan orang lain,” katanya ketika menjadi tetamu program temubual Ruang Bicara terbitan Bernama News Channel (BNC) di Wisma Bernama, malam tadi.

  Beliau yang baharu dilantik sebagai pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah berkata dirinya akan setia bersama parti itu dan terus berjuang untuk membantu mengukuhkan kembali UMNO dengan nafas baharu.

  Cadangan bagi menggubal Akta Anti L ompat Parti sebelum ini disuarakan oleh anggota Parlimen Bukit Gelugor Ramkarpal Singh, turut senada dengannya adalah Senator Datuk Lee Tian Sing yang menggesa kerajaan agar menggubal akta berkenaan bagi memastikan kesetiaan dan integriti wakil rakyat kepada pengundi mereka.

  Sementara itu, Ketua Pusat Pengajian Asia Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa (IKMAS), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Madya Dr Faisal S. Hazis berkata isu keluar parti secara beramai-ramai bukan perkara baharu kerana wujudnya permainan politik penaungan dan menjadi lumrah dalam proses peralihan kuasa.

  Malaysia perlu mempunyai undang-undang bagi mendisplinkan ahli politik negara namun ianya perlu mengambil kira Perkara 10 (1)(c) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan bahawa semua warganegara berhak untuk membentuk persatuan.

  — Bernama

  1. Eucliwood ‘kore wa zombie desu ka’

   Pilihla parti yg mencuri, parti yg berbohong… Parti yg menggunakan agama dan bangsa utk menipu rakyat .. Tetapi puak2 PASUMNO sanggup ditipu… Sanggup menderma utk kafir, sanggup dirompak.. Hanya x sanggup janji x ditunaikan… Tahniah2.. Insyaallah Malaysia akan lagi
   “maju” ditangan UMNOPAS.. Rakyat akan maju dalam bidang pembohongan dan kecurian..

 15. Anak Guan Eng kantoi pakai jaket harga lebih RM5,000 – Netizen

  Beberapa hari lalu tular satu keping gambar Menteri Kewangan Lim Guan Eng dan keluarganya menaiki kapal terbang ekonomi.

  Gambar itu secara tidak langsung memberi gambaran kononnya menteri ini dan keluarganya tidak bermewah-mewah, tidak seperti kebanyakan orang kaya yang lain.

  Namun perkara rupanya hanya sekadar lakonan sahaja apabila seorang berbangsa cina, Dennis Tan tampil membongkar penipuan Lim dan keluarganya.

  Pendedahan itu dibuat di dalam bahasa cina bagaimana pun telah diterjemahkan oleh seorang netizen berbangsa Melayu yang fasih dan faham bahasa cina.

  Menurut Dennis Tan, anak lelaki Lim Guan Eng di dalam gambar itu sedang memakai satu jaket import yang terlalu mahal harganya untuk dipakai oleh orang kebanyakan.

  PROMOTED CONTENTMgid

  Inspire Yourself With Alluring Asian Beauties
  asiadate.net

  Malay Crypto CEO Fired – This Must Never Happen Again

  Bella Makes An Unannounced Appearance & Fans Almost Freak Out

  Here’s Why The BMW I8 Roadster Is The New Automotive Icon

  Dennis mendakwa jaket yang dipakai oleh anak Lim Guan Eng itu harganya melebihi seribu pound sterling. Jika ditukar ke matawang Malaysia harganya tidak kurang dari RM5,000.

  “Naik kapalterbang kelas ekonomi tak ada apa, pakai jaket harga beribu Pounds naik kapal terbang kelas ekonomi pun lagi tak ada masalah.

  “Yg masalahnya anak awak tu boleh pakai jaket harga beribu Pounds, adakah lebih baiknya membantu ahli parti yg hanya pakai selipar dan T-shirt buruk dlm hujan dan ribut menolong kamu menjual akhbar Roket?” komen Dennis Tan yang telah diterjemahkan oleh Hisemudin Kasim.

  Beginilah sifat pemimpin Pakatan Harapan (PH), sudah terbiasa menipu sehingga setelah menang pilihan raya pun masih menipu entah untuk tujuan apa.

  Tidak mustahil mereka akan tetap menipu sampai bila-bila, kerana itulah sifat mereka sejak azali. Pura-pura zuhud akhirnya terkantoi juga.

  Alangkah baiknya jika wang yang dibazirkan demi sehelai jaket dimanfaatkan dengan berpuluh atau ratusan baju untuk orang miskin – AbuLeman

  © Anak Guan Eng kantoi pakai jaket harga lebih RM5,000 – Netizen – Abu Leman

  Sumber: http://www.abuleman.com/2018/12/anak-guan-eng-kantoi-pakai-jaket-harga-5000.html

  1. Bobo Khairul

   Haaaaaaa…Hadi Awang….president Party Islam….?????????????..Betul ke Islam ajar kita menglebel..mempelekirkan..mengkafirkan…sesama Islam…?????

   Bapak Yahudi pun tak da perangai mcm ni….elok serban tu buka buat kesat kaki di depan jamban..buat malu je pada Islam

 16. Hapus tol: Cadangan menang-menang dari PAS

  PENEGASAN Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa pemansuhan tol mustahil dilaksanakan atas alasan hutang negara; menjadi senarai terbaharu Manifesto PH yang gagal ditunaikan. Malah, kenyataan beliau menyanggahi komitmen para pimpinan PH yang menjadikan perkara tersebut modal kempen pada PRU14.

  Bahkan terdahulu, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng sebelum PRU14 lagi begitu yakin dan tegas untuk tol dihapuskan sekiranya PH menerajui Kerajaan Persekutuan. Kini rakyat semakin merasai harapan yang kian terburai musnah oleh janji-janji manis penuh kepalsuan dan pembohongan diulit pelbagai alasan.

  Semua kegagalan ini di sisi rakyat adalah pengkhianatan dan kekecewaan yang sudah pasti dihempaskan pula kesalahan tersebut kepada politik. Menjadikan moral politik dan amanah kepimpinan dirosakkan oleh janji-janji serta pengharapan dari ahli politik yang kemudian sewenangnya bersikap ‘lepas tangan’.

  Iktibar harus diinsafi semua betapa politik bukan soal pilihan raya untuk dihitung menang kalah atau meraih jawatan mahupun kepentingan. Tetapi pertanggungjawaban berat untuk negara dan kesejahteraan hidup hingga kepada soal masa depan. Manakala bagi orang Islam pula mengimani akan dihisab di Hari Akhirat kelak.

  Oleh itu, keterlanjuran yang telah dilakukan masih belum terlambat untuk PH betulkannya. Aspirasi rakyat yang tersandar kepada janji manifesto sebagai dokumen ikrar dan pembinaan Malaysia Baharu mesti dipenuhi. Nilai dan fundamental politik untuk membina kejayaan harus didukung sebaiknya.

  Penstrukturan semula ke arah mengurangkan beban wajar diadakan sebagai satu pembelaan terhadap himpitan ekonomi rakyat. Ini selaras perakuan PH berkaitan tekanan sara hidup rakyat sepanjang di bawah pemerintahan BN, maka penyelesaian yang ‘melepas dan membebaskan’ rakyat mesti dilakukan.

  Mengatasi isu ini, kami menyeru agar Kerajaan PH menerima cadangan PAS sebagaimana Manifesto Gagasan Sejahtera supaya mengkaji konsesi tol khususnya yang telah melebihi 15 tahun. Pemegang konsesi perlu kemukakan penyata terkini melibatkan trafik kepenggunaan dan kos penyelenggaraan.

  Menerusinya, nilaian yang dimaklumi sering mencatat keuntungan besar kepada syarikat konsesi membolehkan penstrukturan ke arah setidak-tidaknya pengurangan kadar tol diadakan. Ini adalah langkah awal dan menang-menang yang dapat dirintis antara syarikat konsesi dan pengguna pada ketika ini.

  PAS juga telah mencadangkan agar pemilikan syarikat konsesi ‘dimilikrakyatkan’ semampu mungkin. Ia dapat dilaksanakan melalui agensi dan pelaburan rakyat seperti PNB, KWSP, KWAP, TH, LTAT, bahkan juga koperasi-koperasi kecil yang aktif. Ini agar dividen dan keuntungannya kembali ke kantung rakyat.

  PAS juga telah mengusulkan agar sebarang pembinaan lebuh raya akan datang diteruskan menerusi penglibatan rakyat semaksimum mungkin dengan terbitan sukuk infra khas bagi tabungan rakyat. Ia agar keuntungan berkaitan kembali ke poket rakyat dan bukannya diraih segelintir konglomerat yang super kaya.

  “Islam Memimpin”
  “Terus Mara”

  IR HJ KHAIRIL NIZAM KHIRUDINTimbalan Ketua Pemuda
  Dewan Pemuda PAS Malaysia

  1. Irza Elara

   Hadi la lebai Pandir sebenarnya…dajal abad ini..dia sendiri yg flip flop, pembohong perompak subahat dgn penyamun menyamun konon pandai letak duit pd orang lain kawan kawan,,curi sama duit rakyat 1mdb..

   berangan nak jd lebai TPM dulu…pengkgianat bangsa dan negara bersubahat dgn petualang negara Najibtuya..

 17. Mahathir pengkhianat terima bekas pemimpin Umno masuk Bersatu – Nurul Izzah

  – Pemimpin-pemimpin Pakatan Harapan terus tampil mengkritik serta melahirkan rasa tidak senang berhubung penerimaan pemimpin bekas UMNO dalam Pakatan Harapan (PH).

  Terbaharu dalam satu hantaran Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar menyifatkan mandat yang telah diberikan oleh rakyat pada 9 Mei lepas seolah-olah telah dikhianati kepercayaannya

  Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu menambah, tindakan menerima wakil rakyat ‘lompat’ dari parti lawan umpama menghina ahli-ahli serta penyokong yang selama ini begitu setia dengan perjuangan mereka sehingga mencapai kejayaan besar kali ini setelah sekian lama berjuang.

  “Parti kami juga pernah berdepan situasi tidak menentu sebelum ini dengan unsur pembelotan.

  “Sudah tentu tidak sesekali mahu kesakitan itu sekali berulang sekali untuk pihak lain.

  “Tidak ada makna demokrasi seandaiya negara ini terus dikuasai oleh golongan ‘elit’ yang berterusan berpolitiking seperti ini,” katanya semalam.

  Komen itu menyusul sebagai merujuk kepada kenyataan Ahli Parlimen Petaling Jaya, Maria Chin yang membidas tindakan kerajaan sekadar membiarkan pemimpin UMNO melompat parti memasuki Parti Pribumi Bersatu Malaysia dengan begitu senang lenang.

  Dalam ruang Twitter peribadinya bekas Pengerusi Bersih 2.0 itu mendesak para pemimpin menghentikan memberi laluan kepada wakil rakyat lawan untuk melompat parti kerana ini bukan perjuangan Malaysia Baharu.

  Kata Maria Chin: “Hentikan amalan lompat ‘hopping’. 9 Mei lepas bertukar kerajaan kerana mahu menghapuskan rasuah dan salah guna kuasa.

  “Tidak boleh menerima ahli-ahli UMNO yang telah 61 tahun menyokong, membantu & menjadi sebahagian dalam rasuah selama ini. #BukanMalaysiaBaru”. – MalaysiaGazette

  KOMEN : Harapan kini tiada lagi harapan untuk rakyat melainkan harapan untuk kroni

  1. Rasdono Wirdono

   Jangan pilih org politik yg berkawan dgn penyamun yg samun duit tabung haji…….duit org nak buat ibadat pun sapu…..lepas tu lebai2 pas lahat nie boleh pulak sokong…..dasar ulamak munafiq…

 18. Kes Adib, wajarkah pemansuhan hukuman mati diteruskan?

  HUKUMAN mati bagi 32 kesalahan akan dimansuhkan tidak lama lagi, ini termasuk kesalahan bunuh di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan. Itu jawapan menteri berkenaan di Dewan Rakyat bulan lalu.

  Walaupun bila pemansuhan hukuman mati akan berjalan masih jadi tanda tanya, namun dikhabarkan ramai tertuduh jenayah dadah dan bunuh yang berdepan ke tali gantung sudah pasang strategi.

  Mereka kini bersedia untuk dibicarakan di bawah seksyen yang membawa hukuman mati, bukan menerima tawaran pengakuan yang membawa pertuduhan hukuman lebih rendah seperti penjara seumur hidup dan sebagainya.

  Orang putih kata ‘nothing to lose’ kerana jika kalah di akhir perbicaraan yang makan tahun lamanya itu, congak mereka hukuman mati sudah dimansuhkan. Cuba nasib dulu mana tahu boleh menang sebelum awal-awal mengaku salah. Apatah lagi, makin berat hukuman makin tinggi beban pembuktian.

  Namun dengan perkembangan melibatkan Allahyarham Muhammad Adib Mohd. Kassim yang meninggal dunia kelmarin setelah tiga minggu bertarung nyawa akibat insiden di sebuah kuil di Subang Jaya, apakah hukuman mati akan dimansuhkan?

  Jika pelaku yang menyebabkan kematian anggota bomba itu dituduh membunuh sekalipun, apakah setimpal dengan hukuman penjara 30 tahun? Jika ditinjau di media sosial, nyawa harus dibalas nyawa. Ini bukan luar biasa, perundangan jenayah Islam juga prinsipnya begitu.

  Oleh itu, pertama, seluruh rakyat Malaysia menanti pertuduhan kesalahan bunuh di bawah Seksyen 302 Keseksaan dan bukan mematikan dengan salah atau dalam bahasa umum disebut membunuh tanpa niat yang membawa hukuman lebih ringan.

  Membaca peruntukan kesalahan bunuh di bawah Seksyen 300 Kanun Keseksaan yang hukumannya disebut dalam Seksyen 302, jelas mencukupi elemen untuk pelakunya dituduh bunuh. Ada empat elemen yang diperuntukkan dalam Seksyen 300 yang salah satunya sudah cukup.

  Memetik kenyataan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad ketika melawat Adib di Institut Jantung Negara pada 28 November lalu, perusuh mempunyai niat membunuh apabila membawa bersama parang, selain melihat pada kecederaan parah mangsa.

  Dan berdasarkan sidang akhbar Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat, Datuk Mohamad Hamdan Wahid 27 November lalu, Adib ditarik keluar oleh sekumpulan perusuh dari kenderaan yang sebelum itu mereka telah menerima lontaran batu, kayu dan besi daripada kumpulan berkenaan.

  Selepas ini, selesai peringkat siasatan, pasukan pendakwaan di bawah Peguam Negara, Tommy Thomas pula membawa tugas untuk membuktikan mengatasi keraguan munasabah di akhir perbicaraan nanti yang Adib dibunuh sekaligus mengheret pelaku ke tali gantung.

  Namun, itu pun andai hukuman mati belum dimansuhkan. Atau mungkin kesalahan bunuh dikecualikan daripada pemansuhan hukuman mati? Tunggu dan lihat. Kalau ditanya rakyat Malaysia ketika ini, hukuman bunuh harus kekal setidak-tidaknya dalam kes bunuh. -UTUSAN ONLINE
  KOMEN : Islam ada jawapan yang jelas bagaimana hukum bunuh… kenapa cari penyelesaian lain?

  1. Will Johny

   Bodoh cadangan Hadi…pilih calon yg “kuat”- kuat menipu, kuat songlap, kuat lupa beli rmh di tmpt sendiri tp kuat ingat beli rmh di london dgn mengurup wang keluar negara berjuta2x sbb semua itu akan dihalalkan PAS nanti.

 19. Jujurkah elit politik kerajaan PH?

  Ini masa keikhlasan elit politik Melayu dituntut supaya insaf sentimen perkauman bukan sahaja ada pada orang Melayu.

  Elit politik India dalam kerajaan PH pula tidak harus berpeluk tubuh. Mereka harus mengingatkan kaum mereka supaya rasional, tidak rasis berhubung isu pembinaan kuil di tanah yang bukan hak milik.

  Mereka sama ada bertaraf Menteri, Timbalan Menteri dan Exco kerajaan negeri Selangor TIDAK HARUS melindungi pembunuh!

  Mereka mesti mendesak pengurusan kuil berpindah patuhi perintah mahkamah.

  Selagi kuil itu ada di situ tidak dirobohkan, rasa pedih marah masyarakat Melayu khasnya dan rakyat Malaysia amnya akan sentiasa mengasak dada.

  Masyarakat India yang ada pada malam itu rusuhan ganas itu juga mesti berkerjasama dengan polis.
  Mereka mesti mengheret si pelaku jika benar tidak bersubahat melakukan pembunuhan anggota bomba itu.

  Suka atau tidak, realiti wujudnya sentimen perkauman di sebalik tindakan memukul Adib tidak boleh disapu dibawah permaidani.

  ARIF ATAN

  KOMEN : Penulis PH kini dah mula tahu mana satu yang benar

  1. John Rossi

   Ekau yg pandir pak lobai..90juta apo cito?banggang tu simpan sikit..org nak pilih kerajaan yg x ado rasuah dan bersih..tak kan nak bersekutu dgn puak penyamun yg menjahanamkan negaro…mungkin pak lobai lobeh suko U turn…

 20. Bukan rejim lama semata-mata
  Penurunan harga komoditi utama – misalnya kelapa sawit yang menjadi RM250 setan dan getah sekerap (RM2.15 sekilo) – berada pada paras terendah sejak beberapa tahun ini.

  Ia sesuatu yang membebankan bukan sahaja ekonomi isi rumah tetapi juga kehidupan masyarakat secara keseluruhannya.

  Penurunan itu berterusan. Dianggarkan 70 peratus daripada kategori B40 adalah kaum Melayu.
  Harga ikan temenung sekilo RM12 hingga mencapai RM16. Telur ayam gred C pula RM14 sepapan.
  Sinar kemenangan PH belum mampu memadamkan keresahan orang lapar dan orang miskin.

  Perkembangan kewangan dan pelaburan negara di peringkat antarabangsa pula menunjukkan penarafan Moody’s juga menunjukkan indeks ekonomi negara berada dalam keadaan lebih rendah dari setahun yang lalu.

  Ini memberi kesan pada kadar pertumbuhan ekonomi negara.

  Saham milik beberapa syarikat juga terus merosot, termasuk TH Plantation (turun 45 peratus), TM (35 peratus) dan Axiata (35 peratus).

  Rizab antarabangsa negara pada Okt tahun ini ialah RM101 billion, menyusut daripada RM109 billion pada April.

  Usahlah kerajaan PH mengalih masalah ini atas kesalahan rejim lepas semata-mata atau kesan global trade war. Langkah ekonomi yang konstruktif perlu diambil segera. Bukan sekadar mengambil pendekatan ekonomi populis seperti pemberian subsidi, penetapan harga lantai, inisiatif dan sebagainya.

  Itu memang perlu tetapi yang sangat diutamakan kini ialah menimbulkan keyakinan, kelestarian dan keampuhan ekonomi negara kepada pelabur sama ada dalam atau luar negara.

  Belajawan 2019 yang disebut sebagai inisiatif ekonomi rakyat juga gagal merangsang keyakinan pelabur dan memberi kesan negatif buat rakyat. Saham di bursa tidak menunjukkan sebarang angka yang positif.

  1. Md Amin

   pandai kata orang politik pak pandir, nilai lah , jika ALLAH SWT, tak tukar kerajaan penyamun duit rakyat, kita tak akan tahu, ALLAH SWT dah takdirkan PH, memerintah, InshaALLAH, lagi baik, jangan reka cipta yg tak betullah, hanya orang yg hati tertutup shj, sokong BN, semoga ALLAH SWT beri petunjuk kepada mereka ini. Tak komen ke FELDA, TH, dll.

 21. Lompat parti, rakyat benci
  WAN HARON WAN HASSAN
  FacebookTwitterWhatsAppEmailMore
  Lompat parti, rakyat benci
  A-A+ (Ubah saiz teks)
  BEBERAPA hari yang lepas saya telah menulis dalam kolum ini satu rencana di bawah judul ‘Seminggu berlalu banyak yang berlaku’.

  Rencana tersebut membawa pembaca mengimbas kembali rentetan peristiwa-peristiwa besar yang berlaku dalam tempoh seminggu kebelakangan ini.

  Namun fokus saya ialah tentang pergolakan yang berlaku dalam Umno di mana Umno Sabah telah menjadi lumpuh apabila hampir keseluruhan wakil rakyat dan pemimpin-pemimpin kanan mereka beramai-ramai keluar parti. Sementara itu di Semenanjung pula, seramai enam Ahli Parlimen dari Umno juga ikut keluar parti.

  Apa yang lagi mengemparkan ialah pendedahan salah seorang Ahli Parlimen tersebut, Datuk Seri Hamzah Zainuddin, bahawa pada bulan lepas seramai 36 Ahli Parlimen (33 dari Umno, dua dari MIC dan seorang dari Sabah) telah berikrar untuk menyokong Tun Dr Mahathir Mohamad dan kerajaannya.

  Jika itu yang berlaku, maka apa lagi yang tinggal atau ada pada Umno?

  Sekarang isu tersebut masih hangat dibincang dan diperkatakan oleh pemerhati politik dan rakyat jelata.

  1. Hashim Abu Kasim

   Tuang presideng ambo raso baik tuang diamkan diri lebih baik dari berkata2 terhadap kerajaan PH lo ni. sebabnyo tuang bilo berkata2 banyak yg meraban ontah ke apo, Pak Pandir tu cerito dongeng xkan tuang xleh nak bezakan realiti dgn rekaan.

   Tuang ni banyak nonton filem2 dongeng tu yg terbawa2 dlm sidang parlimen. jgn nanti doremon, ultraman pn tuang bawa dlm sidang akan datang sudah….

 22. Jangan politikkan hukuman sebat syariah
  NURUL HUDA HUSAIN
  FacebookTwitterWhatsAppEmailMore377
  Takiyuddin
  Setiausaha Agung Pas Datuk Takiyuddin Hassan pada sidang media mengenai Muktamar Pas ke-64 di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Gong Badak hari ini. – Foto Bernama
  A-A+ (Ubah saiz teks)
  KUALA NERUS – Pelaksanaan hukuman sebat syariah yang dilaksanakan terhadap dua wanita di Terengganu baru-baru ini tidak seharusnya dipolitikkan oleh pihak tertentu.

  Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pelaksanaan hukuman yang bertujuan untuk mendidik itu perlu dilihat dalam aspek perundangan bukannya politik.

  “Ini adalah isu perundangan. Kenapa sebatan sivil tidak digembar-gemburkan. Sebatan sivil semua orang tahu tahu macam mana tetapi tak dikatakan zalim. Tidak dikatakan melakukan satu penderaan kepada pesalah.

  “Kalau kita tengok, banyak lagi pelaksanaan hukuman lain seperti dikenakan hukuman mati kepada kes-kes tertentu, tetapi tidak dikatakan zalim atau dipersoalkan,”katanya.

  Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada sidang media khas di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak, di sini, hari ini.

  [ARTIKEL BERKAITAN: Pasangan lesbian didenda, disebat]

  [ARTIKEL BERKAITAN: Sebat wanita tidak cerminkan keadilan Islam: Kabinet]

  Menurut Takiyuddin lagi, semua pihak perlu melihat pelaksanaan hukuman sebatan syariah itu dari aspek yang lebih positif kerana ia bukan bertujuan untuk mencederakan tetapi lebih kepada pencegahan agar ia menjadi pengajaran kepada pihak lain.

  “Jadi, jangan jadikan hukuman ini sebagai modal politik dan sebagainya kerana pelaksanaan undang-undang ini di bawah bidang kuasa mahkamah,”katanya.

  1. An Dean

   Seseorang yang digelar oleh manusia sebagai Ulama seharusnya menpunyai peribadi yg terpuji & mulia. Baik dari segi kehalusan budi bicara, cara mengungkapkan kata2, tidak bercakap berebut-rebut & akan mengelak dari bercakap bohong. Saya fikir 5N9LHadi tak mcm itu.

   Pastinya dia & Agama yang dibawanya akan disayangi & dihormati oleh semua kaum. Kalau sekadar berilmu tinggi dlm Agama Islam sahaja, ramai di kalangan para Nasrani & Yahudi pun tinggi juga. Cuma masih belum diberi Hidayah dari ALLAH SWT.

 23. PERKASA mahu polis siasat Kadir Jasin
  N Faizal Ghazali |

  A+ A-
  Pertubuhan pendesak Melayu, PERKASA menggesa polis menyiasat tokoh wartawan Datuk A Kadir Jasin yang didakwa menulis artikel berbaur hasutan dan mengancam kedaulatan raja-raja Melayu.

  Yang di-Pertua PERKASA Kelantan Asri Ali berkata, tulisan Kadir melalui blog itu dilihat merupakan penghinaan kepada raja-raja Melayu dan menghasut rakyat supaya membenci institusi diraja.

  “Kita melihat tulisan tersebut jelas menghasut rakyat untuk ebrsikap prejudis terhadap istitusi raja-raja Melayu yang dilabekan sebagai boros dan membazir wang rakyat bagi menampung kehidupan mewah.

  “Tulisan sebegini sangat berbahaya kerana boleh mencetuskan bibit-bit kebencian terhadap isntitusi raja dan berpotensi menggerakkan rakyat bertujuan menghina, mempersenda dan menghapuskan institusi diraja di Malaysia,” katanya.

  Beliau berkata demikian selepas membuat laporan polis terhadap Kadir di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu, hari ini.

  Terdahulu, Kadir dalam tulisan bertajuk ‘Selamat Bertakhta al-Aminul Karim pada mengulas mengenai upacara pertabalan Sultan Kedah, Tuanku Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah pada 20 Oktober lalu.

  Asri berkata penasihat media dan komunikasi Pejabat Perdana Menteri itu menulis antaranya seperti berikut:

  “Lagu rasmi itu jelas menyatakan tempat raja adalah di atas takhta dan tanggungjawab raja adalah memelihara agama nabi kita.

  “Ia tidak kata ‘berpanjangan usia di bilik lembaga’ dan ‘pelihara konglomerat niaga baginda’,” kata Asri yang memetik tulisan disiarkan 30 Oktober lalu.

  Sebelum ini, beberapa pihak termasuk anggota parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul mendakwa artikel itu menghina raja-raja Melayu dan boleh mencetuskan prasangka buruk terhadap sultan Kedah.

  Justeru Asri berkata, pihaknya berharap pihak berkuasa dapat mengambil perhatian dan bertindak susulan laporan yang dibuat.

  “PERKASA menegaskan bahawa kita tidak sesekali berkompromi terhadap sebarang bentuk ancaman khususnya melibatkan institusi diraja yang selama ini menjadi payung rakyat,” jelasnya.

  1. Hashim Ahmad

   Setiap parti akan mencari kelemahan parti lawan supaya parti lawan akan ditolak oleh pengundi. Namun dalam keghairahan menyatakan kelemahan parti lawan itu jangan lah pula sampai tertonjol kelemahan diri yang lebih buruk dari pihak lawan. Itu kerja bodoh namanya yang lebih bodoh dari pak pandir.

   Itu sebabnya dah lebih 60tahun sejak PAS tubuh parti tapi pi mai pi mai dok tang tu juga. PPBM parti yang setahun jagung pun dah jadi kerajaan. Jadi sendiri fikir siapa pak pandir dan siapa yang lebih bodoh dari pak pandir.

 24. DAP DAPAT DANA ASING UNTUK HADAPI PILIHAN RAYA

  TAN SRI ABDUL RASHID ABDUL RAHMAN

  Bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya yang kini merupakan salah seorang Naib Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman, telah mendedahkan dalam satu majlis syarahan beliau bahawa DAP mendapat bantuan dana asing untuk menghadapi pilihan raya.

  Kata Tan Sri Abdul Rashid: “Kamu boleh tanya DAP tu mengapa mereka tidak bersetuju dengan (akta pendanaan pilihan raya) ini, kerana banyak dana segera masuk dari negara-negara luar. Melucukan, Singapuralah, Hong Konglah masuk, Taiwan. Banyak duit masuk, dia ada orang tengah untuk melakukannya, masuk, untuk membiayai pilihan raya.” (“You can ask the DAP tu why are they not agreeing with this (electoral funding act), because a lot of splash fund they called it came from foreign countries. Funny, Singaporelah Hong Konglah masuk, Taiwan. A lot of money coming in, dia ada couriers to do it, masuk, to fund elections.”)

  Perlu diingat bahawa yang membuat pendedahan ini bukanlah orang biasa tetapi adalah bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, iaitu Tan Sri Abdul Rashid.

  Oleh : Dr Kamarul Zaman Yusoff

  1. Syed Mohd Syed Ali

   Bila guna jenama ulama rakyat mengharapkan ungkapan yg keluar penuh kata kata yg bernas dan mulia tapi jika sekadar merendah rendahkan orang lain itulah tanda ahli politik cari habuan. Dapat 90 juta.

 25. Wakil rakyat ph hanya layak jadi doktor bulu bulu ajelah. Menipu dengan skim copet kayo berjote jote, tak cukup dengan itu tipu kawan pulak. Tok Mat pasti monang bosa!

 26. Kelantan lahir lebih 3,500 hafiz
  MUHAMMAD ARIF ISMAIL 19 FEBRUARY 2019

  KOTA BHARU: Sejak ditubuh pada 1992 sehingga sekarang institusi tahfiz di Kelantan berjaya melahirkan lebih 3,500 penghafal al Quran.

  Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah, Penerangan dan Hubungan Seranta Dato’ Mohd Nassuruddin Daud berkata, tahfiz tersebut sembilan daripadanya diurus Yayasan Islam Kelantan (Yik) yang mempunyai lebih 2,500 pelajar.

  “Sebahagian mereka sekarang ada memiliki ijazah sarjana dan PhD serta berkhidmat dengan kerajaan negeri, persekutuan dan sebagai wakil rakyat,” katanya ketika merasmikan Seminar Hala Tuju Pengajian Tahfiz Peringkat Kebangsaan 2019 di Dewan Kompleks Islam Jubli Perak Sultan Ismail Petra sini semalam.

  Turut hadir Ketua Eksekutif Kolej Islam Sultan Ismail Petra (Kias) Prof Dr Abdul Aziz Mohd Zin, Ahli Parlimen Pasir Mas Ustaz Ahmad Fadhli Shaari; Pengetua Maahad Tahfiz al Quran Maik, Ustaz Mohd Sukeri Mohd Nor dan Ketua Jabatan al Quran dan Hadis, Ustaz Wan Ismail Abdul Halim.

  Tujuh kertas kerja dibentangkan pada majlis yang dianjurkan Kias dengan kerjasama Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik). –

  1. Mohd Noor Ismail

   Ha ha ha lebai Hadi ni tak tengok cermin badan sendiri kot.selalunya orang bodoh aje yang maki orang dgn ungkapan bodoh dan begitu juga lah ungkapan Pak pandir ada akalfikir ada adab jaga dan syaitan memang pun mengoda orang yang mengaku baik alim.

   itu kena ingat lebai semua.jgn riak dan jgn suka menacin serta menghina orang Allah tak suka.malu kita kepala berat serban dahi hitamj jnggut berjuntai

 27. Tak sesuai blog ni ditukar kpd blog pak lendir.
  Aku syorkan blog ni tukar kpd nama
  “Blog Kerana Jubor Aku Terpenjara”

 28. “Jadi ‘bersih’ bila masuk PH” – Dato’ Che Lah
  IZWAN ABDUL HALIM

  KUALA LUMPUR: Tindakan beberapa pemimpin dan Ahli Parlimen Umno melompat parti menyertai PH adalah langkah menyelamatkan diri dari salah laku atau tuduhan yang terkait.

  Ahli Parlimen Tumpat, Dato’ Che Abdullah Mat Nawi menyindir, menyertai PH merupakan jalan mudah membersihkan diri untuk menjadi sesuci Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

  Menteri Kewangan itu katanya, telah dilepas bebas daripada kes rasuah dihadapinya semasa menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang berkait pembelian banglo di negeri tersebut sebelum ini.

  “Saya dapat memahami masalah dan tekanan yang mereka (pimpinan dan MP Umno) dihadapi. Tapi bila masuk PH ‘jadi’ bersih ini bermakna tak ada beza Malaysia Baharu atau lama. Sama saja dengan zaman Umno-BN dulu.

  “Mereka mungkin ada kesilapan kecil atau salah laku besar atau skandal tuduhan tertentu yang dengan sebab itu mereka ‘diburu’. Untuk selamatkan diri, mereka melompat,” ujarnya yang juga Setiausaha PAS Negeri Kelantan.

  Menurutnya, PH sendiri kini membuka pintu kepada bekas Umno tersebut dan dengan penyertaan tersebut mereka itu dianggap bersih dari palitan yang ada.

  Berdasarkan senario mutakhir, beliau percaya bekas Umno tersebut walaupun ada yang mengisytiharkan diri sebagai Bebas, tetapi akan menyertai salah satu parti komponen PH.

  Bagaimanapun, beliau melihat pada ketika ini Bersatu adalah parti yang menjadi pilihan mereka di mana keadaan tersebut menimbulkan pula rasa kurang senang pimpinan PH lain.

  Dato’ Che Abdullah turut menyatakan keyakinannya bahawa Ahli Parlimen PAS tidak akan melompat parti kerana jelas mereka itu bersih dari palitan dan tuduhan seumpama.

  “Alhamdulillah MP kita bersih, tiada tekanan untuk menyelamatkan diri. Cita-cita perjuangan kita ni bukan nak jadi Menteri, bukan nak jawatan, tapi memperjuangkan prinsip.

  “Jadi, sesiapa yang nak memperjuangkan prinsip, dia akan tetap bersama dalam PAS,” ujarnya melihat pembawaan PH kini sebenarnya masih mewarisi sifat dan tabiat Umno-BN dahulu. –

  1. Sharyman Khairuddin

   Belajar dr pengalaman… Pas dh rasa mcmmana aibnya apabila memilih utk berpolitik cara pak pandir….
   Skrg… Lihat la kepandiran hadi ni….

   Berpuluh tahun kerajaan pusat tk pernah terfikir nk bg royalti pd Trengganu blh dimaafkan… Tp kerajaan pusat sekarang yg br kembalikan royalti pd Trengganu terus di buat musuh…. Inilah kepandiran hadi yg paling besar. di dengki nya hanya kerana krn dlm kerajaan PH ini ada Parti Amanah…

   Jd kepandiran harus diteruskan…
   2) Puashati dgn TH zaman azeez.
   3) Puashati dgn penipuan 1MDB..
   4) Puashati jd pembangkang selamanya.
   Kami rakyat sgt puashati dgn kepandiran pas… Biarlah pas terus pandir dibawah presiden pandir nya….

 29. Nota Bahasa Untuk Nobita

  Kepada Menteri Kewangan Hong Kong Nobita,

  Suruh PENGAWAI Cina yang menerima LANTUKAN yang menyediakan poster Kementerian di atas agar mengambil kembali ujian penulisan Bahasa Melayu. Kalau tidak kami tidak akan MEMANMAAFKAN Kerajaan PH.

  SAYANGI MALAYSIAKU! Entah apa punya tatabahasa saya pun tidak pasti. Diharap PENGAWAI Cina yang menterjemah Bahasa Cina agar tidak menggunakan Google Translate. Buruk benar bunyinya.

  Cucu Tok Selampit.
  18 Disember dan bukan DECEMBER 2018.

  Ini pula ucapan takziah Menteri Kewangan Hong Kong kepada Allahyarham Muhammad Adib.

  image: https://4.bp.blogspot.com/-KgIwtPgl-xs/XBhZUnud26I/AAAAAAABUVY/P1RSPQjJqukoNGF0CPeO9E3ywReEZkM7ACLcBGAs/s640/Dup-Um3VsAMozGS.jpg

  Al Fatihah itu apa Nobita? Anda tahukah apa maksudnya? Lagi satu keluarga la bukan KELAURGA. haiya apek!!! Zaman Pakatan Harapan, dunia sudah terbalik. Yang bukan Muslim ucap Al Fatihah. Yang Melayu ajak gesek biola.

  Read more at http://khairulryezal.blogspot.com/2018/12/nota-bahasa-untuk-nobita.html#hfV9eEz7OVDlqU0r.99

  1. Zakaria Jusoh

   Ada saja perumpamaan yg menghina keluar dari lisan nya. Orang baru sedang menutup lubang yg di korek oleh terdahulu bukan nya sedikit dan sudah tentu ambil masa utk di selesaikan dan kami rakyat sudah tahu dan faham langkah yg telah di ambil.

   Heran TGHH ni macam tak tahu atau buat buat tak tahu usaha yang di buat untuk mencuci najis di TH yg di berak oleh orang terdahulu.

 30. TN monyet kerdil, mau berlagak jadi gergasi
  Komen dia hanya aota kosong yang tiada isi
  Tidak terjawab hujah yang geng pro BN kasi
  Dia harap bawa longgok, sampah lapuk basi

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 31. Mohd Amar: RM50 juta untuk sekolah tahfiz tak cukup
  N Faizal Ghazali | Diterbitkan 7 Nov 2018, 2:02 petang |

  A+ A-
  Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah beranggapan peruntukan RM50 juta kerajaan pusat kepada sekolah tahfiz di seluruh negara menerusi Belanjawan 2019 masih tidak mencukupi.

  Menurut beliau, walaupun angka berkenaan dilihat agak besar, hakikatnya ia tetap kecil kerana sekolah tahfiz dan sekolah agama di negara ini terlalu banyak.

  “Memang jumlah RM50 juta kita lihat besar, tapi sekolah tahfiz dan agama banyak, jadi setiap sekolah hanya dapat dalam jumlah yang sedikit,” kata beliau.

  Sepatutnya kata Mohd Amar kerajaan kerajaan pusat tidak boleh menyediakan peruntukan dalam jumlah yang sama kepada sekolah agama dan tahfiz, serta sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) serta sekolah jenis kebangsaan Tamil (SJKT).

  Mohd Amar yang juga naib presiden PAS berkata demikian kepada media selepas menghadiri mesyuarat exco kerajaan negeri di Kompleks Darulnaim di Kota Bharu, hari ini.

  Pada 2 Nov lalu Menteri Kewangan Lim Guan Eng membentangkan Belanjawan 2019 di Dewan Rakyat dengan memperuntukan RM652 juta untuk keperluan sekolah-sekolah pelbagai aliran di negara ini.

  Jumlah peruntukan untuk sektor yang sama pada Belanjawan 2018 ialah RM615 juta.

  Peruntukan kali ini melibatkan sekolah kebangsaan sebanyak RM250 juta, dan masing-masing RM50 juta untuk SJKC, SJKT sekolah berasrama penuh, Maktab Rendah Sains MARA, sekolah mubaligh, sekolah agama bantuan kerajaan dan sekolah tahfiz berdaftar.

  Dana sebanyak RM25 juta pula disediakan untuk sekolah pondok berdaftar, selain sekolah menengah jenis kebangsaan sebanyak RM15 juta dan sekolah menengah persendirian Cina RM12 juta.

  Mohd Amar berkata, kerajaan pusat sewajarnya menyalurkan peruntukan tersebut mengikut keperluan dan mengambil kira jumlah sekolah tahfiz yang ada.

  “Ini kerana sekolah agama dan tahfiz memang banyak kekurangan dari segi kemudahan dan infrastruktur,” katanya yang juga anggota dewan undangan negeri (ADUN) Panchor.

  1. Nur Addin

   Kertas Putih TH dan FELDA mainan Pak Pandir je…..
   Begitu Angkuh Takabbur dan Ghururnya Hadi. jangan lupa Sayyidina Umar pernah pernah bersetuju dengan doa sahabatnya “Jadikanlah aku termasuk hambamu yang minoriti” Kerana menurut Al-Quran Alangkah sedikitnya hamba-hambanya yang bersyukur.

 32. katalah apa PH nak kata, janji Allah itu pasti,kemenangan INSYAALLAH akan menjadi milik orang ISLAM di RANTAU , masih nak undi yang KAFIR?

 33. Tak perlu lagi le menyalak cai2 anjing dubuk
  PH tidak ada apa agenda rakyat, hanya abuk
  Rata2 puak ni dicaci di YouTube & Facebook
  PH akan jatuh, bagai nangka busuk bedebuk

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 34. Kasihan sungguh dgn si bapok sotong Rapiji
  Dia kata minyak RM1.50, PH tak pernah janji
  Dlm Youtube teruk mangkuk ni kena tala taji
  Padan muka dia kena carca maki hina & keji

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 35. Tidak habis2, anjing-anjing haprak menyalak
  Tak sedar, parti depa sendiri penuh bergolak
  Sana sini terdengar, rakyat cerca & tempelak
  PRK & PRU-15, PH ini rakyat pasti akan tolak

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 36. Kekebalan Tok Mat teruji di Rantau

  Selama lebih 14 tahun, Mohamad Hasan mempunyai pengaruh yang besar di Rantau. Semua kerusi yang ditandingi beliau akan beroleh kemenangan dengan tahap sokongan tidak pernah kurang 65 peratus daripada jumlah undian keseluruhan.

  Selepas berjaya membantu BN memenangi dua pilihan raya kecil (PRK) sebelum ini sebagai pemangku tugas presiden Umno, Mohamad dijangka bakal mengekalkan kemenangannya dalam PRK esok.

  Bagaimanapun, bekas menteri besar Negeri Sembilan itu tidak lagi dilihat sebagai kebal seperti sebelum ini.

  1. Austen Austenambok

   Untuk rakan rakan Di Rantau pilihlah dengan ingat demi mase depan Rantau.

   ikut Hadi jgn pilih Pak pandir.tp bagi saye jangan pilih parti yg sedang sakit yg tak ade ubat nye. sekarang pilihlah kerajaan yg memerintah sebab BN memang dh di ketahui sakit tenat dan menunggu panggilan kubur.

 37. Budin tukar namalah, Politik Pak Lendir….

 38. Apa masalah Tuan Budin sebenarnya?

  Tuan Budin, Haji Hadi ni, banyak belajar dan mengajar kitab. Beliau juga menghafal AlQuran. Sudah ulang 2x mengajar kitab tafsir di Rusila.

  Minta maaf jika Tuan Budin sudah tahu atau Tuan Budin mungkin lebih hebat drpd Haji Hadi sendiri.

  Politik Haji Hadi berlandaskan agama, apa strategi nabi berdakwah dan apa dlm AlQuran ajarkan. Beliau cuba praktikkan. Bukan politik moden dgn kalut nak berdebat, kalut nak menang dan kalut nak maju. Hanya dgn Islam, bekalan kita akan menang. Kemenangan akhirat adalah abadi. Kemenangan dunia, nak buat apa?

  Kalo nak turut berpolitik, biarlah dgn cara Islam. Sebut mmg mudah. Nak hadam hidayah ini, mmg ambil masa. Apatah lagi tulisan Budin ada penyokong tersendiri. Cuba ambil masa, hadam perlahan² serta lihat video² ceramah beliau dan kearah mana yg beliau cuba bawa kita. Jgn gopoh untuk menilai. Rasulullah berdakwah pun, dilempar tahi dan perut unta, dibaling batu berdarah². Bukan org jauh yg arahkan buatkan begini, bapa saudaranya Abu Lahab sendiri. Di kala di Taif pun sama. Ada nabi marah².. Malah makin kuat lagi dicerca kaum yg tidak mendapat petunjuk..

  Politik mesti perlu seiring dgn kehendak agama. Tolong perhatikan TunM dan Anwar dan Azmin dan Wan Azizah dan Rafizi. Ke lubang kubur manakah kitab yg mereka pandu kita? Kitab apakah yg mereka baca dan ajarkan di masjid? Apa cara mereka² ini berpolitik? Tolong hadam baik² dan ambil masa.

  Politik TunM dan yg ada ini, ternyata menjual negara kerana org² yg mendapat taraf JUS SOLI ini, tidak kita ajak dgn roh Islam. Mereka berpolitik yg pelik² tanpa panduan Islam. Mmg sedih jika hidayah tidak diperolehi mereka. Mmg salah kita juga tak cuba ajarkan dakwahkan supaya mereka dpt hidayah, negara akan dikongsi lebih makmur. Bukannya jurang semakin melebar. Dengan hidayah, semua bangsa boleh berkasih sayang dan membantu. Jgn kita berasa selesa kerana kita Islam, tetapi kawan kita beragama lain, mereka lebih baik hati dari kita, tapi ke neraka akhirnya.

  Jgn lihat kejayaan material sahaja. Allah tak melihat apa yg kita berjaya. Allah menilai kerja buat kita Budin. Exam score 5A, 10A pun, Allah tak lihat. Yg dinilainya ialah kerja buat yg baik. Biar dpt 1A 4C pun, jika tak menipu, itulah kerja baik yg Allah suka. Tak perlu 5A, 10A, tapi kerja buat terlalu banyak kecoh dan cah keting.

  Sori Tuan Budin, dgn tulisan, mungkin maksud saya tak sampai. Tapi cubalah baca, mungkin ada untung supaya jgnlah kita lekeh²kan ulamak. Tak apa, ambil masa sikit, kemana halatuju hidup kita. Semoga bermanfaat.

 39. Tommy Thomas As Attorney General

  Tommy Thomas assumed office as Attorney General (AG) on June 4, 2018 amidst cheers that he is a “constitutional law expert and civil litigator”; “an excellent choice for his expertise in the law and understanding of human issues” – Herald (Malaysian Catholic Church newspaper); “he holds an enormous amount of experience, making him a (way) more-than qualified candidate for the job” – Esquire; “committed, charismatic and vocal” – Esquire; the first member of the Bar: first non-Malay (Indian) and non-Muslim (Christian) and a lot more, to be so appointed since Merdeka.

  The inference is that, at last, after more than half a century, a person of real calibre has been appointed and only after the fall of the UMNO (Malay) dominated federal government. The other inference is that all former AGs who were Malays, Muslims and from the Judicial and Legal Service, to put it mildly, were less qualified.

  Three weeks later (June 25, 2018) I wrote the article “Is the new AG choosing his briefs like a private lawyer?” This article was written after he made the statement that his stand was the same as that of the Bar Council that the post of AG and Public Prosecutor (PP) should be separate and that his priority was as the legal advisor to the government. In “Should the post of AG and PP be separate? (July 12, 2018; NST July 15, 2018, I wrote “Even if we separate the two posts, in my view, generally speaking, for the post of PP, an officer of the JLS is a more suitable candidate. I have no second choice.”

  I pointed out that, until the Constitution and the Criminal Procedure Code (CPC) are amended, he is both AG and PP. That is what he is paid for. There is no question of him only doing the AGs work and not PPs. I also pointed out that AGs like Tan Sri Abu Talib, Tan Sri Mohtar Abdullah and Tan Sri Gani Patail always led the prosecution in high profile, public interest cases.

  This is yet another first. Never in the Malaysian legal history was there an open clash between the two government departments. This happens after the MACC had been cleansed of “BN men” by the PH government. So, do not blame “the inside job of BN men”. The truth is there are many sensible and dedicated officers there.

  As the first Chairman of the Advisory Board of the SPRM, I know Dato’ Shukri. He is a dedicated and honest officer, indeed there are many like him there. I salute SPRM for issuing the statement. Perhaps Dato’ Sri Mohd Shukri is beginning to think that he should have remained in retirement, after all.

  This was followed by Tun Dr. Mahathir’s comments, made in Brunei Darussalam. He said, “They (MACC) have a right to be shocked. If they want to be shocked, they can be shocked. I am also shocked.”

  Asked to comment on the decision, Dr Mahathir said that he had never in the past questioned the decision of the courts.

  “If the court makes a decision which to me is wrong, I also never comment (tegur) on it.

  “This decision is made by the court so we have to accept it,” he said. (The Star Online September 3, 2018)

  According to the video recording of the press conference he also said, “If they (MACC) is not happy, they can appeal.”

  Listening to the way he answered the questions, clearly, he was trying to belittle the reporter who asked him the question. In so doing, first he shifted the blame to the court for acquitting Lim Guan Eng instead of to AG for not further prosecuting the case. The truth is that the judge had no choice but to discharge Lim Guan Eng, with or without acquittal, because the prosecution was not going to prosecute him further.

  Secondly, regarding his response that if the MACC is not happy, the MACC could appeal, he was manifestly wrong whether or not there was a full trial. The MACC is not a party to the case. MACC’s job is only to investigate.

  Tun Dr Mahathir could be excused for not knowing the technicality as he is not a lawyer but he should have stopped at saying “I too was shocked.” He could have added,” If you want to know more, ask the AG.”

  On September 4, 2018 Dato’ Hanafiah, the Head, Appellate and Trial Division issued a press release. He made the following points:

  1. “….the Hon. Attorney General had no hand in the decision to enter nolle prosequi (where Public Prosecutor does not propose further to prosecute the accused) on the charges against Lim Guan Eng and Phang Li Koon”.

  2. He was “….tasked to decide on the representations made by both Lim Guan Eng and Phang Li Koon’s case as I had not participated in any way with the case earlier. Accordingly I was able to consider the matter with a fresh perspective.”

  3. “Having given the said task, I have perused the evidence that has been investigated by MACC and the evidence that have been adduced and tested under cross examination thus far, I concluded that as a result of the cross- examination of the prosecution witnesses who has testified so far, the evidence supporting the first charge under Section 23 of the MACC Act and under Section 165 of the Penal Code has been substantially weakened. This conclusion was arrived in light of fresh evidence that have arisen during the cross-examination of prosecution witnesses.

  4. “Having made the above findings, I opined that I would not be fulfilling my duties as Deputy Public Prosecutor to let the case continue knowing full well that that the case against ….. would not succeed at the end of the prosecution case. Hence, I decided for the prosecution to enter nolle prosequi against both….(of them)….in accordance with Section 254 of the Criminal Procedure Code.

  5. He further said, “….I wish to stress that I have decided the representations without any influence from any quarters…. based on available evidence and governing law, which I did, without fear or favour.”

  My preliminary comments are, first, I do not believe that this press release was issued without the approval, including the wording, by the AG.

  Secondly, and I direct these questions to Tommy Thomas: If Lim Guan Eng were not a PH Minister of Finance, would he have tasked Dato’ Hanafiah to study the case with the view not to further prosecute Lim Guan Eng? If only Phang Li Koon was charged, would he have done the same? If there was no representation by counsel for Lim Guan Eng, would he have done the same?

  We now come to Dato’ Hanafiah. I have no comments on paragraphs 1, 2 and 5. Paragraphs 3 and 4 may be taken together.

  My questions to Dato’ Hanafiah are: Even before he was tasked to study the case by AG, did the lead DPP, at least, not brief him, from time to time, how the case was

  proceeding? Being such an important case, did he not call the lead DPP, from time to time to know about the case? Did the lead DPP of the case not inform him of the effects of the cross-examination and the discovery of fresh evidence and discussed with him how to overcome it?

  Having perused the investigation papers and the notes of evidence and discovering the weakness of the prosecution’s case arising from the cross-examination and the discovery of the fresh evidence, did he call the lead DPP and the MACC officers and discuss the possibility of redressing it by looking for fresh evidence to rebut the fresh evidence to be adduced by the defence; the possibility of challenging the admissibility of the defence’s fresh evidence and the possibility of recalling and calling additional witnesses. After all, the prosecution has not closed its case.

  Dato’ Hanafiah was never in court. He did not observe the demeanours of the witnesses, instead he merely read the notes of evidence up to that stage and “opined that I would not be fulfilling my duties as Deputy Public Prosecutor to let the case continue knowing full well that that the case against Lim Guan Eng….. would not succeed at the end of the prosecution case.” Considering the circumstances under which he was asked to study the case because of the application by Lim Guam Eng’s counsel not to further prosecute the case, it looks as if he was merely looking for an excuse not to further prosecute Lim Guan Eng.

  He could write that statement without opening the files. At the very least, he should have stated the evidence of the relevant part under examination-in-chief, the evidence under cross-examination and under re-examination and stated his reasons why he said it had “been substantially weakened”. The test should have been whether the cross-emanation had caused irreparable damage to the prosecution”s case, taking into account the evidence of all prosecution witnesses. Did he consider whether it could be repaired?

  In any event, the prosecution had not closed its case yet. Why not proceed and let the court decide at the end of the prosecution’s case? Was he afraid that the court would call for the defence?

  According to Dato’ Hanafiah, he merely requested for a discharge not amounting to an acquittal. Was he uncertain about the decision not to further prosecute or was he merely making a safe decision, the middle may, that he could not be blamed and his position would not be jeopardised? If the court orders a DAA, the court will be blamed while Lim Guan Eng, DAP and PH would be happy and the AG would not feel uncomfortable when meeting Lim Guan Eng?

  If the prosecution is really serious that it only wanted a discharge not amounting to an acquittal, it should appeal against the order. Or, is it very happy with the result since it got more than what it openly asked for and could blame the court for it?

  Clearly, from the day he was given the task, Dato’ Hanafiah was under pressure even if from August 2 , 2018 to September 3 , 2018 he did not meet Tommy Thomas and Tommy Thomas did not say anything to him. Under the circumstance, he knew he had to decide not to further prosecute Lim Guan Eng and he had to find a reason for it. So, he came out with reason that he found the prosecution’s case had

  weakened after the cross-examination and the discovery of new evidence! I feel sorry for him.

  I also feel sorry for Dato Hadariah, the Judge, who gets the blame for doing something right from the court’s perspective.

  It would not be complete without reverting to the statement made by Bersih and the Bar Council.

  On September 5, 2018, the Star Online reported a statement issued by Bersih 0.2.

  “With the sudden acquittal of Lim after Pakatan came into power, another concern arises whether the decision has been made due to external interference, especially from the Executive,” it said in a statement on Wednesday (Sept 5).

  Bersih added that the MACC must be made a constitutional body, with the appointment of its members being made transparently.

  “This would ensure the anti-corruption body is free from external interference and does not become a tool of persecution against political enemies,” it said.

  …………….

  High Court judge Justice Hadhariah Syed Ismail acquitted both accused and decided the charges be dropped despite the prosecution only proposing a discharge not amounting to an acquittal.”

  The first paragraph should be read with the fourth paragraph which will read as follows: The decision by Justice Hadariah to acquit the accused when the prosecution had only asked for a DNAA has raised concern whether it was due to external interference, especially from the Executive.

  A few points arise here:

  1. The focus has been shifted to the court, not the AG.

  2. It alleges that there might be judicial interference, especially by the Executive. Bear in mind that the executive now is the PH Government. Is Bersih suggesting that, in just three months, the PH Government has started to interfere with the Judiciary?

  3. The part played by AG (PP) who does not want to further prosecute the case which necessitated the discharge of the accused, whether DAA or DNAA, is not mentioned except that the AG (PP) only wanted a DNAA.

  4. The issue whether, considering the surrounding circumstances, it was a proper exercise of discretion by the AG or not, totally escapes attention.

  It calls for MACC to be made a constitutional body. “This would ensure the anti- corruption body is free from external interference and does not become a tool of

  persecution against political enemies”. Is Bersih also blaming the MACC for what had happened? If, according to Bersih, the Judiciary, which is not only a constitutional body, but one of the three branches of the government, could be interfered by the Executive, will making MACC a constitutional body make any difference?

  Is the statement quoted in the last paragraph only refers to this case which was commenced when BN was in power or a general statement applicable to both governments? Even if, as asserted by Bersih, MACC is “a tool of persecution against political enemies”, I do not believe that making it a constitutional body will solve the problem. Human factor counts.

  On September 7, 2018 the New Straits Times Online reported:

  “The Bar Council has described the prosecution’s decision to withdraw corruption charges against Lim Guan Eng as “not shocking.”

  In a statement, its president George Varughese said it is the absolute prerogative of the Public Prosecutor to drop charges at any stage of a trial, before the delivery of judgment.

  He said this was provided under Section 254 of the Criminal Procedure Code.
  ………..

  “Further the Deputy Public Prosecutor has since explained that it was his considered opinion that there is insufficient evidence to succeed at the end of the prosecution case.”

  That statement, coming from the Bar Council, in this case, is not at all surprising. Further, it merely restates the law without referring to the facts surrounding it and takes the easy way out to support the decision by the prosecution not to further prosecute Lim Guan Eng by saying that Dato’ Hanafiah had “explained that it was his considered opinion that there is insufficient evidence to succeed at the end of the prosecution case”. How far is the Bar Council prepared to go to support the first AG from the Bar? The Bar Council’s integrity and “independence” is also at stake.

  As I am concluding this part I received a copy of Utusan Malaysia dated September 7, 2018 with the title, on the first page “Tidak pernah tarik balik kes sedang berjalan
  – Abu Talib”. (Never withdrew case still proceeding”).

  Tan Sri Abu Talib was reported to have said, “…..when I was AG I never withdrew a case which was still proceeding in the midst of a trial.” (sedang berjalan dan dalam perbicaraan.)

  “If I wanted to withdraw, I would explain to the police and those who had investigated the case, inform them reasonable grounds for withdrawing because those who investigated should be respected.” (My translation.)

  Tan Sri Abu Talib was AG for 13 years during Tun Dr. Mahathir’s BN era. He was a member of the Judicial and Legal Service throughout his career. He was the best prosecutor Malaysia had ever produced. He knows what he is talking about.

  Najib’s cases

  The CBT and abuse of power case

  On July 3rd, 2018 The Edge Market reported, “Newly-appointed Attorney-General (AG) Tommy Thomas is expected to lead the prosecution team when former Prime Minister Datuk Seri Najib Razak is charged in court tomorrow.” As long a can remember, there had never been such a press report before. It is as if a celebrity, the greatest of all prosecutors in the Malaysian legal history would be making his first appearance in court.

  He appeared in court on the following day (July 4, 2018), the day Najib was charged. Anyone familiar with criminal trials knows that on that day, the case is fixed for mention. What it means is that the charges will be read to the accused person by the court interpreter and he will be asked whether he pleads guilty or claims trial. If, as happened in this case, Najib claimed trial, another date or dates would be fixed for the trial.

  All the AG has to do on the first mention date is to introduce himself and his team as well as the counsel for the accused person; inform the court whether he objects to bail being granted; if not how much and give his free dates for the trial. In this case he asked for more time to prepare his case causing Najib’s counsel, Tan Sri Shafee Abdullah, who had spent his whole life doing criminal cases, first as a DPP and later as defence counsel, to remark that, usually, it is the defence counsel who would ask for time as he is taken by surprise while the prosecution should be ready with the trial when charging a person.

  On August 31, 2018, about six months before the date fixed for the trial (about eight months if we were to calculate from the date Najib was charged), the AG issued a media release saying that his responsibilities as AG took precedence and he was unable to devote time to the case. (August 31st is the Merdeka day and a public holiday. Was he working in office while the parade was going on down below along the Boulevard? I pity him if he was).

  I have come to the realisation that I cannot combine these onerous commitments with the simultaneous preparation and conduct of a seven-week trial in PP v Najib Razak, fixed to commence on February 12, 2019 and completing on March 29, 2019,” he said.

  He would therefore use his discretion under Section 379 of the Criminal Procedure Code and appoint Sulaiman Abdullah, a former President of the Bar Council, to lead the prosecution instead, he said.

  This is another first scored by Tommy Thomas. Never in the legal history of Malaysia did an AG admit he was unable to cope with the demands of the work as an AG that he had to appoint a private lawyer to do the prosecution of a case. Or, is he

  chickening out because he had no experience in prosecution and this case is certainly not the kind of case for anyone to learn to prosecute? In any event, he was given eight month to prepare for the case while, at the same time, doing other works. No DPP gets eight months or even one month’s free in order to prepare for a case.

  A young DPP has the advantage of being junior and, therefore, excusable if he makes mistakes. He also has the advantage of having a senior DPP to depend on. An AG is the PP. He is the No.1 prosecutor. He cannot be seen to be ignorant, inexperience, incapable or to make stupid mistakes publicly in such a high profile case, what more with counsel like Shafee on the opposite side. So, it is better for him “to step aside”.

  That is the reality. It proves the point I made earlier that no private lawyer, no matter how prominent, had seen investigation papers or had any experience prosecuting. For that reason an AG appointed from the Judicial and Legal Service has an advantage.

  In any event, he has missed the chance to prove himself as a capable prosecutor, if he is, in the most important and most controversial case in the Malaysian legal history that will be remembered for a long time. Hopefully, he will not be remembered as the AG who had chickened out from prosecuting the former Prime Minister.

  Coming to Sulaiman Abdullah, we know that he was defence counsel in a number of high profile criminal cases. But, he still lacks experience in leading evidence for the prosecution in a criminal trial. Is he going to leave that part of the job to the experienced DPPs from the Attorney General’s Chambers (AGC) who would be assisting him and taking over the submissions, which undoubtedly he could do well? Indeed, Tommy Thomas could do the same.

  Hopefully, Sulaiman’s health can withstand the pressure of a prolonged trial. We pray for his good health.

  The 1MDB case

  Tommy Thomas also scored another first when he appointed Dato’ Sri Gopal Sri Ram as DPP to study the investigation papers of 1MDB case and, it necessarily follows, to advise him whether there is a prima facie case to charge Najib. Remember that decision to charge or not is his discretion, based on evidence before him that he had studied to form his opinion, not of what someone tells him.

  In such an important case, one would expect the AG himself to study the papers, assisted by the officers and make the decision himself. Even if he does not, his officers who have spent a decade or more doing the same job, could be relied on instead of appointing someone from outside, who had not even seen investigation papers all his life.

  In any event, since Tommy Thomas is not even going to read the investigation papers, clearly, it follows that he will not be doing the prosecution. So, most likely, he will appoint another member of the Bar, may be Gopal Sri Ram himself, to

  prosecute. Is that what he meant by he will give top priority to 1MDB case when he was appointed?

  In appointing Sulaiman and Gopal Sri Ram to do the work of the prosecutor, Tommy Thomas has also demoralised the whole of the Appellate and Prosecution division, indeed the whole of the AGC. It is as if he has no confidence in his officers who had been doing the work for decades. It is as if they are incompetent.

  That too will be the perception of the public who know nothing about the work of an AG but cheering Tommy Thomas because he is their man.

  Equanimity case

  Earlier, Tommy Thomas had appointed Sitpath Selvaratnam, a lawyer from his former law firm, whom he described as “one of Malaysia’s best leading shipping lawyers” to handle the Equanimity case in court.

  I admit I do not have the full facts before me. However, I wonder whether it was a correct thing to do. This is a criminal case and not a civil case. Being a civil litigator himself and never a DPP, he was thinking as a civil lawyer. So, he appointed Ms Sitpath. She may be the best shipping lawyer in the country, but her expertise may not be relevant. She is a civil lawyer. This is a criminal case.

  Why resort to civil procedure of arresting a ship which is a method of enforcement of a civil judgment to recover a debt? This is a criminal case. If the yacht is believed to be the subject matter of a criminal offence, why not use the criminal procedure to seize it in the same way as the millions of ringgits of cash, jewellery and hundreds of handbags were seized from Najib’s and Rosmah’s house and apartment? Both the CPC and the Malaysian Anti-Corruption Act, 2009 contain provisions for the purpose.

  Remember that in a civil litigation, the losing party has to pay cost. There are no costs in criminal proceedings.

  Withdrawal of charges against PH lawmakers and supporters

  On the other hand, Tommy Thomas had done a positive act of “withdrawing charges” (that is what newspapers reported) against PH MPs, State Assemblymen, former State Assemblyman and supporters. Hassan Karim, Member of Parliament (MP) for Pasir Gudang; Thomas Su Keong Siong, MP for Kampar; R Sivarasa, MP for Sungai Buloh and N Surendran, former MP for Padang Serai all of whom are PH MPs, PH State Assemblymen or former PH Assemblyman.

  He also dropped charges against PH supporters Syarul Ema Rena Abu Samah, popularly known as “Ratu Naga” and political cartoonist Zulkiflee Anwar Haque, better known as Zunar. They were charged with offences under the Sedition Act, Communications and Multimedia Commission Act, and the Peaceful Assembly Act.- Freemalaysiatoday 10 08 2018.

  There could be other cases as well which escape my attention.

  Sarawak v Petronas case

  Tommy Thomas also did not intervene on behalf of the federal government in a civil suit by Petronas against Sarawak Government over petroleum issue. That suit involves constitutional issues on the relationship between federal and state governments and the validity of a federal law, the Petroleum Development Act, 1974 (Act 144), which the AG should defend.

  Case involving the Syariah Advisory Council, Bank Negara

  Neither did he intervene in the hearing of a nine-member panel of the Federal Court to decide on the question whether a ruling of the Syariah Advisory Council of Bank Negara (as well as of the Securities Commission) on syariah issues bind the court. That case too involves constitutional issues as well as the validity of the provisions of federal laws. Is it because he has already made up his mind that the impugned provisions are unconstitutional, opening the gate for nom-Muslim judges to rule what is prohibited (haram) and what is not, which ruling will be binding on Muslims. In effect, non-Muslim judges will be issuing fatwas on syariah which will be binding on Muslims!

  Conclusion

  So far, Tommy Thomas is better known for what he does not do or does not want to do instead of what he does, and they are:

  1. Appointing a member of the Bar to handle the Equanimity case in court.

  2. Not leading the prosecution in Najib’s case and, instead, appointing a member of the Bar for the purpose;

  3. Appointing a member of the Bar to study the investigation papers in 1MDB case against Najib.

  4. Refusing to provide legal advice or assistance to the Election Commission and, it follows, other Commissions and institutions established by the government;

  5. Not intervening on behalf of the federal government in a civil suit by Petronas against Sarawak Government over petroleum issue.

  6. Not intervening in the hearing of a nine-member panel of the Federal Court to decide on the question whether a ruling of the Syariah Advisory Council of Bank Negara (as well as of the Securities Commission) on syariah issues bind the court.

  7. Withdrawing charges against PH MPs, State Assemblymen, former State Assemblyman and supporters.

  8. Not to further prosecute Lim Guan Eng.

  However, he succeeded in persuading three members of the Bar to do his work free of charge. We can only thank those lawyers for their sacrifice. Would they be prepared to do the same if the accused were a PH government minister? But, for some reasons, there might not be such a case!

  09 09 2018

  tunabdulhamid@gmail.com http://www.tunabdulhamid.my https://tunabdulhamid.me

  1. kehadiran kempen ceramah bukan kayu ukur yang sesuai untuk melihat sokongan sebenar kerana ramai yang datang bukan dari kalangan pengundi di Rantau.

   Tidak seperti PRK Cameron Highlands dan Semenyih yang mana kemenangan BN dapat dilihat dalam kempen saat akhir, sokongan pengundi di Rantau masih tidak jelas pada pada hari terakhir sebelum pengundian.

   Rata-rata pengundi Rantau yang ditemui Malaysiakini menyatakan sokongan yang tegas sama ada untuk BN atau PH.

   Jika sebahagian besar pengundi ini mengekalkan sokongan mereka seperti sebelum ini, PRK Rantau akan menyaksikan saingan sengit dengan perbezaan undi yang sedikit.

 40. Ramai tak bayar PTPTN kerana janji pembangkang dulu’

  A+ A-

  Ramai peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak menjelaskan pinjaman pendidikan mereka kerana terpengaruh dengan janji pembangkang terdahulu.

  Anggota Parlimen Lenggong, Shamsul Anuar Nasarah berkata terdapat banyak faktor mengapa peminjam tidak menjelaskan pinjaman tabung berkenaan, selain tidak memiliki pekerjaan tetap.

  “Saya akui ada sebahagiannya memang sengaja tidak mahu membayarnya walaupun mereka sudah punyai pendapatan tetap.

  “Bagaimanapun, ada juga faktor lain yang menyebabkan mereka tidak bayar misalnya masih lagi tidak bekerja, ada yang bekerja tetapi pekerjaan mereka masih di bawah tahap kelulusan yang mereka miliki.

  “Kalau hendak diteliti banyak lagi faktor lain, tetapi juga ramai yang tidak bayar hutang sebenarnya kerana terpengaruh dengan janji pembangkang dahulu yang menjadi kerajaan sekarang,” katanya dalam satu kenyataan.

  Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini berkata ramai peminjam PTPTN tidak amanah menyebabkan jumlah hutang tabung itu meningkat kepada RM36 bilion.

  Mahathir berkata, tindakan yang tidak amanah itu menyebabkan orang lain sukar mendapatkan pinjaman untuk membiayai pelajaran mereka ke peringkat lebih tinggi.

  Kenyataan tersebut diselar Anggota Parlimen Rembau Khairy Jamaludin Abu Bakar yang mengatakan kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) sendiri membenarkan penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN kepada graduan yang bergaji kurang RM4,000 sebulan.

  Baca: Sejauh mana 10 janji 100 hari HARAPAN dipenuhi

  Shamsul yang juga bekas pengerusi PTPTN turut berkongsi pengalaman beliau bahawa aliran pusingan kewangan perbadanan itu pernah mengalami kemerosotan akibat janji pembangkang dahulu.

  “Ramai yang tidak membayar pinjaman. Kenapa mereka tidak mahu bayar? Ini kerana terpengaruh dengan mainan politik dan janji populis pembangkang ketika itu.

  “Menjelang PRU13, ramai terpedaya kononnya “hutang PTPTN akan dihapuskan”.

  “Kesannya aliran kewangan PTPTN begitu teruk akibat ramai tidak membayar pinjaman kerana terpengaruh dengan janji pembangkang untuk hapuskan hutang dan PTPTN,” jelasnya.

  Baca: Janji Pakatan: Turun harga minyak dan kereta, mansuh PTPTN, pendidikan percuma

  ‘HARAPAN sendiri tak amanah’

  Justeru, kata Shamsul kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) tidak wajar hanya melabel peminjam dengan pelbagai gelaran.

  Sebaliknya katanya kerajaan perlu melakukan usaha kerajaan terdahulu untuk mendapatkan semula bayaran daripada peminjam.

  “Sebab itu jugalah, kalau ditanya siapa sebenarnya yang tidak amanah tentulah kerajaan hari ini.

  “Rakyat khususnya anak muda menggundi mereka kerana termakan janji manis Pakatan Harapan sewaktu kempen menjelang PRU14. Apabila janji tidak ditunai itu sebenarnya tidak amanah,” katanya.

  1. Pengundi DUN Rantau tidak mengundi sebelum ini, semasa pilihan raya umum lepas kerana Mohamad menerima kemenangan tanpa bertanding. Bagaimanapun, mereka mengundi di peringkat parlimen.

   Berdasarkan data parlimen, kira-kira 48.01 peratus memilih PH manakala 45.6 peratus menyokong BN. PAS menerima 4.54 peratus daripada jumlah undi.

   Rantau adalah kerusi negeri dalam kerusi Parlimen Rembau, yang berhampiran dengan Port Dickson, MP nya Anwar Ibrahim..

   Bagaimanapun, Streram dilihat begitu fasih dalam berbahasa Tamil dan dilihat begitu dekat dengan pengundi India, yang mewakili 27 peratus daripada pengundi di Rantau.

 41. Duduk dengan PAS, mesti jadi baik

  APABILA suatu ketika dahulu Tun Mahathir menumpang di pentas PAS kerana berkrisis dengan Tunku Abdul Rahman sekitar tahun 60-an, beliau dikatakan banyak berucap menghentam Umno, dasar-dasar yang tidak dipersetujui beliau yang dilaksanakan oleh Tunku. Tun tidak pula dilaporkan bercakap berkenaan hal penghinaan kepada Rasulullah yang tiada pisau ‘Gillette’ atau apa-apa semisalnya yang melanggar syarak atas makluman bahawa PAS memperjuangkan hukum hak Rasulullah. Maka menjadi baiklah percakapan beliau, selaras dengan kehendak Allah yang mana PAS perjuangkan. Hanya bicaranya tertumpu khusus serangan terhadap dasar Tunku yang dikatakan tidak betul itu.

  Sewaktu PAS bergabung di bawah bendera Perikatan di pertengahan tahun 70-an, PAS banyak membantu kerajaan dalam melaksanakan prinsip Islam dalam pentadbiran Kerajaan Malaysia. Laporan menyebut bahawa banyak acara-acara kerajaan yang melibatkan hidangan arak, berjaya dihapuskan, walaupun tidak semua. PAS juga berjaya menerbitkan buku-buku agama bagi pihak kerajaan yang masih digunakan sehingga kini. Antara buku-buku terbabit yang menjelaskan Batas-batas Iman dan Kufur yang berkenaan aqidah umat Islam. Tidaklah BN beromongan atau memaksa mengenai perkara dosa dan noda bersama dengan PAS ketika itu kerana tahu kehendak PAS. Bahkan, PAS pernah memecat seorang ahlinya kerana menari dengan wanita dalam satu majlis keramaian.

  Semangat 46 mengajak PAS sebumbung dengan mereka bersama beberapa lagi parti lain pada akhir tahun 80-an di bawah Angkatan Perpaduan Ummah (APU) sebagai satu pasukan menentang BN yang dilihat semakin rakus di bawah kepimpinan Tun Mahathir ketika itu. Dakwa Ku Li sebagai Presiden S46, kemenangan beliau pada pemilihan Agung Umno 87 dirampas Tun Mahathir. Habis digegerkan kejahatan dan keburukan Tun. Tetapi dalam masa yang sama, tiada pula disyarahkan akan keperluan mengekalkan hukum yang diasakan Lord Reid. Ber-Hudud, ber-Takzir dan ber-Qisaslah mereka bagi menari mengikut rentak politik Islam yang dipalu oleh PAS. Memuja-mujilah akan kehebatan Islam yang pada janji mereka akan diberikan keutamaan apabila memerintah nanti. Dan sememangnya patut Islam itu dipuji. Hasilnya, Kelantan semenjak tahun 90, kekal di bawah pemerintahan ulamak. Tidak kurang ahli S46 menukar parti kepada PAS selepas berpecah.

  Apabila peristiwa ‘mata lebam’ Pak Syeikh tahun 98 terjadi, PAS sekali lagi diperlukan bagi Pak Syeikh menyuarakan mengenai betapa beliau tidak bersalah atas segala tuduhan-tuduhan oleh mentor beliau Tun Mahathir. Habis pelosok ceruk kampung di Malaysia, disinggah beliau, menggunakan pentas PAS yang mana ketika itu, beliau tidak berparti. Sewaktu pidato berapi-api yang beliau ungkapkan, beliau langsung tidak menyebut perihal cadangan untuk mengadakan rancangan dosa yang tiada berfaedah kepada agama dan rakyat. Mengetahui jelas PAS tidak akan sesekali berkompromi dengan idea dosa, maka beliau membuang jauh-jauh apa-apa sekali berkaitan dosa, kerana menyedari akan kesannya jika PAS menjauhkan diri. Menari rentak lagu Tamil pun tidak. Tapi difahamkan ketika itu pinggangnya masih sakit.

  DAP juga tidak ketinggalan mempamerkan sisi baik mereka apabila duduk dalam pasukan yang PAS turut berada di dalamnya, Barisan Alternatif (BA) dan Pakatan Rakyat (PR). Mereka mula menghafal ayat-ayat al-Quran bagi memberikan kefahaman kepada rakyat mengenai betapa kesungguhan mereka mahu menjadikan Malaysia lebih baik, makmur dan sejahtera.

  Oleh kerana PAS meyakini bahawa hanya Islam yang akan memandu manusia ke arah itu, DAP tanpa segan silu melafazkan segala bentuk perkara yang diingini PAS yang sebenar pada hakikatnya diinginkan oleh Islam. Tiada mereka mengumpul perkataan keji membina bait-bait ayat bagi menyebut mengenai hal lagha yang sangat dibenci oleh PAS.

  Hatta Dyana Sofea ketika kempen PRK Teluk Intan, berselendang dia semasa duduk bersama Presiden PAS. Walaupun tak lengkap tutupan auratnya, tapi masih berusaha untuk bersopan, menghormati PAS. Juga apabila ada artis yang mesra PAS, mereka tidak berdansa berpegang tangan lelaki perempuan bila membuat persembahan. Malah penyanyi wanita juga tidak dibenarkan menyanyi di hadapan lelaki ajnabi. Patuh mereka dengan kehendak PAS yang juga syarat Islam itu.

  Terbaharu ialah musuh ketat PAS semenjak sekian lama, Umno, turut menjadikan pentas PAS sebagai apa yang dikatakan titik penyatuan Melayu Islam. Di atas pentas PAS, tiada kedengaran suara Umno menyeru kepada penghinaan terhadap hukuman sebat Syarie yang dilaksanakan oleh Kerajaan negeri Terengganu di hadapan orang ramai baru-baru ini. Tiada lagi mereka mempertahankan segala bentuk perkara yang tidak betul yang mereka lakukan ketika berkuasa dahulu. Yang ada adalah bagaimana mahu menjadikan Malaysia sebagai sebuah kerajaan yang lebih adil di masa hadapan. Semuanya berkaitan dengan kebaikan. Kebencian kepada ulamak, tidak disuarakan oleh mereka, selain mereka turut berkopiah dan berjubah. Tiada diundang Puteri Umno yang berseluar yengki atau berkebaya ketat dengan rambut jambul di depan.

  Maka inilah kehebatan Islam yang dibawa oleh PAS. Tajuk di atas mungkin dirasa agak nakal bagi sesetengah orang, mungkin juga memualkan. Siapa lagi kalau bukan kepada pembenci PAS. Tetapi antara kebencian yang menebal itu, dengan kenyataan sebenar jauh di lubuk hati mereka, mereka terpaksa mengakui akan kebenaran kenyataan itu. Mereka telah melihat sendiri bagaimana sebahagian tokoh-tokoh yang dinyatakan di atas ketika duduk bersama-sama dengan PAS, akan bertertib tingkah laku mereka. Seperti ada pengawal lagak gayanya. Cakap hanya kebaikan, akhlak juga tidak meliar. Saya tanpa ragu mempertahankan kenyataan ini.

  Apa signifikasinya tulisan ini? Padahal tokoh-tokoh itu sebahagian besar akhirnya berpisah dan menentang pula PAS, malah ada yang lebih dahsyat tentangannya selepas itu. Tidaklah juga berubah perangai mereka. Ya, itu pandangan yang betul, mereka hanya cuba menggunakan PAS. Lari daripada berkawan dengan PAS, mereka kemudiannya menunjukkan perangai lama mereka. Tun Mahathir kembali bercakap karut mengenai Islam, Pak Syeikh kembali mempersoalkan sebatan Syarie, DAP membenci perkara-perkara baik yang dicadangkan PAS, seperti mahu mengharamkan pesta arak, memberikan kebebasan pekerja seperti pramugari menutup aurat dan banyak lagi. Lihat juga sekumpulan ahli yang keluar daripada PAS sekarang? Ikut bos mereka, janji manifesto bukan satu perkara yang wajib ditunaikan, jangan berlumba-lumba menonjolkan Islam. Pernahkah perkataan itu dikeluarkan ketika mereka bersama PAS dahulu? Carilah sejarah, pasti tidak berjumpa. Dan jika ada, mereka pasti akan ditegur atau dihukum.

  Tetapi dari satu sisi positif ialah, sekurang-kurangnya mereka berhenti bercakap mengenai kejahatan atas apa yang Islam larang ketika bersama-sama dengan PAS. Apabila tokoh-tokoh itu turut mahu bercakap mengenai Islam di pentas PAS, mereka mesti belajar dahulu supaya tidak tersalah. Mereka juga pastinya malu melakukan kejahatan kerana ramai yang akan terpalit. Dan rakyat yang baik pasti akan membenci mereka jika masih ‘nakal’ ketika bersama PAS. Sebagaimana apabila berada di dalam masjid, kita menjaga segala akhlak buruk kita agar tidak dipamerkan. Begitulah sikap mereka bila berada ‘dalam’ PAS.

  Bukankah Hadis Rasulullah ada mencadangkan untuk bercakap perkara yang baik sahaja atau diam? Inilah hasilnya ketika mereka bersama PAS. PAS memandu mereka ke jalan itu. Biarlah mereka mahu dekat dengan apa niat sekalipun, kerana mereka pasti akan meninggalkan perkara buruk bila bersama PAS. Tiada cocok perlakuan sumbang dengan identiti PAS. Itu semua orang tahu. Jika ada ahlinya terbuat perkara dosa, maka akan segera dikritik orang seperti biasa dikata orang “ahli PAS apa, macam itu? Buat dosa tak ingat dunia”. Tidak masuk akal jika ada orang cuba menukar posisi PAS dalam ayat contoh itu kepada Umno, DAP, Bersatu mahupun PAN. Jadi ia jelas membuktikan PAS bukan tempat berbuat dosa, walau terkadang ada ahlinya terkhilaf.

  Paling menyerlah, PAS tidak pula terpaksa mengikut prinsip mereka bila bersama. Tidak pernah PAS bersetuju atas pentas mereka untuk bersepakat dalam hal keburukan dan kejahatan dari pandangan Islam. Tidak pernah. PAS ajak yang baik-baik sahaja. Jika ada yang mengajak PAS berbuat onar, PAS akan menjauh. Jadi biarlah Umno, Tun, DAP jika mahu berbaik dengan PAS sekarang atau lain kali, sebab mereka akan jadi baik insyaAllah. Jadi bila duduk dengan PAS, mesti dengan sendiri seseorang itu akan jadi baik.

  MOHD NASIR ABDULLAH
  Al-Khor, Qatar

  komen : Sekarang susah nak lihat dalam majlis geng AMANAH pakai kupiah… Mula-mula kupiah tanggal, akhirnya nilai Islam tanggal…

  1. Ah Thomas

   Konon nya BN menang Besar berpandukan Sokongan BOSSKU PM BERJIWA RAKAYAT. Itu depa kata saja.

   Harapkan Tok Mat pasti kantoi merompak wang kami lari ke London Barat.. Hidup BN Hidup Bossku PM Berjiwa perut dan halkum nya.

   PM ke 8 paling tepat Berjiwa Rakyat..we love Bossku yang bikin rakyat benci Umno dan paling tadah ke PH..

 42. PERUT DAH BUNCIT MAKAN DEDAK

  AMK digesa tuntut janji PTPTN
  SITI NURSYAHIDAH ABU BAKAR
  FacebookTwitterWhatsAppEmailMore430
  AMK digesa tuntut janji PTPTN

  SHAH ALAM – Angkatan Muda Keadilan (AMK) digesa menuntut janji kerajaan berkenaan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

  Gesaan itu dibuat bekas aktivis mahasiswa, Fahmi Zainol yang menyatakan golongan pemuda tidak seharusnya sesekali lupa janji Malaysia Baharu.

  Perwakilan AMK Pulau Pinang itu berkata, dalam isu PTPTN, janji kerajaan ternyata berbeza dengan apa yang ditawarkan dalam manifesto PH.

  “Kerajaan memutuskan peminjam yang bergaji RM1,000 perlu bayar PTPTN. Dari kita pemuda yang berada dalam proksi kerajaan, saya fikir perkara ini tidak boleh terlepas pandang.

  “Kita tahu bahawa janji ini berbeza dengan janji yang ditunaikan sekarang. AMK kena tuntut janji yang telah kita bawa,” katanya ketika membahaskan ucapan dasar Ketua AMK, di Kongres Nasional AMK 2018 di sini, hari ini.

  [ARTIKEL BERKAITAN: Gagal tunai janji, Pengerusi PTPTN mohon maaf]

  Beliau juga mengkritik pembentangan Belanjawan 2019 yang memotong peruntukan untuk universiti awam (UA).

  “Banyak UA termasuk Universiti Malaya terjejas dengan pemotongan belanjawan khususnya dalam bidang pendidikan,” katanya.

  Malah, Fahmi turut mendedahkan beliau antara mangsa terjejas apabila pemberian biasiswa MyMaster dan MyPHD tidak diteruskan.

  “Untuk sesi kali ini, biasiswa MyMaster dan MyPHD tidak ditawar. Ramai jadi mangsa termasuk saya apabila MyMaster tidak diberikan.

  “Ramai kawan-kawan di UA terbantut pengajiannya,” katanya

  1. Chris Lim

   Tok Mat dah panik. Dulu pon menang xpa bg org bertanding. Dulu pon k’jaan blom bertukar. Skrg bossku sama istri, Azeez, KuNan, Isa Felda, Zahed hadap mahkahmah tuduhan rasuah.

   Felda, TH butir2 rasuah penyelewengan dan terpapar. Semua dah taw. Mmg Tok Mat dah x bole tidur lena. Kalau kalah pemangku Presiden Umno mungkin kena tukar lg

 43. Rakyat Mula Sedar ‘Tembelang’ Kerajaan PH
  Oleh Wartawan BO – 18/12/20182535

  Oleh : Rohayati Ripin

  KEMAMAN – Rakyat mula sedar dan rasa rugi kerana mengundi parti Pakatan Harapan (PH) kerana termakan dengan fitnah mereka.

  Ketua Penerangan PAS Negeri Terengganu YB Ustaz Mohd Nor Hamzah berkata, mereka percaya dan terpengaruh dengan janji-janji untuk menukar kerajaan.

  “Akhirnya mereka akan menanggung kesedihan sebab mereka termakan dan terlalu percaya dengan janji-janji (manifesto) yang akhirnya tidak ditunaikan (oleh kerajaan PH),” ujarnya.

  Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai tentang sikap pemimpin PH yang berdolak dalih kerana tidak mahu melaksanakan janji kepada rakyat.

  Oleh itu, beliau yang bercakap kepada pihak media selepas sesi Bengkel Strategi disini pada semalam, 17 Disember, mahu penerangan yang jelas dan benar dilaksanakan agar rakyat mengetahui apa yang sedang dibuat oleh kerajaan negeri Terengganu.

  “Penerangan adalah satu kerja yang besar untuk memberitahu apa sahaja yang hendak dilaksanakan dan sedang dilaksanakan oleh kerajaan negeri,” kata beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan dan Dakwah Penerangan Negeri Terengganu.

  Justeru sebab itu, kita minta rakyat menilai segala maklumat itu berasaskan kaedah islam itu sendiri iaitu tabayyun atau mencari penjelasan apabila mendapat sebarang maklumat.

  “Dan penerangan paling baik mesti daripada sumber kerajaan negeri sendiri insya Allah untuk elak daripada fitnah,” jelasnya.

  1. Nor Aloya

   Bab melabel bagi kt Hadi la…yg sebelum ni berangan nk jadi king maker parti mana?…yg ni nk dipanggil apa?…Mat Jenin ker atau Lebai Malang…??

   Ismail Ali

   Yang saya tengok perangai Pak Pandir itu si lebai hadi lah. Konon nak jadi king maker, last2 habok pon tak dapat, hanya jadi tukang jilat bontot si Najis saja

 44. Marry young, it’s better than free mixing of sexes, says PAS man
  Minderjeet Kaur –

  (Facebook pic)
  PETALING JAYA: A Kelantan MP’s view on teen pregnancy and underage marriage reveals the vast difference between some conservative Muslims and rights advocates in addressing the problems.

  Che Abdullah Mat Nawi, a PAS MP representing Tumpat, the northernmost constituency in Kelantan which borders Thailand, blames teen pregnancies and baby-dumping on the authorities’ failure to stop what he terms the free mixing of the opposite sexes.

  “I see this a lot in Kuala Lumpur,” he told FMT.

  “They go riding on motorbikes but I know they are not married. They go to islands and beaches. They have babies, and then throw them away.”

  Abdullah disagrees with calls to raise the minimum legal age of marriage to 18, which have gained momentum following a series of cases of young girls married off to men twice or three times their age.

  He also said getting married at a young age should not be seen as an obstacle for men and women to further their studies.

  “How many people got married and still furthered their education? I got married when I was 23 years old. I did my masters in accounting when I was 32. I had four children already.

  “So I don’t think marriage stops anyone from continuing their education,” said Abdullah, who is now the father of 12 children.

  Yesterday, Muslim women’s empowerment group Sisters In Islam criticised the Kelantan government for not supporting Prime Minister Dr Mahathir Mohamad’s call to raise the minimum legal age for marriage to 18 years.

  “We are disappointed that Kelantan and Terengganu have opted to retain child marriage in the states, with Kelantan citing last November that the practice is regarded as a ‘necessity’ in the state,” it said.

  Underage marriages have been widely debated in the media since June last year when a 41-year-old Kelantan man took an 11-year-old girl as his bride.

  The following month, Deputy Prime Minister Dr Wan Azizah Wan Ismail said the government would amend the laws to raise the marriageable age for girls from 16 to 18.

  Mahathir also reportedly urged state governments during a meeting of menteris besar and chief ministers in October to raise the minimum age for marriage to 18 years for both Muslims and non-Muslims.

  Abdullah said the main problem was the free mixing of genders.

  He said unmarried couples caught for khalwat, or close proximity, should be married off as they would become more responsible after that.

  “To me, we should not stop kids from getting married yet allow them to mix around. It is better for them to get married,” he said.

  Abdullah also dismissed concerns that young parents would be unable to support their children.

  “We believe we give birth and God gives sustenance. I have 12 children. I never worry about how I am going to feed the babies.

  “Every time I have a baby, it is fed,” he said.

  1. Chris Lim

   Kalau le pati hamPAS nak tegakkan Islam, Sy ada satu cadangan. Suruh puak2 Dumngok yg x sangkut ngan rasuah gabung ngan Pas. bkn Pas jd tunggangan Dumngok.

   Masa skrg gabungan dipanggil UMPAS maknanya Dumngok dahulu Pas kat belakang. Panggil le PASUM.

   Ni peluang keemasan, Dumngok dah terpalit ngan RASUAH PENYELEWENGAN. Tapi rakyat paham pati syorga bknnya berminat sgt pegang kuasa cuma berminat pegang istri muda sama Audi, Mini Cooper, e-class je..!!! Selepas dapat 90 juta

 45. IMPIAN DAP KUASAI NEGERI-NEGERI DALAM PRU 14 SUDAH TERCAPAI
  Satu ketika dahulu ada umat melayu Islam begitu tegas dan penuh semangat membela banga kapir DAP..antara slogan dan kata2 mereka
  *lebih baik berikan bukan Islam memimpin berbanding islam memimpin*…dengan bangganya juak2 ini mempertahankan sang kapir ini…

  Bila diteliti kembali keputusan PRU 14 maka dapatlah disimpulkan bahawa DAP sudah berjaya mencapai impiannya untuk menguasai negeri-negeri dalam PRU 14.

  Kejayaan besar pertama DAP adalah mengetuai Pakatan Harapan mengekalkan penguasaannya dalam Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang. Ini tercapai melalui kejayaan DAP menjadi parti komponen Pakatan Harapan yang memegang kerusi terbanyak dalam Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang bila ia memiliki lebih separuh daripada 37 kerusi Pakatan Harapan, iaitu 19 kerusi, berbanding hanya 14 kerusi milik PKR, 2 kerusi milik AMANAH dan 2 kerusi milik BERSATU.

  19 Ahli Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang dari DAP ini adalah:
  1. Phee Boon Poh dari N7 Sungai Puyu
  2. Soon Lip Chee dari N8 Bagan Jermal
  3. Satees Muniandy dari N9 Bagan Dalam
  4. Heng Lee Lee dari N13 Berapit
  5. Chong Eng dari N15 Padang Lalang
  6. Ramasamy Palanisamy dari N16 Perai
  7. H’ng Mooi Lye dari N19 Jawi
  8. Zairil Khir Johari dari N22 Tanjong Bunga
  9. Lim Guan Eng dari N23 Air Putih
  10. Chris Lee Chun Kit dari N25 Pulau Tikus
  11. Chow Kon Yeow dari N26 Padang Kota
  12. Daniel Gooi Zi Sen dari N27 Pengkalan Kota
  13. Teh Lai Heng dari N28 Komtar
  14. Jagdeep Singh Deo dari N29 Datok Keramat
  15. Lim Siew Khim dari N30 Sungai Pinang
  16. Ong Ah Teong dari N31 Batu Lancang
  17. Syerleena Abdul Rashid dari N32 Seri Delima
  18. Joseph Ng Soon Siang dari N33 Air Itam
  19. Yeoh Soon Hin dari N34 Paya Terubong

  Lanjutan daripada kejayaan DAP di Pulau Pinang ini, Ahli Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang dari DAP, iaitu Chow Kon Yeow, telah dilantik sebagai Ketua Menteri.

  Kejayaan besar kedua DAP adalah mengetuai Pakatan Harapan merampas penguasaan dalam Dewan Undangan Negeri Perak. Ini tercapai melalui kejayaan DAP menjadi parti komponen Pakatan Harapan yang memegang kerusi terbanyak dalam Dewan Undangan Negeri Perak bila ia memiliki lebih separuh daripada 29 kerusi Pakatan Harapan, iaitu 18 kerusi, berbanding hanya 6 kerusi milik AMANAH, 4 kerusi milik PKR dan 1 kerusi milik BERSATU.

  18 Ahli Dewan Undangan Negeri Perak dari DAP ini adalah:
  1. Leow Thye Yih dari N17 Pokok Assam
  2. Nga Kor Ming dari N18 Aulong
  3. Loh Sze Yee dari N22 Jalong
  4. Jenny Choy Tsi Jen dari N25 Canning
  5. Dr Abdul Aziz Bari dari N26 Tebing Tinggi
  6. Howard Lee Chuan How dari N27 Pasir Pinji
  7. Ong Boon Piow dari N28 Bercham
  8. Dr Ko Chung Sen dari N29 Kepayang
  9. Sivasubramaniam Athinarayanan dari N30 Buntong
  10. Cheah Pou Hian dari N31 Jelapang
  11. Chaw Kam Foon dari N32 Menglembu
  12. Paul Yong Choo Kiong dari N33 Tronoh
  13. Wong May Ing dari N37 Pantai Remis
  14. Teoh Yee Chern dari N38 Astaka
  15. Leong Cheok Keng dari N41 Malim Nawar
  16. Chong Zhemin dari N42 Keranji
  17. Terence Naidu Raja @ Raja Naidu dari N55 Pasir Bedamar
  18. Sivanesan Achalingam dari N57 Sungkai

  Soal mengapa Ahli Dewan Undangan Negeri Perak dari BERSATU, iaitu Ahmad Faizal Dato’ Azumu, dan bukannya Ahli Dewan Undangan Negeri Perak dari DAP, telah dilantik sebagai Menteri Besar adalah satu soal yang lain.

  Kejayaan besar ketiga DAP adalah mengetuai Pakatan Harapan merampas penguasaan dalam Dewan Undangan Negeri Negeri Sembilan. Ini tercapai melalui kejayaan DAP menjadi parti komponen Pakatan Harapan yang memegang kerusi terbanyak dalam Dewan Undangan Negeri Negeri Sembilan bila ia memiliki lebih separuh daripada 20 kerusi Pakatan Harapan, iaitu 11 kerusi, berbanding hanya 6 kerusi milik PKR dan 3 kerusi milik AMANAH.

  11 Ahli Dewan Undangan Negeri Negeri Sembilan dari DAP ini adalah:
  1. Anthony Loke Siew Fook dari N1 Chennah
  2. Teo Kok Seong dari N8 Bahau
  3. Arul Kumar Jambunathan dari N10 Nilai
  4. Chew Seh Yong dari N11 Lobak
  5. Ng Chin Tsai dari N12 Temiang
  6. Nicole Tan Lee Koon dari N21 Bukit Kepayang
  7. Mary Josephine Prittam Singh dari N22 Rahang
  8. Yap Yew Weng dari N23 Mambau
  9. Gunasekaren Palasamy dari N24 Seremban Jaya
  10. Choo Ken Hwa dari N30 Lukut
  11. Veerapan Superamaniam dari N36 Repah

  Soal mengapa Ahli Dewan Undangan Negeri Negeri Sembilan dari PKR, iaitu Aminuddin Harun, dan bukannya Ahli Dewan Undangan Negeri Negeri Sembilan dari DAP, telah dilantik sebagai Menteri Besar adalah satu soal yang lain.

  Kejayaan besar keempat DAP adalah mengetuai Pakatan Harapan merampas penguasaan dalam Dewan Undangan Negeri Melaka. Ini tercapai melalui kejayaan DAP menjadi parti komponen Pakatan Harapan yang memegang kerusi terbanyak dalam Dewan Undangan Negeri Melaka bila ia memiliki lebih separuh daripada 15 kerusi Pakatan Harapan, iaitu 8 kerusi, berbanding hanya 3 kerusi milik PKR, 2 kerusi milik AMANAH dan 2 kerusi milik BERSATU.

  8 Ahli Dewan Undangan Negeri Melaka dari DAP ini adalah:
  1. Saminathan Ganesan dari N7 Gadek
  2. Norhizam Hassan Baktee dari N15 Pengkalan Batu
  3. Kerk Chee Yee dari N16 Ayer Keroh
  4. Seah Shoo Chin dari N19 Kesidang
  5. Low Chee Leong dari N20 Kota Laksamana
  6. Damian Yeo Shen Li dari N21 Duyong
  7. Tey Kok Kiew dari N22 Bandar Hilir
  8. Dr Wong Fort Pin dari N24 Bemban

  Soal mengapa Ahli Dewan Undangan Negeri Melaka dari AMANAH, iaitu Haji Adly Zahari, dan bukannya Ahli Dewan Undangan Negeri Melaka dari DAP, telah dilantik sebagai Ketua Menteri adalah satu soal yang lain.

  Kejayaan besar kelima DAP adalah mengetuai Pakatan Harapan merampas penguasaan dalam Dewan Undangan Negeri Johor. Ini tercapai melalui kejayaan DAP menjadi parti komponen Pakatan Harapan yang memegang kerusi terbanyak dalam Dewan Undangan Negeri Johor bila ia memiliki lebih satu per tiga daripada 36 kerusi Pakatan Harapan, iaitu 14 kerusi, berbanding hanya 9 kerusi milik AMANAH, 8 kerusi milik BERSATU dan 5 kerusi milik PKR.

  14 Ahli Dewan Undangan Negeri Johor dari DAP ini adalah:
  1. Tan Chen Choon dari N2 Jementah
  2. Dr Ramakrishnan Suppiah dari N6 Bekok
  3. Ee Chin Li dari N10 Tangkak
  4. Ng Yak Howe dari N12 Bentayan
  5. Chew Peck Choo dari N19 Yong Peng
  6. Gan Peck Cheng dari N23 Penggaram
  7. Chew Chong Sin dari N28 Mengkibol
  8. Sheikh ‘Umar Bagharib Ali dari N30 Paloh
  9. Liow Cai Tung dari N42 Johor Jaya
  10. Andrew Chen Kah Eng dari N45 Stulang
  11. Cheo Yee How dari N46 Perling
  12. Tan Hong Pin dari N48 Skudai
  13. Tee Boon Tsong dari N52 Senai
  14. Yeo Tung Siong dari N55 Pekan Nanas

  Soal mengapa Ahli Dewan Undangan Negeri Johor dari BERSATU, iaitu Osman Sapian, dan bukannya Ahli Dewan Undangan Negeri Johor dari DAP, telah dilantik sebagai Menteri Besar adalah satu soal yang lain.

  Kejayaan besar keenam DAP adalah membantu Pakatan Harapan merampas penguasaan dalam Dewan Undangan Negeri Kedah. Ini tercapai melalui kejayaan DAP menggenapkan bilangan kerusi Pakatan Harapan dalam Dewan Undangan Negeri Kedah menjadi 28 melalui 2 kerusi miliknya selain 8 kerusi milik PKR, 5 kerusi milik BERSATU dan 3 kerusi milik AMANAH.

  2 Ahli Dewan Undangan Negeri Kedah dari DAP ini adalah:
  1. Tan Kok Yew dari N11 Derga
  2. Teh Swee Leong dari N13 Kota Darul Aman

  Kejayaan besar ketujuh DAP adalah membantu Pakatan Harapan mengekalkan penguasaan dalam Dewan Undangan Negeri Selangor. Ini tercapai melalui kejayaan DAP menjadi parti komponen Pakatan Harapan yang memegang kerusi kedua terbanyak dalam Dewan Undangan Negeri Selangor bila ia memiliki hampir satu per tiga daripada 51 kerusi Pakatan Harapan, iaitu 14 kerusi, berbanding 28 kerusi milik PKR serta hanya 5 kerusi milik AMANAH dan 4 kerusi milik BERSATU.

  14 Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor dari DAP ini adalah:
  1. Ng Suee Lim dari N4 Sekinchan
  2. Lee Kee Hiong dari N6 Kuala Kubu Baharu
  3. Lai Wai Chong dari N22 Teratai
  4. Edry Faizal Eddy Yusof dari N23 Dusun Tua
  5. Eddie Ng Tien Chee dari N27 Balakong
  6. Ean Yong Hian Wah dari N28 Seri Kembangan
  7. Michelle Ng Mei Sze dari N31 Subang Jaya
  8. Rajiv Rishyakaran dari N34 Bukit Gasing
  9. Lim Yi Wei dari N35 Kampung Tunku
  10. Jamaliah Jamaluddin dari N36 Bandar Utama
  11. Teng Chang Khim dari N45 Bandar Baru Klang
  12. Leong Tuck Chee dari N47 Pandamaran
  13. Ganabatirau Veraman dari N50 Kota Kemuning
  14. Lau Weng San dari N52 Banting

  Kejayaan besar kelapan DAP adalah menjadi parti komponen Pakatan Harapan yang memegang kerusi terbanyak dalam Dewan Undangan Negeri Pahang, walaupun gagal merampas penguasaan dalam Dewan Undangan Negeri Pahang, bila ia memiliki lebih dua per tiga daripada 9 kerusi Pakatan Harapan, iaitu 7 kerusi, berbanding hanya 2 kerusi milik PKR.

  7 Ahli Dewan Undangan Negeri Pahang dari DAP ini adalah:
  1. Chiong Yoke Kong dari N1 Tanah Rata
  2. Chow Yu Hui dari N7 Tras
  3. Woo Chee Wan dari N30 Mentakab
  4. Lee Chin Chen dari N33 Bilut
  5. Young Syefura Othman dari N34 Ketari
  6. Kamache Doray Rajoo dari N35 Sabai
  7. Leong Yu Man dari N38 Triang

  Jika DAP keluar atau terkeluar dari Pakatan Harapan maka Kerajaan Negeri Pakatan Harapan di Pulau Pinang, Perak, Negeri Sembilan, Melaka, Johor dan Kedah akan tumbang, begitulah besarnya kuasa yang dimiliki oleh DAP kini.

  1. Zairi Ibrahim

   Tgk muka tuang presiden teringat masa dia pergi iran.. org bising2.. dia keluarkan kenyataan dģn kebenaran persatuan ulamak dunia… last2 setiausaha ulamak dunia keluar kenyataan…tuang presiden pergi iran tanpa kebenaran persatuan.. patut lepas kes tu..bila kes dgn sr bg kenyataan berhati2 lah… ini tidak.. dah
   Main hentam je.. bg kenyataan…

 46. “Keluhan dan kekecewaan juga disuarakan apabila kerajaan tidak semena-mena memutuskan untuk membatalkan subsidi haji kepada mahram atau pengiring jemaah yang terpilih.

  “Jika Kerajaan BN sebelum ini mampu melakukannya tanpa masalah, mengapa kini semua perkara mesti diubah dengan cara yang akhirnya menyusahkan rakyat?,”

  “Dalam segala kekalutan dasar seperti ini, Dr Mahathir masih mengharapkan rakyat hanya menyokong dan menurut secara membuta tuli sahaja? Tentu tidak. Inikan Malaysia Baharu,” tambahnya.

  Lantaran itu beliau sangat berharap yang Perdana Menteri melihat dan menerima dengan terbuka bahawa mentaliti menyalahkan orang lain masih menebal, malah semakin teruk dalam kalangan Kabinet kerajaan.

  Sedangkan sangat jelas, selepas 9 bulan pentadbiran PH, tiada dasar baharu yang benar-benar memberikan manfaat kepada rakyat secara besar-besaran.

  Jelasnya, bukan rakyat tidak sabar atau menuntut sesuatu di luar kelaziman dan kewarasan tetapi kerajaan hari ini harus sedar, pra PRU14 PH sendiri yang telah ke hulu dan hilir mencanang bahawa mereka sudah mempunyai formula bagaimana segala masalah negara harus diselesaikan.

  Khaled berkata, tidak mungkin kita mahu terus bermain dengan naratif hutang negara yang besar.

  Beliau yang melihat seruan Dr Mahathir supaya rakyat menyokong kerajaan PH seolah-olah satu tamparan tersirat kepada rakyat.

  Ia seolah-olah rakyatlah punca kenapa segala dasar dan pelan kerajaan hari ini gagal, tertangguh atau terpaksa dibatalkan.

  Sedangkan, hakikatnya jelas bahawa pelan-pelan dan inisiatif kerajaan hari ini yang tidak realistik, tidak mengambil kira keperluan rakyat dan yang paling penting, tidak disandarkan pada satu hala tuju yang jelas.

  “Saya faham kekecewaan Tun Mahathir. Hampir semua menteri yang tidak lekang dengan kontroversi rata-ratanya dari Bersatu. ijazah palsu, tidak tamat belajar dan pelbagai masalah integriti yang lain. Sudah pastilah perkara ini memalukan.

  “Tetapi, tidak semua perkara harus dipulangkan kepada rakyat. Rakyat berhak memilih, berhak mengkritik dan berhak menuntut apa yang mereka rasakan terbaik untuk mereka dan untuk Malaysia.

  “Rakyat tidak lagi akan menyokong secara membuta tuli. Dalam semangat Malaysia baharu, kita percaya pada satu perkara – menurut biar berakal,” ujar beliau. – MalaysiaGazette

  1. Danny Lau

   Setuju, parti pas parti lebai malang, malang kerana terpaksa berbohong untuk kepentingan diri, malang kerana memberi pahala untuk mendapat sokongan, malang kerana terlibat juga dalam skandal 1MDB, malang kerana impian memerintah Malaysia tak tercapai, inilah parti pas lebai malang, bagiku parti pas parti ular tedung.

 47. Rakyat bukan suka-suka kritik kerajaan
  By Wartawan MalaysiaGazette – 19 Februari 2019 55 0
  xMGF18022019_CALON-BN-WALKABOUT02-681×454
  Mohamed Khaled Nordin
  KUALA LUMPUR – Kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang pernah memuji habis-habisan keberanian rakyat menukar kerajaan kini mesti meraikan kritikan rakyat.

  Kerajaan tidak boleh mengamalkan sikap double standard apabila memuji keberanian rakyat hanya apabila mereka menyebelahi PH sahaja.

  Ini kerana, jika rakyat bersedia menukar kerajaan, sudah pastilah mereka sangat matang untuk menilai sama ada sesuatu dasar kerajaan itu wajar disokong atau sebaliknya kerana mereka mempunyai kebebasan itu.

  Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, rakyat mempamerkan rasa tidak puas hati bukan secara suka-suka tetapi kekecewaan mereka bersebab dan berasas.

  Bekas Menteri Besar Johor itu yakin rakyat Malaysia hari ini sangat kecewa dan berasa tertipu, bukan sahaja dengan ketiadaan dasar dan hala tuju negara yang jelas tetapi sikap dan pendekatan semasa yang dilihat sangat tidak mesra rakyat.

  Misalnya, tindakan tidak sensitif dalam mengusulkan ratifikasi ICERD sebelum ini menimbulkan kemarahan orang Islam, keputusan untuk tidak meneruskan rayuan dalam kes Pulau Batu Putih, melepaskan aset-aset strategik negara dan
  Bumiputera.

  Semua ini mengundang persoalan dan kerisauan, kata Khaled.

  Malah, sesetengah dasar negara hari ini adalah mengelirukan seperti cadangan kereta nasional ketiga.

  Perkara ini adalah tidak cermat kerana tiada sebarang keperluan mendesak, selain memerlukan dana yang sangat besar daripada kerajaan.

  Tambahnya, demikian juga dalam isu kerjasama dan perdagangan dengan negara China

  Ini kerana, tindakan berbaik dan rapat dengan negara komunis itu oleh kerajaan terdahulu telah digambarkan sebagai sangat teruk dan mampu menggugat kedaulatan negara.

  Tetapi kini, kerajaan PH mengerahkan segala sumber yang ada demi menarik masuk pelaburan dari China.

  “Saya lihat banyak sekali dasar dan keputusan kerajaan hari ini yang dibuat tanpa terlebih dahulu mendapatkan maklum balas, saranan serta input dari masyarakat dan pihak yang bakal terkesan dengan keputusan tersebut.

  “Terbaharu, lihat sahaja inisiatif Kementerian Pelajaran yang berhasrat memastikan perhimpunan sekolah tidak lebih dari 10 minit. Perkara ini mengundang kegusaran dan penolakan yang besar dari kalangan guru yang melihatnya sebagai tidak logik, tidak praktikal dan begitu menggambarkan ketidakfahaman kementerian tentang bagaimana sekolah diuruskan.

  1. Jo Labu

   lobai hadi bila dah kawin dgn UMNO ni menyalak bukan main kuat mempertahankn bosku. kuat juga pengaruh dedak najib.
   inilah lobai bila UMNO curi sana-sini,

   yg terpaksa menanggung nya kerajaan PH,PH kena berterusan bgtau kt rakyat apa yg telah berlaku & bagaimna kaedah kerajaan nk memperbaikinya.hilang nya duit kerajaan bukan sikit,pasal zaman najib Cash is King

 48. Boleh saya cadangkan agar anda tidak mengundi PH..

  Sayalah antara jentera sayap PKR yang paling lantang memperjuangkan ketidak adilan Kerajaan BN dari zaman Tun Mahathir. Sayalah pemuda di zaman Reformasi sehingga ke zaman perubahan Perdana Menteri selain Tun Mahathir sehingga kembali kepada Tun Mahathir semula.

  Terlibat didalam perancangan…
  INI KALILAH! BERSIH! Sehinggalah Kemenangan Pakatan Harapan di PRU14.

  Tapi Hari Ini saya rasa dikhianati.
  Sebangsat bangsat BN hak orang melayu dijaga.
  Hak agama dipelihara dan Raja Raja melayu dihormati.
  Hak Tuan Tanah sentiasa terpelihara.

  Tetapi Hari Ini Hak bangsa MELAYU diketepikan, AGAMA dianggap mudah Dan KEDAULATAN dihina tanpa pembelaan langsung.

  Mana suara semua…….. PEMIMPIN MELAYU PH yang lantang dahulu…? Mana suara wakil wakil saya yang hari Ini semua sudahpun menjadi PAK Menteri.
  Sudah mampu membuat perubahan. Kuasa sudah rakyat berikan ditangan.

  Terkenang Kembali apabila kami menang PRU14. Saya dan rakan rakan berarak diKuala Lumpur dengan Bendera PKR dijalanan meraikan kemenangan.

  Saya lega kerana banyak perubahan yang dicanangkan oleh para pemimpin PH dan perjuangan saya selama adalah perjuangan yang betul, Inilah kebangkitan rakyat.

  Hari Ini PH berjaya menjadi kerajaan dan akan tunjukan bagaimana sebuah Kerajaan pilihan rakyat yang berfungsi dengan telus dan berintegriti tidak seperti kerajaan dahulu penuh dengan korupsi.

  Hari Ini timbul pula isu Sijil palsu, tambah lagi bola tanggung, jika sebelum ini rakan rakan orang kuat BN selalu mengusik saya berkaitan Janji manifesto Pakatan Harapan. Saya hanya mampu tersenyum, kelat. Sudah beratusan hari memerintah akhirnya dengan mudah menyatakan Manifeso bukan Janji yang wajib ditunaikan.

  Kejayaan Kerajaan hari ini ialah mendapatkan projek untuk kroni. Memusingkan program minda dari melayu mampu berjaya ke Melayu Itu malas berkerja. Jurang keharmonian masyarakat berbilang bangsa semakin membesar.

  Kejayaan, menukar lembaga pengarah Khazanah bagi mengesan semua aset dan duit Kerajaan. Menjual aset aset kerajaan. Penukaran pengarah di agensi kerajaan yang mempunyai aset dan dana orang melayu seperti Mara, Tabung Haji, Felda, Felcra, GST Refund Dan lain lain.
  Apa semua Ini? Saya tidak pun memperjuangkan semua iniI!!

  Lebih sedih Agama Islam, Bangsa dan kedaulatan diperkotak katikkan tanpa pembelaan sehingga rakyat sendiri berkumpul merealisasikan bantahan ICERD.

  Saya sendiri hadir ke Dataran menyaksikan dan malu dengan penentangan rakyat. Penindasan dan ketidakselesaan orang Islam mula dilihat disana sini. Tanpa ada pembelaan langsung dari Menteri Melayu Islam PH.

  Memalukan. Jangan dibuka kisah Muhammad Adib. Sedih.
  Jadi tidak guna kita pangkah PH kerana kemenangan Itu hanya untuk menambah Boneka dan menguatkan kuasa DAP yang hanya akan terus memecah belahkan dan melemahkan orang Melayu diTanah Melayu milik Orang melayu ini.

  Tun Mahathir sendiri mengakui bahawa dia hanya mengikut telunjuk DAP.
  Yang nyata kami mohon agar saudara semua di Semenyih tidak mengundi PH selagi Agama, Bangsa dan Tanahair rasa diancam. Saya secara peribadi selagi tidak tutup Tol dan minyak RM1.50 seliter, jangan mimpi sokongan dari saya lagi. Cukup cukuplah dengan alasan pita rosak memburukkan pemimpin dahulu dengan fitnah, fakta palsu rakyat sudah mula sedar dan mual.

  Kami hari Ini telah ‘walk the talk’ kami tukar kerajaan. Bersedialah…
  💔Sayap Patah PKR💔

  KOMEN : Kekecewaan demi kekecewaan telah diluahkan… hanya yang berfikir boleh memahami

  1. Ganghan KM

   PH telah pun lebih dahulu mengikut lunas-lunas islam adil dan saksama dlm urustadbirnya. Kawasan pembangkang diberi peruntukan dan royalti kelantan dapat – diabai tanggungjwb itu 61 tahun oleh umno.

   Urustadbir yg baik bersih dr rasuah, telus, amanah, bertanggungjawab juga adalah nilai-nilai yg baik terserlah dalam kerajaan PH.

   Umno pas sebenarnya hanya inginkan kuasa dunia. Duit umat islam dalam Tabung Haji lesap pun pas tidak berani demo. Umno bagi dividen Tabung Haji hasil penipuan fakta. Dosa-dosa umno ini semasa berkuasa hanya membawa umat islam mendekati api neraka.

 49. Apa Maszlee buat untuk sekolah agama?

  SENARAI ‘PERMOHONAN’ YB DAP TEO NI CHING, TIMB MENTERI PENDIDIKAN MALAYSIA;

  22 Julai 2018;
  Sumbangan segera kepada SJKC Ayer Bemban

  5 Ogos 2018;
  Lulus RM20,000 untuk SJKC Li Chun

  23 September 2018;
  Lulus peruntukan RM100,000 untuk SJKT Pasir Gudang

  6 Oktober 2018;
  Penyelenggaraan untuk enam buah SJKC & SJKT Perak

  14 Oktober 2018;
  Lulus peruntukan Kementerian Kewangan untuk SJKC Kay Sin Bukit Mertajam

  15 Oktober 2018;
  RM23,000,000 lulus untuk SJKC Permatang Tinggi & SJKC Kay Cin

  25 November 2018;
  SJKC Ladang Grisek dapat sumbangan dari Kementerian Kewangan

  6 Januari 2019;
  RM12,000,000 untuk Sekolah Menengah Persendirian Cina

  20 Januari 2019;
  Serah peruntukan kepada SJKC Ching Yeh

  29 Januari 2019;
  Pecah tanah sekolah baharu SJKC Poi Chee Sg Petani

  30 Januari 2019;
  Southern University College dapat RM2,000,000 – Kit Siang serah mewakili anaknya Guan Eng

  SENARAI PERMOHONAN YB BERSATU, MASZLEE MALIK MENTERI PENDIDIKAN MALAYSIA;

  6 Februari 2019;
  Kita sudah kemukakan permohanan…..

  Kredit: Hazwan Mohamad

  Pasal bagi alasan PH memang hebat terutama yang Melayu Islam. Apa mereka buat dalam kerajaan entahlah… Cakap hebat tapi kerja tak tahu nak buat.

  KOMEN : Melayu Islam dalam PH sekadar pemberi undi dan barua kepada DAP

  1. Ruhan Jufrie

   pengundi Rantau perlu fikir mereka nak undi perampok yang bergandingan dengan pembohong (UMNO-PAS) atau PH yang menguasai negeri dan persekutuan.

   Kalau Tok Mat menang, dia hanya ada suara, tak ada kuasa, dan tak boleh bagi apa-apa. Rantau perlukan pembangunan. Apa dia boleh kasi, takda kuasa.

   Sejak menyelesaikan banyak hutang PH sudah mula lega dan menyusun langkah untuk membantu rakyat. 121 projek telah diluluskan apabila dapat menurunkan kos, RM6 bilion lebih telah diperuntukan kepada FELDA, ECRL akan diteruskan setelah kosnya berjaya dikurangkan.

   Ternyata PH mampu membahagiakan rakyat.

 50. Teater seks di kala gejala sosial parah

  ALOR SETAR: Kebebasan bersuara yang diamalkan di negara ini bukan tiket untuk mempromosi pementasan teater berunsur lucah.

  Pesuruhajaya PAS Kedah Dr Ahmad Fakhruddin Fakhrurazi berkata, program seumpama itu boleh mendatangkan ketidakselesaan dalam kalangan masyarakat Islam.

  Kata beliau sekiranya kerajaan Pakatan Harapan (PH) Pulau Pinang tidak bersikap tegas menguatkuasakan undang-undang tidak mustahil perkara serupa akan berulang.

  “Kita bimbang lama-kelamaan teater seumpama itu menjadi kebiasaan. Sedangkan negara sekarang menghadapi masalah sosial yang makin parah,” katanya di sini.

  Pementasan teater yang pada awalnya dinamakan ‘Sex in Georgetown City’ dijangka diadakan di Pulau Pinang pada 14 Februari.

  Ekoran bantahan pelbagai pihak penganjur menukar tema asal teater tersebut kepada “Love in Georgetown City”.

  Semalam Pengarah Love in Georgetown City Fa Abdul dilapor membuat laporan polis terhadap pihak yang dianggap fitnah terhadap teater tersebut. – HARAKAHDAILY

  1. Zam Bin Zom

   hahaha..kuat apa tu wahai Hadi? Kuat curi dan rompak felda?

   Konon nya Pakatan PASNO dah menjadi sebuah pakatan yg sgt hebat dan saling bantu membantu: Umno rompak duit, pas tolong bersihkan dan halalkan.

   Mf Mansor

   Hadi… Baik jadi Pak Jenin daripada jadi Pak Lebai menipu guna AGAMA untuk kepentingan diri dan puak lebai hanyut

 51. Sumber SPRM: Tiada kemasukan RM90j dari 1MDB ke akaun rasmi PAS

  Sumber memaklumkan kepada Malaysiakini bahawa pihak berkuasa mendapati tiada dana dari 1MDB disalurkan ke akaun bank PAS.

  Penemuan itu dibuat selepas penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) meneliti akaun bank PAS dalam siasatan ke atas dakwaan yang mengatakan pemimpin parti itu menerima RM90 juta daripada Umno.

  “Tiada kemasukan wang RM90 juta dari 1MDB ke akaun (rasmi) PAS,” kata pegawai yang rapat dengan siasatan kes berkenaan.

  Sumber juga mengesahkan bahawa akaun yang diteliti adalah akaun yang didaftar di bawah nama parti dan bukannya akaun peribadi pemimpin PAS.

  Bagaimanapun, belum dapat dipastikan sama ada SPRM sudah selesai meneliti akaun peribadi pemimpin PAS yang dikaitkan dalam siasatan yang dilancarkan suruhanjaya itu enam hari lalu.

  Cubaan untuk mendapatkan ulasan dan perkembangan terbaru berhubung kes itu dari pegawai atasan SPRM tidak berhasil.

  Difahamkan, pegawai SPRM bersifat lebih tertutup berhubung siasatan berkenaan selepas Ketua Pesuruhjaya SPRM Shukri Abdull berkata beliau tidak mahu sebarang spekulasi berhubung kes itu.

  Rabu lalu, SPRM dalam kenyataan medianya mengesahkan memulakan siasatan ke atas dakwaan penyaluran dana berkenaan selepas menerima laporan.

  Laporan itu, yang menurut SPRM dilaporkan oleh orang awam, dibuat selepas Presiden PAS Abdul Hadi Awang bersetuju untuk membuat penyelesaian luar mahkamah berhubung kes saman fitnah ke atas Sarawak Report.

  Saman berkenaan berhubung laporan portal Sarawak Report pada 2016 yang mendakwa PAS menerima dana RM90 juta daripada Umno sebagai balasan kepada sokongan yang diberikan kepada parti berkenaan.

  Turut didakwa bahawa dana berkenaan kemungkinan datang dari 1MDB.

  Sejak siasatan bermula, SPRM dilaporkan telah merakam keterangan daripada beberapa pemimpin PAS termasuk Anggota Jawatankuasa Pusat Nik Abduh Nik Abdul Aziz dan bekas pengerusi Bersih, S Ambiga.

  KOMEN : Makin menarik, tunggu siapa yang kena

 52. Mahathir Repeats What He Said In 1985 About The Raja-Raja Melayu
  HEADLINEMALAYSIA

  (MMO) – Granting Rulers absolute power may lead to them advancing their personal interests instead of their states, Tun Dr Mahathir Mohamad said today.

  News portal Malaysiakini reported that the prime minister highlighted the times the Malay Rulers ceded states to the British and the “selling off” of Singapore to the British.

  “This is what happens if we give absolute power to the rulers. They may put their own interests before their states’.

  “It has happened many times before,” Dr Mahathir was quoted as saying in a speech at the Perdana Leadership Foundation.

  He reportedly said this was why Rulers were not given executive powers.

  “It is to save the rakyat — for the rakyat to choose their own representatives, who can be voted out (of power) if they do not perform.”

  The prime minister also reportedly criticised the Malay feudal mindset that believed the Malay Rulers could not be questioned even if they made mistakes or violated rule of law.

  “Are we willing for this to continue? The rakyat is afraid of not serving the rulers, and when the rulers act beyond the constitution, it is the rakyat who become the victims.

  “This is the problem we have now. If we are willing to lose democracy and the parliamentary system, then let’s stop having elections,” Dr Mahathir was quoted as saying.

  His remarks came amid a verbal tussle with the Johor royal family over the appointment of a new Johor mentri besar to replace Datuk Osman Sapian who abruptly quit this week, less than a year in office.

  Bersatu president Tan Sri Muhyiddin Yassin reportedly said earlier today that his party had two or three candidates for the post.

 53. Streram Pecah Amanah? (Penipuan Syarikat Scam Yang Menipu 23,000 Pelabur India Dengan Nilai RM80 Juta) : Update

  ADAKAH DR. STRERAM SINNSAMY TERLIBAT DALAM SKANDAL PENIPUAN KEWANGAN MASYARAKAT INDIA TERBESAR DALAM SEJARAH MALAYSIA?

  11 April 2019, laman blog ini ada menyiarkan artikel mengenai lapuran polis yang di buat oleh Ahli Parlimen Segamat, YB Dato’ Sri Dr. Santhara Kumar terhadap calun PH/PKR bagi PRK Rantau kerana di dakwa telah menipu beliau, yang juga sahabat baik Dr. Streram (BACA DI SINI)…

  Dalam tulisan tersebut di dedahkan bagaimana Dr. Streram menggunakan nama anak kandung beliau untuk menipu sahabat beliau semata2 kerana kepentingan peribadi…

  Kali ini akan di dedahkan skandal yang di katakan sebagai skandal penipuan kewangan masyarakat India terbesar dalam sejarah Malaysia, di mana di katakan Dr. Streram juga terlibat sama…

  Pada 26 November 2016, Datuk Seri S. Vellpari dari MIC mendedahkan skandal penipuan kewangan yang di katakan antara terbesar di Malaysia…

  Seperti yang telah di ketahui umum, syarikat scammer pelaburan, VENUS FX telah melakukan penipuan membabitkan nilai RM80 juta (BACA DI SINI)…

  Kebanyakan pelabur yang tertipu adalah dari golongan miskin, dan di lapurkan 23,000 pelabur yang tertipu itu adalah dari masyarakat India…

  Dalang di sebalik syarikat scammer pelaburan tersebut ialah pasangan suami isteri, Datuk Seri G. Gnanaraja dan Datin Seri Geethanjali G…

  Pasangan suami isteri tersebut beroperasi di bawah Yayasan Usaha Ventures Malaysia…

  Sejumlah besar duit pelabur yang tertipu telah di masukkan ke dalam akaun CIMB kepunyaan Yayasan Usaha Ventures Malaysia…

  Pada 28 November 2017, Dr. Streram dan Datuk Seri S. Vellpari, seorang perunding Anesthesiologi Pusat Perubatan Nilai, membuat kenyataan bahawa Yayasan Usaha Ventures Malaysia adalah milik mereka dan bukannya milik G. Gnanaraja atau Geethanjali G…

  Atas nasihat S. Vellpari, seorang peguamcara telah di lantik untuk melindungi Dr. Streram dari segala kemungkinan tindakbalas yang mungkin di lakukan oleh G. Gnanaraja…

  Itulah berita terakhir yang di ketahui mengenai hubungan antara Dr. Streram, G. Gnanaraja, Venus FX dan Yayasan Usaha Ventures Malaysia…

  Persoalan yang timbul adalah :

  》Mengapakah Dr. Streram TIDAK meneruskan tindakan undang2 ke atas G. Gnanaraja sekiranya benar Yayasan Usaha Ventures Malaysia telah di salah gunakan oleh G. Gnanaraja?

  》Apakah hubungan sebenar antara Dr. Streram dan G. Gnanaraja kerana kedua2 mereka berada dalam PKR dan Yayasan Usaha Ventures Malaysia?

  》Apakah ada sebarang BAYARAN antara Dr. Streram dan G. Gnanaraja untuk menyelesaikan skandal ini di luar mahkamah?

  》Dan adakah Dr. Streram juga terlibat dalam penipuan yang di lakukan oleh Venus FX terhadap 21,000 orang pelabur yang terdiri dari masyarakat India, di mana lebih dari 6,000 orang pelabur itu datangnya dari Negeri Sembilan dan Rantau?

  Jelas calun PH/PKR untuk PRK Rantau, Dr. Streram mempunyai masaalah integriti kerana namanya di kaitkan dengan berbagai skandal skandal penipuan kewangan…

  Apakah pengundi2 Rantau masih mahu memilih calun yang di pertikaikan integritinya seperti Dr. Streram?

  Sudah tentu tidak…

  Dr. Streram bukanlah orang tempatan, beliau baru setahun setengah kelihatan di Rantau tetapi MENIPU dengan mengatakan telah 3 tahun berkhidmat di Rantau…

  Berkhidmat sebagai apa?

  Dan di mana?

  Kalau perkara sekecil ini pun Dr. Streram sanggup menipu dan menggadaikan integriti beliau, apakah yang boleh kita harapkan dari beliau sekiranya menjadi ADUN Rantau…

  Bila bercakap tentang menipu, PKR aka Parti Kencing Rakyat memang licik…

  Apa omputeh cakap :

  The Picture Never Lie…🤫🤫🤫

  Kenapa dalam PRK Rantau PH/PKR serang Tok Mat Hassan habis2an?

  Sebab Tok Mat Hassan adalah watak utama dalam gelombang penyatuan ummah yang akan menumbangkan kerajaan PH…

  Berbeza dengan calun yang di tawarkan BN/UMNO, Tok Mat Hassan, yang telah terlalu banyak menaburkan jasa dan bakti kepada Rantau khasnya dan Negeri Sembilan amnya…

  Siapakah yang dapat menafikan jasa2 Tok Mat Hassan di Negeri Sembilan dan Rantau…

  Biarlah Tok Mat Hassan terus mencurahkan bakti di kampung halaman beliau sendiri…

  Sesungguhnya rakyat Rantau sangat2 beruntung kerana mempunyai pemimpin yang bernama Mohammad bin Hassan atau di gelar Tok Mat Hassan…

  Pastikan pada 13 April 2019, semua pengundi Rantau keluar mengundi dan pastikan undi tu kepada calun nombor 1, calun BN, Tok Mat Hassan…

  snap

Leave a Reply

Your email address will not be published.