RM10 JUTA – ISUNYA BUKAN SOAL KAYA, TAPI KENAPA PINDAH WANG SECARA SEMBUNYI?

Cerita kekayaan Dato’ Seri Mohamad Hassan (Tok Mat) kembali berlegar. Saya mulanya tidak mahu mencelah tetapi ada beberapa perkara yang nampaknya cuba mengalihkan perhatian dari isu sebenar.

Tok Mat Memang Kaya

Pimpinan UMNO mempertahankan kemampuan Tok Mat memindahkan wang RM10 juta secara sembunyi untuk membeli kediaman di London dengan alasan “Tok Mat memang kaya”. Mereka menyenaraikan semua jawatan korporat yang pernah dipegang oleh Tok Mat untuk menunjukkan pemangku presiden UMNO intu memang berduit.

Tok Mat pula nampaknya lebih faham isu sebenar yang cuba dialihkan. Mungkin kerana beliau orang baik, beliau terkias dengan sendiri. Katanya, soal pemindahan wang RM10 juta itu tidak berbangkit kerana Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah pun membersihkan beliau sepuluh tahun lalu.

Eh! Kenapa pula timbul soal SPRM, kan Tok Mat memang kaya?

Orang memang tidak hairan kalau Tok Mat membawa satu kereta lembu penuh dengan wang tunai masuk kampung di Rantau, kerana Tok Mat memang kaya.

Malah, Tok Mat tidak perlu bersembunyi pun untuk memindahkan RM10 juta untuk membeli kediaman di London. Boleh saja Tok Mat arahkan bank untuk memindahkan wang tersebut mengikut saluran yang betul, tidak akan ada yang mempersoalkan kerana Tok Mat memang kaya.

Pindah Wang Sembunyi-Sembunyi

Habis, kenapa Tok Mat takut sangat orang tahu sehingga menggunakan saluran yang melanggar undang-undang?

Hakikatnya, Tok Mat telah memindahkan wang RM10 juta secara sembunyi menggunakan pengurup wang sehingga melanggar lesen operasi pengurup wang. Pengurup wang dilesenkan untuk menukar matawang asing kepada ringgit (atau sebaliknya), bukannya untuk memindahkan wang keluar negara.

Pemindahan wang keluar negara melibatkan pelbagai peraturan yang dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia.

Bila Tok Mat cuba menyembunyikan pemindahan wang itu dengan menggunakan saluran tidak betul, ia bukan lagi soal Tok Mat kaya atau tidak.

Soalnya, kenapa perlu disembunyikan? Apa yang Tok Mat cuba sembunyikan, sehingga sanggup berdepan kemungkinan melanggar undang-undang bersabit pemindahan wang di bawah Bank Negara Malaysia.

Tok Mat Langgar Undang-undang?

Semasa pemindahan wang RM10 juta itu berlaku sekitar tahun 2007 ke 2008, peraturan pemindahan wang keluar negara adalah seperti yang terkandung di dalam Laporan Tahunan 2007 Bank Negara Malaysia (muka surat P6), yang saya sertakan di bawah:

Bagi rakyat Malaysia yang tidak mempunyai hutang dalam negara, tidak ada halangan untuk memindahkan wang membeli apa-apa harta di luar negara, tanpa ada had.

Bagi rakyat Malaysia yang mempunyai hutang dalam negara dan menukar wang ringgit ke matawang asing untuk membeli harta di luar negara, had pemindahan dan pembelian adalah sebanyak RM1 juta sahaja setiap tahun.

Kalau Tok Mat tidak mempunyai hutang dalam negara pada ketika itu, beliau boleh sahaja memindahkan RM10 juta itu mengikut kaedah bank biasa tanpa melanggar apa-apa peraturan.

Tetapi kalau Tok Mat ada mempunyai hutang, jika beliau hendak memindahkan RM10 juta untuk membeli kediaman di London itu, sudah tentu beliau tidak boleh kerana hadnya adalah RM1 juta sahaja.

Kalau Tok Mat ada mempunyai hutang dalam tahun 2007, tindakan beliau memindahkan wang sebanyak RM10 juta untuk membeli kediaman di London itu memang telah melanggar peraturan. Jika didapati bersalah, beliau boleh dihukum denda dan penjara.

Apa Sebabnya Pindah Sembunyi?

Sebab itu isu utama dalam soal wang RM10 juta ini bukanlah Tok Mat kaya atau tidak.

Isunya ialah kenapa Tok Mat ambil risiko melanggar undang-undang untuk menyembunyikan pemindahan wang itu, sedangkan semua orang tahu beliau kaya?

Ada beberapa kemungkinan kenapa beliau mahu menyembunyikan pemindahan wang RM10 juta untuk membeli kediaman di London itu.

Pertama, kerana wang itu bukan dari sumber beliau sendiri.

Jika dipindahkan mengikut saluran biasa yang tidak melanggar undang-undang, beliau perlu mengisytiharkan juga sumber dari mana wang RM10 juta itu datang.

Adakah beliau menjual hartanah? Adakah beliau mengeluarkan RM10 juta dari akaun beliau? Adakah beliau menjual saham? Punca RM10 juta itu akan dapat dijejaki dari urusniaga di bank atau urusniaga lain.

Kalau wang itu bukan dari sumber sendiri (bukan dari bank, bukan dari penjualan harta), maka sukar untuk beliau mengisytiharkan sumber wang RM10 juta itu apabila beliau hendak mengarahkan bank memindahkan jumlah tersebut. Kalau beliau membuat pengisytiharan palsu, itu melanggar undang-undang dan beliau boleh disiasat.

Maka, jika wang yang hendak dipindahkan bukan dari sumber sendiri, cara yang mudah ialah menggunakan kaedah memindahkan wang yang melanggar undang-undang, iaitu menggunakan pengurup wang.

Sebab yang kedua beliau mungkin mahu menyembunyikan pemindahan wang tersebut ialah kerana beliau mempunyai hutang dengan bank pada ketika itu (hutang kereta, hutang rumah, hutang saham dan lain-lain) yang menyebabkan beliau tidak boleh memindahkan wang atau membeli aset luar negara melebihi RM10 juta.

Untuk mengelak daripada had itu kerana Bank Negara Malaysia tidak akan meluluskan arahan pemindahan wang itu, satu-satu caranya ialah memindahkan wang secara senyap-senyap menggunakan pengurup wang.

Lebih Baik Berterus Terang?

Kedua-dua kemungkinan di atas mempunyai implikasi undang-undang.

Kalau pemindahan wang itu disembunyikan kerana wang itu bukan dari sumber sendiri, maka Tok Mat perlu menjawab: sumber dari mana sebenarnya wang RM10 juta itu?

Kalau pemindahan wang itu disembunyikan untuk mengelakkan had pemindahan wang Bank Negara Malaysia, maka Tok Mat perlu menjawab: jadi benarlah Tok Mat telah melanggar undang-undang dan boleh di penjara (jika disabitkan).

Jika wang itu dari sumber Tok Mat sendiri dan Tok Mat tiada hutang (lalu tiada sekatan jumlah hendak dipindahkan), kenapa pula Tok Mat bersusah payah menyembunyikan pemindahan RM10 juta itu?

Tok Mat bercita-cita menjadi Perdana Menteri Malaysia kerana yakin strategi memainkan isu perkauman oleh gabungan PAS-UMNO akan berjaya.

Saya nasihatkan jika Tok Mat mahu terus bercita-cita menjadi Perdana Menteri, lebih baik Tok Mat berterus-terang dari sekarang mengenai sebab musabab beliau memindahkan wang RM10 juta itu secara sembunyi, sedangkan Tok Mat kan kaya?

Rafizi Ramli

Naib Presiden PKR

10 April 2019.

Updated: 10 April 2019 — 4:01 pm

80 Comments

Add a Comment
 1. PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!

 2. Puak Pembangkang di blog ini takda kelas. Komen2 depa amat low class. Kebanyakannya tarak isi, no substance. Sasaran peribadi (personal attacks) menuduh orang tua, bodoh dsb nya, padahal mereka tua bangka, lebih bodoh kerana membuat begitu.

  Mestilah mereka marah, geramkan tuduhan2 terhadap Pembangkang di sini yang berkesan. Contoh nya, blog pos Budin kali ini amat berdesing menghentam Tok Mat yang sekejap kata takda duit, lupa beli rumah di Seremban, tapi beli apartment di London RM10 juta, banglo di Seremban2 RM6 juta.

  1. Kesan lain yang di lihat: Pak Lobai soroban tebal tidak lagi melanda landa masuk sini tiap 3-4 minit. Geng Najib yang sentiasa menjilat Najib dengan nama Anonymous, Kun Faya Kun dll tidak lagi meroyan hingga pukul 2-3 pagi.

   Mesti ada kesan kpd Pak Lobai bila dikeluarkan demikian banyak komen2 dari rakyat jelata menghentam PAS. Meng neutralize kan tuduhan2 liar dia yang tanpa bukti, fakta dan punca maklumat yang sahih.

   Tapi ada yang sentiasa biadab dan kurang ajar, guna kata2 lucah, bahasa kotor, mencarut dsb nya itu tidak aku layan. Geram, frustrated lah dia amat sangat. Biarkan.

 3. Satu cerita ringkas tentang sejarah Johor bagi orang yang jahil tentang sejarah Johor.

  THE CORRIDORS OF POWER

  Diantara tahun 1786 hingga tahun 1824, pihak British telah mengambil alih Pulau Pinang, Singapura dan juga Melaka.

  Pada tahun 1826, Pulau Pinang, Singapura dan Melaka telah digabungkan di bawah Straits Settlements. Johor ketika itu adalah bebas atau negeri yang merdeka. Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu pula di bawah pemerintahan Siam.

  Sultan Sir Ibrahim Al Masyhur Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Al-Khalil Ibrahim Shah, Sultan Johor ke 22 — kesultanan Johor bermula pada tahun 1528.

  Pada tahun 1895, Negeri Sembilan, Pahang, Perak dan Selangor digabungkan di bawah Federated Malay States. Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu masih lagi di bawah pemerintahan Siam, manakala Johor pula masih bebas dan negeri yang merdeka.

  Pada tahun 1909, Kerajaan British dan Kerajaan Siam telah menandatangani Bangkok Treaty dan Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu di pindah kepada pemerintahan British dan digabungkan di bawah Unfederated Malay States.

  Johor masih bebas atau merdeka.

  Pada tahun 1914, Johor dengan sukarela (volunteered) menyertai Unfederated Malay States.

  Pada tahun 1941, Jepun memerintah Persekutuan Tanah Melayu dan Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu diberi balik kepada Siam. Straits Settlements, Federated Malay States dan Johor pula diperintah oleh Jepun.

  Pada tahun 1948, Johor bersama Straits Settlements, Federated Malay states, dan empat negeri bekas pemerintahan Siam bergabung di bawah Persekutan Tanah Melayu.

  Bagaimanapun, Johor telah diberi kuasa istimewa (seperti boleh memiliki tenteranya sendiri, mengguna jawi dalam urusan kerajaan, dan lain-lain lagi) disebabkan oleh Johor yang asalnya bukan milik British macam 10 negeri yang lain.

  Orang yang jahil tentang sejarah memang tidak tahu sejarah Johor. Sabah dan Sarawak ada MA63 mereka. Johor juga ada MA48 dan MA57 mereka. Dan disebabkan itulah Johor tidak boleh dilayan seperti 12 negeri yang lain di dalam Malaysia.

  Malaysia tidak memiliki Johor sama juga macam Malaysia tidak memiliki Sabah dan Sarawak.

 4. Lim Kit Siang Dah Senyap????

  Lim Kit Siang sekarang ini sudah senyap dan tidak bersuara lagi semenjak pendedahan rasuah yang melibatkan anak beliau itu yang lebih besar dari isu 1MDB

  Patutlah Kit Siang yang terkenal dengan mulutnya yang besar itu semenjak kebelakangan ini diam tanpa berkata apa-apa. Kerana dia tahu yang anaknya sendiri terlibat dalam skandal yang paling besar dan ini boleh menyebabkan kejatuhan DAP dan Pakatan Harapan.

  Dalam kenyataan Zarul Ahmad Mohd Zulkifli kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Januari 2018, dia mendedahkan bahawa 40% daripada pembangunan projek itu dipegang olehnya dan 60% dipegang oleh Ewe Swee Kheng dari Ewein Berhad.

  Tanah ini juga mempunyai nilai pembangunan kasar sebanyak RM15 billion dan dalam beberapa tahun akan datang apabila selesainya perojek itu, tanah ini nilainya berpotensi sebanyak RM50 billion.

  Sekarang semua orang tahu bahawa Swee Kheng adalah proksi kepada Guan Eng. Ianya bukan satu rahsia lagi. Dari 60% kepunyaan Swee Kheng itu, berapa banyak kepunyaan Guan Eng? Swee Kheng memberitahu kepada SPRM bahawa sebanyak 10% adalah kepunyaan Guan Eng dari 60% yang dimilikinya.

  Jadi, Guan Eng bukan sahaja dibayar sebanyak 10% dari jumlah kos pembinaan terowong yang bernilai RM6.3 billion itu, malah dia juga mendapat 10% lagi dari jumlah keseluruhan projek itu.

  Yang lebih menarik lagi, mengikut pengakuan Zarul Ahmad, RM22 juta dari RM305 juta untuk kajian kebolehlaksanaan itu sebenarnya digunakan untuk menyogok SPRM bagi menutupkan kes rasuah ini.

  Patutlah kajian itu menelan kos yang sangat tinggi. Rupanya, jumlah itu termasuk juga dengan RM22 juta untuk menyogok SPRM menutup kes siasatan rasuah.

  Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah membelanjakan sebanyak RM305 juta untuk mengkaji kebolehlaksanaan Terowong Bawah Laut Pulau Pinang.

  Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya Negeri Lim Hock Seng berkata kajian kebolehlaksanaan ini dibayar menerusi hasil dari penukaran tanah.

  10% daripada 60% share Swee Kheng adalah kepunyaan Guan Eng dan yang baki 40% adalah share Zarul Ahmad

  Tanah yang digunakan untuk ‘penukaran’ dengan Terowong Bawah Laut Pulau Pinang itu mempunyai nilai pembangunan kasar sebanyak RM15 billion. Apabila projek terowong itu selesai dan tanah itu telah dibangunkan sepenuhnya, nilainya boleh mencecah sekurang-kurangnya RM50 billion.

  RM50 billion itulah jumlah yang Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan lepaskan untuk projek terowong bawah laut yang nilainya hanyalah sebanyak RM6.3 billion. Dan skandal ini adalah lebih besar dari 1MDB.

  Mengapa Lim Guan Eng membuat bising ke atas 1MDB sedangkan skandal Terowong Bawah Laut Pulau Pinang itu lagi besar? Dan mengapa Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tidak marah kepada menteri kewangannya macam mana dia dahulu marah terhadap Najib Razak ?

  Jika Najib kleptokrat, seperti apa yang Lim Kit Siang kata, yang anaknya sendiri adalah Bapa Kleptokrat. Kit Siang ni tak malu ke? yang anak dia ini perompak terbesar di Malaysia.

 5. Pak diny…Nak tanya lah Pak….Pindaan Perlembagaan Gagal diluluskan oleh parlimen,agak2 Pak lah..apa yang sebenarnya berlaku semalam haah?????

  Pak diny tentu tau..selepas pembentangan usul oleh Perdana Menteri pada jam 2.30 petang, Ahli Parlimen mula berbahas selama hampir 6 jam bermula jam 3.00 petang.

  Ahli Parlimen daripada pembangkang dan Gabungan Parti Sarawak (GPS) dalam perbahasan meletakkan beberapa syarat, antaranya,

  1. Dibawa ke Jawatankuasa Terpilih Khas.
  2. Dibawa ke DUN Sarawak dan Sabah untuk dibahaskan.
  3. Sembah perkenan YDP Agong.

  Sekiranya syarat-syarat tersebut dipenuhi, adalah diyakini penuh usul ini akan mendapat 2/3 undi ahli dewan.

  Selepas sesi perbahasan, sesi menggulung oleh Perdana Menteri menjawab segala persoalan yang dibangkitkan oleh Ahli Parlimen yang berbahas.

  Selepas sesi penggulungan, Ahli Parlimen daripada Santubong membawa satu usul supaya ditubuhkan satu jawatankuasa. Malangnya usul tersebut ditolak oleh Ahli Dewan dengan majoriti undi belah bahagian 136 tidak setuju vs 60 setuju vs 1 berkecuali.

  Apabila usul pindaan perlembagaan ini cuba diputuskan, Ahli Parlimen daripada GPS, BN dan PAS bangun dan minta supaya dibuat undi belah bahagian iaitu satu proses undi yang mengkehendaki Ahli Parlimen menyatakan sokongan, tidak menyokong atau berkecuali secara bertulis.

  Selepas undian diambil, speaker maklumkan bahawa usul tersebut perlukan 2/3 undi daripada jumlah 221 (tolak 1 undi daripada Sandakan) iaitu sebanyak 148 undi.

  Hasil undian adalah 138 menyokong, TIADA AHLI PARLIMEN YANG TIDAK MENYOKONG kerana Ahli Parlimen daripada GPS, BN dan PAS mengambil pendekatan mengundi untuk BERKECUALI.

  Lebih menarik, bila Speaker maklumkan usul tidak mendapat sokongan 2/3 Ahli Dewan, Mat Sabu menepuk meja bukan main kuat lagi tanda seronok. Walhal yang patut seronok adalah dari blok pembangkang.

  Mungkin beliau tidak dapat bezakan antara usul diterima atau ditolak sebagaimana beliau tidak dapat bezakan laporan audit dan laporan kewangan…setuju kan Pak diny Ooooii???

 6. Pelik bin ajaib apabila Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir dan Menteri Ekonomi, DS Azmin Ali hari ini mendakwa, DS Najib Tun Razak mendedahkan Kertas Putih Felda yang diklasifikasikan sebagai ’embargo’ sebelum masanya.

  Perdana Menteri bentang Kertas Putih Felda hari ini (10 April 2019), tetapi Kertas Putih Felda sudah berada dalam Risalat Parlimen semalam (09 April 2019). Selepas itu nak suruh ambil tindakan keras orang “dedahkan” kandungan Kertas Putih. Lawak apakah ini?

  Kalau hendak ambil tindakan, ambil tindakan kepada kakitangan Parlimen sebab meletakkan Kertas Putih Felda dekat domain umum i.e. laman sesawang Parlimen sejak semalam. Sesiapa sahaja yang melayari laman sesawang Parlimen semalam boleh memuat turun Kertas Putih Felda dekat Risalat.

  Kesimpulannya, kalau tidak bodoh bukan Menteri Kerajaan PH…setuju kan kengkawan semua?????

 7. Budin sedar, mcm mana pun PH ttp kan kalah
  Dia juga tau yang Tok Mat Hasan tak bersalah
  Bukan lah niat dlm hati nya, apa yang dia olah
  Tapi, kalau tak buat gini, dedak nanti miss lah

  Kah kaahh kaaahahh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 8. Mana tak nampak wajah, si lahanat Rahman2
  Perangai spt budak kecik tidak padan dgn tua
  Asyiik jer dia hina sultan, ini DAP punya barua
  Agaknya takut polis cekup dia lari masuk gua

  Kah kaahh kaaahahh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 9. TN monyet komen lalok, bagai penagih dadah
  Namun asyik jer si bahalol ni kena maki ludah
  Akiibat kurang ajar, beruk tua ini terima padah
  Baru le ifrit ini tau langit itu tinggi atau rendah

  Kah kaahh kaaahahh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 10. Sobat2 muslim yang menjunjung tinggi kesyumulan Islam dan kedaulatan Institusi kesultanan di negara tercinta ni…dah tentu lah korang akan bersetuju jika kita sama2 membuat kesimpulan bahawa….

  It’s time Mahathir corrected flaws in Federal Constitution to grant rulers more power!!!!

  Mahathir is duty bound as a Muslim to unite the Malays and uphold the sanctity of the religion of Islam by removing all grey areas relating to Islam and the Rulers from the Federal Constitution of Malaysia.

  Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad said the federated Malay states had adopted a system of constitutional monarchy and rulers did not hold absolute power.

  But that’s the problem – the system that we have was inherited from the British who themselves do not have a codified constitution but one that’s unwritten and formed of Acts of Parliament, court judgments and conventions.

  Yes, the UK is one of the few countries in the world that does not have a written constitution.

  Yet, when the British decided to grant us independence, they insisted that we be guarded by a written supreme law and deliberately greyed areas related to religion and the eminence of Malay Rulers.

  According to a former historian, the late Tunku Abdul Rahman confided that the British did this to ward off a communist threat by ensuring that the Chinese would always be in conflict with the Malays so as to prevent the Malays Rulers from turning communist.

  The British wanted the Malay rulers to be the heads of Islam but not the ‘absolute’ heads of government, which is ironical, given that Islam demands the head of the religion in a given administration to be the head of the administration in an absolute sense.

  That explains why Islam was only referred to as “the religion of the Federation” in the Federal Constitution of Malaysia and not “the official religion of the Federation.”

  Due to our constitution, the Federal Courts are bound by its stipulations and may not override them until parliament, which, back in the days of the late Tunku Abdul Rahman, comprised chiefly of Malays, moves an amendment agreed upon by the majority in parliament.

  The Malaysian Parliament is still dominated by the Malays, though the Muslim majority is now the opposition, while the ruling Pakatan Harapan is controlled by the predominantly Chinese DAP which just so happens to bear communist traits.

  In other words, what the British – and, by extension, the late Tunku – sought to prevent happened anyway, thanks to the decades the DAP spent splitting the Muslims splitting while unifying the Chinese under it’s “communist-like” umbrella.

  This has ultimately resulted in the Chinese being the “largest, single most united race-unit” in Malaysia while the Malay majority has now been reduced to a race comprising “multiple minority units.”

  Everyone knows that the seemingly communist leaning DAP is just as opposed to the Monarchical Institution as Mahathir, a fact made manifest when one considers how Lim Kit Siang insulted the ruler of Selangor during Langkah Kajang and Mahathir’s disrespect for the Johor Palace.

  Given that the rulers of the day are pro-Islam and completely opposed to communism, the grey areas that the British included in the Federal Constitution no longer serve any purpose as there no longer is concern that the rulers may turn communist.

  So, the only way the Malays and Chinese can attain peace and harmony is if the grey areas are eliminated.

  For this, the Malay Rulers must be accorded the right to sack a sitting Menteri Besar and (or) Prime Minister while Islam must be defined as “the official religion of the Federation.”

  Once that happens, the rulers can work in tandem with the executive to keep the DAP in check and reunite the Malays by pushing for the legislation of “anti-Islamophobic laws” which impose very heavy penalties upon those who “incite irrational fear or prejudice towards Muslims, the religion of Islam and its history” and to all those who “impress upon the general public that Islam is a problem for Malaysia.”

  That would present the Malay-Muslims a reason to unite as Islam dictates that it is their duty to uphold the sanctity of the religion whenever it is seen to be under threat.

  1. Bro GN:

   Mmg le kita sedih lihat keadaan parti pakatan
   Melayu yg ada pun terikut kafir serupa syetan
   Depa lbh pentingkan harta pangkat & jawatan
   Kerna semua itu sanggup sampai hina sultan

   Kah kaahh kaaahahh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 11. Tak ada kelibat lagi TN monyet si tua musibat
  Dia komen pun, serupa org salah makan ubat
  Tak padan tolol bingai, cuba nak tunjuk hebat
  Kena balun lanyak ganyang, terima lah akibat

  Kah kaahh kaaahahh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 12. Dah tiada lagi kelibat bayang, TN monyet kera
  Tak ada telur rupanya, ini pengkhianat negara
  Asyik ditaji lanyak, dia dlm bersedih duka lara
  Tadi kena dgn MvA, kini dgn Noneng & Kejora

  Kah kaahh kaaahahh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 13. Dia dah menghilang, TN monyet terencat akal
  Habis modal, seperti musafir yng putus bekal
  Tak sedar yg dirinya bingai tolol, otak dangkal
  Mahu duga laut dlm, dgn kail cuma sejengkal

  Kah kaahh kaaahahh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 14. Kesian sungguh pada TN si nyanyuk kongkang
  Habis dikautnya sampah dari dalam longkang
  Tapi masih tetap si tua TN ini terbongkang
  Akhirnya kencing dlm seluar & terkangkang

 15. Dah tak nampak lagi kelibat, si TN memerang
  Ini monyet masa awalnya, kemain lagi garang
  Tapi bingai hanya kutip kopipes komen orang
  Kini dia cabut lari tak tahan GN & MvA serang

  Kah kaahh kaaahahh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 16. Rata2 terdengar rungutan yang parti PH teruk
  Kelemahan2 pd PH, tidak dpt lagi nak disorok
  Bimbang PH kalah Budin buat perangai beruk
  4 kali ulang artikel ni, Tok Mat nak diperburuk

  Kah kaahh kaaahahh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 17. Tahniah TN
  Soalan mudah aku, Adakah wang hasil rompakan dikenakan cukai pendapatan?

  TN dgn segala ilmu dan rujukannya telah menjawab tidak kurang drp 2000 pp sejak ptg tadi.

 18. Nak tanya lah…apa pandangan kengkawan semua bila Tun Madey buat kenyataan seperti di bawah ni:

  Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad on Wednesday said that Malaysia will no longer be a democratic country, if Rulers are allowed to choose who they like as the Prime Minister and Menteri Besar. He was commenting on a statement by the Sultan of Johor who asked for certain quarters to stay out of state affairs as Johor still has a ruler.

  Adakah ini sebagai satu cabarannya terhadap kuasa2 Sultan dalam menentukan perlantikan MB di negeri2 di negara ini, yang sememangnya telah dinyatakan dengan begitu jelas dalam undang2 tubuh negeri2 melayu tersebut????

 19. Sorryla Rafizi ….Naib Presiden yg dapat jawatan secara percuma .

  Kamu kata Mat Hassan hantar duit keluar negara melalui jalan belakang . Jikalau saya tidak silap , perihal ini pernah dibangkitkan olih Lim Kit Siang di parlimen . Lim Kit Siang ketika itu tidak mempertikaikan sumber duit Mat Hassan (kerana dia tahu Mat Hassan memang kaya). Beliau hanya mempertikaikan cara serta saluran yang Mat Hassan gunakan saja . Dia bertanya ,adakah Mat Hassan yang membina karier bermula dari perbankan telah hilang kepercayaan keatas sistem itu ??

  Saya juga ingin bertanya kapada Rafizi ( dan juga Budin ) , “money changer ” atau pengurup wang mana yang tidak membuat “money transfer” di Malaysia ini ????

 20. MAHATHIRVSANWARlW

  IBARAT ISTERI TUA DICERAI KERANA SUDAH ADA WANITA SIMPANAN

 21. MAHATHIRVSANWARlW

  HAKIKATNYA D4P SUDAH ADA PAN KUDA TUNGGANGAN YG BERKESAN DAN MENURUT APA SHJ KEHENDAK KAPIR HARBI

 22. MAHATHIRVSANWARlW

  LANGKAH KAJANG YG TIDAK DEMOKRATIK JUGA SBB PAS KELUAR PR

 23. Walawei…Jemin Jamban dah kuarkan kenyataan Felda akan jual asetnya untuk kukuhkan kewangan.

  Ini sebenarnya keutamaan mereka setelah cuba sedaya upaya untuk memburukkan FELDA baru-baru ini.

  Seperti minggu lepas di mana syarikat GLC milik PNB, Sime Darby Plantations telah mengeluarkan tender untuk menjual lebih dari 4,300 ekar tanah pegangan bebas milik mereka dengan harga RM1 bilion.

  Harga jualan adalah antara RM200,000 sehingga RM250,000 satu ekar.

  https://www.facebook.com/…/a.294787430951/10155985506955952/

  Rakyat, khususnya warga Felda berharap agar tidak ada satu inci pun tanah FELDA yang akan dijual

  Kalau perlukan wang pun, gunalah RM8.3 bilion hasil jualan IHH Berhad kepada Jepun tahun lepas atau dari RM82 bilion wang Petronas yang dijarah ataupun dari pinjaman yang meningkatkan hutang negara sebanyak RM93.3 bilion di bawah kerajaan PH sejak akhir tahun 2017.

  Kenapa perlu jual aset FELDA? Tak kesian ke kat generasi Felda akan datang haah???

 24. MAHATHIRVSANWARlW

  SELAMA SEBULAN TOKONG NOBITA KUTUK PAS…SETIAP HARI SEHINGGA PAS AMBIL KEPUTUSAN KELUAR PR….

 25. Kalau dah dijanji dalam manifesto bahawa semua hutang akan dimansuhkan, siapa lagi nak bayar hutang?

  Cuba lihat masalah yang dibutirkan oleh kerajaan PH seperti dilampirkan, yang kini dihadapi oleh FELDA.

  Pihak mana yang berjanji begitu dan pihak mana yang menyumbang kepada masalah ini?

  Semasa DS Najib jadi PM, FELDA tidak pernah terlalu lewat atau tidak membayar peneroka untuk hasil mereka atau untuk bayaran bantuan sara hidup.

  Itu fakta.

  Aliran tunai FELDA semasa saya PM tidak pernah kritikal.

  Mengapa?

  Kerana kerajaan BN akan segera bantu jika ada keperluan.

  FELDA adalah agensi kerajaan untuk membantu peneroka.

  Tidak ada salah untuk kerajaan tolong agensi kerajaan untuk membantu peneroka.

 26. Tidak kira sama ada pengakuan ini dibuat secara langsung atau tidak, apa yang pasti MB Johor hari ini hanya sekadar BADUT yang dipilih oleh Rejim Pakatan.

  Ingat kenyataan Tun Mahathir tadi? Dia kata, perlantikan Menteri Besar ini bidang kuasa parti Politik dan bukan hak Raja-Raja Melayu?

  Makanya, kesilapan melantik MB Johor sekarang yang diarahkan supaya meletak jawatan itu adalah bukti kegagalan parti Politik pimpinan Tun Mahathir.

  Dia ingat bila pilih seorang calon yang tiada kelulusan akademik, maka mudah untuk dia manipulasikannya. Rupanya, lantikan itu akhirnya memalukan dirinya sendiri!!!

  1. Fuyoooo….. Memang Gila Kuasa betul Rejim Pakatan Hancing ni rupanya ya? Sampai kuasa Raja-Raja Melayu dalam soal lantikan Menteri Besar pun diorang nak rampas?

   Norma kebiasaannya, lantikan Menteri Besar itu perlu mendapatkan perkenan daripada Raja – Raja Melayu terlebih dahulu sebelum boleh menjawat jawatan tersebut.

   Parti Politik hanya datang dengan mencadangkan beberapa nama pemimpin yang difikirkan sesuai dan layak untuk dilantik bagi mendapatkan perkenan Raja-Raja Melayu.

   Jadi, macam mana Rejim Pakatan Hancing boleh mendakwa Raja-Raja Melayu tiada hak untuk melantik seorang Menteri Besar? Dia ingat rakyat Malaysia ni semua tak tau Undang-Undang Tubuh Negeri ke haaah?????

   1. Ada sorang peguam yang ketinggalan zaman mengomen tentang kuasa melantik Menteri Besar terutama sekali bab Negeri Johor .
    Di katakan , berlandaskan undang tubuh kerajaan negeri Johor tahun 1865 , sultan punya kuasa mutlak didalam isu melantik menteri besar . Tahun 1865 beb … apasal peguam ni tak kata tahun 1765 ??? masa tu sultan Johor pun masih berada di Sulawesi lagi !!!!

    Geng Najib , kamu tak usah nak sergah2 oarang kat sinilah !!!
    Memanglah , ramai rakyat jelata faham juga undang2 didalam isu lantikan menteri besar ini . Bukan semua parti politik bolih mencadangkan nama kejawatan MB . Hanya kelompok parti yang memegang jumlah majoriti sesuatu negeri sahaja yang diterima . So , didalam situasi sekarang , tukarlah Menteri Besar Johor 10 kali pun , UMNO/BN tak bolih masuk campur !!!!

    1. Pak diny..sebenarnya Pak kena read between the lines bila timbul isu perlantikan MB Johor ni.

     Istana Johor dah tak mahu lagi MB dari parti Bersatu yang hanya jadi proksi dan kuda tunggangan Tun Madey aje untuk melaksanakan agendanya dalam pembinaan jambatan baru, hab pelabuhan serta isu hutan simpan paya bakau yang bakal dibangunkan oleh Tun dan kroninya tu.

     Peralantikan MB yang diperkenankan oleh Istana Johor ni bukannya sesuatu yang baru, tapi dah dilaksanakan zaman berzaman sejak negara merdeka dan masa Tun jadi PM dulu.

     Pak diny..nak tanya lah..kenapa masa Tun jadi PM dulu, dia tak pernah bangkitkan kuasa perkenan Istana Johor dalam perlantikan MB…dia terima aje sapa yang Istana perkenankan..tapi sekarang ni baru nak ungkit kuasa perkenan Istana Johor pulak..tak pelik ke tu???

     Kuasa perkenan tu dah terang2 tercatat dalam undang2 tubuh negeri Johor..takkan lah nak menongkah arus pulak sekarang???

     Sebenarnya, Tun Madey takut calon pilihan dari Bersatu yang dicadangkan oleh Tun takkan diterima oleh Istana kerana Istana dah tak ngam lagi dengan Tun Madey..dan kemungkinan besar MB baru bukan dari Bersatu..itu lah pasal Tun sekarang dah panas bontot.

     Too much is at stake kalau MB bukan dari Bersatu..segala perancangannya di negeri tu bakal menghadapi masaalah besar nanti, khususnya dengan Istana.

     Kalau ditanya warga Johor, rata2nya akan bersetuju dengan sapa saja yang jadi MB johor pilihan Istana..samaada dari PKR, Amanah atau pun melayu DAPigs..tapi bukan Bersatu..cukup2lah contoh seperti Man Datsun tu.

     Pak diny..jadi tepatlah ungkapan lama tu yang mengatakan..you reap what you sow Tun Madey..kini baru betul2 buku bertemu ruas beb !!!!

 27. Agak menghairankan juga. Didalam sidang Dewan Parlimen, berani pulak Jemin Jamban buat dakwaan kononnya BN guna wang Felda sebanyak RM 2.7 billion untuk tujuan Pilihan Raya.

  Maknanya, dia cuba buat kononnya wujud penyelewengan dalam urustadbir Felda. Tapi kenapa dia tak buat laporan kepada pihak SPRM agar tindakan undang-undang diambil?

  Sebab dia sendiri tau, RM 27 billion itu digunakan untuk bayar balik Bonus dan bantuan raya serta bantuan khas yang memang diagihkan kepada Peneroka Felda hampir setiap tahun.

  Jadi, dakwaan yang dibuat didalam sidang Dewan Parlimen itu hanya sekadar untuk memburukkan imej Kerajaan BN yang terdahulu demi kepentingan Politik Peribadi mereka sendiri dan bukannya untuk menjaga kebajikan Peneroka Felda!!!

 28. MAHATHIRVSANWARlW

  PAS KELUAR PR KERANA DIHALAU DITOKONG

 29. MAHATHIRVSANWARlW

  KES RM90J TIADA PEMBOHONGAN KERANA MMG TERBUKTI TIADA KES

 30. MAHATHIRVSANWARlW

  MANA YG SYIAH DLM PAS DAH KELUAR TUBUH PARTI KUALI…PAS SEKARANG DAH BERSIH DARI AKIDAH SESAT SYIAH

  1. Azlan Md Noor

   Apabila kena atas batang hidung.. … Wajib Berbohong.
   Pemimpin lain pula kata, ” Tiada nombor Ahli PAS masuk neraka”.

   Dalam tazkirah pula ada yang sebut, “mati ketika mesyuarat PAS lebih baik dari mati ketika sujud dalam solat ” juga buat fitnah tiada lagi azan di Pulau Pinang. Dan berbagai lagi. Macam ni mempergunakan agama boleh ikut ka?

   Mongak Mongak

   Saat2 manis kemenangan ph sentiasa dlm sejarah Malaysia…syg sekali PAS adalah pengkhianat rakyat yg menyokong UMNO…terpahat dlm sejarah.

 31. MAHATHIRVSANWARlW

  ADA BUKTI BUKAN SAJA2 DAKWA…SAPE2 NAK TAU BOLE TANYA

  1. Kay F Jay

   Maap ckp..dimana Pas ketika PH teruk ditindas BN masa BN jd kerajaan. Pas meninggal PR ketika PR amat memerlukan Pas ketika susah.

   konon nya utk Islam tp lihatlah Allah maha mengetahui maha adil setiap perlakuan curang khianat pemimpin mrk brsubahat dgn perasuah, penyamun, pencuri penindas rakyat.

   bila PH menang,mrk macam toyol Cari tuan baru, buat muslihat baru konon nk selamat Tun M. Tinggi rendah langit Kami dah tahu siapa pemimpin pasumno. Bukan Hadi.

 32. MAHATHIRVSANWARlW

  YG ENJOY D4P…YG SYOK PAK DAJJAL…YG SENGSARA PAS

  1. Taqs Ab Mukti

   Maaf la sejak bila PAS kutip berita tepi jalan…kalo ikut hukum PAS cerita 1MDB tak boleh terima kerana tak sohih.. Tetiba boleh bawa cerita fsl usul tak percaya dlm kerajaan…

   Hahaha. Sebenarnya aku pun nak cerita apa yg aku dengar drpd geng pas.. Mereka nak troll Tun dan kerajaan supaya berpecah dan senang la puak pembangkang menjatuhkan kerajaan.

   Tapi PAS tak boleh dapat undi bukan Islam. Umno ada busuk Najib.

 33. MAHATHIRVSANWARlW

  YANG DPT DANA ISRAEL D4P…YANG NAK BINA MARKAZ TENTERA ISRAEL DI PD PARTY FREEMASONRY
  ….YG JD KAMBING HITAM PAS
  ..

  1. Johnny Tung

   PAS mendakwa wujud usaha untuk meminggirkan Mahathir. Samanlah PAS 2.5 juta, PAS mampu bayar. Sebab mereka ada RM90 juta. Duit rasuah dari Najib. Tolak itu ini masih ada lagi berpuluh juta.

  2. YG JD KAMBING HITAM – PAS?

   Embek eeeeek ….

 34. MAHATHIRVSANWARlW

  PENENTANG AGAMA PARTY KAFIR HARBI

  1. Ruhan Jufrie

   Mula-mula terima pembohongan untuk selamatkan parti. Kini, sebar propaganda pulak untuk memecahbelahkan PH. PAS ni nak jadi apa sebenarnya ?

   Love Peace

   Mudah dan senang saja SIFIRnya..PAS banyak DOSA itu sebab PAS tidak boleh jadi pemerintah. Kita lari dari PAS mambuyuk umat.

 35. MAHATHIRVSANWARlW

  PERMAIN AGAMA PARTY KADOK BERSATU

  1. Azam Yahya

   Nampaknya lebai dah boleh terima.
   Kes memali adalah kes penjenayah mati katak melawan polis.
   Hj Eddy Wang pun dah secara tak langsung mengakui amanatnya sesat.

   Lepas PRU, atok dah spin satu persatu.
   Sampah UMNO dikutip.
   Manifesto bukan kitab suci lagi.
   Bersatu masuk Sabah juga.
   Janji setahun tak boleh pegang jawatan tapi baru sebulan, bekas UMNO dah mula rebut jawatan pengerusi bersatu perak.

   Yang last sekali,
   Bila masa kerusi DUN rantau milik PKR?
   Boleh percaya lagi ke?
   PRU 15, jika DSAI tak jadi PM.
   DAP 30, PKR 30 (kartel only), Amanah 5 & bersatu 120 kerusi.
   Watikah calon di tangan dia maaa!

 36. Minta sesiapa yg terjumpa atau terserempak dengan seorang tua yang mengutip sampah di tepi jalan dan longkang, sila buat laporan ke pejabat kebajikan masyarakat berhampiran atau balai polis berdekatan. Dia memakai seluar Hawaii 3 suku dan t-shirt oren bertulis TN (Tua Nyanyuk). Dah seminggu tak pulang, cucu sdg mencari.

 37. MAHATHIRVSANWARlW

  PERALAT AGAMA PARTI KUALI

  1. Mas Cotek Daun Palas

   Parti PAS berguru dengan imam Ayatullah Khomeini. Di dalam mazhab agama syiah laknatullah BERTAQIYYAH atau berbohong adalah menjadi rukun iman mereka yang ke Tujuh.. Itulah sebab jika imam as Syafie masih hidup dan tinggal di Malaysia pasti imam as Syafie akan berfatwa:

   ” Aku belum pernah bertemu pemimpin bertopengkan agama yang paling penipu selain daripada pemimpin-pemimpin dari Part PAS di Malaysia….”

 38. MAHATHIRVSANWARlW

  PARTI PENUNGGANG AGAMA ADALAH PARTI MATA SATU

  1. Yoep Bunga

   Lebai adi huhuhu nafsu iblis akan buat apa saja dlm pru kecundang dlm gabungan umno lebai xjalan nk jadi king maker hancur hanya satu jer yg tinggal porak poranda

   cucuk sana sini batu api bagai itulah wajah sebenar lebai adi skg maklumlah satu dunia dh tau dia ketua pati ngaku islam pembohong lagi dusta…adoi malang sungguh ko lebai

 39. Saudara Rafizi memviralkan perkara yang BOHONG iaitu cincin merah jambu.
  Sila jelaskan pada rakyat Malaysia KENAPA & MENGAPA..??????????

 40. Kudingking Lumeeng

  rasa kecewalah lebai2 pas kerana usaha mereka menggunakan Tun M utk memecah belah pemimpin2 PH nampaknya menemui kegagalan.

  Hahaha sungguh lucu gelagat pemimpin pas, nampak sangat mcm cacing kepanasan dgn siasatan sprm yg sedang berjalan.

  Woii lebai pas, kmu itu pakai title ulamak, jgnlah ambil alih tugas iblis menghasut, ingin melihat pemimpin2 islam dlm PH bergaduh.

 41. TN,
  Orang tua nyanyuk gila meroyan

 42. MAHATHIRVSANWARlW

  PARTI MATA SATU BERGABUNG DGN KAFIR HARBI BINA NEGARA DAJJAL

  1. Nafie Salim

   Mungkin ini yg wak jahit ckp tempoh hari.ada perkara besar akan terjadi..semuanya dirancang..jauhi dr mempercayai pas.negara msh memerlukan kepakaran tun utk dipulihkan

   Affendy Salleh

   Yahudi dlm CIA dah masuk dlm PAS nak hancurkan Islam dgn menggunakan lebai2 bodoh yg ada dlm PAS yg mempergunakan Islam. Mereka tahu kalau lebai bodoh boleh dijadikan barua CIA, walaun bangang tetap akan sembah lebai bodoh. Dgn senang Islam akan diberi imej yg buruk ditangan PAS. Babi sungguh yg kawan dgn CIA ni

 43. Chua Ch

  sememangnya pada masa itu Hadi dibawah bayang Nik Aziz yang memang lebih rela kerjasama dengan DAP dari UMNO. Sejarah buktikan UMNO bawak mudarat yang terbesar sehingga institusi2 kerajaan , kewangan dan kestabilan ekonomi dan maruah negara amat terjejas pada masa Najib jadi PM.

  Mat Ali Mohamed

  Berat tuduhan ni mengatakan PAS mewajibkan berbohong. Atau semua ini nak burukkan PAS. Namun demikian kerajaan baru budaya fikir nya lebih baik dari yang lama.

 44. TN, org tua nyanyuk & pengotor yg berak dan kutip sampah merata-rata.

 45. Nasa Din

  Ulamak yg menghalalkan bohong, itu ulamak haramjadah

  Mutalib Talib

  Ulama yg halalkan rasuah dgn dia menerimanya adalah ulamak, yg perlu di

  Emir Khairil Ahmad

  Sape-sape nak jadi ulama, masuk je pas. Garenti semuanya pas.

  Dia N Diana

  Ulamak PAS adalah ulama suk. Ularmak menunggang agama demi sokongan pengikut2 utk perut dan kepentingan duniawi mrk. Tu pasal masing2 kaut kekayaan berbeza perjuangan sebelum ATGNA ada. Pengikut2 PAS jenis angguk kepala saja.

  Adon Adon

  Tuba Nasr hadi ulama…tarap lebai aje…muka pon x ada seri…sbb hati busuk…

 46. MAHATHIRVSANWARlW

  D4P MMG SENGAJA NAK RANAPKAN EKONOMI NEGARA TERUTAMA INSTITUSI MELAYU

  1. Tey Shong Hui

   Insafilah diri Tuan Guru.

   Ketara sangat pendekatan Tuan Guru ialah pendekatan manusia yang tidak jujur.Tidak baik jatuh ke tahap pencipta cerita .

   Buatlah kerja selaras dengan gelaran/jawatan tinggi-tinggi.

   Pembohong, pemfitnah, pereka cerita -bukankah semua ini kena dielakkan?

 47. MAHATHIRVSANWARlW

  TN MMG GILA
  ..SOKLAN PLG MUDAH PUN TAK LEH JWB ..CUBA KO JWB …13 DAN 18 MANA LBH BANYAK?

  1. Saidon Din

   Hadi tu dengki sebenarnya.terutama kpd amanah.jd dia buat dakwaan mcm2.parti pas parti yg xboleh diharap.makin lama makin sasau

   Nadzir Iberahim

   pemimpin islam PAS lagu ni berat 66, dah nyanyok lah dan bercelaru …rakyat tak yakin lagi kepada pemimpin islam yang tiada perinsip islam yang jelas serta menghalalkan pembohongan

 48. TN bahlol tua kutuk bodoh nak mampus.
  Duit rompakan kena bayar cukai pendapatan ke?

 49. TN cuma setakat kutip sampah/ komen org lain je, bapok tua penakut kote kecik telo besar dan laboh.

 50. Polis panggil VIP bantu siasatan Felda

  Selepas Ketua Pengarah Felda Dr Othman Omar membuat laporan polis pada Isnin mendakwa ditipu bekas perdana menteri.

  Najib Al Jibo. dalam hal pembelian saham syarikat Indonesia, Eagle High Plantations (EHP).

  https://www.malaysiakini.com/news/471701

 51. TN
  Soalan yg memerlukan jawapan mudah YA/TIDAK pun tak berani nak jawab. Tak payahlah melalak mcm anjing gila dan menyondol mcm babi hutan.
  Malulah sikit pd org muda mcm aku & cg kejora ni.
  Memang layak kau ni aku caci dan maki.
  Tua nak mampus pun masih tak sedar diri dan berlagak.

 52. Mmg le sangat cantik Umno berpadu dgn Pas
  Perpaduan ummah kembali subur & bernapas
  Sumua PRK, kita akan kasi PH haprak tumpas
  PRU15 nanti Putrajaya pasti kita akan rampas

  Kah kaahh kaaahahh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 53. Kerajaan PH bakal kerajaan sepenggal suatu analisa
  Tukang Merepek: Prince of Noob

  1. Suatu ketika dahulu, aku pernah menulis bagaimana PH boleh terus kekal berkuasa dalam tempoh yang lama selepas memenangi pilihan raya. Namun tatkala usia kerajaan PH semakin hampir menyambut ulang tahun yang pertamanya, aku yakin kerajaan PH akan kalah pada PRU15 dan bakal menjadi kerajaan sepenggal sahaja.

  2. Pandangan aku ini bukanlah bermaksud aku menyokong parti pembangkang BN atau PAS, sebaliknya hanya suatu pemerhatian dan analisa aku terhadap lanskap politik sejak kebelakangan ini.

  3. Kesilapan pertama kerajaan PH adalah kegagalan mereka mengekalkan momentum kegembiraan, keseronokan dan harapan rakyat seperti mana ketika mereka baru memenangi PRU14. Sewaktu dalam tempoh seminggu dua selepas PRU14 dahulu, aku dapat rasakan semangat rakyat yang berkobar-kobar selepas jatuhnya sebuah kerajaan yang telah memerintah selama lebih 60 tahun.

  4. Aku ingat lagi bagaimana gembiranya rakyat ketika itu melihat pemimpin-pemimpin kerajaan lama didakwa, dibawa ke mahkamah, rumah dan pejabat digeledah sehingga terjumpa pelbagai penemuan yang tidak pernah kita sangka.

  5. Aku ingat lagi betapa bangganya rakyat Malaysia akhirnya dapat membuat sebuah perubahan dalam sebuah negara demokrasi, malah sanggup menyumbang dan menderma wang ringgit demi untuk mengurangkan hutang negara.

  6. Aku ingat lagi bagaimana sedih dan kecewanya ramai penyokong kerajaan lama, yang rata-rata hanya diam dan tidak mampu bersuara melihat betapa sugulnya wajah pemimpin-pemimpin mereka.

  7. Namun tak sampai beberapa minggu, keseronokan rakyat mula berubah menjadi kekecewaan, apabila ramai pekerja kerajaan kontrak ditamatkan perkhidmatan begitu sahaja, banyak projek dibatal dan ditangguh sehingga ada syarikat terpaksa memberhentikan pekerja mereka, sedangkan ada di kalangan mereka yang turut sama mengundi memenangkan PH menjadi kerajaan baru.

  8. Hal ini membuatkan ramai orang rasa tertipu dan dikhianati. Tambah lagi banyak janji yang tidak berjaya ditunaikan dan dilaksanakan menambah lagi kedukaan dan kekecewaan rakyat yang begitu berharap inginkan suatu perubahan yang baik.

  9. Perangai barisan menteri dan pemimpin kerajaan juga tidak ubah seperti menteri dan pemimpin kerajaan terdahulu, dengan sikap yang sombong, sukar didekati, tambah lagi dengan pelbagai kenyataan dungu dikeluarkan, menimbulkan persoalan buat apa tukar kerajaan kalau apa yang kita dapat sama sahaja malah mungkin lebih teruk?

  10. Kesilapan seterusnya adalah apabila kerajaan PH banyak melakukan kesilapan dan lambat pula menghukum pemimpin kerajaan lama yang dituduh melakukan kesalahan dan korupsi, sehingga akhirnya ia memakan diri sendiri. Pihak pembangkang kini bijak mengambil peluang menggunakan kesilapan kerajaan sebagai modal untuk mengembalikan sokongan rakyat kepada mereka.

  11. Namun kesilapan terbesar kerajaan PH adalah apabila mereka menimbulkan pelbagai kontroversi terhadap 3 perkara ini, iaitu Melayu, Islam dan Institusi Beraja. Cakaplah apa pun, realitinya formula untuk kekal berkuasa sebagai kerajaan di negara Malaysia ini ada 3 sahaja, iaitu jaga Melayu, Islam dan Institusi Beraja.

  12. Dengan formula ini pun lah BN yang diketuai UMNO boleh kekal berkuasa selama 60 tahun, kerana parti UMNO lah satu-satunya parti yang selama ini dilihat sebagai pembela dan pejuang Melayu, Islam dan Institusi Beraja.

  13. Sebab itu tak kisahlah kalau pemimpin dari parti itu ada isu moral, korupsi, kronisme, nepotisme, kleptokrasi, salah guna kuasa dan sebagainya, mereka tetap dapat bertahan sebagai kerajaan selama 60 tahun, kerana majoriti orang Melayu tetap akan sokong mereka.

  14. Berbeza dengan kerajaan baru ini yang mana turut dianggotai parti DAP yang rata-rata tidak disukai oleh orang Melayu, mereka dilihat tidak begitu menjaga kepentingan Melayu, Islam dan Institusi Beraja dengan timbulnya isu-isu seperti sumbangan kewangan kepada kolej swasta dan sekolah persendirian Cina, pengiktirafan UEC, tender kerajaan terbuka termasuk bukan bumiputera, perjanjian ICERD, Statut Rom, hibah Tabung Haji yang rendah dan sebagainya.

  15. Malah pergeseran di antara PM Tun Mahathir dengan Tengku Mahkota Johor juga dilihat tidak memberi apa-apa keuntungan kepada kerajaan PH, kerana orang Melayu ini walau apa pun rata-rata lebih memihak kepada raja berbanding ahli politik, seperti mana yang tertera dalam Rukun Negara iaitu “Kesetiaan kepada Raja dan Negara”, bukan “Kesetiaan kepada Ahli Politik”.

  16. Bukan tak boleh nak buat dan iktiraf sesuatu yang baru, tapi nampak macam gelojoh dan drastik sangat. Kerajaan tak sampai 1 tahun tapi macam-macam nak ubah dan iktiraf, sedangkan manifesto banyak lagi benda tak tertunai.

  17. Itu belum kira macam-macam cukai yang diperkenalkan lepas dah mansuh GST. Cukai SST, cukai hiburan, cukai gula, cukai latihan, cukai digital, levi pelepasan dan macam-macam lagi. Kalau macam ini lebih baik kekal je dengan GST.

  18. Walaupun begitu tak dinafikan kerajaan baru ini mahu mengubah dan mereformasikan tadbir urus, sistem perundangan, kehakiman, pendidikan, kesihatan, kewangan dan sebagainya ke arah yang lebih baik.

  19. Malah ada juga pemimpin yang berkaliber dan disayangi oleh sekelompok masyarakat seperti Menteri Pendidikan Dr. Maszlee, yang mana walaupun beliau sering dilabel dan dikecam oleh warganet, namun realitinya beliau cukup disayangi dan disenangi oleh golongan guru dan pendidik.

  20. Tapi kerajaan buatlah apa pun usaha yang baik, nak membanteras rasuah, meningkatkan integriti, menurunkan kos sara hidup, memperbaiki ekonomi, membongkar penyelewengan, kebebasan media dan sebagainya, tapi bila 3 perkara ini disentuh sehingga orang Melayu rasa terancam dan tergugat, terus checkmate.

  21. Sekarang ini apa sahaja kebaikan yang kerajaan PH telah buat dan akan buat, belum cukup untuk mengembalikan sokongan dan keyakinan rakyat kepada parti PH, kerana sentimen rakyat Malaysia terhadap kerajaan PH sudah berubah.

  22. Kalau dulu ada ramailah juga warganet yang nak pertahankan kerajaan PH bila berlaku apa-apa isu di media sosial, tapi sekarang ini mereka nak pertahankan pun rasa segan dan malu sebab tak mahu dihentam, dikecam dan ditroll oleh penyokong pembangkang dengan gelaran-gelaran seperti mahacai, hancing, penjilat, raykat, keldai dap dan macam-macam lagi.

  23. Jadi nak tak nak kalau nak kekal lama berkuasa, kerajaan PH kena jadi macam BN, kena jaga kepentingan Melayu, Islam dan Institusi Beraja, tanpa menindas dan menidakkan hak kaum dan agama lain. Jangan kerana terlalu nak mengejar undi golongan minoriti, hilang undi golongan majoriti.

  24. Tambah lagi dengan kerjasama UMNO-PAS yang dilihat sebagai pembunuh undi parti pembangkang. Matematiknya mudah, ratio pengundi masa PRU14 dulu lebih kurang 5:4:3, di mana PH – 5, BN – 4 dan PAS – 3. Memandangkan undian PH paling banyak di antara 3 parti besar yang bertanding, maka PH menang dan bentuk kerajaan.

  25. Bayangkan jika PRU15 nanti BN dan PAS bersatu dan bergabung, ratio undian akan jadi 5:7 di mana PH – 5 dan BN+PAS – 7. Itu pun kalau PH tak hilang langsung sokongan. Kalau hilang, ratio mungkin 4:8 atau 3:9, dan PH masih tertinggal di belakang BN+PAS.

  26. Andai kata kerajaan PH masih tidak sedar akan hal ini, masih “in denial mode” dan tidak mahu berbuat sesuatu untuk mengubah situasi, aku yakin kerajaan PH akan jadi kerajaan sepenggal. Mereka sendiri patut dah boleh rasa yang sokongan rakyat terutama orang Melayu kepada mereka semakin berkurangan. Malah peristiwa kerajaan sepenggal PH ini bakal memastikan penguasaan BN untuk tempoh 60 tahun lagi.

  27. Ambil contoh peristiwa 13 Mei 1969, walaupun 50 tahun telah berlalu, namun ia masih lagi dijadikan modal penyokong UMNO untuk tidak mengundi DAP dengan amaran seperti “Jangan undi DAP kalau tidak mahu peristiwa 13 Mei berulang”.

  28. Jadi peristiwa kerajaan sepenggal ini juga pasti akan dijadikan modal politik dengan amaran seperti “Jangan undi PH lagi kalau tidak mahu kerajaan sepenggal berulang”, atau “Jangan undi PH lagi kalau tidak mahu kakitangan kerajaan diswastakan macam dulu”, atau “Jangan undi PH lagi kalau tak nak hibah Tabung Haji rendah” dan sebagainya, dan ia akan berterusan sehingga 50, 60 tahun akan datang.

  29. Pada 60 tahun akan datang pula, waktu itu mungkin kena ada PM macam Najib baru sokongan akan berubah memihak semula ke parti PH (kalau PH masih wujud lah). Kalau tak, kedudukan BN sebagai kerajaan sukar untuk digugat.

  30. Oleh itu aku harap kerajaan PH gunakanlah peluang 4 5 tahun ini untuk memperbaiki kelemahan dalam kerajaan dan memperbetul apa-apa yang tak betul. Kalau ia dapat mengembalikan sokongan rakyat kepada mereka, baguslah untuk mereka. Tapi kalau mereka kalah PRU15 sekali pun, sekurang-kurangnya tahi semua dah dicuci dan BN boleh bermula semula baru dalam kerajaan yang sudah dibersihkan. Asal jangan kutip balik tahi lama dan buat tahi baru sudahlah.

  P/S: Jangan lupa untuk menyokong kami dengan membeli buku Buasir Otak: The Komik (ENIGMA) yang baru di sini – http://bit.ly/buybotk6.

  1. Muhd Zool Bin

   di sebalik jubah meniru gaya arab, lebai lebai hamPAS ni busk hati. terlebih perasa mereka saja ahli syurga. bila arwah tok guru tiada barulah nampak
   kejumudan sebenar para lebai celaka ni.. sanngup sokomg penyamun negara duit punya pasal

   Thomas

   Anda lupa sebut satu lagi – membohong dibenarkan dalam PAS.

   Han Tuah

   yg penting pencuri dah kena buang selamat duit rakyat malaysia… yg penting pas kalah perosak perpaduan dan hubungan sesama masyarakat majmuk di malaysia…pas perosak kerana selalu berbohong….

  2. Mmg le sangat cantik Umno berpadu dgn Pas
   Perpaduan ummah kembali subur & bernapas
   Sumua PRK, kita akan kasi PH haprak tumpas
   PRU15 nanti Putrajaya pasti kita akan rampas

   Kah kaahh kaaahahh kaaaahhhh kaaaaahhhh

 54. RUU ditolak cermin kerajaan lemah: Tok Mat

  SEREMBAN – Penolakan pindaan Rang Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) 2019 berkenaan status Sabah dan Sarawak yang dibentangkan dalam Parlimen malam tadi, mencermikan yang kerajaan hari ini lemah.

  Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, sepatutnya sebelum pindaan itu dibuat atau dibawa ke dalam Dewan Rakyat ia dibincangkan secara menyeluruh dengan mengambil kira pandangan semua.

  “Sepatutnya ia disokong, tapi ditolak kerana tidak mencerminkan manifesto dijanjikan yang mereka akan perkasakan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

  “Apa yang mereka bentang semalam hanya memisahkan negeri tanah Melayu dengan Sabah dan Sarawak. Padahal menteri yang bentang itu adalah dari Sabah,” katanya.

  Beliau difahamkan ahli Parlimen pembangkang telah minta perkara berkenaan dibawa ke jawatankuasa pemilih terlebih dahulu untuk dibincangkan secara mendalam sebelum dibentangkan.

  Katanya, ini kerana ia bukan semudah itu untuk diputuskan.

  “Saya kesian dengan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. Saya rasa menteri tidak beri nasihat pada beliau dengan betul.

  “Jika pindaan ini baik, kenapa Parti Gabungan Sarawak(PGS) yang bukannya dari BN tidak sokong?. Maknanya apa yang dibentangkan itu tidak beri apa-apa kebaikan,” katanya.

  Usaha kerajaan meminda Perlembagaan Persekutuan bagi mengembalikan status asal Sabah dan Sarawak seperti termaktub dalam perjanjian pembentukan Malaysia pada 1963, gagal mendapat sokongan dua pertiga majoriti undi di Dewan Rakyat malam tadi.

  Ini selepas RUU itu kekurangan 10 undi untuk memperoleh sokongan majoriti ; 148 undi daripada 222 anggota Parlimen iaitu dua pertiga persetujuan anggota Dewan Rakyat.

  1. Elain Mashi
   Pas bkn lgi islam. dulu pas tulin parti islam.skrg parti Bohong Boss Ku

   Nordin Abu Bakar
   Parti pembohong bersiri

   Han Tuah
   Sejak pas kawan dgn parti penyagak umno pas makin bodoh

   Dia N Diana
   wala versi PAS adalah taat patuh diadun bersama kebodohan. Senangnya pemimpin PAS perkudakan penyokong mrk dgn menjual agama utk perut duniawi.

 55. MAHATHIRVSANWARlW

  PAK MAN KO PARTI MANA SATU ..PKR ATAU D4P,?

  1. Wan Der
   PAS BODOH SOKMO…HARAMKAN JE PARTI INI…GUNA NAMA ISLAM SEBAGAI LESEN UNTUK BERBOHONG.

   Firhan Umar
   Yang betulnya … PAS pembohong dan mempergunakan agama Islam untuk survival politik pemimpinnya. Dan yang betulnya, ahli-ahli dan pengikut PAS macam Tebuan Tanah kena bohong dengan PAS dan pemimpinnya.

 56. MAHATHIRVSANWARlW

  PAK DAJJAL SOKONG LIBERAL DAN PLURALISM ATAS NAMA ISLAM

  1. Chan Cheng Huat

   LEBAI KANGKUNG reka cerita ada usul x pcaya kpd Tun. Sbb tu mrk janji sokong Tun. Nanti bila parlimen bersidang, tiada usul x prcaya, PAS pula akan pusing cerita pula iaitu krn tindakan PAs, grup yg nak jatuhkan Tun da takut dan batalkan niat mrk. Jadi PAS akan tonjol diri sbg penyelamat Tun.Tu perancangan LEBAI KANGKUNG

 57. MAHATHIRVSANWARlW

  PAK DAJJAL SOKONG MURTAD ATAS NAMA ISLAM

  1. Sani Pka
   sedih la tgok hj hadi dulu aku sgat hormat beliau tapi sekarang Allah je tau hati……apa yg dia nak sebenarnye umur dah ujung tu

   Syed Azahar
   Ni la kerja iblis di Tok Garu. Tak sangka orang berilmu tinggi mampu dibelit iblis pada ujung usia. Nauzubillah, minta di jauh perkara ini.

   Han Tuah
   hadi bawang jadi bodoh pun salah DAP ke???

Leave a Reply

Your email address will not be published.