SELEPAS 10 BULAN BERKUASA, PH SEMAKIN DIUBAH MENJADI BN 2.0

Sekurang-kurangnya dua isu pokok dikesan sedang menyelubungi kerajaan PH pimpinan Tun Mahathir Mohamad sekarang yang menyebabkan sokongan rakyat kian merudum hari demi hari.

Pertama, janji-janji manifesto yang gagal ditunaikan, malah sesetengahnya tiada iltizam tinggi daripada kerajaan sendiri untuk melaksanakannya.

Kedua, hala tuju kerajaan yang tidak jelas serta tidak komited dalam agenda reformasi dan ekonomi yang pernah dlaung-laungkan kepada rakyat selama ini.

Dalam semua keadaan itu, punca utamanya ialah Tun Mahathir yang seolah-olah sengaja membiarkannya keadaan itu berlaku dan dalam waktu yang sama seperti sedang berusaha menukar PH ininmenjadi BN 2.0.

Lantaran itu apabila Khairy Jamaluddin memberi markah D kepada kerajaan selepas 10 bulan mengambil alih kuasa daripada BN, ia bukanlah sesuatu yang memeranjatkan.

Sesetengah pihak, dengan menambah prestasi menteri-menteri yang dilihat mengecewakan, celaru serta tidak keruan, tanpa ragu-ragu ada yang sampai memberi markah F atau gagal kepada kerajaan.

Ada pula yang merasakan tiada perbezaan langsung antara PH dengan BN yang pernah berkuasa selama 61 tahun sebelum ini.

Semua janji perubahan yang pernah dilaung dan dibentangkan kepada rakyat hanya tinggal janji-janji kosong belaka.

Tun Mahathir, dalam mengemudi kerajaan bersama kuasa dalam tangannya, sejak hari pertama mengangkat sumpah hinggalah tempoh 10 bulan ini, lebih memberi keutamaan kepada mengukuhkan kedudukannya berbanding menjaga perut dan poket rakyat.

Kos sara hidup masih tinggi, harga barang kian meningkat, pendapatan rakyat tidak bertambah, peluang pekerjaan dan perniagaan tidak berkembang dan segala-galanya seperti tiada beza dengan sebelum ini.

Reformasi atau perubahan dalam negara masih gagal dilaksanakan dan undang-undang drakonian yang dijanji untuk dihapuskan masih lagi tidak menampakkan sebarang kemajuan.

Yang lebih diutamakannya hanyalah menyediakan platform untuk seramai mungkin Ahli Parlimen UMNO melompat menyertai Bersatu.

Jika dengan sokongan PKR, DAP, Amanah, Bersatu serta Warisan pun beliau sudah berjaya menjadi Perdana bagi tempoh sementara waktu atau dalam jangka masa dua tahun sebelum menyerahkannya kepada Anwar Ibrahim sebagaimana perjanjian, untuk apa sebenarnya Tun Mahathir mahu membawa lagi Ahli Parlimen UMNO menyertai Bersatu?

Apakah selepas dua tahun menjadi Perdana Menteri nanti dan ketika itu usianya sudah melebih 95 tahun, beliau masih mampu lagi secergas seperti hari ini?

Selain itu, dengan Tun Mahathir berhasrat mengekalkan Pengerusi PAC dipegang oleh Ahli Parlimen kerajaan, Tun Mahathir jelas memperlihatkan keinginan untuk menunjukkan betapa “gedebenya” beliau mentadbir negara ini.

Mujur masih ada beberapa pemimpin PH, terutamanya Nurul Izzah yang terus bersikap keras membantah pendirian Tun Mahathir itu sehingga beliau mula akur dan sedia mengembalikan jawatan Pengerusi PAC kepada pembangkang.

Jika tidak dibantah dan struktur PAC terus kekal dipengerusikan oleh Bersatu, manakala timbalannya oleh DAP seperti sekarang, ini akan memperlihatkan PH jauh lebih buruk berbanding BN dahulu yang setidak-tidaknya memperuntukkan jawatan timbalan pengerusi kepada wakil pembangkang.

Tetapi, itulah caranya Tun Mahathir menunjukkan kekuasaan dan “gedebenya” sebagai Perdana Mentero buat kali kedua ini.

Untuk itu, sambil menyedari bahawa sokongan rakyat kepada kerajaan terus jatuh merosot, PH mesti sentiasa waspada serta berani bersuara dalam mempertahankan agenda reformasinya yang menjadi asas sokongan rakyat kepada perubahan dalam negara sejak 1998 lagi.

Andainya Tun Mahathir berjaya menjadikan PH ini sebagai BN 2.0 melalui kemasukan semakin ramai bekas pemimpin UMNO dan

menukar gaya pemerintahannya sepertimana beliau berkuasa selama 22 tahun sebelum ini, bukan saja agenda asal reformasi akan berkubur dengan sendirinya, yang lebih buruk ialah PH ini akhirnya hanya tinggal nama saja lagi.

PH hanya mampu kekal berada di hati rakyat jika percaturan menukarnya menjadi BN 2.0 dapat dielakkan. (Shahbudindotcom 25/03/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 25 March 2019 — 8:19 am
Subscribe
Notify of
guest
72 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
rahman jpc
rahman jpc
26 March 2019 10:02 am

yg penting nya ia lah kestabilan politik. tun m wajib berbuat apa saja yg perlu utk mengujudkan keadaan ini.

oh! how i wish tun m wil hv d opportunity 2 bcome a ‘benevolent dictator'( a strong leader that is people centric) again.

tak kira lah sama ada kerajaan pimpinan nya d gelar BN 2.0 atau UMNO Asal(’46).

pd ‘keluarga 69’, sudah tiba masa nya kita nyatakan dgn tegas – ‘A Time To Say Goodbye’ – lagu nyayian Andrea Bocelli.

wallahu’allam.

Rahman2
Rahman2
25 March 2019 4:54 pm

I am really waiting for Anwar, Mat Sabu and Lim Guan Eng to tell TDM off.

Setakat ini tiada yang berani. Just wonder WHY.

rahman jpc
rahman jpc
26 March 2019 10:05 am
Reply to  Rahman2

i think they r stil planning. but we believe that Allah swt is d best of planners.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 3:04 pm

KECOH: Maklumat pengundi hilang, diubah SPR menjelang PRK Rantau Seluruh negara kecoh hari ini apabila tular berita tentang maklumat atau data yang telah didaftarkan di Suruhanjaya Pilihan (SPR) hilang dari sistem. Perkara ini sangat membimbangkan raykat Malaysia terutama bagi mereka yang akan mengundi di Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) bahagian Rantau. Warganet turut mengesahkan perkara itu dan lebih menghairankan data peribadi ahli keluarga termasuk anak-anak juga hilang. “Cuba korang check pula. Aku check berkali-kali dah, nama aku hilang dari daftar mengundi SPR. Nama anak2 aku juga hilang dari daftar pengundi yang sekarang dikuasai oleh Art Harun ni,”… Read more »

zunnun
zunnun
25 March 2019 3:15 pm

..laaa,

den ingat cerito apo ….

cerito kambing trobang.

Woit, kambing blh trobang ko?

Mcm tak yakin nak menang di Rantau.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 3:52 pm
Reply to  zunnun

ZUNNUN THE COMMUNIST AND ANARCHIST tak jawab apa Hadi kata.

Hanya pergi ke lain subjek. Ini lah jenis kominis dan anarkis. Dan penyokong Dap.

Keturunan ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 2:59 pm

Zaman BN Boleh Bagi Subsidi Jemaah Haji, Kenapa PH Pula Mahu Kurangkan Subsidi? KUALA LUMPUR – Dewan Pemuda Ikatan Malaysia (Ikatan) mengecam Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof yang didakwa menggunakan istilah Arab dan bermain dengan kata-kata sahaja untuk melaksanakan pengurangan subsidi kepada bakal jemaah haji. Selama ini, rakyat hanya membayar RM9,980 berbanding kos sebenar RM22,900 untuk membolehkan mereka mengerjakan ibadah rukun Islam kelima itu. Ketua Dewan Pemuda Ikatan, Shahril Adnan berkata, jika dahulu kerajaan Barisan Nasional (BN) boleh menjaga kebajikan umat Islam, kenapa hari ini kerajaan Pakatan Harapan (PH) pula membebankan. Lantaran itu beliau menggesa kerajaan memperhalusi balik keputusan ini… Read more »

zunnun
zunnun
25 March 2019 3:19 pm

..daif sgt umat Moslem, nak jadi tetamu Allah pun masih mengemis subsidi.

..bila blk, cuba tanya mereka, se bagai tetamu Allah, Syaitan yg di rejam tu, bergorak tak?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 3:30 pm
Reply to  zunnun

KO JUNUN CAYA KE IBADAT HAJI

zunnun
zunnun
25 March 2019 3:34 pm

Ibadah Haji apo?

Tlg beri penjelasan. Jgn pulak kao kata itu Rukun.

cerito sikit apo pergertian haji?

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 4:01 pm
Reply to  zunnun

Ini jenis ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang, bukan saja dapat tongkat sejak zaman Penjajah British (lesen lombong, tanah pajak lombong dll), jugak pakai tongkat selepas Merdeka hingga sekarang.

Robert Kuok diberi monopoli gula dek gomen pimpinan Melayu selepas Merdeka, jadi jutawan, billionwan. Tapi umumkan di Kajang tahun lalu dia “twin-footed” – satu kaki di China.

Yang paling teruk ia lah, selepas mengemis sebagai coolies pendatang, dapat subsidi dan tongkat, bukan saja tak terima kasih, letak 1 kaki di China Kominis pulak. Ini ULTRA KIASU AMAT SANGAT.

Anonymous
Anonymous
25 March 2019 5:53 pm
Reply to  zunnun

Bayar gaji dan elaun yg tinggi kpd lembaga pengarah tak de masalah pon…subsidi oleh TH selama ni duit keuntungan pelaboran penyimpan Tabong Hj jugak…duit TH duit oenyimpan jugak…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 2:56 pm

Pabila ultra kiasu berselendang rindu Tidak semena-mena wakil rakyat ultra kiasu mengenakan ‘selendang rindu’ sebagai tanda simpati dan penghormatan kepada mangsa tragedi 50 umat Islam yang menjadi mangsa korban perbuatan manusia tidak bertamadun, Brenton Tarrant, dalam dua buah masjid di Christchurch, New Zealand. Sejak bila ultra kiasu ini suka berselendang kecuali ketika bulan puasa? Sifat ini sangat baik, jika sejak dahulu, ultra kiasu melakukannya. Sentiasa beradab dan berpakaian sopan mengikut tradisi agama masing-masing. Ini tidak, setiap kali ditemui, lihat pakaian mereka. Macam “fashion show”. Sehingga terpaksa ditegur ketika berada di Dewan Undangan Negeri dan Parlimen. Sekurang-kurangnya bacalah panduan etika berpakaian… Read more »

zunnun
zunnun
25 March 2019 3:20 pm

..kao tak pi ko kek dataran bersamo Mujahid tempoh hari?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 3:32 pm
Reply to  zunnun

KO TGH SEDAP LIWAT MANA NAK PG

zunnun
zunnun
25 March 2019 3:37 pm

yo boto jugak tu, siapaleh, berdonggun high kan.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 4:03 pm
Reply to  zunnun

Gamak nya ada yang pi kong kek ko aritu. Ko buat tak tau pulak.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 2:52 pm

Hahaha, ini untuk orang DAP, mcm ZUNNUN THE COMMUNIST AND ANARCHIST –

‘Kamu tuduh kami Taliban, di belakang kamu ada Komunis’

Hantaran Hadi itu bagi menjawap kenyataan Pengerusi DAP Perak yang mendakwa bahawa Malaysia akan menjadi negara Taliban jika Umno dan PAS membentuk kerajaan.

zunnun
zunnun
25 March 2019 3:05 pm
Reply to  Tanpa Nama

..komunist tu apo? Hantu had1 ko? Tuhan lain ko? Lombu ko?

Tapi, “Economic System”, yg berasaskan Communism dgn izin kini Kuasa Economy Terbesar menewaskan “Free Market” di US.

mcm mano?

Taliban?

Agek nyo, Had1 bersekongkong dgn mereka kot? Teruja sgt nak berpantun.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 4:08 pm
Reply to  zunnun

Mungkin ZUNNUN THE COMMUNIST AND ANARCHIST ini ejen China Kominis, di bayar dan di kawal Pegawai Perisik di Kedutaan China, di KL.

Buan main lagi pertahankan the commies.

Bila ada perang, jangan sebaris dengan dia. Berdiri 10 meter dari dia. Tentukan senjata berpeluru kalau2 dia memusing ke belakang.

Rahman2
Rahman2
25 March 2019 1:36 pm

I urge and challenge any MP in current parliamentary sitting to table a no confidence vote motion. Let us be fair anf transparent.

If the current intention is to oust TDM….proceed to vote him out.

Jangan cakap banyak….only rhetoric. If you do not do it then stop mengomel macam.budak hingusan

zunnun
zunnun
25 March 2019 2:51 pm
Reply to  Rahman2

Sdr Rahmanku, Semua tahu, baik dlm PH, BN, Warisan, GPS & PAS bahawa bukan senang nak perbetulkan economy negara sbb kerosakkan yg di tinggalkan selain persekitaran economi dunia semasa. Tidak se orang pun yg berani kerana jika gagal that the end of their political life. Tapi mereka2 ini teruja dan keinginan utk mengambil peluang dlm keadaan ketidak penentuan terkini. These Political Dogs are very revealing in BN & PAS. These Political Dogs are trying to position themselves, as to who is after Tun. If its Azmin, they set forth their Political Strategy. If its Anwar, they will make adjustment. If… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 4:17 pm
Reply to  zunnun

GURU DAN MURID AJARAN SESAT TGH DIALOG

zunnun
zunnun
25 March 2019 4:25 pm

..mcm had1 dgn murid2 nyo ko?

Rahman2
Rahman2
25 March 2019 12:34 pm

Kalau betul pkr dap amanah kuat …get rid of bersatu and mahathir…..let us see who will emerge as winner.

Why scared????

zunnun
zunnun
25 March 2019 1:16 pm
Reply to  Rahman2

wow? wow ! wow.

..a good wake up call.

then again, the knock out call has to be delivered sooner or later…

siape selepas Tun…

kinda like a time bomb waiting to explode.

Rahman2
Rahman2
25 March 2019 1:28 pm
Reply to  zunnun

Zunnun

I bet they wun dare for now. Without TDM at this critical time PH wud be biting the dust.

I am no fan of TDM but presently he is still the best the country has. No one is close to him….

zunnun
zunnun
25 March 2019 1:52 pm
Reply to  Rahman2

..without doubt.

BN & PAS are trying to position themselves Post Tun.

They see the Crack. Until PH blh memberi penyelesaian, these Political Dogs will keep barking.

I am not duly risau mengenai keadaan ekonomi semasa kerana our fiscal & macro are strong.

Anjing2 yg dok menyalak dlm blog ini are biting the micro economic impasses sj.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 2:16 pm
Reply to  zunnun

Anjing yang paling ketara ia lah kamu ZUNNUN THE COMMUNIST AND ANARCHIST. And kamu anjing bermuka dua juga, sekejap menyalak ke sana sekejap ke sini. Anjing lah katakan.

Contoh nya, kamu telah menyalak pasal ekonomi entah berapa kali. Kot kamu hanya nak menunjuk kamu pandai ekonomi, kononnya.

Communism pun kamu kata sistem ekonomi. Pada hal communism = classless society yang kamu salakkan sebab kamu percaya korang 2nd class citizens, hendakkan sama rata, konon, tak pedulikan Perlembagaan negara ini.

Kamu hanya mahu porak perandakan keadaan. That’s what communists and anarchists habitually do.

zunnun
zunnun
25 March 2019 2:29 pm
Reply to  Tanpa Nama

..kao dah jengok ko lubang burit mak kao, dah tengok ko sarang “maniqam” yg satu ketiko dulu, kao penghuni di situ.

masih kah kao ingat?

Taman Syurgo kini dah layu? tak lain, kao terlobih Melayu dari Adam.

..kao tahu ape keistimewaan berbangsa Adam? Kao menanggung rahsia ketuhanan semesta, menjangkau nama Allah yg kao sendiri tak tahu pengertian nya.

Tapi kao lobih menyalak seperti Anjing, dgn alunan kepercayaan DOGma jo.

..den nak tanyo kao, kao jawap, blh?

Waktu kao takbir, lalu menyebut “ALLAH”, ALLAH itu ape?

Jom kito bicara..

blh..

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 2:44 pm
Reply to  zunnun

Aku hanya lihat burit mak kau. Koyak rabak sebab kau keluar songsang, kaki dulu – sejak lahir lagi kau dah memuki mak kau.

Amacam, bagus tak respon aku bila kau tak respon, contoh nya, memberi sebab mengapa kau rasa 2nd class.

zunnun
zunnun
25 March 2019 2:53 pm
Reply to  Tanpa Nama

..itu aje yg kao mampu nak bicara?

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 4:10 pm
Reply to  zunnun

Apo kau buat, aku buat.

Lebih baik dari kau.

Walau pun aku tak kominis atau anarkis mcm kau.

zunnun
zunnun
25 March 2019 4:21 pm
Reply to  Tanpa Nama

..lobih baik?

laaa ini memang ter lobih baik. Eeehm

..hanya jgn terlebih high.

zunnun
zunnun
25 March 2019 3:29 pm
Reply to  Tanpa Nama

..classless society?

Ji Class apo?

Poliburo Class Apo?

PLA Class apo?

Jack Ma Class Apo?

Terlobih mencokek buah nie..

Cubo huraikan apo Economic System wrt to Remembi?

cubo browse top 4 Largest Bank dari mano?

Classless burit..

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 4:13 pm
Reply to  zunnun

Tak dapek menjawab, menanya, mencarut yer.

Nyata ko ZUNNUN THE COMMUNIST AND ANARCHIST, keturunan ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang.

Anonymous
Anonymous
25 March 2019 2:43 pm
Reply to  Rahman2

Kaki kencing memang the best..

Anonymous
Anonymous
25 March 2019 2:41 pm
Reply to  Rahman2

Janji 2 tahun masih dipegang….buatlah onar selepas 2 tahun….

zunnun
zunnun
25 March 2019 2:57 pm
Reply to  Anonymous

Huh…

..garang ni..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 12:10 pm

Lambakan Rumah Urut, Orang Kenamaan Jadi Dalang -SPRM KUALA LUMPUR 24 Mac – Terdapat penglibatan orang kenamaan berpe­ngaruh di sebalik lambakan premis rumah urut di negara ini. Itu maklumat yang diperoleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sepanjang penyiasatan mereka untuk membuktikan berlaku aktiviti pelacuran dan rasuah dalam kalangan penguat kuasa untuk melindungi kegiatan itu. AZAM BAKI Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki yang mengesahkan perkara itu bagaimanapun enggan mengulas mengenai orang kenamaan yang terlibat. “Memang kita ada maklumat (orang kenamaan) tetapi saya tidak akan dedahkan dahulu kerana siasatan serta pemantauan sedang dibuat mengenai perkara itu. “Kalau tiada… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 12:07 pm

D4P ahli penghasut dalam Malaysia PAS memandang berat kenyataan Saudara Lim Guan Eng (LGE), Setiausaha Agung DAP yang juga Menteri Persekutuan, yang mengeluarkan kenyataan berbentuk hasutan kononnya persefahaman Umno-PAS merupakan suatu ‘perisytiharan perang’ ke atas masyarakat Bukan Melayu di negara ini. PAS menganggap kenyataan LGE mengesahkan DAP sebuah parti yang bersikap chauvinis dan tidak demokratik, meskipun nama DAP diterjemahkan sebagai ‘Parti Tindakan Demokratik’. Di samping itu kenyataan beliau juga menggambarkan DAP adalah parti ‘anti Melayu-Islam’. Sebenarnya kenyataan LGE itu yang merupakan ‘perisytiharan perang’ dengan menekan butang paniknya. LGE sepatutnya melihat penyatuan ummah yang dipelopori oleh PAS dan Umno dengan pandangan… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 March 2019 12:06 pm

Nampaknuye tiada siapa yg berani menegor madey yg mula mahu kontrol PH seperti madey kontrol BN selama 22 tahun…

Madey mesti ditegor jika mahu PH kekal relevan….jika madey keras kepala undurkan saja madey secara paksa…

Pas memberi sokongan kpd madey kerana nak punahkan PH yg dah 2 kali tewas prk…

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 1:54 pm
Reply to  Anonymous

Kamu gila ker mengata “Pas memberi sokongan kpd madey kerana nak punahkan PH yg dah 2 kali tewas prk…”? Tak tahu bahawa PAS sokong Umno di dua Prk itu? Kamu duduk di gua mana?

Gila lagi kamu mengata “Madey mesti ditegor jika mahu PH kekal relevan” bila kamu juga megata “.. tiada siapa yg berani menegor madey yg mula mahu kontrol PH ..”

Sekola mana dulu?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 12:05 pm

Bekas pelajar SMK Sungai Tiram beri info lengkap bahaya 8 kimia Sungai Kim Kim

BERIKUTAN 8 sebatian kimia berbahaya disahkan dibuang di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang, bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sungai Tiram tampil memberi info lengkap berkaitan bahaya kimia berkenaan.

Selanjutnya bersama bekas pelajar yang kini sedang melanjutkan pengajian dalam jurusan Bachelor of Chemical Engineering, UTM.

komen : Maklumat macam ok tapi selagi kerajaan pekak badak, tuli dan buta… rakyat jadi mangsa

Anonymous
Anonymous
25 March 2019 12:01 pm

Lepas Nurul Izzah letak jawatan, Dr M timbang tukar pengerusi PAC…….. Kow Gah Chie 24 Mac 2019, 1:08 tengahari (Dikemaskini 24 Mac 2019, 4:12 petang)…. A A Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad berkata beliau akan menimbangkan untuk melantik pengerusi baru Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) bagi menggantikan Ronald Kiandee. Beliau berkata demikian ketika ditanya tentang peletakan jawatan Anggota Parlimen Permatang Pauh Nurul Izzah Anwar sebagai anggota PAC, susulan pengekalan Kiandee walaupun setelah menyertai Bersatu. “Ya kita akan menimbangkannya, kita akan cari calon yang bagus. Tetapi pada masa ini beliau (Kiandee) kekal sebagai pengerusi PAC,” katanya dalam sidang media selepas pelancancaran… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 12:00 pm

Menteri arah NC ambil tindakan perkara yang berlaku di luar kampus.

Menteri “arah” Naib Canselor Universiti komen hal politik. Sudah dua kali dia buat kenyataan mengenai isu kecil depan restoran amjal tu.

Macam mana pengurusan universiti hendak komen kejadian di luar kawasan universiti membabitkan pelajar yang menjadi anjing DAP.

Tidak pernah dalam sejarah ada Menteri kaki meroyan macam mamat ini.

p/s: Tolong bagi google maps pada Mazslee.

Ab Jalil Backer

komen : PH yang kecil dibesarkan yang besar ditutup bawah karpet

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 11:57 am

Datuk Mujahid tak layan pun pemintaan sokongan solidariti atas tuntutan keadilan. ketika himpunan solidariti kedamaian tadi.. kami cuba mengambil kesempatan menemui datuk mujahid yusuf rawa menteri agama untuk mohon sokongan solidariti atas tuntutan keadilan.. kezaliman yg dihadapi ex asp tuan ali.. sambil mohon bergambar dgn beliau.. pada ingatan kami dptlah berbicara barang seminit dua bagi menerangkan secara ringkas permasalahanya.. namun belumpun sempat berkata tidak disangka pulak menteri agama tidak mau mendengar langsung apa2masalah.. kami fahamlah ketika itu mungkin tidak sesuai..tapi takkanlah tidak boleh menyuruh pegawai sekeliling ambil matlumat.. sebagai rakyat apa lagi aku selaku ahli pkr yg lebih 20th berjuang… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 March 2019 11:56 am

Madey rosakkan dan punahkan PH…2 prk tewas petanda rakyat sudah benci madey…

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 1:19 pm
Reply to  Anonymous

Itu ha nya pendapat kau. Sebenarnya hanya segelintir ajer mcm kau yang bencikan nya.

Sebalik nya amat ramai rakyat yang bencikan kau. Tak payah keluarkan bukti sebab kau pun tidak buat begitu.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 11:54 am

Sifir Nga Kor Ming 1) Sifir Nga Kor Ming, tak ada Cinema terus label Taliban. Isu cinema ni zaman TG Nik Aziz jadi MB lagi. Bukan tak benarkan, tetapi pihak cinema gagal patuh syarat lesen – asingkan lelaki dan perempuan serta yang berkeluarga. 2) Siapa kata di Kelantan tiada cinema? Cuma pengusaha cinema yang mematuhi syarat sahaja dibenarkan beroperasi. Saya tidak pernah pergi mana-mana cinema. Tetapi pernah saya lalui kawasan iklan filem dan movie terbaru di Kota Bharu. Cuma iklannya agak pelik sedikit, pihak majlis perbandaran akan cover gambar rambut pelakon wanita. 3) Takkan iklan movie di billborad tu untuk… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 11:50 am

Kenyataan Pengerusi SPR satu penghinaan – Ahmad KOTA BHARU: Kerajaan Kelantan menyifatkan kenyataan Pengerusi SPR, Azhar Harun melabelkan rakyat Kelantan sebagai ‘kaki kelab malam’ adalah penghinaan kepada rakyat negeri itu. Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, berkata berdasarkan kenyataan Azhar yang tular di media sosial dan akhbar tempatan, jelas menggolongkan seolah-olah majoriti rakyat Kelantan yang berada di luar tidak tahu tentang dosa dan pahala. “Rakyat Kelantan di luar sana ada di kalangan penjawat awam, pegawai tinggi kerajaan dan tokoh korporat yang banyak menyumbang untuk masyarakat dan negara. “Ucapan berkenaan dianggap keterlaluan dan boleh mencetuskan perasaan benci serta prasangka negatif rakyat negeri… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 11:44 am

Nurul Serang Tun, Undi Tak Percaya atau PRK Rantau? Dalam satu wawancara dengan The Straits Times Singapore ahli Parlimen Permatang Pauh yang juga anak “bakal PM” Malaysia Nurul Izzah dilaporkan berkata: “I mean having to work with a former dictator who wreaked so much damage, not just on our lives, but the system. “It was not easy,” (Maksud saya bekerja untuk seorang bekas diktator yang telah banyak merosakkan bukan hanya kehidupan kita tetapi sistem Bukkannya mudah) Nurul meluahkan kekecewaan dan patah hatinya dengan sikap dan kepimpinan Tun Dr Mahathir dan masih kecewa dengan tindakan Tun memenjarakan ayahnya sebelum ini. Difahamkan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 11:42 am

Mengapa Anwar Diam, Nurul Saja Bersuara Isu Pengerusi PAC? Sebagai tanda protes terhadap Perdana Menteri, Nurul Izzah Anwar semalam mengumumkan perletakan jawatannya sebagai anggota PAC… Ahli Parlimen Permatang Pauh itu berbuat demikian berikutan perubahan pendirian PH, terutamanya berikutan kenyataan Perdana Menteri selepas Pengerusi PAC sedia ada, Ronald Kiandee menyertai Bersatu… Salah satu janji manifesto PH ketika kempen PRU14 ialah melantik Pengerusi PAC atau Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara daripada kalangan pembangkang dan untuk itu, Ronald Kiandee daripada UMNO telah di lantik memegang jawatan tersebut selepas PH berjaya menumbangkan BN buat pertama kali pada pilihanraya 9 Mei 2018 lalu… Dalam satu kenyataan… Read more »

zunnun
zunnun
25 March 2019 3:50 pm

..daim tahu, yg menyalak2 semua tak tahu.

kao tahu?

atau terlebih tahu?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 4:21 pm
Reply to  zunnun

KO NGAKU TUHAN

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 11:40 am

PAS tetap jadi pilihan disebalik tohmahan LARUT: Permohonan keahlian yang semakin meningkat dan berterusan, sama sekali menjadi realiti sanggahan kepada serangan bertalu-talu dihadapkan musuh politik kepada PAS. Perkara sama turut dialami PAS Kawasan Larut di mana PAS Cawangan Kampung Teras Pekan Ijok menerima Anugerah Ahli PAS Teramai sempena Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke-57. Anugerah disampaikan Timbalan Mursyidul Am PAS, Ustaz Dato’ Ahmad Yakob kepada Ketua Cawangan, Mohd Faizal Ismail pada majlis yang berlangsung di Dewan Majlis Daerah Selama, di sini kelmarin. PAS Cawangan tersebut telah mendaftarkan 30 ahli baru di mana penganugerahan tersebut disifatkan Faizal sebagai semangat untuk pihaknya terus… Read more »

zunnun
zunnun
25 March 2019 3:53 pm

..bilo PAS & had1 di terima oleh Rakyat hingga blh jadi Parti Pemerintah, waktu itu,syaitan ketawa bosar.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 4:22 pm
Reply to  zunnun

JUNUN SETAN BESAR

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 11:37 am

Larangan jual alkohol di SIGC ditarik semula Larangan penjualan minuman keras di Seremban International Golf Club (SIGC) dilapor ditarik semula. Keputusan itu dibuat selepas ahli-ahlinya dalam mesyuarat agung luar biasa petang ini sebulat suara menolak larangan yang dikenakan presiden kelab itu, Aminuddin Harun yang juga merupakan menteri besar. Laporan Free Malaysia Today memetik salah seorang ahli kelab itu, Shanker Ramachandran sebagai berkata bahawa larangan itu ditarik serta-merta. Shanker yang dilapor turut hadir mesyuarat itu berkata, larangan penjualan alkohol dikuatkuasakan Ogos lalu selepas Aminuddin menjadi presiden SIGC. Shankar juga berkata larangan penjualan alkohol bukan saja dilakukan secara sepihak tapi juga bertentangan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 11:35 am

Sultan Johor: Sertai Statut Rom bercanggah Perlembagaan Persekutuan Sultan Johor dalam titah ucapan sempena hari keputeraan baginda hari ini menyifatkan tindakan kerajaan persekutuan yang menandatangani Statut Rom Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) sebagai bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan. Dalam titah itu, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar juga menyorot hasrat kerajaan sebelum ini untuk meratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (Icerd). “Mana-mana pihak yang telah menyentuh hak dan kuasa raja atau kerajaan negeri, adalah melanggar undang-undang negara dan boleh dianggap sebagai penderhaka. “Tindakan kerajaan persekutuan yang ingin meratifikasi Icerd dan menandatangani Statut Rom, adalah satu tindakan yang bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan,… Read more »

zunnun
zunnun
25 March 2019 9:29 am

budin, ..tak perlu kito buet byak penafian demi penafian. Kerangka pentabiran negara telah lama di susun & di perbaiki tahun demi tahun seiring dgn lamo nyo negaro mencapai kemerdekaan oleh Parti UMNO kemudian BN. ape yg ada terkini, peninggalan takbir urus BN a summation of baik dan buruk mereka. PH tidak blh memperbaiki perkara2 yg baik yg di tinggalkan oleh BN….(1) Yg PH perlu buat, perbaiki kelemahan & keburukan takbir urus BN….(2) Yg jadi permasaalahan ketika ini, Menteri2 PH dlm asyik menjenamakan PH, mereka juga terikat dgn kepentingan Parti yg mereka wakili, hinggakan hilang arah utk membezakan mana yg baik… Read more »

Mohd Rum Anuar
Mohd Rum Anuar
25 March 2019 9:50 am
Reply to  zunnun

Pandangan yg membina….sepatut nya yg akan megambil alih tunjukan kebolehan dan wisdom memuafakatkan parti2 kompnen dlm PH bukan asyik nak letak jawatan aje….”Dari segi adat yg tua pergi dulu menemui penciptanya tetapi dari segi Syariat tak semestinya”….Wassalam

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 12:48 pm
Reply to  Mohd Rum Anuar

Membina? Kamu tahu ke dia ini ZUNNUN COMMUNIST AND ANARCHIST penganut DAP yang selalu menghasut dan coba memporak perandakan keadaan, seperti di 13 Mei 1969 dulu. Google itu utk tahu laporan2 Polis apa yang depa lakukan mencetus pergaduhan kaum itu.

Kamu baru di blog ini. Baca lagi komen2 dia dan komen2 membalun dia.

Dia memikir kaum nya 2nd class citizen sebab Melayu ada Kedudukan Istimewa dll di Perlembagaan negara. Jadi dia mahukan “classless society” = communism. Dia anarkis sebab mahu porak perandakan keadaan.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 1:25 pm
Reply to  zunnun

“mencapai kemerdekaan oleh Parti UMNO ..”? Kau tak masukkan puak kau yang ada juga ambil bahagian dalam mencapai kemerdekaan? Atau kau fikir DAP belum ada di masa itu, yang lain tak maSuk kira?

Kamu memang keturunan ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang memikir begitu.

Atau kau keturunan begitu tak baca atau belajar sejarah negara ini sebab gerombolan kau tidak ada di masa itu.

Ini antara yang membikin kamu di gelar ZUNNUN COMMUNIST AND ANARCHIST.

zunnun
zunnun
25 March 2019 2:15 pm
Reply to  Tanpa Nama

..kao nak menakutkan RUM ko?

…biarin RUM buet penilaian.

..atau kao rasa lagi bijak?

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 4:19 pm
Reply to  zunnun

Ko nak coba one upmanship yer?

Nak tunjuk kau on a moral high ground.

Tapi ZUNNUN THE COMMUNIST AND ANARCHIST LAH YANG PALING low class and tarak high ground pun.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 1:46 pm
Reply to  zunnun

Komen kamu adalah hogwash. Setimpal dengan watak yang membabi hutan pada masa2 nya. Hanya pendapat kamu, tiada fakta, alasan atau punca2 maklumat yang sahih.

Kamu budak kecik ke? Asyik menggunakan perkataan “over” – “terlebih2 over hinggakan ..”? Mana lah pendapat budak2 boleh di beri perhatian.

Dahtu kau curipakai kata2 porak peranda yang aku lemparkan kpd kamu – kamu kata, “siape yg akan mengantikan Tun juga byak memporak perandakan PH ..”

Tapi perkara porak peranda adalah darah daging lanun ZUNNUN THE COMMUNIST AND ANARCHIST. Banyak telah di perkatakan menjustifikasikan nya.

zunnun
zunnun
25 March 2019 3:12 pm
Reply to  Tanpa Nama

..kao terlebih over dgn KeMELAYUan kot lebih dari meneruskan dinasti Adam.

ekao bila blk nanti, malaikat panggil kamu kaum Adam ko atau kaum Melayu?

Kao belajar Islam kek mano?

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 4:16 pm
Reply to  zunnun

Kamu jawablah mengapa kau bukan COMMUNIST AND ANARCHIST.

Tak dapat menjawab, kau menghasut. Low class communist.

zunnun
zunnun
25 March 2019 4:51 pm
Reply to  Tanpa Nama

..ado jugak class. Low Class, high Class.

Kojap Classless society, kojap low Class, kojap 2nd Class.

Mano satu yg boto nie?

Mungkin terlobih high moral ground nie.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 March 2019 5:09 pm
Reply to  zunnun

Korang dah dapat hak kerakyatan, korang terima aje lah fakta bahawa Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak ada Kedudukan Istimewa di Perlembagaan negara, Islam agama negara ini, BM bahasa negara ini, dll.

Tak payah komplen rakyat 2nd class bagai.

Kalau tak, hijrah lah.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 March 2019 4:23 pm
Reply to  zunnun

JUNUN DINASTI BERUK