KENAPA MARZUKI TERUS DIBERI JAWATAN TAMBAHAN DALAM BERSATU?

Sedar tak sedar, semalam tersebar berita bahawa Marzuki Yahya, Setiausaha Agung Bersatu yang masih berdepan isu kelayakan akademik palsunya telah dilantik mengetuai Bersatu Negeri Perlis yang sebelum ini jawatan Pengerusinya digantung berikutan kemelut kepimpinan.

Di waktu yang sama, Marzuki turut dilantik sebagai Pengerusi PH Negeri Perlis.

Meskipun dimaklumkan bahawa perlantikannya memegang kedua-dua jawatan itu hanya bersifat sementara waktu saja, soalnya, siapakah yang menyetujui perlantikan beliau itu?

Apakah PH dan Bersatu tidak sedar bahawa Marzuki sedang dipertikaikan kewibawaannya?

Tiadakah orang lain dalam kepimpinan Bersatu yang lebih layak dan tidak dipertikaikan kewibawaannya untuk dilantik memegang jawatan tersebut?

Bagaimanakah Marzuki dipercayai mampu menangani dan menyelesaikan kemelut kepimpinan Bersatu Perlis, sedangkan dirinya sendiri sedang dipertikaikan daripada segenap sudut?

Siapakah mahu mendengar kata-kata dan arahannya?

Ketika isi kelayakan akademik Marzuki meletus baru-baru ini, Bersatu sedang berdepan PRK Semenyih dan ramai yang bimbang isu tersebut, jika tidak diselesaikan dengan sewajarnya, ia mampu memberi kesan terhadap keputusan pilihanraya tersebut.

Akibatnya, sebagaimana yang dijangka, selain disumbang oleh pelbagai faktor lain, calon Bersatu di PRK Semenyih telah tewas dengan keadaan yang cukup memalukan.

Mahu tidak mahu, isu yang melibatkan Marzuki adalah antara penyumbang kepada kekalahan di Semenyih itu.

Mengambil iktibar daripada keputusan itu, tambahan lagi dilaporkan juga bahawa sudah ada laporan telah dibuat kepada Lembaga Disiplin parti, kalau pun tidak digugurkan kedudukannya sebagai Setiausaha Agung Bersatu, beliau tidak harus sama sekali diberikan sebarang jawatan tambahan lain dalam parti.

Bagaimanakah Bersatu mahu berharap gambaran lebih baik terhadapnya di mata umum lantaran keputusan memberi jawatan kepada seseorang yang sedang dipertikaikan kredibilitinya itu?

Selain itu, oleh kerana difahamkan sudah ada laporan yang dibuat kepada Lembaga Disiplin mengenai Marzuki, bilakah badan itu mahu menjalankan siasatan dan mengumumkan keputusannya?

Apakah setelah Muhyiddin Yassin selaku Presiden Bersatu mempertahankan kedudukan Marzuki, maka badan itu juga senyap terus daripada menjalankan siasatannya?

Bukankah Lembaga Disiplin sepatutnya bebas bertindak demi menjaga imej parti tanpa mengira siapa pun mereka yang hendak disiasat? (Shahbudindotcom 18/03/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 18 March 2019 — 10:35 pm

115
Leave a Reply

avatar
10 Comment authors
Tanpa NamaahmadAnonymouszunnunEncules Vouz Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Encules Vouz
Guest
Encules Vouz

Tuan Budin, TunM sudah dikenali sbg pakar strategi. Parti Munga ni adalah UMNO juga. Yg dikumpul pun org UMNO juga. Tun lantik menteri² Parti Munga yg half past six pun, ada sebabnya. Kita lihat DAP saja yg menggelupor ada asasnya. PKR dan Amanah, tenang² saja. Kemana arah Parti Munga ni? Kita lihat senario asas negara. UMNO dan PAS sudah bekerjasama. Ahli² PAS tiada masalah utk undi UMNO sbb mereka walak dgn pimpinan. Ahli² UMNO, haha.. belum tentu mampu pangkah UMNO. Ini basic. Dlm UMNO, tiada walak. Cuma setia kpd yg berduit saja. Tujuan hidup UMNO bukannya “akhirat sangat”. Begitu juga… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Mengata “Parti Munga ni adalah UMNO juga”, you are living up to your name. Sapa nak tahu apa makna nama kau, google lah terjemahan nya.

Kau pelik bila kau mengata, “Ahli² UMNO .. belum tentu mampu pangkah UMNO.”

Pemikiran kamu memang pelik, maka boleh di jangka menagata “PH .. menang 1 kerusi.” Tak masuk dalam kepala kau bahawa Bersatu bahru ditubuhkan lk setahun di masa Pru14. Bak kata KJ, otak lobak.

ahmad
Guest
ahmad

Saya cadangkan juga debat antara Ust Ahmad Awang dan HJ Hadi. Sape sokong. tajuk berkaitan pemerintahan islam di negara multiracial dengan ekonomi dikuasai oleh bukan islam baik dalam dan luar negara.

zunnun
Member
zunnun

laaa.. Perbezaan Pendapat perlu supaya ia memberi keindahann & diversiti Ini KEDUAAN ALAM. Baik buruk, kuat lemah, betul salah, air pasang surut, mlm siang, awal akhir, zahir bathin dan sbg nya. Ratusan kali pun mereka bicara baik di saksikan dgn ramai sekali pun, BUKAN PERSEPSI YG DI UTAMAKAN. YG PERLU, SIKIT AJE, INTIPATI KEBENARAN. ” the essence of truth”. Kebenaran bukan susah, ia sentiasa bersama kita. Yg menghalang nya, ketebalan sikap prejudice yg tersimpan dlm se harian hidup kita. Kitab Quran mau pun kitab2 terdahulu, yg membuat inggauan kemanusiaan. Tanya Golongan ISIS, merogol tawanan perempuan mereka? Dari mane mereka menghalalkan… Read more »

ahmad
Guest
ahmad

sebab perbezaan itulah saya cadangkan debat berbentuk pemikiran syariat dan praktikal.Supaya rakyat boleh menilai

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu sudah di diagnose atau di syakki gila di comment section blog pos yang lalu. Nampak bertambah bila bercakap “KEDUAAN ALAM” entahapekebende.

Memutar belitkan fakta, menyuruh tanya ISIS, seolah olah kamu menyokong pertubuhan pengganas dan haram itu.

Kot tk lama lagi kau menghasut agama Islam dan penganut2nya lagi. Kau memang perlu di tangkap, di tuduh di mahkamah.

ahmad
Guest
ahmad

hanya debat live di tv akan menukaer persepsi melayu terhadap PH

ahmad
Guest
ahmad

mahu tidak mahu berita tv baik rtam atau tv3 harus ada ruangan politik untuk dibahaskan, ditanya pendapat rakyat dan penyokong masing masing dan dijawab oleh ph. Atau pun buat debat perdana antara ph dan umnopus live di TV

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Peranan aku sekarang sudah kurang memberi pendapat. Hanya membalun pendapat yang tak semenggah.

Malas nak menulis di blog ini yang berformat baru, tak mcm dulu, boleh tekan saja butang “Publish” dan komen masuk.

Tapi aku tak boleh biarkan komen2 yang berupa menuduh liar PH dan pemimpin2 nya. Akan aku balun bila ada yang begitu.

Membalun juga menggembirakan, memuaskan hati. Tapi yang berupa “fair comment”, aku biarkan.

zunnun
Member
zunnun

..maka nya, jgn dok selalu bersamo Jin2 saban mlm mengunyah biji biji kuldi..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ko jangan selalu bersama dengan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”. Terpengaruh tidak hurmati dan patuhi Perlembagaan negara dan disuruh hijrah.

ahmad
Guest
ahmad

Saudara budin sepatutnya mudahkan nak komen. Agak susah nk publish. kene enter 2 ke 3 kali baru masuk. Saya mohon komen semua biar dengan matlamat membina agama bangsa dan negara. Biiar logik. Ini bagi komen merapu. Umno 61 tahun memerintah menjarah tanah melayu tetapi DAP dipersalahkan. Siapa yang menggalakkan LGBT berkembang. Drama tv dan filem Malaysia selalu ada watak lelaki lembut berpakaian lelaki tetapi perangai dan gaya macam pondan dan menjadi kawan baik heroin. Ini semua secara halus menormalkan keadaan tersebut dalam masyarakat. Begitu juga sudy group antara kawan lelaki dan kawan wanita di rumah . Walaupun dipantau ianya bukan… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Ape se benar nya LBGT? Kebebasan? Tabii? Perbezaan Moral? Kepercayaan ? Itipati menjurus kpd perhubung melanggar garisan moral ? Jika tabii sesama jenis di terokai lebih “advance” hingga menukar se orang dari se pasang tersebut mempuyai sifat perempuan & lelaki, maka salah ke? Hanya kemajuan tekno yg menjadi halangan. Suatu ketika di masa kehadapan, bila se seorang ingin menukar jantina, tidak lagi seperti skrang. Yg falacy terkini, antara lelaki-lelaki & perempuan-perempuan hingga menjadi wild spread acceptance, manusia akan sendiri pupus. Tuhan & Kesempurnaan NYA akan kembali dlm PATI ZAT, tiada lagi bersifat, nama & berbentuk. Ini kerana hanya kesempurnaan kejadian… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Mengata pasal “Tuhan & Kesempurnaan NYA akan kembali dlm PATI ZAT” adalah antara tanda2 kau ini gla.

Tak pernah akademik Islam bercakap serupa itu. Kalau kau bukan keturunan “ungrateful ingrates … coolies pendatang”, mungkin kau Islam yang gila isim.

anonymous
Member
anonymous

Kadir Jasin buat lawak ker beri nasihat cara PH nak kekal menang?….kajian beberapa badan termasuk milik kerajaan selangor mendapati populariti madey telah merosot…..2 prk PH tewas….

Rakyat marah madey kerana madey kuat kencing manipesto…..madey putarbelit kununnye hutang 1 triliun…..madey ade agenda nak buat kete ke 3 untuk kayerkan kroni dan anak branak….

Mp dan menteri pH pening di asak oleh rakyat kerana janji tidak di tunaikan…..madey rosakkan PH…

Hapus tol tengah mlm untuk jin dan hantu…

Ditambah plak menteri2 Bersatu terbabit dgn ijazah palsu seperti Marzuki dan osman sapian….

Tok Kadir kaki bodek mamak madey..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ko buat lawak tapi not funny at all.

Tak sebut punca maklumat atau link kpd tuduhan “populariti madey telah merosot”. Bermakna hanya pendapat ko, pembohong, penipu, pemfitnah, tak boleh caya apa ko kata langsung.

Kamu dan jenis kamu memang layak dan patut di kencing selalu, asyik mempropaganda, tuduh liar, tanpa bukti, fakta dan punca maklumat yang sahih. Memutar belit.

Semua Najib punya pasal. Di asak rakyat hingga terguling di Pru14.

Najib sendiri tak ada ijazah. Bergambar dengan jubah graduan unibasiti, hanya aksi, wayang, bohong dan tipu.

Kau bukan saja bodek, jugak gentel bola Najib.

anonymous
Member
anonymous

Ko duduk dlm gua mana?…dah heboh beberape bulan lepas ko masih tanye sumbernye…hihihihi…

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dah keluar / hebeoh di mana wahai si k..tol. (i ok, o kau teruk).

Keluar di blogs korang, bakpa nak sibuk di sini?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Lanun zunnun, selalu di balun, tak banyak keluar, tak banyak cakap sekarang.

Tapi aku masih tuju dia sebagai main target sekarang, tak kira jika terjerit jerit craving for attention Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Di “musim” idola dia Najib Al Jibo dibicarakan di mahkamah, Geng Najib gamak nya di arah jngan bising sangat mengganggu perbicaraan atau meng”alienate” perasaan rakyat, supaya Al Jibo dapat simpati sikit.

Tapi si bodoh bangang Najib di”tangkap tidur” dalam mahkamah, dia sendiri meraih benci ke atas diri nya sebab tidak hurmatkan mahkamah.

zunnun
Member
zunnun

..nak jadi puak inquisition Pelampau Melayu selain berani mesti ada ilmu yg mantap. Jgn dok selalu memantat jo.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pelampau keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” telah mencetus pergaduhan kaum 13 Mei 1969.

Jangan lagi buat begitu.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ko bukan saja memantat, ko juga menjilat.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PPSMI Yang Ditarikbalik Mau Dihidupkan Kembali ? Berita tentang mau memberi kelonggaran bagi sekolah-sekolah melaksanakan tentang Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) disuarakan kembali oleh Tun Mahathir Perdana Menteri Malaysia. Bantahan awal terhadap hasrat ditimbulkan oleh Majlis Perundingan Melayu (MPM) Datuk Dr. Hasan Mad. (UM, 13.3.2019: 12) Cadangan ini sebenarnya mencerminkan sikap berdolak dalik dan tidak tetapnya pendirian pihak pemerintah dan rakyat sedang menilainya. Perlaksanaan PPSMI dulu dilakukjan tiga bulan selepas diumumkkan pada 2003. Berikutnya berlaku kekocohan, kerana tiada persediaan dari segi ketiadaan persediaan kurikulum, ketiadaan guru-guru terlatih, ketiadaan buku dan kesediaan murid kerana kejutan perlaksanaan.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Geng D4P Kecoh Huru hara panas hati apabila MP dedahkan D4P pernah bersekongkol dengan Komunis

Badan berbulu namanya lutong
Tidak berakal walau berotak
Tak malu ke bossku jelutong
Nampak pandai tapi tak bijak..

Agenda Dap nak menguasai tanah melayu…gunakan org melayu yg jadi barua2 tu

“Sejarah DAP Pernah Disokong Komunis”
Huru-Hara Satu Dewan! Bila MP Ketereh Annuar Musa DEDAH “Sejarah DAP Pernah Disokong Komunis”

Berbulu Jelutong & Batu Kawan kena dengan Ketereh…

zunnun
Member
zunnun

Yg nie dok kemaruk ketakutan dgn DAP.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tak takut. Ha nya nak elakkan pergaduhan. kalau berlaku lagi 13 Mei, semua rugi. Negara pun rugi. Jangan di buat lagi.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Terdesak, Mahathir guna Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Kebangsaan untuk kempen politik SEREMBAN 12 Mac – Umat Islam digesa menghayati ajaran kitab suci al-Quran yang melarang mereka mencetuskan huru-hara hingga menyebabkan orang yang tidak berdosa menjadi mangsa. Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, orang Islam perlu sedar bahawa keganasan yang dilakukan terhadap orang lain hanya akan mendorong tindak balas daripada pihak tersebut. Katanya, huru-hara akan berlaku kerana kedua-dua pihak saling membalas dendam dan terdapat kemungkinan orang yang tidak berdosa menjadi mangsa. “Hari ini kita lihat di mana-mana sahaja berlaku tindakan keganasan dan membunuh mereka yang tidak berdosa sama… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Yg terdesak agak nyo siapo? berape kali hadi jumpo Tun?

ade ko perjumpaan se terus nyo?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ORANG SESAT TIADA PENDIRIAN TAK PYH JUMPA

zunnun
Member
zunnun

jgn pule bertukar pendirian bila terdesak kesempitan.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bila kamu kesempitan, kamu minum toddy. Takpe ler, asal jangan bergaduh.

zunnun
Member
zunnun

bilo mabuk asyik nak melawan je, apo yg nampak pandangan jamaah sdg asyik mengawan.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Korang jenis “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” jarang berjemaah. Demo jalanan, ada ler. Bila convoy berduyun di suatu masa dulu, mencetuskan pergaduhan kaum.

Jangan di buat lagi.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Tuduh negara bakal diperintah taliban pandangan sasau, kata Hadi KUALA LUMPUR: Pemimpin PAS menyifatkan tuduhan mengatakan kerjasama Umno-PAS menyebabkan negara menjadi seperti Afghanistan yang diperintah Taliban, sebagai pandangan yang tidak masuk akal. Presidennya, Abdul Hadi Awang berkata PAS pernah mentadbir 3 negeri iaitu Kelantan, Terengganu dan Kedah, namun tidak pernah sekali pun dituduh memerintah dengan zalim. “Dakwaan itu adalah satu pandangan sasau dan tak berpijak di lapangan. Kita pernah memerintah 3 negeri dan menjalankan pemerintahan secara demokrasi dan tidak gopoh sebab kita menyedari PAS tidak mempunyai kuasa penuh untuk melaksanakan negeri Islam mengikut kemampuan sedia ada. “Kita mengambil kira pertembungan… Read more »

Jalaludin Jawi
Guest
Jalaludin Jawi

DENGAN PERTAMBAHAN 49,000 PENGUNDI BARU MELAYU BOLEH MENUMBANGKAN KERAJAAN DAP DI PULAU PINANG Rasanya selagi kerajaan DAP di Pulau Pinang tidak ditukar selagi itulah penindasan kepada orang melayu tidak akan berhenti. Boleh dikatakan anak muda Pulau Pinang telah putus harapan dan terus mempercayai bahawa DAP tidak terkalah di Pulau Pinang. Sebenarnya DAP boleh dikalahkan di Pulau Pinang sekiranya anak muda melayu bersatu di Pulau Pinang. Caranya tidak perlu melakukan demonstrasi setiap hari cukup sekadar mendaftar menjadi pengundi di beberapa kawasan berikut yang akan disebut nanti. Sebelum itu bagi memudahkan anak muda memahami strategi untuk mengalahkan DAP di Pulau Pinang dan… Read more »

zunnun
Member
zunnun

berapo yg PAS ado ketika nie?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ORANG SESAT JE YG TAK SOKONG

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

‘RM100 jika sanggup lempar telur busuk ke kepala Adun DAP’ “Saya harap ada orang yang akan melempar telur busuk ke kepala Adun Mengkibol, Chew Chong Sin, seperti mana berlaku kepada Senator Fraser Anning. Saya akan bayar RM100 kalau ada orang sanggup buat sebagai simbol pengajaran.” Demikian cabar bekas Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), susulan kenyataan wakil rakyat DAP baru-baru ini, yang mengaitkan serangan masjid di New Zealand dengan kerjasama UMNO dan PAS. Datuk Mohd Puad Zarkashi, yang juga bekas Ahli Majlis Tertinggi UMNO berkata, tawaran RM100 yang dibuat bukanlah berniat untuk menghasut. “Si penghasut ialah YB Mengkibol. Itulah… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kesian Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

Aku bo layan dia, sekarang dia menjunnun.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sdr Othman pun bo layan dia.

Dah naik gila si Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tiada lagi kelibat Suman, mau tunjuk megah
Kat dlm kubor malaikat asyik balun & sergah
Kini dgn Kejora, tiada lagi dia nak bertelagah
Dia kojol tak sempat penumbuk aku singgah

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Geng Najib
Guest
Geng Najib

junnun..baru2 ni BH melaporkan satu berita eksklusif..iaitu..Siswa miskin di negara ni terpaksa ikat perut setiap hari!!!! Dah tentu lah…mengalir air mata kita bila membaca berita ini. Hanya makan sekali sehari???? Terpaksa tahan lapar sebab duit tak cukup dan harga barang mahal. Itulah nasib siswa-siswi kita hari ini. junnun..dah tentu lah kau , aku dan ramai lagi rakyat masih ingat masa pembentangan Bajet 2019 yang lepas. Mereka kata apa? Bajet paling besar dalam sejarah! Pendidikan terima peruntukan terbesar! Malaysia Wibawa, Ekonomi Dinamik dan Rakyat Sejahtera! Ya, Bajet 2019 RM314.5 bilion. Tapi ke mana? Ya, Bajet pendidikan RM60.2 bilion. Tapi diguna untuk… Read more »

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Feweiiit…junnun..kau tau tak…Media bisnes The Edge pun dah berani troll Menteri Pertahanan kita. Mereka melaporkan” Boustead goes ahead with Royale Chulan Hotel sale, two weeks after Mindef said it wasn’t a done deal” Mereka pun tahu menteri kita adalah penipulah junun!!! Sebelum ini, Menteri tu keluarkan dua kenyataan rasmi dalam cubaan nak sangkal dakwaan sahih oleh rakyat.. Kata belum jual lagi. Kata akan jual dengan harga lebih tinggi lagi kepada pembeli tempatan dan bukan ke syarikat Singapura. Kata rakyat bohong, buat fake news, tak faham proses jual beli. Tiba-tiba pulak, konfirm jual – dengan harga dan pembeli yang didedahkan. Tak… Read more »

Geng Najib
Guest
Geng Najib

junnun..dah tentu kau perasan kan…bila digelar penipu dan pembohong besar, pemimpin2 Rejim Haprakn ni cepat cepat melatah dan membantah macam orang kena rasuk!!!! Tetapi….apabila fakta dipetik dari data rasmi kerajaan yang membuktikan kejatuhan rizab Malaysia sebanyak US$10 bilion dan hutang negara telah bertambah RM55 bilion tahun lepas, mereka semuanya terdiam seribu bahasa…sebijik macam lotong tercekik belacan pulak… Langsung tak berani berhujah balik…serupa setan bisu pulak gamaknya!!! Hakikatnya, mereka takut untuk menjawab kerana rakyat akan tahu keadaan sebenar di bawah PH. Ya, sudah terang lagi bersuluh… hutang kerajaan bertambah RM55 billion tahun lepas. Tahun ini pula naik lagi RM27.8 billion untuk… Read more »

zunnun
Member
zunnun

kao bakal mentori kewangan PAS ko?

habis duit kao orang kapur boli Plat Mewah, kawin 4 supayo bersedio utk mendapek sebanyak manobidadari syurgo yg di janjikan.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KO BINI BERAPO

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Lanun zannun bini 1, common wives (kahwin dengan minum teh ajer depan mak bapak) 2-3, gundik (hareem) berpuluh.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

junnun..kau tentu dah tau berita terbaru yang mengatakan TM akan menjual lebih banyak asetnya termasuk bangunan dan bank tanah untuk mengurangkan hutangnya…lapor The Star. Baru2 ni pun, TM telah menjual dua bangunan di HQ nya dengan nilai RM 273 juta dan RM 312 juta. Takpe….. Kerajaan BN dahulu tinggalkan banyak aset-aset negara yang dibina secara berpenat lelah… Banyak lagi aset yang PH boleh jual pada ketika ekonomi dan pasaran kita lembab sekarang dan nilai aset rendah. Kroni-kroni dalam dan luar negara sudah lama tunggu…..tak sabar2 lagi rasanya mereka untuk membeli aset2 tu dan kemudian menjual balik dengan harga yang tinggi… Read more »

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Junnun..nak tanya lah pada kau dan mahacai2 haprak kat blog ni..agak2 korang lah, berani tak rejim Haprakan ni mengaku bahawa mereka telah melakukan kesilapan yang teramat2 besar bila menggantikan GST dengan SST haah??? Junnun..ikut pakar2 kewangan dan ekonomi negara, mereka sebulat suara untuk bersetuju mengatakan bahawa…Kesan kerosakan akibat dasar-dasar PH hari ini akan benar-benar dapat rasai dalam tempoh 10 tahun atau 20 tahun lagi. Semua orang tahu…. rizab petroleum kita hanya mampu bertahan dalam tempoh 10 tahun tetapi PH memilih untuk lebih bergantung kepada hasil petroleum. Kita tahu hampir semua negara di dunia telah beralih ke sistem GST kerana sistem… Read more »

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Fuyoo..Diam tak diam…bulan iniaje, Msia sudah pinjam RM7.3 bilion bon samurai.

Baru2 ni…Menteri Kewayangan@Ah Beng@Nobita mahu pinjam lagike????

Untuk buat apa kali ini?

Ysuku terbang?

Tahniah lah kan…Hutang rasmi negara sudah naik RM82.8 bilion kepada RM768.8 bilion sehingga Mac ini berbanding RM686 bilion pada akhir tahun 2017 di bawah BN.

Kadar kenaikan hutang di bawah PH adalah jauh lebih tinggi berbanding kerajaan BN dahulu…macam tak pandai buat keje pulak si Ah Beng ni pulak kan ???

zunnun
Member
zunnun

Fuyoo..

..tapi PAS jugak yg dok menadah tangan ehsan dari nyo

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ORANG SESAT TAK BETUL PUN SOKONG JGK

zunnun
Member
zunnun

yg sesat blh mengenal kebenaran ko

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Bagi mahacai2 tegar macam junnun ni..baik ko dengar dan hadamkan apa kata DS Najib berkaitan sesi perbahasannya di parlimen semalam beb !!! Saya baca komen-komen untuk video perbahasan saya di Dewan Rakyat tadi di mana saya menyoal mengapa hutang negara naik dengan kadar yang jauh lebih tinggi berbanding di bawah kerajaan PH. Ada seorang yang jawab: “Hutang negara naik kerana PH perlu bayar hutang yang BN tinggalkan.” Ya, “Kita naikkan hutang dengan lebih banyak lagi untuk membayar hutang.” Ok. Ini memang jawapan logik tahap menteri PH. Saya tak tahu bagaimana nak balas. Ada juga yang jawab hutang naik lebih tinggi… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Stop this spread of hatred against Muslims and Islam
SM Mohamed Idris

Islamophobia is not on the fringes but in the centre of several Western governments. Trump’s national security adviser John Bolton was once the chairman of Gatestone Institute that, according to an NBC report, “promotes misleading and false anti-Muslim news”.

During his chairmanship of the institute, it warned of a looming “jihadist takeover” of Europe leading to a “Great White Death”.

Trump’s administration has pursued an anti-Muslim policy. During his election campaign, Trump appealed to white supremacists by saying: “I think Islam hates us.”

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Donald Trump has banned immigration from Muslim countries and sharply cut the entry of Muslim refugees into the US. White supremacists have an informal international network to carry out an anti-Muslim campaign.

A Guardian investigation last year revealed that the British founder of the fascist English Defence League, Tommy Robinson, an anti-Muslim campaigner, has been receiving financial, political and moral support from a broad array of non-British groups and individuals, including US think-tanks, rightwing Australians and Russian trolls.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Among them are the Middle East Forum, the David Horowitz Freedom Center and the Gatestone Institute, all of them preaching lies and hatred against Muslims and Islam.

Western governments have taken no action against individuals, think- tanks and media that are inciting hatred against Muslims. They consider the incitement to hatred, which could lead to violence against Muslims, as exercising freedom of expression, but criminalise any peaceful boycott against Israel and any criticism of Zionism.
xxx

We in Malaysia must therefore speak up against the hatred stated above.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kalau lanun zunnun says anything indicating hatred of Islam, we’ll whack and whack him till kingdom come.

zunnun
Member
zunnun

ah, typical Moslem condoming violence to protect his Belief, for his Weak God.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

There he goes, saying Muslim weak God.

He must have been left by the pig stye as a child when his pa and ma toiled in the fields. Hungry, he picked up pig shit and ate it. Continually.

That’s why the moment he opens his mouth, it smells pig shit even in old age.

zunnun
Member
zunnun

.bila both sides of the divide melihat ISLAM & MOSLEMS itu sama? Islam is A Universal Realm beyond languages & knowings, the later are bunch of believers, trying to fathom and understand. when understanding is breached, only then, among them, speak God is of All Beliefs, Spoken in every language, bear witnessth to All deeds, that knowledge is NOT ABOUT KNOWING ALONE BUT NEED REAL UNDERSTANDING. Alif Sin Lam Alif Min is A Transcending of A Prime Essence to bear Witnessth A Named Attribute, Muhammad. I am WHO I am. When Muhammad the body perished, the Living Named Attribute, Muhammad,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BIASA LAH GOLONGAN SESAT MAKIN JAHAT MAKIN DIANGKAT

zunnun
Member
zunnun

kaum2 Pelampau dgn memandang rendah bangsa & kepercayaan kaum lain bukan golongan sesat. Mano blh?

History is always written by these idiots? Betul ke?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu bukan saja memandang rendah tapi juga persendakan agama Islam, boleh di sula kalau di zaman Kesultanan Melayu Melaka. Tapi sekarang kita biarkan Polis Cyber Unit mengambil tindakan ke atas kamu.

But your forefathers, the ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang and idiots in China could never write history. Even in China, those in southern China, where your forefathers come from, have always been looked down upon by the Northerners, the original Chinese.

Korang menjadi complex-stricken, coba merendahkan agama Islam di negara ini. Hamsat.

zunnun
Member
zunnun

had it been the other way round, the disarrayed & disoriented are extremists of their Beliefs?

zunnun
Member
zunnun

kao dah tukar pakaian, dgn berpantun pulak dah..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAK MAN TELO PENGIKUT TEGAG JUNUN GILA DAH TAK BOLEH BANGUN LG DI PUKUL TKO OLEH TN

zunnun
Member
zunnun

Perlu ko aku pukul blk?

Biji2 kuldi yg di kunyah2 semalama dgn Jin2 dah cukup membalun nyo meroyan se panjang hari.

den raso, kau jugak kok kerap bersamo nyo tak?

Klu tak masakan kuat sgt nafsu penafian diri nie?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ko tak boleh nafikan pemakan babi. Di zaman silam, babi dianggap kotor, rosak kesihatan memakan nya,

So’al nya sekarang, apakah babi itu bersih? Dari apa yang di makan nya dan cara makan nya menyodok, pendapat aku: tidak.

zunnun
Member
zunnun

..can a forbidden fruit after consuming, able to him Stand properly & reason his knowings?

Anonymous
Guest
Anonymous

Suman selama-lama nya, dah pun berambus
Ada berita, nafas yg terakhir dia dah hembus
Kini 7 kaki dlm tanah bangkai dia terkambus
Utang dia dekat aku pun, tak sempat ditebus

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ini Geng Najib yang selalu komen di atas nama Anonymous – malu nak keluar atas nama Geng Najib selalu sangat, dan takut kena balun Geng menjilat Najib sebab Geng Najib asyik menjilat Najib.

Ini juga tanda Geng Najib ini gila. Bukan gila isim, tapi gilakan dengan peserta blog ini yang di gelar nya Suman, yang sentiasa membalun dia bila keluar di sini.

Anonymous
Guest
Anonymous

Pasal Marzuki kita org BN tak usah berbalah
Mereka nak lantik dia jadi apa pun biar je lah
Bagus le kalau mangkuk itu banyak masalah
Ia jadi penyumbang besar utk PH terus kalah

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Hujung minggu lepas, aku dgn dia tersayang
Kini berjauhan wajah si Mas asyik terbayang
Kpd isteri ku itu, fikiran sering saja melayang
Nak ubat rasa sepi aku bangun sembahyang

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Geng Najib
Guest
Geng Najib

junnun…sebagai rakan, aku cadangkan ada baiknya kalau kau hadamkan betul2 apa yang diperkatakan oleh DS Khaled Nordin ni beb..mana lah tau ..kot2 terbuka dan tercerah sikit minda kau yang aku tengok dah teruk sangat berkelabu asapnya tu !!!! junnun…dah tentu lah kau ada terbaca apa kata Dr Mahathir Mohamad dalam blog beliau yang memberi pandangannya mengenai kerjasama PAS dan Umno baru2 ni. Beliau bernostalgia mengenai cerita politik lama, tentang naratif PAS mengkafirkan Umno dan Amanat Haji Hadi sebagai hujah utama mengapa bagi beliau, kerjasama ini bermasalah. Hujah kedua adalah, kerjasama PAS dan Umno akan menghalalkan jenayah Datuk Seri Najib Razak… Read more »

zunnun
Member
zunnun

“PAS telah lama jadi Parti yg sophisicated..” ..cubo kao pi zoo, klu kao dengar buayo bercakap, waktu itu, semuo terperanjat. ..kao rasa, ungkapan itu tak susah di fahami. Sebagai geng tegar, PAS, tapi menggunakan Tag, Geng Najib, supaya dlm permusuhan PH & BN, PAS melihat satu peluang besar. Nafas kamu itu sendiri merungkaikan kebenaran. Tugas kamu dlm forum ini, hanya utk memporak perandakan PH & BN. Walau ape pun, seperti di ungkapkan di atas, tiada canggih nya politik PAS. Yg nyata, Islam yg kao orang cuba ketengahankan TIDAK BOLEH MEMERINTAH NEGARA INI, walau semua Jamaah keluar darah dari mulut meminta… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“kerana Tuhan yg kao sembah, terlalu rendah darjat nya.” –

Sama ada zunnun ini macam aku dah kata: bukan Melayu / Islam, tapi keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”, jenis menyembah berhala dan menghasut -menyakitkan hati penganut2 Islam, atau

dia gila – gila isim.

isim

Definisi : 2. = isim-isim mantera yg mengandungi nama Tuhan; gila ~ gila yg berakibat drpd tersalah amal ilmu batin. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

zunnun
Member
zunnun

..was Muhammad of Mecca faces the same predicament upon discovering A Truth?

..were Galileo & Copernicus accepted by those Clergies of the Church they built?

..were zunnun, arabi & Mansur Al Hallaj being understood by those of their time?

zunnun
Member
zunnun

la, kek mano kao? dah ngaib? den baru nak mulo.

tak pe la. den tunggu si kaki mencekik buah kuldi tu.

tgh hayal menguyah. Jin pun kalah.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

junnun…aku rasa kau tentu dah tau mengenai benda ni, tapi saja buat2 dono aje…betul tak??? Semua orang tahu, termasuk lah mahacai macam kau.. yang Boustead jual hotel kepada Hotel Royal Singapore . Tetapi ramai tidak tahu yang Sime Darby Property pun telah menjual Serviced Apartment diorang kepada Royal Group Singapore . Diorang jual pada harga SGD93juta . https://www.businesstimes.com.sg/real-estate/darby-park-executive-suites-sold-for-nearly-s93m Hari ini Royal Group Singapore ‘flip asset’ tersebut kepada ‘unknown buyer’ Dengan harga SGD170juta . Oh lagi satu , Khazanah dan Temasek Joint Venture pun akan jual bangunan pejabat mereka kepada Singapura dengan nilai SGD1.5billion . https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-18/capitaland-reit-is-said-to-pursue-1-1-billion-duo-office-tower? Malaysia tengah buat Mega Sale… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Geng Najib mahu melayan, cakap panjang lebar, dengan si zunnun yang mungkin gila isim, spt yang definasi nya aku sudah keluarkan di atas.

Kalau betul si zunnun itu gila, maka siapa yang melayan dia panjang lebar mungkin juga jadi gila.

Tapi menidakkan apa dia kata, supaya tidak dipercayai pembaca dan menyekel kepala dia supaya mengawal dia jangan melampau, boleh di buat.

Tak salah dalam proses menyekel itu dapat fun and entertainment.

zunnun
Member
zunnun

..had it being those so called sane been calling Truth, heretic & insane?

Prejudices are best form of insanity for all believers until they realized how deep is the pitfall.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Daulat Tuanku….Kalau bukan kerana Tengku Mahkota Johor yang membuka cerita mengenai Statut Rom ini, sudah pasti seluruh rakyat Malaysia sendiri tidak tahu mengenainya. Soalnya, kenapa keputusan Rejim Pakatan Hancing itu menandatangani Perjanjian Statut Rom tidak dibentangkan dalam Mesyuarat Majlis Raja-Raja terlebih dahulu? Alasan yang diberikan, perkara berkaitan dengan proses menandatangani Statut Rom itu tidak melibatkan Majlis Raja-Raja kerana ia hanya bidang kuasa Persekutuan semata-mata. Sedangkan isi kandungan perjanjian itu turut melibatkan Hak Raja-Raja Melayu ke atas Angkatan Tentera serta pertahanan Negara. Takkan Raja tak perlu tahu mengenainya? . Jadi, bagaimana mungkin Si Puddin ni boleh kata perkara itu tidak perlu… Read more »

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Junnun..tentu kau setuju kalau kita sama2 mengatakan…Kan dah nampak usaha Rejim Pakatan Hancing tu cuba menyekat kuasa Raja-Raja Melayu? Pun ada juga mahacai macam kau yang sibuk kata dia pertahankan Raja Melayu? Yang pinda Kuasa Yang Dipertuan Agong sebelum ini dia juga. Yang nak kekalkan pindaan tu pun dia juga. Dia dah kemaruk nak jadi Yang DiPertua Agong pulak ke? Antara lain, pindaan itu melibatkan kuasa YDP Agong untuk meneliti dan seterusnya meluluskan Rang Undang Undang (RUU) tanpa perlu dibahas di Parlimen. Perlu diingatkan! Sewaktu Tun Madey jadi PM ke 4 dulu, ramai juga yang bantah pindaan tersebut, termasuk dikalangan… Read more »

zunnun
Member
zunnun

biar kita berterus torang je. Jgn dok jadi hippotemus, Oopss, hipocrate.

Tanyo semua orang siape sebenar nyo raja?

..klu tak kita siape?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ini pula bukti bahawa lanun zunnun ini terang2 menghasut, mempersendakan kedudukan Raja2 di dalam negara ini. Dia melanggar Perlembagaan negara – undang2 tertinggi di negara ini.

Dia juga melanggar Akta Hasutan dan Police Cyber Unit perlu ambil perhatian, dan tangkap dia bila sampai masa nya.

Bila dia dianggap gila, maka tanggung jawab Budin menentukan komen2 nya di buang. Ramai pembaca yang masuk sini sepintas lalu tidak menilai dia gila, mungkin terpedaya dan mempercayai kata2 dia.

zunnun
Member
zunnun

Statut Rome tu apo? Patung Berhala yg amat di takuti oleh Kaum Pelampau ke?

Yg amat di takuti kerana Patung ini mengugat kekuasan ko?

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Aikk..satut Rome tu kan patung berhala yang mahacai2 macam kau sembah tu..korang dah lupa ke haah???

zunnun
Member
zunnun

..kao takut dgn berhala ko?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Lagi tanda si zunnun ini gila – menyamakan Statuut Rome dengan Berhala.

zunnun
Member
zunnun

..more oftens, we shun off truth, by the idols of our beliefs.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Alahai! Apa la nasib rakyat Jelutong dapat Ahli Parlimen macam Lutong ni. Kalau dulu boleh juga diorang bangga bila ada Mendiang Karpal yang gah dengan gelaran “Tiger of Jelutong”. Tapi hari ini, pengundi dan pendedak DAPigs di Jelutong itu hanya boleh berbangga kerana mendapat seekor Monyet Jadian sebagai Ahli Parlimen. Hampir setiap hari Monyet Jadian DAPigs itu bangkit mencelah perbahasan orang lain dengan soalan bertaraf Longkang dan biadap. Tapi hari ini, dia pulak yang panas telinga. Bila dia menjadi bahan jenaka dan sindiran dalam pantun Ahli Parlimen Ketereh, pandai pulak dia dakwa sindiran itu hanya memecah belahkan dewan. Yang dia… Read more »

zunnun
Member
zunnun

kan dio wakil Majority Rakyat Jelutong. Kao rakyat Jelutung ko?

dari kaum mano?

Protest tan! Ultra Melayu? Agamo mano yg kao anuti?

Percaya Tuhan Yg Pilih Kaum? Yg pilih Pendirian Extreme? Yg pilih Kuat Melolong?

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Woiit..bukan ke yang pilih dia dalam PRU14 dulu tu mahacai2 haprak macam kau, sekarang korang tanggung lah sendiri..kita orang tak pangkah dia pun..pangkah BN beb !!!!

zunnun
Member
zunnun

woit?

kao nie beral ko?

buet apo yg kao melolong nie? Majority Rakyat Jelutong tak pun bising. cuba adakan Pilihan Raya di situ & PAS yg rasakan Parti yg “sophisicated “, mak ai, bunyi mcm pi Ameriko; letak calon.

Blh?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ini lebih nyata binatang zunnun ini menghasut / menyakitkan hati penganut2 agama Islam.

Dia tahu Melayu anuti agama Islam tapi dia kata nya Tuhan Islam yang Melayu nuti itu “Pilih Kaum .. Pendirian Extreme”.

Bila mengata begitu, lebih nyata dia keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang.”

Police Cyber Unit perlu awasi dia dan tangkap bila sampai masa nya.

zunnun
Member
zunnun

why cry wolf, if there isn’t any?

unless the wolf is no other, our venerability

zunnun
Member
zunnun

Agek nyo la Budin,

Tun tukar seluar dlm pun kita persoalkan.

Tun bergambar dgn Siti Kassim pun kita persoalkan.

Tapi, klu Tun bergambar dgn Najib, haru tak UMGOKs & PAS?

..pic speaks a thousand words ke? Atau yg tengok dok meroyan tak sudah sudah?

..mcm mabuk terlebih mencekik biji kuldi …(1)

cuba perhatikan jap lagi siape yg meroyan dgn ulasan (1)

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu orang gila meroyan cara gila dan cara menghasut. Kedua dua itu perlu kamu di tangkap Polis.

Polis boleh bawa kamu ke hospital bagi menentukan kamu ini gila.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Mohon izin untuk lari sikit dari tajuk posting Budin kali ni…rasanya ini leboh memberi impak yang besar kepada kehidupan rakyat dan masa depan negara kalau tak diberikan perhatian yang sewajarnya oleh Rejim ni beb !!! Selama 10 bulan d ibawah Pentadbiran Kerajaan rejim Pakatan Hancing DAPigs, hutang Negara bertambah sebanyak RM75 billion kepada RM761 billion. 10 bulan? RM75 billion? WTF! Update hutang negara 2019 Bulan Januari, Pakatan Harapan tambah RM13 bilion hutang. Bulan Februari, tambah RM8 bilion hutang tolak RM500 juta tebus hutang lama. Jadi bagi tahun 2019 Pakatan Harapan yang cekap menguruskan ekonomi dan kewangan negara sudah pun menambah… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Ini Menteri Kewangan ad hoc Najib ke?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JUNUN OTAK BIUL PATUT TAK MSK BLOG NI MENYUSAHKAN ORG LAIN

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

SETUJU DAN SOKONG PENDAPAT INI.

zunnun
Member
zunnun

Colluding brlirfs are plenty among us.

Protecting it even to death they become, rot like animal even before matrimony of separation.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Marzuki ni salah sorang dari anak emas Tun madey, selain dari Jemin Jamban. Kalau Tun dah kata di ni tak bersalah apa2 dalam isu sijil akademik palsunya tu…sapa lah kita semua nak pertikaikan kehendak dan hajat Tun tu kan????

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Tengok aje lah..kat mana2 Tun Madey buat PC, dah tentu lah Marzuki ni ada tumpang sekaki. Ini semua untuk menunjukkan bahawa dia ni ada hubungan yang amat2 rapat dengan Tun…Din Pagoh pun takde hubungan serapat itu dengan Tun.

Tak faham lah…kenapa isu sijil palsu ni masih diungkit2 lagi oleh Budin…takkan lah tak tau, kan Mokrez Boboi dah tegaskan kesalahannya tu bukan lah berat sangat macam membunuh atau merogol !!!!

zunnun
Member
zunnun

la, komplain pulak, Marzuki anak Emas Tun!

Kita tak pun komplain Najib ada anak emas nya di sini, hanya bila anak emas nya nie merapu je yg tak tahan.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ANAK TUHAN HARON

Haroun
Guest
Haroun

Biasa ler bro… lagi buruk perangai. dia akan lebih menonjol2..
Lagi suka TM bersatu memilih nya….
Perangai lama kannn… kannnn…….
Tunggu jer rakyat yng akan tonjol dia pulak…

zunnun
Member
zunnun

Rakyat Golongan mane?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

GOLONGAN SESAT GILA MCM JUNUN

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

LEBIH KEMUNGKINAN DIA GILA DARI SESAT, BRO.

zunnun
Member
zunnun

..both need one another to throw their beliefs.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

APA BELIEF YG KO ADA