TUN, TANGGUH DULU PROJEK KERETA KETIGA, TUNAI JANJI MANIFESTO LEBIH UTAMA!!

Semua orang tahu keghairahan Tun Mahathir Mohamad terhadap kereta adalah tinggi dan boleh dikata tiada tandingan berbanding pemimpin-pemimpin lain.

Beliau bukan saja meminati kereta dan kejuruteraannya, malah dalam usinya mencecah 94 tahun sekarang pun beliau masih boleh memandu kereta dengan baik dan laju.

Minat itulah yang antara lain mendorong beliau memulakan projek kereta nasional pertama, Proton sebelum ini.

Selepas Proton, negara kemudian memperkenalkan projek kereta kedua iaitu Perodua.

Sebaik menjadi Perdana Menteri buat kali kedua pada tahun lalu, atas minatnya yang tidak pernah luntur terhadap kereta, beliau lantas mengumumkan untuk memperkenalkan projek kereta nasional ketiga pula.

Adalah diumumkan sebelum ini bahawa projek kereta ketiga ini adalah usahasama antara kerajaan dengan swasta di mana sejumlah peruntukan besar yang tidak diumumkan jumlahnya telah pun disediakan untuk penyelidikan dan pembangunannya.

Hari ini, sebagai bayangan bahawa projek ini akan dilaksanakan dalam waktu yang tidak terlalu lama daripada sekarang, Tun Mahathir berkata, Malaysia perlu mencontohi China yang mempunyai banyak syarikat pengeluar kereta.

Kata beliau, China telah berjaya mengorak kemajuan yang besar disebabkan penglibatannya yang aktif dalam industri automotif.

“Kita tidak tahu apa-apa tentang kejuruteraan automotif. Sebab itu kita mahu perkenalkan kereta ketiga – untuk belajar,” jelasnya.

Biar betul Tun?

Sebenarnya bukan tidak boleh mewujudkan projek ketiga ketiga, tetapi haruslah disedari keadaan negara dan kerajaan PH yang ada sekarang ini.

Kita bukan saja berdepan masalah kewangan yang tenat kononnya sehingga janji-janji manifesto pun tidak mampu dilaksanakan, maka di mana logiknya kereta ketiga ini tiba-tiba lebih diutamakan?

Tidak bolehkah kerajaan menunaikan sedaya mungkin janji-janji pilihanraya yang membuatkan rakyat mengundi PH dalam PRU14 lalu sebelum mahu memperkenalkan projek kereta ini yang tujuannya hanya untuk belajar?

Adakah menunaikan janji sudah tidak penting lagi setelah kuasa diperolehi dan berjaya menjadi kerajaan?

Dalam hal ini juga, Tun tidak boleh menjadikan China yang mempunyai banyak syarikat kereta sebagai perbandingan dengan negara kita.

Pasaran kereta di China adalah besar dan oleh kerana keuntungan yang mampu dijana itulah yang menyebabkan banyak syarikat kereta wujud di negara tersebut.

Lagi pun, kerajaan China tidak berhutang dengan rakyatnya dari segi janji-janji pilihanraya sepertimana kerajaan PH sekarang?

Apa guna memperkenalkan kereta ketiga – realitinya Proton dan Perodua pun sebetulnya sudah memadai untuk negara sekecil Malaysia ini – tetapi kehidupan rakyat masih terbelenggu dengan janji yang belum ditunaikan serta kos sara hidup yang semakin meningkat?

Pernahkah Tun meninjau dan meneliti kedudukan harga barang keperluan harian yang sekarang ini banyak yang semakin meningkat berbanding era BN dahulu?

Kenapa tidak digunakan saja dana atau peruntukan kerajaan untuk kereta ketiga itu bagi menstabilkan harga barang dan menjadikan kehidupan rakyat lebih selesa?

Oleh itu, sebaik-baiknya projek kereta ketiga ini ditangguhkan terlebih dahulu dan kerajaan harus mengutamakan bagaimana untuk menunaikan janji-janjinya kepada rakyat terlebih dahulu.

Lagi pula, Tun juga bukan lama sangat lagi menjadi Perdana Menteri dan dibimbangi projek itu nanti hanya akan menyusahkan kepimpinan selepas beliau untuk menguruskannya.

Lebih buruk lagi kiranya projek itu nanti mengalami kegagalan dan kerugian yang berpanjangan yang akhirnya hanya memburukkan nama dan legasi beliau sendiri selepas ketiadaannya.

Fikir-fikirkanlah Tun!!! (Shahbudindotcom 17/03/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 17 March 2019 — 10:29 pm

157
Leave a Reply

avatar
8 Comment authors
Tanpa NamaOmtayanamMAHATHIRVSANWARzunnunAnonymous Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Omtayanam
Guest
Omtayanam

Mr shiekh albodin sontoloyo.

Manipesto bkn kitab soci, kalu wat terebit kereta ke3 negara bkn saja gomen yg ontong berlipat-lipat, rakyat pong torot mendpt faedah dan manafaat,jika tak mampu nak beli dpt mampu melihat pong dah besag dia ponya nikmat yg amatsangat boleh sedot dia ponya asab sambe molot berkomid-komad.

Mlayu cokop berbangga dpt palakbapak yg bkn saja hampir tamat tempoh dlm masa yg sama jadi cina ponya baruwa.
Berwajah mlayu tetapi berhati dan berjiwa cina komeneh.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Si lanun Zunnun tak dapat jawab tuduhan2 pening yang di lempar kpd dia, hanya komen remeh temeh di seluruh comment section blog pos ini.

Pada muka dia. Sekarang dia dan semua pembaca tahu tiada siapa boleh melanda kalau tak mungkin di sula bila mempersenda majoriti rakyat punya agama.

Jugak tak menjawab dan memang dah nyata bahawa dia bukan Melayu, sebalik nya dia keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dia tak suka bila pergaduhan kaum 13 Mei 19969″ disebut.

Sebab berdesing di telinga dia bila mendengar bahawa dia jenis yang yang dalam convoy kereta, lori, van dan motosikal bergerak ke tempat2 di KL yang ramai Melayu tinggal, menjerit insults and obscenities menyuruh Melayu balik kampong dsb nya apabila menang lebih sikit ajer kerusi di PRU tahun 1969 itu.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Memang lah, jenis “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” tak mahu kalah, sentiasa mahu menang, bila menang lebih kerusi lebih sedikit ajer dah bunyi macam depa menang pilihan raya.

Memang depa tak boleh menang PRU on their own steam, sekarang dengan PH tapi terkawal, hanya boleh bising sikit2 ajer, tapi tak boleh melanda landa.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JUNUN WITHOUT ANY BELIEF AND FAITH

zunnun
Member
zunnun

perlu ke Puak Pelampau memperingatkan Peritiwa utk meraih simpati?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

CANTIK BRO .JUNUN JAHAT BERLAKON BAIK

zunnun
Member
zunnun

agak agak nya, hantu pun cantik ka?

anonymous
Member
anonymous

Dlm dunia hanye kerajaan madey yg nak buat kereta…di negara lain kompeni yg terlibat buat kete…kerajaan bagi support…

Madey bersungguh nak buat kete kerana nampak ontong besar…kroni dan anak branak yg akan ontong….kalo kroni dan anak branak tak ontong madey tak kan bersungguh…

Kerana nak buat kete madey tak mau tunaikan manipesto kunun hutang 1 trilon…buat kete boleh belajar otomotif kunun…buat proton kerajaan yg kena tanggong…..kompeni dan vendor tak rugi…

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Punya bodoh punya manusia tak tahukan bahawa takeda kompeni yang nak buat kereta, gomen kena bagi impetus bagi nya.

Pahal pun, kilang kereta mengeluarkan kepakaran dan kebolehan dalam machining and machinery industries yang penting boleh spin off atau mengadakan kebolehan membuat senjata jika dan bila berlaku peperangan.

anonymous
Member
anonymous

Support dan impetus yg diberikan oleh kerajaan negara maju bukan untuk bidang otomotif saja….tapi kerajaan tak keluarkan modal eang untuk kompeni buat perniagaan kereta…

Kerajaan malaysia sudah keluarkan berbiloin ringgit untuk selamatkan proton…itu wang rakyat…ape paedah kpd rakyat?…

zunnun
Member
zunnun

..bagus, skrang pi cari pelabur utk teruja utk mencari keuntunggan dlm peyelesaian rakyat

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kau pun menghentam duit anak beranak. Kau dibayar puak pembangkang yang mahu coba jatuhkan Kerajaan PH, geram kena guling di Pru14. Kalau kau tak dibayar, takkan kau bersusah payah menulis komen – kau jenis pemalas.

Aku tahu kau makan duit dan pemalas. Tak payah tunjuk bukti sebab kau pun tidak.

anonymous
Member
anonymous

Hari2 kerja ko merepek dan meroyan…

anonymous
Member
anonymous

Kenape ko kuat merepek dan meroyan?…jenis keturunan ko memang begitu keer?..

zunnun
Member
zunnun

PUAK PUAK PELAMPAU KAUM MCM MANE?

..SPRM tgh sibuk ketika nie.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MCM KO

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Food for thought this morning!!!! Most people think that the cause of Islamophobia in the West is terrorism carried out by Muslims. I thought this as well, until I looked at the evidence. I found that anti-Muslim sentiment actually went down in the immediate aftermath of 9/11, the worst terrorist attack on U.S. soil, and did not change after the Boston bombing, or even after San Bernardino or Orlando. Instead, Islamophobia spiked in the run up to the Iraq war and during the 2008 and 2012 election season, especially among Republicans. So Islamophobia is not the organic result of bad… Read more »

zunnun
Member
zunnun

so you are reading history after 9/11?

Why confine your food & thinking during such period?

Were they not far beyond everyone can imagine?

zunnun
Member
zunnun

or are you intoxicated with wild imagination & fantasy?

go back & start learning history, how deep this shit hole is?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

EXTREMIST

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

If you “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” read the history of this country fully, no real problems in this country now.

But you read the history of the period only after the bloody Brits brought your ancestors into this country in the late 19th century.

Now, those of you not respecting and living by the Constitution fully have to be told to migrate to countries whose constitutions(s) you like. And you have no money.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

The rich ones like Robert Kuok volunteered. Though he said in kajang he is “twin footed”, having one foot – the web one – in commie China.

Damn ungrateful ingrate like most of the coolies pendatang.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Lebih sejam aku membalun lanun zunnun pagi ini. Puas hati aku. Dapat fun and entertainment jugak dalam proses itu.

Nothing better than putting a bloke in his proper place. And showing proofs that dia bukan Melayu, sebaliknya, dia keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang.”

Kita tidak boleh benarkan bintang ini melanda landa mempersenda agama Islam, Tuhan di bawah fahaman Islam, dsb nya.

zunnun
Member
zunnun

Huh,

dah se jam meroyan terlebih cekik buah kuldi? Buah nafsu penafian?

zunnun
Member
zunnun

syok sendiri? puas sendiri?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TUHAN HARON FOLLOWER

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu terlebih cekik babi itu pasal ayik cari jalan nak defend kena tuduh pun cari apa saja yang ada kaitan dengan agama.

Kau beragama “THE ANCIENT ONE”, kau kata – menyembah batu dsb nya. Tak salah, tapi bila mempersenda agama Islam, kau di balun bertalu talu, ok?

zunnun
Member
zunnun

..run? run ! run.

dah terjulur kote bila tabiat “peddling” tercabar? Puak Puak Pelampau Melayu Moslem.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

zunnun ni bukan Melayu.
Melayu selalu sebut Melayu Islam.
Dia sebut Melayu Moslem.
Melayu selalu eja Muslim.
Dia eja Moslem.

Tak nyata lagi ker kpd sesiapa pembaca atau peserta di sini? Dah aku sebut dahulu dan akan aku hurai lagi mana2 kata2 dia yang menunjukkan dia bukan Melayu.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Aku dah banyak kali kata zunnun ini keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”.

Terutama bila dia mempersenda agama Islam di dalam blog ini.

Dia adalah seorang dari “goons” dalam komplot ekstremis yang Budin telah laporkan di blog pos nya dulu sekarang coba melemahkan kepercayaan rakyat terhadap Islam, coba persoal nilai2 Islam yang di praktik di negara ini sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka dan sebelum nya.

zunnun
Member
zunnun

Woit,

ini penyelamat Puak Puak Pelampau Kaum di forum nie ke?

Cuba bicara sikit?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ini bukan Melayu punya cara mengajak –

Cuba bicara sikit KEPALA BAPAK KAU

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Komplot ekstremis yang zunnun ini mewakili ada lah serupa dengan yang coba persoal Perkara2 sensitif di dalam Perlembagaan negara, termasuk Kedudukan Istimewa Melayu, yang membawa kpd pergaduhan kaum 13 Mei 1969. Dia menghasut agama Islam dan rakyat Islam di negara ini, melanggar Akta Hasutan. Beberapa hari yang lalu, sebagai counter kpd beberapa komen nya, aku telah seru Police Cyber Unit supaya mengawaskan dia dan bila sampai masa nya mengambil tindakan mengheret dia ke Balai Polis, remand tempoh maksima seminggu dan di soal-siasat, kemudian di heret ke mahkamah, tuduh dia melanggar Akta Hasutan. Sementara waktu, zunnun ini mesti di balun seboleh… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Mane dia nie?

..termuntah dgn makanan buah kuldi ke?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“termuntah” pun bukan cara Melayu cakap

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kau bukan Melayu, keturunan ” ………….” yang aku dah kata berkali kali tuh tapi coba persenda Islam dan di balun bertalu talu

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bila ditegur, dia keluarkan kata2 kusut. Inilah jenis ekstremis.

Dan puak ekstremis mcm dia memang biasa menuduh orang lain ekstremis. Spt dia tuduh orang2 PAS ekstremis.

Selalu menuduh secara liar pulak nya, tanpa bukti yang kukuh, fakta dan punca2 maklumat yang sahih.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Junnun..ini satu lagi video yang sedang hangat ditonton di media sosial…yang WAJIB kau tengok beb!!! Dalam video tu…ada kenyataan dari Rafizi Ramli berkaitan Parti Amanah yang dikatakannya menjadi macai DAP. Antara kata2nya ialah…“Amanah dia ini sudah jadi kuli macai sama DAP. Dia naik roket DAP, mana roket DAP pergi dia ikut.”. Fuyoo..berani betul lah si sotong ni cakap macam tu. Agak2 kau lah..sapa yang arahkan dia keluarkan statement macam tu..iye lah, takkan dia sesuka hati berani nak cakap macam tu kalau tak diarahkan oleh somebody dalam PKR tu…setuju kan bhai??? Apa2 hal pun..kita tunggu aje lah apa reaksi dari pimpinan… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Yg paling hina Puak2 Pelampau Melayu Moslem bersekongkong dgn BOSS/ROSS di tipu oleh CINA. saya ulangi sekali lagi.

..di tipu oleh CINA TEMBAM kemudian mereka tidak mengaku.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BODOH KO NI
..KAN KO DAH ADA KUASA..PERGILAH TANGKAP DIA

zunnun
Member
zunnun

atau ko terlalu pandai berkekongkong dgn BOSS/ROSS suatu se hingga memberi masa Dewa Cina kamu lari bersembunyi

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bukan Melayu zannun ini keluarkan lagi perkataan itu – “berkekongkong” pulak kali ini.

Lagi menghasut dia nih. Menimbulkan perasaan perkauman dengan kata nya “memberi masa Dewa Cina kamu lari bersembunyi”.

Lagi sekali, aku seru Police Cyber Unit mengawasi dia dan mengambil tindakan ke atas nya di masa yang tertentu.

Dia perlu di beri tahu bahawa Polis dan MCMC berupaya trace nama penuh dan butiran peribadi dia.

zunnun
Member
zunnun

..atau pihak berkuasa di merata dunia sdg mencari nya?

zunnun
Member
zunnun

di sini kau teruja mempertahankan nya?

geng yg sama ke?

dlm rumpun Pelampau kaum ke? betul ke fahaman Islam nie?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Melayu tak biasa dengan gejala “geng” yang dibawa masuk ke negara ini oleh “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang.

Rumpun pelampau dah jadi established fact korang juga yang mulakan di negara ini.

Melayu bunuh British Residen pertama ke negara ini JWW Birch di Pasir Salak, along the banks of the Perak River tapi bukan pelampau. Depa bantah Penjajah Bretes nak mula cukai depa.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Korang pelampau dah beribu tahun sejak di mainland China. The history of China is full of extremists. Hingga di bawah pemerintahan Kominis, obat nya di tembak mati pronto dek a firing squad.

Kau nak coba? Pergi lah melampau di China.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ini lagi bukti lanun zannun ini bukan Melayu.

Dia gunakan perkataan “bersekongkong”. Tidak ada istilah itu dalam Bahasa Melayu. Lihat –

Online Dictionary | kamus online –
kamus.lamanmini.com/main/bm/sekongkong

Online Dictionary. Online Dictionary. Malay / English. Translate. English >> Malay OR Malay >> English.

Result (sekongkong:0/0).

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dipercayai si lanun zannun ini ialah keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiau, coolies pendatang.” Maka bila dia mengata ” di tipu oleh CINA .. saya ulangi sekali lagi .. di tipu oleh CINA ..”, gamaknya dia gloating with satisfaction dengan kepercayaan nya bahawa kita semua “di tipu oleh CINA”. Inilah jenis ekstremis yang berarak dengan lori, van, kereta, motosikal di jalanan, kawasan yang ramai Melayu tinggal di Kuala Lumpur, menjerit “Melayu balik kampong lah, kami sudah menang ..” bila mereka menang lebih dari jangkaan di PRU 1969. Ha nya menang lebih sedikit dari jangkaan sudah buat begitu. Itu membawa kpd pergaduhan… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Yg paling terbukti, pihak pihak extremist bangsa & agama perlu di ngahkan dari masyarakat yg sederhana

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JANGAN LUPA TANGKAP JUNUN SEKALI

zunnun
Member
zunnun

zunnun yg kini sdg memerangkap kamu

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

InFIDEL

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Aku yakin Police Cyber Unit mengawasi zunnun ini dan akan mengambil tindakan di masa tertentu.

zunnun
Member
zunnun

..memperbetulkan rompakan bukan polis cyber, rakyat berkuasa hingga kerajaan yg Pelampau jatuh tersungkur

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ada saki baki dan keturunan ekstremis yang mencetuskan pergaduhan kaum 13 Mei 1969. Kamu zunnun contoh nya. Keturunan apa yang di gelar “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”.

Ungrateful sebab sudah mendapat hak kerakyatan negara ini di persetujui pemimpin Melayu di masa Merdeka, tidak menghormati balasan bagi nya – menghormati Perkara2 sensitif dalam Perlembagaan, termasuk Kedudukan Istimewa Melayu, yang telah di panjangkan kpd Bumiputera Sabah dan Sarawak di penubuhan Malaysia.

Antara sebab susah menghilangkan ekstremis itu ialah sekolah Cina yang menggunakan Mandarin sebagai bahasa pengantar dan korikulum yang berlainan dari Sekolah Kebangsaan.

zunnun
Member
zunnun

..ketakutan angkara rompakan, terlampau yakin kaum puak pelampau utk kembali memerintah, Peristiwa Perkauman lampau tak segan segan di jadikan pedoman.

Kaum jenis ape nie?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AYAH PIN FOLLOWER

Geng Najib
Guest
Geng Najib

junnun…Rasanya kau tentu dah tertonton satu video yang tular di media sosial yang mana kelihatan lebih 20 orang Melayu sedang mengepung seorang Ahli Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) dipercayai telah menghina orang Melayu di Melaka. Ahli Majlis MBMB, Ng Leong Chye dikatakan telah membuat beberapa penghinaan terhadap orang Melayu Ayer Molek dan Bukit Lintang dengan pelbagai perkataan yang biadab seperti ‘bastard’ dan ‘bloody fool’. Di dalam video kelihatan orang Melayu sudah mula marah-marah dan menengking-nengking Ahli Majlis itu. Bagaimanapun menerusi video yang berdurasi 2 minit 50 saat itu tidak diketahui samada Ahli Majlis itu diapa-apakan atau penduduk sekadar melepaskan geram… Read more »

zunnun
Member
zunnun

mane dia puak pelampau pelampau Melayu?

mane dia puak pelampau Moslems Melayu?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KO LAH

zunnun
Member
zunnun

pi tanya bukan Melayu?

ape tuhan tuhan mereka beri mereka keistimewaan ke?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ADA KO JUMPA TUHAN?

zunnun
Member
zunnun

..atau Puak Puak Pelampau yg berRAJAkan Tuhan, mengaku keislaman mereka di jamin dlm perlembangaan?

Islam jenis mana yg melambangan Perlembagaan? Keserdahaan? Melampauan?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KO NGAKU TUHAN PERGILAH HUKUM

zunnun
Member
zunnun

..yg selama ini, Puak2 Pelampau Agama yg menghukum, melebihi tuhan?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dia puak yang takutkan Hudud, sentiasa membantah dan memperkecilkan parti PAS oleh sebab itu.

Takut mulut nya di potong sebab celuparkan agama Islam dsb nya.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Lagi bukti dia persendakan Tuhan orang Melayu Islam – mengata Raja lebih kuasa dari Tuhan.

Binatang betul zunnun ini. Perlu ditangkap dan diheret ke mahkamah.

zunnun
Member
zunnun

Kesimpulan lepas mabuk makan buah penafian ke?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ini lagi contoh si lanun zannun menghasut – menyakitkan hati orang Melayu Islam.

Mempersendakan Tuhan orang Melayu Islam.

Bukan dia tidak mengtahui kuasa Tuhan di bawah fahaman Islam, dia hanya ber pura2 tidak tahu, sebab sebenar nya dia mahu persendakan Tuhan orang Melayu / Islam.

Memang dah begitu banyak bukti2 dia menghasut dan perlu ditangkap pihak berkuasa.

zunnun
Member
zunnun

atau jadi Penghasut Tegar Puak Pelampau?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dia bukan orang Melayu atau Muslim.

Sila lah baca komen2 dan penerangan panjang lebar dan beralasan aku buat sejak pukul 5 setengah tadi.

zunnun
Member
zunnun

..jika mcm nie penjelaskan yg di ungkapkan tak heran, jika mereka2 ini berfikiran Pelampau Kaum

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BETUL KAN KO NGAKU TUHAN?

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Junnun..nak tanya kau lah..DS Najib semasa membuat lawatan ke Felcra di Rompin, mereka semua mengadu padanya bahawa dah 8 bulan mereka semua tak menerima sebarang bantuan dari Rejim haprakan bawah DAPigs ni…betul ke haah???

Memang zalim betul lah Rejim DAPigs ni…apa tah lagi semua peserta Felcra tu adalah orang2 melayu. Semakin menjadi2 pulak agenda mereka untuk terus menerus menindas bani melayu ni kan !!!!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

APA DORANG KISAH DGN MELAYU

zunnun
Member
zunnun

Najib? kao masih terima dia ke?

Pi tanya dia, siape tuhan dia?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KO BERTUHANKAN NAFSU KO

zunnun
Member
zunnun

nafsu kamaliah?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NAFSU JUNUN

zunnun
Member
zunnun

Extremist nafsu bagaimana?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Lagi tanda dia bukan Melayu.

Orang Melayu kata “Nafsu extremist bagaimana?”.

Dia kata “Extremist nafsu bagaimana?”

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Junnun…Cuba kau bandinkan perbezaan antara telor di Australia dan kat Malaysia ni beb !!!

Di Australia, depan pemimpin rasis…. budak baling telor..

Malaysia, depan pemimpin rasis DAPigs, PAN, PKR dan Bersatu pegang telor..

Kau faham tak perbezaan tu haaah????

zunnun
Member
zunnun

Itu yg kau banggakan?

Mengape tak tanya mengape Kaum Moslem terambing ambing di negera asing?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KO SENDIRI MCM TU

zunnun
Member
zunnun

atau Puak Puak Pelampau Melayu Moslem terambing ambing hilang kekuasaan?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KO LA SESAT MCM TU

zunnun
Member
zunnun

mcm mane, extremist dgn kesesatan?

masih di terima dlm perlembagaan?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bodoh mengata Perlembagaan menggerenti atau menerima itu ini.

Jika dia Kominis, memang dia tidak hormati Perlembagaan negara.

Sudah disuruh hijrah tapi takda duit.

Jadi, kita teruskan balun dia.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

MUNGKIN DIA INI KOMINIS, ATAU DIBAYAR UPAH EJEN2 CHINA KOMINIS DI KEDUTAAN DEPA DI KL.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Lagi dia coba perkecilkan image orang Muslim. Dia bukan Melayu, bukan Muslim, mengguna ejaan “Moslem”.

Pada hal dia, keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” yang terumbang ambing di negara ini sejak di heret Penjajah British ke sini di akhir abad 19.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

TN dan mahacai2 haprak kuda tunggangan DAPigs kat blog ni..semoga korang wake up from your deep slumber beb !!!! Hampir setiap masa, DAPigs terus menggila menyerang PAS dan UMNO demi memastikan perpaduan dan kerjasama antara dua buah parti terbesar Melayu-Bumiputera itu tidak menjadi kenyataan. Pelbagai tohmahan dilemparkan, sehinggakan akhirnya para pemimpin DAP terpaksa menggunakan taktik dan tohmahan Zionis tentang kejahatan umat Islam, digunakan di Malaysia. DAPigs secara tidak malu memberikan gambaran, UMNO dan PAS akan menukar negara ini kepada negara Taliban tanpa mereka sedar, 99.9% pemimpin DAP adalah baru satu atau dua generasi imigran di negara ini. Mereka lupa, mak… Read more »

zunnun
Member
zunnun

..dah 63 tahun merdeka, Melayu masih dlm ketakutan ke?

atau kumpulan pelampau Melayu yg hilang kekuasaan?

making the Non Malay as their bogey? Lebih malang lagi, Islam pun mereka2 ini perdagangkan, se bagai custodian.

Betul ke keislaman mereka2 ini?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

HAH, INI FAVOURITE LINE BUKAN MELAYU EKSTREMIS SERUPA DENGAN YANG MENCETUS PERGADUHAN KAUM 13 MEI 1969.

DIA COBA LEMAHKAN SEMANGAT MELAYU, KATA MELAYU TAK BERANI BERDIKARI, MAHU NAUNGAN DEB, DLL.

SEKARANG DIA MARAHKAN PERSEPSI NYA KONON NYA MELAYU “making the Non Malay as their bogey”. BINATANG BEUL DIA NIH.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ToKONG NAK TUKAR JADI ISRAEL

zunnun
Member
zunnun

Seized Mentality. Perlu ke dgn dua watak utk bicara?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AGNOSTIC

zunnun
Member
zunnun

EXTREMIST

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AYAH PIN

zunnun
Member
zunnun

Pelampau Kaum & Agama

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu Zunnun yang seized mentality sejak kedatangan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”.

zunnun
Member
zunnun

Intipati Kereta Ketiga ini menjurus pd ape?

Pekerjaan? Pelaburan? Merokai Teknologi terkini? Child Parts Provider?

Ape betul Kereta N3 ini satu pembaziran jika Malaysia sebagai initial provider manakala Pelabur sebagai Tech Provider.

Jika ape yg di suarakan kebanyakan, tidak priority, Tun kena tumpu hal permasaalahan rakyat, itu bukan tema yg mana Pelabur inginkan.

Perhatian permasaalah is besides the point. Itu isu lain.

Yg amat ketara ketika ini, terlalu byak pendapat, hinggakan Pembangkang rasa mereka lebih pandai.

Yg nyata, suara suara Melayu yg terdesak dari pembangkang.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Junnun…sebagai penjilat tegar Ah Beng dan mengikuti rapat segala apa yang dilakukannya…dah tentu lah kau terperasan hari ini dia mengeluarkan kenyataan bahawa negara mencatatkan pelaburan langsung asing (FDI) sebanyak RM80.5 bilion sepanjang tahun 2018. RM54 bilion daripadanya diluluskan pada 6 bulan terakhir tahun lepas… membayangkan keyakinan antarabangsa terhadap polisi dan pengurusan kerajaan pimpinan Pakatan Harapan. Begitulah gebang beliau yang dikongsi pemimpin dan penyokong kerajaan hari ini…termasuk lah kau. Namun begitu, berdasarkan rekod daripada Jabatan Statistik Malaysia (DOSM), FDI pada suku ketiga 2018 (Julai-Sept) hanyalah RM3.9 bilion , sementara FDI pada suku keempat pula adalah RM12.9 bilion. Ini menjadikan FDI Malaysia… Read more »

zunnun
Member
zunnun

sekurang kurang nya, NON MALAY memperbetulkan Rebate RM 19 B yg di ghaibkan oleh Pelampau Melayu Moslem yg Islam mereka di meragukan?

Ngape meragukan? sbb tidak termaktub dlm keislaman mencuri besar besaran lalu di sorok dari pengetahuan rakyat.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MMG KO NON MALAY

zunnun
Member
zunnun

..atau kau terlebih Melayu & terlebih islam?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KO APA SEBENARNYA?

zunnun
Member
zunnun

..wasato

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dia mesti tak berani jawab dia bukan Melayu.

Sebab bila mengaku dia bukan Melayu tapi mempersendakan Islam, Tuhan dibawah pengertian Islam dsb nya, tentu dia di tahikan tak habis habis.

Sekarang pun dah di buat begitu.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

SETUJU DAN SOKONG PENDAPAT ITU.

DAH BERTIMBUN BUKTI NYA AKU KELUARKAN SEJAK PUKUL LIMA SETENGAH TADI.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Lagi bukti lanun zunnun ini bukan Melayu dari BM nya – “mereka di meragukan?”

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Fuuuh..Bang Non dah mengamuk sakan betul lah…dah meroyan macam kena sawan pulak dah!!!! Anwar is angry that PAS revealed his plot to oust Mahathir through a vote of no confidence…. PKR president Datuk Seri Anwar Ibrahim told PAS today not to tell lies to cover up their mistakes. Dismissing PAS vice president Datuk Mohd Amar Nik Abdullah’s claims on a so-called failure of a no-confidence vote against Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad, Anwar said the Islamist party was out of ideas to distract the public from its problems. “It’s okay he does not have any more ideas and cannot… Read more »

zunnun
Member
zunnun

PAS rasakan mereka lebih holy dari Islam.

Yg lebih ketara lagi, Golongan Ultra Melayu, merasakan, mereka pilihan Tuhan utk menjaga Islam di Malaysia.

Yg mereka pentingkan menentukan Sempadan, bagi bukan Islam. Betul ke, pegangan Islam mereka?

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Cuba check dan muhasabah pegangan Islam kau tu..betul ke..kalau lihat pada komen2 kau kat blog ni..memang tersangat2 diragukan beb !!!

zunnun
Member
zunnun

Put your thought, discuss ape yg kau ragu.

Jgn pulak nanti keislaman kao akhir nya dlm keraguan?

zunnun
Member
zunnun

Let start dgn Perkataan Islam itu sendiri?

zunnun
Member
zunnun

ngape menyepi nie?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KO TAK PERNAH NGAKU ISLAM..NAK BINCANG BUAT APA

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bloody good point, mate. More of the same, please.

Dalam BI kot dia lebih paham, mahu menjawab cara terus menerus.

zunnun
Member
zunnun

bincang dgn Puak terlebih islam nya?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Lagi menghasut binatang zunnun ini –

perkataan Islam pun nak di persoalkan nya.

Kalu di zaman Kesultanan Melayu Melaka, dia di heret ke tepi pantai, di sembam muka nya ke pasir, lubang bontt nya di pasak dengan buluh tajam.

Di zaman sekarang ini, kita biarkan pihak Polis ambil tindakan ke atas nya. Kita tunggu masa nya.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TAK PAYAH LAYAN JELMAAN AYAH PIN

zunnun
Member
zunnun

Itu aje yg blh kau ungkapkan?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Binatang zunnun ini menghasut orang2 Melayu Islam mempersoalkan agama mereka.

Niat puak ini memang jahat – meragukan, mengelirukan penganut2 Islam dalam kepercayaan agama Islam mereka.

Memang perlu di tangkap dan di tuduh di bawah Akta Hasutan.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KO LA RASA MCM TU

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bukti yang nyata dia puak “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” yang amat bencikan PAS sebab takutkan Hudud.

zunnun
Member
zunnun

..atau PAS tak faham makna Islam?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

APA YG KO FHM?

zunnun
Member
zunnun

kau terlebih faham?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Lagi tanda dia bukan Melayu, mengata “terlebih faham”.

Melayu megta “Kau lebih faham”.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

KEPALA BAPAK LANUN ZANNUN BUKAN MELAYU ISLAM MENUDUH PAS TAK FAHAM MAKNA ISLAM.

AKU ULANG:

Kalau di zaman Kesultanan Melayu Melaka, dia di heret ke tepi pantai, di sembam muka nya ke pasir, lubang bontt nya di asak dengan buluh tajam.

Di zaman sekarang ini, kita biarkan pihak Polis ambil tindakan ke atas nya. Kita tunggu masa nya.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Selain dari projek kereta nasional ke 3 tu..kita jangan lupa satu isu besar yang dibangkitkan oleh Institusi kesultanan Johor baru2 ni…yang dilihat sebagai merampas tanah di bawah Kesultanan Johor tu di hutan simpan paya bakau di sungai Pulai tu!!!! Prime Minister Dr Mahathir Mohamad says he knows “nothing” of the development of a golf resort said to be within the Sungai Pulai mangrove reserve in Johor. However, just last month, Water, Land and Natural Resources Minister Dr Xavier Jayakumar said Mahathir was “well aware” of the situation. “I know nothing, talk about the car,” Mahathir told reporters at the Asia… Read more »

wan
Guest
wan

Tun x nak layan komen ko budin.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Ingat Tun ada fikirkan ke kalau projek tu gagal nanti..takde punya. Kalau gagal pun..bukan dia dan kroninya yang kena tanggung dan bayar balik kerugian tu..pandai2 lah PM ke 8 dan rakyat buat apa yang patut untuk menanggungnya!!!

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Rakyat Msia yang waras dan kini teruk dizalimi di bawah era Tun NI..menuntut agar projek ni jangan ditangguhkan..tapi dibatalkan terus demi kemaslahatan hidup rakyat!!!

zunnun
Member
zunnun

Rakyat Golongan UMGOKs

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAK DAJJAL JADI PM HABIS RAKYAT DILIWATNYA

zunnun
Member
zunnun

..atau Pihak Melayu & Pelampau Muslim yg terlebih waras?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DEVIATIONIST MCM JUNUN SAMPAI BILA PUN TAK WARAS

zunnun
Member
zunnun

deviating keserdahanaan teraskan pelampauan.

Ini ke yg di jamin dlm Perlembagaan

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TUHAN HARUN

zunnun
Member
zunnun

Tuhan Puak Pelampau

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bodh lagi kamu menanya soalan spt itu. Kau sekolah mana dulu?

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Projek kereta nasional ke 3 ni bakal diserahkan kepada kroni Tun Madey untuk dilaksanakan..dah tentu lah ada persen khas untuk Tun dalam projek tu!!

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Takkan lah segala bantuan dan dana yang telah diberikan kepada calon2 Bersatu dalam PRU14 dulu tak berbalas..melalui projek kereta nasional macam ni lah kroni2 tu dapat dibayar balik segala pengorbanan wang ringgit mereka dulu.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Namanya kan Tun Madey..dari dulu masa jadi PM ke 4, hingga lah sekarang ni..mananya dia nak dengar suara hati rakyat dan bantahan yang dibangkitkan…ikut kepala dia aje apa yang nak dilakukannya..peduli apa dengan rakyat..kalau tak, takkan lah dia cakap rakyat tak tau apa2 dalam bidang otomatif ni..nampak sangat dia ni merendah2kan pakar2 dan jurutera2 tempatan dalam proton dan perodua tu!!!

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Tn. Budin….Tak payah lah nak ungkit2 pasal janji2 manifestomato tu lagi…sepatah kata Tun madey, ia bukannya kitab suci yang perlu dikotakan janji2 tu!!!!

zunnun
Member
zunnun

Waktu BOSS serta Lanun2 UMGOKs curi harta negara, mereka mereka dengar nasihat rakyat?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PM 4 PLG BNYK SKANDAL

zunnun
Member
zunnun

hinggakan SATU DUNIA BAHAN KETAWA!

hinggakan unggul dgn Kleptocracy SEDUNIA?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KETAWA SBB PM PALING TERUK BLH DILANTIK OLEH ORG BODOH MCM KO

zunnun
Member
zunnun

Hinggakan Rakyat bangun buang golongan Pelampau Bangsa & Agama

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SesAt

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tak betul, hanya buang Kleptocrat dan puak2 nya.

Tak betul, pelampau bangsa dan tidak beragama adalah keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”.

zunnun
Member
zunnun

masih berhelah?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

CRAZY NUTS JUNUN

irkzi
Guest
irkzi

dosa kering. Orang yang fitnah dosa dia lebih teruk lagi dosa pembunuh.