PENCETUS ANCAMAN PERKAUMAN WAJIB DIAMBIL TINDAKAN

Biar apa pun yang berlaku dalam usaha mencatur keuntungan politik di negara ini, ia tidak seharusnya diseret sehingga mencetuskan perbalahan kaum atau agama.

Kita adalah negara berbilang kaum dan meskipun persoalan politik kita masih diselaputi eleman kaum dan agama, ia dalam waktu yang sama mesti ada batas-batasnya.

Dalam hal ini, pemimpin politik mesti bijak meletakkan sempadan di mana yang boleh dan di mana yang dilarang dalam mereka ghairah berpolitik atau mencari keuntungan itu.

Ditambah dengan berlakunya kejadian tembakan rambang di New Zealand baru-baru ini yang menyebabkan 49 umat Islam terkorban, kita mesti mengambil iktibar daripadanya dan bukan menyemarakkan lagi kejadian itu dengan andaian-andaian yang keterlaluan dalam konteks negara ini.

Sebab itu, siapa pun mereka dan di kelompok mana pun berada, pemimpin politik yang cuba mencetuskan ketegangan kaum dan agama haruslah diambil tindakan sewajarnya.

Tindakan seorang Adun DAP yang cuba berbuat demikian, tetapi menarik balik kenyataannya lantaran menyedari kesilapannya dan kemudian diberi amaran keras oleh DAP, tidak seharusnya dibiarkan berlaku lagi.

Pemimpin politik harus sentiasa berkepala dingin dalam menanggapi sesuatu isu dan jangan ghairah tak menentu tanpa memikirkan kesannya kepada rakyat dan negara.

Sebelum ini, Lim Guan Eng, walaupun telah mengubah perkataan perang kepada menyasarkan ketika mengulas kerjasama UMNO dan Pas dan kesannya kepada bukan Islam, difahamkan sekurang-kurangnya ada lebih 50 laporan polis telah dibuat terhadapnya.

Meski Guan Eng adalah pemimpin kanan dalam kerajaan, pihak polis mesti terus menjalankan siasatan terhadapnya.

Pihak polis tidak perlu takut atau gentar untuk menjalankan siasatan mereka, waima untuk mengambil tindakan sekali pun.

Keutamaan kepada rakyat dan keselamatan negara adalah suatu perkara yang tidak harus dikompromikan.

Kalau pemimpin kerajaan tidak diambil tindakan hanya kerana dia berada dalam kerajaan, kesannya kepada rakyat adalah buruk sekali.

Selepas Guan Eng, kini ada seorang lagi pemimpin UMNO Wilayah Persekutuan, Razlan Rafi dilihat cuba mencetuskan ancaman dalam konteks ketegengan kaum di negara ini.

Jika Guan Eng mengungkapkan perkataan perang yang kemudian ditukar kepada menyasarkan, Razlan pula menyebut perkaraan “tembak” yang seolah-olah mengajak pergaduhan yang hanya disebabkan oleh faktor politik.

Menulis atau menyebut perkataan “elok ditembak puak2 DAP ini” jelas bermaksud menghasut atau mengajak pergaduhan dan ia bukanlah berbentuk sindiran.

Cubaan beliau mengatakan ia cuma bermaksud sindiran hanya memperlihatkan ketidakjujuran atau ketakutannya untuk berdepan realiti.

Maksud kata-kata “tembak” itu dalam konteks apa sekali pun jelas memperlihatkan ia adalah berbentuk ancaman.

Pihak polis dalam hal ini, wajar menyiasat dan mengambil tindakan terhadap pemimpin UMNO itu, bersama dengan Guan Eng sekali.

Kedua-dua perbuatan itu adalah ancaman kepada keharmonian kaum di negara ini serta tidak boleh dibiarkan terus berleluasa.

Yang ditakuti, kiranya tindakan tidak diambil, ia akan meransang pihak lain melakukan perbuatan yang sama yang mana akhirnya, negara kita akan terus terdedah kepada permusuhan kaum serta agama yang berpanjangan, tidak kira siapa pun yang menerajui kerajaan. (Shahbudindotcom 17/03/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 17 March 2019 — 7:50 am

119
Leave a Reply

avatar
9 Comment authors
OmtayanamirkziAnonymousMAHATHIRVSANWARTanpa Nama Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Omtayanam
Guest
Omtayanam

Hangat posting hang bodin mcm hangat-hangatnya taek ayam. Nak gona pake pada peristiwa baharu atupong peristiwa yg udah lama berlaku dan berlalu,tindakan apa yg kerajaan nak ambil pada sipelakunya. Contoh peristiwa berdarah 13 may yg tekorban rame rakyat bawahan . Palakbapak cina komeneh yg bwat onar terlepas coci tangan boleh lagi bergiat dlm berpolitik sampe beranakpinak dan bercocu-cicet tanpa ada sebarang pon tindakan dan halangan dari kerajaan. Anaknya sekarang pegang jawatan manteri lagi baguihnya kerajaan mlayu malaisa. Bangsa asing hangpa bagi tapak bangsa sendiri hangpa bagi penyepak berponca dari ahlipolitik yakni palakbapak mlayu yg coma jadi talbarot dan bota perot.… Read more »

irkzi
Guest
irkzi

yang banyak main isu perkauman bangsa melayu, kalau kita tengok komen komen di sinar harian banyak banyak bangsa melayu maki hamun bangsa cina. Maki yang tidak bermoral, nama saja agama islam tetapi perangai macam haram jadah.

Omtayanam
Guest
Omtayanam

Adey mr albodin. Banyak bebenor batas dlm negara yg rakyat kena ikot mcm nak tanam sayug plak yea. Kalu coma ckp mahacai dan makchibai yg mlayu yg cina komeneh dan yg keling paria sekadag masok bakoi angkat sendiri saje tak jadi kudis pong kalu tegang pong anunya saja. Ponca ancaman dan ketegangan kaum akan berlaku bila yg berckp tu palakbapak mlayu palakbapak cina komeneh dan palakbapak kelingparia. Yg hairan bin ajaib pasaìpa kaum mlayu saja yg kena sekat hatta dlm halehwal agama pong dì katakan pelampau dan pengganas. Contoh kes memali kerajaan mlayu masok kampong bonoh mlayu memali dan bwat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JuNUN DAN PAK MAN TELO DAH HILANG JATI DIRI
..ENTAH KE MANA PERGI HILANG JATI DIRI SEBAGAI PENGANUT ISLAM YG SUCI..SEMUANYA NAK PAKAI AKAL DAN NAFSU DIA

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JUNUN KALO KO NAK TAHU DAJJAL MCM KO LA

zunnun
Member
zunnun

…amanat Hadi terbaharu?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NOTHING TO DO WITH HADI

zunnun
Member
zunnun

Nothing? Ape burit yg kau faham dgn NOTHING nie..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Burit pucci mak kau ..

One nice word deserves another

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PENGIKUT AJARAN SESAT SELALU MENCARUT

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAK MAN TELO ENGLISH KEJORE LG HEBAT SIAP BOLEH PANTUN…KO MANA SAMPAI LEVEL TU

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAK MAN TELO KO IKUT LA MCM GN…ENGLISH DIA POWER TP DIA BANYAK GUNA BM..BKN MCM KO BODOH SOMBONG

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

PAK MAN TELO ni Rahman2 ke?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SIAPA LG

Geng Najib
Guest
Geng Najib

TN….cuba kau hadamkan benda ni betul2…ada ke patut…Sawit Jual Pada Kroni Mahathir, Peneroka Di Suruh Tanam Buloh!!! 4 Mac 2019, China tandatngan perjanjian untuk beli US$891 juta atau 1.62 juta tan minyak sawit daripada Malaysia (BACA DI SINI)… Wahhh… Macai2 PH macam kau kemain bersorak sorai bila dapat tahu berita nie… Mahacai2 kata kerajaan akan kembalikan harga sawit negara seperti zaman BN… Sorak mahacai lagi, nie permulaan jer tau, akan datang nanti, harga sawit akan jadi lagi tinggi dari zaman BN dulu… Bukti apa lagi yang korang nak untuk tunjukkan yang kerajaan PH nie tolong rakyat? Kan dah cakap, PH… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAK MAN TELO & JUNUN MANA BLH FHM BAHASA MELAYU
….KALAU FAHAM TENTU KUTUK PH HABIS2

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

PAK MAN TELO ni Rahman2 ke?

anonymous
Member
anonymous

China tak nak beli dari Felda…

Geng Najib
Guest
Geng Najib

TN…apa2 hal pun, aku nak payung satu lagu..khas untuk kau beb !!!! 🎶Rumah Terbakar, Panggil Bomba🎶 🎶Bomba Datang, Berlumba Lumba🎶 🎶Streram Janji, Nak Bina Balai Bomba🎶 🎶Tapi Rupanya Tok Mat Dah Binaaa🎶 TN..akalu kau hadamkan betul2…apa yang Streram janjikan tu, membawak pada 2 kemungkinan : Pertama Kita sangka baiklah yer, ‘husnu zon bhai… Kita anggap yang Streram tu memang sungguh2 nak bina Balai Bomba kedua kat Rantau… Orang Rantau juga yang untung, sebab tak ada dalam Malaysia nie, satu daerah ada sampai 2 Balai Bomba!!! Kedua Kompom Aney nie memang tak tahu apa2 tentang Rantau, walau pun nie bukan kali… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TN KO BAGI NO WS KO NNT AKU BG KAO2

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

EH SALAH JUNUN LA…SORY TN

zunnun
Member
zunnun

dah bersori, beriya & bersekata.

maka jgn Malu pula nak bersenkongkol.

Ultra Malay Nationalist dgn Ultra Religious Zealot.

UMGOKs & PAS

sepadan mutaah.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KO JOIN TUHAN HARUN

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ultra jenis keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolis pendatang’ itu ia lah yang paling ultra sekali.

Tak hormati dan patuhi Perlembagaan negara ini, di suruh hijrah, takda duit pulak. Maka di balun berteruan ler.

zunnun
Member
zunnun

..Ultra Melayu punya pegangan ?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Ayah pIN FOLLOWER

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AKU GADUH DGN TN PARTI TP DGN KO JUNUN SPESIS MAKHLUK ASING DGN PAK MAN TELO…

zunnun
Member
zunnun

Jgn nanti blk rumah kena bini pulak yg balun, haru jadi ini.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ko balun mak ko

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AJARAN SESAT MANA ADA PERATURAN HIDUP

Geng Najib
Guest
Geng Najib

TN..aku setuju kan kalau kita mengatakan ..tak mustahil perkara seperti ini, atau pun mungkin yang lebih teruk lagi boleh berlaku di negara tercinta ni kalau YB2 DAPigs terus menerus dengan sikap mereka menghina perpaduan ummah Islam kan??? Senator Queensland, Fraser Anning yang membuat kenyataan perkauman berhubung insiden pembunuhan di dua buah masjid di Christchurch semalam, terkejut apabila seorang remaja memecahkan sebiji telur di kepalanya. Kejadian berlaku semasa Anning ditemu bual oleh media sambil didengari oleh kira-kira 100 penyokongnya di sini hari ini sebelum seorang remaja yang berdiri di belakang beliau bertindak mengetuk sebiji telur ke atas kepala senator tersebut. Anning… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAK MAN TELO LG TERUK DRP JUNUN..KATA KUAT AGAMA TP JAHIL…SALMAN RUSHDIE PUN SOKONG

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Maaf rakan2 semua..izinkan untuk divert sikit dari tajuk posting..boleh kan???? Kalau korang perasan lah..baru2 ni Tun Madey suruh anak muda ada sifat malu macan orang Jepun bila gagal tunaikan tanggungjawab yang diberikan kepada mereka. Bagus jugak tu…Nilai orang Jepun dia suruh ikut. Malu bila gagal. Tapi sendiri tak malu bila GAGAL tunai janji pada jutaan rakyat ia itu sifat yang dianjur agama Islam Malah Islam ada gelaran untuk yang tidak tunai janji, agama menggelar jenis ini munafik. Di akhirat nanti bukan sahaja di tanya kenapa GAGAL tunai janji , tapi juga ditanya kenapa buat janji yang tak mampu ditunaikan. Tu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TONG M

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Dah terdesak sangat nampaknya hinggakan kerajaan PH mahu undang-undang baru untuk memberi kuasa kepada mereka untuk padam status FB, Twitter dan Instagram Rakyat Malaysia. Baru2 ini, mereka mahu undang-undang untuk mengambil tindakan terhadap pemilik portal berita dan laman media yang membolehkan Rakyat untuk membuat komen-komen yang mungkin berbentuk hasutan atau kurang sensitif. Jika undang-undang ini diluluskan maka hampir semua portal berita dan laman media tidak akan lagi membenarkan pembaca mereka untuk meninggalkan komen. Mereka juga tidak akan berkongsi berita baru di page media sosial mereka. Forum-forum seperti LowYat pun akan tutup. Ini ialah kerana portal berita dan laman media tidak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DRACONION LAW

zunnun
Member
zunnun

mcm undang2 mencuri kemudian di tutup Dari pengetahuan umum

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KEMALUAN KO TUTUP TAK

Geng Najib
Guest
Geng Najib

TN..Pernah tak terfikir di benak kau bahawa…Serangan bertali arus pemimpin PH kepada kerjasama UMNO-PAS ada lah kerana PAN gagal dapat ahli PAS dan PPBM masih gagal mendapatkan ahli UMNO???? Ini terjadi di kala DAP berjaya mengukuhkan kedudukannya terhadap kaum Cina. Menakutkan orang Cina terhadap kerjasama UMNO-PAS menguntungkan DAP. Mahathir masih dengan cara lapuk nya menyerang Najib namun ternyata Najib telah menewaskan Mahathir di Cameron Highland dan Semenyih. Sehingga kini Mahathir gagal menarik minat orang Melayu kepada PPBM. Dalam sistem demokrasi tiada salah nya PAS bergabung dgn UMNO. Serangan bertali arus Pakatan Harapan DAP terhadap kerjasama UMNO-PAS bukan melemahkan, bahkan bertambah… Read more »

zunnun
Member
zunnun

..bagus.

bawa dia bersama, menyeberang the isle menjadi ahli baru, bersama kaum yg baru & berfikiran terbaharu.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

APOSTATE

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Berfikiran “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” tidak diterima.

Mana yang tidak hormati dan patuhi Perlembagaan negara di ruruh hijrah ke negara yang perlembagaan nya depa boleh hormati.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Kengkawan..bagi sesapa yang terlepas pandang, jom kita recap semula kejadian terbaru oleh YB DAPigs ni. Wakil rakyat DAP mengatakan bahawa kejadian yang berlaku di New Zealand sepatutnya menjadi tauladan dan iktibar kepada rakyat Malaysia mengenai bahayanya keganasan. Chew Chong Sin menggunakan contoh penyatuan Umno dan PAS sebagai salah satu bahaya yang boleh mencetuskan keganasan. Ini adalah satu penghinaan bukan sahaja kepada orang Melayu dan orang Islam tetapi penghinaan kepada agama Islam itu sendiri. Islam mewajibkan perpaduan Ummah dan Silaturahim. Chew Chong Sin menggunakan perpaduan ummah dan silaturahim ini sebagai contoh bahayanya keganasan. Sekiranya orang Islam menyentuh sedikit sahaja berkaitan dengan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAFIR HARBI

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Tular baru2 ini…adun DAPigs bagi daerah Mengkibol, Chew Chong Sin, memuat naik rasa kesal dan insaf beliau serta permohonan maaf yang tidak bersyarat terhadap rakyat Malaysia berikutan posting Facebooknya yang mengundang kemarahan netizen. Dalam posting tersebut, Chew mendakwa bahawa peristiwa ngeri yang menimpa masyarakat Islam di Christchurch, New Zealand, berikutan kejadian tembakan di dua buah masjid di kawasan tersebut harus dijadikan pengajaran agar gejala ekstremis seperti itu dapat dibendung. Anehnya, kenyataan tersebut disusuli dengan satu rujukkan yang tidak masuk akal terhadap permuafakatan politik yang berjaya dikecapi bersama-sama oleh PAS dan UMNO, yang menurut Chew, adalah membimbangkan kerana kedua-dua parti tersebut… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SORANG TAK AKAN SERIK MCM JUNUN

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SOMETIMES THE SPECULATIONS BECOME TRUE

zunnun
Member
zunnun

Like throwing pebbles into the dark..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SATANIST

Rahman2
Guest
Rahman2

Zunnun Do not be despair. Between you and MahathirvsAnwar and the likes, its just between mahatbir and najob and langit dan bumi It wud be interesting to read your comments when comparing with tbose unintelligent arguments of your detractors. On the above subject of pencetus ancaman….I m more concerned on remarks by ismail sabri dr ashraf past umno youth leader from selanogor etc etc than tbose by dap guys though i dismiss all these stupid comments. Ever since the thief lost his and his coalition throne in the last election, the losers glaringly displayed their disbelief disappointment. They attacked mahathir…dap…and… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TN KO BELASAH DIA NI 2 X 5 SAMA JUNUN..KATA KUAT AGAMA TAPI DOK DOKONG PENGIKUT DAJJAL

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“unintelligent arguments of your detractors” – would you like to say who, which or what arguments? I usually don’t bother reading comments with stupid English like “Do not be despair” as that indicates the contents would be lousy. But I await your reply if you dare speak up. And show what, how and why such comments are “unintelligent”. Saying “Personality like Zunnun is well liked by rational thinking citizen” reflects an unbelievable level of stupidity, for not even realizing that the bloke has been seditious against the religion of Islam and the believers of Islam in this blog. And using… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

CANTIK BRO SMASH KENCANG

zunnun
Member
zunnun

ini Inquisitior kaum Ultra ke?

mcm nie, AKU BUAT SARAPAN JE

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ko makan sarapan tahi babi lah, jangan bacon and eggs

zunnun
Member
zunnun

Inquisitor dgn Inquisition yg muka meroyan bila tertekan.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sudah habis modal? Pigi main sabun lah

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang,” coba menghasut agama Islam, buat syarahan apa pun tidak diterima

Rahman2
Guest
Rahman2

Setakat your standard of english, my sons and daughters can match yours anytime. Well I hv not written in queen’s english for fear that an intelligent like you and mahathirvsanwar may not understand the writings and this defeat the purpose. You see mahathirvsanwar needs you to whack me…hahaha all the best Islam is for all and not for malays only. Leaders of political party is a leader for all citizens of race and creed and political beliefs. You talk about race witbout realising bangsa melayu dah di bangsat….sapa yang bangsat? Pemimpin melayu…inilah fakta realiti dan kebenaran. Agama islam di malaysia… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Illuminati ka

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bullshit, Mr “Do not be despair.” Your children write for you when your English appears better? Saying “You talk about race witbout realising bangsa melayu dah di bangsat…” That’s again poor perception and interpretation of my comments. Probably due to your poor command and grasp of the English language. (Or even the Malay language.) You a product of the period when BM was introduced in schools and the importance of English was not yet emphasised. Saying, “You failed to use race and religion in pru14 and got rejected,” shows you again have very poor perception or plain stupid. I’ve been… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Correction:

You a product of the period when BM was introduced in schools

should be

You a product of the period when BM became the medium of instruction in schools …

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Rahman2,

Jangan sentuh sarang tebuan, nanti kena hurung.

Baca lah lebih sikit komen2 lanun zunnun tuh supaya boleh menilai dia kawan ke lawan, terutama dari sindiran2, hasutan2 agama Islam dia buat.

Bila sudah pasti, baru lh keluarkan pendirian anda, sokong atau lawan dia.

Bila sudah buat pendirian, terima lah padah nya.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

You said, “Agama islam di malaysia dah diperdagangkan … who are these religious peddlars? Ini adalah fakta realiti dan kebenaran.” Yet you did no say a word more – siapa, bagaimana, bila “memperdagangkan” nya. Dan tidak ada butiran apa itu “realiti dan kebenaran” nya. Takda masa? Kalu takda masa, jangan masuk sini sampai betul2 ada masa menghuraikan kata2 kamu. Kalau not sure jawapan itu semua, why the hell did you say it? Just shut up. Better for you (not wallapable) and for us readers (having to read your stinking statement). “Unintelligent beings”? But then why the hell did you say… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Tuan,

mereka Mereka ini tak ubah bahan sarapan sj.

baik Ultra UMGOKs & Ultra Zealous . Mereka menggunakan Melayu & Islam untuk menghalalkan niat utk memporak peradakan Melayu & Islam utk memusuhi Bukan Melayu.

..bukan hebat pun Islam Yg mereka anuti

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

KEPALA BAPAK KAU, kata Najib. Sesiapa saja membaca apa yang kau tulis, contoh nya, dalam seminggu yang lalu, akan sedar bahawa kamu menghasut (seditious to) agama Islam dan penganut Islam disini. Kamu menghasut lagi bila mengata “..bukan hebat pun Islam Yg mereka anuti”. Bedebah. Woi Rahman 2,3,4,5, kamu nampak ke tuh? Islam yang ko anuti tak sama ke dengan Islam yang kami anuti? Tak hebat ke? Tak nampak ke binatang tu menghasut. Jangan salah sokong, kot nanti ko mati tak tutup mata. Dan zunnun bukan orang yang menutupkan mata kamu. Ingat tu. Ini bukan marahkan bukan Islam, merosakkan peace and… Read more »

zunnun
Member
zunnun

..mintak talian hayat dah..

minta pd diri kamu yg Berdiri, Yg Terperi itu.

Jgn tersepit crying like a baby.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu tersepit bunuh diri.

Yang tak beragama takda halangan membunuh diri.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TKO KE TU..HARAP RAHMAN TAK BLH BANGUN LG

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“look at things through reality with facts and truths” – Yet not saying what facts and which truths. Pretending to be “holier than thou”, eh? You cockroach of a fellow, living on dirt like the comments of the lanun zunnun, dirtying the surrounding. Why don’t you read the Translation, Interpretation And Commentary of the Qur’an by Prof Abdullah Yusuf Ali – that’d give you some facts and truths to say, instead of making a stupid utterance and then just let your mouth open, agape. Be useful to Islam, old man, sharpen your mind a bit, know the enemy of Islam,… Read more »

zunnun
Member
zunnun

If the Author of the Scripted Text is GOD, try and reach “HIM” to give “HIS” meaning.

belajar mencari ilmu yg hidup lagi menghidupkan

..then again try to ask your Prof, how does he translate meaning?

A pedagogical Process?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

You translate meaning by screening it in your assol

zunnun
Member
zunnun

now that your Prof is your GURU, as a lackey studying from A Learned Prof, ask a very simple question,

mana Yg di katakan Quran itu bersifat Kadim?

if he failed to give an explanation, are you satsfied?

then again, how do you know he has satisfied you?

because you are just plain stooge?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

This deserves more than the Najibul KEPALA BAPAK KAMU. You deserve the Latin version – PUCCI MAK KAMU.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SCEPTIC

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAK MAN TELO KO NAK LAWAN ENGLISH…GN LAGI POWER OOO .. SHAKESPEARE PUNYA

zunnun
Member
zunnun

Budin, tit & tat tak lain, Cause & Effect. ape yg berlaku, tidak dgn sendiri, mesti ada sesuatu yg menyebabkan nya. Jika Guan Eng mengistiarkan Gabungan Ultra Nationalist & ISLAM YG BERSIFAT LEMAH & SEMPIT DARI GOLONGAN PAS sebagai memerangi Kaum Tiong Hwa, perlu ke Guan Eng & Kepimpinan DAP berdiam diri, bilamana saban hari, mereka di caci & di persalahkan? siape yg memulakan sifat antagonisma ini? Ade kah bila Guan Eng mengatakan Ikatan Ultra Nationalist + Religious Zealous terjerus kpd memerangi DAP, Maka DAP perlu memerangi kumpulan ULTRAs ini? perbedaan di sini, terleyak pd ayat, ACTIVE & PASSIVE. Selama… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AGNOSTIC

Ma Hussin
Guest
Ma Hussin

Yang menuduh AI nak guling TM juga merupakan ancaman kepada kestabilan politik negara

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

POLITICS DEALING WITH SPECULATION

zunnun
Member
zunnun

Speculation is NOT MANIPULATION.

faham beza nya. Jgn memburit dgn perkataan, pergertian & niat.

pi Tanya Kat Ultras Inquisition, pujaan kamu yg konon pandai, tapi

banggang

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

THE MANIPULATER

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Talking religion, you are seditious.

Talking other subjects, you are worse.

Why don’t you jump into the South China Sea?

Nearer to your roots = you being a descendant of “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ADAKAH JUNUN PAGANIST

zunnun
Member
zunnun

Dlm Kita Sembah & Menyembah, ingat ingat, perpisahan terjerumus pd paganism amat mudah.

Jika Kita salah beristijat, ketika mengelilingi Kaabah mau pun mencium Hajar Aswad,

tidak Kita sedari, berlaku bentuk penyembahan Paganisma sdg berlaku.

ape pengertian mengelilingi Kaabah?

ape di dlm nya?

tak lain, kekosongan. Itu intipati pengertian.

berjaya Musa kpd Tuhan NYA,

“AKU INGIN MELIHAT KAMU”

lalu Tuhan berkataa dgn NYA:

“binasa diri mu..

Sembahyang itu, tak lain, YG DI SEMBAH ITU YG MENYEMBAH.

KITA BINASA.

Maka, ingat ingat, selama kamu menyembah dlm sembahyang, dlm memuji Tuhan, jgn pula bersifat PAGAN, meletakan Tuhan dgn berbentuk.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SATANIST

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Setuju dgn MAHATHIRVSANWAR.

WOI, Mamat Rahman2, ko baca ler di atas. Kawan ko kata “Sembahyang itu, tak lain, YG DI SEMBAH ITU YG MENYEMBAH.”

Sapa kawan sapa lawan. Ada faham? Ngarti? Comprendo? Wakaru? Maronong? Gublagudiguk?

zunnun
Member
zunnun

belajar fahami hingga nyawa mengakhiri diri.

” wa zahiru wa bathinu ”

AKU YG ZAHIR AKU YG BATHIN.

buat ini sebagai krusus bila angkat takbir, dlm kursusiah ketika munajat.

tak byak pun, jika istiqamah, lama lama menjadi kesebatian.

faham?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ORANG NI SAMPAI MATI BERDIRI

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ADAKAH JUNUN BUAT PENYAMARAN DI SEBALIK THE ANCIENT ONE

zunnun
Member
zunnun

..”AKU YG AWAL AKU TG AKHIR”

AKU THE ANCIENT AKU …(1)

cuba complete an ayat (1)

jgn jadi kongkang dlm kealpaan sentiasa. Then again, RUN..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

IRRELIGIOUS

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

KAU DAH LAMA BERAKHIR. MENGHASUT AGAMA ISLAM, DI PELANGKONG MAMPOSS.

SEKARANG HA NYA ADA HANTU KAU.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ADAKAH JUNUN THE FOLLOWER OF ANTI CHRIST

zunnun
Member
zunnun

beri pergertian ape itu, Christ & Anti Christ?

bila umggok nak melontar Batu, jgn pula lari bila berdepan..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

HEATHEN

zunnun
Member
zunnun

Yg ini AKU perlu mengupas.

Contoh yg nyata, PAS.

Pemimpin Parti ini perlu di Tanya fahanam ISLAM YG mereka anuti.

..segala ahli2 Jamaah dlm kumpulan ini, adalah heathen jika Islam Yg mereka anuti, menyembah Tuhan, hanya dgn nama, sedangan yg patut di sembah tak lain SEMESTA ZAT.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kmu mengupas otak kamu dah menggelupas –

Cakap semesta zat tapi tak sebut apa. Bodoh sesangat ler.

Einstein geliga tapi keluarkan pendapat nya dan beri penerangan di tempat yang kena.

Yang bodoh ajer sebut semesta zat, pertama nya sebut di blog, kedua nya, tak beri penerangan.

zunnun
Member
zunnun

bila tuang air dlm cawan yg penuh, sia sia sj perbuatan itu. yg tak tersia, menuang air dlm cawan yg kosong. penerimaan pembelajaran bila id/ego di kikis supaya yg nak di pelajari menjadi senang. kesemestaan Zat bersifat KEKAL, CONSTANT. bersifat universal, semesta. there is another universal constant, bersifat quantum, Energy. satu dlm bahasa Kepercayaan. satu lagi, ingauan ilmuan, mencari the source, the bosons. Alam ini tidak boleh menampung (2) dua, sifat yg kekal lagi tidak binasa. melainkan kedua dua nya serups hanya berlainan nama. yg awal is knowing & akhir an understand. klu terlebih tercekik buah kuldi semalaman dgn mentelaah… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu amat bodoh mengata “bila tuang air dlm cawan yg penuh, sia sia sj perbuatan itu.”

Buka sia2 saja, tapi rugi juga. Itu pun tak tahu ke? Sekolah mana dulu – SJKC ke?

Kamu amat bodoh lagi, cakap pasal quantum physics di blog seperti ini. Tak habis2 kebodohan kau.

Selain penghasutan agama Islam yang kau buat. Tak hormatkan Perlembagaan negara. Dah di suruh hijrah, kau takda duit. Jadi, di balun saja lah.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DEVIATIONIST

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ADAKAH JUNUN PENYEMBAH SYAITAN?

zunnun
Member
zunnun

.syaitan; penafian penafian selepas penafian pertama Azazil hingga menjadi Iblis berterusan menyatakan kesyaitanan

bukan berbentuk tapi pergertian.

Hadi dgn pembohongan & penafian & penafian, telah menyatakan sifat kesyaitanan.

..hinggakan mengaku terdesak, mengatakan, “syariat menghalalkan”.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

INFIDEL

zunnun
Member
zunnun

la dulu Tuan Guru kamu yg dok label UMGOKs sedemikian?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

HERETIC

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu lebih kesyaitanan dari sesiapa pun. Menghasut agama Islam dan penganut nya di blog ini. Perlu di rejam.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

THE ONE DIMAKSUDKAN JUNUN ADALAH DAJJAL..ADALAH JUNUN PENYEMBAH SYAITAN

zunnun
Member
zunnun

beri pergertian Dajjal?

jgn nanti bila nyawa di halkum, tak kenal Tuhan, ketika itu,

selama mane yg kamu sembah & menyembah, tak lain Dajjal.

menunggu kamu dlm saat kematian, perpisahan yg menyedihkan dgn Tuhan telah kamu dua kan.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ATHEIST

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bila kamu menghasut agama Islam dan penganut nya di blog ini, kamu akan mati tak ingat sesiapa – Tuhan sudah tentu lah, sebab kamu kafirun.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TOKONG DULU YG AJAK PERANG..KENA LAH SAMBUT…WALAU APA PUN JUNUN TETAP PAGAN

zunnun
Member
zunnun

… meroyan dah

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NONTHEIST

zunnun
Member
zunnun

meroyan habis, puak2 Ultra Nationalist & Zealous nie dah..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

APOSTATE

zunnun
Member
zunnun

..semalaman belajar menghafal perkataan dari novel da vinci & biblical scripts??

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DEVIATIONIST

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu ANTI-NATIONALIST, tak hormati dan patuhi Perlembagaan negara, sudah disiuhakn dari negara ini.