HUJAH TUN M SUNGGUH MELOYAKAN, APAKAH PH HANYA MAMPU BERDIAM DIRI SAJA?

Di sebalik desakan yang kian melata, baik daripada PH sendiri mahupun daripada UMNO yang mahu agar jawatan Pengerusi PAC dikembalikan kepada pembangkang, Tun Mahathir Mohamad tampaknya tetap berkeras enggan berbuat demikian.

Kata beliau, PAC atau Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara akan terus diketuai oleh Ronald Kiandee, biar pun Ahli Parlimen Beluran itu kini adalah ahli Bersatu.

Mempertahankan pendiriannya, Tun Mahathir berkata, PH telah memenuhi janji manifesto apabila melantik Ronald Kiandee yang ketika itu merupakan Ahli Parlimen UMNO sebagai Pengerusi PAC.

“Tetapi, kalau dia kemudian nak pilih masuk parti kerajaan, apa kita boleh buat?

“Bukan ketika dilantik dia daripada parti kerajaan, dia daripada parti lawan,” ujar Tun Mahathir lagi.

Hmmmm….beginikah hujah seorang Perdana Menteri dan tidakkah ia semacam kata-kata mat rempit saja?

Bolehkah diterima hujah atau alasan Tun Mahathir ini?

Sebagai manusia yang berakal dan berpegang kepada prinsip, tidakkah hujah atau alasan Tun Mahathir ini sungguh-sungguh meloyakan untuk diterima?

Kenapakah beliau sukar sangat mahu mengembalikan jawatan Pengerusi PAC itu kepada pembangkang sedangkan ia adalah urusan yang mudah dan senang saja?

Apa yang mahu dipertahankannya melalui PAC dan jawatan yang disandang oleh Ronald Kiandee itu?

Sesungguhnya pendirian Tun Mahathir berhubung kedudukan Pengerusi PAC ini bukan saja mengecewakan, tetapi juga amat meloyakan lagi memualkan.

Tun Mahathir kini nampaknya sudah kembali kepada perangai lama ketika beliau menjadi Perdana Menteri bersama BN dahulu iaitu suka berbuat sesuka hati menurut kehendak dirinya sendiri.

Sedarkah beliau bahawa PH adalah berbeza dengan BN?

Yang nyata, tindakan Tun Mahathir ini sekurang-kurangnya harus diberi diberi perhatian dari segi dua aspek:-

Pertama, jika beliau berterusan sesuka hati memungkiri janji, lebih-lebih lagi dengan hujah yang begitu meloyakan untuk diterima oleh akal yang waras, kesannya ialah PH akan semakin hilang wibawa dan menurun kepercayaan di kalangan rakyat jelata.

Kalau janji pun sesuka hati boleh dimungkiri, apa lagi yang boleh rakyat percaya atau yakini terhadap sesebuah kerajaan?

Untuk itu, Majlis Presiden PH harus segera berbuat sesuatu untuk mengingatkan Tun Mahathir berhubung janji-janji gabungan itu kepada rakyat dan kesannya kepada masa depan PH sendiri.

Kedua, tindakan Tun Mahathir ini harus juga diiperhati dan diteliti dari segi kaitannya berhubung peralihan kuasa daripada beliau kepada Anwar Ibrahim.

Jika jawatan Pengerusi PAC yang dipegang oleh orang lain pun beliau sayang untuk melepaskannya kepada pihak yang sepatutnya, adakah jawatan Perdana Menteri yang penuh dengan segala nikmat yang sedang disandangnya sekarang ini beliau turut tidak terasa sayang untuk menyerahkannya kepada Anwar?

Apakah tidak mungkin janji peralihan kuasa dalam tempoh dua tahun kepada Anwar juga akan dimungkirinya?

Meski Tun Mahathir tidak dinafikan cekap dalam mereka-reka alasan atau hujah untuk berbuat demikian, sekali lagi, adalah penting untuk Majlis Presiden PH sentiasa dan kekal berpegang kepada perjanjian yang telah dipersetujui mengenai peralihan kuasa itu.

Dalam PH ini, jangan dibiarkan Tun Mahathir berbuat sesuka hati ala Maharaja yang kata-katanya mesti didengar dan diikuti sebagaimana beliau pernah melakukannya ketika bersama BN dahulu.

Ingatlah bahawa gabungan PH ini dulunya diwujud dan diasaskan adalah untuk melawan kebobrokan kepimpinan Tun Mahathir ketika beliau bersama BN yang mana daripada situlah lahirnya idea-idea reformasi untuk negara ini.

Setelah beliau kini bersama PH dan Tun Mahathir nampaknya semakin menunjukkan trend ingin kembali kepada amalan lamanya sewaktu bersama BN dahulu, apakah PH sekadar berdiam diri saja?

Apakah pemimpin-pemimpin PH yang sudah ada jawatan dan nikmat kedudukan sekarang ini sudah lupa di mana dan bagaimana mereka bermula dahulu? (Shahbudindotcom 16/03/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 16 March 2019 — 2:29 pm

139
Leave a Reply

avatar
9 Comment authors
zunnunTanpa NamaMAHATHIRVSANWARGeng NajibAnonymous Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Komen ini di keluarkan lagi supaya pembaca tak perlu susah payah membaca komen putus2 yang aku keluarkan sebelum ini – di bawah sana. Untuk memahami lanun zunnun yang biadap dan kurang ajar, yang coba persenda agama Islam, yang mengGoogle dan keluarkan beberapa perkataan Arab dan hujah2 yang tidak selaras atau bertentangan dengan ajaran agama Islam, bagi mengelirukan penganut2 agama Islam di Negara ini, bacalah buku The Chinese Dilemma oleh YE LIN-SHENG, PhD East West Publishing, Australia, 2003 Cina M’sia PALING Tak Bersyukur, Mengkhianati Perjanjian, Enggan Berpandukan Perlembagaan Negara, kata nya. YE LIN-SHENG pemegang PhD, BERKATA YANG BERIKUT INI BERKENAAN ORANG… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sebagai tambahan kpd komen2 aku membalun lanun zunnun berkenaan

The Chinese Dilemma
oleh YE LIN-SHENG, PhD
East West Publishing, Australia, 2003

Cina Malaysia PALING Tak Bersyukur, Mengkhianati Perjanjian, Enggan Berpandukan Perlembagaan Negara, kata nya. –

Kata kata TDM ini perlu diulang berkali kali:

“Tunku Abdul Rahman sampai bagi 1 juta kerakyatan orang Bukan Melayu. Janganlah lupa itu dan kenanglah jasa itu. Balas budi sikit. Kita nak kerjasama, dengan parti parti dalam BN”.

“Kita beri sesiapa saja mau berniaga atau kumpul harta. Tetapi janganlah sampai nak ambik hak orang Melayu. Kita kongsi secara adil”.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Untuk memahami lanun zunnun yang biadap dan kurang ajar, yang coba persenda agama Islam, yang mengGoogle dan keluarkan beberapa perkataan Arab dan hujah2 yang tidak selaras atau bertentangan dengan ajaran agama Islam, bagi mengelirukan penganut2 agama Islam di Negara ini, bacalah buku

The Chinese Dilemma
oleh YE LIN-SHENG, PhD
East West Publishing, Australia, 2003

Cina Malaysia PALING Tak Bersyukur, Mengkhianati Perjanjian, Enggan Berpandukan Perlembagaan Negara, kata nya.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

YE LIN-SHENG pemegang PhD, BERKATA YANG BERIKUT INI BERKENAAN ORANG CINA:

1. Pandangan ini adalah dari Ye Lin-Sheng yang berasal dari China tetapi seorang ahli perniagaan di:
– Malaysia,
– Hong Kong,
– Australia,
– Thailand,
– Singapura,
-.Britain dan
– Amerika Syarikat.

Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. Tetapi, kata nya, orang Cina di Malaysia lah yang paling:
– tidak bersyukur,
– kejam,
– mengkhianati perjanjian ataupun
– tidak mahu rujuk atau berpandukan perlembagaan negara Malaysia

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dalam buku nya The Chinese Dilemma , Ye Lin-Sheng PhD juga menulis:

2. Pengiktirafan orang Cina:
“Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang- orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat.

Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana- mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik”

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ye Lin-Sheng PhD kata

3. Keangkuhan orang Cina:

“Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini.

Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka.

Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina”

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

4. Perasaan Perkauman orang Cina:
“Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu.

Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial.

Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia daripada orang Melayu. Apa yang ada di minda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini adalah kerana orang Cina. Sebab itu orang Cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan Cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini.

Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis”

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Penulis buku The Chinese Dilemma itu juga berkata 5. Penghinaan orang Cina : “Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah “Menghina” terhadap orang Melayu. Dalam dialek Cina yg tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna ‘orang hutan’ atau ‘orang liar’. Maknanya, Bangsa yang tidak Bertamadun.. Malahan orang Cina yang memeluk Islam dikatakan telah ‘masuk Melayu’. Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi Askar atau Polis kerana anggap itu kerja kotor dan hanya Eksklusif kepada kaum Melayu sahaja.. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan Tamadun Cina lebih tinggi berbanding Budaya dan Tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

6. Sikap negatif orang Cina (mengikut penulis The Chinese Dilemma):

“Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan Kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka.

Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan Usahawan atau Syarikat2 Melayu.. di mana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang Cina berniaga. Jadi sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka.

Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat”

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

YE LIN-SHENG PhD juga kata berkenaan orang Cina di Malaysia 7. Isu Tuan Rumah: “Siapakah Tuan Rumah Negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku Tuan Rumah, dan orang Cina dan India sebenarnya hanya lah sbg tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat. Orang Cina Malaysia sepatutnya berasa malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi Kerakyatan…. Akhirnya mereka cuba hendak merampas serta menindas Tuan Rumah – Bangsa Melayu. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar dan ramai. Jika saya: Ye Lin Sheng, penulis Buku, adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan Perlembagaan dan Sosial Kontrak dicabar.… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Penulis buku The Chinese Dilemma itu juga berkata:

8. Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah oleh Cina :

“Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah satu Bangsa yang bersopan santun dan kaya dengan kesabaran…

Sudahlah mereka bersusah payah Berjuang bermati- matian untuk membebaskan diri dari Jajahan Barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah pula untuk merampas dari orang Cina yang memegang kuasa ekonomi di Tanah airnya..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kata penulis buku The Chinese Dilemma itu lagi:

Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana mereka sudah diberi peluang utk mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari negara China berasa malu dengan sikap Bangsa saya sendiri yang tinggal di Malaysia. Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang Cina Malaysia terlalu keras, Ekstrim serta Perkauman.

yang nyata”

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kata penulis buku The Chinese Dilemma itu lagi:

Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak lagi menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal. serta menyebarkan ideologi Komunis sehingga kini.. Sebenarnya jujur saya mengatakan orang Cina Malaysia sedang Menjajah Orang Melayu… Mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh mereka

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Maka si lanun zinnun dan yang segerombolan dengan nya itu akan di balun berterusan

zunnun
Member
zunnun

..betul2 apprehensive & tekun mlm tadi ya, mungkin terlebih makan buah kuldi, hingga bernafsu membuak2.

mood best, hanya narrative terlebih over.

Jika berhajat di lihat Critical dlm penyampaian, Prof yg di guna pakai perlu juga Critical bukan terjerumus dgn ” Objective” tapi jua berani dgn kupasan “subjective” utk memberi keseimbangan dlm pandangan.

rehat, jgn terlebih stress. Buah “Passion” yg kamu makan itu, membuat kamu teruja se panjang hari.

Maka hari ini, tak hairan, kamu mcm “ayam kepanasan”.

jgn terdedah diri depan Musang, di cekup langsung di makan.

Musang tak lain, AKU.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SOKONG

zunnun
Member
zunnun

My blossom bud,

if last week you admired & adored me, would I feel jittery if today, you hate & despise me?

Gosh, is it not silly?

why is your pettiness so disturbing.

let takes another, between Husband & Wife.

is divorce so strange to you? Are you living in an orthodox society, when divorce is a curse or taboo?

differences are form of diversity.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ATHEIST

zunnun
Member
zunnun

Sekekap Agnostic sekejap Atheist.

Atheist:

..tidak percaya. Itu intipati Atheism.

Theists pula, “mereka percaya”.

monotheistic;

kepercayaan dgn Tuhan yg satu; Judism, Christianity & Islamism’s

Akan tetapi, Cognitive & Epistemology se iring setuju,

(A) = (-A)

ini bermaksud,

percaya = tidak percaya

kerana kedua dua tersebut, percaya & tidak percaya, tak lain Kepercayaan jugak.

Atheism bukan medan utk Theism Mau pun Monotheism berbalah dgn kepercayaan. Semua bersifat IDAFI (RELATIVE).

DI SINI, KEPERLUAN UTK KEDUA DUA, MENYATAKAN TAK LAIN,

YAKIN, KEYAKUNAN

FAITH & CONVICTION

QED

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Untuk memahami lanun zunnun yang biadap dan kurang ajar, yang coba persenda agama Islam, yang mengGoogle dan keluarkan beberapa perkataan Arab dan hujah2 yang tidak selaras atau bertentangan dengan ajaran agama Islam, bagi mengelirukan penganut2 agama Islam di Negara ini, bacalah buku The Chinese Dilemma oleh YE LIN-SHENG, PhD East West Publishing, Australia, 2003 Cina M’sia PALING Tak Bersyukur, Mengkhianati Perjanjian, Enggan Berpandukan Perlembagaan Negara, kata nya. YE LIN-SHENG pemegang PhD, BERKATA YANG BERIKUT INI BERKENAAN ORANG CINA: 1. Pandangan ini adalah dari Ye Lin-Sheng yang berasal dari China tetapi seorang ahli perniagaan di: – Malaysia, – Hong Kong, –… Read more »

Geng Najib
Guest
Geng Najib

My bosom buddies in this blog….Do you still remember…back in November 2016, Tun Dr Mahathir Mohamad came out in full support of the Bersih 5 rally, declared himself a Bersih man and was seen clad in the movement’s signature yellow-coloured T-shirt. Fast forward to this year, and on the 8th of March, Bersih 2.0 alleged that the Semenyih polls saw a total of 35 cases of election offences and misconduct, the highest among all six by-elections held since the 14th General Election. Today, the same movement is expressing concern over Mahathir’s move to retain Datuk Seri Dr Ronald Kiandee –… Read more »

zunnun
Member
zunnun

the Sg Kim Kim clean up is being monitored by Yeo while Health, by Dzul, besides other Agencies.

isu yg di suarakan di sini ape?

Penyelesaian masaalah atau kehadiran yg di utamakan?

bukan 1 Minggu pun beliau “hilang”, se hari dia je.

zaman G4 beliau sentiasa kawal selia perkembangan.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TAKSUB

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Memang betul lah apa yang diperkatakan oleh DS Najib ni..kaalu Man Datsun tak ambik peduli..memang tak tau lah spesis apa dia ni kan !!!! Menteri Besar, Datuk Osman Sapian sewajarnya menangguhkan lawatan kerja ke Batam, Indonesia dalam situasi penduduk negeri ini khususnya di Pasir Gudang sedang berhadapan dengan bencana pencemaran toksik. Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Osman tidak sewajarnya berada di luar negara memandangkan insiden pencemaran toksik di Sungai Kim Kim itu merupakan suatu perkara yang serius. “Ketika negara dilanda bencana banjir besar pada tahun 2014, saya pulang daripada Amerika Syarikat Syarikat, daripada bercuti untuk melawat… Read more »

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Bani melayu Islam merasakan…tidak perlu lah Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Nga Kor Ming untuk menjadi penunggang Agama Islam untuk mendapat simpati masyarakat Islam. Ucapan Nga Kor Ming tu ternyata tidak ikhlas. Pertama, apa yang Nga Kor Ming tahu tentang jihad dan husnul khatimah? Apakah tujuan beliau menulis Al Fatihah? Sekadar satu perkataan atau beliau memahami keseluruhan surah berkenaan dan tujuan ianya dibaca? Kedua, sekiranya beliau ikhlas mengutuk kekejaman serangan ke atas Umat Islam di dua masjid di Christchurch, New Zealand, beliau seharusnya juga mengutuk tindakan rakan DAPnya iaitu ADUN Mengkibol berhubung kenyataan sensitif dikeluarkan wakil rakyat dari parti itu terhadap… Read more »

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Woooii….Rakyat, khususnya bani Islam melayu di negara ni nak ingatkan….tak perlulah Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Nga Kor Ming untuk menjadi penunggang Agama Islam dalam mendapatkan simpati masyarakat Islam. Dalam tweeternya…dia menulis..” DAP perak mengecam serangan keganasan % bersimpati dengan 49 orang korban dan 2 rakyat Msia yang cedera akibat tragedi berdarah di Christchurch. Saya mendoakan kesemua mangsa tragedi Ucapan Nga Kor Ming tidak ikhlas. Pertama, apa yang Nga Kor Ming tahu tentang jihad dan husnul khatimah? Apakah tujuan beliau menulis Al Fatihah? Sekadar satu perkataan atau beliau memahami keseluruhan surah berkenaan dan tujuan ianya dibaca? Kedua, sekiranya beliau ikhlas mengutuk… Read more »

zunnun
Member
zunnun

pi Tanya dgn mereka2 yg mengaku “ISLAM” betul ke keislaman mereka?

dah dapat jaminan syurga?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DUNGU

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Hairan bin Pelik pulak bila Ronnie Liu dari DAPigs ni merengek sambil mendakwa kononnya dia seolah-olah tertipu dengan kenyataan Tun Madey sebelum Pilihan Raya Umum yang lalu…yang menegaskan bahawa dia takkan sekali2 menerima masuk katak2 dari UMNO kedalam Bersatu!!!! Walhal perkara itu sudah jelas dan nyata. Ia tidak sepatutnya dinafikan. Dalam Politik, jenis orang yang MUNAFIK ini memang ramai. Nak pulak orang yang dah lama dalam Politik…macam Tun ni. Dulu pun Tun Mahathir pernah dakwa DAPigs ni golongan yang tak boleh dipercayai. Tun Mahathir pernah dakwa DAPigs sebagai bapak segala rasis dan bakal akan menjadikan Malaysia sebagai sebuah Negara Republik… Read more »

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Fuuuhhh…Hari ni tular berita yang mengatakan Wan Saiful Wan Ji telah sound DApigs agar jangan melampau sangat. Macam tak caya pulak kata2nya tu…berani betul dia nak Sekolahkan DAPigs yang melabelkan kerjasama Penyatuan Ummah diantara PAS dan UMNO sebagai gerakan untuk mewujudkan Negara Taliban. Nak tanya lah…ikhlas atau saja nak main wayang politik aje kot???? Sedangkan Pengerusi, Presiden dan pimpinan parti dia saban waktu menyerang penyatuan Ummah di antara kedua-dua parti tersebut sebelum ini. Rakyat nak cadangkan…rasanya lebih elok dia azankan ke telinga Pengerusi dan seluruh ahli jawatankuasa Bersatu terlebih dahulu berhubung perkara yang sama. Takde makna kalau dia setakat nak… Read more »

Geng Najib
Guest
Geng Najib

TN dan mahacai2 haprak yang berlambak2 dan bergayut macam beruk makyeh 24 jam kat blog ni…Ko ada terbaca tak apa kata DS Kadir Jasin berkaitan dengan pandangan Tun Madey sendiri secara jujur lagi ikhlas tentang menteri2 kabinet kayu reput Rejim haprakan yang dilihatnya semakin menjadi2 kebadutan mereka sekarang ni..dan pastinya, nak tak nak..suka tak suka..korang WAJIB bersetuju dengan Run beb !!!! Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad has one advice to Pakatan Harapan leaders and minister – think harder before talking, look before leaping. The special media and communications adviser to the Prime Minister, Datuk A. Kadir Jasin, writing in… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Cuba pula Tanya kadir Jasin ape pendapat nya mengenai Menteri2 terdahulu?

be surprise to know otherwise

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AGNOSTIC

zunnun
Member
zunnun

Jemaah PAS PIS PUS, bila di uji kecerdasan rational, mereka melempar lempar batu harap2 terkena sasaran. sudah lumrah dlm budaya Jemaah, ikut tanpa pertanyaan, segala Yg di terangkan. Obedience is central and cognitive is an alien. segala gerak penerimaan di ukur dgn Hukum, hinggakan Tuhan yg tidak terbatas, mereka bataskan dgn Tauhid berasakan Kalam. di sini kecacatan nya. Tauhid berasaskan Ilmu Kalam, dgn pergertian mereka. there is a saying, ” if you want to authenticate a source, get the source to make the verification”. then again how could this be, when PAS PIS PUS is wholly Agnostic, not knowing GOD… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bila “PAS PIS PUS” apa pulak di panggil keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”?

Sekarang nampak nya sudah bertukar penulis. Bahasa nya bagus. Ini lah wayang sandiwara yang dilakukan keturunan “… coolies pendatang” itu.

Aku akan membalun lagi bila lapang.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Apasal tak berani membalun junnun tu sekarang..kenapa pulak nak kena tunggu bila lapang..takut lah tu kan???

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Oooooooo, kau ketinggalan kesorangan, tak dilayan yer?

Jeles yer? Kesian. Gi main sabun lah, Mat.

Sekarang dah tengah malam kau Geng Najib tak dapat nak jilat Najib Al Jibo lagi. Di pelangkong Mak Badak nanti.

zunnun
Member
zunnun

..bila mlm tiba, waktu itu, bila kenyang mencekit buah2 kuldi, semangat dtg untuk “balun” tapi cara kebodohan, tak berisi pun.😈

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tak berisi?

Tak ngaku yer, betapa pedih nya rasa bila di balun dengan kata2 “keturunan ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”.

Eat your heart out.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dan bila di balun dengan Sejarah China

zunnun
Member
zunnun

..aduh sakit nya hati ku, melihat kau selingkup..

CITATA

aduh aduh, sakit nya di balun

Tanpa Nama

sama tak level kesakitan?

definitely CITATA lebih sakit kok.

ngape? CITATA REAL.

Kamu, tanpa nama, mesti hantu deh. 😈

zunnun
Member
zunnun

Woit? Kekenyangan buah kuldi ke, hingga terlupa nak menjalankan tugas ” balun” ?

aku dok menunggu dah ni?

zunnun
Member
zunnun

woit!

menunggu dah nak Siang. Matahari dah nak terbit, di sini, INNER LIAO NING.

mane si mamat nie?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JUNUN CRAZY NUTS

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ANTI SOSIAL

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Junnun…cuba tanya pada Tun kenapa dia beriya2 sangat mempertahankan MB Perak dari Bersatu tu..takkan lah dia tak sedar dan nampak betapa teruknya prestasi dia sebagai MB Perak tu????

Memang patut lah ada khabar sahih yang mengatakan akan berlakunya pertukaran kerajaan negeri dalam masa terdekat…apa lah nak diharapkan lagi, dia memang tak dapat sokongan penuh dari ADUN2 dan Exco2 kerajaan Perak dari parti komponen PH sendiri…dan yang paling peliknya..Bersatu hanya ada sorang Adun di Perak..dan ADUN itu lah yang jadi MB…apasal ADUN2 dari parti DAPigs, PKR dan Amanah tak berani membantah haah????

zunnun
Member
zunnun

..permasaalahan Politik di PERAK similar dgn ape yg Nizar hadapi se belum.

A Marginal State, both with the divides.

MB PERAK is a Lone Wolf amongst Hyenas & the other wolves.

Tun see opportunists trying to take control.

Tun most questionable quality, he will stick his neck as long as Loyalty is shown.

his does not need bright Ministers because he thinks, he can get it ratified by weekly cabinet meeting

..as to PH State MBs, they too, are called where need be.

This how Ruling Party Works.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bagus bahawa kamu sedar penyokong PH ada “berlambak2” di sini. Penyokong Umno dan Janib Al Jobo kamu sorang, huhuhu

Bila lapang, aku akan balun kamu panjang lebar.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KEBENARAN DIBAWA SORANG BOLEH LAWAN BERJUTA

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

RM90 JUTA?

Anonymous
Guest
Anonymous

Bukan sahaja hujah TDM, rakyat naik meloya
Bahkan kini PH, rakyat dah tidak lagi percaya
Dgn janji2 palsu PRU rakyat sudah diperdaya
Sbb tu bila PRK je, BN asyik menang bergaya

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Walau mcm mana pun, tidak seloya mendengar dari “pencuri, perompak dan pelanun” RM2.6 biliun, Najib Al Jibo.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

CONTEMPT OF COURT

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

KES RM90 JUTA?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

CLEARED BY MACC

Saif Iskandar
Guest
Saif Iskandar

Saya bersetuju dengan pendirian Tun M. Sudah tiba masanya PH bersikap tegas dan tidak lagi tunduk dengan desakan pihak pembangkang. Kerajaan dilihat terlalu berlembut. Lihat sahaja kerenah Dato Najib yang semberono sahaja meninggalkan kamar tertuduh untuk ke tandas. Dah la diberi ‘keistimewaan’ oleh SPRM untuk tidak mengenakan baju oren semasa dibawa untuk pertuduhan di mahkamah, enggan masuk ke kandang tertuduh semasa tuduhan dibacakan dan sekarang ini sesuka hati jer jadikan mahkamah macam rumah sendiri.
Jadi…..Bertegas dengan pendirian Tun

zunnun
Member
zunnun

Bagus ulasan. ..ketika Tun berani memperbetulkan Regim Najib dgn nasihat demi nasihat kemudian pengambil tindakan tegas, keluar Dari UMNO, mereka2 yg menumpang bersama Tun lari meninggal nya. Ahmad Said contoh yg paling terselah ketika itu. Bila Tun merancang utk penubuhan PPBM, berbagai usaha di lakukan utk memguatkan lagi Pembangkang. Persoalan yg paling penting perlu Kita fahami, dlm masa Tun merancang, DAP, AMANAH & PKR yg ketika itu memerlukan Kepimpinan. di sini, PBBM, DAP, AMANAH & PKR & WARISAN dlm diam & terang mengubal strategy. di sini berlaku nya enigma yg kemudian memerangkap PH kemudian nya. barisan pembangkang terpalit dgn Politik… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pada umumnya, komen ini ok. Ada yang aku tak setuju tapi akan aku diamkan buat kali ini.

Bagus kalau kamu menulis dalam BM sebab, antara lain, BI kamu berterabur nahu dll nya.

zunnun
Member
zunnun

Budin,

Ada Malay Inquisitor ke dlm forum nie? OR A Malay Classed Authority..

Gosh..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Thanks for acknowledging aku berkesan menempelak kamu yang coba menghasut berkenaan agama.

Tapi kamu bodoh tak tahu apa istilah yang tepat untuk “Classed Authority”

zunnun
Member
zunnun

selalu nya, kamu tercekik tekak utk berbicara?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

kamu selalu tersenyap bila di balun (whacked).

zunnun
Member
zunnun

sure?

put your thought, let discuss how deep the rabbit hole is..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

No need to discuss .. I already know it’s as deep as your assol.

Language? No, the word assol is not even in the dictionary. The word fits your intent.

Omtayanam
Guest
Omtayanam

Hola Mr albodin buah korma. Rame urang dah montah hijo hang baru loya dok dengar madey alkotty bila dia berkata-kata dlm berhojah. Logik akai bila manosia udah toa bangka kalu kita takkata dia nyanyok kitakata urang toa yg tak sedagdiri kobog dah pangge romah dok kata pi atupong dah bertebiat nak mampuih. Berlaku pada madey alkotty akibat tamakhaloba pada hareta donia sampe sanggop sojod pada poak kapiag . Hareta dah berkoyan-koyan pong maseh dok kompoi-mompoi sampe nak mampuih pong maseh lagi tidak mengcokopi. Lebih celaka lagi urosan pentadbiran kerajaan bagi pada poak kapiag dlm negara malaisa yg poak mlayu majority… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Kafir yg di luar hingga ke sebarang lautan di tentukan kafir di dalam diri, hingga mati, tidak di ketahui mayat busuk melebihi haiwan.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AKU HERAN ORG SPT JUNUN BERCAKAP BENDA YG DIA SENDIRI TAK YAKIN

zunnun
Member
zunnun

…pandai dah guna perkataan ” Yakin “.

selalu dok melalak dgn perkataan ape? “Percaya” ?

dah pandai. Tapi jgn Yakin di mulut je.

Tuhan kamu kata Hantu.

zunnun
Member
zunnun

Now that you dah berasa ” Yakin” mempersoalkan keyakinan AKU, ape kata, Kita bicara ISLAM.

Tak perlu lagi AKU melontar nya dlm bentuk parables.

Jom?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Aku akan terus balun kamu tiap kali kamu menghasut berkaitan Islam. Tak sekarang, kemudian nanti, tak malam ini, esok hari.

Bak kata Nazri Aziz, aku akan kejar kamu ke lobang cacing bila begitu.

zunnun
Member
zunnun

Nazri? Aziz?

your idola?

same make up & same seized mentality.

Melayu mcm nie, yg buat Melayu & Islam terpslit dlm kekakuan.

..pi cari idola yg lain. Typical Melayu dgn Islamic Inquisition nya.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Yang seized mentality ada lah korng keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang.

100 tahun lagi pun mesti mentaliti coolies pendatang juga lagi. Tak hoormati Perlembagaan dan disuruh hijrah ke negara yang Perlembagaan nya korang hormati.

Tapi typical coolies pendatang takda duit nak hijrah. Jadi, terus di balun saja lah.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Nyata kamu kurang ajar dan menghasut (seditious) mengata “Tuhan kamu kata Hantu”.

Ini lagi yang aku percaya diperhatikan Police Cyber Unit yang aku gesa mengambil tindakan di atas sipolan ini.

Kamu mengahsut dan mencabar “bicara Islam” yang dipercayai kamu akan gunakan untuk menghasut lebih mendalam, coba mengelirukan pembaca berkenaan agama Islam. Polis Cyber Unit mesti awasi individu ini dan ambil tindakan menangkap dia bila sudah cukup bukti menghasut dsb nya.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SOKONG

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Terima kasih menyokong

zunnun
Member
zunnun

..is that what you got?

put your thought, start discussing. You look more like an idiot with such threat.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Idiocy is the prerogative only of the coolies pendatang

zunnun
Member
zunnun

Anwar is always informed. He is the ONLY ONE PH had after Tun. I disagreed to agree.

Let him faces his Political Destiny as PM 8. The game will go on. Everyone has its own political ups & downs.

Budin, are you fully informed? Or you take it outside both inner circles ?

Malaysia cannot afford to have another round of Malays & Religious Zealots to rule.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Cakap BM lah zunnun keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”.

Ko punya BI grammar pun bersepai. “Let him faces ..” – what talking one?

“Or you take it outside both inner circles ?” What you meaning one?

What Malays & Religious Zealots? You mean they fanatically tell you to respect and abide by the Constitution fully, else migrate? I don’t “disagreed to agree” whatever – just repeat those directly into your face.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JIJIKNYA BEKAS PENJENAYAH LIWAT JD PM

zunnun
Member
zunnun

..jijik juga bila di tanya selepas Tuan Man & Geng bertemu Arul Kanda,

lalu menjawap si Tuan Man, ” everything is alright” ..

Jijik ke bodohan hingga blh di lembukan jika di bandingkan dgn jijik tabiat,

the former is A Classed Mentality while the latter is abt Morality.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

You keep talking about class. A communist, eh?

No wonder not believing in religion. Banned by Mao Zedung, eh?

Now wanting to dilute the faith of Muslims in this country by using Arabic words you google to confuse them.

Damn bastard commie you.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau sudah dibuat janji kenapa pulak ingkar
Ini le, yg membuat PH dipandang org kelakar
Dah lah sekongkol, gi sokong LGBT mungkar
Nanti kat akhirat, dlm neraka hangus dibakar

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Belum pun setahun, kemelut PH dah berakar
Pasal berebut PM, mereka asyik jer bercakar
Sedikit demi sedikit pekong udah terbongkar
PRU-15 nanti, sah parti PH akan gulung tikar

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Lain pula cgu Kejora matematik punya pakar
Bersama isteri jelitanya Mas si bunga mekar
Hujung bulan Mac ini hidup tak ler lagi sukar
Keedua suami isteri, ke Kedah akan bertukar

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Najib mencuri RM2.6 billion tak di lihat kelakar.
Hanya di momok, di jijik, di keji, di hina betapa teruknya hanya Tuhan sahaja yang tahu.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

CONTEMPT OF COURT

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

RM90 JUTA?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TUNGGU PH JATUH NAK DAKWA

irkiz
Guest
irkiz

sabar jangan terburu buru mesti ada sebab. kita tunggua jawapan

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Wahai Budin, sistem Skimet kamu dah bengong – komen2 aku 2.15 pm dsb nya tak masuk di tempat komen2 Geng Najib yang aku hentam tuh.

Sistem ini bikin komen2 yang keluar tak teratur, sangat tak memuaskan. Tak macam sistem anda pakai dulu.

Itu saja nak beri tahu, Sekian.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Mungkin itu yang menyebabkan tak begitu banyak komen masuk – tidak seperti bila pakai sistem dulu, senang nak masukkan komen

zunnun
Member
zunnun

selesaikan budin.

The Malay/Religious Inquisitor has made his demand.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Thanks for your support. One never knows one may have support from as far away as China.

But I think he also knows it’s easier to keep track of discussions by the previou system Budin used.

Easier to comment and counter-comment, generating livelier discussions.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Woiiit..Kalau tak puas hati dengan cara Tn. Budin mengendalikan blog ni…apa tunggu lagi..blah dan sila berambus secepat mungkin lah beb..atau bukak blog sendiri..tengok berapa ramai jin tanah dan jembalang yang singgah kat blog tu !!!!

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Mimpi ler kamu jika mengharapkan ko lepas dari di balun tiap kali ko melanun budi pekerti pembaca di sini.

Encules Vouz
Guest
Encules Vouz

Lagi² Rayer, ni peguam baru nak up. Dia sgt syok dpt mic. Tambah pula, mic dpn mata. Sumer dia nak tunjuk hebat. 😭😭😭

Jelas, menteri² PH amat jauh sekali pengalaman berbanding BN. Tersangat mentah. Jgn risau, PH boleh teruskan kelakuan keras kepala juga mcm kera kena belacan. Aku suka sikap keras pedal ni berterusan.

Mmg tanda² PH nak melingkup PRU15, tersangat jelas. Sanat penat puluhan tahun jadi pembangkang. Bila menang, mcm kera kena belacan pulak. Manifesto dah buat calit taik lepas berak ker? 😁😁😁

zunnun
Member
zunnun

..bila perompak dah byak merompak, pengalaman tak lain, pembahagian berape utk nya, berape utk Parti nya, berape utk kerajaan nya, & berape utk Rakyat nya.

sementara PH mempelajari kaedah berpengelaman seperti mereka, ape yg mereka lakukan ketika ini, membetulkan keadaan yg sediada.

..dunia ini hanya memerlukan pelakon & bila masa berlalu pelakon2 yg Baru pula yg berlakon.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pelakon yang tetap, sentiasa rasuah, jenis ko “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” ler. Tengok record di SPRM sejak Merdeka, siapa yang asyik merasuah kalau tidak jenis ko. Bila pegang kuasa saja, rasuah sokmo.

Ko belajar sejarah China ke? Rasuah melanda landa sejak lebih 2,000 tahun dulu. Di bikin popular dek puak “eunuchs” – jongos2 di istana Maharajah yang kontol nya benar2 di potong supaya tak menggoda beratus gundik di istana.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Eunuchs itu dapat pengaruh (bukan kuasa pun) menyampaikan permintaan rakyat kpd Maharaja yang malas, asyik kongk_k ajer dengan beratus gundik, nak jumpa Menteri2 nya pun malas. Maka eunuchs itu akhirnya meminta ketulan emas bagi perkhidmatan nya menyampaikan apa2 yang rakyat, pegawai, peniaga dsb nya mahu.

Di Malaysia jenis korang yang introduced rasuah. Bedebah.

Pssst, ko lanun zunnun kategori eunuch atau gundik? Sama ajer, tarak barang di celah kelengkang.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ko tak menang pun macam kera kena cili di lubng bontt ko.

Ingat, Menteri2 BN jauh lebih pengalaman rasuah. Takda sorang yang tak kaya.

Tak calit taik ke manifesto, ke muka ko ade ler. Ko hidung kena sakit lesung tak berbau tahi di muka ko. Tak sedor ke mangkin kurang orang nak dekat ko selepas kena calit tahi di muka ko.

Encules Vouz
Guest
Encules Vouz

Sokong lagi PH. Kene tipu pun, sabo² jo. Tunggu la sampai jadi mcm Penang, lps tu baru nak nyesal. Jadilah Malaysia Barua, pun xpa. 🤣🤣🤣 BN rasuah? Skrg PH dah jadi gomen, repot la kat SPRM.. Buat apa melalak rasuah itu ini kat sini. SPRM boleh saja disuruh siasat jika “ada laporan”. Ya, mmg manifesto dah jelas jadi sampah dah, nak tunggu apa lagi? (https://harapantracker.polimeter.org) 10 bulan, tak bergerak apa sgt pun.. Menteri² PH masih kuat merapu pasal UMNO PAS bergabung. Takut apa sgt juka tumpu pd manifesto PH. Buktikan kpd rakyat apa PH boleh buat. Kurang² 1 tahun, boleh… Read more »

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Peduli apa Tun Madey dengan janji2nya kepada rakyat dan kepimpinan parti PH tu..yang lebih utama..agenda politiknya untuk menguatkan dan meramaikan MP2 bersatu dalam PH bagi mengimbangi kekuatan DAPigs dan PKR pro Bang Non tercapai!!!!

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Jangan mimpi lah Tun bakal menyerahkan jawatan PM ke8 kepada Bang Non seperti yang dijanjikan kan tu…seperti juga manifestomato tu,janji Tun Madey tu bukannya kitab suci yang WAJIB ditunaikannya!!!!

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Rakyat Msia wajib menerima hakikat bahawa era pentadbiran Tun seperti yang pernah rakyat lalui semasa mantan PM ke 4 dulu bakal menjadi realiti!!!!

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Apatah lagi…usul undi tak percaya yang sepatutnya dibawa oleh proksi Bang Non di sesi pembukaan parlimen tempoh hari telah dibatalkan di saat2 akhir..kini kedudukan Tun Madey semakin kukuh dan tak berjaya digoncang oleh sesapa pun..dan dengan kemasukan katak2 dari UMNO yang melompat masuk ke dalam Bersatu samada di semenanjung mahupun di Sabah baru2 ni…peluang Bang Non untuk merasa duduk kat kerusi empuk PM ke 8 tu, kini hanya tinggal mimpi di siang hari aje lah…dah kaput..berderai di angin lalu!!!

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Reformasi Bang Non yang dibangga2kannya dulu kini hanya tinggal kenangan…ditelan bayu sejarah!!!

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Memang tepat lah telahan rakyat Msia..Reformasi Bang non dan penjilat2nya..kini dah jadi ReforBASI!!!!

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sekurang kurang nya tak ler jahanam terus mcm acara Bosskau Najib Al Jibo

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Apa kau nak buat? Kau tak perlu gigit jari. Boleh gunakan jari ko menjolok lubng bntt Bosskau, Kondol.

Lepas itu kau makan cendol. Psst, pakai sudu, yer ..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sapa cakap undi tak percaya? Kau cakap? Cakap keluar dari lubang bontt Najib Al Jibo saja. Ko Geng najib jangan kuat sangat menjilat dia ler.

Bagus ler kamu akui “kini kedudukan Tun semakin kukuh dan tak berjaya digoncang oleh sesapa pun..”

Ko sakit hati yer “kemasukan katak2 dari UMNO yang melompat masuk ke dalam Bersatu samada di semenanjung mahupun di Sabah baru2 ni…”

Eat your heart out, Kondol.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Era yang bagus, kan? DEB yang dia giatkan membawa 30% kekayaan korporat kpd Melayu.

Najib Al Jibo tak berani pun nak hitung apa dia capai untuk kekayaan Melayu di pemerintahan nya.

Pulak nya, tanah Kerajaan 140 ekar di Kampung Bahru KL nak dimajukan, di kasi nya 40% kpd bukan Melayu.

Pada hal Golden Triangle di sebelah nya beribu ekar, semua bukan Melayu punya, bangunan Melayu ha nya ada seketul saja – SAFUAN – di situ. Itu pun di penjuru Golden Triangle itu.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Itu antara sebab Tun Mahathir kata Najib kasi mcm2 termasuk kpd syarikat China Kominis hingga nak menjejaskan “territorial integrity and national sovereignty” negara ini. Bedebah punya kondol.

zunnun
Member
zunnun

..another classed mentality. Perhaps, its a deep rooted trust deficit.

the God they prayed to, is exclusively owned.

then again is it not, Mundane God has been always accommodating?

it needs few to remind, THE ANCIENT ONE IS ALSO THE MUNDANE REALITY.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“exclusively owned”? Why, you were not allowed to pray to Allah? Or you are just being seditious?

Careful, the Police Cyber Unit is always watching, will pounce on you at the right time – to the Police Station, the Court, and prison.

THE ANCIENT ONE? YOUR GOD OF STONE ETC?

EACH TO HIS OWN, FREE COUNTRY, EVEN RELIGION-WISE, STU.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“classed mentality”?

You a communist?

And be damned.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Janji mcm mana yang ko maksudkan, Dol?
Ko tau ker aper yang di janji?
Ko asyik menjilat Najib Al Jibo ajer, mana ko tau. Saifuddin Abdullah, Ketua Sekretariat PH,dah kata takda janji tempoh atau tarikh menyerahkan jawatan PM tuh.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MANA ADA DALAM DUNIA BEKAS PENJENAYAH JADI PM

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tau pun kau yer? Dah tahu, bagus ler.

Tah salah langsung menguatkan dan meramaikan MP2 bersatu dalam PH.

Coba lah ajak Bosskau masuk Bersatu ……. syarat nya dia angkat tangan setuju ajer apa Tun M kata

Bole?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

UNDILAH PAS

zunnun
Member
zunnun

PAS?

mcm ni je,

Hadi & geng2 akan mengeluaran AMANAT BARU, seperti bagini;

.. ” KEKAYAAN YG ADA, BILA AKU CAMPAKKAN KE UDARA, MANA YG JATUH KEPUNYAAN PAS, MANA YG TAK JATUH KEPUNYAAN RAKYAT.”

zunnun
Member
zunnun

..cuba ganti kekayaan dgn kepercayaan pula, mcm mane?

Cuba ganti “kekayaan” dgn “pembohongan” mcm mane?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Coba ganti diskussi dengan hasutan, kamu akan ditangkap dan diheret ke Balai Polis

zunnun
Member
zunnun

..sometimes decisive measure is necessary even though its hurts.

jika se bahagian yg terima & se bahagian yg menentang, ini memberi ruang kpd UMGOKs & Religious Zealots to capitalize.

the Malay/Moslem differences are not about Power to Rule its plainly about Reaping Wealth.

..so why the fuss?

do we seriously want to believe, its about Malay & Religious Supremacy?

Malaysia will face a period of uncertainty, until then, political differences give everyone abundant opportunities.

Budin, tidak terkecuali dlm Hal nie. Buat se byak mungkin yg ada

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JANGAN UNDI PH NANTI PENYEBAR AJARAN SESAT MCM JUNUN BESAR KEPALA

zunnun
Member
zunnun

Huh..

atau kesesatan itu dah sebati hingga Fakir & Mengafir?

..hinggakan Rompakan & Pembohongan atas Nama Tuhan?

bermula dgn niat kerana Tuhan ke?

..kok dah lama sesat?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“..kok dah lama sesat?”

Bukan kok lah … kot …

Nyata kau ini keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang.”

Tapi kalau kau mengata perompak pembohong Najib Al Jibo, aku setuju. Tak semua.

China yang beribu tahun sejarah nya pun merana, ekonomi terbongkai, kacau bilau, hingga 2-3 dekad yang lalu sebab perompak, pembohong, pemusnah, penderhaka spt General yang arahkan buka pintu the Great Wall of China untuk tentera Manchuria masuk, tawan dan perintah China beratus tahun itu.

zunnun
Member
zunnun

..it is necessary to accept ‘your persetujuan’ ??

dgn trust deficit yg ada?

..mungkin bila anjing mengeow kok..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sapa nak persetujuan?

Ingat, trust deficit not in your favour.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Wah, dah masuk lanun zunnun keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” yang tak hormati dan patuhi Perlembagaan negara dan sudah disuruh hijrah ke negara yang Perlembagaan nya dia hormati.

Kot dia tarak duit nak hijrah.

Sekarang masih menghasut, menyoal “about Malay & Religious Supremacy?” pulak.

Menyindir “political differences give everyone abundant opportunities.” KEPALA BAPAK DIA, Robert Kuok di beri sugar monopoly berdekad lama nya, dah jadi billionaire yang terkaya, aritu di Kajang cakap dia “twin footed” – satu di China. Bak kata Najib Al Jibo, KEPALA BAPAK DIA juga.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tidak ada period of uncertainty yang lebih teruk dari zaman pengganas kominis dulu. Yang dilakukan jenis lanun zunnun “ungrateflu ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” jugak. Jenis bedebah, celaka bawak malang ke negara ini.

zunnun
Member
zunnun

..tiada yg lebih hebat selain Jess Owen terdahulu. Tiada yg terlebih hebat mereka yg terdahulu yg mengenal Tuhan

until Jess Owen hanya tinggal Nama & Bentuk sebagai kenanagan.

..hingga mereka mereka yg terdahulu yg mengenal Tuhan kemudian di robek robek kan pengenalan itu dgn Classed & Persembahan sj.

THE ANCIENT ONE IS VERY ACTIVE MUNDANELY only to few.

The many, they choose to point their fingers up, THE ONE IS ONLY ANCIENT, while they are GODDESS of the plains.

A case of trust deficit playing GOD. The richness belongs to Class.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“until Jess Owen hanya tinggal Nama & Bentuk sebagai kenanagan”

Bagus, Alhamdulillah.

Siapa saja yang coba merobek agama Islam jugak akan hanya tinggal nama. Termasuk kau. Tapi sori ler, kau tak akan ada dalam kenangan.

Kau tak boleh coba robek the established order. Like Islam is. So, don’t talk about Islam or religion in a blog frequented by Muslims. Kau akan di robek bila buat begitu.

zunnun
Member
zunnun

Islam is A Universal Religion, until Moslems made its local, unable to make a Universal Connection. Islam is a name, language of An Arab, trying to say, it has a meaning. “My Essence Praising MY Attribute and Name” instead, of trying, it became a ritual obsession to those after. The God of the Universe has become A Local God of the Arab. Moslems at large consume, set forth Beliefs and Established Class of their own. The Malays in Malaysia are no exception. The God of Equality has becomes God of the Privilege. The Moslems in Malaysia are no exception too.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JUNUN SESAT

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

You bastard descendant of “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” using lousy English being seditious against Islam, “the” religion of this country as enshrined as Article of the Constitution.

The time will come when you will be arrested, dragged to the Police Station, remanded for the maximum 7 days, interrogated, then dragged to the court and charged under he Sedition Act.

Damn you. I’ll whack you more when free. Be assured of that.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NAMA PUN TONG M

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dah korang kenapa nama Lobai itu ini, pakai jubah, serban setongkol atas kepala, dalam nya penuh otak kotor mcm kau.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BAWA TONG TAIK MERATA TEMPAT

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Korang bawak serban setongkol ke dalam jamban jugak?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BERAK MERATA