MASIH ADA LAGI RUPANYA YANG MENYEBAR KHABAR ANGIN UNDI TAK PERCAYA…

Di sebalik suasana politik dalaman PH nampaknya agak reda dan tumpuan rakyat kini lebih kepada isu-isu lain seperti seperti pencemaran Sungai Kim Kim yang menyebabkan semua sekolah di daerah Pasir Gudang diarahkan tutup, rupa-rupanya masih ada yang terus menyebarkan khabar angin berhubung isu undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad.

Diperkatakan, baik melalui perbualan umum atau tulisan di beberapa media sosial, kononnya usaha Anwar Ibrahim mahu mengusulkan undi tidak percaya itu adalah pada Selasa lalu tetapi telah menemui kegagalan kerana tidak cukup sokongan daripada Ahli-Ahli Parlimen yang memihak kepadanya.

Lantaran itu Ahli Parlimen Port Dickson itu dikatakan telah membatalkan usaha untuk membawa usul tersebut pada saat-saat akhir.

Bagaimanapun, penyebar khabar angin itu meneruskan lagi dongengnya dengan mengatakan Anwar akan mencuba sekali lagi untuk mengemukan usul yang sama sebelum sidang Parlimen berakhir pada 11 April depan.

Untuk apa sebenarnya Anwar buat gila mahu membawa usul undi tidak percaya sedangkan peralihan kuasa kepadanya akan berlaku dalam tempoh dua tahun setelah Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri?

Bukankah lebih baik beliau bersabar sebagaimana tempoh masa yang dipersetujui itu?

Sebetulnya, bukan saja Anwar tiada perancangan untuk mengemukakan usul undi tidak percaya itu, malah Azmin Ali sendiri dalam ucapannya di Parlimen telah menegaskan bahawa PH komited untuk terus memberi sokongan padu kepada Tun Mahathir menerajui negara ini.

Ketika ini Majlis PH turut tiada masalah berhubung peralihan kuasa yang telah dipersetujui itu, malah hubungan Anwar dengan Tun Mahathir juga berada pada tahap terbaik ketika ini.

Sejak tiga bulan lalu, setiap sebulan sekali Anwar mengadakan pertemuan dengan Tun Mahathir untuk beliau melaporkan apa-apa kerja yang dilakukannya, baik di dalam mahupun luar negara, selain meminta nasihat serta pandangan Perdana Menteri berhubung pelbagai isu semasa.

Dengan itu, Anwar hanya perlu kekal bersama Tun Mahathir, di samping menunggu tibanya waktu yang sesuai untuk beliau mengambil alih teraju pentadbiran negara ini sebagaimana yang telah dijanjikan itu.

Khabar angin atau dongeng mengenai usul undi tidak percaya kepada Tun Mahathir tidaklah lain hanyalah perancangan pihak musuh atau pembangkang yang tidak senang berhubung peralihan kuasa tersebut.

Jika peralihan kuasa berjalan dengan lancar sepertimana dipersetujui, maka tiadalah perpecahan dalam PH dan ini bermakna sukarlah mereka untuk menggugatnya dalam PRU akan datang.

Selain itu, pihak musuh PH juga sebenarnya bimbang dengan kelibat Anwar yang lebih Islamik dan terkenal dengan idea-idea progresifnya apabila memegang kuasa nantu akan menjadikan mereka semakin dijauhi oleh rakyat.

Idea-idea Anwar semasa berada dalam kerajaan dahulu seperti memperkenalkan Bank Islam, Universiti Islam serta pelbagai pendekatan cakna kepada rakyat adalah antara yang membuatkan kerajaan ketika itu lebih dekat di hati rakyat.

Inilah yang sebenarnya menakutkan pihak pembangkang, lalu mereka terpaksa mereka-reka cerita kononnya ada usul undi tidak percaya akan dibawa yang semata-mata bertujuan memecah-belahkan PH.

Sokongan yang kononnya diberikan kepada Tun Mahathir jika berlaku undi tidak percaya hanyalah bertujuan supaya Perdana Menteri terghairah untuk memegang kuasa melebihi dua tahun dan memungkiri janji peralihan kuasa.

Seterusnya, jika itu berlaku, tentulah PH akan berpecah yang berpunca daripada pergeseran semula antara Tun Mahathir dengan Anwar.

Akibatnya, PH akan berpecah, lemah, rakyat jadi bosan dan di sinilah diharapkan munculnya peluang pembangkang untuk menang semula dalam pilihanraya akan datang.

Namun, kiranya peralihan kuasa berjalan lancar dan PH tidak berpecah, kalau pun tidak sehingga 60 tahun, barangkali dua tiga penggal jugalah pembangkang yang ada sekarang akan terus bergelar pembangkang di negara ini. (Shahbudindotcom 14/03/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 14 March 2019 — 11:11 pm

142
Leave a Reply

avatar
13 Comment authors
rahman jpcAnonymouszunnunTanpa NamaRahman2 Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Aku dah buat 1 round, takda lagi komen2 si lanun zunnun. Selagi dia keluar pendapat2 keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” yang membayangkan tidak menghormati dan mematuhi Perlembagaan negara, selagi itu aku sentiasa cari dan balun dia.

Yang lain2 berhak mengeluarkan pendapat walau pun ada yang aku tak setuju – aku akui the right of dissent, this is a free country, so long as the Constitution is fully respected.

Carry on foleks, have a good day, I now rest, hehe

zunnun
Member
zunnun

…keletihan?

mane blh, wira perlembaggan tak blh rehat.

kena kerja lebih masa.

rahman jpc
Guest
rahman jpc

there is no smoke wthout fire.

d pardoned sodomite knows that natural succesion is not going 2 happen. i believe, his best bet is 2 claim d throne by coup d’tat.

he wil try n try until d cows come home. but his window n option is narrowing fast. n he knows it.

even though he has said – que sera sera (whatever is going 2 happen,is going 2 happen), he wil jump at every opportunity that avails itself.

i think he feels that d post of PM is his birth right.

wallahu’allam.

Rahman2
Guest
Rahman2

Dato Rahman

I cannot help but agree with your comments.

As Malaysians we do not owe him PM’s position. Personally he is no statesman…..kalau compare dengan TDM….bagai langit dengan bumi….

Wallahuaklam

anonymous
Member
anonymous

Anak siapa paling kaye?

anonymous
Member
anonymous

Diampon atas kesalahan yg di fitnah…smoke kepala hotak ko..

syah
Guest
syah

maaf rasanya anwar dah tak releven untuk malaysia….carila pemimpin lain untuk menerajui negara….percayalah kalau anawar jadi PM next PRU confirm PH ke laut….

lagipun anwar bukan nama popular dikalangan generasi Z dan Y…Jadi sokongan dari anak muda belum popular untuk anwar yg nampak tidak lagi releven untuk negara…

Rahman2
Guest
Rahman2

PH won pro14 under TDM’s leadership. Put Anwar as PH’s head in pru15….well PH can kiss and day goodbye…

anonymous
Member
anonymous

PH kalah di CH dan senenyeh kerana madey…

anonymous
Member
anonymous

MAR 14 Menteri Besar Johor Memang Seorang Badut Yang Kelakar Menteri Besar Johor, Datuk Osman Sapian berkata penduduk di kawasan perumahan di sini adalah tidak tidak terjejas dengan pencemaran kimia yang berlaku oleh kerana rumah mereka mempunyai pintu yang boleh ditutup dan penduduk pula tidak keluar sewaktu siang hari. Beliau dipetik berkata, Saya lihat kawasan perumahan ini tidak terjejas. Hanya sekolah-sekolah kerana sekolah ini ia agak terbuka, terdedah. Rumah ni dia tutup pintu dan sebagainya. Mereka yang duduk di rumah ni biasanya mereka tak akan keluar sewaktu siang hari. Kalau ikutkan kita punya bancian, perumahan ini tidak begitu terjejas hanya… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Aku tak akan kasi peluang kpd ini lanun zannun keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” mengeluarkan kata2 yang tak selaras, apa tah lagi yang bertentangan, dengan Perlembagaan negara walau sedikit pun, tanpa membalun dia sekuat kuat nya.

Aku akan balun dia tiap kali aku nampak komen dia. Dia tak hormati dan patuhi Perlembagaan negara ini sepenuh nya. Aku sudah suruh dia hijrah ke negara yang Perlembagaan nya dia mahu hormati dan patuhi.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SOKONG 1000%

Geng Najib
Guest
Geng Najib

TN…Betul…kita tak nafikan bahawa Tunku Mahkota Johor (TMJ) bukan seorang Wakil Rakyat seperti yang disuarakan oleh Perdana Menteri. Tapi ..perlu dingat…TMJ adalah waris kesultanan Johor dan beliau adalah anak saudara kepada Yang Di Pertuan Agung. Namun suara TMJ mewakili Suara Rakyat. Suara TMJ lebih dipatuhi daripada suara badut-badut politik kepimpinan negara dan negeri Johor dalam isu pencemaran gas di Pasir Gudang. Menteri-Menteri, termasuk lah PM… begitu beriya2 mempertahankan tidak mahu mengistiharkan darurat dan memindahkan penduduk ke kawasan yang selamat, walaupun ribuan mangsa yang terlibat. Piawaian Kerajaan PH adalah sehingga ada Rakyat Malaysia yang terkorban, baru nak diisytiharkan darurat bencana alam… Read more »

zunnun
Member
zunnun

..dlm perlembagaan Persekutuan, Raja Berperlembagaan Demokrasi Ber Parliament, ade ke sebut anak raja itu sultan?

anak raja itu Sultan? bila mane di tabalkan lalu Majlis Raja2 Menerima nya, Maka anak raja tersebut layak di gelar Sultan in-waiting.

mengenai Rome Statue, loci standi ape yg TMJ gunakan?

ape yg Tun ungkapkan itu betul, klu rasa tak sabar menunggu nak jadi Sultan, masuk je gelanggan politik utk mempersoalkan.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Siapa sebut anak Raja itu Sultan? Aku yang tak setuju dengan beberapa kata2 dan tindakan TMJ pun tak pernah kata atau dengar sesiapa mengata dia itu Sultan.

Kamu zunnun keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” memang selalu putar belit, fitnah dan cakap melalui bu.it (aku masih tak tergamak guna bahasa yang kamu kongsi gelap, penjahat dan gengster pernah gunakan itu).

Kamu tak hormati dan patuhi Perlembagaan negara, berhijrah lah ke negara lain yang Perlembagaan nya kamu boleh hormati dan patuhi.

rahman jpc
Guest
rahman jpc

jika waris sultan ali (his direct decedents) memilih utk mencabar (melalui proses perundangan)kedudukan sultan johor yg berketurunan ‘temegong’ n yg d pilih olih pihak british melalui maharaja albert baker (raja abu bakar), maka kita akan dpt menyaksikan pertembungan yg amat menarik.

tidak mustahil jika kesultanan johor d rujuk kembali kpd tahun sebelum 1986.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TN INI SORANG LG NAK KENA BALON

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tak setuju.

rahman jpc orang yang sentiasa berpandukan Perlembagaan negara, dia bersara dari jawatan tinggi dalam perkhidmatan Kerajaan, sentiasa peka kpd lunas2 pemerintahan, perjalanan dan kemajuan negara.

Ada masa aku tak setuju dgn pendapat dia tapi pendirian dia ok.

rahman jpc
Guest
rahman jpc

try me. hi hi.truth hurts.

zunnun
Member
zunnun

..siape yg akan arbitrage perbezaan?

the incidental law atau Perundangan Malaysia sediada?

Malaysia telah lama berhenti meneruskan Appeal ke Privy Court.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Apa yang kamu mengarut nih, keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”?

Apa kena mengena Appeal ke Privy Council dengan hal Johor?

Kamu cakap cara bertekak teki? Cara coolies pendatang ke?

Btw apa itu “arbitrage perbezaan”?
Definisi Dictionary –
noun
1.
the simultaneous buying and selling of securities, currency, or commodities in ..
verb
1.
buy and sell assets using arbitrage.

Kau coba temberang pembaca konon nya kau pandai law? Coolies pendatang style?

rahman jpc
Guest
rahman jpc

tiada kaitan dgn privy council kerana mahkamah tertinggi d malaysia ia lah mahkamah persekutuan.(yg mengganti peranan privy council)

zunnun
Member
zunnun

..klu tidak kena mengena, maka ape sj incidental 1886 yg melibatkan British, mahkamah persekutuan tidak mempuyai kuasa.

rahman jpc
Guest
rahman jpc

saya tak payah jwb sebab pertelingkahan adalah d antara keluarga temegong dgn keluarga sultan.

pihak british hanyalah dalang nya.

rahman jpc
Guest
rahman jpc

sori! 1886

zunnun
Member
zunnun

Sori! 2019

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Geng Najib kot tak banyak cakap arini sbb bicara Najib Al Jibo.

Gigil lutut gamaknya, nak tahu Najib senyum ker, Mak Badak dah sental dia, supaya “acting” jangan takut ler, dah pakai cream supaya muka tak ketat di mahkamah ker.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Gamak nya dia dan geng dia di arah supaya shut up di masa Najib di bicara bagi mendapatkan simpati rakyat.

Mana ada simpati rakyat sbb dia curi RM2.6 billion wang rakyat.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

TN..Saja aku nak kongsikan pengalaman sorang rakan ku semasa ke KL baru2 ni. Gini citernya…

Kebetulan hari tu, terjumpa dengan Nyonya pakai baju Himpunan Hijau Anti Lynas ni. Terasa ringan pulak mulut ni nak bertanya:

“Nyonya. Itu Lynas bila mau tutup?”

Terus soalan itu dijawab dengan “Jari Tengah” dan Nyonya tu berlalu pergi. Mungkin dia pun terasa Basah kena kencing kot???

Apa pendapat kau…rasnya nyonya tu memang kena kencing ke beb ????

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NAJIB TO SUE THIS IDIOT

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

hahaha, gud un ..

more please ..

zunnun
Member
zunnun

..yg di kendong tak sarat nak di uruskan, melompak jaguhan pulak nak sue Sana sini?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Korang keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” sentiasa kendong benda2 yang diluar dan bertentangan dengan Perlembagaan negara, perlu hijrah ke negara yang Perlembagaan nya korang mahu hormati dan patuhi.

Ma Hussin
Guest
Ma Hussin

Saya setuju 1000 peratus dgn pandangan Shahbudin. PASUMNO bukan nya sayang sgt dgn TM dan benci sgt pada AI, tetapi mereka sebenarnya pelahap kuasa untuk kuasai Putrajaya.Golongan oportunis ini melihat peluang istemewa utk mencapai matlamat itu dgn melagakan TM dan AI

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BUKTI?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KUALA LUMPUR: The Malaysian equity market capitalisation contracted by 10.8% to RM1.7 trillion in 2018 from RM1.9 trillion in 2017, amid challenging external developments, the Securities Commission (SC) reported. In its annual report 2018 issued on Thursday, it said while the domestic stock market started the year on a firm footing, it closed lower towards the end of the year. ADVERTISEMENT Among the factors were heightened external headwinds from the escalating trade tensions between the US and China, the uncertainties surrounding US monetary policy tightening, fear of contagion from the EMEs and volatile oil prices. “Following a year of event-driven… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bagus lah, kawan, anda keluarkan berita yang menunjukkan pemerintahan Najib Al Jibo membikin market capitalization di ekonomi Malaysia menurun, kecut.

Banyak lain yang kecut di zaman Najib, termasuk kepala dia, hingga mengata KEPALA BAPAK DIA.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

END 2018 UNDER WHICH PARTY?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

2017 and ab half 2018?

Mohd
Guest
Mohd

Siapa pun dari PH yg jadi PM sekarang dan siapa yg akan jadi PM selepas 2 tahun….Sebagai PM – tegurlah dan beri penerangan pada (menteri, ahli parlimen Islam dan bukan Islam) supaya tidak bersuara mengenai Islam mengikut akal. Bertanya pada yg arif sebelum mengeluarkan pendapat. Pada menteri Islam dan ahli parlimen Islam… JAGALAH Islam dari sekarang. Kita akan mati mungkin esok atau lusa atau bila-bila masa… Fikirkan Islam yg macam mana yg kita akan tinggalkan untuk anak cucu kita…??? Fikir-fikirkan lah….. Kita akan mati dan akan ditanya serta dipertanggungjawabkan apa yang telah kita buat…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH LIBERAL BRO SBB TU DIORANG PAKAI AKAL BERTUNJANGKAN NAFSU

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

PAS TAK PAKAI AKAL PUN, LOBAI2 PAKAI SERBAN AJER

Mohd
Guest
Mohd

Pemimpin PAS ke…UMNO ke… Amanah ke…Bersatu ke… PKR ke (MP Islam)…buat tak betul…depa akan jawab sendiri depan Allah nanti. Tugas kita sebagai rakyat/pengundi untuk mengingatkan akan tanggungjawab depa sebagai saudara Islam.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Betul. Kena peringatkan selalu. Sebab biasa nya depa politikus bukan pedulikan akhirat sangat.

zunnun
Member
zunnun

..a case of another trust deficit to the God worshipped

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sudah keluar lagi jenis keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”.

Tak terima kasih dapat hak kerakyatan di setujukan pemimpin Melayu di masa Merdeka, tak hormati dan patuhi Perlembagaan negara yang Perkara 3 nya menobatkan “Agama negara ini adalah Islam”, coba persendakan nya, bedebah punya jenis.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Yang tak hormati dan patuhi Perlembagaan negara perlu disuruh hijrah ke negara yang Perlembagaan nya depa boleh hormati dan patuhi.

That’s the only fair thing to do. Good for them, good for those remaining behind.

zunnun
Member
zunnun

liberal?

liberate Akal yg beku

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Akal kamu dan puak kamu beku sebagai “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”.

zunnun
Member
zunnun

lemah Sgt ke Tuhan kau sampai terpaksa mempertahan Islam nie

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu sudah mengahust, mempersendakan agama Islam.

Lagi sekali aku seru Police Cyber Unit, bersama MCMC, kenalpasti dan dapatan butiran peribadi kamu, heret kmu ke Balai Polis, remand maksima seminggu, kemudian heret ke mahkamah, dakwa melanggar Akta Hasutan

Mohd
Guest
Mohd

Allah tak lemah…kita sebagai hambanya yg lemah dalam mempertahankan nikmat Islam yg Allah telah berikan pada kita….
Untuk saudara zunnun…berhati-hati dengan apa yg ditulis. Menaip dikeyboard mudah….tapi nak menjawabnya nanti diSANA yg susah…

zunnun
Member
zunnun

..berikan pd kamu?

ini seronak.

now set the criteria

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ini bendaklah jenis “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” yang membawa gejala phenomena kongsi gelap, penjahat (thugs) dan gengsters dari China, yang bendaklah anuti sekarang.

Jenis ini tak perlu, tak guna diajak beragama Islam, jenis dia tak beragama pun. Professor CP Fitzgerald dalam bukunya ‘A Short History of China” (tapi 600+ mukasurat) kata depa satu masa beragama Confucianism, kemudian ambik Taoism, bila Buddhism masuk, ambik Buddhism pulak, mempraktik 3 agama sekali, mcm Nescafe 3-in-1.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dicampur aduk 3 agama itu, maka mereka di gelar “ultra kiasu”, makna nya sesangat nak menang, tak mahu kalah, tak mahu ketinggalan pun. Bila orang ambik 2, 3 agama, si ultra kiasu pun ambik juga lah. Aku pernah tanya sorang Cina business associate aku apa agama yang dia praktikan, dia ngaku susah nak terangkan. Bila sudah bosan dengan campur aduk 3 agama itu, mula tak praktik apa2 agama, Free Thinkers, kononnya. Tapi, bila Mao Zedong memerintah, dipaksa ambik “agama” Kominis. Jadi kelang kabut lah pemikiran depa. Akhir nya, jadi kongsi gelap, penjahat (thugs) dan gengsters. Bendaklah zunnun ini contoh yang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TN KO SETUJU TAK PENYEBAR AJARAN SESAT TAK PATUT MASUK BLOQ NI

zunnun
Member
zunnun

Sdrku Mohd,

Tuhan bukan sj di sana, malah juga di sini.

syurga bukan sj di sana, juga di sini.

neraka?

..tak perlu membela mau pun mempertahankan, pengertian & tindakan cukup utk PENYATUAN atau PERPISAHAN.

zat & sifat tidak berpisah yg terpisah, hanya nama & bentuk seperti Perkataan & Pengertian.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Mcm mana ko keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” dan “secret societies, thugs and gangsters” boleh bersaudara dengan Mohd?

Tipu bohong cakap ajer keluar dari lubang bntt apek ker?

Kau tak hormati dan patuhi Perlembagaan negara ini, pergi hijrah ke negara lain lah, jangan menghasut menceramuk pasal agama orang lain di sini.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JUNUN PENYEBAR AJARAN SESAT

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kerana lebih masa perlu untuk membalun bendaklah anti-nasional yang memakai nama “zunnun”, kurang lah masa aku untuk membalas komen2 Geng Najib.

Selagi ada komen2 bendaklah “zunnun” yang perlu di balun, apa Geng najib kata akan aku biarkan.

Sekian dimaklumkan.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pindaan – bukan “apa Geng najib kata akan aku biarkan,” tapi “mungkin aku biarkan”.

Bila the anti-national bloke zunnun tak banyak keluar, aku akan balun Geng Najib jugak. Sebab aku simply tak suka Najib – cara merintah nya, apatah lagi bila dia mencuri wang rakyat RM2.6 billion di 1MDB.

Arini mula bicara nya? Anjing Shafee (note the play on words) akan coba tangguhkan lagi?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

GN PENGKRITIK SIHAT

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Aku dah kata, kau punya tafsiran dan nilaian pendirian pengkomen2 di sini menjadi tanda soal.

Contoh nya, kau masih tak tahu bendaklah zunnun itu keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”.

zunnun
Member
zunnun

…put your thought, let get cracking

i am waiting..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Apa makna “put your thought, let get cracking”?

Kamu mengugut? Otak kongsi gelap, penjahat (thug) dan gengster?

zunnun
Member
zunnun

bila GN aka MahathirvsAnwar blh berfikir, ketika itu, anjing tak menyalak, anjing mengiow..

betul?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu anjing gila yang sentiasa menyalak.

Babi hutan yang sentiasa menyodok, tak hormati dan patuhi Perlembagaan negara.

Maka kamu di suruh hijrah ke negara yang Perlembagaan nya kamu hormati.

zunnun
Member
zunnun

..seperti anjing dgn bayangan Bukit.

teruskan menyalak dgn ketakutan, dgn bayangan

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sudah tak terjawab tuduhan2 di atas kamu, mcm kongsi gelap, penjahat dan genster, kamu hanya coba menunjuk taring.

Tapi kamu apek yang takda taring, gigi pun sudah tanggal habis. Takda upaya pakai gigi palsu.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TN PH AKU PEMBANGKANG TAPI SAMA2 TOLAK PENYEBAR AJARAN SESAT

anonymous
Member
anonymous

Puak yg nak melagakan madey dan anwar tetap berusaha untuk pecahkan PH….

Bukan senang nak jatuhkan pm melalui undi tak percaya bila banyak parti dlm parlimen…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TONG M MEMANG BERCITA2 NAK PEGANG LAMA,,KALAU TIDAK MANA DIA PASANG PROJEK MAT JENIN MCM KERETA TERBANG

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kau pun Cina? Tulis Tun mcm Cina? Kau juga keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TAK BAIK LAH TUDUH ORG SEBARANGAN..TANYA LAH DULU..KO NI TAK DE SOPAN SANTUN MELAYU

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

KAU LAGI TAK SOPAN. PAGI2 DAH NYAKITKAN HATI PEMBACA, TUN M KAU KATA TONG. KAU NIH MELAYU KER?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ISLAM MELAYO…KO PLAK?

zunnun
Member
zunnun

..bercinta2 nak pegang lama?

atau kau Yg bercerita sekian lama?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kau keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” tak dapat cerita lama sebab di negara ini korang na nya di bawak masuk dan di”coolies”kan Penjajah Bretes di abad 19.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Memang benar bahawa khabar angin mengenai usul undi tidak percaya kepada Tun Mahathir hanyalah perancangan pihak pembangkang. Ada di antara mereka yang mahukan kerajaan PH jatuh bermula dengan Tun M di guling melalui undi di Parlimen.

Mereka yang tidak yakinkan menang di PRU15, mengharap dapat menjadi Kerajaan secara mudah, tanpa bertungkus lumus di PRU.

Yang menyebar usul begitu ia lah mereka yang cabul dan celupar mulut nya, selalu soseh2 di sini sana, tidak semesti nya dalam blog, seperti nate’ yang pakai banyak nama termasuk Anonymous dan Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

CUBA KO JWB ISU 1.4J YG LIBATKAN ANWAR & RAMELI

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

APA ISU 1.4J?

KAU YANG NAK AKU FAHAM APA KAU KATA, KAU SURUH AKU CARI MAKNA APA KAU KATA?

KAN TAK BIJAK TUH. (PERHATIKAN, AKU GUNAKAN KATA2 “TAK BIJAK”, TAK GUNAKAN KATA2 KESAT, YER TAK?)

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AKU TAHU KO BNYK TERTINGGAL ISU SEMASA

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tulis lah RM1.4 juta. Atau RM90 juta. Jangan malas, Mat.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Amat baik dan tepat kata2 Budin yang pro-Anwar ini –

“Anwar hanya perlu kekal bersama Tun Mahathir, di samping menunggu tibanya waktu yang sesuai untuk beliau mengambil alih teraju pentadbiran negara ini sebagaimana yang telah dijanjikan itu.”

Tidak lagi disebut tempoh atau tarikh bagi nya. Saya mahukan Tun M teruskan sebagai PM selagi dia larat. Azmin baru saja umumkan menggiatkan DEB yang dizaman 22 tahun Tun memerintah dulu telah capaikan 30% kekayaan korporat untuk Melayu. Perlu dipertingkatkan, dan di capai kekayaan dalam semua bidang ekonomi.

anonymous
Member
anonymous

30% tu melayu yg mana?…termasuk ko ker?…

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kalau kau tak dapat jadi kaya, kenapa kau nak jeleskan yang dapat?

Kau nak termasuk di antara 8 Melayu dalam senarai 50 terkaya di Malaysia, berniaga lah, jangan mengkritik ajer.

Kau dah tentu bukan berniaga sebab depa sentiasa mula bekerja pagi2 lagi. Kau jenis pemalas, dahtu tak constructive, malah destructive, marah pulak depa yang dalam gulungan yang dapat 30% kekayaan Bumiputera.

Jenis badut.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

badut – n
bodor, komedian, ogak-ogak, pelawak, pembanyol, penambul;

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

[ba.dut] | بادوت

Definisi : pelawak dlm sarkas (wayang dsb) yg berpakaian (bermekap dan berkelakuan yg sungguh melucukan), alan-alan;membadut berlaku spt badut, menjadi badut (dlm sarkas, wayang, dsb);membadut-badutkan membuat lebih lucu (lawak) spt badut: Pak Tua ~ diri dan melebih-lebihkan kesakitan yg dialaminya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

Rahman2
Guest
Rahman2

It is fair and true to conclude that Anwar Ibrahin has been a good example of a muslim malay leader who believes and indulges in FANTASIES, FICTIONS and FALSITIES…… Closely examine the case of 1. He had majority and would head a new government by September 16 during the tenure of Abdullah Badawi 2. After a proposed vote of no confidence in current parliamentary sitting, he as PM in waiting would be appointed as 8th PM by the parliamentarians alligned to him. After his release from the prison he straight away he had audiences with the various Sultans (known to… Read more »

Petra
Guest
Petra

Anwar’s the foul guy who introduced Islamisation into our national schools system 3 decades ago – and it was the politicized curriculum of the Saudi Arabia variety. Two generations of school children therefore, have been denied of truly and deeply understanding the spiritual and moral excellence of the blessed Prophet Muhammad s.a.w.

zunnun
Member
zunnun

Gosh..

the wahabi are the Children of the early kawarij, the Pan Arab Culture, spirituality is heretic.

You are right to say, when he was the Education Minister. Back then, ABIM was Saudi Stooge.

Look around Moslems at large, an obvious, Ritualizing Islam.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ini bendaklah yang tidak hormatkan Perlembagaan negara berkenaan BM, menggunakan BI walau pun semua di sini menulis dalam BM.

Ini lah jenis yang di gelar keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” – sudah dapat hak kerakyatan di setujukan pemimpin Melayu di masa Merdeka, tidak hormatkan balasan bagi nya – BM, Kedudukan Istimewa Melayu dan lain2 peruntukan sensitif (tidak boleh dipinda tanpa majoriti 2/3 di Parlimen) dimaktubkan di Perlembagaan negara.

Memang lah sesuai bagi mereka yang tidak hormati dan patuhi Perlembagaan negara sepenuh nya di suruh hijrah ke negara yang Perlembagaan nya mereka hormati.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JUNUN BKN SHJ UN ABIDING CITIZEN TAPI ISLAM DAN IMAN DIA JUGA DIRAGUI

anonymous
Member
anonymous

Yg suka tulis omputih golongan yg berlagak jer lebih…kepandaian tak kemana poon..

anonymous
Member
anonymous

Paham islam cara Pas lagi dahsyat…..umno jatuh kapir ikut ajaran lobai Pas…tapi wang umno halal untuk lobai pas..

Seblm anwar ibrahim pelajar wanita bersenam boleh pakai seluar pebdek….uniform sekolah pakai skirt dan tak bertudung…anwar telah mengangkat maruah pelajar islam…

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

LEPAS TU PAK ANU JADI PELIWAT KE?

zunnun
Member
zunnun

you are right to say, fantasy. This sycophant loves to be praised & impress others. you seemed to forget, soon after been released, he had a fiesta @ Jln Utara Field, singing the whole night with the like of Yasin & others celebrating & barking; “REFORMASI”!. wtf, is he doing? Dah mencapai kemenangan PRU14, masih lagi kongkang punya mentality. then again, what choice do we have? that’s the only left after Tun. WAWI may looks right but she lacks experiences. let be truthful to ourself, there none equal to him, unless we choose an interim, Dr Dzul of Amanah perhaps.… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Semalam BI bendaklah ini berteraboran, arini ok.

Dulu aku ada lihat komen2 seperti itu di suatu blog yang sebenar nya di tulis satu kumpulan beberapa orang, menulis di atas satu nama. Cara, bentuk dan isi kandungan nya lebih kurang sama, tapi gaya bahasa dan mutu bahasa nya berlainan. Rupa2 nya seorang guru di sekolah Cina melatih murid2 nya menulis karangan. Sayang nya, topik politik, isu sekolah vernakular, BM dsb nya.

Maka tidak perlu di baca apa di tulis bendaklah ini, hanya di intip sikit sebanyak dan balun dia.

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Junnun, TN..nak tanya kat kau lah…baru2 ni dalam parlimen DS Ismail Sabri ada mengatakan dalam perlimen bahawa Rejim PH ni dalam proses untuk memfaraidkan harta2 Khazanah melalui tender tidak terbuka.

Dia juga menambah..adakah ini sebagai satu kaedah baru yang mudah untuk memberi hadiah kepada kroni2 mereka yang telah banyak melabur dalam kempen calon2 PH,sebelum PRU14 lepas ????

Apa pendapat korang..nampak macam ada kebenarannya jugak apa yang diperkatakannya tu beb ????

zunnun
Member
zunnun

Ismail sabri?

ini pemimpin UMGOK sebagai Ketua Pembankang?

klu mcm nie punya Melayu Islam Yg UMGOK utk Ketua Pembankang, 1000 kali baik lagi Hadi.

kurang2 nya, pembohong tak la seteruk perompak.

dia & Nor Omar yg byak merompak duit dari projek2 yg mereka luluskan

skrang kau terima pakai perompak ini bercakap benar?

mangkuk ayun ke kau nie?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Waaaah, boleh rupa nya bendaklah ini menulis BM – gamak nya orang lain dalam kumpulan 2-3 orang dia ambil giliran menulis pulak, pakai BM kali ini.

Masih tak boleh terangkan “organized prejudices” dll yang aku minta semalam?

Mengata “After 63 tahun merdeka, Melayu masih tak merdeka minda”? Tak sedar bahawa selama 61 tahun jarang sekali ada
bukan Melayu sebagai AG, Minister of Finance & CJ, maka reaksi semula jadi lah lantikan itu di persoal.

Dahtu “guna bahasa gengster, “burit”, membayangkan kamu keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”.

Dah lah tah reti nak beri keterangan, tanya pulak “golongan mane yg organized nie?”

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

CANTIK TN KASI PALU JUNUN CKP2

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Semalam kamu menyoal entahapekebende “Majority for Minority?” Mengata Melayu Penduduk yg terbanyak .. Mengape takut utk compete on equal footing?” Ini memang soalan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” yang sudah dapat hak kerakyatan tapi tak hormati balasan bagi nya – Kedudukan Istimewa Melayu dimaktubkan dalam Perlembagaan negara. Korang yang terkaya dalam negara ini, mengapa tak biarkan Melayu jadi yang terkaya? Tak mahu kasi “Free lunches”? Tapi korang yang sapu bermacam kemudahan British kolonial beri di 80 tahun mereka jajah negara ini – beri lesen melombong, tanah melombong bijih timah, tanah utk tanam getah, lesen untuk berniaga berbagai, lesen judi… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JUNUN THE DEVIATIONIST WITHOUT IDENTITY

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Semalam kau mengata “sbb footing Melayu tak blh sentiasa berdiri tegak? .. masih perlu di papah?”

Mcm Najib kata, KEPALA BAPAK KAMU. Aku sabarkan diri aku, tak carut kamu dengan mcm2 carutan.

Yang tak boleh berdiri tegak adalah kamu dan jenis kamu. Mula datang ke negara ini sebagai coolies, hari2 membongkok dengan cangkul.

Bila berniaga, menipu, pakai dacing batang dan besi tapi pegang tak balance – tak tegak dan lurus juga.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bila dah kaya, tak pedulikan kaum yang ramai miskin, macam Robert Kuok, beri RM100 juta kpd kaum yang dah kaya di Kajang. Robert Kuok di beri monopoli gula dek Kerajaan pimpinan Melayu selepas Merdeka, jadi jutawan, kemudian jadi billionaire, bikin sekolah di Mainland China bukan di negara yang dia dapat jadi terkaya. Apa jenis nya korang tak reti berdiri tegak di Malaysia? Nak bengkok condong ke China? Korang masih lagi nak mati di China mcm apek2 berpuluh tahun dulu? Negara ini tak bagus untuk mayat korang? Korang tak anggap negara ini negara korang? Negara sementara aje? Dahtu cakap sebagai penjahat… Read more »

zunnun
Member
zunnun

Monopoli gula?

Cuba Tanya bila Trade Wind & Felda di beri monopoli gula?

harga gula dunia jatuh, ngape harga gula di Malaysia naik?

hinggakan PH, Nasution beri siape sj AP kpd yg perlu?

Yg perlu di Tanya, AP & Refining ke Yg di katakan monopoli atau mempuyai ladang tebu (source ) sdg kan APs yg ambil untung berlebihan?

berape APs & broker ambil? RM 0.25/ kilo?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu takda fakta. Ha nya tanya ajer. Menuduh liar. Coba incite sentiment. Jenis kongsi gelap, penjahat dan gengster

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

APA BUKTI HADI BOHONG?

zunnun
Member
zunnun

lagi mentemberangkan yg temberang..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu tgemberang mcm kongsi gelap, penjahat dan gengster

anonymous
Member
anonymous

Ape bukti hadi tak bohong?…
SR cabar hadi dedahkan perjanjian persetujuan selesaikan luar mahkamah yg hadi kata tak ade persetujuan bayar 1.4 juta…kenape hadi takut dedahkan?….

zunnun
Member
zunnun

Masih ada lagi yg menyebar?

..atau masih ada lagi yg rasa berpeluang jika undi tidak percaya itu berlaku?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ini sudah tentu jenis yang suka menyebar, soseh2 di rangkaian subversif nya, termasuk kongsi gelap, penjahat dan gengster.

Mengata “masih ada lagi yg rasa berpeluang jika undi tidak percaya itu berlaku”. Memang jahat niat bendaklah ini. Perlu di balun bertalu talu di blog ini.

Anonymous
Guest
Anonymous

Melayu tak ambil kisah dgn undi tak percaya
Kena kencing janji2 PRU14, PH depa meloya
Depa tak rela, berterusan asyik kena pedaya
PRK Rantau, pasti nya sekali lagi BN berjaya

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Radzi ismail
Guest
Radzi ismail

Tak kesah sapa menang rantau pun no big deal yg penting penyamun penyamun masuk penjara Dan kerajaan dibersihkan Dan rakyat lebih secured Dan selamat!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TONG M PALING BNYK RASUAH

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Najib dan Umno bergelumang dengan rasuah. Curi RM90 juta, rasuahkan Ketua2 Bahagian Umno, RM90 juta rasuahkan pmimpin2 PAS.

Semua nya itu korap.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Curi RM2.6 billion ..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

CONTEMPT OF COURT

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TAK FOLLOW ISU..KATAK BWH TEMPURUNG

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ko katak puru bawah batu

anonymous
Member
anonymous

Najib belajar dari madey presiden umno baru dulu…

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Kenapa lah rakyat Msia ni susah sangat nak menerima hakikat bahawa memang usul tak percaya terhadap Tun madey yang dijadualkan berlaku sebaik saja SPB YDPA menamatkan titah DiRajanya, yang dikatakan dibawakan oleh salah sorang MP PKR, balaci Bang Non tu memang nyaris2 berlaku..tapi dikenselkan di saat2 akhir. Waktu itu lah masa yang paling sesuai kerana hampir semua MP2 hadir dalam parlimen, berbanding hari2 persidangan biasa. Bang Non melakukan silap perkiraan..apa tah lagi PAS dan UMNO telah menyatakan tidak akan menyokong usul tersebut di saat2 akhir jika ianya berlaku. Manakala MP2 dari Sabah dan Serawak, khususnya di bawah Piee Pedal dan… Read more »

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Sepatutnya..apa yang Bang Non kena buat sekarang ialah…mengarahkan ahli2 melayu Islam yang pronya dalam PKR, untuk terus menerus melakukan solat hajat dan berdoa dilembutkan hati Tun Madey agar tidak memungkiri janjinya untuk menyerahkan jawatan PM ke 8 kepadanya mengikut masa yang dipersetujui..setuju kan semua???

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Ada juga pemimpin2 tertentu dalam dan luar PH mencadangkan agar Bang Non dibawa masuk ke dalam kabinet Tun Madey secepat mungkin..untuk menguat dan memperkukuhkan kerajaan yang sedia ada , yang dilihat caca merba dan kehilangan punca, dek prestasi menteri2 baru yang semakin teruk. Bang Non dilihat dapat memberi sumbangan sebagai mentor kepada mereka dalam hal2 pentadbiran di kementerian masing2. Persoalan besar di sini ialah….apakah jawatan yang sesuai untuk beliau dalam kabinet tu. takkan lah nak jadi TPM lagi sekali …kat mana pulak nak diletakkan WAWI??? Mahu ke Bang Non nak terima jawatan TPM tu..bertuan dan berPM kan Tun Madey lagi… Read more »

zunnun
Member
zunnun

..sembahyang hajat?

ngape tak bercakap je dgn Tuhan, kan Tuhan Maha Mendengar?

Radzi ismail
Guest
Radzi ismail

Betul

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bendaklah ini mula subversif nampak nya, persendakan Tuhan orang Islam.

Yang mempersendakan Nabi Muhammad telah di hukum penjara 8 tahun, kalau tak silap.

Saya seru Police Cyber Unit awasi bendaklah ini tiap kali dia mengeluarkan komen, bila sampai masa nya, kenalpasti dia dan heret ke Balai Polis dan ke mahkamah.

zunnun
Member
zunnun

sikit sikit mengadu

sikit sikit melalak.

woit, klu rasa takut nak berhujah, duduk je di tepi..

klu rasa diri tu kelemahan segala nya, jgn lautan nak di seberang.

Melayu Islam jenis ape nie?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang” yang sudah punyai darah kongsi gelap (initiation ceremony pakai darah), penjahat (thugs) and gangsters tidak mengadu, hanya menghasut.

Kamu jenis yang perlu di heret ke mahkamah, remad maksima 7 hari, pastu heret ke mahkamah, dituduh melanggar Akta Hasutan.

Hijrah lah ke negara yang Perlembagaan nya kamu suka, chinkong. Good for you, good for those remaining behind.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TN KO TGK NI BETUL TAK AKU KATA JUNUN PENGIKUT AJARAN SESAT

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Alamak, kau masih tak tahu dia bukan Melayu, bukan Islam. Dia keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”.

Mana kau punya kebolehan mentafsir apa orang kata, dan menilai (assess) pendirian orang – macam dia tuh.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

.. Alamak, kau masih tak tahu dia bukan Melayu, bukan Islam. Dia keturunan “ungrateful ingrates, ultra kiasu, coolies pendatang”.

Mana kau punya kebolehan mentafsir apa orang kata, dan menilai (assess) pendirian orang – macam dia tuh.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DIA BIJAK MAINKAN KATA2 TAK PIJAK BUMI KENYATAAN

Radzi ismail
Guest
Radzi ismail

Solar hajat dumnos takbetul kalu niat hati busok! Tuhan tak makbull

zunnun
Member
zunnun

..dah jadi trend, bila tercekik Baru berhajat.

berhajat & munajat bukan perlu nak beramai ramai..

Tuhan yg maha mendengar tak perlu ramai yg meminta. Sekadar tenangkan diri, biar yg terdiri lagi terperi meminta dgn Sang Mendengar.

ape Hadi atau nik amar tak blh ke?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu cekik apa saja. Tulang buaya, paus pun kau tak tercekik. Sebab jenis ultra kisu coollies pendatang, merepes di negara ini, apa saja cekik.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

RADZI KO CUBA NAK JADI TUHAN MCM JUNUN KE

zunnun
Member
zunnun

nyaris nyaris berlaku?

di saat akhir MP Pasir Gudang terkena kerscunan CH4?

kan senang bicara.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ini lagi pemikiran kongsi gelap, penjahat dan gengster. Sampai masa nya akan diheret ke Balai Polis.

anonymous
Member
anonymous

Sape yg cakap undi tak percaya akan dibentangkan oleh mp pkr?….sape yg reka citer dongeng ni?…