TUN M MENJADIKAN UMNO DAN PAS BERBAIK, NAJIB MENJADIKAN TUN M DAN ANWAR BERBAIK, BAGAIMANA TUN M DENGAN NAJIB?

Wujudnya kerjasama UMNO dan Pas sekarang ini, setelah berpuluh tahun kedua-dua parti itu bermusuhan serta bercakaran, tidak lain ialah kerana Tun Mahathir Mohamad.

Hanya kerana Tun Mahathir berjaya menjadi Perdana Menteri buat kali kedua bersama PH dengan menumbangkan UMNO dan BN serta menyingkirkan Najib Razak dalam PRU14 lalu, itulah sebenarnya yang menggerakkan kedua-duanya untuk bersatu.

Jika hari ini BN masih berkuasa dan Najib kekal sebagai Perdana Menteri, tidak ada sebab untuk UMNO sedia merendahkan diri mahu bekerjasama dengan Pas.

Kiranya UMNO masih berkuasa juga, Pas pun barangkali tidak pernah teringin untuk bersama dengan parti yang pernah ditaghut dan dikafirkannya itu.

Dalam beberapa komen sebelum ini, Pas memang terlihat agak keras keras dalam soal bekerjasama dengan UMNO, termasuk memberi syarat parti itu mesti menerima Islam sebagai perjuangannya terlebih dahulu jika ingin bekerjasama.

Tuan Ibrahim Tuan Man dengan nada keras pernah berkata, daripada bekerjasama dengan UMNO, lebih baiklah Pas dibubarkan saja.

Makna kata, Pas memang menolak keras dan tidak ingin sama sekali untuk saling bekerjasama dengan UMNO.

Tetapi, dengan takdir Tuhan yang menjadikan UMNO hilang kuasa dan Tun Mahathir kembali sebagai Perdana Menteri, kedua-dua parti jadi lembut hati untuk bekerjasama, walhal UMNO masih lagi dengan perjuangan assabiyah atau kebangsaannya dan tidak menukar apa-apa dalam perjuangannya.

Setelah bekerjasama ini juga langsung tidak berbunyi lagi hujah tentang lebih baik Pas dibubarkan saja daripada bekerjasama dengan UMNO.

Pas juga tidak pernah lagi meminta supaya UMNO menukar perjuangannya daripada kebangsaan kepada Islam.

Realitinya, UMNO dan Pas kena berterima kasih kepada Tun Mahathir atas sumbangannya menyatukan kedua-dua parti itu.

Selain itu, tergeraknya UMNO dan Pas untuk bekerjasama juga tentulah kerana Tun Mahahir sudah pun ada wadah baru iaitu Bersatu untuk meneruskan perjuangannya.

Kalau Tun Mahathir masih ada dalam UMNO, tidak mungkin penyatuan itu berlaku kerana bukan saja bekas Presiden UMNO itu akan menentangnya, malah Pas juga rasanya tidak mahu berbaik-baik dengan UMNO yang masih ada Tun Mahathir di dalamnya.

Sekali lagi, jika penyatuan kedua-dua parti itu ada kebaikannya di masa depan nanti, UMNO dan Pas seharusnya berterima kasih buat kali kedua kepada Tun Mahathir.

Begitu pun, sokongan UMNO dan Pas kepada kepimpinan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri jika ada undi tidak percaya dilakukan terhadapnya langsung tiada kena mengena dengan perasaan berterima kasih itu.

Itu tidak lain adalah cubaan UMNO dan Pas untuk menjolok supaya Tun Mahathir terus berkuasa sehingga PRU15 dan mengingkari perjanjian peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim, seterusnya menjadikan PH berpecah serta berantakan.

UMNO dan Pas sedar jika peralihan kuasa berjalan dengan lancar dan Anwar menjadi Perdana Menteri seterusnya, harapan mereka untuk menggugat PH yang terus bersatu padu dalam PRU15 adalah teramat sukar.

Tambahan lagi, dengan rekod kepimpinan Islamik dan kepedulian kepada rakyat yang mampu dipertingkatkan lagi oleh Anwar setelah bergelar Perdana Menteri, UMNO dan Pas mungkin berada lebih lama sebagai pembangkang bersama di negara ini.

Dalam waktu yang sama, jika Tun Mahathir dianggap berperanan menyatukan UMNO dan Pas, orang yang secara tidak langsung memulihkan semula hubungan Tun Mahathir dan Anwar ialah Najib Razak.

Jika Najib tidak jadi Perdana Menteri, apatah lagi jika tanpa 1MDB atau tiada tanggapan kleptokrasi yang dikaitkan dengannya, Tun Mahathir mungkin akan terus bermusuhan dengan Anwar sampai ke mati.

Hanya kerana ingin menyingkirkan Najib, Tun Mahathir tiada pilihan lain selain perlu berbaik semula dengan Anwar.

Tetapi, bagaimana hubungan Tun Mahathir dengan Najib akhirnya nanti?

Adakah sesiapa dalam tahun-tahun mendatang yang akan menjadi sebab mereka berbaik semula atau permusuhan kedua-duanya akan dibawa sehingga ke lubang kubur? (Shahbudindotcom 10/03/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 12 March 2019 — 11:47 am
Subscribe
Notify of
guest
95 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
21 June 2019 2:27 pm

Bangkit Wahai Melayu… Pakatan Harapan berada didalam keadaan yang sangat kucar-kacir. Di mata rakyat Malaysia, mereka adalah gabungan yang bersatu hati, realitinya mereka sangat benci antara satu sama lain. Kesimpulannya, Pakatan Harapan tidur satu bantal, mimpi lain-lain. DAP, PKR dan PPBM bergaduh sesama mereka sendiri. Disebabkan kebencian mereka yang sangat tinggi antara satu sama lain ini, mereka tidak dapat lagi menyorok dimata rakyat Malaysia. Apabila Kit Siang memecahkan PAS dan mewujudkan Amanah, ianya bertujuan untuk mencuri bukan sahaja pemimpin PAS malah penyokongnya sekali agar dapat menjadikan Amanah ini sebagai ‘PAS Baru’. Kita mengetahui bahawa PAS memperjuangkan dan mempertahankan Islam, tetapi… Read more »

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 11:39 pm

PRU-14, PH menang dengan cara tiipu dusta
Tak ada satu pun janji2 depa tabur, yg dikota
Berebut jwtn PM, sesama depa bersengketa
Di bawah UMPAS, PRU15 akan jadi milik kita

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
11 March 2019 12:27 am
Reply to  Anonymous

ZUNNUN KO MEMANG KATAK BAWAH TEMPURUNG..HANYA TAHU NAJIB…INI TAHUN 2019..KO HIDUP DLM GUA

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
11 March 2019 12:29 am
Reply to  Anonymous

KO BARU KELUAR DARI GUA..TUMMY TOM CAT KO TAK KENAL

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
11 March 2019 12:32 am
Reply to  Anonymous

AKU TAHU KO TUNTUT AJARAN SESAT DLM GUA..KO MASIH INGAT NAJIB JADI PM

Omtayanam
Omtayanam
10 March 2019 11:02 pm

Madey alkotty menjadikan pas sama uumno berbaek-baek mlayu pakat besorak-sorak gumbira sampe serak. Najib menjadikan madey alkotty berbaek dgn anuwar yg besorak-sorak gumbira mlayu juge Najib pong poronah baek dgn madey alkotty yg besorak-sorak gumbira mlayu dan uumno juge. Masa bn mlayu yg pegang kuwasa dlm pentadbiran malaisa yg bersorak gumbira pong mlayu juge. Mlayu coma menang sorak kampong laman kena juai. Contoh kes memali 1985. kes ppr tmn manggis dan mengkuang road 2019. Mlayu majority yg bekuwasa dan bertakhta sumanya mlayu yg melingkop lingkop pong mlayu juge.. Akibat ahli politik mlayu yg kononnya matang tapi bersikap seropa binatang sampe… Read more »

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 10:07 pm

Melayu sudah tertipu dgn PH kepala dongga
Di bawah PH, Melayu dan Islam tidak terjaga
Dah dekat setahun, janji PRU tak ditunai juga
Ada emas nak berlian, yg dpt cuma tembaga

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 9:44 pm

China Hindu mmg 100% tak sokong barisan
Sbb tu BN kalah dekat depa punya kawasan
Tapi Rantau, tinggi Melayu punya peratusan
Sekali lagi le, PH akan menemui ketewasan

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 10:03 pm
Reply to  Anonymous

ZUNNUN PAS JOIN UMNO PUN LEPAS ISLAM DIHINA OLEH PH

zunnun
zunnun
10 March 2019 11:11 pm

PH hina Islam?

atau fahaman Islam Yg kamu bawak di hina oleh PH?

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 10:04 pm
Reply to  Anonymous

AKU TAHU KO TAK KISAH DGN ISLAM SBB KO PENGIKUT AJARAN SESAT

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 10:44 pm

BANGANG LA KO ZUNNUN..TOM CAT KO TAK KENAL YG HURU HARA KAN SATU MALAYSIA..

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 11:00 pm

MAHATHIR VS ANWAR:

DSAI pasti tidak dpt lupakan, peristiwa silam
Tahun 1998, TDM arah ke ‘court’ usung tilam
2018 TDM cari DSAi bila rasa nak tenggelam
Dlm hati lwn maki kat luar jer depa bersalam

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

zunnun
zunnun
11 March 2019 12:00 am

..sah la nie, mesti Tom Cat & Jerry berkeja kejaran, hingga hura satu Negara. yg satu lari, di onak oleh Tom Shafie yg satu lagi mengejar di onak oleh Tom Jerry. la terbalik. keadaan demikian juga berlaku, Anwar di bawa ke pengadilan Session Court, High Court, Stay, Appeal, High Court, Appeal Court & Federal Court. ..biasa Lah, skrang pun, Game of Throne dah masuk Session, den pun dah lupo. biar la, perlu ada keadilan, dlm masa tersebut Najib Cuba cause collateral damage on PH, seperti Anwar Cuba lakukan dulu, REFORMASI & LANGKAH KAJANG. yg mustahak nya, ape pun Yg Kita… Read more »

zunnun
zunnun
10 March 2019 11:09 pm

lah,

tak usah pre occupied dgn perkara sesak matsat nie.

Pi tengok pembunuhan Houti dgn Saudi?

Pi tengok Kat Somalia, kek Afgan ?

..yg pelik nyo, Ali & Uthman di bunuh oleh mereka yg melihat Muhammad Mecca/Madinah.

asyik berperang.

siape yg sesak siape yg tidak? Jgn dok kata, perbezaan membawa rahmat.

dulu kata, BN sesat & kafir, kini mutaah. Dulu DAP peluk, kini setru.

dok flip flop nie, tak tahu siape yg tersasar.

Barang kalian, ULAR MAK2 yg ada perlu lihat bukan setakat ISLAM dlm bentuk & nama tetapi mencari “inter connectivity” dgn Sifat Ketuhanan itu sendiri.

Azy
Azy
10 March 2019 9:39 pm

Tak perlu TM, DSAI atau DSN untuk Pas / UMNO bersatu. Cuba tengok penerangan TGHH dalam ceramah beliau tentang kerjasama Pas & UMNO sejak merdeka…. tiap kali umat islam dan agama islam ditekan, umat islam & melayu akan bersatu. Persoalannya adakah PH jaga Melayu & Islam di negara ini? Masalahnya rakyat bawahan tak dapat rasakan langsung yang PH ni jaga kepentingan kami? Pergi kedai2 makan, cuba duduk sembang berapa ramai yang kritik PH & sokong kerjasama Pas / UMNO ? So Saudara akan tahu dimana sokongan rakyat marhain bawahan terhadap PH. Apa yang saya nak katakan, Pas / UMNO tak… Read more »

zunnun
zunnun
10 March 2019 10:47 pm
Reply to  Azy

..ada pepatah mcm nie? ” memburit bujur terjulur patah”i Buta ko Pemimpin PUS hingga tak dapat melihat, kek Timur Tengah, beramok sesada sendiri? Buto ko Pemimpin PUS Boestaman hingga Hadi Flip Flop, dok mengatakan Islam PUS je la yg betul? Hadi ini nyanyok tak, dio agreed settlement & Claire, tapi tak ada Pampasan Bayaran. ABODOH membohong, Hadi kato biar jo, kerana Tuhan dah kautim. Islam jenis api yg Si Hadi ini nak pertengahkan, hingga sedemikian flip flopping nya. ini dgn UMGOK, tak ubah ketika dgn PR dulu. Dio je yg betul. Menikam kawan, yg amat malang, Cuba mendapatkan sokongan dari… Read more »

Azy
Azy
11 March 2019 12:06 am
Reply to  zunnun

Bercakap biar berfakta saudara / saudari. Dan nak berpantun biar kene adab budayanya. Jangan terlalu mengikut kut apa yang kamu rasa. Takpa mungkin kamu rasa kamu seorang saja yang betul. Tapi kita tengok lah PRU15 nanti.

ps: saudara / saudari zunnun yang saya hormati. Cuma peringatkan berhati-hati bila berbicara berkenaan sifat-sifat Tuhan. Nabi dihina dipenjara 10 tahun, dihina / diperlekeh Tuhan takut kene 1000 tahun.

zunnun
zunnun
11 March 2019 3:59 am
Reply to  Azy

atau Hadi & Najib yg perlekehkan Tuhan dgn mengantikan dgn Tuhan andaian mereka?

jgn menakutkan orang dgn hukuman kamu jika kamu dlm ketakutan

Azy
Azy
11 March 2019 11:48 am
Reply to  zunnun

Buktikan bila Hadi atau Najib membuat kenyataan yang perlekehkan Tuhan? Siapa dalam ketakutan sekarang? Perpaduan Islam / Melayu atau kamu? Yang saya tahu manusia yang memegang kuasa yang sentiasa dalam ketakutan. Takut hilang kuasa. Kami tak takut kerana kami akan pasti kan kamu terjatuh dari ambang kuasa kamu

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 9:30 pm

Blog Budin nampak hilang seri dan kelam
Komen pun kurang dari pagi hingga malam
Takkan cai-cai dah bisu tiada kata & kalam
Atau koma dibadai ribut putrajaya semalam

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 10:12 pm
Reply to  Anonymous

Anon 09:30

Lagi sepi le, tanpa komen Suman taik kucing
Dia kini terlantar kat wad ICU gigi terkancing
Dah lbh seminggu situ badan busuk hancing
Menanti masa jer nak dimakan ulat & cacing

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Geng Najib
Geng Najib
10 March 2019 9:17 pm

Sobat2 yang seagama dengan ku…SeWAJIBnya..sebagai rakyat yang mengikut sejarah pertembungan politik antara kedua-dua parti sejak 1991, kita semua sama sekali tidak patut meragui keikhlasan pemimpin UMNO-Pas dalam menjalin kerjasama demi penyatuan ummah. Sudah pastilah akan ada cabaran dan rintangan, maklumlah perkara yang baik. Samalah apabila seorang hamba Allah mahu melakukan kebaikan pasti syaitan akan menggoda dan mengganggu, sama ada kerjasama tersebut akan diganggu oleh syaitan sebenar atau syaitan ‘jadi-jadian’ yang melambak2 dalam blog ni….mari lah kira sama2 berdoa agar kita tidak termasuk dalam golongan jadi-jadian tu!!!!! Apa yang pasti sebagai seorang Islam, apapun perkara demi kebaikan ummah harus disokong dan… Read more »

Geng Najib
Geng Najib
10 March 2019 9:02 pm

Selepas Ah Beng, Kar Ming ..dan kini Kit Sial pulak yang meroyan bila mahkamah menjatuhkan hukuman terhadap penghina Islam di negara ni. jadi memang sah lah Kit sial dan DAPigs ni mendedahkan mereka sememangnya anti Islam. Alhamdulillah..nasib kita amat2 betuah bila UMNO dan Pas bergabung atas nama perpaduan ummah..jika tidak, lagi hancurlah Islam kat negara ni!!!! 1. Kenyataan Lim Kit Siang bahawa hukuman penjara 10 tahun 10 bulan oleh mahkamah ke atas Alister Cogia, pemilik akaun FB Ayea Yea, kerana menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW, sebagai keterlaluan, adalah satu lagi bukti DAP anti-Islam dan gemar mensensasikan isu isu agama.… Read more »

Geng Najib
Geng Najib
10 March 2019 9:26 pm
Reply to  Geng Najib

Sobat2 ku sekelian..mohon untuk korang semua hadamkan kata2 keramat dari Buya Hamka ni…boleh kan ???

” Jika diam di saat AGAMA MU DIHINA…sila lah gantikan baju mu dengan KAIN KAFAN!!!”

zunnun
zunnun
10 March 2019 10:54 pm
Reply to  Geng Najib

..agama hanya la kepercayaan. Klu di hina, betulkan. Tak susah pun.

tapi yg susah nya, dogil tak mau perubahan tapi nak pengiktifaran dlm segala bentuk kemungkinan.

The Art of Possibility VS Organized Belief

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 9:29 pm
Reply to  Geng Najib

ZUNNUN KO PATUT KUTUK TOM CAT YG MELENGAH2KAN PROSIDING MAHKAMAH

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 9:30 pm

NAJIB BUKAN SIAPA2 LAGI DAH SEKARANG

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 9:32 pm

PAS KO TAK BOLEH KUTUK SEBAB BELUM MERASA PEGANG KUASA

zunnun
zunnun
10 March 2019 10:23 pm

Huh.. ..belum pegang kuasa? ..buat mass skrang sampai PRU 15, beri contoh yg bagus dgn kuasa di beri di Kelantan & Trengganu. Bukan hanya contoh dari segi kebajikan, kerana itu soal Social, hinggakan nanti jgn pula jadi negeri2 socialist tapi perlu ada suntikan Modal dari Pelabur2 Capitalist. PKR & DAP beri Contoh yg bagus, walaupun, ketika itu, Pusat di Perintah oleh BN. Jgn pula byak rhetoric perbalahan dgn PH jika masih mengemis kerana, PKR & DAP memerintah Selangor & PP tak buat se demikian. blh? atau, dok menjerit, ngape Cina di utamakan Melayu di ketepikan? ini ke sifat Master Race,… Read more »

zunnun
zunnun
10 March 2019 10:27 pm

..kao beli ke T Shirt #Ape Malu BOSSKU ?

KOMBANG BURIT ROSMAH SETIAP KALI KAO MEMAKAI NYO

KAO PAKAI KO T SHIRT, UNDI PAS MASUK SYURGA?

TOJULOR KOTE HADI, MELIHAT NYO.

zunnun
zunnun
10 March 2019 10:32 pm

TOMCAT F 15 SUPERSONIC?

APO BANGGANG AMIK? LAJU LA TU.

KAN TOMCAT, OOPSS, TOM CAT

KAO TENGOK TOM CAT & JERRY? LAJU TAK MEREKA?

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 8:47 pm

PH hanya berharap sokongan China & Hindu
Sbb tu di CH & Semenyih, depa kalah beradu
Bila Umno gabung Pas Melayu kuat berpadu
Udah pasti kat Rantau PH sekali lagi terkedu

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 7:25 pm

Kalut lah sikit diri aku ini sejak jadi pengantin
Dek kerna kerja, kami ni berjauhan mastautin
Namun bab nafkah isteri, aku sangat prihatin
Hujung minggu jumpa, utk tunai nafkah batin

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 6:02 pm

Wak Suman kat wad ICU masih jua tak sedar
Mulut dia ternganga & mata pun pucat pudar
Sedara mara keliling pun spt tak nak beredar
Pd pandangan kasar, maut tidak dpt dihindar

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 5:45 pm

BN kalah PRU sudah ramai yang dapat duga
Rakyat protes mahukan barang turun harga
Janji RM50 satu troli yang dpt satu raga
Terlepas mulut buaya masuk dlm mulut naga

Jigit
Jigit
10 March 2019 5:28 pm

Saya tidak bersetuju dgn pandangan tuan haji budin bahawasanya PAS berbaik2 dgn UMNO kerana Tok Det. PAS berbaik dgn UMNO kerana parti itu kerana kematian TGNA, pemimpin ulung PAS yang menentang keras sebarang percubaan untuk bercumbu dgn UMNO. Beberapa pemimpin PAS sekarang dah lama GEDIK nak memeluk UMNO tapi mereka dah kena sergah dgn TGNA. Sebaik saja pemergian beliau geng2 gedik ini meneruskan agenda mereka termasuklah ankanda beliau sendiri Nik Abduh.

Jika Abam Nuar naik jadi PM, haji hadi akan memberikan penentangan yg lebih keras kerana sepertimana yang saya katakan dulu…. kebencian hj hadi terhadap Anuar mengatasi segala pertimbangan lain.

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 6:18 pm
Reply to  Jigit

Jigit, Umno & Pas nikah le, bukan bercumbu
Mcm Kejora bernikah dgn Mas si putih gebu
Keniing lebat, mata bulat, bibir merah jambu
Mmg agak pasti, ujung tahun ini, dia jadi ibu

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

zunnun
zunnun
10 March 2019 6:52 pm
Reply to  Anonymous

UMGOK & PUS mutaah.

..kerana dlm masa yg sama sumbang mahram & memgemis ehsan pula dgn pemerintah.

😈 😘

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 7:18 pm
Reply to  zunnun

KO CERDIK BAB MAKAN DAN MAIN TAPI BODOH BAB SEMBAHYANG

zunnun
zunnun
10 March 2019 7:39 pm

..sembah yg Tegar Pembohong?

..sembah yg Tegar Perompak?

Jom pi sembahyang, dah masuk Magrib.

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 8:08 pm
Reply to  zunnun

AKU TAHU KO SEMBAHYANG TIGA KALI SEHARI

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 8:10 pm

APA2 PASAL NAJIB KO TANYA DIA SENDIRI

zunnun
zunnun
10 March 2019 8:41 pm

.. mulo nak belot dah.

klu pasal PAS/PIS/PUS

PARTI AJARAN SESAT
PARTI ISLAM SESAT
PARTI ULAR MAK SESAT,

mcm mane?

kena Tanya Hadi ko?

abis ko pengikut siapo?

zunnun
zunnun
10 March 2019 8:43 pm

..yg sahih, kau sembah

ULAR MAK HADI
MAT MONGGOL
ROSS/BOSS

Ahli2 Tegar UMGOK & PUS

zunnun
zunnun
10 March 2019 9:01 pm

ko sombah Najib/ROSS/HADI lobih tak 5 Waktu Sehari?

..tapi ko sombah Tuhan kao cukup2 je 5 Waktu Sehari?

Mano Besar, Tuhan Kao atau Najib/BOSSKU/Hadi?

ado ko Tuhan Kao sebonar nyo

Najib/BOSSKU/Hadi?

jigit
jigit
10 March 2019 8:26 pm
Reply to  Anonymous

Kejora, jagalah baik-baik Si Mas tu
jangan ditinggal2kan selalu
Takut mana2 bangla datang merayu
ternoda si Mas di malam syahdu

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 8:35 pm
Reply to  jigit

Bro Jigit, dgn Mas aku tak perlu lah berjaga2
Mas setia beriman, tak ubah bidadari syurga
Takkan dia tergoda setakat bangla nak duga
Sbb aku punya “anu” ni, boleh tahan lah juga

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 4:16 pm

Lepas Semenyih kita akan ke Rantau pula
BN tikus berdepan dengan PH si serigala
Kita nak tengok kerajaan PH punya gula2
Tok Mat dah ready untuk pertahankan piala

zunnun
zunnun
10 March 2019 4:38 pm
Reply to  Anonymous

Melayu Semenyih 68%. Melayu Rantau, 51%.

let the game begin.

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 6:09 pm
Reply to  zunnun

Aku tau yg dia kafiir, ini Zunnun kepala bana
Dua kali PH tewas, dia gelisah, tidur tak lena
Kini dia risau ditolak Melayu, di Rantau sana
PH hanya nak harap kpd undi Hindu & China

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 6:20 pm
Reply to  zunnun

KO SEMBAHYANG PAKAI NIAT..BILA MAKAN DAN MAIN PANDAI PULAK TAK PAKAI NIAT

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 6:23 pm

PENGIKUT AJARAN SESAT MEMANG TIADA AKHLAK

zunnun
zunnun
10 March 2019 6:38 pm

.. Pembohong & Perompak subahat dgn Tuhan mane hingga sesat se demikian?

zunnun
zunnun
10 March 2019 6:44 pm

Pengikut2 Tegar sesat ke hinggakan tak tahu bezakan Pembohongan & Rompakan.

…tak malu malah dgn megah, Ape Malu BOSSKU.

BOSS kamu siape, Tuhan atau Najib/Rosmah/Hadi?

..sesat sgt ke dah?

zunnun
zunnun
10 March 2019 6:34 pm

… meroyan dah

zunnun
zunnun
10 March 2019 6:46 pm

mencuri & membohong pakai niat tak?

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 7:16 pm
Reply to  zunnun

KO TANYA NAJIB

zunnun
zunnun
10 March 2019 7:37 pm

aku tanya ko pengikut tegar UMGOKs + PUS.

kok ada Chemistry yg tersirat..

Oops, Baiah yg tersurat..

zunnun
zunnun
10 March 2019 6:59 pm

agak nyo la, waktu merompak & membohong mcm mano sebutan niat tu eeh

“Aku bohong kerana Allah…”

” Aku bohong bukan kerana Allah….”

jangkal bunyi nyo tak?

.atau buat de je

irkiz
irkiz
10 March 2019 6:30 pm
Reply to  Anonymous

menang dan kalah bukan ada faedah kepada Pakatan harapan. Pakatan Harapan masih jadi pemerintah. Yang untung Adun dapat elaun, pengundi yang jadi aniayai. SEbab kerajaan tidak akan tolong mereka kalau kerajaan kalah.

Encules Vouz
Encules Vouz
10 March 2019 3:56 pm

Ko ada tgk tak Budin, camana Anwar Ibrahim membantu penduduk Taman Manggis yg dihalau kerajaan DAP keluar dari rumah sewa minggu lps?

Skrg dah 6 hari derang tidur di bawah KOMTAR, pejabat KM Penang.

Terima kasih drpd penduduk Taman Manggis atas usaha kerajaan PH. Dari duduk menyewa rumah PPR di Taman Manggis, skrg dpt bangunan Mewah KOMTAR utk diduduki.

zunnun
zunnun
10 March 2019 4:35 pm
Reply to  Encules Vouz

Ape sj yg melibatkan Melayu, UMGOK PUS akan cepat sensasikan, hingga batu kecil jatuh atas kepala pun, di katakan bala dari Bukan Melayu.

UMGOK & PUS ketandusan modal, menyalak Melayu & Islam.

63 Tahun Merdeka, otak masih di jajah ketakutan.

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 3:35 pm

Lps PRK Semenyih kelibat Suman tiada lagi
Tak ada orang tahu ke mana wak Suman pergi
Ada jiran dengar dia meraung di awal pagi
Harap Suman tak tergamak terjun dlm perigi

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 4:09 pm
Reply to  Anonymous

Anon 3:35,

Wak Suman kini, terlantar tenat dlm wad ICU
Dia seperti pokok ketiadaan air, kering & layu
Anak cucu & sedara berziarah, meratap sayu
Mungkar nangkir udah siap dgn rotan & kayu

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 3:03 pm

Denyutan nadi Suman kini semakin perlahan
Dlm wad ICU, sanak sedara habis keresahan
Malaikat maut tunggu saja, utk dapat arahan
Roh Suman akan dibawak, mengadap Tuhan

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 2:52 pm

Kekuatan Melayu-Islam, perlu seiring sejajar
Gabungan Umno-Pas itu, mmg lah sgt wajar
Puak kafir durhaka kita nak perhambat kejar
PRU-15 pulak nanti PH haprak akan kita ajar

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

zunnun
zunnun
10 March 2019 3:56 pm
Reply to  Anonymous

Kekuatan yg UMGOK HITAM & PUS TAK LAIN, MEROMPAK & MEMBOHONG.

* PUS- PARTI ULAR MAK SONSANG

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 2:40 pm

TDM dgn puak DAP terlalu sgt dia mau kipas
Hingga dia gamak biarkan Melayu dihempas
Melayu tak rela kat orng asing kuasa dilepas
Namun kita lega, bila Umno gabung dgn Pas

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

zunnun
zunnun
10 March 2019 4:01 pm
Reply to  Anonymous

Melayu UMGOK HITAM & PUS?

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 2:13 pm

PRU14 dulu org Melayu sudah silap langkah
Tergopoh gapah, undi kpd PH depa sedekah
Masa itu tak dpt baca lagi PH punya tingkah
Kini Melayu/Islam lega bila Umno-Pas nikah

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

zunnun
zunnun
10 March 2019 4:00 pm
Reply to  Anonymous

Melayu UMGOK HITAM & PUS silap lagi, hingga menjadi Tegar.

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 2:08 pm

Umno dan Pas berbaik, sbb nak bela Melayu
Kalau harapkan TDM, bangsa kita patah layu
Sdgkan TDM tu DAP udah jadikan kuda kayu
Kini Melayu dah meluat PH punya pujuk rayu

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

zunnun
zunnun
10 March 2019 3:58 pm
Reply to  Anonymous

..hinggakan Melayu seperti Rameli PUS kencing hancing kan.

irkiz
irkiz
10 March 2019 4:09 pm
Reply to  Anonymous

baru keluar hospital gila. tunjuk bukti yang melayu patah layu.

Rahman2
Rahman2
10 March 2019 1:59 pm

Penyamun negara Pembangsat bangsa
Penipu ahli dan pedagang agama
Wayang dimain konon berbaik semula
Sebab Sg Buluh lambaikan mereka

Nasihat saya pada Abang Non kita
Jangan banding anda dengan Negarawan
Antara bumi dan langit bezanya
Terima hakikat awak keempunan

zunnun
zunnun
10 March 2019 3:34 pm
Reply to  Rahman2

This is ANWAR enigma. Dia tidak akan byak masalah di Sabah & Sarawak ..tapi di Semenanjung, dia akan menghadapi masaalah 60% Melayu. ..dgn unjuran ini, he is fore runner. Ini Reality Political Landscape Post Tun. Jika sesiape think otherwise, put forward your narrative. Try not to accuse me his supporter, I don’t. I disagree to agreed. it work on a simple equation based on agreed MA 63, yg akan di bahas di Parliament tak lama lagi. kini, semua terlibat, PH,WARISAN & GPS hampir capai persetujuan. Post Tun led by ANWAR: PH + WARISAN + GPS + UMGOK PUTIH = PUS… Read more »

zunnun
zunnun
10 March 2019 3:48 pm
Reply to  zunnun

Offcourse that include AMANAH & DAP

PH WILL STILL BE THE GOVERNMENT EVEN AFTER PRU 15. COALITION OF PUS + UMGOK HITAM WILL LOOSE MISERABLE.

..bagi ULTRA MALAY, UMGOK HITAM & PUS TAK UBAH MCM ANJUNG KENA SAWAN.

* PUS – PARTY ULAMAK SONSANG

Rahman2
Rahman2
10 March 2019 6:39 pm
Reply to  zunnun

Zunnun

Anwar banyak masaalah di sabah dan sarawak. Most PBB members haved discounted Anwar and so are the
dayaks and majority chinese.

PKR is not popular in sarawak. Even in sabah without endorsement from top guns Anwar is as good as hadi awang or najib.

For east malaysians the narratives are very much different from malaya.

My guess is GPS and warisan will ensure Anwar will still miss the boat…eallahuaklam

zunnun
zunnun
10 March 2019 11:42 pm
Reply to  Rahman2

Salam Tuan. I agreed to disagree. there are two ways to this predicament. (1) PH come to a consensus with WARISAN, GPS & UMNO DEFECTORS. DAP & AMANAH have no issue on who shall be. Sebilangan defectors are seeing ANWAR as saviour while others felt PBBM are their choice, as there are more rooms available compared to PKR. Whatever it will , there has to be a consensus. (2) Let the battle within drums, and anarchy takes precedence. (1) & (2) must achieve within 2 yrs then consolidate. By then PH must be ready to bias & organise PRU 15… Read more »

Rahman2
Rahman2
11 March 2019 5:18 am
Reply to  zunnun

Salam Zunnun Our views are mere views based on our perceptions and given parameters known or unknown to us. I am interested in your point on “Sebilangan defectors are seeing ANWAR as saviour while others felt PBBM are their choice, as there are more rooms available compared to PKR.” …unlikely anwar is regarded as a saviour….a tainted ex convict of sodomy as saviour….biar betul. But pkr will view this as bible truth…konon sejak zaman reformasi yang dah basi. He has no track record that anak cucu kita boleh feel proud. Chaos….yes. perlakuan luar tabii…yes… Well again we are all entitled… Read more »

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 12:51 pm

Undang2 yg tentukan Najib salah atau tidak
Tapi si Zunnun bahlol ni macam budak-budak
Proses undang-undang ni kau faham ke tidak?
Kalau biskut,kau hnya taraf serbuk & serdak

zunnun
zunnun
10 March 2019 1:33 pm
Reply to  Anonymous

Mcm mana Kao pertahankan Isteri ROSS/BOSS, hingga megalir darah dari mata sekali pun, NAJIB AKA MAT MONGGOL AKA ISTERI ROSS/BOSS AKA KLEPTOMANIAC AKA KENA KENCING OLEH CINO TOMBAM AKA APO LAGI PUN….. ..akan direhatkan dgn ROSS/BOSS AKA IBU UMGOKs AKA BIK MAMA AKA BERKIN SYCOPHANT AKA SUAMI NAJIB. di River Bamboo Resort. Bahasa rehatkan terlalu lembut pd kedua Merpati Sejoli ini. Bayang kan, French Revolution, King Louis & Isteri di Guillotine. Di pisahkan Kepala Atas dgn Kepala/Burit di bawah. .. teruskan Tag kebangaan GENG NAJIB kao itu, nanti bila dio bercuti kelak, blh jadi tetamu kehormat melawati keduo2 nya. ..atau… Read more »

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 1:44 pm
Reply to  zunnun

AKU TAHU KO SEMBAHYANG DALAM JAMBAN

zunnun
zunnun
10 March 2019 3:18 pm

..tak usah jamban je, waktu menutuh mcm mano

mcm mano bila ketika air lendir memancut, Najib ada ajar tak, ketiko dio menutuh belakang Aminah.

Hadi mcm mano, cubo bayangkan ULAR MAK TERSOHOR waktu ber amanat dulu, waktu lendir nak memancut, dio sobut Allah ke?

zunnun
zunnun
10 March 2019 3:41 pm

..itu Yg Kao tahu?

Anonymous
Anonymous
10 March 2019 12:36 pm

Kerajaan PH ni org melayu tak boleh harap
Islam dihina dicerca macam kucing kurap
Menteri2 yg dipilih setaraf sampah sarap
PRU15 PH akan jatuh tersembam & tertiarap

zunnun
zunnun
10 March 2019 12:25 pm

Gotcha.

Giliran Anwar pula utk membaiki Tun & Najib.

Seperti mana Anwar di penjara oleh kedua2 nya, Najib Akan menyusuli kemudian.

there is no redemption. Mungkin 10 Tahun.

zunnun
zunnun
10 March 2019 12:52 pm
Reply to  zunnun

Tun, he wins all. The ONE of its kind, he will be Remembered to those who like (A) & to those who despise (-A) him.

(A) = (-A)

Percaya (A)
Tidak Percaya (-A)

kedua dua nya, Kepercayaan.

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 1:20 pm
Reply to  zunnun

KENAPA BERCERITA PASAL PERCAYA? KO SENDIRI TIADA KEPERCAYAAN

zunnun
zunnun
10 March 2019 3:39 pm

..kau sembahyang niat nak bidadari syorga ko? Nak ko den ajar? Malu ko berhajat

MahathirvsAnwar
MahathirvsAnwar
10 March 2019 1:17 pm
Reply to  zunnun

AKU TAHU KO SEMBAHYANG HANYA PAKAI NIAT

zunnun
zunnun
10 March 2019 3:12 pm

..kao tercekik biji kek tokak ko? Atau sawan nak berhujah, tapi hilang segala nyo, bila den balun, sampaikan jadi mcm tak pueh pueh..

Anon
Anon
10 March 2019 10:54 pm
Reply to  zunnun

PH dah boleh checkmate UMNO and PAS utk kesalahan2 ROS, temporary ban kemudian tengok depends on remedy boleh batal terus. Najib Klepto pakai dirty trick ROS temporary ban Bersatu 1 hari sebelum tutup Parlimen utk PRU14 bagi tempoh berlakunya PRU14. Sama kesalahan ROS yg dilakukan UMNO sekarang, tak ikut perlembagaan Parti tak buat AGM dalam tempoh perlembagaan. Sarawak Report dah dedah UMNO bagi duit kpd PAS bayar duit deposit calun2 3 penjuru utk PRU14. SPRM dah boleh siasat cepat, ada 3 kesalahan. Kesalahan SPRM, AMLA. Kesalahan SPR atur keputusan PRU Parti lawan sogok duit satu lagi bertanding main2. ROS boleh… Read more »

zunnun
zunnun
11 March 2019 12:11 am
Reply to  Anon

Bagus narrative tersebut.