MEMBANTU MELAYU BUKAN AMALAN PERKAUMAN

Di mana salahnya apabila Azmin Ali menggesa agar kerajaan tidak lagi apologetik dalam melaksanakan janji yang melibatkan orang Melayu dan Bumiputera?

Dalam gesaan seterusnya susulan kekalahan PH di Semenyih, Menteri Hal Ehwal Ekonomi itu berkata, “kerajaan harus berani dan tidak perlu gundah gulana untuk menunaikan janji kepada masyarakat Melayu dan Bumiputera yang merupakan sebahagian daripada agenda nasional.

“Kita akan melaksanakannya tanpa rasa apologetik atau bimbang terhadap kritikan luar.

“PH akan terus melaksanakan perubahan sehingga menjadi sumber kekuatan rakyat.”

Adakah kata-kata beliau ini boleh dianggap suatu sikap perkauman yang sempit?

Atau jika tidak melontarkan kata-kata tersebut, Azmin sebenarnya boleh dinilai sebagai seorang yang rasional dan terbuka kepada semua kaum?

Apakah sesuatu yang salah apabila seorang pemimpin Melayu bercakap untuk membantu kaumnya sendiri, sedangkan dalam Perlembagaan sendiri termaktub mengenai hak-hak istimewa orang Melayu?

Habis, mengapa ada pemimpin DAP dan NGO tertentu yang marah-marah kepada Azmin dan menyifatkan beliau telah mengamalkan perkauman yang sempit berikutan gesaannya itu?

Apakah mereka tidak suka Azmin membantu orang Melayu?

Dalam konteks negara ini, membantu dan mengutamakan orang Melayu dan Bumiputera bukanlah suatu kesalahan. Ia juga tidak boleh dianggap suatu sikap perkauman yang sempit.

Ini kerana ia adalah selaras dengan kehendak perlembagaan yang dirangka dahulunya dengan kesedaran bahawa orang Melayu masih ketinggalan dalam banyak bidang.

Namun demikian, sementara orang Melayu dan Bumiputera diutamakan, membantu dan menolong kaum lain tidaklah pula pernah diketepikan.

Cuma, sebagai penduduk asal dan majoriti dalam negara ini, tambahan lagi banyak yang masih ketinggalan dan berada di luar-luar bandar, mengutamakan program bantuan kepada orang Melayu dan Bumiputera adalah sesuatu yang normal sebenarnya.

Pemimpin kaum lain tidak perlu panik dengan lontaran kata-kata Azmin itu. Lagi pun, dengan membantu orang Melayu tanpa apologetik, ia tidak sama sekali mengambil atau mengenepikan hak-hak kaum lain yang sepatutnya mereka nikmati.

Mereka juga menerima bantuan yang sama daripada kerajaan, malah dalam sebahagian besar peruntukan pembangunan untuk orang Melayu misalnya, biasanya yang banyak mendapat manfaat adalah ahli-ahli perniagaan bukan Melayu juga.

Kalau Melayu agak senang sikit dan mudah berbelanja, yang banyak untung sebenarnya ialah peniaga dan kedai-kedai bukan Melayu.

Lantaran itu, tidak harus ada sesiapa patut berasa gusar atau panik. Dengan banyak membantu orang Melayu, kaum bukan Melayu turut mendapat limpahan nikmatnya.

Tambahan lagi, tanpa sokongan kaum terbesar itu, sesiapa juga yang menjadi kerajaan tidak akan mampu menikmati kestabilan secara keseluruhannya.

Apa guna menjadi kerajaan jika akhirnya tiada kestabilan? (Shahbudindotcom 05/03/2019)

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 5 March 2019 — 11:20 pm
Subscribe
Notify of
guest
47 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
6 March 2019 8:57 pm

Azmi desak madey supaya jangan kencingkan melayu….azmin mula sedar dia dan madey tidak popular lagi…

Daunputih
Daunputih
6 March 2019 6:09 pm

Mana PH berani laksana agenda melayu nanti DAP merah mata.

Geng Najib
Geng Najib
6 March 2019 1:26 am

Apaaa..macam tak caya pulak bila DS Najib dedahkan perkara ni…kalau nak harapkan Si Ah [email protected] tu dedahkan pada kita. memang takde lah punya kan!!! Unjuran kadar kenaikkan ekspot negara untuk tahun ini telah diturunkan kepada 4% sahaja. Ini satu kejatuhan besar berbanding kadar 6.7% tahun lepas dan kadar kenaikan 18.9% untuk tahun 2017 di bawah kerajaan BN. Bagaimanapun, kadar pertumbuhan eksport untuk bulan Januari 2019 yang baru diumumkan oleh kerajaan semalam hanya 3.1%, iaitu di bawah unjuran tahunan 4%. Mengikut Indeks Pengurus Pembelian Pembuatan Malaysia (PMI) yang di keluarkan minggu lepas oleh syarikat kewangan Jepun Nikkei, sektor pembuatan Malaysia telah… Read more »

zunnun
zunnun
6 March 2019 2:22 am
Reply to  Geng Najib

Najib?? Kau percaya Najib?

kau Tanya Rosmah, dia percaya Najib? Itu sbb Rosmah “BOSSKU” kpd Najib. Itu sbb, Najib kena ikut arahan Rosmah, supaya Najib serah urusan 1MDB kpd kawan Anak Rosmah, si Cina Tembam.

kau orang kena tipu kek Najib la. Di Semenyih & CH melolong lolong Ketuanan Melayu, Islam ala UMGOK/PAS, tapi hakikat nya, Najib Jual Negara pd Cina Tembam.

ko orang nie terjilat burit Rosmah terlebih kok?

Klu kau nak percayo Najib, Isteri “BossKu” Rosmah, tunggu sampai lombu & Kobau pandai panjat pokok dulu. 😋😒

Kelapa Matag
Kelapa Matag
6 March 2019 6:50 am
Reply to  zunnun

Ish.ish.ish zunnun..tak baik tau….😃😃😃

Geng Najib
Geng Najib
6 March 2019 1:09 am

Astaghfirullah…Khazanah kini dah semakin teruk dikerjakan oleh Rejim Haprakan ni!!! Laporan terkini yang terpampang di dada-dada akhbar memaparkan berita sedih tentang KHAZANAH yang mengalami kerugian sebanyak RM6 bilion pada tahun 2018 di bawah kartel Pakatan Harapan (PH). Tidak berapa lama selepas mengambil alih Putrajaya, kesemua Ahli Lembaga Pengarah KHAZANAH dihalau keluar seorang demi seorang dan tempat mereka digantikan oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad sendiri bersama Tun Daim Zainudin, Azmin Ali, wakil Robert Kuok dan beberapa orang lagi yang menjadi kroni. Ini fakta! Beritanya tersebar di dada-dada akhbar malah saya turut membuat beberapa postings berkaitan perkara ini. Namun rakyat hanya berdiam… Read more »

Geng Najib
Geng Najib
6 March 2019 1:11 am
Reply to  Geng Najib

Korang aad terfikir tak…Kenapa kerajaan PH di bawah Tun Mahathir yang diuar-uarkan gah seantero alam sebagai manusia yang kononnya bijak laksana HANYA mampu menjual segala aset negara untuk mempertahankan pemerintahannya? Dahulu ketika menjadi Perdana Menteri ke -4, Tun Mahathir jual semua agensi kerajaan termasuk LLN, Telekom, Pejabat Pos, Lapangan Terbang dan Padi Beras Negara atas dasar penswastaan. Sebut apa sahaja syarikat milik negara ketika itu, semuanya habis dijual! Nasibnya agak baik kerana ketika itu tiada media sosial dan rakyat tidak mendapat maklumat tepat dan terperinci kerana semua media arus perdana dikawal oleh kerajaan. Kini apabila menjadi Perdana Menteri ke-7, Tun… Read more »

zunnun
zunnun
6 March 2019 1:35 am
Reply to  Geng Najib

Define Asset?

Hari nie, Asset besok kemungkinan bertukar menjadi liability.

Mcm Mat Monggol, Isteri nya, “BOSSKU” Rosmah, terdahulu, UMGOK & PAS melihat NYA sebagai Asset. Kini Negara yg Memerintah fixed him as Retarded Liability.

Oh ya, UMGOK + PAS = BONGKOK bagaimana? Mat Monggol, Isteri “BossKU” Rosmah, Asset ke?

zunnun
zunnun
6 March 2019 1:29 am
Reply to  Geng Najib

Ape la banggang Sgt nie?

pelaburan Khazannah abroad is not an abrupt decision, and most often its a long term investment.

..decision utk melabur abroad, bukan di buat 2018, tapi sebelum itu lagi. Itu di namakan Taking A Long Investment Position.

kerugian ini is paper lost, unless Khazannah decides to liquidate.

..siape yg decided investment tersebut? Yg pasti isteri Rosmah was the Super Bsnggang PM

Geng Najib
Geng Najib
6 March 2019 1:03 am

Fuyooo…Ini ada satu berita yang mendebarkan kita semua. Khabar angin bertiup kencang Perdana Menteri akan mengadakan rombakan kabinet secara besar-besaran dan menjenamakan semula Menteri-Menteri kabinet sekarang dengan nama baru. Antara nama Menteri yang akan diberi nafas baru adalah: 1. Menteri Buluh 2. Menteri Kasut Itam. 3. Menteri Air Mata. 4. Menteri Tisu. 5. Menteri Kulinari. 6. Menteri Tipu Sijil. 7. Menteri Salah Titik Perpuluhan. 8. Menteri LGBT. 9. Menteri Kilang Carlsberg. 10. Menteri Kereta Terbang. 11. Menteri AES Maqasid Syariah. 12. Menteri Aiskrim. 13. Menteri Ikan Kembong. Korang boleh lah tambah senarai kat atas tu, kalau ada yang terlepas pandang…boleh… Read more »

zunnun
zunnun
6 March 2019 1:39 am
Reply to  Geng Najib

What is more degrading than, Kleptomaniac?

PEROMPAK YG DI TERAJUI OLEH UMGOK?

DAN PEMBOHONG YG DI KEPALAI OLEH PAS!

UMGOK + PAS = BONGKOK

Geng Najib
Geng Najib
6 March 2019 12:57 am

Kengkawan2 yang dikasihi di blog ni…betul2 tak sangka lah….setelah 14 tahun berlalu, Malaysia mencatatkan sejarah apabila syarikat pelaburan Kerajaan, Khazanah Berhad, mengalami kerugian berjumlah RM6.3 billion. Dalam masa yang sama, Khazanah Berhad turut mempertimbangkan untuk menjual Legoland Malaysia dengan nilai yang dikatakan mencecah RM1 billion. Satira hari ini: Najib Razak: “Kenapa jual Legoland?” Nobita: “Lu tak tau ka lego (let go) tu kena lepaskanlah. Jual lah. Kita Cina bila sebut lego memang kena lepaskan. Lu tak tau ka lego, bukan nego. Apa punya bodoh punya Najib.” Kesimpulannya, penyamun jaga 10 tahun tidak pernah rugi dan aset meningkat. Legendakan…. jaga tak… Read more »

zunnun
zunnun
6 March 2019 1:40 am
Reply to  Geng Najib

.kekawan UMGOK & PAS, TH & FELDA NAZAK..

Geng Najib
Geng Najib
6 March 2019 12:37 am

Azmin keluarkan kenyataan macam tu bukannya kerana dia betul2 nakkan agar melayu terus berkuasa di negara ni, tapi hanya lah sebagai wayang politik untuk mendapatkan simpati dan sokongan bani melayu kerana PH ni tak dipandang sebagai pembela Islam dan bangsa melayu. Rakyat dah nampak, agenda PH kini adalah untuk memporak perandakan kesatuan umat melayu dan merobakrabikkan aset2 melayu, seperti yang telah dilakukan oleh Ah Beng terhadap aset2 TH, Khazanah, Felda. Baru2 ni, Felda dah buat MOU dengan syarikat dari China, di mana TS Robert Kuok adalah pemegang utama sahamnya. Tengok aje lah, tak lama lagi..habis tanah2 dan kebun2 peneroka bakal… Read more »

Geng Najib
Geng Najib
6 March 2019 12:26 am

Agenda penyatuan ummah dah berjalan dengan lancar bila UMNO dan PAS dah rasmi menyatakan persetujuan untuk meneruskan kerjasama dalam PRK Rantau baru2 ni. Inilah berita baik dan gembira yang telah sekian lama dinanti2kan oleh bani melayu Islam di negara ini. Berita ni bakal membuatkan Tokong Kit Sial, DAPigs dan pemimpin2 melayu dalam Rejim haprakan ni tak senang duduk. Mereka tau betapa kekalahan di Semenyih dan CH adalah berpunca dari kerjasama utuh kedua2 parti tu. Jika dibiarkan terus tanpa dibuat sesuatu, Rantau bakal menjadi mangsa seterusnya. Rakyat mendoakan agar kerjasama seperti ini bakal bertambah kukuh dan berterusan sehingga PRU15 nanti…jadi betul… Read more »

zunnun
zunnun
6 March 2019 12:40 am
Reply to  Geng Najib

UMNO + PAS = UMGOK 2 😈

melayutanahselatan
melayutanahselatan
6 March 2019 12:58 am
Reply to  zunnun

Salah Zunnun
UMNO +PAS = BONGOK

zunnun
zunnun
6 March 2019 1:20 am

LOL 😢

Geng Najib
Geng Najib
6 March 2019 1:33 am
Reply to  zunnun

Bani melayu tak heran dan tak ambik port pun sebarang cakap-cakap di media sosial mengatakan ada usaha nak menenggelamkan kegemilangan UMNO/BN lanjutan dari kemenangan merampas kerusi parti lawan di PRK Semenyih yang baru lepas. Ini berikutan timbulnya surat dari 2 parti komponen BN semalam (selang sehari selepas menang di Semenyih) dan diikuti dengan konon-konon nak menendangkan UMNO ini keluar dari BN. Surat itu kalau dibaca betul-betul, takde kata nak keluar pun, cuma membincangkan kontroversi yang berlaku baru-baru ini membabit sesama pimpinan dalam parti Politik ini kita kena ingat, tak selalunya berjalan lurus. Kadang-kadang sesuatu itu perlu “dikatakan” demi memuaskan hati… Read more »

zunnun
zunnun
6 March 2019 2:26 am
Reply to  Geng Najib

Kegemilangan UMGOK/PAS? Kau mimpi ko? Yg gemilang nyo, bila ramai UMGOK & LOBAI2 PAS beristirehat kek River Bamboo Resort.

😉😂

zunnun
zunnun
6 March 2019 12:10 am

Bila Azmin memberi pandangan demikian, Anwar lantas, bercanggah pendapat. Jesteru, memberi bahawa, itu Pandangan Pribadi Azmin. On what Platform Anwar is stressing & asserting, to blindfold Azmin to one corner while he seized the opportunity to be seen more pluralistic? ..platform sebagai In-waiting PM atau PKR President? Was Azmin speaking on behalf of being the Deputy President of PKR? Ngape Anwar teruja utk mencetas pandangan Azmin hinggakan umum belum sempat filter penerimaan nya? Its not the message that predominant but rather the Confliction arises & Arbitration, one being A Senior Minister while the other, President of A Party. There is… Read more »

Geng Najib
Geng Najib
6 March 2019 1:20 am
Reply to  zunnun

Jom kita sama2 hadamkan aap kata DS Najib berkaitan dengan cadangan Rejim Haprakan ni nak menjual Legoland ni beb !!! Legoland Malaysia dibuka secara rasmi oleh DYMM Sultan Johor dan saya pada tahun 2012. Ia merupakan usaha Khazanah Nasional di bawah kerajaan BN semasa saya PM untuk mewujudkan Taman Tema bertaraf antarabangsa pertama di Malaysia untuk merancakkan industri pelancongan. Legoland Malaysia juga Legoland pertama di Asia. Sejak dibuka dan selari dengan jumlah pengunjung yang semakin bertambah, Legoland terus ditambah baik dengan penambahan lebih banyak tarikan seperti Sea Life yang akan dibuka bulan depan. Kini, Khazanah di bawah kerajaan PH sudah… Read more »

irkiz
irkiz
5 March 2019 10:25 pm

Zaman pemerintahan tunku, tun razak, hussein oon, boleh dikatakan 90 peratus bangsa asing pegang jawatan di dalam kerajaan, Hospital, Pendidikan, pelajar-pelajar, dekan-dekan, pensyarah dan banyak lagi dimonopoli oleh bangsa asing. Bila tun mahathir jadi PM sikit demi sedikit bangsa melayu pegang jawatan penting di dalam kerajaan. Sehingga kini orang melayu sudah lupa apa yang dilakukan oleh Tun. Mereka nampak kerajaan hari ini memberi banyak kemudahan kepada bangsa asing. Tetapi banyak perkara yang telah dilakukan untuk orang melayu. Apa yang kekurangan kepada orang melayu yang belum dapat.

zunnun
zunnun
6 March 2019 1:42 am
Reply to  irkiz

Bagus Ulasan. Keep the Spirit going. 👍

Anonymous
Anonymous
5 March 2019 10:19 pm

Dah lama Suman & John Doe tidak kelihatan
Kat hospital agaknya sedang terima rawatan
Atau mereka berdua pi menyorok dlm hutan
Turut bersama mereka melayutakberkhatan

melayutanahselatan
melayutanahselatan
5 March 2019 11:51 pm
Reply to  Anonymous

Kesian berok sekor ni
Tak dak orang nak layan kau berok
Baik kau pergi mampus

Geng Najib
Geng Najib
6 March 2019 12:43 am

Dato’ Azwanddin Hamzah Hari ini merupakan hari bersejarah yang amat bermakna kepada umat Islam dan Melayu di negara ini. Hari ini, kita bakal menyaksikan satu pertemuan rasmi di antara 11 orang wakil dari parti UMNO dan 11 orang wakil dari parti PAS bagi membincangkan secara teliti kerjasama yang akan dijalankan di antara kedua-dua parti ini. Sejarah ini adalah sejarah yang perlu kita umat Islam dan Melayu sama-sama hayati dan raikan kerana usaha pucuk pimpinan kedua-dua parti ini melihatkan kesedaran akan perlunya peyatuan di kalangan orang-orang Melayu dan Islam. Saya yakin ramai di kalangan umat Islam dan Melayu akan terus memberikan… Read more »

melayutanahselatan
melayutanahselatan
6 March 2019 1:01 am
Reply to  Geng Najib

Start balik dah tebiat anjing Najib ni
Bukak cerita yang tak de kena mengena dengan posting Budin
Woi babi, bukak blog sendiri lah SIAL

zunnun
zunnun
6 March 2019 1:48 am
Reply to  Geng Najib

Bagus. Klu di onak, mcm mane agak nya, logo Parti UMGOK + PAS?
KERIS TIKAM BULAN?

KLU PAS INSIST WARNA HIJAU, UMGOK PULA WARNA MERAH, APE AKAN JADI YA??

WARNA RESMI CHRISTMAS. 😜😜

zunnun
zunnun
6 March 2019 1:45 am

biarin, dia sedang mabok berpantun. Jap lagi dia letih, dia swing mood berprosa mula.

…orang seni memang bagitu..

Anonymous
Anonymous
5 March 2019 8:56 pm

Azmin gayat bila di Semenyih tewas Bersatu
Dia tahu, di Rantau PKR akan temui jln buntu
Jadi dia cuba ler nak bodek Melayu2 kat situ
Maka dibuat aota konon Melayu nak dibantu

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

melayutanahselatan
melayutanahselatan
5 March 2019 11:51 pm
Reply to  Anonymous

Diamlah anjing

Geng Najib
Geng Najib
6 March 2019 12:48 am

melayutakberkhatan…ko perasan tak…bila DAPigs mengkritik kenyataan yang dibuat oleh Azmin berkaitan agenda Melayu, itu membuktikan bahawa Pakatan tiada agenda untuk kaum majoriti itu. . Jika sebelum ini, Azmin menggesa agar Rejim Pakatan Hancing itu menumpukan perhatian kepada agenda Melayu apabila Pakatan kalah di Semenyih. . Secara tidak langsung, kenyataan Azmin itu bukan sahaja mendedahkan bahawa Pakatan Hancing tidak mengutamakan soal kepentingan orang Melayu. . Bahkan ia merupakan satu sindiran terbuka buat PPBM yang selama hari ini sering mendabik dada menyatakan bahawa mereka tetap mengutamakan agenda untuk memperkasakan Melayu bagi menggantikan UMNO dan PAS. . Pokok pangkalnya, DAPigs memang “Panas Telinga”… Read more »

melayutanahselatan
melayutanahselatan
6 March 2019 1:02 am
Reply to  Geng Najib

Yang aku perasan kau dah jadi macam anjing menyalak bukit

Geng Najib
Geng Najib
6 March 2019 1:53 am

Aikk…bukan ke kau yang menjadi anjing kurap belaan Tokong Kit Sial dan DAPigs tu selama ni, diupah seketul tulang babi kau sanggup buat apa saja…ngaku aje lah bhai saab, apa yang ko nak malukan!!!

zunnun
zunnun
6 March 2019 1:50 am

Tuan,

beri laluan kpd nya. Orang seni. 🙈

Anon
Anon
5 March 2019 8:52 pm

Test komen

Anonymous
Anonymous
5 March 2019 8:24 pm

Amalan perkauman dimulai pihak British, sebelum merdeka perdagangan kaum asing dibela, dagangan pihak pribumi dikekang dengan memonopoli market guna kroni asing. Lantai tak pernah rata!

Shawn allan
Shawn allan
5 March 2019 8:15 pm

Sekiranya 65% pribumi tak dijaga baik tak akan ada kestabilan pemerintahan. Kaum elitist & pembuat dasar pun tak akan senang duduk. Munkin hanya banksters yg bahgia dlm apa suasanapun.

zunnun
zunnun
5 March 2019 7:43 pm

…Membantu Bukan Melayu Juga bukan Amalan Perkauman.

Wilting
Wilting
5 March 2019 11:47 pm
Reply to  zunnun

Membantut Bukan Melayu Juga Bukan Amalan Perkauman …

Membelakangkan Bukan Melayu Juga Bukan Amalan Perkauman …

Menghalau Bukan Melayu Juga Bukan Amalan Perkauman …

Membasmikan (!!!) Bukan Melayu Juga Bukan Amalan Perkauman …

😉

zunnun
zunnun
6 March 2019 12:39 am
Reply to  Wilting

Huh

Wilting
Wilting
6 March 2019 1:49 am
Reply to  zunnun

[Muka Pikachu terkejut]

Anonymous
Anonymous
5 March 2019 7:19 pm

Elok sgt kalu MCA/MIC itu, BN buang ke tepi
Ada depa tu pun China & India pangkah DAP
Biar jer depa, itu puak neraka punya kayu api
Lebih senang untuk BN bila PH nak dihadapi

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anony tak famous
Anony tak famous
5 March 2019 8:33 pm
Reply to  Anonymous

Mereka harus menerima pilihan yg dibuat sendiri. Keadaan yg terjadi skrg dtg dari kesan tindak tanduk pihak mereka juga.

melayutanahselatan
melayutanahselatan
6 March 2019 1:05 am
Reply to  Anonymous

Kau cakap orang MIC dengan MCA bahan kayu api neraka? Kau konfom ke masok syurga? Dah kawin dengan PAS dah kira terjamin masok syurga ke? Apa kau kira syurga neraka tu BAPAK KAU YANG PUNYA?

Geng Najib
Geng Najib
6 March 2019 1:47 am

Woiit..betul lah apa yang [email protected] cakap tu, takde salahnya pulak. Kalau orang2 MCA dan MIC, di akhir kalam mereka tak dapat menyebut kalimah Toyibbah, tak memeluk Islam, memang lah bakal jadi kayu bakar di neraka tu.

Pelik pulak kan, takkan kau masih tak tau lagi benda macam ni..tu lah, dulu suruh belajar pengetahuan Agama Islam kat sekolah, ponteng, lawan cikgu…hidu gam..kan dah jadi macam ni. Takkan ko nak join mereka tu kot nanti???