Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

SELEPAS CAMERON HIGHLANDS, JIKA PH TIDAK JUGA BERUBAH, PENGUNDI WAJIB MENGHANTAR ISYARAT KEDUA MELALUI SEMENYIH PULA

Sejak keputusan PRK Cameron Highlands diumumkan malam semalam, boleh dikata hampir 80 peratus rakyat gembira dengan kemenangan BN menewaskan PH dengan majoriti yang lebih besar berbanding PRU14 lalu.

Di perbualan umum, sembang-sembang kedai kopi, sembang maya dalam Whatsapp Grup dan luahan hati di media-media sosial, bukan saja pendokong dan penyokong BN yang menzahirkan kegembiraan mereka dengan kemenangan itu, malah penyokong dan pengundi PH juga tidak kurang turut sama gembiranya.

Bagi mereka, keputusan pilihanraya di Cameron Highlands adalah suatu isyarat yang wajar kepada kerajaan PH untuk segera berubah, lebih peduli soal perut rakyat, jangan lupa janji-janji sendiri dan berhenti daripada retorik menyalahkan kerajaan lama atas ketidakmampuan menunjukkan prestasi yang sepatutnya.

Jika di awal-awal kemenangan dulu, Tun Mahathir Mohamad, menteri-menteri dan pejuang maya PH bolehlah berdalih dengan berhujah, “baru saja lepas kahwin takkan nak dapat anak dah”, kini menjelang sembilan bulan menguasai Putrajaya sudah tentu hujah tersebut tidak boleh diterima lagi.

Rakyat mahukan hasilnya, kalau pun anak belum dilahirkan, sekurang-kurangnya tanda mengandung atau muntah-muntah sudah pun kelihatan.

Menteri-menteri yang hampir semuanya tidak pengalaman, takkan menghampiri tempoh sembilan bulan ini masih tidak mampu belajar apa-apa untuk memperbaiki diri dan menunjukkan prestasi?

Lupakah segala apa yang dijanji dan dijerit semasa jadi pembangkang dahulu?

Pegawai-pegawai menteri pula takkan masih tak puas-puas lagi berselfie di sana-sini.

Perkara yang paling penting harus disedari melalui keputusan PRK Cameron Highlands ini – mungkin ada yang sudah terlupa atau buat-buat lupa – rakyat tetap raja di negara ini. 

Rakyat boleh menumbangkan kerajaan, boleh menaikkan kerajaan dan boleh juga menumbangkannya semula. Jika kerajaan terdahulu dijatuhkan dan menyebabkan ramai diseret ke mahkamah, tidak mustahil kerajaan sekarang jika dijatuhkan juga mengakibatkan ramai nantinya yang akan menghabiskan banyak masa bersama peguam dan turun naik menghadiri perbicaraan.

Oleh itu, jangan sesekali cuba mengabaikan janji terhadap rakyat. Rakyat tidak peduli siapa jadi menteri, timbalan menteri, pegawai menteri, waima perdana menteri sekali pun. 

Tun Mahathir dan kerajaan dalam hal ini tidak harus berlengah-lengah menunjukkan perubahan. Selepas ini, pada pada 2 Mac depan ada satu lagi pilihanraya kecil di Semenyih yang mana ini adalah ujian yang tidak boleh dipandang ringan oleh PH.

Selepas kemenangan di Cameron Highlands, BN dengan kerjasama Pas pasti mahu terus melakar kejayaan kedua, apalagi kali ini PH akan diwakili oleh Bersatu dalam pilihanraya kecil itu.

Di Semenyih akan memperlihatkan Bersatu bertanding buat pertama kali dalam pilihanraya kecil itu dan ia adalah penanda kepada penerimaan atau penolakan rakyat terhadap parti yang dipengerusikan oleh Tun Mahathir itu.

Berlawan dengan UMNO yang disokong oleh Pas dalam pilihanraya kecil itu nanti akan menentukan sama ada Bersatu benar-benar diterima rakyat dalam konteksnya mengetuai kerajaan PH dan benar atau tidak mampu menjadi pengganti kepada UMNO atau sebaliknya.

Dengan komposisi pengundi Semenyih meliputi Melayu 67.71%, Cina 16.69%, India 13.73% dan lain-lain 1.86%, ia adalah cabaran besar kepada Bersatu untuk mengekalkan kemenangannya kerana kejayaan dalam PRU14 lalu sudah tidak boleh diharapkan akan berulang dengan mudah lantaran banyak perkara dalam pertimbangan rakyat sudah pun berubah sekarang ini.

Majoriti 8964 undi bukan lagi laluan selesa buat Bersatu kerana Pas yang dulunya memperolehi 6966 undi telah berjanji untuk mengerahkan tenaga dan memastikan undi yang sama berpindah kepada calon UMNO yang akan mereka sokong dengan sepenuhnya.

Apa jadi kepada Bersatu dan di mana mahu letak muka sebagai pemegang kerusi Perdana Menteri jika tewas dalam plihanraya pertama di Semenyih nanti?

Masihkah Bersatu mahu mendabik dada mahu menjadi pengganti kepada UMNO?

Realitinya, tempoh mulai sekarang hingga 2 Mac depan adalah kritikal untuk PH, khususnya bagi Bersatu dan Tun Mahathir untuk benar-benar menunjukkan keseriusan dalam menangani segala permasalahan rakyat, keinginan menunaikan janji dan membuktikan PH adalah lebih baik berbanding BN.

Kiranya masih juga tiada perubahan dan tiada apa-apa petanda untuk berubah, rakyat melalui pengundi Semenyih pada 2 Mac nanti sewajarnya menghantar isyarat kedua kepada kerajaan dengan sekali lagi mengharamkan pemberian undi mereka kepada PH.

Oleh kerana mungkir janji adalah perbuatan haram, maka mengharamkan undi semata-mata untuk menuntut janji manifesto adalah perbuatan yang sebenarnya dihalalkan. (ShahbudinHusin 27/01/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x