Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

MESKI DIBANTU KEHADIRAN TUN M, KURANGNYA UNDI MELAYU & ORANG ASLI SERTA PERATUSAN KELUAR MENGUNDI BUKAN MELAYU RENDAH, CALON PH DIJANGKA TEWAS

PENDAHULUAN

Pilihanraya kecil Cameron Highlands kali ini menyaksikan pertembungan kali pertama antara Kerajaan Persekutuan pimpinan Pakatan Harapan melawan Kerajaan Negeri yang diterajui oleh Barisan Nasional. Pola terakhir pengundian menyaksikan kedua-dua parti cuba untuk meraih sokongan orang Melayu dan Orang Asli. 

Tinjaun akhir ILHAM CENTRE, yang dilakukan secara secara tatap muka bermula 22-24 Januari 2018, kami telah menemui 402 responden di P078 Cameron Highlands meliputi semua segmentasi kaum, jantina dan umur pengundi serta lokaliti. Dengan menggunakan teknik persampelan rawak berstrata, ralat kajian yang ditemui ialah 2.03 peratus.

CALON BN DAN PH MENDOMINASI

Menuju ke saat-saat akhir kempen hanya calon Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) sahaja di lihat mendominasi jauh meninggalkan calon bebas yang lain. Ini jelas apabila bahan-bahan kempen calon bebas sukar ditemui sepanjang jalan dari Tanah Rata menuju ke Jelai. Hatta kelibat mereka turun berkempen susah untuk ditemui. Ramli Mohd Nor, calon Barisan Nasional kelihatannya mendapat tempat di sisi orang Melayu di Dun Jelai manakala calon Pakatan Harapan, M.Manogaran pula mempunyai tapak sokongan orang bukan Melayu yang kebanyakannya berada di Dun Tanah Rata.

Calon bebas Sallehudin Ab Talib merupakan penduduk tempatan di Dun Jelai dan dikenali oleh penduduk setempat. Namun beliau bukanlah pemimpin yang sebelum ini mempunyai jasa terhadap masyarakat. Keputusannya bertanding nampaknya tidak mampu menyaingi calon yang lain terutama dalam menarik sokongan pengundi Melayu.

BN BERTANDING, PAS GERAKKAN JENTERA

Walaupun Barisan Nasional yang bertanding namun PAS telah menggerakkan jentera kempen secara agresif. Ini dapat dilihat apabila Presiden PAS, Haji Abdul Hadi Awang sendiri telah turut sama berkempen untuk menarik sokongan pengundi PAS kepada Barisan Nasional. Orang PAS tempatan yang ditemui begitu gembira pemimpin mereka turun sendiri di tempat mereka dan berpeluang bertemu mata. 

Ini juga terbukti apabila setiap pemimpin kanan PAS di peringkat nasional, negeri mahupun tempatan turun untuk berkempen dan menyakinkan penyokong-penyokong PAS untuk mengundi calon BN bagi memastikan BN mampu mengekalkan kemenangan di Cameron Highlands.

SENSITIVITI MELAYU-ISLAM

Isu berkaitan sensitiviti Melayu Islam telah berjaya digunapakai untuk mempengaruhi orang Melayu untuk menolak Pakatan Harapan. Jika sebelum pilihanraya umum yang lalu kerisauan mereka Pakatan Harapan akan mempengaruhi hak orang Melayu dan memudaratkan Islam. Namun ianya seolah-olah terbukti apabila satu demi satu isu Melayu dan orang Islam gagal ditangani dan ditangkis oleh Pakatan Harapan. Sikap defensif dan kelemahan Pakatan Harapan dalam soal isu Melayu-Islam dimanipulasi sebaiknya oleh BN untuk terus memangkin penolakan terhadap Pakatan pada pilihanraya kecil kali ini.

Inilah senjata utama yang telah digunakan oleh Barisan Nasional dalam siri-siri kempen mereka. Menjadi pembangkang menjadikan Barisan Nasional perlu memikirkan strategi yang lain untuk menarik undi berbanding sebelumnya menjadi Kerajaan apabila tawaran projek, sumbangan, insentif dan janji-janji menjadi bahan utama kempen mereka sebelum ini.

ISU LOKAL SETEMPAT

Penduduk di Felda Sungai Koyan masing-masing merungut apabila harga komoditi sawit jatuh merundum sejak Pakatan Harapan mengambil alih Putrajaya. Pada mereka Pakatan Harapan tidak bersungguh untuk membantu mereka dan wujud tafsiran mengatakan Pakatan Harapan sengaja berbuat demikian untuk membalas dendam pada peneroka yang telah memilih Barisan Nasional pada pilihanraya yang lepas.

Bagi golongan muda dan generasi kedua Felda juga isu perumahan yang tidak selesai menjadi serangan mereka terhadap Pakatan Harapan. Menjadi tanda tanya buat penduduk setempat bilakah janji-janji kepada peneroka sebelum pilihanraya yang lalu ingin ditunaikan walaupun sudah sembilan bulan memegang tampuk kuasa.

KEHADIRAN NAJIB DIRASAI

Kehadiran Najib Razak yang juga merupakan mantan Menteri Besar Pahang pada 1982-1986 untuk berkempen di penempatan peneroka Felda dan Orang Asli di Dun Jelai disambut dengan meriah oleh penduduk tempatan. Mereka melahirkan perasaan gembira di atas kesudian Najib Razak untuk berkunjung ke kampung mereka. Selaku mantan Perdana Menteri dan anak jati Pahang, ternyata aura Najib Razak masih dirasai oleh penduduk setempat dan kes-kes pendakwaannya di mahkamah tidak memberi kesan negatif di lokaliti ini.

Walaupun sambutan terhadap Najib di lokaliti ini agak hangat, namun Barisan Nasional juga berhadapan risiko dengan penglibatan Najib dalam kempen ini. Sebagaimana kajian pra dan pasca PRU14 lepas mendapati Najib adalah faktor rakyat menolak Barisan Nasional, penglibatan beliau kali ini mencetus kembali kebencian dan penolakan pengundi kelas pertengahan terhadap Barisan Nasional. Ini boleh jadi ‘backfire’ yang tidak disedari oleh Barisan Nasional sekali lagi, khususnya daripada ‘silent voters’. Namun jumlah ini adalah kecil dan tidak memberi impak.

UNDI PAS BERALIH KEPADA BN

Kami melihat undi PAS akan berpecah kepada tiga arah. Golongan pertama akan mengundi Barisan Nasional, kedua akan memilih calon Melayu-Bebas manakala ketiga akan protes tidak keluar mengundi. 

Namun apa yang mengejutkan golongan yang pertama yang boleh disimpulkan sebilangan besar pengundi PAS yang kami temui tidak berasa kekok untuk keluar mengundi Barisan Nasional. Jentera yang diketuai oleh PAS Pahang dibantu jentera PAS seluruh negara ternyata agresif bergerak dari rumah ke rumah untuk mengingatkan pengundi mereka agar keluar mengundi Barisan Nasional. 

Politik PAS di luar bandar terutama di Negeri Pantai Timur berbeza di tempat yang lain. Pada mereka mengikut arahan pimpinan adalah lebih utama daripada memikirkan pendapat peribadi. Pernah dianaktirikan pemimpin setempat dan juga bantuan persekolahan anak-anak disekat, itu semua luka lama yang mereka perlu dilupakan. Perkiraan mereka jika pemimpin atasan yang lebih banyak menerima dugaan boleh memaafkan Barisan Nasional apalah yang nak dibandingkan dengan mereka yang hanya menerima cabaran yang kecil.

ORANG ASLI BUKAN LAGI DEPOSIT TETAP

Tok Batin adalah individu yang paling berkuasa yang mampu untuk mempengaruhi dan menganjak undi Orang Asli. Tinggal di kawasan pedalaman dan jauh daripada akses maklumat menyebabkan Orang Asli sukar untuk memahami isu-isu semasa. Pada mereka semuanya terserah kepada Tok Batin yang menentukan. Hatta di sebilangan tempat yang terpencil Najib Razak masih diingati sebagai Perdana Menteri.

Mewakili 22 peratus undi di Cameron Highlands bukanlah jumlah yang kecil. Kedua-dua belah parti ketika ini sedang bergelut untuk meraih sokongan mereka. Dahulu UMNO hanya menaburkan janji, namun ketika ini mereka terpaksa bersaing sama rata dengan pihak lawan. Pakatan Harapan tiada sebarang janji namun dengan kuasa yang ada peringkat Persekutuan mereka telah mengadakan siri-siri berkala dialog bersama dengan Tok Batin agar mengarahkan anak buah memberikan undi kepada Pakatan Harapan.

Dalam tinjauan kami menunjukkan akan berlaku pergerakan dan peralihan undi Orang Asli dari Barisan Nasional kepada Pakatan Harapan namun ianya masih dalam skala yang kecil dan tidak cukup bagi Pakatan memenangi pertandingan ini. Untuk memenangi pilihanraya ini, Pakatan Harapan memerlukan sokongan sekurang-kurangnya 30 peratus daripada mereka. 

KESIMPULAN

Kempen yang  berakhir pada jam 12 tengah malam ini  akan menyaksikan usaha terakhir semua calon yang bertanding untuk mendapatkan sokongan Orang Asli dan Melayu berpihak kepada mereka apabila sokongan kaum Cina dan India sudah pasti terarah kepada calon Pakatan Harapan. 

Kehadiran Tun Mahathir Mohamad pada hari terakhir kempen menunjukkan Pakatan Harapan memerlukan faktor “wow” untuk menarik undi Melayu. Kedatangan Tun Mahathir dijangka akan menambah momentum kepada Pakatan Harapan, khususnya kepada pengundi veteran UMNO yang ada nostalgia dgn pentadbiran Tun selama 22 tahun sebelum ini. Jika momentum ini cukup kuat, peluang Pakatan Harapan akan bertambah sedikit.

Faktor keluar mengundi juga akan menentukan kemenangan di sini. Jika parti-parti yang bertanding mampu membawa keluar pengundi mereka untuk membuang undi, maka mereka mempunyai peluang. Tarikh mengundi yang berdekatan dengan cuti panjang Tahun Baru Cina menyukarkan pengundi luar untuk turun mengundi. Rata-rata yang kami temui menyatakan anak-anak mereka yang bekerja di luar kawasan sukar untuk balik mengundi pada Sabtu ini.

Undi daripada Dun Tanah Rata adalah kekuatan kepada Pakatan Harapan untuk menyaingi Barisan Nasional dalam perlawanan ini, kerana peratusan pengundi Cina dan India yang yang tinggi. Tapi dalam siri-siri pilihanraya kecil selepas PRU-14, peratusan keluar mengundi pengundi bukan Melayu agak rendah. Jika fenomena ini berterusan peluang Pakatan Harapan untuk menang semakin malap.

Akhirnya tumpuan ketika ini adalah mampukah eksperimen gabungan pembangkang UMNO-PAS membuktikan pada umum bahawa taktikal yang mereka gunakan berkesan untuk meraih sokongan masyarakat Melayu-Islam setelah usaha tersebut gagal di Sungai Kandis, Seri Setia Port Dickson dan Balakong.

Berasaskan itu, pihak kami menjangkakan Barisan Nasional mampu memenangi pilihanraya kali ini dengan dokongan majoriti daripada pengundi Melayu dan Orang Asli di samping kadar keluar mengundi yang rendah daripada pengundi Cina dan India.

Disediakan oleh
Azlan Zainal
Pengarah Eksekutif
ILHAM CENTRE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *