FORMULA MERBAHAYA DARIPADA SHAHIDAN…..

Pemimpin UMNO Perlis yang sedang berdepan pendakwaan di mahkamah atas tuduhan mencabul seorang gadis bawah umur, Shahidan Kassim berkata, Tun Mahathir Mohamad boleh terus mengekalkan kuasanya sebagai Perdana Menteri meskipun sekiranya PKR dan DAP keluar daripada Pakatan Harapan.

Katanya, dengan keluarnya PKR dan DAP, Tun Mahathir masih mampu mengekalkan kuasanya melalui sokongan daripada Ahli Parlimen Melayu dan Bumiputera.

Dengan mengambil kira semua Ahli Parlimen UMNO, Pas serta daripada Sabah dan Sarawak memberi sokongan kepada Tun Mahathir, kata Shahidan yang juga Ahli Parlimen Arau, Perdana Menteri akan mendapat sokongan yang cukup kuat iaitu daripada sejumlah 129 Ahli Parlimen.

Kiraan 129 yang disebutnya itu adalah berdasarkan  jumlah 221 Ahli Parlimen keseluruhan (tidak dikira Cameron Highland yang akan ada pilihanraya kecil pada 26 Januari depan) yang ditolak dengan 50 jumlah kerusi Parlimen PKR dan 42 lagi kerusi milik DAP.

Dalam erti kata lain, melalui formula atau idea Shahidan itu, kerajaan baru yang tertubuh nanti benar-benar sebuah kerajaan Melayu dan Bumiputera yang meminggirkan hampir keseluruhan sokongan bukan Melayu, kecuali satu Ahli Parlimen MCA dan satu Ahli Parlimen MIC (tak termasuk Cameron Highlands).

Soalnya, realistikkah angan-angan Shahidan itu atau formula beliau sebenarnya terselindung kepentingan peribadi berkaitan kes yang sedang dihadapinya?

Adakah juga semua Ahli Parlimen Melayu dan Bumiputera sedia memberi sokongan kepada Tun Mahathir?

Dalam UMNO sendiri, apakah Ahli Parlimen seperti Najib Razak, Zahid Hamidi, Nazri Aziz dan lain-lain akan turut sedia memberikan sokongan?

Tetapi, di sebalik cadangan formula Shahidan untuk mewujudkan kerajaan Melayu dan Bumiputera saja dan memingkirkan kaum Cina dan India itu,  ia sebetulnya amat merbahaya untuk sebuah negara berbilang kaum seperti Malaysia.

Cadangan beliau bukan saja terselit kepentingan peribadi, malah bersifat rasis dan mengundang bahaya yang besar menuju perpecahan serta ketidakharmonian dalam masyarakat negara ini.

Kecuali Tun Mahathir bukan lagi Tun Mahathir yang berjiwa Malaysia seperti yang kita kenali selama ini, rasanya boleh dikata mustahil cadangan Shahidan ini akan diterima positif oleh beliau.

Sebagaimana ketika berkuasa selama 22 tahun sebelum ini dan dalam kejayaannya menumbangkan UMNO dan BN dalam pilihanraya baru-baru ini, semuanya adalah kerana beliau tidak pernah meminggirkan sokongan daripada kaum bukan Melayu.

Bagi Tun Mahathir, tidak mengapa jika Melayu berpecah, tetapi beliau masih mampu mengekalkan kuasa atau menumbangkan kerajaan jika sokongan bukan Melayu secara majoriti masih berpihak kepadanya.

Oleh itu, selain perlu memberi cadangan lain yang lebih bernas untuk membawa UMNO kembali berkuasa atau untuk menyelamatkan dirinya, ada baiknya juga Shahidan bersiap sedia saja untuk berdepan perbicaraan mahkamah dalam kesnya yang dijadualkan pada awal tahun depan nanti. (ShahbudinHusin 27/12/2018)

Updated: 26 March 2019 — 2:10 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.