Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

SIAP BERKANDA BERDINDA, NAK MENGGATAL KE APA TU?

Barangkali ramai yang sudah membaca surat terbuka Dr. Mujahid Yusof Rawa kepada Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen Permatang Pauh yang baru-baru ini meletakkan jawatan Naib Presiden PKR serta menolak perlantikan sebagai Pengerusi Pimpinan PKR Pulau Pinang.

Tidak dinafikan, rasanya ramai yang rasa meloya dan mencebikkan bibir membaca tulisan Dr. Mujahid itu, terutama kerana beliau kini adalah seorang menteri yang menjaga hal ehwal agama.

Kepada sesiapa yang masih belum membacanya, silalah buka Facebook Dr. Mujahid untuk menelitinya.

Siap berkanda berdinda dan menceritakan keadaannya yang sedang dalam perjalanan di bumi Sepanyol, ternampak macam mengalahkan anak muda yang tengah asyk mahsyuk bercinta, demikian kata beberapa rakan yang membaca surat itu.

Di media sosial, jangan ceritalah betapa ramai yang mengejek dan mentertawakan surat Dr. Mujahid itu.

Adakah Dr. Mujahid berkanda berdinda juga dengan isterinya sendiri atau dengan semua wanita muda lain yang dikenalinya?

Ataukah hanya dengan Nurul Izzah saja beliau berkanda berdinda itu?

Benarkah Dr. Mujahid tidak boleh tidur malam kerana keputusan Nurul Izzah tempoh hari?

Tetap, kenapa sampai demikian jadinya?

Mengapa beliau ternampak lebih emosi dengan keputusan Nurul Izzah meletakkan jawatan itu berbanding Anwar Ibrahim dan Dr. Wan Azizah Wan Ismail sendiri?

Mengapa? Mengapa? Mengapa?

Sebenarnya tidaklah salah bagi Dr. Mujahid menulis surat kepada anak sulung Anwar yang pernah digelar Puteri Reformasi itu, tetapi beliau mesti sedar kedudukan dirinya sebagai menteri sekarang ini.

Kalau pun mahu memberikan nasihat dan mencurahkan simpati, apalagi dalam bentuk surat terbuka, sesuaikanlah dengan kedudukan dan jawatan yang disandangnya itu, tambahan lagi yang ditujukannya ialah Nurul Izzah, seorang wanita yang masih muda, cantik dan kini hidup seorang diri.

Khairy Jamaluddin dan Rafizi Ramli pun ada menunjukkan simpati dengan keputusan Nurul Izzah itu, tetapi kedua-dua pemimpin muda UMNO dan PKR itu nampak jauh lebih matang dalam tindakan mereka.

Nasihat menasihati dan mengambil berat sesama rakan dalam politik atau dalam apa bidang sekali pun, meskipun baik dan digalakkan, tetapi mestilah dilakukan dengan cara yang sesuai, sederhana dan tidak berlebih-lebihan.

Yang penting, nasihat yang diberikan itu mampu memberi ketenangan dan meredakan jiwa seseorang yang resah, bukan dalam bentuk yang boleh menimbulkan tafsiran lain.

Lebih-lebih lagi jika yang menulis surat itu seorang lelaki  tua dan ditujukan kepada wanita muda serta siap dengan berkanda berdinda, tanggapan umum ialah, “ nak menggatal ke apa tu?” (ShahbudinHusin 26/12/2018)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x