Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

MCA KELUAR BN?

Kesian ada, simpati ada dan nak ketawa pun dengan nasib yang menimpa UMNO serta BN sejak di bawah kepimpinan Zahid Hamidi sekarang ini.

Kedudukan beliau sebagai Presiden UMNO dan Pengerusi BN nampaknya langsung tidak dihormati oleh rakan komponennya sendiri iaitu MCA.

Dalam perhimpunan agung MCA yang akan diadakan hujung minggu ini, buat pertama kali parti itu tidak mengundang Zahid Hamidi selaku Pengerusi BN untuk memberikan ucapan perasmian sebagaimana lazimnya.

Sebagai gantinya, ucapan pembukaan perhimpunan agung MCA tahun ini akan disampaikan oleh Liow Tiong Lai, bekas Presiden MCA yang perhimpunan agung kali ini merupakan kehadiran terakhir baginya sebelum menyerahkan jawatan itu kepada penggantinya, Wee Ka Siong.

Lebih daripada itu, MCA juga tidak mengundang wakil UMNO untuk hadir dalam perhimpunan yang diadakannya pada tahun ini.

Turut tidak diberikan undangan ialah MIC, satu lagi rakan komponen yang ada dalam BN.

Yang nyata, langkah ini memperlihatkan MCA benar-benar menunjukkan penentangannya terhadap hubungan kerjasama antara UMNO dengan Pas.

Jika sebelum ini parti itu hanya bersuara menentang kerjasama itu,  kini ia secara terbuka membuktikannya dengan tidak memperdulikan lagi kedudukan Pengerusi BN yang juga merupakan Presiden UMNO.

Apa jadi dengan MCA selepas ini?

Adakah ia akan terus kekal bersama BN atau ini tanda-tanda ia akan meninggalkan gabungan itu? (ShahbudinHusin 30/11/2018)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x