Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

TANPA MAAF DAN MEMAAFKAN, APA YANG TERSIRAT DI SEBALIKNYA?

Kata Tun Mahathir Mohamad, beliau tidak pernah secara rasmi meminta maaf kepada Anwar Ibrahim berhubung permusuhan mereka pada 1998 dahulu yang membawa kepada pemecatan bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

Katanya, perkara itu tidak pernah dibangkitkan ketika mereka menjalinkan semula kerjasama untuk menumbangkan Najib Razak pada PRU14 yang lalu.

Selebihnya, tambah Tun Mahathir, beliau juga tidak boleh dipersalahkan atas keputusan yang dibuat oleh mahkamah terhadap Anwar.

Secara tidak langsung, ini bermakna kerjasama Tun Mahathir dan Anwar dalam menyingkirkan Najib telah berlaku dalam keadaan tanpa maaf dan hanya semata-mata atas perkiraan politik.

Kenapa Tun Mahathir tidak meminta maaf?

Adakah beliau beranggapan bahawa tindakannya pada 1998 dahulu sentiasa betul?

Atau oleh kerana pada anggapan Tun Mahathir,  kesalahan sebenarnya adalah pada Anwar, lalu tiada keperluan bagi beliau untuk meminta maaf?

Bagi Anwar pula, meskipun banyak kali sebelum ini beliau mengatakan sudah lama memaafkan Tun Mahathir, beliau juga tidak pernah mengharapkan adanya permohonan maaf daripada Perdana Menteri terhadapnya.

Sebaliknya, kata bakal Perdana Menteri ke-8 itu, yang penting beliau telah lama memaafkan Tun Mahathir dan berpuas hati dapat bekerjasama semula dengannya.

Dalam hal ini, itu sudah cukup, tambah Anwar lagi.

Apakah makna semua ini – seorang tidak pernah meminta maaf dan seorang lagi sudah lama mengambil sikap memaafkan?

Siapakah yang lebih terpuji?

Apakah dengan tidak memohon maaf itu bermakna akan mudah berlaku permusuhan kali kedua?

Atau tanpa maaf  turut bererti tiada keperluan lagi untuk saling bermusuhan dan mereka hanya perlu menumpukan kepada saling bekerjasama saja?

Bagaimana pula dengan keputusan Anwar yang sudah lama memaafkan Tun Mahathir, apakah ia tanda beliau tidak mahu bermusuh lagi atau bila-bila boleh melakukan permusuhan baru?

Berbaik, bermusuh dan berbaik semula dengan seorang tanpa memohon maaf dan seorang lagi sudah lama memaafkan – apakah episod seterusnya? (ShahbudinHusin 03/09/2018)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x