Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

KALAU ALLAHYARHAM JJ ADA RM2.1 BILION, BAGAIMANA DENGAN BEKAS MENTERI2 UMNO YANG LAIN?

Meskipun kita barangkali harus terus mengingati tragedi malang helikopter terhempas yang mengakibatkan kematian Allahyarham Jamaluddin Jarjis bersama lima yang lain pada 2015 lalu, tetapi dengan adanya saman tuntutan faraid oleh ibunya sendiri, Aminah Abdulllah terhadap harta peninggalannya yang dikatakan berjumlah RM2.1 bilion, ramai di antara kita tentunya turut terkejut dengan jumlah kekayaan bekas menteri itu.

Jika dulu ramai yang terkejut dan bersedih dengan kemalangan ngeri itu, kini jumlah kekayaannya pula yang membuatkan ramai terkejut sekali lagi. 
Kekayaan Allahyarham Jamaluddin Jarjis yang terdedah berikutan saman oleh ibunya sendiri menjadikan beliau pemimpin UMNO kedua selepas Najib Razak yang diketahui umum mempunyai nilai kekayaan dalam jumlah bilion banyaknya.
Sebagaimana yang diketahui umum, Najib pernah mengakui menerima derma berjumlah RM2.6 bilion kononnya  daripada kerabat Diraja Arab Saudi, tetapi penyiasat antarabangsa mendedahkan wang tersebut sebenarnya daripada dana 1MDB yang dilencongkan.

Soalan umum yang paling banyak tercetus hari ini tentunya ialah daripada mana dan bagaimana beliau mengumpul kekayaan sebanyak itu?

Adakah ketika menjadi menteri dahulu beliau pernah membuat perisytiharan harta yang sama banyaknya?

Bagaimana dengan Jabatan Hasil Dalam Negeri dan SPRM, adakah kedua-dua agensi itu tahu mengenai jumlah harta dan kekayaan Allahyarham Jamaluddin Jarjis sebelum ini?

Soalan lain yang sama pentingnya juga ialah jika Allahyarham Jamaluddin Jarjis ada kekayaan sebanyak itu, bagaimana pula dengan taraf kekayaan bekas-bekas menteri UMNO yang lain yang sejak 9 Mei lalu sudah kehilangan jawatan mereka?

Tidak mahukah Jabatan Hasil Dalam Negeri dan SPRM segera membuka banyak fail mulai sekarang? (ShahbudinHusin 29/08/2018)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x