Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

SELEPAS JADI PRESIDEN PKR, DI MANA ANWAR AKAN BERTANDING? BENARKAH PILIHANNYA LEMBAH PANTAI?

Anwar Ibrahim kini sah menjadi Presiden PKR mengambil alih tempat isterinya, Dr. Wan Azizah Wan Ismail yang tidak mempertahankan jawatan tersebut dan tidak juga dicalonkan untuk sebarang jawatan yang lain.

Pencalonan Anwar bagi jawatan Presiden PKR yang tidak dicabar oleh sesiapa adalah sebahagian daripada persediaan beliau untuk mengambil alih jawatan Perdana Menteri daripada Tun Mahathir Mohamad selepas ini.

Sebelum ini dan sejak PKR ditubuhkan, Anwar hanyalah Ketua Umum parti itu. Dengan sekarang menjadi presiden, Anwar secara langsung memantapkan lagi kedudukan dirinya, sesuai dengan hasratnya untuk menjadi Perdana Menteri selepas ini.

Sebagaimana yang dipersetujui Pakatan Harapan sebelum ini, Tun Mahathir hanyalah Perdana Menteri sementara untuk suatu tempoh tertentu dan kemudian akan menyerahkan jawatan itu kepada Anwar untuk mengambil alihnya.

Persetujuan itulah yang akhirnya berjaya mengikat hubungan kerjasama lebih mantap antara PKR, DAP, Amanah dan Bersatu yang seterusnya bersetuju juga untuk melantik Tun Mahathir mengetuai Pakatan Harapan.

Setelah Pakatan Harapan berjaya menumbangkan BN dan Anwar dibebaskan daripada penjara, sementara dipersetujui bahawa Tun Mahathir memerlukan tempoh tertentu bagi menyelesaikan beberapa perkara dalam pentadbiran negara dan menunaikan janji-janji dalam manifesto pilihanraya, dalam masa yang sama ia tentu juga membuatkan bekas Timbalan Perdana Menteri itu punya keghairahan tersendiri untuk sama-sama berperanan dalam kerajaan.

Apatah lagi, ini merupakan kali kedua beliau diura-urakan akan menjadi pengganti kepada Perdana Menteri yang sama iaitu Tun Mahathir.

Secara logiknya dan jika diizinkan Tuhan, memang tiada halangan untuk Anwar mengambil alih jawatan Perdana Menteri daripada Tun Mahathir, lebih-lebih lagi itulah janji yang sudah termetrai dalam Pakatan Harapan.

Ditambah dengan PKR mengusai kerusi Parlimen paling banyak dan Tun Mahathir sendiri sudah berusia 93 tahun, duduknya Anwar sebagai presiden parti adalah isyarat beliau sudah sedia untuk menjadi Perdana Menteri pada bila-bila masa.

Cumanya, oleh kerana Tun Mahathir sendiri pernah menyebut bahawa beliau memerlukan masa sekurang-kurangnya dua tahun sebagai Perdana Menteri untuk menyelesaikan banyak perkara sebelum menyerahkan jawatan itu kepada Anwar, bila penyerahan jawatan itu sepatutnya berlaku seharusnya sebaik-baiknya terserah kepada kedua-dua pemimpin berkenaan memuktamadkannya.

Yang menjadi persoalan sekarang, selepas Anwar menjadi Presiden PKR, di kawasan manakah beliau akan bertanding untuk menjadi Ahli Parlimen bagi membolehkannya mengambil alih jawatan Perdana Menteri?

Meskipun ramai yang meramalkan beliau akan bertanding di Pandan di mana kerusi itu sekarang diwakili oleh Dr. Wan Azizah atau di Permatang Pauh yang diduduki oleh anaknya, Nurul Izzah tetapi beberapa Ahli Parlimen kawasan lain juga disebut-sebut bersedia mengosongkan kerusi mereka untuk memberi laluan kepada Anwar.

Antara yang menjadi percakapan umum ialah Lembah Pantai yang sekarang diwakili oleh Fahmi Fadzil yang juga merupakan Pengarah Komunikasi PKR.

Diberitakan, setelah Anwar menjadi Presiden dan sebelum berakhir tahun 2018 ini, Fahmi akan bertindak meletakkan jawatan sebagai Ahli Parlimen Lembah Pantai untuk membolehkan Anwar bertanding di kawasan tersebut.

Anwar dikatakan enggan bertanding di Pandan kerana buat sementara ini beliau mahu isterinya terus menjadi Timbalan Perdana Menteri kepada Tun Mahathir.

Dr. Wan Azizah dilapor hanya akan mengosongkan kedudukannya dalam kerajaan apabila Anwar sudah sedia kembali memegang jawatan dalam kerajaan, sama ada sebagai Timbalan Perdana Menteri terlebih dahulu atau terus menggantikan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri.

Lagi pula, selepas Anwar menjadi Perdana Menteri nanti dan dalam pilihanraya seterusnya, kerusi Pandan itu akan dikembalikan semula kepada Rafizi Ramli, tidak kira sama ada beliau menang atau kalah dalam persaingannya dengan Azmin Ali bagi jawatan Timbalan Presiden PKR.

Dalam waktu yang sama, Nurul Izzah akan terus menduduki kerusi Parlimen Permatang Pauh selepas Anwar menjadi Perdana Menteri sebagai persediaan PKR menyediakannya sebagai pemimpin pelapis negara di masa depan.

Sementara Fahmi, atas pengorbanannya sedia mengosongkan kerusi kepada Anwar, beliau dijangka akan dilantik sebagai senator serta diberikan kedudukan dalam kerajaan sebagai balasannya. (ShahbudinHusin 06/08/2018)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x