Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

KENAPA ZAHID HAMIDI LANTIK BEKAS PEGUAM NEGARA YANG TERCEMAR NAMANYA SEBAGAI AHLI MT?

Presiden UMNO, Zahid Hamidi hari ini mengumumkan lantikan barisan pegawai, Ahli Majlis Tertinggi dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri-Negeri bagi sessi 2018-2021.
Katanya, perlantikan ini adalah langkah pertama beliau untuk membawa UMNO menuju pembaharuan agar parti terus relevan dalam arena politik negara.
Pegawai yang dilantik ialah Annuar Musa sebagai Setiausaha Agung, Tengku Adnan Tengku Mansor (Bendahari), Shamsul Anuar Nasarah (Ketua Penerangan) dan dan Mohd Sumali Reduan selaku Setiausaha Kerja.
Barisan Ahli Majlis Tertinggi yang dilantik pula ialah Norliza Abdul Rahim, Shahril Hamdan, Nurul Amal Mohd Fauzi, Anifah Aman, Tajuddin Abdul Rahman, Mohd Khusairi Abdul Talib, Johan Abdul Aziz, Azizah Mohd Dun, Abdul Rahman Mohamad, Hajiji Noor dan Apandi Ali.
Melihat senarai lantikan tersebut, tentu ramai yang keliru dan pening kepala, pembaharuan apakah yang Zahid Hamidi maksudkan daripada pilihan semua perlantikannya itu?
Apakah pembaharuan yang boleh diharapkan daripada lantikan otai lama yang merupakan pengampu dan pembodek Najib Razak seperti  Annuar Musa yang hanya berubah jawatan daripada Ketua Penerangan kepada Setiausaha Agung dan Tengku Adnan daripada Setiausaha Agung kepada Bendahari Agung?
Kenapa tidak dilantik daripada kalangan orang muda dalam UMNO sendiri atau profesional yang berwibawa dalam masyarakat?
Mengapa masih dikekalkan orang lama yang selama ini menjadi cemuhan dan kecaman masyarakat serta dianggap liabiliti kepada UMNO?
Yang paling mengejutkan tentunya ialah tindakan Zahid Hamidi melantik bekas Peguam Negara, Apandi Ali sebagai salah seorang Ahli MT UMNO.
Apakah tiada orang Melayu lain yang lebih baik dan tidak tercemar namanya selain Apandi yang boleh dilantik ke jawatan tersebut?
Tidakkah dengan perlantikan itu hanya mengesahkan lagi bahawa semua keputusan Apandi terhadap Najib semasa beliau menjadi Peguam Negara sebelum ini adalah kerana kecenderungannya terhadap UMNO?
Atau gambarannya ialah daripada UMNO beliau datang, maka kepada UMNO jugalah dia kembali?
Lebih dari itu, sebaik Pakatan Harapan mengambil alih pentadbiran negara selepas pilihanraya 9 Mei lalu, apakah Zahid Hamidi tidak maklum tentang kedudukan Apandi?
Sebagai makluman Zahid Hamidi, di bawah kerajaan baru ini, Apandi bukan saja digugurkan sebagai Peguam Negara, malah juga ditegaskan oleh Tun Mahathir Mohamad tentang kemungkinan beliau akan disiasat kerana menyembunyikan bukti mengenai salah laku 1MDB.
Malah, beliau bersama bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Irwan Siregar Abdullah dan bekas Ketua Pesuruhjaya SPRM, Dzukifli Ahmad adalah termasuk dalam senarai yang disekat untuk ke luar negara sehingga kini.
Bagaimana jika selepas ini Apandi berdepan siasatan serta pendakwaan di mahkamah?
Tidakkah palitan lumpur dan kekotorannya akan terpalit ke muka Zahid Hamidi sendiri dan UMNO seluruhnya? (ShahbudinHusin 14/07/2018).
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x