ZAHID HAMIDI MUNGKIN DIDAKWA DALAM SKANDAL 1MDB, PERWAKILAN UMNO MULA BERBELAH HATI?

Kemungkinan Najib Razak akan didakwa dalam waktu terdekat ini mula membimbangkan para perwakilan untuk mengundi salah seorang calon Presiden UMNO, Zahid Hamidi pada pemilihan 30 Jun ini.

Zahid yang kini memangku jawatan Presiden UMNO bakal disaingi oleh Tengku Razaleigh Hamzah dan Khairy Jamaluddin untuk mengisi kekosongan jawatan yang ditinggalkan Najib Razak itu.

Najib bukan saja bakal berdepan pendakwaan berkaitan penyelewengan dana 1MDB, rasuah RM42 juta yang diterimanya daripada SRC International, bahkan juga mungkin tentang wang RM2,600 juta yang masuk ke akaun peribadinya.

Berkenaan wang tersebut, Najib mempertahankan ia adalah derma daripada kerabat Diraja Arab Saudi, meskipun bukti-bukti daripada penyiasat antarabangsa menunjukkan sumbernya adalah daripada dana 1MDB yang dilencongkan.

Berdasarkan penyiasatan DOJ yang kemudian didedahkan oleh WSJ, wang RM2,600 juta itu didapati dimasukkan ke akaun peribadi Najib oleh Tanore Finance Corporation yang dimiliki oleh Jho Low.

Ketika Najib mempertahankan wang tersebut merupakan derma daripada kerabat Diraja Arab Saudi, Zahid Hamidi selaku Timbalan Perdana Menteri pada waktu itu adalah antara yang paling kuat mempertahan serta membela bekas Perdana Menteri yang kini sudah ditumbangkan oleh Tun Mahathir Mohamad dan Pakatan Harapan.

Dalam usaha meyakinkan rakyat, Zahid Hamidi pernah menyatakan beliau sudah pun bertemu dengan waris keluarga Diraja Arab Saudi yang memberikan derma itu.

Jika Najib didakwa di mahkamah berkaitan wang tersebut, mahu tidak mahu, Zahid Hamidi juga berkemungkinan akan turut dipanggil sebagai saksi atau tidak mustahil bakal didakwa sama kerana berbohong dan melindungi salah laku bekas Perdana Menteri.

Zahid Hamidi hanya mungkin terlepas daripada sebarang pendakwaan jika beliau dapat membuktikan siapa waris keluarga Diraja Arab Saudi yang ditemuinya itu dan wang yang diterima Najib adalah daripada sumber keluarga tersebut.

Tetapi, mampukah Zahid Hamidi menampilkan waris keluarga Diraja Arab Saudi yang ditemuinya itu, sedangkan bukti-bukti sahih daripada penyiasat antarabangsa mengesahkan  wang yang dikatakan derma itu sebenarnya berpunca daripada 1MDB dan dimasukkan oleh  sebuah syarikat yang dipunyai Jho Low?

Tidakkah dengan itu Zahid Hamidi juga berkemungkinan akan didakwa sama kerana berbohong dan cuba melindungi jenayah yang dilakukan Najib?

Bagaimana jika ketika apa yang mungkin berlaku kepada Zahid Hamidi itu nanti, beliau pada waktu itu adalah Presiden UMNO?

Tidakkah dengannya, selepas UMNO dimalu serta diaibkan dengan skandal yang dicipta Najib, parti sekali lagi menerima nasib yang malang dan Zahid Hamidi harus melepaskan jawatan Presiden UMNO yang disandangnya?

Kalau dalam tempoh yang tidak terlalu lama, sampai dua Presiden UMNO dihadapkan ke mahkamah, bagaimanakah parti mahu menang dalam PRU15 nanti?

Tidak dinafikan, di sebalik cakap-cakap mengenai kedudukan dan nasib yang mungkin menimpa Zahid Hamidi itu sedang hangat diperbualkan di seluruh negara di mana di samping ada yang terus yakin untuk mengundinya, mereka yang ragu-ragu dan mula berbelah hati juga semakin membesar jumlahnya.

Mereka merasakan adalah suatu pembaziran  memberikan undi kepada Zahid Hamidi jika akhirnya pilihan itu akan memberi malu lagi kepada UMNO?

Cakap-cakap juga bertiup kencang bahawa kunjungan Zahid Hamidi bertemu Tun Mahathir pada penghujung Ramadan lalu sebelum pada petangnya beliau pergi ke Mekah untuk menunaikan umrah adalah untuk meminta kepastian namanya tidak disekat daripada meninggalkan negara, sama seperti yang dilakukan kerajaan kepada Najib, Rosmah dan beberapa individu yang lain yang dikaitkan dengan skandal 1MDB.

Bukankah dengan tindakan Zahid Hamidi itu menunjukkan beliau sendiri sedar tentang kemungkinan perkara buruk juga bakal menimpanya?

Kalau sudah demikian keadaan dan kemungkinan yang ada, kenapa para perwakilan UMNO pada 30 Jun ini perlu membazirkan undi mereka? (ShahbudinHusin 28/06/2018)

Kongsikan artikel ini
No tags for this post.
Updated: 26 March 2019 — 2:06 pm

72
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
Jamesdean1FreeManmyDesignWorldzendaGENG NAJIB Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
zenda
Guest
zenda

Najib: 'Most expensive watch' was in a box with royal crest

He says the RM3.4 million Rolex Daytona was a gift from a Middle Eastern prince who visited Malaysia in March.

Saya nasihatkan Najib bila pakai jam tangan itu, jangan pergi tempat yang mungkin tangan nya di tetas penjahat kerana mahukan jam nya.

Kalau di negara yang mempraktikkan Hudud, mungkin dia di kenakan hukum pada tangan nya, seolah olah jam tangan itu ada lah barang yang di curi, tanpa mengira kotak yang ada "royal crest" itu.

isa3
Guest
isa3

Saya setuju Zahid mungkin akan di dakwa.

Zahid kata dia ada jumpa Arab "penderma" RM2.6 bilion itu. Tidak beri butiran lanjut.

SPRM ada pergi ke Arab Saudi coba menjumpai "penderma" Arab itu.

Kalau itu Arab yang Zahid maksudkan dan orang itu bukan "penderma" RM2.6 bilion itu, makna nya Zahid menipu coba menutup hal Najib mencuri duit itu dari 1MDB. Zahid bersubahat dengan Najib.

Jadi, nampak lah dia bersalah, boleh dan mungin di dakwa.

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

isa3….Fuhhh…Hebat tul lah DSNR memacu ekonomi negara dan memastikan KLCI terus mencanak naik masa eranya. Bukan macam sekarang..dah merudum lebih dari 200 mata…APA CELIP TOQ ?????? Najib gave us the world’s longest running bull marketJune 28, 2018 The Kuala Lumpur Composite Index under Najib was the world’s longest running bull market.Malaysian shares have moved up 88% during this bull run. 26 July 2017: The Kuala Lumpur Composite Index is the world’s longest running bull market (READ HERE FOR BLOOMBERG ANALYSIS). Since January 2008 the KLCI has not had a 20% correction (which represents a bear market and the end of… Read more »

isa3
Guest
isa3

Saya setuju Zahid mungkin akan di dakwa.

Zahid kata dia ada jumpa Arab "penderma" RM2.6 bilion itu. Tidak beri butiran lanjut.

SPRM ada pergi ke Arab Saudi coba menjumpai "penderma" Arab itu.

Kalau itu Arab yang Zahid maksudkan dan orang itu bukan "penderma" RM2.6 bilion itu, makna nya Zahid menipu coba menutup hal Najib mencuri duit itu dari 1MDB. Zahid bersubahat dengan Najib.

Jadi, nampak lah dia bersalah, boleh dan mungin di dakwa.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Najib: Jho Low kata dia bertindak bagi pihak kerabat ArabPasukan Malaysiakini28 Jun 2018, 6:59 petang (Dikemaskini 28 Jun 2018, 7:04 malam) A AEKSKLUSIF | Dia hidup penuh glamor – berparti dengan bintang Hollywood Leonardo DiCaprio dan Paris Hilton, malah keluar temu janji dengan Miranda Kerr. Bagaimanapun, anak Pulau Pinang itu, Low Taek Jho atau Jho Low itu menghiasi dada akhbar di seluruh dunia dengan dakwaan penglibatan dalam skandal 1MDB. Jabatan Keadilan (DOJ), Amerika Syarikat (AS) mendakwa hartawan 36 tahun itu menyalurkan dana 1MDB antaranya untuk mendapatkan hartanah dan kapal layar mewah bernilai AS$250 juta. Dalam wawancara eksklusif dengan Malaysiakini di… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Bagaimana pula siasatan money trail oleh fbi mendapati wang 1 mdb masuk petrosaudi…dari petro saudi masuk akaun jho lo…dari jho.lo masuk akaun najib…

Wang dari bank golden sach yg dipinjam oleh 1 mdb masuk Aabar BVI…dari sini masuk akaun jho lo dan dari jho lo masuk akaun najib….najib tak tahu..

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Wang pelaboran src masuk kebeberapa akaun jho lo di beverapa negara…dari jho lo masuk akaun najib…najib tak tahu jugak

isa3
Guest
isa3

Tak tahu Kepala Bapak Dia.

Kata2 yg dia ajor rakyat gunakan.

Yang bapak dia Tun Razak tentu takda ajor.

Najib budak kurang ajor.

Dalam kata2 lain, kepala hotak Najib yang mengajor dia sendiri.

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

isa3…Mohon agar kau baca berita ni dengan fikiran yang terbuka dan berlapang dada bhai !!!!! The real reason the MACC froze UMNO accountsJune 28, 2018 TTF: Ever since news broke that the MACC froze UMNO bank accounts , the grapevine has been abuzz with rumour that Dr Mahathir Mohamad is attempting to strangulate the party. According to ‘pundits’, the Prime Minister wants to deprive Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi of funds to ensure that Tengku Razaleigh Hamzah becomes the next UMNO president. Well, it is true that the Prime Minister does want Razaleigh to win the upcoming presidential election… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

isa3….Kau perasan tak apa yang dah kerajaan Fuckatan Harapan dah buat sejak memerintah bhai????? Kerajaan PH Dan Plagiat Serta Penjenamaan Semula semua yang dibuat oleh BN dulu… 1. Dulu SPAD, sekarang jadi Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) 2. PR1MA sudah ditukar menjadi Perumahan Rakyat Harapan Malaysia (PRHM) 3. BR1M sudah bertukar menjadi Bantuan Sara Hidup (BSH) 4. Semalam, JKKK dijenamakan sebagai Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) dan … 5. Klinik 1 Malaysia bertukar menjadi Klinik Komuniti. Antara yang bakal dikaji, diplagiat dan dijenamakan semula adalah: 1. ADAM 50 mungkin menjadi IZZAH 60. 2. 1MDB juga tidak mustahil dikaji, di kekal… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Polis serah notis merah kepada Interpol, kesan Musa AmanBernama KUALA LUMPUR: Polis menyerahkan notis merah kepada Polis Antarabangsa (Interpol) bagi mengesan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah Tan Sri Musa Aman yang dipercayai berada di United Kingdom. Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata pihaknya akan mengambil tindakan sewajarnya mengikut proses undang-undang sedia ada ke atas bekas ketua menteri Sabah itu yang dikehendaki susulan laporan polis atas dakwaan membuat ugutan jenayah terhadap Gabenor Sabah Tun Juhar Mahiruddin. Pada 26 Jun lepas, Musa mengesahkan beliau berada di United Kingdom atas urusan perubatan dan peribadi serta meninggalkan Malaysia secara sah pada… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

PM says substantial reduction of govt debt in next few months1MDBThursday, 28 Jun 2018 Dr Mahathir said the government's efforts at improving the financial situation and economy of the country, however, was not being taken positively by foreign investors, leading to a capital outflow.Dr Mahathir said the government's efforts at improving the financial situation and economy of the country, however, was not being taken positively by foreign investors, leading to a capital outflow. KUALA LUMPUR: The government is hopeful of a substantial reduction in the amount of government debt within the next few months, Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

KBB…Haarp kau baca dan hadamkan betul2 aap yan g dituliskan ni sebagai pencerahan untuk kau beb !!!!! Press Statement: Seizures by the police from the Najib Razak FamilyJune 28, 2018 Najib Razak 1. The Najib Razak family maintains the seizures by the police are mostly gifts from friends, foreign dignitaries including royalty for various occasions including official visits and family events such as birthdays, anniversaries, weddings and engagements. 2. Some of the items seized belong to relatives and various 3rd parties. They have now started the legal process to claim their items from the police. 3. We dispute the quantity… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

SPRM serbu apartmen mewah Jho Low

28 Jun 2018, 5:51 petang (Dikemaskini 28 Jun 2018, 5:55 petang)

A A
SPRM menyerbu unit apartmen servis yang didakwa milik Jho Low berhampiran di KLCC, ibu negara.

Menurut portal The Star Online, serbuan itu adalah hasil maklumat yang tidak dinamakan.
Laporan yang memetik sumber itu mendakwa tiada barangan signifikan ditemui semasa serbuan itu.

Berdasarkan foto-foto serbuan yang diperolehi oleh Malaysiakini, unit itu tidak diduduki dan dijadikan sebagai sebuah pejabat kecil.

isa3
Guest
isa3

Zahid: MACC freezes Umno's accounts.

Ada sesiapa nak derma?

Pergi Arab Saudi lagi, kita?

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Zahid dakwa SPRM beku akaun bank Umno

28 Jun 2018, 4:38 petang (Dikemaskini 28 Jun 2018, 4:50 petang)

A A
Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, yang memangku tugas presiden Umno, mendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah membekukan akaun bank ibu pejabat Umno dan Umno Selangor.

Zahid berkata beliau menerima panggilan telefon dari SPRM yang memaklumkan tindakan itu, lapor The Star.

“Hampir pasti selepas ini SPRM akan bekukan akaun Umno Johor juga,” beliau dipetik sebagai berkata dalam majlis hari raya di Johor Bahru hari ini.

Zahid juga berkata tidak mustahil Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengarahkan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) membatalkan pendaftaran Umno.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Kerana dusyakki duit 1 mdb..akaun Pas pon patut di bekukan jugak..

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

KBB…Hari ni heboh satu Malaya pasal isu perlantikan pengerusi baru PTPTN oleh Dr Mazlee. Memang takde siapa pun kat Msia ni yang nak jawatan sebagai Pengerusi PTPTN tu sebab takut dikaitkan sebagai golongan manusia MUNAFIK. Sebelum PRU yang lalu, Pakatan Haprak tu janji tidak akan melantik pemimpin dari parti Politik untuk sebarang jawatan. Tapi sekarang, janji yang dibuat telah dilacurkan dengan alasan bertaraf Longkang kononnya sebab takde orang yang mahu jawatan tersebut. Itu belum cerita lagi janji Pakatan Haprak nak hapuskan Hutang PTPTN seperti yang didesak sebelum ini. Sebelum PRU, diorang hasut rakyat dengan dakwaan kononnya hutang PTPTN tu membebankan… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

UMNO perlu minta maaf kepada rakyat Malaysia – Ku LiTarikh kemaskini: 27/06/2018 BUTTERWORTH, 27 Jun (Bernama) — Calon Presiden UMNO Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah akan menganjurkan UMNO untuk meminta maaf kepada rakyat Malaysia atas kegagalan menunaikan tanggungjawab dengan baik sehingga mengalami kekalahan teruk pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) yang lalu. Ketua UMNO Bahagian Gua Musang itu berkata perkara itu akan dilakukan sekiranya beliau dipilih menjadi presiden UMNO. Katanya beliau mahu menganjurkan UMNO di semua peringkat cawangan dan bahagian untuk meminta maaf kepada rakyat supaya parti itu dapat mendekati semula rakyat sekali gus mengajak mereka kembali bersama UMNO. "Saya… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

IGP rubbishes Najib’s claim of ‘subjective, unrealistic’ valuationBernama Inspector-General of Police Mohamad Fuzi Harun. (Bernama pic) KUALA LUMPUR: Inspector-General of Police Mohamad Fuzi Harun today brushed aside claims by Najib Razak that the valuation of items seized from premises linked to the former prime minister was “subjective and unrealistic”. “The valuation of the (luxury) items was based on the assessment of experts who know their true value. “We were assisted by experts on the brands of items seized, and the police were not involved in determining the value of the goods,” he told reporters after an event at Bukit Aman… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Amar Singh: Apa lagi Najib nak?Faisal Asyraf & Annabelle Lee 28 Jun 2018, 3:28 petang (Dikemaskini 28 Jun 2018, 3:48 petang) A ASenarai penuh wang tunai dan barang rampasan dari premis dikaitkan dengan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak telah diberikan kepada penghuni tempat masing-masing, kata polis. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh menafikan dakwaan Najib bahawa pihaknya tidak mendapat senarai lengkap barang rampasan daripada pihak berkuasa. Najib juga mendakwa tidak dibekalkan dengan gambar barang-barang rampasan. “Senarai dah bagi pada tuan rumah. Semua tempat yang kita geledah ada bagi senarai penuh. “(Ia) diberi pada… Read more »

omar daud
Guest
omar daud

president umno

klu ku li menang- budaya bangsawan-fiudelisma-Warlord (YES MAN)..akan subur kembali.
khairy menang,ada sikit tanda reform,,,khairy kena buktikan 100juta hilang dikenteriannya dia tak terlibat.

andaikata ahli2 umno pilih zahid,umno akn berkubur selama-lamanya

Bulat Ken
Guest
Bulat Ken

Angka 1 cukup istimewa dengan Najib. Dialah yg mula2 memperkenalkan 1Malaysia dan pelbagai 1 yang lain sehingga di blazernya pun ada angka 1. Tp yg akan paling dikenang sekali oleh rakyat adalah harta 1bilion yg dirampas dari rumahnya.

Hidup UMNO. Kalau tak ada UMNO nanti Melayu akan jadi terbangsat.

Kehkehkeh

MUSTAFAR A.R.
Guest
MUSTAFAR A.R.

(Bhg. 2) Apapun, kerana nama-nama mereka sudah dicalonkan tidak ada apa-apa lagi yang dapat dibuat oleh perwakilan-perwakilan UMNO, pilih sahaja yang mana terbaik. Dalam PAU yang akan datang carilah mereka yang benar-benar bersih dan telus. Baharulah UMNO boleh bangkit kembali. Dalam keadaan hari ini, perubahan Kerajaan BN kepada Kerajaan PH, sudah sampai masanya sistem dua parti di wujudkan supaya rakyat boleh membuat pilihan tanpa ragu-ragu, sama seperti di Amerika (Democrat dan Repbulican) dan di Britain (Conservative dan Labour). Mana tahu, mula-mula Kerajaan PH pegang kuasa semua berjalan lancar, lama kelamaan nanti (harap-harap tidak berlaku) pemerintahannya lebih kurang sama macam Kerajaan… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Mengapa Dr Khir pilih Ku Li jadi presiden Umno? Kow Gah Chie28 Jun 2018, 2:38 tengahari (Dikemaskini 28 Jun 2018, 2:57 tengahari) A ABekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo memilih Ahli Parlimen Gua Musang, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah sebagai pilihannya untuk jawatan presiden Umno pada pemilihan parti 30 Jun ini. Beliau berkata Tengku Razaleigh tidak mempunyai sebarang ‘masalah besar’ seperti Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Khairy Jamaluddin yang adalah anggota kabinet di bawah pentadbiran bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak. Sambil menyatakan keyakinan bahawa Zahid dan Khairy mampu membawa Umno menjadi pembangkang yang… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Dr M cabar Najib tunjuk bukti pembantunya terima RM10j

Annabelle Lee
28 Jun 2018, 2:29 tengahari (Dikemaskini 28 Jun 2018, 2:36 tengahari)

A A
Tun Dr Mahathir Mohamad mencabar Datuk Seri Najib Razak mengemukakan bukti dakwaan bahawa pembantunya menerima RM10 juta wang tunai daripada bekas perdana menteri itu.

"Tunjuk bukti, minta dia tunjuk bukti," katanya selepas berucap di program Mesyuarat Agung Tahunan Dewan Perniagaan Amerika-Malaysia hari ini.

Dalam wawancara eksklusif dengan Malaysiakini semalam, Najib mendakwa salah seorang "orang Mahathir" mengambil RM10 juta wang tunai daripadanya untuk pilihan raya umum (PRU) ke-13.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Najib kuat klentong…Zahid dan Geng Najis kaki temberang….

abgroni roni dolah
Guest
abgroni roni dolah

mereka umno dan bn sembang kencang ibarat pokok boleh tumbang , tapi report polis haram nak buat , setakat sembang kencang kiter pon boleh

Ramly Ahmad
Guest
Ramly Ahmad

Tq bro kkb..Tun dah sanggah..kita kata komen..dpapar cp dah baca pu n..
Orang kalo tersepit..habis lagak badut..mula melalut..x siapa peduli pun walo berlutut emm Tun nnti kasi kentut..ahahahaaaalhantuyadbun tut..hahahaaa..ye ke..

Mohd Azam Mohd Yusof
Guest
Mohd Azam Mohd Yusof

blog kau din iblis klu perati dr dulu asyik bergantung pada kes2 isu2 umno bn..apa ke jadah kau sibuk sgt..klu tak ada agaknya blog kau dah lama mampus.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Kerana ramai iblis bertopeng manusia dlm umno yg telah merosakkan negara dan melayu..

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Ahli Parlimen jamin pinjaman, agensi kerajaan terhutang RM35 jutaFMT ReportersShareTweetPinMail Seorang pekerja menyusun buah kelapa sawit di kilang pemprosesan. (Gambar AFP) KUALA LUMPUR: Seorang Ahli Parlimen veteran dari Umno membelakangkan ahli lembaga pengarah sebuah agensi persekutuan yang bertanggungjawab membangunkan ekonomi luar bandar dengan menandatangani dokumen menjamin pinjaman bank berjumlah RM35 juta kepada sebuah syarikat persendirian yang kemudiannya gagal membayar balik pinjaman tersebut. Ahli politik dari Sabah itu dikatakan secara berseorangan menandatangani Surat Akujanji “tidak boleh batal” daripada bank menyebabkan agensi berkenaan kini terpaksa menyelesaikan hutang tersebut. Sumber, yang mensyaratkan identitinya dirahsiakan, memberitahu FMT syarikat persendirian berkenaan terlibat dalam usaha sama… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Adekah ajensi ini felcra dan mp bung mokhtar?…

abgroni roni dolah
Guest
abgroni roni dolah

macam bung jer

abgroni roni dolah
Guest
abgroni roni dolah

adakah zahid dah bersedia untuk berdebat?. sekiranyer nak jadik semak dan imbang dalam kerajaan di parlimen , jika kerajaan ph membuka skandal yang zahid buat masa dier jadi menteri dulu camner nak jawab dalam parlimen . nanti mula le kluarkan ayat berpusing2 macam gasing . takkan nak pinjam ayat najib, sayer tak tahu menahu , sayer tak tahu itu , sayer tak tahu ini . aper barang jadi bekas menteri macam tue

Fan Tun
Guest
Fan Tun

Mat Sengeh masuk bertanding
Tersengeh tersipu dia mengendeng
Supaya AmeNo dia yg bimbing
Sekarang tengah sibuk berunding!

Khairudin kata Mat Sengeh penipu
'Tun yg panggil' konon mengaku
Dengan ahli borak merapu
Terpaksa bohong tak, tak laku!

Keluar cerita kampung dan pekan
Sebelum PRU dah heboh sakan
Presiden NGO, Sengeh upahkan
Ic di collect di tukar sakan!

Sehari sebelum tiba PRU
Konvoi kereta segenap penjuru
Ke daerah mengundi Sengeh merayu
Homestay dan fulus, undi diburu!

Akhirnya sampai juga hajat
Menang besar tidak terperanjat
Tak boleh percaya ini pijat
Pelbagai wadah untuk meloncat!

Sengeh lagi dan terus lagi
Siapa undi memanglah rugi
Putar belit lidah dan gigi
Cakap bohong malam ke pagi!

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Peguam Hadi mengakui rakaman suara Nik Abduh sebagai asli BY MALAYSIADATELINE JUNE 27, 2018 Peguam yang mewakili Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang di London melawan Sarawak Report (SR) dalam perbicaraan berkaitan dana yang disalurkan ke parti itu, mengakui rakaman audio suara yang menjadi kontroversi mengaitkan suara Ahli Parlimen Pasir Mas Nik Abduh Nik Aziz, adalah asli. Memetik laporan SR semalam, peguam yang mewakili Abdul Hadi, Jacob Dean mengesahkan perkara itu di mahkamah London mengatakan Abdul Hadi tidak pasti keaslian rakaman itu, tidak memungkinkan keperluan untuk mengenal pasti pemilik suara itu melalui pakar forensik. Dalam perbicaraan itu juga menunjukkan… Read more »

MUSTAFAR A.R.
Guest
MUSTAFAR A.R.

(Bhg. 1) UMNO adalah persatuan. Semua orang tahu. UMNO dalam apa juga keadaan tidak bersalah apabila bersama BN kalah teruk dalam PRU14 9 Mei yang lalu. Yang salah pemimpin-pemimpin UMNO itu sendiri terutama Najib yang korup dan rasuah. Menganggap cash is king bukan Allah is king. Dan semua orang boleh dibeli dengan wang ringgit. Sekarang padan muka. Kalau Allah sudah murka sekejap sahaja. Sekali rentap terduduk kalau mahu bangun semula teguh berdiri pasti mengambil masa yang agak lama. Itulah sedikit sebanyak scenario UMNO terkini. Dalam perkara ini, saya teringatkan filem P.Ramlee "Sumpah Orang Minyak". Visinya apabila Penghulu (Babjan) berkata kepada… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Pilih sapa2 pon umno bukan lagi wadah untuk melayu…peluang diberi untuk bela kumpulan dia sahaja…sekarang rasakan..

lebaimodern
Guest
lebaimodern

KENAPA EKONOMI ISLAM MESTI DIPERTAHANKAN 1. DALAM DUNIA INI TERDAPAT TIGA KATEGORI EKONOMI IAITU SOSIALIS, KAPITALIS DAN ISLAM. 2. SOSIALIS DAN KAPITALIS DI CIPTA OLEH KARL MARK. 2. KAPITALIS IALAH SISTEM KAUM PEMODAL YANG MENGUTAMAKAN UNTUNG SEBESAR MUNGKIN DENGAN MODAL SEKECIL MUNGKIN. CIRI UTAMA KAPITALIS IALAH RIBA DAN MEMBOLOT KEKAYAAAN NEGARA OLEH GOLONGAN TERTENTU. DALAM DUNIA SEKARANG KAPITALIS ADALAH DOMINAN DI MANA HANYA 60 ORANG SAHAJA MENGUASAI KEKAYAAAN DUNIA. DI MALAYSIA MEREKA INI DINAMAKAN SEBAGAI PROKSI YANG MEMBOLOT KEKAYAAN NEGARA. 3. SISTEM EKONOMI ISLAM BERADA DI TENGAH-TENGAH KEDUA SISTEM DI ATAS YANG MELAMPAU. 4. JIKA DITINJAU TERDAPAT LEBIH KURANG 20… Read more »

abgroni roni dolah
Guest
abgroni roni dolah

jangan nak citer ekonomi islam lebih2 , di atas dunia sekarang maner satu kerajaan yang berdaulat undang 2 islam keseluruhannyer , jangan sembang kencang ibarat pokok boleh tumbang.

arab saudi undang islam di jalankan pilih2 keluarga di raja tidak tertakluk, macam tu jugak undang 2 di brunie kluarga di raja di kecualikan. mesir 95% rakyat beragama islam pon tak buat undang2 islam

jangan sembang kencang serupa pokok boleh tumbang

abgroni roni dolah
Guest
abgroni roni dolah

Adakah menengakkan ekonomi islam termasuk dalam rukun iman . masa memula nabi bawak islam di mekah aper yang perkenalkan ?

abgroni roni dolah
Guest
abgroni roni dolah

Nabi SAW mendakwahkan Islam selama 23 tahun… 13 tahun di Mekah dan 10 tahun di Madinah. Orang yang masuk Islam dalam tempoh 13 tahun yang pertama ketika di Mekah itu digelar golongan as-Sabiqun al-Awwalun, dan mereka merupakan fajar Islam…. Darjat kemuliaan dan martabatnya sangat tinggi di sisi Allah. Dalam masa 13 tahun yang pertama itu, apa yang diseru dan didakwahkan oleh Nabi SAW….? Bukan hudud, bukan RUU355, bukan politik pun….. tetapi Nabi SAW mengajarkan akidah…. Nabi SAW menyeru manusia supaya meng-Esakan Allah… Nabi SAW mengajar tentang iman kepada Allah, iman kepada Malaikat, iman kepada kitab, iman kepada Rasul, iman kepada… Read more »

abgroni roni dolah
Guest
abgroni roni dolah

isu ekonomi islam nie muncul bila nabi berhijrah ke madinah.

bab rukun iman pon huru hara nak citer ekonomi islam , contoh rukun iman no.1 siapa yang sebab kan umno dan bn kalah , bukan citer ph buat fitnah , bukan ph hasut . nampak gaya najib salah kan orang tue , salah kan orang nie. sendiri salah tak mau citer.

semak balik rukun iman no. 1 amender , sebelum nak citer ekonomi islam

justice league
Guest
justice league

‘HARAPAN, DAP mirip bergerak ke sistem republik’Unit Komunikasi Strategik Umno | Diterbitkan 26 Jun 2018, 5:39 petang | Dikemaskini 26 Jun 2018, 5:45 petang A+ A- ULASAN l Tindakan Lim Guan Eng pada 25 Jun yang menggunakan bahasa Cina dalam siaran media rasmi kementerian kewangan, dilihat sebagai langkah awal kerajaan Pakatan Harapan, khususnya DAP untuk mencabar kewujudan Akta Hasutan 1948. Dengan adanya desakan kuat dari anggota kerajaan HARAPAN akta itu dihapuskan, Lim dan DAP sengaja mencetuskan provokasi dengan mencabul peruntukan Perlembagaan Persekutuan. Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan dan Akta Bahasa Kebangsaan 1963/1967 memperuntukkan agar bahasa Melayu digunakan secara rasmi dalam apa… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

'Perjumpaan Goldman-1MDB jadi tumpuan siasatan' 28 Jun 2018, 10:59 pagi (Dikemaskini 28 Jun 2018, 11:34 tengahari) A ASiasatan luar, terutama di Singapura dan AS, sedang bertumpu pada perjumpaan antara dua jurubank Goldman Sachs Group Inc, ahli perniagaan Jho Low, pegawai 1MDB dan enam pegawai eksekutif dari bank Switzerland. Menurut laporan Bloomberg, bekas kakitangan Goldman Roger Ng dan Tim Leissner dikatakan menyertai perjumpaan itu bagi menjelaskan bon bernilai AS$1.75 bilion yang ditawarkan kepada pegawai eksekutif bank Switzerland. Memetik sumber yang rapat dengan perkara itu, laporan itu mendakwa siasatan kini meneliti peranan Ng dan Leissner. Pihak berkuasa ingin memastikan bagaimana AS&577 juta… Read more »

abgroni roni dolah
Guest
abgroni roni dolah

dulu tahun lepas dan sebelum pru banyak pemimpin umno kata skandal 1mdb adalah citer basi , semuer pasal 1mdb citer basi , sekarnag citer basi dah jadi citer panas

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Najib makin panas ponggong…najib rompak wang yg dilabur dan dipinjam di luar negara supaya rakyat malaysia tak tahu…cedik sangat najib nii..

lebaimodern
Guest
lebaimodern

FAKTA EKONOMI : ANTARA MAHATHIR DAN NAJIB 1. SAUDARA SEKELIAN JANGAN PERCAYA SESIAPA KERANA MEREKA ADALAH HIPOKRIT TERUTAMA ORANG POLITIK. 2. HANYA PERCAYA KEPADA FAKTA DAN ANGKA. 3. KETIKA MAHATHIR-1.0 AMBIL KUASA NEGARA, RINGGIT MALAYSIA ADALAH RM2.50 BERBANDING USD. KETIKA EKONOMI MALAYSIA SETEGUH SINGAPURA. RINGGIT JATUH TERGOLEK SEHINGGA TERPAKSA DIIKAT. KETIKA MAHATHIR TINGGALKAN JAWATAN KETIKA ITU RINGGIT DITAMBAT RM3.80. INI BERMAKNA RINGGIT TELAH JATUH SEBANYAK 52%. 4. SESIAPA YANG BIASA DENGAN BURSA SAHAM TENTU FAHAM KENAPA NILAI PASARAN JATUH. INI BERMAKNA THE DROP OF INTRINSIC VALUE. KENAPA JADI BEGITU?. INI ADALAH KERANA TERDAPAT KEBOCORAN BESAR ATAUPUN HUGE CORRUPTION. 4. KETIKA… Read more »

abgroni roni dolah
Guest
abgroni roni dolah

elok harga saham jatuh dan ringgit jatuh , sebab selama ari nie yang pegang banyak saham ader lah pemimpin umno sebab ader kepentingan dalam berbagai syarikat , bila keputusan pru 14 muncul mereka nak bawak kluar duit tak dapat sebab cuti 2 hari , bila ari isnin harga saham dah jatuh , maka terbenam ler modal nak bawak kluar duit tue, begitu juga harga ringgit jatuh bagus , sebab umno dan bn buat utang luar negara , dengan beli barang untuk keperluan pru dan pinjam nak buat pru , sekarang nak bayar lagi banyak sebab ringgit jatuh , jadik amacam… Read more »

justice league
Guest
justice league

'HARAPAN dingatkan tak diskriminasi negeri pembangkang'Diterbitkan 28 Jun 2018, 9:32 pagi | Dikemaskini 28 Jun 2018, 11:47 pagi A+ A- Ketua Srikandi PKR Selangor Nurainie Haziqah Shafii menggesa agar pemimpin Pakatan Harapan (HARAPAN) tidak mendiskriminasi rakyat di negeri yang ditadbir pembangkang dalam agihan peruntukan pembangunan kampung. Nurainie berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri Pembangunan Luar Bandar Rina Harun semalam berhubung peruntukan RM100 juta pembangunan kampung yang hanya diterhadkan kepada negeri yang ditadbir HARAPAN. "Saya menyangkal kenyataan ini dan mohon cadangan ini disemak semula kerana sejak awal penubuhan (HARAPAN), prinsip utama yang didukung oleh HARAPAN adalah untuk memastikan hasil negara diagihkan… Read more »

abgroni roni dolah
Guest
abgroni roni dolah

Biarkan kj menang sebab dia tak tahu banyak sepak terajang politik . dier tak pernah kalah dalam pemilihan umno , bila orang muda nie bawak umno banyak tindakan,pendekatan akan silap . tapi tak per dier bolah blaja dari kesilapan dengan nharga yang mahal . jika masa pru 15 umno kalah lagi di , maka sampai ler masanyer dier kena letak jawatan . masa pru 14 jentera umno dan bn telah menggunakan berbagai cara , tektik, strategi nak menang pru, dengan undi awal pasukkan keselamatan, dan beberapa jentera kerajaan lain , persempadanan baru, perpindahan pengundi ke sesuatu kawasan,bagi duit masa pru,… Read more »

lebaimodern
Guest
lebaimodern

KENAPA SISTEM BERAJA PERLU DIPERTAHANKAN 1. JIKA HENDAK TAHU MENGAPA SESUATU SISTEM ITU MEMBAWA KEBAIKAN ATAU TIDAK, KAWAN-KAWAN PERLU MENYELIDIK ADAKAH SISTEM TERSEBUT DI GEMARI ATAU TIDAK OLEH ZIONIS/ILLUMINITI/FREEMASON. JIKA DIKAJI SISTEM BERAJA SEMEMANGNYA DIBENCI OLEH MEREKA. JADI INI BERMAKNA SISTEM BERAJA ADALAH SISTEM YANG TERBAIK. 2. BEGITU JUGA JIKA HENDAK DIKETAHUI SESUATU AMALAN ITU BAIK ATAU TIDAK, CUBA KITA KAJI SYIATAN GEMAR ATAU TIDAK?..ADAKAH ARAK JUDI, ZINA DAN MENIPU DISUKAI SYAITAN, JIKA DISUKAI BERMAKNA PERKARA ITU TIDAK BAIK. ADAKAH SYAITAN MENGGEMARI JIKA HUKUM-HAKAM ISLAM DILAKSANAKAN?. JAWABNYA TIDAK. SELALUNYA DAN DALAM KEBANYAKAN HAL SISTEM ISLAM HANYA DAPAT DILAKSANAKAN OLEH SISTEM… Read more »

abgroni roni dolah
Guest
abgroni roni dolah

aik dah dapat duit tak pertahankan edy awiee

justice league
Guest
justice league

Teruk hang Syed…'Diterbitkan 28 Jun 2018, 12:22 tengah hari | Dikemaskini 28 Jun 2018, 12:29 tengah hari A+ A- Naib Presiden PAS Idris Ahmad memang menjangkakan Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal bakal berdepan laluan sukar walaupun berjaya merampas semula kerusi parlimen Bukit Gantang untuk BN. Menurut Idris walaupun memenangi kerusi berkenaan anggota parlimen terbabit tidak lagi dapat berurusan dengan Putrajaya seperti sebelum 9 Mei. Katanya ketika ini BN tidak lagi menjadi kerajaan pusat, dan pada masa sama Syed Abu Hussin sudah menabur pelbagai janji semasa berkempen menjelang pilihan raya umum (PRU) lalu. "Banyak zakat dikeluarkan sewaktu kempen… Read more »

Ady Unixmoment
Guest
Ady Unixmoment

semuanya membusuk dlm umngok

justice league
Guest
justice league

Netizen kecam Syed Saddiq tak amal politik matangFMT Reporters | June 27, 2018Syed Saddiq menyampaikan ucapan tahniahnya kepada Ketua Pemuda Umno yang baru dipilih dengan meletakkan usia Datuk Asyraf Wajdi Dasuki iaitu 42 tahun dalam kurungan. Kelantangan Ketua Pemuda PPBM, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang sentiasa melaung-laungkan prinsip politik matang, dikatakan sedikit tergelincir dari landasan yang ditetapkannya sendiri. Ini kerana dalam Syed Saddiq menerusi laman Twitternya menyampaikan ucapan tahniahnya kepada Ketua Pemuda Umno yang baru dipilih dengan meletakkan usia Datuk Asyraf Wajdi Dasuki iaitu 42 tahun dalam kurungan. Perkara itu menyebabkan netizen menyimpul Syed Saddiq sebagai tidak matang atau… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Tak ada pemuda yg layak…yg ade bodoo2..hihihi..

albanji
Guest
albanji

KENAPA INSTITUSI ISLAM WAJIB DIPERTAHANKAN 1. ALQURAN SATU-SATUNYA KITAB SUCI DI DUNIA INI YANG MASIH TINGGAL SEPERTI ASAL KEASLIANNYA. 2. ALQURAN TERBUKTI PERKATAAN TUHAN YANG TULEN 100% BERDASARKAN KAJIAN SAINTIFIK. 3. ANTARA LAIN MUKJIZAT ALQURAN ADALAH KITAB INI DIHAFAL SEPENUHNYA OLEH JUTAAN PENGANUTNYA. TIDAK ADA MANA-MANA KITAB LAIN YANG SANGGUP DIHAFAL. 4. ISLAM ADALAH AGAMA MANUSIA PERTAMA ADAM A.S. MUSLIM BERMAKSUD MANUSIA AMAN YANG MENYERAHKAN JIWA RAGA KEPADA ALLAH. DALAM BIBLE SENDIRI MENYEBUTKAN ISA A.S ADALAH SEORANG YANG MENYERAHKAN DIRINYA KEPADA ALLAH SWT. JADI ISA A.S ADALAH SEORANG MUSLIM. KERANA PERKATAAN KRISTIAN TIDAK WUJUD DALAM BIBLE. JADI SELURUH PADA NABI… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Kalo ikut quran kenapa pertahankan ketua prompak berjemaah…kitab mana ko pakai?..

justice league
Guest
justice league

enolakan calon speaker hanya boleh dalam DUN, kata PAS Kedah PETALING JAYA: PAS Kedah hari ini menegaskan penolakan calon speaker daripada parti Islam itu hanya boleh dibuat dalam sidang pertama Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah pada 4 Julai depan melalui proses pemilihan. Timbalan Pesuruhjaya PAS Kedah Muhammad Sanusi Md Nor berkata pemilihan calon speaker dan timbalan speaker daripada Pakatan Harapan juga perlu dibuat melalui cara yang sama. “Kerajaan sebesar atau sekecil manapun majoritinya atau tiada majoriti wajib merujuk undang-undang tubuh kerajaan Kedah dalam bab tatacara pelantikan speaker dan timbalan speaker. “Tiada sebarang pengecualian atas sebab jumlah kerusi adalah sama seperti… Read more »

Jamesdean1
Guest
Jamesdean1

Maksud syed saddiq tu si asrap patut tanding jawatan mt,naib presiden…bodo betul ko justice

Jamesdean1
Guest
Jamesdean1

Geng najib elok kamu masuk tanding presiden umno…

HBM
Guest
HBM

Kepada member member yg masih lagi dalam umno, cukuplah kena satu kali… ..jangan lah pilih lagi orang tak waras jadi pemimpin kamu.

Shafiek Abdat
Guest
Shafiek Abdat

Kau pencen sudah wak Zahid,,kau pun taik keliling pinggang……..!!

justice league
Guest
justice league

Race, religion, cost of living: PH’s challenges in the ‘new Malaysia’Robin Augustin | June 28, 2018Denison Jayasooria says PH must work to reassure rural Malay voters against the backdrop of a Malay-majority opposition. Academic Denison Jayasooria says the cost of living has not really gone down since Pakatan Harapan took over Putrajaya. (Bernama pic) GOMBAK: An academic today said Pakatan Harapan’s (PH) main challenges in the “new Malaysia” would be race, religion and cost of living. Speaking to FMT on the sidelines of a seminar on the 14th general election today, Denison Jayasooria said it was crucial for PH to… Read more »

abgroni roni dolah
Guest
abgroni roni dolah

dah nampak peluang pada kj pada pemilihan kali ini.

abgroni roni dolah
Guest
abgroni roni dolah

Untuk makluman pengundi di saluran 5,6,7 mereka tak kisah dah bab melayu dan bukan melayu , bab islam bukan islam yang mereka kisah berkenaan survival mereka. mereka nak pentadbir yang baik, sekiranyer kerajaan ph sekarang berlaku banyak skandal macam kerajaan bn yang lepas mereka tak kan teragak2 tukar kerajaan pada pru 15. mereka pada isu 1. pendidikan.2 Perubatan.3. pekerjaan ( position ) blaja arkitek nak keje arkitek , bukan blaja arkitek keje bawak grab atau jual burger.4. peluan ekonomi. jika masih melihat pada skop melayu dan bukan melayu, islam dan bukan islam , bacaan politik anda sudah tentu silap ,… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Harga yg naik sukar diturunkan tapi yg pentingnye tidak mudah naik lagi…dah selamat…..

justice league
Guest
justice league

Maszlee Ada 10 Orang Pegawai Khas Dalam KPM? IBARAT paku dulang paku serpih, kata orang tapi dia yang lebih. Itulah peribahasa yang sesuai untuk menggambarkan kerajaan baharu Pakatan Harapan (PH) yang kononnya dikatakan penyelamat rakyat daripada kerajaan Barisan Nasional (BN). Sebelum ini, PH lantang bersuara mengutuk tindakan kerajaan terdahulu itu kononnya menggajikan terlalu ramai staf untuk kepentingan politik yang digelarnya sebagai ‘lantikan politik’. Malah, Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad juga selepas beberapa hari berkuasa mengumumkan bahawa kerajaan PH menamatkan kontrak 17,000 staf lantikan politik ini. Jelasnya, langkah itu kononnya lagi diambil bagi mengurangkan perbelanjaan kerajaan berikutan terlalu banyak pembaziran… Read more »

myDesignWorld
Guest
myDesignWorld

Budin, siapa dia Datuk Alexander Noor yg rajin tulis articles dlm Malaysia Kini memuji Wak Jahid. Aku suspect Wak Jahid yg tulis sendiri… Haha

FreeMan
Guest
FreeMan

Ini lagi seekor jenis manusia yang lidah bercabang! Kata kata nyaa yang langsung tak boleh percaya! Poodahh..