JIKA DUA TAHUN TAK MENCUKUPI, BAGI PELUANG TUN MAHATHIR JADI PERDANA MENTERI SELAGI MAMPU

Semua kita sedia maklum  dan memang mengikut perancangan, Tun Mahathir Mohamad dijangka hanya mahu menjadi Perdana Menteri untuk tempoh dua tahun saja.

Dalam tempoh dua tahun itu, Tun Mahathir merasakan beliau mempunyai masa yang mencukupi untuk menjalankan kerja-kerja menyelamatkan negara dan memulihkan ekonomi daripada pelbagai kerosakan yang diakibatkan oleh Najib Razak.

Selepas tempoh dua tahun itu, Tun Mahathir akan menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada pengganti yang dipersetujui oleh Pakatan Harapan iaitu Anwar Ibrahim.

Berikutan tempoh dua tahun itu dilihat agak suntuk, itulah sebabnya sejak mengangkat sumpah jawatan pada 10 Mei lalu kita melihat bagaimana Tun Mahathir amat bekerja keras hampir setiap hari di pejabatnya.

Beliau bukan saja menghabiskan banyak masa menghadiri pelbagai mesyuarat, bertemu pihak yang relevan dengan matlamat menyelamatkan negara, meneliti pelbagai fail serta dokumen, malah tidak terkecuali tentunya perlu juga memerah otak mencari idea-idea baru.

Itulah sebabnya kita melihat hari Sabtu dan Ahad pun beliau tetap datang bekerja seperti biasa.

Dalam usia mencecah 93 tahun, kesibukan dan komitmen Tun Mahathir sekarang ini barangkali melebihi apa yang dilakukannya ketika kali pertama menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun sebelum ini.

Semuanya dilakukan kerana beliau mahu menyelesaikan, kalau boleh semua perkara dalam tempoh dua tahun ini sebelum baton kuasa diserahkan kepada Anwar.

Tetapi, cukupkah tempoh dua tahun ini untuk Tun Mahathir dan bagaimana jika dalam tempoh itu, kerja-kerjanya masih banyak yang  tidak selesai?

Dalam hal ini, semua pihak dalam Pakatan Harapan seharusnya sedia berlapang dada untuk tidak terlalu mendesak agar Tun Mahathir sentiasa terikat dengan tempoh masa dua tahun itu.

Beliau mesti diberi kebebasan untuk melaksanakan tugas dan tanggungjawabnya sebagai Perdana Menteri dalam tempoh masa yang dapat memberi keselesaan kepadanya.

Jika tempoh dua tahun itu banyak perkara dapat diselesaikan dan Tun Mahathir sendiri berpuas hati dengan apa yang dilakukannya untuk negara, ia mungkin sesuai untuknya berundur dan menyerahkan kepada Anwar untuk mengggantinya.

Namun, kiranya dalam tempoh dua tahun nanti, masih ada perkara-perkara yang belum selesai, Pakatan Harapan harus melanjutkan tempohnya sehingga ke tiga tahun atau sampai ke pilihanraya umum yang seterusnya.

Salah seorang Ahli MPT Bersatu, Aziz Yassin bersetuju bahawa Tun Mahathir tidak harus diikat dengan tempoh masa tertentu dalam melaksanakan kerja atau tanggungjawabnya kepada negara ini.

Kata beliau, dalam tempoh tidak sampai 20 hari menjadi Perdana Menteri, walaupun sudah berusia 93 tahun, tetapi Tun Mahathir telah menunjukkan kecemerlangan dan komitmen serta melakukan tindakan yang tidak mungkin mampu dilakukan oleh mana-mana pemimpin lain, termasuk Anwar, Muhyiddin atau sebagainya.

“Sekiranya beliau masih sihat, mampu dan ada keinginan untuk terus berkhidmat kepada negara dalam tempoh yang lebih lama daripada dua tahun, ruang itu harus diberikan kepadanya.

“Lagi pula, jika lebih lama Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri, ia membawa lebih kebaikan untuk rakyat dan negara, apa salahnya!” kata Aziz yang juga merupakan abang kepada Muhyiddin.

Dalam hal ini, yang tidak kurang pentingnya ialah Anwar dan para penyokongnya juga harus lebih banyak bersabar dan tidak terlalu mendesak agar Tun Mahathir perlu memenuhi tempoh masa dua tahun itu.

Anwar dan para penyokong beliau, sebaliknya mesti memberi sokongan yang sepenuh-penuhnya kepada Tun Mahathir dalam usaha memulihkan negara ini dan penuh yakin bahawa kerusi Perdana Menteri selepas ini memang disediakan untuknya.

Cumanya, oleh kerana isteri beliau, Dr. Wan Azizah Wan Ismail ketika ini sudah pun menjadi Timbalan Perdana Menteri, kemasukan Anwar ke dalam kabinet dengan sendirinya akan menyebabkan isterinya perlu berundur.

Sebaik-baiknya ialah Anwar harus mengambil alih tempat Dr. Wan Azizah di Pandan dan kemudian dijadikan Timbalan Perdana Menteri, sebelum langkah seterusnya ialah mengambil alih jawatan Perdana Menteri daripada Tun Mahathir.

Masalahnya, selain Dr. Wan Azizah baru sangat menjadi Timbalan Perdana Menteri, tindakan beliau mengosongkan kerusi Pandan semata-mata untuk memberi laluan kepada suatu pilihanraya kecil dan Anwar bertanding di situ barangkali juga tidak disenangi oleh rakyat kerana dianggap suatu pembaziran.

Ia bagaimanapun mungkin selesai jika ada mana-mana Ahli Parlimen PKR yang meninggal dunia dalam tempoh terdekat ini dan Anwar dipilih untuk mengisinya.

Begitu pun, jika dengan itu ia membuatkan Anwar ada laluan untuk menjadi pengganti Tun Mahathir, mahu tidak mahu Dr. Wan Azizah perlu digugurkan daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri yang sedang dipegangnya sekarang.

Adalah tidak manis jika Anwar dan Dr. Wan Azizah sebagai suami isteri berada dalam kabinet pada waktu yang sama, malah sebelum ini pun mereka bertukar ganti menduduki kerusi Permatang Pauh dan Ketua Pembangkang.

Tidak simpatikah Anwar kepada Dr. Wan Azizah yang hanya berpeluang berkhidmat kepada kerajaan dalam tempoh yang sesingkat dua tahun saja?

Tidakkah lebih baik jika penggal perkhidmatan Dr. Wan Azizah berakhir sehingga PRU15 di mana ketika itu bukan saja beliau boleh berundur dengan senang hati sama ada sebagai Timbalan Perdana Menteri ataupun Ahli Parlimen Pandan, malah Tun Mahathir juga dipercayai turut selesa untuk menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar berikutan banyak kerja-kerjanya untuk negara telah dapat diselesaikan? (ShahbudinHusin 27/05/2018)

Kongsikan artikel ini
No tags for this post.
Updated: 26 March 2019 — 2:05 pm

135
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
Zack ArmstrongUnknownGENG NAJIBRamly AhmadKhatijah Nuno Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Sokong kenyataan Mahligai seni…memang ada logiknya. Spt kata DSAI, kita sebagai rakyat berhak untuk memnatau segala gerak geri kerajaan PH ni..kalau tak betul, kita kena tegur dan ingatkan mereka. Jangan pulak besar kepala sampai tak boleh ditegur langsung..ingat, mereka semua merasa jawatan tinggi tu kerana undi rakyat..jangan sekali2 memungkiri janji dan tanggung jawab yang telah diberikan. DSAI sebagai politican otai perlu memainkan peranan penting sebagai pembangkang kedua bersama2 dengan UMNO/PAS agar kerajaan baru ni tak terkucil dari landasan urus tadbir yang baik demi kesejahteraan rakyat Msia. Ayuh mahligai seni..teruskan memberi komen2 yang bernas agar mereka yang kat atas tu tak… Read more »

Khatijah Nuno
Guest
Khatijah Nuno

I am begining to dislike most of the comments here like Kejora Bzp sbd Mahligai Seni. Apa you all ni. Dulu masa PH belum berkuasa, madih memjafi parti pembangkCall us to know your status winning level

03-79587275ang, kan main lahi suka dan sokong PH utk tumbangkan Najib/Bn. masa tu setonok ye hentam BN. uMNO, Najib dan pemimpin2 lain pro BN. Tetapi bila PH da beraya menngalahkan Najib dan menang undi rakyat. Mcam2 pula hangoa cuba lagakan PH dan PBBM. What is wtong with you people.Takde fasal cari fasal. Itu fasal tak hasail

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

27 Mei 2018Kerajaan PH Ibarat Tempe – Pemangku Presiden UMNO @Zahid_Hamidi @umnoonline Kerajaan Baru PH Ibarat Tempe… Pagi Masih Kacang, Petang Jadi Tempe, Esok Dah Berkulat – Zahid 27 May 2018 Azlina Rosdy KUALA LUMPUR, 27 Mei – Naib Presiden yang menjalankan tugas-tugas Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menyelar kerajaan baru pimpinan Pakatan Harapan yang sentiasa tidak konsisten dalam memberikan fakta. Jelas beliau, akujanji yang diucapkan oleh mereka sehingga kini tidak satu pun dilaksanakan. "Selaku kerajaan baru, sudah pasti mereka akan diperhatikan. Kita lihat contohnya, apabila diisytiharkan mereka menang, kata harga minyak akan turun tetapi kenyataannya sehingga… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

SAHARA YAACOB TIDAK AKAN LUPA JASA NAJIB DAN BNrhg | May 25, 2018Sahara sayu terkenang pengalaman bersama Najib Kekalahan BN pada pilihan raya umum ke-14 menyebabkan berakhirnya hayat politik Datuk Seri Najib Razak sebagai perdana menteri sejak April 2009. Beliau kemudian diganti Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri ketujuh apabila Pakatan Harapan (HARAPAN)memperoleh mandat daripada rakyat yang mahu melihat perubahan berlaku dalam kerajaan dan negara. Bagaimanapun, berbanding majoriti rakyat yang menyatakan sokongan kepada Dr Mahathir dan HARAPAN, penyanyi Sahara Yaacob mempunyai pendirian tersendiri mengenai Najib. Kata Sahara, 62, mana mungkin dia melupakan budi baik pernah diberikan Najib sebelum ini.… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

NAJIB HAIRAN PAKATAN HARAPAN SIFATKAN EKONOMI NEGARA KUKUHrhg | May 26, 2018Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyatakan kehairanannya terhadap kerajaan Pakatan Harapan yang menyifatkan ekonomi negara kini kukuh. Beliau berkata, ini kerana sewaktu pemerintahan kerajaan terdahulu iaitu sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14, Pakatan Harapan meletakkan ekonomi negara sebagai dalam keadaan krisis dan gagal. “Saya hairan betapa cepatnya ekonomi negara bertukar dari kononnya dalam keadaan krisis dan gagal sebelum PRU-14 kepada keadaan ekonomi yang kuat dan kukuh. Cuma dua minggu lebih sahaja?” soalnya dalam laman Facebook, di sini hari ini. Najib berkata demikian bagi menyelar kenyataan Menteri Kewangan,… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

BAHAYA KERAJAAN TIDAK FAHAM KEWANGANcranell | May 27, 2018Akhirnya kerajaan menjawab tentang hutang negara RM1 trilion yang disebut-sebut baru-baru ini. Betul seperti telahan saya bahawa Perdana Menteri dan Menteri Kewangan mengambil kira hutang yang dijamin oleh kerajaan berjumlah RM199.1 bilion sebagai hutang negara. Selain itu kerajaan juga mengira komitmen bayaran berkala seperti bayaran sewa, penyelenggaraaan untuk projek pembangunan sekolah, hospital, balai polis di bawah Public Private Partnership (PPP) berjumlah RM201.4 bilion. Kementerian Kewangan juga mengesahkan hutang kerajaan dalam bentuk sekuriti iaitu bon berjumlah RM686.8 bilion (setakat 31 Disember 2017) yang merupakan jumlah hutang rasmi mengikut standard laporan hutang kerajaan yang… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Creative accounting” ini adalah amalan sejak zaman Mahathir lagi dan diteruskan oleh kerajaan sebelum ini di bawah Pak Lah dan Najib untuk projek-projek berkepentingan rakyat seperti pembinaan sekolah, universiti, hospital dan balai polis. Tak usahlah Mahathir mahupun Lim Guan Eng buat-buat terkejut seolah-olah ini benda baru yang disembunyikan daripada pengetahuan umum. Seperti yang saya kata sebelum ini tak ada apa pun isu hutang RM1 trilion ni. Ianya lebih kepada modal politik yang digunakan sebelum pilihanraya untuk menakutkan rakyat Malaysia dan kerajaan yang baru terbawa-bawa dengan mentaliti pembangkang mereka. Tapi harus kita akui ramai yang percaya dengan propaganda hutang RM1 trilion… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

27 Mei 2018Apa Maksud KJ Mahu Institusi Raja Melayu direformasi ??? Apa Maksud Kadir Jasin Mahu Institusi Raja direformasikan ??? Petikan Tulisan Kadir Jasin di Sinar Harian Dalam proses penyiasatan dua kes rasuah terbesar dalam sejarah negara itu, peranan raja-raja menarik minat ramai. Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baharu, Datuk Seri Mohd Shukri Abdull, mendakwa "SPRM hampa" dalam usaha mendapatkan campur tangan Majlis Raja-raja. Beliau membuat dakwaan itu dalam sidang akhbar 22 Mei. Sejak itu, Majlis Raja-raja telah mengeluarkan kenyataan menyangkal dakwaan berkenaan. Saya tidak berani mengatakan sejauh mana percubaan meminta bantuan raja-raja itu telah dibuat. Yang saya masih ingat ialah… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Ulasan Panglima: 1. Mahathir sudah dikenali melakukan reformasi institusi Raja semasa menjadi PM dahulu dengan membuat reformasi kuasa raja dan membuat mahkamah khas mendakwa mereka. 2. Selepas KP SPRM membuat kenyataan 'hampa' selepas dua kali menemui Majlis Raja-Raja dalam kes 1MDB selepas itu Majlis Raja-Raja Melayu terus membuat kenyataan menafikan dakwaan 'bodoh' tersebut. 3. Agenda apakah yang sedang berlaku melainkan usaha memburukkan Majlis Raja-Raja dengan cuba dipotretkan seolah mendiamkan diri melihat skandal fitnah PH terhadap 1MDB yabg dikaitkan dengan bekas PM DS Najib. 4. Apabila blogger merangkap wartawan Kadir Jasin mahu reformasi dilakukan terhadap Institusi Raja maka sejarah silam seakan… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Ahad, 27 Mei 2018Guan Eng terlebih lajak, gopoh tentang hutang, kata Kadir JasinFMT Reporters Bekas pengarang itu berkata menteri kewangan terlalu ghairah untuk membuktikan Najib salah berhubung angka hutang dan liabiliti kerajaan. Lim terlalu teruja tentang hutang negara, kata Kadir Jasin. PETALING JAYA: Bekas pengarang terkenal, Datuk A Kadir Jasin menyifatkan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng sudah melalui ujian getir selepas pendedahan terbaru beliau berhubung jumlah penuh hutang dan liabiliti kerajaan. Ramai berpendapat Lim terlebih lajak dan terlampau gopoh berhubung pendedahan angka itu, pendapat yang disetujui oleh Kadir. Komen beliau dibuat sehari selepas Lim berdepan kritikan antarabangsa dan domestik dan… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Jangan ugut kerajaan, kata Anwar kepada ahli politik PHMohamad Fadli | May 27, 2018Ketua umum PH itu juga menyeru rakyat jangan bertolak ansur dengan ahli politik PH yang bermewah-mewahan. Anwar berucap di majlis berbuka puasa di Kampung Pandan Dalam. KUALA LUMPUR: Ketua Umum Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran kepada ahli-ahli politik gabungan itu jangan mengugut pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mendapatkan jawatan dan kekayaan. “Saya sebagai rakyat biasa akan memantau semua wakil rakyat supaya budaya mengugut untuk dapatkan habuan, pangkat, harta dan kuasa perlu ditolak,” katanya di majlis berbuka puasa di Masjid Nurul Hidayah di… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

25 Mei 2018Tak Jadi Hapus PTPTN: Penganalisis Kata Pembangkang Munafik, Tipu Anak Muda http://malaysiandigest.com/bahasa-malaysia/727109-tak-jadi-hapus-ptptn-penganalisis-kata-pembangkang-munafik-tipu-anak-muda.html Tak Jadi Hapus PTPTN: Penganalisis Kata Pembangkang Munafik, Tipu Anak MudaDetailsPublished on Friday, 09 March 2018 12:00 Berdegar-degar dipentas ceramah pembangkang malah anak muda juga diheret ke jalanan pra Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) enam tahun lepas, bagi mendesak hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) dihapuskan. Naib Ketua Pemuda PKR Nik Nazmi Nik Ahmad Pengarah Komunikasi parti dipetik Suara Keadilan pada 2013 berkata, dasar pinjaman oleh PTPTN membebankan rakyat dengan memberi kesan hutang berpanjangan. "Harus diingat, kebanyakan mahasiswa yang menggunakan kemudahan PTPTN merupakan mereka yang… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

AHAD, 27 MEI 2018Jamal dakwa diri dizalimi, tindakan bermotif dendamFaiz Zainudin Jamal Yunos berharap polis tidak ditekan kerajaan Pakatan Harapan untuk menganiaya dan menzalimi dirinya. Jamal mendakwa polis membuka kembali kertas siasatan yang tiada tindakan lanjut, termasuk kes tunjuk perasaan Baju Merah. (Gambar bernama) PETALING JAYA: Datuk Seri Jamal Yunos mendakwa ada pihak tertentu cuba menggunakan pihak berkuasa untuk menzalimi dan membalas dendam kepadanya, susulan tuduhan demi tuduhan terhadapnya termasuk melarikan diri selepas didakwa. “Apa yang berlaku ini tidak adil dan tekanan dan ingin menakutkan saya sebagai seorang pemimpin masyarakat. Saya berharap polis tidak mendapat tekanan daripada kerajaan yang baru… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

#KOMENTAR MELAYU LUPA ASAL Oleh : Ratu Sentap* Asalnya dia budak dari kampung. Keputusan Darjah 6 boleh dikatakan baik. Maka, dia mendapat tawaran ke sekolah berasrama penuh tajaan kerajaan pada masa itu sepenuhnya. Diberi segala kelengkapan termasuk lah kasut dan baju sekolah. Beruntungnya dia. Maklumlah di rumah sendiri serba kekurangan dan kedaifan. Tamat Tingkatan 5, dengan kemudahan infrastruktur yang baik sepanjang dia bersekolah, keputusan SPM yang cemerlang membolehkan dia mendapat biasiswa. Untuk melanjutkan ke peringkat ijazah. Kini, sudah mampu menjawat posisi tinggi dalam salah satu Goverment-Link Company. Bergaji 5 angka, hidup serba mewah. Bercuti langsung tidak ada dalam negeri. Namun,… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

#KOMENTAR BR1M : DIANTARA DEDAK, RASUAH DAN SIMPATI Oleh : Ratu Sentap* BR1M tak boleh. Hish. Dedak tu.Rasuah tu.Nak tagih simpati tu. Buat mereka yang tak layak dapat BR1M, tu sajalah yang mereka sembang. Dalam hati sakit sebenarnya, sebab mereka tak dapat. Yang tak patut minta pun, sengaja isi borang untuk BR1M. Manalah tahu boleh dapat. Punyalah muka tak malu. BR1M tu subsidi yang punya target pada mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana rendah. Bukan untuk mereka pergi bercuti di luar negara. Bukan untuk mereka membeli tudung berjenama itik. Rasionalisasinya? Mereka akan menggunakan RM300 untuk setiap kali mereka dapat duit… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Portal PakDin.my Menolak Fitnah – Menyanggah Persepsi HOME :: BLOG :: BERITA ISU SEMASA KHAS MANDARIN POLITIK INFOGRAFIK SELANGOR Banyak agensi Islam ditutup orang Melayu kena buangPosted onSunday, May 27, 2018 -05-27 16:59:50' Sekiranya ini terjadi….jgn marah kalau Melayu Islam bangkit… Dalam satu surat pembaca di portal Malaysiakini, sudah dinyatakan ura ura kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan menutup lebih banyak agensi di bawah kementerian tertentu dengan alasan untuk melaksanakan penjimatan perbelanjaan kerajaan. Ada cadangan melalui surat itu untuk menutup atau menggabungkan sesebuah kementerian dan agensi serta ada juga agensi yang dicadangkan untuk diletakkan di bawah agensi lain yang akan ditubuhkan… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Ia tidak akan lagi diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) seperti dahulu yang mana Perdana Menteri berkuasa dalam menentukan perkara berkaitan agama Islam ketika zaman pentadbiran BN. Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) dan Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan juga dicadangkan untuk diletakkan di bawah IAD. Jabatan-jabatan besar yang menguruskan hal ehwal orang Islam akan diletakkan di bawah satu unit atau bahagian yang lebih kecil serta akan dikawal dengan lebih ketat lagi oleh IAD dan bukan lagi di bawah JPM. Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR) juga akan diletakkan di bawah IAD. Dalam surat itu, dia mencadangkan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan… Read more »

Jamesdean1
Guest
Jamesdean1

Pecat je imam kepartian semua…dok memecah perpaduan jer

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

BR1M dah jadi BAHAM! 😅😂😂
BY PEWARIS MELAYU | PUBLISHED 27.5.18

Dulu..
Nama: Bantuan Rakyat 1 Malaysia
Singkatan: BR1M
Status: Haram, rasuah, dedak

Sekarang..
Nama: Bantuan Harapan Malaysia
Singakatan: BAHAM
Status: Halal lagi suci

🤣🤣🤣🤣🤣

#selamatmembaham

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

HUTANG NEGARA BANYAK, PAS TIDAK KESAL KALAH By watan on May 27, 2018No Comment PAS menarik nafas lega kerana tidak berjaya memerintah Malaysia hanya untuk mewarisi pelbagai hutang yang dilakukan kerajaan pemerintah terdahulu. Naib Presiden PAS, Datuk Mohamad Amar Nik Abdullah berkata, PAS juga tidak kisah dengan kekalahan parti itu di peringkat pusat pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) dan berharap kerajaan berkuasa sekarang menyelesaikan perkara tersebut terlebih dahulu sebelum PAS merampas tampuk pemerintahan pada PRU akan datang. “Ambo (saya) pun suka tidak boleh perintah Malaysia lagi. Sebab hutang banyak, nak bayar macam mana. “Jadi Tuhan bagi orang lain ambil… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

GST Mula Lonjak Ekonomi Saudi Jadi Lebih Baik – IMFPublished on May 25, 2018 in Slider/Utama & Sensasi RIYADH – Ketika Malaysia ‘kembali ke belakang’ dengan mansuh Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) mulai 1 Jun ini, ekonomi Arab Saudi pula berkembang positif hasil sistem percukaian itu.Akhbar berpengaruh tempatan, Arab News semalam melaporkan bahawa pelaksanaan cukai nilai tambah (VAT) ala GST dengan kadar lima peratus mulai 1 Januari lepas mula memberi kesan kepada pertumbuhan ekonomi negara. Cukai kepenggunaan itu yang turut dilaksanakan di 160 buah negara kerana telus dan gagal ditiriskan peniaga tidak jujur, malahan menyelamatkan ekonomi Arab Saudi daripada hanya… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Harapan Rakyat Kini Makin Pudar Terhadap Kerajaan PHPublished on May 26, 2018 in Politik/Utama & Sensasi SELEPAS dua minggu Malaysia ditadbir oleh Pakatan Harapan (PH), tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa masih tidak ada satu langkah dilaksanakan kerajaan baharu yang dapat dirasai oleh rakyat.Sepuluh janji utama yang konon akan dilaksanakan dalam masa 100 hari itupun menurut dalih kerajaan PH akan mengambil masa lama pula. Hari ini sudah 13 hari, ada lagi baki 87 hari untuk kerajaan PH tunai janji mereka. Bagi penjawat awam, ada satu berita gembira pada mulanya akan dinikmati pada 1 Julai iaitu satu Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) seperti… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Ribuan pekerja ICU dibuang minggu lepas, ratusan pekerja JPM dipecat serta merta dalam satu taklimat minggu lepas dan 3,600 guru KAFA di Kelantan juga kena buang. Ini belum lagi kira pelbagai agensi akan dibubarkan! Paling pelik ribuan kakitangan Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) akan dipecat walhal Perdana Menteri tidak berhak membubarkan Jasa kerana ia ditubuhkan dengan titah Yang di-Pertuan Agong setahun selepas negara merdeka. Ketika itu ia dinamakan Bahagian Hal Ehwal Khas (BHEK). Tujuan asal penubuhannya adalah untuk memelihara serta mempertahankan kestabilan politik, agama dan kerajaan yang memerintah daripada pihak anasir tertentu. Pada akhir 1960, BHEK ditukarkan kepada Cawangan Hal… Read more »

Jamesdean1
Guest
Jamesdean1

Kasi buang semua yg mana dilantik puok umno…kasi bersih malaysia

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Janji Hapus GST Tidak Semudah DisangkaPublished on May 27, 2018 in Politik/Utama & Sensasi JANJI Pakatan Harapan untuk memansuhkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) tidak semudah disebut dan dijanjikan sebelum pilihan raya 9 Mei lalu.Apabila sudah berada di tampuk pemerintahan negara di Putrajaya, realiti yang jauh lebih rumit terpaksa dihadapi. Tidak mudah untuk janji-janji yang berani itu dipadankan dengan realiti dalam pentadbiran kewangan negara. Kerajaan telah menetapkan kadar GST pada 0 peratus bermula 1 Jun, yang sebenarnya hanya langkah awal sebelum pemansuhan sistem GST seperti dijanjikan. Penetapan kadar 0 peratus bukan pemansuhan, dan belum ada penjelasan kerajaan bila ia hendak… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

MB Perak lantik bekas calon BN sebagai perunding27 MEI: Bekas Pengerusi Bersama Jawatankuasa Induk Sukan Malaysia (SUKMA) Perak 2018, Datuk Seri Abdul Puhat Mat Nayan dilantik sebagai perunding kejohanan berkenaan. Menteri Besar, Ahmad Faizal Azumi berkata, pelantikan Puhat atas faktor pengetahuan dan pengalamannya dalam hal ehwal pengurusan dan penganjuran Sukma Perak 2018 yang begitu luas. Katanya, pelantikan bekas calon BN pada PRU14 membuktikan kerajaan negeri tidak memikirkan latar belakang politik dan hanya mahukan yang terbaik untuk penganjuran Sukma di negeri itu. “Saya percaya pelantikan ini menunjukkan kepada rakyat bahawa pentadbiran yang ada sekarang tidak memilih bulu dan sanggup bekerja dengan… Read more »

Unknown
Guest
Unknown

Hati MB DNA Umno ini. Dikesan meraikan pelobi yg terkenal mengamal ' cash is king' beberapa hari sahaja salepas menjadi MB.

Maswardi 78
Guest
Maswardi 78

Korang sibuk Tun nak jd PM 2 ke 10 tahun… korang tahu ke Tun sendiri yakin umur dia pun dh tak lama, sebab tu dia skrg fokus bina negara dr pikir siapa nak jd PM lepas ni sbb dia yakin ramai yg berkaliber dlm PH boleh ganti jd PM.. Tp peluang utk Tun betulkan kesilapannya yg lampau agak terhad sbb tu dia bertungkus lumus siang dan mlm. Respek ruang pd tun sprt DS Anwar, Keluarga Anwar ok je… korang pulak yang lebih2 cari politik milage… Tolongla..

Maswardi 78
Guest
Maswardi 78

Orang berjiwa besar tak cerita siapa ambik alih siapa jadi PM… Atau berapa lama tempoh jadi PM buat masa sekarang… Jiwa besar untuk negara ialah masa membina negara… Pedulik siapa jd PM asal bukan Najib atau BN Umno…

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Kalau tanya pendapat rakyat Msia, majoritinya tersangat2 setuju jika dalam PH ada 2 tim atau lebih. Dahn tentu kita tak mahu segala keputusan yang dibuat hanya one way street aje..takde check and baklance pulak. Kita tak mau mereka yang duduk kat atas tu tu jadi burung tukang yang hanya mengangguk2 kan aje apa yang diputuskan oleh sang diktator. Setiap suara dalam kepimpinan perlulah didengar dan diambil kira, bukankah tegur menegur sesama kita amat2 digalakkan dalam Islam..bukan hanya dibulldozekan aje sesuka hati tanpa sebarang perbicangan dan sumbang saran yang teliti dan mendalam dalam kalangan mereka. Kalau ada lebih dari satu tim… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Semalam DSAI dah keluarkan kenyataan tegas agar kerajaan baru hendaklah lebih menjurus kepada menunaikan janji2 mereka seperti yang diuar2kan sewbelum PRU14 lalu, dan bukannya terlalu ghairah dengan sentimen untuk mencari salah pihak lawan dan membalas dendam saja. Beliau juga mengingatkan agar pimpinan2 tertinggi kerajaan jangan cepat melenting bila ditegur oleh rakyat jika ternyata ada isu yang dibangkitkan mereka, tapi sebaliknya wajib memberi penjelasan yang boleh merungkai isu tersebut. Mestilah bersikap berlapang dada terhadap segala teguran dan sentiasa bermuhasabah diri, khususnya dalam bulan Ramadhan Al Mubarak yang mulia ini. Rakyat marhaein amat2 bersetuju dengan apa yang telah diperkatakan oleh DSAI ini..penuh… Read more »

Mawar Princess
Guest
Mawar Princess

Anwar memang kaki peliwat . Segala tindakan Dia setelah keluar penjara juga mendatangkan keraguan Dan amatlah memualkan.. Ph dah bentuk kerajaan tapi Dia tak habis habis buat road show dan melobi sana sini. Belum apa apa sudah nampak gelojohnya.. Perangai Dia yg tak sudah sudah.. Dia perasan ph menang sbb faktor Dia.. Padahal sebahagian rakyat terutama melayu sokong ph sbb faktor mahathir.. Orang mcm dia ni penuh dengan tipu muslihat . Bukan pandai ekonomi pun tapi gunakan pengaruh utk naikkan diri sendiri saja

RD.
Guest
RD.

Tu la… saya pun tak berkenan, lebih-lebih lagi bila dia pergi cium tangan Raja-Raja yang jelas tak suka pada PM Kerajaan PH. Sepatutnya, hubungan Ahli-Politik dengan Istana, setakat civil saja. Tak perlu pun Pemimipin yang dipilih Rakyat, terlalu 'rapat' dengan Istana. Buat bertambah susah kerja-membela-Rakyat. Dah la berniaga, berebut kontrak-kerajaan dengan Rakyat pulak. Nanti bersubahat dengan Kerajaan Penyamun pulak. Buat malu Islam ja, 'Ketua Agama Islam' menmyebelahi Penyamun. Lagi satu…Jika Ahli-Politik terlalu rapat dengan Istana, buat dijualnya tanah-Negeri kepada Rakyat/Negara-Asing dengan restu atau Ahli-Politik… dan MB/PM terpaksa tutup sebelah-mata, bagaimana? Jika dijual secara kekal, lagi naya anak-cucu kita, 100~200 tahun… Read more »

Jamesdean1
Guest
Jamesdean1

Setelah tamat pru macai2 tegar umno mula merapat kepada kepimpinan tinggi pihak pakatan harapan. Yang terkini mula viral di media sosial mengenai si "EDDY CASMIDY"
dikesan mula merapati dato sri anwar ibrahim dan pemimpin lain. Harap dapat ambil tindakkan segera dari sejarah lama berulang seperti kes sepol dulu

RD.
Guest
RD.

Saya bukan apa… cuma biar lah DSAI berehat lama sedikit sehingga ekonomi sudah pulih sepenuhnya dan majority Rakyat, terutamanya di luar-bandar, tidak lagi terkesan atau bebanan kos sara-hidup tinggi sudah berkurangan. Jika DSAI terlalu awal mengantikan Dr.M ketika ekonomi Negara masih belum pulih dan peluang cari kerja masih terhad, takut nanti Rakyat akan mudah termakan hasutan Pembangkang terutamanya dari UMNO. Tambah pula jika langkah pintu-belakang ala-Kajang dilakukan di Pandan. Cara ini menyalah-guna (abuse) proses democratik dan tidak beretika. Dimana democratiknya jika hanya pengundi di Pandan diberi peluang untuk memilih PM? Lagi pun, dengan DSAI sebagai PM, saya risau, blogger-blogger, penyokong… Read more »

isa3
Guest
isa3

Takda soal tak terima takdir Tuhan. Meantime wanna say Tun M has 22 years experience of running the country and promoting the Malay agenda. Tarak sapa lain yang ada gitu. The problems in the country now so acute, so varied, so complicated – imagine 4 component parties each one wanna same status (Tun said Mat Sabu wanted equal number of Ministerial posts for Amanah) – various demands by parties, economic mess by Najib, sangat banyak kerja, banyak yang di buat tak boleh nampak kesan dalam 2 tahun. Esplly DEB yang saya harap di giat lagi. Tak salah ckp mahu Tun… Read more »

rahman jpc
Guest
rahman jpc

kita bolih merancang tapi Allah swt adalah prancang yg terbaik.

"we propose but God (Allah swt) disposes"

kita semua adalah 'muslim taat'.

jika d takdir kan Negara akan d pimpin olih seorang piliwat yg tlh d ampun (pardoned sodomite), maka kita WAJIB redho.

wallahu'allam.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Agong pon tak percaya kerana bukti di reka…

Orang muda boleh dirogol oleh orang tua tanpa senjata di kepala sefool…

Orang bodooh jer percaya…

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Kaki liwat tak meliwat bermusim…pencuri pon tak mencuri ikut musim…

RD.
Guest
RD.

Pasal tak bermusim tu… yang kita takut.

Tapi bagus la… sekarang ni, saya tengok DSAI sentiasa bertemankan anak-anak, kemana saja beliau pergi. Harap jangan biarkan beliau kemana-mana tanpa diteman anak-anak. Maklumlah, dia pun bukan sihat sangat. Sakit bahu katanya. Dibebas/diampun pun, keluar dari hospital.

nasarudin ayob ayob
Guest
nasarudin ayob ayob

ingat..umoq mahathir dah 94/95 slps 2 th..kasi lar di rehat bersama kluarga..takkan nak perah lg keringat dia..anwar pun aper kurang hebatnya..

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Tak usah pertikai umuq tun
..jangan nak siram petrol plak..

Bulat Ken
Guest
Bulat Ken

Sabar KBB.. Lepas kalah PRU, mereka terpaksa lambakkan lg dedak bg mendapatkan macai baru. Layan aje dia org ni. Kita tahu apa yg macai ni nak. Kemungkinan skrg ni dah berani demand. Yg tu pulak kena ikut. Kalau tidak, hanyutlah parti yg dah reput tu.

Mawar Princess
Guest
Mawar Princess

Tak payah bagi anwar . Semak je.. Dia hanya tau berceramah je.. Bagi orang yang tau buat kerja.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Kepala butuh ko…nak jadi jarum tumpul.plak dusini..

isa3
Guest
isa3

wanna good discussion – like dislike, agree disagree talk gentlemanly

Argue nicely, give reasons etc, ok?

RD.
Guest
RD.

Saya sangat setuju dengan pandangan Tuan Punya Blog.
Terima Kasih.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Tak usah menambah ketegangan …

you me
Guest
you me

Saya juga setuju. Keutamaan rakyat dan negara diutamakan bukan parti apa lagi individu.

Ramly Ahmad
Guest
Ramly Ahmad

Kami suka..betul..peduli rakyat peduli negara..mudah..parti kuatkan..pemimpin berganti bahu..

Ip man
Guest
Ip man

Sekilas fakta: (DAP) lim guan eng, pernah ditahan dibawah ISA, dan Lim kit siang sdiri pernah ditahan dlm operasi lalang Mat Sabu: Amanah , pernah ditahan sebanyak dua kali dibawah ISA ANWAR : PKR, dipenjara, ditumbuk dan pelbagai lagi TUN: Bersatu, org yg memenjarakan pemimpin tertinggi pakatan!! Keempat empat org semuanya! Pkr: 51Dap: 43Bersatu :13Amanah :9 Dap + amanah + pkr = 102Bersatu + umno + pas = 109 Agak agak warisan akan masuk belah mana? Calon bebas pula akan join siapa? Apa penerimaan rakyat kalau bersatu join umno? Umno is down, but not out yet! They will try everything… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Umno pernah pecahkan Pakatan Rakyat dengan pas yg bodoo kluar dar PR….tak mustahil umno akan lakukan perkara yg sama dengan umpan salah satu parti dlm PH…

Langkah mula2 laga2 kan parti gabongan PH supaya wujud kecurigaan antara parti…yg kedua mendewa2kan kehebatan tun dan anwar…tun di syorkan nemegang jawatan pm lebih dari 2 tahun untuk menimbulkan pergeseran antara tun dan anwar termaduk dikalangan penyokong kedua2 parti….

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Bukan mustahil kalo tun dijemput oleh umno kerana umno tiada pemimpin lagi…

Cuma halangan pas yg sangat dibenci oleh tun kerana banyak songeh nak perintah gabongan…

Shafei mungkin kekal dengan PH kerana tak mungkin orang2 warisan sanggup masuk umno.kerana sentimen tak suka tun di sabah amat kuat….

Kesimpulan saya tun dan bersatu akan tetap kekal bersama PH dan tun kena akur dgn persetujuan majlis presiden kerana tun tiada kuasa veto seperti umno..

Kalo tun serah kuasa kpd anwar pon tun masih boleh memain peranan penting untuk majukan langkawi petronas dan mungkin syarikat otomibil nasional yg baru…

isa3
Guest
isa3

Ip man, For the record, I also maki you. I always reply in kind – sapa carut deserves carut. I wanna good discussion – like dislike, agree disagree talk gentlemanly. But my experience shows giving a bloke a taste of his own medicine wears him out. Thanks for not saying I'm a re-incarnassen of pejuang rakyat. Actually he is still around. Saya tahu sapa dia. Thanks for not saying I'm also Budin. I support most of what he says. We Siamese twins maybe, eh? Can't say nice things to you going away coz your rudeness n vulgarity. Only say: don't… Read more »

Ramly Ahmad
Guest
Ramly Ahmad

Wo..wo..wo..nak kemana bro ip..mcm tertekan je..orang atas tu bertungkus lumus nak tunaikan janji..kita kat sini carut mengarut..mencarut karut..kita hanya bg pandangan pendapat je.. no hallh tulisan bang Shah..nak dpakai pakai..x nak sudah..hahaharajuketu.

isa3
Guest
isa3

Ok, kita ckp hal2 lain. Contoh nya:

Lim: Where's US$8.33b of 1MDB funds Najib?
Finance minister queries in reference to a phase under which 1MDB funds were allegedly misappropriated.
34m ago

Celaka Najib, bukan sesikit duit di sapu nya.

Sampai masa utk dia kena sapu.

Sapu mcm mana? Bincang lah.

Aku kata ambik semua duit, harta saka dia.

Rampas. Atas alasan itu semua dari duit gomen 1MDB.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Masa semakin suntuk untuk Jho LowAFP Kerajaan mengarahkan LHDN menyiasat Jho Low dan keluarga. (Gambar Bloomberg) KUALA LUMPUR: Jho Low, ahli perniagaan di tengah-tengah skandal mega 1MDB, mungkin mendapati hari-harinya berpesta dengan selebriti dan membeli hartanah dan karya seni bakal berakhir apabila kerajaan baru berjanji menyeret beliau ke muka pengadilan. Low, yang disyaki menjadi watak utama dalam kes penipuan terbesar di dunia, bersama dengan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dan kroni, peniaga berbadan gempal dan berkaca mata itu menjadi tumpuan kemarahan orang ramai dalam kontroversi tersebut. Beliau mempamerkan gaya hidup mewah selepas didakwa mencuri wang daripada 1MDB. Beliau… Read more »

Areball The Best
Guest
Areball The Best

Anwar pun dh bg statement aritu bhwa dia x gopoh nk jd PM n biar Tun M pegang PM selama mampu boleh….dah2 lh adu domba k…

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Yer betul bro..tapi kenape ade yg tak hormat majlis presiden PH?…mula nak cari gaduh…

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Ingat PH menang 122 kerusi dengan mudah ker?….semua pihak telah bekerjasama dgn gigih nak tumbangkan umno bn..

mahligai seni
Guest
mahligai seni

Saya nampak Tun Dr. M okey sahaja. Yang lebih-lebihnya ialah orang lain.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Bukan nik omar yg lemahkan pas tapi pas yg lenah nik omar dan PH…satu kerusi pon tak menang di kelantan dan terengganu…ade yg hilang deposit..

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Ini menandakan PH perlu bersatu kalo nak tawan pantai timor dan utara …bukan menonjolkan kekuatan dan kehebatan seeorang yg blm mendapat keyakinan yg solid majoriti rakyat…

mahligai seni
Guest
mahligai seni

Saudara Kejora, betul tu.

isa3
Guest
isa3

Ada sesiapa yang dah "mendapat keyakinan yg solid majoriti rakyat…"?

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Sebab tak de lah jangan sesiapa pon cari pasal nak bergaduh yg hanye untungkan umno…

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Jadi elok penyokong Bersatu henti berkhayal…berpijak pada bumi yg nyata..tumpukan perpaduan PH ..

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Serahkan segala2 nye kapada majlis presiden selesaikan…

mahligai seni
Guest
mahligai seni

Ya, saudara Kejora, sangat tepat!

isa3
Guest
isa3

Kalo nakkan penyokong tolong, gunakan lah kata kata yang baik.

Ckp berkhayal tu kan tak baik.

Mu dah mcm ambik peranan Kejora dulu aje ..

Steady lah, Bang …

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Rasa jugak geram kerana ade saje point nak bertengkar…kenape tak boleh hargai gabongan 2 orang yg saling bermaafan yg berjaya tumbangkan gergasi…seolah2 PH tak boleh dikalahkan dlm pru 15 nanti….tak nak belajar dari kesilapan umno dan najib ker?

mahligai seni
Guest
mahligai seni

SAUDARA ISA3, SAYA HULUR TANGAN PERSAHABATAN KEPADA SAUDARA. KITA MESTI KUKUHKAN PAKATAN HARAPAN.

isa3
Guest
isa3

Bagus, TKasih. Setuju MESTI KUKUHKAN PAKATAN HARAPAN.

Tapi kita beza pendapat tentang cara.

mahligai seni
Guest
mahligai seni

Saya yakin Tun Dr. M, berpegang pada janjinya. Tun Dr. M tidak akan berlaku khianat. Jika janji itu tidak ditepati, bersoraklah penyokong BN memperli Pakatan Harapan.

budak jawa
Guest
budak jawa

bab berkempen, untuk rakyat demi rakyat. bab kuasa….. hmmmm

ingat rakyat pilih PH kerana:

1. nak tumbangkan BN
2. Tun M sebagai PM
3. faktor Nik Omar yang melemahkan pengaruh PAS
4. mahu pembaikan pentadbiran kerajaan yang bebas dari korupsi

Kalau Tun M dan kabinetnya boleh deliver, yang lain-lain tak penting. Tunggu PRU15.

budak jawa

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Dah helas kalo majoriti rakyat nak tun jadi PM parti bersatu patut menang lebih besar dari 13 kerusi…

Jelas kemenangan umno 54 kerusi adalah isyarat tun blm diterima majoriti melayu…

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Cuba tengok kerusi negeri plak…berapa kerusi dun parti bersatu menang?…umno masih kuat dari bersatu…

isa3
Guest
isa3

Setuju dengan budak jawa.

Tak setuju dengan Kejora Bapuk Bodo.

Skang tak pennting pasal 13 kerusi. Yang penting ia lah parti2 komponen PH dah setuju dia jadi PM. Boleh 5 tahun.

Memang Tun dah kata dia akan di situ ha nya 2 tahun. Tapi tak salah sesiapa mahu syorkan dia teruskan 5 tahun.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Memang tak salah 5 ato sepuluh tahun..tapi ianye tertakluk persetujuan majlis presiden….sesiapa yg nak syorkan boleh tapi hanye mengundang pertikaian kpd yg tak setuju…jadi nak syor pon bukan di sini…melalui parti masing2 untuk dibincangkan oleh majlis presiden….harap paham

isa3
Guest
isa3

"pertikaian kpd yg tak setuju" –

Tak setuju boleh beri sbab2, hujah2, fakta2.

Aku tak setuju tak boleh syor di sini.

Aku tak parti mana2. Tapi aku sokong PH.

Demokrasi boleh ckp, syor, kritik.

Menteri MCMC PH baru pun ada ckp gitu.

Umno boleh eksploit? Depa ekspoit apa saja. Cokelat pun. Dah ada rakyat hantar cokelat ke beberapa balai Polis semalam …

budak jawa
Guest
budak jawa

Nak cakap apa cakaplah. Bagi saya, rakyat mengundi ph bukan pkr, dap, bersatu atau amanah. Fikir baik2. Ukurannya bukan parti apa menang berapa kerusi sebab yang mengundi tu bukan undi parti tapi undi ph. Nak cerita sapa presiden parti itu urusan ahli saya taknak ambil tau. Tapi nak jadi pm ini urusan semua rakyat. Pm mesti pandai bekerja bukan pandai bercakap. Keutamaan adalah kerajaan deliver, bukan berapa tahun tun M jadi pm. Kalau taknaķ perkara ni dìbincangkan, jangan ada yang acting like pm selain daripada pm.

Dahulukan negara, dahulukan rakyat.

Ini fokus sekarang.

Wallahualam.

DR. HAJI RAJIEE HADI
Guest
DR. HAJI RAJIEE HADI

ldea terbaik dan ada logiknya.

isa3
Guest
isa3

Saya anggap Sdr maksudkan pos Budin di atas itu terbaik dan logik.

Fazwin Construction
Guest
Fazwin Construction

kesian TUN dah tua utk mencaturkan pemimpin pelapis BERSATU dapat tempat sesuai dan selamat sebelum anwar ambilalih. inilah manusia politik sekular tamak dan gelojoh akhirnya bawa padah. Selepas PRU15 goncangan pakatan akan hancur dek kerana tamak halobornya yang serius menyerang pakatan.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Kepada penyokong2 Bersatu yg masih berperangai umno ..

adekah tun bersedia kembali kpd umno dengan adenye pas untuk tubuh kerajaan?…pas yg nak jadi kingmaker banyak songeh dgn syarat2 nak kuasai kerajaan….

Jadi penyokong2 Bersatu hentikanlah jolok idea kartun yg boleh memecahbelah PH…jolok lah udea bagaimana nak kuatkan parti Bersatu dengan tambah ahli lebih ramai terutama di pantai timor dan utara..

PKR DAP dan Amanah tetap utuh…mereka kawan lama…ahli bersatu yg nasih baru dlm pakatan tolong hormat sikit orang lame…jgn orang baru yg tak berape kuat nak tonjolkan besar kepala…

mahligai seni
Guest
mahligai seni

TERBAIK ULASAN TUAN. JANGAN ADA PENJOLOK DALAM KALANGAN PENYOKONG PH. PROVOKASI SEPERTI POSTING INI SANGAT TIDAK MEMBANTU KITA MENJADI LEBIH KUAT. INGAT TU, SAUDARA SHAHBUDDIN.

mahligai seni
Guest
mahligai seni

BUANGLAH SAKI BAKI PERANGAI BN/UMNO TU…

isa3
Guest
isa3

"Kepada penyokong2 Bersatu yg masih berperangai umno .."

Ini tak masuk aku.

Aku ha nya mahukan Tun teruskan tugas nya sebagai PM selarat dia.

Sebab aku yakin dengan semangat Melayu dia.

Tak boleh lah paksa "penyokong2 Bersatu hentikanlah jolok idea kartun yg boleh memecahbelah PH…jolok lah udea bagaimana nak kuatkan parti Bersatu dengan tambah ahli lebih ramai terutama di pantai timor dan utara.."

Kena ckp baik2 lah kpd "penyokong". Mintak tolong depa, jangan kata idea depa "katun".

Bunyi dah kasaq ni, Bang …

mahligai seni
Guest
mahligai seni

ITU SEBAB JANGAN MULAKAN POSTING MACAM NI. KAN DAH PANAS SEKARANG. KAN?

isa3
Guest
isa3

Tak boleh larang "POSTING MACAM NI." Menteri MCMC baru pun tentu ckp camtu.

Tak setuju, jawab, kasi sebab2.

Elakkan kata2 tak manis. Itu yang bikin "PANAS SEKARANG", dong.

hangkedee
Guest
hangkedee

Minta minta jgn ada Dua Team dlm PH.yg rugi.orang melayu.Kaum cina pandai berpolitik dan optimised pandai merebut peluang.Politik melayu pandai memecah belah pulau memulau putus berkerat rotan tak perduli faktor kekeluargaan…cth.Apa sudah jadi pada ustz.nik omar?.bersatu,pas,uumno,amanah,pkr.Kaum cina dap,mca gerakan.Pendesak- Dap,pujukan -gerakan Rayuan- mca…hasilnya ramai berjaya kaya raya.

isa3
Guest
isa3

Orang Cina pun berkecai, Mat. Lihat apa jadi MCA, Gerakan dll.

Yang kecaikan Melayu – Najib. Dan PAS.

Tak ingat, zaman Tun M jadi PM 22 tahun. Sentiasa 2/3 majoriti di Parlimen. Dan Melayu steady jumlah nya.

Kalo kasi dia 10 tahun lagi kot boleh capai tuh. Tapi, mcm Budin kata – SELAGI DIA MAMPU le.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Keadaan dulu dan sekarang dah tak sama…citarasa dan pandangan dah berubah…

Penyokong umno yg masih setia kpd umno ade yg tak boleh terima tun lagi..

isa3
Guest
isa3

Memang lah "Penyokong umno yg masih setia kpd umno ade yg tak boleh terima tun lagi.."

Apa pedulikan depa? Apa kah tujuan Tun dan Bersatu mahu dapatkan semua depa tu masuk Bersatu?

Buat kerja yang menunjukkan semangat Melayu tu kuat, ramai lah depa sokong.

Ingat, ramai di kampong yang sokong Tun sebab itu.

Memang, ramai jugak yang sokong Anwar tapi pada pandai dia bepidato.

Pada aku seangat Melayu itu amat penting.

Sila lah buktikan semangat Melayu Anwar itu amat kuat – beri tahu langkah2 yang di lakukan nya yang membantu Melayu di masa lampau.

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

hangkedee…Kalau tanya pendapat rakyat Msia, majoritinya tersangat2 setuju jika dalam PH ada 2 tim atau lebih. Dahn tentu kita tak mahu segala keputusan yang dibuat hanya one way street aje..takde check and baklance pulak. Kita tak mau mereka yang duduk kat atas tu tu jadi burung tukang yang hanya mengangguk2 kan aje apa yang diputuskan oleh sang diktator. Setiap suaar dalam kepimpinan perlulah didengar danndiambil kira..bukan hanya dibulldozekan aje sesuka hati tanpa sebarang perbicanagn dan sumbang saran yang teliti dan menhdalam dalam kalangan mereka. Kalau aad lebih dari satu tim dalam PH, dah tentu takde parti atau puak akan mendabik… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Baru menang sikit dah mula nak tunjuk besar kepala puak PH…dah mula jolok menjolok sesama sendiri..

Dlm Bersatu masih ade suku sakat umno yg nak jahanamkan PH..

Jadi Budin ko jangan pandai2 buka jalan untuk umno cucuk jarum…kecuali Budin pon ajen umno…

Kalo ahli2 bersatu masih berperangai umno elok ajak tun kembali kpd umno….Pas pon bersedia bergabong dgn umno….

Amacam…setuju tak?…kalo nak pecah baik dari sekarang..

mahligai seni
Guest
mahligai seni

SETUJU, TUAN. JANGAN ADA LAGI POSTING MACAM YANG SAUDARA SHAHBUDIN TULIS INI. TAK PERLULAH "TEST MARKET" BEGINI. KITA SEPATUTNYA SALING MENGHORMATI. JANGAN BAWA PERANGAI BN/UMNO KE DALAM PH. KENAPA KITA TAK ADA PENYAKIT CARI PENYAKIT? SAUDAHA SHAHBUDDIN, SAYA HORMATI ANDA TAPI JANGAN ULANG PERKARA SEBEGINI. DENGAR JUGA SUARA KECIL KAMI INI YA…

samprong samperiit
Guest
samprong samperiit

kumpulan anti dsai sudah mula cucuk jarum.
nampak baik tapi ini macam ada konspirasi nak jatuhkan dsai.
betul apa yg di kata oleh cikgu BARD dan juga MSO.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Ini kerja kumpulan umno nak laga2kan PH…dlm bersatu masih ade ejen umno dan duku sakat umjo yg berperangai umno..

mahligai seni
Guest
mahligai seni

SAYA NASIHATKAN PIHAK YANG BERKENAAN, BUANGLAH SAKI BAKI PERANGAI BN/UMNO TU. BELAJARLAH MENGHORMATI PERSETUJUAN BERSAMA. JANGAN SERONOK SANGAT JADI PENCUCUK DAN PENJOLOK. BUSUK JARI KAMU ITU NANTI.

isa3
Guest
isa3

Sapa yang "mula nak tunjuk besar kepala puak PH…dah mula jolok menjolok sesama sendiri."? Pasal apa "Dlm Bersatu masih ade suku sakat umno yg nak jahanamkan PH.." Kan Brstau bahru aje di tubuhkan? Aku tak setuju mengata "Budin .. pandai2 buka jalan untuk umno cucuk jarum." Dpd menuduh Budin ajen umno, kan ada baik nya menjawab hujah hujah Budin itu satu persatu. Umpama nya, buktikan bahawa Anwar boleh melakukan apa saja yang di lakukan Tun M dengan kesan yang sama. Dan siapa ckp Pas pon bersedia bergabong dgn umno…."? Apasal pulak kata "kalo nak pecah baik dari sekarang.."? Apa kah… Read more »

mahligai seni
Guest
mahligai seni

KAN DAH PANAS JADINYA…

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

2 orang takjan sama 100%… S

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Setiap manusia ade kelebihan dan kelemahan masing2… Paduan 2 orang membri kelebihan yg lebihnbaik dgn meminimakan kelemahan…

Seblm ini dah ade tanda2 antara penyokong pkr dan bersatu kurang sepahaman selepas pembebasan anwar……ini yg ditunggu2 oleh umno..

Sebaiknye jangan di ungkit soal persetujuan tun dilantik PM untuk tempoh 2 tahun…serahkan kpd kebijaksanaan majlis presiden..

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Aku cukup tak faham dgn manusia2 mcm ni. Tak habis2 nak ungkit2 pasal Tun jadi PM.

Dah terlampau kuat sgt dah ka PKR ni? Sampai tak tahu nak mengenang budi Tun dah pun.

Kalaulah mcm ni perangai hangpa aku tak hairan kalau bn boleh menang balik dlm pru 15 nanti.q

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Tak usah sape2 pon mengada ngada soal 2 tahun tak cukup…tun hanye nak sediakan asas yg kukuh dlm tempoh 2 tahun…

Cukup tak cukup majlis presiden yg berkuasa tentukan dan ade kata putus…

Ahli2 bersatu elok tumpukan kekuatan parti dengan kempen tambah ahli untuk pru 15…pru 14 pon hanye menang 13 kerusi…

Umno tetap akan berusaha runtuhkan PH..

mahligai seni
Guest
mahligai seni

SETUJU, SAUDARA KEJORA BAPUK BODO (TAK TERGAMAK SAYA NAK NULIS NAMA TUAN. HEHEHEHEE). ISU SEUMPAMA INI TIDAK SEPATUTNYA DITIMBULKAN. TAK BAGUS. PIHAK SEBELAH SANA TUNGGU PELUANG SAHAJA UNTUK MEMECAHBELAHKAN KITA. KENAPA KITA BERI RUANG BEGINI KEPADA MEREKA. TAK USAHALAH ADA LAGI POSTING SEBEGINI.

isa3
Guest
isa3

Tak boleh dan tak bijak kata ngada ngada. Ini negara bebas, PH percayakan bebas ckp.

Memang lah "majlis presiden yg berkuasa tentukan dan ade kata putus.." Tapi tak waras lah mengata tak boleh ckp.

Aku bukan ahli bersatu. tpi mahu kekuatan PH dan parti2 komponen nya. Tapi menghalang sesiapa ckp bukan cara nya.

isa3
Guest
isa3

Sokong bebenor kata2 Budin –

BAGI PELUANG TUN MAHATHIR JADI PERDANA MENTERI SELAGI MAMPU.

Tak lain tak bukan. Banyak keroje, Beb.

Oang lain pun boleh buat keroje. Tapi tak sama dengan Tun Mahathir.

Dia pengalman 22 tahun sebagai PM. Mana boleh banding.

Nak tengok kesan nya. Memuaskan ke tak. Nak tengok kekayaan korporat Melayu naik. Kalau boleh 40%. Sekurang kurang nya 30%.

Dan mulakan mencapai kekayaan di bidang2 lain ekonomi negara.

matpetai
Guest
matpetai

Setuju 100% apa yg penulis kata.Apa tah lagi ramai dari kalangan rakyat khususnya nya orang melayu dan penyokong umno yg masih sinis dgn Anuar.Tu pasal UMNO masih menang banyak kerusi.

Bulat Ken
Guest
Bulat Ken

Pergi analisa keputusan pilihanraya. Jika tak kerana pertandingan 3 penjuru, UMNO mungkin tewas dgn lebih memalukan. Yg menang pun, kebanyakannya dgn majoriti yg tak memberangsangkan. Malah, kalau dicampur jumlah pengundi yang menyokong pembangkang (waktu itu), umno sebenarnya dah tiada di hati org Melayu. Jadi, harap kamu sedar. Jgn masih perasan bagus. Bye.

isa3
Guest
isa3

Syabas Bulat Ken.

Hujah mcm itu yang berangsangkan.

Todiam puak Najib mendongar nye.

budak jawa
Guest
budak jawa

Setuju dengab bulat ken

Khatijah Nuno
Guest
Khatijah Nuno

Sebabnya masih ada sebilangan besar org2 melayu, tetutama yg golongan emas, yg fi kg2. Felda dan melayu2 yg anti cina(DAP). Umum tahu kenaper penyokong tegar ni masih aetia dan kesiankan Najib/umni ialah mereka telah SEDAP sgt mentekedarah dedak yg disumbat Najib ke ketongkong mereka. Mereja nk BRIM. Jlu bole nk disara seumur hidup hingga ke generasi mereka, tanpa bekerja dan berusaha. Asalkan sikong Najib/umno senua boke fot free dan buta.

mahligai seni
Guest
mahligai seni

KOMENTAR PERTAMA:

RILEKS, TUAN. JANGAN MUNCULKAN PERKARA SEUMOA INI. TIDAK ADA KEPERLUAN BERBUAT DEMIKIAN. BIARLAH KABINET DAN MAJLIS PRESIDEN PAKATAN HARAPAN TENTUKAN.

Bulat Ken
Guest
Bulat Ken

Setuju. Ada perkara lebih baik didiamkan saja. Biar pucuk pimpinan yg berbincang dan memutuskan. Jgn buka ruang kepada puak pemfitnah untuk spin isu ini.

isa3
Guest
isa3

Tak setuju diamkan. Penting nak dapat kesan PH merintah. Kesan yang betui2 di rasa.

Bukan sikit punya keroje nak menang Pru14. Dah menang, tak bole buat leihkurang aje.

Tak bole banyak benor politik. Sapa tak sabor, kita kecam. Sebab depa ada giliran.

Gerenti Tun boleh bawa kpd Pru15 dengan baik. Dan boleh menang. Dan Nuar ambik alih masa tuh.

HBM
Guest
HBM

Biar Tun habiskan 4 tahun penggal ini. Anwar boleh sambung pru14.
…..jangan kalut kalut no….

HBM
Guest
HBM

Pru 15

fauziasmara
Guest
fauziasmara

Lupakan politik sekejap…..mari bercerita…… KISAH AYAM BERTELUR EMAS Alkisah, di sebuah kampung, tinggallah seorang lelaki tua yang miskin. Dia hanya mempunyai gubuk sebagai tempat tinggalnya dan seekor ayam betina. Pekerjaannya hanyalah mencari kayu api dan menjualnya di pasar, dan penghasilannya sangatlah kurang untuk membeli kebutuhan sehari-harinya. Suatu sore setelah menjual kayu, ia melihat seorang anak laki-laki kurus dan pucat lalu menghampirinya. "Nak, kenapa kau begitu pucat dan terlihat lemas?" Anak itu pun menjawab, "aku anak yatim piatu, sudah dua hari ini aku belum memakan sesuap nasipun". Karena kasihan, lelaki tua itupun memberikan uang hasil penjualan kayunya pada anak yatim-piatu itu… Read more »

fauziasmara
Guest
fauziasmara

Elok rasanya kita memberi hujah-hujah kepada perkara berikut:

1. Apa kebaikan yang bakal di raih negara sekiranya Tun M meletakkan jawatan selepas 2 tahun.

2. Apa kebaikan yang bakal di raih negara sekiranya Tun berundur dan DS Anwar mengambil alih jawatan PM selepas 2 tahun.

Kita berhujah dengan cara yang sihat….

Maaf……

tok janggut
Guest
tok janggut

Sokong Mahligai Seni..
Baru sgt hasil pun bnyak yg x nampak lg dah nak di sanggah apa yg telah di sepakati oleh PAKATAN HARAPAN…
Utk jaga keharmonian rakyat jgn la nak berpolitiking..biar saje diikuti apa yg telah di janjikn sebelum PRU 14,jangan jd munafik.!!
Kalau Anwar jd PM pun dia akan teruskn mana yg baik..dan akan mentadbir dgn cara yg terbaik…

isa3
Guest
isa3

tok janggut,

Saya yakin semangat Melayu Tun Mahathir, zaman dia 22 tahun merintah Melayu dapat 23% kekayaan korporat.

Saya tak yakin semangat Melayu Anwar dari segi itu.

Boleh tolong kasi fakta2 dan hujah2 yang boleh bikin saya yakin dgn semangat Anwar spt itu?
Kasi rujukkan, link nya sekali, TK.

Ikhlas nak tahu.

Enculez Vous
Guest
Enculez Vous

Gua jangkakan Anwar x akan jadi PM, mungkin sampai bila2. TunM akan terus dibenarkan jadi PM utk penggal kedua slps PRU15. Ini mmg perangai Melayu, gua berasa sgt faham hal ni. Rafizi dan Tian Chua pula akan diterajang keluar dari PKR secara perlahan2. Tak setuju, x mengapa. Dlm situasi skrg, Anwar adalah dilihat peranannya spt pengacau daun saja. Sama spt Rafizi dan Tian Chua. Tidak relevan sbb mereka bukan lagi pemain utama politik negara, tak bertanding PRU14 adalah antara faktornya. Serius, ini pandangan gua. Sudah nampak riak2 ini berlaku. Eloknya Anwar boleh cabut saja duduk luar negara atau teruskan kuliah2… Read more »

tok janggut
Guest
tok janggut

Isa3, Ini sikap MELAYU yg merosakkn..
Belum dpt manis mulut berjanji, bila dah dpt mcm2 hujah d minta untuk d biar kekal brkuasa…
Kdg2 bab ini ada non Malay/muslim yg kita respect sikapnya, pegang pd janji..

fauziasmara
Guest
fauziasmara

GAGASAN 1 MALAYSIA IBARAT SENJATA MAKAN TUAN.

GAGASAN YANG BERJAYA MENUMBANGKAN BN.

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Kes2 yg mesti diberi keutamaan dulu ialah….
1. 1MDB
2. Jho Lo & Riza Aziz
3. Scorpene & Altantuya
4. Lembu NFC
5. Felda dan FGV
6. Fitnah Berita Palsu & Hasutan oleh Kejora.
7. ????

Enculez Vous
Guest
Enculez Vous

Habih, mana keutamaan utk rakyat???

1.Turun harga minyak?? Ini betul2 janji PH mcm celaka.. bertahun dok auta yg ni.
2.Hapuskan tol. Ini lagi celaka..
3.Hapuskan KASE dan AES.
4. Turunkan harga barang??

Kahkahkah.. Pd gua, PH sudah mula mengorak langkah mcm BN jugak.. Nak bongkar para pengklepet tidak mengenyangkan perut rakyat dan tambah kuasa beli mereka. Ini yg keutamaannya. Nak tangkap pengklepet2 tu, keutamaan ke 100 pun xpa. Kes2 dah sumer register SPRM dan PDRM dah. Cuma nak buka balik ja.

bima sakti
Guest
bima sakti

Dia terdiam. Di riak wajahnya ada tanda tanda muram dan sedih yang teramat dalam apabila LGE menyatakan hutang Negara sudah mencecah 1.2 trillion. Dia memejamkan mata, suasana hening dan hiba, lama ..lebih dari 5 minit tak seorang pun berani membuka mulut. Masing masing terpaku melihat Tun M terus memejamkan mata tanpa berkata apa apa. Hanya terlihat bibirnya yang bergerak gerak menahan pilu yang sangat menguris hatinya. Selepas hampir 7 minit suasana terhenti dan hening, dia membuka mata dan dikelopak mata yang sudah tua dan uzur itu jelas terlihat ada linangan airmata, kami tidak berani menatap matanya yang tajam. Kami mengalih… Read more »

bima sakti
Guest
bima sakti

Fauziasmara,-saya ubah sikit Carita org tua dgn ayam betina telor emas itu, -org tua itu bukan miskin, tapi sgt kaya dgn jiwa pembangunan, bijak menjaga negara, kebajikan rakyat.-sehingga dunia luar amat menyanjungi nya krn kehebatan nya membina negara, -suatu hari org tua itu serah kuasa kpd org lain, org itu muka nmpk baik, bibir warna pink.-selepas dpt kuasa org itu bermaharajalela berkuasa, mulut bertambah pink, bini pulak asik menyondol harta smpi kering, org ini ada anak angkat Sorg iaitu anak haram jadah yg keluar Dari punggung tonyok jadi bijak pandai dlm ilmu mencuri, -sejak itu mrk tiga beranak Haram jadah… Read more »

bima sakti
Guest
bima sakti

Latest TRAVEL BAN:

Round the clock 24 hour security is being provided by PDRM for….

ex IGP Khalid,
Dzulkifli/MACC,
Hashim/EC,
Apandi/AG,
Pandikar/Speaker,
Suriyati Ibrahim/ROS,
Shahrizat,
Abdul Azeez/Tabung Haji,
Tengku Adnan,
Muhamad bin Ibrahim/Governor Bank Negara,
Irwan Serigar/MOF,
Isa Samad,
Reezal Merican,
Arul Kanda,
Tan Seng Giao,
Musa Aman,
Anifah Aman,
Hafitz Aman,
Pairin Kitingan,
Jeffrey Kitingan, and
Taib Mahmud.

More to come
👨🏼‍✈👨🏼👨🏼👨🏼‍✈💂🏻‍♂💂🏻‍♂👮🏼‍♂👮🏼‍♂

fauziasmara
Guest
fauziasmara

Saudara bima sakti27 May 2018 at 20:54

Menarik cerita tuan, terima kasih….

Juga cerita Tun menangis, amat menyentuh perasaan.

Saya telah mencadangkan supaya dibuat satu akaun bank untuk mereka-mereka yang prihatin menyumbang untuk mengurangkan hutang negara.

Mari kita sama-sama membantu……

Walau hanya RM1.00……

bima sakti
Guest
bima sakti

Cerita tun m tu sejujur nya sy pinjam dr rakan, Tapi ada tapi nya, Keseluruhan cerita menjurus kebenaran, Ini lah yg di tanggung oleh tun m, Nak lagi sedih cerita bekas pm yg baru kalah teruk tu masih perasan tak bersalah apa apa, Apa kejadah nya satu dunia tahu busuk pekong dgn bukti, fakta mof, soal siasat, Kau ingat aku banggang, rakyat Malaysia semua buta huruf,Nak kekang rakyat berfikir, Tak boleh luah pendapat,9 tahun rakyat mcm org banggang di buat nya, Post blog di block, Media sosial kebenaran di Kata fitnah, Babi haram, 2.6billiun tu halal, Duit masuk account kata… Read more »

bima sakti
Guest
bima sakti

Sebelum nak tidor ni…
Saya tujukan gengaman tangan yg erat serta bersemangat sambil mengeluarkan jari tengah perlahan lahan…utk blogers tegar najib…
Jgn sakit kan hati Rakyat Malaysia yg sedang cuba bersungguh sungguh memadamkan muka najib dan umno dlm ingatan,
Kalau boleh tak mau terlintas langsung,
Haram jadah gst yg diujudkan meyusah derita kan rakyat…
Byk kerja hari isnin ni utk buat adjustment menjelang 1st Jun,
Gst menyusahkan dan tetap haram jadah org yg ujud kan di Malaysia ni…

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Aku nak tanya kpd orang2 yg terketaq ketaq yg tak sabaq2 sgt nak anwar ibrahim jadi PM tu knp? PH baru saja menang pru 14. Jawatan Menteri2 kabinet pun belum lagi penuh di isi. Belum sampai 100 hari Tun jadi PM yg hangpa dok kalut sangat tu pasal apa? Hangpa tak tahu erti bersukur ka? Selain drp turun mengundi setakat itu saja kah yg hangpa boleh bantu negara ni. Bantulah Tun dulu untuk selesaikan masalah negara ni dulu. Jangan dok ikut perangai lama ahli2 umno tu. Belum apa2 lagi dah sibuk. Tak habis2 nak jadi broker politik nak lobi projek… Read more »