PECAT SAJA SHAHIDAN, SELESAI MASALAH!!

Politik Perlis bergolak lagi. Apa yang berlaku hari ini boleh dikata merupakan ulangan kepada pergolakan tahun 2008 dahulu.
Pada tahun 2008 dahulu, isu perlantikan Menteri Besar Perlis juga menimbulkan masalah, tetapi ia akhirnya selesai apabila Mohd Isa Sabu dipilih dan Shahidan Kassim diketepikan.
Kali ini, watak Shahidan sekali lagi yang menjadi masalah dan puncanya. Sejak awal lagi, beliau sudah menamakan adiknya, Ismail Kassim sebagai bakal Menteri Besar Perlis, walaupun UMNO belum berkata apa-apa.
Ketika itu, UMNO Pusat tidak berkata apa-apa kerana semua pihak bagaikan terkejut berikutan kekalahan BN kepada Pakatan Harapan yang diterajui oleh Tun Mahathir Mohamad.
Namun, khabarnya pemilihan Ismail itu tidak dipersetujui oleh pihak istana dan setelah dua minggu berlarutan, dua peneraju baru UMNO, Zahid Hamidi dan Hishammuddin Hussein dua hari lalu mengadap pihak istana untuk menyelesaikan perkara tersebut.
Difahamkan, dalam perbincangan tersebut, nama yang dipersetujui untuk dijadikan Menteri Besar Perlis ialah Azlan Man yang akan meneruskan khidmatnya bagi penggal kedua.
Seharusnya, setelah Zahid Hamidi dan Hishammuddin mengadakan perbincangan dengan istana, perkara itu sudah selesai dan diterima oleh semua pihak, terutamanya Shahidan.
Bagaimanapun, dalam majlis angkat sumpah hari ini, di sebalik Azlan Man menerima watikah perlantikannya, sembilan Adun BN memboikot majlis itu di mana kesemua mereka akhirnya didapati ada bersama dengan Shahidan mengadakan sidang akhbar di Kuala Lumpur.
Jelas di sini Shahidan sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perlis yang permintaan beliau agar adiknya dijadikan Menteri Besar adalah dalang kepada pemboikotan itu.
Shahidan dan sembilan Adun berkenaan bukan saja tidak menghomati calon Menteri Besar yang dipersetujui dalam perbincangan antara Zahid Hamidi dan Hishammuddin dengan istana, tetapi memboikot majlis angkat sumpah itu juga merupakan perbuatan biadap serta suatu bentuk penderhakaan kepada Raja Perlis.
Lebih-lebih lagi apabila Shahidan juga mempersoalkan maksud murka yang ditujukan oleh Raja Perlis kepada sembilan Adun berkenaan. Dalam hal ini, mustahil Shahidan tidak memahami maksudnya, melainkan beliau sengaja mahu menunjukkan penderhakaannya.
Dengan UMNO hanya tinggal menguasai dua negeri – Pahang dan Perlis – kemelut yang ditimbulkan oleh Shahidan ini hanya menambah-burukkan lagi imej parti itu di mata masyarakat.
Memang dengan pemboikotan itu, Azlan tidak dapat membentuk barisan exconya kerana BN hanya menang 10 daripada 15 kerusi DUN di negeri itu.
Tetapi,  UMNO Pusat yang baru dipimpin oleh Zahid Hamidi dan dibantu oleh Hishammuddin perlu berani bertindak tegas dalam menangani hal ini.
Shahidan wajar diambil tindakan pantas sama ada digantung keahlian atau dipecat terus daripada UMNO berikutan tindakannya itu, manakala lapan Adun yang memboikot itu, kecuali adik Shahidan iaitu Ismail Kasim yang mungkin akan terus menyebelahi abangnya, mesti diarahkan kembali menyokong Azlan.
Inilah adalah soal disiplin dalam berparti yang mana sesiapa yang melanggarnya, harus berdepan tindakan tegas. Jika tiada tindakan tegas, di masa depan, entah apa-apa karenah lagi yang bakal ditimbulkannya.
Tindakan Shahidan mengumumkan Azlan Man sebagai Menteri Besar bebas dan mencadangkan pemecatannya secara serta-merta adalah melambangkan keangkuhan kerana kuasa memecat seseorang ahli UMNO terletak di tangan MT UMNO, bukan Pengerusi Badan Perhubungan Negeri.
Dalam waktu terdekat, kalau tiada tindakan diambil, Azlan Man juga mungkin berdepan dengan undi tidak percaya di DUN Perlis yang digerakkan oleh Shahidan dan jika itu berlaku ia pasti memburukkan lagi keadaan politik negeri itu.
Dengan tindakan segera diambil terhadap Shahidan, manakala lain-lain Adun diminta kembali menyokong Azlan, pentadbiran negeri Perlis boleh dikembalikan seperti sediakala.
Masalah akan selesai jika kedudukan Shahidan “diselesaikan” terlebih dahulu, kecuali Zahid Hamidi dan Hishammuddin takut untuk bertindak tegas dan menjadi berani.
Dalam waktu yang sama, tindakan Shahidan meminta bantuan Tun Mahathir untuk menyelesaikan kemelut politik di Perlis juga ternampak kelakar kerana ini adalah masalah dalaman UMNO dan tiada kaitan sama sekali dengan Pakatan Harapan.
Pakatan Harapan juga, sama ada setelah Shahidan diambil tindakan nanti atau tidak oleh UMNO, tidak harus menerimanya untuk bekerjasama atau menyertai mana-mana parti dalam gabungan itu.
Shahidan adalah liabiliti, bukan aset kepada Pakatan Harapan. (ShahbudinHusin 24/05/2018)
Kongsikan artikel ini
No tags for this post.
Updated: 26 March 2019 — 2:05 pm

140
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
Mus M. S.UnknownPerak ManThe PhantomFan Tun Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Mus M. S.
Guest
Mus M. S.

Mahu tak mahu, rakyat perlis yg majoritinya menyokong UMNO/BN pada PRU14 yg baru lalu sewajarnya dipersalahkan.Padan muka mereka…!

Fan Tun
Guest
Fan Tun

Periuk nasi dah jadi kes
Pesanan dulu tak ambil habis
Logo parti diminta lukis
Nama dia letak secebis!

Orang ini sebagai pemimpin
Order barang, bayar tak yakin
"Betul,betul,betul",kata si Ipin
Patutlah AmeNo rakyat dah talkin!

Sekarang jadi ketua perancang
Ameno Perlis dia dah goncang
Saudara sendiri mahu dipancang
Orang yg sah dia nak cincang!

Atasan arah dia tak kira
Sudah jumpa pihak istana
Masih mahu lantik saudara
Majlis istana dia kemana…

Kini Raja dia pertikai
Bukankah AmeNo Raja dibelai?
Hang mana dah taruk akai
Tunjuk belang sehelai helai!

Bro John Doe dah kata betul
Allah nak tunjuk jenis si Kitul
Dah tunjuk belang seketul ketul
Tergelak tengok lawak Mat Sentol!

The Phantom
Guest
The Phantom

Yeoooppp……ini win punya pantun ni yeop.

Perak Man
Guest
Perak Man

Terbaik bro fan tun.. Sudah terang lagi bersuluhPerangai pemimpin umngok memanglah hodohTengoklah sekarang diperlis sebagai contohKepentingan rakyat tak dihirau, diaorang buat bodoh.. Itu pun ada lagi segelintir yang masih sokongDah nyata dirumah pemimpinnya ada gold bar dan duit berkarung karungMungkin otak tersumbat dedak terlalu bengongSalah dan betul dah tak reti nak hitung.. Rakyat sudah membuat pilihanPakatan harapan menjadi kerajaanSekarang negara dalam proses hendak dipulihkanUmngok tak habis habis dengan politik nak rebut jawatan.. Parti pak lebai ada yang banggaKononnya perjuangan menentang tun m istiqamah katanyaApa agaknya terjadi kalau benar duit 90m diterima pemimpinnya seperti didugaMasa tu kita lihat belit ular atau… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Berapa lane lagi zahid nak biarkan shahidan derhaka kpd Raja?..

Umno tak relevan lagi…wakil2 bn yg dah nyatakan setuju lantikan mb patut kluar dari bn…kasi ajar sikit sama shahidan anak pak kassim yg masih gilakan kuasa…

Zulkifli Abu Bakar
Guest
Zulkifli Abu Bakar

Tuan Budin, Semlm hl diStar, rampasan wang tunai RM120 juta dan barang2 lain RM200 juta. Menarik juga Umno nak tuntut wang tunai itu kononnya dlm proses pulang balik dari bekas Presiden baki guna utk PRU. Panjang akal jugak lawyer Umno, Hafarizam. Cuma brp ulasan bodoh: 1. Yg bag2 Birkin, barang2 kemas dan jongkong2 Emas pakai jugake utk PRU? Tak Tuntut sama?2. Dulu RM2.6 bilion derma kpd Umno ada baki lebih 80% pulang balik kpd penderma lepas PRU 13. Umno tak sibuk tuntut masa tu.3. Barang2 dah siap dibungkus dlm bag2 travel. Jangan marah kalau ramai mengagak destinasi ke Sky Park… Read more »

The Phantom
Guest
The Phantom

Bro Zul…..wang money laundering yg dibekukan oleh pihak Swiss dan US tu deme tak derrr bising nak claim balik……padahal berrrrbillion-billion banyaknya.

Duit money laundering tu deme buat donno, buat bodoh jerrr……macam kan tak derrrr kaitan apa2……

Tapi beg birkin, rantai , gelang, cincin dan jongkong emas deme titik beratkan pulaaakkk.

Rakyat Msia……sila bukak mata yeoooppp….

Macy
Guest
Macy

Perasaan teruja diatas kemenangan PH masih lagi belum reda dan tahun ini raya akan jadi cukup meriah! Dlm pada itu, terasa simpati kepada segelintir yg blum dpt menerima kekalahan, terutama kepada yg menghidapi penyakit "post partum" syndrome yg tidak henti2 meluahkan kekecewaan beliau diruangan ini utk ditatapi oleh kita semua! Nampaknya doa pejuang rakyat supaya tiada siapa yg menghidapi penyakit gila babi akibat kekalahan dlm pru14 tidak dimakbulkan! Sama2lah kita berdoa agar beliau sembuh dri penyakit yg dihidapinya! Apapun tahniah dan terimakasih kpd rakyat malaysia yg bersama sama bersatu hati dan tenaga, bergabung utk menyelamatkan malaysia dri terus terjerumus ke… Read more »

RD.
Guest
RD.

Susah-susah sangat… kita suruh Polis 'hidupkan-balik' kes pembunuhan Norita Shamsuddin pada 1993 (kalau tak silap). Lagi pun, motif & siapa yang membunuhnya, tidak diketahui sampai hari ini.

RD.
Guest
RD.

Oh silap… 2003 sebenarnya.

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Tersangat setuju dengan cadangan bernas tu…dicadangkan Pak diny dilantik sebagai ketua untuk menyiasat kes tersebut..tentunya kita akan dapat keputusannya tak sampai pun 10 hari…

The Phantom
Guest
The Phantom

Geng Naga……….lantik diri ko sendiri lerrrr……bukan ke ko bijak pandir……ehhhh sori bijak pandai…

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Sanggupkah Anwar tunggu 2 tahun lagi?5/14/2018 08:13:00 AM – Anwar Ibrahim, Malaysia Baru, Politik, Tun Mahathir Mahathir berjanji akan menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar Ibrahim selepas dua tahun menerajui negara. Itulah yang diwarwarkan beliau semasa kempen PRU-14 tempoh hari di hadapan penyokong-penyokong PKR. Maka bertempik terlolong keseronokanlah puak-puak PKR kegembiraan. Kini Mahathir sudah ditabal menjadi PM. Usaha untuk membebaskan Anwar sedang dilakukan. Agong pun khabarnya sedia memberi pengampunan penuh. Gambar-gambar Anwar yang kini dirawat di Hospital Rehabilitasi nampak tersenyum tersengih menunggu hari pembebasan. Namun persoalan yang menghantui aku ialah… sanggupkah Anwar menunggu dua tahun lagi untuk menduduki jawatan yang… Read more »

Jamesdean1
Guest
Jamesdean1

Hahahaha…makcik felda pun dah xnk umno

diny yusof
Guest
diny yusof

Yang kamu asyik menyibuk pasal PH ni kenapa ??

Ini zaman Mahathir !!

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

PH Sebenarnya Tidak Sedia Bentuk Kerajaan, Kelam Kabut, Gopoh-Gapah. PUSAT Penyelidikan PAS (PPP) menyifatkan Pakatan Harapan (PH) sebenarnya belum bersedia untuk membentuk kerajaan selepas menang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 pada 9 Mei lalu. Menurut pengarahnya, Dr. Mohd. Zuhdi Marzuki, kerajaan baharu itu kelihatan kelam-kabut dan tergopoh-gapah lebih-lebih lagi dalam tindakan menyiasat dakwaan kesalahan dan menghentikan projek kerajaan terdahulu.Memetik laporan Malaysiakini, beliau berkata kerajaan PH diterajui Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad sebenarnya tidak menjangka mereka akan diberi mandat oleh rakyat untuk memerintah negara dalam PRU14. Perkara ini jelas dilihat apabila PH langsung tidak bersedia untuk membentuk kabinet dengan segera… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Ini menyebabkan keyakinan umum terhadap profesionalisme jentera kerajaan boleh terhakis,” ujarnya.Beliau mengulas mengenai siasatan yang dilakukan terhadap bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung isu 1MDB, yang menjadi antara fokus utama kerajaan PH. Selain itu, Mohd. Zuhdi turut mengkritik tindakan kerajaan PH yang mahu serta-merta menghentikan pembangunan terdahulu termasuk projek yang melibatkan pelaburan asing.Ujarnya, tindakan itu boleh menyebabkan pelabur antarabangsa dan domestik hilang keyakinan terhadap hala tuju ekonomi negara.Sehubungan itu, beliau menggesa kerajaan supaya memfokuskan tujuan mereka kepada pembentukan kabinet lengkap yang mantap dan diyakini oleh rakyat.Beliau juga menasihatkan kerajaan PH supaya meninggalkan gaya politik sebagaimana yang dilakukan… Read more »

Zulkifli Abu Bakar
Guest
Zulkifli Abu Bakar

Sbg strategis, alangkah elok Zuhdi patut postmortem 2 benda penting selain dari masuk campur hal luar PAS:

1. Silap x berguru dgn sifu2 pejuang rakyat spt Mahfuz, Dr. Zul, Salehudin dan brp lagi mangsa lain.. bagaimana nak menang PRU. Mungkin yg pertama, jangan amalkan suka berbohong, berfitnah dan berdoa Munajat makan diri sendiri.
2. Bagaimana nak uruskan 2 negeri2 besar tanpa rakan taawun yg kecundang. Tak kan nak uturn menghadap kpd org yg hanya layak jadi doktor diklinik 1Malaysia pulak, takda maruah pulak telan air lior yg bersembur lajua dulu?

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Xuhdi kopiah aras kepala tapi cakap pon menipu jugak..

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Apa muslihat Mahathir lantik Mat Sabu sebagai Menteri Pertahanan?5/12/2018 11:07:00 PM – Malaysia Baru, Mat Sabu, Parti Amanah Negara, Politik, Tun Mahathir Mat Sabu Menteri Pertahanan? #WTF Itulah kata-kata yang aku dengar selepas PM-7 Mahathir Mohamad mengumumkan sebahagian barisan Kabinetnya hari ini. Mat Sabu yang pernah mengangkat pejuang komunis, Mat Indera yang mengetuai serangan Bukit Kepong semasa zaman darurat dahulu sebagai pejuang negara, kini menguruskan hal ehwal ketenteraan termasuk kalangan veteran tentera ATM. Apa muslihat Mahathir meletakkan Presiden PAN ini sebagai Menteri Pertahanan tidaklah aku ketahui tetapi aku memang faham benar kelicikan Mahathir, bukan semasa dia menjadi PM-7 kali ini… Read more »

diny yusof
Guest
diny yusof

Saperti ada satu walaunta kerap lolong2 kan dulu ….

Kalau tak suka tinggal di sini , bolih belah .

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Makin lama makin banyak teori buduuh dari orang buduuh..

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Perhimpunan Merdeka Rakyat… Untuk apa lagi?5/17/2018 09:00:00 AM – Anwar Ibrahim, Malaysia Baru, Politik Ramai yang tertanya-tanya tujuan kerajaan PH mengadakan perhimpunan di Padang MPPJ hadapan Amcorp Mall malam tadi atau dinamakan Perhimpunan Merdeka Rakyat yang dikatakan menarik puluhan ribu penyokong kerajaan. Malah ia turut disiarkan secara langsung oleh RTM dan di-pick-up oleh rangkaian TV Media Prima – TV3, TV7 dan TV9. Untuk apa??? Mereka tak faham kenapa perlu lagi perhimpunan seperti itu sedangkan Anwar sudah dibebaskan, PH sudah menjadi kerajaan dan Najib serta BN/UMNO sudah berjaya ditumbangkan. Perlukah lagi Anwar berkempen? Bagi aku perhimpunan tersebut tidak lain tujuannya ialah:… Read more »

diny yusof
Guest
diny yusof

Tu PH punya pasal lah …

Walaunta bila pula nak buat untuk Kepala Bapak Kau ??

Kasihan kat dia , kena grill 7 jam .

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Yg bongok sampai bila pon takkan paham..

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Mahathir vs Anwar: Siapa paling berkuasa?5/22/2018 06:30:00 AM – Anwar Ibrahim, Malaysia Baru, Politik, Tun Mahathir Semalam Kabinet baharu sudah dibentuk secara rasmi. Mahathir sebagai PM dan Wan Azizah sebagai TPM. Di bawahnya ialah Muhyiddin, Guan Eng dan Mat Sabu sebagai menteri kanan. Turut berada dalam Kabinet ialah Azmin Ali. Ramai yang bertanya kenapa Azmin dipilih sedangkan dia sudah ditabal sebagai MB Selangor. Jawapan aku mudah saja, ia atas kemahuan Anwar. Ya, Anwar yang kini berada dalam Majlis Presiden PH selepas dibebaskan daripada penjara setelah mendapat pengampunan penuh Yang di-Pertuan Agong. Tapi kebanyakan orang muda atau tepatnya pengundi kali pertama… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Dan apabila Anwar bercakap tentang masa depan orang Melayu selepas ini di bawah pakatan, aku tertanya-tanya siapa yang mentadbir negara pada masa kini. Mahathir atau Anwar? Anwar tiada jawatan dalam Kabinet tetapi dia mempunyai sekurang-kurangnya dua orang kanan beliau iaitu isterinya, Wan Azizah sebagai TPM dan Azmin sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi, yang ramai melihat jawatan yang cuba mengimbangi kuasa Menteri Kewangan yang dipegang oleh Guan Eng. Anwar menggunakan jawatan sebagai Ketua Umum Pakatan untuk bergerak ke seluruh dunia dan menyampaikan gagasan-gagasannya, ketika Mahathir masih lagi Perdana Menteri. Ini membuktikan bahawa Anwar sebetulnya sudah menyusun langkah untuk menjadi PM tanpa… Read more »

diny yusof
Guest
diny yusof

BN dulu lagi terok … Dari 10 , sebelas tak bolih pakai ..

Yang extra satu tu adalah Mak Badak .

diny yusof
Guest
diny yusof

Tu Geng Najib ,

dari kau tonggeng menonggeng kat sini , lebih baik pergi tolong settlekan haru biru kat Perlis tu .

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Ade lagi yg bongok mempersoalkan gabongan tun dan anwar yg tumbangkan umno…

The Phantom
Guest
The Phantom

Bro Diny at 01.49……win punya komen bro….

Keep it up !!
Hehehehehehe

omar daud
Guest
omar daud

negeri perlis hanya ada 150k voters,ramai lagi voters kat parlimen damansara 170k,negeri sekecik ni pun umno nak berebut, aku syorkan raja perlis,kalau susah sangat bubarkan shj semua dun negeri buat pilihanraya baru,bagi rakyat perlis DECIDE.

Jamesdean1
Guest
Jamesdean1

Elok cadangan tu…geng najib elok bertanding sekali.tgok rajin bebenor berhujah memuji umno.

Kikikiki…

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Jamesdean 1…Ntah berapa puluh kali dah aku tegaskan kat sini bahawa aku masih lagi dengan pendirian yang non partisan..tidak memihak kepada man2 parti politik di negara ini. Aku hanyalah seorang pekebun yang sedang belajar2 untuk menjadi ombudmans yang memantau perjalanan kerajan baru PH ni. Aku sebagai rakyat yang setia kepada negara tercinta tetap menjunjung tinggi prinsip..di mana bumi dipijak , di situ langit dijunjug. Diharapkan ini akan menjawab segala permasalahan berkaitan dengan prinsip aku !!!!!

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Pekebon bongok non partisan konon..blm pru hentam PH sokong umno..lepas pru pon hentam PH..

Non partisan kepala bapak ko ..buduuh nak mampooos…macai umno memang kaki temberang..

The Phantom
Guest
The Phantom

Non partisan bapaaaakkk luuuuu……

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Kie King…sabar geng, bawak mengucap banyak2..jangan marah, kita bincang ..k. Sekarang kan era baru..media bebas di bawah PH. Setiap rakyat bebas mengutarakan pendapat dan komentarnya..ini kan yang diperjuangkan oleh Nurul Izzzah, Syed Sadiq dan pimpinan2 PH selama ni. Kira Blog Budin ni adalah platform terbaik untuk kita mencaknakan apa yang selama ini tersurat dan tersirat dalam hati kita. bukan kah sebagai kerajaan yang baru dilantik atas kehendak rakyat, amat2 memerlukan check dan balance yang kuat agar mereka tidak tergelincir dari landasn untuk menunaikan segala2 janji2 mereka..khususnya 10 janji dalam 100 hari tu??? Kita tentunya tak mahu kerajaan yang hanya syok… Read more »

Jamesdean1
Guest
Jamesdean1

Hebat betui ph…

diny yusof
Guest
diny yusof

Siapa kamu nak tibai2 orang ni ??

Lagikan Nur Jazlan pun kena tibai Syed Hamid Albar ..terus terduduk .

Kie King
Guest
Kie King

Ada sekor beruk kat blog ni, memang sial laaa. Dah laa tak tahu dek untung, post komen plak macam kepala sial. Menteri umno dh pun mengaku salah, beruk sekor ni otak tak tahu letak dimana. Budin, aku dah lama prati blog kau, aku nasehatkan kau jgn siarkan lg komen2 geng beruk sekor ni, atau blog kau ni yg aku pakat cincang. Jgn kau bodohkan diri kau budin semata nk tunjuk blog kau bebas diskusi. Naik menyampah aku. Geng beruk tu tak layak dipanggil geng naga. Macam haramjadah je aku tengok. Batu api, dan bodoh! Negara dh diperintah PH, so stop… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

PAS masih kuat menentang Dr Mahathir selepas 22 tahun24 MEI : Meskipun dilihat Tun Dr Mahathir Mohamad mempunyai kuasa untuk ‘melibas’ pemimpin tertinggi termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim kemudian Datuk Seri Najib Tun Razak sehingga jatuh dari pentadbiran, PAS pula mendakwa mempunyai senjata bagi menjatuhkan Perdana Menteri itu. Veteran PAS Subky Latif, menegaskan senjata itu sebenarnya boleh digunakan sewaktu UMNO dan BN memerintah dulu tetapi hukuman tidak dikenakan terhadap Tun Mahathir kerana pemimpin tersebut juga ahli parti tersebut. Senjata yang dimaksudkan Subky adalah skandal BMF dan Forex yang melibatkan Dr Mahathir dan pada ketika itu juga Anwar merupakan Timbalan Menteri… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Aku tertanya-tanya apa yang ditawarkan oleh Mahathir kepada Azmin sehingga Timbalan Presiden PKR itu sanggup lepas jawatan MB Selangor semata-mata nak pegang jawatan Menteri Hal Ehwal Ekonomi? Kalau nak dikira jawatan menteri itu bukanlah kanan sepertimana dipegang oleh Muhyiddin, Mat Sabu dan Lim Guan Eng. Tetapi kenapa Azmin sedia lepaskan kerusi MB yang dianggap empuk apatah lagi memegang sebuah negeri yang kaya, besar dan stabil. Kenapa Azmin sanggup pecah kepala naki fikir soal ekonomi negara sedangkan dia sepatutnya lebih selesa jadi MB, menguruskan negeri yang telah 10 tahun dipegang. Apa sangat nak dibanding jadi menteri? Lalu aku risik-risiklah dengan beberapa… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Persoalannya yang besar kat sini ialah berbaloi ke pengorbanan Azmin untuk melepaskan jawatan MB Selangor, negeri yang terkaya di Msia ni. Dah tentu ada sesalan dalam dirinya bila menerima jawatan baru dalam kabinet ni. Fungsinya pun masih samar2 lagi…ada cakap2 akan berlaku pertindihan kuasa dengan MOF. Kini ikut LGE, Azmin jaga EPU aje..satu unit kecil dalam MOF dulu. Takkan lah dah didowngradekan jaga unit EPU aje…kuasa pun terbatas, tak macam ketika dia jadi MB Selangor. Bukan apa2..takut2 Azmin ni jadi bidak dalam percaturan politik Tun M yang lebih besar dan penuh muslihat tu…kesian kan kalau AZmin terlupa perpatah melayu dulu2… Read more »

Jamesdean1
Guest
Jamesdean1

Hahaha…nak samakan azmin dgn puak umno. Klu dia nak wang ringgit lagi baik dia masuk umno.dapat kaut juta2 rm pastu simpan kt umah.

Hahahaha

diny yusof
Guest
diny yusof

Dimana silapnya ..

Pada Zaman Kepala Bapak Kau , EPU di galas olih Rahman Doeramon . EPU di letak bawah JPM ..maknanya bawah Najib .
MOF pula di terajui olih Najib . Habis semua di goring olih Najib .

PH berjanji untuk meletakkan portfolio ni secara berasingan . Satu MOF di galas olih Lim Guan Eng , akauntan bertauliah . Manakala EPU menjadi Kementerian Ekonomi , digalas olih Azmin , graduan Bachelor in Applied Mathematics serta Masters in Economic .

Najib …setakat GCE '0' level je .

The Phantom
Guest
The Phantom

Bro Diny…..Geng Naga ada MBA….married but available….
Kihkihkihkih

The Phantom
Guest
The Phantom

Lim Guan Eng……..graduated from Monash University, Australia with a Bachelor's in Economics and was a qualified Professional Accountant by 1983.

Azmin Ali…..received his BSc in Economics & Mathematics and Master's Degree from the University of Minnesota, USA.

Wooiiii Geng Naga…….ko jangan pandang orang tak derrr mata dol….

Silap oranglah kalo ko ada hati nak perlekehkan menteri2 PH.

Errrrrrr……aku nak tanya ko…..ko ingat tak sape yg dapat title Asia's Worst Finance Minister pada 2016 dulu…???

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Lagi Gesaan Hapuskan Institusi Agama Islam Di MalaysiaPosted by Penang Kini on 21:50 in dalam negeri nasional Politik Terkini | Comments : 0 KUALA LUMPUR – Seorang wanita menggesa kerajaan Pakatan Harapan (PH) untuk menghapuskan institusi agama Islam di negara ini seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan sebagainya. Kavitha Aruljothi melalui laman Twitter sebentr tadi berkata isu berkaitan agama adalah merupakan hak perbadi dan adalah tidak wajar kerajaan mengunakan dana awam untuk membiayai institusi berkenaan. “Kepada @chedetofficial (Tun Mahathir) dan rakan-rakan, langkah membubarkan SPAD & JASA merupakan satu pembaharuan yang baik. Mohon pertimbangkan untuk… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

MAY 24, 20184Bila Kerajaan PH Ambil Alih, Tiba-Tiba NFC Jadi Suci Murniimage: Masih ingat lagikah National Feedlot Corporation atau NFC. Masih ingatkah lagi bagaimana Pakatan Harapan (PH) memburukkan NFC sehingga industri berkenaan lingkup dan syatikat berkenaan ditutup? Sehingga sekarang fitnah jahat masih bermain di media massa. Panggilan Sharizat Lembu, lembu tinggal dalam kondo, Menteri UMNO tidak bayar hutang sentiasa dipermainkan saban hari sehingga fitnah yang diulang-ulang ini menjadi satu sebab kejatuhan Kerajaan Barisan Nasional. Umum terlupa di sebalik industri penternakan berkenaan yang telah dihapuskan, segala hutang piutang NFC kepada pihak Kerajaan telahpun dilangsaikan sepenuhnya. Malah, syarikat berkenaan dan Pengerusi NFC… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Bagi gaji banyak, elaun banyak dilantik jadi menteri, generate lah idea baru, ini asyik2 ciplak idea pemimpin terdahulu, kesian aku tengok menteri2 PASOLA PH ni! Bukan apa2..takut Msia ni jadi macam negara pasir berdengung tu beb !!!!!

Jamesdean1
Guest
Jamesdean1

Lagi elok menteri pasola daripada menteri kayu..pakat angguk kepala walau ditipu si bugis dunguuuu

Kaahhh kahhhh kaaaahhhhhhhh kaahhhh

The Phantom
Guest
The Phantom

Woiiii bodoh…….bukan tiru samdol……tapi apa yg boleh direcycle tu eloklah digunakan semula dari dibuang gitu ajerrr….. Contoh tempat ladang ternak NFC tu memang dah wujud tapi sekarang ditinggal gitu tak berjaga……kan ke membazir namanya. Jadi apa salah diambik semula tempat tu dan dijalankan dan diusahakan dengan baik tanpa sebarang penyelwengan. Tambah pulaaakkk berrrjuta-juta wang dah lesaappp tapi tempat yg ada dibiarkan gitu ajerrr…….tak ke rugi…??? Badigol……sekarang ni kiitarkan semula apa yg ada untuk elakkan pembaziran…….bukan mengikut jejak pekong lama…….ko reti bahasa ke idaaakkk….?? Dol…..yg puak2 ko tiru TAWAS sistem dari Kerajaan Pakatan Selangor untuk anak-anak baru lahir tu apa macaammmm….??… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Thursday, May 24, 2018
“Apa Itu Murka? You Tell Me Apa Itu Murka? Soal Shahidan Bila Raja Perlis Dilaporkan Murka

Menggunung lagi ego si Shahidan ni meskipun UMNO/BN dah kalah teruk PRU14 lalu.. “Apa itu murka? You tell me (kamu beritahu saya) apa itu murka?”

Begitu reaksi Pengerusi BN Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim ketika ditanya pemberita berkaitan kemurkaan Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail terhadap anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) parti itu yang memulaukan istiadat angkat sumpah menteri besar.

Mengulangi beberapa kali soalan sama, Shahidan berkata murka itu cuma “bahasa yang diperindahkan” lapor MalaysiaKini di SINI

john doe
Guest
john doe

Salam buat tuan blog dan sahabat2 semu. Kita sekarang berada di hujung zaman fitnah. Zaman fitnah benar-benar menuju ke klimaks. Seperti yang telah beberapa kali saya sebut di sini pada bacaan saya hari klimaks zaman fitnah akan berlaku pada bulan Zulhijjah tahun ini. Oleh yang demikian setiap kejadian yang berlaku seharusnyalah kita cuba mencari jawapannya melalui pandangan hikmah. Pasti ada hikmah kepada setiap perkara yang sedang berlaku. Saya melihat kemelut di Perlis ini sebagai satu cara Allah mendedahkan hipokrasi UmNo hari ini yang berdegar-degar mengatakan mereka adalah tonggak dan pembela kepada sistem beraja di negara ini. Lihatlah, hanya kerana tidak… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Sdr John Doe, DSAI pula mcm mana? Saja nak tanya…sdr dah U-turn juga kah?

The Phantom
Guest
The Phantom

"Saya melihat kemelut di Perlis ini sebagai satu cara Allah mendedahkan hipokrasi UmNo hari ini yang berdegar-degar mengatakan mereka adalah tonggak dan pembela kepada sistem beraja di negara ini."

Setuju dengan Bro John Doe…….satu hipokrasi.

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

PUTRAJAYA – Jaringan Melayu Malaysia (JMM) menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuka semula 13 kes laporan rasuah yang dibuat ke atas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini. Presidennya, Datuk Azwanddin Hamzah berkata, antara laporan kes tersebut pernah dibuat oleh Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail yang kini Timbalan Perdana Menteri, Lim Guan Eng yang kini Menteri Kewangan dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.Beliau berkata, SPRM di bawah ketua pengarah baharu perlu melakukan siasatan secara telus tanpa mengira apa sahaja jawatan dan pangkat.“Jika bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kini sedang disiasat, SPRM perlu melakukan tindakan yang… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

KUALA LUMPUR – Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail diminta untuk tidak mencampuri urusan pentadbiran negeri, kata Pengerusi BN Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Kenyataan itu dikeluarkan Shahidan susulan Datuk Seri Azlan Man yang baharu mengangkat sumpah jawatan Menteri Besar Perlis biarpun tanpa mendapat sokongan tanpa kehadiran sembilan Adun BN.

“Saya merayu tuanku raja supaya menghormati perlembagaan sebagai raja berperlembagaan.

“Tuanku tak perlu campur tangan tentang pentadbiran sebab pentadbiran akan uruskan. Tidak perlu risau Perlis tiada bajet dan sebagainya, itu adalah urusan menteri besar,” katanya di ibu pejabat Umno, di sini semalam.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Shahidan penderhaka…nak lantik proksi jadi mb…dah tua masih nak merompak..

dad
Guest
dad

najib dah nyawa2 ikan…..geng najib dah jadi ikan busuk… modus operandi umporno sekarang.. 1. accept2. deny3. act as nothing happened4. deny5. cucuk jarum sekarang tengah hebat geng2 najib termasukla geng najib sesat sekor kat sini. cucuk jarum selagi boleh, selagi najib belum masuk dalam. ada beberapa ekor geng ni dah paling tadah dengan muka tak malu, menghadap tun…nak tunjuk muka saja. bangsat2 ni elok di tanam hidup2. itu yg paling layak. ingat ni….bangsat2 ni… 4/7/2015 najib – "saya menafikan ada menerima duit ke dalam akaun saya" 30/7/2015 mat maslan – "tidak betul. tidak ada pengaliran wang ke akaun peribadi perdana… Read more »

The Phantom
Guest
The Phantom

Yeooopp……segala macam cara geng naga buat untuk tutop pekong kepala bapaaaknya.

dad
Guest
dad

betul yeop….

yg lawan raja sampai murka depan2….yang nak mintak duit balik….dah tak tahu malu….

dalam kepala mereka ni duit je yg ada….

apa lagi yg nak diharap…..mereka ni khianat sumpah melayu tahun 1946 dulu…..

The Phantom
Guest
The Phantom

Sokong bebenor komen kamu yeoooppp….!!!

Edy Z
Guest
Edy Z

Daripada kejadian ini, apa yang dapat dirumuskan ialah:
1. Zahid & Hisham tidak dihormati oleh pemimpin UMNO di akar umbi
2. Zahid & Hisham membuat keputusan eksekutif tanpa berbincang dengan pemimpin UMNO Perlis tapi backfired kerana (1)
3. Pemimpin UMNO Perlis lebih percaya kepada Tun M untuk selesaikan kemelut mereka dari kepimpinan UMNO Pusat

Oleh itu, seperti dicadangkan oleh Saudara Shahbudin, Zahid & Hisham perlu bertindak tegas ke atas Shahidan bagi memantapkan kepimpinan mereka. Tiada pilihan lain bagi Zahid & Hisham untuk mengelakkan disrespect yang lain dimasa akan datang.

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

KHAMIS, 24 MEI 2018Rafidah: Tempoh 100 hari HARAPAN bodohmalaysiakini Bekas menteri Tan Sri Rafidah Aziz menyifatkan tempoh seratus hari Pakatan Harapan (HARAPAN) memenuhi sepuluh janjinya itu sebagai tidak masuk akal. "Kenapa seratus hari? Kenapa tidak setahun?" tanya beliau ketika wawancara dengan stesen radio perniagaan BFM. "Jika kita buang tempoh seratus hari yang bodoh itu, maka kamu akan mendapat perspektif yang lebih baik. Kamu tidak boleh melakukan perkara (pelaksanaan janji) dalam masa seratus hari. "Tiada negara di dunia boleh menyelesaikan semua masalah dalam seratus hari," katanya. Rafidah berkata walaupun langkah-langkah pembaharuan tertentu boleh dilakukan dalam jangka pendek, namun perlu ada matlamat… Read more »

The Phantom
Guest
The Phantom

Janji tak kedarah dan samun duit rakyat macam 42 juta yg mengeram dalam akaun peribody tapi tak tau dari mana datang duit tu…..

Janji tak derrr tanah yg lesap……tak der ikan sturgeon invisible ditawarkan pada rakyat.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

100 hari untuk tindakan awal…lepas 100 hari tindakan yg lebih kemas…seperti gst sifar mulai 1 jun…selepas 100 hari sst yg ditambah baik akan dilaksanakan…

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

World Bank rep: Abolishing GST will affect economyBY PEWARIS MELAYU | PUBLISHED 24.5.18(The Star) KUALA LUMPUR: Pakatan Harapan (PH) will need to explain how it will make up for the shortfall in the country’s source of income if it goes ahead in abolishing the Goods and Services Tax (GST).World Bank Malaysia Country Manager Faris Hadad-Zervos said Malaysia’s economy would likely face long-term negative effects if the GST was abolished, as the move involved a huge loss of income to the country’s coffers.Last year, Malaysia’s coffers saw RM45 billion being remitted from the GST collection.In relation to this, Hadad-Zervos, through a… Read more »

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Masih ade negara yg tidak kenakan gdt…

Nalaysia negara yg banyak hasil..income tac veratus billion..sudah memadai debgan sst yg ditambah baik…

Najib buat gst untuk bayar utang 1 mdb yg berjumlah 38 bilkion..wang 1 mdb najib rompak..

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

UNIT Komunikasi Strategik Ibu Pejabat UMNO tidak bersetuju tindakan kerajaan memansuhkan Majlis Profesor Negara (MPN), Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Jabatan Hal-Ehwal Khas (JASA) dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP). Mereka mendakwa pembubaran empat agensi berkenaan adalah tidak wajar sama sekali. Menerusi satu kenyataan, unit itu berkata keputusan dibuat kerajaan Pakatan Harapan (PH) itu umpama hukuman kepada rakyat. “Keputusan itu tidak wajar sama sekali. Keputusan diambil pada mesyuarat pertama Kabinet PH pada 23 Mei itu lebih berupa satu bentuk ‘hukuman’ kepada rakyat, khasnya JKKKP yang selama ini memayungi mereka sebagai institusi menguruskan segala masalah setempat. “Dakwaan kononnya agensi… Read more »

diny yusof
Guest
diny yusof

Mengapa pula tidak bolih di bubarkan ??

Di dalamnya penuh dengan virus zika (meminjam kata2 Sultan Johor).

Unknown
Guest
Unknown

haha… macam ada udang di sebalik batu.

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

24 Mei 2018Bubar beberapa agensi hukuman kepada rakyat – UMNO | Astro AwaniKomen Panglima : Rakyat yang memilih dan rakyat juga menerima kesan pilihan mereka hari ini… Semoga mereka akan nampak antara BN dan PH yang mana satu intan atau kaca di dalam membela nasib mereka. Suarakan rasa hati anda di media sosial agar rakan kita juga akan mengetahui apa sebenar yang terjadi . http://www.astroawani.com/berita-politik/bubar-beberapa-agensi-hukuman-kepada-rakyat-umno-176336 Bubar beberapa agensi 'hukuman' kepada rakyat – UMNOBubar beberapa agensi 'hukuman' kepada rakyat – UMNOUMNO berkata, SPAD ditubuhkan khas bagi memantau sistem pengangkutan awam darat dan tidak timbul sebarang pertindihan dengan fungsi JPJ. – Gambar… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

PUTRAJAYA, May 24 — Around 50 Jaringan Melayu Malaysia (JMM) members delivered a memorandum alleging power abuse by the prime minister to the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) today. Led by former Finance Ministry Strategic Communications director Datuk Lokman Noor Adam and JMM president Datuk Azwanddin Hamzah, they asked the MACC to investigate Tun Dr Mahathir Mohamad over incidents from his previous term as PM. “Today, we handed over a memorandum to the MACC, to uphold their motto of being free, honest and professional, and investigate these 13 complaints lodged by current and former leaders,” said Lokman. Lokman claimed among the… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

UMNO Dukacita Polis Rampas Dana Parti24 May 2018 Berita UtamaWan Hafiz HamzahKUALA LUMPUR, 24 Mei – Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (PEKEMBAR) atau UMNO menyatakan rasa kesal dan dukacita dengan rampasan wang dana politik parti itu oleh pihak polis baru-baru ini, di mana dana tersebut diperolehi melalui sumbangan untuk digunakan dalam kempen pilihanraya umum ke 14 dan bagi pengurusan parti. Menurut Unit Komunikasi Strategi Ibu Pejabat UMNO, adalah sesuatu yang amat mendukacitakan apabila baki sumbangan dana kempen dan parti telah dirampas oleh pihak polis semasa ia dalam proses dipindahkan kepada kepimpinan baru UMNO, selepas peletakan jawatan Dato Sri’ Najib Tun Razak… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

KP SPRM sepatutnya membuat laporan polis cubaan merasuah dirinyaPosted onThursday, May 24, 2018 -05-24 15:12:46' Pemantau Kerajaan Malaysia Baharu, Datuk Lokman Noor Adam berkata, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Shukri Abdull sepatutnya membuat laporan ke pihak berkuasa selepas ada individu yang cuba menyogok dirinya untuk menutup kes 1MDB. Beliau berkata, perkara itu dijelaskan selepas Shukri mendakwa pernah ditawarkan rasuah oleh seorang ahli parlimen bagi menghentikan siasatan terhadap 1MDB itu. “Berdasarkan kenyataan itu, ia membuktikan Shukri gagal melaporkan cubaan merasuah dirinya. Kegagalan beliau melaporkan perkara ini merupakan satu kesalahan dibawah Seksyen 25 (1) dan (2) Akta SPRM… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

ADAKAH SPAD JADI MANGSA POLITIK DENDAM REJIM PAKATAN???POSTED BY SEMUT HITAM ON KHAMIS, MEI 24, 2018 WITH NO COMMENTS SO FAR Kalau dilihat semula agenda 100 Hari Pakatan, tidak ada disebut pun soal nak memansuhkan agensi – agensi ini. Apatah lagi nak menyebabkan kakitangan agensi itu hilang pekerjaan. Jika dilihat dari satu sudut, kewujudan agensi – agensi yang terlibat sebelum ini pun bukan dibina hanya semata – mata untuk menjaga kepentingan Politik pihak yang memerintah sahaja. Sebaliknya, banyak lagi peranan lain yang lebih penting dimainkan melalui agensi – agensi tersebut dan ianya memberi kesan secara lansung kepada rakyat. Sebagai contoh,… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

TIBA – TIBA MEROSAKKINI JADI PIHAK BERTANGGUNGJAWAB???POSTED BY SEMUT HITAM ON KHAMIS, MEI 24, 2018 WITH NO COMMENTS SO FAR Kalau nak jadi penyokong pun, jangan sampai jadi golongan MUNAFIK. Tapi sifat itu yang ditonjolkan oleh penyokong Rejim Pakatan hari ini. Kebanyakkannya lebih suka nak tegakkan benang yang basah. Jik sebelum ini, berdegar – degar laman portal Merosakkini menjadi tempat meluahkan rasa kurang puas hati penyokong Pakatan terhadap polisi yang dibuat oleh Kerajaan Barisan Nasional. Boleh dikatakan siang malam laman portal itu memutarkan tuntutan serta desakan yang dibangkitkan oleh puak Pakatan secara terbuka, termasuk pemansuhan hutang PTPTN. Tapi hari ini,… Read more »

Bulat Ken
Guest
Bulat Ken

Hari ini? Baru 14 hari PH memerintah, dah ada org menyalak menuntut janji. Rasionallah sikit. Kalau ye pun tgh kering dedak tak masyuk, jgnlah tunjuk kat org. Malu yeop.

Kejora Bapuk Bodo
Guest
Kejora Bapuk Bodo

Yg di suruh bayar peminjam mewah…termasuk anak orang kaye…

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

PAS PERTIKAI KEKAYAAN TUN MAHATHIR???POSTED BY SEMUT HITAM ON KHAMIS, MEI 24, 2018 WITH NO COMMENTS SO FAR Sejak dari dulu lagi Integriti SPRM ini menjadi persoalan. Banyak tindakan yang dilakukan agensi itu hanya menimbulkan tanda tanya dikalangan rakyat. Tapi tidak ada yang ambil peduli pun. Sekarang SPRM dah dapat seorang Ketua Pengarah yang dipandang Suci diatas ketelusannya menjalankan tugas sehingga berjujuran air mata sewaktu mengadakan sidang media. Maka tidak salah sekiranya pihak SPRM mendedahkan hasil siasatan mereka terhadap aduan yang dibuat oleh ahli – ahli PAS ini. Setidak – tidaknya, rakyat juga perlu tahu perkara sebenar. Malah, hubungan akrab… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Tan Seng Giaw Says It Again: Probe 1MDB Management, Not NajibBy MT Webmaster On May 24, 2018 Share (FMT) – Former Kepong MP Dr Tan Seng Giaw, who had defended Najib Razak over the 1MDB issue before the general election, today maintained his stand that investigators should be probing the state fund’s management team for alleged mismanagement. “That is my stance, and it will always be my stand,” he said, adding that he could not say Najib was guilty, based on the Auditor-General’s Report presented to the Public Accounts Committee (PAC). “In PAC, we found that the management was not… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

THURSDAY, MAY 24, 2018Ini pendapat saya tentang sidang Media Mohd Shukri Abdul #kltu #jbtu Saya tidak berniat mahu mengganggu tumpuan rakyat terhadap perkembangan kes mega 1MDB yang sedang hangat diperkatakan kini, tapi saya suka ingin berkongsi satu sisi pandang yang mungkin kebanyakan rakyat terleka akibat terlalu marah dan kecewa dengan pendedahan demi pendedahan yang berlaku dalam 2-3 hari ini..Sebagai permulaan, elok kiranya diketahui bahawa terbaru YB Lim Guan Eng, Menteri Kewangan Malaysia telah mendedahkan bahawa 1MDB memang tidak mampu membayar faedah hutangnya kepada Kementerian Kewangan dan ia sebenarnya telah dimaklumkan melalui surat pada Mac 2018 kepada Kementerian Kewangan sebelum ini.… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Apa yang mungkin menarik adalah YB Ramkarpal Singh, Ahli Parlimen DAP Bukit Gelugor yang juga seorang peguam mempunyai pandangan yang sama seperti Peguam Wan Zainudin tetapi apa yang pasti beliau tidak pula dikecam dan dituduh menyebelahi DS Najib. Beliau berpandangan bahawa kenyataan KP SPRM dilihat boleh mengganggu perbicaraan kes tersebut. Antara sedutan kenyataan beliau di https://www.nst.com.my/news/nation/2018/05/372293/shukris-outburst-could-jeopardise-current-1mdb-probe-says-ramkarpal..Terbaru, pengerusi Jawatankuasa Siasatan 1MDB sendiri, Tan Sri Abu Talib Osman telah mengeluarkan kenyataan menegur agar Datuk Seri Mohd Shukri diam daripada berkata tentang 1MDB dengan alasan yang sama kerana ia akan mengganggu siasatan kes berkenaan. https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/05/429185/shukri-diminta-diam-elak-ganggu-siasatan-1mdb..Ada beberapa prinsip penting yang sebenarnya rakyat perlu faham… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Hutang negara RM1 trilion? Pala otak dia!Posted onThursday, May 24, 2018 -05-24 03:09:52' KEPADA Semua ahli Kementerian Kewangan (MOF) dan yang penting ORANG-ORANG PAKATAN HARAPAN yang ada dalam MOF. Diharapkan SILA TUNJUKKAN DIRI ANDA DAN KOMEN. Siapa ada tengok berita tv1 tv2 tv3 semalam. Video Mahathir bercakap tentang hutang negara sudah RM1 trilion dibuat oleh kerajaan sebelumnya. Betul ke hutang negara sampai RM1 trilion? Dalam penyata dari bank negara secara rasmi hanya rm6++ bilion sahaja. Dan hutang terkumpul tersebut bermula dari pemerintahan PM 1 , PM 2 , PM 3 , PM 4 , PM 5 , PM 6.. Dan… Read more »

diny yusof
Guest
diny yusof

Geng Najib , apa itu hutang ??? Kalau berhutang kena bayar balik …betulkan ?? Lainlah kalau entity tu NFC .. tak payah bayar balik ! Hutang RASMI Negara Malaysia adalah 686 billion . Hutang badan berkanun milik MOF saperti Khazanah , prasarana yang tiada upaya membuat pembayaran balik hutang tetapi di tanggung olih kerajaan berjumlah 200+ billion . Hutang2 hasil dari kerjasama awam/swasta yang belum di jelaskan olih kerajaan berjumlah 199 billion . Itu telah menjadikan jumlah hutang yang di tanggung kerajaan adalah 1.87 trillion . Perlu dingat , jumlah itu adalah setakat 31/12/2017 . Geng Najib …itu adalah data2… Read more »

Pangker
Guest
Pangker

wey wak najib………..gi sinun boleh tak….semak laaa

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

1MDB: Arul Kanda Jawab Kenyataan Media Lim Guan EngPosted onThursday, May 24, 2018 -05-24 17:26:36' Tanpa prejudis Kenyataan ini dikeluarkan dalam kapasiti peribadi saya dan bukan dalam kapasiti saya sebagai Presiden 1MDB atau berhubung dengan jawatan saya di 1MDB. Saya merujuk kepada kenyataan akhbar yang dikeluarkan pada 23 Mei 2018 oleh Menteri Kewangan, YB Lim Guan Eng dan yang berikut adalah jawapan saya. Tidak boleh dipertikaikan bahawa saya menyertai 1MDB hanya pada bulan Januari 2015, iaitu, selepas tindakan pengurusan dan lembaga sebelumnya yang mengakibatkan 1MDB mengumpul beban hutangnya, dan selepas banyak projek 1MDB berada dalam keadaan bermasalah. Pendek kata, saya… Read more »

Bulat Ken
Guest
Bulat Ken

Kalau si arul ni tak puas hati suruh dia jwb kat mahkamah.

diny yusof
Guest
diny yusof

Pelan rasionalisasi ????

Macam mana dia buat pelan jika dia sendiri tidak dapat pastikan sama ada pelaburan didalam Brazen Sky dan 1MDB Global Investment benar2 wujud ???

Tiga tahun dia di situ , apa yang di lihatnya ????

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

GST hanya 6% Manakala SST 10%, Adakah Anda Telah Buat Pilihan Bijak Dengan Memilih SST 10%?? Baca Fakta Yang Menarik Diantara GST dan SST.Posted by Penang Kini on 16:37 in dalam negeri nasional Politik Terkini | Comments : 0 Sekiranya, kita membaca versi panjang manifesto tersebut di bawah Janji 1, muka surat 16, mereka sebenarnya akan memansuhkan GST, tetapi akan mengembalikan sistem cukai jualan dan perkhidmatan (SST) yang lapuk. Jadi, ini bermakna cukai kepenggunaan masih dikekalkan. Adakah ia langkah yang bijak? Apakah perbezaan antara GST dan SST? Bukankah dalam kedua-dua senario, kita perlu membayar cukai juga? Gerakan memansuhkan GST datangnya… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Jika ada pihak ikhlas mahu menghapuskan cukai kepenggunaan, mereka akan menurunkan kadar GST ke sifar, bukannya memperdaya orang dengan menukarnya kepada SST. Jadi, pembangkang perlu bersikap jujur terhadap rakyat, sudah tentu mereka tahu kelemahan sistem SST ini kerana ramai di antara mereka terdiri daripada golongan yang arif dalam ilmu kewangan. Jadi, adakah mereka benar-benar percaya kepada sistem ini atau mereka hanya mahu memansuhkan GST (untuk digantikan dengan SST) semata-mata untuk memancing undi? Kesimpulannya, terdapat 2 perkara utama yang perlu difahami. Pertama, sekiranya GST dihapuskan, ia akan disusuli SST. Kedua, SST adalah sistem lapuk dan tindakan mengembalikannya adalah perbuatan tidak bertanggungjawab.… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Program Permata Negara (PERMATA) akan diteruskan oleh Kerajaan, kata Timbalan Perdana Menteri, DS Dr Wan Azizah Wan Ismail. Kata beliau kepada pemberita di pejabat beliau di Perdana Putra, Putrajaya, pagi tadi,PERMATA merupakan salah satu program yang saya bawa kepada perhatian Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang kita akan audit kerana ia program yang baik dan dekat dengan kesejahteraan kanak-kanak. Ini kita teruskan untuk kanak-kanak tingkatkan kemahiran mereka kerana matlamatnya adalah suci murni. Kalau apa yang baik, kita teruskan.Wan Azizah berkata, beliau dan Dr Mahathir berpandangan bahawa PERMATA lebih relevan untuk berada di bawah kementerian itu memandangkan ia melibatkan usaha-usaha… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Maaf …. lari dari tajuk . Mengimbau kembali kenangan tahun 1998 . Hari di mana Anwar di pecat oleh Mahathir . Saya masih ingat , petang itu Anwar keliling KL naik motosikal , hasut rakyat supaya buat demonstrasi besar besaran di jalanan . Dia kata Mahathir itu Mahazalim , Mahafiraun dan macam macam maha lagi . Dia hasut sana sini . Emosi rakyat jadi kacau bilau masa itu . Bandingkan dengan Najib , bila BN kalah , Najib tenang saja . Tak pulak dia istiharkan darurat , tak pulak dia suruh penyokong nya buat demonstrasi , huru hara sana sini… Read more »

The Phantom
Guest
The Phantom

Yessss…….teruuuuskaannn menyokong….

Tak derrr sape peduli dol……

Ada kita orang kesaaahhhh…??

diny yusof
Guest
diny yusof

Malam yang membuatkan saya tidak kering gusi …haaa…haaaa

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Permainan politik mcm catur.. Bagi i rafizi tak kemana.. ada tugas baru.. lihat dgr baca fahami tiap kata kata atasan parti ni.. Seolah mcm pizi merajuk.. konon.. pizi kata bila susah je i diperlukan.. tak mungkin? Tapi pd masa yg sama kata nak balik kg trengganu? Nak buat apa? Hahaha piji ada terkata nak meneruskan konon perjuangan di sana.. perjuangan belum selesai.. Waktu lain pulak.. nuor beri kredit pujian… piji ni bdk baik walaupun saya kdg kdg marah kat dia. Hahahaha nak bagi hint kat org tauuuuu…. kejenya bagus.. yakin boleh bekerjasama ngan min… jd di mana dsrnya kata bila… Read more »

diny yusof
Guest
diny yusof

Kamu yang mengata tentang Rafizi ni , adakah kamu kenal dia secara peribadi ??

Otherwise , it is advisable you just shut your mouth off !

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

pengikut Dajjal tak habis2 berbangga dengan petrol tak naik.. bodoh bin bangang. (rosak puasa aku harni) Ko minum petrol ke macai? Ko amik wuduk pakai petrol ke macai? Ko goreng ikan ayam masak nasi pakai petro ke macai? Harga petrol skrg ialah harga akhir dr zaman Najib. Kalau naik turun beberapa sen adalah mekanisme yang dipersetuji iaitu apungan terkawal. Ade yg dah MAMPOS ke sebab petrol zaman najib naik?? Ade yg kena buang kerja ke petrol zaman Najib naik? Sekarang petrol tak naik tapi dh puluh ribu org dah ditamatkan kerja..takpayah bodohkan kami dengan alasan lantikan itu inilah.. bodoh.. mereka… Read more »

mustafa8785
Guest
mustafa8785

komen paling bodoh saya baca hari ini, adakah anda akan menjawab begini dihadapan Allah SWT ketika disoal nanti. bertaubatlah geng najib.
#cicitmaulanaishak

The Phantom
Guest
The Phantom

Islam mengatakan…….lelaki yg jahat untuk perempuan yg jahat……ini kita dah nampak buktinya.

Orang2 yg tolol dan bodoh untuk kumpulan yg bodoh jugaakkk….

Bulat Ken
Guest
Bulat Ken

Meroyan teruk mamat non-partisan ni. Payment dah tak masuk ke?

diny yusof
Guest
diny yusof

Saya dapatkan rasakan mandram sami hindu pujaan Mak Badak telah merasuk manusia sewel ini yang menggelarkan dirinya Geng Najib .

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

pengikut dajjal 'suci' kat atas datang sini nak 'lecture' kita pasal 'kesucian dajjal' tua tu. Tolonglah macai.. semoga ko akan terima balasan atas kerosakan ini. Bukan Najib perompak.. tapi Mahadey lah perosak negara sepanjang 40 tahun. dia akan lakukan ulangan setiap 10 tahun melakukan kezaliman dan kejahatan fitnah2 jahat. Kepala perompak sebenar ialah Mahathir Mohamed! Budaya UMNO yang ada sekarang hasil dari UMNO zaman Mahathir. Mahathir yang tubuhkan UMNO baru. UMNO lama sudha terkubur. Yang mewarisi UMNO lama ialah DS Najib. Malang dalam UMNO banyak trojan horse Mahathir Laknatullah. Eloklah masalah timbul sekarang supaya UMNO asal dapat diwujukan semula. Shahidan… Read more »

The Phantom
Guest
The Phantom

Kahkahkahkah……duduklah dalam denial sampai kojollllll……

Dengan sumer duit yg mengeram dalam akaun peribody.
Derma yg tak ada pengesahan hitam putih.
Rampasan2 wang dan benda yg melebihi kemampuan.
Penyalahgunaan kuasa.
Perbicaraan money laundering di Mahkamah Singapore.
Penutopan BSI dan Falcon Bank di Singapore.
Bayaran kepada Aabar BVI ciplak.
Siasatan dari Swiss, DOJ dan lain2 negara.
Money trail…..
Masiiiihhh nak nafikan lagiiii…..???

Yesssss…….dream onnnnnnn dol……!!
Kesssiaaannnnnn……

diny yusof
Guest
diny yusof

Adakah kamu sedang kepanasan wahai geng ?? Jikalau sudah tahu dan terbukti Shahidan orang Mahathir serta masih menyokong Mahathir , mengapa Kepala Bapak Kau yang bijak pandai bersama dungu2 dia tidak buang saja dia . Siapalah Shahidan …. hanya MT UMNO . Sedangkan Muhyiddin yang kamu gelar Din Pagoh , Shafei Afdal yang kamu gelar Pie Bedal serta Mukhriz yang kamu panggil boboi pun Najib kasi buang . Adakah didalam hal Shahidan , Najib kecut telor ??? Sering kali kamu dan walaunta menyatakan Mahathir akan menaikkan Mukhriz kejawatan PM ?? Betul kah bagitu ??? Jika itulah pendapat serta pandangan kamu… Read more »

The Phantom
Guest
The Phantom

Bro Diny…..terrrbukti sekarang apa yg puak2 deme salakkan sumernya dusta belaka……

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

TAPI KORANG SEDAR TAK, BERRATUS BILLION DUIT RAKYAT DIHABISKAN DI ZAMAN MADEY (22 tahun ++)UNTUK SEMUA SYARIKAT2 NI. MAMINCO – bangkrapMAKUWASA – bangkrapPERWAJA – bangkrapBMF – bangkrap BNM – rugi RM30 billionForex – gagalBank Bumi- rugiBAKUN – rugi MAS – rugi ERL – kerajaan terpaksa bayar kroni Tun PKFZ – rugi PUTRA LRT – bangkrapSTAR LRT – bangkrapMONOREL – bangkrap BAS INTRAKOTA – bangkrap teruk SILTERRA – rugi JARING – gagal MEC ELECTRONIC GAMBANG – bankrap MIMOS – gagalHICOM – gagalEAGLE PLANE IPP – rugikan TNB berbilion tapi senyap. TNB – rugi PROTON – rugi FIMA Rantei – gagal SOGOSHOSHA… Read more »

Ip man
Guest
Ip man

Posa2 ni, tak baik fitnah!!!

The Phantom
Guest
The Phantom

Samdol…..ada aku kesaaah…??? Pembangunan dan ekonomi berjalan dengan baik di zaman Tun M. Bukak bijik mata ko pandang sekeliling…….KLIA, Putrajaya, lebohraya2, hospital2 termasuk IJN, KL Tower, Petronas Tower, sekolah2, universiti2, Langkawi development………krisis matawang dapat diatasi dgn jaya……..semua ni diakui oleh pemimpin2 negara luar. Sekarang selain dari keretapi dan utc apa lagi yg ada…….ooooohhh……lupa pasal company yg paling berprestij di dunia…..1MDB yg berjaya membawa pelaboran besar yg kukoh dan menguntongkan. 1MDB bukan saja syarikat yg berjaya dan mempunyai banyaaakkkk aset……tapi jugaaakk telah menaikkan imej negara di mata dunia………satu donia segan dengan 1MDB woiiiii…. Dengan 1MDB banyak peluang pekerjaan telah ditawarkan hingga… Read more »

Zainal Abidin
Guest
Zainal Abidin

GN kalau tau crita nya cubala crita sebab ruginya. Di sebabkan pengurusan yg x cekap ke? Atau ada unsur rasuah ke jgn dok senarai jek kasi lanhujah skali. Stakat cedok info2 ntah mana2 tanpa fakta yg jelas itu mmg trademark cyber trooper umno.. Semua benda akan di spin walaupun x sahih. Janji anak bini dpt makan. Maruah tolak tepi. Yg penting kebatilan dan fitnah di sebarkan. Akhirat blkang kira sebab lambat lagi yg penting dunia ni dibutamakan. Syabass Geng Najib

diny yusof
Guest
diny yusof

Sdra Zainal , anda telah mendahului serba sedikit perkara yang ingin saya ajukan pada Geng Najib ini . List yang di paparkan olih dia ni telah pun dimainkan olih para walaunta berkali kali . Dari apa yang saya dapat rumuskan , walaunta ini hanya memainkan nama2 yang dinyatakan olih Geng Najib itu . Apa yang pasti , mereka ini termasuk Geng Najib , berani saya katakan kurang pemahaman menyeluruh keatas kegagalan (yang dikatakan) itu . They are either blanked or have little knowledge on what inspired and transpired . If they understand thing, Geng Najib will stop quoting Mirzan buying… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

MAY 24, 201839Secara Tiba-Tiba Proton Menjadi Hak Individu Dan Bukan Kerajaan Mesyuarat pertama Kabinet Kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang dipengerusikan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di Putrajaya semalam telah memutuskan 15 perkara. Salah satu daripadanya adalah (baca di sini),Tidak ada campurtangan politik di Proton, bergantung kepada apa yang Tan Sri Syed Mokhtar Bukhary dan Geely mahu lakukan.Malah Kerajaan Baru PH tidak ada perancangan untuk mengambil alih kepentingan di dalam kereta nasional negara Proton daripada syarikat automobil dari China iaitu Zhejiang Geely Holdings Group. Perdana Menteri, ketika ditanya The Edge Markets (baca di sini), berkata,Proton does not belong to the… Read more »

The Phantom
Guest
The Phantom

Woiii samdol…… "Persoalannya, kenapa sebelum ini ada usaha untuk menimbulkan kemarahan Rakyat apabila pemilik Proton, TS Syed Mokhtar Bukhary ingin menjual sebahagian kepentingan mereka kepada Geely, sebuah syarikat dari China?" Jawapan: Tun M tak ada nawaitu nak timbulkan kemarahan rakyat pada TS Syed Mokhtar pon. Apabila keadaan Proton sudah bertukar……..dan telah pon dijual………..maka Tun M kata sumer terpulang pada Syed Mokhtar……..kerajaan tak nak campor. Lainlah kalo masih belom dijual……..keadaannya tentu lain……….tapi kalo dah terjual nak kata apa lagi dol….??? "Kenapa sebelum ini usaha-usaha jahat digerakkan dengan menimbulkan isu-isu seperti menjual kepentingan negara kepada China, tidak patriotik dan sebagainya?" Yg jahat… Read more »

hj rostam
Guest
hj rostam

Assalamualaikum saudara GENG NAJIB.. Minta maaf, boleh tak kalau nak beri komen atau berbual bicara dalam perdebatan di ruang MAYA yang telah disediakan oleh Saudara Shahbiddin ini digunapakai secara berhemah dan beretika tanpa menyusahkan dan membuat rakan-rakan yang ingin berkongsi perdebatan secara ikhlas dan jujur dengan kenyataan mengikut fakta tidak terganggu. Untuk makluman saudara, saya bukanlah memihak kepada mana2 ahli politik secara total atau mengecam mana2 parti yang memegang amanah rakyat Malaysia untuk memerintah atau mentadbir bagi pihak rakyat agar negara Malaysia berada dilandasan kemajuan dasar dan kejayaan dalam ekonomi serta memberi pulangan kepada rakyat secara sopan dan beretika dari… Read more »

dad
Guest
dad

geng najib dah bengong macam najib jugak…

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Hj Rostam…dah nak masuk puasa hari ke 9 ni, tapi takpelah selamat berpuasa dan semoga mendapat keberkatan Ramadhan Al Mubarak yang kita sama2 nanti2kan selama setahun. Hj ,,nak tanyalah, sapa yang berkomentar ni ruang maya ni dengan bahasa2 yang kesat, maki hamun lagi menjatuhkan maruah sedara2nya??? Rasanya HJ dapat baca sendiri komentar ataupun posting2 dari saya yang kebanyakannya adalah bersandarkan fakta dan data2 yang tepat lagi sahih dan majoritinya menggunakan bahasa yang sopan lagi berhemah..tapi HJ tengoklah sendiri jawapan2 kepada komentar2 atau posting2 saya tu, dijawab dengan bahasa2 kesat lagi mengaibkan..lagi HJ nak nasihatkan saya ke??? Adalah lebih bermenafaat Hj… Read more »

The Phantom
Guest
The Phantom

Geng Naga…….apa ko dah lupa tak lama dulu John Doe pernah tegur ko kerana kata2 ko dalam blog ni…………"Mahathir mati jadi babi"……. Kalo John Doe terbaca komen ni…….dia boleh masok confirmkan hal ni. Woiiii samdol…….mulot ko yg mula kurang ajaarrr dulu……. Ko mungkin dah lupa atau buat2 lupa……tapi orang dalam blog ni masih ingat lagi. So u reap what u sow…….u derseve to be treated that way sebab ko pon bersikap begitu. Sekurang-kurangnya kami di sini tak pernah sekali sebut kepala bapaaak ko "mati jadi babi"………macam kata2 yg ko lemparkan pada Tun M. Ko yg sepatutnya berdiri depan cermin……..selidik diri… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Phantom hantu raya tak bertuan..kau ni masih tak paham bahasa lagi ke..tu kan salah satu chant ynag dilaungkan di natara berpuluh2 lagi chant ketika era reformasi '98 dulu tu…salah ke aku membawa kembali era tersebut, aku adalah sorang dari pendokong tegar era tersebut…..tak caya..gi lah tanya otai2 reformis mas era tu beb !!!!

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

nak tanyalah..yang kau terasa sangat tu apasal lak..aku ada petik nama kau ke??? betullah orang cakap sapa yg makan cili dia yang terasa pedasnya…tul tak beb ????

Bulat Ken
Guest
Bulat Ken

Sudahlah GN. Semua org boleh komen kau yg dulu. Sbb tu kau mmg layak kena maki, mati esok jadi… Wait. Itu sumpah kau ekkkk… Bukan aku ckp. Renung2kanlah dan selamat beramal.
Err… Pie Pedal (nama yg kau gelar) dah jadi Ketua Menteri. Kau takkan masih jd macai lg?

The Phantom
Guest
The Phantom

Geng Naga……kalo itu satu chant yg dah lama dulu…….pehal ko ulang semula di blog ni tak lama dulu….?? Perlukah ko ulangkan chant….."Mahathir mati jadi babi" tu pada masa keadaan tuan punya badan reformasi DSAI dan keluargaya sendiri menyatakan sudah memaafkan Tun M dan bersedia bergabong dengan Tun M…..??? Kalo ko laungkan chant tu masa 98 tu lain cerita……….tapi baru2 ni ko ulangkan semula chant '98 tu pada tahun 2018 ni……..apa hal dol….??? Weeeiiii samdol……tak payah bagi alasan itu ini lerrr…….ngaku ajerrrlah maksud ko sebenar. Kalo ko hanya bercerita kesah dolu2……tak mungkin John Doe nak tegur ko secara terang2…….tapi ko tulis… Read more »

diny yusof
Guest
diny yusof

Bolih saya tokok tambah sedikit ??? haaa…haaa…haaaa … saya mulakan dengan sedikit gelak ketawa .. di khuatiri terlalu stress nanti . Macam Najib yang kena grill lebih 6 jam hari ini . Geng Najib . Kamu kata berhujah guna fakta dan data ??? Kamulah yang membuat saya rasa sinis dan ketawa . Berapa kali saya perangkap kamu kerana merujuk fakta salah lagi ioata . Kamu , demi ingin menegakkan kebenaran (kelentong) sehingga tergamak menyatakan fakta dari individu yang sudah mati . Kamu langsung tiada etika …pakai tangkap muat sahaja . Hari ini terbukti sudah , hutang Negara secara total (… Read more »

john doe
Guest
john doe

Sdr Phantom, Saya sudah lama tidak lagi membaca kopipes GN, sejak sebelum Parlimen lepas dibubarkan lagi, disebabkan bagi saya segala kopipes dan komen-komennya yang bertaraf kangkung langsung tidak meninggalkan apa-apa kesan. Sekiranya berkesan sudah tentu UmNo-BN tidak tumpas di dalam PRU lepas. Walaubagaimanapun saya melihat perbuatan-perbuatan GN termasuklah cercaanya 'madeymatijadibabi' adalah sebagai alasan untuk Allah melakukan sesuatu ke atas jenazahnya sehingga ahli keluarganya tidak mampu untuk menyalahkan sesiapa melainkan mereka akan akur bahawa apa yang menimpa jenazah GN adalah disebabkan ketelanjurannya sendiri dan sesungguhnya Allah tidak menganiayai jenazah GN sedikitpun sebaliknya GN yang menganiayai jenazahnya sendiri. Firasat saya mengatakan bahawa… Read more »

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Bro Phantom tok sah dilayan langsung budak yg kerjanya dok hisap rokok john tu.

Lama2 dia belah sendiri lah sebab tak dak sapa yg dok ambil peduli kat dia lagi.

Dia tu cari maka

The Phantom
Guest
The Phantom

Bro Diny, John Doe, Zack dan Bulat Ken…….terima kasih atas hujah2 diberi dan sokongan kome semua yeopppp…

Salam persahabatan ikhlas dari teman….

HADIGOL
Guest
HADIGOL

selamat berbuka puasa.

lupuskn shahidan dpd politik perlis. umno hnya menang sekangkang kera perlis tp masih bongkak dan derhaka.

melantik adik mnjadi mb adalah kronism yg jelas. hebat sgtkh adik shahidan?

fauziasmara
Guest
fauziasmara

Negeri besaq kelemboi pun payah…….

The Phantom
Guest
The Phantom

Majoriti (bukan semua) orang2 veteran UMNO ni memang UMNO totoK…………sikap, cara, fikiran umnonya sudah sebati dalam darah daging dan tak boleh diubah lagi.

Maka bagaimana dulu begitu jugaaakklah sekarang…….tiada perubahan.

Tamakkan jawatan, pangkat, kuasa, wang….sombong dan bongkak……..kalo bercakap atau berucap penoh dengan keangkuhan.

Itu sebabnya berlaku Tsunami Rakyat pada PRU14……kerana rakyat maukan perubahan dan dah jemu jelak dengan sikap burok mereka.

fauziasmara
Guest
fauziasmara

"la la li la tam pong"

fauziasmara
Guest
fauziasmara

Sorry,

Lat Talilat Tali Tam Plom

fauziasmara
Guest
fauziasmara

Sorry lagi,

One Two Som. Siapa kalah kena ketuk!

abda
Guest
abda

Soal paling penting nya ia lah: Ada kah calon MB itu di sokong majoriti Ahli Dewan Negeri (ADUN)? Jika ada, Raja Perlis perlu lantik dia dan adakan acara angkat sumpah. Jika tidak pasti, Raja Perlis boleh memuaskan hati dengan menanya tiap ADUN, seperti di buat Sultan Perak, Raja Azlan Shah, dulu. (Yang menyebabkan calon PAS, Mohamad Nizar, menjadi Menteri Besar sekejap saja). Jika Raja Perlis ada di beri tahu bahawa ada beberapa ADUN BN yang tidak sokong calon MB itu hingga bermakna dia tidak ada sokongan majoriti di DUN, tidak boleh lantik calon dan adakan acara angkat sumpah calon itu.… Read more »

fauziasmara
Guest
fauziasmara

Enjit-enjit semut siapa sakit naik atas.

Enjit-enjit semut siapa sakit naik atas.

Enjit-enjit semut siapa sakit naik atas.

Enjit-enjit semut siapa sakit naik atas.

abda
Guest
abda

Kata Shahbudin, "khabarnya pemilihan Ismail itu tidak dipersetujui oleh pihak istana dan setelah dua minggu berlarutan, dua peneraju baru UMNO, Zahid Hamidi dan Hishammuddin Hussein dua hari lalu mengadap pihak istana untuk menyelesaikan perkara tersebut."

Perlu di tentukan jika Ismail itu ada sokongan majoriti Ahli2 Dewan Undangan Negeri (ADUN) atau ifdak. Kalau ada, sudah salah lah jika lantikan nya di pendamkan.

Cara sebaik nya untuk menentukan calon itu di sokong majoriti ADUN ia lah menemui tiap seorang dan menanya mereka. Tiada di sebut jika ini berlaku atau tidak.

fauziasmara
Guest
fauziasmara

PERMAINAN KERUSI MUZIK BOLEH DIGUNAKAN SEBAGAI KAEDAH MEMILIH MENTERI BESAR PERLIS

Jenis permainan yang satu ini, cukup mudah untuk diikuti, Bu.

Ibu hanya perlu menyiapkan beberapa buah kursi (tergantung dari jumlah ADUN) ataupun bantal sebagai pengganti tempat duduk.

Cara bermainnya , ketika musik dihentikan, ADUN harus duduk di bangku yang sudah disediakan.

Bagi ADUN yang tidak mendapatkan kursi harus keluar, dan Ibu harus mengeluarkan satu bangku pula.

Agar lebih menarik, Ibu bisa mengundang beberapa anggota ADUN pembangkang untuk ikut serta bermain kursi muzik ini lho, Bu.

Yang terakhir tinggal, akan dipilih sebagai MB Perlis.

abda
Guest
abda

Selepas Zahid dan Hishammudin mengadap Raja Perlis, Azlan Man di persetujukan calon MB.

Tapi dalam majlis angkat sumpah hari ini, 9 Adun BN memboikot majlis itu. Kesemua mereka akhirnya didapati ada bersama dengan Shahidan mengadakan sidang akhbar di Kuala Lumpur.

Maka nyatalah Shahidan dan 9 ADUN BN itu kurang ajar terhadap Istana Perlis.

Juga nyata bahawa Zahid dan Hishamuddin tidak di hormati dan tidak di pedulikan Shahidan, Ketua Perhubungan Umno/BN Negeri Perlis itu.

Jahat rupa nya Shahidan ini.

abda
Guest
abda

Tidak salah bagi Shahidan meminta Tun M sebagai PM negara ini coba menyelesaikan masalah Perlis.

Ha nya atas Tun M mahu layan atau tidak. Betul kata Budin bahawa ini masalah politik Umno di peringkat negeri. Tapi ia juga ada kaitan dengan ketenteraman keadaan politik negara ini.

Kot Tun M akan senyum sinis buat beberapa lama berkenaan keadaan itu. Biarkan Umno/Bn tunggang langgang, lintang pukang. Tapi, jika masih berlarutan, dia tentu akan coba leraikan pihak2 yang bergaduh, nasihatkan, sekel kepala mana yang sesuai.

And move on.

Banyak masalah lain yang jugak ketara.

Ronin
Guest
Ronin

Tuanku Raja Perlis sgt bijaksana. Cuma kebijaksanaan tuanku disabotaj oleh shahidan yg kemaruk kuasa. Dia mahukan adiknya menjadi mb spy dpt dikawal. Adik shahidan mana ada kebijaksanaan dlm apa juga perkara pun. Shahidan yg melakukan segalanya utk menaikkan adiknya dgn guna doktrin cash is king.Shahidan cuba melibatkan Tun dlm isu ini kerana nak lompat parti. Dia akan tawarkan pelompatan parti adun bn ke pakatan utk membolehkan pakatan mentadbir perlis. Jgn terperangkap dgn permainan shahidan.Shahidan tahu umno sdh tiada taring krn tiada ketua yg blh disegani lagi. Shahidan sdh terdesak krn politik wang telah ditolak.Shahidan blh dianggap pengkhianat negeri perlis. Rakyat… Read more »

Unknown
Guest
Unknown

malulah … rakyat perlis bersama raja bukan bersama shahidan.