Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

PECAT SAJA SHAHIDAN, SELESAI MASALAH!!

Politik Perlis bergolak lagi. Apa yang berlaku hari ini boleh dikata merupakan ulangan kepada pergolakan tahun 2008 dahulu.
Pada tahun 2008 dahulu, isu perlantikan Menteri Besar Perlis juga menimbulkan masalah, tetapi ia akhirnya selesai apabila Mohd Isa Sabu dipilih dan Shahidan Kassim diketepikan.
Kali ini, watak Shahidan sekali lagi yang menjadi masalah dan puncanya. Sejak awal lagi, beliau sudah menamakan adiknya, Ismail Kassim sebagai bakal Menteri Besar Perlis, walaupun UMNO belum berkata apa-apa.
Ketika itu, UMNO Pusat tidak berkata apa-apa kerana semua pihak bagaikan terkejut berikutan kekalahan BN kepada Pakatan Harapan yang diterajui oleh Tun Mahathir Mohamad.
Namun, khabarnya pemilihan Ismail itu tidak dipersetujui oleh pihak istana dan setelah dua minggu berlarutan, dua peneraju baru UMNO, Zahid Hamidi dan Hishammuddin Hussein dua hari lalu mengadap pihak istana untuk menyelesaikan perkara tersebut.
Difahamkan, dalam perbincangan tersebut, nama yang dipersetujui untuk dijadikan Menteri Besar Perlis ialah Azlan Man yang akan meneruskan khidmatnya bagi penggal kedua.
Seharusnya, setelah Zahid Hamidi dan Hishammuddin mengadakan perbincangan dengan istana, perkara itu sudah selesai dan diterima oleh semua pihak, terutamanya Shahidan.
Bagaimanapun, dalam majlis angkat sumpah hari ini, di sebalik Azlan Man menerima watikah perlantikannya, sembilan Adun BN memboikot majlis itu di mana kesemua mereka akhirnya didapati ada bersama dengan Shahidan mengadakan sidang akhbar di Kuala Lumpur.
Jelas di sini Shahidan sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perlis yang permintaan beliau agar adiknya dijadikan Menteri Besar adalah dalang kepada pemboikotan itu.
Shahidan dan sembilan Adun berkenaan bukan saja tidak menghomati calon Menteri Besar yang dipersetujui dalam perbincangan antara Zahid Hamidi dan Hishammuddin dengan istana, tetapi memboikot majlis angkat sumpah itu juga merupakan perbuatan biadap serta suatu bentuk penderhakaan kepada Raja Perlis.
Lebih-lebih lagi apabila Shahidan juga mempersoalkan maksud murka yang ditujukan oleh Raja Perlis kepada sembilan Adun berkenaan. Dalam hal ini, mustahil Shahidan tidak memahami maksudnya, melainkan beliau sengaja mahu menunjukkan penderhakaannya.
Dengan UMNO hanya tinggal menguasai dua negeri – Pahang dan Perlis – kemelut yang ditimbulkan oleh Shahidan ini hanya menambah-burukkan lagi imej parti itu di mata masyarakat.
Memang dengan pemboikotan itu, Azlan tidak dapat membentuk barisan exconya kerana BN hanya menang 10 daripada 15 kerusi DUN di negeri itu.
Tetapi,  UMNO Pusat yang baru dipimpin oleh Zahid Hamidi dan dibantu oleh Hishammuddin perlu berani bertindak tegas dalam menangani hal ini.
Shahidan wajar diambil tindakan pantas sama ada digantung keahlian atau dipecat terus daripada UMNO berikutan tindakannya itu, manakala lapan Adun yang memboikot itu, kecuali adik Shahidan iaitu Ismail Kasim yang mungkin akan terus menyebelahi abangnya, mesti diarahkan kembali menyokong Azlan.
Inilah adalah soal disiplin dalam berparti yang mana sesiapa yang melanggarnya, harus berdepan tindakan tegas. Jika tiada tindakan tegas, di masa depan, entah apa-apa karenah lagi yang bakal ditimbulkannya.
Tindakan Shahidan mengumumkan Azlan Man sebagai Menteri Besar bebas dan mencadangkan pemecatannya secara serta-merta adalah melambangkan keangkuhan kerana kuasa memecat seseorang ahli UMNO terletak di tangan MT UMNO, bukan Pengerusi Badan Perhubungan Negeri.
Dalam waktu terdekat, kalau tiada tindakan diambil, Azlan Man juga mungkin berdepan dengan undi tidak percaya di DUN Perlis yang digerakkan oleh Shahidan dan jika itu berlaku ia pasti memburukkan lagi keadaan politik negeri itu.
Dengan tindakan segera diambil terhadap Shahidan, manakala lain-lain Adun diminta kembali menyokong Azlan, pentadbiran negeri Perlis boleh dikembalikan seperti sediakala.
Masalah akan selesai jika kedudukan Shahidan “diselesaikan” terlebih dahulu, kecuali Zahid Hamidi dan Hishammuddin takut untuk bertindak tegas dan menjadi berani.
Dalam waktu yang sama, tindakan Shahidan meminta bantuan Tun Mahathir untuk menyelesaikan kemelut politik di Perlis juga ternampak kelakar kerana ini adalah masalah dalaman UMNO dan tiada kaitan sama sekali dengan Pakatan Harapan.
Pakatan Harapan juga, sama ada setelah Shahidan diambil tindakan nanti atau tidak oleh UMNO, tidak harus menerimanya untuk bekerjasama atau menyertai mana-mana parti dalam gabungan itu.
Shahidan adalah liabiliti, bukan aset kepada Pakatan Harapan. (ShahbudinHusin 24/05/2018)
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

140 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
140
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x