Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

APA SUDAH JADI DENGAN SPR?

Nampaknya tidak habis-habis SPR mencari jalan untuk memberi kelebihan kepada Najib Razak, UMNO dan BN memenangi pilihanraya pada 9 Mei depan.

Berbanding memastikan seluruh proses pilihanraya berjalan dengan adil dan telus, SPR seolah-olah dalam waktu yang sama hanya mahu memberi tekanan kepada parti-parti lawan.

Selepas membuat lakaran baru kawasan-kawasan pilihanraya yang dilihat mahu menguntungkan UMNO serta BN serta semalam mengeluarkan  peraturan tambahan yang bertujuan melarang gambar Tun Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim dipamerkan semasa kempen pilihanraya dijalankan, SPR kali ini tidak memberi kebenaran pula kepada Suhakam untuk memantau proses perjalanan pilihanraya.

Apa masalah SPR ini dengan Suhakam?

Bukankah Suhakam merupakan sebuah badan hak asasi manusia yang ditubuhkan oleh Parlimen dan ia bukanlah sebuah NGO persendirian yang tidak jelas pendirian serta hala tujunya?

Jika bukan Suhakam yang sepatutnya diberi kebenaran untuk memantau pilihanraya negara ini, siapa lagi yang layak dan sesuai?

Dalam masa yang sama, di sebalik tidak memberi kebenaran kepada Suhakam untuk memantau pilihanraya ke-14 ini, SPR  difahamkan mengundang pemerhati antarabangsa daripada sekurang-kurangnya tujuh negara untuk meninjau ketelusan pilihanraya kali ini iaitu daripada Indonesia, Thailand, Kemboja, Timor Leste, Maladewa, Kyrgystan dan Azerbaijan.

Kenapa SPR mengundang pemantau daripada negara-negara yang sama taraf atau lebih mundur daripada Malaysia untuk tujuan itu?

Mengapa tidak diundang pemantau pilihanraya daripada negara maju di Eropah atau Asia seperti Korea, Jepun dan seumpamanya?

Apakah yang boleh kita harapkan dengan pemantau pilihanraya daripada Timor Leste, Kyrgystan, Azerbaijan dan Maladewa untuk memantau pilihanraya Malaysia?

Selain itu, SPR juga dikatakan turut mengundang Malaysian Commonwealth Studies Centre atau MCSC yang kurang dikenali untuk memantau pilihanraya ke-14 ini.

Berbanding Suhakam, apakah MCSC ini lebih berwibawa serta berintergriti di mata SPR?

Apa sudah jadi sebenarnya dengan SPR dibawah teraju Hashim Abdullah sekarang ini?

Selepas ini dan menjelang detik pengundian 9 Mei depan, apa lagi agaknya kelebihan yang mahu SPR “hadiahkan”  kepada Najib, UMNO dan BN? (ShahbudinHusin 26/04/2018)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

103 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
103
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x