Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

ADIK TAK SOKONG, ANAK SENDIRI MENJAUHKAN DIRI…

Ketika seseorang sedang berjuang, sokongan ahli keluarga terdekat seperti isteri atau suami, adik-beradik dan anak-anak biasanya adalah amat penting sekali.
Ia adalah sokongan moral terbaik dan mampu menambahkan lagi keyakinan ke arah menggapai kemenangan yang diidam-idamkan.
Najib Razak yang PRU 14 ini merupakan hidup matinya kariernya, tentunya juga tidak terkecuali daripada perkara  itu.
Meskipun beliau masih mendapat sokongan dan dokongan daripada isterinya, Rosmah Mansor untuk terus mempertahankan kedudukannya, tetapi semakin hampir hari perhitungan dalam perjuangannya, Najib ternampak mulai hilang sokongan daripada ahli keluarga terdekatnya yang lain.
Sebagaimana yang kita tahu dan sedar, undang-undang berita palsu yang mahu diperkenalkan oleh Najib adalah untuk memberi kelebihan kepadanya untuk memenangi PRU 14 akan datang ini.
Salah seorang adik Najib, Nazir Razak nyata tidak setuju dengan undang-undang tersebut dan meminta ditangguhkan terlebih dahulu.
“Ini tentang hak asasi kebebasan bersuara bagi setiap individu dan memupuk perasaan takut dengan hukuman drakonian berdasarkan istilah tidak jelas yang hanya akan merencatkan masyarakat kita,” ujar beliau.
Pendirian beliau nampak senada dengan majoriti rakyat yang melihat undang-undang tersebut hanyalah untuk kegunaan politik dan perkakas Najib, UMNO dan BN dalam menyekat kebebasan serta menghalang salah laku mereka daripada didedahkan.
Beberapa jam kemudian selepas Nazir meluahkan pandangannya itu, anak Najib sendiri, Nazifuddin pula mengumumkan pengundurannya daripada politik buat sementara waktu.
Beliau berkata, keputusannya itu adalah sehingga sampai masanya nanti beliau akan kembali semua aktif dalam UMNO.
Walaupun beliau difahamkan hanya merupakan Ketua Pemuda UMNO cawangan di sebuah bahagian saja, keputusan Nazifuddin untuk mengundurkan diri di ketika bapanya sedang menjadi Presiden UMNO dan akan kembali aktif semula di waktu yang lain, mungkin setelah orang lain menerajui UMNO, ia adalah gambaran ketidakyakinan atau betapa susahnya berada dalam UMNO yang sedang dipimpin oleh Najib sekarang ini.
Jika tidak mengalami kesukaran menjadi seorang anak kepada bapa yang namanya selalu dipertikai dan dijaja buruk di seluruh dunia dan beliau sendiri ternampak tidak upaya untuk memberi jawapan atau penjelasan, maka sudah tentu kekal aktif dalam UMNO adalah pilihan yang lebih baik bagi Nazifuddin.
Dalam hal ini, ternyata beban politik dan salah laku Najib amat besar sehingga anaknya sendiri sudah tidak tertanggung lagi dan mahu menjauhkan diri daripada terkena tempiasnya.
Jika sudah adik sendiri tidak setuju dan anak kandung, walaupun daripada isteri  terdahulu, mulai mahu menjauhkan diri, maka apakah faedahnya lagi bagi pengundi mahu terus mengekalkan Najib dalam PRU 14 ini?
Terima kasih Nazir dan Nazifuddin kerana memudahkan lagi pengundi membuat pilihan.  (ShahbudinHusin 31/03/2018)
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

119 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
119
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x