Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

ALHAMDULILLAH…..

Keadilan menjelma jua akhirnya.

Pejabat Peguam Negara dilapor sudah memfailkan rayuan terhadap hukuman ringan sekadar bon berkelakuan baik selama 5 tahun dengan jaminan RM20 ribu yang diberikan oleh Mahkamah Sesyen Petaling Jaya terhadap Datin Rozita Mohamed Ali yang mengaku bersalah mendatangkan kecederaan parah kepada pembantu rumahnya.

Peguam Negara, Apandi Ali mengesahkan bahawa beliau telah mengarahkan rayuan difailkan terhadap keputusan mahkamah yang mencetuskan kemarahan orangramai itu.

Saya difahamkan notis rayuan sudah pun difailkan, kata beliau.

Sesungguhnya berita pemfailan rayuan oleh Pejabat Peguam Negara ini tentu saja memberi kelegaan kepada sesiapa juga yang cintakan keadilan dan membenci keganasan serta  ketidakadilan.

Tidak kira siapa pun – orang kaya, banyak harta dan bergelar Datin atau tinggal di kayangan sekali pun – ia bukanlah lesen untuk mereka melakukan kezaliman, penderaan dan kekerasan sehingga mendatangkan kecederaan kepada manusia yang lain.

Diharapkan dengan adanya rayuan dan perbicaraan semula nanti, keadilan dapat  dikembalikan dan Datin berkenaan akan menerima hukuman yang sewajarnya, sesuai dengan kesalahan yang dilakukannya.

Sudah tentu juga hakim Mahkamah Tinggi yang mendengar perbicaraan nanti akan lebih berhati-hati dan meneliti semua aspek sebelum menjatuhkan hukuman yang setimpal.

Sementara itu, sebuah petisyen dalam talian turut diwujudkan untuk  mendesak hukuman yang lebih berat dikenakan terhadap Datin berkenaan.

Sehingga ini hampir 20 ribu sudah menandatangi petisyen tersebut dan dijangka jumlahnya akan terus meningkat dalam tempoh beberapa jam lagi.

Kepada yang belum berbuat demikian, petisyen juga boleh ditandatangani di sini https://www.change.org/p/dato-equal-justice

Dengan semua perkembangan ini, tiada lain yang diharapkan selain keadilan, keadilan dan keadilan. 
Alhamdulillah…..(ShahbudinHusin 18/03/2018)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

95 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
95
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x