Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

SETELAH BERJAYA RAMPAS EQUANIMITY, MALAYSIA WAJAR MINTA BANTUAN INDONESIA CARI MH370

Secara tiba-tiba nama Indonesia menjadi sebutan di seluruh dunia berikutan kejayaannya mengesan kapal mewah, Equanimity, kepunyaan Jho Low yang didakwa telah dibeli dengan menggunakan wang curi 1MDB.
DOJ telah menyenaraikan kapal mewah itu untuk disita sejak 2016 lagi, tetapi gagal menemuinya.
Tetapi, tiga hari lalu, FBI Amerika dengan kerjasama polis Indonesia berjaya mengesan kapal tersebut dan kemudian merampasnya.
Mungkin selama ini FBI Amerika telah cuba mengesan Equanimity di seluruh dunia, namun ia tidak pernah berjaya ditemui.
Semalam, bekas menteri, Rafidah Aziz turut mengakui beliau pernah terjumpa kapal itu ketika menyertai aktiviti menyelam di perairan Phuket pada tahun lalu.
Tak dipastikan sama ada ketika itu FBI Amerika ada meminta bantuan polis Thailand atau tidak untuk mengesan Equanimity. 
Yang jelasnya, Equanimity tidak dirampas ketika ia berada di perairan Thailand dan ketika Rafidah Aziz sempat mengambil gambar serta merakam videonya.
Hanya ketika kapal itu berada di perairan Indonesia, barulah ia berjaya ditahan dan dirampas. 
Bermakna, pihak berkuasa Indonesia ada kehebatan tertentu yang tiada pada negara-negara lain di dunia ini.
FBI Amerika pun tidaklah  hebat sangat dalam mencari dan merampas Equanimity sebenarnya. Selama hampir dua tahun, mereka gagal mencarinya di seluruh dunia, tetapi hanya setelah bekerjasama dengan Indonesia saja barulah Equanimity dapat ditemui.
Tabik kepada Indonesia, walaupun Peguam Negara Malaysia kata Equanimity bukan negara kita yang punya, manakala Salleh Said Keruak, menteri pengampu tersohor pula mengatakan tiada bukti Jho Low adalah pemunyanya.
Cuma, yang kita faham, kapal itu dibeli dengan wang curi 1MDB. Sebelum ada 1MDB, tidak pernah kita dengar Jho Low ada kekayaan luar biasa.
Kerana itu, sebagai pembayar cukai GST setiap hari, kita berhak gembira dengan kejayaan Indonesia mengesan Equanimity itu.
Di sebalik kejayaan Indonesia itu, negara kita dalam waktu yang sama masih lagi bergelut dengan mencari pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac 2014 yang lalu.
Diam tak diam, sudah hampir 4 tahun masa lalu, tapi bayang MH370 pun masih gagal ditemui sehingga kini, meskipun pelbagai usaha sudah pun  dilakukan.
Apa kata, berikutan kejayaan mengesan Equanimity itu, Malaysia cuba minta bantuan khusus daripada Indonesia untuk mencari dan mengesan MH370?
Jika Equanimity mereka boleh jumpa, tak mustahil MH370 pun ada lorong ketemunya bagi pihak berkuasa Indonesia. (ShahbudinHusin 05/03/2018).
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

219 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
219
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x