SIAPA KEUTAMAAN NAJIB – ORANG CINA MALAYSIA ATAU ORANG CINA DARI NEGARA CHINA?

Apabila Najib Razak turut menjadikan hubungan Malaysia dengan negara China sebagai salah satu bahan kempen menjelang PRU 14 akan datang, ia tentu saja menimbulkan beberapa persoalan buat kita semua.
Apakah keutamaan Najib sebenarnya?
Rakyat Malaysia atau negara China?
Orang Cina di Malaysia atau orang Cina dari China?
Dalam ucapan merasmikan sambutan Tahun Baru Cina Hua Zong semalam, Najib berkata, hubungan baik antara Malaysia dengan negara China akan terjejas sekiraya Pakatan Harapan mengambil alih kerajaan selepas pilihanraya nanti.
“Kita tidak akan benarkan perkara ini. Jika pembangkang ambil alih negara, hubungan dengan China akan menjadi teruk, daripada level yang tinggi kepada yang rendah.
“Ini adalah perkara yang kita mesti elakkan untuk kebaikan bersama antara Malaysia dan China,” katanya.
Sehubungan itu, kata Najib lagi, beliau bersama barisan kabinetnya akan mempertahankan hubungan dengan China itu dan tidak akan membenarkan perkara sebaliknya daripada berlaku.
Apakah pentingnya China kepada kepada Malaysia?
Atau China hanya penting buat Najib semata-mata?
Jika kita imbas kembali, meningkatnya hubungan Malaysia dengan China kepada level yang tinggi kebelakangan ini, mungkin sangat tinggi sebenarnya, bukanlah berasaskan kejujuran atau perkiraan menang-menang, tetapi lebih kerana Najib terperosok dengan skandal 1MDB yang menyebabkan namanya membusuk di seluruh dunia.
Sebelum itu, kiblat Najib adalah Amerika. Negara itu bukan saja paling kerap dikunjunginya, malah Obama sering meniti sebagai sebutan di bibirnya. Shopping dan cuti-cuti Najib sekeluarga juga adalah di Amerika.
Tetapi, apabila skandal 1MDB meletus yang menyebabkan media-media Amerika menyerangnya, di samping Najib bergelut untuk menyelesaikan hutang RM50 bilion syarikat pelaburan itu, di situlah bermulanya hubungan dengan dengan Amerika dan China mula menjadi tautan baru hatinya.
Bermula dengan menjual Edra Energy dan menyerahkan pembangunan Bandar Malaysia – kedua-duanya milik 1MDB – kepada syarikat China, ia kemudian melebar kepada penyerahan beberapa kontrak pelabuhan dan tanah-tanah untuk pembangunan.
Seterusnya bukan saja Proton, ECRL, keretapi laju KL ke Singapura dan banyak lagi projek diserahkan kepada China, bahkan untuk mendapatkan wang bagi 1MDB membayar hutang kepada IPIC di Abu Dhabi juga ialah dengan cara menjual tanah di Selangor dan Pulau Pinang kepada syarikat China.
Di sebaliknya Najib masih berbangga kononnya 1MDB mencatat untung dan kukuh aliran tunainya, tetapi untuk membayar hutang terpaksa juga menjual tanah yang ada.
Pendeknya, sejak adanya skandal 1MDB yang dikaitkan dengan Najib, penguasaan China begitu meluas sekali di negara kita.
Dalam hal ini, memang China tidak boleh dipersalahkan semuanya. Mereka adalah peniaga dan tentu mahu keuntungan yang maksima. Lebih-lebih lagi apabila berurusan dengan pemimpin yang sedang terdesak dan ada skandal, adalah lumrah untuk sesiapa pun mengambil kesempatan serta menggunakan tekanan.
Selama ini hubungan Malaysia dengan China bukanlah tidak baik, tetapi lebih berasaskan profesionalisme dan keuntungan bersama. Pelaburan China sentiasa digalakkan sebagaimana pelaburan daripada negara-negara lain juga.
Ini kerana semua pemimpin yang mengetuai negara sebelum ini tiada skandal peribadi dan tidak terdesak sifatnya. Sebaliknya,  kerana keterdesakan Najib berikutan pertolongan China dalam menyelesaikan hutang 1MDB, beliau sebenarnya bukanlah menarik pelaburan daripada China, tetapi banyak mencipta hutang daripada negara kuasa besar tersebut, seperti ECRL misalnya serta banyak projek yang lain lagi.
Oleh kerana ianya hutang, kesannya akan ditanggung oleh rakyat dalam jangka masa panjang. Hutang perlu dibayar dan jika tidak cukup wang untuk membayarnya, maka banyak kemudahan untuk rakyat pada masa depan terpaksa dipotong atau cukai GST akan dinaikkan kadarnya.
Jika tidak pun, sama ada ribuan ekar tanah kerajaan atau saham-saham syarikat GLC akan dijual  dengan harga murah kepada China. Apa pun pilihannya, rakyatlah yang rugi akhirnya.
Di Sri Lanka, oleh kerana hutang tak mampu dibayar, pelabuhan akhirnya terpaksa diserahkan kepada China, manakala di Zimbabwe, atas perkara yang sama, penggunaan mata wang yuan telah dijadikan pertukaran untuk melupuskan hutang.
Selain itu, penyerahan beberapa projek dan kontrak kepada China tidak semuanya menggembirakan peniaga-peniaga kaum Cina sendiri. Beberapa rakan peniaga bangsa Cina pernah mengeluh, kontraktor China bukan saja membawa semua bahan mentah, termasuk skru-skru kecil daripada negara mereka, bahkan ayam dan makanan lain juga akan didatangkan daripada sana.
Tiada apa yang kami boleh perolehi daripada kontraktor China yang ada kontrak di sini, selain harga yang ditawarkan pula terlalu rendah, demikian antara keluhan beberapa peniaga Cina.
Kalau orang Cina pun tidak begitu mendapat manfaat daripada kebanjiran kontraktor China, apakah sesiapa yang lain boleh menikmatinya?
Oleh itu, apabila Najib begitu mengagungkan hubungan dengan China dan tidak rela ia terjejas melalui kemungkinan perubahan kerajaan kepada Pakatan Harapan, apakah sebenarnya yang beliau cuba pertahankan?
Rakyat Malaysia yang mencintai Malaysia, orang Cina di Malaysia yang juga mencintai Malaysia atau orang Cina dari negara China yang sudah tentunya cintanya adalah kepada China? (ShahbudinHusin 25/02/2018).
Kongsikan artikel ini
Updated: 26 March 2019 — 2:00 pm

237
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
AnonymousOthaman AhmadGENG NAJIBFan TunKERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

GN babi x lena tidur, ekkk?
Taek Low jgn lupa makan ,
Karsng sakit tmbh teruk, ekkk?
Bubar bila GN?
Taa toott , Ekkk?

Anonymous
Guest
Anonymous

Tuan2 semua terima lah hakikat kenyataan
Di bawah BN, negara ini dah cipta kejayaan
Dakyah tak mengubah penyokong kerajaan
PRU-14 rakyat akan terus beri kepercayaan

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Ketawa Kejora Kethek 'kah kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh' begitu memualkan. Ianya menonjolkan dirinya mengikut tebiat iblis & syaitan.

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Kerajaan diterajui Barisan Nasional (BN) telah berjaya membuka banyak peluang pekerjaan dalam sektor perkhidmatan yang menyediakan peluang pekerjaan kepada jutaan rakyat di negara ini, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak. “Sektor perkhidmatan kini menyumbang sebanyak 54.4 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara dengan jumlah nilai sebanyak RM1.5 trilion pada 2017. “Sektor ini menyediakan 3.6 juta peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia yang kebanyakannya terdiri daripada pekerjaan berpendapatan tinggi dalam industri-industri antaranya eDagang, sektor Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dan penjagaan kesihatan,” katanya. Salleh yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Usukan berkata demikian ketika… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Temberang auta si Salleh ketiak dipungut Kejora Kethek.

3 anak2 saya bekerja di Spura selain ratusan ribu rakyat M'sia lepasan sekolah, graduan, penganggur2 dek hilang pekerjaan kerana syarikat2 gulung tikar, MAS/PETRONAS/TELEKOM/TNB turut buang pekerja beramai-ramai.

Ini semua gara2 tadbir bongok najib menjana ekonomi berhutang besar, belanja boros besar, dgn hasil masuk bergantung berat memerah rakyat di semua lapisan membayar cukai gst.

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Keyakinan DAP bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad tetap memberi laluan kepada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, bagi menjadi calon Perdana Menteri pakatan harapan (PH), menimbulkan persoalan mengenai calon timbalannya. Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak, melihat percaturan itu berkemungkinan untuk memberi laluan kepada Datuk Seri Mukhriz Mahathir bagi menjawat jawatan perdana menteri selepas ini. “Lim (Penasihat DAP Lim Kit Siang) berkata, Dr Wan Azizah Wan Ismail (Presiden PKR) akan ‘berundur’ daripada politik dan tidak menjadi timbalan perdana menteri (kerana) pada masa Anwar menjadi perdana menteri. “Namun, Lim tidak pula menyatakan siapakah yang akan mengambil… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr. Mahathir Mohamad didakwa mula sedar bahawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) adalah sebuah parti yang gagal sehingga beliau dikatakan merancang untuk bertanding di bawah tiket DAP pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14). Bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim berkata, Dr. Mahathir sebagai seorang yang bijak mengambil pe­luang tidak akan membiarkan survival politiknya terhenti hanya disebabkan PPBM tidak mendapat sambutan dalam kalangan orang Me­layu. “PPBM adalah sebuah parti yang gagal, Dr. Mahathir hanya mencari sebab dan punca untuk menga­baikan parti yang diasaskannya untuk melompat kepada DAP. “Dr. Mahathir telah mempunyai alasan yang kukuh… Read more »

Fan Tun
Guest
Fan Tun

Dengar 'kok',cai bersilatTeresa Kok dikasi lahanatYang 'takde kok' dia pun jilatOtak bengkok memang dah tenat.. Robert Kuok dah jadi musuhCai AmeNo meroyan sungguhMulut busuk gerenti tak basuhBerebut ke sini tak nak tangguh.. Bermacam panggilan si Budin dapatYang suka hina, cai merempatBlog pro AmeNo, banyak dah lipatBerpusu kesini nak cari tempat! Ada yg sewel kopipes kosongAlamak..dia ini, sahlah bengongBenda sampah dia nak usungHina Mahathir cerita tongong.. Penjual kueh pun ada masukKueh talamnya memang tak syokTepung basi aroma busukSiapa cuba nyawa kiok! Ada peladang menanam kobisLadang berhektar makan tak abisCubit sana,sini secebisMati matian sokong si iblis! Seorang lagi Aman bahagiaOrang baru keluar… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Awas Orang2 Melayu Jangan Tertipu Dengan Hutang Berbillion 1MDB yang Tun Bongkar! 1. Skandal 1MDB oleh Najib – Jho Low – Riza Aziz punca Malaysia berhutang projek berbillion dengan China Tanah Besar. 2.Komunis China Tanah Besar sedang melebarkan Jalan Sutera bawah Projek OBOR. 3. Jika beri peluang lagi kepada Najib dan Jho Low, China Tanah Besar akan masuk Malaysia tanpa halangan lagi. 4. Tak lama lagi Orang-Orang China Tanah Besar akan pindah Malaysia dan rampas Tanah Hak Milik Kekal. 5. Mereka akan tuntut tukar Bahasa Pengantar dan Tulisan Kebangsaan kepada Kantonis dan Mandarin. 6. Orang China Tanah Besar dibawa oleh… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Dia dah kehabisan idea, Budin kapla dongga
Tak ada apa isu masih nak buat dakyah juga
Usah le rakyat, admin nak adu domba & laga
Hubungan dgn China, pasal urusan berniaga

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Hahahaha kejora dah putus akal.tak lama lagi mau terjun lombong lepas pru.makin dunguuuuuuu pulak kau ni

Kikiki

Anonymous
Guest
Anonymous

Tuan budin saje je biar kau melalak ala2 anjing kurap kat sini.nak kasi org tgok peragai macaiiiii umno cmme hujahnyer.semua bodoh2 ala ahmad maslan jer tahap

Kikiki

Anonymous
Guest
Anonymous

Kasihan puak caiiii sekupang umno.dapt sekupang kecoh melalak.bingaiiiii macai umno ni

Kikiki

Anonymous
Guest
Anonymous

Suman bapok kini udah tak lagi lebat gebang
Dengar kelibat Kejora, dia mula jadi bimbang
Dia pun tahu, kalau jumpa dia akan tumbang
Dahi nanti benjol bengkak gigi palsu terbang

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak
Guest
KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak

�� *Message from Rafizi Ramli*Sunday, 25 February 2018 *HELP REBUILD OUR NATION**COME TO CARNIVOL TODAY @ BRICKFIELDS 4-8PM* Election is going to be called in about 60 days. *All indications point to end of April/early May general election, that will decide the fate of 30 million people for many years to come.* Based on the weekly data that INVOKE gathers from our Call Centre and field activities, I don’t have any doubt that PH is ahead in terms of electoral support. Rakyat Malaysia have made up their mind and in 3-corner fights between PH, BN and PAS, I can categorically… Read more »

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak
Guest
KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak

Seorang suami dan isteri melawat ladang lembu. Mereka melihat lembu jantan bersetubuh dengan seekor lembu betina. Isteri bertanya kepada pengurus ladang. Isteri: "Berapa kali lembu jantan mempunyai hubungan seks setiap hari *?" Pengurus: "* 4 kali sehari *." Isteri memandang suaminya dan berkata "…. * u lihat *! Lembu lagi kuat" Kemudian suami bertanya kepada pengurus Suami: "U bermaksud 4 kali sehari dengan lembu yang sama?" Pengurus: "Tidak, tidak, * dengan lembu yang berbeza setiap hari *." Suami memandang kepada isterinya dan berkata: "…. * u dengar? *!" Ini bukan lembu di ladang nfc milik laki mak lembu….kerana salleh dah… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

kuek BERJUBOQ ko nih!!!!!…mengalahkan Nuar Al Juburi….

Anonymous
Guest
Anonymous

Jauh beza China Tanah Besar dan Cina tempatan. CEO PROTON dari CHINA TANAH BESAR lebih rasis dan tak malu langsung beri diskaun ikut kaum sendiri secara terbuka.

Anonymous
Guest
Anonymous

Awas Orang Melayu jangan ditipu hutang berbillion Skandal 1MDB. Jangan biarkan Najib dan Jho Low gadai negara.

Anonymous
Guest
Anonymous

Jika Sri Lanka dan Nepal hilang kedaulatan kepada China sebab hutang Projek tak mampu bayar, apa lagi Malaysia bawah Najib??????????????…..

Anonymous
Guest
Anonymous

Projek China di Malaysia tak ambil anak tempatan. Tak ada peralatan dan pengangkutan tempatan disewa. Semua dari Tanah Besar China. Pelaburan yang perlu dibayar oleh Malaysia bila tarikh matang. Ini hutang namanya. Jangan biar Najib dan Jho Low jual Malaysia sebab hutang 1MDB.

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Isu graduan bawak uber,jual nasi lemak tu budak umno sekor ni antara hina dan perli pun tak tau beza.kau asal felda mana ek?

Bapak kau tentu nak tgok kau keje besor kalu dia antor g balajar tinggi.bukan nak tgok kau jual nasi lemak…dunguuuuuuu

Anonymous
Guest
Anonymous

Rounding up Hina Orang Jual Nasi Lemak Dan Pemandu Uber, Tanda Mahathir Sudah TerdesakTidak habis habis hendak menghina orang. Itulah sahaja bahan yang ada pada pembangkang sekarang. Mahfuz hina Sultan Pahang. Posted onThursday, January 18, 2018 [Video] Mahathir ‘No 1 Hantu Dalam Malaysia’ – Gobind Singhhttps://youtu.be/ZgyGOr4H560 Ooo ye ke? … begitulah menurut pemimpin DAP Gobind Singh, Perdana Menteri calon Perdana Menteri mereka akan menjadi hantu No 1 di Malaysia. Hebat! Posted onMonday, January 15, 2018 [Video] Mahathir Mahu Saki Baki Umurnya Digunakan Sepenuhnya Untuk Kepentingan Keluarga Dan Kelompoknya – Anwar Ibrahim https://youtu.be/neNFRQLMB2M Adakah Mahathir dan Daim masih mahu kuasa Perdana… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Awas Orang2 Melayu Jangan Tertipu Dengan Hutang Berbillion 1MDB yang Tun Bongkar! 1. Skandal 1MDB oleh Najib – Jho Low – Riza Aziz punca Malaysia berhutang projek berbillion dengan China Tanah Besar. 2.Komunis China Tanah Besar sedang melebarkan Jalan Sutera bawah Projek OBOR. 3. Jika beri peluang lagi kepada Najib dan Jho Low, China Tanah Besar akan masuk Malaysia tanpa halangan lagi. 4. Tak lama lagi Orang-Orang China Tanah Besar akan pindah Malaysia dan rampas Tanah Hak Milik Kekal. 5. Mereka akan tuntut tukar Bahasa Pengantar dan Tulisan Kebangsaan kepada Kantonis dan Mandarin. 6. Orang China Tanah Besar dibawa oleh… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Krisis China Komunis masuk campur dalam Kerajaan telah berlaku di Sri Lanka, Maldives dan Nepal. Awas jangan sampai kita beri peluang Najib jual negara.

Anonymous
Guest
Anonymous

Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Anonymous25 February 2018 at 14:41KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:24Cina nerah dah ade di malaysia… ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 14:37Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Reply KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:26Cina kominis lah tempat najib bergantung sumber kewangan sekarang…cina hulur… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Pelabuhan Mambosa di Kenya, Hambantota di Sri Lanka, Djibouti, Piraeus, Darwin hilang kedaulatan akibat berhutang Projek dengan China Komunis Tanah Besar. Awas kedaulatan Malaysia di bawah Najib dan Jho Low!

Anonymous
Guest
Anonymous

Macaiiii umno ni mana nak baca isu dunia.entah2 depa tak tau pon pasal china dah kuasai beberapa buah kerajaan dunia seperti sri langka,maldive dan sbagainya sebab terlalu kuat kebergantungan kepada china pada awalnya.

Perlu diterangkan dengan tepat dan meluas pasal ni kepada orang felda dan pakcik di kampung.china dtg sin i bukan stakat melabur tapi mai kutip segala aset penting negara seperti yg kita tahu..

Anonymous
Guest
Anonymous

Ke mana pergi Saman tua bingai, otak sabut
Tak kan bapok ini udah kecut pelir lari cabut
Cabaran cikgu Kejora belum lagi dia sambut
Atau Wak ada masa,/tmpt sendiri, sila sebut

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Habis geram tak dpt berhujah..ajak gaduh. Standard samseng kampong ala Sarip Dol Umnobnpas.
Sebiji singgah kat hidong..melalak panggil emak. Malu siut.

Anonymous
Guest
Anonymous

Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Anonymous25 February 2018 at 14:41KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:24Cina nerah dah ade di malaysia… ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 14:37Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Reply KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:26Cina kominis lah tempat najib bergantung sumber kewangan sekarang…cina hulur… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Puak KERA KERA-jaan kini kian serba tak kena
PH makin kuat mereka gelisah tidur tak lena
Mengelupor ler, macai2 MO1PM lahanat durjana
Bila isu FOREX tak jln bak kuar pula isu gena

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Kesihan betul, cai-cai bingai puak haluan kiri
Temakan dakyah Madey keling tua Malabari
PH dah nak mampos, hanya membilang hari
Tapi depa dgn angan Mat Jenin syok sendiri

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Kiri takpa jangan komunis klepto, bawah telunjuk Kim Kong Jib

Anonymous
Guest
Anonymous

Leb8h baik dari makan Taek Low.
Siapa yg kasihan kena masok serang blog siapa? Siapa yg tak berani buka komen diblog2 pro sendiri.
Ko pun tahu jawapannya. Kasihan kan?

Anonymous
Guest
Anonymous

Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Anonymous25 February 2018 at 14:41KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:24Cina nerah dah ade di malaysia… ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 14:37Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Reply KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:26Cina kominis lah tempat najib bergantung sumber kewangan sekarang…cina hulur… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Puak pembangkang kini kian serba tak kena
BN makin kuat mereka gelisah tidur tak lena
Mengelupor ler, cai2 Matdey lahanat durjana
Bila isu TGHH tak jln bak kuar pula isu China

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Tumpang tanya geng parti lebai….

Cina Malaysia dilebel kafir harbi
Cina Republik Kominis kafir apa pulokkk???

Anonymous
Guest
Anonymous

Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Anonymous25 February 2018 at 14:41KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:24Cina nerah dah ade di malaysia… ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 14:37Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Reply KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:26Cina kominis lah tempat najib bergantung sumber kewangan sekarang…cina hulur… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Bila BN makin kuat cai2 jadi resah dan gusar
Budin langau terus buat dakyah, kilas & kisar
Apa salah Najib berbaik China di tanah besar
Sdg Madey blh berbaik dgn DAP China pasar

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Kuat kepala bapak kau hahahaha…bodoh tak nampak hakikat sbenar lagi budak ni

Kikiki

Anonymous
Guest
Anonymous

Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Anonymous25 February 2018 at 14:41KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:24Cina nerah dah ade di malaysia… ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 14:37Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Reply KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:26Cina kominis lah tempat najib bergantung sumber kewangan sekarang…cina hulur… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang mana satu FAKE NEWS? $oalan : Apakah RM2.6 bilion dari duit 1MDB itu masuk ke akaun Najib Razak? YA @ TIDAK? Jawapan 1 : (Diam) Jawapan 2 : Akaun itu tidak wujud. Jawapan 3 : Ejaan nama Najib Razak oleh WSJ adalah silap. Jawapan 4 : 5 Julai 2015 – Selepas Mursyidul Am Pas tidak percaya dakwaan WSJ. Najib Razak – Kalau saya nak menyamun pun takkan saya guna akaun peribadi. Jawapan 5 : Najib Razak – Saya tak guna duit itu untuk kegunaan peribadi. Jawapan 6 : Penulisan Wall Street Journal adalah berunsur fitnah. Jawapan 7 : 5… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Jawapan 43.
Kuok bayar Tun, supaya cina DAP Malaysis dpt tawan Malaysia.
(Jho Taek Low…shhhhhhhh)

Anonymous
Guest
Anonymous

2024, the best Q & A ever written here, congrt.

and more syahdu one is, the kafir man Deputy Gubenure of the Bank of Malaysia Dr Sukhdave Singh lebih “beriman“ akan dosa dan pahala berbanding si muslim the gubenur!

Shame on you Mr Gubenur & Mr MO1Najib the PM!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

anon21:04 ni contoh melayu yg telah diBODOHKAN dgn doktrin PEMBODOHAN MELAYU oleh parti pengkhianat melayu, umno, yg kini dijunjong oleh si dunguuu parti pas sejemaahnya.

innalillahiwainnalilahiraaaajiun!

Anonymous
Guest
Anonymous

2134,
Minda sempit.
Ulang baca,telaah elok2 yg tersirat.
Ok, skrg minta maaf kat saya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Anonymous25 February 2018 at 14:41KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:24Cina nerah dah ade di malaysia… ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 14:37Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Reply KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:26Cina kominis lah tempat najib bergantung sumber kewangan sekarang…cina hulur… Read more »

diny yusof
Guest
diny yusof

Anon 20:24

The best caption is by Rahman Doeramon

" Siapa yang tidak tahu MO1 itu Najib adalah orang2 yang bangang …"""

….yang spesis ni ada banyak terdapat didalam gerombolan UMNO/BN ….

Anonymous
Guest
Anonymous

ko lagi bapak segala BANGANG…..

Anonymous
Guest
Anonymous

2136, ok bro, saya 2134 mohon maaf, saya khilaf, bro menyambung rupanya……

bro diny, tepat! Teramat tepat sekali….

Anonymous
Guest
Anonymous

Walau PH sengaja tak mahu dilulus.
Walau Bersatu dilatu.
Walau media dialog dikelabu,
Bagi brim beras kita sapu.
Wang Rakyat semua itu.
PH dipilih walau lambang kayu.
UmnoBnPas pemakan Taek teeua layu.
Penjara, tempat meeeka disitu.

Anonymous
Guest
Anonymous

Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Anonymous25 February 2018 at 14:41KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:24Cina nerah dah ade di malaysia… ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 14:37Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Reply KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:26Cina kominis lah tempat najib bergantung sumber kewangan sekarang…cina hulur… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Ok….ok 1704….aku beri yg baik oleh k`jaan ok…., 1 BR1M baik bukan?…..rm1200/tahun = 100/bulan + rm900 kerja kilang total rm1000/bln. Tanggongan, diri , isteri, bapak, mak, anak 4, 2 sekolah 2 masih menyusu. Sewa rumah 350+GST (rumah apa ni?), barang dapor 350+GST (beras hancor, bukan quinoa mcm najib makan), ansuran motor 100+GST, bil api air 100?+GST, susu anak 50?+GST, minyak moto 50?+GST = baki rm00, -25 mkn t/hari, -50 w/saku 2 anak sekolah, -30 bas sekolah, total = -rm105 @ tak cukup. Dah nasihatkan suh tambah? Sudah! ada kerajaan ikut? Tidak!!! Kenapa? Kerajaan tak budget dah! Rakyat kena berkorban utk… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Anonymous25 February 2018 at 14:41KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:24Cina nerah dah ade di malaysia… ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 14:37Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Reply KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:26Cina kominis lah tempat najib bergantung sumber kewangan sekarang…cina hulur… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI TERAKHIR TAIKUN HARAMJADAH KOK NYERUSIA 93 TUA RENTA SAMA TUA DNG ANJING BELAANYAPASAL DASAR KJAAN LAH TAIKUN HARAMJADAH KAYAHAPUSKAN LEGASI TA RETA BERSAMA HANJING PELIHARAANYA…. NIMLAH BHANA BERI MUKA PADA ROBERT KWOK OLEH PM DARI UTARA DULU… AKHIR YG BERI KUASA JADI HANJING BELAANYA…. TYA RENTA TUAN DAN HANJINGNYA PERLU DIKUBURKAN BERSAMA LEGASI MASING MASING… MELALUI ANAK SEDARA ROBET KOK…. JAMES KWOK AHLI SEUMUR DAP …. ROBERT KWOK MEMBATU API DAN MENGHURU HARAKAN NRGARA UMNO DAN ISLAM.. DASAR TAK KENANG BUDI SI BABI …. ROBERT KOK BIMBANG PERANANYA TAKUT DIHIDU OLEH RAKYAT TERUTAMA UMNO… MELAYU AN ISLAM… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Macam biasa…makcik felda dan org tua di kampong hulu,pendalaman akan dijaja dan dihidangkan dgn berita macam ni. Disamping pemberian beras sekampit sorg ketika berkempen.dah biasa dah…hahahaha

dad
Guest
dad

tahun ni makcik2 tu dapat sekampit kanina….tak pakai beras lagi……he he he

Anonymous
Guest
Anonymous

Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Anonymous25 February 2018 at 14:41KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:24Cina nerah dah ade di malaysia… ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 14:37Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Reply KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:26Cina kominis lah tempat najib bergantung sumber kewangan sekarang…cina hulur… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Othaman dan dad

Boleh bagi tahu saya siapa akan jadi claon PM jika madey tiba2 tak sihat atau meninggal??

Ini very important…

Sebab tu biasanya tak ada parti yg letak org tua macam tu serta ada maslaah jantung untuk bertanding…

You bagilah jawapan…

PH akan berperang sesama mereka untuk jadi PM bila madey tak ada…percayalah

Anonymous
Guest
Anonymous

PH berperang sesama is ypur stupid andaian.
Umnobnpas keep sucking jibby arsehole 1 way rule, continue stealing, and eating Taek Low is a confirm.
Rakyat will choose ypur stupid andaian.
Get it boy?

Anonymous
Guest
Anonymous

Bnyak bunyi pulak budak hijau ni.kau macm malaikat pulak tau bila org nak mati.kepala hotak kau lah samdol…

Anonymous
Guest
Anonymous

Sebab tu kalu parti yg baik kompom dah tukar panglima bugis tu awal2 sebelom pru.ni dah nak mampos mula la kempen cina nak jadi pm,nak hapus melayu,nak jual malaysia,nak sontot rosmah mansur..opssss

Anonymous
Guest
Anonymous

1802,
Itu hari sibuk tanya siapa bakal PM PH.
Kita dah bagi tau, Tun Mahathir, hah kau,sampai ada KERA2jaan yg dah tercirit birit, deman tak kebah, meracau siang malam kat blog Tuah Shah ni!

Ni nak tau siapa pengganti Tun M pulak!!!

Kasi tau kang ada yg teros gol, tak sempat jadi calon pak menteri lak…….

PH tak bodoh macam mantri2 tunggol kabinat kayu umnobn tuh tau!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI TERAKHIR TAIKUN HARAMJADAH KOK NYERUSIA 93 TUA RENTA SAMA TUA DNG ANJING BELAANYAPASAL DASAR KJAAN LAH TAIKUN HARAMJADAH KAYAHAPUSKAN LEGASI TA RETA BERSAMA HANJING PELIHARAANYA…. NIMLAH BHANA BERI MUKA PADA ROBERT KWOK OLEH PM DARI UTARA DULU… AKHIR YG BERI KUASA JADI HANJING BELAANYA…. TYA RENTA TUAN DAN HANJINGNYA PERLU DIKUBURKAN BERSAMA LEGASI MASING MASING… MELALUI ANAK SEDARA ROBET KOK…. JAMES KWOK AHLI SEUMUR DAP …. ROBERT KWOK MEMBATU API DAN MENGHURU HARAKAN NRGARA UMNO DAN ISLAM.. DASAR TAK KENANG BUDI SI BABI …. ROBERT KOK BIMBANG PERANANYA TAKUT DIHIDU OLEH RAKYAT TERUTAMA UMNO… MELAYU AN ISLAM… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Kejora Kethek….

Nabi Muhammad SAW, kekasih Allah SWT & penghulu segala nabi & rasul ketika kembali ke Rahmatullah tidak menentukan siapa pengganti beliau.

Yg kamu budak tak tak abis sekolah lagi murtad….kenapa pulak kepoh-heboh sibuk-menyibuk, apa kejadahnya…..??

Kamu terkilan & kempunan tak dapat melantak kuih talam ker…….??

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???
Pakatan Hancur….bahaya!!!
Tak ada masa depan..

Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!!

Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe…

Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak

Kikiki

Anonymous
Guest
Anonymous

http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI TERAKHIR TAIKUN HARAMJADAH KOK NYERUSIA 93 TUA RENTA SAMA TUA DNG ANJING BELAANYAPASAL DASAR KJAAN LAH TAIKUN HARAMJADAH KAYAHAPUSKAN LEGASI TA RETA BERSAMA HANJING PELIHARAANYA…. NIMLAH BHANA BERI MUKA PADA ROBERT KWOK OLEH PM DARI UTARA DULU… AKHIR YG BERI KUASA JADI HANJING BELAANYA…. TYA RENTA TUAN DAN HANJINGNYA PERLU DIKUBURKAN BERSAMA LEGASI MASING MASING… MELALUI ANAK SEDARA ROBET KOK…. JAMES KWOK AHLI SEUMUR DAP …. ROBERT KWOK MEMBATU API DAN MENGHURU HARAKAN NRGARA UMNO DAN ISLAM.. DASAR TAK KENANG BUDI SI BABI …. ROBERT KOK BIMBANG PERANANYA TAKUT DIHIDU OLEH RAKYAT TERUTAMA UMNO… MELAYU AN ISLAM… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Robert kuok raja gula bercerita mengenai syarikat perkapalan negara MISC TAIKUN besar Malaysia Robert Kuok berkata, beliau menubuhkan syarikat perkapalan kebangsaan pertama iaitu Syarikat Perkapalan Antarabangsa Malaysia Berhad (MISC) atas semangat patriotik, sebelum mengundur diri menjadi pemegang saham minoriti akibat permintaan berulang bekas perdana menteri Tun Abdul Razak Hussein.  Dalam petikan autobiografi Kuok, “Robert Kuok, A Memoir” yang diterbitkan oleh South China Morning Post hari ini, "Raja Gula" Malaysia itu menceritakan bagaimana beliau melancarkan syarikat perkapalan kebangsaan itu. Katanya, semangat patriotismelah yang membuatkan beliau mahu menubuhkan syarikat itu selepas mendapat tahu syarikat perkapalan terbesar British, Blue Funnel Group akan menubuhkan syarikat perkapalan kebangsaan selepas… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Jangan jadi macam kacang lupakan kulit…
Dia berjaya disebabkan dasar2 kerajaan BN masa tu yg membantu mereka…

Anonymous
Guest
Anonymous

“Saya mula berminat dengan perkapalan sejak 1964 kerana pembelian besar gula kita, gandum untuk kilang gandum kita dan aktiviti perdagangan komoditi antarabangsa kita,” tulisnya. Kok, 94, juga orang ke-54 terkaya dunia mengakui beliau “tidak tahu apa-apa mengenai perkapalan” malah tidak mampu untuk menyerah memo permohonan. Itulah sebabnya beliau mendapatkan rakan kongsi. Justeru beliau menghubungi Tsao di Hong Kong — lelaki yang arif mengenai perkapalan itu melalui seorang rakan Melayunya, sebelum mencadangkan perkongsian perniagaan yang membawa kepada persetujuan bersama. Beliau masih ingat bagaimana beliau mengirim memo atas nama bersama antara Kuok Brothers dan Tsao’s International Maritime Carriers yang kemudiannya menjadi peneraju… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

“Dalam tempoh setahun selepas MISC ditubuhkan, Tun Razak yang ketika itu perdana menteri memberitahu saya. Razak cakap, ‘Saya nak isukan saham baharu 20%. Saya kena tekan sebab saham melayu tak cukup tinggi dalam pegangan saham.’ “Saya kata, ‘Tun, awak seriuskah dengan permintaan ni?’ Beliau jawab, ‘Ya, Robert.’ Jadi saya balas yang saya akan buat. Saya pulang dan dengan sedikit ‘main kata’ berjaya meyakinkan lembaga pengarah untuk keluarkan resolusi mengecualikan hak pemegang saham sedia ada (MISC ketika itu masih belum syarikat awam). “Razak meletakkan semua pegangan baharu itu kepada agensi kerajaan. Jadi, pegangan saya dicairkan kepada 20 daripada 120, dan Frank… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Rasanya elok mangkuk2 kat sini e.g Othaman, dad dan some anon bersihkan dulu otak kau yg penuh dengan sampah sarap dan berserabut serta penuh dengan cerita2 rekaan, fitnah dan pendapat bias dari laman2 pemabngkang

Bila otak tu dh dibersihkan nanti, harap dapat melihat semula kebenaran…

Tak apa cerita smapah yg korang tulis..

Tapi korang tak tulis pulak cerita LGE, Terowong, Kes azmin di Ijok, pasir, kes madey…
Kes2 madey yg dibawak semasa zaman reformasi..
Dulu, DAP nk penjarakan madey sebab kerugian forex, tapi senyap membisu, dah byk lagi skandal semasa zaman madey…

Korang ceritalah sikit kat sini…
hipokrit!!!

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Lain ulu lain parang.
Lain dulu lain sekarang.

Sekali bah.
Pantai pun berubah.

DAP duly:
Democratic Action Party
DAP kini:
Dah Ada Perubahan
Di Atas Pagar

UMNO dulu:
United Malay National Organization
UMNO kini:
Untuk Macai Najib Only

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

dad
Guest
dad

"MCA is taking advantage of senior citizens, claiming that as a MCA member, they are entitled to free RM100 cash “angpow (monetary gift in red envelope)” as well as free general insurance protection. Your parents may bang their head against wall and beat themselves up, as they couldn’t remember they had ever joined the political party. Still, your parents are required to go to MCA office such as Wisma MCA to get the goodies. Chances are they would be forced to attend some sort of brainwashing talks or photo ops for propaganda purposes. MCA also hopes that the bribes could… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

It is the way of the Klepto cash is king, Taek low eating…haramjadah umnobnpas rule by fools.
Rakyat are itching to kick arse tge mafioso communiso religious bigot regime.
They are scared shit…

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

17:29….

What you asserted above has clearly proven that najib don't give a damn to all the Malay Rulers including YDPA.

Cash is the King, not the Malay Rulers……!!

Anonymous
Guest
Anonymous

lantak lu la othaman dan dad

BN/UMNO akan menang besar

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

That dillusional-dumbell idiot Kejora musibat is totally bewildered and lost due the fact that he's fighting against all odds.

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Budin…Ini tulisan kau pada Feb 2012 Dalam usahanya membantu Najib dan mengelakkan BN tumbang, Mahathir juga turut membuat andaian buruk tentang masa depan negara jika Pakatan Rakyat memenangi piihanraya dan Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri. Beliau mengaitkan pertukaran kerajaan dengan agenda Amerika dan kaitannya dengan Israel dengan harapan rakyat akan terus mempertahankan kerajaan BN yang ada sekarang serta menolak Pakatan Rakyat yang berhasrat menggantikan BN. Harus diakui bahawa Mahathir adalah pemimpin yang hebat dan mampu mempertahankan kuasanya selama 22 tahun. Beliau mempunyai banyak sumbangan kepada pembangunan negara tetapi peranannya kepada perpecahan Melayu juga bukan sedikit. Pengharaman UMNO pada 1988, diikuti… Read more »

dad
Guest
dad

a video in mandarin for geng najib to watch. if you still believe malaysian chinese suck up to najib!

https://web.facebook.com/husseinhamid47/videos/10215713539655595/

Anonymous
Guest
Anonymous

dad …

use your brain to analyse the political scenario now….pls read info from both parties (Kerajaan & Pembangknag), and make your stand.

Dont just read info from one party…

Anonymous
Guest
Anonymous

if ou want to fine 100 keburukan kerajaan , you will fine it
Kalau you nak cari 100 kebaikan kerajaan pun you akan dapat…

Same things to pembangknag….kalau sy nak cari 100 kesalahan dan keburukan pembangknag , pasti sy boleh cari…

Carilah kebaikan kerajaan yg sedia ada dan tegurlah dengan baik supaya dapat beri yg terbaik….hhehehehe..

Anonymous
Guest
Anonymous

1704,
Fine. FINE ?
Enough said.
Hidup, lahap lah Taek Low tu. U are bey9nd help.
Rakyat tolak kerajaan klepet, perintah 1 hala,mkn quinin.
Idiot talk big umnobnpas analicker !!

dad
Guest
dad

anon, i don't just simply read. i read from all sorts of news, and i am able to get all sort of news which most are banned and blocked at home.

when it is a lie, it is a lie!

once you lie, you need another thousands of lies to hide. that was what happened to najib, when he started to lie about monies in his account!

from whom was not the main issue, just yet……but the way he lied to public of the existence of the account.

there you go….

dad
Guest
dad

remember nazir razak case? he stepped down temporarily, to let the audit and investigation carry out the allegation. that was a stab in the back for najib, his elder!

but what najib did? he sacked all who questioned him!

man lives by his word and honor, the things that cannot be taken away by anybody…….but najib doesn't have any!

Anonymous
Guest
Anonymous

News asing ke??
Yg dah kena byr…
Macam mana you tahu berita tu tak menipu?
Mana dia dapat all the info kalau sekadar info2 cebisan sana sini yg diperolehi dengan cara tak betul dan tak tahu hujung pangkal

Siasatan mana yg lebih telus, bila ahli siasaan ada dapat akses untuk lihaat semua dokoemuen dengan jelas serta saisatan dilakukan dengan adanya pemimpin pemebnagknag sekali…dan lepas tu boleh buat kesimpulan 1MDB tak ada salah jenayahg atau rasuah. Cuma tadbir urus yg lemah..

Jgn percaya denagn "money trail" yg dicipta yg kononnya Najib curi duit dari 1MDB

dad
Guest
dad

mungkin anon ni tak paham apa yang saya tulis.

saya tak cakap saya percaya semua yg saya baca, saya tak de pun tulis money trail, 1mdb….

apa yang saya tulis najib dah menipu, so nak percaya news yg belum tentu betul atau nak percaya orang yg dah terang2 menipu?

that is the use of our brain and own judgement….

by the way, i live and work overseas. news asing, editorial asing even pep talk asing……can be access anywhere, not asing anymore…..thanks to licklider for his inspiration for internet!

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???
Pakatan Hancur….bahaya!!!
Tak ada masa depan..

Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!!

Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe…

Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Seperti yang kami jelaskan sebelum ini, PRU 14 bakal menyaksikan banyak kawasan yang dimenangi DAP sebelum ini bakal memihak semula kepada Barisan Nasional.. Ini ekoran pelbagai masalah pemimpin dan kepimpinan negeri yang dikuasai DAP yang gagal memterjemahkan segala janji dan kata-kata mereka sebelum ini.. Peralihan dan kembalinya sokongan pengundi DAP kepada BN tidak mustahil..ia telah berlaku di PRN Sarawak dan PRK Teluk Intan.. Di Sarawak peralihan pengundi memihak kepada BN kerana DAP tidak menunjukkan kemampuan untuk menunaikan janji-janjinya dan pergeseran konflik dalaman pakatan yang mana PKR dan DAP bercakaran sesama sendiri ketika berkempen.. Di Teluk Intan pula, Datuk Mah berjaya… Read more »

dad
Guest
dad

another najib stupid anal lickers! "Civil servants should discharge their responsibilities as members of the civil service with undivided support to the government and country based on the principles of the pledge of loyalty and integrity when they first joined the service. Public Service director-general Zainal Rahim Seman said the “Aku Janji” should serve as a reminder for civil servants to always realise at all times that they should remain loyal to the Yang di-Pertuan Agong, the government and the country as required under Regulation 4(1) of the Public officers regulations (Conduct and Discipline) 1993." once the parliment is disolved,… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

dad..
pegawai kerajaan kena setia dan patuh kepada pemerintah negara yg sedia ada….itu dari dulu lagi semua org tahu

Nanti kalau PKR menang macam kat selangor, maka kakitangan kerajaan perlu sokong kerajaan PKR yg jadi government

dad
Guest
dad

betul…semua orang tau. tapi najib dgn geng dia tau ke? dalam seminggu dua ni, dah siap ugut2 org kerajaan!

Anonymous
Guest
Anonymous

tak ugut pun …Najib ok jer….cool ..pembangknag ajer yg dah takut dan terdesak…

Park Jee Lat
Guest
Park Jee Lat

16:45, saudara kata semua tahu. Tapi kenapa kat blog ni ramai yg beriya-iya kata masa mengundi pun kena wala pada kerajaan yg dah tak wujud sebaik parlimen dibubarkan. Boleh saudara atau pun saudara dad terangkan kenapa konsep yg sebegitu mudah pun mereka tak faham. Yg lebih teruk ada yg ingat duit gaji kakitangan kerajaan itu adalah duit BN. Adakah mereka ini terlalu bengap? Sila beri pencerahan.

dad
Guest
dad

pjl, masaalah utama bukan org tak paham tetapi tidak mau tengok atau terima realiti.

dalam peraturan tu simple…..aku janji berlaku selagi kerajaan yang memerintah masih ada. sebelum election, kerajaan dah dibubar, automatik aku janji pending atau batal, what ever word.

aku janji berlaku lagi setelah kerajaan baru angkat sumpah.

tapi umporno ni ingat, kerajaan tu umporno punya sampai bila2…..jadi ugutan la dimain2 kan…..terutama melayu muslim ni….kerana mereka la paling ramai pegawai kerajaan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

PH adalah parti yg terdiri dari DAP, PKR, PAN dan PBBM
Pakatan terjun…yg dibuat dah dekat nak PRU
Tak ada jati diri yg kuat, tak ada sifat kekeluargaan yg jitu antara parti2 serta ahli2 yg tidak dididik denagn asas perjuangan parti yg jelas…

mereka ni semua salimg kutuk mnegutuk dan tak puas hati di akar umbi..

Yg kononnya nampak ok hanyalah sandiwara dikalangan pemimpin mereka..

Pakatan yg paling rapuh sekarang ni…

Bila2 mereka boleh pecah….percayalah, akan ada parti2 dlm PH akan bertanding sesama mereka semasa PRU 14 nanti…..mungkin ada pertandingan 4 – 5 penjuru

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

SEMUANYA kerana pertumbuhan ekonomi yang baik. Tahap perkembangan ekonomi Malaysia yang semakin baik dengan pengukuhan nilai ringgit berbanding US Dolar menyebabkan masyarakat Tiong Hwa di negara ini semakin ceria. Rata-rata masyarakat cina yang ditemui sekitar Lembah Klang berasa lega dan seronok dengan kenikmatan ekonomi negara pada hari ini. Suasana ini membuatkan mereka terus mempercayai janji-janji dan usaha-usaha yang dilakukan oleh Perdana Menteri Datuk Sri Najib Tun Razak kepada negara kita, khususnya dalam bidang ekonomi. Jika pada tahun 2013 lalu, masyarakat cina dilihat ‘anti’ kepada Ah Jib Gor, namun ‘mood’ tersebut mula berubah pada tahun 2018 . Ini suatu petanda besar… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Hanya rakyat yg mempunyai hati yg bersih dan ikhlas serta tak terpengaruh dnegan fitnah pembangknag yg akan dapat melihat kejayaan Malaysia dan tahu bersyukur…

BN/UMNO akan menang besar dalm PRU 14 nnanti..insya Allah

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Hari ini budak jual kuih talam tak nampak kelibat pun. Ada siapa nampak?

Patutlah ada sekor musibat menceceh karut macam aci ladang estet bunting tua mengidam.

Kejora musibat tak melantak kuih talam lagi ker….??

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???
Pakatan Hancur….bahaya!!!
Tak ada masa depan..

Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!!

Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe…

Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!!

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Hari ini budak jual kuih talam tak nampak kelibat pun. Ada siapa nampak?

Patutlah ada sekor musibat menceceh karut macam aci ladang estet bunting tua mengidam.

Kejora musibat tak melantak kuih talam lagi ker….??

Ramly Ahmad
Guest
Ramly Ahmad

Belum cuba belum tau bro..jikalo Tuhan nak panggil dia balik..kami x kesah..yg penting malaysia sejahtera maju aman makmur seperti ko sebut tapi tanpa kakikaki rembat harta harta Rakyat..kalas!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Rasanya kalau madey seorang yg gentleman….kalau dia ingat yg dia dah tua….kalau dia ingat yg negara ni bukan bapak dia yg punya….kalau dia berhati mulia, tak pendendam……kalau dia tak terhutang budi dnegan kroni2 dia…..kalau dia terima qada & qadar Allah,

negara malayssia akan aman dan sejahtera..
Muhyiddin yg tototk UMNO pun terpaksa jilat ludah dia balik disebabkan si madey ni yg pegang telur muhyiddidn

Sekarang muhyiddin hanya jadi macam keldai malah lebih teruk bila si mukriz ajer yg diwar warkan dlm PBBM …padahal muhyiddin yg paling senior…
Dia presiden…..tapi jadi boneka
madey yg jadi pengerusi telah hijack PBBM
Muhyiddin tak ada suara ….sekadar jadi pencacai

Park Jee Lat
Guest
Park Jee Lat

Kalau TSMY nak hidup senang lenang, baik dia dok senyap aje masa Najib ada 2.6b. Kalau nak memfitnah pun agak2lah sedara. Takkan kerana nak rasa kuinoa saudara sanggup membodohkan diri?

Mohamed Noor
Guest
Mohamed Noor

setuju dgn bro pjl…kalau nak hidup senang ikut cara macai.kena maki bangang haramjadah terima je la maruah tolak tepi kalo berontak nanti soru miss pulak.

Anonymous
Guest
Anonymous

madey ni pandai….dulu masa zaman anwar pun dia buat benda yg sama….dia dah tahu semua cerita pasal anwar tapu buat2 tak tahu dan tak percaya…

sebab dia akan gunakan isu tu bila anwar cuba nak lawan tokey…itu yg terjadi pada anwar

Sekarang dia pegang telur muhyiddin sebab dia ada skandal dengan bini orang….
Muhyiddin tak boleh nak buat apa….sebab tu dia kena cakap yg yg madey nal dia cakap masa dlm kerajaan dulu…akibatnya dia sendiri kena tanggung …..sudah pasti Najib akan pecat dia..

Skrg ni pun tak pasti apa jawatan muhyiddin…?
Yg lebih2 hanyalah si madey ni…macam parti tu bapak dia yg punya

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Hari ini budak jual kuih talam tak nampak kelibat pun. Ada siapa nampak?

Patutlah ada sekor musibat menceceh karut macam aci ladang estet bunting tua mengidam.

Kejora musibat tak melantak kuih talam lagi ker….??

Ramly Ahmad
Guest
Ramly Ahmad

apa ko x faham beb..yg cadang buka parti PPBM tu najib..dia x tahan si din asyik tanya pasal 1Mdb..x habis habis 1mdb..ko blh jlnlh din..umno aku punya..nak kena faham jugak..sinajib sanggup pikul biawak..x caya?.. tanya biawak biawak tu..tuuu kat kabinet tu..selonggok..hehehehekekekehkethekk punya macai

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

jib. duit gst yg ko kutip berbillion2 tu gue suggest ko gunakan kasi subsidi pd quinoa. rakyat pun nk merasa jugak dol. rakyat pun nk makanan yg sihat.

Anonymous
Guest
Anonymous

Bodoh betul pemikiran penyokong pembangkang…

Hehehe…memang bodoh. Orang nak makan itu ini pun nak dipolitikkan…..

Nampak sangat pembangkang dah terdesak!!!

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Mana kuih talam palam?

Kejora musibat tak melantak kuih talam lagi ker….??

Ramly Ahmad
Guest
Ramly Ahmad

ye x ye jugak bro 1604..
yg ko bro1607 dah biasa mknlh..
ko loaded boleh lah..
kan dia cadang..murahlh sikit..kami pun nak rasa juga..nak sihat juga..
bukan nak politikan tp nak gentik..beb!!

Ramly Ahmad
Guest
Ramly Ahmad

slh eja lah beb..jentik..
jentik kpla bana tu..hahahahhaahhihihii

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Puaka Rimba
Guest
Puaka Rimba

Saya tidak bersetuju dengan perbandingan yg Tuan Budin kemukakan. Antara 2 kelompok etnik Cina yg diperbandingkan tidak berapa mengambarkan kesayangan dan kecintaan yg amat sangat kepada cina yg seorang ini . NAJIB LEBIH SAYANG CINA GEMUK PENDEK bernama JHO TAEK LHO. Hehehekikikihahahakahkahkah

Anonymous
Guest
Anonymous

ini satu lagi mnagkuk!!!! si puaka rimba….memang puaka betul la kau ni…

Hehehehe…..nampak sangat pembangknag dah terdesak…dulu masa madey buat pandang ke timur (Jepun), tak ada pulak cerita pasal jual negera pada jepun, lebihkan jepun dari org malaysia dan etc2….
nmemmang sah!!! pembangknag dh terdesak dan tak ada isu

DAP sedang memerhatikan semua ni….

madey dan kuncu2 nya akan dihukum oleh org cina DAP

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Mana kuih talam palam?

Kejora musibat tak melantak kuih talam lagi ker….??

diny yusof
Guest
diny yusof

Anon 16:11

Cuba kamu buka mata terang2 sedikit . Syarikat2 Jepun datang atas dasar MELABUR . Manakala syarikat2 Cina Merah datang atas dasar MELEBUR .

Tolong kamu tunjukkan , dimana ada syarikat Jepun yang membawa rakyatnya berkapal untuk menjalankan pelaburan mereka . Sehingga kini , saya tidak terlihat ada tembok bagai tembok besar cina di bina di Negara ini .

Bandingkan pula dengan Forest City serta MCKIP . Cuba kamu lawati tempat ini . Berapa ramai rakyat tempatan yang bekerja disana .

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Hey Kejora anak gampang tak bernama tak berayah….

Kenapalah kamu nih masih tercongok tebal muka dibalun orang sana sini saban hari.

Dah ler gopoh
Bengong pula
Dah ler bodoh
Sombong pula

Sorong papan tarik papan
Sawi kobis dalam perahu
Suruh makan habis kau telan
Sekolah tak abis berlagak tahu

Go back to school, kiddo…!!

ps:
Sedar tak kamu yg kamu dek kutuk Robert Kuok itu 'tok mertua sekapal dgn kamu, si sharir samad yg berbinikan cucu Robert Kuok…..??

Tuu lah, padahnya sekolah tak abis, pergaulan pun sempit bawah tempurung tapi bodoh sombong…..!!

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Barisan Nasional (BN) dijangka tidak menghadapi masalah mendapat undi majoriti mudah pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) berdasarkan prestasi semasa kerajaan dalam menyantuni aspirasi rakyat. Dekan Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Mohd Fuad Mat Jali, berkata berdasarkan situasi semasa tidak mustahil Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mampu membawa kemenangan dua pertiga kepada BN. Katanya, faktor penolakan terhadap parti pembangkang terutama pakatan harapan (PH) di bawah pengaruh Tun Dr Mahathir Mohamad satu kelebihan kepada BN. “Hasil soal selidik dijalankan sebulan lalu, responden menyatakan mereka enggan memilih PH pada PRU-14 kerana tidak bersetuju dengan keputusan… Read more »

The Phantom
Guest
The Phantom

Samdol………konooonnn tidak menghadapi masalah mendapat undi majoriti mudah……….tapi hari2 siang malam pagi petang duk bertenggek kat blog Pakatan.

Apa jadah luuuuu sebokkan diri……habiskan segala masa hari2 masok blog Pakatan kalo dah tau boleh menang mudah……??

Pigi daaah……syok sendiri.
Dah tua pon bodoh !!

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak
Guest
KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak

Teori Geng najis berdentum kalahkan guruh di langit….

Berdasarkan kegagahan orang2 Inca najib yg dan makan quinoa sepatutnye dah dah berani bubar parlimen…

Tapi najib makan belacan ker sama makan quinoa tetap penakut……

Teori geng najis jer lebih2 nak sedapkan hati sendiri…. Hehehe

diny yusof
Guest
diny yusof

Salam bro semua , beberapa hari lalu , saya ada menerima beberapa keping gambar melalui whatsapp memaparkan uniform yang akan dipakai olih macai BN untuk PRU nanti .

Mungkin ada dikalangan pengunjung disini ada menerima juga .

Dari gambar itu jelas menunjukkan kontenar yang sarat dengan kemeja T berwarna biru . Dibahagian belakang tertulis :

HIDUP RAKYAT
DAHULUKAN RAKYAT berserta dengan logo dacing dan nama BARISAN NASIONAL .

Di bahagian hadapan tertera huruf BN Hidup Rakyat .

Melihat keadaan sekeliling dimana kontenar itu berada , besar kemungkinan T shirt ini di bawa masuk dari Negara luar .

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Hey Kejora anak gampang tak bernama tak berayah….

Kenapalah kamu nih masih tercongok tebal muka dibalun orang sana sini saban hari.

Dah ler gopoh
Bengong pula
Dah ler bodoh
Sombong pula

Sorong papan tarik papan
Sawi kobis dalam perahu
Suruh makan habis kau telan
Sekolah tak abis berlagak tahu

Go back to school, kiddo…!!

ps:
Sedar tak kamu yg kamu dek kutuk Robert Kuok itu 'tok mertua sekapal dgn kamu, si sharir samad yg berbinikan cucu Robert Kuok…..??

Tuu lah, padahnya sekolah tak abis, pergaulan pun sempit bawah tempurung tapi bodoh sombong…..!!

Anonymous
Guest
Anonymous

budin sebenar nak bodek laknat2 cina dapigs belaan pakataan..berapa sgt billionare cina msia..tu pun dari cina2 laknat sokong pembangkang..cina2 ni kedekut nk labur besar2..nk derma berapa sen pun x nampak..terpaksa pulak mintak derma..cina ada sumber dana besar melabur serata dunia..x ambil peluang dr sapa lg..jgn harap cina2 kafir dapigs..jgn jd bahlooool lah kau budin..nk kempen tgu lah pilihanraya..

Anonymous
Guest
Anonymous

Budin ni bukan BAHALOL ….tapi SONTOLOYOOOOO…

Mohamed Noor
Guest
Mohamed Noor

ah ar la budin berape je kau dapat bila bodek cina dap…cuba kau bodek cina jho lo gerenti kau dapat juta2 macam macai umno dapat..kalau kau tak percaya cuba tanya dgn pencacai2 semua.betul tak cai???

Park Jee Lat
Guest
Park Jee Lat

Betullah saudara Mohd Nor. Dah dapat jota2 dari abang gemuk tu kenalah kerja kuat sikit.

The Phantom
Guest
The Phantom

Betol kata Bro Mat Noor……….lain kali suroh Tuan Admin bodek cebok Cina Jho Lo boleh jolok duit berrrrbilionnnnn-bilion.

Naik kapal mewah boleh selfie bagai………makan angin ke British Virgin Islands lubok $$$$$…….untong2 boleh nyopping sakan lupa dunia.

Taaak gitu yeopppp…….??

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Hey Kejora anak gampang tak bernama tak berayah….

Kenapalah kamu nih masih tercongok tebal muka dibalun orang sana sini saban hari.

Dah ler gopoh
Bengong pula
Dah ler bodoh
Sombong pula

Sorong papan tarik papan
Sawi kobis dalam perahu
Suruh makan habis kau telan
Sekolah tak abis berlagak tahu

Go back to school, kiddo…!!

ps:
Sedar tak kamu yg kamu dek kutuk Robert Kuok itu 'tok mertua sekapal dgn kamu, si sharir samad yg berbinikan cucu Robert Kuok…..??

Tuu lah, padahnya sekolah tak abis, pergaulan pun sempit bawah tempurung tapi bodoh sombong…..!!

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Barisan Nasional (BN) yakin untuk merampas kerusi Parlimen Wangsa Maju daripada pembangkang pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) akan datang. Ketua UMNO Bahagian Wangsa Maju, Datuk Seri Dr. Mohd. Shafei Abdullah berkata, keyakinan itu berdasarkan sokongan masyarakat terhadap UMNO dan BN yang begitu tinggi berikutan pelbagai program dilaksanakan di kawasan berkenaan. “Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kita menjalankan gerak kerja termasuk mendampingi penduduk yang berdepan sebarang masalah. “Pada masa sama kita cuba menangani kos sara hidup ditanggung penduduk apabila menganjurkan Program Jualan Sentuhan Rakyat,” katanya ketika ditemui semasa Konvensyen My Wangsa Maju 2018 di Port Dickson di sini malam tadi.… Read more »

diny yusof
Guest
diny yusof

Wangsa Maju ???

Dream on bro … saya pernah menetap di Wangsa Maju …on and off beberapa tahun . Saya masih mempunyai sebuah rumah di Seksyen 5 , Wangsa Maju yang di sewakan . Ramai kenalan di kawasan itu serta sekitarnya . Kebanyakkannya terdiri dari para professional bukan penjawat awam .

Sentimen mengatakan BN bolih rampas kembali …Shafei Abdullah bolih bermimpi terus …

Anonymous
Guest
Anonymous

Woiii…diamlah ko BABUN…

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Hey Kejora anak gampang tak bernama tak berayah….

Kenapalah kamu nih masih tercongok tebal muka dibalun orang sana sini saban hari.

Dah ler gopoh
Bengong pula
Dah ler bodoh
Sombong pula

Sorong papan tarik papan
Sawi kobis dalam perahu
Suruh makan habis kau telan
Sekolah tak abis berlagak tahu

Go back to school, kiddo…!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Pak Man jpc, ni dari saya, Macai2 bangang umnobnpas si haram jadahTabor dikir karut meraban tidak sudah sudahKami menentang maklumat yang tiada faedahTidak mengubah keadaan rakyat tetap susah Yang kami mahu manifesto BN kenapa tak didedahSenanglah nanti untuk kami hendak buat penilaianMacam PH, akan haposkan GST kami tahulah sudahItu yang kami hajatkan, undi utk PH lah kami berikan Dah haposkan GST, PH akan banyakkan peluang pekerjaanMacamana cara? Tun Mahathir PM22 thn. berpengalamanDibantu rakan, profesional dlm PH kurangkan pengangguranRancakan perindustrian perusahaan tumbuh bak cendawan Anak watan, PH utamakan mengisi jawatan dan pekerjaanPekerja asing akan dihantar pulang berperingkat peringkatRasuah, penyeleweng & ketirisan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Malaysia Berkemajuan????….Ekelehhhh!!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Janji pakatan dajal sesat boleh percaya ke..nanti 5th merana..

Anonymous
Guest
Anonymous

Fukatan HAPRAK…Dajjal Lahanat…..Taik Kucing!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???
Pakatan Hancur….bahaya!!!
Tak ada masa depan..

Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!!

Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe…

Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!!

Ramly Ahmad
Guest
Ramly Ahmad

Tabik u bro 1509..
kita undi PAKATAN HARAPAN..
harapan setinggi gunung..
berkecai musnah UMNOBN..

x gitu macai macai umnobn..

Lawan tetap Lawan

The Phantom
Guest
The Phantom

Kesssiaan puak samun………sendiri komen sendiri yg balas ye…..

Bukan ramai pon……ada lerrr seciput dua……menyamar berkali2 hantar komen.

Kihkihkihkih

Ni yg P.Ramlee kata ko tu yg bodoh.
Dah tua pon bodoh !!

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Hey kejora musibat,

Dengar nih baik2…

Kejora Kethek….

Nabi Muhammad SAW, kekasih Allah SWT & penghulu segala nabi & rasul ketika kembali ke Rahmatullah tidak menentukan siapa pengganti beliau.

Yg kamu budak tak tak abis sekolah lagi murtad….kenapa pulak kepoh-heboh sibuk-menyibuk, apa kejadahnya….??

Kamu terkilan & kempunan tak dapat melantak kuih talam ker…….??

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Hey Kejora anak gampang tak bernama tak berayah….

Kenapalah kamu nih masih tercongok tebal muka dibalun orang sana sini saban hari.

Dah ler gopoh
Bengong pula
Dah ler bodoh
Sombong pula

Sorong papan tarik papan
Sawi kobis dalam perahu
Suruh makan habis kau telan
Sekolah tak abis berlagak tahu

Go back to school, kiddo…!!

diny yusof
Guest
diny yusof

kepada anon 14:42

Hanya malaun bertaraf anak pelacur haramzadah saja yang melontar komen2 cara macam itu .

Jika kamu bukannya saperti yang saya takrifkan ..henti2kan lah perbuatan kamu itu .

Sdra GN pun ada berkata … label yang saya gunakan itu tidak elok serta manis dipandang masyarakat melayu .

Tetapi jika GN (serta yang lain2) perhatikan rentak celaan saya dari mulanya muncul malaun saperti kamu , dia akan faham .

Tuduhan saya bukan dari saya , tetapi atas dasar persetujuan kamu .

Jadi , jika memang sungguh kamu anak pelacur haramzadah …teruskan kerja2 mulia kamu itu di blog ini ….

Anonymous
Guest
Anonymous

sudah lah ko BABUN….

Anonymous
Guest
Anonymous

Diny…pi MAMPOS lah ko bapak Kera….

Park Jee Lat
Guest
Park Jee Lat

Pak Diny, komen2 yg penuh maki hamun dan kata2 lucah serta kopipes yg bertalu2 menunjukkan ketakutan mereka pada kebenaran dan juga ketajaman tulisan saudara Shahbudin. Salute sama lu Budin. Teruskan menulis. Biarkan mereka mcm cacing kepanasan. Pada Pak Diny dan yg lain teruskan memberi komen yg bernas.

Anonymous
Guest
Anonymous

Park Jee Lat…

ok ajer pun aku…
Aku tengok si Buidn ni yg dh terdesak…tak ada isu yg nak ditulis

Dia dh ambil dedak byk sgt terpaksa lah tulis isu2 yg bododh pun jadilah

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Mana kuih talam palam?

Kejora musibat tak melantak kuih talam lagi ker….??

The Phantom
Guest
The Phantom

Bro Diny……..kalo tak silap teman lerrr…….Geng Naga pernah kata Mahathir mati jadi babi…….tak caya boleh tanya John Doe.

Kita sumer udah lama bebenor sabor dengan puak2 jahanam ni.

Kerana perbuatan dan bahasa deme yg melampau dengan caci-hina, carut-marutlah yg mengundang tindak balas yg kasar.

Udaaah begitu yg dipinta……..sendiri yg cari penyakit.

Tapi deme kuman seberang deme nampak…….baadaaakkk dugong depan bijik mata deme buta.

Memang haram jadah !!

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Hey Kejora anak gampang tak bernama tak berayah….

Kenapalah kamu nih masih tercongok tebal muka dibalun orang sana sini saban hari.

Dah ler gopoh
Bengong pula
Dah ler bodoh
Sombong pula

Sorong papan tarik papan
Sawi kobis dalam perahu
Suruh makan habis kau telan
Sekolah tak abis berlagak tahu

Go back to school, kiddo…!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Seksyen 21(2) Akta Pelajaran 1961 memberikan kuasa kepada Menteri Pelajaran untuk menukarkan status SRJK(C) dan SRJK(T) kepada sekolah kebangsaan (SK) sekiranya dirasakan perlu dan sesuai. Peruntukan ini telah menimbulkan kegusaran masyarakat Cina kerana bimbang SRJK(C) akan ditukarkan kepada SK yang menggunakan Bahasa Kebangsaan sebagai bahasa pengantar, selaras dengan matlamat Dasar Pendidikan Kebangsaan. Nih!!! Lelongan pertama aku, Kuasa Menteri , Seksyen 21(2) – aku peduli apa? biar menteri jadi tunggul kayu , biar cina buat suka hati, janji aku dapat undi dari cina! Lepas ni , aku nak lelong RM biar jadi macam duit cap pokok pisang jaman jepun, tak laku… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Yo lah tuuuu!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

anon 14.56

komen sampah apa yg kau tulis ni??

Kau ni memang dududk bawah tempurung dan tak tahu apa yg sebenarnya yg berlaku…
atau otak kau dah korup akibat baca byk sgt info fitnah dlm laman pembangkang…

Rosak betul sorang ni!!!!

john doe
Guest
john doe

PER : KRONOLOGI KEJATUHAN NAJIB, KEHANCURAN KE ATAS YANG BATHIL DAN AHLI FITNAH (siri 3/3)__________________________ Sekiranya tarikh kejatuhan empayar Turki Uthmaniyyah pada 31.10.1918 menjadi permulaan 'cut of date' zaman menggigit' dan lengkapnya permulaan zaman fitnah ditandakan dengan pemansuhan jawatan khalifah oleh Parlimen Turki pada 01.11.1922, maka tarikh kebinasaan 'ahli-ahli fitnah' di Malaysia akan menjadi 'cut off date' permulaan Zaman Baru yang akan lengkap sebelum 30.10.2022. Ketika Tun Mahathir mengalahkan Najib, orang-orang beriman di Palestin akan bergembira sedang kejatuhan Najib pula akan membuatkan orang-orang Zionist di Israel mula berduka kerana mereka sudah tahu bahawa mereka hanya sedang 'menghitung hari' untuk mengalami… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

panjang ceramah Ostad Doe belaan Dapigs….

Anonymous
Guest
Anonymous

pi MAMPOS masuk To'Kong lah ko Ostad Doe belaan Dapigs…..

john doe
Guest
john doe

"Mereka erjuang pada jalan Allah dan tidak takutkan cercaan orang-orang yang mencerca" Al-Maidah : 54

Silakan mencerca kerana pada hari cercaan itu bertukar menjadi kekerasan, jiwa saya sudah cukup kental untuk menghadapi kekerasan itu, in shaa Allah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Rasanya yg paling byk dapat cercaan ialah Najib dan Bini dia….

Memnag betul John Doe….najib dan bini dia cool ajer dengan cercaan…dia tahu kerja dia ialah memebnatu rakyat dan memimpin malaysia kearah kejayaan …..bukannya nak melayan satu2 org yg buat cercaaan yg sememangnya bodoh…..hehehehe

john doe
Guest
john doe

Ya ka anon 16:31? Hehehe..

Tak mengapalah kerana saya sudah melepasi tempoh 'berbalah' dengan orang-orang yang saya sudah sahkan sbg golongan pendusta pada perkara-perkara yg telah jelas.

Lihatlah fakta bahawa apabila saya memanggil Mr J 'Pedusta' saya sudah berhenti bebalah denganya kerana segalanya sudah jelas dia memang seorang pendusta.

Apapun, kita sama-sama akan melihat siapakah yang akan dibinasakan dan siapa pula akan diberikan kemenangan .

(Pengecualian ke atas Virgo kerana segala petunjuk yang saya lihat menunjukkan bahawa Virgo akan dibinasakan dulu sebelum Najib).

Wallahu a'lam

HBM
Guest
HBM

Saya sedih melihat bangsa saya mulai munuju kesesatan. Amaran 1400 tahun dulu sudah berlaku hari ini.
Orang jahat dipuja dan orang baik dicerca.
Mereka sudah sesat……tidak dapat membezakan orang baik dan orang jahat.
Yang mengaku lebai kebanyakan nya bersifat orang munafik.
Sudah tidak dapat diperbetulkan lagi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Mahathir kata semua mufti2 dah kafir…. aku dah confused, siapa sebenarnya yg kafir?? Boleh sesiapa bagi pencerahan ?

Anonymous
Guest
Anonymous

Mamak tua renta tu dah nak MAMPOS dah!!!!!

john doe
Guest
john doe

PER : KRONOLOGI KEJATUHAN NAJIB, KEHANCURAN KE ATAS YANG BATHIL DAN AHLI FITNAH (siri 2/3)________________________ 1] Zulhijjah 1439H Bersempena bulan 'ibadah korban' orang-orang Melayu mula sedar untuk menumpaskan rejim Najib, 'pengorbanan jiwa dan raga' sebenar perlu dilakukan. Terdapat perkembangan yang berlaku di dalam bulan ini di Malaysia dan di bumi Makkah yang meledakkan semangat orang-orang Melayu yang ditindas ini untuk menentang rejim Najib yang memerintah tanpa mandat. Walaubagaimanapun majoriti masih lagi ketakutan dan hanya berani menjadi 'hero cyber' sahaja. Berlakunya pertembungan fizikal di antara jentera-jentera Najib dari kalangan anggota-anggota keselamatan yang menyangka mereka tertakluk kpd 'sumpah jawatan' dan 'Akta MKN'… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Ostad Doe belaan Dapigs…ko citer sikit rasuah kat Penang dan Selangok….jangan kecoh jer lebih….

Anonymous
Guest
Anonymous

Ni uztaz iblis jelmaan..cermin dulu pakatan kau..klu dah bersih dari kebatilan baru boleh dakwah..klu tak kau hanya pandai tulis tapi tulisan kau boleh dibakul sampah kan..

Anonymous
Guest
Anonymous

pi MAMPOS masuk To'Kong lah ko Ostad Doe belaan Dapigs…..

Anonymous
Guest
Anonymous

Ostad Doe belaan Dapigs….ko kasi sunat itu dulu Lim Kit Sial dan Lim Guan End lahhhh!!!!

john doe
Guest
john doe

Cercaan-cercaan di atas dengan sendirinya menyokong tulisan saya memandangkan di dalam surah Al-Maidah : 54 'kaum yang didatangkan' selepas kaum asal berpaling memiliki 2 ciri iaitu :- 1. Mereka lemah lembut ke atas orang-orang yang beriman sedang mereka tegas terhadap orang-orang yang kafir; 2. Mereka berjuang pada jalan Allah dan tidak takutkan cercaan orang-orang yang mencerca. Ciri kedua kaum ini yang dijanjikan kemenangan mereka di dalam AlQuran dan hadith bukan saja terbukti dengan cercaan-cercaan ke atas Tun M seperti 'Mahkutty', 'Mahataik' dsbgnya tetapi juga ke atas penyokong Tun M seperti saya yang saban hadi dicerca dengan berbagai-bagai cercaan oleh kaum… Read more »

HBM
Guest
HBM

Kita sekarang berada difasa akhir, akhir zaman. Zaman pemerintahan almasih addadjal/wakil nya. Jadi tak payah hairan jika Tok Lebai jadi manusia munafik.

The Phantom
Guest
The Phantom

15.20, 15.31, 15.32, 15.36……adalah makhlok yg sama…….cuma menjelma berkali2 dengan lain2 komen supaya nampak konoooonnnn deme tu ramai.

Boleh blaaahhh mahklok gaaampangg…..6% udaaah tinggal 3%…..kessssiaaannn hantar posting berkali2 anonymous.

Teruskan perjuangan Bro John Doe……..kami yg sekapal setia menyokong dari belakang.

Pedulikan konco2 baadaakk….dugong dan toyol.

Salam perjuangan bebas dedaaakkk kepada Bro-bro John Doe, Dad, Diny, Mat Noor, Zack, Fan Tun, Perak Man, Msian Cyber, PJL, Pak Othaman, Pak Rahman JPC, Macy & RATK yg dah lama tak kelihatan, HBM dan sumer anon2 yg sekapal.

Terussskaan perjuangan tanpa letih dan jemu yeoooppp….

Insha-Allah kita berjaya !!

john doe
Guest
john doe

Sdr HBM, Hampir betul cuma sedikit pembetulan. Kita bukan berada di fasa akhir kepada akhir zaman tetapi di fasa akhir pada zaman fitnah. Di dalam keterangan ada disebut mengenai 5 zaman di mana umat Islam akan mengalaminya iaitulah :- 1. Zaman Nubuwwah ketika baginda Rasulullah masih hidup; 2. Zaman Khulafa' Ar-roshidin bermula drpd Khalifah Abu Bakar sehinggalah Khalifah Ali; 3. Zaman menggigit; 4. Zaman fitnah; dan 5. Zaman baru. Sesetengah orang mentafsirkan zaman menggigit sbg zaman pemerintahan yg zalim. Ini tidak betul dan tidak merujuk kepada fakta sejarah. Keterangan wahyu mengatakan zaman menggigit berada di antara zaman khulafa' arroshidin dan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

john doe
Guest
john doe

Dgn izin Tn Shahbudin, Mohon izin untuk bekongsi tulisan saya di blog KD. PER : KRONOLOGI KEJATUHAN NAJIB, KEHANCURAN KE ATAS YANG BATHIL DAN AHLI FITNAH (siri 1/3)__________________________ Sdr Suharli Masrop telah berkata: [SUHARLI MASROPFriday, February 23, 2018 5:58:00 PM Lawaklah hang neh…. ok lah … kita tengok jer.] Jawapan saya :- Terima kasih sdr kerana bersetuju untuk 'tunggu dan lihat'. Untuk memudahkan 'tunggu dan lihat', saya mohon utk menyusun semula 'bacaan' saya dengan lebih teratur dan terperinci, selain menjadikannya di dalam bentuk countdown. Saya akan menjerut diri saya dengan lebih ketat lagi. Kalau bacaan saya silap, saya mohon maaf.… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

…next ceramah….

Anonymous
Guest
Anonymous

Pergi jahanam lah john..munafik..

Anonymous
Guest
Anonymous

pi MAMPOS masuk To'Kong lah ko Ostad Doe belaan Dapigs…..

john doe
Guest
john doe

"Mereka erjuang pada jalan Allah dan tidak takutkan cercaan orang-orang yang mencerca" Al-Maidah : 54

Silakan mencerca kerana pada hari cercaan itu bertukar menjadi kekerasan, jiwa saya sudah cukup kental untuk menghadapi kekerasan itu, in shaa Allah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Rasanya yg paling byk dapat cercaan ialah Najib dan Bini dia….

Memnag betul John Doe….najib dan bini dia cool ajer dengan cercaan…dia tahu kerja dia ialah memebnatu rakyat dan memimpin malaysia kearah kejayaan …..bukannya nak melayan satu2 org yg buat cercaaan yg sememangnya bodoh…..hehehehe

john doe
Guest
john doe

Ya ka anon 17:08 ? Hehehe..

Tak mengapalah kerana saya sudah melepasi tempoh 'berbalah' dengan orang-orang yang saya sudah sahkan sbg golongan pendusta pada perkara-perkara yg telah jelas.

Lihatlah fakta bahawa apabila saya memanggil Mr J 'Pedusta' saya sudah berhenti bebalah denganya kerana segalanya sudah jelas dia memang seorang pendusta.

Apapun, kita sama-sama akan melihat siapakah yang akan dibinasakan dan siapa pula akan diberikan kemenangan .

(Pengecualian ke atas Virgo kerana segala petunjuk yang saya lihat menunjukkan bahawa Virgo akan dibinasakan dulu sebelum Najib).

Wallahu a'lam

HBM
Guest
HBM

Assalamualaikum bro John Dow,
Dengan izin Allah saya bertemu juga dengan tulisan saudara 1/3-3/3. Dan saya sudah simpan sebaiknya.
Saya sudah lama juga tidak masuk blog budin ini dan sejak dua hari lepas saya kembali. Alhamdulillah kebetulan hari ini article saudara disiar hari ini.
Saya sabenar nya sudah lama menunggu sejak mula saudara berkata akan dedahkan bila tiba masanya.
Terima kasih.

john doe
Guest
john doe

Saudara HBM

Terima kasih banyak-banyak kerana sudi menyimpan tulisan saya itu.

Kalau betullah bacaan saya daripada sumber2 wahyu yg saya lihat, pada bulan Rejab dan Sya'ban ini akan berlaku konflik besar di antara Palestin dan Israel.

Kalau ia benar-benar berlaku saya akan kongsikan dalil saya bgmn saya dapat mengagaknya, in shaa Allah.

Cuma bukan di awal Rejab ya, sebab daripada dalil, ia berkaitan juga dengan sambutan Isra' Mi'raj yang berada di hujung Rejab.

Wallahu a'lam.

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Hey Kejora anak gampang tak bernama tak berayah….

Kenapalah kamu nih masih tercongok tebal muka dibalun orang sana sini saban hari.

Dah ler gopoh
Bengong pula
Dah ler bodoh
Sombong pula

Sorong papan tarik papan
Sawi kobis dalam perahu
Suruh makan habis kau telan
Sekolah tak abis berlagak tahu

Go back to school, kiddo…!!

ps:
Sedar tak kamu yg kamu dek kutuk Robert Kuok itu 'tok mertua sekapal dgn kamu, si sharir samad yg berbinikan cucu Robert Kuok…..??

Tuu lah, padahnya cakap tak agak-agak, mana lagi sekolah pun tak abis, pergaulan pulak sempit bawah tempurung tapi bodoh sombong…..!!

dad
Guest
dad

seorg penjawat awam menerima hadiah tiada kaitan dengan tugas rasminya….. "Boleh diterima tetapi hendaklah sepadan iaitu nilainya kurang ¼ daripada emolumen atau kurang RM500.00 bagi makdsud hadiah yang diberi. Sekiranya tidak sepadan iaitu melebihi emolumen atau melebihi RM 500.00, maka ianya perlu melapor kepada Ketua Jabatannya untuk kelulusan melalui Borang Lampiran A PP 3/98. Walau bagaimanapun jika nilainya melebihi RM 500.00 ianya boleh diterima dalam keadaan tertentu seperti hadiah diterima dari rakan sempena persaraan, pertukaran, pertunangan pegawai dan perkahwinan pegawai. ( Rujuk Para 7 PP 3/1998 ) Sekiranya pegawai awam masih ragu-ragu maka ianya boleh melaporkan penerimaan hadiah itu kepada… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Yo kooo….Woiiii hebat tol ko nih!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Yg bangsat celaka kau..penjawat awam pun ada yg sokong pembangkang wlu gaji dr kerajaan..yg rasuah tu kemungkinan yg sokong pembangkang..mana kau tau..

Anonymous
Guest
Anonymous

dad….BABI punya olang……

Park Jee Lat
Guest
Park Jee Lat

Ohhhh! Gaji dari kerajaan ropernya. Aku ingatkan dari UMNO. Jadi tak salahlah nak undi parti mana pun. Kalau UMNO yg bayar gaji lainlah cerita. Tak malu, duit rakyat nak mengaku duit dia. Weiiii! Kalau konsep bernegara pun kau tak faham, nampaknya kaulah yg bangsat.

Anonymous
Guest
Anonymous

dad…

kau ni tak faham …tapi tulis macam org bododh

kau tak faham apa yg kau tulis pun!!!
Bodossss!!!

The Phantom
Guest
The Phantom

Samdol kaldai 15.53………apa yg Dad bagitau tu ialah Regulation atau syarat2 penjawat awam yg terkandung dalam paragraph syarat yg ditetapkan. Kalo terima hadiah, derma atau imbuhan yg melebihi RM500 hendaklah dilaporkan kewujudan kepada pihak yg disyaratkan. Bukan macam orang yg mula2 kata……..tak ada duit berbilion dalam akaun peribodynya……….tapi tak lama lepas meletop "money trail" di media antarabangsa……baru nak ngaku……errrrrr….betol ada duit berrrrbilion mengeram dalam akaun peribody…….tapi duit tu duit derrrrrma. Dan orang yg sama pada Perasmian Program Pegawai Integriti Bertauliah (CeIO) di Putrajaya pada Februari 2012 telah berkata lebih kurang begini…… "Sumbangan atau derma kepada parti politik haruslah dimasukkan ke… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Hey Kejora anak gampang tak bernama tak berayah….

Kenapalah kamu nih masih tercongok tebal muka dibalun orang sana sini saban hari.

Dah ler gopoh
Bengong pula
Dah ler bodoh
Sombong pula

Sorong papan tarik papan
Sawi kobis dalam perahu
Suruh makan habis kau telan
Sekolah tak abis berlagak tahu

Go back to school, kiddo…!!

ps:
Sedar tak kamu yg kamu dek kutuk Robert Kuok itu 'tok mertua sekapal dgn kamu, si sharir samad yg berbinikan cucu Robert Kuok…..??

Tuu lah, padahnya cakap tak agak-agak, mana lagi sekolah pun tak abis, pergaulan pulak sempit bawah tempurung tapi bodoh sombong…..!!

rahman jpc
Guest
rahman jpc

cukup2 lah. tahap kebencian kaum melayu/rakyat Malaysia terhadap pasangan klepet in sudah melempah ruah.

marilah kita bersama sama senaraikan pula strategi tun m serta program PH utk memulihkan 'national strength n pride' Negara yg sdg menuju 'kehancuran'.

Anonymous
Guest
Anonymous

Apo citer ko ni Man….

Anonymous
Guest
Anonymous

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:24Cina nerah dah ade di malaysia… ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 14:37Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Reply KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:26Cina kominis lah tempat najib bergantung sumber kewangan sekarang…cina hulur dulu banyak mana nak… lu tak boleh bayar hutang lu kena kasi sama guwa lu punye aset… Reply rahman jpc25 February 2018 at 14:34cukup2 lah. tahap kebencian kaum melayu/rakyat Malaysia terhadap pasangan klepet… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:24Cina nerah dah ade di malaysia… ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 14:37Admin ko buang lah kopipes berulang2 oleh kejora bapuk gila babi sabotaj blog ko ni…kalo ko tak block si gila babi ni mengganggu komen…ato ko tutup saje ruangan komen… Reply KERAJORA BAPUK bodoo pembela prompak25 February 2018 at 14:26Cina kominis lah tempat najib bergantung sumber kewangan sekarang…cina hulur dulu banyak mana nak… lu tak boleh bayar hutang lu kena kasi sama guwa lu punye aset… Reply rahman jpc25 February 2018 at 14:34cukup2 lah. tahap kebencian kaum melayu/rakyat Malaysia terhadap pasangan klepet… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

si Rahman ni duduk dlaam hutan ke???

Malaysia aman makmur…ekonomi berkembang..
rakyat happy..rakyat yg susah dibantu kerajaan…
kerajaan ada wawasan dan hala tuju…
kerajaan yg uruskan ekonomi dengan baik…

Of course mana ada negara yg perefct…tapi Malasyia sekarang yg dipimpin oleh UMNo/BN still the best….akan menang besar dalam PRU 14 nanti…..hehehehee…

The Phantom
Guest
The Phantom

Kepada TUAN ADMIN…..saya mohon tuan delete kopipes komen yg berulang2 oleh Kejora gaampaanggg.

Jangan dibiarkan pembaca blog ni membaca komen2 kopipes yg sama berulang kali.

It's very disturbing.

Anonymous
Guest
Anonymous

Undi Pakatan???Pakatan Hancur….bahaya!!!Tak ada masa depan.. Kalau madey meninggal sblm PRU, agaknya siapalah yg akan mereka lantik jadi bakal PM ganti madey…..memang tak ada calon pun!!! Masa tu PH akan hancur berperang sesama mereka….hehehehe… Sebab tu doa orang pergi haji dna umrah dan doa rakyat malaysia yg hendakkan malaysia maju aman makmur akan pasti ditunaikan oleh Allah…..sebab tu BN/UMNO insya Allah akan menang besar!!! ReplyReplies Anonymous25 February 2018 at 18:13Atok kau pon boleh jadi pm.atok kau kt kg kan pengundi setia umno.smpai la kat kau jadi macai umno hingga mampos anak beranak Kikiki Anonymous25 February 2018 at 22:26http://www.bicara.news/peluang-terakhir-robert-kuok-menukar-kerajaan/ HARI HARI… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Hey Kejora anak gampang tak bernama tak berayah….

Kenapalah kamu nih masih tercongok tebal muka dibalun orang sana sini saban hari.

Dah ler gopoh
Bengong pula
Dah ler bodoh
Sombong pula

Sorong papan tarik papan
Sawi kobis dalam perahu
Suruh makan habis kau telan
Sekolah tak abis berlagak tahu

Go back to school, kiddo…!!

ps:
Sedar tak kamu yg kamu dek kutuk Robert Kuok itu 'tok mertua sekapal dgn kamu, si sharir samad yg berbinikan cucu Robert Kuok…..??

Tuu lah, padahnya cakap tak agak-agak, mana lagi sekolah pun tak abis, pergaulan pulak sempit bawah tempurung tapi bodoh sombong…..!!